YOUCA Action Day 19 oktober 2017

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "YOUCA Action Day 19 oktober 2017"

Transcriptie

1 Wat hebben onze leerlingen van het domein Economie & IT allemaal beleefd? U leest het hier

2 4ECA1 - Elise Cammerman Vandaag ben ik bij mijn tante gaan werken voor Samana. In de voormiddag zijn we naar Grembergen geweest. Daar moest ik een dankmoment filmen voor alle vrijwilligers van Samana. Dit ging door in het huis van nu, een soort vergaderhuis. Hier heb ik in de voormiddag ook foto s genomen van alle gebeurtenissen. De vrijwilligers vertelden me hoe leuk ze het vonden om vrijwilligerswerk te doen en wat voor een voldoening het hen gaf. Tijdens de middag hebben we allen samen Indonesisch gekookt en het daarna ook opgegeten. Rond 14 uur gingen alle vrijwilligers weg en heb ik alles opgeruimd. Toen alles opgeruimd en afgewassen was, zijn mijn tante en ik om halfdrie vertrokken naar haar kantoor. Daar heb ik allerlei administratieve taken gedaan, samen met een meisje van het KTA die daar elke donderdag op stage is. Kortom, het was een zeer leerrijke en leuke ervaring.

3 4 ECA 1 - Jante Saerens Vandaag, 19 oktober, mocht ik voor één dagje meedraaien in de Nijntjesklas (peuterklasje) van VBS Lebbeke. Om kwart na acht kwam ik toe in het wijkschooltje in Heizijde. Er werd mij verteld wat er van mij verwacht werd. De juf van de peuterklas was heel blij met een beetje hulp want ze had zich de dag voordien geblesseerd. Om halfnegen ging dan de bel. De kindjes kwamen binnen en gingen in een kring zitten. De juf heeft mij toen voorgesteld. Ze vonden een extra juf in de klas heel fijn. Daarna mocht ik hen helpen met kleuren, plakken, knippen, ze waren aan het leren over de herfst. Toen hebben we opgeruimd en een stuk fruit gegeten. Nadien moesten ze allemaal naar het toiletje, maar omdat de juf haar vinger was ingepakt kreeg ze de broekjes niet open. Daarom mocht ik deze taak overnemen. Het was een geslaagde voormiddag. Toen ik s middags naar huis ging eten, vroegen ze zich al af waarom ik wegging. Ze waren dan ook blij toen ik in de namiddag terugkwam. In de namiddag hebben we nog wat gespeeld en gewerkt en toen was het al tijd om afscheid te nemen. Toen de ouders hun kindje kwamen halen, vroegen de ouders zich ook af wie ik was. Maar de kindjes hebben hen dat direct uitgelegd. Het was een zeer geslaagde dag en voor herhaling vatbaar.

4 4ECA1 - Elise Van Wettere Voor de Youca Action Day mocht ik een dagje helpen bij de Speelplaneet te Gijzegem. Vroeger zat ik daar op de lagere school. Om negen uur was ik daar. Ik moest me eerst aanmelden bij Trui. Dat is de directrice van de school. Ze zette mij aan het werk bij de kleuters. In leefgroep1: dat zijn de drie- tot vierjarigen. Toen ik binnen kwam, waren de kleuters bezig met een praatmoment. Anna was de kleuterjuf. Ze vroeg of ik de kinderen wou helpen bij het tekenen en schilderen. Om 10u30 begon de eerste speeltijd. Na de speeltijd hadden de helft van de kinderen een toets. Met de andere helft mocht ik weer verder knutselen. Toen iedereen zijn toets gemaakt had, mocht ik naar Suzy en Jenny. Ik moest hen helpen bij de voorbereidingen van het middagmaal. Wanneer iedereen klaar was met eten, moest ik buiten op ze gaan letten, zodat ze niet zouden gaan lopen. Dat is nog moeilijker dan je denkt want tussen al die lieve kleine kinderen zitten ook veel ongehoorzame kinderen. Ondertussen liep ik daar wat rond en heb met wat mensen van vroeger gepraat die ik nog kende. Om 13u30 was de grote speeltijd gedaan. Na de speeltijd moesten de kinderen en ik alle speelhoeken opruimen. Dat was een hele klus. Wanneer alles opgeruimd was, begon de laatste speeltijd. Ik kreeg bezoek van mevrouw Rombaut (onze lerares Duits). Zij kwam vragen of alles al goed gegaan was. Na de speeltijd was er een nabespreking van de dag. Ik mocht ook nog een verhaaltje voorlezen. De titel van het verhaal was: Olivia begint een band. De kleuters waren super enthousiast. Dan was de school gedaan en ik moest nog een uur helpen in de opvang. Ik mocht alle kinderen een koek geven en ermee spelen. Na een zware dag werken mocht ik weer naar huis gaan.

5 4ECA1 - Hilario Houmey Hallo iedereen, Ik werd wakker om 6u en ging pas werken om 7u30. Dan heb ik de trein genomen naar Brussel-Centraal. Ik ging werken bij een vzw die zich bekommert om vreemdelingen. In de vzw heb ik gewerkt met Eric Ateba. Hij is een vrijwilliger bij deze vzw en is een heel aardige man. De vzw organiseert om het jaar activiteiten voor vreemdelingen. Ik heb daar sommige documenten gesorteerd. Vervolgens heb ik mijn boterhammen gegeten en een Caprison gedronken. In de namiddag (18u30) was ik klaar met werken. Om 18u40 kwam mijn papa mij halen.

6 4ECA1 - Jasmine Abdusalam Op 19 oktober was het aan leerlingen uit heel België om een dag te werken voor de jongeren in El Salvador. Ik heb er voor gekozen om te gaan werken in de bibliotheek van Dendermonde. Natuurlijk heb ik deze job niet alleen gedaan, maar in het gezelschap van mijn beste vriendin, nl. Britt Abbeel. Wij moesten werken van 09:00u tot 16:30u. De taken die wij moesten vervullen bestonden uit: boeken sorteren voor de verkoop, de kelder van de bib opruimen en klaarmaken voor een lezing die zou plaatsvinden op zaterdag en enkele boeken plastificeren. Natuurlijk mochten we in de tussentijd enkele pauzes nemen met daar nog bovenop een middagpauze van een half uur. Het personeel was heel erg vriendelijk, sociaal en behulpzaam. Daar zou ik hen natuurlijk graag voor willen bedanken. Ik vond het een toffe ervaring en ik ben zeker dat ik deze prachtige dag niet snel zal vergeten.

7 4ECA1 - Liam De Sutter Hoe mijn dag verliep Om 5.10 uur liep mijn wekker af. Ik stond op en maakte me klaar om te vertrekken naar het huis van mijn tante. Mijn papa voerde me weg zodat ik zeker om halfzes aan haar huis zou zijn. Toen ik er aankwam, stond mijn tante me daar al op te wachten om te kunnen vertrekken. We vertrokken naar Hamme, zodat we er zeker tegen 6 uur zouden zijn. Eenmaal aangekomen aan de krantenwinkel hielp ik met alles open te doen. En daar kwamen de eerste klanten al. Mijn tante gaf me de opdracht om alle kranten te sorteren en in de rekken te leggen. Daarna moest ik ook nog allerlei andere boekjes, magazines, in de rekken leggen. Toen ik klaar was, moest ik de drankautomaten allemaal opvullen en de opslagruimte waar de drank stond, sorteren en opruimen. Dan kreeg ik de opdracht om alle sigaretten achter de toog bij te vullen en als er mensen waren, ze te helpen en ook afrekenen aan de kassa. Dan was het middag en heb ik mijn broodje opgegeten en iets gedronken. Na de middagpauze moest ik weer achter de kassa staan om af te rekenen en sloeg ik af en toe wel eens een babbeltje met iemand. Dan heb ik gewoon nog wat opgeruimd en het karton buitengezet. Om 14 uur stond mijn papa aan de winkel om mij te komen halen. Zo zag mijn YOUCA Action Day er dus uit.

8 4ECA1 - Marie Callebaut Hier een kort verslag over mijn dag als advocaat u. : aankomst in het advocatenkantoor te Aalst, waar we ook meteen doorrijden richting Gent voor de eerste zaak van vandaag. Tijdens deze autorit heb ik enkele vragen kunnen stellen aan Dominique, die zelf al 20 jaar in de branche zit. Hij vertelde mij dat je wel om moet kunnen met stress. Je bent vaak op de baan, waardoor je weleens in files belandt, net zoals wij deze ochtend. Hij heeft mij ondertussen ook al ingelicht waarover de rechtszaken gaan vandaag, zodat ik beter zou kunnen volgen in de rechtbank zelf u. : aankomst in het Hof van Beroep in Gent,, waar we meteen naar kamer 55 gaan voor het begin van de rechtszaak. Deze gaat over een probleem in verband met de verkoop van een woning via . De cliënten zijn niet ter plaatse als de zaak plaatsvindt. Dat gebeurt wel vaker bij dit soort zaken. Ik mocht meevolgen tijdens het pleidooi, waarvoor ze elk ongeveer 10 min kregen. Niet lang dus. De beslissing van deze rechtszaak zal normaal vallen op 16/11. Het was heel interessant om een rechtszaak eens van dichtbij bij te wonen. Het is wel een stuk anders in het echt dan wat we op tv altijd zien. Dominique vertelde mij ook dat hij zelf veel advocaten kent en ook nooit echt ruzie heeft met andere advocaten. Dan vertrokken we richting de rechtbank te Dendermonde u. : aankomst in de Rechtbank van Koophandel te Dendermonde, waar we snel binnengaan en ook weer snel buitengaan, daar ging het over invorderen van onbetaalde facturen. Daarna gaan we door naar de Rechtbank van Eerste Aanleg, waar het gaat over een zaak van verheffing van verdeling van nalatenschappen. Deze wordt na het pleidooi voor een maand uitgesteld en komt op 16/11 opnieuw voor. Na deze zaak lopen we nog even langs het onthaal waar ik weer merk dat er ook veel gelachen wordt: iedereen kent iedereen zo een beetje. En dit maakt de job nog fijner

9 voor iedereen. Ik geniet er ook van om de advocaten bezig te horen tijdens hun pleidooi. Alles lijkt op voorrand ingestudeerd, maar meestal komt alles vanzelf een beetje. En dat is iets heel moois om te zien. s Middags hebben we gezellig samen gegeten en in de namiddag heb ik nog wat papierwerk gedaan op kantoor. Wat, tegen mijn verwachtingen in, helemaal niet saai maar juist heel leerrijk was. Een geslaagde dag!

10 4ECA1 - Johanna Van Drogenbroeck Vandaag ben ik een dagje gaan werken bij Tomorrowland. Het officiële bedrijf heet "We Are One World bvba". Het vond plaats in Antwerpen, dus moesten mijn vriendin en ik al vroeg opstaan om de trein te halen. Om 9u kregen we een rondleiding in het hoofdkantoor van Tomorrowland. Dat was erg interessant! Daarna kregen we ons werkje voor de dag. We moesten namelijk in Excel alle facturen noteren. De voormiddag ging heel snel voorbij. We waren ook echt vrij in wat we deden. We mochten pauze nemen wanneer we wilden (natuurlijk niet altijd) en we mochten altijd om drinken gaan als we dorst hadden. Er stond dan ook een snack klaar. Het middageten begon om 12 uur. Je mocht gaan wanneer je zelf honger had, dus dat was ook echt gemakkelijk. De eetplek was heel erg modern, net zoals het hele gebouw. Die middag waren het hamburgers met groentjes. Het was een buffet, dus je kon pakken wat jezelf wou. De namiddag ging ook echt snel voorbij. We raakten meer in contact met de medewerkers en hun jobs. Iedereen had zijn eigen afdeling. Wij zaten bij de afdeling Boekhouding. Maar je had ook de creatieve afdeling. Die deden alle tekeningen en ontwerpen voor Tomorrowland. Luna en ik moesten ook wel een geheimhoudingscontract tekenen, dus zoveel kan ik niet meer vertellen, jammer genoeg. Het was heel leerrijk en iedereen was ook zo vriendelijk tegen ons. Ik was blij dat er niet allemaal regeltjes waren over wat we niet en wel mochten doen, maar dat we gewoon vrij waren. Als ik het opnieuw zou mogen doen, zou ik geen moment aarzelen!

11 4ECA2 - Luna Van den Driessche Begin van de werkdag Op verzoek van mijn werkgever ging ik om 8u30 naar zijn kapperszaak te Gijzegem om te helpen met het inladen van het kappersgerei. Dat was een kleine moeit, maar wel een zwaar werkje. Na het inladen van alle spullen mocht ik, samen met alle andere kapsters, plaatsnemen in het busje van de zaak. Vervolgens reden we naar het bejaardentehuis. Iedereen was super vriendelijk en vond het YOUCA Action Day project een mooi gebaar. Aankomst in het rusthuis om 9u15 Eerst was ik een beetje gespannen omdat het een compleet nieuwe omgeving was die ik niet kende, maar dat gevoel ging al snel weg. Er werd mij een lijst gegeven waarop alle klanten stonden die ik moest gaan halen van hun kamers om hen naar het kapsalon te begeleiden. Het was een lastige klus want sommige bewoners waren slecht te been of zwaar dementerend en in sommige gevallen waren beide problemen van toepassing. De eerste groep bestond uit 31 personen. Er was afgesproken dat ik enkel instond voor het onderhoud van het kapsalon maar omdat het de druk werd, moest ik de ouderen hun haren wassen en drogen. Op een gegeven moment leerden ze mij zelfs hoe een permanent te leggen, die nog verrassend goed gelukt was. Middagpauze Tijdens de middagpauze kreeg ik een broodje en een kom soep aangeboden door de baas. We bespraken tijdens het eten wat er ons de tweede (drukste shift) te wachten stond. De lunchpauze duurde maar een twintigtal minuutjes omdat we voorbereidingen moesten treffen voor de volgende groep. Shift 2 De volgende groep bestond uit 43 personen. Ik leerde daar twee hele sympathieke mensen kennen, namelijk Henri en Rachelle die mij met veel plezier hun levensverhaal vertelden. Ze zijn beiden nog kerngezond, maar willen hun families niet tot last zijn. Volgende week ga ik terug om hen een bezoekje brengen. Nadat alle personen hun haren gedaan waren en ze weer naar hun kamer gebracht waren, kreeg ik de opdracht om het kapsalon op te ruimen. Mijn baas bedankte mij voor mijn inzet en vervolgens keerde ik naar huis terug.

12 EINDCONCLUSIE Ik vond het een zeer interessante ervaring die ik zeker niet zal vergeten. Ook heb ik ervaring opgedaan over hoe je moet omgaan met bejaarden. Mijn respect naar de mensen die in de zorgsector werken is alleen maar gegroeid. Het YOUCA-principe moet zeker en vast verder gezet worden, het was voor mij een echte eye opener.

13 4ECA2 - Serkan Kulac leerlingen gingen vandaag werken om geld in te zamelen voor het jongerenproject van Trias ngo in El Salvador. Ikzelf heb ook voor deze dag de handen uit de mouwen gestoken en ben gaan werken voor de Firma Van Der Stockt. Ik heb magazijnwerk verricht in Zele. Het was zwaarder dan gedacht Zoals gewoonlijk stond ik vandaag weer op rond halfacht s morgens, ook al moest ik maar om negen uur gaan werken. Ik heb mij klaargemaakt en we zijn eerst vertrokken naar Dendermonde om mijn broer af te zetten op school. Dan reden we door naar Hamme- Zogge. Omdat wij er te vroeg waren, hebben we een veertigtal minuten in de auto gewacht. Toen het eindelijk negen uur werd, heeft mijn moeder mij afgezet. Ik ging naar binnen en heb mezelf voorgesteld. De werknemers zeiden dat ze er niet van wisten dat ik ging komen werken. Bij het horen van dit was ik wel even geschrokken. De baas kwam erbij en heeft mij voorgesteld. Hij zei tegen mij dat ik een halfuurtje in de winkel moest werken en dat we later naar het magazijn in Zele zouden gaan. Ik deed wat hij zei. In de winkel mocht ik helpen om de rekken aan te vullen en de klanten te bedienen. Rond halftien vertrokken we naar Zele. Mijn baas liet me kennismaken met alle werknemers daar. Eenmaal na de kennismaking kreeg ik mijn eerste echte taak. Ik moest het onkruid rond het bedrijf plukken en het mos tussen de stenen wegdoen. Ik was direct al uitgeput en moe. Om halfelf was ik er eindelijk mee klaar. Ik dronk een tasje koffie om wat op adem te komen. Daarna ging ik naar mijn chef voor een nieuwe taak. Hiermee zou ik dan de hele dag bezig zijn. Ik moest alle lege rekken van het magazijn opvullen met de dozen die zij mij brachten. Het was zwaarder dan het onkruid plukken. In het begin was het even wennen omdat ik niet zo goed wist waar welke producten stonden. Daarvoor moest ik naar de nummers op de dozen kijken en

14 dezelfde nummer terugvinden op de rekken. Om halftwee was het lunchpauze. We hebben met z n drieën gegeten: ik, mijn chef en een andere werkneemster. Het was gezellig en leuk. Na de middag gingen we volle gas door en nu was ik sneller. Mijn werk was gedaan rond halfvijf, maar ik mocht maar stoppen om vijf uur. Dus heb ik het karton in stukken gescheurd en wat opgeruimd. Om vijf uur gingen we samen met mijn baas terug naar Hamme-Zogge. Daar heeft hij mij bedankt omdat ik vandaag een handje meehielp en gaf me een zaklamp als cadeau. s Avonds was ik heel moe en ben na het eten gaan douchen en dan gaan slapen. Ik vond het een zeer leuke dag en heb zo mijn eerste werkervaring opgedaan.

15 4 ECA 2 - Brancko Potloot Donderdag 19 oktober 2017 was het de YOUCA Action Day. YOUCA is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Vandaag gingen meer dan Vlaamse en Brusselse jongeren een dag werken voor een bedrijf of organisatie, de overheid of een particulier. Het loon dat men hiermee verdient, gaat naar projecten van jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België. Het grootste project bevindt zich in El Salvador. Onze school Oscar Romerocollege Dendermonde neemt elk jaar deel aan deze dag. Ikzelf ging een dagje werken bij Go Sport. Go Sport is een winkel die gespecialiseerd is in sportartikelen en die gelegen is op de Mechelse Steenweg 188 te Dendermonde. Ik solliciteerde bij deze werkgever, omdat het me leuk leek hier te werken, want ik ben zelf redelijk sportief en kom hier regelmatig sportkledij kopen. Mijn werkdag startte om 10 uur. Om te beginnen heb ik kennis gemaakt met de verantwoordelijken: Jasper en Sandra. Ze gaven me eerst een rondleiding in de zaak en toonden me welke afdelingen er zijn en waar deze zich bevinden. Daarna mocht ik Sandra helpen met het verplaatsen van de rugbykledij en mocht ik ook de maat op de kledingstukken aanbrengen. Ik moest ook rekken afstoffen en de voetbalschoenen daarna netjes terugzetten. Om u. had ik een half uurtje pauze om te eten. Na de middag heb ik sportartikelen van de bovenverdieping naar het gelijkvloers moeten brengen en moest ik de kledij op de juiste plaatsten hangen. Ik mocht ook enkele klanten helpen. Om af te sluiten, heb ik verschillende artikelen moeten prijzen. Normaal moest ik werken tot u., maar omdat het minder druk was in de winkel mocht ik een half uurtje vroeger vertrekken.

16 Ondertussen zit de YOUCA Action Day er weer op. Het was een zeer fijne dag en een leerrijke ervaring. Op deze manier heb ik ook eens mogen ervaren hoe het is om te gaan werken. Maar het belangrijkste is dat ook ik mijn steentje heb bijgedragen voor YOUCA!

17 4 ECA2 - Jarno Beeckman Ik ben gaan werken in het bedrijf IT1 op kijkstage. In de voormiddag zou ik normaal gezien met hardware werken, computers in elkaar zetten voor mensen en computers maken maar de levering was te laat, dus heb ik niks kunnen doen. In de namiddag heb ik met software gewerkt, zoals op onderstaande foto te zien. Ik heb geleerd hoe je extra dingen met javascript aan je website toevoegt. Ik heb daarna ook mijn eigen website gemaakt. Dat was mijn dag en het was heel leuk en ik heb veel bijgeleerd.

18 4ECA2 - Liesa De Man Voor de YOUCA-dag ben ik van half 9 tot 16 uur gaan werken op het gemeentehuis in Londerzeel. Daar heb ik heel wat vriendelijke mensen leren kennen en heb ik vele kleine, maar makkelijke werkjes moeten uitvoeren. Dit deed ik omdat ik wel geïnteresseerd ben in administratie en hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Op weg naar het werk stond ik even in de file, maar ben ik toch nog op tijd gekomen dankzij mijn tante die ook op het gemeentehuis werkt. Eenmaal aangekomen werd ik meteen vriendelijk en open ontvangen door de verantwoordelijke van het personeel en mijn twee begeleiders van de afdeling bevolking. Zij gaven me al direct kleine taakjes zoals lamineren, adressen schrijven op enveloppen en er postzegels op kleven, infomapjes plooien, Ik moest op een gegeven moment zelfs helpen met het ophangen van posters (ik was blijkbaar de grootste van de afdeling, dus dat kwam van pas). Mijn begeleiders waren zeer tevreden over mijn werk en daardoor mocht ik dan ook vroeger pauze nemen dan normaal voorzien. Die pauze nam ik dan weer met mijn tante Myriam. Zij wees me de eetzaal aan en ze bood me direct een kom soep aan die je blijkbaar gratis kon verkrijgen. Dit vond ik natuurlijk geweldig, omdat ik in de voormiddag ook al koffie en appelcake aangeboden kreeg. In de namiddag mocht ik eens iets anders doen: werken voor en in het archief. Dit deed ik ook weer toevallig bij mijn tante, die me direct veel info gaf over hoe het archief ingedeeld was en wie het allemaal onderhoudt (zij dus). Ik mocht verschillende mappen sorteren en dozen vullen met vele foto s van activiteiten doorheen de jaren in Londerzeel en zijn/haar omringende gemeentes. Dit werd na een tijdje wel saai, omdat ik steeds hetzelfde werkje moest uitvoeren, dus heeft ze mij na een tijd wat ander werk laten doen in het archief zelf waar er heel moderne kasten zijn die je kan uitschuiven met knopjes.

19 Al bij al heb ik ervan genoten en vond ik het idee zelf wel leuk om eens ergens te gaan werken in plaats van een dagje naar school te gaan.

20 4ECA2 - Noah Binwa Kalondana Op donderdag 19 oktober 2017 ben ik om 8u25 gaan werken in Dendermonde op de basisschool van het Òscar Romerocollege. Op de basisschool heb ik met andere vierdejaarsleerlingen van het Óscar Romerocollege gewerkt. De directeur van de basisschool legde ons uit wat wij allemaal moesten doen op die dag. In de voormiddag hebben wij eerst gevallen bladeren opgeruimd op de speelplaats. Het was een taak die veel tijd innam. Na het opruimen van de blaadjes moesten wij oude spullen in een auto laden die naar het containerpark moesten. Daarna werden we gesplitst in twee groepen. De ene groep moest naar het containerpark onder begeleiding van de directeur en de andere moest in een kleuterklas gaan werken. Ik bleef op de basisschool met de kleuters. Wanneer de ene groep naar het containerpark ging hadden de kleuters speeltijd. Na de speeltijd ging ik gaan werken met twee andere leerlingen in een klas. De kinderen hielden zich bezig met allerlei speelgoed. Ik speelde met hen Lego, las hen boeken voor, puzzelde met hen mee, enzovoort. Om half 12 kwamen de kleuters hongerig de refter binnen. Wij hielpen de kleuters met hun middageten. In de refter was er heel veel lawaai, maar wij hebben gezorgd voor stilte in de refter. Nadat de kleuters klaar waren met eten kregen we een uur vrij en hebben we onze lunch gegeten aan het Sas. Dat was heel gezellig. In de namiddag werden we weer gesplitst in groepen van twee om in een kleuterklas te gaan werken. Ik heb toen met een klasgenoot gewerkt. In de klas heb ik met de kleuters in de poppenhoek gespeeld, geknutseld en boeken aan hen voorgelezen. Na al het spelen en knutselen was het tijd om naar huis te gaan en afscheid te nemen van alle kleuters. Dit was een zeer mooie ervaring eens te mogen gaan werken in een basisschool. Het was soms vermoeiend en het vraagt ook veel geduld. De kleuters waren niet verlegen, ze kwamen spontaan naar ons toe wat wel heel lief was. Ik had veel affectie voor hen.

21 4 ECA2 - Inês Pinto Barros Ik heb gekozen om voor de YOUCA-dag te gaan werken voor de kleuterschool van het Oscar Romerocollege. Om 8h25 moest ik aanwezig zijn om mijn dag te beginnen als een echte werknemer. De eerste twee uur heb ik, samen met vier andere leerlingen, blaadjes opgeruimd op de speelplaats. Eerst ze verzamelen met een borstel en dan in een zak steken. Het viel aardig mee. We werkten goed door en het was niet koud buiten. Daarna hebben we oude spullen in een auto geladen en zijn we ze gaan weggooien in het containerpark. Dan mocht ik eindelijk met de kleuters gaan spelen en de leerkrachten gaan helpen in de klas. Daar hebben we taken en kleine klusjes gekregen, zoals de kinderen helpen kleuren, penselen afwassen, speelgoed van de zandbak schoonmaken, enzovoort. Om half 12 moesten we mee met de kleuters naar de refter en ervoor zorgen dat ze allemaal hun middageten goed op aten. We moesten ook zien dat ze niet al te wild deden. Toen het middag was, kregen we een uur vrij en zijn we ons middageten samen gaan eten aan het Sas. Ik had een broodje gekocht. Het was gezellig. Om 13 uur zijn we terug gekeerd naar de kleuterschool. In de namiddag hebben we in de klas moeten helpen met dingen opruimen en kuisen. We werden verdeeld over de klassen. Ik moest dan, samen met Ikram Guerbaoui, in de muizenklas. Eerst kregen we dus klusjes in de klas en na 14u50 hadden we een pauze van 20 minuten en mochten we buiten met de kleuters spelen. Toen de pauze gedaan was, was het nog maar 10 minuten voor de bel en gingen de kleuters een soort van afscheidsdans doen buiten. Wij moesten dan in de peuterklas gaan helpen. We moesten namelijk de peuters helpen met hun jassen aan te doen om naar huis te gaan. Om 15u20 ging de bel en mochten alle kleuters en peuters naar huis en wij ook. Rond 1uh35 kwam ik thuis en zo heb ik mijn YOUCA-dag geëindigd.

22 Het was een leuke ervaring om eens een dag als een werknemer te werken. Ik heb dingen bijgeleerd: bijvoorbeeld dat een kleuterjuf toch niet een al te makkelijke job is. Mensen zeggen dat kleuterjuf zijn echt niet moeilijk is, maar je hebt veel geduld nodig om een hele dag met die kleuters te kunnen werken. Ik vond het een geslaagde dag en heb ervan genoten.

23 4ECA2 - Emile Van Gucht Op de YOUCA Action Day ben ik gaan werken bij mijn oom Bart. Hij heeft een buurtwinkel, genaamd Voeding Van Gucht. Toen ik eraan kwam, kreeg ik een ontbijt aangeboden. Vervolgens kon ik aan de slag gaan. Mijn eerste taak bestond erin een aantal rekken bij te vullen, evenals de frigo. In de frigo moest ik allerhande soorten blikjes, flesjes drank en bier bijvullen. Daarna moest ik flesjes melk in de rekken plaatsen, gevolgd door het schikken van wasproducten op de voorziene plaats. Ook mocht ik helpen om de klanten te bestellen. s Middags is dat zeker nodig want er komen veel klanten belegde broodjes afhalen. Ik mocht zelfs helpen om de broodjes van het nodige beleg te voorzien. Tot mijn grote verrassing is Jarno, onze klasgenoot, s middags langsgekomen. Hij werkte op amper 100 m van de zaak en kwam ook zijn broodje bestellen. Wij hebben dan samen gegeten en onze ervaringen gedeeld. In de namiddag is er nog een levering voedingswaren binnengekomen en had ik nog extra veel werk. Ik heb de frigo nog verder moeten aanvullen, maar nu met voedingsproducten zoals plattekaas, pannenkoeken, yoghurt, chocomousse, Vervolgens moest ik zuivelproducten zoals melk, chocomelk enz. aanvullen. Daarna kwam mevrouw De Boeck langs in de winkel. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om een en ander te kopen. Toen zij vertrokken was, mocht ik nog snoepwaren zoals chocolade, koekjes en snoeprepen aanvullen. Daarna was het tijd en zat de werkdag erop. Ik vond het een hele leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

24

25 4ECA2 - Jason De Ridder Op de YOUCA Action Day ben ik gaan werken op het Óscar Romerocollege. Toen ik daar aankwam, ging ik eerst naar het secretariaat om mijn veiligheidsschoenen te gaan halen. Daarna ben ik naar het werkatelier gegaan. Daar werd ik, samen met 3 andere jongens, (die daar ook een dagje gingen werken) verdeeld onder de werkmannen. Toen dat gebeurd was, gingen we aan het werk. Eerst gingen we in het gebouw van campus Welzijn en Maatschappij. Daar hebben we hout van de tweede verdieping naar beneden gedragen. Toen dat klaar was, ging ik mee naar een lokaal waar houtbewerking plaatsvond. Daar hebben we met behulp van het liftmechanisme zakken hout naar beneden laten gaan en dan was het pauze van 10 uur voor de leerlingen daar. Toen die pauze gedaan was, hebben we nog drie keer het liftmechanisme gebruikt en hout weggedaan voordat ik meeging om een verstopt afvoerputje te vervangen. Eerst gingen we eens gaan kijken wat exact het probleem was. Daarna zijn we achter de benodigde spullen geweest en zijn we het probleem gaan verhelpen. Toen dat weer in orde was, zijn we alles weer gaan wegleggen. Daarna was het middagpauze voor ons. Toen de pauze voorbij was, zijn we naar campus Talen en Exacte Wetenschappen gegaan en hebben we daar tafels en stoelen naar beneden gedragen. Eerst hadden we de lift gebruikt om zo de last wat minder te maken, maar deze konden we maar één keer gebruiken. Daarna werkte het knopje om de lift te roepen niet meer. Dus moesten we de banken en tafel naar beneden dragen. Toen dat in orde was, werden de oude banken kapotgeslagen met een hamer. Daarna mocht ik met een vuilnisblik het afval oprapen en in de container gooien. Daarna was het speeltijd voor het lager en uiteindelijk zat mijn werkdag erop.

26

27 4ECA2- Lisa Kluskens Op 19 oktober, hebben wij deelgenomen aan een project, genaamd YOUCA. Dit project is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Wij hebben hieraan deelgenomen door een dag te gaan werken, op een plek naar keuze voor geld dat naar dit project gaat. Ik ben voor één dag gaan werken ik de kleuterschool van Dendermonde. We waren in totaal met vijf leerlingen die deze job deden. Ik ben opgestaan om 6u40. Ik sta voor elke schooldag op dit uur op. Vervolgens heb ik mij klaargemaakt en ben met de fiets naar Dendermonde gereden. Toen we toekwamen werden we hartelijk ontvangen en zijn we meteen van start gegaan. Eerst hebben we bladeren die op de speelplaats lagen, opgekuist en in zakken gestoken. Dat heeft ongeveer twee uur geduurd. Dan hadden we een kleine pauze en hebben we onze koek opgegeten en vervolgens zijn we spullen gaan inladen die naar het containerpark moesten. Daarna zijn we met de adjunct-directeur van de lagere school en kleuterschool naar het containerpark gegaan om al deze spullen weg te gooien. Daarna mochten we in de kleuterschool een handje toesteken door de kleuters en peuters te helpen met eten en hun jassen aandoen. Om 12 uur zijn wij zelf gaan eten en hadden we een uurtje pauze. Dan hebben we ons opgesplitst en mochten we ieder in een klas gaan helpen. Ik stond in het derde kleuterklasje, samen met Noah. De kinderen mochten daar ieder een activiteit kiezen en wij mochten helpen waar we konden. Sommige kinderen moesten nog een werkje afmaken in verband met de herfst. Daar hebben we ze geholpen met inkleuren en schilderen. Toen de bel ging, gingen we met de kinderen naar de speelplaats en zorgden we dat ze hun jas aanhadden en een koek meehadden.

28 Over het algemeen was het een geslaagde dag. Ik vond het leuk om in een kleuterklas te staan, maar het vraagt wel veel geduld. Alleen het opkuisen van alle bladeren was zeer vermoeiend. Het was ook zeer leuk om te zien hoe het eraan toe ging in de kleuterschool van Dendermonde. En het was een heel mooie ervaring.

29 4ECB - Ikram Guerbaoui Ik heb gekozen om op de YOUCA Action Day te gaan werken op het Óscar Romerocollege. Ik heb er een zeer leuke ervaring opgedaan en heb er veel bijgeleerd. We moesten om 8u20 verzamelen op de campus van Economie & IT. Vervolgens mocht ik met meneer Putterman naar het domein van de kleuters waarbij ik, Noah, Lisa, Inês en Svetlana de eerste twee uur gevallen blaadjes van de bomen mochten oprapen. Daarna mochten we al het vuil van de kleuterschool naar de containerpark brengen. Toen we daarmee klaar waren, mochten ik en Noah in de eerste kleuterklas meehelpen. Toen het middag werd hebben we samen met de kleuterjuffen de kinderen begeleid naar de refter en we hebben hen geholpen om de kinderen rustig te krijgen. Wanneer ze klaar waren met eten, mochten de kleuters buiten spelen en kregen we een uur vrij. In mijn vrije uur ben ik samen met Asmae en Ulku frieten gaan eten. Na de middag stonden ik en Inês in de derde kleuterklas en kregen we daar van de leerkracht taken om te doen. Toen we klaar waren met onze taken was het namiddagspeeltijd. Na de namiddagspeeltijd hebben we de leerkrachten geholpen met de kinderen hun jassen en boekentassen aan te doen en hen klaar te maken om naar huis te vertrekken. Ik vond het een zeer leuke, maar vermoeiende dag.

30

31 4 ECB - Brecht Heekhout Ik heb mijn YOUCA Action Day (19 oktober 17) in Baasrode doorgebracht bij de heer Adolf Debbaut en zijn vrouw Jeannine, de opa en oma van Emile Van Gucht. Emile zelf was gaan werken bij zijn oom in de voedingswinkel, ook te Baasrode. Voor de middag mocht ik nog thuisblijven, maar rond 12u30 ben ik vertrokken met de fiets via de dijk in Schoonaarde. Na een fietstocht van 45 minuten werd ik hartelijk ontvangen in de Bookmolenstraat. De fietstocht was op zich ook leuk want de zon scheen.

32 Om halftwee mocht ik beginnen met het verwijderen van het onkruid in het gras. Na dit makkelijke klusje kwam het zwaardere werk: het lange terras afschuren. Voor dit werkje had ik een poetsproduct nodig waarmee Jeannine me geholpen heeft. Ze deed een scheutje bleekwater in een emmer warm water en wat vloeibare bruine zeep op het terras zelf. Na een uurtje schrobben was ik wat uitgeput en vroeg ze of ik even pauze wou, waarop ik meteen instemde. Ik kreeg een flesje cola, een koekje en een gezellige babbel aangeboden. Na de pauze mocht ik weer aan het werk aan de andere kant van het huis om het schuren voort te zetten. Toen ik daarmee klaar was, vroeg Adolf me om het tuinhuis wat op te ruimen. Dit verliep zeer vlot door zijn duidelijke instructies. Nadat alle klusjes gedaan waren (om 17 uur) mocht ik vertrekken. Ze waren tevreden van mijn geleverde arbeid, vooral omdat ze het zelf fysiek niet meer aankonden. Uit dit verslag mag je concluderen dat ik genoten heb van deze werkervaring en dat werken of in dit geval klussen voor een goed doel voor herhaling vatbaar is!

33 4 ECB - Isaura Kint Op 19 oktober 2017 heb ik, net zoals de andere jongeren, meegedaan aan de YOUCA Action Day. Het was echt een geweldige ervaring. Ik mocht samen met nog twee andere meisjes een dagje meedraaien achter de schermen van Thuis, de bekende soap op Eén, in Leuven. In de voormiddag heb ik een kijkje mogen nemen achter de schermen. Ik heb natuurlijk met mijn eigen ogen mogen zien hoe ze een scène opnemen, wat er allemaal moet gebeuren om zo n scène op te nemen, wie voor wat zorgt, wat er moet gebeuren voor de scène kan worden opgenomen, In de namiddag heb ik enkele productieklusjes moeten doen, namelijk handtekeningen op stapeltjes leggen, de sets helpen aankleden, Ik heb ook mogen figureren in een paar scènes. Wat was dit een onvergetelijke ervaring. Het was echt geweldig! De opnames worden uitgezonden op 26 december Wat wordt het gek om mezelf op televisie te zien. Jammer genoeg kan ik niet zoveel vertellen over mijn YOUCA Action Day omdat ik een contract hebben moeten tekenen over zwijgplicht. Ik kan dus momenteel de leuke nieuwtjes voor mezelf houden. Hoe dan ook zal ik deze dag nooit meer vergeten.

34

35 4 ECB - Jonas Van Hauwermeiren Ik ben voor YOUCA bij mijn oom gaan werken. Ik werkte bij Chocoladeatelier Vyverman. Ik was assistent-inpakker en mocht veel dozen maken maar ook pralines inpakken. Zo kon ik ook eens zien hoe het daar in het Chocoladeatelier aan toe gaat. Ik moest hiervoor naar Sint- Niklaas. Dat was niet zo moeilijk. Ik mocht gewoon mijn trein niet missen. Ik werkte van 9u30 tot wanneer iedereen klaar was rond de middag en toen aten we met z n allen. Daarna deden we gewoon weer verder. Ik deed dit samen met mijn oom Wim Vyverman en mijn tante Tine en Elise. We vormden samen een goed team. Ik vond dit een hele leuke ervaring en zo weet ik hoe een dagje van een chocolatier er ongeveer uitziet en ik vond de dag zelf ook heel tof. Ik zou dit zeker nog eens willen doen. s Avonds was ik wel wat moe, maar dat vond ik zeker niet erg.

36 4 ECB - Tristan Van Riet Op donderdag 19 oktober 2017 heb ik deelgenomen aan de YOUCA Action Day. Op die dag heb ik bij het transportbedrijf Macharis in het Hoogveld in Dendermonde gewerkt voor een bedrag van 50. Dit is voor het goede doel. Hiermee steunen wij de Salvadorianen in Zuid-Amerika. In Vlaanderen gingen jongeren aan de slag om deze mensen te steunen: een mooi initiatief. Ik ben s morgens om 7u30 opgestaan om tegen 8u30 op mijn werk te staan. Toen ik aankwam, liet de werkgever mij binnen. Mijn werkgever was mijn oom en door hem heb ik de job gekregen. De eerste taak die ik kreeg was de put uitkuisen. Dit is een gang waar je in moet gaan als je onder de vrachtwagen moet werken (dit zie je op de foto bij dit verslag). Dit werkje duurde tot tegen de middag, maar dat was nog niet alles. Daarna mocht ik de vuile palletten verzetten omdat deze op een plaats stonden waar binnenkort een luifel komt. Tijdens de middag mocht ik mee met mijn werkgever om daar te eten, dus eigenlijk bij mijn oom en tante gaan eten. Ondertussen heb ik ook in de krant gekeken. Na het eten ging ik terug naar de werkplaats om verder palletten te gaan verzetten, wat niet veel tijd meer in beslag nam. Daarna ben ik mijn baas gaan helpen in het magazijn waar ik met een soort van elektrische heftruck de vracht mocht klaarzetten voor de volgende vrachtwagen die geladen werd. Dan heb ik nog twee uur met de mecaniciens gewerkt. Ik had direct een goede band met hen en heb dus twee vrienden bijgemaakt Zo heb ik dus nieuwe ervaringen op gedaan en eens met de vrachtwagen meegereden, wat ook zeer leuk was. Op het einde van de dag heb ik afscheid genomen van mijn collega. Ik heb ook nog een leuke beloning gekregen: een overall waarmee ik die dag gewerkt heb. Deze kan nog goed van pas komen en is een leuke herinnering. Op die dag heb ik dus ook veel ervaring opgedaan in het onderhoud van vrachtwagens en het besturen van elektrische heftrucks. Dit was mijn verslag van de YOUCA Action Day.

37

38 4OC - Giulia Bajaziti Op donderdag 19 oktober was het YOUCA Action Day. Ik heb in de Delhaize gewerkt in Opwijk en ik moest rekken aanvullen. Ik heb van 9 u. tot 16 u. gewerkt; ik vond het een leuke job maar soms was het saai. De collega s waren heel vriendelijk en behulpzaam. Ik zou deze job ook als vakantiejob willen doen. Ik ben blij dat ik deelnam aan de YOUCA Action Day want ik heb nu een nieuwe werkervaring beleefd en het feit dat ik mensen heb kunnen helpen, maakt me blij!

39 4OC - Jolien Van Riet Donderdag 19 oktober ben ik voor de YOUCA Action Day gaan werken bij slagerij Rubop. Mijn mama werkt daar ook. Het was een leerrijke ervaring om eens een dagje mee te stappen in het slagersbedrijf. Het werd een vermoeiende dag. Om 5.15 uur ben ik reeds opgestaan om stipt om 6.30 uur te beginnen. De winkel gaat pas open om 8 uur maar voor de winkel opent, moest de toonbank nog gevuld worden want die wordt elke dag leeggemaakt. De slaatjes moesten allemaal in kommen worden geschept. Ik mocht ook helpen met de bereiding van de slaatjes. Eerst sneden we al de ingrediënten fijn met een machine om ze daarna te mengen in een grote kom samen met de passende saus. Toen de winkel open was, moest ik meehelpen achteraan. Ik mocht helpen koken, satés bereiden, hamburgers maken Ik vond het leuk om dat eens zelf te mogen doen. Na een vermoeiende dag kwam ik om 14 uur thuis, een ervaring rijker

40 4OC - Keren Thomas Mwanzita Vandaag 19 oktober 2017, heb ik een dagje in de keuken meegedraaid bij slagerij Pieters te Baasrode. Met onderstaande enthousiaste, aangename, sympathieke mensen Pieter, Geert en Andy heb ik mogen samenwerken. Ik kwam aan met mijn fiets rond half 8 en ze verwelkomden me gastvrij. Ik kreeg meteen een schort en speciale werkschoenen; mijn handen moest ik grondig wassen. Daarna mocht ik aan de slag. Ik begon met wortels te schillen en in stukken te snijden. Dan ben ik burgers gaan maken, ik moest het gehakt wegen en in een bolletje draaien. Nadat ik ze had gevormd moest ik ze kruiden aan de rand. Vervolgens heb ik brochettes/satés bereid met gemarineerd vlees, uien en gesneden paprikastukjes. Het vlees was wel heel koud. Ik heb ook pitavlees gebakken, raapjes gesneden en vlees vacuüm verpakt. Tijdens de middag kreeg ik een lekker belegd broodje en een blikje frisdrank. Na elke klus kreeg ik een kleine pauze. Het was een zware maar geslaagde dag met fantastische mensen. Bedankt dat ik deze dag heb mogen ervaren. Het was ook wel interessant om te zien hoe sommige bereidingen worden gemaakt (bv. chipolata). Ze boden me ook een pikante droge worst aan. Het was een leerrijke uitdaging waarvan ik echt genoten heb.

41

42 4OC - Mathias Guilliams Het was een heel leuke en toffe ervaring om deel te nemen aan de YOUCA-dag. Ik heb er ook veel geleerd. Ik heb gewerkt bij de Fabriek Vondelmolen te Lebbeke. Ik moest er om acht uur zijn zodat ze mij konden ontvangen en uitleg geven over hoe alles te werk gaat. Ik kreeg de juiste werkkledij. Er werd mij ook een locker toegewezen waarin ik alles mocht opbergen. Toen iedereen aanwezig was werden we verder begeleid naar onze werkplaats waar we eerst onze handen moesten wassen en ook nog eens desinfecteren voor de goede hygiëne. Daarna werd ons uitgelegd hoe je de peperkoek goed moest inpakken. Uiteindelijk zijn we om 8.30 uur begonnen met het echte werk. We kregen redelijk snel een pauze van 15 min om daarna tot 12 uur verder te werken. We moesten peperkoeken harten inpakken. Na de middagpauze heb ik peperkoeken die fout waren ingepakt of waarmee iets fout liep opnieuw uitgepakt. Om uiteindelijk de allernieuwste peperkoek Birthday Edition in te pakken en op paletten te zetten. We kregen daarna een zak met peperkoek mee en mochten om 16 uur naar huis gaan. Het was een toffe ervaring om te zien hoe in een fabriek wordt gewerkt en ook om te weten te komen hoe de peperkoek zowel machinaal als manueel wordt verpakt.

43 4OC - Maxim Heuvinck Ik heb een superfijne en vooral leerrijke dag beleefd tijdens de YOUCA ACTION DAY. Ik heb voor één dag gewerkt in het NH Hotel Belfort in Gent. Ik ben begonnen om 7.20 uur en gestopt om uur. Ik heb de manager ontmoet en heb samengewerkt met het zaal- en het keukenpersoneel, de kuisploeg en de maître d hôtel. Ik heb s morgens bij het ontbijt meegeholpen: tafels dekken, afruimen en netjes maken; het buffet afruimen. Daarna heb ik de lunch voorbereid. En in de namiddag heb ik de volledige keuken en extra ruimtes gekuist. Kortom, een zeer toffe ervaring. Daarvoor mijn oprechte dank aan het hotelteam!

44 4 OC - Rune Wenselaers Ik ben een dag gaan werken in het woonzorgcentrum Aymanshof in Dendermonde. Het is een woonzorgcentrum waar bejaarde mensen verzorgd en opgevangen worden. Ik heb daar gewerkt tussen half 9 en half 5 in de namiddag. Ik heb een dag meegelopen met het animatieteam, ik werd begeleid door Jessy Dhaenens. We hebben eerst het altaar klaargezet zodat de priester nadien een misviering kon geven aan de mensen die geïnteresseerd waren. Nadien speelden we een spel met de bejaarden, het was heel leuk om te zien hoe enthousiast ze waren. Voor de middag hebben we ook geholpen om de bewoners eten te geven. Ik vond het ook leuk dat de bejaarden zelf mochten kiezen of ze aan een bepaalde activiteit deelnamen of niet. Als ze geen zin hadden, werden ze niet verplicht om te gaan. Sommige mensen hadden geen zin in het spel zelf maar deden toch mee voor de leuke sfeer die er was tussen hen en de medewerkers. Na de middag werd er een bingomoment georganiseerd, eerst moesten we de zaal in orde brengen en nadien hielpen we de mensen met spelen. Ten slotte hebben we de mensen terug naar hun kamer gebracht. Het was een zeer leuke ervaring en ik heb mij echt geamuseerd. Ik ben daar zeer goed ontvangen geweest. Ik hoop dat de bejaarden zelf ook van ons gezelschap genoten hebben.

45 Dit is een foto van mij en de mevrouw waarmee ik bingo heb gespeeld. Ze was heel blij dat ik haar gezelschap heb gehouden. Nadien heb ik haar naar haar kamer gebracht. Vele bejaarden wilden liever niet op de foto maar deze mevrouw was zo vriendelijk om dat wel toe te staan.

46 4OC - Silvia Di Maria Ik heb als assistent costumer service bij de Triodos Bank in Brussel gewerkt. Ik heb de hele dag samengewerkt met een medewerker van de costumer service. Die heeft me getoond hoe het allemaal werkt. Tijdens onze middagpauze kregen we ook een bezoekje van twee El Salvadoraanse meisjes die kwamen kijken wat wij allemaal deden en we hebben met hen gepraat. De Youca-dag was een heel interessante ervaring.

47 4OC- Svetlana Hermans Op donderdag 19 oktober was het YOUCA Action Day. Ik werkte in de kleuterschool van het Oscar Romerocollege samen met Lisa Kluskens, Ines Pinto Barros, Ikram Guerbaoui, Noah Binwa en Ellie Verhulst van 8.30 u. tot uur. In de voormiddag hebben we de bladeren van de speelplaats verzameld en in zakken gestoken zodat de speelplaats weer netjes was voor de kinderen; ook oude kasten, kartonnen dozen en allerlei oud materiaal werden verzameld. Met al dit vuil gingen we naar het containerpark in Appels waar we alles sorteerden. s Middags gingen we met de kleutertjes naar de refter waar zij hun middagmaal aten. We moesten erop letten dat het niet te luid werd en vervolgens hielpen we met het afruimen en het begeleiden naar de speelplaats. Hierna kregen we zelf een pauze en aten we onze boterhammen op. Na de middag gingen Ellie en ik naar het dolfijnenklasje waar we de juf mochten helpen. We gingen met de kinderen naar buiten omdat ze leerden over de herfst. Buiten zochten we mooie bladeren en genoten we van de natuur, toen we weer binnen waren, mochten de kinderen vrij in de klas spelen. Ellie en ik moesten toezien dat er geen ruzie was en dat iedereen gezellig aan het spelen was. De kinderen waren heel lief en braaf. Om 14 u. aten de kleuters een tussendoortje en hielpen we onder andere met het openen van de verpakkingen, hierna volgde een pauze voor de kinderen en hielden we toezicht op de speelplaats. Na de laatste speeltijd hielpen we de kinderen bij het zich klaarmaken om naar huis te gaan. Wanneer iedereen weg was, mochten wij ook vertrekken. Ik vond het een heel leerrijke dag en het was bijzonder leuk!

48

49 4OC - Xander De Vylder Ik ben voor het project YOUCA Action Day één dag gaan werken in de Proxy Delhaize, Grootzand in Grembergen. Er waren nog twee studenten van het atheneum die één dag kwamen werken voor YOUCA. Toen ik aankwam, werd ik verrast door mijn eerste begeleider Wesley met een ontbijtje. Daarna nam Wesley me mee naar boven en gaf me mijn kleren voor de dag en dat was een polo waar studentencrew opstond. Na een korte voorstelling begon mijn werkdag. Eerst en vooral hebben Wesley en ik de winkelkarretjes schoongemaakt en opnieuw geschikt in de rekken. Daarna hebben we de afdeling van de drank aangevuld met de stock uit het magazijn. We hebben sterkedranken, bier, water en frisdrank aangevuld. Ik was verbaasd hoeveel dranken er staan in het magazijn en hoeveel werk erin kruipt om alles aan te vullen. Vervolgens moesten we de soep herschikken in de rekken en daar heb ik goed geholpen want Wesley kon zich niet goed bukken. Daarna hebben we de producten die over datum waren in de vriezer vervangen door de verse nieuwe producten en ik kan je zeggen dat 5 minuten in -20 graden Celsius staan, koud is na een tijdje. Maar de vriezers van de zuivelproducten moesten gerepareerd worden dus moesten Wesley en ik de zuivelproducten uit de vriezer verplaatsen. Daarna mocht ik 10 minuten achter de kassa zitten omdat Wesley een pauze aan het nemen was. Toen kreeg ik zelf een pauze en zat de werkdag van mijn begeleider er op. We namen samen nog een foto als aandenken samen met de andere werkers.

50 Ik kreeg als nieuwe begeleider Tom. Hij is verantwoordelijk voor de groenten- en fruitafdeling. We hebben het leeggoed verzameld en klaargezet voor de vrachtwagen. Daarna kwam een leerkracht mij bezoeken. Toen hebben we al het karton verzameld en het in de kartonmachine gegooid. Nadien hebben we het magazijn herschikt met de andere twee studenten. Vervolgens hebben we ons verfrist en ons terug omgekleed; onze werkdag zat er op. Ik heb een dag in het dagelijkse leven van een medewerker van de Delhaize meegemaakt en ik hou het voorlopig liever bij de schoolbanken, maar het was een leuke ervaring. Ik zou het iedereen aanraden om zich elk jaar in te zetten voor de YOUCA-dag!

51 4OIT - Berre Berré Ik werd rond 8 uur opgehaald door mijn tante die daar ook werkt. We kwamen aan op onze bestemming om 9 uur. Het werd een zeer warme welkom door alle collega's die reeds aanwezig waren. Het bureau is gevestigd in het centrum van Sint-Niklaas. Toen ik aankwam moest ik direct in actie schieten en begon ik meteen te werken. Ik vond het zeker niet erg omdat ik het best leuk vond. Archiveren was mijn taak. Dus mappen ordenen op datum, alles op orde zetten en mappen naar de zolder brengen. Toen de middagpauze eraan kwam, kregen we een halfuurtje pauze. Na het eten moesten we weer aan de slag! Maar ik kreeg natuurlijk wel een andere taak, vanaf dan mocht ik verrichtingen nakijken en verbeteren. De dag ging zeer snel voorbij ook al had ik dat niet verwacht. We hebben uiteindelijk gewerkt tot 18 uur. Het was hard doorwerken, maar al bij al was het een zeer leuke dag!

52 4OIT - Cedric Heremans Ik heb geholpen met het laden en lossen in het bedrijf van mijn vader. Ik was niet op een bepaalde plek want mijn vader moest naar verschillende winkels in Antwerpen. Hij moest daar telkens goederen laden en lossen. Ik heb van 5 tot 17 uur samengewerkt met mijn vader.

53 4OIT - Jochem Van de Sompel Ik heb tijdens de YOUCA Action Day in de supermarkt Magda gewerkt. Er zijn verschillende sectoren en ik werkte in de slager. Wij stonden er met vijf personen. Ik werkte samen met iemand anders van de vijf aan de reserve. De reserve zijn panklare gerechten die in de toonbank liggen; de klanten kunnen ze thuis direct klaarmaken. Ik vond het wel leuk om daar een volledige dag te gaan werken, maar ik had reeds de nodige ervaring omdat ik er elk weekend werk. Het was toch een zeer leuke dag!

54 4OIT - Koen Van der Plas Ik heb tijdens de YOUCA Action Day in het informaticabedrijf Exabyte gewerkt. Het bedrijf is gevestigd in Puurs, Keulendam beneden in een appartementsgebouw. Volgend jaar verhuizen ze naar een nieuwe kmo-zone in Puurs waar ze een nieuwbouw zullen bouwen die veel groter is. Momenteel is het kantoor veel te klein. De baas van het bedrijf is Kristof Vissers, hij werkt samen met acht medewerkers. Dit is niet zo veel daarom is het dan ook een kmo. Alle collega s zijn leuk. Ik ben rond 8 uur met Kristof naar Puurs vertrokken en we zijn om ongeveer 8.15 uur aangekomen, toen was Lieve -de secretaresse- reeds aanwezig. Eerst heb ik een rondleiding in het bedrijf gekregen en was ik aangenaam verrast door de serverroom. Daar staat namelijk een groot rack vol met servers, het was er zeer koud de temperatuur is ingesteld op 19 C. Wouter en Maarten, de networkengineers, kwamen aan rond 8.30 uur. Samen met hen heb ik enkele opdrachten uitgevoerd tijdens de YOUCA- dag. We hebben direct een pc van HP geopend en de harde schijf van HP vervangen door een SSD van Samsung. Een SSD is een snel opslagmedium, je kan dit vergelijken met de werking van een usb-stick. Daarna hebben we nog een geheugenlatje op het moederbord geplaatst. De computer hebben we gesloten, Windows 10 geïnstalleerd en een antivirus toegevoegd. Nadien hebben we alle updates geïnstalleerd en de computer klaargemaakt voor de installatie bij een klant. Voor de middag hebben we nog een beetje gelachen en moest ik netwerkkabels op orde leggen. Deze netwerkkabels moesten gesorteerd worden op lengte. Dan heb ik nog heel wat prospectiemapjes moeten maken: deze mapjes bevatten informatie over de activiteiten van Exabyte bijvoorbeeld camerabeveiliging, online back-ups, Tijdens de middagpauze zijn we bij McDonald s lekkers gaan halen en tot 13 uur aten en lachten we. Rond uur heb ik een gelijkaardige opdracht uitgevoerd als in de voormiddag. We hebben een computer klaargemaakt, alleen deze bevatte nog twee extra poorten die

55 we nog moesten plaatsen. De sloten in de computer waren te klein voor deze poorten dus heeft Maarten een stukje ijzer afgeknipt dat was natuurlijk lachen geblazen. Als alles in de computer aanwezig was, moesten we de poorten (parallel en serieel) nog installeren. We hebben deze computer virtueel geïnstalleerd omdat deze computer gebruikt wordt om een machine aan te sturen. De machine ondersteunt geen Windows 10 maar wel Windows XP. Virtualisatie betekent dus dat men een tweede operatingsysteem op de computer heeft. Nadien heb ik een beetje meegekeken met Gill, hij is ook networkengineer en zat naast mij. Hij behandelde de inkomende problemen via telefoon en tickets. Een grappig voorbeeld: de vrouw aan de telefoon meldde dat de icoontjes op haar scherm ineens heel groot waren en ze wist niet hoe ze deze moest verkleinen. Deze dag was voor mij leerzaam vooral door mijn interesse in informatica en tevens leuk omwille van de sfeer in het bedrijf!

56 4OIT - Michiel Peirelinck Job: kleuterleider in 3 de kleuterklas Plaats: gemeentelijke basisschool De Klinker, Schoonaarde Begeleider: An Van Damme Ik ben de dag begonnen om 8 uur. Ik ben met juf An meegegaan naar de klas en zij heeft mij een beetje gezegd wat ik moest doen doorheen de dag, zoals: agenda s bekijken, muziekschriftjes verder aanvullen, Daarna ben ik op de speelplaats gaan staan samen met de juf. Dan zijn we de klas binnengegaan en is de juf begonnen met het eerste klasuurtje waarin de kleuters zeggen wat ze allemaal hebben gedaan of wat er gebeurd is. Ik heb ook mijzelf voorgesteld aan de kleuters en die waren heel enthousiast. Het eerste wat ik heb gedaan is sommige kleuters helpen met puzzelen en knutselen in de speelhoeken Dan was het speeltijd. Na de speeltijd hebben we het kabouterspel gespeeld, dat is een spel waarin de kleuters de verschillende kleuren leren. Ze gooien met drie dobbelstenen met altijd een andere kleur en dan moeten ze met de drie opgegeven kleuren een kabouter zoeken die die de kleuren ook draagt. Daarna mochten de kleuters weer spelen in de verschillende speelhoeken. Toen het middag was, heb ik mij in de leerkrachtenkamer gezet en wat bijgebabbeld met oude bekenden. Daarna heb ik op de speelplaats wachtgehouden bij de kleuters. In de namiddag zijn we begonnen met een spel waarin de kleuters leren tellen en meester Michiel deed ook mee. We kregen een emmertje en daarin moesten zeven voorwerpen worden verzameld. Sommige kleuters hadden er exact 7, anderen 6 of 8 of zelfs 13. Daarna hebben ze weer in de speelhoeken gespeeld. Dan was het speeltijd en daarna tijd om naar huis te gaan. Ik heb er echt van genoten. Het was een superdag!

57 4OIT - Robin Vermeir Helpen op school Alles startte om 8.20 uur op school toen we in werkgroepjes werden verdeeld in de refter. Mijn eerste werk was het ordenen van alle ziektebriefjes in het secretariaat, het waren ongeveer 100 tot 150 ziektebriefjes dacht ik. Daarna heb ik informatie moeten doorgeven aan andere domeinen dus ben naar zo goed als alle domeinen moeten stappen behalve naar het domein Techniek & Engineering. Dit was dan wel soms moeilijk omdat ik niet direct het secretariaat vond. We hebben ook een leerling in 3OR die zeer groot is en die moet houten balken onder zijn bank hebben anders geraakt hij er niet makkelijk onder, dus ben ik die eronder gaan leggen. Het was wel moeilijk om die balken eronder te krijgen want je moet die bank omhoog blijven houden en intussen die balken eronder steken Ook hebben we nog van alles moeten opbergen dat in de feestzaal lag. Jammer genoeg konden we niet zoveel doen in de namiddag. Ik vond het een leuke dag. Ik vond het eens iets anders om op school te karweien. Ik dacht eerst dat dit saai zou worden.

58

59 4OIT - Tine De bruyn Tijdens de YOUCA Action Day ben ik gaan werken in de lagere school waar ik vroeger zelf les volgde. KoHa Zouaaf is een topschool waar ik mijn loopbaan in het kleuter- en lager onderwijs mocht beleven. Daar heb ik leuke dingen gedaan zoals spelen met de kleuters, helpen in het eerste leerjaar en de nabewaking begeleiden. Samen met vier andere leerlingen die zich engageerden voor de YOUCA Action Day heb ik een fijne maar vooral leerrijke dag beleefd. We hebben samen als team gewerkt maar ook als invidu met ieder zijn eigen capaciteiten. Ik ben mijn dag gestart met het helpen in het eerste leerjaar. Al gauw werd ik juf Tine genoemd, superleuk! Daar heb ik geteld, samen in een rekenschriftje gewerkt, lettertjes geleerd en gepraat over hoe belangrijk het is je tanden te poetsen. De kindjes waren allemaal zeer enthousiast over mijn komst en werkten extra goed mee. Na de middag mocht ik mij amuseren met de kleuterjes en helpen op het secretariaat. Ik mocht folders rondbrengen naar de klassen en rapporten in orde brengen. Zo zag ik al mijn oude leerkrachten nog een keer terug. De kleuters helpen met virtuele spelletjes en hoekenwerk was ook top! Het was een superleuke ervaring, ik zou het zo weer overdoen!!

60 4OR - Yusuf Coban Ik heb gewerkt op school met de klusjesmannen. Ik ben beginnen werken om 08:00 uur stipt. Eerst gaf de baas info over ons werk, wat we moesten doen. Na een paar minuten begonnen we direct met werken, we moesten grote stukken hout van de 3 de verdieping naar beneden brengen en dan in de aanhangwagen doen. Na 40 minuten gingen we dan naar een andere campus om hout te gaan halen. Ik ben twee keer naar het containerpark gegaan. Na de middag heb ik al de vuile stenen en zand op geschept en dan in de aanhangwagen gegooid. Ik ben daarna naar de campus van Talen & Exacte Wetenschappen gegaan om wat bakken kapot te trappen, stenen in de kruiwagen te zetten en in de aanhangwagen te gooien. Nu pas kon ik me inbeelden hoe de arbeiders werken, het is echt hard werk. Maar het was een leuke ervaring om te zien wat ze allemaal deden. Ik ben blij dat ik arme mensen heb geholpen.

61 4OR - Farah Saidi Op 19 Oktober 2017 was het YOUCA Action Day. Op die dag ging ik normaal in Lola & Lisa werken maar op het laatste moment hebben ze niets meer laten horen of ik mocht komen, dus heb ik die dag op school gewerkt. Ik vond het een zeer leuke ervaring en vond het fijn om te werken voor een goed doel. We hebben taken gekregen zoals de kasten van het secretariaat helemaal op te ruimen, de 8-liter waterflessen naar de leraarskamer te brengen, het personeel van de refter meehelpen in de keukens, spullen in de kamers boven de feestzaal naar de vuilbakken te brengen en te sorteren. Ik vond het allemaal leuk om te doen want zo leerde ik de schoolplekjes en personeel beter kennen. Ook gaf het me een goed gevoel omdat ik wist dat ik het deed voor een goed doel. Ik vond YOUCA Action Day een leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

62 4OR - Arnaud Ugirashebuja Voor mij begon de YOUCA Action Day heel goed. Ik stond op en had een andere mentaliteit dan een andere schooldag. Ik had al gewerkt tijdens een studentenjob, maar deze dag voelde anders. Ik vond het leuk dat we die dag geen les kregen, dat was super voor mij. Ik kwam op school aan want ik had geen werk gevonden, dus moest ik me aanmelden op school. Het team van het secretariaat had al werk voor ons voorzien. Ik was niet alleen. Er waren nog andere jongens die geen werk hadden gevonden. Er werden groepen gemaakt van jongens en meisjes. Ik en de andere jongens moesten tafels en stoelen naar de 3 de verdieping brengen. Ik vond het leuk want ik maakte kennis met andere jongens van het 4 de middelbaar. We hadden zoveel werk dat we pas in de namiddag klaar waren. Tijdens de middag kregen we pauze zoals normaal en om één uur gingen we naar de refter. Dit was mijn YOUCA Action Day, kort maar tof.

63 4OR Burkay Basoglu Om 11uur was ik aanwezig in de winkel Anatolia. Ik begon direct goed: ik heb de winkel gedweild. Daarna werden er nieuwe producten gebracht en die ik heb ik op hun plaats gezet. Dat duurde eventjes. Toen ik klaar was, was het al middag, dus was het tijd om te eten. De begeleider had heel lekkere eieren gekookt. Het was heel lekker hoor! Het smaakte goed. En daarna was mijn buikje vol. Nu terug aan het werk. De begeleider zei: Pak maar het product om ramen te poetsen en begin alle ramen van de winkel te poetsen. Dat is allemaal goed verlopen. Het duurde een tijdje maar het was goed. Rond 18uur kwamen er veel mensen, dus moest ik aan de kassa staan en af en toe afwassen.

64 4OR - Femke Vandevelde Tijdens de YOUCA Action Day ben ik gaan werken als kleuterjuf. Ik heb dat gedaan in de Visitatieschool in Baasrode. Ik heb gewerkt van kwart over acht tot halfvier. Het was echt een super dag! Ik heb met de kindjes gespeeld en ik heb hen geholpen met het eten. Ik heb ook de juf geholpen met de lessen voor volgende week voor te bereiden en heb ook op de speelplaats gestaan. Het was tof om een hele dag met de kindjes bezig te zijn. Ik heb er veel uit geleerd over hoe ik met de kindjes moet omgaan. Later zou ik zelf kleuterjuf willen worden want ik vond het heel tof.

65 4OR - Ibtihal Zerouali Voor de YOUCA dag ben ik een dag met mijn vader mee geweest: hij is vertegenwoordiger. Ik ben om vertrokken richting Antwerpen. Wij hebben daar zes klanten bezocht. Ik heb veel bijgeleerd hoe ik met mensen kan communiceren. Ik heb ook geleerd hoe ik dingen kan uitleggen. Ik heb gezien hoe hij bestellingen heeft opgenomen. Het was een leerrijke dag voor mij.

66 4OR - Mehmet Ercan Aydin Ik heb op 19 oktober gewerkt bij Warme bakkerij Dender in Dendermonde. De dag begon goed: om acht uur was ik aanwezig in de winkel. Eerst moest ik Hasan helpen om het deeg te bewerken. Rond 9 uur kwamen er nieuwe producten. Via de hulp van een steekwagen hebben Veysel, een collega van mij en ik de producten naar binnen gebracht. Het duurde wel even. Toen alles in orde was hebben we een koffiepauze genomen. In de middag kwam er veel volk om te eten. Ik heb ze lahmacun of met een andere naam Turkse pizza klaargemaakt. Ze vonden het wel lekker. Na de middag was het wat rustiger. Toen heb ik de lege kasten gevuld en de winkel opgeruimd.

67 4OR - Noema Zerouali Dit is mijn verslag over YOUCA ACTION DAY op donderdag 19 Oktober Ik had geen werk gevonden dus moest ik naar school gaan. Ik moest de poetsvrouw helpen in de refter en in de gangen moest ik stofzuigen en affiches ophangen. Toen moest ik het lokaal van het secretariaat poetsen. Ik heb de kast proper gemaakt en alles in orde gezet.

68 4OR - Qawtar Bouafia Het was een hele leuke dag, voor de eerste keer heb ik een keer moeten werken en dat vond ik wel spannend. Ik vond het ook leuk dat we geen les kregen, daar was ik wel blij over. Ik moest naar school gaan omdat ik geen werk had gevonden. Ik was niet de enige, er waren nog andere zoals Noema, Farah, Shannen en nog andere leerlingen. Toen ik aankwam moest ik eerst in de refter gaan zitten om daar te wachten tot mevrouw Plasmans een opdracht voor mij had. Er werden groepjes gemaakt van 2 personen. Shannen en ik waren samen, wij moesten pakken van melk naar de andere campus brengen (Welzijn en Maatschappij): dat moest in de koelkast van de keuken. Dat was wel heel erg zwaar, want we wisten in het begin helemaal niet waar we het moesten brengen dus waren we 4 keer over en weer gelopen. Maar uiteindelijk hadden we het gevonden en moesten we dan flessen water dragen naar meneer Cardoen zijn kantoor. We moesten ook flyers ophangen en ook het water van de lerarenkamer vervangen. En dat was het dit moest ik allemaal doen tijdens de YOUCA Action Day. Ik vond het een geslaagde dag. En ik voelde mij goed omdat ik alles wat ik die dag deed niet voor niets was geweest want het gaat naar een goed doel en dat vind ik echt goed.

69 4OR - Shannen Baeyens Ik heb op school gewerkt samen met Noema, Qawtar, Arnaud en Farah. We kregen verschillende taken die we moesten doen zoals de waterflessen vervangen, dingen verplaatsen naar een andere plaats of in de feestzaal boven in die kamertjes van alles opruimen. Soms moesten we wel even wachten in de refter maar tenslotte ging de dag wel nog goed vooruit. Het was wel leuk om eens een dagje iets anders te doen.

70 4OR - Stijn Van Reepingen Mijn verslag van de YOUCA Action Day: Ik heb in een dagopvang voor oudere mensen gewerkt. Ik heb de mensen bezig gehouden door er mee te wandelen, praten, spelen, koken, tv kijken,... Het was wel leuk omdat die mensen daar super blij van worden. Ze wilden alleen maar meer en meer met mij doen. Dat is super lief en mooi. Ik zou het niet als job doen omdat ik dan mensen moet wassen; dat is echt niks voor mij.

71 4 OR - Wieter Annaert Ik ben s ochtends vroeg opgestaan om naar Lokeren te gaan samen met iemand van onze school en haar moeder. De mama heeft ons eerst in het gebouw een kleine rondleiding gegeven. Daarna heeft ze ons bij een verpleegster geplaatst die ons meenam voor een hele dag. Ik heb met de oude mensen geturnd en hen eten gegeven. Ik heb veel met de mensen gepraat en hen naar hun kamers gebracht. Daarna heb ik gegeten en hadden wij een uurtje pauze. Vervolgens hebben we in de keuken geholpen en de karren gevuld met alles wat er op een tafel hoort te zijn. Toen dat gedaan was, heb ik kleren op de rekken gestapeld maat bij maat. Als laatste grote klus heb ik moeten werken in de cafetaria: daar heb ik afgewassen en afgedroogd, de frigo s gevuld, en de mensen nog naar de kamers gebracht omdat er net een activiteit was geweest. Als laatste hebben we nog eventjes gezeten en iets gedronken en een koekje gekregen. Toen dat op was, zijn we in de auto gestapt en naar huis gegaan. Dit was mijn dag en ik vond dit wel eens leuk om te doen. Het mag voor mij elk jaar zo zijn

72

73 2017 YOUCA Action Day 19 oktober 4OR - Remco Linssen Op 19 oktober 2017 heb ik in de HORTA- DE KINDER gewerkt in Buggenhout/Opdorp. Ik heb die dag een inventaris moeten opmaken van alle goederen die geleverd werden door leverancier BUCOMAT-zaden. Dit duurde 4 en een half uur. Daarvoor had ik de winkel moeten vegen binnen en ook nog eens buiten de blaadjes weghalen van voor de winkel en maïs met het steekwagentje moeten afleveren achteraan op de grote hoop. Dit is zeker geen werk dat ik wil blijven doen! Zeker niet!

74 4OR - Irem Argu Het restaurant waar ik in heb gewerkt heet Hayal (= droom). Het is een ontbijtrestaurant. Het is open vanaf 08.30u tot 17.00u. Ik heb vanaf 10.00u tot 17.00u gewerkt. Het restaurant bevindt zich in Antwerpen- Zuid. Om naar daar te geraken, ben ik met de bus en trein gegaan. De baas van het restaurant is een goede vriendin van mijn moeder. Ze vroeg of ik nog moest ontbijten. Ik heb ontbijt gekregen en daarna moest ik aan de slag. Eerst kreeg ik uitleg en daarna ben ik beginnen te werken. Ik moest alle afval en restjes van de borden afvegen in de vuilbak. Daarna had ik de taak gekregen om de borden te vullen met de gerechten die de kok had klaargemaakt. Dan moest ik de klaargemaakte borden naar de klanten brengen. Het restaurant was niet zo druk, dus we hadden eigenlijk veel vrije tijd. Ik vond het wel een leuke dag. Toen het restaurant eindelijk was gesloten, moesten we overal schoonmaken en dan pas mochten we vertrekken. De baas van het restaurant bracht me naar huis. Dit was mijn verslag over de YOUCA day!

Zuiddag 20 oktober 2016

Zuiddag 20 oktober 2016 Wat hebben onze leerlingen van 4 Office en retail van het domein Economie & IT allemaal beleefd? U leest het hier 4 OR - Zeineb Boughlam Mijn Zuiddag vond plaats in Hema Dendermonde. Ik heb eerst rekken

Nadere informatie

Zuiddag 20 oktober 2016

Zuiddag 20 oktober 2016 4ECB - Gédéon Dusabe Op donderdag 20 oktober gingen de leerlingen van het 4de middelbaar de hele dag werken voor het zuiden. Elke leerling kon zelf zijn eigen job kiezen om zo ook ervaring op te doen voor

Nadere informatie

Zuiddag 20 oktober 2016

Zuiddag 20 oktober 2016 Zuiddag 20 oktober 2016 Wat hebben onze leerlingen van 4 Economie A2 van het domein Economie & IT allemaal beleefd? U leest het hier Zuiddag 20 oktober 2016 4ECA2 - Anneleen De Moor Febe en ik gingen werken

Nadere informatie

Zuiddag 20 oktober 2016

Zuiddag 20 oktober 2016 Zuiddag 20 oktober 2016 Wat hebben onze leerlingen van 4 Economie A2 van het domein Economie & IT allemaal beleefd? U leest het hier Zuiddag 20 oktober 2016 4 ECB - Zoë De Boom Voor Zuiddag ben ik gaan

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Margot Aesaert aan tafel bij Van Gils & Gasten op Zuiddag

Margot Aesaert aan tafel bij Van Gils & Gasten op Zuiddag Margot Aesaert aan tafel bij Van Gils & Gasten op Zuiddag Met de trein vertrok ik om 7:30 naar Brussel. Bestemming: August Reyerslaan 52. Na een korte rit met de tram arriveerde ik bij het VRT-gebouw.

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Infobrochure onthaalklas

Infobrochure onthaalklas Infobrochure onthaalklas Juf Kelly Schooljaar 2012-2013 Beste ouders, Met deze brochure wil ik jullie op de hoogte brengen hoe het er allemaal aan toe gaat in onze klas. Jullie krijgen een overzicht van

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

De eerste schooldag voor uw kapoen!

De eerste schooldag voor uw kapoen! De eerste schooldag voor uw kapoen! Binnenkort gaat uw kapoen voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter en voor u. Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: Zal mijn kindje wenen?

Nadere informatie

Infoboekje. Maastrichtersteenweg Hasselt

Infoboekje. Maastrichtersteenweg Hasselt Infoboekje Maastrichtersteenweg 23 3500 Hasselt 011 22 41 19 directie@hetkleineatheneum.be 1. Schooluren Kleuter: Voormiddag van: 8u45 tot 11u40 Namiddag van: 12u40 tot 15u15 Woensdag van: 8u45 tot 12u20

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014

Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014 Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014 Inloopavond / open school Dit jaar waren wij weer aanwezig op de inloopavond en hebben ons daar gepresenteerd om u en andere ouders enthousiast

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje 2 Inhoudsopgave: Hallo Jumbo Panningen pag. 4 Slimme formule pag. 5 Jumbo s 7 zekerheden pag. 6-7 Placemat pag. 8-9 Speurtocht pag. 10-15 Een dag je Boodschappen

Nadere informatie

Voor het eerst naar de kleuterschool

Voor het eerst naar de kleuterschool Voor het eerst naar de kleuterschool 1. Welkom EEN NIEUWE JUF VOOR J U L E S Welkom in de eerste kleuterklas! Je zal merken dat er van deze jonge kinderen al veel wordt verwacht. Toch willen we sterk

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly

Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly Ik heet jullie van harte welkom in de eerste kleuterklas:1ka Bij juf Kelly In de eerste kleuterklas is het vooral belangrijk dat de kleuters zich veilig en goed voelen:het welbevinden van de kleuters staat

Nadere informatie

Je Peuter mag nu naar school

Je Peuter mag nu naar school Je Peuter mag nu naar school Binnenkort gaat je kind voor het eerst naar school. Een grote stap voor je kind en voor jou. Een nieuwe situatie, die veel vragen kan oproepen. Elke dag vroeg opstaan, het

Nadere informatie

21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! 22 JULI: EEN RAT, NET ALS DE BEVER GEDULDIG EN KLEIN, MOEST DE LEEUW ZIJN

21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! 22 JULI: EEN RAT, NET ALS DE BEVER GEDULDIG EN KLEIN, MOEST DE LEEUW ZIJN 21 JULI : NU WAS DE BEVER, NET ALS DE MIER, EEN IJVERIG EN VLIJTIG DIER! We waren die ochtend al vroeg uit de veren en wachtten vol spanning op het grote vertrek. Eerst verzamelen rond de kerk, alle vriendjes

Nadere informatie

paaskamp 13 tot en met 18 april 2009

paaskamp 13 tot en met 18 april 2009 paaskamp 13 tot en met 18 april 2009 Reporters: Camille, Hannah, Margot, Emma, July, Valentijn, Louise Het tweede kampje van dit jaar. We hadden prachtig weer, nou ja..één regendagje. We hebben zelfs al

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Lyrath Estate Hotel Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Inleiding: Mijn naam is Maud van Overdijk en ik zit in mijn eerste jaar op Europrof Horeca opleidingen in

Nadere informatie

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016

A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 A f s p r a k e n K l e u t e r s 2 0 1 5-2016 Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 1 W E L K O M Versie 4.0 Schoolreglement Kleuterschool 2 Welkom: vanaf 8.30 uur Ik word met de auto, met de fiets

Nadere informatie

Hallo! Ben jij hier nieuw? Welkom! Ik ben Blokje. Ik ben. jaar. Wat is jouw naam?. Mooie naam! Wil je vrienden zijn?

Hallo! Ben jij hier nieuw? Welkom! Ik ben Blokje. Ik ben. jaar. Wat is jouw naam?. Mooie naam! Wil je vrienden zijn? Hallo! Ben jij hier nieuw? Welkom! Ik ben Blokje. Ik ben. jaar. Wat is jouw naam?. Mooie naam! Wil je vrienden zijn? Is het jouw eerste dag hier? Ik woon hier al 1 jaar. Eerst woonde ik samen met mijn

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEKKRANT

KINDERBOEKENWEEKKRANT CBS Tamarinde 10/14/2016 Editie 2 KINDERBOEKENWEEKKRANT VOOR ALTIJD JONG Ook dit jaar hebben we in alle klassen weer veel aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. We hebben de Kinderboekenweek gezamenlijk

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Kinderboekenweek activiteiten 2016

Kinderboekenweek activiteiten 2016 Nieuwsbrief donderdag 6 oktober 2016 Kinderboekenweek activiteiten 2016 Op donderdag 13 oktober van 16.00 tot 17.30 bent u van harte welkom om alle knutsels en werkjes van uw kind te komen bekijken tijdens

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt ONZE LEEFREGELS Corneliusschool Dit boekje is van Corneliusschool Parkstraat 15 3900 Overpelt www.corneliusschool.be Thuis, in het verkeer, bij de sportclub, in de jeugdbeweging, Overal zijn regels nodig

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT?

WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? WAT IS EEN OVERBLIJFKRACHT? Op basisschool De Achtbaan hebben kinderen de mogelijkheid om op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag over te blijven. Dit gebeurt onder leiding van twee coördinatoren. Dit

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Lego, Playmobil, een schoendoos, viltstiften en gemotiveerde blije kinderen die een maquette van de klas maken Eén van de vele werkvormen.

Lego, Playmobil, een schoendoos, viltstiften en gemotiveerde blije kinderen die een maquette van de klas maken Eén van de vele werkvormen. Nieuwsbrief 4 Schooljaar 2016-2017 30 09 2016 Onze binnenhuisarchitecten in spe? Lego, Playmobil, een schoendoos, viltstiften en gemotiveerde blije kinderen die een maquette van de klas maken Eén van de

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

koploper Oktober/ November 2013

koploper Oktober/ November 2013 koploper NIEUWS Oktober/ November 2013 Kinderboekenweek De kinderboekenweek was erg leuk, het ging over sport. Wij moesten een sport bedenken voor meneer GertJan. Zijn knie deed zeer en toen moest hij

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

Stage Bloemenparadyske

Stage Bloemenparadyske Stage Bloemenparadyske De afspraak We kwamen aan bij het Bloemen paradyske. Toen kwam de hond op ons af vliegen. Hij heet: Jordy. Toen hebben we een kopje thee gedronken, ons even voorgesteld en even gepraat.

Nadere informatie

Samen levings contract

Samen levings contract Het samenlevingscontract voor de kinderen van VLS Paal De Buiteling-onderbouw Samen levings contract Wat een moeilijk woord! En toch is het niet zo moeilijk. In een samen levings contract staan de afspraken

Nadere informatie

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/

Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat Mechelen 015/ Vrije basisschool De Wondertuin Bleekstraat 2 2800 Mechelen 015/41 45 26 info@dewondertuin.be www.dewondertuin.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit

Nadere informatie

Ingeborg, medische dienst, ging een dagje vreemd in een leefgroep van de afdeling voor kleuters en kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen.

Ingeborg, medische dienst, ging een dagje vreemd in een leefgroep van de afdeling voor kleuters en kinderen met gedrags- en emotionele stoornissen. MFC Sint-Gregorius gaat vreemd! In het beleidsplan 2015 van het MFC dook voor de eerste maal het project een dagje vreemdgaan op. Dit thema met een onverwachte en prikkelende titel kondigde een nieuwe

Nadere informatie

Logeren bij mijn vriendin

Logeren bij mijn vriendin Logeren bij mijn vriendin [social_share] Zaterdag ochtend ging ik al heel vroeg uit bed om 07:00 om precies te zijn. Ik had afgesproken met mijn beste vriendin in Rotterdam, voor de eerste keer zijn we

Nadere informatie

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen Zuidwillemsvaart S ochtends moesten wij om 8 uur op school zijn om in de bus te stappen richting Den Bosch. Toen wij daar aankwamen kregen wij een lekker bakske koffie, en mochten wij het museum van het

Nadere informatie

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool s Morgens word je naar school gebracht door papa, mama, opa of oma. Het wachten op de speelplaats Het binnenkomen Om 5 voor half 9 gaat de zoemer; de juffen

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN Opdracht 1 de collega s de overeenkomst het werkoverleg de bedrijfsarts Opdracht 8 Rosmalen, 25 maart Hallo papa, Hoe gaat het met je? Met mij gaat het heel goed!

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

1. Voorwoord 2. Waarom een Continurooster op de Tjalk 2.1 Inleiding 2.2 Voordelen Organisatorische argumenten Pedagogische argumenten

1. Voorwoord 2. Waarom een Continurooster op de Tjalk 2.1 Inleiding 2.2 Voordelen Organisatorische argumenten Pedagogische argumenten 1. Voorwoord Vanaf het schooljaar 2010-2011 wordt op basisschool de Tjalk het continurooster ingevoerd. Dit betekent, dat kinderen overblijven op school en hun boterhammen op school eten. De middagpauze

Nadere informatie

INHOUD BSGO CENTRUM VOORWOORD VAN DE DIRECTEUR

INHOUD BSGO CENTRUM VOORWOORD VAN DE DIRECTEUR BSGO CENTRUM SCHOOLKRANT J A A R G A N G G E S C H R E V E N V O O R 1 E N N U M M E R D O O R 1 L E E R L I N G E N VOORWOORD VAN DE DIRECTEUR Beste kinderen, ouders, leerkrachten, Een aantal maanden

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Juf is Ziek boekje. Groep 8

Juf is Ziek boekje. Groep 8 Juf is Ziek boekje Groep 8 Wanneer je dit boekje hebt is de juf of meester waarschijnlijk ziek. Met dit boekje kun je vandaag zelfstandig aan het werk. Er zitten verschillende opdrachten in voor rekenen,

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Week van 21 september tot 25 september 2015

Week van 21 september tot 25 september 2015 Week van 21 september tot 25 september 2015 Project: verkeer: fiets/verkeersborden Maandag: Zoals elke maandag startten we met het forum, gevolgd door de praatronde. Aangezien de herfst officieel van start

Nadere informatie

Van De Boogaert tot De Loet, via Strammerzoom, Overkerck en Geesterheem

Van De Boogaert tot De Loet, via Strammerzoom, Overkerck en Geesterheem Bulletin maatschappelijke stage 3-mavo Jac. P. Thijsse College Castricum Van De Boogaert tot De Loet, via Strammerzoom, Overkerck en Geesterheem CAL - In een school gebeurt veel, maar ook daarbuiten kunnen

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders,

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders, Nieuwsbrief 21 juli 2017 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Al weer een schooljaar voorbij. Wat gaat het toch snel. We willen nog een aantal mensen bedanken:

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING 1 bij de kleuters van basisschool De Letterboom. Wij, het team van De Letterboom, willen jullie graag laten kennismaken met onze kleuterafdeling. Wie zijn wij? is een

Nadere informatie

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje

Welkom. in de tweede kleuterklas. GO! t Krekeltje GO! t Krekeltje BSGO t Krekeltje Uitbreidingsstraat 40 2850 Boom 03/ 844 20 22 Email: directeur@hetkrekeltje.be www.hetkrekeltje.be Welkom in de tweede kleuterklas 2 Voorwoord Wij heten u van harte welkom

Nadere informatie

DE REALISATIES VAN RAINBOW4KIDS SINDS DE START IN DECEMBER 2006

DE REALISATIES VAN RAINBOW4KIDS SINDS DE START IN DECEMBER 2006 HOE HET GROEIDE DE REALISATIES VAN RAINBOW4KIDS SINDS DE START IN DECEMBER 2006 Sinds de start van het project Rainbow4kids in december 2006 werd er al heel wat gerealiseerd. Dankzij de steun van talloze

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Kinderverzorgsters van de Vlindertjes:

Kinderverzorgsters van de Vlindertjes: Kinderverzorgsters van de Vlindertjes: Tanja Liesbeth Werkt voltijds bij de peuters. Werkt deeltijds bij de peuters. Geboren in het jaar 1973. Geboren in het jaar 1983. De Vlindertjes: In onze peutergroep

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan Beselare 057/

Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan Beselare 057/ Vrije Basisschool De Biesweide Kloosterlaan 4 8980 Beselare 057/46 64 56 Beste ouders, Binnenkort mag uw kindje naar school. We willen u graag even onze school voorstellen. - Welke gezichten zijn er allemaal?

Nadere informatie

Zuiddag 20 oktober 2016

Zuiddag 20 oktober 2016 Wat hebben onze leerlingen van 4 Ondernemen en communicatie van het domein Economie & IT allemaal beleefd? U leest het hier 4OC - Joran Abbeel Zuiddag was een geweldige belevenis!! Ik heb gewerkt in de

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

Verhuisd? Nieuw telefoonnummer? Laat het ons weten!

Verhuisd? Nieuw telefoonnummer? Laat het ons weten! 1 september 2016 In dit bundeltje kan u volgende invulblaadjes vinden die terug in ons bezit moeten komen: 1. Voorwoord + aanpassingstabel gegevens van het kind 2. In te vullen :Ontvangstbewijs schoolreglement

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Vrijdag 04 november 2011

Vrijdag 04 november 2011 Vrijdag 04 november 2011 Het nationale schoolontbijt. Op donderdag 3 november begon onze schooldag heel gezellig en vooral gezond. Toen de kinderen de klassen binnen kwamen, stonden de tafels gedekt. Supermarkt

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3 Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3 Wanneer kan ik in de school binnen? s Morgens om 8.00u. s Middags om 13.00u. Wanneer beginnen en eindigen de lessen? s Morgens starten we om 8.30u. s Middags stoppen

Nadere informatie

Infobrochure Kleuterschool

Infobrochure Kleuterschool Infobrochure Kleuterschool Mijn nieuwe klas Heel veel kindjes bij elkaar. Oh! Wat leuk! Wat doen ze daar? Spelen in de poppenhoek, Plaatjes kijken in een boek Verven met een grote kwast Kijken of de puzzel

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Dagboekverhaal van Christina Geusens

Dagboekverhaal van Christina Geusens Dagboekverhaal van Christina Geusens (derde prijs GO! verhalenwedstrijd Geen muren geen grenzen, allemaal buren en unieke mensen ) 17 november 2007 Ik heb vandaag weer ruzie met Elia gemaakt, omdat hij

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Wat vinden kinderen ervan?

Wat vinden kinderen ervan? Een kwalitatieve en kwantitatieve verkenning Contents 1 Belangrijkste bevindingen 5 2 Kwalitatieve verkenning 9 3 Kwantitatieve verkenning 12 4 Bijlage 31 2 Onderzoeksopzet I In dit onderzoek is kinderen

Nadere informatie

Hoe ziet een klasdag bij de kleuters eruit?

Hoe ziet een klasdag bij de kleuters eruit? INFOBOEKJE KLEUTERS Beste ouders, Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar geven we jullie graag enkele mededelingen mee via dit boekje. Het boekje komt ook in het mapje van je kleuter vast te zitten

Nadere informatie

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar!

Aan iedereen alvast een fijne vakantie! De allerlaatste van dit schooljaar! De allerlaatste van dit schooljaar! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas: juf Nathalie Nog 1 weekje en dan is het zover...de grote vakantie is in zicht! Maar vooraleer het

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas Startertips voor de ouders Is mijn kind klaar voor de kleuterschool? Kijk in het lijstje wat je kind al kan. Kan je verschillende zaken aanduiden? Een

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur WELKOM Dag flinke jongen, grote meid, wij zijn heel blij dat je binnenkort naar onze school komt. In dit boekje vind je informatie over onze werking. Je ouders zullen dit samen met jou graag doornemen.

Nadere informatie

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag.

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 7 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, Studiemiddag: Vorige

Nadere informatie

Informatiebrochure van onze kleuterschool

Informatiebrochure van onze kleuterschool Vrije basisschool De Luchtballon Nieuwe Beggaardenstraat 50 2800 Mechelen 015/21 86 23 info@basisschooldeluchtballon.be www.basisschooldeluchtballon.be Informatiebrochure van onze kleuterschool Voor je

Nadere informatie

Tijdens de maanden januari, februari en maart hebben we weer heel wat geleerd.

Tijdens de maanden januari, februari en maart hebben we weer heel wat geleerd. Beste leerlingen, ouders, Tijdens de maanden januari, februari en maart hebben we weer heel wat geleerd. Maar praten in de rij, niet op tijd zijn in de rij hebben we afgeleerd. Zeeklassen, een tijd om

Nadere informatie

Schoolkamp groep 7 De Klonie, Ellertshaar 22 t/m 24 mei 2013

Schoolkamp groep 7 De Klonie, Ellertshaar 22 t/m 24 mei 2013 Schoolkamp groep 7 De Klonie, Ellertshaar 22 t/m 24 mei 2013 Woensdagochtend vertrokken we met 23 kinderen en 3 volwassenen, juf Karin, Arjan Wilting (vader van Kay) en meester Sander rond 9.00 uur richting

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET DE KLAS

KENNISMAKEN MET DE KLAS De foto's in deze handleiding komen uit verschillende landen in het Zuiden. In het kader van het project 'Correspondenten in het Zuiden' zal je in deze stap foto's aanreiken uit hetzelfde land (het land

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam.

Wij hebben op 28 september 2015 dit bedrijf mogen bezoeken in Rotterdam. PostMasters Inleiding Postmasters is een franchiseformule in Nederlandvoor alle postzaken en print werk bent u hier bij het goede adres. Het motto van Postmasters is we deliver en dat is wat ze de klant

Nadere informatie

Voorblad... Inhoudsopgave... Inleiding... De lessen... Examen... Tips & tops...

Voorblad... Inhoudsopgave... Inleiding... De lessen... Examen... Tips & tops... Voorblad... Inhoudsopgave... Inleiding... De lessen... Examen... Tips & tops... Conclusie... Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 2 We hadden in het derde leerjaar al meneer van Rooden. Ik

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

WELKOM. in de eerste kleuterklas!

WELKOM. in de eerste kleuterklas! WELKOM in de eerste kleuterklas! Bij juf Lore & Jules Beste mama en papa, Allereerst wil ik u welkom heten in de 1 ste kleuterklas. Samen met Jules zal uw kapoen dit schooljaar ongetwijfeld leuke momenten

Nadere informatie