Jezus levensverhaal. 1. Met Jezus doorheen het jaar. 2. De liturgische kleuren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jezus levensverhaal. 1. Met Jezus doorheen het jaar. 2. De liturgische kleuren"

Transcriptie

1 Jezus levensverhaal GODSDIENST: Het kerkelijk jaar 1. Met Jezus doorheen het jaar. Christenen hebben een eigen kijk op het verloop van het jaar en noemen dat het kerkelijk jaar. Het kerkelijk jaar duurt ook 52 weken. Christenen gedenken tijdens het kerkelijk jaar belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus. Hij gaat immers met ons mee op weg door het leven. Hij helpt ons om te leven zoals God het verlangt. Daarom komen wij met Hem samen. 1 * Een groot feest is KERSTMIS (25 december). Wij herdenken dan de geboorte van Jezus. In de advent bereiden wij Kerstmis voor. Het kerkelijk jaar begint met de eerste zondag van de advent. * Het grootste feest is PASEN. Op die dag vieren wij de verrijzenis van Jezus. Het feest van Pasen bereiden wij voor tijdens de vasten (of Veertigdagentijd). Er zijn nog heel wat andere feesten in het kerkelijk jaar. Die zullen we hierna bekijken op de tijdsband. 2. De liturgische kleuren Door kleuren te gebruiken, wil de Kerk iets over de feesten duidelijk maken. Taak: Vul de woorden in en kleur de ovalen in de juiste kleur. Wit betekent. In de kersttijd en de paastijd draagt de priester witte kledij. Ook op grote feesten is hij in het wit gekleed. Soms wordt het wit vervangen door. Groen betekent en toekomst. Deze kleur zien we in de tijd doorheen het jaar. Paars is de kleur van en van inkeer. Vooral tijdens de advent en de vasten zien we deze kleur. Ook op een begrafenis draagt de priester de paarse kleren. Rood betekent en. Op het feest van Pinksteren is rood de hoofdkleur. Ook tijdens het vormsel draagt de priester deze kleur.

2 3. De tijdsband van het kerkelijk jaar 2

3 3.1 Enkele taken bij de tijdsband 1. Vul aan: Op het schema is het kerkelijk jaar verdeeld in drie grote delen: 3 de tijd rond Kerstmis noemen we de de tijd rond Pasen noemen we de de andere zondagen en feesten doorheen het jaar noemen we 2. Kleur de tijdsband van het kerkelijk jaar in de juiste kleuren. 3. Op de volgende bladzijde vind je de belangrijkste feesten van dat kerkelijk jaar. Noteer het feest in het vakje BOVEN elke tekening. 4. Je krijgt van je leerkracht een knipblad. Knip de juiste betekenis van elk feest uit en kleef de strookjes ONDER de tekeningen.

4 GODSDIENST: Het kerkelijk jaar 3.2 De betekenis van de belangrijkste kerkelijke feesten 4

5 4. De kerstkring 4.1. Kerstmis nadert GODSDIENST: Het kerkelijk jaar Hoe merk je dat Kerstmis nadert? Hoe bereiden jullie thuis het kerstfeest voor? De advent: Licht en vrede zijn voor elkaar Vul deze woorden in op de juiste plaats: geboorte vier Kerstmis adventskrans groeiende wereld voorbereiding uitkijken zondag - De advent is de op het feest van. -In onze klas staat een met kaarsen: één kaars per. De adventskrans is een christelijk symbool van verwachting en hoop. - Het licht op de adventskrans doet ons naar het feest van de van Jezus, het licht in de. De eerste zondag van de Advent: De tweede zondag van de Advent: De derde zondag van de Advent:: De vierde zondag van de Advent: Kleur telkens het juiste aantal kaarsjes:

6 6 Wij kunnen voor elkaar licht zijn. De Kerk vraagt dat wij tijdens de advent een inspanning doen om meer licht te zijn. Dat kan door wat meer licht te brengen bij de mensen met wie we elke dag samenleven. Taak: Kies vier lichtjes die voor jou belangrijk zijn. * dank je zeggen voor de moeite die anderen voor jou doen * kunnen verliezen * samen naar de nachtmis gaan * geen kwaad spreken * anderen gelijk willen geven * je ouders dankbaar zijn omdat ze voor je zorgen * zelf een kerstkaart maken * de fouten van iemand anders willen aanvaarden * een goeiedag zeggen aan mensen die je ontmoet * een ruzie bijleggen * voor eigen fouten vergiffenis vragen Actie Welzijnszorg In ons land zijn er veel mensen die het moeilijk hebben. Ze tellen niet mee. We noemen ze kansarmen ( de vierde wereld). In de advent willen we zorgen dat zij het beter hebben. Maar we kennen die mensen niet altijd. Door de actie Welzijnszorg kunnen wij deze mensen helpen. Welzijnszorg wil helpen door mensen bewust te maken van het probleem van de armoede én door financiële steun te geven. Zo wordt het licht van Jezus doorgegeven aan mensen die het moeilijk hebben. Wat is de slogan van de actie van dit jaar? Leg ook uit:

7 4.2. Kerstmis 25 december Hoe vieren jullie thuis Kerstmis? Noteer IN de kerstkaartjes aan de boom woorden die te maken hebben met Kerstmis. In de pakjes ONDER de kerstboom noteer je de geschenken die je aan elkaar wil geven Vul aan: Op Kerstmis komen wij in de samen om God te d Wij luisteren er naar het kerstv. Wij zingen samen kerstl. Hierdoor tonen wij onze vr : God is immers bij ons komen wonen. Deze kerstvreugde vieren we ook t

8 4.3. Driekoningen 6 januari 8 Enkele dagen na Kerstmis vieren we het feest van Driekoningen. De echte naam van dit feest is het feest van de Openbaring. Wij spreken liever van het Driekoningenfeest. Dat komt door een verhaal van de evangelist Matteüs. Wijzen gaan op zoek naar de nieuwe koning. Een ster wijst hen de weg. Zij komen van ver. Ze willen de koning geschenken geven. In de Bijbel stond dat de nieuwe koning een heel belangrijke koning zou zijn. Hij zou de koning van alle mensen worden. Op het feest van Driekoningen willen wij Jezus aan de wereld openbaar maken. Dat wil zeggen: aan de wereld bekend maken. Dat wil ook zeggen: wij vertellen dat Jezus belangrijk is. Daarom noemen wij dit feest het Openbaringsfeest. Opdracht: Teken een ster. In die ster noteer je drie wensen voor het nieuwe jaar.

9 5. De paaskring 5.1. Op weg naar Pasen GODSDIENST: Het kerkelijk jaar 9 Lente is nieuw leven, is anders worden. Zet de lettergrepen/woorden in de juiste volgorde en je bekomt enkele voorbeelden hiervan. val na car wor lan ger da den gen in tuin ken wer de na her de tuur leeft kle len te dij va tie kro kus kan In de lente viert de Kerk Pasen, het feest van de verrijzenis. Om het paasfeest voor te bereiden, willen de christenen een bijzondere inspanning doen om naar het voorbeeld van Jezus te leven. Zij doen dit veertig dagen lang. Deze tijd noemen we de veertigdagentijd of de. Voor de vasten begint, maken de mensen nog eens drie dagen lol. Ze zetten hun feestneus op en vieren. De vasten begint met. Op die dag laten christenen zich met een askruisje tekenen. De priester verbrandt de oude palmtakjes. Hij zegent de as. Terwijl de priester een kruisje op het voorhoofd tekent, zegt hij: Bekeer je en open je hart voor Jezus en het evangelie.

10 5.2. Delen met de armen in de wereld 10 In de vastentijd willen de christenen iets uitsparen om te delen met de armen. Heel veel mensen in de wereld hebben nog vanalles tekort. Velen sterven zelfs door gebrek aan voedsel en door ziekte. Al meer dan 40 jaar proberen christenen om die mensen te helpen door de actie Broederlijk Delen. Met het geld dat christenen uitsparen, willen zij mensen helpen om beter te leven. Waarover gaat de actie dat jaar? Wat doen wij op school voor Broederlijk Delen? 5.3. Een bijzondere week In de week voor Pasen herdenken wij het lijden en de dood van Jezus. We noemen deze week de. Deze week begint met de laatste zondag van de vasten: Vooral de laatste drie dagen zijn in de Kerk belangrijk:, en (= Paaszaterdag) Deze drie dagen noemen we de Paasdriedaagse. Op de avond van Stille Zaterdag komen de mensen samen om de verrijzenis van Jezus te vieren. Hiermee wordt het grote feest van Pasen ingezet. Taak: Op het knipblad vind je de puzzelstukken voor 4 afbeeldingen uit het leven van Jezus. Knip ze uit en kleef ze op de juiste plaats. Taak: Op het knipblad vind je ook symbolen, die in vieringen van de Goede Week en Pasen gebruikt worden. Knip die uit en kleef ze op de juiste plaats.

11 PALMZONDAG 11 Uit het leven van Jezus Hoe de Kerk viert Kleef hier de puzzel Kleef hier het symbool De mensen verwelkomen Jezus in hun stad. Ze juichen. Ze zeggen: U bent de koning van ons leven. De mensen vieren eucharistie. Het verhaal van de intocht wordt voorgelezen. De priester zegent de palmtakjes. De mensen halen een palmtakje en dragen dit mee naar huis. Thuis steken ze de palm achter het kruisbeeld. WITTE DONDERDAG Uit het leven van Jezus Hoe de Kerk viert Kleef hier de puzzel Kleef hier de symbolen Jezus viert met zijn apostelen het avondmaal. Vooraf wast Hij hun voeten. Hiermee wil Hij zeggen: je moet elkaar dienen. Jezus geeft aan zijn apostelen een nieuw maal: de eucharistie. De mensen komen samen om eucharistie te vieren. Soms wordt de voetwassing uitgebeeld. Tijdens de eucharistie wordt speciaal het laatste avondmaal herdacht.

12 GOEDE VRIJDAG 12 Uit het leven van Jezus Hoe de Kerk viert Kleef hier de puzzel Kleef hier de symbolen Jezus wordt veroordeeld tot de kruisdood. Hij draagt het kruis naar Golgotha. Daar slaan de soldaten Hem aan het kruis. Hij sterft om drie uur. Om drie uur komen de gelovigen samen voor de kruisweg. s Avonds komen ze weer samen om naar het lijdensverhaal te luisteren en om het kruis te vereren. In sommige steden en dorpen zijn er boetetochten of stille momenten. STILLE ZATERDAG OF PAASZATERDAG Uit het leven van Jezus Hoe de Kerk viert Jezus is begraven. Alles is stil geworden. De apostelen zijn bang. Hoe moet het nu verder? In de Kerk gebeurt er in de loop van de dag niets. Alles is stil.

13 13 PAASWAKE Uit het leven van Jezus Hoe de Kerk viert Kleef hier de puzzel Kleef hier de symbolen In de vroege morgen gaan de vrouwen het graf van Jezus opzoeken. Verwonderd stellen zij vast dat het graf leeg is. Een engel zegt: Zoek Jezus niet bij de doden, Hij leeft! In de vooravond van Paaszaterdag komen de christenen samen voor de Paaswake. Op de vooravond van Pasen vieren zij al de verrijzenis. De christenen komen samen rond vuur en licht. De nieuwe paaskaars krijgt nieuw licht. Er wordt doopwater gewijd. De mensen hernieuwen hun doopgeloften. Tenslotte vieren ze samen eucharistie. PAASZONDAG Op Pasen zelf is er in elke kerk een plechtige eucharistieviering met veel muziek en zang. De paaskaars staat goed zichtbaar en is met veel bloemen versierd. Je hoort verschillende keren het alleluia (= ) De priester wenst de mensen een vreugdevol paasfeest toe. Het paasfeest wordt dan in familiekring verder gevierd. Hoe merk je dat het Pasen is? Hoe vieren jullie thuis Pasen?

14 5.4. Onze Heer Hemelvaart GODSDIENST: Het kerkelijk jaar Pasen is het grootste feest van de paaskring. Maar na Pasen vieren we nog twee andere belangrijke feesten. Onze Heer Hemelvaart is het eerste grote feest na Pasen. We vieren dit feest dagen na het paasfeest. Het feest valt altijd op een. Die dag is een vrije dag. 14 In de eucharistie horen we dit verhaal: Toen zegende Hij hen met Zijn handen. En terwijl Hij hen zegende, onttrok een wolk hen aan hun ogen. Eerst staarden ze nog lang gespannen omhoog, maar toen kregen ze het inzicht: Wat staan wij hier nu nog naar de hemel te gapen, Jezus heeft ons een opdracht gegeven. In dit verhaal wordt er over wolken en hemel gesproken. Wat betekent in de wolken zijn? Wat betekent in de hoogste hemel zijn? God wil aan de mensen zeggen: Jezus is de Heer! Jezus helpt jullie om gelukkige mensen te worden. Daarom zei Jezus aan zijn leerlingen: Jullie moeten mijn boodschap over de hele wereld uitdragen Pinksteren Het feest van Pinksteren vieren wij dagen na Pasen. Pinksteren valt altijd op een. In het pinksterverhaal horen we vertellen dat de leerlingen van Jezus in een huis bijeengekomen waren. Ze hadden schrik van de joden. Plots was het huis vol van een krachtige wind. Er verscheen iets dat op vuur geleek. God komt immers dikwijls in vuur en wind. De mensen zeiden dan: Gods Geest is aan het werk. Dat vuur verdeelde zich in tongen en kwam op elke leerling neer. Ze voelden de kracht van Gods Geest in hen werken. Ze gingen zonder angst naar buiten en durfden over Jezus spreken. Enkele uitdrukkingen begrijpen we: - het hart op de tong hebben= - in vuur en vlam staan= Pinksteren betekent dus: *net zoals bij de leerlingen de geest van in je laten *over je geloof spreken *voor durven uitkomen *met de van de leven zoals Jezus het gezegd heeft

15 6. Tijd door het jaar 6.1. Allerheiligen 1 november GODSDIENST: Het kerkelijk jaar 15 Het is herfst De bomen verliezen hun bladeren. Het wordt stilaan koud. De natuur begint aan haar winterslaap en ze wacht op een nieuwe lente, op nieuw leven. In deze dagen denken de mensen aan de velen die reeds gestorven zijn. Sommige mensen hebben op een bijzondere manier volgens het evangelie geleefd. De Kerk wil deze mensen als voorbeeld stellen. We noemen ze heiligen. Op de kalender vinden we de namen van vele heiligen. Elke dag vieren we één of meerdere heiligen. Hun namen vind je overal terug. Denk maar eens aan de naam van je parochie: Of de vroegere naam van onze school: Noteer hieronder nog enkele heiligen: 6.2. Allerzielen 2 november Op deze dag gedenken wij alle gestorvenen. Enkelen van hen hebben wij persoonlijk gekend, een familielid, een buur, een vriend, Ook hun namen staan geschreven in de palm van Gods hand. Ook hun naam willen wij herinneren. In de eucharistie worden alle namen genoemd van hen die in het voorbije jaar gestorven zijn. Taak: Noteer in de kruisjes de namen van de gestorvenen die jij niet wil vergeten. Hoe tonen mensen dat ze hun overledenen niet willen vergeten? God, wij denken aan onze doden. Wij denken aan allen, die uit dit leven weggegaan zijn. Gij hebt hun namen in Uw handpalm opgeschreven. Zorg voor hen en laat hen bij U gelukkig worden. Geef hen Uw vrede en laat hen bij U rust vinden. Amen.

eertigdagentijd en Pasen

eertigdagentijd en Pasen Naam: eertigdagentijd en Pasen V 1. Veertigdagentijd Datum: Vink twee goede antwoorden aan. De veertigdagentijd is een soort woestijntijd, omdat er veel woestijnen zijn in de landen van het Zuiden (en

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

eertigdagentijd en Pasen

eertigdagentijd en Pasen Naam: eertigdagentijd en Pasen V Datum: 1. Veertigdagentijd Vink twee goede antwoorden aan. De veertigdagentijd is een soort woestijntijd, omdat er veel woestijnen zijn in de landen van het Zuiden (en

Nadere informatie

HOE HET LIJDENSVERHAAL VAN DE VISSERMAN UIT NAZARET EEN HELE SCHOOL IN BEWEGING KAN BRENGEN

HOE HET LIJDENSVERHAAL VAN DE VISSERMAN UIT NAZARET EEN HELE SCHOOL IN BEWEGING KAN BRENGEN HOE HET LIJDENSVERHAAL VAN DE VISSERMAN UIT NAZARET EEN HELE SCHOOL IN BEWEGING KAN BRENGEN Sint-Jozefsinstituut Tielt Noëlla Vandeputte Nathalie Verstraete A KORTE VOORSTELLING VAN DE SCHOOL B HOE HET

Nadere informatie

PAASQUIZ. met antwoorden en enkele gedachten

PAASQUIZ. met antwoorden en enkele gedachten PAASQUIZ met antwoorden en enkele gedachten 1. Waar ligt de oorsprong van Pasen? 0 Bij de Joodse Pesach 0 Bij de Islam 0 Bij de Pesach van de moslims 0 Bij de eerste eieren die in de lente gelegd werden

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de. zondag om uur,

Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de. zondag om uur, Aan de ouders van de leerlingen uit groep 4 Beste ouders, Tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de kerk op zondag om, kan uw kind zijn/haar Eerste H. Communie doen. De eerste stap in onze katholieke

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS 1 2 De Goede Week Over een week is het Pasen. Dat is een heel groot feest, want we vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar voor het zover is gaan we een

Nadere informatie

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS

MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS MIJN DAGELIJKS GEBED BIJ DE PALMPAAS Kindergebeden in de Goede Week De Goede Week Over een week is het Pasen. Dat is een heel groot feest, want we vieren dan dat Jezus is opgestaan uit de dood. Maar voor

Nadere informatie

Werkvorm Pasen! Schilderijen

Werkvorm Pasen! Schilderijen Werkvorm Pasen! Pasen is het belangrijkste feest in het christendom. We vieren de verrijzenis van Jezus en dat het leven wint van de dood. Het thema Pasen en de daarmee gepaard gaande theologie rondom

Nadere informatie

1. Jozef en Maria moesten voor een volkstelling naar Bethlehem. Dat was een opdracht van keizer: a. Augustus b. Julius Caesar c. Tiberius d.

1. Jozef en Maria moesten voor een volkstelling naar Bethlehem. Dat was een opdracht van keizer: a. Augustus b. Julius Caesar c. Tiberius d. K erstm is Kerstquiz Lezen Het kerstverhaal ken je misschien, maar hoe goed ben je op de hoogte van de geschiedenis van Kerst? En wat weet je van alle gebruiken en feestelijkheden die erbij horen? Test

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Aan het kruis liet Jezus zien hoeveel Hij van ons houdt. Daarom is het KRUIS zo belangrijk voor Christenen.

Aan het kruis liet Jezus zien hoeveel Hij van ons houdt. Daarom is het KRUIS zo belangrijk voor Christenen. Het kruisteken Het kruis Een kruis wordt gevormd door twee balken, een verticale en een horizontale. De verticale (die van boven naar beneden) wijst ons naar God en van God naar de mensen. De horizontale

Nadere informatie

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan Advent vieren en beleven tweede graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu)

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Mag ik zijn wie ik ben? De leerlingen uit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen voelen zich benaderd, aanvaard, uitgedaagd en bemind als iemand

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Vrolijk Pasen! Feest! Weet wat je viert. Wist je dat...

Vrolijk Pasen! Feest! Weet wat je viert. Wist je dat... Feest! Weet wat je viert Vrolijk Pasen! Maar hoe vieren we het eigenlijk? Paaskaars, paaseitjes, paastakjes, paasboom: bij Pasen horen veel rituelen. Ontdek het hier! Wat is Pasen? Pasen is voor christenen

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

1. MOMENTEN DIE HET LEVEN DWARSBOMEN.

1. MOMENTEN DIE HET LEVEN DWARSBOMEN. 1. MOMENTEN DIE HET LEVEN DWARSBOMEN. Een grens is een moment om nooit meer te vergeten. Grenzen zijn momenten die jouw leven of dat van anderen ingrijpend veranderen. Daardoor ga je vaak nadenken over

Nadere informatie

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop Paasspecial 2017 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven We vieren Pasen: Christus is verrezen! Wanneer staan we daar bij

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen.

Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen. Paasfeest: Opstaan! Leeftijd: 9-12 Thema: Opstanding, Pasen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de Stille Week en Pasen. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen kunnen de belangrijke gebeurtenissen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier!

Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier! Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier! Preek op de Witte Donderdag jaar C - 2016 Welkom beste mensen bij deze heilige mis op Witte donderdag. Beste mensen Vanavond op de witte donderdag

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Datumslijst! Van 31 december 2016 tot 1 januari 2018

Datumslijst! Van 31 december 2016 tot 1 januari 2018 Datumslijst! Van 31 december 2016 tot 1 januari 2018 Moeder Gods Maria V-I Zaterdag 31 december 2016 18u00 Molenbeersel Zondagskerkviering Zondag 1 januari 2017 Openbaring van de Heer, drie koningen. I-II

Nadere informatie

Samen zingen. Zwaai, zwaai, zwaai, met jonge groene takken. Zing, nu nader komt op een ezel nooit bereden Hij die doet wat moet gedaan.

Samen zingen. Zwaai, zwaai, zwaai, met jonge groene takken. Zing, nu nader komt op een ezel nooit bereden Hij die doet wat moet gedaan. Samen zingen Zwaai, zwaai, zwaai, met jonge groene takken. Zing, nu nader komt op een ezel nooit bereden Hij die doet wat moet gedaan. Aansteken paaskaars Om te beginnen, goede God geeft U op aarde licht;

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A.

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A. ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. J.A. Antonides De Paaskaars brandt Lied voor de dienst: 577 geheel Welkom, afkondigingen.

Nadere informatie

Witte Donderdag Viering van het avondmaal. 30 maart 2018 in de Plaskerk te Raalte. Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Gerhard van Toly

Witte Donderdag Viering van het avondmaal. 30 maart 2018 in de Plaskerk te Raalte. Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Gerhard van Toly Witte Donderdag Viering van het avondmaal 30 maart 2018 in de Plaskerk te Raalte Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Gerhard van Toly Na een voorbereiding van 40 dagen begint vanavond het Paasfeest.

Nadere informatie

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden Witte Donderdag Thema: één van jullie zal mij verraden Op deze avond vierde Jezus met zijn discipelen het Joodse paasfeest (de cedermaaltijd) en stelde Hij de viering van de Maaltijd van de Heer in. Dit

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

renzen van het leven - Ik ging er optimistisch mee om omdat ik weet dat niemand goed is in alles / omdat ik wel goed kan tekenen /

renzen van het leven - Ik ging er optimistisch mee om omdat ik weet dat niemand goed is in alles / omdat ik wel goed kan tekenen / Naam: renzen van het leven G 1 Ieder mens botst op eigen grenzen Datum: (4/4) Op welke grens ben je zelf al gebotst? Noem er drie Bijvoorbeeld: 1 De dood van mijn oma 2 Ik kan niet goed schrijven 3 Een

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

Orde van dienst voor zaterdag 20 april

Orde van dienst voor zaterdag 20 april Orde van dienst voor zaterdag 20 april Stille Zaterdag // De Paaswake Voorganger: Ouderling: Organist: ds. John Boogaard Peter van Krugten Erik Westerhout Denkt u bij de uitgang aan de Zendingsbus? De

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Vrijdag: nog 9 dagen!

Vrijdag: nog 9 dagen! NOVEEN Voor de ouders: Het is een goede katholieke gewoonte om belangrijke gebeurtenissen voor te bereiden door er negen dagen tevoren speciaal voor te bidden. Maria is ons hierin voorgegaan toen zij na

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven Eerste graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit het mandje en leggen dit

Nadere informatie

Later als ik groot ben: mama of papa worden Later als ik groot ben: een mooie auto Een goede vriend. Warmte. Beroemd zijn Een kus

Later als ik groot ben: mama of papa worden Later als ik groot ben: een mooie auto Een goede vriend. Warmte. Beroemd zijn Een kus Wat kunnen we wensen? Warmte Later als ik groot ben: mama of papa worden Later als ik groot ben: een mooie auto Een goede vriend Beroemd zijn Een kus Vrede op de hele wereld Mooi weer Een grote zak snoep

Nadere informatie

De tweede adventszondag

De tweede adventszondag Bloemschikking Advent en Kerst 2017. Er is licht In deze Adventstijd leven we toe naar het Kerstfeest. Een tijd van verwachting. Er komt licht in het donker. De 4 profeten Zacheria, Maleachi, Sefanja en

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Oasemoment "Eucharistie vieren" Emmaüsparochie - donderdag 23 januari 2014

Oasemoment Eucharistie vieren Emmaüsparochie - donderdag 23 januari 2014 Oasemoment "Eucharistie vieren" Emmaüsparochie - donderdag 23 januari 2014 (Centraal staat een verlaagd altaar; op het altaar liggen alleen de scherven van een bloempot) Bijbeltekst en inleiding We lezen

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Delen (bijlage) MAANDAG: voor de jongere kinderen MAANDAG: voor de oudere kinderen Stel je bent in het buitenland op vakantie en je bezoekt daar een kerk. Bij binnenkomst

Nadere informatie

Liefde als kruispunt. Parochie Sint-Jozef Aalst Kruisoplegging Welkomstlied

Liefde als kruispunt. Parochie Sint-Jozef Aalst Kruisoplegging Welkomstlied Parochie Sint-Jozef Aalst Kruisoplegging 2007 Liefde als kruispunt Welkomstlied kom en vier het feest met mij. kom en vier het feest met mij. kom en vier het feest met mij. luister naar het Woord van God.

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Binnenkomen op instrumentale muziek Openingslied te kiezen uit groen boekje (jongerenviering)

Binnenkomen op instrumentale muziek Openingslied te kiezen uit groen boekje (jongerenviering) DE EERSTE KEER Binnenkomen op instrumentale muziek Openingslied te kiezen uit groen boekje (jongerenviering) Verwelkoming door de priester en kruisteken Verwelkoming door de kinderen Ons hartje klopt toch

Nadere informatie

e Bijbel: een lange geschiedenis van bewogen mensen

e Bijbel: een lange geschiedenis van bewogen mensen Naam: Datum: e Bijbel: een lange geschiedenis van bewogen mensen D 1. Verhalen met een boodschap Evaluatie Lees aandachtig dit verhaal. Twee wolven Een oude indiaan nam zijn kleinkinderen op de schoot.

Nadere informatie

Namen van de zondagen en hun betekenis

Namen van de zondagen en hun betekenis Namen van de zondagen en hun betekenis De naam Advent komt van adventus (latijn) wat betekend: komst 1e Advent Vandaag begint het nieuwe kerkelijk jaar. De kerk begint haar nieuwe jaar met een periode

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 Welkom en inleiding 1 Goede mensen, van harte welkom in deze gebedsviering naar aanleiding van het feest van Allerheiligen en Allerzielen.

Nadere informatie

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne Meditatieviering zondag 21 mei 2017 Theresiagemeenschap Borne Els van der Lugt Voelen we ons verbonden? Opening/welkom Zang: Licht dat ons aanstoot GvL 489 blz.530 Openingsgebed God, wij kunnen en mogen

Nadere informatie

Woensdag 6 maart om uur - Aswijding en begin van de veertigdagen/vastentijd). Lezingen: Joël 2, en Mattheüs 6,

Woensdag 6 maart om uur - Aswijding en begin van de veertigdagen/vastentijd). Lezingen: Joël 2, en Mattheüs 6, Januari 2019. Zaterdag 5 januari om 19.00 uur - Openbaring des Heren Hoogfeest. Lezingen: Jesaja 60, 1-6 en Matteüs 2,1-12. Zaterdag 12 januari om 19.00 uur -Doop van de Heer. Lezingen: Jesaja 42, 1-4

Nadere informatie

Kruisweg in Flanelscenes

Kruisweg in Flanelscenes 1 e statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld Kruisweg in Flanelscenes Achtergrond: Interieur T1 = trap (Troonzaal) T3 = paars gordijn (Troonzaal) T4 = 3 pilaren (Troonzaal) 70 = Jezus (ontkleed) 70A =

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing christendom

Werkstuk Levensbeschouwing christendom Werkstuk Levensbeschouwing christendom Werkstuk door een scholier 3043 woorden 5 oktober 2007 6, 52 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 2. Wat is

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Plechtigheden Goede Week en Pasen

Plechtigheden Goede Week en Pasen Plechtigheden Goede Week en Pasen 1 april Palmzondag 10.00 uur Hoogmis Jezus wordt feestelijk onthaald in Jeruzalem. Wij vieren de Eucharistie met palmwijding en processie en nodigen jong en oud hierbij

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

(Jongerenviering) OPENINGSLIED te kiezen uit het groene boekje

(Jongerenviering) OPENINGSLIED te kiezen uit het groene boekje IK KOM NAAR JE TOE BINNENKOMEN OP INSTRUMENTALE MUZIEK OPENINGSLIED te kiezen uit het groene boekje VERWELKOMING DOOR DE PRIESTER EN KRUISTEKEN VERWELKOMING DOOR DE KINDEREN: KIND 1: ONS HARTJE KLOPT TOCH

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling:

Werkbladen basisonderwijs. Naam leerling: Werkbladen basisonderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film Jerusalem. Een film die gaat over Jeruzalem, een van de oudste steden ter wereld. Ontdek waarom Jeruzalem

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 een kerk Een groot gebouw. Daar komen de mensen samen die in God geloven. Er wordt gebeden en gezongen. een moskee De kerk voor de moslims. Zij geloven in

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over:

Dit omvat de boeken van de joden over hun geloof in god. Hierin kun je lezen over: Samenvatting door een scholier 1098 woorden 6 juni 2005 6,2 41 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Levensbeschouwing 4.2. De bijbel De bijbel is het belangrijkste heilige boek van christenen. Pas rond

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren

Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren Voorganger: Organist: m.m.v. ds. Nita van der Horst-Kattenberg Marco 't Hart leiding van de kinderkerk -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

LEERWIJZER GODSDIENST GRENZEN VAN HET LEVEN?

LEERWIJZER GODSDIENST GRENZEN VAN HET LEVEN? LEERWIJZER GODSDIENST GRENZEN VAN HET LEVEN? Leertips: - Lees eerst alle notities. - Begin tijdig te studeren. - Studeer schriftelijk. Maak een mindmap per hoofdstuk. - Herhaal regelmatig. - Leer telkens

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken In kerk aula Uitvaart Orde I Gebedsdienst Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken bemoediging Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

(Naam kind) (datum) +

(Naam kind) (datum) + (Naam kind) (datum) + Jouw naam, met liefde gekozen, zullen we blijven noemen. Je telt nog altijd mee als we vertellen Je bent wel uit ons zicht nooit uit ons hart Je bent niet meer weg te denken op onze

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie