VEILIG INTERNET 7 HET PERSPECTIEF PCVO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIG INTERNET 7 HET PERSPECTIEF PCVO"

Transcriptie

1 VEILIG INTERNET 7 HET PERSPECTIEF PCVO

2 Veilig internet 7 Pagina 1 van 21 INHOUD 7 ACCOUNTS BESCHERMEN Gebruik sterke en unieke wachtwoorden Het gevaar van zwakke wachtwoorden Vuistregels voor sterke wachtwoorden Gebruik wachtzinnen in plaats van wachtwoorden Tips om sterke wachtwoorden te maken en te onthouden Gebruik dubbele authenticatie Hoe werkt verificatie in twee stappen? Welke diensten gebruiken tweestapsverificatie? Is verificatie in twee stappen een waterdichte methode? Waarom is verificatie in twee stappen optioneel? Opmerking Voorbeeld: Dropbox Vermijd het instellen van een geheime vraag Laat de browser wachtwoorden niet opslaan Gebruik een wachtwoordmanager Wat is een wachtwoordmanager? Voor- en nadelen Een wachtwoordmanager kiezen Keepass Download de software Installeer de software Activeer de Nederlandse taal Keepass database Bestaande accounts toevoegen aan Keepass Beheren van accounts Gebruik van de opgeslagen accounts Biometrische beveiliging... 20

3 Veilig internet 7 Pagina 2 van 21 7 ACCOUNTS BESCHERMEN DOELSTELLINGEN Je leert gebruik maken van sterke en unieke wachtwoorden. Je leert wat dubbele authenticatie is. Je leert om voorzichtig te zijn met geheime vragen. Je leert dat wachtwoorden in een browser vaak onveilig worden opgeslagen. Je leert wat een wachtwoordmanager is. Je ontdekt de basisfunctionaliteit van de portable versie van Keepass. Je leert het begrip biometrische toegangscontrole kennen. 7.1 GEBRUIK STERKE EN UNIEKE WACHTWOORDEN De beveiliging door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord wordt al tientallen jaren gebruikt en is de meest gebruikte manier om toegang te krijgen tot een account. Ter info: dossier wachtwoorden Het gevaar van zwakke wachtwoorden Een zwak wachtwoord is eenvoudig te raden en/of gemakkelijk te kraken door een computer en daardoor onveilig. Gebruik daarom nooit voor de hand liggende letterreeksen of woorden die persoonlijke informatie bevatten, zoals een naam, geboortedatum of adres. Eenvoudige en evidente paswoorden zijn heel gemakkelijk te kraken via "een brute kracht aanval" (brute force attack); Deze kraaksoftware bestaat uit het botweg uitproberen van alle mogelijke opties, net zo lang tot er één gevonden is die overeenkomt met de gewenste invoer. "een woordenlijstaanval" (dictionary attack). Deze kraakaanval is gerichter en gebruikt een samengestelde lijst van mogelijkheden. De kracht van woordenlijstaanvallen ligt in het feit dat de mens geneigd is een makkelijk te onthouden wachtwoord te kiezen. Woordenlijsten kunnen desgewenst afgestemd worden op land van herkomst en/of de interesses van de aangevallen versleutelaar. Deze woordenlijsten zijn meestal ook voorzien van varianten op woorden, met foutieve spelling, leestekens ervoor of erachter geplaatst, en met bepaalde letters vervangen door cijfers of speciale tekens.

4 Veilig internet 7 Pagina 3 van Vuistregels voor sterke wachtwoorden Lengte telt Een goed wachtwoord is tenminste 8 tekens lang. Elk aanvullend teken maakt het kraken exponentieel moeilijker. Dit is natuurlijk, net zoals bij bijna alle security-zaken, een kwestie van tijd. Dat hoeft niet eens heel veel langer te zijn. Een wachtwoord van 12 tekens kost met een 'brute force'-aanval ruim jaar om te kraken. Een wachtwoord van maar 11 tekens zou slechts 180 jaar kosten om te kraken. Kleine letters én hoofdletters Een ander belangrijk element is het gebruik van hoofdletters én kleine letters: zogeheten case sensitive wachtwoorden. Dat scheelt namelijk een factor 2 per teken. Dus bij een wachtwoord van (slechts) 8 tekens zorgt gebruik van hoofd- en kleine letters ervoor dat het 256 keer veiliger is. Een inlogsysteem moet daar dan natuurlijk wel ook gebruik van maken. Cijfers en tekens Het kraken van een 8-teken wachtwoord met alleen kleine letters kost 4 dagen, maar met ook hoofdletters drie jaar. Vul een 8-teken wachtwoord met ook nog eens cijfers en symbolen en dan lukt kraken pas na zo n 463 jaar. Ook het gebruik van cijfers, naast hoofd- en kleine letters maakt wachtwoorden sterker en dus veiliger. Doe dat overigens niet simpelweg ter vervanging van letters; zoals bijvoorbeeld w8woord. En naast hoofdletters en cijfers zijn er nog de speciale tekens. Gebruik daarvan maakt een wachtwoord weer wat veiliger. Denk aan de tilde (~), het uitroepteken, (al dan niet vierkante) haakjes, het dollarteken, enzovoorts. Let wel op: bij veel computersystemen zijn bepaalde tekens weer niet toegestaan, omdat die bijvoorbeeld commando s kunnen zijn. Dit zijn vaak spaties, apenstaartjes (@), het vraagteken, de dubbele punt en vraagtekens Gebruik wachtzinnen in plaats van wachtwoorden Lange wachtwoorden zijn veel moeilijker te onthouden dan korte, daarom is het soms eenvoudiger om gebruik te maken van een zin in plaats van een woord. Bijvoorbeeld: Ik Hou Van Langharige Honden. Voeg vervolgens nog leestekens en cijfers toe en je wachtzin wordt nog veiliger, bijvoorbeeld: Ik Hou Van 2 Langharige Honden!.

5 Veilig internet 7 Pagina 4 van 21 Tip: Maak geen wachtzinnen van bekende zinnen of gezegden, want net als bij woorden haalt een kraakprogramma die er moeiteloos uit Tips om sterke wachtwoorden te maken en te onthouden Stap 1. Bouw een basiswachtwoord met een zin. Voorbeeld: Ik wil meer fitnessen Stap 2. Neem je leeftijd, huisnr. of het geboortejaar als cijfer en voeg tekens toe. Voorbeeld: 310 Wil meer fitnessen:) Stap 3a. Inkorten door klinkers weg te laten. Voorbeeld: 310Wlmrftnssn:) Stap 3b. Inkorten door de eerste letter van elk woord te gebruiken. Voorbeeld: 310Wmf:) Stap 4. Maak het wachtwoord uniek en voeg per account extra letters toe. Voorbeeld voor Facebook: fb-310wmf:) Voorbeeld voor Google: g-310wmf:) Voorbeeld voor Skynet: sky-310wmf:) Tip: Is het nodig dat je regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, een nieuw wachtwoord moet instellen, stop dan in je wachtwoord ergens de cijfers van de maand (januari is 01 en december is 12). 7.2 GEBRUIK DUBBELE AUTHENTICATIE Het gebruik van dubbele authenticatie, ook verificatie in twee stappen of two-factor authentication (2FA) genoemd, werpt een stevige dam op voor hackers. Naast je wachtwoord moet je een extra code invoeren die je ontvangt per mail, spraakbericht, sms of app. Het betreft dus twee vormen van identificatie in plaats van één Hoe werkt verificatie in twee stappen? De eerste stap is altijd hetzelfde: om in te loggen voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in, zoals je altijd doet. Nieuw is de toevoeging van een tweede stap, waar je een code invoert die je ontvangt via je mobiele telefoon.

6 Veilig internet 7 Pagina 5 van 21 Na het invoeren van je code herkent de dienst je pc, tablet of mobiel als vertrouwd apparaat, zodat je in de toekomst niet nog een keer een dubbelslot hoeft te ontgrendelen om in te loggen Welke diensten gebruiken tweestapsverificatie? Op is er een uitgebreid overzicht te vinden van diensten die dubbele authenticatie gebruiken. Als je op het icoontje onder Docs klikt, wordt je doorverwezen naar een stappenplan om dubbele authenticatie in te stellen. Bij de meeste diensten kun je instellen dat de extra controle niet nodig is als je inlogt vanaf een bekende computer, smartphone of tablet. Kies deze optie alleen op een privéapparaat Is verificatie in twee stappen een waterdichte methode? Het is niet zo dat je tweestapsauthenticatie kunt instellen en vervolgens slordig mag omgaan met je wachtwoord. Hou er rekening mee dat hackers voortdurend op zoek zijn naar manieren om beveiligingen te omzeilen. Maar ook al is het niet waterdicht, het vergroot de veiligheid van je account wel aanzienlijk Waarom is verificatie in twee stappen optioneel? Tweestapsverificatie is optioneel om privacyredenen: veel gebruikers willen hun telefoonnummer niet opgeven. Om dit obstakel te vermijden wordt de mogelijkheid om gebruik te maken van een beveiligingssleutel geïntroduceerd. In plaats van het typen van een code, plaats je dan een beveiligingssleutel op de USB-poort van de computer en tik je erop als daarom wordt gevraagd.

7 Veilig internet 7 Pagina 6 van Opmerking Dubbele authenticatie is een zeer goed wapen tegen hackers omdat deze methode gebruik maakt van iets dat je weet (gebruikersnaam en wachtwoord) in combinatie met iets dat je hebt of kunt ontvangen (een veranderende code). Toch is het nog geen gemeengoed en wordt het soms als irriterend ervaren. Eerste reden van irritatie Dubbele authenticatie vereist een extra stap en dit kan bij veelvuldig gebruik van een applicatie irritaties opleveren. Oplossing: Je kan een apparaat als vertrouwd opgeven en dan wordt de dubbele authenticatie verminderd (bijvoorbeeld om de 30 dagen) of stopgezet op het betrokken apparaat. Tweede reden van irritatie Dubbele authenticatie vereist dat je het hulpmiddel met iets dat je hebt of kunt ontvangen bij de hand hebt en dat het hulpmiddel ook correct werkt. Is dit niet het geval, dan kan er geen gebruik worden gemaakt van de applicatie wat ook tot irritaties kan leiden. Oplossing: Vaak worden bij het inschakelen van de tweestapverificatie enkele backupcodes toegezonden, die je op een veilige plek dient bewaren. Deze kunnen dan worden gebruikt ingeval het hulpmiddel met iets dat je hebt of kunt ontvangen het laat afweten.

8 Veilig internet 7 Pagina 7 van Voorbeeld: Dropbox Tweestapsverificatie inschakelen Meld je aan op Klik rechtsboven op je naam om je accountmenu te openen. Klik op Instellingen in het accountmenu en selecteer het tabblad Beveiliging Klik onder het gedeelte Tweestapsverificatie op Inschakelen. Klik op Aan de slag. Om beveiligingsredenen wordt je gevraagd je wachtwoord opnieuw in te voeren om tweestapsverificatie in te schakelen. Vervolgens kun je aangeven of je je beveiligingscode per sms wilt ontvangen.

9 Veilig internet 7 Pagina 8 van 21 Klik op Volgende. Geef je mobiel telefoonnummer in en klik op Volgende. Typ de code, die je ontvangt in een bericht op je mobiel toestel in en klik op Volgende. Vervolgens kun je overwegen een reservetelefoonnummer toe te voegen waarop je ook sms-berichten kunt ontvangen. Als je ooit je telefoon verliest, kun je een beveiligingscode ontvangen op je reservetelefoonnummer. Sluit af met Volgende. Je back-upcodes voor noodgevallen opslaan Voordat je tweestapsverificatie begint te gebruiken, ontvang je tien speciale back-upcodes van acht cijfers. Schrijf deze codes op en bewaar ze op een veilige plaats. Dit is erg belangrijk. Als je ooit je telefoon kwijtraakt of geen beveiligingscode kunt ontvangen of genereren, heb je een van deze back-upcodes nodig om toegang te krijgen tot je Dropbox. Je kunt een backupcode slechts eenmaal gebruiken. Klik op de knop Tweestapsverificatie inschakelen. Sluit af met een klik op Gereed. Tweestapsverificatie uittesten Klik rechtsboven op je naam om je accountmenu te openen. Kies voor Afmelden. Meld je opnieuw aan met je adres en het bijbehorende wachtwoord.

10 Veilig internet 7 Pagina 9 van 21 Typ de code, die je ontvangt in een bericht op je mobiel toestel in en klik op Verzenden. Deze computer vertrouwen Vink de optie Deze computer vertrouwen aan om het tweestapsverificatie enkel voor dit toestel uit te schakelen.

11 Veilig internet 7 Pagina 10 van 21 Tweestapsverificatie permanent uitschakelen Klik rechtsboven op je naam om je accountmenu te openen. Klik op Instellingen in het accountmenu en selecteer het tabblad Beveiliging Klik onder het gedeelte Tweestapsverificatie op klik om uit te schakelen. Typ je wachtwoord en klik op Volgende. Klik op Tweestapsverificatie uitschakelen.

12 Veilig internet 7 Pagina 11 van VERMIJD HET INSTELLEN VAN EEN GEHEIME VRAAG Bij het maken van een account kun je soms een 'geheime vraag' instellen. Als je je wachtwoord vergeten bent, dan kan je het met het antwoord op die vraag opnieuw instellen. Vaak gaat het om persoonlijke vragen als: Wat is je geboorteplaats? of Wat is de naam van je huisdier? Geheime vragen lijken handig, maar het is eerder een zwakke plek in de beveiliging. Want het antwoord op dergelijke vragen zoekt een crimineel snel bij elkaar via Google en sociale media. 7.4 LAAT DE BROWSER WACHTWOORDEN NIET OPSLAAN Tijdens het surfen krijg je regelmatig de vraag of de browser je wachtwoord moet opslaan. Browsers beschikken over een soort wachtwoordkluis waarin de gebruikte gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen worden opgeslagen. Maar let toch op met het opslaan van wachtwoorden in de browser, want vaak worden de wachtwoorden niet versleuteld opgeslagen. Zo bijvoorbeeld kan je in Chrome (via Menu > Instellingen > Geavanceerde instellingen weergeven > Wachtwoorden beheren) na ingeven van het Windows wachtwoord de opgeslagen wachtwoorden weergeven.

13 Veilig internet 7 Pagina 12 van 21 Lees meer in het artikel: Beheer je wachtwoorden in elke browser / Lees de tip: opgeslagen browserwachtwoorden wissen GEBRUIK EEN WACHTWOORDMANAGER Wat is een wachtwoordmanager? Het is niet verstandig om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. Maar veel verschillende wachtwoorden onthouden is dan weer moeilijk. Daarom bestaan er wachtwoordmanagers: dit is software waarmee je je wachtwoorden op één plek kunt bewaren, eventueel ook genereren en beheren. Je kunt een wachtwoordmanager vergelijken met een digitale kluis waarin al je gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden worden opgeslagen. Om toegang te krijgen tot je wachtwoorden gebruik je één master password. Zorg dat dit een sterk en uniek wachtwoord is. Je wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen zodat alleen jij, met behulp van je master password, bij je opgeslagen wachtwoorden kunt.

14 Veilig internet 7 Pagina 13 van Voor- en nadelen Het grote voordeel van wachtwoordmanagers is dat ze wachtwoorden versleuteld opslaan en dat je maar één hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Toch is het gebruik van een wachtwoordmanager niet zonder risico. Het nadeel is dat alle wachtwoorden op dezelfde plek worden bewaard. Wanneer de wachtwoordmanager wordt gehackt, krijgt de kwaadwillende toegang tot al je wachtwoorden Een wachtwoordmanager kiezen De eerste keuze die je moet maken is als je al dan niet wil synchroniseren. Als dat zo is, moet je de keuze maken of je dat uit handen wilt geven of zelf wilt regelen. Vervolgens bekijk je de browserintegratie en mobiele apps van de wachtwoordmanager. Andere functies die het overwegen waard zijn, zijn het importeren/exporteren van wachtwoorden, het delen ervan en natuurlijk de prijs. Lees het volledige artikel: 7 tips om de beste wachtwoordmanager te vinden Gebruik je alleen Apple-producten, dan kun je ook de wachtwoordmanager van Apple zelf gebruiken. Dat is de Sleutelhanger (keychain in het Engels). Die is bedoeld voor het bewaren van wachtwoorden op de ipad, iphone en/of Mac. Deze kunnen zowel lokaal, op de computer, worden opgeslagen als in de cloud. Meer informatie daarover is terug te vinden op de website van Apple. 7.6 KEEPASS Keepass is een goede eerste kennismaking met wachtwoordmanagers. Het is gratis open source software. Voordeel van KeePass is dat de gegevens lokaal op de eigen pc worden bewaard en niet online in de cloud. Nadeel is dat synchroniseren van wachtwoorden tussen apparaten niet vanzelfsprekend is Download de software Surf naar Klik in de linker kolom op de link Downloads.

15 Veilig internet 7 Pagina 14 van 21 Klik op de groene knop van de Portalbe Professional Edition. De download wordt automatisch gestart en het installatiebestand in zip-formaat wordt opgeslagen in de map Downloads. Surf nogmaals naar Klik in de linker kolom op de link Translations. Klik in de tabel op de rij Dutch op de link [2.35+]. De download wordt automatisch gestart en het taalbestand in zip-formaat wordt opgeslagen in de map Downloads Installeer de software Plaats een USB stick in PC. Open de Windows Verkenner. Ga naar de USB stick en maak een map met de naam WWM. Ga naar de map Downloads. Pak het bestand KeePass-2.35.zip uit in de map WWM op de USB stick. Pak vervolgens het bestand KeePass-2.35-Dutch.zip uit in de map WWM op de USB stick. Resultaat Programma openen Dubbelklik vanuit de map WWM op de USB stick op het bestand KeePass.exe. Kies er voor om de updates automatisch te laten uitvoeren met een klik Enable (recommended).

16 Veilig internet 7 Pagina 15 van 21 Het programma wordt geopend Activeer de Nederlandse taal Klik op View en kies voor Change Language. Kies Dutch en bevestig met een klik op OK. Het programma wordt opnieuw opgestart in het Nederlands Keepass database Database aanmaken Open de Windows Verkenner Dubbelklik vanuit de map WWM op de USB stick op het bestand KeePass.exe. Kies voor Bestand > Nieuw om een nieuwe database aan te maken Plaats de database in de map WWM op de USB stick. Gebruik je voornaam als bestandsnaam.

17 Veilig internet 7 Pagina 16 van 21 Beveilig de database met een sterk Hoofdwachtwoord. Typ het wachtwoord nogmaals in bij Herhaal wachtwoord. Klik de optie Sleutelbestand aan. Klik op de knop Aanmaken. Plaats het sleutelbestand op de harde schijf van de computer in de map Documenten. Klik op de knop Opslaan. Maak willekeurige bewegingen met de muis in het grijs vlak. Typ willekeurige tekst in het witte tekstvak. Sluit af met OK en klik nogmaals op OK. Keepass heropstarten Open het menu Bestand en kies voor Afsluiten. Klik op Opslaan om de database te bewaren. Open de Windows Verkenner. Open de map WWM op de USB stick Klik dubbel op Keepass.exe Voer het hoofdwachtwoord in en sluit af met OK.

18 Veilig internet 7 Pagina 17 van Bestaande accounts toevoegen aan Keepass Klik op de knop Invoer toevoegen. Typ bij Titel de naam van de toepassing/website in. Geef de gebruikersnaam in. Typ het bijbehorende wachtwoord in. Herhaal het bijbehorende wachtwoord. Sluit af met OK

19 Veilig internet 7 Pagina 18 van Beheren van accounts Bewaar de database Kies regelmatig voor Bestand > Opslaan. Wis de voorbeelden Klik in de linker zijkolom op de database (vb. kathleen). Klik met de rechtermuisknop op een account in het rechter deel om het snelmenu te openen. Kies voor Invoer verwijderen. Bevestig met een klik op Ja.

20 Veilig internet 7 Pagina 19 van 21 Gebruik groepen Klik met de rechtermuisknop in de linker zijkolom op de database (vb. kathleen). Kies in het snelmenu voor Groep toevoegen. Geef de groep een naam (vb. School) Sluit af met OK. Plaats account in groepen Klik in de linker zijkolom op de database (vb. kathleen). Sleep vanuit het rechter deel de accounts naar de gewenste groep. OF Klik alvorens het toevoegen een nieuwe invoer op de groep waaraan je de account wilt toevoegen Gebruik van de opgeslagen accounts Automatisch typen Open in de browser de toepassing/website waar je wilt inloggen. Klik in het vak waar je de gebruikersnaam dient in te vullen. Open het programma Keepass en kies de groep waarin de account werd opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op de gewenste account. Kies in het snelmenu Voer Auto-typen uit.

21 Veilig internet 7 Pagina 20 van 21 De browser wordt dan naar de voorgrond gebracht en KeePass typt automatisch de gebruikersnaam en het wachtwoord in en logt vervolgens in. Kopiëren & plakken Open in de browser de toepassing/website waar je wilt inloggen. Klik in het vak waar je de gebruikersnaam dient in te vullen. Open het programma Keepass en kies de groep waarin de account werd opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op de account. Kies in het snelmenu Kopieer gebruikersnaam. Activeer de browser en gebruik de toetsencombinatie Ctrl-V om de gebruikersnaam te plakken. Klik in het vak waar je het wachtwoord dient in te vullen. Open het programma Keepass en kies de groep waarin de account werd opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op de account. Kies in het snelmenu Kopieer wachtwoord. Activeer de browser en gebruik de toetsencombinatie Ctrl-V om het wachtwoord te plakken. Klik op de knop om in te loggen. 7.7 BIOMETRISCHE BEVEILIGING Regelmatig verschijnen er artikels waarin wordt aangegeven dat in de toekomst wachtwoorden zullen worden aangevuld met/ vervangen door een biometrische beveiliging. Biometrische beveiliging bestaat uit een controle die uitgevoerd wordt aan de hand van bepaalde lichaamskenmerken. Veel onderdelen van ons lichaam zijn uniek en bieden de perfecte sleutel voor de toegang tot een digitaal apparaat.

22 Veilig internet 7 Pagina 21 van 21 Vormen van toegangscontrole met biometrie zijn: Vingerafdruk toegangscontrole Handafdruk Aders in handpalm Stemherkenning Irisscan Gezichtscan Oorscan Randopmerkingen Wat met de privacy? Lees meer Veelbelovend, maar niet waterdicht. Lees mees

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT!

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden. Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.

Nadere informatie

Wachtwoorden in de brandkast

Wachtwoorden in de brandkast Wachtwoorden in de brandkast Maak een database met al je wachtwoorden 23 januari 2009 Intro De beste wachtwoorden bestaan uit een volledig willekeurige opsomming van cijfers en letters, afgewisseld met

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Je eigen kluis maken

1. Inleiding. 2. Je eigen kluis maken Handleiding KeePass 1. Inleiding Met de applicatie KeePass kun je alle wachtwoorden die je regelmatig of juist af en toe gebruikt, opslaan in een digitale kluis. KeePass helpt je bovendien met het genereren

Nadere informatie

Gebruik tweefactorauthenticatie

Gebruik tweefactorauthenticatie Gebruik tweefactorauthenticatie Overweeg een wachtwoordmanager, simpele wachtwoorden zijn onveilig Factsheet FS-2015-02 versie 1.0 24 maart 2015 Accounts worden beveiligd door middel van een gebruikersnaam

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

WELKOM in het Computercafé. 21 februari 2019

WELKOM in het Computercafé. 21 februari 2019 WELKOM in het Computercafé 21 februari 2019 Cees de Lange, swn@ceesdelange.nl Werken in/met de cloud Wat is het? Wat kun je ermee? Hoe gebruik je het? Opslag mogelijkheden van data Data (documenten, muziek,

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies augustus 2018

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies augustus 2018 Troubleshooting Stap-voor-stap instructies augustus 2018 Copyright 2018. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden. Q-interactive is een handelsmerk in de VS en/of andere landen

Nadere informatie

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015

Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Handleiding OneDrive voor Bedrijven van KPN Versie mei 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Deze handleiding 3 Hoofdstuk 2. Aan de slag 4 2.1 Voor de 1 e keer inloggen 4 2.2 Gebruik via uw internet

Nadere informatie

Inloggen in Office 365 beveiligingsvragen Schoolware

Inloggen in Office 365 beveiligingsvragen Schoolware Inloggen in Office 365 beveiligingsvragen Schoolware Inhoudsopgave 1 Office 365... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Eerste aanmelding wachtwoord vergeten... 4 1.2.1 Mogelijkheid 1: authenticatie voor telefoon...

Nadere informatie

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Pagina: 1/ 26 Inhoudsopgave Algemeen...3 Microsoft Windows...4 Instellen Internet Explorer...4 Certificaten installeren:...4 Weergave aanpassen:...6

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies maart 2019

Troubleshooting. Stap-voor-stap instructies maart 2019 Troubleshooting Stap-voor-stap instructies maart 2019 Copyright 2018. NCS Pearson, Inc. of haar filiaal/filialen. Alle rechten voorbehouden. Q-interactive is een handelsmerk in de VS en/of andere landen

Nadere informatie

Handleiding inloggen met tweestapsverificatie

Handleiding inloggen met tweestapsverificatie Handleiding inloggen met tweestapsverificatie Inhoud Tweestapsverificatie... 2 Voorbereiding... 2 1 De eerste keer inloggen met tweestapsverificatie... 3 2 Code opvragen per e-mail... 6 3 Code opvragen

Nadere informatie

SNELGIDS INLOGGEN XPERT SUITE DE ARBODIENST - feb 2019

SNELGIDS INLOGGEN XPERT SUITE DE ARBODIENST - feb 2019 O SNELGIDS INLOGGEN XPERT SUITE DE ARBODIENST - feb 2019 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1 Inloggen... 3 1.2 Inloggen... 3 1.3 Eerste keer inloggen... 4 1.4 Inloggegevens vergeten... 7 1.5 2-factor authenticatie

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Office 365 verificatie in twee stappen instellen (zonder smartphone)

Office 365 verificatie in twee stappen instellen (zonder smartphone) Office 365 verificatie in twee stappen instellen (zonder smartphone) Als uw school verificatie in twee stappen gebruikt voor Office 365, maar je bent niet in het bezit van een smartphone dan is WinAuth

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

BASIS HANDLEIDING CLOUD ASSISTENT

BASIS HANDLEIDING CLOUD ASSISTENT BASIS HANDLEIDING CLOUD ASSISTENT 2018 web2work Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Instellingen... 5 3. Problemen/oplossingen... 7 2018 web2work Pagina 2 van 8 1. Installatie In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem

Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem 1. Systeemvereisten Het vernieuwde klantenloginsysteem (hierna genoemd login portal) maakt gebruik van een kleine applicatie en werkt samen

Nadere informatie

Inloggen Uitloggen RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties Wachtwoord wijzigen Printers... 6

Inloggen Uitloggen RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties Wachtwoord wijzigen Printers... 6 How to in Cloud Inhoudsopgave Inloggen... 3 Uitloggen... 3 RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties... 4 Wachtwoord wijzigen... 5 Printers... 6 Bureaublad snelkoppelingen maken... 7 Snelkoppeling naar

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openen documenten... 4 3. Downloaden documenten... 4 4. Documenten Delen... 5 5. Documenten Toevoegen... 7 6. Herbenoemen documenten... 8 7.

Nadere informatie

Toegang tot mijnwgk zonder kaartlezer itsme

Toegang tot mijnwgk zonder kaartlezer itsme Toegang tot mijnwgk zonder kaartlezer itsme Wat is het? itsme is een app die toelaat om op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier je identiteit aan te tonen of transacties te bevestigen. Overal

Nadere informatie

NIEUW: Simmpl Click-to-Dial app voor Chrome nu mét persoonlijk én bedrijfs-telefoonboek

NIEUW: Simmpl Click-to-Dial app voor Chrome nu mét persoonlijk én bedrijfs-telefoonboek Koldingweg 19-1 9723 HL Groningen NIEUW: Simmpl Click-to-Dial app voor Chrome nu mét persoonlijk én bedrijfs-telefoonboek v050318mt Postbus 5236 9700 GE Groningen T (050) 820 00 00 F (050) 820 00 08 E

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Office-bestanden en OneDrive

Office-bestanden en OneDrive 1 Office-bestanden en OneDrive Werken in de cloud betekent dat u uw bestanden niet meer op uw eigen computer bewerkt en bewaart, maar in een voor u gereserveerde opslagruimte op internet. Het voordeel

Nadere informatie

Wanneer je voor de gehele praktijk besluit om de inlog op de server te voorzien van de TFA, druk je op de knop om het in te schakelen.

Wanneer je voor de gehele praktijk besluit om de inlog op de server te voorzien van de TFA, druk je op de knop om het in te schakelen. Two Factor Authenticatie (TFA) op de server Het is op onze servers nu mogelijk om naast de bestaande gebruikersnaam + wachtwoord inlog (factor 1: iets dat je weet), ook te werken met een 2 e factor, namelijk

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

Handleiding Telewerken

Handleiding Telewerken Handleiding Telewerken Wat wil je doen? Probleem met Telewerken oplossen Telewerken activeren & installeren Toegang tot Flow vanaf meerdere apparaten en plekken Probleem met Telewerken oplossen Probleem:

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

HANDLEIDING TWOFACTOR- AUTHENTICATION

HANDLEIDING TWOFACTOR- AUTHENTICATION HANDLEIDING TWOFACTOR- AUTHENTICATION ACCARE Algemene informatie Auteur Hans Doesburg Doelgroep Gebruikers Accare Bestandsnaam Accare HL TwoFactor-Authentication.docx Datum 24 november 2016 Versie 3.0

Nadere informatie

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden Aan de slag met Dropbox: 1 2 3 4 Je bestanden veilig bewaren Je spullen altijd bij de hand Grote bestanden verzenden Samenwerken aan bestanden Welkom bij Dropbox 1 Je bestanden veilig bewaren Je kunt met

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen:

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen: mydesktop Anywhere Binnen A-Hak bestaat er de mogelijkheid om te werken op een online virtuele werkplek, dit noemen wij de mydesktop Anyhwere. Deze werkplek bieden wij aan vanuit de A-Hak Private Cloud.

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Via de portal Mijn SKP heeft u de mogelijkheid om zelf uw abonneegegevens te beheren. Ook kunt u tvpluspakketten aan- en uitzetten. SKP 3in1- en internetabonnees

Nadere informatie

VEILIG OMGAAN MET WACHTWOORDEN

VEILIG OMGAAN MET WACHTWOORDEN VEILIG OMGAAN MET WACHTWOORDEN Zowel in je privé- als beroepsleven heb je voor de computersystemen en websites die je gebruikt vaak een wachtwoord nodig. Al die verschillende wachtwoorden zijn moeilijk

Nadere informatie

Toelichting inloggen beheermodule IZM

Toelichting inloggen beheermodule IZM Toelichting inloggen beheermodule IZM Wanneer u problemen heeft met inloggen in de beheermodule van Zwemscore, kan dat meerdere oorzaken hebben. Twee vaak voorkomende oorzaken zijn Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

INHOUD. Handleiding AgriPlace_1.6.0.docx 1 20

INHOUD. Handleiding AgriPlace_1.6.0.docx 1 20 INHOUD Inloggen en invullen gegevens... 2 Profiel... 4 Starten met een nieuwe beoordeling... 6 Overzicht... 7 Gewassen... 8 Bewijsstukken... 9 Hergebruik bewijsstukken... 11 Vragenlijsten... 13 Afronden

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan Basislessen: Google Drive Neem eerst de basislessen hieronder door en voer alle activiteiten uit. Het wordt aanbevolen om een ander(e) tabblad, venster, browser of computerscherm beschikbaar te houden

Nadere informatie

TRAINING: VEILIGHEID AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: VEILIGHEID

TRAINING: VEILIGHEID AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: VEILIGHEID TRAINING: VEILIGHEID TRAINING VEILIGHEID Bij deze training hoort de Factsheet Veiligheid. Lees deze eerst en gebruik deze bij de training. In de training over Veiligheid leer je hoe je veiliger om kunt

Nadere informatie

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden Aan de slag met Dropbox: 1 2 3 4 Je bestanden veilig bewaren Je spullen altijd bij de hand Grote bestanden verzenden Samenwerken aan bestanden Welkom bij Dropbox 1 Je bestanden veilig bewaren Je kunt met

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Aan de slag met het adres van je website. Handleiding

Aan de slag met het  adres van je website. Handleiding Aan de slag met het e-mailadres van je website Handleiding Inhoud 03 Webmail instellen 05 Voordat je begint: benodigde gegevens 06 Waarom IMAP? 07 E-mailprogramma s 2 Webmail instellen Je hebt van ons

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen?

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen? Ui UIT-DATABANK Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken Handleiding Vragen? shari.platteeuw@co7.be UiT-databank: what s in a name? Als erfgoedvereniging is het van belang

Nadere informatie

Two Factor Authenticatie

Two Factor Authenticatie Two Factor Authenticatie Inleiding In het kader van de wet gebruik BSN in de zorg en NEN 7510 Informatiebeveiliging in de zorg dient er bij de gebruiker borging te zijn van authenticatie van gebruikers

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

Handleiding . Versie 1.1 december 2017

Handleiding  . Versie 1.1 december 2017 Handleiding e-mail Versie 1.1 december 2017 Versie 1.1. januari 2019 In deze handleiding alles over het instellen van jouw email bij ZazouTotaal In deze handleiding alles over het instellen van jouw email

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL RDS (Remote Desktop Services) Inloggen Surf naar https://mail.hvzfluvia.be/owa Druk op enter Dit scherm verschijnt: Vul in het vak domein\gebruiker je log-in gegevens in. Dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 De website bij het boek... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Voor docenten... 9 De

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud Handleiding Gebruik Veilig Mailen Portal voor Externe partijen Inhoud Een beveiligde mail? Ik zie alleen een PDF in de bijlage...... 1 Hoe kan ik de mail lezen? Hoe weet ik het wachtwoord van de PDF?...

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Handleiding. Mobiel Internet Veiligheidspakket Versie Maart 2015

Handleiding. Mobiel Internet Veiligheidspakket Versie Maart 2015 Handleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket Versie Maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 2.1 Eerste gebruik 4 2.2 Tweede en volgende

Nadere informatie

Dit boek is een uitgave van De Digitale Opstap. U kunt meer informatie over de cursussen vinden op

Dit boek is een uitgave van De Digitale Opstap. U kunt meer informatie over de cursussen vinden op 1 Voorwoord Dit boek is een uitgave van De Digitale Opstap. U kunt meer informatie over de cursussen vinden op Hoe u deze handleiding het beste kunt lezen. Deze handleiding is zo geschreven om de gebruiker

Nadere informatie

Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies.

Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies. Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies. Inhoudsopgave 1 Verwijderen wachtwoorden... 1 1.1 Internet

Nadere informatie

MedSpace synchronisatie

MedSpace synchronisatie MedSpace synchronisatie INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1-Synchroniseren met Apple... 4 Synchroniseren via de icloud naar alle gekoppelde Apple apparaten.... 4 Synchroniseren naar enkel een iphone... 6 2-Synchroniseren

Nadere informatie

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST Naam Nr Klas Datum Met E-mail of elektronische post kan je berichten verzenden naar en ontvangen van andere computersystemen die aangesloten zijn op het Internet. De berichten

Nadere informatie

Handleiding aliassen. Gebruik en beheer

Handleiding  aliassen. Gebruik en beheer Gebruik en beheer Inleiding Dit document beschrijft hoe je binnen de HIT gebruik wordt gemaakt van e-mailaliassen. Scouting Nederland biedt bovengroepse organisatieonderdelen de mogelijkheid om een subdomein

Nadere informatie

Zoals velen wordt usb-stick gebruikt om bestanden op te slaan. Maar sommige zouden niet graag hebben dat de gegevens door vreemde wordt bekeken.

Zoals velen wordt usb-stick gebruikt om bestanden op te slaan. Maar sommige zouden niet graag hebben dat de gegevens door vreemde wordt bekeken. Usb-stick beveiligen. Zoals velen wordt usb-stick gebruikt om bestanden op te slaan. Maar sommige zouden niet graag hebben dat de gegevens door vreemde wordt bekeken. Je kan een usb-stick kopen van sommige

Nadere informatie

Handleiding. Phera. Quick Start Handleiding Phera Versie 1.8. Aanvullende informatie. Artikelnummer: PHERA. Versie: Mei 2016

Handleiding. Phera. Quick Start Handleiding Phera Versie 1.8. Aanvullende informatie. Artikelnummer: PHERA. Versie: Mei 2016 Handleiding Phera Quick Start Handleiding Phera Versie 1.8 Aanvullende informatie Artikelnummer: PHERA Versie: Mei 2016 ARAS Security B.V. Postbus 218 5150 AE Drunen NL Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

SWELP - Swipe for Help

SWELP - Swipe for Help SWELP - Swipe for Help SWELP is een ideale manier voor professionals en cliënten om elkaar te vinden. Met deze app kun je een profiel aanmaken en op zoek gaan naar een hulpverlener met bepaalde kennis

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

MyBroker op ipad Installatie handleiding

MyBroker op ipad Installatie handleiding MyBroker op ipad Installatie handleiding Inhoudstafel 1. DE VEREISTEN... 3 2. MYBROKER IN 5 STAPPEN... 4 2.1. STAP 1 IPAD... 4 2.2. STAP 2 VERBINDING... 4 2.3. STAP 3 KLANTENZONE... 4 2.4. STAP 4 - DOWNLOAD

Nadere informatie

digitale salarisstrook www.raetonline.nl HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK

digitale salarisstrook www.raetonline.nl HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK Versie 1.1 Pagina 1 van 8 augustus 2012 Inleiding Voor iedereen die maandelijks salaris ontvangt is de salarisstrook digitaal beschikbaar. De salarisstroken staan elke

Nadere informatie

Problemen met het inloggen

Problemen met het inloggen Het kan voorkomen dat medewerkers niet kunnen inloggen op het Medewerkerportaal of Ons Administratie. Veel verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Onderstaand een lijst met de meest

Nadere informatie

Klik met de rechtermuisknop in het scherm, er komen nu menu opties tevoorschijn. Ga naar hoofdmenu en daarna naar Systeem Algemeen

Klik met de rechtermuisknop in het scherm, er komen nu menu opties tevoorschijn. Ga naar hoofdmenu en daarna naar Systeem Algemeen Snel start gids NVR Start de NVR op en verbind de NVR en de IP-camera s met internet en stroom. Tijd en algemene gegevens instellen hoofdmenu en daarna naar Systeem Algemeen Tijdzone: Kies de juiste tijdzone

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van Afasietherapie van Logoclicks

Handleiding voor het gebruik van Afasietherapie van Logoclicks Handleiding voor het gebruik van Afasietherapie van Logoclicks Afasietherapie van Logoclicks helpt je om op eenvoudige wijze een grote variatie aan stoornisgerichte maatwerkoefeningen op woordniveau samen

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

MEDSPACE SYNCHRONISATIE

MEDSPACE SYNCHRONISATIE MEDSPACE SYNCHRONISATIE INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1-Synchroniseren met uw iphone... 5 2-Synchroniseren met uw Android toestel... 12 3-Synchroniseren met Outlook... 15 4-Synchroniseren met uw Windows

Nadere informatie