Voor- of tegenwind? Drenthe Molenvrij?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor- of tegenwind? Drenthe Molenvrij?"

Transcriptie

1 Voor- of tegenwind? Het Ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven met alle provincies tot afspraken te willen komen over windenergie: hoeveel energie kan er in elke provincie opgewekt worden met windmolens? Door dit verzoek laait ook in Drenthe de discussie over windenergie op. In de discussie spelen esthetische argumenten een rol: zijn windmolens nu mooi of lelijk? Maar er speelt veel meer mee. Is windenergie wel de meest aangewezen vorm van duurzame energie? Welke economisch en technische randvoorwaarden gelden er? Welke landschappelijke voorwaarden stellen we? En is het misschien zinvol om een proefopstelling te beginnen? Het standpunt van de Milieufederatie Drenthe staat kort verwoord in de brochure Frisse wind door Nederland, een gezamenlijke uitgave van de Stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties (2000). Deze publicatie, Voor of tegenwind? geeft een nadere uitwerking van ons standpunt over windenergie in Drenthe. Drenthe Molenvrij? Voordat de discussie losbrandt over de vraag waar we in Drenthe windmolens kunnen plaatsen, moeten we eerst de vraag beantwoorden of we in Drenthe wel ruimte moeten bieden aan windmolens. Windenergie is een duurzame energiebron, waar de Milieufederatie Drenthe op grond van dat gegeven voor is. Aan de andere kant hebben windmolens een grote landschappelijke impact. Windmolens kunnen afbreuk doen aan landschappelijke kwaliteiten, zoals de provincie Drenthe die heeft. We moeten Nederland niet volbouwen met windmolens; er is veel voor te zeggen om aaneengesloten gebieden te houden waar nog een windmolenvrije horizon te zien is. Een meer principiële vraag is of we moeten meewerken aan plaatsing van windmolens als ons energiegebruik maar blijft toenemen. De Milieufederatie Drenthe vindt dat er ook in deze provincie ruimte is voor windmolens, maar verbindt daaraan wel de voorwaarde dat de overheid zich veel meer gaat inzetten voor een duurzaam energiebeleid met als prioriteit energiebesparing. Als we ons energieverbruik laten toenemen in het huidige tempo, schiet het milieu er namelijk nauwelijks iets mee op als ons landschap vol windmolens staat. De Milieufederatie Drenthe kiest bij windenergie voor een ja, mits. Een verandering van het energiebeleid en een zeer zorgvuldig locatiebeleid zijn voor ons de belangrijkste voorwaarden om mee te werken aan windenergie in Drenthe.

2 Waar is er plaats voor windmolens? Om de vraag te kunnen beantwoorden waar in Drenthe eventueel ruimte is voor windmolens, hebben wij een inventarisatie gemaakt van potentiële locaties. Om te beginnen is bekeken welke locaties sowieso afvallen. Vervolgens hebben we op grond van natuur- en landschapscriteria nog een aantal gebieden weggestreept. Wat dan overblijft is aan te duiden als zoekgebied voor geschikte locaties. Welke gebieden vallen af? Er gelden algemene belemmeringen voor het plaatsen van windmolens. Deze zijn op kaart 1 weergegeven. Het betreft: - militaire oefenterreinen; - laagvlieggebieden en aanvliegroutes; - straalpaden; - zones rond radiotelescopen - zones met hoofdgasleidingen. - Daarnaast hebben wij geïnventariseerd waar op basis van natuur- en landschapscriteria geen windmolens kunnen worden geplaatst. Niet in bos- en natuurgebieden Wij vinden dat je geen windmolens moet plaatsen in bos- en natuurgebieden. Deze gebieden moeten we in Nederland zoveel mogelijk vrijwaren van zaken als zendmasten en reclameborden. Daar moeten we dus geen windmolens plaatsen, ook al kunnen de windmolens een bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening. Dit betekent dat windmolens in of in de directe nabijheid van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en in ecologische verbindingszones en natuurgebieden moeten worden uitgesloten. Voor Drenthe betekent dit: geen windmolenparken in de grotere bosen natuurgebieden. Handhaving ongestoorde horizon Het plaatsen van windmolens buiten natuurgebieden betekent nog niet dat ze zichtbaar zijn vanuit natuurgebieden. Wij vinden het belangrijk dat de ongerepte horizon in grotere open natuurgebieden bewaard blijft. Dit betekent dat je windmolens in zones rond grote open natuurgebieden moet uitsluiten. Uitgaande van windmolens met een ashoogte van 80 meter gaat het om een zone van 20 km. Er zijn in Drenthe nog enkele grote open natuurgebieden met een nog vrijwel ongerepte horizon, zoals het Bargerveen en het Fochtelooërveen. Plaatsing van windmolens langs de randen van deze gebieden zou betekenen dat het vrije uitzicht in Drenthe verdwijnt. Niet in vogelgebieden en vogeltrekroutes Windmolens verstoren pleisterende en langstrekkende vogels, al is dit effect wel sterk soortafhankelijk. Vanwege deze effecten dienen in belangrijke vogelgebieden en vogeltrekroutes in ieder geval geen windmolens geplaatst te worden. Niet in cultuurhistorische landschappen Tenslotte passen windmolens niet in oude cultuurhistorische landschappen. In Drenthe betreft het met name het esdorpenlandschap. Op kaart 2 is een deel van deze gebieden aangegeven. Deze kaart is niet compleet; de cultuurhistorisch waardevolle essen ontbreken bijvoorbeeld, maar in combinatie met kaart 1 geeft kaart 2 een goed beeld van de beperkte mogelijkheden van plaatsing van windmolens in Drenthe.

3 Kaart 1 Bijschrift kaart 1 Het uitgangspunt van een ashoogte van 80 m is gebaseerd op het onderzoek Mogelijkheden voor windmolens in het binnenland dat Ecofys, een advies- en onderzoeksbureau voor energie en milieu, in 1998 heeft uitgevoerd in opdracht van de Novem. Uit dit onderzoek blijkt dat de enige grote windmolen in Drenthe die in Nijeveen een ashoogte van 70 m zou moeten hebben om een opbrengst te bereiken die overeenkomt met de opbrengst van een molen op een geschikte, windrijke plek elders in Nederland. Op een gemiddelde geschikte plek volstaat een ashoogte van 50 m al. In opdracht van NUON heeft Ecofys in kaart gebracht welke ashoogte per gemeente noodzakelijk is voor een rendabele exploitatie van windmolens. In grote delen van Drenthe blijkt een ashoogte van minimaal 70 m noodzakelijk. In het zuiden van Drenthe is de minimale ashoogte 80 m en plaatselijk zelfs meer. Alleen centraal in Drenthe is plaatselijk een hoogte van 60 m voldoende. Waar plaatsen we wel? Over hoe en waar je windmolens zou kunnen plaatsen, lopen de meningen uiteen. Dit is deels een kwestie van smaak. Zijn windmolens nu lelijk en moet je ze daarom verstoppen e vooral niet in open gebieden plaatsen? Of kunnen windmolens best mooi zijn en moet je windmolens juist zichtbaar maken? Dus wel in open gebieden plaatsen? Er zijn verschillende redenen om windmolens in open gebieden te plaatsen. Allereerst is het vanuit de energieopbrengst geredeneerd aantrekkelijk om windmolens in grote, open gebieden te plaatsen. Ook de associatie met winderige open vlaktes is een reden om juist open gebieden uit te kiezen voor windmolens. Open gebieden in Drenthe die niet op basis van natuur- en landschapscriteria zijn uitgesloten voor het plaatsen van windmolens, vormen dus het potentieel zoekgebied voor windmolenlocaties.

4 Een belangrijk aandachtspunt bij het plaatsen van windmolens langs infrastructurele elementen is de relatief grote onderlinge afstand tussen de windmolens die in één lijn staan. Als het kanaal of de weg een kromming maakt, dan lijken de windmolens niet meer in één lijn te staan. Dit betekent dat lijnopstellingen langs wegen en kanalen vooral is aan te bevelen op langere, rechte trajecten. Bij de plaatsing langs kanalen van windmolens met een grote ashoogte moeten de ruimtelijke verhoudingen in de gaten worden gehouden. Drenthe heeft grote, middelgrote en kleine kanalen. Maar voor windmolens met een ashoogte van 80m hebben alleen de Drentsche Hoofdvaart, het Noord-Willemskanaal, de Hoogeveensche Vaart en het Stieltjeskanaal een afmeting die past bij de maat van de windmolens. Plaatsing langs de kleinere kanalen degradeert deze kanalen tot slootjes. Hetzelfde geldt voor de plaatsing langs wegen. Hiervoor komen in principe slechts de belangrijkste doorgaande verbindingen in aanmerking. Op verschillende plaatsen in Drenthe lopen wegen en kanalen parallel op kleine afstand van elkaar. Dergelijke locaties zijn zeer geschikt. Een ogenschijnlijk sympathieke optie is om bij elk dorp in Drenthe een windmolen te plaatsen. De achterliggende gedachte is dat vroeger ook bijna elk dorp een molen had. Deze optie botst echter met de cultuurhistorische waarde en het karakter van veel dorpen en hun omgeving. Ook zou deze plaatsingsvariant in delen van Drenthe een chaotisch beeld opleveren, doordat verschillende windmolens tegelijkertijd zichtbaar zouden zijn. Kaart 2 Bijschrift bij kaart 2 Op kaart 2 kan onder andere rond het Fochtelooërveen een zone aangegeven worden waar windmolens de horizon beïnvloeden. Deze zone heeft een breedte van 20 km. Deze breedte is berekend op basis van een ashoogte van 80 m. Hoe hoger de windmolen, hoe breder de zone.

5 Hoe plaatsen we windmolens? De bestempeling tot zoekgebied zoals we dat hiervoor hebben gedaan, geeft nog geen vrijbrief voor het kriskras plaatsen van windmolens in dit gebied. Dat zou een chaotisch beeld opleveren. Nu komt de opstelling van de windmolens in beeld. Ook de effecten die de windmolens in een windmolenpark op elkaar hebben en zelfs de houding tussen hoogte, wiekdiameter en het aantal rotorbladen zijn van belang. Er is inmiddels in Nederland ruime ervaring opgedaan met verschillende soorten opstellingen. Van de fouten die elders gemaakt zijn, valt veel te leren. De meest toegepaste opstellingsvormen voor windmolens zijn solitaire plaatsing, de gritopstelling en de lijnopstelling. Solitaire windmolens: Solitaire windmolens leveren weinig rendement in relatie tot hun ruimtelijke impact. Drenthe kan daarom beter verschoond blijven van de plaatsing van dit soort windmolens. Gritopstelling: Een gritopstelling is een opstelling in een rechthoek of in ruitvorm. Door de minimale onderlinge afstand die de windmolens moeten hebben, is deze opstelling doorgaans erg groot. Deze schaalgrootte maakt dat gritopstellingen in het Drentse landschap moeilijk inpasbaar zijn. Lijnopstelling: Lijnopstellingen zijn wel goed inpasbaar in Drenthe, met name langs langgerekte infrastructurele elementen zoals wegen en kanalen. Een lijnopstelling kan een weg of kanaal accentueren. De locaties voor windmolens in lijnopstelling dienen zodanig gekozen te worden dat er vanaf elke plek hoogstens één lijnopstelling te zien is. Meerdere lijnen die niet geheel parallel lopen, leiden namelijk tot een chaotisch beeld. Wanneer de lijnen wel parallel lopen, ontstaat het beeld van één groot windmolenpark in gritopstelling. Dit betekent dat aan het plaatsen van windmolens in Drenthe binnen het potentiële ziekgebied de volgende ruimtelijke randvoorwaarden gesteld moeten worden: 1. Plaatsing van windmolens in lijnopstellingen. 2. De voorkeur gaat uit naar lijnopstellingen langs infrastructurele elementen en langs lijnelementen in het landschap, omdat die de bestaande patronen kunnen versterken. 3. Lijnopstellingen moeten zo geplaatst worden dat zij ten opzichte van elkaar niet zichtbaar zijn. In het algemeen bestaat er in Nederland een voorkeur voor plaatsing van windmolens op of bij bedrijventerreinen: energie moet daar worden opgewekt waar het nodig is. Hierbij gaat het meestal om plaatsing in gritopstelling. In Drenthe ligt de plaatsing van windmolens bij bedrijventerreinen echter niet voor de hand. Dit heeft te maken met de grootte van de huidige bedrijventerreinen in Drenthe in relatie tot de afstand die tussen de windmolens in acht moet worden genomen. Wanneer wordt uitgegaan van een onderlinge afstand van 350 tot 500 m, heeft een gritopstelling van 9 windmolens een oppervlakte van 50 tot 100 ha. De omvang van de bedrijventerreinen in Drenthe is in het algemeen zo beperkt dat het beeld zou ontstaan van bedrijven bij een windmolenpark in plaats van windmolens bij een bedrijventerrein.

6 Voor hoeveel windmolens is er ruimte? Op basis van de drie geformuleerde ruimtelijke randvoorwaarden is bekeken hoeveel windmolens in lijnopstelling in het potentiële zoekgebied geplaatst kunnen worden. Op basis van deze benadering heeft Drenthe een potentieel van 35 mw voor Hiermee kan ruim 10% van de Drentse huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Zoals we eerder aangaven, vinden we dat het plaatsen van deze 35 mw aan windcapaciteit alleen verantwoord is als we ons energiebeleid en energiegebruik veranderen. Ook omdat we in Drenthe nog geen ervaring hebben opgedaan met plaatsing van grootschalige windmolens, vindt de Milieufederatie Drenthe dat we moeten beginnen met een proefopstelling van zo n 10 mw. Een proefopstelling maakt het iedereen mogelijk de effecten op het landschap te beoordelen. Daarnaast geeft zo n opstelling gelegenheid om de noodzakelijke verandering van het energiebeleid in gang te zetten. Als deze stappen zijn gezet, kunnen we overgaan tot een uitbreiding tot maximaal 35 windmolens in Meer windmolens zal ten koste gaan van natuur en landschap. Dat moeten we voorkomen. Het elektriciteitsverbruik van de Drentse huishoudens is slechts 40% van het totale Drentse Elektriciteitsverbruik en slechts 10% van het totale energieverbruik in Drenthe. Windenergie zal daarom in de provincie Drenthe slechts een beperkte bijdrage kunnen leveren aan een duurzame energievoorziening. Een hogere taakstelling gaat teveel ten koste van natuur en landschap. Wellicht wordt de komende jaren duidelijk welke mogelijkheden er zijn voor windmolens op zee. Daarnaast worden er nieuwe, veel kleinere windmolens ontwikkeld die je bijvoorbeeld op flats zou kunnen plaatsen. En als we flink investeren in duurzame energie, maken we ook grote stappen op het gebied van zonne-energie waarmee we bovendien veel meer energie kunnen opwekken dan met windmolens. Duurzame energievoorziening hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. In Drenthe is het reëel om uit te gaan van windmolens met een ashoogte van 80m. Als we verder uitgaan van een onderlinge afstand tussen de windmolens van 350 tot 500m, blijkt er in Drenthe plaats voor enkele lijnopstellingen met in totaal circa 35 windmolens. Bij de huidige stand der techniek hebben deze windmolens elk een vermogen van 1 tot 1,5 mw. Uitgaande van 1 mw per windmolen heeft Drenthe dus een potentieel van 35 mw. Per megawatt geplaatst vermogen kunnen jaarlijks 700 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. De voorgestelde 35 windmolens kunnen dus huishoudens de benodigde elektriciteit leveren. Dat komt overeen met 12% van het totale aantal huishoudens in Drenthe. Wanneer huishoudens zuineiger met elektriciteit omspringen (denk aan spaarlampen, energiezuinige koelkasten en wasmachines, het gebruik van de waslijn in plaats van de droger), dan kunnen met 35 windmolens van 1 mw zelfs circa huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Dit is circa 17,5% van het totaal aantal huishoudens in Drenthe. Uitgave: Milieufederatie Drenthe, september 2000

RAADSCOMMISSIE. Nummer:

RAADSCOMMISSIE. Nummer: RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Datum vergadering: 4 februari 2014 Locatieonderzoek kleine windmolens op bedrijventerreinen Hooidijk, Groot Verlaat en Dolderkanaal in Steenwijk en Boterberg in Oldemarkt.

Nadere informatie

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Datum: 22 mei 2013 Plaats: Emmen 1. Inleiding Wakker Emmen vindt het belangrijk dat de mening van de burger wordt gehoord. Er is al een geruime tijd discussie binnen

Nadere informatie

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Onderwerp: Windmolenpark(en) in de gemeente Kollumerland c.a. Geachte Dorpsbelangen Zoutkamp, Er zijn bij Fryslân foar de Wyn (FfdW) plannen voor

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

Spiekbriefje Frisse Wind

Spiekbriefje Frisse Wind Spiekbriefje Frisse Wind Feiten over windenergie voor feestjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten. Er worden dan veel halve waarheden over windenergie verkondigd, en dat is jammer, want windenergie

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4543 Registratiedatum: Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 49-Va-09 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Windpark gemeente Kranenburg (DE) Besluit: Kennis te nemen van

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

Resultaten Bewonersavonden, enquête Quick Scan Windenergie Korendijk

Resultaten Bewonersavonden, enquête Quick Scan Windenergie Korendijk Resultaten Bewonersavonden, enquête Quick Scan Windenergie Korendijk John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) 17 juni 2014 1 Agenda 1. Opdracht 2. Resultaten bewonersavonden en enquete 3. Toetsingscriteria

Nadere informatie

Ontwerp wijziging PRVS

Ontwerp wijziging PRVS Model bekendmaking regeling provinciale staten 1 8 Ontwerp wijziging PRVS Ontwerp besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van [..], tot wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Nadere informatie

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen 1 Doelstelling Dordrecht 2015 Routekaart Duurzaamheidsdoelstellingen 2010-2015: Doelstelling 2015 Duurzame energie 132 TJ

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van de gemeente Kollumerland c.a., Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014

Aan de gemeenteraad van de gemeente Kollumerland c.a., Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Aan de gemeenteraad van de gemeente Kollumerland c.a., Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Onderwerp: Windmolenpark(en) in de gemeente Kollumerland c.a. Geachte gemeenteraad, Er zijn bij Fryslân foar de Wyn (FfdW)

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

Agendapunt 5 Opinienota

Agendapunt 5 Opinienota Agendapunt 5 Opinienota Registratie nr. : 076-2017 Opsteller : Gertjan Leeuw Vergaderdatum: 19 december 2017 Datum voorstel : 31 augustus 2017 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder

Nadere informatie

Kenmerken en kwaliteiten landschap

Kenmerken en kwaliteiten landschap h o o f d s t u k 1 Kenmerken en kwaliteiten landschap Oude Rijnzone (N11) De Oude Rijnzone maakt deel uit van het Hollandse veenweidegebied en wordt gekenmerkt door de Oude Rijn met rijke lintbebouwing

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2004/41

Statenvoorstel nr. PS/2004/41 Statenvoorstel nr. PS/2004/41 Het Presidium stelt voor Statenvoorstel nr. PS/2004/41 te behandelen in: de Statencommissie Ruimte en groen op: 4 februari 2004 om 09.30 uur de vergadering van Provinciale

Nadere informatie

1 - Drentse Mondenweg 2 - Nieuw Buinen Zuid 3 - Nieuw Buinen Noord. 7 - Gieterveen zuid 8 - N33 9 - Annerveensekanaal

1 - Drentse Mondenweg 2 - Nieuw Buinen Zuid 3 - Nieuw Buinen Noord. 7 - Gieterveen zuid 8 - N33 9 - Annerveensekanaal Windenergie Drenthe 53 1 - Drentse Mondenweg 2 - Nieuw Buinen Zuid 3 - Nieuw Buinen Noord 4 - N374 Stadskanaal Noord 5 - N374 Stadskanaal zuid 6 - Stadskanaal west 7 - Gieterveen zuid 8 - N33 9 - Annerveensekanaal

Nadere informatie

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Opschalen en Opschieten! Concept 5 juli 2017 Energievisie ECN versie 1.2 1 Inhoud 1. Koers Energiecoöperatie Noordseveld 2. Opgave Noordenveld 3. Ruimtelijke

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

TECHNISCHE HAALBAARHEID WINDENERGIE Een eerste verkenning van windenergie in de Ondernemingspolder

TECHNISCHE HAALBAARHEID WINDENERGIE Een eerste verkenning van windenergie in de Ondernemingspolder TECHNISCHE HAALBAARHEID WINDENERGIE Een eerste verkenning van windenergie in de Ondernemingspolder 1 Doel 1. Het informeren van raadsleden over de beschikbare milieuruimte voor de plaatsing van windturbines

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

SAMENVATTING. De gemeente Deventer heeft Pondera Consult gevraagd de verkennende studie uit te voeren. Deze ligt nu voor.

SAMENVATTING. De gemeente Deventer heeft Pondera Consult gevraagd de verkennende studie uit te voeren. Deze ligt nu voor. 1 SAMENVATTING 1. Aanleiding en doel Het op 31 mei 2017 door de gemeenteraad aangenomen initiatiefvoorstel van GroenLinks verzoekt het college van de gemeente Deventer om een verkennend onderzoek uit te

Nadere informatie

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied 1 inleiding Windturbines dragen bij aan een schoner milieu en hebben een moderne, hightech uitstraling. Windturbines hebben grote

Nadere informatie

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd;

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd; Partiële herziening Omgevingsplan Flevoland 2006 Beleidsaanpassing windenergie inzake vrijwaring van de gemeenten Noordoostpolder en Urk en Markermeer, IJmeer en IJsselmeer. De paragrafen 5.7.1 en 7.3.4

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Analyse ruimtelijke mogelijkheden

Analyse ruimtelijke mogelijkheden Analyse ruimtelijke mogelijkheden Voor de plaatsing van 135,5 MW in zuidelijk deel van zoekgebied Provincie Drenthe Opdrachtgever Analyse ruimtelijke mogelijkheden Voor de plaatsing van 135,5 MW in zuidelijk

Nadere informatie

Provincie Flevoland. Postbus AB Lelystad. Ons kenmerk : / 8301 Uw kenmerk : -

Provincie Flevoland. Postbus AB Lelystad. Ons kenmerk : / 8301 Uw kenmerk : - Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad Ons kenmerk : 18.014 / 8301 Uw kenmerk : - Onderwerp Bijlage : Zienswijze ontwerp Structuurvisie Zon : Ruimtelijke kaart Lelystad, 30 mei 2018 Geachte mevrouw,

Nadere informatie

Een park van molens in een bos van bomen. Realisatie & beheer nieuwe bossen

Een park van molens in een bos van bomen. Realisatie & beheer nieuwe bossen Een park van molens in een bos van bomen Bij het oplossen van problemen, werkt het vaak goed om te brainstormen over het (op creatieve manier) combineren van mogelijkheden. Dit vormde ook de aanleiding

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon. Inleiding Het veenkoloniaal gebied in Drenthe is door het Rijk aangewezen

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

De wind in de zeilen voor Dilbeek

De wind in de zeilen voor Dilbeek De wind in de zeilen voor Dilbeek Op zoek naar geschikte locaties voor windturbines in Dilbeek aan de hand van het Windplan Vlaanderen en de Vlaamse Omzendbrief Windenergie Waarom windenergie? Op zoek

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? In dit boekje is te vinden: Rekening houden met de omgeving Geluid Slagschaduw Veiligheid Uitzicht Ecologie Geldstromen (opbrengsten en kosten) Professionele

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Eerste officiële inspraak Windenergie A16

Eerste officiële inspraak Windenergie A16 Nieuwsbrief Windenergie A16 Uitgave 4 Juli 2016 In deze nieuwsbrief: * Eerste officiële inspraak gestart * De opstellingsalternatieven van de NRD * Enquête: liever lijnen dan clusters * Informatiebijeenkomsten

Nadere informatie

Windmolens op Industrieterrein Moerdijk. Hoe zit het nu eigenlijk?

Windmolens op Industrieterrein Moerdijk. Hoe zit het nu eigenlijk? Windmolens op Industrieterrein Moerdijk. Hoe zit het nu eigenlijk? Gemeente Moerdijk Bezoekadres Pastoor van Kessellaan 15 461 BJ Zevenbergen Postadres Postbus 4 460 AA Zevenbergen Telefoon 14 0168 E-mail

Nadere informatie

Concept: Clusters 2x

Concept: Clusters 2x 40 Concept: Clusters 2x In het concept clusters 2x is gekozen om 2 ruimtes maximaal te vullen met turbines en de rest van het gebied te vrijwaren. Als opstellingsvorm is een zwerm gekozen om binnen de

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

dhr. E. Goldsteen - Ruimtelijke ordening en bouwzaken 3. Beheer openbare ruimte

dhr. E. Goldsteen - Ruimtelijke ordening en bouwzaken 3. Beheer openbare ruimte Agendapunt: 6 Onderwerp: Windenergie (bijlage bij raadsvoorstel 23 april 2007) Commissie: 10-3-2008, nr. 6 Raadsvoorstel: 20-2-2008, nr. 258 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. E. Goldsteen

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

mer windenergie Leeswijzer

mer windenergie Leeswijzer mer windenergie Maart 2017 Hier kunt u online alle documenten vinden: www.zuid-holland.nl/locatieswindenergie 2 Zuid-Holland gaat voor schone energie De provincie Zuid-Holland stimuleert het gebruik van

Nadere informatie

snelwegen voor de wind

snelwegen voor de wind snelwegen voor de wind Snelwegen voor de wind GroenLinks stelt voor om grond langs snelwegen beschikbaar te stellen voor de bouw van windmolens. Er is in Nederland meer dan 2300 kilometer snelweg. Langs

Nadere informatie

Windmolenproblematiek in rangorde van grof naar fijn Probleem Gevolg Waarschijnlijk gevolg Maatregel Voornemen E.U. Beleid Nederlandse regering

Windmolenproblematiek in rangorde van grof naar fijn Probleem Gevolg Waarschijnlijk gevolg Maatregel Voornemen E.U. Beleid Nederlandse regering Windmolenproblematiek in rangorde van grof naar fijn Probleem: Wereldwijd toename energie uit fossiele brandstof Gevolg: CO2 uitstoot, slinkende brandstofvoorraden en toenemende milieubelasting Waarschijnlijk

Nadere informatie

Windenergie in Flevoland

Windenergie in Flevoland Windenergie in Flevoland mei 2007 Inhoud Voorwoord 2 Windenergie per provincie 3 Provinciaal windenergiebeleid 3 Overzicht windparken 6 Gegevens windparken 8 Landschappelijke en milieuaspecten 9 Ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeente Reusel-De Mierden. Stand van zaken Klimaatvisie

Gemeente Reusel-De Mierden. Stand van zaken Klimaatvisie Gemeente Reusel-De Mierden Stand van zaken Klimaatvisie 20 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Opening door wethouder 2. Tot stand koming Klimaatvisie 3. Wat is er bereikt? 4. Wat is er nog nodig? 5. Wat is de

Nadere informatie

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 De Verordening Romte Fryslân 2014, zoals vastgesteld op 24 juni 2014, en in werking getreden op 1 augustus 2014, en laatstelijk gewijzigd op 18 februari 2015 wordt

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is.

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is. ... Datum: Pagina: 1 van 15 INHOUDSOPGAVE...... 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 2.1 Afstand tot woningen 4 2.2 Ontwerp Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard 4 2.3 Nota

Nadere informatie

Grootschalige wind- en zonneenergie. Uitkomsten Haalbaarheidsonderzoek. 14 november 2018

Grootschalige wind- en zonneenergie. Uitkomsten Haalbaarheidsonderzoek. 14 november 2018 Grootschalige wind- en zonneenergie De Kempen Uitkomsten Haalbaarheidsonderzoek 14 november 2018 1 Doel: Het informeren van raadsleden en commissieleden over proces grootschalige zonne- en windenergie

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Energie in de provincie Utrecht Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Doel van Onderzoek Dit onderzoek dient om: 1. Een nieuw overzicht samen te stellen van het energiegebruik

Nadere informatie

Achtergrond en doel presentatie

Achtergrond en doel presentatie Achtergrond en doel presentatie Achtergrond Uitnodiging van de raad; Nuon heeft reeds wind turbines in de Hoofdplaatpolder; Nuon ziet mogelijkheden voor het op termijn vervanging van de huidige turbines

Nadere informatie

drentse wind windmolens op drentse maat en schaal werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit

drentse wind windmolens op drentse maat en schaal werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit drentse wind bronnen en transport BRONNEN 1. aardwarmte 2. biovergisting 3. windenergie 4. zonne-energie BRONNEN EN transport TRANSPORT Teksten Opsommingen 1. hoogspanningsleidingen 2. gebruikers 3. centra

Nadere informatie

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 INLEIDING SCENARIO ONDERZOEK BOERDERIJEN DORPSOMGEVING

Nadere informatie

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck Windenergie & Windpark Neer Har Geenen Eric van Eck Inhoud van deze presentatie 1. Waarom duurzame energie 2. Potentieel windenergie 3. Overheidsbeleid en wetgeving 4. Windpark Neer 5. Ontwikkeling wind

Nadere informatie

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld.

Bij brief van 13 december 2016, ingekomen op 13 december 2016, heeft u namens de GroenLinks fractie schriftelijke vragen gesteld. Statenfractie Groen Links De heer A. Uijlenhoet Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN

Nadere informatie

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5

Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 1/5 Bijlage 2 Potentieelberekening energiestrategie 2/5 Toelichting bij scenario-analyse energiebeleid Beesel Venlo Venray Deze toelichting beschrijft wat

Nadere informatie

Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen

Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen September 12, 2012 Deze marktstudie werd uitgevoerd in samenwerking met Gfk Significant uit Leuven. 1 Gemeenten van de 308 Vlaamse gemeenten werden geïnterviewed.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 5-3-2013 Nummer voorstel: 2013/18 Voor raadsvergadering d.d.: 19-03-2013 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

Windenergie in Almere

Windenergie in Almere In dit boekje is te vinden: Ambitie: Almere energieneutraal in 2022 Waarom deze ambitie? Hoe bereiken we de ambitie? Energie Werkt! Vergelijking met ontwikkeling zonder beleid Ambitie: Almere energieneutraal

Nadere informatie

c. de wieklengte van een windturbine : de afstand tussen de uiterste punt van een wiek en de naaf.

c. de wieklengte van een windturbine : de afstand tussen de uiterste punt van een wiek en de naaf. Ontwerp Partiële herziening 2013 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2009 uitbreiding zoekgebieden windturbineparken Eemshaven en Delfzijl. Inleiding Op 22 januari 2013 hebben de gezamenlijke

Nadere informatie

Terugkoppeling resultaat inloopbijeenkomst 27 juni 2017 optimalisatie opstellingsvarianten windmolenpark

Terugkoppeling resultaat inloopbijeenkomst 27 juni 2017 optimalisatie opstellingsvarianten windmolenpark Terugkoppeling resultaat inloopbijeenkomst 27 juni 2017 optimalisatie opstellingsvarianten windmolenpark Dinsdag 27 juni is een inloopbijeenkomst georganiseerd over het windpark in Almere Pampus, waar

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Ruimte voor Hernieuwbare Energie Bijeenkomst in het kader van project Tijdelijk Anders Bestemmen

Ruimte voor Hernieuwbare Energie Bijeenkomst in het kader van project Tijdelijk Anders Bestemmen Ruimte voor Hernieuwbare Energie Bijeenkomst in het kader van project Tijdelijk Anders Bestemmen 15 januari 2014 Roy Ellenbroek Sander Kooper Ter herinnering: handreiking vs. TAB-project Presentatie: kritieke

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap

Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap In s-hertogenbosch hebben wij de wens om klimaatneutraal te zijn in 2050. Dat betekent dat

Nadere informatie

Kansen voor windenergie?

Kansen voor windenergie? Kansen voor windenergie? Structuurvisie windenergie op land In Europees verband heeft Nederland de verplichting op zich genomen in 2020 16% van zijn totale energieverbruik op duurzame wijze te produceren.

Nadere informatie

Comité Hou Friesland Mooi

Comité Hou Friesland Mooi Comité Hou Friesland Mooi Oktober 2012 ineens Fryslân Windstreek 2012 Hier 40 tot 100 windturbines van 180 meter In IJsselmeer nog meer: 75 tot 150 Vergadering Zurich: Comité Hou Friesland Mooi Eerste

Nadere informatie

2013-582. Gebiedsvisie windenergie Drenthe. Voorgestelde behandeling: - Provinciale staten op 26 juni 2013

2013-582. Gebiedsvisie windenergie Drenthe. Voorgestelde behandeling: - Provinciale staten op 26 juni 2013 2013-582 Gebiedsvisie windenergie Drenthe Voorgestelde behandeling: - Provinciale staten op 26 juni 2013 Behandeld door de heer W Huizing / de heer E. Diekema, telefoonnummer (0592) 36 58 07, e-mail w.huizing@drenthe.nl

Nadere informatie

Concept Ruimtelijk Perspectief Windenergie op Land

Concept Ruimtelijk Perspectief Windenergie op Land Concept Ruimtelijk Perspectief Windenergie op Land 3 februari 2010 Inhoudsopgave 1. Aanleiding, doel en aanpak 2. Waar wél; concentratiegebieden 3. Waar niét: vrijwaringsgebieden i 4. Overig Nederland

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 Datum: 13 maart 2012. Deelsessie: 19.55 20.45 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Standpunt ontwikkeling windpark Markermeer. Toelichting: Door

Nadere informatie

ZEEWOLDE GAAT VOOR DE WIND

ZEEWOLDE GAAT VOOR DE WIND ZEEWOLDE GAAT VOOR DE WIND NOTITIE VAN UITGANGSPUNTEN EN AMBITIES Uitgangspunten en ambities voor het saneren en opschalen van het huidige windmolenbestand in de gemeente Zeewolde. Oktober 2012 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

provincie groningen Voor de Wind gaan! Een praktijkproject over kleine windturbines in de gebouwde omgeving Beleidsmonitoring

provincie groningen Voor de Wind gaan! Een praktijkproject over kleine windturbines in de gebouwde omgeving Beleidsmonitoring provincie groningen Voor de Wind gaan! Een praktijkproject over kleine windturbines in de gebouwde omgeving Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Situatieschets 6 1.1 Behoefte aan duurzame energie 6 1.1.1 Energieopwekking

Nadere informatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie Bijlage: beoordeling duurzame locatie Het bedrijf is gelegen in een verwevingsgebied. In een verwevingsgebied is een bouwblokvergroting voor intensieve veehouderijen toegestaan indien het bedrijf is gelegen

Nadere informatie

WINDENERGIE MILIEUFEDERATIE NOORD-HOLLAND OP LAND IN NOORD-HOLLAND

WINDENERGIE MILIEUFEDERATIE NOORD-HOLLAND OP LAND IN NOORD-HOLLAND WINDENERGIE MILIEUFEDERATIE NOORD-HOLLAND OP LAND IN NOORD-HOLLAND Uitgave Milieufederatie Noord-Holland Stationsstraat 38 1506 DH Zaandam tel: 075-6351598 mnh@mnh.nl www.mnh.nl Datum juli 2009 Auteur

Nadere informatie

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Openbaar Onderwerp Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H.Tiemens Samenvatting De Provincie heeft als uitwerking op

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Univé Rechtshulp Windmolenpark

Univé Rechtshulp Windmolenpark Univé Rechtshulp Windmolenpark 0156.07/18 Wij zijn er voor u! Door heel Nederland worden windmolenparken gerealiseerd of heeft de overheid de komst hiervan aangekondigd. Zo ook in uw omgeving. Waarom worden

Nadere informatie

Eindexamen m&o havo 2007-II

Eindexamen m&o havo 2007-II Opgave 5 Bij deze opgave horen vier informatiebronnen, de bronnen 6 tot en met 9. Informatiebron 6 bevat gegevens over locatie Rondstad en locatie Waailand. In informatiebron 7 is informatie opgenomen

Nadere informatie

Windenergie Drenthe 27

Windenergie Drenthe 27 Windenergie Drenthe 27 langste (12x rotordiameter) aan de zuidzijde vindt geen schaduw hinder plaats en aan de noordzijde is de schaduw korter vanwege de hoge stand van de zon op het middaguur. Mocht de

Nadere informatie

Voorkeursvariant Windpark Industrieterrein Moerdijk. Raadsinformatieavond 10 maart 2016

Voorkeursvariant Windpark Industrieterrein Moerdijk. Raadsinformatieavond 10 maart 2016 Voorkeursvariant Windpark Industrieterrein Moerdijk Raadsinformatieavond 10 maart 2016 Programma Opening wethouder Jaap Kamp Aanleiding en procedure Roger Raat - Reitsma Toelichting milieueffecten en voorkeursvariant

Nadere informatie

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer Windpark De Drentse Monden en Oostermoer Nederland stapt over op duurzame energie. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van energie uit het buitenland. Windenergie

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

Kadernotitie duurzame energiebronnen (wind en zon)

Kadernotitie duurzame energiebronnen (wind en zon) Kadernotitie duurzame energiebronnen (wind en zon) Gemeente Tholen, 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Ambitie gemeente Tholen pag. 4 3. Kleine windturbines pag. 8 4. Grote windturbines pag. 9 5.

Nadere informatie

nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer.

nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer. Op zoek naar het nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer. Opgave Windenergie Het Rijk heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 6000

Nadere informatie

Geluid. Wat is onderzocht: Aantal ernstig gehinderden binnens- en buitenshuis. Hoe. Criteria

Geluid. Wat is onderzocht: Aantal ernstig gehinderden binnens- en buitenshuis. Hoe. Criteria eluid Wat is onderzocht: antal ernstig gehinderden binnens- en buitenshuis 3 eluidscontouren per variant bepaald Tellen woningen per contour erekening # gehinderden binnenshuis / buitenshuis personen/woning):

Nadere informatie

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2050: 95% CO2- Ja. Windenergie doet het goed in. Dat is onder andere te zien op en rond de stormvloedkering met zijn vele grote windmolens in het landschap. Nieuw voor is de kleinschalige windenergie

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

BIJLAGE 1: TOELICHTING BELEMMERINGENKAART OMGEVINGSVISIE

BIJLAGE 1: TOELICHTING BELEMMERINGENKAART OMGEVINGSVISIE BIJLAGE 1: TOELICHTING BELEMMERINGENKAART OMGEVINGSVISIE Gebieden waar windenergie mogelijk is In deze gebieden ziet de provincie op voorhand geen belemmeringen voor de ontwikkeling van windenergie en

Nadere informatie

Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten

Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten Algemene uitgangspunten Groene energie Groene energie en ruimtelijke kwaliteit Het opwekken van groene energie

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidsnotitie. Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek Beleidsnotitie Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek Aanleiding De afgelopen periode is de interesse voor kleine windturbines in Nederland toegenomen. Verwacht wordt dat de komende jaren

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

Tegenwind Alblasserdam. De onjuiste voorstelling van beleidsmakers

Tegenwind Alblasserdam. De onjuiste voorstelling van beleidsmakers Tegenwind Alblasserdam De onjuiste voorstelling van beleidsmakers Stelling 1) De aan de gemeenteraad gepresenteerde Lokatiestudie is niet correct. De studie geeft een volledig vertekend beeld van de werkelijkheid.

Nadere informatie