SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROEFPROJECT TERUGVORDERING HERHUISVESTINGSKOSTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROEFPROJECT TERUGVORDERING HERHUISVESTINGSKOSTEN"

Transcriptie

1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROEFPROJECT TERUGVORDERING HERHUISVESTINGSKOSTEN TUSSEN Gemeente/stad Roeselare EN Vertegenwoordigd door burgemeester Luc Martens en stadssecretaris Johan Leenknecht Hierna de gemeente Agentschap Inspectie RWO DAB Herstelfonds, Koning Albert II-laan 19, bus 22, 1210 Brussel Vertegenwoordigd door Hubert Bloemen, administrateur-generaal Hierna het Herstelfonds WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT: Artikel 1 Voorwerp van de overeenkomst Deze overeenkomst heeft als voorwerp de prefinanciering en waarborg van de kosten omschreven in artikel 15, 1, zesde en zevende lid, Vlaamse Wooncode. Meer bepaald zal het Herstelfonds deze kosten, die verder omschreven worden in artikel 4 van deze overeenkomst, prefinancieren en waarborgen tegenover de gemeente. Ter uitvoering van deze overeenkomst zullen een aantal dossiers geselecteerd worden, waarin tot herhuisvesting van de bewoners zal worden overgegaan en waarvan de kosten van herhuisvesting zullen teruggevorderd worden van de eigenaar. Het aantal dossiers wordt beperkt tot vier. Met toestemming per van de wooninspecteur kunnen bijkomende dossiers aan het proefproject toegevoegd worden. Na de terugvordering van de herhuisvestingskosten voorziet het Herstelfonds voldoende informatie over de ondernomen acties om tot terugvordering te komen (kennisoverdracht). Artikel 2 Duur van de overeenkomst De overeenkomst heeft een duur van 18 maanden. Binnen deze duur kunnen nieuwe dossiers van herhuisvesting opgestart worden. De duur kan met toestemming van beide partijen verlengd worden. Voor de terugvordering van de kosten geldt de machtiging van de gemeente, zoals bedoeld in artikel 3, tot de terugvordering volledig werd afgerond.

2 Artikel 3 Algemeen verloop van het proefproject De dossiers die onder toepassing van deze overeenkomst vallen, zullen worden geselecteerd door de gemeente en door de wooninspecteur van het agentschap Inspectie RWO. Enkel inbreuken waarvoor een proces-verbaal is of wordt opgesteld door de wooninspecteur, komen in aanmerking voor het proefproject. Verder kijken de gemeente en de wooninspecteur naar de ernst van de vastgestelde inbreuken, die minstens de kwalificatie onbewoonbaar moeten opleveren. Vooraleer de herhuisvesting onder het proefproject kan vallen, dient de wooninspecteur per e- mail zijn toestemming te geven. Indien tijdens een woningkwaliteitsonderzoek wordt vastgesteld dat in het belang van de bewoners dient te worden overgegaan tot herhuisvesting, gaat de gemeente over tot herhuisvesting en begeleiding van de bewoners. De gemaakte kosten, in de zin van artikel 4 van deze overeenkomst, worden gebundeld en een overzicht ervan wordt samen met de verantwoordingsstukken door de gemeente overgemaakt aan het Herstelfonds. Het Herstelfonds zorgt voor de betaling van deze kosten. De gemeente machtigt het Herstelfonds om bij de eigenaar van de woning waarvoor herhuisvesting noodzakelijk was, namens de gemeente tot terugvordering van deze kosten over te gaan. Indien het Herstelfonds er niet in slaagt deze kosten terug te vorderen, worden zij gedragen door het Herstelfonds. Artikel 4 De herhuisvestingskosten Volgende kosten kunnen door de gemeente worden aangeboden aan het Herstelfonds en zullen door het Herstelfonds worden teruggevorderd van de eigenaar van de woning waarvoor herhuisvesting noodzakelijk was: 1. Ontruimingskosten Hieronder wordt begrepen - de kosten die betrekking hebben op de ontruiming van de woning: de verhuisploeg, een maatschappelijk assistent, klusjesmannen, Hieronder worden niet de kosten begrepen die gemaakt worden bij het uitvoeren van het woningkwaliteitsonderzoek: technicus, slotenmaker, gemeentelijk personeel dat de procedure tot ongeschikt/onbewoonbaarverklaring opvolgt, 2. Vervoer- en stockeerkosten - het vervoeren van persoonlijke bezittingen van de te herhuisvesten bewoners naar de nieuwe verblijfplaats of naar een stockageruimte; - het stockeren van persoonlijke bezittingen van de te herhuisvesten bewoners, voor zover deze niet terecht kunnen in de nieuwe verblijfplaats van de bewoners. 3. Installatiekosten - de kosten voor aansluiting van de nutsvoorzieningen; - kleine noodzakelijke werken die overeenkomstig het Burgerlijk Wetboek of de Vlaamse Wooncode niet ten laste van de verhuurder zijn (bv. schilderwerken).

3 De prefinanciering en waarborging van deze kosten wordt geplafonneerd tot het maximale bedrag van de federale installatiepremie voor daklozen op grond van artikel 14, 3 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie Bijdrage in de huurkost - de maandelijkse huurprijs en de normale huurlasten, verminderd met de huursubsidie (indien van toepassing) en verminderd met 20% van het maandelijks beschikbare inkomen. Maandelijks beschikbare inkomen wordt begrepen in de zin van het actueel besteedbaar inkomen volgens het Kaderbesluit Sociale Huur 2. De bijdrage in de huurkost wordt beperkt tot maximaal één jaar. 5. Bijdrage in de verblijfskost - de maandelijkse verblijfskost, verminderd met 20% van het maandelijks beschikbaar inkomen. Maandelijks beschikbare inkomen wordt begrepen in de zin van het actueel besteedbaar inkomen volgens het Kaderbesluit Sociale Huur. De kosten onder rubriek 5 kunnen enkel aan het Herstelfonds worden aangeboden nadat hiervoor door de wooninspecteur per toestemming werd gegeven. De bijdrage in de verblijfskost wordt beperkt tot maximaal één jaar. De bijdrage in de huurkosten en de bijdrage in de verblijfskost worden bij gecombineerde toepassing eveneens beperkt tot maximaal één jaar. Indien de gemeente een beroep heeft gedaan op private instanties, worden deze kosten aangetoond door de factuur. Indien de gemeente een beroep heeft gedaan op eigen personeel of materieel, worden deze kosten aangetoond door een gedetailleerde berekening. Indien de gemeente andere kosten met betrekking tot de herhuisvesting heeft gemaakt die niet in dit artikel werden opgenomen, kunnen deze aan het Herstelfonds worden aangeboden nadat hiervoor door de wooninspecteur per toestemming werd gegeven. Artikel 5 Betaling door het Herstelfonds De gemeente maakt halfmaandelijks een overzicht over van de gemaakte kosten in de zin van artikel 4 van deze overeenkomst. Dit overzicht wordt vergezeld van de nodige stavingsstukken: indien de kosten werden gemaakt door een private instantie op vraag van de gemeente de originele facturen, indien de kosten werden gemaakt door eigen personeel of materieel de gedetailleerde berekening. Het Herstelfonds gaat over tot betaling van deze kosten binnen de vervaldatum van de factuur aan de private instantie of binnen de maand aan de gemeente. 1 Het gaat hierbij over een bedrag, gelijk aan één twaalfde van het jaarlijks bedrag van het leefloon, voor een persoon die samenwoont met een gezin te zijnen laste. Bedragen van het leefloon op 1/09/2010: basisbedrag leefloon op jaarbasis 9.526,34; leefloon op jaarbasis op 1 september 2010: ,05; leefloon op maandbasis op 1 september 2010: 987,09 (nog niet bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad). 2 Artikel 1, 1 besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode, B.S. 7 december 2007.

4 Artikel 6 Terugvordering door het Herstelfonds De door het Herstelfonds betaalde kosten worden van de eigenaar teruggevorderd. De gemeente zal deze kosten nooit zelf terugvorderen van de eigenaar en zal de eigenaar bij vragen over de terugvordering doorverwijzen naar het Herstelfonds. Indien de kosten door de eigenaar toch aan de gemeente worden gestort, zal zij deze onmiddellijk doorstorten naar het Herstelfonds. Artikel 7 Verplichtingen van de gemeente De gemeente verbindt er zich toe om: de herhuisvesting van de bewoners op zich te nemen en op te volgen; de kosten van de herhuisvesting te beperken tot die kosten die noodzakelijk zijn om tot herhuisvesting te kunnen overgaan; de gemaakte kosten in de zin van artikel 4 van deze overeenkomst te staven met originele facturen of een gedetailleerde berekening; in het besluit ongeschiktheid of onbewoonbaarheid duidelijk te vermelden dat de kosten die gepaard gaan of gepaard gegaan zijn met de herhuisvesting van de bewoners zullen worden verhaald op de eigenaar; indien een besluit onbewoonbaarheid werd genomen op basis van artikel 135 N.Gem., de procedure van artikel 15 Vlaamse Wooncode op te starten na advies van de gewestelijk ambtenaar; de eigenaar door te verwijzen naar het Herstelfonds indien deze de gemeente contacteert met vragen over de terugvordering van de kosten; in te staan voor de contacten met de private instanties, na eventuele terugkoppeling met het Herstelfonds; een contactpersoon aan te wijzen die het proefproject opvolgt en waar het Herstelfonds terecht kan: Pieter Degryse (diensthoofd wonen), Zuidstraat 15, 8800 Roeselare pdegryse@roeselare.be Artikel 8 Verplichtingen van het Herstelfonds Het Herstelfonds verbindt er zich toe om: de door de gemeente gemaakte kosten te betalen ofwel rechtstreeks aan de private instantie ofwel aan de gemeente (rekeningnummer: BIC IBAN-nr. BE / BIC-nr. GKCCBEBB); de terugvordering van deze kosten te doen bij de eigenaar; de gemeente op de hoogte te stellen van het resultaat van de terugvordering; een contactpersoon aan te wijzen die het proefproject opvolgt en waar de gemeente terecht kan: Leen Vervaet (Wooninspecteur West-Vlaanderen), Werkhuisstraat 9, 8000 Brugge, 050/ , leen.vervaet@rwo.vlaanderen.be

5 Artikel 9 Inwerkingtreding Deze overeenkomst treedt in werking op datum van ondertekening. Opgemaakt te Roeselare in twee originele exemplaren, Voor de gemeente, Voor het herstelfonds, Johan Leenknecht Luc Martens stadssecretaris burgemeester Hubert Bloemen

Proefproject terugvordering herhuisvestingskosten

Proefproject terugvordering herhuisvestingskosten Proefproject terugvordering herhuisvestingskosten Datum laatste bijwerking: 20/06/2012 1. Kader Met de decreetswijziging van 7 juli 2006 (in werking getreden op 9 september 2007) werd het instrumentarium

Nadere informatie

Proefproject terugvordering herhuisvestingskosten

Proefproject terugvordering herhuisvestingskosten Proefproject terugvordering herhuisvestingskosten Datum laatste bijwerking: 17/05/2013 1. Kader Met de decreetswijziging van 7 juli 2006 (in werking getreden op 9 september 2007) werd het instrumentarium

Nadere informatie

3.3 HERHUISVESTING STRUCTUREEL ORGANISEREN

3.3 HERHUISVESTING STRUCTUREEL ORGANISEREN 96 WAT KUNT U DOEN ROND WONINGKWALITEIT? 3.3 HERHUISVESTING STRUCTUREEL ORGANISEREN 3.3.1 Voldoende noodopvang voorzien In het kader van herhuisvesting kan de gemeente best een aantal nood- en doorgangswoningen

Nadere informatie

Een te verkiezen werkwijze bij herhuisvesting Datum laatste bijwerking: 16/01/2014

Een te verkiezen werkwijze bij herhuisvesting Datum laatste bijwerking: 16/01/2014 Een te verkiezen werkwijze bij herhuisvesting Datum laatste bijwerking: 16/01/2014 1. Inleiding Artikel 17bis, 1 van de Vlaamse Wooncode bepaalt dat de burgemeester overgaat tot herhuisvesting van bewoners

Nadere informatie

Gewijzigde prioriteiten voor de Vlaamse Wooninspectie SITUERING

Gewijzigde prioriteiten voor de Vlaamse Wooninspectie SITUERING Gewijzigde prioriteiten voor de Vlaamse Wooninspectie SITUERING De Vlaamse Wooninspectie (onderdeel van het agentschap Inspectie RWO) staat in voor de strafrechtelijke handhaving van de elementaire veiligheids-,

Nadere informatie

Handleiding voor de gemeente: herhuisvesting en terugvordering van herhuisvestingskosten Datum laatste bijwerking: 8/01/2016

Handleiding voor de gemeente: herhuisvesting en terugvordering van herhuisvestingskosten Datum laatste bijwerking: 8/01/2016 Handleiding voor de gemeente: herhuisvesting en terugvordering van herhuisvestingskosten Datum laatste bijwerking: 8/01/2016 1. Inleiding Artikel 17bis, 1 van de Vlaamse Wooncode bepaalt dat de burgemeester

Nadere informatie

Woningkwaliteitsbewaking

Woningkwaliteitsbewaking Woningkwaliteitsbewaking Artikel 23 Gw. artikel 3 Vlaamse Wooncode: grondrecht op wonen. Titel III Vlaamse Wooncode: woningkwaliteitsbewaking Artikel 5 Vlaamse Wooncode: minimale kwaliteitsvereisten voor

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurders uitgezonderd sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurders uitgezonderd sociale verhuurkantoren) Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering

Nadere informatie

VR DOC.0849/5

VR DOC.0849/5 VR 2018 2007 DOC.0849/5 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

VR DOC.0818/3

VR DOC.0818/3 VR 2019 2405 DOC.0818/3 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER

TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER 1. REGELS EN WETTEN OCMW Tremelo past het Kaderbesluit Sociale Huur toe. Dit is het Besluit van 12 oktober 2007 van de

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren) Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage II bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007

Nadere informatie

VR DOC.0849/6

VR DOC.0849/6 VR 2018 2007 DOC.0849/6 Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning

Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning Aanvraag van een tegemoetkoming in de huurprijs van een woning Wonen Antwerpen Lange Kievitstraat 111-113 bus 54, 2018 ANTWERPEN AANVRAAGFORM HUUR ANT 20121207 Bezoektijd: alleen na telefonische afspraak

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, artikel 81, gewijzigd bij

Nadere informatie

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID V.U.: Agentschap Wonen-Vlaanderen, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel Vormgeving: Lien Van Cromphaut D/2009/3241/318 4 Inhoud Wat is een woning? 6 Wanneer is een

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/193 BERAADSLAGING NR. 18/103 VAN 4 SEPTEMBER 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE

Nadere informatie

2.5 GEVOLGEN VAN EEN BESLUIT

2.5 GEVOLGEN VAN EEN BESLUIT WAT MOET U DOEN ROND WONINGKWALITEIT? 73 2.5 GEVOLGEN VAN EEN BESLUIT 2.5.1 Gevolgen voor de gemeente - herhuisvesting De burgemeester moet beoordelen of de bewoning van de ongeschikte of onbewoonbare

Nadere informatie

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren 1.1 Ontstaan Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren Andere aanpak nodig met strafrechterlijk optreden en hoge boetes 1.2 Taken en bevoegdheden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Voor het afleveren van een conformiteitsattest voor huur- en kamerwoningen en voor controle op de kwaliteitsnorm in kader van een uitbatingsvergunning voor kamerwoningen en studentenkamers

Nadere informatie

Concreet betekent dit dat de nieuwe bedragen gelden vanaf 1 februari 2012.

Concreet betekent dit dat de nieuwe bedragen gelden vanaf 1 februari 2012. Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be Of bel naar 02 508 85 85 Aan de dames en heren Voorzitters van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn Dienst

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, wat betreft het recht van voorkoop en het sociaal beheersrecht, en houdende de wijziging van

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, wat betreft het recht van voorkoop en het sociaal beheersrecht, en houdende de wijziging van

Nadere informatie

1. Verhoging van de basisbedragen bedoeld in artikel 14, 1, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.

1. Verhoging van de basisbedragen bedoeld in artikel 14, 1, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie. Vragen naar: Luc Verleyen E-mail: luc.verleyen@mi-is.be Tel 02/ 509.81.34 Fax : 02/ 508.86.91 Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst

Nadere informatie

Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders

Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011 tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 03/2011 van 14 december 2011 Betreft: Advies inzake het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2011

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, wat betreft het recht van voorkoop en het sociaal beheersrecht, en houdende de wijziging van diverse

Nadere informatie

Omzendbrief W/2014/01

Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief W/2014/01 Omzendbrief betreffende de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement voor ouderen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Martelaarsplein 7, 1000 Brussel Tel.

Nadere informatie

"J'" Vlaamse Regering.

J' Vlaamse Regering. -- -... "J'" Vlaamse Regering. -- -- Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht 2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht Studiedag Vlaams Welzijnsverbond Wonen in welzijn, welzijn in wonen 30 maart 2011 Wat

Nadere informatie

2 FEBRUARI 2007 Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders

2 FEBRUARI 2007 Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders VLAAMSE OVERHEID 2 FEBRUARI 2007 Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 15 juli

Nadere informatie

2. Indexaanpassing op 1 oktober 2006 van de bedragen die tot de federale wetgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren.

2. Indexaanpassing op 1 oktober 2006 van de bedragen die tot de federale wetgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren. Vragen naar: Luc Verleyen E-mail: luc.verleyen@mi-is.be Tel : 02/509.81.34I Fax : 02.508 86 91 Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst uw brief van

Nadere informatie

VR MED.0494/2

VR MED.0494/2 VR 2018 2112 MED.0494/2 SAMENWERKINGSPROTOCOL TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN DE FEDERALE STAAT MET BETREKKING TOT DE VASTSTELLINGEN INZAKE DE ZORGTOESLAG VOOR KINDEREN MET EEN SPECIFIEKE ONDERSTEUNINGSBEHOEFTE,

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00576 Onderwerp: Addenda bij subsidieovereenkomsten tussen de Stad Gent en het SVK OCMW Gent als gevolg van enerzijds

Nadere informatie

Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode

Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur,

Nadere informatie

INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING. 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING

INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING. 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN STAD LEUVEN INHOUD 1. INLEIDING EN SITUERING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijk initiatief 1.3 Definities 2. ALGEMEEN KADER INZAKE TOEWIJZING 2.1 Decretale principe

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen

Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen Datum 04/10/2013 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Type-huurcontract bij renovatie

Type-huurcontract bij renovatie BIJLAGE 5 Type-huurcontract bij renovatie Tussen:.. (sociale benaming en adres van de maatschappij-verhuurder). en (naam, voornaam, adres van de huurder(s))... is het volgende overeengekomen : Voorwerp

Nadere informatie

Overeenkomst over de afbetaling van de huurachterstal en de begeleiding van de huurder door het OCMW

Overeenkomst over de afbetaling van de huurachterstal en de begeleiding van de huurder door het OCMW Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 3 mei 2019 tot instelling van een tegemoetkoming aan het OCMW ter bestrijding van uithuiszettingen Bijlage: typeovereenkomst tussen huurder, verhuurder

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Titel I. Algemene bepalingen

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Titel I. Algemene bepalingen 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang Titel I. Algemene bepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 16 april 2014 Besluit nummer: 2014_GR_00281 Onderwerp: Overeenkomst betreffende de aanpassing van het Centraal Aanmeldingsregister voor inschrijvingen

Nadere informatie

WEGWIJS VOOR studenten. Versie januari 2017 Studenten

WEGWIJS VOOR studenten. Versie januari 2017 Studenten WEGWIJS VOOR studenten Versie januari 2017 Studenten WEGWIJS VOOR STUDENTEN in tien stappen... Wanneer ben ik student binnen de OCMW wetgeving? Tot welk OCMW moet ik me richten voor mijn eerste hulpaanvraag?

Nadere informatie

SPECIFIEKE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE STAD BRUSSEL EN DE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE

SPECIFIEKE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE STAD BRUSSEL EN DE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE SPECIFIEKE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE STAD BRUSSEL EN DE GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE TUSSEN : De GEMEENTE SINT-JOOST-TEN-NODE, waarvan de kantoren gevestigd zijn Sterrenkundelaan 13 te 1210 Brussel,

Nadere informatie

VLAAMSE STEDENFONDS

VLAAMSE STEDENFONDS VLAAMSE STEDENFONDS 2003-2007 Beleidsovereenkomst tussen het stadsbestuur van Gent en Vzw Intercultureel Netwerk Gent in een samenwerkingsverband met Samenlevingsopbouw Gent vzw i.v.m. de actie Betrekken

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad d.d MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

Belgisch Staatsblad d.d MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 10078 MONITEUR BELGE 30.01.2019 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2019/10453] 21 DECEMBER 2018. Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie

Nadere informatie

Advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 7 oktober 2003

Advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. van 7 oktober 2003 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II-laan 7 B-1210 Brussel Tel. +32 2 553 13 53 Fax +32 2 553 13 50 Email: info@vreg.be Web: www.vreg.be Advies

Nadere informatie

VOORBEELD OVEREENKOMST VAN TERBESCHIKKINGSTELLING

VOORBEELD OVEREENKOMST VAN TERBESCHIKKINGSTELLING CONFEDERATIE VAN IMMOBILIENBEROEPEN VLAANDEREN Document opgesteld door het Vlaams Studie- en Kenniscentrum Vastgoed en Wonen vzw. Huidig document betreft een voorbeeld ter duiding van bepaalde passages

Nadere informatie

WONINGKWALITEITSBEWAKING IN HET VLAAMSE GEWEST

WONINGKWALITEITSBEWAKING IN HET VLAAMSE GEWEST WONINGKWALITEITSBEWAKING IN HET VLAAMSE GEWEST ISBN 978 90 4651 951 6 D 2008 2664 421 BP/R_P-BI8054 Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen Telefoon:

Nadere informatie

Licentieovereenkomst. Gevarenanalyse grondstoffen

Licentieovereenkomst. Gevarenanalyse grondstoffen Licentieovereenkomst Gevarenanalyse grondstoffen 26/11/2013 Licentieovereenkomst TUSSEN: Bemefa vzw, Gasthuisstraat 31, 1000 Brussel Hier vertegenwoordigd door de heer Yvan Dejaegher, directeur-generaal

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01260 Onderwerp: Sluiten van een huurovereenkomst voor het onroerend goed gelegen te Sint-Amandsberg, Groot

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken:

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE voorwaarden De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: - een gemeentelijke aanvullende premie op de verbeterings-

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014 agentschap Wonen-Vlaanderen afdeling Woonbeleid Koning Albert II-laan 19, bus 21 1210 Brussel Tel. 02 553 82 74 - Fax 02 553 82 25 woonbeleid@rwo.vlaanderen.be TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR Contract afgestemd op: Het model (onder)huurcontract opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het Sociaal Huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode

Nadere informatie

STEDELIJKE AANPASSINGSPREMIE LEVENSLANG WONEN

STEDELIJKE AANPASSINGSPREMIE LEVENSLANG WONEN STEDELIJKE AANPASSINGSPREMIE LEVENSLANG WONEN DOEL Artikel 1 De stad Roeselare wil woningaanpassingen stimuleren zodat inwoners zolang mogelijk kunnen blijven wonen in hun eigen woning en woonomgeving,

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders DE VLAAMSE REGERING,

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders DE VLAAMSE REGERING, Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming voor kandidaat-huurders DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel

Nadere informatie

Woningkwaliteit. Soorten problemen. Ongeschikte en onbewoonbare woningen. Ongeschikt Onbewoonbaar Onaangepast Overbewoond. Verwaarloosd Leegstaand

Woningkwaliteit. Soorten problemen. Ongeschikte en onbewoonbare woningen. Ongeschikt Onbewoonbaar Onaangepast Overbewoond. Verwaarloosd Leegstaand Woningkwaliteit Ongeschikte en onbewoonbare woningen 1 Soorten problemen Ongeschikt Onbewoonbaar Onaangepast Overbewoond Verwaarloosd Leegstaand Vervuild Bouwmisdrijf OK: conformiteitsattest 2 NIEUW: INTEGRATIEDECREET

Nadere informatie

Aanpassing van de bedragen die tot de federale wetgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren, op 1 september 2008.

Aanpassing van de bedragen die tot de federale wetgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren, op 1 september 2008. E-mail: vraag@mi-is.be Tel 02/ 508.85.85 fax 02/508.86.10 Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Ons kenmerk datum OCMW-wetgeving

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER VOOR EEN HUURWONING

INSCHRIJVINGSFORMULIER VOOR EEN HUURWONING INSCHRIJVINGSFORMULIER VOOR EEN HUURWONING 2016 NIET INVULLEN VERHUURDER VULT DIT VAK IN Ontvangen op: Aantal slaapkamers : (max. RB..) Inschrijvingsdatum: Inschrijvingsnummer:... Ontbrekende documenten:

Nadere informatie

Hartje Hageland. Gemeentelijk premiereglement Glabbeek Comfortpremie voor woningen zonder klein comfort TITEL I: DOEL

Hartje Hageland. Gemeentelijk premiereglement Glabbeek Comfortpremie voor woningen zonder klein comfort TITEL I: DOEL Hartje Hageland Interlokale vereniging voor lokaal woonbeleid secretariaat - p/a Huize Hageland Oudepastoriestraat 22-3390 Tielt-Winge tel. 016 53 66 96 - fax 016 53 66 99 info@hartjehageland.be Gemeentelijk

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.866/3 van 4 januari 2019 over een voorontwerp van decreet van het Vlaamse Gewest tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid 2/7 advies Raad

Nadere informatie

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt. Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Leegstandwet (uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik en uitbreiding van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur) Alzo Wij in overweging

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID [C 2016/36331] 15 JULI 2016. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de integratie van de opdrachten van het agentschap Inspectie RWO in het departement

Nadere informatie

Wat als ik het niet eens ben met het SVK?

Wat als ik het niet eens ben met het SVK? Wat als ik het niet eens ben met het SVK? Wij willen op een fijne manier met je samenwerken. Als er toch problemen zijn kan dit altijd met ons besproken worden. Je kan hier best een afspraak voor maken.

Nadere informatie

Omzendbrief RWO/WO/2014/03

Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief vrijwillige toepassing KSH Aan: lokale besturen die hun huurpatrimonium onder het sociaal huurstelsel willen brengen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en

Nadere informatie

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.1619/2

VR DOC.1619/2 VR 2018 2112 DOC.1619/2 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de werking van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot

Nadere informatie

Aanpassing van de bedragen die tot de federale wetgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren, op 1 mei 2008

Aanpassing van de bedragen die tot de federale wetgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren, op 1 mei 2008 E-mail: vraag@mi-is.be Tel 02/ 508.85.85 Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Ons kenmerk datum OCMW-wetgeving & Bevoegdheidsconflicten

Nadere informatie

VR DOC.0265/2

VR DOC.0265/2 VR 2016 2503 DOC.0265/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelstel

Nadere informatie

Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus.

Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus. Bijkomende informatie bij de PFM-overeenkomst Gelieve de PFM-overeenkomst per E-mail terug te sturen naar uw Corporate Consultant of naar ons MyProximus Team: L3.L4.E-services@proximus.net Wij vragen u

Nadere informatie

6 huurovereenkomst: de huurovereenkomst die betrekking heeft op de woning die in huur wordt genomen; 7 huurprijs: de door de huurder te betalen prijs

6 huurovereenkomst: de huurovereenkomst die betrekking heeft op de woning die in huur wordt genomen; 7 huurprijs: de door de huurder te betalen prijs 21 MAART 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders

Nadere informatie

FAQ over de solden en de sperperiode

FAQ over de solden en de sperperiode FAQ over de solden en de sperperiode Boek VI Marktpraktijken en consumentenbescherming van het Wetboek van economisch recht (Boek VI WER) 1. Wanneer beginnen de solden?... 2 2. Welke sectoren kunnen deelnemen

Nadere informatie

Woningkwaliteitsonderzoek

Woningkwaliteitsonderzoek AA Waar bent u naar op zoek? ZOEKEN Home > Wonen > Woonkwaliteit > Woningkwaliteitsonderzoek Woningkwaliteitsonderzoek De Vlaamse overheid bepaalt de kwaliteitsnormen voor woningen. Woningen die hier niet

Nadere informatie

Reglement Stadsmarketingfonds

Reglement Stadsmarketingfonds Reglement Stadsmarketingfonds Goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 mei 2009 Bekendgemaakt op 28 mei 2009 Artikel 1: Voorwerp Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Vlaamse Woonraad, gegeven op 5 september 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Vlaamse Woonraad, gegeven op 5 september 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe woning DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

VR DOC.0852/2BIS

VR DOC.0852/2BIS VR 2018 2007 DOC.0852/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe

Nadere informatie

Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren

Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren Reglement op de subsidiëring van de tewerkstelling van sportcoördinatoren Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16/12/2013 Bekendgemaakt op 19/12/2013 Inhoudstafel - Artikel 1. Doel - Artikel 2. Definities

Nadere informatie

Vlaamse Regel"ing.:~~. =

Vlaamse Regeling.:~~. = = ~,.n- '.? Vlaamse Regel"ing.:~~. = Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

Rechtbank van eerste aanleg Leuven correctionele zaken, Vonnis I I. Kamer 19. Afschrfff von esn mlnuuf ben. dor rechtbonk van eerste aar.

Rechtbank van eerste aanleg Leuven correctionele zaken, Vonnis I I. Kamer 19. Afschrfff von esn mlnuuf ben. dor rechtbonk van eerste aar. ... Afschrfff von esn mlnuuf ben. dor rechtbonk van eerste aar. Vonnisnummer Griffienummer 1861/2018 Repertoriumnummer Europees 2018/2404 Datum van uitspraak 17 oktober 2018 Naam van de beklaagde f-- -

Nadere informatie

GR Wijziging lokaal toewijzingsreglement voor ouderen - Goedkeuring

GR Wijziging lokaal toewijzingsreglement voor ouderen - Goedkeuring ^f4wï Langemark - PoelkapeSle Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 18 december 2017 Wonen - Woondienst 10 2017 GR 00171 Wijziging lokaal toewijzingsreglement voor ouderen - Goedkeuring Samenstelling:

Nadere informatie

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI)

Minister van Binnenlandse Zaken. Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Minister van Binnenlandse Zaken Secretariaat van de Geïntegreerde Politie (SSGPI) Kroonlaan 145 A 1050 Brussel Uitgiftenummer SSGPI-RIO/2018/1147 www.ssgpi.be Uitgiftedatum 30-11-2018 Geadresseerden Aan

Nadere informatie

Aanvraag tot aansluiting bij het Huurgarantiefonds

Aanvraag tot aansluiting bij het Huurgarantiefonds Aanvraag tot aansluiting bij het Huurgarantiefonds- pagina 1 van 6 Aanvraag tot aansluiting bij het Huurgarantiefonds Wonen-Vlaanderen Afdeling Financiële Instrumenten cel Huurgarantiefonds Koning Albert

Nadere informatie

Woonkwaliteit: de normen waaraan een woning of kamer moet voldoen. Toelichtingsbrochure

Woonkwaliteit: de normen waaraan een woning of kamer moet voldoen. Toelichtingsbrochure Woonkwaliteit: de normen waaraan een woning of kamer moet voldoen Toelichtingsbrochure 1. Aan welke normen moet een woning of kamer voldoen? 4 2. Wat wordt er gecontroleerd tijdens een woningonderzoek?

Nadere informatie

Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994)

Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994) Decr. Vl. R. 15 juni 1994 betreffende de milleubeleidsovereenkomsten (B.S., 8 juli 1994) Art. 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 39 van de Grondwet. Art. 2. Een milieubeleidsovereenkomst

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017 Koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer Onmiddellijke inningen Belgisch Staatsblad van 30 april

Nadere informatie

DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER 29 SEPTEMBER

DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER 29 SEPTEMBER DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER 29 SEPTEMBER 1997. Koninklijk besluit houdende overdracht van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium naar het Koninklijk Belgisch

Nadere informatie

Een nieuw woningkwaliteitsdecreet in de steigers

Een nieuw woningkwaliteitsdecreet in de steigers Een nieuw woningkwaliteitsdecreet in de steigers Studiedag: Focus op woningkwaliteit in onderzoek en beleid 22 maart 2019 Optimalisatie decreet besluit Studiedag 22/03/2019 1 In de steigers Wijziging Vlaamse

Nadere informatie

aanpassing van de bedragen die tot de federale regelgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren, op 1 juni 2003

aanpassing van de bedragen die tot de federale regelgeving met betrekking tot het maatschappelijk welzijn behoren, op 1 juni 2003 Bestuur van de Maatschappelijke Integratie JURIDISCHE DIENST fax: 02/509.86.91 vragen naar: Petra Romelart e-mail: Petra.Romelart@minsoc.fed.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking tot de

Nadere informatie

voor uitvoering van deze overeenkomst woonplaats kiezend in de Afdeling Maritieme

voor uitvoering van deze overeenkomst woonplaats kiezend in de Afdeling Maritieme SUBSIDIEOVEREENKOMST BETREFFENDE DE ORNITHOLOGISCHE MON TORING EN KENNISEVOTUTIE IN DE GENTSE KANAATZONE TUSSEN HET VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse regering, voor wie optreedt de heer

Nadere informatie

R E G L E M E N T LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN. Gemeenteraad van INLEIDING

R E G L E M E N T LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN. Gemeenteraad van INLEIDING R E G L E M E N T Gemeenteraad van 30-11-2017 LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN INLEIDING WETTELIJK KADER Het kaderbesluit voor de sociale huur, op 12 oktober 2007 goedgekeurd door de Vlaamse regering,

Nadere informatie

Een nieuw woningkwaliteitsdecreet in de steigers. Studiedag: Focus op woningkwaliteit in onderzoek en beleid 22 maart 2019 Krist Windels

Een nieuw woningkwaliteitsdecreet in de steigers. Studiedag: Focus op woningkwaliteit in onderzoek en beleid 22 maart 2019 Krist Windels Een nieuw woningkwaliteitsdecreet in de steigers Studiedag: Focus op woningkwaliteit in onderzoek en beleid 22 maart 2019 Krist Windels Optimalisatie - decreet - besluit Studiedag 22/03/2019 In de steigers

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur...

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur... Inhoudsopgave Deel I Huurprincipes... 17 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17 Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17 Titel VIII Huur... 17 Hoofdstuk I Algemene bepalingen... 17 Hoofdstuk II Huur van goederen...

Nadere informatie

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente MEULEBEKE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING Bestemd voor de Administratie Datum van ontvangst van de aangifte:.. FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

Nadere informatie

Beschut Wonen Noord-Limburg V.Z.W.

Beschut Wonen Noord-Limburg V.Z.W. woensdag 20 juli 2016 VERBLIJFSOVEREENKOMST Tussen : 1. De V.Z.W. Beschut Wonen Noord-Limburg, Burgemeester Laenenstraat 7 bus 25 3900 Overpelt, hier vertegenwoordigd door Fons Plas (ondergetekende), in

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens. In te vullen door de behandelende afdeling

Persoonlijke gegevens. In te vullen door de behandelende afdeling In te vullen door de behandelende afdeling Wie komt in aanmerking voor een tegemoetkoming? U kunt in aanmerking komen voor een tegemoetkoming als u en uw eventuele partner meerderjarig zijn en voor eigen

Nadere informatie

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties REGLEMENT Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid

Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu? Toelichtingsbrochure Ongeschiktheid Onbewoonbaarheid Inhoudstafel Wat is een woning? 3 Hoe verloopt de procedure ongeschiktheid/ onbewoonbaarheid?

Nadere informatie

Deel 1: Doorgangswoningen juridisch bekeken Deel 2: Beleidsaanbevelingen

Deel 1: Doorgangswoningen juridisch bekeken Deel 2: Beleidsaanbevelingen . Studiedag SOS HUISVESTING 8 MEI 2009 Deel 1: Doorgangswoningen juridisch bekeken Deel 2: Beleidsaanbevelingen Nathalie Debast VVSG-Stafmedewerker Armoede, Energie en Wonen . Deel 1 DOORGANGSWONINGEN

Nadere informatie