In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt:"

Transcriptie

1 Zorgverzekering Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Dit basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten. Basispakket De Rijksoverheid beslist wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen tegen een vaste premie voor een basisverzekering te accepteren. Het is niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. U bent ook niet verplicht het basispakket en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Veranderingen in het basispakket in 2013 In 2013 verandert het basispakket van de zorgverzekering als volgt: Het eigen risico gaat omhoog naar 350. Wie een laag inkomen heeft, krijgt als compensatie extra zorgtoeslag. Rollators en andere eenvoudige loophulpmiddelen gaan uit het basispakket. U betaalt een eigen bijdrage van 25% bij de aanschaf van gehoortoestellen. De eigen bijdrage in de curatieve geestelijke gezondheidszorg (tweedelijns ggz) wordt afgeschaft. Het stoppen-met-rokenprogramma komt terug in het basispakket. Maximaal 3 behandeluren dieetadvies worden vergoed. Er is recht op vergoeding van totaal 3 ivf-behandelingen, waarbij: o tot 38 jaar alleen recht bij terugplaatsing van 1 embryo bij de 1e 2 ivf-pogingen, bij de 3e poging 1 of 2 embryo s; o van 38 jaar tot 43 jaar alleen recht bij terugplaatsing van 1 of 2 embryo s bij alle 3 pogingen; o vanaf 43 jaar geen recht meer op vergoeding van ivf-pogingen of andere vruchtbaarheidsgerelateerde zorg. Kinderen onder de 6 jaar die blijvende tanden en kiezen krijgen, krijgen de fluoridebehandeling vergoed.

2 Premie basisverzekering Voor de zorg uit het basispakket betaalt u een vast bedrag aan uw zorgverzekeraar, de nominale premie. Jongeren tot 18 jaar betalen deze premie niet. Op Kiesbeter.nl kunt u opzoeken welke zorgverzekeraar voor u de voordeligste zorgpolis heeft. Mensen met een laag inkomen kunnen soms zorgtoeslag krijgen als compensatie voor de kosten van de zorgverzekering. Veranderingen inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet Naast de nominale premie moet u een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor het basispakket. Deze bijdrage is een percentage van uw inkomen. Dit wordt de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) genoemd. Tot en met 2012 hield uw werkgever of uitkeringsinstantie automatisch de bijdrage Zvw in op uw loon of uitkering. Meestal ontving u een vergoeding voor die ingehouden bijdrage Zvw en over die vergoeding betaalde u belasting. Op 1 januari 2013 is deze regeling gewijzigd. Vanaf 1 januari 2013 betaalt uw werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering (IAB) rechtstreeks aan het Zorgverzekeringsfonds. U ziet de IAB dus niet meer op uw loonstrookje. Daar is zowel de vergoeding voor de IAB als de inhouding ervan verdwenen. Het loonstrookje is daardoor overzichtelijker geworden. Acceptatieplicht zorgverzekeraar en risicoverevening Zorgverzekeraars mogen klanten niet weigeren voor de basisverzekering. Ook mogen ze geen hogere premie vragen aan mensen die meer kosten maken, zoals chronisch zieken of ouderen. De overheid compenseert het risico dat zorgverzekeraars hierdoor lopen. Dit heet risicoverevening. Het bedrag wordt berekend door het College voor Zorgverzekeringen. Om zorgverzekeraars zorg doelmatiger te laten inkopen, wil de minister van VWS het systeem van risicoverevening in 2013 aanpassen.

3 Aanvullende verzekering Niet alle zorg wordt gedekt door de basisverzekering. Daarom kunt u een aanvullende verzekering afsluiten, bijvoorbeeld voor vergoeding van fysiotherapie of de tandarts. Dit is niet verplicht. Geen acceptatieplicht zorgverzekeraar Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht voor de aanvullende verzekering. De verzekeraar kan u dus weigeren als klant. Of vragen stellen over uw gezondheid voordat zij u accepteert. Aanvullende verzekering vergelijken De vergoedingen en de premies van aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar.

4 Eigen risico zorgverzekering Voor de zorgverzekering geldt in 2013 een verplicht eigen risico van 350. In sommige gevallen kunt u compensatie krijgen voor het eigen risico. Verplicht eigen risico Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dat betekent dat u de eerste 350 van zorg uit het basispakket zelf betaalt. Behalve de kosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Deze kosten krijgt u altijd vergoed. Compensatie eigen risico Als compensatie voor de verhoging van het eigen risico, krijgen mensen met een laag inkomen extra zorgtoeslag. Het maximumbedrag gaat in 2013 met 115 per jaar per persoon omhoog. Daarnaast hebben sommige mensen recht op compensatie van het eigen risico. Bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte. Mensen die hiervoor in aanmerking komen krijgen automatisch bericht van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De compensatie voor het eigen risico staat los van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Eigen risico wordt inkomensafhankelijk Het kabinet is van plan om vanaf 2015 het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Mensen met een laag inkomen hebben dan een lager eigen risico dan mensen die meer verdienen.

5 Wanbetalers en onverzekerden Alle Nederlanders zijn wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Daarom spoort de Rijksoverheid mensen op die geen zorgverzekering hebben. Mensen die wel een verzekering hebben maar niet betalen, worden ook aangepakt. Onverzekerden opsporen Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) spoort mensen zonder zorgverzekering op. Als ze na 2 waarschuwingen en boetes nog steeds niet verzekerd zijn, sluit het CVZ een zorgverzekering voor ze af. De premie van deze verzekering wordt ingehouden op het loon, de uitkering of een andere bron van inkomsten. Maatregelen tegen wanbetaling Zorgverzekeraars bieden verzekerden die hun premie niet betalen een betalingsregeling aan. Bij een premieachterstand van 6 maanden meldt de zorgverzekeraar de wanbetalers aan bij het CVZ. Het CVZ houdt het geld dan in op hun inkomen. Het kabinet is bovendien van plan om wanbetalers niet meer zelf over hun zorgtoeslag te laten beschikken. In plaats daarvan wordt de zorgtoeslag dan rechtstreeks overgemaakt aan het CVZ. Verzekering niet op te zeggen Iemand met een betalingsachterstand kan zijn zorgverzekering niet opzeggen. Daardoor is overstappen naar een andere verzekeraar niet mogelijk. Wanbetalers kunnen hun schuld dus niet ontlopen.

6 Eigen bijdrage orthopedisch schoeisel 2013 De eigen bijdrage voor orthopedisch schoeisel voor 2013 is bekend. In tegenstelling tot de verwachtingen daalt de wettelijke eigen bijdrage op schoenen in 2013 namelijk! In de Staatscourant van juni 2012 is op pagina 5, artikel 2.33 de nieuwe eigen bijdrage op orthopedische schoenen gepubliceerd Eigen bijdrage OS verzekerden tot 16 jaar 69,50 per paar 69,00 per paar Eigen bijdrage verzekerden van 16 jaar en ouder 139,00 per paar 137,50 per paar De hoogte van dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie. Het kan zijn dat Uw aanvullende ziektekostenverzekering hier nog een gedeelte van vergoed. De eigen bijdrage op medische consumptie beperken de schadelast voor de verzekeraars.

Ik heb wat. Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte

Ik heb wat. Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte Ik heb wat Wegwijzer bij kosten van handicap of ziekte 2012 Ik heb wat 2 Voorwoord Mensen met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd hebben vaak extra kosten. In het ene geval zijn dat dieetkosten,

Nadere informatie

Ik heb wat, krijg ik ook wat?

Ik heb wat, krijg ik ook wat? Ik heb wat, krijg ik ook wat? Wegwijzer bij kosten van handicap en ziekte 2009 Ik heb wat, krijg ik ook wat? Wegwijzer bij kosten van handicap en ziekte 2009 Voorwoord 4 Ik heb wat, krijg ik ook wat? In

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (uitgebreide variant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (uitgebreide variant) collectieve WGAhiaatverzekering (uitgebreide variant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (uitgebreide variant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland

Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Medische zorg Wonen in België, werken in Nederland Inhoud Waarvoor bent u verzekerd? 2 Hebben uw gezinsleden geen eigen ziektekostenverzekering? 3 In welk land krijgt u medische zorg? 3 In welk land kunnen

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (basisvariant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant).

Nadere informatie

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIAaanvulling

Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIAaanvulling Productwijzer collectieve verzekering voor vaste WIAaanvulling Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve verzekering voor vaste WIA-aanvulling.

Nadere informatie

ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U?

ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U? ZIEKENHUISZORG: WAT BETAALT U? GAAT U BINNENKORT NAAR HET ZIEKENHUIS? OF BENT U AL PATIËNT? In deze brochure vindt u informatie over het betalen van ziekenhuiszorg. Informeer vóór behandeling, het kan

Nadere informatie

Rapportage Analyse gegevensstromen huidige situatie Zvw

Rapportage Analyse gegevensstromen huidige situatie Zvw Rapportage Analyse gegevensstromen huidige situatie Zvw Enschede, 22 april 2013 SV/13/0659/anzvw ir. Arthur Frank Jan Schovers ir. Susan Veldhuis Inhoudsopgave Lijst met afkortingen... 3 Samenvatting...

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

Allianz Inkomensverzekeringen. Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant)

Allianz Inkomensverzekeringen. Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant) Allianz Inkomensverzekeringen Productwijzer collectieve WGA-hiaatverzekering (uitgebreide variant) Allianz Inkomensverzekeringen Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene

Nadere informatie

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling. werknemers (conventioneel)

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling. werknemers (conventioneel) verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Wat leest u in deze productwijzer?

Nadere informatie

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel)

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de verzekering voor Loondoorbetaling

Nadere informatie

Voorwaarden, aanspraken en vergoedingen Select Zorg Plan en aanvullende verzekering Juist Voor Jou Avéro Achmea 2015

Voorwaarden, aanspraken en vergoedingen Select Zorg Plan en aanvullende verzekering Juist Voor Jou Avéro Achmea 2015 Voorwaarden, aanspraken en vergoedingen Select Zorg Plan en aanvullende verzekering Juist Voor Jou Avéro Achmea 2015 Ingangsdatum 1 januari 2015 Dit zijn de voorwaarden van uw basisverzekering en de aanvullende

Nadere informatie

Productwijzer verzekering voor WGA-eigenrisicodragers

Productwijzer verzekering voor WGA-eigenrisicodragers Productwijzer verzekering voor WGA-eigenrisicodragers Productwijzer verzekering voor WGA-eigenrisicodragers In deze productwijzer vindt u belangrijke algemene informatie over de verzekering voor WGA-eigenrisicodragers.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Beter Af Selectief Polis

Beter Af Selectief Polis Beter Af Selectief Polis Voorwaarden en aanspraken Ingangsdatum 1 januari 2014 Basisverzekering en aanvullende verzekeringen De basisverzekering heet bij ons de Beter Af Selectief Polis. Dit is een Naturapolis.

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 Grensarbeiders 2 CZ helpt u met het kiezen van uw zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u het nodig heeft en aansluit bij

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2015

CZ Zorgverzekeringen 2015 CZ Zorgverzekeringen 2015 Collectief via uw tussenpersoon 1 2 CZ helpt u met het kiezen van uw collectieve zorgverzekering U wilt graag verzekerd zijn van goede zorg. Zorg die beschikbaar is wanneer u

Nadere informatie

Wat hoort er in het basispakket volgens verzekerden?

Wat hoort er in het basispakket volgens verzekerden? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Wat hoort er in het basispakket volgens verzekerden? Romy Bes Emiel Kerpershoek Anne Brabers Margreet Reitsma-van

Nadere informatie

Productwijzer Pechhulpverzekering

Productwijzer Pechhulpverzekering Pechhulpverzekering Productwijzer Pechhulpverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de pechhulpverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering?

Nadere informatie

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen

Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015. Zó werkt de zorg in Nederland. inkijkexemplaar. dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Zó werkt de zorg in Nederland Kaartenboek Gezondheidszorg Editie 2015 dr Maaike de Vries en drs Jenny Kossen Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorwoord 3 Medicijn tegen dat knagende gevoel en andere 5 redenen

Nadere informatie

Parlementaire geschiedenis. Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1

Parlementaire geschiedenis. Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1 Parlementaire geschiedenis Verhoging beslagvrije voet met premie ziektekostenverzekering (art. 475d lid 5 onder a Rv) Belangrijke passages 1 Van 1 april 1991 tot 1 januari 2008 2 Van 1 januari 2008 tot

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering

Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering Algemene voorwaarden bij uw levensverzekering 2012 Inleiding Deze inleiding hoort zelf niet bij de voorwaarden. De voorwaarden beginnen dus bij de inhoudsopgave. Waarvoor zijn deze voorwaarden? U hebt

Nadere informatie

Voorwaarden en aanspraken Select Zorg Plan en aanvullende verzekeringen Avéro Achmea 2015

Voorwaarden en aanspraken Select Zorg Plan en aanvullende verzekeringen Avéro Achmea 2015 Voorwaarden en aanspraken Select Zorg Plan en aanvullende verzekeringen Avéro Achmea 2015 Ingangsdatum 1 januari 2015 Dit zijn de voorwaarden van uw basisverzekering en de aanvullende verzekeringen U heeft

Nadere informatie

Voorwaarden Zorg basisverzekering

Voorwaarden Zorg basisverzekering Voorwaarden Zorg basisverzekering 1 januari 2014 Zorgverzekering fbto.nl Wat vindt u waar? Deze voorwaarden zijn als volgt ingedeeld: Blz. Inhoudsopgave: Contact P. 4 Hoe te handelen P. 6 Algemene voorwaarden

Nadere informatie

www.zorgzaamverzekerd.nl

www.zorgzaamverzekerd.nl Zorgeloos verzekerd 2 www.zorgzaamverzekerd.nl Zorgzaam De Centrales van Overheidspersoneel (de vakbonden voor Defensiepersoneel) hebben samen Zorgzaam opgericht. Zorgzaam is een privaatrechtelijke stichting

Nadere informatie

Pensioen in het buitenland, kan dat?

Pensioen in het buitenland, kan dat? Pensioen in het buitenland, kan dat? Wil je van je pensioen genieten in het buitenland? Dat kan, maar er is wel een aantal zaken waar je op moet letten. Bijvoorbeeld hoe het zit met de AOW, de zorgverzekering

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie