Verontschuldigd: Dirk De Smidt, Marc Engelbeen, Manu Janssens en Kristine Tas (mag zich ook laten vervangen door iemand van het lerarenkorps).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verontschuldigd: Dirk De Smidt, Marc Engelbeen, Manu Janssens en Kristine Tas (mag zich ook laten vervangen door iemand van het lerarenkorps)."

Transcriptie

1 Verslag van de parochieraad van 15 oktober 2012 Aanwezig: Hugo Pieters, Luc Van Eeghem, Rita Couchez, Georges Vandewalle, Annie Jacxsens, Nicole De Smet, Christiane Roersch, zuster Alphonsine, Geert Aelter, Johan Van Gool, zuster Caritas, Johan Devoghel, Hilde Delameilleure, Magda Geernaert en Carlos De Rock. Verontschuldigd: Dirk De Smidt, Marc Engelbeen, Manu Janssens en Kristine Tas (mag zich ook laten vervangen door iemand van het lerarenkorps). 1. Welkom en openingsgebed De voorzitter heet iedereen welkom bij het begin van het nieuwe werkjaar. Het gebed komt uit de gebedskaart. 2. Uitleg en nadenken bij de nota Kerk zijn vandaag en de toekomst van de parochies Pastoor Hugo heeft uitleg bij de nota. Er zijn 2 documenten: - nota van bisschop Jozef De Kesel Kerk zijn vandaag en de toekomst van de parochies - nota van minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk. Persberichten zoals uit Mechelen waar in de nabije toekomst 9 van de 42 kerken zullen onttrokken worden aan de eredienst en slechts 5% van de bevolking die nog kerkgangers zijn, doen ons nadenken over de toekomst van de vele kerken in Vlaanderen. We moeten openstaan voor de vragen van de overheid, in een open geest gesprekken voeren en loyaal meewerken aan de opmaak van een kerkenplan. Belangrijke uitgangspunten uit de nota: - parochies zijn niet meer in staat om nog alles aan te bieden. Ee pastorale eenheid zal in de toekomst bestaan uit verschillende parochiegemeenschappen die op een duurzame manier moeten samenwerken. - een parochie (of pastorale eenheid in de toekomst) moet kunnen instaan voor verkondiging, liturgie, dienst aan armen en zieken, zorg dragen voor het beheer van de tijdelijke goederen en financies Dit moet behartigd en begeleid worden door een team van verantwoordelijken. - solidariteit met buurtparochies is een sleutelwoord. - eenheid tussen de verschillende parochies zal ons doen samenwerken. Vandaar uit kan een nieuwe Kerk groeien.

2 We zullen ons tegelijkertijd de vraag moeten stellen of we nog alle kerkgebouwen kunnen behouden voor de eredienst. Bisschop Jozef De Kesel heeft te kennen gegeven loyaal te willen meewerken aan de opvolging van de conceptnota. Hij stelt ook dat een langetermijnvisie enkel zin heeft als er vertrokken wordt vanuit een pastoraal beleidsplan. Het bisdom Brugge wenst de langetermijnvisie op te bouwen vanuit twee sporen. Enerzijds is er de gedetailleerde uitwerking van een pastoraal standpunt per federatie. Dit standpunt wordt opgemaakt op basis van een stappenplan en resulteert in een gemotiveerd advies aan het bisdom tegen april Het bisdom keurt vervolgens per federatie een pastoraal standpunt inzake parochiekerken goed. Anderzijds brengen de kerkraden en het centraal kerkbestuur, voor ons Centraal kerkbestuur Brugge 3, in overleg met de gemeente een aantal objectieve zaken omtrent de parochiekerken in kaart in een kerkenplan tegen eind februari Na de opmaak van een kerkenplan en een door het bisdom goedgekeurd standpunt inzake parochiekerken, kunnen de kerkraden en het centraal kerkbestuur in overleg met de pastoraal verantwoordelijken een langetermijnvisie uitwerken om in gesprek te gaan met de gemeente. Belangrijk daarbij zijn een aantal begrippen: - medegebruik: de bestemming van de parochiekerk is ongewijzigd de uitoefening van de Rooms-Katholieke eredienst. Occasioneel wordt voor bepaalde socioculturele initiatieven toelating verleend om de parochiekerk te gebruiken. - nevenbestemming: slechts een deel van de parochiekerk wordt nog gebruikt voor de uitoefening van de Rooms-Katholieke eredienst. Het overige deel van de parochiekerk krijgt een permanente andere bestemming. - herbestemming: de volledige parochiekerk wordt niet meer gebruikt voor de uitoefening van de Rooms-Katholieke eredienst. Het volledige gebouw wordt onttrokken aan de Rooms-Katholieke eredienst en kan vrij gebruikt worden. De groep wordt opgedeeld en we staan stil bij de volgende vragen: 1. Hoe zie je het gebruik van de parochiekerk in het ruimer geheel van de federatie - pastorale eenheid? Belangrijk is het behoud van de liturgie op de parochie: eucharistie, begrafenis, huwelijk, doopsel, eerste communie en vormsel. Het is niet nodig dat voor iedere viering, zoals een uitvaartliturgie, een pastoor aanwezig is. Samenhorigheid is een belangrijk uitgangspunt. Samen vieren in de federatie kan vb. voor Goede Vrijdag, Witte Donderdag Met Kerstmis kan iedere parochie van de federatie een viering hebben op een andere tijdstip. Voor weekendvieringen

3 moet er nog geen overleg zijn om de missen op een verschillend tijdstip te plannen en/of vieringen af te schaffen. 2. Voor welke liturgische en kerkelijke (niet-liturgische) functies wil men de parochiekerk bewaren? Beide groepen verwijzen naar de eerste vraag. Bij ons is ook nog plaats voor gebedsgroep, vergaderingen, vormselcatechese, ouderavonden, recepties ziekenzorg en andere gelegenheden zoals nieuwjaarsviering, zangavonden, koorrepetities, open kerk. Kan in het babysitlokaal op lange termijn niet het archief van de parochie ondergebracht worden en eventueel het parochiesecretariaat? 3. Welke vormen van medegebruik zie je eventueel toenemen in respect voor de gewijde ruimte? Verschillende mogelijkheden: tentoonstellingen, opname van CD s, concerten, recepties verbonden aan parochiale activiteiten, voordrachten, toneel, filmvoorstellingen Belangrijk daarbij is dat het sacrale van het gebouw niet verloren gaat. We vragen dus uitdrukkelijk respect voor de kerk. Een belangrijke vraag: moet het altaar kunnen verplaatst worden? Nu is het een vast altaar. Een mobiel altaar laat veel meer mogelijkheden toe. 4. Vind je het aangewezen dat een deel van de parochiekerk een nevenbestemming krijgt? Deze vraag is momenteel niet aan de orde. 5. Vind je het aangewezen dat de parochiekerk onttrokken wordt aan de eredienst (vanuit eigen motivaties of op vraag van buitenaf)? Vanuit eigen motivatie: neen. Op vraag van buitenaf: neen. 3. Terugblik We staan nog even stil bij de afsluiter van 50 jaar parochie zondag 2 september. De feestelijke eucharistie werd mooi opgeluisterd door het koor Capella Sancta Cruz. Een aantal mensen was ontgoocheld dat er weinig volk aanwezig was op de feestmaaltijd. De aanwezigen waren heel tevreden over de sfeer, het verzorgde koud buffet. Het samenzijn deed veel deugd.

4 Op zaterdag 1 september was er ook de tentoonstelling en eucharistie naar aanleiding van 50 jaar OKRA. Heeft dit een invloed gehad op het aantal aanwezigen? De open deurdagen van de abdij Sint-Trudo waren heel geslaagd. We willen de zusters hierbij nogmaals danken voor het gastvrij onthaal en de rondleiding van de parochieraad op donderdag 31 mei. 4. Parochiaal centrum t Couvent Na een klacht van enkele buren heeft de vzw een vergadering belegd voor alle buren en alle gebruikers van t Couvent om het probleem in kaart te brengen. De politie was ook aanwezig. Er werden nadien een aantal stappen ondernomen: - aanpassing van het huishoudelijk reglement - aanpassing van de gebruikersovereenkomst - aanpassing van het geluidsniveau van de muziekinstallatie door de dienst leefmilieu van stad Brugge. - aandacht voor de stilte na het verlaten van de zaal. Ondertussen werden in de benedenzaal aan de rechterkant nieuwe radiatoren geplaatst. In het vergaderlokaal werd de radiator verplaatst omwille van de veiligheid. Nadat Jacqueline Boudin wenste te stoppen met het sleutelbeheer van t Couvent, hebben Martin en Magda Claeys-Geirnaert het sleutelbeheer vanaf 1 oktober 2012 overgenomen, waarvoor onze uitdrukkelijke dank. De vergadering wil langs deze weg alle medewerkers van de vzw bedanken voor hun inzet. 5. Nieuws van de verenigingen, scholen Femma Male (het vroegere KAV Male) stopt haar werking. Na het herfstfeest is er nog een afsluitende activiteit op 13 december (ook voor de mannen). Luc van Eeghem toont een deel van zijn 6000 foto s uit Brugge anders bekeken. De koffer met kookmateriaal wordt geschonken aan t Couvent. De keukenhanddoeken worden geschonken aan MWWW.

5 De vergadering spreekt een woord van dank uit en waardeert de jarenlange inzet van zoveel vrijwilligers. De parochieraad vraagt aan Rita om lid te blijven van de parochieraad. Er komt niets in de plaats. Misschien voelen een aantal mensen iets voor OKRA of voor Markant. Iets nieuws moet groeien vanuit de mensen zelf. De Zusters van Maria verwelkomen een nieuwe zuster: Zuster Vivianne komt weldra naar Male. Agnes Goossens wordt de nieuwe promotor van Bond zonder Naam in opvolging van Magda Stradiot. Een warme oproep hierbij om dit initiatief te steunen. MWWW heeft nagedacht over haar werking en heeft een aantal wijzigingen aangebracht in haar werking. Wat staat er op het programma: - sterzingen met medewerking van het kinderkoor, school en vormelingen. De opbrengst is voor Poverello en Mobile School. - kerstconcert met Willem Vermandere. De opbrengst is voor de parochiale werking. - de Michiel Hostensprijs zal om de twee jaar plaatsvinden. - MWWW blijft de solidaire dag (koor Solied) van Broederlijk Delen ondersteunen - Male kermis op zondag 30 juni 2013 Nieuws over de doopvont: - het ontwerp van 2 kunstenaars werd niet weerhouden - er is iemand van de diocesane commissie cultus langs geweest om een concept uit te werken, rekening houdend met de Peelaertkapel.

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 1 BISDOM BRUGGE TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 Inleiding Het bisdom Brugge wenst een langetermijnvisie uit te werken voor de toekomst van alle parochiekerken

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

KERKBESTUREN WERKEN GOED MEE AAN BEVRAGING

KERKBESTUREN WERKEN GOED MEE AAN BEVRAGING KERKBESTUREN WERKEN GOED MEE AAN BEVRAGING Enquête kadert in het parochiekerkenplan Een uitgebreide bevraging verschaft de instanties die betrokken zijn bij het beheer en de toekomst van de parochiekerken

Nadere informatie

1. Hoofdbestemming (cf. Visietekst )

1. Hoofdbestemming (cf. Visietekst ) Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 3 Richtlijnen bij hoofdbestemming, nevenbestemming en herbestemming Instrumentarium 3 en bijbehorende praktische werkfiche Instrumentarium 5 dienen om

Nadere informatie

OPMAAK KERKENBELEIDSPLAN ZINGEM

OPMAAK KERKENBELEIDSPLAN ZINGEM OPMAAK KERKENBELEIDSPLAN ZINGEM WAT VOORAFGING Vlaanderen telt momenteel meer dan 1800 parochiekerken. Lange tijd waren deze kerken letterlijk en figuurlijk hét middelpunt van het dorp of de wijk. De belangrijke

Nadere informatie

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting.

Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. VORMINGSPAKKET DE PAROCHIEKERK Ellen Van Basselaere Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting. Verantwoordelijke uitgever: Oost-Vlaamse

Nadere informatie

De conceptnota Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk en de toekomst van de parochie

De conceptnota Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk en de toekomst van de parochie De conceptnota Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk en de toekomst van de parochie 1. De conceptnota 1.1 De conceptnota als onderdeel van een evolutie Uit de inleiding van onze bisschop en de uiteenzetting

Nadere informatie

Vormsel Heilige Kruisverheffing

Vormsel Heilige Kruisverheffing Vormsel Heilige Kruisverheffing Dinsdag 19 mei was er ook voor de vormelingen van de H. Kruisverheffing een wake. In een eerste deeltje werden de voorbije catechesebijeenkomsten kort opgeroepen. Daarna

Nadere informatie

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie.

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie. Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 4 Uitschrijven pastorale planning en organisatie Dit instrumentarium helpt u bij het opstellen van een pastorale planning en organisatie. De delen 1

Nadere informatie

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet.

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet. Sint-Thomas Male Kerstnachtviering: Alles is klaar Net voor de viering Jezus is er nog niet. Opening van de viering door pastoor Hugo. Els Arnout (sopraan) en Elien Rogiers (piano) ondersteunen de nachtviering.

Nadere informatie

Infosessie kerkenplannen. Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen

Infosessie kerkenplannen. Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen Infosessie kerkenplannen Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen Intro: Werner Van Laer Inhoudsoverzicht Waarom een kerkenplan? Soorten kerkenplannen Algemene inhoud van een gemeentelijk kerkenplan Concrete

Nadere informatie

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Oorsprong van het Parochiekerkenplan Conceptnota Minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk Dateert van 24 juni

Nadere informatie

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015 Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 van de parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Voorwoord Voor u ligt het Jaarverslag 2015

Nadere informatie

Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen. Bart Vercauteren Bisschoppelijk gedelegeerde Bisdom Brugge dienst kerkfabrieken

Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen. Bart Vercauteren Bisschoppelijk gedelegeerde Bisdom Brugge dienst kerkfabrieken Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen Bart Vercauteren Bisschoppelijk gedelegeerde Bisdom Brugge dienst kerkfabrieken Bestuur van de eredienst? Erkende erediensten (6) (+

Nadere informatie

Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan

Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan Naar een gedragen toekomstvisie in het kerkenbeleidsplan Dinsdag 25 april 2017 Elzenveld, Antwerpen Woensdag 26 april 2017 Vormingscentrum Guislain, Gent Jonas Danckers Art. 31 / 1. Een schriftelijk document

Nadere informatie

Vacature voor een voltijdse of halftijdse parochieassistent(e) voor het decanaat Torhout

Vacature voor een voltijdse of halftijdse parochieassistent(e) voor het decanaat Torhout Vacature voor een voltijdse of halftijdse parochieassistent(e) voor het decanaat Torhout Het decanaat Torhout is op zoek naar een parochieassistent(e) om, in nauwe samenwerking met de deken en de pastoors,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 15 dd 13-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 17 april: Vierde paaszondag: Ik geef eeuwig leven aan mijn schapen (Joh.10, 27-30) (roepingenzondag).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Ons even voorstellen : wie zijn wij Tonen enkele foto

Nadere informatie

NAAR EEN GEZAMENLIJKE AANPAK ROND DE TOEKOMST VAN PAROCHIES EN PAROCHIEKERKEN IN HET BISDOM GENT

NAAR EEN GEZAMENLIJKE AANPAK ROND DE TOEKOMST VAN PAROCHIES EN PAROCHIEKERKEN IN HET BISDOM GENT NAAR EEN GEZAMENLIJKE AANPAK ROND DE TOEKOMST VAN PAROCHIES EN PAROCHIEKERKEN IN HET BISDOM GENT 15 november 2011 1. Onderweg van verleden naar toekomst 1.1 Iedere tijd opnieuw en vooral in deze tijd Wat

Nadere informatie

HET WAREN MOOIE, ZINVOLLE JAREN! Beste parochianen van het dekenaat Dendermonde

HET WAREN MOOIE, ZINVOLLE JAREN! Beste parochianen van het dekenaat Dendermonde AFSCHEID DEKEN PAUL DE BAERE Nu zondag 2 oktober neemt E.H. Paul De Baere afscheid van het dekenaat Dendermonde. Dit zal gebeuren tijdens een feestelijke viering in de dekenale kerk om 11 uur. Na de viering

Nadere informatie

Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam

Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam Beleidsnota nr. 19 Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam De laatste jaren stellen we een snelle evolutie vast in

Nadere informatie

De parochiekerk van Schelderode

De parochiekerk van Schelderode De parochiekerk van Schelderode Met dank aan i.s.m. CRCK (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur) Met de steun van de Vlaamse overheid, de Provinciale Landbouwkamer, SOM vzw en de Koning Boudewijnstichting

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Een kalender van Kerk zijn

Een kalender van Kerk zijn Een kalender van Kerk zijn Werkjaar Liturgisch jaar Diocesane initiatieven Vieren Verkondigen Gemeenschap Dienen Wat te doen vooraf, en terugkerende activiteiten September Nagaan welke initiatieven er

Nadere informatie

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013

De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 De bevraging van de Vlaamse parochiekerken. Een stand van zaken: ontsluiting en toekomstperspectieven. Open Kerken 16 mei 2013 Bevraging parochiekerken Respons op de bevraging Totaal aantal kerkfabrieken:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN OPMAAK EN IMPLEMENTATIE. Raadscommissie stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en openbare werken 25/01/2018

KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN OPMAAK EN IMPLEMENTATIE. Raadscommissie stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en openbare werken 25/01/2018 KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN OPMAAK EN IMPLEMENTATIE Raadscommissie stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en openbare werken 25/01/2018 KERKENBELEIDSPLAN MECHELEN: OPMAAK EN IMPLEMENTATIE Raadscommissie

Nadere informatie

Geachte Dames en Heren Goede vrienden uit Kerkbesturen uit het CRKC, en uit de brede kring van geïnteresseerden voor de toekomst van de kerkgebouwen

Geachte Dames en Heren Goede vrienden uit Kerkbesturen uit het CRKC, en uit de brede kring van geïnteresseerden voor de toekomst van de kerkgebouwen Geachte Dames en Heren Goede vrienden uit Kerkbesturen uit het CRKC, en uit de brede kring van geïnteresseerden voor de toekomst van de kerkgebouwen ( ) Mijn contacten met leden van kerkbesturen en bij

Nadere informatie

De zorgvuldige omgang met onze kerkgebouwen

De zorgvuldige omgang met onze kerkgebouwen Bisdom Breda Bezoekadres veemarktstraat 4$ 4811 ZH Breda Postadres Postbus 90.189 4800 RN Breda T 076-522 3444 F076-521 6244 www.bisdombreda.ni Email: bisschop@bisdombreda.nl Kenmerk: 018/22/2018 Betreft:

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERK

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERK BISDOM ANTWERPEN TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERK Handleiding bij het voorbereiden en voeren van de gesprekken tussen Parochie (Pastorale ploeg en Kerkfabriek) en Gemeentebestuur januari 2012 Inleiding Aanleiding

Nadere informatie

De Vlaamse parochiekerken en hun kerkenbeleidsplannen

De Vlaamse parochiekerken en hun kerkenbeleidsplannen De Vlaamse parochiekerken en hun kerkenbeleidsplannen Dinsdag 25 april 2017 Elzenveld Woensdag 26 april 2017 Vormingscentrum Guislain Dimitri Stevens Inhoud Beknopte historiek Kerkenbeleidsplannen in cijfers

Nadere informatie

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage!

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage! EVEN BEZINNEN KERKOPBOUW BISDOM BRUGGE Aan alle vrijwilligers die onze Kerk mee dragen, aan alle parochieassistenten en decanaal secretarissen die hun taken met veel zorg behartigen zeggen wij tijdens

Nadere informatie

Oudervergadering 18 juni Vormsel 2014

Oudervergadering 18 juni Vormsel 2014 Oudervergadering 18 juni 2013 Vormsel 2014 Oudervergadering 18 juni 2013 Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Inschrijvingen en verdere communicatie Vragen Welkom Bezinnend moment Men kan heel

Nadere informatie

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 82 van LYDIA PEETERS datum: 16 november 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Centrum

Nadere informatie

OVER PAROCHIES EN PAROCHIEKERKEN

OVER PAROCHIES EN PAROCHIEKERKEN OVER PAROCHIES EN PAROCHIEKERKEN De nota Bourgeois De nota van minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk roept de kerkelijke overheid op om een mechanisme van constructieve medewerking

Nadere informatie

KERK ZIJN VANDAAG EN DE TOEKOMST VAN DE PAROCHIES

KERK ZIJN VANDAAG EN DE TOEKOMST VAN DE PAROCHIES KERK ZIJN VANDAAG EN DE TOEKOMST VAN DE PAROCHIES In een pastorale brief richt de bisschop van Brugge, Jozef De Kesel, zich tot alle medewerk(st)ers in de pastoraal. We geven hier een samenvatting van

Nadere informatie

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan Hoorzitting Kilder Herstructureringsplan 30 mei 2017 Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan We signaleren: minder betrokkenheid / kerkbezoek vermogen te spreken over geloof neemt af vergrijzing vrijwilligerskorps

Nadere informatie

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Inleiding / Catecheseploeg Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen

Nadere informatie

Igor de Bliquy wordt tot priester gewijd

Igor de Bliquy wordt tot priester gewijd De Bliquy Igor 5 maart 1982 Port Elisabeth (R.S.A. Zuid-Afrika) -heden Levensbeschrijving 27/08/2011: priesterwijding te Ieper door Jozef De Kesel Pastoor Parochiefederatie Zalige-Margareta,Ieper. 27 augustus

Nadere informatie

Opmaak van kerkenbeleidsplannen (KBP)

Opmaak van kerkenbeleidsplannen (KBP) Opmaak van kerkenbeleidsplannen (KBP) Vlaamse regering komt tussen Kerken die deel uitmaken van het Openbaar bestuur worden minder en minder gebruikt Financiële crisis: druk op de gemeenten die financieel

Nadere informatie

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof HET VORMSELTRAJECT Samen groeien in geloof Opnieuw kiezen. Je wordt niet als christen geboren, je moet het worden! Doopsel: keuze van de ouders Vormsel: keuze van het kind en de ouders samen Twee accenten

Nadere informatie

Situering in de parochiegemeenschap

Situering in de parochiegemeenschap 2 Situering in de parochiegemeenschap 1. Een parochie wordt opgebouwd door het samenspel van vele mensen, groepen en verenigingen die zich laten inspireren door de Bijbel en de woorden en daden van Jezus

Nadere informatie

Sint-Jozefparochie - ACTIVITEITENKALENDER

Sint-Jozefparochie - ACTIVITEITENKALENDER SEPTEMBER 2016 01 do KWB wijkmeestervergadering 02 vr 03 za G 18.00 1 04 zo E 09.30 23 ste zondag dhj 05 ma 06 di 07 wo 08 do 09 vr 10 za G 18.00 2 11 zo E 09.30 24 ste zondag dhj 12 ma 20.00 Vormselcatechese:

Nadere informatie

Deze vergoeding wordt aangegeven met een fiscale fiche 281.50.

Deze vergoeding wordt aangegeven met een fiscale fiche 281.50. Lijst met afspraken tussen de provinciegouverneur en het bisdom Brugge met betrekking tot bepaalde uitgavenposten in de rekeningen van de kerkfabrieken. Voorafgaande opmerking met betrekking tot de bewijsstukken

Nadere informatie

Dekenale werkvergadering

Dekenale werkvergadering Datum: 18/09/2014 Aanwezig: Geert Leenknegt, Herman Cooreman, François Van Puyvelde, Myriam Stevens, Daniël Herinckx, Chris Cooreman, Linda Van de Winkel, Christophe Arnould Gebedsmoment: De dekenale werkvergadering

Nadere informatie

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS Vormselcatechese Kanaalparochies Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS 2017 Inhoudstafel Woord aan de ouders 3 Onze manier van werken 4 Kalender 6 Informatie bij de groepscatecheses

Nadere informatie

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente. Een stappenplan

Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente. Een stappenplan Een kerkenbeleidsplan voor de kerken op het grondgebied van uw gemeente Een stappenplan Inhoud Inleiding en Nota Bourgeois 2011 Definities Waarom een kerkenbeleidsplan? Principes en aandachtspunten Stappenplan

Nadere informatie

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS

Vormselcatechese Kanaalparochies. Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS Vormselcatechese Kanaalparochies Oostakker Desteldonk Mendonk Sint-Kruis-Winkel VORMSELGIDS 2016 Inhoudstafel Woord aan de ouders 3 Onze manier van werken 4 Kalender 6 Informatie bij de groepscatecheses

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2019 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2019 Voorwoord De laatste drukke periode van het werkjaar komt er aan: de meimaand

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Informatieavond parochiefusie

Informatieavond parochiefusie Informatieavond parochiefusie Maandag 6 oktober 2014 Parochie Sint Jans Onthoofding Liempde Opgericht op 28 april 1603 Waar gaan we het over hebben? Wat de vorige keer Pijlers startdocument Pastorale team

Nadere informatie

KERKENPLAN. voor de parochiekerken van het. + dekenaat wetteren

KERKENPLAN. voor de parochiekerken van het. + dekenaat wetteren KERKENPLAN voor de parochiekerken van het + dekenaat wetteren Zomer 2015 2 Met dit Kerkenplan wil de Dekenale Stuurgroep duidelijkheid scheppen betreffende het toekomstige gebruik van de parochiekerken

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 december 2016 Besluit nummer: 2016_GR_01159 Onderwerp: Globaal parochiekerkenplan - Goedkeuring Beknopte samenvatting: Aan de gemeenteraad wordt

Nadere informatie

Een volwaardige parochie bestaat uit volgende vier grondelementen:

Een volwaardige parochie bestaat uit volgende vier grondelementen: H.Sacrament - Groenenhoek Open Parochieraad Verslag van 10 juni 2010 Aanwezigen: Denise Bernaerts, Jan Cox, Paul De Bois, Rik De Vleesschauwer, Paul Dhondt, Rita Gubbi, Jean-Marie Houben, Marijke Mannaerts,

Nadere informatie

Analyse visieteksten vijf bisdommen

Analyse visieteksten vijf bisdommen Analyse visieteksten vijf bisdommen 5 visieteksten van de 5 bisdommen De kracht van het Evangelie. IJkpunten voor de pastorale zones. Mgr. Leon Lemmens, 2013. Blikopener. Christelijke gemeenschappen in

Nadere informatie

Catechese en evangelisatie in het bisdom Roermond

Catechese en evangelisatie in het bisdom Roermond Catechese en evangelisatie in het bisdom Roermond Een inventarisatie bij parochies Rapport nr. 646, januari 2017 Dr. Ton Bernts en drs. Joris Kregting Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Catechese en ander

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

Selectie en raadpleging van parochiearchieven

Selectie en raadpleging van parochiearchieven Selectie en raadpleging van parochiearchieven Studie- en ontmoetingsdag voor vrijwilligers in kerkelijke en religieuze archieven Leuven, 30 mei 2015 Marc Carnier Rijksarchief Leuven Joris Colla KADOC-KU

Nadere informatie

KALENDER werkjaar

KALENDER werkjaar KALENDER werkjaar 2017- 2017- Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

MEDEGEBRUIK VAN KERKGEBOUWEN IN MECHELEN DOOR OOSTERSE KERKGEMEENSCHAPPEN

MEDEGEBRUIK VAN KERKGEBOUWEN IN MECHELEN DOOR OOSTERSE KERKGEMEENSCHAPPEN MEDEGEBRUIK VAN KERKGEBOUWEN IN MECHELEN DOOR OOSTERSE KERKGEMEENSCHAPPEN Een overzicht van de verschillende wijzen waarop wij kerkgebouwen ter beschikking stellen aan Oosterse kerkgemeenschappen. Kort

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

Bouwen aan een toekomst voor de parochiekerken: Nota Minister Bourgeois en bevraging CRKC

Bouwen aan een toekomst voor de parochiekerken: Nota Minister Bourgeois en bevraging CRKC Parochiekerken: een uniek landschap Bouwen aan een toekomst voor de parochiekerken: Nota Minister Bourgeois en bevraging CRKC Parochiekerken: een uniek landschap Centrale plaats in de samenleving Kloppend

Nadere informatie

Personele Unie Informatiebijeenkomst 13 mei 2014

Personele Unie Informatiebijeenkomst 13 mei 2014 Personele Unie Laren - Blaricum - Huizen Wat doen we vanavond? Achtergrond huidige ontwikkelingen Introductie Personele Unie Huidige situatie Laren Zorgpunten Te ondernemennemen acties Communicatie Laren

Nadere informatie

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies HOE GAAN WE DAT AANPAKKEN? A. Kerngroep vitalisering B. Kloostermoment STAP 1 Wie zijn wij? Verkenning van ons geloof in deze wereld STAP 2: Het

Nadere informatie

Parochiearchieven? Het bewaren waard!

Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! 1. Waarom moet ik het archief van mijn parochie bewaren? Parochiearchieven verdienen om meer dan één reden onze zorg. Allereerst

Nadere informatie

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen!

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen! KALENDER Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in die hoopvolle en levengevende

Nadere informatie

Een toekomst voor parochiekerkgebouwen. Roeselare 2 december 2013

Een toekomst voor parochiekerkgebouwen. Roeselare 2 december 2013 Een toekomst voor parochiekerkgebouwen Roeselare 2 december 2013 Wat voorafging Conceptnota van minister Bourgeois Problematiek van toekomst parochiekerken onder ruime aandacht gebracht Uitnodiging kerkelijke

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2020 Beleidsplan 2015-2020 Parochie Z. Titus Brandsma Inleiding Deze nota vormt een verkorte weergave van de beleidsplannen van de parochie Z. Titus Brandsma. In par.2 wordt een schets

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010

Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010 Parochie VerrezenHeer Heilig Sacrament Aanwezig: Pastoor Paul Gemeenschappelijk Parochieteam 5 januari 2010 PT Verrezen Heer: Lucia (kosteres), Theo Decker (diaken), Patrick Claes, Arlette Lenaerts, Greta

Nadere informatie

I. ONTSTAANSGESCHIEDENIS

I. ONTSTAANSGESCHIEDENIS INHOUDSOPGAVE Blz. I. Ontstaansgeschiedenis 3 II. Internetvermelding III. Vieringen IV. Bereikbaarheid 4 * Parochiesecretariaat * Pastoraat * Plattegrond 5 V. Activiteiten 6 * Kinderen * Jongeren * Volwassenen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Programma Opening Het proces van samenwerking van parochies diocesaan-administrator Mgr. Hub Schnackers Noodzaak

Nadere informatie

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE

PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE KADOC Vlamingenstraat 39 3000 LEUVEN PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF TIJDSCHRIFT VOOR LITURGIE Tijdschrift voor Liturgie, 2 1. Briefwisseling met hoofdredacteur A. Verheul, bevat eveneens (ontwerpen van)

Nadere informatie

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan Informatiebijeenkomst Wehl Herstructureringsplan 16 mei 2017 Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan We signaleren: minder betrokkenheid / kerkbezoek vermogen te spreken over geloof neemt af vergrijzing vrijwilligerskorps

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PASTORALE EENHEID. Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei Bekijk de webversie

NIEUWSBRIEF PASTORALE EENHEID. Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei Bekijk de webversie Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2018 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2018 Voorwoord De meimaand komt er aan en zo naderen we stilaan het einde van

Nadere informatie

Wegwijs in de parochie Sint-Jan te Anzegem

Wegwijs in de parochie Sint-Jan te Anzegem Wegwijs in de parochie Sint-Jan te Anzegem Welkom! Beste vrienden, nieuwe parochianen, Van harte welkom als nieuwe bewoner op onze parochie Sint-Jan de Doper. We hopen dat u zich vlug thuis zult voelen

Nadere informatie

Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA

Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA 13.03.2019 1 Begrippen - beslissing die betrekking heeft op het kerkgebouw

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Zo droom ik het. Zo is het voor mij nu 1,8 2

Zo droom ik het. Zo is het voor mij nu 1,8 2 PAROCHIERAAD ONZE-LIEVE-VROUW MIDDELARES, BERCHEM WERKJAAR 2016-2017 Onze parochie, een (geloofs)gemeenschap tussen droom en werkelijkheid Een vragenlijst als aanzet tot gesprek (deel 2) Er kwamen in het

Nadere informatie

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Dierenwelzijn Vlaanderen: - 300 gemeenten - ca. 1750 parochiekerken Dertien centrumsteden: - ca. 300 parochiekerken Elk dorp

Nadere informatie

02. Notulen jaarvergadering 8 oktober 2013: Notulen van de jaarvergadering worden goedgekeurd.

02. Notulen jaarvergadering 8 oktober 2013: Notulen van de jaarvergadering worden goedgekeurd. Notulen 6 e jaarvergadering Bonifatius Parochie Spanbroek dinsdag 9 december 2014: Aanwezig Notulist : Parochiebestuur, Sjaak de Koning, Jolanda de Koning, Margriet Kraakman, pastor Ariejan Kuin, Linda

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE KERKINRICHTING

BELEIDSNOTITIE KERKINRICHTING BELEIDSNOTITIE KERKINRICHTING Pagina 1 van 7 BELEIDSNOTITIE KERKINRICHTING Preambule Onderstaande bepalingen die gelden voor het Bisdom s-hertogenbosch en als zodanig door de Bisschop zijn vastgesteld

Nadere informatie

Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2013

Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2013 Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2013 In h o u d Richtlijnen va n d e Vl a a m s e Bisschoppen v o o r h e t g e b r u i k va n paroc h i ek e r ken Het opstellen va n een gemeentelijk kerkenplan

Nadere informatie

nr. 906 van LYDIA PEETERS datum: 14 september 2015 aan LIESBETH HOMANS Kerkenbeleidsplannen - Stand van zaken

nr. 906 van LYDIA PEETERS datum: 14 september 2015 aan LIESBETH HOMANS Kerkenbeleidsplannen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 906 van LYDIA PEETERS datum: 14 september 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Een nieuw begin. Nieuwsbrief zomer 2017 (jrg 1 - nr 1) Kerkelijke Instelling SINT GREGORIUS

Een nieuw begin. Nieuwsbrief zomer 2017 (jrg 1 - nr 1) Kerkelijke Instelling SINT GREGORIUS Een nieuw begin Nieuwsbrief zomer 2017 (jrg 1 - nr 1) Kerkelijke Instelling SINT GREGORIUS Parade 11, 5211 KL s- Hertogenbosch telefoon: 073 523 20 75 De vertrouwde NSGV heeft onlangs een nieuwe start

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS.

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT VIERINGEN & WOORD- EN COMMUNIEDIENST Op kerstavond, maandag 24 dec., is er om 20.00u een

Nadere informatie

Archief Parochie Sint Antonius Abt, Rotterdam

Archief Parochie Sint Antonius Abt, Rotterdam Plaatsingslijst Archief Parochie Sint Antonius Abt, Rotterdam Archiefnummer: 267 Archiefnaam: AAR Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Instellingsarchief Datering: 1780-1978 Katholiek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF TIJDELIJKE 1. Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2015 DECREET ONROEREND ERFGOED: VOORSTELLING CRKC PASTORIEËN SUBSI-

NIEUWSBRIEF TIJDELIJKE 1. Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2015 DECREET ONROEREND ERFGOED: VOORSTELLING CRKC PASTORIEËN SUBSI- NIEUWSBRIEF TIJDELIJKE Tweemaandelijkse nieuwsbrief Nummer 1-2015 Beste, DECREET ONROEREND ERFGOED: VOORSTELLING CRKC PASTORIEËN SUBSI- DIËRING VICARIAAT ONDERWIJS BEHEER VAN RESERVES DOOR KERKFABRIEKEN

Nadere informatie

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN Bisdom Gent tarieven en vergoedingen kerkelijke diensten 1 BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN 1. Misstipendium 1.1 Overeenkomstig het decreet

Nadere informatie