FLONKI Tineke Rau Alle rechten voorbehouden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FLONKI Tineke Rau Alle rechten voorbehouden WWW.FLONKI.COM"

Transcriptie

1

2 7 Stappen Naar Evenwichtige, Stressvrije Kinderen Vol Zelfvertrouwen FLONKI VISUALISATIEGIDS VOOR KINDEREN INLEIDING Stel je voor dat... jij jouw kind een sleutel geeft die deuren naar de toekomst opent waardoor het kind ontspannen, vol zelfvertrouwen en opgewekt door het leven gaat... Stop even een momentje met lezen en stel je voor dat jouw kind opgewekt is en lacht. Lukte dat? Dan kan ik je feliciteren! Je hebt net met succes jouw voorstellingsvermogen gebruikt. Wanneer we door de dag dromen over een zonnige dag, een fijne gebeurtenis, etc. gebruiken we ditzelfde voorstellingsvermogen. Dit voorstellingsvermogen, ook wel visualisatievermogen genoemd, kunnen we op een bewuste manier gebruiken om ons volledige potentieel te benutten. En dat is precies wat ik jou en jouw kind zal geven via deze visualisatiegids: 7 tips naar evenwichtige, stressvrije kinderen vol zelfvertrouwen. Het middel dat we hierbij gaan gebruiken is visualisatie. Eerst een kort woordje uitleg over visualisatie bij kinderen...

3 Kinderen En Visualisatie Bij visualisatie wordt gebruik gemaakt van het voorstellingsvermogen, zoals je misschien al wist. Dit voorstellingsvermogen is bij veel kinderen van nature aanwezig en actief. Vooral in de rechterhersenhelft, die we onder andere gebruiken voor het leggen van verbanden, intuïtie en creativiteit. In de moderne maatschappij worden we echter vanaf schoolleeftijd al meer gericht op het opnemen van informatie. Het eerder rechtlijnige, lineaire denken, wat in de linkerhersenhelft gebeurt. Helaas is er daardoor vaak een onevenwichtig gebruik van beide hersenhelften. Een van de gevolgen hiervan is dat het spontaan gebruik maken van visualisatie, verloren gaat en daarmee alle mogelijkheden die het biedt. Gelukkig valt dat op te lossen. Visualisatie biedt namelijk veel mogelijkheden in de rest van het leven. Een van die mogelijkheden is visualiseren om doelen te bereiken. Dit is extra waardevol voor kinderen want zij zijn deze doelen nog volop aan het ontdekken. Hoe fijn zou het zijn jouw kind van jongs af te kunnen stimuleren om evenwichtig, vol zelfvertrouwen en stressvrij door het leven te gaan? Nog beter, hoe waardevol is het als jij jouw kind zélf een middel in handen geeft waar het op elk moment gebruik van kan maken om rustig te worden, een positieve ingesteldheid te hebben en minder bang te zijn? Correct, enorm waardevol. Dat vinden ook professoren... Belang Van Visualisatie Bij Kinderen Professor Jon Kabat Zinn haalt nog maar eens het belang en de effectiviteit van visualiseren aan. Hij deed dat vooral in verband met het verhogen van het concentratievermogen, het verminderen van hyperactiviteit en het geven van controle aan kinderen over hun emoties. Zo wordt het nut beschreven van visualisatie en geleide meditatie. en hoe het aanreiken van specifieke beelden comfort en ontspanning biedt voor het kind.

4 Dit is één van de redenen waarom ik een speciale Geleide Meditatie Set voor kinderen ontwikkelde. Verder meer hier over... Visualisatie en Geleide Meditatie bieden ook mogelijkheden om kinderen te begeleiden in het (her-)ontdekken van hun eigen capaciteiten en deze ten volle te gebruiken. Zo kunnen ze zelf de mogelijkheden en toepassingsgebieden van visualiseren ervaren en het belang, zoals ook de professor aanhaalt, zelf inzien. Nu we weten hoe waardevol visualisatie is, ga ik nog een stap verder met deze Visualisatiegids. Samen met jou doorloop ik 7 visualisatietips. TIP 1: Ontspan zowel lichaam als geest Een goede visualisatie werkt zowel fysiek als mentaal. Wanneer het fysieke lichaam ontspannen is, zal het makkelijker zijn aan het mentale te werken. Bij kinderen is dit bijvoorbeeld goed merkbaar bij het slapen gaan. Wanneer kinderen lichamelijk nog heel intensief in de weer zijn vlak voor het slapen gaan, zal het meestal moeilijker zijn in te slapen. Hetzelfde geldt als ze nog met heel veel bezig zijn in hun hoofd. Kwaliteitsvolle ontspanning is dus erg belangrijk voor het kind, zowel op fysiek als mentaal vlak. Wanneer het lichaam ontspannen is, kan visualisatie het kind in gedachten meenemen naar een fijne plaats waar het op mentaal vlak evenwicht vindt. Zonder storende factoren die het kind in het dagelijkse leven misschien belemmeren. Dit stap per stap ontspannen kan via begeleiding gebeuren; je kan zelf het lichaam van het kind mondeling overlopen en het kind vragen te ontspannen.

5 Voorbeeld Laat het kind comfortabel zitten of liggen en vraag het kind: Ontspan je hoofd. Ontspan je nek. Ontspan je schouders. Ontspan je borstkas. Ontspan je buik, je rug...je benen...je voeten, tot in het topje van je tenen. Geleide Meditatie is hierbij een fijn hulpmiddel dat jouw kind stap per stap fysiek en mentaal ontspant. Mocht je hulp willen bij het aanbieden van Geleide Meditatie aan jouw kind, dan zijn er de Geleide Kindermeditaties die ik ontwikkelde. In deze set is elke meditatie gericht op veel voorkomende moeilijkheden zoals slaapproblemen, gebrek aan zelfvertrouwen, omgaan en verwerken van emoties en leermoeilijkheden. Deze Geleide Meditaties kunnen ook algemeen gebruikt worden voor het ondersteunen van kinderen. Om het gunstige effect extra te stimuleren wordt ook gewerkt met speciale geluiden, die de linker- en rechterhersenhelft in balans brengen en zo voor een mentale harmonie zorgen. Meer lezen over deze Geleide Meditatie Set? Dat kan op:

6 TIP 2: Gebruik Visualisatie Om Vlot Huiswerk Te Maken Visualisatie heeft veel voordelen. Het kan ook gebruikt worden om huiswerk aangenamer te maken. Uit recent onderzoek blijkt dat leren vlotter gaat wanneer dit leuk gevonden wordt. De moeite waard dus om te bekijken hoe je leren en huiswerk leuker kan maken. Hoe meer zintuigen we betrekken bij het leren, hoe aantrekkelijker het wordt om leerstof op te nemen. Alleen al op het visuele vlak zijn er tal van simpele dingen die je kunt doen om het leren leuker te maken. En effectiever! Het gebruik van kleuren,tekenen van schema's, en onderlijnen in teksten, laten het leren al heel wat vlotter verlopen. Laat jouw kind kleurtjes gebruiken, kernwoorden onderlijnen, stukjes tekst over schrijven of samenvattingen maken. Hierdoor werkt het kind visueel in op het geheugen, wat helpt om leerstof te onthouden en later weer op te roepen. Het tekenen van een schema en het leggen van verbanden sluit bovendien meer aan bij de werking van de hersenen dan een logische tekst telkens opnieuw te lezen. Een goed voorbeeld van hoe visualisatie in het onderwijs voordelen kan brengen is mindmapping. Mindmapping is een makkelijke manier om kinderen extra te motiveren en te engageren rond een bepaald onderwerp. In Finland maakt dit standaard deel uit van de lesmethodes op school. Oefening Hoe kan jij jouw kind nou zelf een mindmap laten maken? - Neem een groot (A3 formaat), wit blad papier en leg het horizontaal - Kies het onderwerp waar je een mindmap van wilt maken, het centrale thema. Dit kan een te leren schoolles of ander huiswerk zijn maar even goed gewoon iets dat het kind aanspreekt. - Naargelang de leeftijd en voorkeur van het kind kan met afbeeldingen of woorden gewerkt worden. - Schrijf (of teken) het centrale thema in het midden van het blad

7 - Laat het kind in de eerste fase alles wat het weet over dit thema noteren onder kernwoorden. Werk je met afbeeldingen laat het kind dan afbeeldingen zoeken of kleine tekeningetjes maken rond het onderwerp. Plaats de kernwoorden rond het centrale thema. - Trek een lijn van elk kernwoord, naar het centrale thema, gebruik kleuren als extra visueel kenmerk. - Laat het kind verdergaan op de kernwoorden, welke verbanden kunnen nog gelegd worden met de kernwoorden en het centrale thema? Bijvoorbeeld: centrale thema 'de mens', kernwoorden kunnen zijn; armen, benen, haren, ogen MAAR net zo goed; gezondheid, relaties, denken, emoties. Dit hangt van de leerstof af en toont aan dat het centrale thema doordacht gekozen dient te worden. - Op de kernwoorden kan verdergegaan worden bijvoorbeeld bij 'armen' kunnen nog subkernwoorden komen zoals 'botten', 'gewrichten'. Hieronder een voorbeeld van een mindmap:

8 TIP 3: Doelen bereiken met dezelfde methode als de meest succesvolle mensen Er zijn heel wat succesvolle mensen die hun voorstellingsvermogen gebruiken op weg naar en tijdens hun succes. Michael Phelps, de zwematleet, is daar een voorbeeld van. Op zijn twaalfde begon hij, met de hulp van zijn moeder en coach, de ideale wedstrijd te visualiseren. Zo behaalde hij met behulp van visualisatie maar liefst 8 gouden medailles op de olympische spelen in Visualiseren is dus een heel krachtige methode om iets voor te bereiden. Oefening Net als Michael Phelps kunnen kinderen visualisatie gebruiken om zich voor te bereiden op het bereiken van een doel. Dat kan een gebeurtenis zijn zoals in sport, een andere hobby,... Dat kunnen ze doen door zich in gedachten de 'ideale situatie' zo levendig mogelijk voor te stellen. Hoe fijn voelt het dat doel te bereiken, wat gebeurt er als je dat doel bereikt, enzovoort. Hierdoor krijgt het onderbewuste een signaal van motivatie en bereidt het zich voor om inderdaad die situatie te bereiken. Hoe vaker men visualiseert, hoe vlotter het zal gaan. Goede tijdstippen om dit te doen zijn 's ochtends bij het ontwaken en 's avonds voor het slapen gaan.

9 TIP 4: Stimuleer creativiteit en oplossingsgericht denken Door kinderen te stimuleren in het visualiseren, ondersteunen we hen om het voorstellingsvermogen actief te blijven gebruiken. Dit wordt tegenwoordig als zeer waardevol beschouwd onder de naam 'buiten de lijnen' (outside the box) denken. Een goede oefening in visualisatie is eerst een bestaand voorwerp te bekijken, en er daarna in gedachten een beeld van te maken. Bij jonge kinderen (6,7 jaar) zal het meestal volstaan te vragen 'denk aan...'. Laat ons als voorbeeld een appel gebruiken: - je laat eerst de echte appel zien - dan vraag je het kind de ogen te laten sluiten en aan de appel te denken of de appel voor zich te zien. Laat het kind hierbij zoveel mogelijk details aanhalen zoals de kleur, vorm,... - In een volgende fase kan je er dingen aan gaan veranderen of het kind zélf veranderingen laten toepassen; maak de appel groter, kleiner, geef de appel een hele andere kleur of vorm,.. - Hierna kan je als verwerking het kind dit beeld laten tekenen of je laat het de ervaringen verwoorden. Als dit een beetje lukt kun je de kracht van visualisatie gaan gebruiken om oplossingsgericht te denken. Je doet dat door jouw kind te vragen de mogelijkheden van iets te zien: bijvoorbeeld bij de appel; de pitjes planten voor een appelboom, appelmoes maken, appelsap maken,... Wil je jouw kind een extra uitdaging geven, stimuleer het dan mogelijkheden te zoeken die niet zo voor de hand liggen.

10 TIP 5: Gebruik visualisatie voor een hoger concentratievermogen Door te visualiseren en zich op iets te focussen, wordt het concentratievermogen verhoogd. Specifieke visualisatie oefeningen helpen bovendien het fotografisch geheugen te ontwikkelen. Heel handig om kennis, bijvoorbeeld voor een toets, later weer voor de geest te halen. Volgende oefening is er één van, afkomstig uit India. Behalve al de bovenstaande voordelen, brengt het creatieve ideeën naar boven die helpen bij het bereiken van doelen. Oefening Hang het patroon onder aan deze pagina,op ooghoogte van het kind dat op een stoel zit. - Laat het kind op een stoel zitten, ongeveer op een meter afstand van het patroon. - Laat het kind ontspannen, bijvoorbeeld via eerder gegeven tip. - Laat het kind 2 minuten naar het patroon staren. Als dit te lang is, bouw de lengte dan elke dag op: 30 seconden, 1 minuut, 1.30 minuut, 2 minuten. - Laat het kind de ogen sluiten en vraag om het patroon voor de geest te halen. Om een extra uitdaging te bieden, kan een combinatie van verschillende patronen gebruikt worden; een vierkant in een cirkel, een driehoek in een cirkel, een driehoek in een vierkant in een cirkel, een ster in een cirkel,...

11 TIP 6: Angsten overwinnen en meer zelfvertrouwen met visualisatie We hebben al een aantal waardevolle toepassingen gezien voor het gebruik van het visualisatievermogen. Er zijn nog méér mogelijkheden. Visualisatie is ook een krachtige methode om angsten te overwinnen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Omdat visualisatie het natuurlijk verbeeldingsvermogen van kinderen al aanspreekt, kan een visualisatie verhaal kinderen helpen om zich makkelijk voor te stellen hoe het is om anders met iets om te gaan. Of het nu gaat om een angst voor monsters onder het bed, angst voor de tandarts of eerder faalangst, via visualisatie kan het kind tot ander inzicht komen. Een veel voorkomende angst bij kinderen zijn toetsen op school. Vaak gaat dit gepaard met het hebben van te weinig zelfvertrouwen. Daarom hieronder een visualisatie bij het voorbereiden van een toets. Oefening - Laat het kind rechtop op een stoel zitten met de voeten plat op de grond. In kleermakerszit of als dat lukt in lotus-houding, kan ook. De handen liggen losjes in de schoot. - De ogen zijn het beste gesloten. - Laat het kind zicht voorstellen hoe het de klas binnengaat: 'stel je voor dat jij de klas binnen gaat en je daar heel goed bij voelt. Omdat je iets kan gaan delen met klasgenoten (spreekbeurt), je kan laten zien wat je geleerd hebt in de les,... - Blijf aan dat fijne gevoel denken en ga in gedachten aan jouw tafel zitten. Gebruik hierbij zoveel mogelijk details; de kleur van de balpen, de manier waarop jij achter de tafel zit, waar jouw klasgenoten zitten,... - Voel hoe goed het voelt wanneer je de vragen voor je ziet omdat je weet dat jij het zo goed mogelijk gaat doen.

12 - Stel jezelf voor dat je de toets terugkrijgt met goede resultaten, dat de spreekbeurt een succes is,... - Ervaar zo levendig mogelijk hoe goed dit voelt. Net alsof het écht is. - Gebruik zoveel mogelijk zintuigen, welke kleuren zie je? Welke geluiden hoor je?,...' - Laat het kind langzaam terug bewust worden van het lichaam, het kan vingers en tenen bewegen, zich eens goed uitrekken. Tot het weer fris, opgewekt en rustig terug is. - De ogen kunnen nog even gesloten blijven, om ze daarna langzaam te openen. Behaalde het kind nadien het gewenste resultaat? Sta daar dan even bij stil. Eventueel kunnen voor en na situaties opgeschreven worden.

13 TIP 7: Visualisatie als weg naar meditatie & het oefenen van de geest Op school ligt de focus voornamelijk op het opnemen van nieuwe leerstof. Aan het oefenen van de geest, bijvoorbeeld om negatieve gedachten over zichzelf uit te roeien, wordt veel minder aandacht besteed. Vaak wordt meditatie ook nog iets 'zweverigs' genoemd, terwijl het juist heel praktisch is. Visualisatie is een eerste stap richting meditatie en het trainen van de geest. Zoals je in de vorige tips las, is visualisatie heel doeltreffend bij het overwinnen van obstakels. Via meditatie kan het kind zelf meer sturing geven aan het leven. Bijvoorbeeld om minder negatief te denken. Om te mediteren is de bewustwording van gedachten belangrijk. Dit vanaf de kindertijd helpen ontwikkelen is heel nuttig en draagt bij tot het verdere succes van het kind. Hieronder alvast een oefening om jouw kind via visualisatie te helpen bij het bewust worden van gedachten. Oefening Je kan dit doen vanaf 6 a 7 jaar of wanneer het kind het begrip `gedachten` snapt. - Gebruik speels een zandloper of wekkertje om tijd aan te duiden. binnen die tijd kan het kind gedachten die opkomen hardop zeggen of opschrijven. - Bedoeling is gedachten alleen te 'vangen', zonder daar verder in mee te gaan. - Laat het kind een voorwerp visualiseren dat de gedachten kan opvangen, een glazen flesje, een doosje,... - Eens de gedachte daar in terecht gekomen is, verwoordt het kind deze aan jou. Jij als begeleider kan dit voordoen ter verduidelijking. Bij de oudere kinderen en tieners, kan de gedachte opgeschreven worden en nadien herbekeken worden of deze positief, negatief of eerder neutraal waren.

14 Zo, bovenstaande tips brengen jou al dichter bij evenwichtige, ontspannen kinderen vol zelfvertrouwen en geven waardevolle informatie over visualisatie. Ik wens jou en jouw kind(eren) dan ook heel veel succes in het oefenen en verder ontwikkelen van het visualisatievermogen. Probeer het ontspannen en speels te houden, zo blijft het leuk! Als je jouw kind nog meer ondersteuning wilt geven om vooruit te raken in het leven, bekijk dan ook eens mijn coachingsaanbod in de persoonlijke ontwikkeling van kinderen zodat ze vlot talenten ontdekken en ontwikkelen op: Of neem hiervoor contact op via onderstaande gegevens. Verder hoor ik graag jullie ervaringen met deze visualisatiegids, deel deze gerust met mij: Tineke Rau OVER TINEKE RAU Tineke Rau is al jaren actief geïnteresseerd in de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van kinderen en tieners. Uit haar passie en zoektocht hoe deze optimaal gestimuleerd en begeleid kunnen worden in hun ontwikkeling, groeide verschillende projecten. Zo zijn er FLONKI workshops, workshops in samenwerking met steden en gemeenten, culturele projecten voor gezinnen, zoals rond Europalia India. Ze werkte mee aan een tv- reportage over stress bij kinderen en wordt gevraagd om lezingen te geven. Omdat er steeds meer vragen kwamen naar individuele begeleiding rond specifieke noden die een kind of tiener heeft, biedt zij ook coaching sessies en trajecten aan. Ik begeleide reeds honderden kinderen naar een meer ontspannen, evenwichtig en succesvol bestaan Op scholen begeleid ik kinderen naar een stress bestendig, evenwichtig leven en geef ondersteuning bij het makkelijk verwerken van nieuwe leerstof. PRODUCTEN Geleide MeditatieSet Voor Kinderen: Het Wonderwoud leeftijd: 6-12 jaar Naast een gewoon ontspannend effect zijn enkele doelstellingen van deze vierdelige set kindermeditaties:

15 - het kind extra kalmeren, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan en het visualisatievermogen stimuleren - openheid om zaken te bespreken, meer zelfvertrouwen, evenwicht en controle over gemoed/ emoties - meer en gerichte creativiteit, leergierigheid, oplossingsgericht denken Alle informatie op: FLONKI Oefenboek: Van Stress Naar Diepe Relaxatie Bij Jouw Kind...Het Kan! leeftijd: 6-12 jaar Dit praktisch, doeltreffend Oefenboek ondersteunt stap per stap het kind om zelfstandig een diepe staat van ontspanning te bereiken. Het biedt ook een houvast voor stressbestendigheid. In 15 minuten per dag helpt dit oefenboek jouw kind tot diepe relaxatie te komen. Alle informatie op: Online Tiener Training: Train Je Talent Leeftijd: jaar In deze interactieve training krijgen tieners gedurende 6 weken een stap per stap begeleiding om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Thema's zijn Relaxatie, Zelfvertrouwen & Positief Denken, Snel & Makkelijk Leren, Snel Elk Doel Bereiken, Persoonlijke Groei & Spirituele Ervaringen en Verwerking In Het Dagelijkse leven. Alle informatie op: Evenementen: FLONKI organiseert ook workshops die de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van kinderen ondersteunen. Voor alle informatie hierover ga naar:

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Succesvol Leren met Mindmappen. Lieza Geuzinge. Beter onthouden. Ideeën opdoen. Makkelijker leren. Presentaties voorbereiden.

Succesvol Leren met Mindmappen. Lieza Geuzinge. Beter onthouden. Ideeën opdoen. Makkelijker leren. Presentaties voorbereiden. Beter onthouden Ideeën opdoen Makkelijker leren Presentaties voorbereiden Samenvatten 1 Over dit e-bookje Dit is versie 1.0 van Succesvol leren met mindmappen. Fijn dat je dit e-bookje leest! Ik hoop dat

Nadere informatie

Doelen Bereiken. Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen. Greater Potentials Ltd. 2007 Koenraad Rau http://www.zensatie.

Doelen Bereiken. Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen. Greater Potentials Ltd. 2007 Koenraad Rau http://www.zensatie. Doelen Bereiken Van wens naar doel en van doel naar realiteit in 6 stappen Inleiding: - Doelen Bereiken Van Wens Naar Doel En Van Doel Naar Realiteit In 6 Stappen. In dit programma zal ik je verschillende

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Ik zou die studie wel willen beginnen maar Ik weet niet waarom ik in deze baan blijf hangen Ik wil mijn leven drastisch omgooien maar ik kom

Nadere informatie

MODULE #8 TIME MANAGEMENT

MODULE #8 TIME MANAGEMENT MODULE #8 TIME MANAGEMENT Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2 NIEUWSBRIEF 14 februari 2015 1 Lieve mensen, Iedere dag is een dag van de liefde, om degenen om je heen te vertellen hoeveel je van ze houdt, het leven in je hart te koesteren en te genieten van de grote

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

sochicken - broeden op een leuker leven.

sochicken - broeden op een leuker leven. Steeds leuker worksheet 1 Je leven steeds leuker maken - in kleine stappen Ben je klaar om jezelf een kickstart te geven? Om je leven in een opwaartse spiraal te brengen in kleine, praktische stappen?

Nadere informatie

Re-Job E-Book Take-Off

Re-Job E-Book Take-Off Re-Job E-Book Take-Off re-job 3. TAKE OFF 3.1 Ik en mijn talent Stel je eens voor: Je rijdt door een willekeurige straat en één van de voortuinen springt je in het oog. De schoonheid, de bloemen, de geuren

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

Annemiek de Crom Communicatie 1

Annemiek de Crom Communicatie   1 Annemiek de Crom Communicatie www.annemiekdecrom.nl 1 Ontspanningsoefeningen Het lijkt zo eenvoudig, ontspannen, maar waarom is het dan zo moeilijk? Mensen geven bijna altijd tijdgebrek als oorzaak aan.

Nadere informatie

Passie en Effect. Passie. themabijeenkomst 55. Effect Resultaat Opbrengst Uitwerking Gevolg Uitkomst Gewin

Passie en Effect. Passie. themabijeenkomst 55. Effect Resultaat Opbrengst Uitwerking Gevolg Uitkomst Gewin Passie en Effect themabijeenkomst 55 TQC-Net Blad 1 Passie Bezieling Inspiratie Hartstocht Vuur Geestdrift Enthousiasme Effect Resultaat Opbrengst Uitwerking Gevolg Uitkomst Gewin Blad 2 1 1. Vraagstelling

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Omgaan met spanning. Faalangst: waar komt het vandaan en wat ermee te doen

Omgaan met spanning. Faalangst: waar komt het vandaan en wat ermee te doen Omgaan met spanning Inleiding: Iedereen krijgt in het leven te maken met spanning. Bij competitiesporten komt dit extra tot uiting: er is de druk om te presteren, de tegenstander om te verslaan, de reactie

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Luistermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Luistermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel voorkomende

Nadere informatie

ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN

ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN IK WIL MENSEN IN BEWEGING BRENGEN HANNEKE MOUW Ik stel me graag aan je voor Ik ben geboren in 1970. Ik vind vertrouwen, authenticiteit en

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur. Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017

Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur. Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017 Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017 Even voorstellen Performance Coach Wouw Performance Coaching Fanatiek sporter & bezoeker van fysio of

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

Hooggevoeligheid & Energie. Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter

Hooggevoeligheid & Energie. Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter Hooggevoeligheid & Energie Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter Thema s: Herkennen van & omgaan met (Hoog)gevoeligheid en spiritualiteit. Energetisch reinigen en

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen

Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen Beste webbezoeker, Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen Selfcoaching for business Selfcoaching voor privé gebruik Slaapschool voor jou kunnen hebben. Per

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1 Door Jack Boekhorst klantenservice@optimalegezondheid.com Pagina 1 Inleiding Zoals ik reeds in het artikel heb verteld, komen we er niet onderuit. Een stukje theorie

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 4. VIER GOUDEN TIPS 5 Tip 1: In en uit de knoop 5 Tip 2: De switchingpuntjes 6 Tip 3: Open je oren en luister goed 7 Tip 4: Water

Nadere informatie

INTERVISIE ALGEMEEN INLEIDING

INTERVISIE ALGEMEEN INLEIDING INTERVISIE ALGEMEEN 1 INLEIDING Met deze waaier kunnen intervisiegroepen (en begeleiders daarvan) nieuwe, aantrekkelijke en dynamische werkvormen kiezen die intervisie tot een succes maken. Nieuwe werkvormen

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving

Sociale leeromgeving. Wie zit er in jouw netwerk? Leeromgeving sociale leeromgeving Sociale leeromgeving Bij sociale leeromgeving gaat het om de mensen die jij kent en hoe je je bij hen voelt. Hoe voel je je in de klas?, kun je goed omgaan met je klasgenoten?, hoe zijn de docenten op

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Uitkomst onderzoek EFFECTEN ZELFREALISATIE

Uitkomst onderzoek EFFECTEN ZELFREALISATIE Uitkomst onderzoek We geven in dit verslag een aantal samenvattende uitkomsten weer van het onderzoek onder de deelnemers die in de periode 2012-2015 hebben deelgenomen aan de zesdaagse Zelfrealisatie.

Nadere informatie

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD?

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD? Borstkanker en nu?! WORD JIJ GEHOORD? MIRANDA KALKSMA WANDA VERHOEFF Word jij gehoord? En gezien? Hoor en zie jij jezelf? MIRANDA KALKSMA Positiviteitscoach bij kanker Waarom sta ik hier samen met Wanda?

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Weet wat je kan. Vooruit komen

Weet wat je kan. Vooruit komen Weet wat je kan Vooruit komen Vind je weg Hoofdstuk 5 beschrijft hoe je vooruit komt in je leven. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: vind je weg. blz 2 Hoe kom je vooruit in je leven? blz 3 Zelfonderzoek:

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent

Light up your fire voordat burnout toeslaat. Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Light up your fire voordat burnout toeslaat Muriël Van Langenhove Psycholoog Coach Dienst Welzijn Personeel UZ Gent Wat is jouw droom? Vuur - energie Waarden, zaken die voor jou belangrijk zijn in je leven

Nadere informatie