V R A G E N L I J S T. Projectcheck

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "V R A G E N L I J S T. Projectcheck"

Transcriptie

1 V R A G E N L I J S T Projectcheck Hoe sterk staat mijn project?

2 Over de Projectcheck Ben je manager van een project of programma? Vraag je je wel eens af of je de goede dingen doet en of je die dingen goed doet? Voor zulke vragen kun je terecht bij het Team LetOp. Wij hebben drie mogelijke antwoorden: een Gateway Review, Dwarskijken, of de Projectcheck. De Projectcheck is een peer review. Het is een laagdrempelige methode waarin collega s of vakgenoten jouw project of programma tussentijds onder de loep nemen. Samen met jou checken zij hoe je op dit moment vaart, of je iets over het hoofd hebt gezien, of er blinde vlekken zijn. Niet als toets, maar om je te helpen. Je kunt daar meer over lezen in de brochure Projectcheck. Vragenlijst als onderdeel Bij een Projectcheck wordt soms gebruik gemaakt van de vragenlijst die nu voor je ligt. De vragen dienen vooral om ieders gedachten tijdens de voorbereiding te scherpen. Vraag Mirre Govaart van het Team LetOp hoe je de lijst optimaal kunt gebruiken! Je kunt haar bereiken op nummer of via tegenspraak@amsterdam.nl Projectcheck Hoe sterk staat mijn project? V R A G E N L I J S T Projectcheck Hoe sterk staat mijn project?

3 Over deze vragenlijst De vragenlijst is gemaakt voor projectmanagers en projectteams. Je kunt ermee zien of je met een project of programma op het juiste spoor zit. Zie de vragenlijst als hulpmiddel om te reflecteren en met elkaar te discussiëren. Je kunt daar je projectpartners bij betrekken, of de ambtelijke en bestuurlijke opdrachtgever. Beslis zelf met wie je het gaat doen. Je mag daar met het Team LetOp uiteraard altijd over sparren. De vragen komen oorspronkelijk voort uit het Noord/Zuidlijn project, maar ze zijn geschikt voor alle fysieke, ruimtelijke, economische en sociale projecten - van welke omvang ook. Wees zelf slim in de keuze welke vragen relevant zijn voor jouw programma of project. Wees niet bang voor de antwoorden; ze zijn bedoeld om je te helpen. Doe er je voordeel mee door zo nodig bij te sturen, in te grijpen, je scope te herzien. Kortom, de interventies te plegen die je project gezond en up-to-date houden Bezint eer ge begint Zorg voor een sterke projectorganisatie Organiseer de samenwerking Zoek tegenspraak Wees realistisch over risico s Geef uitvoering een grotere plaats in een project Versterk marktpositie gemeente: koop slim in Versimpel de inhoud en beperk regels en controles Zorg voor bewuste en onderbouwde besluitvorming Bestuur: bestuur!

4 1. Bezint eer ge begint Bedwing de neiging om hals over kop een project te starten. Is dit wel een project, of eigenlijk een proces of programma? Is de noodzaak van het project goed onderbouwd en wegen de investeringen op tegen de baten? Zo ja, heeft de bestuurlijk opdrachtgever de opgave en zijn opdracht helder geformuleerd? Met andere woorden, het is eerst tijd om je te bezinnen. Is het een project? Een maatschappelijke opgave in bijvoorbeeld het sociale, economische of ruimtelijke domein wordt vaak ten onrechte als project gedefinieerd, terwijl het antwoord eigenlijk een proces of programma zou moeten zijn. Het pad van een project is dan erg onwenselijk. Het project loopt grote kans om aan alle kanten te gaan rammelen en weinig draagvlak te oogsten. Om tussen al die alarmsignalen overeind te blijven vluchten bestuurders of projectmanagers soms in tunnelvisie, en dat is niet wat je wilt. Wanneer kunnen we spreken van een project, proces of programma: Een opgave laat zich vertalen in een project als er een concreet, uniek en eenmalig resultaat moet (en kan) worden behaald, binnen een zekere termijn en een bepaald budget. De aanpak van de projectmanager is trechteren, uitsluiten en zo snel mogelijk naar een resultaat toewerken; Een opgave past juist bij een programma of proces als het gaat om het afleggen van een weg naar een doel en niet om een afgebakend resultaat. Programma- en procesmanagement gaan daarom vooral over afstemmen, open overleg en partnership. Niet elk vraagstuk hoeft te leiden tot een project. Het is daarom essentieel om voor je begint eerst een paar basisvragen te stellen. Wat is het probleem en gaat een project dat oplossen? Is helder geanalyseerd welke aanpak bij de opgave past? Wegen de maatschappelijke kosten op tegen de baten? Politieke druk In de politieke arena kan de druk hoog oplopen. In zulke gevallen denkt het gemeentebestuur soms dat een project het juiste antwoord is. In die dynamiek is het niet eenvoudig de druk te weerstaan om hals over kop een project te beginnen. Probeer toch een situatie te creëren waarin je in alle rust met de bestuurder bespreekt wat de beste aanpak is van het voorliggende probleem. Leidt het gesprek toch tot een project? Zorg dan dat je een heldere bestuurlijke opdracht krijgt, waarin de bestuurder duidelijk aangeeft wat de verwachtingen zijn, en waar de ambtelijk opdrachtgever en projectmanager op afgerekend worden. Hulpmiddel Een prima hulpmiddel om je gedachten in deze fase te ordenen is het Project Start Up (PSU) schema, dat Amsterdamse collega s hebben ontwikkeld. Kijk daarvoor op en zoek naar psu-project.

5 Vragen A B C D E F G H I Er is expliciet besloten dat dit project zinvol is We hebben van tevoren bekeken of de investeringen opwegen tegen de baten Bij de start van het project heb ik de neiging bedwongen om snel aan de slag te gaan Wij hebben de tijd en de ruimte gekregen om een zorgvuldige start te maken We hebben een probleemanalyse gemaakt, het doel van het project goed omschreven en de aanpak geformuleerd Wij hebben vooraf de keuze gemaakt wat we zijn: project, programma of proces We hebben de opdracht pas aanvaard toen de opdrachtformulering voldoende helder was We hebben een volledige project start-up doorlopen Voor de problemen die rond de start-up fase aan het licht kwamen hebben we een oplossing bedacht, of het moment benoemd waarop die oplossing er moet liggen J K We hebben alternatieven bedacht en gemotiveerd voorgelegd aan de ambtelijke en bestuurlijk opdrachtgever We hebben benoemd welke doelen of elementen in het project ontbraken (of ten onrechte waren opgenomen) en hebben dit besproken met de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever L M N O We hebben de complexiteit en risico s van de opdracht beoordeeld en besproken met de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever We hebben duidelijke afspraken over de rol van en de relatie met de bestuurlijk opdrachtgever We hebben concreet gemaakt wat we van de ambtelijk opdrachtgever verwachten We spraken af om tijdens het project een open dialoog te blijven voeren en te waken voor tunnelvisie Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Bezint eer ge begint 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

6 2. Zorg voor een sterke projectorganisatie Organiseer een project professioneel: leg de verantwoordelijkheid van de ambtelijk opdrachtgever niet te laag in de organisatie en benoem een projectmanager met de juiste ervaring. Zorg voor een deskundig, multidisciplinair team met heldere mandaten. Maak een duidelijke rolverdeling tussen de projectmanager en de bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgevers. Blijf de rolzuiverheid van die relaties bewaken. Neem de tijd voor de inrichting van de projectorganisatie en de samenstelling van het team. De ambte- Het samenstellen van een goed team is erg belang- Team lijk opdrachtgever van een complexe opgave dient rijk. Selecteer de teamleden daarom zorgvuldig: zijn een strategische positie te bekleden. Hij/zij moet een ze berekend op hun taak en krijgen ze sparringpartner zijn voor de projectmanager en sleutelfiguren binnen en buiten de gemeente kunnen projectmanager vrij in de keuze van de genoeg tijd voor dit project? Ben je als aanspreken. Een goed project heeft een heldere rolverdeling tussen bestuurlijk en ambtelijk opdrachtgedwongen winkelnering? Bespreek dit teamleden, of is er sprake van gever en projectmanager. De opdrachtgever gaat over met de ambtelijk opdrachtgever. het wat, de opdrachtnemer over het hoe. Ook tijdens de uitvoering dienen alle betrokkenen rolvast te blijven. Maak zoveel mogelijk gebruik van projectleiders en specialisten die al bij de Juiste projectmanager gemeente werken. Lukt dat niet, of levert dat niet de juiste mensen op, zoek Selecteer de projectmanager op basis van een functieprofiel, en niet omdat iemand toevallig beschikbaar is bij de verantwoordelijke dienst. Wees alert hun belangen en relatie tot het pro- dan extern. Kijk in dat geval wel goed op een juiste verhouding tussen verantwoordelijkheden en bevoegdheden: heb je voldoende middelen ject. en bevoegdheden om te doen wat er van je wordt Blijken de teamleden niet competent? verwacht? Zwalkt de rolverdeling tussen jou en de opdrachtgevers? Zijn afspraken niet scherp genoeg geformuleerd? Wacht niet te lang met ingrijpen als dingen niet goed gaan. Werkwijze Stem ook je aanpak af op de aard van het project. Ga niet eindeloos vergaderen als het niet hoeft, maar zoek werkvormen die passen bij de fase waarin het project zich bevindt. Zoals een open atelier in de denk- en ontwikkelfase, en een strak werkoverleg tijdens de uitvoeringsfase. Maak daarover goede afspraken met je team en met je partners.

7 Vragen A B De ambtelijk opdrachtgever zit op het juiste niveau en op de juiste plek in de organisatie In het project hebben we duidelijke afspraken gemaakt over de taakverdeling tussen de bestuurder, ambtelijk opdrachtgever en mijzelf als projectmanager C D E F G H I J K L De ambtelijk opdrachtgever en ik bewaken de afspraken over rolzuiverheid en rolvastheid Ik zie de ambtelijk opdrachtgever als mijn sparringpartner De ambtelijke opdrachtgever is een goede ambassadeur voor ons project in de buitenwereld Ik beschik over voldoende bevoegdheden om mijn verantwoordelijkheden waar te maken De samenstelling van het team is vrij bespreekbaar met de ambtelijk opdrachtgever Mijn opdrachtgever en ik hebben de afbreukrisico s voor de organisatie benoemd Het team is - kwantitatief en kwalitatief - op sterkte en wordt bemand door competente teamleden In het project maken we zo veel mogelijk gebruik van specialisten die bij de gemeente werken Er is duidelijkheid over rollen en belangen van ingehuurde adviseurs/specialisten Waar dingen niet goed gaan in de organisatie, wordt snel ingegrepen Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Zorg voor een sterke projectorganisatie 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

8 3. Organiseer de samenwerking Een complex project realiseren kan de gemeente niet alleen. Dus organiseer interactie, gebruik de kracht van anderen en spiegel je daar aan. Mobiliseer bondgenoten en wees zuinig op de relatie: stimuleer, inspireer, wees genereus in het delen van credits en risico s. Vergeet niet de stakeholders in de projectomgeving, want zij beïnvloeden de acceptatie en voortgang. Geef ze een podium, gebruik hun kennis en werk samen. Bij complexe, risicovolle projecten zijn altijd verschillende partijen betrokken. Denk aan andere overhe- beeldvorming in de gemeentelijke organisatie over Wees overigens alert op (terechte of onterechte) den, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, omwonenden, winkeliers en ondernemers, teer aan het bestuur in hoeverre dat lukt. de externe partners: blijf kijken en luisteren. Rappor- projectontwikkelaars, zorgleveranciers en energiebedrijven. Verdiep je in hun belangen. Het zoeken naar Innovatie binnenhalen een gedeeld belang, en zorgen dat ieders uiteenlopende belang spoort met die van de gemeente, is marktpartijen en kennisinstituten: zij zijn vaak beter Er is een belangrijke reden om samen te werken met een even essentiële als onderschatte opgave. op de hoogte van innovatieve ontwikkelingen dan de gemeente. Innovatie en leerervaringen zijn ook te Externe partners vinden bij verwante projecten elders. Leg contact en Een project samen met externe partners uitvoeren tap de kennis af. vereist ook risicodeling. Een project waarin de partner niet risicodragend wil participeren leidt niet tot Wezenlijke samenwerking levensvatbare samenwerking en dus niet tot een levensvatbaar project. Ga daarom bewust op zoek naar timmeren met visies, uitgangspunten, eisen en ont- We hebben de neiging een project eerst dicht te externe partners die bereid zijn lief én leed te delen. werpvarianten vóórdat samenwerking met de buitenwereld wordt opgezocht. Daardoor voelen we Die samenwerking kent een gun-factor : je werkt mét elkaar en niet tégen elkaar. Maar het is geen versmelting, dus houd de rollen wel zuiver. weerstand. Maar daardoor heeft de ons minder kwetsbaar voor afwijkende meningen of buitenwereld uiteraard niet het gevoel dat zij nog iets wezenlijks kan inbrengen of meedenken. Raadpleeg en betrek de projectomgeving daarom al in een vroeg stadium, en met een open houding. Omgeving Bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden rond een project worden nogal eens te laat - of halfslachtig - bij de plannen betrokken. Betrek ze erbij een neem hun mening, idee, vrees of klacht serieus. Het heeft een gunstig effect op het draagvlak en de kwaliteit van het project. Maak zo mogelijk afspraken over de manier waarop je elkaar zult informeren. Transparantie Wees open over de projectbelangen, verwachtingen en planning. Durf ook helder te zijn over een dilemma, risico of slagingskans. Transparantie leidt tot vertrouwen, draagvlak en begrip in de projectomgeving.

9 Vragen A B C D E F G H I J Uitgangspunt van het projectteam is de blik van alle medewerkers naar buiten te richten We hebben de vaardigheden in huis om in te voelen wat er leeft en om persoonlijke contacten aan te gaan In het project organiseren we zelf de interactie met stakeholders in de (project-) omgeving We durven een open dialoog - zonder een vooringenomen dichtgetimmerde visie - met de buitenwereld aan te gaan In de planvorming of -uitvoering benutten we de kracht en kennis van omwonenden en belanghebbenden Wij halen actief kennis op uit andere projecten, binnen en buiten de gemeente We zoeken bewust naar samenwerking met partners, om de opgave samen op te lossen We verschuilen ons niet achter regels en formaliteiten Ons project gaat genereus om met medewerkers en partners: we geven credits en stimuleren waar mogelijk Het project is transparant over de planning en voortgang, en geeft waar mogelijk openheid over dilemma s en risico s Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Organiseer de samenwerking 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

10 4. Zoek tegenspraak Bestrijd het sluipend gevaar van Group Think. Reflectie geeft verdieping en tegenkracht maakt sterker. Leer van de fouten en successen van anderen; hun kritiek is een welkom advies. Neem tijd en ruimte voor het organiseren van reflectie en bezinning; is het zinnig het project in deze vorm voort te zetten of moeten we herdefiniëren, of stoppen? De projectmanager is verantwoordelijk voor het organiseren van kritische reflectie op het project. Die leggen. Een frisse blik kan dat onderbuik gevoel ex- niet klopt, maar weet je er nog niet de vinger op te reflectie vraag je niet alleen van het projectteam, pliciet maken. In het algemeen hebben onafhankelijke criticasters geen eigen agenda en zijn ze graag maar ook van onafhankelijke collega s en externen. Er zijn veel vormen van bezinning mogelijk, het kiezen van de juiste vorm is maatwerk. baseerd op jarenlange ervaring, constructief en zon- bereid je te helpen. Wat ze zeggen is gemeend, geder bijbedoelingen. Respecteer criticasters Associeer criticasters niet altijd met mensen die tegen zijn. Kritiek kan namelijk helpen om de juiste beslisinformatie op tafel te krijgen, het is een remedie voor tunnelvisie en het ontmaskert schijnzekerheden in de besluitvorming. Als je het goed organiseert kan kritiek het proces zelfs versnellen. Frisse blik Onafhankelijke denkers uit de wetenschap, de G4 en het Rijk, het bedrijfsleven, of gewoon een Amsterdamse collega, zijn goud waard. Zij kunnen met frisse blik naar het project kijken en de blinde vlekken zichtbaar maken. Misschien voel je dat iets in het project Ruimte voor bezinning In de waan van de dag is er geen ruimte voor reflectie en bezinning. Het is daarom gezond om die ruimte periodiek te nemen. De twee kernvragen zijn: doen we nog steeds de goede dingen? en doen we die dingen goed? Het kan bijvoorbeeld zijn dat de oorspronkelijke aanleiding voor het project is verdwenen, verminderd, verzwaard of veranderd. Misschien is de oplossing en aanpak van het project daardoor achterhaald. Herbezinning kan dus uitwijzen of je het project in deze vorm kan voortzetten, een beetje moet bijsturen, moet herdefiniëren, of stoppen. Gevolgen Wie A zegt moet ook B zeggen. Betrek de resultaten van bezinning en tegenspraak op de sturing van je project, en op de manier waarop je aan de opdrachtgever of het bestuur rapporteert. Dat onderstreept nog eens dat je niet te lang moet wachten met het organiseren van tegenspraak. Hoe eerder, hoe gemakkelijker het is om iets met de resultaten te doen. Van licht tot zwaar Er zijn verschillende manieren om tegenspraak te organiseren:van licht tot zwaar. Een handig overzicht vind je op

11 Vragen A B C D E F G H We hebben de intentie te leren van fouten en successen van anderen We creëren tijd en ruimte om periodiek te reflecteren op ons project We zijn nieuwsgierig naar de reflectie van vakgenoten op ons werk We nodigen onafhankelijke dwarskijkers uit om mee te denken over ons project We zijn bereid te luisteren naar de waarnemingen van anderen We bespreken de bevindingen met de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever Er is ruimte om ook onderbuik gevoelens over het project te bespreken De reflectie vertalen we in lessen en zo nodig consequenties voor het project Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Zoek tegenspraak 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

12 5. Wees realistisch over risico s Projecten zonder risico s bestaan niet. Leer ermee leven: analyseer ze, beoordeel, prioriteer, calculeer, beheers en wees transparant over de risico s in je communicatie. Liever een gecalculeerd risico némen dan je erdoor te laten overvallen. Improviseer, want er gebeurt vast iets anders dan voorzien. Projectmanagement is omgaan met onzekerheden. Een professionele organisatie anticipeert op mogelijke risico s door ze actief te vinden, beheersmaatregelen te nemen en zo nodig financiële reserves aan te leggen. Het gaat er om een risico niet te lópen maar bewust te némen. Omgaan met risico s We moeten werken aan een meer volwassen omgang met onzekerheden. Ga actief in gesprek met de ambtelijke en bestuurlijk opdrachtgever over de projectrisico s en de mogelijke effecten van die risico s. Schets daarvan een reëel beeld. Het optreden van een risico betekent niet dat een project out of control is. Integendeel, risicomanagement maakt een scala aan beheersmaatregelen mogelijk, in elke projectfase. Verwachtingsmanagement is essentieel bij risicomanagement. Wees eerlijk over wat wel en niet kan: risicomanagement kan veel leed voorkomen, maar is nooit een ultiem middel. Het is simpelweg onmogelijk vooraf alles te weten. Dekking Risico s laten zich vertalen in geld. Om die risico s te dekken zijn binnen projectbegrotingen soms hogere risicoreserveringen noodzakelijk. Dat is een veilige en tegelijk kostbare strategie. De bestuurlijk opdrachtgever moet zich realiseren dat de stad daardoor minder projecten tegelijk kan uitvoeren, en minder ambities tegelijk kan waarmaken.

13 Vragen A B C D E F G We zijn actief op zoek gegaan naar risico s van het project We hebben beheersmaatregelen getroffen en gezorgd voor dekking van eventuele financiële tegenvallers Het risicomanagement is goed verzorgd: een risico wordt gecalculeerd genómen We communiceren actief over de risico s in het project Er is een open gedachtewisseling met de opdrachtgevers over de risico s en hun mogelijke effecten We doen aan verwachtingsmanagement: we zijn eerlijk over wat wel en niet kan We hebben geleerd om te gaan met onzekerheden Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Wees realistisch over risico s 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

14 6. Geef uitvoering een grotere plaats in een project Doe regelmatig een reality check bij de planvoorbereiding van projecten. Betrek uitvoerders bij het ontwerp en vraag ze naar de (on)mogelijkheden van realisering en de gewenste condities voor een goede uitvoering. Stuur op de uitvoering en maak helder over welke aspecten je geen zeggenschap hebt. Heb oog voor de omgeving en beperk de overlast. Projecten voorbereiden zonder uitvoerders aan tafel leidt tot projecten die moeilijk zijn uit te voeren en een grotere faalkans hebben. Juist in de planvoorbereiding worden besluiten genomen, en condities gecreëerd, die grote invloed hebben op de latere uitvoerbaarheid van het plan, en daarmee ook op de kosten en de risico s. Maak daarom gebruik van mensen die het project later moeten realiseren: zij weten of het kan lukken. Sturen Zorg dat je kan sturen op een goede uitvoering van het project. Start daarom tijdig met communiceren over de uitvoering, leg afspraken goed vast, sluit de juiste type uitvoeringscontracten en zie toe op een correcte realisering en naleving. Verwachtingen over eindresultaat Creëer geen onrealistische verwachtingen over het uitvoeringsresultaat bij je ambtelijke en bestuurlijke opdrachtgever. Het is een groot verschil of je zelf opdrachtgever bent van de uitvoering van je project, of dat andere partijen (waarover je feitelijk minder zeggenschap hebt) de uitvoering in handen hebben. Omgeving Tijdens de uitvoering kan een project een flinke impact hebben op de omgeving. Projectteams hebben de neiging om deze impact gedurende de planvorming te onderschatten. Voor een omwonende is een ruimtelijk project van vijf jaar een immens lange periode van vrijwel dagelijkse hinder en overlast. Neem daarom in het omgevingsmanagement voldoende verzachtende maatregelen mee. Desondanks kun je te maken krijgen met forse maatschappelijke kritiek. Om die reden is het verstandig om duidelijk te maken hoe de gemeenteraad en het college van B&W op de hoogte worden gehouden van de uitvoering.

15 Vragen A B C D E F G H I De uitvoerders van het project zijn betrokken bij de planvoorbereiding en bij het formuleren van de condities voor de uitvoering Er liggen heldere afspraken met de uitvoerders over de wijze van uitvoering De rollen, taken en verantwoordelijkheden van diegenen die uitvoeren zijn met hen besproken en vastgelegd We hebben de ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgever duidelijk geïnformeerd over de afbreukrisico s bij de uitvoering We beheersen de contracten die we hebben gesloten en kunnen effectief sturen op de uitvoering Met de stakeholders heeft het project een open relatie en er is vertrouwen in onze aanpak De communicatie over de uitvoering is tijdig gestart Het omgevingsmanagement is goed verzorgd Er zijn heldere projectafspraken hoe we de gemeenteraad en het college van B&W informeren over de uitvoering Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Geef uitvoering een grotere plaats in een project 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

16 7. Versterk marktpositie gemeente: koop slim in Zorg dat je opgewassen bent tegen commerciële marktpartijen. Weet wat je wilt inkopen en hoe je die uitvraag op de markt zet. Mobiliseer genoeg inhoudelijke expertise, kennis van contracteren en aanbesteden. Houd de rug recht bij onderhandelingen. De gemeente is inhoudelijk en juridisch niet altijd opgewassen tegen commerciële marktpartijen. Ook de gebruikte aanbestedingsvormen zijn niet altijd doeltreffend. Daarmee wordt verkeerd gedrag uitgelokt bij marktpartijen. Zij gaan zich calculerend richten op meer- en minderwerk, terwijl wij als gemeente juist hun kennis en creativiteit willen benutten. Aanbestedingsbeleid Amsterdam werkt daarom aan kwalitatief betere inkoopstrategieën, aanbestedingstrajecten en contracten. De verbeteringen gingen begin 2013 van start toen de nota 10 wegen naar innovatiever aanbestedingsbeleid en professioneler opdrachtgeverschap door het college van B&W wordt vastgesteld. Een gevolg daarvan is de verplichting om met EMVI-criteria te werken, conform de Aanbestedingswet van Kijk voor aanbestedingsmethoden en contractvormen verder op Inkoopplan Een goede aanbestedingsstrategie begint met een inkoopplan. Laat dat opstellen door een team bestaand uit de projectmanager/opdrachtgever, een inkoopadviseur, een jurist en relevante inhoudelijke disciplines. Benut in het verdere aanbestedingsproces op strategische momenten de kennis van je collega s, en deel de opgedane kennis en ervaring ook omgekeerd met anderen om je heen. Zo kan de gemeente ervoor zorgen dat zij als één opdrachtgever naar buiten treedt, zonder dat ambtenaren tegen elkaar worden uitgespeeld. Kennis marktpartijen Mocht het project zich ervoor lenen, overweeg dan een geïntegreerde contractvorm, waarin het ontwerp niet door de gemeente, maar door de markt wordt gemaakt. Op die manier wordt kennis die in de markt zit maximaal benut. Onvoorzien Hoe goed je de voorbereiding ook doet, er zullen zich bijna altijd onvoorziene omstandigheden voordoen. Leg je daar niet bij neer, maar ga in onderhandeling over de vraag bij wie de risico s lagen, hoeveel onvoorzien in het contract was meegenomen, en wie moet opdraaien voor de kosten. Doe dat niet alleen, maar zet er een geschikt team op. Vraag wat de ervaringen van andere opdrachtgevers met de betreffende marktpartij waren. Niet alleen aannemers Met de markt worden niet alleen aannemers en ontwikkelaars bedoeld, maar alle opdrachtnemers die taken voor de gemeente uitvoeren. De huidige trend is om steeds meer werkvormen in de markt aan te besteden. Dat onderstreept het belang van een gemeente als correcte, eenduidige en assertieve opdrachtgever.

17 Vragen A B C D E F G H I In het project weten we wat we willen inkopen en we kunnen dat scherp formuleren aan opdrachtnemers We maken gebruik van de kennis en ervaring bij andere projecten over opdrachtnemers en hun aanpak We hebben met het juiste team samen een inkoopplan opgesteld We hebben bij de keuze van de vorm van aanbesteding en de uitvoering daarvan de in de gemeente beschikbare kennis optimaal ingezet We hebben besluitvorming uitgelokt om voor het project de passende wijze van aanbesteden te kunnen gebruiken We realiseren ons dat sommige opdrachtnemers ook elders in de gemeente aan het werk zijn We hebben met de opdrachtnemer heldere afspraken over hoe we met elkaar omgaan, ook in geval van geschillen In de onderhandelingen over het contract hebben we gekregen wat we wilden We zijn tevreden over het aanbestedingsproces en de behaalde resultaten Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Versterk marktpositie gemeente: koop slim in 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

18 8. Versimpel de inhoud en beperk regels en controles Ambitie is goed, maar houd het maakbaar en berijd geen eigen stokpaardjes. Organiseer niet zelf complexiteit en vermijd waar mogelijk aanvullende eisen. Maak het simpel. Amsterdam is een ambitieuze stad. De kwaliteit moet hoog zijn en we willen de ruimte zo intensief mogelijk gebruiken, met een groot en veelzijdig programma. Tegenstanders komen we veelal tegemoet met technische oplossingen voor hun wensen of bezwaren, waardoor we eventuele maatschappelijke weerstand hopen te verminderen. Complexiteit Daarnaast worden ook allerlei eisen en wensen aan het project toegevoegd om het interne draagvlak te vergroten bij raadsleden, wethouders in het college van B&W en beleidsafdelingen van ambtelijke diensten. Daardoor neemt de complexiteit van het project sterk toe. Theoretisch valt het allemaal misschien wel te maken, maar hoe snel slinken je praktische realisatiekansen? Dat is een belangrijke vraag die we graag uit de weg gaan; technisch kan immers (bijna) alles. Maar door die vraag op zijn beloop te laten groeit het risico dat het project onderweg strandt, of op een teleurstelling uitloopt. Het is daarom essentieel om onnodige complexiteit te vermijden. Bovenwettelijke wensen Amsterdam heeft de neiging om een almaar uitdijend pakket aan inhoudelijke eisen, randvoorwaarden en regels mee geven aan een project. Denk aan ruimtelijke- en welstandseisen, duurzaamheidseisen en wensen rondom sociale woningbouw. Amsterdam kan niet zonder regels voor een project, maar het pakket is vaak veel te groot. Wees daarom kritisch: zijn de regels wettelijk verplicht of expliciet door het bestuur meegegeven? Of zijn het eigenlijk slechts ambtelijke wensenlijstjes? Zijn ze begrijpelijk en consistent of niet? Bedreigen ze de haalbaarheid van je project? Lok desnoods besluitvorming uit als regels jouw project aantoonbaar in de weg zitten. Eigen stokpaardjes? Complexiteit is niet altijd de schuld van anderen. Wees ook kritisch op elementen die jij, of leden van je projectteam, zelf aan het project hebben toegevoegd. Kijk daarom eens objectief naar je project en identificeer welke persoonlijke stokpaardjes het project kunnen bemoeilijken. Zo n ronde van kill your darlings valt niet iedereen even gemakkelijk, zeker als het om projectonderdelen gaat waar je al tijden voor strijdt, maar het kan soms noodzakelijk zijn.

19 Vragen A B C D E F We kiezen geen onnodig ingewikkelde oplossingen om weerstand te vermijden We hebben nee gezegd tegen aanvullende eisen We hebben de complexiteit gereduceerd door de eisen naar beneden bij te stellen We hebben een serieuze ronde kill your darlings gedaan Wij hebben met de opdrachtgever besproken hoe we de complexiteit kunnen reduceren, zodat het project beter uitvoerbaar wordt We hebben geanalyseerd welke regels op ons project van toepassing moéten zijn, en welke regels niet Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Versimpel de inhoud en beperk regels en controles 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

20 9. Zorg voor bewuste en onderbouwde besluitvorming Beslissers informeren is iets anders dan hen overladen met stukken, cijfers en gegevens. Zorg voor kernachtige, toegankelijke, volledige en objectieve informatie. Wees openhartig over bestuurlijke of politieke dilemma s van een project. Bestrijd tijdsklem en korte termijn denken. Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid om besluiten te nemen. Verstandige afwegingen zijn echter alleen mogelijk als de gemeenteraad en het college van B&W over hoogwaardige en toegankelijke informatie beschikken. Het is aan het ambtelijk apparaat om daarvoor te zorgen. Dat geldt vooral voor jou als projectmanager, dus in principe ben je altijd aanwezig bij gesprekken met de wethouder over jouw project. Informatie Er leeft een hardnekkig idee dat de gemeenteraad haar controlerende taak goed kan uitvoeren als zij grote hoeveelheden gedetailleerde gegevens krijgt toegestuurd. Maar veelal leiden dikke rapporten juist af van de wezenlijke beslispunten; de lezer kan er alle kanten mee op en vaak zijn ze zo ingewikkeld dat een niet-ingewijde er eigenlijk niets aan heeft. Bedenk dat gemeenteraadsleden en wethouders geen vakspecialisten zijn, maar leken. Zij hebben behoefte aan compacte informatie en inzicht in de kernpunten van een project. Het is daarom jouw taak om de vele complexe gegevens te vertalen, te interpreteren en in de juiste context te plaatsen. Zorg dat je goed leesbare, klare taal gebruikt, zonder te vervallen in onnodige details en verhullende nuances. Ruimte voor twijfels of dilemma s Plaatsvervangend denken, zoals: Dat wil de bestuurder niet horen, dus dat schrijven we ook niet op. is daarbij uit den boze. Het college van B&W moet goed geïnformeerd zijn, dus er moet ruimte zijn om twijfels, dilemma s en slecht nieuws te rapporteren, ook als de betreffende wethouder die niet deelt. Help de bestuurders beslissen door vervolgens alternatieve mogelijkheden voor een goed projectresultaat te presenteren, of kom met nieuwe voorstellen als de scope en randvoorwaarden van een project zijn gaan schuiven. De hete brei Om de besluitvorming in te leiden lijkt het comfortabel om nóg maar eens een onderzoek te laten doen door een adviesbureau, en zo nog meer opinies over het project te verzamelen. Maar dat kost veel tijd en geld, en de rapporten kunnen een vals gevoel van zekerheid geven. Want ook bij de zoveelste opinie kunnen bepaalde zaken nog over het hoofd worden gezien, en hoe vaak zijn opinies niet onderling strijdig? Wees daarom secuur in het kiezen van advies- en toetsingsinstrumenten. Je moet daarbij oog hebben voor de kwaliteit van de vraagstelling. Een goede vraagstelling kan voorkomen dat belangrijke zaken onderbelicht blijven, of dat eventuele tunnelvisie wordt versterkt.

21 Vragen A B C D E F G H I J In het project formuleren we voor onszelf de juiste vragen We voorzien de raad en het college van toegankelijke, objectieve, heldere en volledige informatie We gebruiken klare taal en we draaien er niet omheen Als de scope of randvoorwaarden wijzigen, ontvangt de bestuurlijk opdrachtgever een onderbouwd voorstel voor oplossingen Een overzicht van de risico s, hun mogelijke effecten en de beheersmaatregelen maken onderdeel uit van de besluitvormingsstukken Ook twijfels en alternatieve oplossingen worden aan het college voorgelegd We formuleren actief de dilemma s die aan een besluit kleven In het project bestrijden we tijdsklem en korte termijn denken We doen nooit aan plaatsvervangend denken voor het bestuur Ik ben bij alle gesprekken met de wethouder over het project aanwezig Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Zorg voor bewuste en onderbouwde besluitvorming 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

22 10. Bestuur: bestuur! Besturen is vooruitzien en balans aanbrengen in ambities. Het projectmanagement moet ervoor zorgen dat het bestuur die rol kan spelen. De bestuurder gaat over het wat, de projectmanager over het hoe. Met andere woorden, de bestuurder stuurt aan het project, niet in het project. Kernpunt van deze les is: ga niet op elkaars stoel zitten. De bestuurder maakt duidelijk wát de ambities Die heldere rolverdeling is onontbeerlijk en beide Rolverdeling zijn, de projectmanager bepaalt hóe die gerealiseerd partijen moeten elkaar in staat stellen hun werk te worden. Omgekeerd betekent dat ook dat de projectmanager zijn eigen persoonlijke ambities of hangwerpbesluiten terug sturen naar het ambtelijk appa- doen. Dus, bestuurders mogen slecht voorbereide ontups niet laat prevaleren. raat. Omgekeerd hoeft het ambtelijke apparaat geen onmogelijke opdrachten van een bestuurder aan te nemen. Bestuursopdrachten kunnen niet eenzijdig worden opengebroken zonder expliciete besluitvorming. Duidelijkheid en klare taal zijn daarbij onmisbaar. Balanceren ambities Een universeel mechanisme is dat ambities altijd groter zijn dan het budget. De bestuurder en projectmanager moeten daarom sturen op de balans tussen ambitie, kwaliteit en geld. Neem de tijd voor die beslissingen, en laat je niet klemzetten door tijdsdruk, ook niet met als argument dat we anders een pot geld van het Rijk laten liggen. Eerlijk over risico s In de samenleving en bij de gemeenteraad mag nooit het beeld ontstaan dat een project geen risico s kent. Het is de taak van het bestuur om maatschappelijke verwachtingen te managen, en eerlijk te communiceren over de gevolgen van een project. De bestuurder hoeft daarbij niet zelf allerlei oplossingen te bedenken. Het ambtelijk apparaat, en de projectmanager in het bijzonder, voeden de wethouder met informatie, scenario s en oplossingen. Voorkom tunnelvisie Een belangrijke opgave voor bestuur én projectorganisatie is het voorkomen van het verraderlijke fenomeen van tunnelvisie. Risicoanalyses en een maatschappelijke kosten baten analyse (MKBA) helpen daarbij. Het gaat echter vooral om een cultuur van open debat. De samenleving roept om een daadkrachtig bestuur, en de drang van een wethouder om daaraan te voldoen kan leiden tot het smoren van interne kritiek. Een goed bestuurder zorgt echter voor een veilige omgeving waarin ambtenaren zich vrij voelen kritiek te geven en weerwoord te bieden. Aan serviele ambtenaren met een weinig kritische instelling heeft het stadsbestuur op lange termijn niets.

23 Vragen A B C D E F G H I J K L In mijn project gaat de bestuurder over het wat en ga ik over het hoe Wij zorgen ervoor dat het bestuur zijn rol kan spelen De bestuurder, ambtelijk opdrachtgever en ik hebben een heldere rol en taakverdeling en zitten niet op elkaars stoel De bestuurder, ambtelijk opdrachtgever en ik bewaken dat de rolverdeling zuiver blijft We ontvangen weleens besluiten retour van de bestuurder Ik manage verwachtingen en communiceer eerlijk over het project. Dat betekent ook duidelijkheid geven over risico s Ik neem nooit de tijdsdruk als leidraad voor beslissingen Ik waak voor tunnelvisie en bevorder open debat Ik spreek de wethouder tegen, ik lever kritiek Ik zorg voor een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen kritiek te geven In het project wordt gestuurd op de balans tussen ambitie en kwaliteit Geef jezelf een cijfer in hoeverre je deze les toepast Bestuur: bestuur! 1 staat voor zeer slecht of nooit, 10 staat voor uitmuntend of altijd

24 Colofon Het programma LetOp is ontstaan uit een evaluatie van het Noord/Zuidlijn project in Amsterdam. Het doel van het programma is de lessen uit grote stedelijke projecten te verinnerlijken binnen de gemeentelijke organisatie met behulp van een analytisch-kritische blik op het eigen werk. De opdrachtgevers van het programma zijn de burgemeester en de gemeentesecretaris van Amsterdam. Zij volgen met belangstelling de ontwikkeling van instrumenten die handen en voeten geven aan de lessen van de Noord/Zuidlijn. Deze doe-het-zelf vragenlijst is bruikbaar voor alle onderdelen van het concern Amsterdam die met projecten of programma s werken, zowel binnen de vier centrale clusters als in de zeven stadsdelen. Projectcheck - vragenlijst maakt deel van de volgende serie brochures: Gateway Review (2015) Dwarskijksessie (2014) Projectcheck (2015) Projectcheck - vragenlijst (2015) Uitgave en contact: Gemeente Amsterdam Team LetOp Meer informatie op intranet van de gemeente Amsterdam: Voor vragen of opmerkingen, stuur een mail naar: tegenspraak@amsterdam.nl Tekst: Endre Timár Vormgeving: Wisselwerking Vanessa Rutgers Maart 2015

Lessen uit de Noord/Zuidlijn

Lessen uit de Noord/Zuidlijn Lessen uit de Noord/Zuidlijn Als burgemeester van Amsterdam heb ik naar aanleiding van de problemen met de Noord-Zuidlijn gesproken met ambtenaren, bestuurders en burgers. Het leverde vele inzichten op

Nadere informatie

Projectcheck? t c je ro p ijn t m a ta s rk te s e o H

Projectcheck? t c je ro p ijn t m a ta s rk te s e o H Projectcheck Hoe sterk staat mijn project? Over de Projectcheck Ben je manager van een project of programma? Vraag je je wel eens af of je de goede dingen doet en of je die dingen goed doet? Voor zulke

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN Functie-eisen Algemene eisen Academisch niveau van denken en functioneren en inzicht in (strategische) bestuurlijke processen binnen

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Acteren in het krachtenveld

Acteren in het krachtenveld Acteren in het krachtenveld Het uitvoeren van een krachtenveldanalyse is een methode die veel in projectmanagement wordt toegepast. Door het uitvoeren van een krachtenveldanalyse kijk je met andere ogen

Nadere informatie

Ruimte voor ontwikkeling. Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling. Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Financiële haalbaarheid en management van gebiedsontwikkeling U WILT UW GEBIED ONTWIKKELEN. DAT ROEP VEEL VRAGEN OP: HOE PAK IK DAT AAN? EN IS HET FINANCIEEL WEL HAALBAAR IN DEZE

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE PROJECTMANAGEMENT George van Houtem 1 SITUATIE Het werken in en het leidinggeven aan projecten is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de hedendaagse manager. In elk bedrijf of organisatie komen

Nadere informatie

Weerstand is een beladen woord. Door gedrag van medewerkers aan te merken als weerstand worden tegengestelde opvattingen in feite veroordeelt.

Weerstand is een beladen woord. Door gedrag van medewerkers aan te merken als weerstand worden tegengestelde opvattingen in feite veroordeelt. Leidraad Consult over: Omgaan met weerstanden (Als artikel verschenen in het blad 'Management Rendement') Als (nieuwe) manager wort u aangesteld met een bepaalde opdracht. U gaat uw afdeling moderniseren,

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend 1. VOORAF In deze notitie wordt de hoofdlijn van de besturingsfilosofie van het samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden

Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden 1 Introductie Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden Dit boek gaat over het contracteren en aanbesteden van bouw- en infrastructurele projecten. Over wat er nodig is om op een doordachte en

Nadere informatie

Adviesgesprek Van contact naar contract

Adviesgesprek Van contact naar contract Adviesgesprek Van contact naar contract Het doel van het eerste adviesgesprek is het om het eens te worden over de vraag van de opdrachtgever en over de werkwijze van de adviseur. Het resultaat is een

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

Minder gedoe over geld? NU DOEN! Alex van Middelkoop Kees van der Werff Ansel Velthof / Peter Bouwman 6 december 2017

Minder gedoe over geld? NU DOEN! Alex van Middelkoop Kees van der Werff Ansel Velthof / Peter Bouwman 6 december 2017 Minder gedoe over geld? NU DOEN! Alex van Middelkoop Kees van der Werff Ansel Velthof / Peter Bouwman 6 december 2017 Welkom! Een vraag vooraf: Wat zijn jullie ervaringen en meningen wat betreft prijsvorming

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald:

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald: Projectmatig Werken/Werken in Projecten 1. Aanleiding Projectmatig werken en het werken in projecten zijn in veel organisaties bekende termen en procedures. Hun toepassing wordt gezien als een effectieve

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

Handreiking gebiedsgericht warmte-uitwisseling

Handreiking gebiedsgericht warmte-uitwisseling Handreiking gebiedsgericht warmte-uitwisseling De verdiepingsfase In de verdiepingsfase gaat u, samen met uw partners, de haalbaarheid en kansrijkheid van het door u voor ogen staande warmte-uitwisselingsproject

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Werkvorm: Bouw je krachtveld

Werkvorm: Bouw je krachtveld Werkvorm: Bouw je krachtveld Het krachtenveld om je co-creatie project heen kan worden ingedeeld in verschillende lagen. Dit document bevat tips en denkvragen om je bewust te maken van het krachtenveld

Nadere informatie

1. Kijk en luister naar de bewoner/gast 2. Zorg voor de bewoner/gast en diens omgeving 3. Verkoop geen 'nee', zoek naar alternatieven 4.

1. Kijk en luister naar de bewoner/gast 2. Zorg voor de bewoner/gast en diens omgeving 3. Verkoop geen 'nee', zoek naar alternatieven 4. 1. Kijk en luister naar de bewoner/gast 2. Zorg voor de bewoner/gast en diens omgeving 3. Verkoop geen 'nee', zoek naar alternatieven 4. Ben trots op je werk en werk samen 5. Durf verwachtingen van de

Nadere informatie

Amsterdamse Inkoop op de schop!

Amsterdamse Inkoop op de schop! Amsterdamse Inkoop op de schop! Hans Dussel, Hoofd Inkoop Gemeente Amsterdam PIANOo-congres 6 juni 2013 Resultaat: Een professionele inkooporganisatie die bijdraagt aan de (beleids)doelen en de (bezuinigings)opgave

Nadere informatie

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652 V&VN Congres 26 mei 2016 Anita Olsthoorn 0612508652 Projectmanagement of toch niet? Inhoud 1. Probleem, opdrachtformulering en Governance 2. Verschil in proces of project 3. Fasen in projectmanagement

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders Handreiking besluitvorming over opvang asielzoekers en huisvesting statushouders Laurens van der Varst, 22 februari 2016 Doel themasessie vandaag Doelen 1. Toelichten van handreiking besluitvorming 2.

Nadere informatie

DAP Toepassing in de Praktijk

DAP Toepassing in de Praktijk DAP 3.0 - Toepassing in de Praktijk Hoewel de Doelgerichte Activiteiten Planning (DAP MDFnl) in zijn geheel bestaat uit 12 elkaar opvolgende stappen, blijkt in de praktijk dat er vele toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT

INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT INTEGRAAL PROJECTMANAGEMENT BIJ RIJKSWATERSTAAT Integraal Projectmanagement bij Rijkswaterstaat Beknopte leaflet voor externen Versie: februari 2012 Voor meer informatie: Freek Wermer specialist projectmanagement

Nadere informatie

Jasper Loots onderzoek advies debat

Jasper Loots onderzoek advies debat ZomerRaad, 22 juli 2014 ProDemos Jasper Loots onderzoek advies debat Wat betekent burgerparticipatie voor je rol als raadslid? Hoe maak je afspraken met het college over burgerparticipatie? Hoeveel ruimte

Nadere informatie

Bart van Reeken Voorzitter PON 12-3-12013 1

Bart van Reeken Voorzitter PON 12-3-12013 1 Bart van Reeken Voorzitter PON 12-3-12013 1 Seminar: Rapport Elias 1/29/2015 2 Woord vooraf van de commissie Als slechts enkele aanbevelingen worden uitgevoerd en de resterende niet, voorziet de commissie

Nadere informatie

Evaluatie Project S100-route Nijmegen: een andere aanpak. Afdeling Mobiliteit: Sandra Ruta / Erik Maessen

Evaluatie Project S100-route Nijmegen: een andere aanpak. Afdeling Mobiliteit: Sandra Ruta / Erik Maessen Evaluatie Project S100-route Nijmegen: een andere aanpak Afdeling Mobiliteit: Sandra Ruta / Erik Maessen Agenda workshop 1. Welkom 2. Beschrijving project 3. Evalueren: waarom? De klassieke aanpak in Nijmegen

Nadere informatie

maieutiek Inhoudsopgaven

maieutiek Inhoudsopgaven maieutiek Inhoudsopgaven Onderweg, ontspannen en comfortabel, meesterlijk goed worden in de kunst van het vragen stellen. maieutiek I De kunst van het vragen stellen Het is goud waard: de juiste vraag

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Groene Kennis Coöperatie Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Waar is dit instrument voor bedoeld? Binnen de GKC, o.a. via KIGO, worden veel projecten uitgevoerd. We hebben gemerkt dat (te) veel

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 46444 22 maart 2017 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

ACADEMIE VOOR SAMENWERKEN

ACADEMIE VOOR SAMENWERKEN ACADEMIE VOOR SAMENWERKEN Verbeteren van samenwerking tussen organisaties Vormgeven aan nieuwe verhoudingen Nieuwe kijk op inkoop, contractering en managen van projecten Over de Academie voor Samenwerken

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43

Vergelijking tussen: Functie: General Manager Dijkhuis BV Afnamedatum: :26:42 Kandidaat: Verbaan, Jan Afnamedatum: :05:43 Competentie match Score per domein Competentiescan Pagina 1 van 14 Score per schaal Competentiescan Pagina 2 van 14 Schaalscores per domein Werk Sociaal Toelichting bij de grafiek. In deze grafiek staan

Nadere informatie

In 10 stappen van project naar effect!

In 10 stappen van project naar effect! In 10 stappen van project naar effect! een handleiding voor slim zorgen > Betrek de belangrijke sleutelpersonen > Stel projectteam samen & kies pilotteams > Screen de huidige situatie > Organiseer een

Nadere informatie

Zonder leiderschap geen zelfsturing

Zonder leiderschap geen zelfsturing ROADMAP De roadmap voor succesvolle implementatie van zelfsturende teams 1 Inleiding De bestuurderstafel van Rainmen Op 11 oktober 2016 werd voor de tweede keer De Bestuurderstafel georganiseerd, een initiatief

Nadere informatie

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog

Handout Stad in beweging Schiedam, 11 mei Belangenmanagement. Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog enmanagement Voor het oplossen van problemen én het bouwen van een duurzame dialoog Schiedam 11 mei 2017 Hans van Zijst Vooraf Deze Hand-Out maakt onderdeel uit van een training. De uitleg bij de gepresenteerde

Nadere informatie

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden.

10 onmisbare vaardigheden voor. de ambtenaar van de toekomst. 10 vaardigheden. Netwerken. Presenteren. Argumenteren 10. Verbinden. 10 vaardigheden 3 Netwerken 7 Presenteren 1 Argumenteren 10 Verbinden Beïnvloeden 4 Onderhandelen Onderzoeken Oplossingen zoeken voor partijen wil betrekken bij het dat u over de juiste capaciteiten beschikt

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Routeplanner Right to Challenge

Routeplanner Right to Challenge Routeplanner Right to Challenge Netwerk Right to Challenge www.righttochallenge.nl Voor bewoners, maatschappelijke initiatiefnemers, gemeentebestuurders en ambtenaren Een praktische aanpak om als gemeente,

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

BOUWLOGISTIEK GOED GEREGELD?

BOUWLOGISTIEK GOED GEREGELD? BOUWLOGISTIEK GOED GEREGELD? ROLLEN VERANDEREN 20 jaar geleden had een bouwbedrijf veel meer in eigen hand: veel expertise, mensen en ook materieel. Anno 2017 koopt een bouwbedrijf vooral in en delegeert

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Projectleider Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Voorbereiden en opzetten van projecten en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen

Nadere informatie

Back to the Future Business Alignement in Publieke Inkoop? Aan de hand van de inkooporganisatie van de Gemeente Amsterdam toen, nu en straks

Back to the Future Business Alignement in Publieke Inkoop? Aan de hand van de inkooporganisatie van de Gemeente Amsterdam toen, nu en straks Back to the Future Business Alignement in Publieke Inkoop? Aan de hand van de inkooporganisatie van de Gemeente Amsterdam toen, nu en straks 23 januari 2015 2 Inhoud 1. Trends: Toen Nu Straks 2. Hoe kun

Nadere informatie

Opleidingsprofiel MPPM

Opleidingsprofiel MPPM Opleidingsprofiel MPPM De ontwikkelingen in het beroepenveld Fysiek vooruitgangsdenken op basis van een eindontwerp in de ruimtelijke inrichting heeft in de loop van de afgelopen eeuw moeten plaatsmaken

Nadere informatie

De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters. Bijeenkomst 2 (in een serie van 3) Samenvatting. Maandag 28 november Kasteel de Hooge Vuursche, Baarn

De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters. Bijeenkomst 2 (in een serie van 3) Samenvatting. Maandag 28 november Kasteel de Hooge Vuursche, Baarn De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters Bijeenkomst 2 (in een serie van 3) Samenvatting Maandag 28 november 2011 Kasteel de Hooge Vuursche, Baarn De context van de bijeenkomst De context van de eerste bijeenkomst

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Tel

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Tel 2016 Derks & Derks Veranderkalender Organisatieverandering met humor belicht. Derks & Derks Veranderkalender Aanleiding Er zijn talloze redenen denkbaar om te veranderen, zoals: economische druk: verandering

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je onderhandelt.

2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je onderhandelt. Eerste stappen: 1. Splits leveranciers op in segmenten. 2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 3. Onderhandel op inhoud. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je

Nadere informatie

6 Thema s. kernen. 3 schillen. Duurzaam. Buitengebied. Gemeenschappen. Ondernemer. Onderwijs. Overheid. All e s h ee ft zi jn maat.

6 Thema s. kernen. 3 schillen. Duurzaam. Buitengebied. Gemeenschappen. Ondernemer. Onderwijs. Overheid. All e s h ee ft zi jn maat. 6 de tafel van Samen kom je verder Plannen en ideeën zijn er genoeg. Initiatieven te over. Maar de weg van initiatief naar realisatie gaat niet altijd even gemakkelijk. De Baaij Advies werkt binnen 6 thema

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

Excellent Opdrachtgeverschap? Ombouw Amstelveenlijn

Excellent Opdrachtgeverschap? Ombouw Amstelveenlijn Excellent Opdrachtgeverschap? Ombouw Amstelveenlijn Karin Sweering Stadsregio Amsterdam k.sweering@stadsregioamsterdam.nl Tatjana Stenfert Kroese ViNU Consult stenfert@vinuconsult.nl Bijdrage aan het Colloquium

Nadere informatie

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans

Bijlage 2: De Multifocus-quickscans Bijlage : De Multifocus-quickscans Multifocus Profiel-quickscan Hieronder staan 8 stellingen. Geef aan in hoeverre je vindt dat deze stellingen op jou van toepassing zijn. Ga daarbij uit van de werkelijke

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 13 juli 2011

Voordracht voor de raadsvergadering van 13 juli 2011 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 13 juli 2011 Jaar 2011 Publicatiedatum 6 juli 2011 Agendapunt 11 Datum besluit B&W 24 mei 2011 Onderwerp Intrekken van de egeling isicovolle Projecten

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Het waardenkompas van Woonzorggroep Samen

Het waardenkompas van Woonzorggroep Samen Het waardenkompas van Woonzorggroep Samen Waarom een Waardenkompas? In het Waardenkompas hebben we op 1 A4 beschreven wat we binnen Samen bedoelen met onze drie waarden: Actief, Verbindend en Oprecht.

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Interactief werken gemeente Zeist:

Interactief werken gemeente Zeist: Interactief werken gemeente Zeist: 'Samen doen door interactie' 1. Inleiding Eén van de projecten van Op Weg Naar De Kern ging om het vormgeven van interactieve planvorming. In dat kader hebben we het

Nadere informatie

Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein. Heerenveen, 17 oktober 2013

Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein. Heerenveen, 17 oktober 2013 Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein Heerenveen, 17 oktober 2013 Programma over risico s 3D s - Welkom. Door Frederike Gossink. - Wat zijn risico

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

PROFIEL VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN EN ZIJN LEDEN

PROFIEL VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN EN ZIJN LEDEN PROFIEL VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN EN ZIJN LEDEN PROFIEL VAN DE RAAD De RvC van Pré Wonen hecht grote waarde aan het werken conform de principes van good governance, waarbij de Governance code een

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

In-company Projectmanagement Stichting KOEL

In-company Projectmanagement Stichting KOEL In-company Projectmanagement Stichting KOEL Slotbijeenkomst 4 juni 2013 Loes van Amsterdam l.vanamsterdam@jvei.nl Wat is een project? Een project is een contract tussen opdrachtgever, projectleider en

Nadere informatie

Meer aandacht voor de onderstroom is meer resultaat

Meer aandacht voor de onderstroom is meer resultaat Meer aandacht voor de onderstroom is meer resultaat Ondernemingsraden moeten als team steeds sneller bestendige resultaten neerzetten. Dat betekent dat een optimale samenwerking tussen leden, achterban

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

De waterschappen als publieke opdrachtgever

De waterschappen als publieke opdrachtgever De waterschappen als publieke opdrachtgever (periode 2014-2016) Voor iedereen die met de waterschappen te maken krijgt als opdrachtgever voor de realisatie van, of het beheer en onderhoud aan, (waterschaps)werken,

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

KOERSNOTITIE OIRSCHOT

KOERSNOTITIE OIRSCHOT KOERSNOTITIE OIRSCHOT 2014-2017 Vooraf De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 staan voor de deur. Verkiezingen worden ook wel het feest van de democratie genoemd. Feestelijk of niet, de vooravond van de

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie