EUR/GBP. Vooruitzichten. Redactie op INVESTMENT STRATEGY

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EUR/GBP. Vooruitzichten. Redactie op INVESTMENT STRATEGY"

Transcriptie

1 EUR/GBP Redactie op De evolutie van het Britse pond zal de komende maanden minder afhankelijk zijn van de economische situatie van het land dan van de politieke verklaringen en beslissingen in het kader van de brexitonderhandelingen. Totnogtoe lijkt de Britse economie vrij goed te weerstaan aan de stress veroorzaakt door de Brexit. Dat de groei solide blijft, is vooral te danken aan de gezinsuitgaven, terwijl de investeringen en de buitenlandse handel het minder goed doen. De consumenten zullen het in de toekomst echter moeilijker krijgen om hun economie te ondersteunen: De schuldgraad van de gezinnen stijgt Hun spaarquote daalt en kwam in het 4 e kwartaal van 2016 uit op amper 3,3 % - het laagste niveau sinds 1963! En de inflatie (2,9 % in mei*) die toeneemt door de verzwakking van het GBP vreet aan hun koopkracht De buitenlandse handel zal de fakkel bovendien moeilijk kunnen overnemen van de consumenten: door de brexit zal het VK de akkoorden met de EU moeten heronderhandelen en dit zal waarschijnlijk op minder gunstige voorwaarden uitdraaien. De onzekerheid hieromtrent zal verschillende investeerders ertoe aanzetten hun investeringsprojecten in het VK te herbekijken, terwijl ze in het verleden het VK net beschouwden als een ideale toegangspoort voor de Europese markt Volgens de effectieve wisselkoers is het pond niet duur. Door de onzekere economische vooruitzichten zijn wij (nog) geen koper. Maar de speculatieve belegger kan wel al een kleine positie innemen. Nog sterkere groei dan in de eurozone Relatief lage belastingdruk Een flexibele arbeidsmarkt, werkloosheid amper 4,6%*. Bron: * Tradingeconomics Grafiek 1 EUR / GBP Sterke stijging van de inflatie als gevolg van de daling van het GBP De gezinnen hebben hoge schulden (126% van de inkomsten*) en de spaarquote is laag. Overheidsfinanciën zijn nog problematisch met een schuld van 89,3% ( *) en begrotingstekort van 3 % in 2015*. In december 2016 vertoonde de lopende rekening van de betalingsbalans een recorddeficit van 4,4 % van het bbp*. EUR / GBP 0,88 0,87 0,86 0,85 0,77 Officiële KT rente 0,25 0,25 0,25 0,25 0,50 beleggingsadvies te geven dient rekening gehouden te worden met de financiële positie, de behoeften en beleggingsdoelstellingen en kennis en ervaring van iedere individuele belegger.)

2 Redactie op EUR/DKK Koersevolutie van de Deens kroon tegenover de euro zal beperkt zijn. De Deense kroon beweegt onveranderd binnen de vork door de centrale bank vastgelegd. De fundamenten blijven doorgaans positief: de overheidsschuld bedraagt 37,8 %*, de inflatie (0,8%*) en de werkloosheid (4,3%*) blijven laag, de lopende rekening blijft positief. Het begrotingstekort was 0,9 % in 2016 (versus 1,7 % in 2015)*. Omwille van de goede fundamenten is de DKK een veilige haven wanneer onzekerheid heers in de eurozone. De Centrale bank slaagt er nog steeds in de DKK stabiel te houden tegenover de euro om zo de concurrentiepositie van Denemarken niet de verzwakken. Een belangrijk deel van de Deense export gaat immers naar de eurozone. Omdat een obligatiebelegging in DKK niet meer opbrengt dan een gelijkaardige belegging in euro, zijn wij geen koper van DKK. Wie echter gelooft in het einde van de koppeling aan de euro kan speculatief aankopen. De Deense overheidsfinanciën zijn gezond. Er is een overschot op de handels- en betalingsbalans. Bron cijfers:* Tradingeconomics Hoge fiscale druk en grote afhankelijkheid van de Denen ten aanzien van de sociale uitkeringen. Denemarken wordt geleid door een minderheidsregering wat voor instabiliteit kan zorgen. Tegenover het beschikbaar inkomen, bedraagt de schuld van de Deense gezinnen 243 %**, het hoogste percentage in Europa. Grafiek 1 - EUR / DKK Grafiek 2- Rente op 5 jaar en inflatie EUR / DKK 7,44 7,44 7,44 7,43 7,44 Officiële KT rente 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 beleggingsadvies te geven dient rekening gehouden te worden met de financiële positie, de behoeften en beleggingsdoelstellingen en kennis en ervaring van iedere individuele belegger.)

3 EUR/SEK Redactie op De Riksbank laat de SEK dalen In april heeft de Riksbank de referentierente ongewijzigd gelaten op -0,5 %. Verrassend genoeg kondigde ze ook een verlenging aan van haar aankoopprogramma van obligaties. Dit liep initieel tot eind juni, maar is nu verlegd tot tenminste het einde van dit jaar. Een eerste renteverhoging zit er dan ook niet in vóór midden Een onverwachte beslissing gezien de goede toestand van de Zweedse economie. De Riksbank verwees in haar commentaar naar de vele politieke en economische onzekerheden (o.a. de onzekerheid gelinkt aan de brexitonderhandelingen) en naar de aanhoudend lage inflatie. Ze onderstreepte dat het een hele poos zou duren voordat de inflatie opnieuw zou stabiliseren rond haar objectief van 2%. Inflatie en economische groei blijven prioritair voor de centrale bank, maar ze zal ook de schuldgraad van de gezinnen (157% van het beschikbare inkomen*) en de torenhoge woningprijzen in het oog moeten houden. De Zweedse kroon mag dan al spotgoedkoop zijn, wij zijn nog altijd geen koper. Een belegging in SEK biedt immers geen voordeel tegenover de euro. De Riksbank heeft bovendien duidelijk te kennen gegeven dat ze de inflatie wil aanwakkeren en dat ze bereid is de munt lost te laten om dat doel te bereiken. Er wordt dan ook geen enkele monetaire versoepeling verwacht vóór medio De groeiprognose 2016 voor Zweden ligt boven die van de eurozone. Gezonde overheidsfinanciën (schuld +/-41% van het bbp in september 2016, begrotingsoverschot) * Overschot op de handels- en betalingsbalans Bron: * Tradingeconomics Grafiek 1 EUR / SEK Er is geen rentevoordeel tegenover obligaties in euro. Een Zweedse obligatie kopen is eigenlijk speculeren op een stijging van de SEK. Hoge werkloosheidsgraad (7,2% in mei 2017*) Hoge schuldgraad van de gezinnen, vooral hypothecaire leningen Zeer hoge vastgoedprijzen EUR / SEK 9,76 9,75 9,51 9,62 9,28 Officiële KT rente -0,50-0,50-0,50-0,50-0,50 Deze informatie vormt een momentopname en kan veranderen. Alvorens beleggingsadvies te geven, moet rekening worden gehouden met de financiële positie, de behoeften en de beleggingsdoelstellingen, -kennis in -ervaring van iedere individuele belegger.

4 EUR/NOK Redactie op Noorse kroon dichtbij zijn historisch laagterecord Sinds 2016 herstelde de Noorse kroon een beetje dankzij de stijging van de olieprijs. Olie- en gasexport zijn dan ook zeer belangrijk voor de Noorse economie. Maar de NOK staat al enkele maanden onder druk en heeft terrein verloren tegenover de euro, die het weer beter doet na de goede prestaties in de eurozone. De Norges Bank heeft besloten haar basisrente op 0,5% te houden en verwacht een verhoging in De Noorse kroon is historisch goedkoop. De Noorse rente is op alle looptijden positief. In vergelijking met een Belgische overheidsobligatie op 5 jaar biedt de Noorse 1 % meer rendement. In een goed gespreide obligatieportefeuille mogen obligaties in NOK niet ontbreken (beperk het gewicht rond 10 %). De economische fundamenten zijn gezond en Noorwegen geniet een onbetwiste AAA rating. Gezonde overheidsfinanciën (schuld slechts 35,6 % van het bbp, aanhoudend overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans 1 ) Belangrijke olie- en gasinkomsten Noorwegen heeft een reservefonds aangelegd met een marktwaarde van ongeveer 862 mia EUR 2 (op ). Hoge loonkosten Hoge schuldgraad van de gezinnen (195 % van het beschikbaar inkomen 1 ) De economie is gevoelig voor de prijsschommelingen van olie en gas. In vergelijking met de grote munten zoals de USD en de YEN is het dagelijks verhandelde volume in NOK eerder beperkt, wat de prijszetting bij nerveuze markten negatief kan beïnvloeden. Bronnen : Grafiek 1 EUR / NOK 26/10/2017 Huidig 1 maand geleden 3 maanden geleden 6 maanden geleden 1 jaar geleden EUR / NOK 9,53 9,30 9,29 9,34 9,02 Officiële KT rente 0,50 0,50 0,50 0,50 0,50 Deze informatie vormt een momentopname en kan veranderen. Alvorens beleggingsadvies te geven, moet rekening worden gehouden met de financiële positie, de behoeften en de beleggingsdoelstellingen, -kennis en -ervaring van iedere individuele belegger.

5 EUR/PLN Redactie op Het renteverschil op jaarbasis tussen papier van goede kwaliteit in PLN en in EUR op 5 jaar bedraagt +/- 2,8 % per jaar. Sinds begin 2017 steeg de Poolse zloty met zo n 5% tegenover de euro. De beter dan verwachte economische cijfers gaven de munt vleugels. Toch blijven investeerders zich zorgen maken over de politieke situatie in het land. In januari 2016 verlaagde S&P de rating met een verwijzing naar de politieke situatie (gewijzigde wetgeving mbt het grondwettelijk hof, vragen over de toekomstige evolutie mbt onafhankelijkheid van de centrale bank en het mogelijk ontsporen van de overheidsfinanciën). Analisten verwachten dat de centrale bank pas in de 2 de helft van 2018 de rente zal verhogen. De Poolse zloty schommelt in een vork van EUR/PLN 4,20 à 4,50. Wij staan neutraal tegenover deze munt. De buitenlandse schuld is relatief klein in verhouding met de andere nieuwe lidstaten. De overheidsschuld schommelt rond 50% van het BBP, binnen de Maastricht-norm. Werkloosheid daalt en stijgende binnenlandse vraag. De kapitaalstructuur van de banken is robuust. De nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid heeft een meerderheid in het parlement. Ze zijn voorstander van een lossere fiscale politiek (oa een verhoging van de sociale uitkeringen). De Europese Commissie ziet het tekort oplopen tot 3,4% in De regering benoemt de leden voor het rentecomité van de centrale bank. Ratingbureaus stellen zich vragen mbt de onafhankelijkheid. Nieuwe taksen voor banken kunnen de kredietverlening onder druk zetten en zo ook de investeringen. Grafiek 1 - EUR / PLN Grafiek 2 - Rente op 5 jaar en inflatie EUR / PLN Officiële KT rente beleggingsadvies te geven dient rekening gehouden te worden met de financiële positie, de behoeften en beleggingsdoelstellingen en kennis en ervaring van iedere individuele belegger.)

6 EUR/CZK Redactie op Tsjechische overheidsobligaties renderen niet veel beter dan de Belgische. De Tsjechische economie is een kleine, exportgerichte economie. De groei bedroeg in ,6%, maar vertraagde in 2016 tot 2,4%. Voor 2017 gaan economisten uit van een groei van 2,7 à 3%. Op 6 april gaf de centrale bank haar officieel koersdoel van 27 eur/czk op waardoor de munt wat duurder werd. De centrale bank zal er blijven op toezien dat de CZK niet te fors stijgt, maar het is niet langer nodig om de munt te verzwakken en zo de inflatie aan te wakkeren. Sinds 2017 is de inflatie iets hoger dan de doelstelling van 2%. Het renteverschil tussen Tsjechische obligaties en obligaties in euro is te klein. We zijn geen koper van obligaties in CZK. Wie wil speculeren op een appreciatie van de CZK, kan kiezen voor een CZK-compartiment op de zichtrekening. Open welvarende economie met gezonde overheidsfinanciën (overheidsschuld: +/- 40% van het BBP) Lage werkloosheid fiteert van de betere economisch groeivooruitzichten in de eurozone Centrale bank zal wellicht de eerste in de regio zijn die overgaat tot een renteverhoging (najaar 2017) 70% van de export is bestemd voor de eurozone. Auto-industrie is zeer belangrijk (20% van de export, 8% van het BBP) Grafiek 1 - EUR / CZK EUR / CZK Officiële KT rente beleggingsadvies te geven dient rekening gehouden te worden met de financiële positie, de behoeften en beleggingsdoelstellingen en kennis en ervaring van iedere individuele belegger.)

7 EUR/HUF Redactie op Het rentevoordeel van de HUF tegenover de EUR voor 5-jaars overheidspapier bedraagt 1,8 à 2%. Sinds het najaar van 2016 is de rating van Hongarije bij de 3 ratingbureaus investment grade (BBB-). Verklaring : daling overheidsschulden waarvan nog slechts 30% in vreemde munt, structurele hervormingen waardoor de groei de komende jaren rond 2 à 2,5% moet schommelen en overschot lopende rekening. Verdere ratingverbeteringen zijn in 2017 weinig waarschijnlijk omdat de overheid een (te?) losse fiscale politiek voert. De wisselkoers EUR/HUF beweegt in een vork van 300 à 320 HUF per euro. Wij staan neutraal tegenover deze munt. Overschot op de lopende rekening en grote deviezenreservers Werkloosheid in dalende lijn (4,6% april) en stijging van de reële lonen door overheidsmaatregelen. Positief voor de consumptie. Uitgesproken exportgerichte economie: heel gevoelig voor externe schokken. Geen renteverhogingen door centrale bank in nabije toekomst Volatiele munt weinig stijgingspotentieel Grafiek 1 - EUR / HUF EUR / HUF Officiële KT rente Deze informatie vormt een momentopname en kan veranderen. Alvorens beleggingsadvies te geven, moet rekening worden gehouden met de financiële positie, de behoeften en de beleggingsdoelstellingen, -kennis en -ervaring van iedere individuele belegger.

8 EUR/TRY Redactie op Turkse obligaties bieden een aantrekkelijk rendement: een Turkse staatsbon op 2 jaar biedt +/- 10%. De munt kent zeer sterke koersschommelingen Met een rente die schommelt rond 10 % lijkt Turkije interessant voor beleggers die beleggen in groeilandobligaties. De munt is echter bijzonder zwak en noteert tegenover de euro 40% lager dan 5 jaar geleden. Het land kampt met structurele problemen: een lage productiviteit en een aanzienlijk tekort op de lopende rekening. De lire is erg kwetsbaar voor een omkering van het beleggerssentiment bv. als gevolg van een stijgende Amerikaanse rente. De politieke situatie is een bijkomende bron van onzekerheid. We beleggen momenteel niet in de Turkse lire. Hoge rente maakt van de Turkse lira een a priori interessante diversificatiemunt voor de dynamische belegger. Groei op lange termijn wordt aangedreven door demografie: jonge, geschoolde en concurrentiële arbeidskrachten, enorme binnenlandse markt. Gezonde overheidsfinanciën: overheidsschuld slechts 28% van bbp. Gezonde banken (winstgevend en voldoende gekapitaliseerd). Politieke spanningen lopen hoog op na coup op Erdogan. Nefast voor toerisme en groei. Zowel bij S&P als bij Moody s is het land niet langer investment grade.. Turkije is heel afhankelijk van buitenlandse kapitaalstromen om het tekort op de lopende rekening (+/- 4% van het BBP) te financieren. Het tekort kan terug toenemen door de hogere grondstofprijzen. Hoge inflatie (11,7 % in mei 2017) Onrust in Irak en Syrië weegt ook op Turkije: Irak is één van de belangrijkste exportmarkten. Grafiek 1 - EUR / TRY Grafiek 2 Rente op 2 jaar en inflatie EUR / TRY Officiële KT rente beleggingsadvies te geven dient rekening gehouden te worden met de financiële positie, de behoeften en beleggingsdoelstellingen en kennis en ervaring van iedere individuele belegger.)

GBP-obligaties geven een licht hoger rendement dan gelijkwaardige obligaties in EUR. Het nakende BREXIT-referendum zorgt voor onrust.

GBP-obligaties geven een licht hoger rendement dan gelijkwaardige obligaties in EUR. Het nakende BREXIT-referendum zorgt voor onrust. EUR/GBP GBP-obligaties geven een licht hoger rendement dan gelijkwaardige obligaties in EUR. Het nakende BREXIT-referendum zorgt voor onrust. Ook tijdens het begin van het 2 de kwartaal is het Britse pond

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's IP/11/565 Brussel, 13 mei 2011 Voorjaarsprognoses 2011-2012: Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's Het geleidelijke herstel van de EU-economie zet door, zo blijkt uit de vooruitzichten voor

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK Geert Gielens, Ph.D. hoofdeconoom 19 mei 2015 Agenda Het verschil met vorig jaar De euro zone De VS De ECB & haar beleid Besluit 2 Het verschil met vorig

Nadere informatie

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land.

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. 1 De wisselmarkt 1.1 Begrip Wisselkoers = de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. bv: prijs van 1 USD = 0,7

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

Renteoverzicht ABN AMRO Basistarieven Vreemde Valutarekening.

Renteoverzicht ABN AMRO Basistarieven Vreemde Valutarekening. Ingangsdatum: 31-12-17 31-01-18 28-02-18 31-03-18 30-04-18 31-05-18 30-06-18 31-07-18 31-08-18 30-09-18 31-10-18 30-11-18 31-12-18 Australië Dollar AUD 1,65 1,80 1,80 2,00 1,90 1,85 2,05 1,95 2,15 2,20

Nadere informatie

Renteoverzicht ABN AMRO Basistarieven Vreemde Valutarekening.

Renteoverzicht ABN AMRO Basistarieven Vreemde Valutarekening. Ingangsdatum: 31-12-18 31-01-19 28-02-19 31-03-19 30-04-19 31-05-19 30-06-19 31-07-19 31-08-19 30-09-19 31-10-19 30-11-19 31-12-19 Australië Dollar AUD 2,18 2,00 1,95 1,90 1,70 1,40 1,25 1,10 Canada Dollar

Nadere informatie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de Belgische economie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de Belgische economie Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Perscommuniqué Brussel, 15 september 2000 Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P.2. Canadese dollar (CAD) P.2. Australische dollar (AUD) P.

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P.2. Canadese dollar (CAD) P.2. Australische dollar (AUD) P. DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P.2 Canadese dollar (CAD) P.2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P.3 Zweedse kroon (SEK) P.4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse pond

Nadere informatie

Module 8 havo 5. Hoofdstuk 1 conjunctuurbeweging

Module 8 havo 5. Hoofdstuk 1 conjunctuurbeweging Module 8 havo 5 Hoofdstuk 1 conjunctuurbeweging Economische conjunctuur hoogconjunctuur Reëel binnenlands product groeit procentueel sterker dan gemiddeld. laagconjunctuur Reëel binnenlands product groeit

Nadere informatie

Valutavisie Q Investment Research & Communication. Amsterdam, april 2019

Valutavisie Q Investment Research & Communication. Amsterdam, april 2019 Valutavisie Q2 2019 Investment Research & Communication Amsterdam, april 2019 EUR/USD Sterke dollar houdt aan, wachten op herstel Europa Opinie Koers en Koersdoel De Amerikaanse dollar sloot het eerste

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering.

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering. Top 100 vragen. De antwoorden! 1 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. De producent rekent de hogere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor daalt de vraag naar producten. De productie

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model 1. Opbouw van de AV-lijn A. Relatie tussen reële bbp en rente Fragment: Belgische glansprestatie (Tijd, 31/12/2004) Bestedingen De consumptie van de gezinnen groeide

Nadere informatie

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Europese Commissie - Persbericht Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Brussel, 05 mei 2015 De economie in de Europese Unie profiteert dit jaar van een

Nadere informatie

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Economie en onderneming De macro-economische vooruitzichten 2006-2012 voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Meyermans, E. & Van Brusselen, P. (2006).

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo II

Eindexamen economie vwo II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een

Nadere informatie

Vreemde Valutarekening Renteoverzicht

Vreemde Valutarekening Renteoverzicht Vreemde Valutarekening Renteoverzicht In dit renteoverzicht voor de Vreemde Valutarekening vindt u per valuta het huidige weektarief en de historische tarieven van de afgelopen 25 weken. De ingangsdatum

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer Dynamisch. ingsstrategie Zeer Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente 1,5 VS EMU 1,5 0,5 0,5 11-2010 11-2011 11-2012 11-2013 11-2014 11-2015 11-2016 Ontwikkeling en vooruitzichten

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 3 mei 2013 Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie Na in 2012 in een recessie te hebben verkeerd, zal de EU-economie

Nadere informatie

Economische najaarsprognoses 2013: geleidelijk herstel, externe risico's

Economische najaarsprognoses 2013: geleidelijk herstel, externe risico's EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 5 november 2013 Economische najaarsprognoses 2013: geleidelijk herstel, externe risico's In de afgelopen maanden zijn er een aantal bemoedigende signalen geweest

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 Rek in het arbeidsaanbod 1 maximumscore 2 Doordat het aanbod van

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P.2. Canadese dollar (CAD) P.2. Australische dollar (AUD) P.

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P.2. Canadese dollar (CAD) P.2. Australische dollar (AUD) P. DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P.2 Canadese dollar (CAD) P.2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P.3 Zweedse kroon (SEK) P.4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse pond

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

6,3 ECONOMIE. Samenvatting door een scholier 4680 woorden 25 januari keer beoordeeld. Lesbrief Globalisering INFLATIE

6,3 ECONOMIE. Samenvatting door een scholier 4680 woorden 25 januari keer beoordeeld. Lesbrief Globalisering INFLATIE Samenvatting door een scholier 4680 woorden 25 januari 2011 6,3 17 keer beoordeeld Vak Economie ECONOMIE Lesbrief Globalisering INFLATIE Soort Oorzaken OPLOSSINGEN Vraag Bestedingsinflatie Door de oplevende

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Wisselkoersen

Hoofdstuk 5: Wisselkoersen Hoofdstuk 5: Wisselkoersen 1. Begrippen EUR/USD datum: 13/03/2014 23:56 Laatste koers 1.3869 USD % Verschil -0,25 % Vorig Slot 1.3904 Open 1.3904 Bid (biedkoers) 1.3868 Ask (laatkoers) 1.3870 Hoogste-laagtse

Nadere informatie

Hoofdstuk 24 Valutamarkt

Hoofdstuk 24 Valutamarkt Hoofdstuk 24 Valutamarkt Open vragen 24.1 Een valutahandelaar van een bank die in dollars handelt, krijgt op een gegeven moment de volgende gegevens op zijn beeldscherm (we gaan ervan uit dat het verschil

Nadere informatie

ECONOMISCHE EN SOCIALE CONVERGENTIE IN DE EU: BELANGRIJKE FEITEN

ECONOMISCHE EN SOCIALE CONVERGENTIE IN DE EU: BELANGRIJKE FEITEN VOLTOOIING VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE EN MONETAIRE UNIE Bijdrage van de Commissie aan de Leidersagenda #FutureofEurope #EURoadSibiu ECONOMISCHE EN SOCIALE CONVERGENTIE IN DE EU: BELANGRIJKE FEITEN Figuur

Nadere informatie

Factsheet NOK. Ontwikkelingen. FX Factsheet. RaboResearch. Marketing communicatie 23 november 2017

Factsheet NOK. Ontwikkelingen. FX Factsheet. RaboResearch. Marketing communicatie 23 november 2017 Marketing communicatie 23 november 2017 Factsheet NOK FX Factsheet RaboResearch Global Economics & Markets mr.rabobank.com Figuur 1: Korte termijn Figuur 2: Lange termijn Stefan Koopman Market Economist

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Vreemde Valutarekening Renteoverzicht

Vreemde Valutarekening Renteoverzicht Vreemde Valutarekening Renteoverzicht In dit renteoverzicht voor de Vreemde Valutarekening vindt u per valuta het huidige weektarief en de historische tarieven van de afgelopen 25 weken. De ingangsdatum

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2 DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P. 2 Canadese dollar (CAD) P. 2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P. 3 Zweedse kroon (SEK) P. 4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier Nederlandse beleggers hebben in 21 per saldo voor bijna EUR 12 miljard buitenlandse effecten verkocht. Voor EUR 1 miljard betrof dit buitenlands

Nadere informatie

Domein GTST havo. 1) Gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland; of anders geformuleerd: (C + I + O + E M)

Domein GTST havo. 1) Gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland; of anders geformuleerd: (C + I + O + E M) 1) Geef de omschrijving van trendmatige groei. 2) Wat houdt conjunctuurgolf in? 3) Noem 5 conjunctuurindicatoren. 4) Leg uit waarom bij hoogconjunctuur de bedrijfswinsten zullen stijgen. 5) Leg uit waarom

Nadere informatie

Macro-economie examenvragen

Macro-economie examenvragen Macro-economie examenvragen Deel II 1. Indien de reële productie en het arbeidsaandeel constant blijven, dan kan het aantal tewerkgestelde personen van het ene jaar op het andere slechts toenemen indien.

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

FSMA_2013_01-1 dd. 15/01/2013. Activa die als tegenwaarde dienen van de solvabiliteitsmarge Zone A (4) Overige 1.

FSMA_2013_01-1 dd. 15/01/2013. Activa die als tegenwaarde dienen van de solvabiliteitsmarge Zone A (4) Overige 1. Bijlage Circulaire FSMA_2013_01-1 dd. 15/01/2013 Activa die als tegenwaarde dienen van de solvabiliteitsmarge Toepassingsveld: Instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening A. REGLEMENTAIRE ACTIVA (3)

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P.2. Canadese dollar (CAD) P.2. Australische dollar (AUD) P.

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P.2. Canadese dollar (CAD) P.2. Australische dollar (AUD) P. DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P.2 Canadese dollar (CAD) P.2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P.3 Zweedse kroon (SEK) P.4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse pond

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

Examen HAVO. Economie 1

Examen HAVO. Economie 1 Economie 1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.00 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Internationale Economie Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Wim Boonstra, 27 november 2014 Basisscenario: Magere groei wereldeconomie, neerwaartse risico s De wereldeconomie

Nadere informatie

EconomieeenInleiding. 1: Wereldreis. o Voorbeelden: VS, EU, Japan 2: Overzicht

EconomieeenInleiding. 1: Wereldreis. o Voorbeelden: VS, EU, Japan 2: Overzicht EconomieeenInleiding 1: Wereldreis o Voorbeelden: VS, EU, Japan 2: Overzicht o Wat is macro-economie? o Concepten, variabelen o Overzicht boek = structuur cursus en lessen #1 1 Op wereldreis Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 9 en 10

Samenvatting Economie Hoofdstuk 9 en 10 Samenvatting Economie Hoofdstuk 9 en 10 Samenvatting door een scholier 2188 woorden 14 februari 2016 8,6 15 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Hoofdstuk 9: Schommelingen in de economie 9.1 Schommelingen

Nadere informatie

Economische conjunctuur

Economische conjunctuur Economische conjunctuur hoogconjunctuur Reëel binnenlands product groeit procentueel sterker dan gemiddeld. Ontstaat door veel vraag naar producten Trend (Gemiddelde groei over groot aantal jaren) laagconjunctuur

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

1. De productiemogelijkhedencurve van een land verschuift naar boven. Waardoor kan dit verklaard worden?

1. De productiemogelijkhedencurve van een land verschuift naar boven. Waardoor kan dit verklaard worden? 1. De productiemogelijkhedencurve van een land verschuift naar boven. Waardoor kan dit verklaard worden?. een daling van het aantal werklozen B. een toename van de emigratie uit het betreffende land. de

Nadere informatie

Economisch Kwartaalbericht Westen gaat weer meer bijdragen aan groei van de wereldeconomie

Economisch Kwartaalbericht Westen gaat weer meer bijdragen aan groei van de wereldeconomie Economisch Kwartaalbericht Westen gaat weer meer bijdragen aan groei van de wereldeconomie Kennis en Economisch Onderzoek Focus: Turkse economie onder druk In december 2013 heeft de Turkse lira een duikvlucht

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

Een interessante diversificatie-opportuniteit in Turkse lira

Een interessante diversificatie-opportuniteit in Turkse lira WAT MAG U VERWACHTEN? P. 2 Deutsche Bank AG (A+ / Aa3) Deutsche Bank AG is een obligatie uitgegeven in Turkse lira (TRY) door Deutsche Bank AG en geeft u recht op een jaarlijkse coupon van 7,50% bruto

Nadere informatie

CRB CCR SR/LVN Conclusies van de sociale gesprekspartners op basis van de documentatienota Macro economische context

CRB CCR SR/LVN Conclusies van de sociale gesprekspartners op basis van de documentatienota Macro economische context CRB 2016-0510 SR/LVN 03.02.2016 Conclusies van de sociale gesprekspartners op basis van de documentatienota Macro economische context 2 CRB 2016-0510 Overzicht groei sinds 1996 Onder invloed van de conjuncturele

Nadere informatie

CEP 2009 Oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis

CEP 2009 Oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis Persconferentie CEP CEP Oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis Coen Teulings Opzet Persconferentie CEP I II III Oorzaken en gevolgen kredietcrisis Gevolgen voor NL Wat betekent dit voor beleid? Persconferentie

Nadere informatie

Valutamarkt. fransetman.nl

Valutamarkt. fransetman.nl euro in dollar wisselkoers Wisselkoers (ontstaat op valutamarkt) Waarde van een munt uitgedrukt in een andere munt Waardoor kan de vraag naar en het aanbod van veranderen? De wisselkoers van de euro in

Nadere informatie

De conclusies van het IMF betreffende de betalingsbalans en het monetair beleid zijn onderverdeeld in drie aspecten:

De conclusies van het IMF betreffende de betalingsbalans en het monetair beleid zijn onderverdeeld in drie aspecten: SAMENVATTING BELANGRIJKSTE CONCLUSIES IN HET RAPPORT D.D. 19 SEPTEMBER 2011 NAAR AANLEIDING VAN DE BESPREKINGEN IN HET KADER VAN DE 2011 ARTIKEL IV CONSULTATIES VAN HET IMF 1. HOOFDTHEMA Het belangrijkste

Nadere informatie

Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel

Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel Samenvatting Economie Lesbrief Internationale handel Samenvatting door een scholier 1819 woorden 4 mei 2004 8,2 97 keer beoordeeld Vak Economie INTERNATIONALE HANDEL COMPLETE SAMENVATTING: H 1 T/M 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave Is Brazilië uitgedanst? maximumscore 2 Op oktober 205 was

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009 9 De Nederlandsche Bank Statistisch Bulletin maart 29 Financiering via kapitaalmarkt moeilijker en duurder geworden Nederlandse ingezetenen hadden eind 28 voor het eerst meer dan eur 1. miljard aan schuldpapier

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2 DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P. 2 Canadese dollar (CAD) P. 2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P. 3 Zweedse kroon (SEK) P. 4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Gedurende het slotkwartaal van 2013 heeft de ECB ervoor gekozen om het monetaire beleid verder te verruimen. De reden hiervoor was onder meer een verrassend lage

Nadere informatie

Economische ontwikkelingen in 2013 en vooruitzichten voor 2014

Economische ontwikkelingen in 2013 en vooruitzichten voor 2014 PERSBERICHT NR. 2013-009 Curaçao Economische ontwikkelingen in 2013 en vooruitzichten voor 2014 Na de economische krimp van 0,1% in 2012, neemt naar verwachting het reële Bruto Binnenlands Product van

Nadere informatie

FSMA_2018_01-1 dd. 19/12/2017. Aard van de waarden

FSMA_2018_01-1 dd. 19/12/2017. Aard van de waarden FSMA_2018_01-1 dd. 19/12/2017 Instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Aard van de waarden A. REGLEMENTAIRE ACTIVA 3 Code Boekwaarde 1 Affectatiewaarde 2 EURO EURO 1. Obligaties en andere schuldinstrumenten

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak economie vwo, eerste tijdvak (2019). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Samenvatting Economie Internationale Handel

Samenvatting Economie Internationale Handel Samenvatting Economie Internationale Handel Samenvatting door een scholier 1611 woorden 9 september 2001 6,5 169 keer beoordeeld Vak Economie Economie Internationale Handel Hoofdstuk 1 Nederland is erg

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2006-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2006-II 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juiste berekening

Nadere informatie

Samenvatting Economie Internationale handel

Samenvatting Economie Internationale handel Samenvatting Economie Internationale handel Samenvatting door een scholier 1484 woorden 7 oktober 2003 5,5 44 keer beoordeeld Vak Economie Lesbrief Internationale handel HS 1 Nederland handelsland Par.

Nadere informatie

Wispelturige Cross Currency Basis laat valutahedgebeleid in tact Whitepaper. Augustus 2018

Wispelturige Cross Currency Basis laat valutahedgebeleid in tact Whitepaper. Augustus 2018 Wispelturige Cross Currency Basis laat valutahedgebeleid in tact Whitepaper Augustus 2018 Managementsamenvatting Voor het afdekken van valutarisico gebruiken pensioenfondsen valutaforward contracten (hierna:

Nadere informatie

Activa die als tegenwaarde dienen van de solvabiliteitsmarge

Activa die als tegenwaarde dienen van de solvabiliteitsmarge Bijlage Circulaire FSMA_2016_01-1 dd. 26/01/2016 Activa die als tegenwaarde dienen van de solvabiliteitsmarge Toepassingsveld: Instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening Aard van de waarden A. REGLEMENTAIRE

Nadere informatie

ING Bank (NL) (A+/A2) TRY 6,25% 2018. Deutsche Bank. Een opportuniteit om te beleggen in Turkse lira. Type belegging. Wat mag u verwachten?

ING Bank (NL) (A+/A2) TRY 6,25% 2018. Deutsche Bank. Een opportuniteit om te beleggen in Turkse lira. Type belegging. Wat mag u verwachten? Deutsche Bank Type belegging Dit product is een obligatie. Door in te tekenen op deze obligatie, leent u geld aan de uitgever die zich ertoe verbindt u jaarlijkse coupons uit te betalen en u het kapitaal

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Dynamisch. ingsstrategie Dynamisch ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0 Tienjaarsrente

Nadere informatie

HOOFDSTUK 19: WISSELKOERS EN WISSELMARKT

HOOFDSTUK 19: WISSELKOERS EN WISSELMARKT 1 HOOFDSTUK 19: WISSELKOERS EN WISSELMARKT 1. PRIJSVORMING OP DE WISSELMARKTEN 1.1. Enkele begrippen Wisselkoers = prijs van de buitenlandse munt, uitgedrukt in nationale munt bv. wisselkoers () van de

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Eindexamen havo economie oud programma 2012 - I

Eindexamen havo economie oud programma 2012 - I Opgave 1 Beleggingen leiden tot inkomensverschillen Aangetrokken door voorspoedige ontwikkelingen op de effectenbeurs, zijn in een land de mensen steeds meer gaan beleggen in aandelen en obligaties. Mede

Nadere informatie

ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN 2003

ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN 2003 Brussel, 10 maart 2003 Federaal Planbureau /03/HJB/bd/2027_n ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN 2003 Veelbelovend herstel wereldeconomie in eerste helft van 2002 werd niet bevestigd in het tweede halfjaar In het

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Europese Commissie - Persbericht Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Brussel, 21 december 2018 Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête

Nadere informatie

Go with the flow. 2 April 2015

Go with the flow. 2 April 2015 2 April 2015 Go with the flow De financiële markten hebben een bewogen 1 e kwartaal achter de rug. Met name Centrale Bank acties hebben grote geldstromen ( flows ) op gang gebracht die tot sterke marktbewegingen

Nadere informatie

Vooral wanneer ze in deze volgorde staan en uit de pen vloeien van een economist, zijn de volgende woorden erg gevaarlijk: Deze keer is anders.

Vooral wanneer ze in deze volgorde staan en uit de pen vloeien van een economist, zijn de volgende woorden erg gevaarlijk: Deze keer is anders. Vooral wanneer ze in deze volgorde staan en uit de pen vloeien van een economist, zijn de volgende woorden erg gevaarlijk: Deze keer is anders. U bent dus gewaarschuwd want deze keer geeft de rentecurve

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 3e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis en de in het spoor daarvan vertragende wereldconjunctuur leiden ertoe dat de economische groei scherp terugvalt, tot ¼%

Nadere informatie

Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel

Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel Johan Van Gompel 9 mei 216 Economische groei Herstel Belgische economisch activiteit in lijn met die in Duitsland Reëel

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo II

Eindexamen economie 1-2 vwo II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een

Nadere informatie

1. natuurlijke omstandigheden. 2. loonkosten. 3. infrastructuur

1. natuurlijke omstandigheden. 2. loonkosten. 3. infrastructuur Samenvatting door een scholier 1067 woorden 13 juli 2001 4 44 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting:Internationale Handel Hoofdstuk 1: ****Nederland Handelsland**** 1.1 Export/Import: de waarde van

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 vwo 2001-II

Eindexamen economie 1 vwo 2001-II 4 Antwoordmodel Opgave Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. ja Uit de toelichting moet blijken dat de stijging

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de afgelopen kwartalen, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik afgelopen

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2 DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P. 2 Canadese dollar (CAD) P. 2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P. 3 Zweedse kroon (SEK) P. 4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse

Nadere informatie

De Europese schuldencrisis heeft aangetoond dat een zeer hoog niveau

De Europese schuldencrisis heeft aangetoond dat een zeer hoog niveau Chapter 6 Samenvatting (Dutch summary) De Europese schuldencrisis heeft aangetoond dat een zeer hoog niveau van de staatsschuld kan leiden tot oplopende rentelasten die economisch herstel tegengaan. In

Nadere informatie

Economische Berichten nr. 42 20 oktober 2015

Economische Berichten nr. 42 20 oktober 2015 Economische Berichten nr. oktober UPDATE VOORUITZICHTEN WERELDECONOMIE Wereldeconomie groeit aan twee snelheden De wereldeconomie gaat in door een periode van groeivertraging. De verzwakkende groeidynamiek

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013).

Marktwaarde van de pensioenverplichtingen in het derde kwartaal gestegen van 16.893 miljoen naar 17.810 miljoen ( 15.008 miljoen ultimo Q4 2013). Kwartaalbericht 2014 Samenvatting Marktwaardedekkingsgraad per 30 september 2014 130,4%, een toename van 0,9%-punt ten opzichte van 30 juni 2014. Over de eerste negen maanden steeg de marktwaardedekkingsgraad

Nadere informatie

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2

DB Currency Update. Evolutie van de voornaamste munten. INHOUD. Amerikaanse dollar (USD) P. 2. Canadese dollar (CAD) P. 2 DB Currency Update INHOUD Amerikaanse dollar (USD) P. 2 Canadese dollar (CAD) P. 2 Australische dollar (AUD) P.3 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) P. 3 Zweedse kroon (SEK) P. 4 Noorse kroon (NOK) P.4 Britse

Nadere informatie