Samenvatting Verkiezingsprogramma s Overijssel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting Verkiezingsprogramma s Overijssel"

Transcriptie

1 Samenvatting Verkiezingsprogramma s Overijssel Provinciale Staten 2015

2 1 Recreatie en toerisme De provincie moet wat het CDA betreft blijven investeren in recreatie en toerisme. Toerisme brengt mensen van buiten de regio in aanraking met de schoonheid van de Overijsselse landschappen. Economisch gezien is het een groeisector. Daarnaast helpt het ook om de provincie aantrekkelijk te houden voor haar eigen inwoners. Evenementen en festivals die aan het rendement van de toeristische sector bijdragen, kunnen worden ondersteund. Sociaal In de provinciale politiek gaat het vaak over harde onderwerpen: waar moet een weg worden aangelegd, waar komt natuur en hoeveel bebouwing is nodig? Het CDA vindt dat de provincie verder moet kijken dan dat. Het gaat in een samenleving niet alleen om de harde infrastructuur ( de wegen engebouwen ), maar ook om de sociale infrastructuur. De provincie moet wat het CDA betreft dus ook antwoord geven op vragen als: Hoe kunnen we op een goede en prettige manier samenleven in onze provincie? Hoe kunnen we onze positie als belangrijke sportprovincie versterken? Hoe behouden we ons culturele erfgoed? Hoe gaan we om met streektaal en tradities? Hoe kunnen we er voor zorgen dat cultuur bijdraagt aan het vestigingsklimaat voor bewonersen bedrijven? Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat veel initiatieven juist van onderop tot stand komen. Burgers en ondernemers die de handen ineen slaan. Buren en familieleden die elkaar helpen - Overijssel als provincie van noaberschap. Dit toont de kracht van de Overijsselse samenleving, die wat het CDA betreft volop ondersteund moet worden door de provincie. Ondersteunen van initiatieven vanuit de samenleving Het CDA wil een blijvende ondersteuning van initiatieven vanuit de samenleving op het gebied van sociale cohesie. De provincie kan dit doen door een goede mix van kennisdeling, verbinden, faciliteren en financiële ondersteuning. Ondersteuning van provinciebrede organisaties Er zijn in Overijssel diverse gemeente-overstijgende of regionale ondersteuningsorganisaties op gebied van mantelzorg en vrijwilligers, sport, mensen met een beperking, jeugd, senioren, leefbaarheid in dorpen en steden. Het CDA draagt deze organisaties een warm hart toe. - Zij hebben door de decentralisaties in toenemende mate te maken met gemeenten i.p.v. de provincie als gesprekspartner. Wij vinden dat de provincie deze organisaties moet ondersteunen in deze transitie. Dit kan door vanuit de provincie kennis en praktische ondersteuning te bieden om gericht partijen bij elkaar te brengen. - Het CDA vindt een basisbudget voor deze organisaties belangrijk.

3 2 Sociaal flankerend beleid Het sociale beleid moet geïntegreerd worden meegenomen binnen elke kerntaak van de provincie. Bij voorkeur moeten projecten in samenwerking met inwoners, ondernemers, vrijwilligersorganisaties (waaronder kerken) en andere betrokkenen ontwikkeld en uitgevoerd worden. Sport Overijssel als sportprovincie Het CDA blijft zich inzetten voor de sport in Overijssel, met name voor initiatieven en evenementen met (inter-)nationale uitstraling die Overijssel op de kaart zetten als sportprovincie. Daarnaast maken we ons sterk voor het behoud van het jeugdsportfonds.

4 3 Harmonieuze samenwerkingen Het is belangrijk dat Overijssel een aangename provincie blijft, ook voor onze kinderen en kleinkinderen. D66 streeftduurzaamheid na in combinatie met een harmonieuze ontwikkeling. Op het gebied van natuur en milieu maar ook op andere gebieden, zoals ruimtelijke ontwikkelingen economie. Vrijheid en sociale rechtvaardigheid We hebben een sterke overheid nodig om vrijheid, kansen, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid toekomst vast te maken. Kerntaken D66 maakt zich hard voor een provincie die zich richt op haar kerntaken. De provincie ondersteunt andere taken en activiteiten, maar voert ze niet uit. Kerntaken voor de provincie zijn volgens D66: Stimuleren van de regionale kenniseconomie en aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt; Stimuleren groene energie; Ruimtelijke ordening; Natuur, inclusief randvoorwaarden van een schone bodem, water en milieu; Bereikbaarheid per fiets, openbaar vervoer en auto; Wettelijke taken rond cultuurhistorie (erfgoed),bibliotheken en archieven; Goed bestuur binnen de provincie; (Financieel) toezicht op gemeenten en waterschappen.

5 4 Sport Goede sportinfrastructuur Afstemmen van investeringen in sport en cultuur door gemeenten, Rijk en de provincie, gericht op een goede aansluiting van vraag en aanbod. Zo laten wij de middelen maximaal renderen. Inzetten op toegankelijkheid van cultuur en sport voor alle Overijsselaars, ook voor degenen die minder te besteden hebben. Van organisaties en instellingen die gebruik maken van provinciale middelen verwachten wij een programma dat hieraan tegemoet komt. Stimuleren van bovengemeentelijke samenwerking op het vlak van sport, waardoor bijvoorbeeld effectiever en efficiënter gebruik wordt gemaakt van bestaande accommodaties en kennis (bijvoorbeeld van Sportservice Overijssel). Sporten is leuk, gezond en bevordert de integratie. Amateursport vinden we belangrijk. Om dat te faciliteren wil de PvdA een goede sportinfrastructuur in 2 lagen: Allereerst een fijnmazig netwerk voor recreatieve sport zoals fietsen, wandelen en watersport, onze mooie en groene provincie leent zich hier uitstekend voor. Ten tweede goede sportlocaties zoals zwembaden, sportvelden en sporthallen. Ondersteunen topevenementen Actief werken aan een goede spreiding van (top)voorzieningen voor kunst, sport en cultuur, samen met gemeenten. Talentontwikkeling in zogenaamde productiehuizen, waar jonge professionals praktijkervaring op doen door samen te werken met ervaren professionals. Garanderen dat professionele instellingen en gezelschappen hoogwaardige cultuur leveren: zoals producties, tentoonstellingen, theater. Koesteren van toptalenten. Hoewel toptalent de wereld als podium heeft, koesteren wij hen als ambassadeurs. Deze professionals, gezelschappen en instellingen zijn de culturele iconen van Overijssel (Top)sport en topcultuur hebben een positieve uitstraling, zorgen voor inspiratie en leiden tot uitoefening van culturele, kunstzinnige en sportieve activiteiten. Daarom ondersteunen wij evenementen die hierop gericht zijn.

6 5 Sociaal De ChristenUnie kiest voor 1. Signaleren en agenderen van vraagstukken en tekortkomingen op sociaal gebied. 2. Een vast omschreven plaats voor het sociale kwaliteit binnen de kerntaken van de provincie. 3. Het bevorderen van een Kennisplatform Participatiesamenleving, waardoor de kennisontwikkeling van burgers, gemeenten en provincies wordt gefaciliteerd en gestimuleerd. interactie tussen netwerken, gemeenten mogelijk, ook binnen de provinciale organisatie. 4. Het inzetten van de methode Eigen Kracht om netwerkvorming te ondersteunen. Sport en gezondheid Sport is een mooie manier om door God gegeven talenten te ontwikkelen en de gezondheid te bevorderen. Sport is een praktische manier om respectvol met elkaar te leren omgaan en deelname aan de maatschappij. De belangen van de sport zullen in de eerste plaats behartigd worden door de sportverenigingen en sportbonden. Vanuit de overheid gezien zijn Rijk en gemeenten het eerst aan zet. Sport is dus niet primair een provinciale kerntaak. Vanuit haar overige kerntaken kan de provincie sport en sportbeoefening een goede plaats geven. Wij stellen voor om nader te onderzoeken op welke taak en rol de provincie op het gebied van sport heeft en hoe zij daaraan vorm kan geven. De ChristenUnie kiest voor 1. Indien gewenst door gemeenten, een coördinerende rol spelen in de afstemming van sportlocatiesen in het aanstellen van een combinatiefunctionaris (gecertificeerd sportdocent in te zetten voor verschillende scholen in verschillende gemeenten) 2. Aandacht blijven houden voor de belangen van gehandicaptensport. Toerisme, Recreatie en Evenementen De ChristenUnie kiest voor 1. Positieve aandacht voor (mantel-)zorgvoorzieningen in Overijssel. Het is in onze provincie goed verblijven voor mensen met een zorgvraag. Dit wordt een speerpunt van het recreatie- en toerismebeleid. 2. Stimuleren van cross-overs tussen recreatie en toerisme met zorg en agro-food. 3. Voortzetting van de bovenregionale en (inter)nationale promotie van de Overijsselse A-merken, zoals Wieden-Weerribben, Twente en het Vechtdal door middel van goede marketing, in samenwerking met het bedrijfsleven en met ondersteuning van Marketing Oost. 4. Een goede ontsluiting van het landelijk gebied en van de natuurgebieden.

7 6 5. Evalueren van het evenementenbeleid, als onderdeel van de (vrije tijds-)economie. Evenementen dienen bij te dragen aan de doelen van het recreatie- en toerismebeleid. Sport in Negen stappen! Sport is voor iedereen. Sport is belangrijk in de samenleving. Het is een geweldige manier om te ontdekken wie je bent en over welke talenten je beschikt. Sport draagt bij aan de vorming van mensen. Het zorgt voor spirit en teamgeest. Bovendien levert sport een belangrijke bijdrage aan de vitaliteit van de samenleving. Bewegen maakt gezond. Vanuit deze insteek kiest ChristenUnie Overijssel voor een brede visie op sport. Het domein sport behoort niet tot de provinciale kerntaken, maar ondersteunt wel de kracht van de Overijsselse leefomgeving. Zo is sport van belang als factor in een gezond vestigingsklimaat. Een goed aanbod aan sportvoorzieningen draagt bij aan versterking van de leefomgeving. De toeristische en recreatieve positie van Overijssel is gebaat bij een goed aanbod van sportvoorzieningen. Toerisme kan niet zonder een goed aanbod aan faciliteiten. Sport moet ook beschikbaar zijn voor mensen met een handicap. Sport is ook event van topsport. De ChristenUnie ziet daar slechts een beperkte taak die incidenteel vanuit evenementen beleid kan worden ondersteund. Het is geen provinciale opgave topsport te ondersteunen. 1. De ChristenUnie kiest voor een brede visie op sport. Sport is geen provinciale kerntaak, maar draagt bij aan de sociale kwaliteit en leefbaarheid van Overijssel. Daarom ondersteunt de ChristenUnie sport en sportbeoefening in Overijssel. 2. De ChristenUnie vindt sport een manier om talenten te ontwikkelen. Sport vormt, zorgt voor (team)spirit en verbroedert. Sport stimuleert waardevolle waarden en relaties. 3. De ChristenUnie zet niet in op topsport. We ondersteunen geen sporters, waar inkomens boven de Balkenendenorm gelden. De provincie houdt zich niet bezig met de ontwikkeling van topsporttalent. Dat hoort bij sportbonden en koepels als NCO/NSF thuis. 4. De ChristenUnie wil vanuit een gezonde leefomgeving werken aan een gezond beweeg- en sportklimaat. Sport draagt bij aan een vitaal Overijssel. 5. Sport versterkt toerisme en recreatie. Daarom zet de ChristenUnie in op fietsen moutainbike, op kano- en wandelroutes. 6. De ChristenUnie vindt dat een goede sportinfrastructuur moet bijdragen aan een goed vestigings- en leefklimaat voor burgers en bedrijven. 7. De ChristenUnie vraagt van de sport, die wordt ondersteund ook een maatschappelijke tegenprestatie of bijdrage. 8. De ChristenUnie vindt de provincie een coördinerende rol kan spelen in de provinciale afstemming van voldoende sportvoorzieningen in Overijssel. 9. De ChristenUnie wil speciale aandacht voor sport- en bewegingsactiviteiten voor mensen met beperkingen.

8 7 De VVD is geen voorstander van subsidies. Die verstoren de economie, we gebruiken ze dus met de grootst mogelijke terughoudendheid. Activiteiten die een maatschappelijk en economisch rendement opleveren, en tijdelijke steun nodig hebben, komen onder voorwaarden in aanmerking voor een bijdrage uit de provinciale kas. Leven in Overijssel Betere wandel- en fietsroutes, goede vaarwegen en culturele activiteiten dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de provincie voor recreanten. Samenwerkingsverbanden kunnen delen van Overijssel gericht promoten en onder de aandacht brengen, en zo toerisme en recreatie een impuls geven. Recreanten en buitenlandse gasten en in het bijzonder onze oosterburen weten onze provincie daardoor nog beter te vinden. Samenwerkingsverbanden kunnen delen van Overijssel gericht promoten en onder de aandacht brengen, en zo toerisme en recreatie een impuls geven. In Overijssel kan veel op gemeentelijk niveau worden uitgevoerd, maar niet alles. Overstijgt een project of activiteit door zijn omvang de gemeente, maar gaat het niet om Haags beleid, dan heeft de provincie een eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van voor de ontwikkeling van woonwijken dan wel bedrijventerreinen, maar ook voor het in stand houden en beheren van grote natuurgebieden, en bijvoorbeeld culturele festivals en instellingen met een provinciale betekenis. Vanuit die provinciale rol luisteren we eerst en vooral naar de direct betrokkenen, de mensen met verstand van zaken. Vervolgens zorgen we ervoor dat een besluitvormingsproces zo goed mogelijk verloopt. Met respect voor de eigen verantwoordelijkheid van andere bestuurslagen.

9 8 Werken aan de toekomst Als er één ding duidelijk is geworden in Overijssel de afgelopen vier jaar, dan is het dat stemmen bij de statenverkiezingen van belang is. De rechtse meerderheid in Provinciale Staten heeft geleid tot een provinciebestuur dat als belangrijkste prioriteit had het zo snel mogelijk uitgeven van alle provinciale miljoenen aan Essent-geld. Daarbij lag de prioriteit vooral bij (vaak onnodig) asfalt en prestigeprojecten als de Luchthaven Twente. Sociaal beleid, cultuur en natuur kwamen er bij het college van VVD, CDA, SGP en ChristenUnie bijzonder bekaaid af. De SP gelooft dat het beter kan en beter moet. Door te investeren in de Overijsselse economie, door in te zetten op meer banen, op behoud van sociaal beleid, op ruimte voor natuur en een hoog niveau van openbaar vervoer en culturele voorzieningen. Daarbij moeten we ophouden geld uitgeven als doel te zien of onrealistische luchtkastelen na te jagen, maar zorgen dat we echt concrete prestaties realiseren. Dit kunnen we bereiken door een sterke SP in het provinciebestuur.

10 9 Kerntaak 8: Sociale infrastructuur Ouderenzorg De PVV in Overijssel wil de sociale portefeuille een extra impuls geven. De ouderen- en gehandicaptenzorg moet worden verbeterd. Wij willen dan ook extra middelen vrijmaken om onze ouderen een acceptabel bestaan te geven, zoals ze dat verdiend hebben. De PVV stimuleert de mantelzorg en wil extra geld voor het ouderenfonds. Veiligheid Het huidige Overijsselse college zet dan wel in op leefbaarheid, maar aan veiligheid wordt geen aandacht besteed. Het gevoel van onveiligheid neemt toe in de Overijsselse steden. Steden worden geteisterd door Oost Europese inbraakbendes. Daarom wil de PVV inzetten op extra preventie door middel van meer blauw op straat. En daarom... Extra geld voor ouderenzorg en mantelzorg. Extra aandacht voor veiligheid.

11 10 Sociaal De provincie Overijssel moet samen met de gemeenten en het Trendbureau Overijssel de demografische ontwikkelingen (ontvolking) en de vergrijzing en ontgroening van delen van Overijssel scherp volgen en daarvoor ook beleid ontwikkelen om de leefbaarheid in dorpen en kleine kernen ook in de toekomst te waarborgen. Hierbij denkt de partij met name aan het ontwikkelen van beleid ten aanzien van Welzijn specifiek voor ouderen. De komst van de WMO 2015 geeft gemeenten mogelijkheden meer in te spelen op juist de verbinding tussen Welzijn en Zorg. Dit biedt ook kansen in te spelen op de dreigende ontvolking. De 50PLUS-partij roept de provincie op hier door middel van een innovatieve aanpak (denk aan pilots) een bijdrage aan te leveren. Recreatie, sport, cultuur en toerisme. De 50PLUS-partij vindt dat bezuinigingen bij sport, recreatie en cultuur de kwaliteit van bestaan sterk aantasten, waarvan vooral ouderen en zwakkeren de dupe zijn. Extra inspanningen in de provincies zijn nodig op opgelopen achterstanden in te lopen.

12 11 Het programma kent geen specifieke sociale en of sport en recreatie paragraaf.

13 12 Maatschappelijke_deelname De mogelijkheid om volwaardig te participeren in de maatschappij wordt grotendeels bepaald door scholing en werk, maar ook door persoonlijke vormgeving en zinvolle vrijetijdsbesteding. Het deelnemen aan breedtesport en het beleven en scheppen van kunst en cultuur dragen daaraan bij. De provincie heeft geen taak op het terrein van de georganiseerde sport. Het sportbeleid van de SGP richt zich op gezondheid en levensstijl en niet op het wedstrijdaspect. Concreet: Spreiding van noodzakelijke voorzieningen (en de bereikbaarheid daarvan) over de gehele provincie is uitgangspunt. In een tijd van ombuigen ligt de prioriteit niet bij grootschalige (sport)evenementen, maar juist bij voorzieningen die de gezondheid en de veiligheid van de inwoners raken. Dus geen provinciaal geld in plannen steken om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. In samenwerking met gemeenten stimuleren dat er voor jong en oud mogelijkheden gecreëerd worden om gezond te kunnen bewegen. Terughoudendheid bij de vestiging van grootschalige vermaakindustrie.

14 13 Sociaal Sociale kwaliteit gaat over mensen. Over het betrekken van mensen bij de samenleving, bij de ontwikkeling van projecten en over het ruimte geven aan initiatieven van onderop. Het gaat ook over leefbaarheid, zelf- en samenredzaamheid, over diversiteit en het ontdekken en benutten van talenten van mensen. De zorg en het sociale domein zijn op dit moment zeer in beweging door de transities in de jeugdzorg, van AWBZ naar WMO en de Participatiewet. Vanaf 1 januari 2015 is de jeugdzorg geen kerntaak meer van de provincie. Deze transities, waarbij de verantwoordelijkheid geheel overgaat naar de gemeenten, zijn een enorme operatie, waar de gemeenten keihard aan werken. In de loop van 2015 zal blijken of de gemeenten voldoende op hun taak berekend zijn. De provincie stelt fondsen beschikbaar voor verschillende sociale projecten. Zoals projecten die tot doel hebben de sociale cohesie te bevorderen, projecten die gericht zijn op sociaaleconomische zekerheid, projecten die gericht zijn op het versterken van eigen kracht van de burger en het vergroten van de zelfredzaamheid en projecten gericht op maatschappelijke participatie in het sociale, culturele en economische leven. Overijssel heeft veel provinciale (steun)organisaties die zich inzetten voor de belangen van onze inwoners op het gebied van zorg en welzijn. Deze organisaties zorgen ervoor dat mensen weten waar ze terecht kunnen met hun vragen of klachten. Ze vervullen een belangrijke rol in het signaleren van problemen en ontwikkelingen. Ook ondersteunen ze nieuwe initiatieven.

15 14 Lokaal Overijssel en Recreatie: Recreatie is een belangrijke en groeiende pijler onder onze economie. Onze mooie provincie bestaat voor bijna 3% van haar oppervlakte uit water. Water dat voor de sport- en beroepsvisserij van levensbelang is. Ook de recreatie in Noordwest Overijssel is afhankelijk van schoon water. Goede voorzieningen voor de watersport zoals vaarwegen en havens zijn hierbij onmisbaar. Bij de recreatieve en toeristische voorzieningen kunnen cultuur en recreatie hand in hand gaan. Gekoppeld aan de diverse fietsen wandelroutes die door de provincie lopen, inclusief recreatieve rust- en infopunten maakt dit onze provincie aantrekkelijk voor de recreant.

Samenvatting Verkiezingsprogramma s Overijssel

Samenvatting Verkiezingsprogramma s Overijssel Samenvatting Verkiezingsprogramma s Overijssel Provinciale Staten 2015 1 Recreatie en toerisme De provincie moet wat het CDA betreft blijven investeren in recreatie en toerisme. Toerisme brengt mensen

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel

Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel Nadere informatie kansrijke initiatieven sportaccommodaties Bijlage bij notitie ZWC-0891 Versterking sportinfrastructuur Brabant: uitwerking investeringsvoorstel In het licht van Road to London 2012 zien

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2018

Subsidieregels Hof van Twente 2018 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten zelfredzaamheid inwoners gemeente Hof van

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur Bijlage 3 bij Statenvoorstel 61/10 Olympisch Plan Brabant: versterken sportinfrastructuur : mogelijke invulling Algemeen Naam voorstel Investeringsdomein Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

PARTICIPATIE GEZONDHEID

PARTICIPATIE GEZONDHEID MWKEN Allemaal meedoen is belangrijk voor een goed democratisch proces. Dan gaat het niet alleen om de verkiezingen lx per vier jaar, maar gaat het vooral om dagelijks het gevoel hebben datje mee kan en

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie Inspiratiediner Wij in de Wijk Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/23/2014 Sportquiz Vraag 1: Hoeveel procent van de Nederlanders sport minimaal 1 x per maand? 64% of 75 % Sportquiz Vraag 1: Hoeveel

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Sport, Cultuur, Recreatie en Toerisme

Sport, Cultuur, Recreatie en Toerisme Programmabegroting 2011 Wat omvat het programma? Het programma " "omvat de beleidsvelden: - Sportterreinen; - Binnensportaccommodaties; - Zwembad; - Sportstimulering; - Kunst; - Oudheidkunde/musea; - Monumentenzorg;

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

STATENFRACTIE DRENTHE

STATENFRACTIE DRENTHE STATENFRACTIE DRENTHE De verbeelding van Drenthe Cultuurnota Drenthe 2017-2020 Rudolf Bosch Vergadering Provinciale Staten 28 september 2016 Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld; en

Nadere informatie

AGENDA uur (plenair)welkom en introductie door Aat de Jonge en Marc Witteman

AGENDA uur (plenair)welkom en introductie door Aat de Jonge en Marc Witteman AGENDA startbijeenkomst portefeuillehoudersoverleggen 2 11 2012 stadhuis Lelystad 9.30 uur (plenair)welkom en introductie door Aat de Jonge en Marc Witteman 10.00 uur 11.45 uur 8 afzonderlijke portefeuillehoudersoverleggen

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag

Maak van uw gemeente. een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Maak van uw gemeente een sportgemeente! Olympische ambities van morgen als motor voor lokale vernieuwing en ontwikkeling vandaag Op 3 maart 2010 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 65

Provinciaal blad 2010, 65 Provinciaal blad 2010, 65 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264149, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 1. Inleiding Op dinsdag 13 januari j.l. heeft het eerste Provinciale Statenverkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Aan: PHO- Mensen en Sport, Regio Twente Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Onderwerp: Commitment en financiële ondersteuning vanuit de Regio Twente voor de Stichting

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij?

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Culturele paragrafen in de verkiezingsprogramma s CDA Soest Het is van belang het vrijwilligerswerk in het algemeen -en dus ook bij sportverenigingen- te stimuleren

Nadere informatie

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre

Iedereen actief. Sportvisie Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst. Gemeente Oost Gelre Iedereen actief Vanuit huidige kracht naar een gezonde toekomst Sportvisie 2015-2025 Gemeente Oost Gelre 0 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Waarom een nieuwe sportvisie? Wij hebben een goed sport- en beweegklimaat.

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp.

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp. Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein Robby Aldenkamp. Drie decentralisaties in het sociale domein: 1. AWBZ WMO 2. Participatiewet 3. Jeugdwet Wat verandert er met ingang

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016. Bijeenkomst 4 november Nijverdal

Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016. Bijeenkomst 4 november Nijverdal Ambitienota Overijssel naar Olympisch niveau 2016 Bijeenkomst 4 november Nijverdal Olympisch Vuur 2028 Kernboodschap Olympisch Plan 2028: We zetten de verbindende kracht van sport en de magie van Spelen

Nadere informatie

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015 Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen Masterclass 2 april 2015 Bevolking Midden-Limburg Trends DEMOGRAFIE Ontgroening BEZUINIGINGEN PARTICIPATIE- MAATSCHAPPIJ Vergrijzing Bevolkingsdaling Urbanisatie

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld?

1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld? 1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld? Door het fijnmazige systeem van ca. 29 000 sportverenigingen in ons land zal elk talent dat zich aandient als zodanig

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep De Kunst van Samen. Aan de Gemeenteraad VOORSTEL Kunst- en cultuurbeleid Gennep 2016-2020 De Kunst van Samen. Geachte raad, Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d.. AGENDA NR. Vul agendanr in. Hierbij biedt ons college u het Kunst-

Nadere informatie

COALITIEAKKOORD

COALITIEAKKOORD 1 COALITIEAKKOORD 2014-2018 INLEIDING Dit coalitieakkoord is gebaseerd op de verkiezingsprogramma s van de deelnemende partijen en de constructieve besprekingen tussen de coalitiepartners Ameland 82, CDA

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma

MIDDEN-DRENTHE. Verkiezingsprogramma MIDDEN-DRENTHE Verkiezingsprogramma 2018-2022 Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Waar het CDA in De Marne voor staat:

Waar het CDA in De Marne voor staat: Waar het CDA in De Marne voor staat: 1 Samen leven: Mensen maken hun samenleving: Het CDA wil initiatieven uit dorpen steunen. Het is uw woonomgeving. 2 Verkeer: Aandacht voor verkeersveiligheid. Goede

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota WELZIJN ALGEMEEN 1 Het zo optimaal mogelijk laten participeren van de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beslispunten: De Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 vast te stellen

Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll. Raadsvoorstel. Onderwerp: Beslispunten: De Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 vast te stellen Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-058 Houten, 5 januari 2016 Onderwerp: Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 Beslispunten: De Visie op sport en bewegen in Houten in 2025 vast te stellen Samenvatting:

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

Kick-off bijeenkomst. 20 januari 2018

Kick-off bijeenkomst. 20 januari 2018 Kick-off bijeenkomst 20 januari 2018 Stichting Roda JC MIDM Stichting Roda JC Kerkrade MIDM is opgericht in maart 2012 MIDM richt zich op 3 pijlers: Participatie, Gezondheid en Respect MIDM slaat brug

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Daadkrachtig en betrokken

Verkiezingsprogramma. Daadkrachtig en betrokken Verkiezingsprogramma Daadkrachtig en betrokken Als Volkspartij voor Vrijheid en Democratie willen we betrokken zijn. Betrokken bij de inwoners en ondernemers van de Gemeente Veere. De VVD is er van overtuigd

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleid. in Haarlem

Cultuureducatiebeleid. in Haarlem Cultuureducatiebeleid in Haarlem Kenmerken Over de gemeente Aantal inwoners meer dan 90.000 inwoners (grote gemeente) Soort gemeente stadsgemeente Regiofunctie centrumgemeente van de regio Contactgegevens

Nadere informatie

Fietsen maakt blind. Presentatie Overijsselse Sportontmoeting Theo de Rooij Koersdirecteur 365 Dagen Fietsen in Overijssel

Fietsen maakt blind. Presentatie Overijsselse Sportontmoeting Theo de Rooij Koersdirecteur 365 Dagen Fietsen in Overijssel Fietsen maakt blind Presentatie Overijsselse Sportontmoeting Theo de Rooij Koersdirecteur 365 Dagen Fietsen in Overijssel Introductie Waarom 365 Dagen Fietsen in Overijssel? 1) Overijssel: Landschappen,

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Programma / Projectenagenda Stadskanaal Noord 2014-2015 Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Stadskanaal Noord. Het programma vloeit voort

Nadere informatie

Koers voor de toekomst

Koers voor de toekomst Koers voor de toekomst Er verandert veel in de wereld om ons heen. Neem alleen al de toenemende mobiliteit, of de economie die sterker lijkt dan ooit tevoren, en overal wordt gebouwd, en - om dichter in

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011 Verkort verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen 2011 2 maart 2011 Inhoud 1 Fryslân blijft een zelfstandige provincie Pagina 3 2 De Friese Cultuurpas Pagina 3 3 Agrarisch ondernemen pagina 4

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie