Rfc Afgeleide principes 35-40

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rfc Afgeleide principes 35-40"

Transcriptie

1 Rfc Afgeleide principes Wijzigingsvoorstel voor de NORA Gebruikersraad Versie 14 juni 2016

2 Bestaande Afgeleide Principes AP 35: Continuiteit van de dienst. De levering van de dienst is continu gewaarborgd.. AP 36: Uitgangssituatie herstellen. Wanneer de levering van een dienst mislukt, wordt de uitgangssituatie hersteld AP 37: Identificatie, Authenticatie en Autorisatie. Dienstverlener en afnemer zijn geauthenticeerd wanneer de dienst een vertrouwelijk karakter heeft AP 38: Informatiebeveiliging door zonering en filtering. De betrokken faciliteiten zijn gescheiden in zones. AP 39: Controle op juistheid, volledigheid en tijdigheid. De betrokken systemen controleren informatieobjecten op juisteheid, volledigheid en tijdigheid. AP 40: Uitwisseling van berichten onweerlegbaar. De berichtenuitwisseling is onweerlegbaar. Probleemstelling. De bestaande set afgeleide principes zijn in 2009 allen afgeleid van het nevenstaande IB-functiemodel, echter de principes bevatten een aantal tekortkomingen en missen een gedefinieerde aansluiting op BP08. De rationale- syntax van de afgeleide principes voor verbetering vatbaar.

3 Oorsprong van bestaande Afgeleide Principes AP40 realiseert BP09 AP35 BP08 realiseert realiseert realiseert Requirement AP36 AP39 AP38 AP37 De figuren geven aan waar de huidige AP s vanuit hun doel logisch gepositioneerd worden. Tevens wordt aangegeven welke gebieden door de huidige AP s niet worden geraakt of waar de juiste aansluiting met basisprincipes nu ontbreekt. Voorgesteld wordt om de tekortkomingen uit de set van afgeleide principes te halen, de hiërarchie te verbeteren, de principes generiek toepasbaar te maken en tenslotte de bestaande AP 35 en 36 samen te voegen.

4 Voorstel nieuwe Afgeleide Principes AP 35: Beschikbaarheid van de dienst. De beschikbaarheid van de dienst voldoet aan de met de afnemer gemaakte continuïteitsafspraken. AP 36: Integriteit van de dienst. De dienstverlener waarborgt de integriteit van gegevens en systeemfuncties AP 37: Vertrouwelijkheid van de dienst. De dienstverlener verschaft alleen geautoriseerde afnemers toegang tot vertrouwelijke gegevens en systeemfuncties. AP 38: Controleerbaarheid van de beveiligingsmaatregelen. De dienstverlener zorgt ervoor dat de beoogde toegang tot gegevens en de juiste werking van zijn systemen continu alsook achteraf te controleren is. AP 39: Onweerlegbaarheid van berichtuitwisseling. De dienstverlener zorgt ervoor dat de berichtuitwisseling onweerlegbaar is. De nieuwe AP s zijn in 2014 afgeleid van: I B V + C en O

5 Oorsprong van nieuwe Afgeleide Principes realiseert BP09 BP08 AP39 AP35 AP36 AP37 AP38 realiseert Requirement Nieuwe set van principes omvatten alle elementen uit het 2009 model

6 Implicatie Nieuwe Afgeleide Principes Syntax van principes Doel <functies-x> wordt <gegarandeerd of gerealiseerd> door requirement of constraint <a,b,c> AP 35: De beschikbaarheid van gegevens en systeemfuncties wordt gegarandeerd door vermeervoudiging van systeemfuncties, door herstelbaarheid van verwerkingen, door voorspelling van onderbrekingen en door handhaving van functionaliteit. AP 36: De integriteit van gegevens en systeemfuncties wordt gegarandeerd door validatie en beheersing van gegevensverwerking, door geautoriseerde toegang tot gegevens en systeemfuncties, door scheiding van systeemfuncties, door controle op communicatiegedrag en gegevensuitwisseling en door beperking van functionaliteit. AP 37: De vertrouwelijkheid van gegevens wordt gegarandeerd door scheiding van systeemfuncties; door controle op communicatiegedrag en gegevensuitwisseling, door geautoriseerde toegang tot gegevens en systeemfuncties en door versleuteling van gegevens. AP 38: De controleerbaarheid van gebruikers- en systeemgedrag wordt gerealiseerd door registratie en bewaking van gebeurtenissen en door alarmering op overschrijding van toelaatbare drempels. AP 39: De onweerlegbaarheid van berichtenuitwisseling wordt gegarandeerd door wederzijdse authenticatie en door versleuteling van elektronische handtekeningen.

7 Implicaties AP 35 uitgewerkt AP 35: Beschikbaarheid van de dienst : De levering van de dienst is continu gewaarborgd Algemeen: De beschikbaarheid van gegevens en systeemfuncties wordt gegarandeerd door vermeervoudiging van systeemfuncties, door herstelbaarheid van verwerkingen, door voorspelling van onderbrekingen en door handhaving van functionaliteit Specifiek: Het niveau van beschikbaarheid is in overleg met de afnemers vastgesteld ICT-voorzieningen voldoen aan het voor de diensten overeengekomen niveau van beschikbaarheid De continuïteit van voorzieningen wordt bewaakt, bij bedreiging van de continuïteit wordt alarm geslagen en er is voorzien in een calamiteitenplan. De toegankelijkheid van openbare informatie en informatie die die relevant is voor vertrouwelijke- en zaakgerelateerde diensten, is gewaarborgd. Wanneer informatie verplaatst is, of niet meer (online) beschikbaar, worden bezoekers doorverwezen naar de plaats waar deze wel te vinden is. De afnemer merkt niets van wijzigingen in het beheer van de dienst. Wanneer een nieuwe versie van een standaard geïmplementeerd wordt, blijft de aanbieder de oude versie ondersteunen zolang als dat volgens afspraak nodig is. De dienstverlener en de afnemers maken afspraken over de periode waarin overgegaan wordt op een nieuwe versie van de standaard.

8 Implicaties AP 36 uitgewerkt AP 36: Integriteit van de dienst: De dienstverlener waarborgt de integriteit van gegevens en systeemfuncties Algemeen: De integriteit van gegevens en systeemfuncties wordt gegarandeerd door validatie en beheersing van gegevensverwerking, door geautoriseerde toegang tot gegevens en systeemfuncties, door scheiding van systeemfuncties, door controle op communicatiegedrag en gegevensuitwisseling en door beperking van functionaliteit. Controle van gegevensverwerking: De criteria voor juistheid, en tijdigheid zijn vastgesteld controleren vanuit een systeemvreemde omgeving ingevoerde gegevens op juistheid, tijdigheid en volledigheid, voordat verdere verwerking plaatsvindt. controleren te versturen gegevens op juistheid, volledigheid en tijdigheid controleren ter verwerking aangeboden gegevens op juiste, volledig en tijdige verwerking vergelijken periodiek kritieke gegevens die in verschillende gegevensverzamelingen voorkomen met elkaar op consistentie. Dit geldt alleen zolang als de gegevens niet frequent en integraal worden gesynchroniseerd met de brongegevens.

9 Implicaties AP 37 uitgewerkt AP 37: Vertrouwelijkheid van de dienst. De dienstverlener verschaft alleen geautoriseerde afnemers toegang tot vertrouwelijke objecten, gegevens en systeemfuncties. Algemeen: De vertrouwelijkheid van gegevens wordt gegarandeerd door scheiding van systeemfuncties; door controle op communicatiegedrag en gegevensuitwisseling, door geautoriseerde toegang tot gegevens en systeemfuncties en door versleuteling van gegevens. Fysieke en logische toegang: Per dienst zijn de mate van vertrouwelijkheid en de bijbehorende identificatie-eisen vastgesteld Voor een intern systeem, besloten gebouw of ruimte, geldt: niets mag, tenzij toegestaan. Daarom wordt de gebruiker voor toegangsverlening geauthenticeerd. Voor afnemers van vertrouwelijke diensten geldt hetzelfde. Daardoor zijn deze gebruikers en afnemers uniek herleidbaar tot één natuurlijk persoon, organisatie of ICT-voorziening. Bij authenticatie dwingt het systeem toepassing van sterke wachtwoordconventies af. De instellingen van het aanmeldproces voorkomen dat een gebruiker werkt onder een andere dan de eigen identiteit. Om de mogelijkheden van misbruik te beperken, hebben gebruikers van systemen niet méér rechten dan zij voor hun werk nodig hebben (autorisatie). Daarbij zijn maatregelen getroffen om een onbedoeld gebruik van autorisaties te voorkomen. Verleende toegangsrechten zijn inzichtelijk en beheersbaar. De identificatie.-eis voor een samengestelde dienst wordt bepaald door de dienst met de hoogste identificatie -eis. Zonering en Filtering: De zonering en de daarbij geldende uitgangspunten en eisen per zone zijn vastgesteld. De fysieke en technische infrastructuur is opgedeeld in zones. Deze zones zijn voorzien van de benodigde vormen van beveiliging (de 'filters'). Informatie-betekenisvolle gegevens.-uitwisseling en bewegingen van mensen tussen zones wordt naar vorm en inhoud gecontroleerd en zo nodig geblokkeerd

10 Implicaties AP 38 uitgewerkt AP 38: Controleerbaarheid: De levering van de dienst is continu gewaarborgd Algemeen: De controleerbaarheid van gebruikers- en systeemgedrag wordt gerealiseerd door registratie en bewaking van gebeurtenissen en door alarmering op overschrijding van toelaatbare drempels. Logging: analyseren periodieke logbestanden teneinde beveiliginsincidenten of de juiste werking van het systeem vast te stellen.

11 Implicaties AP 39 uitgewerkt AP 39: Onweerlegbaarheid : Uitwisseling van berichten onweerlegbaar Algemeen: De onweerlegbaarheid van berichtenuitwisseling wordt gegarandeerd door wederzijdse authenticatie en door versleuteling van elektronische handtekeningen. Specifiek : Er is vastgesteld welke berichten onweerlegbaar moeten zijn. Bij deze berichten is geborgd dat het ontvangen bericht afkomstig is van de afzender en dat de inhoud niet door derden is beïnvloed.

12 Requirements voor Transactie Basis Principe BP 09 Betrouwbaar Afgeleid Principe AP 40 nu, AP 39 voorstel Onweerlegbaarheid Wederzijdse authenticatie Integriteitscontrole van het bericht Beheersmaatregelen Elektronische handtekening Implementatie richtlijnen Requirements of constraints Elektronische handtekening Patronen die van toepassing zijn Public Key Infrastructure Secure Vertrouwd toegangspad Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

13 Requirements voor Continuïteit Basis Principe BP 09 Betrouwbaar Afgeleid Principe AP 35 Nu en AP 35 voorstel Beschikbaarheid Vermeervoudiging van systeemfuncties Herstellen van verwerkingen AP 36 Nu Voorspellen en signaleren van onderbrekingen Beheersmaatregelen Dubbele uitvoering en spreiding van ITvoorzieningen Herstelbaarheid van de verwerking Bewaking en alarmering IT Implementatie richtlijnen Requirements of constraints Themapatroon BCM Backup & Restore strategie Patronen die van toepassing zijn Disaster Recovery Uitbesteding IT-diensten SIEM Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

14 Requirements voor Systeemintegriteit Basis Principe BP 09 Betrouwbaar Afgeleid Principe Nu niet benoemd. AP 36 voorstel Integriteit Handhaven van technische functionaliteit Beperking van systeemhulpmiddelen Beperking van ongebruikte functies (Hardening) Geautoriseerde mobiele code Beheersing van verwerkingen Beheersen berichtenverwerking Handhaven technische functionaliteit Systeemhulpmiddelen Hardening Mobiele code Beheersen batchverwerking Requirements of constraints Logging Patronen die van toepassing zijn SIEM Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

15 Requirements voor Administratieve controle Basis Principe BP 09 Betrouwbaar Afgeleid Principe Nu niet benoemd, AP 36 voorstel Integriteit Validatie gegevensverwerking Functie en processcheiding Invoercontrole AP 39 nu Uitvoercontrole Verwerkingsbeheersing Bestandscontrole Controles voor risicovolle bedrijfsprocessen (Controletechnische) functie- en processcheidingen Invoercontroles Uitvoercontroles Verwerkingsbeheersing Bestandscontrole Aanvullende normen (Zie C ) Requirements of constraints OWASP richtlijnen Patronen die van toepassing zijn NCSC - Richtlijnen Webapplicaties Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

16 Requirements voor Scheiding Basis Principe BP 09 Betrouwbaar BP 08 Vertrouwelijk Afgeleid Principe AP 36 voorstel. Integriteit AP 37 voorstel Vertrouwelijkheid Scheiding van systeemfuncties Zonering AP 38 Nu Encryptie Sleutelbeheer Zonering technische infrastructuur Eisen te stellen aan zones Encryptie ten behoeve van zonering Sterkte van de encryptie Vertrouwelijkheid en integriteit sleutels Requirments of constraints Portaal - Toegangsserver Vertrouwd toegangspad Patronen die van toepassing zijn Koppelvlakken Secure Encryptie Sleutelhuis Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

17 Requirements voor Filtering Basis Principe BP 09 Betrouwbaar BP 08 Vertrouwelijk Afgeleid Principe AP 36 voorstel Integriteit AP 37 voorstel Vertrouwelijkheid Controle op communicatiegedrag Controle op gegevensuitwisseling AP 38 nu Controle op communicatiegedrag Controle op gegevensuitwisseling Requirement of constraints Koppelvlakken Patronen die van toepassing zijn Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

18 Requirements voor Toegang Basis Principe BP 09 Betrouwbaar BP 08 Vertrouwelijk Afgeleid Principe AP 36 voorstel Integriteit AP 37 voorstel Vertrouwelijkheid Identificatie Authenticatie Autorisatie AP 37 nu Minimalisering van rechten Volledigheid toegangsbeveiliging Wachtwoordconventies Instellingen aanmelden op een IT-voorziening Beheersbaarheid autorisaties Tegengaan onbedoeld gebruik autorisaties Requirements of constraints Themapatroon Identity & Access Management Patronen die van toepassing zijn Identity Management Single Sign On Federated Identity & Access Management Access Management Secure Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

19 Requirements voor Registratie, controle en rapportering Basis Principe BP 09 Betrouwbaar BP 08 Vertrouwelijk Afgeleid Principe Nu niet benoemd AP 38 voorstel Controleerbaarheid Registratie (Logging) Controle en Signalering Rapportering Aanmaken logbestanden Integriteit logbestanden Beschikbaarheid logbestanden Requirements of constraints Controle beveiligingsinstellingen Automatische signalering Analyse en rapportage Logging Patronen die van toepassing zijn SIEM Zoneringsmodel Client Server / Virtualisatie Netwerken /- Draadl. Printers

NORA principes beveiliging. Wijzigingsvoorstel voor de Gebruikersraad van 12 feb. 2014

NORA principes beveiliging. Wijzigingsvoorstel voor de Gebruikersraad van 12 feb. 2014 NORA principes beveiliging Wijzigingsvoorstel voor de Gebruikersraad van 12 feb. 2014 Wijzigingsvoorstel Afgeleide principes 35-39 (kort) Variant 1 (informeel) 1. De beschikbaarheid van de dienst voldoet

Nadere informatie

NORA werkdocument. Katern Beveiliging. In 3 klikken naar bouwstenen voor invulling van de eisen. Sessie 6. Bijgewerkt op 23 aug.

NORA werkdocument. Katern Beveiliging. In 3 klikken naar bouwstenen voor invulling van de eisen. Sessie 6. Bijgewerkt op 23 aug. NORA werkdocument Sessie 6 In 3 klikken naar bouwstenen voor invulling van de eisen Katern Beveiliging Bijgewerkt op 23 aug. 2013 katern Beveiliging Jaap van der Veen Essentie Sessie 6 1. Opzet digitaal

Nadere informatie

NORA Sessie 5. 29 mei 2013 in Amersfoort Agenda en een samenvatting. Jaap van der Veen

NORA Sessie 5. 29 mei 2013 in Amersfoort Agenda en een samenvatting. Jaap van der Veen NORA Sessie 5 29 mei 2013 in Amersfoort Agenda en een samenvatting Jaap van der Veen Agenda 29-5-2013 1. Welkom 2. Presentatie Eric Brouwer en Joris Dirks over Kennismodel NORA-Wiki en hoe we onze informatie

Nadere informatie

info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 10 december 2013

info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 10 december 2013 info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 10 december 2013 2 Boekhouden in de cloud!! 3 Aanbod te over: 4 5 Hoe betrouwbaar en veilig is online administratieve

Nadere informatie

Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei NOREA

Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei NOREA info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei 2014 - NOREA info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei 2014 - NOREA

Nadere informatie

NORA dossier Informatiebeveiliging. Architectuur Aanpak

NORA dossier Informatiebeveiliging. Architectuur Aanpak Architectuur Aanpak Architectuur Aanpak Auteur Versie Status Den Haag, Jaap van der Veen en Bart Bokhorst; Belastingdienst 1.3 Definitief 01-09-2010 3/16 Inhoud 1 Inleiding 4 2 Modelleringaanpak 5 3 Model

Nadere informatie

Verklaring van Toepasselijkheid - Tactus Verslavingszorg Datum invoegen NEN Aspect NEN 7510 Beheersdoelstelling. Beveiligingsbeleid

Verklaring van Toepasselijkheid - Tactus Verslavingszorg Datum invoegen NEN Aspect NEN 7510 Beheersdoelstelling. Beveiligingsbeleid Beveiligingsbeleid 5,1 Informatiebeveiligingsbeleid 5.1.1 Beleidsdocument voor informatiebeveiliging 5.1.2 Beoordeling van het informatiebeveiligingsbeleid Organiseren van informatiebeveiliging 6,1 Interne

Nadere informatie

Informatiebeveiliging & Privacy - by Design

Informatiebeveiliging & Privacy - by Design Informatiebeveiliging & Privacy - by Design Steven Debets Verdonck, Klooster & Associates Even voorstellen e steven.debets@vka.nl m 0651588927 Informatiebeveiliging Informatiebeveiliging houdt zich bezig

Nadere informatie

ICT Accountancy. Praktijkdag Webwinkels en Boekhouden

ICT Accountancy. Praktijkdag Webwinkels en Boekhouden ICT Accountancy Praktijkdag Webwinkels en Boekhouden Thema Betrouwbaar Administreren Misbruik Afrekensystemen Misbruik Afrekensystemen Internationaal probleem Veel oplossingsrichtingen Overleg Belastingdienst

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet AAN VAN Jerry van de Leur (Security Officer) DATUM ONDERWERP Disclaimer: Kennisnet geeft geen enkele garantie, met betrekking tot de geschiktheid voor een specifiek

Nadere informatie

Het UZI-register. Eerste hulp bij veilige elektronische communicatie in de zorgsector. Renate de Rijk projectleider implementatie 8 december 2005

Het UZI-register. Eerste hulp bij veilige elektronische communicatie in de zorgsector. Renate de Rijk projectleider implementatie 8 december 2005 Het UZI-register Eerste hulp bij veilige elektronische communicatie in de zorgsector Renate de Rijk projectleider implementatie 8 december 2005 1 Agenda De UZI-pas, kenmerken en functionaliteit Voorbeelden

Nadere informatie

Security Solutions. End-to-end security. Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem.

Security Solutions. End-to-end security. Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem. Security Solutions End-to-end security Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem. www.nedapsecurity.com security common practice IT best practices toegepast op fysieke beveiliging Bedrijven

Nadere informatie

Zekerheid in de Cloud. ICT Accountancy praktijk dag: Cloud computing 27 mei 2014

Zekerheid in de Cloud. ICT Accountancy praktijk dag: Cloud computing 27 mei 2014 Zekerheid in de Cloud ICT Accountancy praktijk dag: Cloud computing 27 mei 2014 Agenda - Wat speelt zich af in de Cloud - Cases - Keurmerk Zeker-OnLine - Wat is het belang van de accountant en het administratiekantoor

Nadere informatie

NORA sessie 3. Samenaande slag! Generiek raamwerk. Onderwerp: 16 jan. 2013. Expertgroep NORA katern Beveiliging. Jaap van der Veen

NORA sessie 3. Samenaande slag! Generiek raamwerk. Onderwerp: 16 jan. 2013. Expertgroep NORA katern Beveiliging. Jaap van der Veen NORA sessie 3 Onderwerp: Samenaande slag! Generiek raamwerk 16 jan. 2013 katern Beveiliging Jaap van der Veen Bron: o.a: presentatie NCSC van dr.wiekram Tewarie Opdracht NORA katern - B 1. Samenhang van

Nadere informatie

Team Werknemers Pensioen

Team Werknemers Pensioen Team Werknemers Pensioen 1 Implementatie pensioenregeling Uitgangspunt Implementatie en communicatie in overleg met ADP en adviseurs Vaste onderdelen van implementatie Opvoeren pensioenregeling ADP in

Nadere informatie

Beleidslijn informatieveiligheid en privacy Draadloze netwerken

Beleidslijn informatieveiligheid en privacy Draadloze netwerken Beleidslijn informatieveiligheid & privacy : Beleidslijn informatieveiligheid en privacy Draadloze netwerken (BLD WIREL) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. VEILIGE DRAADLOZE NETWERKEN... 3 BIJLAGE A: DOCUMENTBEHEER...

Nadere informatie

De maatregelen in de komende NEN Beer Franken

De maatregelen in de komende NEN Beer Franken De maatregelen in de komende NEN 7510 Beer Franken Twee delen in komende NEN 7510 Deel 1: het infosec management system (ISMS) hoofdstuk 4 in huidige NEN 7510 Deel 2: de maatregelen hoofdstukken 5 t/m

Nadere informatie

NORA werkdocument. In stappen naar een BBO. Baseline Beveiliging Overheid. Sessie 4. Bijgewerkte versie 10 april. 2013

NORA werkdocument. In stappen naar een BBO. Baseline Beveiliging Overheid. Sessie 4. Bijgewerkte versie 10 april. 2013 NORA werkdocument Sessie 4 In stappen naar een BBO Baseline Beveiliging Overheid Bijgewerkte versie 10 april. 2013 katern Beveiliging Jaap van der Veen Agenda Sessie 4 1. Terugkoppeling afstemming met

Nadere informatie

Checklist NEN7510, Informatiebeveiliging in de mondzorgpraktijk Vraag Ja / Nee / Gedeeltelijk. 1. Beschikt de praktijk over een beleidsdocument

Checklist NEN7510, Informatiebeveiliging in de mondzorgpraktijk Vraag Ja / Nee / Gedeeltelijk. 1. Beschikt de praktijk over een beleidsdocument Checklist NEN7510 Eén van de eerste stappen van het gestructureerd verbeteren van informatiebeveiliging en het implementeren van de NEN7510 omvat het bepalen van de status van de naleving van de NEN7510.

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours Informatiebeveiligingsbeleid Stichting Pensioenfonds Chemours Versiebeheer Versie Datum Van Verspreid aan 0.1 J.W. Kinders W. Smouter Vroklage Goedkeuring Versie Goedgekeurd door Datum 2 INHOUD Algemeen

Nadere informatie

Voorwaarden Digilevering

Voorwaarden Digilevering Voorwaarden Digilevering 3 juni 2015 Plaatsbepaling De Voorwaarden Digilevering bevatten de specifieke voorwaarden die gelden tussen Logius en Afnemers en tussen Logius en Basisregistratiehouders bij het

Nadere informatie

Door Niko Visser. Bewijsmomenten met waarborgen voor zekerstelling met ISO 27001

Door Niko Visser. Bewijsmomenten met waarborgen voor zekerstelling met ISO 27001 Door Niko Visser Bewijsmomenten met waarborgen voor zekerstelling met ISO 27001 Onderwerpen Inrichting beveiliging bij kadaster Classificatie systemen Plan-do-check-act Audits en onderzoeken Certificering

Nadere informatie

Security, Continuïty & Privacy by design. Jaap van der Veen CIO-office DG Belastingdienst

Security, Continuïty & Privacy by design. Jaap van der Veen CIO-office DG Belastingdienst Security, Continuïty & Privacy by design Jaap van der Veen CIO-office DG Belastingdienst Even voorstellen: Jaap van der Veen Strategisch architect Ministerie van Financiën CIO-office 06-5151 0702 je.van.der.veen@belastingdienst.nl

Nadere informatie

Memo Regiegroep OSO Datum: 7 januari 2016 Marjan Frijns Onderwerp: Voorstel wijziging PKI infrastructuur OSO

Memo Regiegroep OSO Datum: 7 januari 2016 Marjan Frijns Onderwerp: Voorstel wijziging PKI infrastructuur OSO Memo Aan: Regiegroep OSO Datum: 7 januari 2016 Van: Marjan Frijns Onderwerp: Voorstel wijziging PKI infrastructuur OSO Aanleiding: Binnen OSO speelt de kwestie van het vervangen van de huidige OSO certificaten

Nadere informatie

IT General Controls en beheersmaatregelen met een IT-component. Handvat voor toepassing IT General Controls binnen Horizontaal Toezicht

IT General Controls en beheersmaatregelen met een IT-component. Handvat voor toepassing IT General Controls binnen Horizontaal Toezicht IT General Controls en met een IT-component Handvat voor toepassing IT General Controls binnen Horizontaal Toezicht (versie 1.0 definitief) september 2019 IT General Controls en met een IT-component Alle

Nadere informatie

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers

Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers Bijlage 1 bij de Bewerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Privacy Bijsluiter Digitale Leermiddelen Basisonderwijs (Dr. Digi), Noordhoff Uitgevers Noordhoff Uitgevers is een educatieve uitgeverij die verschillende

Nadere informatie

Verklaring van Toepasselijkheid

Verklaring van Toepasselijkheid Verklaring van Toepasselijkheid Parantion Groep B.V. ISO27001:2013 Verklaring van toepasselijkheid_openbaar Extern vertrouwelijk Versie: 3.0 Parantion Groep B.V. Pagina 1 van 9 Datum: maart 2016 Document

Nadere informatie

DIT DOCUMENT BEVAT: - ALLE VAN TOEPASSING ZIJNDE SERVICE LEVEL AGREEMENT (SLA) PER DIENST OF PRODUCT

DIT DOCUMENT BEVAT: - ALLE VAN TOEPASSING ZIJNDE SERVICE LEVEL AGREEMENT (SLA) PER DIENST OF PRODUCT DIT DOCUMENT BEVAT: - ALLE VAN TOEPASSING ZIJNDE SERVICE LEVEL AGREEMENT (SLA) PER DIENST OF PRODUCT Service Level Agreement (SLA) - BC Online Boekhouden Artikel 1. Definities Leverancier: BusinessCompleet.nl

Nadere informatie

SBR/XBRL Praktijkdag voor intermediairs De rol van certificaten en CSP s (Certificate Service Provider)

SBR/XBRL Praktijkdag voor intermediairs De rol van certificaten en CSP s (Certificate Service Provider) Door: Gerard Bottemanne, onderzoeksbureau GBNED Datum: 14 april 2011 Authenticatie 3 functies te onderscheiden: 1. Authenticatie (identiteit en integriteit); aantonen wie je bent en betrouwbaarheid bericht

Nadere informatie

Assurance-rapport en Verantwoording 2012 Product van Logius

Assurance-rapport en Verantwoording 2012 Product van Logius Assurance-rapport en Verantwoording 2012 Product van Logius Digipoort (koppelvlakken SMTP, X.400, FTP en POP3) Datum 19 december 2013 Status Definitief Definitief Assurance-rapport en Verantwoording 2012

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid

Informatiebeveiligingsbeleid 2-Control B.V. +31 (0)76 50 194 70 Haagse Markt 1 www.2-control.nl 4813 BA Breda info@2-control.nl The Netherlands Informatiebeveiligingsbeleid Concept Datum Versiebeheer Versie Datum Status Naam Toelichting

Nadere informatie

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services

Gemeente Veenendaal. ICT-beveiligingsassessment. Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude. Audit Services Gemeente Veenendaal ICT-beveiligingsassessment Suwinet Inkijk Ten behoeve van gemeenten Rhenen en Renswoude Datum rapport: 6 april 2018 Rapportnummer: AAS2018-254 Dit rapport heeft 13 pagina s Inhoudsopgave

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid

Informatiebeveiligingsbeleid Unit : Bedrijfsvoering Auteur : Annemarie Arnaud de Calavon : : Datum : 17-11-2008 vastgesteld door het CvB Bestandsnaam : 20081005 - Informatiebeveiliging beleid v Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 AANLEIDING...

Nadere informatie

NOTA TER INFORMATIE. Gebruik van (PKI) certificaten voor authenticatie van systemen

NOTA TER INFORMATIE. Gebruik van (PKI) certificaten voor authenticatie van systemen NOTA TER INFORMATIE Gebruik van (PKI) certificaten voor authenticatie van systemen 1 Inleiding In de zorg wordt massaal gevoelige informatie uitgewisseld. Ziekenhuizen, huisartsen, laboratoria, apotheken,

Nadere informatie

Overzicht Informatiebeveiliging Inlichtingenbureau GGK

Overzicht Informatiebeveiliging Inlichtingenbureau GGK Overzicht Informatiebeveiliging Inlichtingenbureau GGK Versie 1.3 Datum November 2014 A) IB-beleid en plan 1) Gegevens: Zorg ervoor dat een bewerkersovereenkomst wordt afgesloten met nadruk op de volgende

Nadere informatie

ISO 27001:2013 INFORMATIE VOOR KLANTEN

ISO 27001:2013 INFORMATIE VOOR KLANTEN ISO 27001:2013 INFORMATIE VOOR KLANTEN WAT IS ISO 27001:2013 ISO 27001 is een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze standaard richt zich op het ontwikkelen, uitvoeren, controleren en

Nadere informatie

Security, standaarden en architectuur

Security, standaarden en architectuur Security, standaarden en architectuur Landelijk Architectuur Congres 2014 26 november 2014 Jaap van der Veen Strategisch architect Ministerie van Financiën Bart Knubben Senior adviseur Bureau Forum Standaardisatie

Nadere informatie

Hoe operationaliseer ik de BIC?

Hoe operationaliseer ik de BIC? Hoe operationaliseer ik de BIC? Baseline Informatiebeveiliging Corporaties UTRECHT, 14 November 2017. Code voor Informatiebeveiliging NEN/ISO 27001; Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Managementsystemen

Nadere informatie

Databeveiliging en Hosting Asperion

Databeveiliging en Hosting Asperion Databeveiliging en Hosting Asperion www.asperion.nl info@asperion.nl Het Asperion Datacenter Uw gegevens veilig en professioneel bewaard Administraties bevatten vertrouwelijke informatie en daar moet vanzelfsprekend

Nadere informatie

Kernwaarden versus principes. Johan Hobelman Nieuwegein, november 2011

Kernwaarden versus principes. Johan Hobelman Nieuwegein, november 2011 Kernwaarden versus principes Johan Hobelman Nieuwegein, november 2011 Enkele definities van architectuurprincipes: Fundamentele organisatiespecifieke keuzes Richtinggevende afspraken Regels en richtlijnen

Nadere informatie

Assurancerapport Monitoringsplan PPS Rijkskantoor de Knoop Utrecht definitief

Assurancerapport Monitoringsplan PPS Rijkskantoor de Knoop Utrecht definitief Assurancerapport Monitoringsplan PPS Rijkskantoor de Knoop Utrecht 2017 definitief Colofon Titel Uitgebracht aan Assurancerapport Monitoringsplan PPS rijkskantoor de Knoop Utrecht 2017 B/CFD Unit HFA Datum

Nadere informatie

Hieronder staat een voorstel voor het kennismodel voor de vernieuwde EAR wiki.

Hieronder staat een voorstel voor het kennismodel voor de vernieuwde EAR wiki. Kennismodel EAR wiki Het doel is een rijksbrede informatie-infrastructuur: De kaders en de generieke diensten en producten op het terrein van informatievoorziening en ICT die worden aangeboden aan organisaties

Nadere informatie

Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding

Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding Advies voor het opnemen van basisprincipes als kaders voor het informatiestelsel van de zorg. 1. Inleiding In de afgelopen periode is door een werkgroep binnen de architectuurcommunity gewerkt aan kaders

Nadere informatie

Tactisch Normenkader Beveiliging DWR

Tactisch Normenkader Beveiliging DWR Tactisch Normenkader Beveiliging DWR Versie: 1.0 Datum: 1-10-2009 Management samenvatting Dit Tactisch Normenkader Beveiliging DWR bevat de tactische beveiligingsnormen die gelden voor de ICT-voorzieningen

Nadere informatie

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging Informatiebeveiliging HKZ, november 2016 Wie ik ben: adviseur/trainer/qarebase begeleiden bij kwaliteitsmanagement en certificering Lead Auditor Kiwa, o.a. HKZ, ISO 9001, ZKN, VMS, NEN 7510 en NEN-ISO

Nadere informatie

THIRD PARTY MEDEDELING 2015 LEVERANCIER: LIAAN CONSULT B.V. APPLICATIE: E-DIENSTVERLENING VERSIE 6.1

THIRD PARTY MEDEDELING 2015 LEVERANCIER: LIAAN CONSULT B.V. APPLICATIE: E-DIENSTVERLENING VERSIE 6.1 THIRD PARTY MEDEDELING 2015 LEVERANCIER: LIAAN CONSULT B.V. APPLICATIE: E-DIENSTVERLENING VERSIE 6.1 KENMERK: 1603R.AH46 DATUM: 30 MAART 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Assurancerapport van de onafhankelijke auditor...

Nadere informatie

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR

NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR NEN-7510 een praktisch hulpmiddel voor implementatie van de AVG / GDPR Theo de Breed Standards and Regulations 1 Agenda AVG voorbereiding in 10 stappen (Bron: AP) Praktische invulling door gebruik van

Nadere informatie

eid Stelsel NL & eid Wenkend perspectief

eid Stelsel NL & eid Wenkend perspectief eid Stelsel NL & eid Wenkend perspectief Authenticatiemiddelen volgens de Strategische Verkenning Groeiende behoefte aan veilige(re) elektronische dienstverlening in private en publieke sector Hoog betrouwbare

Nadere informatie

Quality With Care. Wet- en regelgeving Smart FMS waarborgt dat de Nederlandse wet- en regelgeving kan worden toegepast.

Quality With Care. Wet- en regelgeving Smart FMS waarborgt dat de Nederlandse wet- en regelgeving kan worden toegepast. Quality With Care Smart FMS heeft een eigen normenkader, waarin de aspecten van veiligheid, kwaliteit, juridische zekerheid en continuïteit zijn gecombineerd en voldoen aan de zwaarste eisen. Zij investeert

Nadere informatie

IT General Controls en beheersmaatregelen met een IT-component. Handvat voor toepassing IT General Controls binnen Horizontaal Toezicht

IT General Controls en beheersmaatregelen met een IT-component. Handvat voor toepassing IT General Controls binnen Horizontaal Toezicht IT General Controls en beheersmaatregelen met een IT-component Handvat voor toepassing IT General Controls binnen Horizontaal Toezicht (versie 1.0 definitief) september 2019 IT General Controls en beheersmaatregelen

Nadere informatie

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce. Cloud Computing, een inleiding ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren 10 december 2013 Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.com 10 december 2013 1 Kenmerken van Cloud

Nadere informatie

Beheersmaatregelen volgens Bijlage A van de ISO/IEC norm

Beheersmaatregelen volgens Bijlage A van de ISO/IEC norm Beheersmaatregelen volgens Bijlage A van de ISO/IEC 27001 norm A.5.1.1 Beleidsdocumenten voor informatiebeveiliging A.5.1.2 Beoordeling van het Informatiebeveiligingsbeleid A.6.1.1 Informatiebeveiligings

Nadere informatie

Bijlage 5: Invulformat AO/IC

Bijlage 5: Invulformat AO/IC Bijlage 5: Invulformat AO/IC Nr. Aspect Aanlevering van de beschrijving van de AO/IC Toetsingscriteria Voldoet de beschreven opzet van de AO/1C aan de toetsings criteria [J/All? De aanvrager vult onderstaande

Nadere informatie

Security Awareness Sessie FITZME, tbv de coaches

Security Awareness Sessie FITZME, tbv de coaches Security Awareness Sessie FITZME, tbv de coaches 21 mei 2019 Bart van der Kallen, CISM, CIPP/E AGENDA Wie ik ben Aanleiding voor deze sessie De norm: NEN 7510 / ISO 27001 De (invulling van de) komende

Nadere informatie

0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016

0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016 Vragenlijst Cyber ISPS Versie Revisiebeschrijving Auteur Datum 0.1 Opzet Marijn van Schoote 4 januari 2016 0.99 Finale concept versie Marijn van Schoote 11 februari 2016 Doelstelling: De doelstelling van

Nadere informatie

Single Sign On. voor. Residentie.net en Denhaag.nl

Single Sign On. voor. Residentie.net en Denhaag.nl Single Sign On voor Residentie.net en Denhaag.nl Omschrijving : -- Opgesteld door : Leon Kuunders Referentie : -- Datum : 30 augustus 2003 Versie : 0.31 (draft) Versiebeheer Versie Datum Auteur Wijziging

Nadere informatie

Beleid Informatiebeveiliging InfinitCare

Beleid Informatiebeveiliging InfinitCare Beleid Informatiebeveiliging InfinitCare Wijzigingshistorie Versie Wie Wanneer Wat 2019-V001 Han Laarhuis 2019-03-04 Aanpassen aan nieuwe ISMS 2019 V096 Han Laarhuis 2016-03-21 Toevoegen Wijzigingshistorie

Nadere informatie

Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties. Informatiebeveiliging

Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties. Informatiebeveiliging Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties Informatiebeveiliging Agenda Rondje verwachtingen Even voorstellen.. Informatiebeveiliging waarom? Stand van zaken bij corporaties Informatiebeveiliging

Nadere informatie

THIRD PARTY MEDEDELING 2017 LEVERANCIER: LIAAN CONSULT B.V. APPLICATIE: Third Party Mededeling 2017 E-DIENSTVERLENING VERSIE 7.2

THIRD PARTY MEDEDELING 2017 LEVERANCIER: LIAAN CONSULT B.V. APPLICATIE: Third Party Mededeling 2017 E-DIENSTVERLENING VERSIE 7.2 THIRD PARTY MEDEDELING 2017 LEVERANCIER: LIAAN CONSULT B.V. APPLICATIE: E-DIENSTVERLENING VERSIE 7.2 KENMERK: 1709R.AH117 DATUM: 29 SEPTEMBER 2017 Third Party Mededeling 2017 Applicatie: CityPermit Release:

Nadere informatie

Starten met elektronisch aangeven

Starten met elektronisch aangeven Starten met elektronisch aangeven Bereidt u voor! Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers die binnenlands belastingplichtig zijn, verplicht hun aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/135 ADVIES NR 11/16 VAN 8 NOVEMBER 2011 BETREFFENDE DE AANVRAAG VAN HET NATIONAAL ZIEKENFONDS PARTENA

Nadere informatie

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 24-11-2011 Profile Consultancy Services State of the art software solutions Project implementation Life-cycle

Nadere informatie

BIJLAGE 2: VRAGENLIJST PASSENDE TECHNISCHE EN ORGANISATORISCHE MAATREGELEN

BIJLAGE 2: VRAGENLIJST PASSENDE TECHNISCHE EN ORGANISATORISCHE MAATREGELEN BIJLAGE 2: VRAGENLIJST PASSENDE TECHNISCHE EN ORGANISATORISCHE MAATREGELEN Naam van de organisatie Benaming: Corilus NV Adres: 5032 Gembloux, Rue Camille Hubert 23 Ondernemingsnummer (KBO): 0428.555.896

Nadere informatie

RACKBOOST Hosted Exchange. Mobiel, veilig en eenvoudig. hosting support consulting

RACKBOOST Hosted Exchange. Mobiel, veilig en eenvoudig. hosting support consulting RACKBOOST Hosted Exchange Mobiel, veilig en eenvoudig hosting support consulting RACKBOOST Hosted Exchange RACKBOOST, SINDS 1999 TOONAANGEVEND RACKBOOST is sinds 1999 een toonaangevende Belgische leverancier

Nadere informatie

DigiD beveiligingsassessment Decos Information Solutions

DigiD beveiligingsassessment Decos Information Solutions DigiD beveiligingsassessment 2016-2017 Information Solutions DigiD groepsaansluiting Burgerberichten Kenmerk BKBO/161216/AR Dit assurancerapport heeft 10 pagina s www.bkbo.nl Information Solutions Inhoudsopgave

Nadere informatie

Norm ICT-beveiligingsassessments DigiD

Norm ICT-beveiligingsassessments DigiD Norm ICT-beveiligingsassessments DigiD Versie 1.0 Datum 21 februari 2012 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiD Versienummer 1.0 Contactpersoon Servicecentrum Logius Organisatie Logius Postbus 96810

Nadere informatie

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017 Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet Webinar, 28 juni 2017 Agenda Algemeen: verschillen oude en nieuwe normenkader Relatie met ENSIA Highlights Norm voor norm

Nadere informatie

Authentication is the key

Authentication is the key inhoud Authentication is the key en Control en IAM - oplossing Een klantvoorbeeld www.thauco.com Versie 5 6-12-2010 The Authentication Company 1 Soorten: Identificatie: Wie ben jij? Verificatie: ben je

Nadere informatie

m.b.v. digitale certificaten en PKI Versie: mei 2002 Beknopte Dienstbeschrijving beveiligen van e-mail

m.b.v. digitale certificaten en PKI Versie: mei 2002 Beknopte Dienstbeschrijving beveiligen van e-mail Beknopte dienstbeschrijving Beveiligen van e-mail m.b.v. digitale certificaten en PKI Document: Versie: mei 2002 Beknopte Dienstbeschrijving beveiligen van e-mail Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Snel te

Nadere informatie

DigiD beveiligingsassessment

DigiD beveiligingsassessment DigiD beveiligingsassessment Centric Kenmerk DigiD koppeling: Gemeente Dantumadeel1 Inhoudsopgave 1 Assurancerapport van de onafhankelijke auditor 2 1.1 Achtergrond 2 1.2 Opdrachtomschrijving 2 1.3 Reikwijdte

Nadere informatie

Sleutelbeheer systemen

Sleutelbeheer systemen Sleutelbeheer systemen Intelligente en innovatieve oplossingen om de toegang tot sleutels te beheren ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Secure. Manage. Audit. Wat zou ons leven zijn

Nadere informatie

VOORWOORD. 1 Code voor informatiebeveiliging, Nederlands Normalisatie Instituut, Delft, 2007 : NEN-ISO.IEC 27002.

VOORWOORD. 1 Code voor informatiebeveiliging, Nederlands Normalisatie Instituut, Delft, 2007 : NEN-ISO.IEC 27002. Gesloten openheid Beleid informatiebeveiliging gemeente Leeuwarden 2014-2015 VOORWOORD In januari 2003 is het eerste informatiebeveiligingsbeleid vastgesteld voor de gemeente Leeuwarden in de nota Gesloten

Nadere informatie

4Problemen met zakendoen op Internet

4Problemen met zakendoen op Internet Intranet Telematica Toepassingen Hoofdstuk 18 4gebruik Internet toepassingen voor netwerk binnen een organisatie 4In plaats van gespecialiseerde netwerkprogramma's 4Vooral WWW en e-mail 4WWW browser toegang

Nadere informatie

Checklist Beveiliging Persoonsgegevens

Checklist Beveiliging Persoonsgegevens Checklist Beveiliging Persoonsgegevens Beveiliging is een één van de belangrijkste vereisten binnen het privacyrecht. Iedere organisatie zal passende technische en organisatorische maatregelen moeten treffen

Nadere informatie

Norm 1.3 Beveiligingsplan

Norm 1.3 Beveiligingsplan Beantwoording vragen zelftest Suwinet oktober 2014 Norm 1.3 Beveiligingsplan De Inspectie SZW beschrijft norm 1.3 als volgt: De gemeente heeft een formeel vastgesteld beveiligingsbeleid en -plan. Het Beveiligingsplan

Nadere informatie

BIJLAGE 2: BEVEILIGINGSBIJLAGE LEARNBEAT

BIJLAGE 2: BEVEILIGINGSBIJLAGE LEARNBEAT BIJLAGE 2: BEVEILIGINGSBIJLAGE LEARNBEAT Omschrijving van de maatregelen zoals bedoeld in artikel 7 Verwerkersovereenkomst I. Omschrijving van de maatregelen om te waarborgen dat enkel bevoegd personeel

Nadere informatie

Welkom bij parallellijn 1 On the Move 14.20 15.10 uur

Welkom bij parallellijn 1 On the Move 14.20 15.10 uur Welkom bij parallellijn 1 On the Move 14.20 15.10 uur Stap 4 van de BIG Hoe stel ik vast of de informatiebeveiligingsmaatregelen van mijn gemeente effectief zijn en hoe rapporteer ik hierover? 1 IBD-Praktijkdag

Nadere informatie

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Informatiebeveiliging 2017 En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Missie Waken over betrouwbaarheid, integriteit en beschikbaarheid van de gegevens waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Voldoen

Nadere informatie

Norm ICT-beveiligingsassessments DigiD

Norm ICT-beveiligingsassessments DigiD Norm ICT-beveiligingsassessments DigiD Versie 2.0 Datum 16 december 2016 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiD Versienummer 2.0 Contactpersoon Servicecentrum Organisatie Logius Bezoekadres Wilhelmina

Nadere informatie

1.2 Afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden zijn slechts rechtsgeldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.

1.2 Afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden zijn slechts rechtsgeldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen. Algemene Voorwaarden Freemle Algemeen deel 1 Toepasselijkheid 1.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle (aanvragen tot) aanbiedingen, offertes, werkzaamheden en verlening van diensten door

Nadere informatie

Rapportage DigiD Assessment - ENSIA 2017 Aansluiting no.1 Bijlage B en C

Rapportage DigiD Assessment - ENSIA 2017 Aansluiting no.1 Bijlage B en C DigiD aansluiting no.1 - Bijlage B + C Rapportage DigiD Assessment - ENSIA 2017 Aansluiting no.1 Bijlage B en C gemeente Renswoude Vragen vooraf Vraag Vraag 1: Bent u aansluithouder van DigiD aansluitingen?

Nadere informatie

Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties m.b.v. digitale certificaten en PKI

Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties m.b.v. digitale certificaten en PKI Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties m.b.v. digitale certificaten en PKI Document: Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties Versie: maart 2002 mei 2002 Beknopte dienstbeschrijving

Nadere informatie

Het treffen van adequate organisatorische en technische beveiligingsmaatregelen Nieuwsjaarscongres Adfiz Ing. Luuk Akkermans CISA CISM 11 januari 2018 I. Informatiebeveiliging Waarom is informatiebeveiliging

Nadere informatie

Veilig samenwerken met de supply-chain

Veilig samenwerken met de supply-chain Veilig samenwerken met de supply-chain TSCP RIG bijeenkomst Rotterdam, 18 mei 2011 mr. Patrick Paling RE Senior Manager KPMG Advisory N.V. TSCP We toetsen als gespecialiseerde auditor of de centrale TSCP-beveiligingsinfrastructuur

Nadere informatie

Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging UWV Informatiebeveiliging Een schets 1 Informatiebeveiliging UWV Platform Informatiebeveiliging 25-05-05 drs G.Bayens MBA drs Guido Bayens MBA UWV Concern ICT Hoofd Afdeling Beleid & Architectuur Adviseur

Nadere informatie

Trust & Identity Innovatie

Trust & Identity Innovatie Trust & Identity Innovatie SURFNET VISIE OP DE RICHTING VAN IDENTIFICATIE, AUTHENTICATIE EN AUTORISATIE Michiel Schok, teamhoofd Trust & Identity Innovatie 24 mei 2017, What s Next @ SURFconext Visie op

Nadere informatie

Dicht het security gat - Microsoft SharePoint, OCS, en Exchange met Secure File Sharing Heeft uw organisatie ook een Dropbox probleem?

Dicht het security gat - Microsoft SharePoint, OCS, en Exchange met Secure File Sharing Heeft uw organisatie ook een Dropbox probleem? Dicht het security gat - Microsoft SharePoint, OCS, en Exchange met Secure File Sharing Heeft uw organisatie ook een Dropbox probleem? Executive summary Organisaties maken meer en meer gebruik van online

Nadere informatie

Beveiliging en bescherming privacy

Beveiliging en bescherming privacy Beveiliging en bescherming privacy Beveiliging en bescherming privacy Duobus B.V. Nieuwe Boteringestraat 82a 9712PR Groningen E info@duobus.nl I www.duobus.nl September 2014 2 Voorwoord Als organisatie

Nadere informatie

2015; definitief Verslag van bevindingen

2015; definitief Verslag van bevindingen Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Programma 8 Postbus 90801 2509 LV

Nadere informatie

VVT - Broad Horizon. CLASSIFICATIE: PUBLIEKELIJK Versie 1.3, Voorwoord

VVT - Broad Horizon. CLASSIFICATIE: PUBLIEKELIJK Versie 1.3, Voorwoord VVT - Broad Horizon CLASSIFICATIE: PUBLIEKELIJK Versie 1.3, 29-08-2017 Voorwoord Voorwoord Voor u ligt de verklaring van toepasselijkheid. De verklaring van toepasselijkheid vloeit voort uit de risicobeoordeling

Nadere informatie

NORA Dossier Informatiebeveiliging Normen IT-voorzieningen

NORA Dossier Informatiebeveiliging Normen IT-voorzieningen NORA Dossier Informatiebeveiliging Normen IT-voorzieningen 01-09-2010 versie: 1.3 1 /47 Auteur Jaap van der Veen en Bart Bokhorst; Belastingdienst Versie 1.3 Status Definitief Den Haag, 01-09-2010 01-09-2010

Nadere informatie

Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging. ISACA Round Table Assen - Maart 2017

Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging. ISACA Round Table Assen - Maart 2017 Cloud dienstverlening en Informatiebeveiliging ISACA Round Table Assen - Maart 2017 Even voorstellen 2 Irmin Houwerzijl. Werkzaam bij Ordina. Ordina haar dienstverlening betreft o.a. traditionele hosting

Nadere informatie

Technische handreiking govroam

Technische handreiking govroam Technische handreiking govroam GEMAKKELIJK EN VEILIG MOBIEL WERKEN. GOVROAM MAAKT HET MOGELIJK VEILIG IN TE LOGGEN OP WIFI-NETWERKEN VAN OVERHEIDSORGANISATIES. DEZE HANDREIKING HELPT U OP WEG GOVROAM IN

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Jortt BV

Algemene Voorwaarden Jortt BV Algemene Voorwaarden Jortt BV 1 Toepasselijkheid 1.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle (aanvragen tot) aanbiedingen, offertes, werkzaamheden en verlening van diensten door en overeenkomsten

Nadere informatie

Aanvraagformulier Cyber en Data Risks verzekering by Hiscox

Aanvraagformulier Cyber en Data Risks verzekering by Hiscox A Algemeen 1. Gegevens aanvrager Naam: Adres: Dochter- Bedrijven 50% aandel of meer: Heeft u een vestiging in de VS/ Canada Graag een opgave van uw activiteiten: Graag een opgave van uw website(s) : 2.

Nadere informatie

Assurancerapport DigiD assessment Justis

Assurancerapport DigiD assessment Justis Auditdienst Rijk Ministerie van Financiën Assurancerapport DigiD assessment Justis Voor Logius Colofon Titel Uitgebracht aan DigiD assessment Justis Ministerie van Veiligheid en Justistie * Justis Datum

Nadere informatie

Werkplekbeveiliging in de praktijk

Werkplekbeveiliging in de praktijk Werkplekbeveiliging in de praktijk M.E.M. Spruit Geautomatiseerde werkplekken vormen een belangrijke schakel in de informatievoorziening van organisaties. Toch wordt aan de beveiliging van werkplekken

Nadere informatie

VRAGENLIJST VOOR EEN DERDE PARTIJ DIE INFORMATIE VAN DE OPENBARE INSTELLING SOCIALE ZEKERHEID

VRAGENLIJST VOOR EEN DERDE PARTIJ DIE INFORMATIE VAN DE OPENBARE INSTELLING SOCIALE ZEKERHEID VRAGENLIJST VOOR EEN DERDE PARTIJ DIE INFORMATIE VAN DE OPENBARE INSTELLING SOCIALE ZEKERHEID LEEST, VERWERKT, BEWAART, COMMUNICEERT OF ICT INFRASTRUCTUURCOMPONENTEN & DIENSTEN AANLEVERT Benaming:... Naam

Nadere informatie

Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN)

Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN) Aanvragen en gebruik Overheids IdentificatieNummer (OIN) Versie 1.0 Datum 02/06/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl

Nadere informatie

Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Rapport definitieve bevindingen

Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Rapport definitieve bevindingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Nadere informatie