5 ROPE SKIPPING TRICKS VOOR EEN INITIATIELES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 ROPE SKIPPING TRICKS VOOR EEN INITIATIELES"

Transcriptie

1 Bron: ROPE SKIPPING TRICKS VOOR EEN INITIATIELES 5.1 INLEIDING In dit hoofdstuk worden de belangrijkste,tricks voor een initiatieles omschreven. Voor elke trick werd er een foutenanalyse en een differentiatie vermeld. 5.2 ROPE SKIPPING TRICKS VOOR BEGINNERS BASIC TRICKS SINGLE ROPE (BREVET 1) 1) Side swing De springer vertrekt vanuit de uitgangshouding, zwaait het touw over het hoofd en brengt zijn twee armen samen. Hij zwaait het touw naast zich. Wanneer het touw terug bovenaan is opent hij zijn armen en springt over het touw. Het touw zwaait schuin naar achter (naast een lijn op de vloer gaan staan. Het touw moet vooraan de lijn raken en over de lijn naar achter gezwaaid worden). Oefening al springend uitvoeren d.w.z. ook springen wanneer het touw naast het lichaam zwaait. Met een speedstep : side swing als de ene voet op de grond komt, armen openen en over het touw springen met de andere voet.

2 Bron: 66 Met een dubbelsprong: afstoten op het moment dat het touw de grond raakt bij de side swing. In de lucht de armen opnieuw openen en landen over het touw. 2) Side straddle Springen tot zijwaartse spreidstand en de voeten terug aansluiten. Te vroeg de benen spreiden. Minder goede coördinatie van armen en benen. De benen voorbij elkaar kruisen en weer openen, zoals een X. 3) Forward staddle : Springen tot voorwaartse spreidstand en de voeten terug aansluiten. Te vroeg de benen spreiden. Minder goede coördinatie van armen en benen. Springen met tussensprongen: de springer springt 2 keer en draait het touw ondertussen 1 keer rond.

3 Bron: ) Skiër Zijwaarts springen met beide voeten aangesloten van rechts naar links. Te veel vanuit de armen. draaien i.p.v. uit de polsen. Verkeerde timing armen en benen. I.p.v. de voeten te samen te houden, zijwaarts van de ene op de andere voet springen. 5) Bell Springen met beide voeten aangesloten van voor naar achter springen. Idem Skiër. Met dubbelsprong: de springer draait bij elke sprong het touw twee maal rond. 6) Criss cross De springer zwaait het touw vanuit de uitgangspositie over zijn hoofd en kruist zijn armen terwijl ze naar beneden komen. Dan springt hij over het touw met zijn armen gekruist. Wanneer het touw voorbij je hoofd is open je terug de armen om verder te springen.

4 Bron: 68 De armen worden gekruist boven het hoofd maar opnieuw geopend alvorens te springen (regressie: eerst armbeweging uitvoeren zonder te springen over het touw en het touw proberen te vangen met de voeten). De armen worden niet ver genoeg gekruist zodat de opening niet groot genoeg is om er door te springen. Deze fout kan verbeterd worden op verschillende manieren: Ellebogen op elkaar en schouders naar elkaar toebrengen. Met je handen naar je rug reiken. Het touw met gekruiste armen voor de voeten brengen en een zo groot mogelijke opening maken door de armen ver opzij te brengen. Het touw dan met de polsbeweging naar voor zwaaien en als het terugkomt erover springen. Achter de springer staan en de armen mee begeleiden. De springer slaagt erin over het touw te springen maar krijgt het niet terug over zijn hoofd gedraaid. (Meer met de polsen draaien wanneer de armen gekruist zijn.) Verschillende criss crosses achter elkaar uitvoeren zonder de armen te openen. De beweging uitvoeren met een speedstep'. De beweging uitvoeren met een dubbelsprong.

5 Bron: ) Regular 360 Deze trick bestaat uit 2 halve draaien. De springer start met het touw achter zijn voeten. Hij zwaait het touw over zijn hoofd en brengt zijn handen samen voor een side swing naar rechts. Zodra het touw de grond raakt draait hij zich om (hij volgt dus het touw). Zijn armen draaien het touw verder rugwaarts en hij springt rugwaarts over het touw. Na de rugwaartse sprong draait hij onmiddellijk door naar rechts zodat hij, wanneer het touw terug beneden is, voorwaarts over het touw kan springen. Eerste ½ draai: Het touw zwaait zijdelings i.p.v. voor naar achter (naast een lijn gaan staan en het touw over de lijn naar achter brengen). De springer draait zich te vlug om (het touw moet eerst de grond raken vooraan vooraleer hij zich mag omdraaien: een merkteken op de grond plaatsen). Tweede ½ draai: De armen draaien verder door boven het hoofd naar achter (armen uitstrekken na de rugwaarste sprong. Naar de handen blijven kijken. Touw vertragen tijdens de draai.) De springer draait te laat opnieuw naar voor. (Na de rugwaartse sprong landen met de voeten in de richting van de tweede draai.)

6 Bron: 70 Na de eerste halve draai de armen kruisen en een criss cross rugwaarts doen, armen na de sprong opnieuw openen tijdens de tweede halve draai en voorwaarts over het touw springen. Beginnen met criss cross voorwaarts. Als de rechterarm bij de criss cross bovenaan is, omdraaien naar links en rugwaarste criss cross doen met de linkerarm boven de rechter, verder doordraaien naar voor en eindigen met een voorwaartse criss cross met de rechterarm terug bovenaan. Mad dog : deze trick is bijna hetzelfde als de 360. Het eerste deel is identiek maar in plaats van verder door te draaien naar rechts, draait de springer terug voorwaarts naar links (dus vanwaar hij kwam). 8) Can- can De Can-can lijkt simpel maar is voor velen een moeilijke trick. De beweging bestaat uit vier sprongen: de eerste sprong op de linkervoet met de rechterknie geheven, de tweede sprong met voeten de te samen, de derde sprong op de linkervoet met het rechterbeen gestrekt geheven en de vierde sprong opnieuw met de voeten te samen. Het touw draait dus vier keer rond. Het touw draait maar twee keer rond. (De trick heel traag uitvoeren en bij elke beweging het touw onder de voeten trekken.) Het been dat omhoog gaat komt te vlug terug naar beneden. (Meetellen om in een gelijk ritme te blijven. De trick zonder touw inoefenen).

7 Bron: 71 Het touw achterwaarts laten draaien 9) Side swing criss cross Dit is een combinatie van de side swing en de criss cross. Na een side swing rechts kruist de springer zijn rechterarm over zijn linker en springt dan over het touw. Hij opent zijn armen terwijl het touw naar boven zwaait en brengt de handen terug samen voor de side swing naar links. Na de side swing links kruist de springer zijn linkerarm over de rechter terwijl het touw terug naar beneden komt. De armen worden al gekruist tijdens de side swing (handen naast elkaar houden tijdens de side swing en armen pas kruisen als het touw naar beneden komt). Ook springen tijdens de side swing. Beweging utvoeren met speedstep. Beweging uitvoeren met dubbelsprong (afstoten op het moment dat het touw de grond raakt bij de side swing en in de lucht de armen kruisen. Landen over het touw met gekruiste armen.

8 Bron: ) Double under Bij een double under maakt de springer een dubbele omwenteling met het touw in 1 sprong. Te traag draaien (meer vanuit de pols draaien). Double under achterwaarts: de springer maakt een dubbele achterwaartse omwenteling met het touw in 1 sprong. 360 uitvoeren met 2 double sprongen: afstoten wanneer het touw vooraan de grond raakt voor de side swing, in de lucht een halve draai maken en landen wanneer het touw rugwaarts onder de voeten doorgezwaaid is. Bij de volgende halve draai het touw tweemaal voorwaarts rond draaien vooraleer te landen.

9 Bron: DOUBLE DUTCH TRICKS VOOR BEGINNERS (BREVET 1) 1) Draaitechniek De draaier staat rechtop, voeten op schouderbreedte armen lichtjes weg van het lichaam, onderarmen gebogen in een hoek van 90. De armen maken afwisselend een cirkelvormige beweging binnenwaarts (linkerarm draait in wijzerzin, rechterarm in tegenwijzerzin) zodat het ene touw boven is als het andere de grond raakt. De handen mogen hierbij de middellijn van het lichaam niet overschrijden. Om te starten, staan beide draaiers ver uit elkaar, zodat de touwen de grond niet raken. De touwen worden aan de handvatjes vastgehouden met de duimen opwaarts. De touwen worden binnenwaarts gedraaid terwijl er met de duimen afwisselend links en rechts langs de wangen gestreken wordt waarbij er kleine cirkelvormige bewegingen worden gemaakt. Langzaam stappen de draaiers naar elkaar toe totdat de touwen de grond raken in het midden. Belangrijk is dat de touwen in hetzelfde ritme rondgedraaid worden. De draaiers trekken de touwen naar achter bij de neerwaartse beweging (je inbeelden dat de handvatjes krijtjes zijn waarmee een cirkel getekend moet worden op een bord: de hand moeten dus in hetzelfde vlak bewegen) Er wordt met de pols gedraaid (duimen omhoog houden tijdens het draaien) Het ene touw komt sneller dan het andere (goed luisteren naar het tikken van de touwen op de grond en meetellen)

10 Bron: 74 De armen kruisen elkaar waardoor de touwen elkaar raken (ellebogen verder van het lichaam houden, de cirkels die je op het denkbeeldige bord tekent mogen elkaar niet overlappen), helper achter de draaier zetten die de armen moet blokkeren ter hoogte van de ellebogen 2) in - en uitspringen Inspringen De draaiers draaien de touwen in een ritmische, constante beweging met de hand het dichtst bij de inkomende springer. Wanneer het touw op zijn hoogst is, stapt de springer naar voor en springt over het touw dat naar hem toekomt, ervoor zorgend dat hij juist in het midden tussen de 2 draaiers staat. De draaiers kunnen verbaal ondersteunen: zij tellen telkens een touw de grond raakt en beginnen te tellen op het dichtste touw: 1, 2, 3, STAP, SPRING. De springer zet dus na 3 tellen een stap naar voor en springt over het touw dat naar hem toe komt. In de touwen zelf moet je telkens over een touw springen (dus geen tussensprongen). Uitspringen Het uitspringen wordt het best gecombineerd met het inspringen. Wanneer de springer op een correcte manier ingesprongen is over het dichtste touw, springt hij voorwaarts over het andere touw en springt dan uit aan de tegenovergestelde kant (de beweging verloopt dus diagonaal). Er wordt dus 3 maal gesprongen: 1 = inspringen, 2 = voorwaarts springen, 3 = uitgaan. Let op, het in -en uitspringen gebeurt over hetzelfde touw. Het voordeel van deze werkwijze is dat de springer niet moet nadenken over welk touw hij moet springen en dat het in- en

11 Bron: 75 uitspringen vlot kan worden ingeoefend zonder al te lange wachttijden voor de andere springers. De springer springt niet ver genoeg naar het midden bij het inspringen (merkteken op de grond maken). De springer springt niet in het ritme van de touwen (naast de touwen springen en meetellen, samen springen met iemand die wel het juiste ritme heeft: eventueel handen geven). Bij het uitspringen springt de springer ter plaatse en loopt dan uit (ver naar voor over het touw springen: je moet landen uit de touwen naast de draaier). Bij het uitspringen wordt de springer geraakt door het touw (kegel plaatsen op 1 meter afstand van de draaier aan de kant waar uitgesprongen wordt; de springer moet tussen de kegel en de draaier uitspringen. Om uit te springen na een onbepaald aantal sprongen begint de springer te tellen wanneer het touw langs de kant waar hij wil uitgaan de grond raakt. Wanneer hij links wil uitgaan telt hij ready als hij over het linkertouw springt, set als hij over het rechtertouw springt. En na dat hij op go over het linkertouw terug gesprongen heeft, springt hij over het volgende (=rechter) touw langs links uit. Zo vlug mogelijk na elkaar inspringen. In één sprong in en uit (ver over het dichtste touw springen). Spelvormen Zo vlug mogelijk 100 rotaties maken. Zo vlug mogelijk al draaiend gaan zitten en terug rechtstaan zonder dat de touwen elkaar raken.

12 Bron: 76 Dwars op de touwen inspringen (met 1 of meerdere springers tegelijk). Dwars inspringen en vertrekken van de twee kanten (springers springen afwisselend over linker en rechtertouw en wisselen van kant). kat en muis : leerling 1 probeert leerling 2 te tikken terwijl ze in uitspringen in een 8 3) tricks Alle basissprongen met voetwerk ( Side en forward straddle, Skiër, Bell, ) van in single rope kunnen in de touwen uitgevoerd worden. Voorbeeld oefening: 1. inspringen 2. tweemaal 360 draaien in 8 sprongen naar rechts 3. tweemaal 360 draaien in 8 sprongen naar links 4. tweemaal side straddle 5. tweemaal forward straddle (1x linkervoet voor, 1x rechtervoet voor) 6. acht can-cans 7. uitspringen langs de tegenovergestelde kant 4) Rope inside Dit is een basistrick die bij beginnende springers erg in trek is. De springer houdt een touw ( single rope ) vast, achter de rug, bij het inspringen. Eenmaal het juiste ritme gevonden is, begint hij het touw te draaien in het ritme van de double dutch touwen.

13 Bron: 77 Alle single rope tricks zijn mogelijk zolang de springer maar in het ritme van de double dutch touwen blijft springen. 5) speed skipping De speedstep is een loopbeweging. Bij elke draaibeweging van het touw wordt er afwisselend met rechter en linkervoet gesprongen. Als de springer links staat van de draaier bij het inspringen moet hij landen op de rechtervoet. De loopsnelheid wordt traag en regelmatig opgevoerd zodat de draaiers de tijd hebben om zich aan te passen aan het loopritme.

14 Bron: ROPE SKIPPING TRICKS VOOR GEVORDERDEN SINGLE ROPE TRICKS VOOR GEVORDERDEN (BREVET 2) 1) Crougar De springer zwaait het touw over zijn hoofd en brengt zijn rechterarm langs binnen onder het rechterbeen dat geheven is. Hij springt dan op zijn linkerbeen over het touw. Wanneer het touw weer over zijn hoofd komt, brengt hij zijn rechterhand van onder zijn been bij zijn linkerhand en doet een side swing links. Hij springt dus maar één keer over zijn touw. De arm zit niet ver genoeg onder het been (je moet je hand kunnen wuiven naar iemand die voor je staat). Het been zakt te vlug (been hoog houden tot je het touw opnieuw ziet). De romp buigt voorwaarts (naar voor blijven kijken). De trick onder het andere been uitvoeren Armen kruisen op het einde in plaats van side swing

15 Bron: ) Toad De springer springt op zijn linkerbeen terwijl hij zijn rechterbeen terwijl hij zijn rechterbeen zo hoog mogelijk heft (knie gebogen). Tijdens deze sprong doet hij een criss cross met de armen en brengt zijn linkerarm onder het geheven been. Zodra het touw over zijn hoofd komt, opent hij zijn armen en springt op zijn rechterbeen over het touw. Het touw komt na de eerste sprong niet terug over het hoofd van de springer (been hoog houden, romp rechtop, arm ver onder been, polsen draaien; een paar keer achter elkaar met gekruiste armen en op 1 been over het touw springen)armen worden te vroeg te vroeg opnieuw geopend na de criss cross (wachten tot het over het hoofd is en je het touw ziet). Armen worden te laat geopend (touw heel traag draaien). Been zakt te snel (het geheven been hoog houden tot het over het hoofd is; vooral kleine kinderen hebben hier soms een gebrek aan kracht in de dijspieren; dit kan geoefend worden door veel op 1 been te springen met het ander been geheven of door can-cans te doen). Linkerbeen blijft in het touw hangen wanneer hij op zijn rechterbeen landt (linkerbeen niet te ver naar achter brengen of trachten op twee voeten te samen te landen. De trick uitvoeren langs de andere kant. De trick combineren met een side swing voor de toad (zoals side swing criss cross ).

16 Bron: ) Caboose De springer vertrekt met het touw achter de voeten en benen gespreid op schouderbreedte. Terwijl hij het touw over zijn hoofd zwaait, buigt hij zijn romp voorover en brengt hij zijn armen gekruist tussen en achter zijn benen. Het touw draait vervolgens verder rond en landt voor zijn voeten. De springer springt dan over het touw en brengt zijn armen terug opwaarts waarbij hij het touw van tussen benen naar voor trekt. Hij draait ten slotte zijn armen door naar achter en springt achterwaarts over het touw. De armen worden niet ver genoeg gekruist achter de knieën (diep hurken: romp op de dijen). Het touw draait niet over de romp tot voor de voeten (goed met de polsen draaien; de armen zitten volledig geblokkeerd) Het touw botst over de voeten vooraan en de springer kan niet er niet meer over (het touw neerleggen op de grond en vlugger springen). Dezelfde beweging maar de armen niet kruisen achter de knieën (rechterarm achter rechterknie en linkerarm achter linkerknie). De rugwaartse sprong op het einde met een rugwaartse criss cross.

17 Bron: ) EB De springer zwaait het touw over zijn hoofd en brengt zijn handen samen voor een side swing naar links. Zodra zijn linkerarm naast zijn lichaam is, plooit hij die achter zijn rug. Het touw draait verder over zijn hoofd en hij springt erover als het touw voor zijn voeten komt. Als het touw dan terug over zijn hoofd komt, opent hij zijn rechterarm terwijl de linkerarm op de rug blijft. Het touw zwaait nu langs de rechterkant van de springer. Op het moment dat het touw de grond raakt, opent hij ook de linkerarm zodat hij weer over het touw kan springen als het vooraan komt. Het touw wordt zijdelings gezwaaid i.p.v. van voor naar achter (naast een lijn staan en het touw over de lijn naar achter zwaaien bij de side swing ). De arm op de rug wordt te hoog gehouden waardoor het touw niet recht voor de voeten komt vooraan (de hand naar de heup brengen). Het touw komt niet terug over het hoofd (meer met de polsen draaien). De beweging langs de andere kant proberen. De trick uitvoeren met een dubbelsprong.

18 Bron: DOUBLE DUTCH TRICKS VOOR GEVORDERDEN (BREVET 2) 1) Push up De springer buigt zijn benen op go. Hij raakt zijn enkels met de handen en houdt zijn schouders naar voor. Vanuit gehurkte houding springt hij tot voorlingse handen- en voetensteun. Zijn handen komen hierbij samen op de grond en terug tot hurkstand. De springer landt eerst op zijn handen (langer wachten om de handen te plaatsen: armen wat intrekken bij het opspringen). De springer duikt naar voor ( push up oefenen buiten de touwen: springen tot hurkstand op een lijn; tot voorlingse handen- en voetensteun springen waarbij een lijn tussen handen en voeten blijft). De touwen raken zijn handen wanneer hij terug rechtspringt (harder afduwen met de handen en armen intrekken: niet zijwaarts zwaaien). De springer landt op de touwen bij het rechtspringen (bekken hoger heffen en goed afduwen op de voeten). Verschillende push ups na elkaar Afwisselend op linker en rechterhand steunen

19 Bron: ) Doubles De springer springt hoog op en de draaiers draaien beide touwen onder zijn voeten door vooraleer hij landt. Deze trick moet eerst ingeoefend worden zonder springer. Op signaal draaien de springers beide touwen sneller rond en vertragen ze daarna weer tot het oorspronkelijke ritme. Belangrijk is op voorhand af te spreken over welk touw begonnen wordt. De springer of draaiers gaan uit het ritme (verbaal ondersteunen: 1,2 1,2 ). Verschillende doubles achter elkaar utvoeren. De benen naar achter brengen of spreiden in de lucht.

20 Bron: ) Spider De springer buigt zijn benen op go. Hij kruist hierbij zijn armen tussen zijn benen en neemt zijn enkels vast. In deze houding springt hij een paar keer. Niet diep genoeg door de benen buigen (je moet je enkels vasthouden). In spider enkele keren rond draaien (halve of hele draai).

21 Bron: ROPE SKIPPING TRICKS VOOR 2 PEOPLE AND ONE ROPE De springers staan dicht bij elkaar. De ene heeft een handvatje in zijn linkerhand, de andere in zijn rechterhand. Vanuit die positie kunnen zij een groot aantal tricks doen. Alle basic tricks met de voeten. Samen binnenwaarts draaien (de touwen maakt een swing tussen de 2 springers terwijl ze 360 draaien) Samen buitenwaarts draaien (beide springers draaien zich buitenwaarts terwijl het touw over hun hoofd komt en nemen het handvatje over in hun andere hand; na de draai zwaait het touw verder door en draaien de springers nu rugwaarts. Om terug voorwaarts te komen draaien de springers verder door en wisselen ze opnieuw het handvatje van hand.

22 Bron: ROPE SKIPPING TRICKS VOOR WHEELS WHEEL Twee springers staan naast elkaar met twee touwen. De springers hebben 1 handvat vast van elk touw. Beide springers draaien de armen afwisselend rond en springen om de beurten over het touw. Ze beginnen te draaien met het bovenste (of achterste touw). De springers moeten steeds op twee voeten samen springen en met een tussensprong. Om het juiste ritme aan te houden moet de tussensprong even hoog zijn als de sprong over het touw WHEEL' 3 springers staan naast elkaar. De buitenste springers hebben elk een handvat van hun eigen touw en een touw van de middelste springer vast. De middelste springer heeft in elke hand een handvat vast van het touw van de buitenste springer en draait, in tegenstelling tot de buitenste springers, met zijn armen samen. Het eigenaardige aan deze techniek is dat hij over het touw springt als zijn handen bovenaan zijn. De buitenste springers doen hetzelfde als bij 2-wheel.

23 Bron: WHEEL Bij een wheel met vier springers draaien de 2 middenste springers met hun armen te samen. De twee buitenste springers draaien als een gewoon wheel. De opstelling is zoals bij een 3-wheel waar nog een springer wordt aan toegevoegd.

24 Bron: ROPE SKIPPING TRICKS VOOR LONG ROPE SINGLE LONG ROPE Single Long Rope (9m) is ideaal om een initiatieles te beëindigen. Als het touw bovenaan is loopt de springer er onderdoor zodat hij in het midden is als de touw de grond raakt. Spelletjes: Met zoveel mogelijk te samen in het touw springen. Met je groep zoveel mogelijk sprongen na elkaar maken. Wie tegen het touw springt valt uit MULTIPLE LONG ROPES In een initiatieles is kruis steeds populair bij de leerlingen. Het ziet er spectaculair uit en is bovendien vrij eenvoudig. Voor kruis worden 2 lange touwen te samen rondgedraaid. De draaiers draaien de touwen naar de inkomende springer(s) toe.

25 Bron: BESLUIT Deze tricks vormen de basis om goede Rope Skipping initiatieles te kunnen opbouwen. Deze tricks zijn echter maar een klein deel van het aantal mogelijkheden dat Rope Skipping te bieden heeft. Op basis van deze tricks werden de brevetten in het praktisch gedeelte uitgewerkt.

JUMP UP VZW. Skipper Brevet

JUMP UP VZW. Skipper Brevet Skipper Brevet Skipper brevet: Proficiat, je hebt het vorige brevet, microbe, goed behaald. Nu beginnen we aan het 2 de brevet. De puntentelling blijft hetzelfde als bij het vorige brevet. A) Single rope

Nadere informatie

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet

JUMP UP VZW. Super Jumper Brevet Super Jumper Brevet Super jumper brevet: Proficiat, je hebt de 3 vorige brevetten, microbe, skipper en jumper, goed behaald. Nu beginnen we aan het 4 de brevet. De puntentelling blijft hetzelfde als bij

Nadere informatie

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding

Microbe Brevet JUMP UPVZW. Aangesloten bij Bond Voor Lichamelijke Opvoeding Microbe Brevet Microbe brevet: Elke oefening wordt 10 keer uitgevoerd bij de coach. Voor het slagen van een oefening moet je ze 5 keer juist uitvoeren. Wanneer je op alle oefeningen minimum 5 haalde ben

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Oefenstof voor aquamove:

Oefenstof voor aquamove: Oefenstof voor aquamove: De oefenstof wordt opgedeeld in vijf verschillende onderdelen nl.: loopoefeningen, oefeningen in het ondiepe gedeelte, oefeningen in het diepe gedeelte, partneroefeningen en spelvormen.

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 4, 5

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 4, 5 Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 4, 5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN BALK D-niveau (meisjes): Algemeen: - Zie richtlijnen balk niveau E! Keuze oefening, samenstelling en inhoud: - De gymnast

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 1, 2, 3

Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 1, 2, 3 Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 1, 2, 3 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN BALK E-niveau (meisjes): Algemeen: - De oefening wordt uitgevoerd op een balk van 1,20m hoogte (5m lang), zonder

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

1 DIDACTISCHE AANPAK VAN ROPE SKIPPING Bron:

1 DIDACTISCHE AANPAK VAN ROPE SKIPPING Bron: 91 1 DIDACTISCHE AANPAK VAN ROPE SKIPPING Bron: http://www.pjr-media.net/maarten/courses/.../b%2001%20didactiek.doc1.doc 1.1 INLEIDING Bij het opstellen van een initiatieles Rope Skipping moeten dezelfde

Nadere informatie

Stretch oefeningen. Stretch oefeningen. Kuit stretchen (uitrekken) Adductoren rekken. Aandachtspunten:

Stretch oefeningen. Stretch oefeningen. Kuit stretchen (uitrekken) Adductoren rekken. Aandachtspunten: Kuit stretchen (uitrekken) ) Voeten wijzen voorwaarts ) Achterste been volledig gestrekt (hiel van achterste been op de grond houden. ) Lichaam (romp) recht houden en licht voorwaarts & & Opm. : Deze oefening

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen De Dubbel Brechtse Reeks

Individuele vendelreeksen De Dubbel Brechtse Reeks Individuele vendelreeksen De Dubbel Brechtse Reeks Het dubbel vaandelspel wordt uitgevoerd door twee vendeliers, die gelijktijdig elk met 1 vaandel zwaaien en zelfs gezamenlijk met de twee vaandels samen.

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Jump-plan. Start to. Spring je fit! Spring mee! Vergeet niet te stretchen! week 1 TRAINING 1 & 2 TRAINING 3. mooi!

Jump-plan. Start to. Spring je fit! Spring mee! Vergeet niet te stretchen! week 1 TRAINING 1 & 2 TRAINING 3. mooi! Spring mee! Dit ELKE WEEK VIND JE IN FLAIR HET VOLGENDE START TO JUMP-PLAN! SISKA LAAT ZIEN HOE HET MOET OP WWW.FLAIR.BE/SPRINGJESLANK. ONTDEK ER OOK AL DE NIEUWE VOOR DE VOLGENDE WEKEN. TRAINING: X PER

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters

Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Individuele vendelreeksen Vendelreeks voor leermeesters Inleiding Dit is dan de opdracht voor onze Leermeesters en aangezien wij er gevormde elementen te doen hebben, sluit deze reeks in zich een samenvatting

Nadere informatie

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte.

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. MUAYTHAI TECHNIEKEN 1.0) Gevechtsposities. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. 1.2 Rechts voor positie: Rechtervoet

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou Basisoefeningen Nu de standen bekend zijn, moeten de overgangen van de één naar de andere stand getraind worden. Hiervoor zijn 8 basisoefeningen bedacht die bijna elke overgang omvangt. Bij sommige oefeningen

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen

Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen Enkele algemene principes De tamboer leidt de gilde doorheen de reeks. Dit betekent o.a. dat de tamboer het tempo bepaalt. Hierbij

Nadere informatie

SPRONG Meisjes / Jongens

SPRONG Meisjes / Jongens Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU SPRONG Meisjes / Jongens Oefeningen 1, 2, 3 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN SPRONG E-niveau (meisjes/jongens): Algemeen: - De E-sprongen worden uitgevoerd over plinten in de breedte

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 1, 2, 3

Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 1, 2, 3 Recreatief Toestelturnen E-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 1, 2, 3 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN HERENBRUG E-niveau: Algemeen: - De oefening wordt uitgevoerd op een herenbrug van min. 1,50 m hoogte (mag aangepast

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Sportkamp Herentals Volksdans aan groep 3 Master LO 2009 2010

Sportkamp Herentals Volksdans aan groep 3 Master LO 2009 2010 Sportkamp Herentals Volksdans aan groep 3 Master LO 2009 2010 Onderwerp: volksdans Student:Marijke Raman Doelgroep: blinden + hun begeleiders Datum:23/03/2010 Lesdoelstelling: plezier beleven aan het dansen

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

gerelateerde aandoeningen

gerelateerde aandoeningen Naam: Datum: Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

LESFICHE. ORGANISATIE OEFENSTOF OPMERKING Vrij lopen in de zaal (10 )

LESFICHE. ORGANISATIE OEFENSTOF OPMERKING Vrij lopen in de zaal (10 ) Lesgever: Paul Corteyn, Eric Feyen, Nele Lesonderwerp: Coördinatie, afstand en timing Schouterden Club: VSB Specifiek thema: Actieve verdediging Datum: 27/12/2009 Doelstellingen Groep: Selectietraining

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Oefensessie ambulante cardiale revalidatie

Oefensessie ambulante cardiale revalidatie Oefensessie ambulante cardiale revalidatie Productiehuis Vervande Dewindt Laura, 1 e master Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie 2013-2014 Van Hoof Lore, 1 e master Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie

Nadere informatie

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym 1 e deel: tempo telling erg traag (vergelijkbaar met een dodenmars), tellen tot 4 2 e deel: tempo snel (snelle mars), tellen tot 8 Na pieptoon opmaat van circa 3 tellen, tel 1 van maat 1 begint met pianospel

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2)

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2) Overslag volt serie Vereisten: loopoverslag, handenstand overslag, volt Afstootafstand link Handen moeten achter de lijn door het rechte been staan heupen duwen steeds voorwaarts Armen blijven naast de

Nadere informatie

TOELICHTING NIVEAU 8 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

TOELICHTING NIVEAU 8 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF TOELICHTING NIVEAU 8 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Inclusief intro bestaat dit muziekstuk uit 17 maten en een intro. In dit muziekstuk heeft niet iedere maat 8 tellen. Het muziekstuk is in een -kwarts-maat

Nadere informatie

LO-RIJ-FIT. naar analogie met de «fit-o-meter» samenstelling: VANLERBERGHE J.O.C.

LO-RIJ-FIT. naar analogie met de «fit-o-meter» samenstelling: VANLERBERGHE J.O.C. LO-RIJ-FIT naar analogie met de «fit-o-meter» samenstelling: VANLERBERGHE J.O.C. verantwoording loop en rij u fit Met deze oefenreeks willen wij tegemoetkomen aan de vraag naar aangepaste oefenvormen voor

Nadere informatie

Bondsreeks Werkjaar Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar

Bondsreeks Werkjaar Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar Bondsreeks 2016 Werkjaar 2015-2016 Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar 2015-2016 1. Muziek Titel: It s like that Uitvoerder: Run-DMC & Jason Nevins CD: The best of Run-DMC Duur: 4:10 2. Structuur Intro strofe

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

The Hokie pokie. Indianendans M-Kids

The Hokie pokie. Indianendans M-Kids The Hokie pokie - Voet (rechts - links) - Arm - Elleboog - Hoofd - Heup - Lichaam - Rug - Arm in arm Indianendans M-Kids - Door benen buigen - Voet afwisselend schuin voor plaatsen + met hand boogje maken

Nadere informatie

10-lessenreeks Fitness

10-lessenreeks Fitness 10-lessenreeks Fitness Les 1 Opwarming 3 min doorstappen/ 1min rust/ 1 min crosstrainer 3 min lichte looppas / 1min rust/ 2 min crosstrainer 3 min lichte looppas/ 1min rust/ 3 min crosstrainer Fitness

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

D6 = Dynamisch; 6 keer vloeiende ontspannen beweging S6 = Statisch; 6 tellen aanhoudend lichte rek in de uiterste stand van het gewricht.

D6 = Dynamisch; 6 keer vloeiende ontspannen beweging S6 = Statisch; 6 tellen aanhoudend lichte rek in de uiterste stand van het gewricht. INLEIDING Naarmate men ouder wordt, zal de te behalen afstand bij het golfen minder worden. Afnemende flexibiliteit en mobiliteit door verminderde spierkracht is onvermijdelijk. Door oefening doen we ons

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

VTS HSP 1. Links: 10 Rechts: 10

VTS HSP 1. Links: 10 Rechts: 10 VTS - 2014-2 HSP 1 Houdingsspieren 90.71 % Geschatte tijd 61m 20s 1 Startpositie Ruglig Benen gebogen, voeten plat. Opdracht Onderrug neutraal houden, armen spreiden en sluiten op schouderhoogte. 2 Startpositie

Nadere informatie

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3

Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Examenprogramma Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3 Inleiding Het belangrijkste doel van de Zwemvaardigheidsdiploma s is een oriëntatie te zijn op de actuele sporten recreatiecultuur in, op en aan het water.

Nadere informatie

Warming-up & Cooling-down

Warming-up & Cooling-down Warming-up & Cooling-down Atletiekvereniging Athloi Warming-up Het basisdoel van de warming up is de spieren voorbereiden op de arbeid die komen gaat. De temperatuur in de spieren ligt gemiddeld 2 graden

Nadere informatie

Reeksbeschrijving Bondsreeks

Reeksbeschrijving Bondsreeks Reeksbeschrijving Bondsreeks Gemaakt door: Nele Dierckx, Nele Goossens, Laura Dieltjens, Roselyne Hellemans, Julie Lens, Geertje Van Hove en Faye Caluwé van KLJ Antwerpen Werkjaar: 2017-2018 1. Muziek

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Lenigheid en beweeglijkheid

Lenigheid en beweeglijkheid 2.3.2. Lenigheid en beweeglijkheid Deze vaardigheid is bedoeld om de verschillende spieren te trainen op lenigheid en de verschillende gewrichten te mobiliseren. Lenigheid en beweeglijkheid bestaat uit:

Nadere informatie

FITGIRL Challenge Guide

FITGIRL Challenge Guide FITGIRL Challenge Guide Bikini CHALLENGE SCHEMA S DE OEFENINGEN CHALLENGE CALENDAR W W W. F O L L O W F I T G I R L S. C O M De Fitgirl BIKINI CHALLENGE motivation monday chilling tuesday workout wednesday

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5 Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN HERENBRUG D-niveau: Algemeen: - Zie richtlijnen herenbrug niveau E! Keuze oefening, samenstelling en inhoud: -

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

GELE GORDEL 5 DE KYU

GELE GORDEL 5 DE KYU GELE GORDEL 5 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA O-SOTO-GARI KO-UCHI-GARI IPPON-SEOI-NAGE O-UCHI-GARI UKI-GOSHI O-GOSHI KOSHI-GURUMA 2. NE-WAZA 2.1. osae-komi-waza (houdgrepen correcte starthouding basis)

Nadere informatie

We voeren deze overstapoefeningen driemaal links en driemaal rechts uit.

We voeren deze overstapoefeningen driemaal links en driemaal rechts uit. Individuele vendelreeksen De Brabantse Reeks Inleiding Veel meer nog dan de Brechtse reeks is de Brabantse een stijlreeks. Zij wordt in principe langzamer uitgevoerd dan de Brechtse, die een strijdreeks

Nadere informatie

Kracht- en Coördinatiecircuit

Kracht- en Coördinatiecircuit Kracht- en Coördinatiecircuit Kracht en Coördinatiecircuit Het circuit wordt 2 keer uitgevoerd. Er worden tweetallen gevormd. De duur is ca. 30 minuten, steeds na 50 seconden wisselen van station. Zorg

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten.

Oefening A: loslopen Acties: Spelers lopen in een vierkant aan de zijkant van het veld lichtjes los. Dit voor een 4-tal minuten. EXCELSIOR ZEDELGEM SEIZOEN 2015-2016 WEDSTRIJDOPWARMING doelgroep vanaf U 15 doelstelling/thema wanneer opwarming duur in totaal 35 minuten benodigdheden ballen, kegels/potjes, richtlijnen coachingwoorden

Nadere informatie

FITNESSPARK REMISE vrij toegankelijk voor iedereen

FITNESSPARK REMISE vrij toegankelijk voor iedereen FITNESSPARK REMISE vrij toegankelijk voor iedereen Veilig en juist gebruik van de toestellen De toestellen zijn niet geschikt voor personen kleiner dan 1.40meter. Het gebruik is op eigen verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA.

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA. NAGE NO KATA 1. INLEIDING. In deze stijloefening vinden we alle basisprincipes terug van het JUDO: houding, verplaatsing, KUMI KATA, KUZUSHI, TSUKURI en KAKE. Het NAGE NO KATA betekent voor het NAGE WAZA

Nadere informatie

Atletische vorming u15: voorbereiding seizoen

Atletische vorming u15: voorbereiding seizoen Atletische vorming u15: voorbereiding seizoen 2018-19 Bij elke oefening staan tussen haakjes de modaliteiten (aantal herhalingen/seconden aantal reeksen). Let steeds goed op een correcte uitvoering (belangrijke

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP Individueel voorbereidingsprogramma Beste spelers, Het voetbalseizoen 2015-2016 nadert met rasse schreden. Tijdens de rustperiode is het je taak om het nieuwe seizoen

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

Piramide bouwen. Inleiding. Structuur en voorbereiding. Belangrijke aandachtspunten

Piramide bouwen. Inleiding. Structuur en voorbereiding. Belangrijke aandachtspunten Piramide bouwen Inleiding Elke afdeling bouwde al wel eens een piramide tijdens een opdrachtenspel of op een sportfeest. De ene piramide is al wat hoger dan de andere. Het bouwen van een piramide lijkt

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

SPRONG Meisjes / Jongens

SPRONG Meisjes / Jongens Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU SPRONG Meisjes / Jongens Oefeningen 4, 5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN SPRONG D-niveau (meisjes/jongens): Algemeen: - De D-sprongen worden uitgevoerd over plinten in de breedte

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) DEEL 1: GELE STREEP ALGEMEEN De DOJO (oefenzaal): op reglementaire wijze betreden TATAMI (mat): op reglementaire wijze betreden: Eerst met de linker

Nadere informatie