Omzetverantwoording medisch specialistische zorg 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omzetverantwoording medisch specialistische zorg 2012"

Transcriptie

1 Omzetverantwoording medisch specialistische zorg 2012 In dit document worden de vragen die in het platform handreiking omzetverantwoording 2012 zijn besproken beantwoord. (versie 3: 31 mei 2013) Vraag 1: Mag een gegarandeerd (vooraf afgesproken) schaduwbudget in het formulier vaststelling transitiebedrag worden verwerkt in rubriek 4 overige mutaties (regel 1811 overige mutaties) in plaats van via aanpassing van (semi-) vaste componenten? Nee, het is volgens de NZa-regelgeving niet toegestaan om de verschillen tussen een vooraf afgesproken schaduwbudget (lumpsum) en het schaduwbudget op basis van het volgens de beleidsregels ingevulde formulier te verwerken op de regel overige mutaties. Verschillen kunnen verwerkt worden op de productieaantallen (voor zover deze niet boven de realisatie uitkomen), de LPT (binnen het maximum) en de semivaste parameters, conform lokaal gemaakte afspraken. Alle afspraken dienen binnen de kaders van de NZa beleidsregels in het formulier opgevoerd te worden. Het wordt afgeraden om verschillen te verwerken door middel van een korting op de aangevraagde kapitaallastenvergoeding, zie ook de volgende vraag. Vraag 2: Kunnen verschillen tussen een vaste schaduwbudgetafspraak en de opgave voor het schaduwbudget op basis van de beleidsregels van de NZa worden verwerkt door een correctie op de kapitaallastencomponent, of door een correctie op de budgetschoning voor de kapitaallasten? Voor de kapitaallasten in het schaduwbudget geldt dat deze, net als in voorgaande jaren, voor (maximaal) 100% nagecalculeerd kunnen worden voor zover deze betrekking hebben op het oude A-segment. Het wordt afgeraden om een korting op de kapitaallastencomponent in het schaduwbudget te verwerken om het schaduwbudget op het vooraf afgesproken bedrag te krijgen. Hiermee zou de kapitaallastencomponent 2012 immers lager uit kunnen komen dan de waarde waar de instelling uit hoofde van de overgangsregeling kapitaallasten recht op heeft. Bovendien vormt de kapitaallastencomponent in het schaduwbudget 2012 de basis voor de toepassing van de overgangsregeling in de jaren na 2012 (uitgezonderd de revalidatiecentra, hier wordt de basis in het schaduwbudget 2013 gevormd). Door de korting te verwerken op het productiedeel behoudt de instelling zijn rechten in het kader van de overgangsregeling kapitaallasten. Een correctie op de schoning voor de kapitaallastencomponent is niet toegestaan. Volgens de regelgeving van de NZa (beleidsregels budgetschoning 2005, 2008 en 2009, die doorwerken in de beleidsregel Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg) kan de budgetschoning voor vaste componenten (de zogenaamde restcorrectiebedragen en de schoning op de kapitaallasten) niet meer muteren na de nacalculatie. Een correctie op de schoning kan verwerkt worden op de productieparameters.

2 Vraag 3: De grouper is gecertificeerd tot en met 31 december Veel instellingen hebben de laatste factureringsrun die in 2012 nog is verantwoord in de debiteuren en omzet in januari 2013 door de grouper gehaald. Is alles wat in 2013 door de grouper is gehaald, qua betrouwbaarheid gedekt door de certificering? Ja, op 12 februari 2013 is door Coziek bevestigd dat de periode waar de audit betrekking op heeft, namelijk tot en met 31/12/2012, voldoende is voor het opstellen en controleren van de jaarrekeningen Vraag 4: Er bestaat bij instellingen onduidelijkheid over de verwerking van omzet welke is gegenereerd op basis van het passantentarief. Door instellingen wordt, voor zover bekend, in een tweetal situaties gebruik gemaakt van het passantentarief: 1. Nederlandse verzekerden en Nederlandse gewetensbezwaarden zonder verzekeringspolis waarbij door de instelling geen contract is gesloten met de verzekeraar 2. Niet-verzekerde patiënten (met uitzondering van Nederlandse gewetensbezwaarden zonder verzekeringspolis): o.a. buitenlanders, illegalen etc Op welke wijze dient deze omzet meegenomen te worden in verschillende verantwoordingen? (Antwoord bijgewerkt in versie 2) Zowel voor het transitiemodel ziekenhuizen als voor het beheersmodel medisch specialisten geldt dat de omzet uit declaratie van het passantentarief meeloopt in de omzet: Voor het transitiemodel geldt dit voor situatie 1 en 2; voor het beheersmodel geldt dit alleen voor situatie 1. Voor het schaduwbudget worden ook de bijbehorende parameters gescoord. Voor het transitiemodel (schaduwbudget en omzet) geldt bovenstaande alleen voor de zorg die onder het transitiemodel valt: A- segment en nieuw-b-segment. Voor het beheersmodel medisch specialisten geldt bovenstaande voor het gehele A- en B-segment. Onder verzekerde patiënten worden in dit antwoord begrepen: patiënten die verzekerd zijn met een zorgverzekering als bedoeld in de ZVW. Onder gewetensbezwaarden wordt in dit antwoord begrepen: patiënten die vanuit geloof of levensovertuiging bezwaar hebben tegen het afsluiten van een zorgverzekering en daarom een bijdragevervangende belasting betalen Onder niet-verzekerde patiënten worden in dit antwoord begrepen: overige patiënten (behalve de gewetensbezwaarden) die niet verzekerd zijn, of patiënten die buiten het Nederlandse zorgstelsel verzekerd zijn (waaronder ook buitenlanders/patiënten die in het buitenland verzekerd zijn).

3 Vraag 5: Voor de TNF alfaremmers (overgehevelde geneesmiddelen in 2012) is ons administratief proces ingericht voor de overheveling (van 2012) op het moment van toediening. Dit is tevens gedaan omdat zorgverzekeraars per brief hadden aangegeven dat dit de juiste weg was. Nu staat in de handleiding dat het moment van levering bepalend is. De handreiking is een aanvulling/nadere duiding bij de regelgeving van de NZa; de handreiking vervangt de regelgeving niet. De mogelijkheid tot het hanteren van de leveringsdatum, zoals vermeld in de handreiking, is bedoeld voor instellingen die geen goede toedieningsregistratie, zoals vermeld in de beleidsregels, bijhouden. De voorschriften uit de regelgeving (toedieningsregistratie) kunnen gewoon gevolgd worden door de instellingen die een toedieningsregistratie bijhouden. Met andere woorden: u kunt uitgaan van het moment van toediening, dat is in overeenstemming met de beleidsregel. Vraag 6: Op grond van de huidige beleidsregels en uitingen is een definitieonduidelijkheid aanwezig ten aanzien van de basis voor de vergoeding voor de dure geneesmiddelen. De kern van het dilemma is daaruit te destilleren als volgt: In 2011 (en daarmee in schaduwfb (BR-CU-2080)) geldt voor vergoeding van dure geneesmiddelen de volgende grondslag (BR- CU-2017): de inkoopprijs (volgens de lijstprijs) na aftrek van eventuele kortingen en bonussen, van het door de zorgaanbieder ingekochte geneesmiddel. Daarmee wordt geen directe relatie gelegd met de gebruikte en/of toegediende hoeveelheden en bestaat de mogelijkheid dat voorraden worden aangelegd/vergoed. In 2012 geldt DOT facturatie (o.b.v. uiteindelijk BR-CU-2076): De prestatie voor dure en weesgeneesmiddelen wordt gebaseerd op de gebruikte hoeveelheid in (eenheden van) milligram of in units (E) per toedieningsvorm (bijvoorbeeld infusiepoeder en injectievloeistof) per patiënt per toediening. De gebruikte hoeveelheid is de hoeveelheid die nodig is om de voorgeschreven hoeveelheid te kunnen toedienen. Gedurende het jaar (vanaf ) is aan de voorgaande passage de volgende zinsnede toegevoegd bij gebruikmaking van de minst verspillende (combinatie van) verpakkingsgrootte(s). In de handreiking is opgenomen: Tenslotte moet bij de registratie van de dure geneesmiddelen ook de spillage en de daadwerkelijk toegediende hoeveelheid vastgelegd worden, hetgeen veel subjectieve respectievelijk nauwelijks toetsbare aspecten in zich heeft. De vereiste inzake spillage en daadwerkelijk toegediende hoeveelheden blijkt niet uit de hierboven aangehaalde beleidsregel, waarin gesproken wordt over de gebruikte hoeveelheden. Er lijkt dus in de verschillende definities een mogelijk (onbedoeld) onderscheid te zijn gemaakt tussen gebruikte hoeveelheid en toegediende hoeveelheid.

4 In de praktijk hanteren instellingen voor de registratie van de dure geneesmiddelen onderliggend aan de DOT facturatie de gebruikte hoeveelheden. Vraagstelling: 1. Welke definitie van dure geneesmiddel moet worden gehanteerd voor de verschillende verantwoordingen? 2. Dient door de accountant invulling te worden gegeven aan de zinsnede bij gebruikmaking van de minst verspillende (combinatie van) verpakkingsgrootte(s)? 1. Definities: De NZa gebruikt zowel de term gebruikte hoeveelheid als toegediende hoeveelheid. Hiermee wordt echter hetzelfde bedoeld. U kunt deze termen beschouwen als synoniemen. T.a.v. spillage: in tegenstelling tot wat in de handreiking is opgenomen, hoeft spillage niet te worden vastgelegd. Dit is namelijk geen onderdeel van de beleidsregel. Voor het schaduwfb geldt nog de oude regeling van vergoeding op basis van netto inkoopkosten. De controle daarop is in 2012 niet anders dan in eerdere jaren. 2. Nee, de passage bij gebruikmaking van de minst verspillende (combinatie van) verpakkingsgrootte(s) kan worden gezien als onderdeel van de te leveren zorgprestatie. Deze passage is aan de beleidsregel toegevoegd om instellingen te stimuleren de spillage te minimaliseren. Verder kan de zorgverzekeraar bij de inkoop doelmatige inzet van geneesmiddelen stimuleren. De accountant richt zijn controle op de financiële verantwoording van de gedeclareerde prestaties tegen de tarieven die tussen aanbieder en verzekeraar zijn overeengekomen. Vraag 7: Wij constateren bij een aantal instellingen dat in de rekenstaten over 2012 de adherentie niet goed wordt berekend. De adherentie over 2010 is niet meegenomen in de bepaling, waardoor het driejaarsgemiddelde te laag uitkomt en handmatig hersteld moet worden per instelling. Voor een (redelijk groot) aantal ziekenhuizen heeft de NZa vorig jaar geen adherentie cijfers 2010 ontvangen, omdat de ziekenhuizen Prismant niet gemachtigd hadden om de cijfers aan de NZa door te leveren. We hebben hier in de circulaire bij de centrale ronde van mei aandacht aan besteed (zie circ: Toelichting bij rekenstaten en tariefbeschikking (mei 2012), CI/12/74c). Daarnaast hebben we in het formulier Vaststelling Transitiebedrag 2012 de mogelijkheid gegeven om de adherentie aan te leveren. Daarbij wordt vereist dat de adherentiebrief van Prismant als bijlage mee wordt geleverd. Vraag 8: In de contracten met verzekeraars staan verschillende kwalitatieve elementen opgenomen ten aanzien van administratieve eisen, rapportages en wachtlijstenbeheer etc. In hoeverre dient er door de accountant in de controle hiermee rekening te worden gehouden?

5 Door instellingen dient de invulling van de contractafspraken in het overleg met de zorgverzekeraars te worden besproken. Voor de controle en verantwoording zijn alleen die afspraken met financiële gevolgen relevant. Vraag 9: Wij hebben een overschrijding op het honorariumomzetplafond, maar verwachten ook een overschrijding op het schadelastcontract met de verzekeraars. Nu moeten wij tweemaal terugstorten: eenmaal aan de verzekeraars en eenmaal aan het Zorgverzekeringsfonds. Hoe kan ik dit voorkomen? Het is niet de bedoeling dat u tweemaal afdraagt. De private overeenkomst met de verzekeraars heeft voorrang op de publieke verplichtingen. De verwachte overschrijding op uw schadelastcontracten over 2012 met de verzekeraars mag u daarom, onder een aantal voorwaarden, in mindering nemen van de omzet die u opgeeft in het Verantwoordingsdocument Honoraria Vrijgevestigde Medisch Specialisten. Hiervoor kunt u op het formulier het veldje nuancering gebruiken. U dient dus de volledige omzet en apart de nuancering op te geven. Is uw schadelastcontract hoger dan uw omzetplafond? De genuanceerde omzet op het formulier mag niet lager worden dan uw honorariumomzetplafond. Uw nuancering mag dus niet hoger zijn dan de laagste van de twee overschrijdingen die u heeft berekend. Voorbeeld 1: U verwacht een overschrijding van 10 bij de verzekeraars en een overschrijding van 5 bij het honorariumomzetplafond. U mag 5 in mindering nemen. Voorbeeld 2: U verwacht een overschrijding van 5 bij de verzekeraars en een overschrijding van 10 bij het honorariumomzetplafond. U mag 5 in mindering nemen. Voorbeeld 3: U verwacht een overschrijding van 10 bij de verzekeraars en geen overschrijding bij het honorariumomzetplafond. U mag geen nuancering opnemen. Voorbeeld 4: U verwacht geen overschrijding bij de verzekeraars en een overschrijding van 5 bij het honorariumomzetplafond. U mag geen nuancering opnemen. Is uw schadelastcontract lager dan uw omzetplafond? De genuanceerde omzet op het formulier mag niet lager worden dan uw schadelastcontract. Voorbeeld: Totaal aan schadelastcontracten: 90 Honorariumomzetplafond: 100 Voorbeeld 1: U verwacht een overschrijding van 10 bij de verzekeraars en een overschrijding van 5 bij het honorariumomzetplafond. U mag 10 in mindering nemen. Voorbeeld 2: U verwacht een overschrijding van 5 bij de verzekeraars en een overschrijding van 10 bij het honorariumomzetplafond. U mag 5 in mindering nemen. Voorbeeld 3: U verwacht een overschrijding van 10 bij de verzekeraars en verwacht 5 onder het het honorariumomzetplafond te blijven. U mag 5 in mindering nemen Voorbeeld 4: U verwacht geen overschrijding bij de verzekeraars en een overschrijding van 5 bij het honorariumomzetplafond. U mag geen nuancering opnemen.

6 Vraag 10: Is het bij de honorariumtoerekening verplicht de systematiek/ berekeningswijze van het ziekenhuis te volgen? Kunnen posities ohw onafhankelijk worden bepaald en hoe dient te worden omgegaan met afloopverschillen? Het is mogelijk een andere grondslag te kiezen voor de waardering van het OHW voor het beheersmodel honoraria, dan voor het transitiemodel ziekenhuizen. Wel wordt er consistentie binnen het beheersmodel vereist, gedurende de jaren dat het beheersmodel loopt.

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c Aan de Raad van Bestuur en collectieven van medisch specialisten van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra

Nadere informatie

medisch specialisten 2013

medisch specialisten 2013 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2013 6 maart 2014 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Procedures 5 1.3 Leeswijzer 5 2. Onderzoeksaanpak 7 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

medisch specialisten 2014

medisch specialisten 2014 Controleprotocol Verantwoordingsdocument honoraria medisch specialisten 2014 10 juli 2015 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Procedures 3 1.3 Leeswijzer 3 2. Onderzoeksaanpak 4 2.1 Beleidskader

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren.

Deze regeling is van toepassing op instellingen die geriatrische revalidatiezorg leveren. REGELING Informatieverstrekking geriatrische revalidatiezorg Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37 lid 1 onder d, 39 lid 2 en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Zicht op opbrengsten. 4 oktober 2012

Zicht op opbrengsten. 4 oktober 2012 Zicht op opbrengsten 4 oktober 2012 Waar gaat het om? Wat zijn dan de onduidelijkheden? Factuurstroom zelf! Verschillende soorten contracten Waardering OHW (incl. uitval) Segmentindeling FB parameters

Nadere informatie

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten

REGELING NR/CU-214. Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten REGELING Beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten Gelet op de artikelen 36, derde lid, 37, 38, derde lid, 39, tweede lid en 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft

Nadere informatie

Zicht op opbrengsten. Overzicht houden in de complexiteit

Zicht op opbrengsten. Overzicht houden in de complexiteit Seminar Zicht op opbrengsten Overzicht houden in de complexiteit Arjen Hakbijl Landelijke onzekerheid omzet ziekenhuizen (1) Veroorzaakt door massieve impact van vele wijzigingen die elkaar beïnvloeden.

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2018

BELEIDSREGEL BR/CU-2018 BELEIDSREGEL BR/CU-2018 Weesgeneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Transitiemodel prestatiebekostiging ziekenhuizen Vervolg op notitie d.d. 25 maart 2011

Transitiemodel prestatiebekostiging ziekenhuizen Vervolg op notitie d.d. 25 maart 2011 Transitiemodel prestatiebekostiging ziekenhuizen Vervolg op notitie d.d. 25 maart 2011 Aan Technisch overleg (NVZ, NFU, ZN) Van Telefoonnummer E-mailadres NZa 030 296 83 05 egevers@nza.nl Onderwerp Datum

Nadere informatie

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013

Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 BELEIDSREGEL Nacalculatie doorloop DBC s 2012 en nacalculatie 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel e, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/11/55c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/11/55c 11D Aan de besturen van de algemene ziekenhuizen (010) oogziekenhuis (011-1700) academische ziekenhuizen (020) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische centra (090) revalidatie-instellingen

Nadere informatie

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012 Bron: OECD Health Data 2011 http://stats.oecd.org/index.aspx?datasetcode=sha Inleiding Biesheuvel lumpsum Boter bij de vis Einde lumpsum Invoeren uurtarief Einde bouwregime Invoeren DBC Einde FB-budget

Nadere informatie

Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten

Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten BELEIDSREGEL Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Voorlopige vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg

Voorlopige vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg Voorlopige vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg April 2014 2 Inhoud 1. Inleiding en samenvatting 5 2. Transitiebedragen 7 3. Ontwikkelingen in het schaduwbudget 13 3.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw

BELEIDSREGEL AL/BR Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw BELEIDSREGEL Overheveling GGZ budget AWBZ-Zvw Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Transitie Bekostigingsstructuur. specialistische zorg BR/CU-2132

Transitie Bekostigingsstructuur. specialistische zorg BR/CU-2132 Transitie Bekostigingsstructuur Medisch specialistische zorg BR/CU-2132 Inhoud 1. Inleidende bepalingen 3 2. Invoering transitiemodel 6 2.1 Transitiemodel ziekenhuizen en UMC s 6 2.2 Transitiemodel categorale

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-535

NADERE REGEL NR/CU-535 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg

REGELING NR/CU-258. Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg REGELING Transitie bekostigingsstructuur medisch specialistische zorg Gelet op artikel 36, derde lid en de artikelen 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Bekostiging & financiering in de cure

Bekostiging & financiering in de cure Alleen de hoofdzaken 2011 Bekostiging & financiering in de cure Inleiding 2001 2002 Afstudeeronderzoek DBC Ministerie VWS 2002 2004 Lid landelijk projectteam DBC s NVZ vereniging van Ziekenhuizen 2004

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Nacalculatie in de curatieve GGZ

Verantwoordingsdocument Nacalculatie in de curatieve GGZ Verantwoordingsdocument Nacalculatie in de curatieve GGZ Opzet voor 2013 november 2012 2 Inhoud 1. Nacalculatie in de cggz 4 Inleiding 4 2. Nacalculatie op de geopende DBC s 2013 5 2.1 Nacalculatie op

Nadere informatie

655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013

655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013 655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013 Deze Richtlijn 655 (aangepast 2013) vervangt Richtlijn 655 (herzien 2012) en is van kracht voor verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari 2013. 101 1 Dit hoofdstuk

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 19 bij circulaire Care/Wlz/15/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Kenmerk NR/CU-243

Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Kenmerk NR/CU-243 NADERE REGEL Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Op grond van artikel 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Bekostiging geneesmiddelen medisch specialistische zorg in verandering

Bekostiging geneesmiddelen medisch specialistische zorg in verandering Bekostiging geneesmiddelen medisch specialistische zorg in verandering Waar staan we per 2015? 2 september 2014 Marnelle de Groot Beleidsmedewerker Nederlandse Zorgautoriteit Inhoud Achtergrond - Introductie

Nadere informatie

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg Welkom bij de Mauritsklinieken. Om u vooraf zo volledig mogelijk te informeren over de kosten en procedures van het zorgtraject dat u bij de Mauritsklinieken doorloopt, hebben wij voor u een overzicht

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-558

NADERE REGEL NR/CU-558 NADERE REGEL Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Gelet op de artikelen 62 en 68, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-7c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-7c Aan de besturen van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra (060) Audiologische centra (070) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 7 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels:

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels: Aan de besturen van - Gebudgetteerde GGZ-instellingen - GGZ Nederland - ZN - NVZ - NFU Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Handreiking budgetneutrale schoning dure geneesmiddelen en stollingsfactoren

Handreiking budgetneutrale schoning dure geneesmiddelen en stollingsfactoren Handreiking budgetneutrale schoning dure geneesmiddelen en stollingsfactoren 14 september 2016 NVZ, NFU en ZN Inleiding De registratie van de dure geneesmiddelen en stollingsfactoren verandert per 01-01-2017.

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

drempelbedrag van 700,. Bij het leveren van geneesmiddelen dient sprake te zijn van rationele farmacotherapie.

drempelbedrag van 700,. Bij het leveren van geneesmiddelen dient sprake te zijn van rationele farmacotherapie. Bijlage 17 bij circulaire Care/AWBZ/14/04c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf.

De prestaties en tarieven zijn van toepassing voor cliënten geïndiceerd voor of aangewezen op verblijf. Bijlage 5 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder

3.2 Prestatie extreme kosten van geneesmiddelen (NZa-code M002) Het leveren van geneesmiddelen noodzakelijk voor de zorg, onder Bijlage 9 bij circulaire AWBZ/Care/11/9c BELEIDSREGEL Extreme kosten zorggebonden materiaal en geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: Opdrachtgever

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: Opdrachtgever CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: Opdrachtgever Afgegeven ten behoeve van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland Wij hebben opdracht gekregen om de opgave specifieke

Nadere informatie

Handreiking omzetverantwoording 2013

Handreiking omzetverantwoording 2013 Handreiking omzetverantwoording 2013 BOEKJAAR = GESLOTEN IN T + MUTATIE OHW SCHADELASTJAAR = GESTART IN JAAR T JAAR T Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Nederlandse Federatie van Universitair Medische

Nadere informatie

T elefoonnummer

T elefoonnummer :f İ1 ţ C í k '! I (ý 'íj/ci^a//^ 'l ",'v ;. 1 - f 'J J-2-À K Nederlandse Zorgautoriteit Actiz T.a.v. mr. drs. LM. de Vries Postbus 8258 3503 RG UTRECHT //o -J, i -ì ŕ Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus

Nadere informatie

Bijlage bij Monitor betaalbaarheid en contractering apotheekzorg. Bronnen en methoden

Bijlage bij Monitor betaalbaarheid en contractering apotheekzorg. Bronnen en methoden Bijlage bij Monitor betaalbaarheid en contractering apotheekzorg Bronnen en methoden februari 2018 Inhoud 1. Methoden 4 2. Begrippenlijst 6 3 1. Bronnen en methoden Om deze monitor te maken heeft de NZa

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over budgetplafonds die de vrije artsenkeuze inperken (2015Z23118).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over budgetplafonds die de vrije artsenkeuze inperken (2015Z23118). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

NBA ALERT 28 Controleverklaringen bij de financiële overzichten 2012 van instellingen voor medisch specialistische zorg

NBA ALERT 28 Controleverklaringen bij de financiële overzichten 2012 van instellingen voor medisch specialistische zorg NBA ALERT 28 Controleverklaringen bij de financiële overzichten 2012 van instellingen voor medisch specialistische zorg Februari 2013 Alert 28 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Inleiding 3 2. Reikwijdte van de

Nadere informatie

Voorbeeldtoelichting door Coziek opgesteld inzake landelijke onzekerheden omzetverantwoording 2013

Voorbeeldtoelichting door Coziek opgesteld inzake landelijke onzekerheden omzetverantwoording 2013 Algemeen Handreiking omzetverantwoording: systeemcomplexiteit leidt tot generieke onzekerheden Bij het bepalen van de DBC-omzet heeft de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care Aan alle zorgaanbieders die GRZ leveren en de zorgkantoren/zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 0900 770 70 70 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Invoering beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten 29 september 2011

Invoering beheersmodel honoraria vrijgevestigd medisch specialisten 29 september 2011 Aan de besturen van: algemene ziekenhuizen oogziekenhuis st. Maartenskliniek UMC s dialysecentra radiotherapeutische centra ZBC s de zorgverzekeraars productiesamenwerkingsverbanden Brancheorganisaties:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25539 20 augustus 2015 Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ Vastgesteld op 11

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5052

BELEIDSREGEL BR/CU-5052 BELEIDSREGEL BELEIDSREGEL OVERGANG CURATIEVE GGZ NAAR ZVW EN INVOERING DBC S Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Aan : Deelnemers Bestuurlijk Overleg MSZ d.d. 8 september 2014. : NBA - drs. J.A. Walhout RA en drs. R.B.M. Mul MPA. : Inventarisatie knelpunten MSZ

Aan : Deelnemers Bestuurlijk Overleg MSZ d.d. 8 september 2014. : NBA - drs. J.A. Walhout RA en drs. R.B.M. Mul MPA. : Inventarisatie knelpunten MSZ Aan : Deelnemers Bestuurlijk Overleg MSZ d.d. 8 september 2014 Van Betreft : NBA - drs. J.A. Walhout RA en drs. R.B.M. Mul MPA : Inventarisatie knelpunten MSZ Datum : 4 september 2014 Naar aanleiding van

Nadere informatie

Geldstromen in de gezondheidszorg Organisatie & Financiering

Geldstromen in de gezondheidszorg Organisatie & Financiering Geldstromen in de gezondheidszorg Organisatie & Financiering Belinda van de Lagemaat Senior Adviseur, Organisatie & Financiering Federatie Medisch Specialisten 28 oktober 2016 Agenda Kosten van gezondheidszorg

Nadere informatie

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo

Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Aan de besturen van: - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, Patiëntenfederatie NL, VGVK, VNG, V&VN, ZN, NVZ, BMKT, NFU, Per Saldo Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/14/55c / Aan de besturen van: Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) Landelijke

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 111369-176997 Bij brief van 22 december 2014, die is ingekomen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 23 december 2014, is door het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis/het NKI te

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 77080-127600 77081-127601 Bij fax van 14 maart 2014 is door het HagaZiekenhuis te s-gravenhage (bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de beschikkingen van 3 februari 2014 met de kenmerken

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering / CI/16/11c Aan het bestuur van: Voorheen gebudgetteerde aanbieders (450) Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland (ZN) GGZ Nederland (GGZN) Platform MeerGGZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Nederlandse

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Forensische Zorg DBBC s 2013

Uitvoeringsregels Forensische Zorg DBBC s 2013 Uitvoeringsregels Forensische Zorg DBBC s 2013 Versie 1.0 Datum 19 februari 2013 Status Vastgesteld Colofon Afzendgegevens Directie Forensische Zorg Stafbureau Schedeldoekshaven 101 2511 EM Den Haag Postbus

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: 1 januari 2009 t/m 31 december 2011 BELEIDSREGEL Beleidsregel Overgangsregime kapitaallastenvergoeding () 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw),

Nadere informatie

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg

heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wmg TARIEFBESCHIKKING Nummer Datum ingang Datum beschikking Datum verzending 5100-1900-08-1 1 januari 2008 7 december 2007 10 december 2007 Volgnr. Geldig tot Behandeld door 36 directie Zorgmarkten Cure De

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2038

BELEIDSREGEL BR/CU-2038 BELEIDSREGEL Concept Beleidsregel Beschikbaarheidbijdrage 2012 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het voornemen om een beleidsregel vast te stellen die inhoudelijk overeenkomt met hetgeen in dit

Nadere informatie

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars.

Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Aan het bestuur van: - algemene ziekenhuizen (010); - ActiZ, Alzheimer NL, BTN, NPCF, VGVK, VNG, V&VN, ZN; - Zorgverzekeraars. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20070 12 april 2018 Informatieverstrekking voorheen gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde ggz Nadere regel

Nadere informatie

Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ

Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ BELEIDSREGEL Contracteren Zelfstandige Zorgverleners AWBZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG

Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG Prestatie- en tariefbeschikking verpleging en verzorging - TB/REG-19626-01 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 111822-163501 Bij brief van 22 december 2014, die is ingekomen bij de NZa op 29 december 2014, is door het Atrium Medisch Centrum te Heerlen (hierna: bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk directie Zorgmarkten Care Care/Wlz/15/06c / Aan de besturen van Wlz instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg

Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Beleidsregel Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Nadere Regel NR/CU-256

Nadere Regel NR/CU-256 Nadere Regel Regeling Zintuiglijk gehandicaptenzorg Gelet op artikel 36, 37 en 38 en artikel 40 lid 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 200 20 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 26 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5060

BELEIDSREGEL BR/CU-5060 BELEIDSREGEL Rentevergoeding opbrengstverrekening GGZ Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2017

BELEIDSREGEL BR/CU-2017 BELEIDSREGEL BR/CU-2017 Dure Geneesmiddelen Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

BESLISSING OP BEZWAAR

BESLISSING OP BEZWAAR BESLISSING OP BEZWAAR 119130-186069 Bij fax van 18 maart 2015 is door de Stichting TweeSteden ziekenhuis te Tilburg (bezwaarde) bezwaar gemaakt tegen de beschikkingen van 5 februari 2015 met de kenmerken

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28493 6 juni 2016 Informatieverstrekking voorheen gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde ggz Regeling NR/CU-571

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, februari 2017 (op aanvraag) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 februari 2017 24 januari 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juli 2011 Betreft Macrobeheersinstrument curatieve zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juli 2011 Betreft Macrobeheersinstrument curatieve zorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Correspondentie

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Nacalculatie doorloop DBC s 2012, afrekening correcties en nacalculatie DBC s 2013

BELEIDSREGEL BR/CU Nacalculatie doorloop DBC s 2012, afrekening correcties en nacalculatie DBC s 2013 BELEIDSREGEL Nacalculatie doorloop DBC s 2012, afrekening correcties 2008-2012 en nacalculatie DBC s 2013 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

Nadere informatie

Opbrengstverantwoording

Opbrengstverantwoording Opbrengstverantwoording Seminar Casemix-PWC 4 oktober 2012 Erik den Teuling Partner Casemix Verhaallijn Het speelveld Aanzet tot een analytisch kader Sturing Bepalen van het speelveld Omzet prestatiebekostiging

Nadere informatie

NADERE REGEL NR/CU-259. Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten. Copro 14188

NADERE REGEL NR/CU-259. Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten. Copro 14188 NADERE REGEL Copro 14188 Regeling Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Op grond van artikel 62 jo. 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Afsluiten FB bij overgang naar prestatiebekostiging.

Afsluiten FB bij overgang naar prestatiebekostiging. Afsluiten FB bij overgang naar prestatiebekostiging. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hechten aan een goede overgang van FB bekostiging naar prestatiebekostiging. Door de werkgroep is geconstateerd dat

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008

Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008 Verantwoordingsdocument Opbrengstverrekening 2008 Fase 2 / Berekening CVZ augustus 2010 Inhoud 1. Algemene inleiding 5 2. Berekening overdekking per ziekenhuis per boekjaar 7 3. Berekening schadelastschuif

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Netwerkdiner 26 juni 2014 Leon van Halder (SG VWS)

Netwerkdiner 26 juni 2014 Leon van Halder (SG VWS) Correct Declareren Netwerkdiner 26 juni 2014 Leon van Halder (SG VWS) 1 Waar gaan we het over hebben? Waar komen we vandaan? Wat hebben we bereikt? Waar gaan we naartoe? Hoe gaan we dat bereiken? 2 Waar

Nadere informatie

De Beleidsregel nacalculatie 2011 bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie 2011.

De Beleidsregel nacalculatie 2011 bevat het beleid van de NZa met betrekking tot de beoordeling en afhandeling van de nacalculatie 2011. BELEIDSREGEL Nacalculatie 2011 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Invoering prestatiebekostiging medisch specialistische zorg

Invoering prestatiebekostiging medisch specialistische zorg Verantwoordingsdocument Invoering prestatiebekostiging medisch specialistische zorg Uitwerking van implementatie per 2012 Juli 2011 Inhoud Vooraf 5 Managementsamenvatting 7 1. Inleiding 11 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0040

BELEIDSREGEL AL/BR-0040 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, november 2017 (ambtshalve) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vastelling 1 november 2017 23 oktober 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen

BELEIDSREGEL CU-5002. Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg. 1. Algemeen BELEIDSREGEL Invoering DBC s in de geestelijke gezondheidszorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (ZvW) zoals die

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 235 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 6 juli 2012 In de vaste commissie

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2015 22 juli 2014 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2016 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING DOT Nummer Datum inwerkingtreding Datum beschikking 1 januari 2016 18 november 2015 Geldig tot Behandeld door 1 januari 2017 directie Zorgmarkten Cure De Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: voor onbepaalde tijd.

c. De termijn waarvoor deze beleidsregel geldt: voor onbepaalde tijd. BELEIDSREGEL Prestatiebekostiging farmaceutische zorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op de terhandstelling van UR-geneesmiddelen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder s van de

Nadere informatie

3.3 Techniekkosten Techniekkosten zijn de kosten van door de Wlz-zorgaanbieder of door derden vervaardigde tandtechnische werkstukken.

3.3 Techniekkosten Techniekkosten zijn de kosten van door de Wlz-zorgaanbieder of door derden vervaardigde tandtechnische werkstukken. Bijlage 7 bij circulaire Care/Wlz/15/14c BELEIDSREGEL Wlz-zorgaanbieders met tandartspraktijk Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de

Nadere informatie

Algemeen gegevensbeheer code (AGB-code) Unieke code die aan iedere zorgaanbieder wordt toegekend, waarmee deze kan worden geïdentificeerd.

Algemeen gegevensbeheer code (AGB-code) Unieke code die aan iedere zorgaanbieder wordt toegekend, waarmee deze kan worden geïdentificeerd. REGELING Regeling macrobeheersinstrument verpleging en verzorging 2018 Gelet op de artikelen 36, 37, 62 en 68 en 76 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), besluit de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Handreiking omzetverantwoording 2012

Handreiking omzetverantwoording 2012 Handreiking omzetverantwoording 2012 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra Utrecht, 7 februari 2013 AANLEIDING Door de invoering van de DOT systematiek

Nadere informatie

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 30 597 Toekomst AWBZ Nr. 466 Ontvangen ter Griffie op 11 september 2014. Het besluit tot het doen van een aanwijzing kan niet eerder wordengenomen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA Nationaal Programma Ouderenzorg 2014

BELEIDSREGEL CA Nationaal Programma Ouderenzorg 2014 BELEIDSREGEL Nationaal Programma Ouderenzorg 2014 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 239 Ontvangen ter Griffie op 2 oktober 2012. Het besluit tot het doen van een aanwijzing

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-5119

BELEIDSREGEL BR/CU-5119 BELEIDSREGEL Eenmalige verrekening overgangsregeling kapitaallasten kind en jeugd Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

BELEIDSREGEL AL/BR-0021

BELEIDSREGEL AL/BR-0021 BELEIDSREGEL Verpleging in de thuissituatie, noodzakelijk in verband met medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Werkkapitaalbeheer in de zorg

Werkkapitaalbeheer in de zorg Werkkapitaalbeheer in de zorg Seminar Treasury-, cash- en payment software (25 maart 2015) Han van de Haar en Mirjam Scholtens Agenda Voorstellen Financiering in de ziekenhuiszorg Dienstverlening CashCure

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Wlz Nacalculatie 2015

Vragen en antwoorden Wlz Nacalculatie 2015 Vragen en antwoorden Wlz Nacalculatie 2015 Kenmerk Versie 6, d.d. 9-5-2016 Nr Vraag Antwoord 1 Hoe moet ik de knoppen onderaan de pagina correct gebruiken? Er zijn drie knoppen onderaan de pagina. Met

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk directie Zorgmarkten Care 0900 770 70 70 vragencare@nza.nl CARE/AWBZ/12/01c 12D0000176 Aan de besturen van AWBZ-instellingen en de zorgkantoren Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer

Nadere informatie