C2-taken uitvoeren met een B2-niveau: kunst- en vliegwerk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "C2-taken uitvoeren met een B2-niveau: kunst- en vliegwerk?"

Transcriptie

1 C2-taken uitvoeren met een B2-niveau: kunst- en vliegwerk? Ineke de Bakker Universiteit van Amsterdam Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) E.:

2 Programma II van het Staatsexamen toetst of iemand voldoende Nederlands beheerst voor een baan of opleiding op hbo- of universitair niveau. Het niveau van Programma II komt overeen met taalniveau B2 van het ERK. Het gaat om een startkwalificatie: een niveau dat toereikend is om een start te maken met een opleiding of in een bepaalde functie op de arbeidsmarkt`. Bron:

3 De taaltaken die de student binnen het wetenschappelijk onderwijs moet uitvoeren liggen al bij de start op C1 of zelfs C2-niveau. Is dit vermoeden juist? Zo ja, hoe gaan studenten met die taken om? Hoe kunnen studenten bij de uitvoering van die taken ondersteund worden?

4 Centraal staat in deze workshop: 1. Inzicht krijgen in de universitaire schrijftaken (eerste jaar van de opleiding): Hoe zien die universitaire schrijftaken eruit? Welke talige startcompetenties zijn minimaal nodig om ze uit te voeren? 2. Hoe gaan studenten met die schrijftaken om? Waar worstelen ze al of niet mee? Hoe pakken ze het aan? 3. Wat kunnen de opleidingen en taalondersteunende workshops / cursussen op dit punt voor de student betekenen?

5 Bonset en De Vries (SLO-publicatie, 2009): beschrijving van talige startcompetenties voor het hoger onderwijs, gerelateerd aan ERK: niveaus B2 en C1. Daarin niet alleen beschrijving van: gewenste taalvaardigheid student; Maar ook beschrijving van: taalleerstrategieën die de student moet beheersen; gewenste taalleervermogen; gewenste studievaardigheden.

6 Bonset en De Vries stellen het startniveau voor hbo op B2 en voor wo op C1. Komen de verschillen tussen deze niveaus voldoende tot uiting? Zie hand out: p.1 t/ m 6: de startcompetenties B2, C1 en C2.

7 Enkele opmerkingen bij talige startcompetenties B2 en C1: (hand out p. 2 t/m 6) Sommige statements zijn te algemeen geformuleerd. Achterliggende vaardigheden (logisch en helder denken; kunnen parafraseren) krijgen onvoldoende aandacht. Statements gaan vooral over vorm (bijv. bij samenhang aanbrengen: aandacht voor verwijs- en verbindingswoorden, maar hoe zit het met inhoudelijke, logische lijn in het betoog?). focus op fouten en niet op prestaties: moeilijke, complexe structuren kunnen gebruiken.

8 De andere kant (opdracht, onderwijs etc). blijft buiten beeld: Studente Sofia: Beste mevrouw Bakker, Ik neem hierbij de vrijheid om u te vragen om een second opinion van mijn Essay. Ik heb een Essay geschreven volgens het schrijfplan en de feedback daarop verwerkt. Vervolgens krijg ik feedback op ándere punten. Die feedback neem ik op in de herschrijving en dan krijg ik het nog steeds afgewezen terug. Ik hoop dat u de ruimte heeft voor een second opinion. Ik zie graag uw reactie tegemoet. Groet,

9 Propedeutische taaltaken Meestringa analyseerde 18 propedeutische schrijftaken (SLO, 2011) uit Nederlandse en Vlaamse opleidingen van het hoger onderwijs. Vraag was: waarom worstelen studenten met schrijftaken? Nieuwe genres? Minder richtlijnen en begeleiding? Minder duidelijke eisen? Onvoldoende sprake van transfer?

10 Enkele bevindingen: De schrijftaken in hbo en wo stellen meestal geen eisen die ver uitgaan boven hetgeen er in de startcompetenties staat: De aangeleverde universitaire schrijftaken vereisen vaak meer taalvaardigheid dan B2 maar zijn meestal ook van (vrij) uitvoerige richtlijnen voorzien. De genres zijn misschien niet nieuw maar de schrijftaak is om andere redenen veel complexer.

11 Centrale vraag van deze workshop: Komt bij de beschrijving van talige startcompetenties B2 en C1 de complexiteit van wo-schrijftaken voldoende naar voren?

12 Workshopopdracht 1 en 2: analyse van twee complexe universitaire schrijftaken uit het eerste jaar van de studie Media en cultuur. (zie hand out pag. 7, 8 en 9) We maken bij onze analyse gebruik van de ERK-niveaus B2 en C1. Vraag: Is het mogelijk de talige startcompetenties aan te geven die minimaal aanwezig moeten zijn om met deze schrijftaken om te kunnen gaan? 20 min incl. bespreking.

13 De student in beeld Studente Media en cultuur: Maria (pseudoniem). Geboren in Uruguay en in 2006 op 16-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. In Nederland: vwo vanaf de derde klas. De thuistaal is Spaans. Vriendenkring: Nederlands en Engels. Naast de studie volgt Maria een INTT-cursus Schrijven: spelling en grammatica (voor NT2-studenten) en later de cursus Beter schrijven voor FGw-studenten (NT1 en NT2).

14 In de cursus Schrijven: spelling en grammatica werkt Maria aan het wetenschappelijk betoog. Hoe voert ze die opdracht uit? Workshopopdracht 3 Lees het betoog van Maria (eerste deel: p. 10). Waar zitten de grootste problemen? Bespreek resultaten met elkaar en vergelijk met de beoordeling door de docent Over welke startcompetenties moet de studente beschikken om deze schrijftaak uit te kunnen voeren? (15 min.)

15 Conclusies Grootste problemen van deze studente: abstracte vaktaal omzetten in een redelijk begrijpelijke tekst.. informatie uit verschillende bronnen bijeen kunnen brengen in een helder betoog. kunnen selecteren: zich beperken tot één onderzoeksvraag en daar relevante informatie bij zoeken.

16 -> De studente moet laten zien dat zij de abstracte stof beheerst en kan toepassen én zij moet een correct betoog leren schrijven volgens academische conventies en met een aanvaarbare argumentatie. -> Een complexe schrijftaak dus wat consequenties heeft voor de uitvoering. De taakcomplexiteit beïnvloedt de taalvaardigheid sterk. Zie voorbeeldtekst die de studente in dezelfde periode schrijft -> een wervende tekst voor middelbare scholieren waarbij je je studie aanbeveelt. (hand out p. 12) 5 min.

17 Top tien van veel voorkomende fouten in teksten van studenten 1. Onduidelijke fragmenten: te weinig uitleg, te weinig achtergrondinformatie. 2. Onduidelijke en verkeerde verwijswoorden. 3. Onduidelijke alinea s of tekstdelen: niet logisch geordend, geen samenhang. 4. Woordkeuze: verkeerd woord, verkeerde woordcombinatie, ongebruikelijke woordkeus. 5. Stijlfouten: ingewikkelde formuleringen (leidt ook tot onduidelijkheid), teveel spreektaal. 6. Fouten met zinnen: te lange zinnen, zinnen die niet aan elkaar gekoppeld zijn, te korte zinnen. 7. Werkwoorden: verkeerde vorm. 8. Woorden los van elkaar geschreven. 9. Werkwoordspelling verkeerd. 10. Fouten met leestekens.

18 Het is wel duidelijk: ( ) een korte opfriscursus of deficiëntiecursus over spellingsregels en taalweetjes is voor deze studenten niet de oplossing! Citaat uit het voorwoord bij Talige startcompetenties Hoger Onderwijs (Wilma van der Westen en Edith Alladin)

19 Conclusies De universitaire schrijftaken liggen op C1-niveau (misschien soms op C2-niveau). Er moet (te) snel gepresteerd worden: weinig verwerkingstijd.. Niet altijd worden subvaardigheden (helder en logisch denken, parafraseren, formuleren) op systematische wijze getraind. Niet altijd zijn opdrachten en feedback duidelijk.

20 Ad 3. Belang van taaltraining en taalondersteuning bij academisch schrijven: Staatsexamen NT2 is startkwalificatie. De kandidaat zal zijn taalvaardigheid tijdens de studie of op de werkvloer verder moeten ontwikkelen. Maar ook T1-studenten met vwo op zak stromen vaak in met een taalvaardigheid die we als startkwalificatie zouden kunnen omschrijven. Die T1-populatie ziet er ook steeds vaker divers uit (zie deelnemers cursus Beter schrijven (in principe voor T1- studenten).

21 Profiel deelnemers cursus Beter schrijven bij FGw: n=19 (twee cursussen) 1. Achtergrond In Nederland geboren: 12 Niet in Nederland geboren: 7 Middelbare school buiten Nederland gedaan: 2 Wel (deel) middelbare school in Nederland gedaan: 5 Basisschool in USA: 1 (conclusie: 2 echte NT2!) Beide ouders in Nederland geboren: 8 2. Thuistaal/taal vriendenkring n=19 3. In Ned. (deels) middelbare school gedaan: n=15 Engels: 1 vwo: 6 Half Russisch/half Nederlands/Engels: 1 deel vwo (ingestroomd): 3 Chinees/Engels/Nederlands: 1 havo-vwo: 1 Nederlands/Engels 2 havo-hbo of colloquium: 4 Afghaans/Nederlands 1? 1 Turks/Nederlands 1 Spaans/Nederlands/Engels: 1 Nederlands: Welke taal gebruik je vooral bij de studie? N=19 Hebreeuws/Arabisch/Frans 1 Engels: 2 Nederlands en Engels: 12 Nederlands: 5

22 Voor beide groepen (T1 en T2) is noodzakelijk: 1. verdere ontwikkeling academische taalvaardigheid binnen de opleiding. 2. Zo nodig: extra taalondersteuning buiten het curriculum. Hiervoor is een goed taalbeleid van belang.

23 Academische schrijfvaardigheid binnen het curriculum: veel opleidingen besteden aandacht aan training in academisch Nederlands. Belangrijk: in kaart te brengen hoe academisch schrijven bij verschillende opleidingen getraind wordt: Is er een doorlopende leerlijn? Welke didactiek wordt gehanteerd? Vindt diagnostische toetsing plaats om bijtijds achterstanden te signaleren? Zijn er vormen van remediëring? Zijn taalbeleidsmaatregelen verankerd binnen onderwijsprogramma s? Taak van een commissie taalbeleid

24 In de extra taaltraining zal focus moeten liggen op: handvaten bieden om zich zelfstandig te kunnen redden; aanleren van een juiste houding: openstaan voor feedback, maar ook: vragen durven stellen over de opdracht, vragen om voorbeelden; studenten zekerder maken: laten zien dat academisch leren schrijven een proces is waar tijd en energie voor nodig is; en.

25 inzicht geven in deelaspecten van schrijfvaardigheid die extra training behoeven -> digitale feedback kan daarbij belangrijke rol spelen; training van belangrijke facetten van academisch schrijven -> parafraseren en structureren, formuleren en correctheid op woord- en zinsniveau en op gebied van spelling en interpunctie.

26 Student in beeld. Welke adviezen zou je aan een eerstejaarsstudent geven? (Gevraagd aan studenten Beter schrijven aan eind studiejaar.) Een meelezer organiseren. Rustig blijven! Schrijf altijd alle teksten en lever het op tijd in. Neem je tijd voor het schrijven, laat de tekst even liggen en herlees het nog een keer. Op tijd beginnen Zoveel mogelijk doen! Een cursus volgen (Beter schrijven)

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Taaltrainingen voor studenten FGw Het Instituut voor Nederlands

Nadere informatie

Taaltrainingen voor studenten FGw. Workshops en cursussen voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen

Taaltrainingen voor studenten FGw. Workshops en cursussen voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen Taaltrainingen voor studenten FGw Workshops en cursussen voor studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen Taaltrainingen voor studenten FGw Het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies

Nadere informatie

Talige startcompetenties Hoger Onderwijs

Talige startcompetenties Hoger Onderwijs Talige startcompetenties Hoger Onderwijs Making a difference 23 maart 2010 Wilma van der Westen Voorzitter Nederlands / Vlaams Taal als voorwaarde voor studiesucces Instrument voor de verwerving van kennis

Nadere informatie

Sterk in taal, sterk in studie

Sterk in taal, sterk in studie Sterk in taal, sterk in studie Drie vormen van feedback Wilma van der Westen Voorzitter Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs Regioconferenties SLO / 19, 21 en 29 november 2011 Even voorstellen:

Nadere informatie

Verplicht toetsen en bijspijkeren of eigen verantwoordelijkheid? De basisvaardigheden Nederlands van eerstejaars VU-studenten

Verplicht toetsen en bijspijkeren of eigen verantwoordelijkheid? De basisvaardigheden Nederlands van eerstejaars VU-studenten 7.Taalbeleid hoger onderwijs Ronde 8 Marloes van Beersum & Eline van Straalen Taalcentrum-VU, Vrije Universiteit Amsterdam Contact: mvanbeersum@taalcentrum-vu.nl evanstraalen@taalcentrum-vu.nl Verplicht

Nadere informatie

[DIA MET TITEL+COVER HIER]

[DIA MET TITEL+COVER HIER] [DIA MET TITEL+COVER HIER] Bijeenkomst 1 Beter schrijven in alle vakken Programma Aanleiding Schrijven in fasen Oriëntatiefase Opdrachtfase Schrijffase Revisiefase en publicatiefase (bijeenkomst 2) Voorwerk

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxx 11/19/2010

xxxxxxxxxxxxxxx 11/19/2010 Taalonderzoek bij meertalige volwassenen Gerda Bruinsma Paul scoord op de TvK zinsbouwprocutie test net gemiddeld.op de onderdelen TvK woordvoormproductie en TvK Woordenschatproductie 2 scoord hij gemiddeld.

Nadere informatie

Talige startcompetenties voor hoger onderwijs

Talige startcompetenties voor hoger onderwijs . Hoger onderwijs Tijdens de workshop op de HSN-conferentie illustreer ik zowel taalbegeleiding als taalontwikkelend lesgeven met praktijkvoorbeelden uit ons departement en gaan we in gesprek over de mogelijkheden

Nadere informatie

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 INHOUD Inleiding Online cursussen Klantgericht schrijven Nederlands Zakelijk Engels Spelling & Grammar Online test Nederlands spelling & grammatica Online test Engels

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

Werken met tussendoelen in de onderbouw

Werken met tussendoelen in de onderbouw Laura Punt 2013 Werken met tussendoelen in de onderbouw Interactief lees- en schrijfonderwijs Inhoud Het waarom en het wat van tussendoelen Aansluiting tussen po en vo Werken met tussendoelen Voorbeelden

Nadere informatie

Engels als voertaal in het hoger onderwijs: één taalbeleid!

Engels als voertaal in het hoger onderwijs: één taalbeleid! Engels als voertaal in het hoger onderwijs: één taalbeleid! Wilma van der Westen Conferentie Meertalig in de loopbaan: geen luxe, maar noodzaak 24 mei 2012 Even voorstellen: Bestuurslid Het Schoolvak Nederlands

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

twee initiatieven Academisch Nederlands

twee initiatieven Academisch Nederlands twee initiatieven Academisch Nederlands Boekpresentatie Breda, 28 maart 2012 Inleiding Twee verhalen Cursusontwikkeling Taalgericht vakonderwijs Academisch Nederlands? Link secundair hoger onderwijs? Draaiboek

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

Taalontwikkelend onderwijs in het hbo. Een voorbeeld van zelfregie

Taalontwikkelend onderwijs in het hbo. Een voorbeeld van zelfregie Henriette Groot Antink & Pieter t Hart Hogeschool Utrecht Faculteit Gezondheidszorg Contact: hgrootantink@gmail.com p.hart@sobit.nl Taalontwikkelend onderwijs in het hbo. Een voorbeeld van zelfregie 1.

Nadere informatie

De taalontwikkeling in het curriculum van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD); de module Rapportage als voorbeeld

De taalontwikkeling in het curriculum van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD); de module Rapportage als voorbeeld Ronde 6 Pauline Warrenaar De Haagse Hogeschool Contact: p.m.h.warrenaar@hhs.nl De taalontwikkeling in het curriculum van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD); de module Rapportage als voorbeeld

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

Twee verhalen over toetsing van de Nederlandse taal en relatie met studiesucces: de UvA

Twee verhalen over toetsing van de Nederlandse taal en relatie met studiesucces: de UvA Twee verhalen over toetsing van de Nederlandse taal en relatie met studiesucces: de UvA Folkert Kuiken, Nederlandse taalkunde, f.kuiken@uva.nl Ineke Vedder, Moderne vreemde talen en culturen, i.vedder@uva.nl

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7 Inhoud Voorwoord 6 Inleiding 7 Hoofdstuk 1 Adequaatheid / begrijpelijkheid 10 1.1 OKE 11 1.2 Het schrijven van een zin of enkele zinnen 11 1.3 Het schrijven van een korte tekst 22 1.4 Het schrijven van

Nadere informatie

Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1

Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1 Tekststructuur Vocabulaire Onderwerp Algemene beschrijving Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1 C1 Kan duidelijke, gedetailleerde beschrijvingen en presentaties geven

Nadere informatie

Taalbeleid en taalontwikkelend onderwijs bij de Hogeschool van Amsterdam

Taalbeleid en taalontwikkelend onderwijs bij de Hogeschool van Amsterdam Ronde 7 Bas van Eerd Hogeschool van Amsterdam Contact: b.van.eerd@hva.nl Taalbeleid en taalontwikkelend onderwijs bij de Hogeschool van Amsterdam 1. Inleiding Er is, onder andere ook in de bundels van

Nadere informatie

Individueel begeleiden van NT2-studenten Presentatie Nederlands Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs 24 april Om te beginnen..

Individueel begeleiden van NT2-studenten Presentatie Nederlands Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs 24 april Om te beginnen.. Individueel begeleiden van NT2-studenten Presentatie Nederlands Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs 24 april 2015 Om te beginnen.. De doelen van ons Platform a. Ontwikkelen van een gemeen- schappelijke

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau het Nederlands te functioneren en is de eerste plaats gericht op formele communicatie. Dit profiel

Nadere informatie

Talige startcompetenties in het hoger onderwijs

Talige startcompetenties in het hoger onderwijs 4. Hoger onderwijs Toolkit Onderwijs en Arbeidsmarkt (TOA): webbased toetsinstrumentarium voor onder andere het meten van taalvaardigheid (alle deelvaardigheden) op alle niveaus van het Raamwerk Nederlands

Nadere informatie

Goed geschreven. Zakelijk schrijven binnen opleiding en beroep. Verwijsmodel. Wilma van der Westen. Herziene en uitgebreide versie, oktober 2009

Goed geschreven. Zakelijk schrijven binnen opleiding en beroep. Verwijsmodel. Wilma van der Westen. Herziene en uitgebreide versie, oktober 2009 Goed geschreven Zakelijk schrijven binnen opleiding en beroep Verwijsmodel Herziene en uitgebreide versie, oktober 2009 Wilma van der Westen bussum 2009 Naslagwerken en verwijsmodel Wanneer je aan je eigen

Nadere informatie

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 WERKGEVERS. > inhoud

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 WERKGEVERS. > inhoud TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 WERKGEVERS INHOUD Inleiding Online cursussen Klantgericht schrijven Nederlands Zakelijk Engels Spelling & Grammar Online test Nederlands spelling & grammatica Online

Nadere informatie

DIPLON: GLO Taal. Nathalie Peeters (PHL) Veerle Schuyten (KHLim) UHASSELT - 18/05/11

DIPLON: GLO Taal. Nathalie Peeters (PHL) Veerle Schuyten (KHLim) UHASSELT - 18/05/11 DIPLON: GLO Taal Nathalie Brabants (Xios) Nathalie Peeters (PHL) Veerle Schuyten (KHLim) UHASSELT - 18/05/11 Inhoud 1. Projectomschrijving 2. Actielijnen: toelichting en voorbeelden 1. Taalreferentiekader

Nadere informatie

Taalvaardigheidsondersteuning in het hoger onderwijs

Taalvaardigheidsondersteuning in het hoger onderwijs Taalvaardigheidsondersteuning in het hoger onderwijs Annemijn Pasman, 3815501 Masterscriptie Communicatie & Organisatie Datum: 15-01 - 2016 Universiteit Utrecht Docent: prof. dr. Leo Lentz Begeleider:

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid

Profiel Academische Taalvaardigheid Profiel Academische Taalvaardigheid Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

Programma. Presentatie: Aanleiding project en boek Inleiding boek Via knelpunten naar aanbevelingen en acties Warming up: wat doe jíj dit jaar?

Programma. Presentatie: Aanleiding project en boek Inleiding boek Via knelpunten naar aanbevelingen en acties Warming up: wat doe jíj dit jaar? Programma Presentatie: Aanleiding project en boek Inleiding boek Via knelpunten naar aanbevelingen en acties Warming up: wat doe jíj dit jaar? In groepen: Terugkoppeling uit de groepen: Cooling down: wat

Nadere informatie

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum:

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum: 2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) Die Arbeit mit dem Sprachtagebuch dient in den Seminaren Literatur- und Sprachwissenschaft zur Vertiefung und Erweiterung der erworbenen

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

Academisch schrijven in voortgezet en hoger onderwijs: effectieve didactiek

Academisch schrijven in voortgezet en hoger onderwijs: effectieve didactiek wil niet alleen écht gekend worden als hij in verleiding wordt gebracht; diezelfde echtheid zoekt hij in de boeken. Gert Rijlaarsdam (a), Mariet Raedts (b) & Wilma van der Westen (c) (a) Universiteit van

Nadere informatie

$% & ' & , -., /.., 0 )+ # ""1 2 # ""! 3 & &&- $# 4$"4# ""! & /

$% & ' & , -., /.., 0 )+ # 1 2 # ! 3 & &&- $# 4$4# ! & / ! ""# " $% & ' & ' & ( )* +! ""# """$, -., /.., 0 )+ # ""1 2 # ""! 3 & &&- $# 4$"4# ""! & / 0 ( $5 *. * 6 3 7 2 # 56 3 35 6., 7 8 * 5 53 9 73 6 13 : 58 ;

Nadere informatie

RUBRIC ARGUMENTEREN. Toelichting

RUBRIC ARGUMENTEREN. Toelichting RUBRIC ARGUMENTEREN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

RUBRIC VERKLAREN. Toelichting

RUBRIC VERKLAREN. Toelichting RUBRIC VERKLAREN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen taal: ervaringen met 3 scholen

Doorlopende leerlijnen taal: ervaringen met 3 scholen Ronde 5 Bert de Vos APS, Utrecht Contact: b.devos@aps.nl Doorlopende leerlijnen taal: ervaringen met 3 scholen 1. Over de drempels met taal Het rapport Over de drempels met taal is al ruim een jaar oud.

Nadere informatie

Didactische verantwoording. Allemaal taal. Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal

Didactische verantwoording. Allemaal taal. Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal Didactische verantwoording Allemaal taal Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal Jenny van der Ende Taalondersteuning bij kinderen Naast behoefte aan

Nadere informatie

Al het goede in drieën: naar taalontwikkelende feedback op schrijfproducten in het hoger onderwijs

Al het goede in drieën: naar taalontwikkelende feedback op schrijfproducten in het hoger onderwijs Ronde 8 Wilma van der Westen De Haagse Hogeschool Contact: w.m.c.vanderwesten@hhs.nl Al het goede in drieën: naar taalontwikkelende feedback op schrijfproducten in het hoger onderwijs Het Nederlands /

Nadere informatie

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets Tenslotte demonstreren we u de online databank op de website van de Nederlandse Taalunie. U kunt Lezen in het basisonderwijs, evenals Schrijven in het basisonderwijs, downloaden van de volgende websites:

Nadere informatie

Het abc van een leerlijn taalvaardigheid. Prof. Dr. Herbert De Vriese Guido Cajot, Wim De Beuckelaer, Mit Leuridan

Het abc van een leerlijn taalvaardigheid. Prof. Dr. Herbert De Vriese Guido Cajot, Wim De Beuckelaer, Mit Leuridan Het abc van een leerlijn taalvaardigheid Prof. Dr. Herbert De Vriese Guido Cajot, Wim De Beuckelaer, Mit Leuridan 1. Het abc van een leerlijn taalvaardigheid 2. Een praktijkvoorbeeld uit de opleiding wijsbegeerte

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum:

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum: 2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) Die Arbeit mit dem Sprachtagebuch dient in den Seminaren Literatur- und Sprachwissenschaft zur Vertiefung und Erweiterung der erworbenen

Nadere informatie

ENGLISH LANGUAGE SUPPORT ONLINE: DE AANSLUITING TUSSEN FEEDBACK, LEERLIJNEN EN UITSTROOMEISEN

ENGLISH LANGUAGE SUPPORT ONLINE: DE AANSLUITING TUSSEN FEEDBACK, LEERLIJNEN EN UITSTROOMEISEN ENGLISH LANGUAGE SUPPORT ONLINE: DE AANSLUITING TUSSEN FEEDBACK, LEERLIJNEN EN UITSTROOMEISEN Nel de Jong / VU-NT2 Brussel, januari 2018 # Het begint met een idee English Language Support Online 1. Taalbeleid

Nadere informatie

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl Kinderen leren schrijven www.taalvorming.nl Uitgangspunten van taalvorming Taalvorming is een lang bestaande werkwijze die je ook kunt zien als schrijfdidactiek werken vanuit eigen ervaringen samenhang

Nadere informatie

Woordenschatverwerving & taalontwikkelend lesgeven

Woordenschatverwerving & taalontwikkelend lesgeven Woordenschatverwerving & taalontwikkelend lesgeven Wilma van der Westen Project Docenten aan zet bij taal in alle vakken Utrecht 7 november 2012 Even voorstellen: Bestuurslid Het Schoolvak Nederlands HSN

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Evaluatieformulier

Hoofdstuk 7 Evaluatieformulier Hoofdstuk 7 Evaluatieformulier U print dit formulier uit en vult het in nadat u alle hoofdstukken heeft gemaakt. Zo mogelijk bespreekt u het met uw mede-cursisten en uw docent. Bewaar alle evaluatieformulieren

Nadere informatie

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Decentrale selectie Psychobiologie Procedure en selectiecriteria 2014-2015 Voor het studiejaar 2014-2015 zal de opleiding Psychobiologie 100%

Nadere informatie

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) of jongeren (16+) aan het einde van het secundair of voortgezet onderwijs in het buitenland die starten met een studie

Nadere informatie

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda.

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda. 2de GoLeWe-projectconferentie Maastricht, 11 mei 2010 Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda 11 mei 2010 Tussentijdse

Nadere informatie

Schrijven getoetst, en dan? Judith Richters BV-NT2 conferentie

Schrijven getoetst, en dan? Judith Richters BV-NT2 conferentie Schrijven getoetst, en dan? Judith Richters 21-05-2016 BV-NT2 conferentie 1-7-2016 1 Inhoud Voorstellen Rondje verwachtingen/vragen Waar vallen NT2 ers op uit in het mbo-hbo? Waarop beoordeelt u schrijven?

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Indien hier B toegekend wordt, neemt de beoordelaar contact op met de examemnverantwoordelijke in verband met de verdere beoordeling.

Indien hier B toegekend wordt, neemt de beoordelaar contact op met de examemnverantwoordelijke in verband met de verdere beoordeling. Beoordelingsmodel Napoleon Voorbeeld tekst Napoleon Bonaparte was een Frans militair en politiek leider op het einde van de 8 e en het begin van de 9 e eeuw. Hij voerde oorlog in bijna heel Europa en breidde

Nadere informatie

De Diagnostische Tussentijdse Toets in theorie en in de praktijk

De Diagnostische Tussentijdse Toets in theorie en in de praktijk Ronde 1 Roelien Linthorst & Uriël Schuurs Cito Contact: roelien.linthorst@cito.nl Uriel.Schuurs@cito.nl De Diagnostische Tussentijdse Toets in theorie en in de praktijk 1. Inleiding Voor de onderdelen

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

RUBRIC VERGELIJKEN. Toelichting

RUBRIC VERGELIJKEN. Toelichting RUBRIC VERGELIJKEN Toelichting Deze rubric is ontwikkeld in het kader van het project Bevorderen van genrespecifieke teksten schrijven in de Mens- & Maatschappijvakken 1. Er zijn rubrics ontwikkeld voor

Nadere informatie

2. Schrijven. Algemene omschrijving

2. Schrijven. Algemene omschrijving 2. Schrijven B2 Algemene omschrijving Kan heldere, gedetailleerde teksten schrijven over uiteenlopende onderwerpen die verband houden met zijn of haar interessegebied, waarin informatie en argumenten uit

Nadere informatie

DOCENTONAFHANKELIJKE GEFOCUSTE REVISIE: BETER LEREN SCHRIJVEN ZONDER FEEDBACK VAN DE NT2-DOCENT

DOCENTONAFHANKELIJKE GEFOCUSTE REVISIE: BETER LEREN SCHRIJVEN ZONDER FEEDBACK VAN DE NT2-DOCENT DOCENTONAFHANKELIJKE GEFOCUSTE REVISIE: BETER LEREN SCHRIJVEN ZONDER FEEDBACK VAN DE NT2-DOCENT Conferentie BVNT2 // 20 mei 2017 Camille Welie // c.j.m.welie@vu.nl DOCENTONAFHANKELIJKE GEFOCUSTE REVISIE

Nadere informatie

Profiel Professionele Taalvaardigheid

Profiel Professionele Taalvaardigheid Profiel Professionele Taalvaardigheid PPT Het Profiel Professionele Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om professioneel in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam CV en motivatiebrief Hoe zorg je, dat je met jouw CV en brief wordt uitgenodigd voor een gesprek? Moeilijk te zeggen, want het aannemen van personeel is mensenwerk en iedereen kijkt anders naar dit soort

Nadere informatie

De taaltoets voorbij. Oefenmateriaal bij het boek

De taaltoets voorbij. Oefenmateriaal bij het boek De taaltoets voorbij Oefenmateriaal bij het boek Oefenstrategie In de inleiding bij het boek schreven wij onder andere: Recent wetenschappelijk onderzoek onderbouwt dat je voornamelijk vanuit je onbewuste

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

Communicatie voor juristen. mevrouw drs. D. van der Wagen. Communicatie voor juristen. Beschrijving en doel van dit beroepsproduct

Communicatie voor juristen. mevrouw drs. D. van der Wagen. Communicatie voor juristen. Beschrijving en doel van dit beroepsproduct Titel Onderwijseenheid (OWE) Code OWE Eigenaar OWE Communicatie voor juristen COJE 1 Opleiding HBO-Rechten 2 Doelgroep: variant(en) VT / DT / DU / EL mevrouw drs. D. van der Wagen E-learning Cluster A-cluster

Nadere informatie

DEEL A: Over uw training

DEEL A: Over uw training Hoofdstuk 7 - Evaluatieformulier (p. 181) U print dit formulier uit en vult het in nadat u alle hoofdstukken heeft gemaakt. Zo mogelijk bespreekt u het met uw medecursisten en uw docent. Bewaar alle evaluatieformulieren

Nadere informatie

SUCCES MET JE TAAL! over taalontwikkeling in het hoger onderwijs. Bas van Eerd

SUCCES MET JE TAAL! over taalontwikkeling in het hoger onderwijs. Bas van Eerd SUCCES MET JE TAAL! over taalontwikkeling in het hoger onderwijs Bas van Eerd b.van.eerd@hva.nl 1 makkelijker dan of makkelijker als? 2 WAT IS TAALVAARDIGHEID? lezen en luisteren woorden begrijpen in een

Nadere informatie

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen 1. Welke cursussen biedt Ad Appel Taaltrainingen? Er zijn cursussen Inburgering en Nederlands als Tweede Taal op alle niveaus van A1 tot C1. U kunt lessen volgen voor alle vaardigheden of voor één vaardigheid

Nadere informatie

Symposium Project Docenten aan zet bij taal in alle vakken. Houten, 3 april 2013

Symposium Project Docenten aan zet bij taal in alle vakken. Houten, 3 april 2013 Symposium Project Docenten aan zet bij taal in alle vakken Houten, 3 april 2013 Even voorstellen: W.M.C.vanderWesten@hhs.nl Voorzitter Nederlands / Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs Bestuurslid

Nadere informatie

Leren in het platte vlak: taalonderwijs van punten langs lijnen naar ruimte

Leren in het platte vlak: taalonderwijs van punten langs lijnen naar ruimte 10/5/10 1 Leren in het platte vlak: taalonderwijs van punten langs lijnen naar ruimte NDN-lenteconferentie 2010: Kwaliteitszorg voor taal door leerlijnen, Antwerpen, 7 mei 2010 Kees de Glopper Expertisecentrum

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 vmbo de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 vmbo de betekenis

Nadere informatie

Taalontwikkelend lesgeven in het hoger onderwijs

Taalontwikkelend lesgeven in het hoger onderwijs Ronde 3/4 Edith Alladin & Wilma van der Westen De Haagse Hogeschool Contact: e.alladin@hhs.nl w.m.c.vanderwesten@hhs.nl Taalontwikkelend lesgeven in het hoger onderwijs 1. Inleiding Steeds meer instellingen

Nadere informatie

Ronde 8. Referentiekader taal: hoe werkt dat? 1. Inleiding. 2. Wat is het Referentiekader taal?

Ronde 8. Referentiekader taal: hoe werkt dat? 1. Inleiding. 2. Wat is het Referentiekader taal? Ronde 8 Theun Meestringa & Bart van der Leeuw SLO, Enschede Contact: t.meestringa@slo.nl b.vanderleeuw@slo.nl Referentiekader taal: hoe werkt dat? 1. Inleiding Het Nederlandse Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Toelichting rapportages DTT schrijfvaardigheid Engels

Toelichting rapportages DTT schrijfvaardigheid Engels Toelichting rapportages DTT schrijfvaardigheid Engels Versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Toelichting leerlingrapportage DTT Engels schrijfvaardigheid 2 2.1 De diagnose 2 2.2 De diagnose

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn taal? Dan ook in het hoger onderwijs! Conceptuele uitgangspunten voor een taalbeleid in het hoger onderwijs

Doorlopende leerlijn taal? Dan ook in het hoger onderwijs! Conceptuele uitgangspunten voor een taalbeleid in het hoger onderwijs Ronde 1/2 Frans Daems & Wilma van der Westen Universiteit Antwerpen & De Haagse Hogeschool Contact: frans.daems@ua.ac.be w.m.c.vanderwesten@hhs.nl Doorlopende leerlijn taal? Dan ook in het hoger onderwijs!

Nadere informatie

Academisch schrijven. Zelf leren schrijven. helder/duidelijk te. kliminjepenworkshop Jan Halin

Academisch schrijven. Zelf leren schrijven. helder/duidelijk te. kliminjepenworkshop Jan Halin Academisch schrijven helder/duidelijk te Zelf leren schrijven kliminjepenworkshop Jan Halin Receptuur Recept voor een gedicht Hak de wort els u ien aar dappels kook gaar giet af prak de els aar wort u

Nadere informatie

talencentrum Het Talencentrum helpt u verder

talencentrum Het Talencentrum helpt u verder Het Talencentrum helpt u verder 1 Het Talencentrum Succesvol communiceren begint met taal. Of u nu naar een congres in Atlanta gaat, een vergadering hebt in Beijing, op stage gaat in Rio de Janeiro of

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Studiewijzer. Stap 00 Vóór het schrijven Vijf eisen van zakelijke communicatie Opdrachten

Inhoudsopgave. Studiewijzer. Stap 00 Vóór het schrijven Vijf eisen van zakelijke communicatie Opdrachten Inhoudsopgave Studiewijzer Stap 00 Vóór het schrijven Vijf eisen van zakelijke communicatie Stap 1 Doel 1.1 Waarom schrijven mensen? 1.2 Doelen 1.3 Waarom, waarom, waarom? 1.4 Doorlopend voorbeeld Stap

Nadere informatie

Thema 1: Reflectie op Schrijfvaardigheid Sessie 1.1 Hoe denk ik over schrijfvaardigheid? Sessie 1.2 Wat weet ik over schrijfvaardigheid?

Thema 1: Reflectie op Schrijfvaardigheid Sessie 1.1 Hoe denk ik over schrijfvaardigheid? Sessie 1.2 Wat weet ik over schrijfvaardigheid? Cursusplanning en materiaal Schrijfvaardigheid 1 Week Reguliere bijeenkomsten Op HUBL 1 Thema: Reflectie op Schrijfvaardigheid - Kennismaking en samenstellen leerteams - Introductie cursus: doelen, opzet

Nadere informatie

Lesopzet docent- en zelffeedback gericht op verder leren door het schrijven van een beschouwende tekst 'Digitaal lesmateriaal'

Lesopzet docent- en zelffeedback gericht op verder leren door het schrijven van een beschouwende tekst 'Digitaal lesmateriaal' Lesopzet docent- en zelffeedback gericht op verder leren door het schrijven van een beschouwende tekst 'Digitaal lesmateriaal' Klas: 4 vmbo-t Leerdoelen door docent geformuleerd: Leerlingen gebruiken het

Nadere informatie

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Oefening van mbo-er naar succesvolle hbo-student Toelichting Als docent aan de opleiding voor apothekersassistent

Nadere informatie

Leren parafraseren & synthetiseren

Leren parafraseren & synthetiseren Leren parafraseren & synthetiseren Inhoud 1. Standpunt / conclusie (vs) argumenten / onderzoek 2. Een samenhangend betoog schrijven 3. Verwijzen naar andere auteurs 4. Taal in wetenschappelijke teksten

Nadere informatie

Methodeanalyse Talent

Methodeanalyse Talent Methodeanalyse Talent Wij hebben gekozen voor de methode Talent. Voornamelijk omdat Tessa en Wouter er veel mee hebben gewerkt. Wouter en Tessa hebben wel hele verschillende ervaringen met de methode.

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding

Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback. Aanleiding Non satis scire WP 4 Pilot opzet peer feedback Aanleiding De lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen werkt mee aan het SURF-project Nonsatis scire. In het kader van dit project wordt een pilot

Nadere informatie

Schrijven*in*de*onderbouw* Een leerlijn schrijven voor het vak Nederlands in de onderbouw havo/vwo van het Openbaar Lyceum Zeist * * * * * * * * *

Schrijven*in*de*onderbouw* Een leerlijn schrijven voor het vak Nederlands in de onderbouw havo/vwo van het Openbaar Lyceum Zeist * * * * * * * * * Schrijvenindeonderbouw Een leerlijn schrijven voor het vak Nederlands in de onderbouw havovwo van het Openbaar Lyceum Zeist SchoolprojectPetervanKlinken Studentnr.1597790 Datum:16mei2013 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels met de universiteit

Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels met de universiteit Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels met de universiteit 1 2 Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels

Nadere informatie

Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte

Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte Beste student, U heeft onlangs alle onderdelen van uw bacheloropleiding Wijsbegeerte afgerond en kunt nu het BA-diploma aanvragen. Het bestuur van het Instituut voor

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets.

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets. Richard Vollenbroek Hogeschool Edith Stein/Onderwijscentrum Twente Vollenbroek@edith.nl Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets. Instromende eerstejaars studenten aan Nederlandse pabo s

Nadere informatie

Joanne van Emmerik & Marianne Driessen 24 mei 2012 VAN MBO NAAR HBO?

Joanne van Emmerik & Marianne Driessen 24 mei 2012 VAN MBO NAAR HBO? Joanne van Emmerik & Marianne Driessen 24 mei 2012 KANSRIJKE DOORSTROOM VAN MBO NAAR HBO? Inhoud Achtergrond onderzoek Methode Versant Pro Speaking & Writing Resultaten Discussie De cijfers: instroom in

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

CSG Groene Hart, vestiging Lyceum Opdrachten maken uit de basiscursus. De behandelde stof samenvatten

CSG Groene Hart, vestiging Lyceum Opdrachten maken uit de basiscursus. De behandelde stof samenvatten Studieplanner Jaarlaag: VWO 4 Vak: Nederlands Toetsperiode 1 Week Vaklessen Vakles / opdrachten Extra 35 Je hebt drie vaklessen Nederlands per week. In deze periode behandelen we: Leesvaardigheid: je maakt

Nadere informatie

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2017-2018 INHOUD Inleiding Nederlands Correct Nederlands... 2 Klantgericht Schrijven... 5 Individueel Traject Schrijfcoaching... 8 Spelling & Grammatica Incompany... 11 Zakelijk

Nadere informatie

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST Dit rapport wordt ter informatie aangeboden om uit te leggen hoe Selor de taalcompetenties evalueert en hoe Selor feedback geeft in de feedbackrapporten voor kandidaten. Dit voorbeeld dekt niet alle mogelijke

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Extra opdrachten hoofdstuk 9 Schrijven 9.5 Opdracht 5 Schrijfexamens beoordelen: onderdelen uit het Staatsexamen NT2-II 2002-2003 Hieronder volgen enkele voorbeelden

Nadere informatie

Het belang van een goed beoordelingsmodel

Het belang van een goed beoordelingsmodel Door Aniek Geelen en Karen Heij Toets! wordt uitgegeven door Bureau ICE, de nieuwe generatie toetsen en examens Waarom heb ik een onvoldoende en hij niet? Het belang van een goed beoordelingsmodel Een

Nadere informatie

Taalontwikkelend lesgeven in een academische opleiding: een intensieve en effectieve samenwerking tussen vak- en taaldocenten

Taalontwikkelend lesgeven in een academische opleiding: een intensieve en effectieve samenwerking tussen vak- en taaldocenten Ronde 2 Goele Kerkhofs, Elke Peters & Tine Van Houtven Lessius Hogeschool, Antwerpen Contact: goele.kerkhofs@lessius.eu elke.peters@lessius.eu tine.vanhoutven@lessius.eu Taalontwikkelend lesgeven in een

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER

BEOORDELINGSFORMULIER Faculteit Geesteswetenschappen Versie maart 2015 BEOORDELINGSFORMULIER MASTER SCRIPTIES Eerste en tweede beoordelaar vullen het beoordelingsformulier onafhankelijk van elkaar in. Het eindcijfer wordt in

Nadere informatie