1 3 - k w a l i t e i t s e n b e l a n g e n b e h a r t i g e r B P B I

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 3 - k w a l i t e i t s e n b e l a n g e n b e h a r t i g e r B P B I"

Transcriptie

1 kwaliteitsbewaker en belangenbehartiger 1 3 P B I

2 Werk mee aan professionaliteit en kwaliteit Dit is BPBI De Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) behartigt de belangen van professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders en toetst de kwaliteit van haar leden. Dat gebeurt onder meer door de jaarlijks te houden audits. Contact en informatie De BPBI onderhoudt contacten met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. Op de website vindt u meer informatie over de branchevereniging en de eisen waaraan leden moeten voldoen. Voor wie? Leden van de BPBI moeten het vak van bewindvoering en inkomensbeheer bedrijfsmatig en professioneel uitvoeren. Wie lid wil worden en blijven, moet voldoen aan een aantal vastgestelde kwaliteitseisen.

3 Een woord vooraf. In 2004 richtte een aantal onafhankelijke professionele bewindvoerders de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) op. De oprichting was nodig om de kwaliteit en zorgvuldigheid binnen onze branche blijvend te kunnen waarborgen voor klanten en organisaties. Sinds die tijd is er veel gebeurd. In deze brochure leest u daar meer over. De vereniging heeft een duidelijke meerwaarde voor zowel klant als aangesloten organisaties. Door het lidmaatschap leren bewindvoerders met een andere bril naar hun onderneming te kijken. Ze krijgen oog voor de professionalisering en verdere ontwikkeling van de eigen medewerkers en de continuïteit van de onderneming. De BPBI biedt daarnaast de klant de zekerheid dat zijn of haar zaken goed worden behartigd. Kantonrechters weten dat. Vandaar dat zij, als er geen familielid is, bij voorkeur een lid van de BPBI als professionele bewindvoerder aanstellen. Maar de BPBI doet meer. Zo bieden we een opleidingpakket aan, waardoor medewerkers van onze leden zich verder kunnen ontwikkelen. Ook houden we jaarlijks bijeenkomsten om onderling kennis- en ervaring uit te wisselen. Daarnaast zijn we het aanspreekpunt voor het Landelijke Overleg Kantonrechters (LOK) als het gaat om beschermingsbewind en het ontwikkelen van beleid. Leest u deze brochure eens rustig door en ontdek zelf de voordelen van de BPBI. Of wordt vandaag nog lid en help mee ons beroep als bewindvoerder en inkomensbeheerder verder te professionaliseren.

4 Bewindvoerderschap, mentorschap en curatele Meerderjarigen die niet meer in staat zijn zelfstandig beslissingen te nemen, worden soms door de kantonrechter onder toezicht gesteld. Dit toezicht bestaat uit een bewind, een mentorschap of curatele. De kantonrechter benoemt bij voorkeur iemand uit de familie. Is die niet beschikbaar, dan wordt een professionele bewindvoerder, mentor of curator aangesteld. Wat doet een bewindvoerder? Een bewindvoerder die beschermingsbewind uitoefent, beheert en beschermt het vermogen van zijn klant. Daarnaast voert de bewindvoerder het gehele jaar de administratie over het vermogen dat onder zijn bewind is gesteld. Daaronder vallen de belastingaangifte, het aanvragen van huursubsidie, het afsluiten van verzekeringen en het doorbetalen van de vaste lasten. De bewindvoerder moet hierover jaarlijks verantwoording afleggen aan de kantonrechter en de klant. Betrouwbaarheid en kwaliteit Betrouwbaarheid en kwaliteit. Daar draait het dus bij professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders om. En juist daarom is in 2004 de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) opgericht. Onze landelijke branchevereniging behartigt niet alleen de belangen van de eigen leden, maar zorgt er ook voor dat de kwaliteit en professionaliteit van de beroepsgroep gehandhaafd blijft. Bij een onderbewindstelling bepaalt de kantonrechter of het gehele vermogen of een deel daarvan onder bewind wordt gesteld. Als iemand kiest voor inkomensbeheer, kan de klant zelf afspraken maken met de bewindvoerder over welke zaken uit handen worden genomen. Onze branchevereniging voorkomt dat de dienstverlening aan klanten in gevaar komt. Hoe? Door continu toezicht te houden op de kwaliteit en integriteit van onze leden. En door bindende afspraken te maken over bijvoorbeeld het omgaan met klachten of het overnemen van elkaars klantendossiers.

5 Mr. Mieke Fikkers, kantonrechter Zwolle: BPBI beste garantie voor goede professionele bewindvoering In de visie van het Landelijk Overleg Kantonrechters staat de BPBI voor kwaliteit. BPBI geeft de beste garantie voor een goede professionele bewindvoering. Er is in de korte tijd van het bestaan van deze branchevereniging heel veel bereikt en daar ben ik heel erg blij mee. Maar verdere professionalisering is uiteraard van harte welkom. Daarbij denk ik aan opleidingen, maar ook aan een meer landelijke spreiding van de BPBI. Vóór de oprichting van de branchevereniging konden we niet beoordelen hoe professioneel een bewindvoerder is. Nu zijn er toelatingscriteria waarmee dat wordt getoetst. Een goede zaak. Maar het kan altijd nog beter. De doelgroep van de BPBI, de cliënten, vraagt om meer dan een goed financieel inzicht, een kordaat handelen en optreden. Ook kennis van en inzicht in de psychologische achtergronden en verslavingen van de cliënten spelen een steeds grotere rol bij een goed professioneel bewindvoerderschap. Ik zou het dan ook van harte toejuichen als er op dat gebied een speciale opleiding voor professionele bewindvoerders zou komen. Meer professionals nodig Ik verwacht dat de vraag naar professionele bewindvoerders alleen maar zal toenemen. Mensen worden ouder, wonen verder van hun kinderen vandaan. Er komen ook steeds meer alleenstaanden die geen familie hebben die bewindvoerder kunnen worden. Bovendien lijkt het wel of ouderen steeds rijker worden. Kinderen hebben daardoor met het oog op de eventuele erfenis liever dat er een neutrale, professionele bewindvoerder wordt aangesteld dan een eigen broer of zus. Binnen het Landelijke Overleg Kantonrechters is afgesproken dat er, als er geen familielid is, de voorkeur wordt gegeven aan een professionele bewindvoerder die lid is van de BPBI. Het lidmaatschap garandeert voor ons kwaliteit. Vandaar dat we ook hopen op een meer landelijke spreiding.

6 Kwaliteit, integriteit en continuïteit Een kantonrechter heeft slechts beperkt inzicht in de organisatie en toetst het gevoerde bewind achteraf. Bij inkomensbeheer ontbreekt ook die externe toetsing. De branchevereniging PBI gaat verder dan dat en bekijkt de omstandigheden waaronder de bewindvoering wordt uitgevoerd. Zit de organisatie goed in elkaar? Is er voldoende kennis aanwezig? Voldoet de administratieve organisatie? En kunnen de klanten rekenen op een juiste, correcte en betrouwbare dienstverlening? Onze vereniging heeft een bestuur en een verenigingsbureau. De leden bestaan uit professionele bewindvoerders of inkomensbeheerders. Dat zijn: organisaties, eenmanszaken, VOF s of maatschappen die het vermogen beheren van mensen die verminderd of niet in staat zijn dit zelfstandig te doen; organisaties, rechtspersonen of eenmanszaken die het vermogen beheren in wettelijk vastgestelde situaties als curatele, faillissement, beschermingsbewind of voogdij; organisaties, rechtspersonen of eenmanszaken die psychosociale financiële begeleiding bieden binnen de sociaal-medische sector. Ook beginnende organisaties kunnen lid worden. Zij moeten dan wel een bedrijfsplan laten zien. Daarin moet staan hoe en waarom de organisatie wordt opgezet en ingericht en welke bestaansmogelijkheden het bedrijf in spe heeft. Kwaliteitseisen Nieuwe leden worden uitgebreid gescreend op het gebied van kwaliteit, integriteit, wettelijke en financiële regels (zie ook het hoofdstuk over de audits). Die kwaliteitseisen zijn er om bepaalde bedrijfsrisico s uit te sluiten en zo onze klanten te beschermen. Klachtenregeling In ons werk zijn we uiterst zorgvuldig. We beheren immers het geld van anderen. Als er toch iets mis gaat, horen we dat graag. In eerste instantie kan dat bij de leden zelf. Daarnaast hebben we ook zelf een onafhankelijke klachtenregeling. We adviseren klanten echter eerst de klacht in te dienen bij de eigen be- windvoerder of inkomensbeheerder. Onze leden moeten een klachtenregeling hebben. Pas als klanten daarmee niet verder komen, kunnen ze bij ons een second opinion vragen. Een onafhankelijke klachtencommissie probeert dan de geschillen tussen klant en lid op te lossen. Deze procedure geldt ook voor aspirantleden. Uiteraard kan de klager zich bij de indiening en behandeling van de klacht laten vertegenwoordigen of bijstaan. De onafhankelijke klachtencommissie behandelt de klacht en hoort daarbij zowel het lid als de klager. We nemen een klacht niet in behandeling als de klant zich voor of tijdens de behandeling ervan tot de kantonrechter of een andere burgerlijke rechter heeft gewend.

7 Kees Blankman, docent familie-, jeugd- en gezondheidsrec ht, VU Registratie nodig van professionele bewindvoerders Er zou een keurmerk moeten komen voor professionele bewindvoerders. Door deze beroepsgroep te laten registreren, of zoals in de Verenigde Staten zelfs te laten certificeren, zorg je voor een extra kwaliteitswaarborg voor kwetsbare groepen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Lidmaatschap van de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders is in feite al een vorm van registratie. De Verenigde Staten kennen een certificaat voor gewone guardians en voor senior guardians, gevorderde bewindvoerders. Dat is wellicht ook iets voor Nederland. Elk kantoor in ons land zou in feite ook een bewindvoerder moeten hebben die het klappen van de zweep kent. De branchevereniging is ook daarmee bezig. Ik zou graag zien dat elk lid van de branchevereniging op zijn of haar kantoor een seniorbewindvoerder krijgt die nieuwe collega s gedurende twee jaar opleidt en traint. Daarna mag je je pas bewindvoerder noemen. Een goede zaak. Jaarlijkse controle Daarnaast kent de BPBI al een vorm van registratie. Wie lid is, krijgt elk jaar een auditor op bezoek om de boeken te controleren. De BPBI heeft dus kwaliteit hoog in het vaandel staan. Daarnaast pleit ik voor een echt register, dat je ook voor andere beroepsgroepen als registeraccountants of medici kent. De overheid heeft hier een taak in. Door professionele bewindvoerders verplicht te stellen zich te laten registreren en te laten controleren, zorg je voor kwaliteit. Wie het niet goed doet, krijgt een berisping of wordt - in het ergste geval - geroyeerd en mag zijn werk niet meer doen. Registratie kost geld. Dat geld zou uit de publieke middelen moeten komen. Per slot van rekening hebben wij er allemaal belang bij dat er goede professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders zijn. Speciaal lidmaatschap Familieleden en vrijwilligersorganisaties met hooguit twee bewinden hebben geen registratie nodig. Maar zij zouden wel een cursus moeten kunnen volgen of tegen een speciaal tarief lid moeten kunnen worden van de BPBI. Op die manier kunnen zij wellicht ook audits krijgen van ervaren bewindvoerders. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor mentorschappen. Alleen zo voorkomen we dat kwetsbare mensen de dupe worden van onbekwame bewindvoerders.

8 Het belang van jaarlijkse audits Wie lid wil worden van de BPBI krijgt eerst een toelatingsaudit. Wie eenmaal lid is, krijgt in principe jaarlijks een vervolgaudit. Deze audits zijn nodig om de professionaliteit en de kwaliteit van de aangesloten leden te kunnen blijven garanderen aan leden, klanten en het Landelijk Overlegorgaan Kantonrechters. De toelatingsaudit gebeurt in opdracht van ons verenigingsbureau en wordt binnen acht weken na aanmelding uitgevoerd. Tijdens deze audit toetst een onafhankelijke auditor of uw organisatie voldoet aan de lidmaatschapseisen van de BPBI. Die eisen staan vermeld op onze website. Voldoet uw organisatie niet aan de eisen, dan krijgt u maximaal een half jaar de tijd om zaken op orde te stellen. Lukt dat niet, dan kunt u geen lid worden van de BPBI. Bent u al lid, dan krijgt u elk jaar met een vervolgcontrole te maken. Dat is een vereiste om lid te kunnen blijven. Tijdens de vervolgaudit controleert de auditor of uw organisatie nog steeds aan onze kwaliteitseisen voldoet. Is dat niet het geval, dan krijgt u de gelegenheid alsnog aan de eisen te voldoen. Wie niet aan de eisen voldoet, kan geen lid meer zijn. Zo houden we elkaar scherp.

9 Robert Warmerdam, projectaanvoerder Conclusion Implementation: Leden moeten voldoen aan 28 kwaliteitseisen Wij nemen in opdracht van de BPBI bij aspirant-leden en leden audits af. Daarin controleren we of ze voldoen aan de 28 kwaliteitseisen van BPBI. Die eisen hebben te maken met integriteit, kwaliteit, financiën of de wettelijke richtlijnen voor professionele bewindvoerders en inkomensbeheerders. Conclusion was nauw betrokken bij de oprichting van de branchevereniging. In het begin hebben wij ook het verenigingsbureau bemand. Nu doen we nog steeds de audits bij leden en aspirant-leden van BPBI. Wie lid wil worden, gaat eerst in gesprek met het verenigingsbureau van BPBI en moet aan een aantal basiseisen voldoen. Daarna volgt de lidmaatschapsaudit. Financieel gezond Ons bureau heeft drie maanden de tijd om die audit uit te voeren. Wij gaan een gesprek aan met het aspirant-lid, bezoeken de organisatie en vinken in feite af of de organisatie voldoet aan de eisen die de branchevereniging aan haar leden stelt. We lezen het jaarverslag van de onderneming, onderzoeken of ze financieel gezond is en een goede interne en externe controle op de financiën heeft. We kijken ook naar de werkprocessen en werkplekken van de medewerkers. Heeft iedere medewerker een verklaring van goed gedrag? Zijn er functieomschrijvingen? Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en wordt voor cliënten de wet op de persoonsbescherming in acht genomen? Ons audit-rapport gaat eerst in conceptvorm naar het aspirant-lid. Die krijgt twee weken de tijd om te reageren. We kunnen iets verkeerd geïnterpreteerd hebben. Het definitieve rapport gaat ook naar de branchevereniging. Daarna krijgen organisaties nog drie tot zes maanden de tijd om aan alle eisen te voldoen. Tot nu toe is het nog maar één keer gebeurd dat een organisatie geen lid mocht worden. De meeste bedrijven bereiden zich dus goed op de audit voor. Jaarlijkse herhaling De audits worden elk jaar herhaald. Ook tijdens die audits onderzoeken we of een lid nog steeds aan de eisen voldoet. Zo kunnen we blijvend kwaliteit garanderen. Er is geen formeel certificaat aan gekoppeld, zoals bij ISO Wellicht dat dat in de toekomst wel gaat gebeuren. - k w a l iit e iit s e n b e l a n g e n b e h a r t iig e r B P B II

10 De voordelen van het lidmaatschap De BPBI behartigt de belangen van haar leden en diens klanten. Het lidmaatschap is niet goedkoop, maar er staat veel tegenover: een jaarlijkse controle op de kwaliteit en continuïteit van uw organisatie. Het uitwisselen van kennis en ervaring, een onafhankelijke klachtenprocedure voor leden en klagers. Maar er zijn nog meer redenen om lid te worden. Als lid van de BPBI kunt u een hoger tarief in rekening brengen. De reden hiervoor is dat elk lid getoetst wordt op professionaliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit. Wij kunnen daardoor de betrouwbaarheid, kwaliteit en continuïteit van de bij ons aangesloten organisaties blijvend garanderen. De BPBI is daarnaast de gesprekspartner voor overheids- en andere instanties. We organiseren jaarlijks een bewindvoerdersdag, die overigens ook openstaat voor niet-leden. In de toekomst willen we onze leden meer diensten, zoals collectieve verzekering, aanbieden. Opleidingen op maat We bieden ook verschillende opleidingen aan. Wilt u graag meer kennis- of vaardigheidstrainingen, dan kunt u in overleg met ons een training op maat volgen. Daarnaast bieden wij diverse individuele coaching-trajecten aan. Alle reden dus om vandaag nog lid te worden. Meld u aan via de website of via ons verenigingsbureau. Daar vindt u ook informatie over de kosten van het lidmaatschap. De contactgegevens vindt u op pagina 11. U kunt hier ook onze digitale nieuwsbrief aanvragen. 1 0

11 Meer weten? Wilt u meer weten over de Branchevereniging of graag onze nieuwsbrief ontvangen? Neem dan contact op met onze bureaumanager via telefoonnummer (0180) of via het adres info@bpbi.nl. Of kijk op onze website Uitgever: BPBI Raadhuisplein KM Nieuwerkerk aan den IJssel Telefoon (0180) Telefax (0180) Redactie en interviews: toelis tekst communicatie, Den Haag Grafische vormgeving: Delta III, Den Haag Druk: Drukkerij Paulussen Juni

12 P B I

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer 2013.1 Over Sofiad Brede en veelzijdige dienstverlening Sofiad Bewind B.V. is een voorzetting van de bewindvoerderspraktijk van Sofiad. Momenteel bestaat

Nadere informatie

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele informatiebrochure Vertegenwoordiging, mentorschap, bewindvoering en curatele besluiten belangen helpen 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 1 Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 5 2 Wanneer is wettelijke

Nadere informatie

DEBEWIND VOERDER. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind

DEBEWIND VOERDER. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind DEBEWIND VOERDER 2017 Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind BEWINDVOERING ALGEMEEN In de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over bewindvoering. Maar wat houdt dit in? Soms

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement BPBI

Huishoudelijk reglement BPBI Huishoudelijk reglement BPBI Versie 3.0 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE BEPALINGEN... 2 Artikel 1 Algemeen... 2 HOOFDSTUK 2 BESTUUR... 3 Artikel 2 Algemeen... 3 Artikel 3 Taak van de voorzitter...

Nadere informatie

ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN

ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN 2 Geld is een privé aangelegenheid waarmee anderen geen bemoeienis hebben. Toch komt het voor dat het goed omgaan met geld problemen oplevert.

Nadere informatie

Goed Mentorschap. Inhoud. Doelen, uitgangspunten en kwaliteit van werken van de stichtingen mentorschap, aangesloten bij Mentorschap Nederland.

Goed Mentorschap. Inhoud. Doelen, uitgangspunten en kwaliteit van werken van de stichtingen mentorschap, aangesloten bij Mentorschap Nederland. Goed Mentorschap Doelen, uitgangspunten en kwaliteit van werken van de stichtingen mentorschap, aangesloten bij Mentorschap Nederland. Inhoud Voorwoord 1. Doelen en uitgangspunten van goed mentorschap

Nadere informatie

Veranderingen in de rol en de positie van de mentor door nieuwe regelgeving. Symposium 6 november 2013 Stichting Mentorschap Amsterdam

Veranderingen in de rol en de positie van de mentor door nieuwe regelgeving. Symposium 6 november 2013 Stichting Mentorschap Amsterdam Veranderingen in de rol en de positie van de mentor door nieuwe regelgeving Symposium 6 november 2013 Stichting Mentorschap Amsterdam Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Curatele, beschermingsbewind en

Nadere informatie

Als de ander niet meer zelf kan beslissen. Over vertegenwoordiging van mensen met dementie

Als de ander niet meer zelf kan beslissen. Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Als de ander niet meer zelf kan beslissen Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Als de ander niet meer zelf kan beslissen Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Inleiding 1 Eén van de

Nadere informatie

Vaneveld. Bewindvoering

Vaneveld. Bewindvoering Vaneveld Bewindvoering Geachte lezer, Ik wil u hartelijk danken, dat u de tijd neemt om onze brochure door te lezen. Wij hebben geprobeerd deze brochure zo overzichtelijk mogelijk te maken, zodat u als

Nadere informatie

het behartigen van belangen van de cliënt

het behartigen van belangen van de cliënt het behartigen van belangen van de cliënt het regelen van (wettelijke) vertegenwoordiging Waarom deze brochure? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan bijna 2400 cliënten met een (verstandelijke)

Nadere informatie

Kennismaking. Bewindvoering

Kennismaking. Bewindvoering Kennismaking Bewindvoering Zes Rivieren Bewindvoeringskantoor Zes Rivieren is een eenmanszaak van Henk-Jan Tromp. De missie van mijn kantoor is het ondersteunen van mensen die niet in staat zijn om hun

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders 1 Klachten Reglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de Branchevereniging behoort een onafhankelijke klachtenprocedure

Nadere informatie

Beschermingsbewind. Hoe werkt dat? Carmen bewindvoering

Beschermingsbewind. Hoe werkt dat? Carmen bewindvoering Beschermingsbewind Hoe werkt dat? Carmen bewindvoering 1 Inleiding Voor u ligt de brochure over beschermingsbewind. Als uw goederen onder bewind gesteld zijn, is het goed voor te stellen dat u denkt: hoe

Nadere informatie

(TIJDELIJK) NIET ZELF

(TIJDELIJK) NIET ZELF (TIJDELIJK) NIET ZELF over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening Als de ander niet meer zelf kan beslissen... 1 2 Als de ander niet meer zelf kan beslissen... COLOFON

Nadere informatie

Klachtenreglement Bewindvoering Vitaal

Klachtenreglement Bewindvoering Vitaal Klachtenreglement Artikel 1 Algemeen 1. heeft een interne klachtenprocedure, welke staat omschreven in dit document, verder te noemen klachtenreglement. De in de organisatie werkzame personen zijn op de

Nadere informatie

over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening

over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening Als je tijdelijk niet zelf kunt beslissen... 1 2 Als je tijdelijk niet zelf kunt beslissen... COLOFON Deze folder is opgesteld

Nadere informatie

ALS DE ANDER. kan beslissen... NIET ALTIJD ALLEEN. over vertegenwoordiging voor mensen met een verstandelijke beperking

ALS DE ANDER. kan beslissen... NIET ALTIJD ALLEEN. over vertegenwoordiging voor mensen met een verstandelijke beperking ALS DE ANDER NIET ALTIJD ALLEEN kan beslissen... over vertegenwoordiging voor mensen met een verstandelijke beperking Als de ander niet altijd alleen kan beslissen... 1 2 Als de ander niet altijd alleen

Nadere informatie

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz Welkom Programma Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening 1. Is er verschil tussen mentorschap, bewindvoering en curatele? A. Er is

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Wetgeving en Juridische Zaken Turfmarkt 147 2511 DP Den

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Wetgeving, Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken

Directoraat-Generaal Wetgeving, Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Wetgeving, Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken Directie Wetgeving Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

FICHTE Bewindvoering BV

FICHTE Bewindvoering BV FICHTE Bewindvoering BV Levenstestament: wie doet de financiën? De familie of toch iemand anders? U heeft een levenstestament opgesteld. Dat is verstandig. Want zo houdt de regie over uw leven als u zelf

Nadere informatie

Zacht op de relatie en (als het moet) hard op de feiten

Zacht op de relatie en (als het moet) hard op de feiten Waar staat Vitae Bewindvoeringen voor: Vitae Bewindvoeringen staat voor mensenwerk bij leven! Wij vinden het belangrijk dat u het gevoel heeft, dat de bewindvoerder tijd en aandacht heeft voor u en uw

Nadere informatie

Open tranparant, eerlijk maar vooral ook menselijk

Open tranparant, eerlijk maar vooral ook menselijk Waar staat Vitae Bewindvoeringen voor: Vitae Bewindvoeringen staat voor mensenwerk bij leven! Wij vinden het belangrijk dat u het gevoel heeft, dat de bewindvoerder tijd en aandacht heeft voor u en uw

Nadere informatie

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID VERANTWOORDELIJKHEID WIE ZIJN WIJ? Pro Bewind is een kantoor dat zich richt op curatele, mentorschap of een combinatie van bewindvoering en mentorschap. Het kantoor is gevestigd in Valkenswaard. Pro Bewind

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

degene die het beschermingsbewind daadwerkelijk uitvoert en rekening en verantwoording aflegt over de

degene die het beschermingsbewind daadwerkelijk uitvoert en rekening en verantwoording aflegt over de Klachtenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 In dit klachtenreglement wordt verstaan onder: De organisatie: Buro Budget Begeleiding BV Bewindvoerder: degene die het beschermingsbewind daadwerkelijk

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting BBC

Jaarverslag Stichting BBC Jaarverslag 2016 Stichting BBC 1 Missie en visie In het fusiedocument (2014) is de missie van de stichting BBC beschreven. Deze is als volgt geformuleerd: De Stichting BBC ondersteunt de cliënten van Ipse

Nadere informatie

De bewindvoerder. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind

De bewindvoerder. Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind De bewindvoerder Het verschil tussen bewindvoering Wsnp en beschermingsbewind Bewindvoering algemeen In de schuldhulpverlening wordt vaak gesproken over bewindvoering. Maar wat houdt dit in? En soms wordt

Nadere informatie

WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016. Monique Rijke en Froukje Offerman

WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016. Monique Rijke en Froukje Offerman WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016 Monique Rijke en Froukje Offerman MR BeschermingsBewind Postbus 2014, 8203 AA LELYSTAD RUST EN STABILITEIT MENTORSCHAP BESCHERMINGSBEWIND Monique Rijke Vanaf

Nadere informatie

Klachten reglement Maatschap Hulp bij Geld (verder in dit document afgekort als HBG)

Klachten reglement Maatschap Hulp bij Geld (verder in dit document afgekort als HBG) Klachten reglement Maatschap Hulp bij Geld (verder in dit document afgekort als HBG) Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: - de organisatie: is de Maatschap hulp bij Geld, HBG. -

Nadere informatie

Vaneveld Bewindvoering BV, Postbus 22179, 1302 CD Almere

Vaneveld Bewindvoering BV, Postbus 22179, 1302 CD Almere Algemene Bepalingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: De organisatie: Bewindvoerder: Mentor: Curator: Vaneveld Bewindvoering BV, Postbus 22179, 1302 CD Almere degene die het bewind daadwerkelijk

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Senturra Bewindvoering B.V.

KLACHTENREGLEMENT. Senturra Bewindvoering B.V. KLACHTENREGLEMENT Senturra Bewindvoering B.V. Begripsomschrijvingen Artikel 1 Klacht: Een klacht is gericht tegen de wijze waarop Senturra Bewindvoering bv of één van de medewerkers zich heeft gedragen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Stichting Bewindvoering Cliëntengelden. Historie Doelstelling Activiteiten Uitdagingen... 2

Jaarverslag 2015 Stichting Bewindvoering Cliëntengelden. Historie Doelstelling Activiteiten Uitdagingen... 2 INHOUDSOPGAVE Historie... 2 Doelstelling... 2 Activiteiten... 2 Uitdagingen... 2 Rapportage grensoverschrijdend gedrag (agressie)... 3 Klachten rapportage... 4 Overige... 5 Vooruitblik 2016... 5 Het bestuur

Nadere informatie

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders

KLACHTEN REGLEMENT. Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders KLACHTEN REGLEMENT Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders Versie 13 mei 2012 1 Klachtenreglement Artikel 1 Algemeen 1. Elk lid van de branchevereniging behoort een interne

Nadere informatie

Symposium Mentorschap 6 november 2013

Symposium Mentorschap 6 november 2013 Symposium Mentorschap 6 november 2013 Delen in kennis en praktijk rondom mentorschap, curatele en bewind. Stichting Mentorschap Amsterdam (SMA) Tel. 085 4874 085 E-mail: bureau@mentorschapamsterdam.nl

Nadere informatie

nieuwsbrief in deze nieuwsbrief: APRIL 2008

nieuwsbrief in deze nieuwsbrief: APRIL 2008 nieuwsbrief APRIL 2008 in deze nieuwsbrief: Het voorkomen van financiële problemen Financiële thuishulp Collectieve ziektekostenverzekering bij Menzis via Kompas Zuidlaren Kwaliteitseisen voor Bewindvoerders

Nadere informatie

2. DE INTERNE PROCEDURE

2. DE INTERNE PROCEDURE Klachtenreglement Manna Support BEGRIPSOMSCHRIJVING In dit reglement wordt verstaan onder: Klacht: elke uitlating van ongenoegen mondeling of schriftelijk door de cliënt of diens vertegenwoordiger kenbaar

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. Datum. Onderwerp Klachtenreglement. Auteur Klachtencommissie. 30 januari Datum: 30 januari 2017 Auteur: Klachtencommissie

KLACHTENREGLEMENT. Datum. Onderwerp Klachtenreglement. Auteur Klachtencommissie. 30 januari Datum: 30 januari 2017 Auteur: Klachtencommissie KLACHTENREGLEMENT Datum 30 januari 2017 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie 1 BEGRIPSBEPALINGEN 1. Klacht: Een schriftelijke en uitdrukkelijke als klacht ingediende uiting van onvrede

Nadere informatie

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Voorwoord Met trots presenteren wij u het jaarbericht van Mentorschap Haag en Rijn. Het aantal mentoren en cliënten is in 2015 flink gestegen. De behoefte aan

Nadere informatie

Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij Westvest Netwerk Notarissen, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen.

Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij Westvest Netwerk Notarissen, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen. 1 VAN MENTORSCHAP TOT NALATENSCHAP Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen.nl De wet zegt: als je 18 jaar bent dan ben je meerderjarig

Nadere informatie

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 REGIE HOUDEN Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 Frank de Wijs, s-hertogenbosch Ned. recht, UVT 1985

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie

Pagina 1 van 5 Versie Titel : (Wettelijk) vertegenwoordiger, mentor, curator, bewindvoerder, eerste contactpersoon van (wilsonbekwame) cliënten bij Ananz Bestemd voor : Alle medewerkers van Ananz Beheer : Medisch Manager Doel

Nadere informatie

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure Wettelijke vertegenwoordiging Informatiebrochure 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 2. Wettelijke vertegenwoordiging 3. Wie kan (wettelijke) vertegenwoordiging

Nadere informatie

VEELZIJDIGE FINANCIËLE ZORGVERLENING

VEELZIJDIGE FINANCIËLE ZORGVERLENING VEELZIJDIGE FINANCIËLE ZORGVERLENING Wanneer mensen door ziekte, handicap, leeftijd of andere bijzondere omstandigheden hun financiële zaken niet meer zelf kunnen of willen regelen, kunnen ze rekenen op

Nadere informatie

Het behartigen van cliëntbelangen

Het behartigen van cliëntbelangen Het behartigen van cliëntbelangen Wettelijke vertegenwoordiging: wat kunt of moet u zelf regelen? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan ruim 2800 cliënten met een (verstandelijke) beperking. Dat

Nadere informatie

KBB Knoll BeschermingsBewind

KBB Knoll BeschermingsBewind KBB Knoll BeschermingsBewind Soms is iemand niet in staat (meer) zelf zijn of haar financiën te beheren. Bijvoorbeeld als gevolg van een geestelijke of verstandelijke handicap zoals, dementie, verslaving,

Nadere informatie

Congres Low Budget High Service, IMW Breda zaterdag 4 oktober 2014. Workshop Beschermingsbewind

Congres Low Budget High Service, IMW Breda zaterdag 4 oktober 2014. Workshop Beschermingsbewind Congres Low Budget High Service, IMW Breda zaterdag 4 oktober 2014 Workshop Beschermingsbewind Wat is beschermingsbewind? Art 1.431 lid 1 Burgerlijk Wetboek Indien een meerderjarige tijdelijk of duurzaam

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk door een scholier 2527 woorden 2 oktober 2001 6,1 34 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Wat is ondercuratelestelling,

Nadere informatie

Klachtenprocedure Kinderdagverblijf Klein & Co

Klachtenprocedure Kinderdagverblijf Klein & Co Klachtenprocedure Kinderdagverblijf Klein & Co Klachten regelement Kinderdagverblijf Klein & Co Inhoudsopgave 1 Doel van de interne klachtenregeling 4 1.1 Begripsomschrijvingen 4 2 Uitgangspunten 5 2.1

Nadere informatie

Presentatie: mr. B. Kwakkenbos Datum: 6 april 2016 Duur Presentatie: uur

Presentatie: mr. B. Kwakkenbos Datum: 6 april 2016 Duur Presentatie: uur Presentatie: mr. B. Kwakkenbos Datum: 6 april 2016 Duur Presentatie: 09.30 10.30 uur Definitie bewind Indien een meerderjarige tijdelijk of duurzaam niet in staat is ten volle zijn vermogensrechtelijke

Nadere informatie

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken.

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken. Cliëntenrechten Als cliënt van De Zorggroep vraagt u zich misschien af wat uw rechten en plichten zijn. Uw rechten zijn vastgelegd in een wet. Dit is de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Nadere informatie

Eigen verklaring curator/bewindvoerder/mentor

Eigen verklaring curator/bewindvoerder/mentor Eigen verklaring curator/bewindvoerder/mentor als bedoeld in artikel 1:383 lid 8 jo artikel 1:435 lid 8 BW jo artikel 13 lid 1 en lid 5 Besluit kwaliteitseisen en als bedoeld in artikel 1:459 lid 2 jo

Nadere informatie

JW Bewindvoering & Inkomensbeheer Juridisch Advies en Administratie kantoor Werner

JW Bewindvoering & Inkomensbeheer Juridisch Advies en Administratie kantoor Werner Algemene voorwaarden Artikel 1 Opdrachtnemer Onder opdrachtnemer wordt verstaan: Juridisch Advies en Administratiekantoor Werner JW Bewindvoering en inkomensbeheer; Kamer van Koophandel: 55662978 Artikel

Nadere informatie

Februari Klachtenregeling Stichting Veritas Vertegenwoordiging

Februari Klachtenregeling Stichting Veritas Vertegenwoordiging Februari 2018 Klachtenregeling Stichting Veritas Vertegenwoordiging Artikel 1 Definities 1. De Stichting; Stichting Veritas Vertegenwoordiging. 2. Raad van Toezicht; Formele toezichthouders van Stichting

Nadere informatie

Klachtenregeling Vogel Bewind

Klachtenregeling Vogel Bewind Klachtenregeling Vogel Bewind Vogel Bewind zal te allen tijde trachten om haar werkzaamheden ten aanzien van de aan haar opgedragen taken zo zorgvuldig mogelijk te realiseren en de belangenbehartiging

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Postbus 293 8100 AG Raalte Tel. 0572-700 248 mail@hnhbewind.nl

Algemene Voorwaarden. Postbus 293 8100 AG Raalte Tel. 0572-700 248 mail@hnhbewind.nl Algemene Voorwaarden Artikel 1. Begripsbepaling. 1.1 Onder opdrachtnemer wordt verstaan: Hoofd & Hart Bewindvoering te Raalte. Kamer van Koophandel nummer 855509478. 1.2 Onder cliënt wordt verstaan: Iedere

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT. : degene die in de plaats van de bewindvoerder werkzaamheden verricht voor de organisatie

KLACHTENREGLEMENT. : degene die in de plaats van de bewindvoerder werkzaamheden verricht voor de organisatie KLACHTENREGLEMENT Begrippen Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: de organisatie bewindvoerder cliënt vervanger bezwaar klacht : Van Diepen Advies & Bewindvoering : degene die het bewind daadwerkelijk

Nadere informatie

BESCHERMINGSBEWINDVOERING

BESCHERMINGSBEWINDVOERING BESCHERMINGSBEWINDVOERING WIE ZIJN WIJ? Mr. Nicole Bergmans Susan Vranken-Schiepers Bewindvoerster en mentor www.bewindvoeringindezorg.nl Bewindvoerster www.vrankenbewindvoering.nl 1.Onderbewindstelling

Nadere informatie

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Zelf een wilsverklaring opstellen voor een latere situatie van wilsonbekwaamheid: bijv. een nietbehandelverklaring (non-reanimatie) of een euthanasieverklaring of orgaandonatie;

Nadere informatie

Reactie BPBI via Internetconsultatie inzake de AmvB kwaliteit van curatoren, bewindvoerders en mentoren (AmvB behorende bij wijziging boek 1 BW)

Reactie BPBI via Internetconsultatie inzake de AmvB kwaliteit van curatoren, bewindvoerders en mentoren (AmvB behorende bij wijziging boek 1 BW) Reactie BPBI via Internetconsultatie inzake de AmvB kwaliteit van curatoren, bewindvoerders en mentoren (AmvB behorende bij wijziging boek 1 BW) 1 Het bestuur van de BPBI heeft vastgesteld dat de bepalingen

Nadere informatie

T Skooltje KINDEROPVANG HELMOND T Skooltje KINDEROPVANG MIERLOSEWEG Boerhaavelaan 42 Mierloseweg SL Helmond 5707 AR Helmond

T Skooltje KINDEROPVANG HELMOND T Skooltje KINDEROPVANG MIERLOSEWEG Boerhaavelaan 42 Mierloseweg SL Helmond 5707 AR Helmond Klachtenprocedure Beste ouders/ verzorgers, Dagelijks doen wij ons uiterste best om uw kinderen naar volledige tevredenheid op te vangen. Mocht er onverhoopt toch iets voorvallen waar u geen goed gevoel

Nadere informatie

Naam contactpersoon. Rechtsvorm. Naam accountant. Datum controle. Datum rapport. Onderverdeeld in: bewindvoeringen. curatorschappen.

Naam contactpersoon. Rechtsvorm. Naam accountant. Datum controle. Datum rapport. Onderverdeeld in: bewindvoeringen. curatorschappen. Jaarlijks verslag van de accountant ten aanzien van de curator/bewindvoerder als bedoeld in artikel 1:383 lid 8 jo. art. 1:435 lid 8 BW jo. art. 11 jo art. 13 lid 2 en 5 Besluit Algemene informatie (handels)naam

Nadere informatie

BESCHERMINGSBEWIND. Voor een ZEKER en vertrouwd gevoel! WIJ BIEDEN U 7 ZEKERHEDEN!

BESCHERMINGSBEWIND. Voor een ZEKER en vertrouwd gevoel! WIJ BIEDEN U 7 ZEKERHEDEN! BESCHERMINGSBEWIND Voor een ZEKER en vertrouwd gevoel! WIJ BIEDEN U 7 ZEKERHEDEN! WAT IS BESCHERMINGBEWIND Een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook schulden kunnen er de oorzaak van zijn dat

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Kwaliteitsprotocol 2015

Kwaliteitsprotocol 2015 Kwaliteitsprotocol 2015 Voor Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren gelden wettelijke eisen en verplichtingen. Deze zijn neergelegd in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op grond van artikel 1:383/435/452,

Nadere informatie

Beschermingsbewind. Informatie- en aanmeldingspakket

Beschermingsbewind. Informatie- en aanmeldingspakket Beschermingsbewind Inhoudsopgave Wat is beschermingsbewind?... 3 Wat kost een beschermingsbewind?... 3 Beschermingsbewind in de praktijk, hoe werkt het?... 4 Overige informatie... 7 Aanmeldingsformulier...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 413 Vragen van het lid

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e hee r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e hee r d e r s Klachtenreglement Datum 3 november 2016 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

Geboortezorg Limburg. Limburg. Klachtenregeling voor klanten. Geboorte. Maken onderdeel uit van Geboortezorg Limburg

Geboortezorg Limburg. Limburg. Klachtenregeling voor klanten. Geboorte. Maken onderdeel uit van Geboortezorg Limburg Geboortezorg Limburg Geboorte Klachtenregeling voor klanten Limburg Maken onderdeel uit van Geboortezorg Limburg Inhoudsopgave 04 Ontevreden of klachten? Voor wie is de klachtenregeling bedoeld? Wat is

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT BUDGETBEHEER EN BERSCHERMINGSBEWIND SBB ZORGINSTELLINGEN

KLACHTENREGLEMENT BUDGETBEHEER EN BERSCHERMINGSBEWIND SBB ZORGINSTELLINGEN KLACHTENREGLEMENT BUDGETBEHEER EN BERSCHERMINGSBEWIND SBB ZORGINSTELLINGEN Stichting Beheer Bewonersgelden Zorginstellingen Postbus 75 6590 AB Gennep Inleiding. Het klachtenreglement heeft tot doel een

Nadere informatie

Privacy beleid 30 juli 2018

Privacy beleid 30 juli 2018 Privacy beleid 30 juli 2018 Bij Hagen Bewindvoering wordt gewerkt met persoonsgegevens van cliënten teneinde de bewindvoering / curatele goed te kunnen uitvoeren. Cliënten moeten erop kunnen vertrouwen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden RegioBewind B.V.

Algemene voorwaarden RegioBewind B.V. Algemene voorwaarden RegioBewind B.V. Artikel 1. Begripsbepaling. 1.1 Onder opdrachtnemer wordt verstaan: RegioBewind B.V., Voorstraat 14, 9291 CK te Kollum. Kamer van Koophandel nummer 64305961; BTW-nummer

Nadere informatie

Informatiebrochure bewindvoering, budgetbeheer, budgetcoaching, mentorschap en curatele

Informatiebrochure bewindvoering, budgetbeheer, budgetcoaching, mentorschap en curatele Informatiebrochure bewindvoering, budgetbeheer, budgetcoaching, mentorschap en curatele Is de financiële balans ver te zoeken? Ligt u s nachts wakker, en piekert u over uw financiële situatie. Komt u er

Nadere informatie

Marleen Breedveld, BBA. Samenvatting nieuwe wet- en regelgeving Wet wijziging curatele, mentorschap en beschermingsbewind

Marleen Breedveld, BBA. Samenvatting nieuwe wet- en regelgeving Wet wijziging curatele, mentorschap en beschermingsbewind Samenvatting nieuwe wet- en regelgeving Wet wijziging curatele, mentorschap en beschermingsbewind 3. De nieuwe wet- en regelgeving Deze uitwerking is een hoofdstuk van het onderzoek van Fraude, bewindvoering

Nadere informatie

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website

Komt u er samen niet uit dan kunt u zich wenden tot de branchevereniging. Meer informatie vindt u op de website Klachtenreglement VeWeVe 2016 Blits Bewind is aangesloten bij branchevereniging VeWeVe. Als u een klacht heeft over uw bewindvoerder dan moet deze eerst bij uw bewindvoerder worden ingediend of met hem

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. CONCEPT Besluit van, houdende regels ter waarborging van de kwaliteit van curatoren, bewindvoerders en mentoren (Besluit kwaliteitseisen curatoren, bewindvoerders en mentoren) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Privacy Reglement Kern Bewind

Privacy Reglement Kern Bewind Art. 1. Begripsbepaling Privacy Reglement Kern Bewind Art. 1.1. Privacy: Het recht van personen op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.

Nadere informatie

RI-04 Beheer financiën cliënten

RI-04 Beheer financiën cliënten RI-04 Beheer financiën cliënten Het reglement heeft als doel, duidelijkheid te scheppen in het handelen van medewerkers ten aanzien van de gelden van cliënten. Cavent heeft als uitgangspunt dat cliënten

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Budget. Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder:

Klachtenregeling Stichting Budget. Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: Klachtenregeling Stichting Budget Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. Organisatie: Stichting Budget gevestigd te Haarlem aan de Robert Kochlaan 536

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap DC 40 Curatele, bewind en mentorschap 1 Inleiding Als medewerker maatschappelijke zorg kun je in aanraking komen met cliënten die door de kantonrechter onder curatele gesteld zijn, een bewindvoerder krijgen

Nadere informatie

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s

Klachtenreglement. B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d e r s e n I n k o m e n s b e h e e r d e r s Klachtenreglement Datum 10 december 2015 Onderwerp Klachtenreglement Auteur Klachtencommissie E-mail klachten@bpbi.nl B r a n c h e ve r e n i g i n g voor P r o f e s s i o n e l e B ew i n d vo e r d

Nadere informatie

Kwaliteitsprotocol 2018

Kwaliteitsprotocol 2018 Kwaliteitsprotocol 2018 Voor Bewindvoerders, Curatoren en Mentoren gelden wettelijke eisen en verplichtingen. Deze zijn neergelegd in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Op grond van artikel 1:383/435/452,

Nadere informatie

Actueel Wijnnieuws MVO. Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren Politieke lobby Wijnopleidingen CAO-onderhandelingen. Collectieve kortingen

Actueel Wijnnieuws MVO. Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren Politieke lobby Wijnopleidingen CAO-onderhandelingen. Collectieve kortingen Actueel Wijnnieuws MVO Keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren Politieke lobby Wijnopleidingen CAO-onderhandelingen Bemiddeling Platform functie Advies

Nadere informatie

KWALITEITSEISEN. In dit besluit wordt verstaan onder:

KWALITEITSEISEN. In dit besluit wordt verstaan onder: U I T Z I C H T O P S U CC E S creatief, dienstverlenend en doelgericht mensen helpen KWALITEITSEISEN Op 1 juni 2015 is de nieuwe Wetgeving rond bewindvoering van kracht geworden en zijn gelijktijdig ook

Nadere informatie

De klachtenregeling in Nebo. Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo

De klachtenregeling in Nebo. Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo De klachtenregeling in Nebo Informatie over de behandeling van klachten in het verpleeghuis en de Schakelafdeling van Verpleeghuis Nebo Inhoud Vooraf 1 De klachtenregeling.. 2 Bespreken van de klacht met

Nadere informatie

Datum 14 april 2011 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over Alzheimerpatiënten en over de uitzending 'Alzheimerpatiënten steeds vaker opgelicht"

Datum 14 april 2011 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over Alzheimerpatiënten en over de uitzending 'Alzheimerpatiënten steeds vaker opgelicht 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Kindcentrum De Groene Tuin

Kindcentrum De Groene Tuin Klachtenreglement intern en extern Kindcentrum De Groene Tuin Versie juli 2018 Locaties: Taselaarstraat 5 (Groot IJsselmonde, IJsselmonde) Schuilenburg 27 (Zuidwijk, Charlois) Inhoudsopgave INTERNE KLACHTENPROCEDURE...

Nadere informatie

betrokkene: degene over wie persoonsgegevens in de persoonsregistratie zijn opgenomen;

betrokkene: degene over wie persoonsgegevens in de persoonsregistratie zijn opgenomen; PRIVACYREGLEMENT Zorgregelhulp Tjotter 11, 7944 RN Meppel KVK nr.6696658 In het kader van haar activiteiten registreert Zorgregelhulp persoonlijke gegevens van cliënten en medewerkers van de organisatie.

Nadere informatie

Jaarverslag klachten Stichting Peuteropvang Heerlen

Jaarverslag klachten Stichting Peuteropvang Heerlen Jaarverslag klachten 2018 Stichting Peuteropvang Heerlen April 2019 Inhoud: Voorwoord 1. Omschrijving van de klachtenregeling 2. Klachtenprocedure 3. Hoe de klachtenprocedure onder de aandacht van de ouders

Nadere informatie

Informatiebrochure. voor zakelijke en particuliere relaties. Postbus 1054 1810 KB Alkmaar. Tel. 072-5123480 (ma. t/m do. van 9.30-11.

Informatiebrochure. voor zakelijke en particuliere relaties. Postbus 1054 1810 KB Alkmaar. Tel. 072-5123480 (ma. t/m do. van 9.30-11. Informatiebrochure voor zakelijke en particuliere relaties Postbus 1054 1810 KB Alkmaar Tel. 072-5123480 (ma. t/m do. van 9.30-11.00) e-mail: info@schuld-vrij.nl Internet site: www.schuld-vrij.nl Inhoud

Nadere informatie

De Cliëntenraad van Den Weeligenberg

De Cliëntenraad van Den Weeligenberg De Cliëntenraad van Den Weeligenberg Nieuweweg 1 2182 BP Hillegom 1 Beste familie/ relatie, De Cliёntenraad Den Weeligenberg heet u hartelijk welkom in Den Weeligenberg, dat onderdeel uitmaakt van Zorgbalans.

Nadere informatie

Postbus AA Horst aan de Maas Tel:

Postbus AA Horst aan de Maas Tel: Postbus 6041 5960 AA Horst aan de Maas Tel: 0478 85 15 12 info@cmsbewindvoering.nl www.cmsbewindvoering.nl Klachtenregeling van CMS Bewindvoering Artikel 1 Begripsomschrijving: Organisatie: CMS Bewindvoering

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Gegevens Stichting Mijn Geld en Zo Naam: Stichting Mijn Geld en Zo (hierna: Mijn Geld en Zo) Kamer van Koophandel nummer: 41035682 Postbus: Postbus 1265 Postcode: 3800 BG Gevestigd

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Lucassen Bewindvoering Algemene voorwaarden Versie: 1 augustus 2014 Pagina 1 van 5 Artikel 1. Begripsbepaling 1.1 Onder opdrachtnemer wordt verstaan: Lucassen Bewindvoering, Postbus 2211, 6020 AE Budel.

Nadere informatie

Klachtenregeling. Klachtenregeling. Versie: 1.1 Definitief. Release datum : : 1.1 Definitief. Rel.dat.: Pagina 1 van 5

Klachtenregeling. Klachtenregeling. Versie: 1.1 Definitief. Release datum : : 1.1 Definitief. Rel.dat.: Pagina 1 van 5 Klachtenregeling Versie : 1.1 Definitief Release datum : 05 07 2017 Auteur : R. Mahieu Rel.dat.: 05 07 2017 Pagina 1 van 5 1. Index Contents 1. Index... 2 2. Artikel 1 Definities... 3 3. Artikel 2 Reikwijdte...

Nadere informatie

Geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel

Geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel Geldzaken goed geregeld: een rustig gevoel Samen je centen de baas INFORMATIE VOOR OUDERS/BELANGENBEHARTIGERS U HEEFT ER HET LIEFST GEEN OMKIJKEN NAAR De geldzaken van uw kind of verwant. U regelt ze nu,

Nadere informatie

Bewindvoering, mentorschap en curatele

Bewindvoering, mentorschap en curatele Bewindvoering, mentorschap en curatele Tot de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers van een persoon. Zodra men 18 jaar wordt is men zijn/haar eigen wettelijke

Nadere informatie

Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma

Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma Bijeenkomst met medewerkers Prisma 10 en 23 juni 2014 Opening Welkom door mr. C.H.M. Meijer-Vermeeren Wat doen we vanmiddag: 14.00 14.15 uur: Wat is en wie zijn

Nadere informatie

Algemene dienstverlening & Totaalpakket

Algemene dienstverlening & Totaalpakket Algemene dienstverlening & Totaalpakket 2015.1 Algemeen Brede en veelzijdige dienstverlening SOFIAD bestaat uit een team van drie fiscaal-juristen die zich hebben gespecialiseerd in een breed pakket van

Nadere informatie

AFSPRAKEN ONDERBEWINDSTELLING BEAUFIN

AFSPRAKEN ONDERBEWINDSTELLING BEAUFIN 1 AFSPRAKEN ONDERBEWINDSTELLING BEAUFIN In dit document wordt uitgelegd: Hoe de procedure onderbewindstelling, instelling mentorschap of curatele, vanaf aanmelding, werkt Welke dienstverlening u van ons

Nadere informatie