Jaarverslag Doorbraak naar nieuwe tijden. Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2012. Doorbraak naar nieuwe tijden. Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2012 Doorbraak naar nieuwe tijden Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood april 2013

2 COLOFON DIT JAARVERSLAG IS EEN UITGAVE VAN Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood TEKST EN REDACTIE Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood SAM S KLEDINGACTIE VOOR MENSEN IN NOOD De Steenbok 11B 5215 MG s-hertogenbosch T F info@samskledingactie.nl Sam s Kledingactie zamelt in voor Cordaid Mensen in Nood. Cordaid Mensen in Nood zet zich wereldwijd in voor noodhulp-, wederopbouw- en preventieprojecten. Cordaid vertegenwoordigt alle aspecten van ontwikkelingssamenwerking en de opbouw van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

3 INHOUDSOPGAVE HOOFDLIJNEN VOORWOORD. 2 HOOFDSTUK , Doorbraak naar nieuwe tijden... 3 HOOFDSTUK 2 WIE IS SAM S KLEDINGACTIE VOOR MENSEN IN NOOD De organisatie Missie en visie Interne organisatie Sociaal verslag Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Arbo- Kwaliteitsmanagement 8 HOOFDSTUK 3 MARKTONTWIKKELING EN BELEID 10 HOOFDSTUK 4 GESTEUNDE PROJECTEN IN Projectenraad Steun aan projecten..12 HOOFDSTUK 5 INZAMELEN MET VRIJWILLIGERS, GEMEENTEN EN BEDRIJVEN Inzamelmethoden Inzamelresultaten Relatie met gemeenten en bedrijven Textielverwerking en logistiek Marketing en Communicatie 17 HOOFDSTUK 6 CBF EN VERANTWOORDINGSVERKLARING..21 HOOFDSTUK 7 FINANCIELE OVERZICHTEN.23 BIJLAGE: Controle verklaring van de onafhankelijke accountant 39 HOOFDSTUK 8 VOORUITBLIK

4 1 HOOFDLIJNEN 2012 Ingezamelde kilo s In totaal is er kilo kleding ingezameld in Met de opbrengst hebben we ook dit jaar projecten van Cordaid Mensen in Nood gesteund. De doelstelling is gezien de tegenvallende resultaten in de loop van 2012 naar beneden bijgesteld en het richtgetal van 3.1 miljoen kilo is daarbij gehaald. Toch wordt het inzamelen van kleding nog steeds bemoeilijkt door de economische recessie: mensen kopen minder kleding en dragen kleding langer. Netto-opbrengst voor het goede doel Opbrengstpercentage voor het goede doel: Sam s Kledingactie streeft ernaar minimaal 25% van de bruto opbrengst aan het goede doel te besteden. Overigens is dit niet langer gekoppeld aan eisen van het CBF. Het CBF heeft besloten het speciale toezicht op charitatieve kledinginzamelaars los te laten en ook de normeringen voor maximaliseren van de kosten en bestedingen aan te passen. Gesteunde projecten In 2012 wordt euro uitgekeerd aan Cordaid. Hiervan komt euro uit de opbrengsten van 2012 en euro uit restant opbrengsten die reeds eerder aan Cordaid werd uitbetaald maar nu beschikbaar is voor besteding aan projecten ,- is gedoneerd aan het Droogte Cyclus Management Project in Kenia. Ter afsluiting van het project van school en internaat Nr. 8 in Oekraïne is ,- besteed voor de aanschaf van een nieuwe auto voor het leerlingenvervoer. WE Fashion zamelde in 2012 samen met Sam s ,- in voor de Rainbow Homes in India van de Partnership Foundation. Overige opbrengst uit 2011 besteed in 2012 Uit de resterende gelden van 2011 is eind november ,- gedoneerd aan een noodhulpvraag van Cordaid voor DR Congo. Deze bijdrage is gebruikt voor het uitdelen van voedselpakketten aan vluchtelingen in de plaatsen Goma en Butembo. Voor de bouw van evacuatiecentra in het Zuiden van India is ,- overgemaakt aan Cordaid Mensen in Nood. Dit project zullen wij de komende drie jaar blijven steunen. Bestuurswisseling In december 2011 trad secretaris Pieter Damen af, hij blijft wel deel uitmaken van de Projectenraad, die het bestuur adviseert bij de keuze van te steunen en gesteunde projecten. In april 2012 trad mevrouw Margriet de Kruif toe als secretaris van het bestuur. Zij was tot haar pensioen in dienst bij Cordaid en heeft zich met name ingezet voor projecten in Azië.

5 2 VOORWOORD In 2012 hebben bestuur en directie zich gerealiseerd, dat het noodzakelijk is, de organisatie op een aantal fronten aan te passen. Na de aanpassing van de organisatiestructuur en de oprichting van Charity Trading in 2011, is in 2012 veel aandacht besteed aan het opnieuw invullen van diverse posities in het medewerkersbestand. Daarnaast is een inhaalslag gemaakt wat betreft het behalen van kwaliteitscertificaten. De impliciete waarden die de organisatie kenmerken plus de degelijke interne organisatie maakten het mogelijk deze certificaten snel te behalen. In 2012 hebben we opnieuw de mogelijkheden van intensieve en vergaande samenwerking onderzocht. Naar verwachting kunnen we in het eerste kwartaal van 2013 vaststellen of deze samenwerking perspectief biedt. In het laatste kwartaal van 2012 is de noodzaak erkend van het versterken van het commercieel management. Bestuur en directie vinden het belangrijk een doorbraak te bereiken in het aangaan van functionele en institutionele samenwerking met een partner, waarbij verticale integratie een sleutelwoord vormt. In 2012 heeft een heroriëntatie op het vrijwilligerswerk plaats gevonden. Op basis van de uitkomsten heeft Sam s Kledingactie een nieuwe accountmanager voor het vrijwilligersnetwerk aangetrokken, is een nieuw plan van aanpak opgesteld en wordt een vrijwilligers tevredenheid onderzoek uitgevoerd. Nu de commerciële trend zich doorzet binnen de branche van gebruikt textiel, beseffen we nog meer dan voorheen, hoe waardevol ons vrijwilligersnetwerk is.

6 3 HOOFDSTUK : Doorbraak naar nieuwe tijden In 2012 heeft Sam s Kledingactie stappen gezet die de organisatie klaar moeten maken voor de toekomst. Die toekomstvisie is gebaseerd op de erkenning, dat de charitatieve kledinginzameling in Nederland gaat verdwijnen. Onze organisatie prijst zich gelukkig dat we over een groot en uniek vrijwilligersnetwerk beschikken dat ook de komende drie jaar heel belangrijk zal zijn voor het succes van Sam s Kledingactie. We doen er alles aan dit netwerk te behouden en uit te breiden. Maar dit is niet genoeg om de continuïteit op lange termijn te waarborgen. Om perspectief op lange termijn te hebben gaan we de commerciële en professionele kanten van Sam s versterken. We gaan samenwerkingsverbanden aan met partners om onze positie in de bedrijfskolom via verticale integratie te versterken. We zoeken naar versterking van de interne organisatie door aanpassingen in de structuur, de bestuurlijke bezetting en de personele formatie. We waarborgen onze onafhankelijke en gezonde financiële situatie door het sturen op kostenratio s. We maken werk van kwaliteitscriteria en van de behaalde certificaten, waarmee we onze processen en waarden binnen de organisatie verbeteren. Sam s maakt gebruik van de professionaliteit van Cordaid als professionele ontwikkelingsorganisatie. In 2013 willen we deze elementen verder uitwerken, verdiepen en versterken. We willen onze kracht, expertise en unieke positie behouden en uitbreiden. We zijn ervan overtuigd dat onze inhoudelijk en maatschappelijke waarden via een adequate bedrijfsmatige strategische invulling goed te realiseren zijn. De basis voor de doorbraak hebben we in 2012 gelegd. We herkennen de vraagstellingen die voorliggen en spelen daar bewust op in, er breken nieuwe tijden aan voor Sam s Kledingactie.

7 4 HOOFDSTUK 2 SAM S KLEDINGACTIE VOOR MENSEN IN NOOD: De organisatie Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood steunt projecten van Cordaid Mensen in Nood. Naast één hoofdproject steunt Sam s ook meerdere kleine projecten. Alle gesteunde projecten zijn gericht op noodhulp, wederopbouw en preventie. Sam s wil een bijdrage leveren aan mensen die hun huis en haard moeten verlaten en moeten vluchten voor afschuwelijke rampen; een burgeroorlog, aardbeving, overstroming of hongersnood. Ook als de eerste hulp verleend is, blijft Cordaid Mensen in Nood de slachtoffers steunen. Zij legt dan, samen met hen en met lokale hulpverleners, de basis voor structurele verbetering in de toekomst. Sam s Kledingactie steunt deze projecten door middel van het inzamelen van kleding. In 2012 vierde Sam s Kledingactie haar 45 jarig bestaan. De naam Sam s Kledingactie is echter een stuk jonger: Op 3 januari 2006 werd de zelfstandige stichting opgericht. Tot 2006 was Sam s Kledingactie onderdeel van Mensen in Nood/Cordaid. Sam s heeft zowel charitatieve als commerciële kleding inzamelactiviteiten en werkt samen met vrijwilligers, gemeenten en bedrijven. 2.1 Missie en visie Missie Elk mens op deze wereld heeft recht op voldoende voedsel, water, medicijnen en onderdak. Wereldwijd leven vele miljoenen mensen in armoede. Honger, watertekort en ziektes zijn elke dag weer een probleem. En de huisvesting van vele medemensen is erbarmelijk of ontbreekt helemaal. Rampen en conflicten zorgen in grote delen van de wereld voor veel ellende. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen, peuters en baby s moeten in deze rampgebieden zien te overleven. Sam s Kledingactie wil zich daadwerkelijk inzetten voor deze mensen. In onze maatschappij hebben we een overvloed aan waardevolle goederen, die vaak in de afvalstroom verdwijnen of commercieel worden verhandeld. Door deze goederen, voornamelijk kleding, in te zamelen, door te verkopen of te recyclen, genereert Sam s Kledingactie geld dat direct wordt besteed om de nood in ontwikkelingslanden te verlichten. Sam s Kledingactie wil een bijdrage leveren aan de bewustwording in Nederland. Door aandacht te vragen voor de problematiek in ontwikkelingslanden en mensen er op te wijzen dat ze op een heel eenvoudige manier, zonder direct geld te geven, kunnen bijdragen aan noodhulp. Sam s Kledingactie is nauw verbonden aan Cordaid Mensen in Nood en steunt met name projecten van deze organisatie. Visie Sam s Kledingactie wil door middel van een grote maatschappelijke betrokkenheid een groeiende geldstroom genereren voor onder meer projecten van Cordaid. Sam s Kledingactie heeft een grote groep trouwe vrijwilligers die zich al jaren inzet om kleding in te zamelen. Sam s wil de band met deze vrijwilligers verstevigen om ook in de toekomst te kunnen blijven rekenen op een gestage stroom kleding. Daarnaast zal Sam s nieuwe methoden en middelen ontwikkelen om een nieuwe, jongere groep vrijwilligers duurzaam aan zich te binden. De inzet van digitale technieken zal hierbij een belangrijke rol spelen.

8 5 Sam s Kledingactie ziet kansen in de behoefte bij bedrijven, instellingen en overheid om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te werken. Sam s zal zich verder profileren als een professionele partij, zodat ze ook een partner wordt voor de zakelijke markt voor waardevolle goederen. Sam s gelooft dat de zakelijke markt een basis is voor verdere groei naar een groter marktaandeel en zal de bewerking van deze markt structureren en intensiveren. Sam s Kledingactie wil een sympathieke, duurzame partner zijn voor al haar relaties. Vrijwilligers, medewerkers, toeleveranciers en afnemers moeten een speciale band hebben met Sam s en Sam s ervaren als een professionele, zakelijke en vriendschappelijke partner. 2.2 Interne organisatie. In 2012 heeft onze organisatie een behoorlijke kwaliteitsslag gemaakt, die gericht is op het succesvol ondernemen in de komende drie tot vijf jaar. Dit heeft onder andere gevolgen gehad voor de personele bezetting. Daarnaast hebben we diverse kwaliteitscertificaten behaald. Ook hebben we bereikt dat Sam s Kledingactie en Charity Trading een fiscale eenheid mogen vormen, hetgeen aanzienlijke efficiencywinst oplevert voor de boekhouding. Organisatie van de werkprocessen Op basis van de vastgestelde begroting voor 2013 (bestuursvergadering van 13 december 2012) en het meerjarenbeleidsplan is er een ondernemingsplan voor 2013 geschreven door de directeur. Tweewekelijks vergadert het team met de directeur over de voortgang van de werkzaamheden. Eens per vier weken vindt er overleg plaats tussen de medewerkers relatiebeheer en acquisitie. Gemiddeld eens per drie weken overlegt de directeur met de voorzitter over de algemene voortgang en over zaken die tussen bestuur en directie spelen Het bestuur Het bestuur van Sam s Kledingactie bepaalt het beleid. Het bestuur houdt toezicht op het functioneren van de organisatie en schept de voorwaarden die nodig zijn om de doelstelling te kunnen halen. Verder maakt het bestuur meerjarenbeleidsplannen, keurt de begroting goed en houdt regelmatig toezicht op de financiële realisatie. Het bestuur evalueert jaarlijks haar functioneren. In de eerste vergadering van het volgende kalenderjaar worden jaarverslag, financieel verslag en accountantsverklaring besproken en na instemming vastgesteld. Vervolgens wordt het bestuur gedechargeerd. Speerpunten van het bestuur in 2012 waren de aanpassing van de organisatiestructuur en het omvormen van de formele relatie met Cordaid tot een functionele samenwerking op het gebied van de steun aan ontwikkelingsprojecten. Ook werd geïnvesteerd in de tijdelijke bestuurscommissie die zich in vier sessies boog over beleid en strategie aangaande branding, marketing en samenwerking. Het bestuur vergaderde zes keer in 2012, op 26 april, 21 juni, 20 september, 25 oktober, 15 november en op 13 december.

9 6 Het bestuur van de Sam s Beheer bestaat uit ten minste 5 natuurlijke personen. Het aantal leden wordt door het bestuur met algemene stemmen vastgesteld. Van de vijf, bestuursleden heeft: één lid aantoonbare deskundigheid op het terrein van ontwikkelingssamenwerking; één lid deskundigheid op administratief, financieel en/of economisch gebied; één lid deskundigheid in de textiel- en/of kledingbranche of heeft een achtergrond als ondernemer. Het bestuur kiest steeds een voorzitter, een secretaris en een penningmeester uit de bestuursleden. De functies van secretaris en penningmeester kunnen ook door één persoon worden vervuld. Ieder bestuurslid treedt uiterlijk 3 jaar na zijn benoeming af, volgens een door het bestuur op te maken rooster van aftreding. De aftredende is meteen herkiesbaar. Bovenstaande tekst geeft de essentie weer van de statutaire bepalingen ter zake. Bestuursbezetting Naam Bestuursfunctie Benoemingsdatum Benoemd tot Paul Meuwissen Voorzitter 3 januari 2006 December 2012 * Margriet de Kruif Secretaris 26 april 2012 April 2015 Wim Kreté Bestuurslid September oktober 2013** Hessel Visser Penningmeester 16 juni juni 2014 Martin Bolscher Bestuurslid 1 april april 2014 *Paul Meuwissen treedt in 2013 af, na afronding van een aantal lopende projecten en processen. **Wim Kreté is op 13 december 2012 afgetreden en neemt tijdelijk plaats in de directie naast Jan Jongedijk, om het commercieel management te versterken. De directeur Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse uitvoering overgedragen aan de directeur. De directeur stuurt een team van professionele medewerkers aan, voert het vastgestelde beleid uit, ondersteunt en informeert het bestuur en heeft de dagelijkse leiding over de bedrijfsprocessen. De bezoldiging van de directeur bedroeg in ,- bruto op jaarbasis, vakantietoeslag bedroeg en eindejaarsuitkering was Het totaal jaarinkomen van de directeur bedroeg in euro. De bezoldiging is gebaseerd op salarisregeling uit CAO Welzijn en loopt gelijk met schaal 14 regel 77. Verder zijn aan de directeur geen vergoedingen, toeslagen, of andere emolumenten verstrekt. 2.3 Sociaal verslag Sam s Kledingactie is een organisatie met een sociaal-maatschappelijke doelstelling. We steunen projecten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Dit vertalen we naar de inrichting en werkwijze van de organisatie. Sam s werkt samen met 1200 vrijwilligers in Nederland. Dit geeft ons een sociaal gezicht en toont onze verbondenheid met mensen in de Nederlandse samenleving aan. In 2012 hebben we samen met de vrijwilligers ondersteuningsorganisatie Movisie, een begeleidingstraject uitgevoerd om de nieuwe richting en benadering voor het vrijwilligerswerk te bepalen. In november is een accountmanager voor het vrijwilligers netwerk aangesteld. Ook wordt een vrijwilligers tevredenheid onderzoek uitgevoerd, waarvan de resultaten in de eerste maanden van 2013

10 7 bekend worden. Mede op basis van de uitkomsten wordt het beleid en een plan van aanpak toegespitst. Het vrijwilligersnetwerk is ook in tijden van crisis van groot belang, met het oog op de kosten die de inkoop van kleding met zich mee brengt. Het team Op 1 januari 2012 had Charity Trading 11 mensen in dienst die samen 10,3 fte invullen. Personeelswisseling In 2012 hebben de volgende personeelswisselingen plaatsgevonden. Uit dienst: J. van Helvoort, magazijnmedewerker 29 februari G. Koelemij, relatiemanager vrijwilligers 29 februari G. van Es, marketing & communicatie 30 juni M. Orchi, chauffeur 17 juli J. van Boxtel, bijrijder 8 oktober A. Janssen, secretaresse 31 oktober L. Ketelaars, relatiemanager bedrijven 31 oktober Tijdelijk: C. Orbaan, kwaliteitsmedewerker T. Baart, secretaresse In dienst: J-M. Zeldenrust, relatiemanager gemeenten 2 april E. van Boxtel, marketing & communicatie 29 mei L. Ketelaars, relatiemanager bedrijven 25 juni G. Hillen, chauffeur 6 augustus S. Wildenberg, bijrijder 1 november W. Keser, relatiemanager vrijwilligers 5 november J. van Orsouw, secretaresse 1 december Overzicht van medewerkers per 31 december 2012 Naam Functie Dienstverband % fte Jeanette van Orsouw Secretaresse 60 Jan Jongedijk Directeur 100 Jan Maarten Zeldenrust Accountmanager 100 Winny Keser Accountmanager 75 Eefje van Boxtel Marketing - Communicatie 80 Jan Trum Planner 95* Mark van der Vliet Planner 100 Gerhard Hillen Chauffeur 100 Rien Jansen Chauffeur 100 Harrie Pels Chauffeur- 100 Magazijnmedewerker Roy van Gerwen Bijrijder 100

11 8 Sander van den Wildenberg bijrijder 100 Totaal 11,05 Fte *Gedetacheerd via Cordaid Goed werkgeverschap Wij bieden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans om mee te draaien in de maatschappij. Door de jaren heen hebben wij medewerkers aangesteld via re-integratie of speciale bemiddeling. In 2012 hebben we twee jonge mannen als bijrijder in dienst genomen, zij zijn via specifieke bemiddeling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de organisatie gekomen. Arbeidsvoorwaarden In 2012 zijn de functieomschrijvingen aangepast en is het arbeidsreglement vernieuwd. Deskundigheidsbevordering Sam s Kledingactie vindt het belangrijk om medewerkers deel te laten nemen aan deskundigheidsbevordering. Daarvoor werd in de begroting van 2012 een bedrag gereserveerd van 6.116,-. De volgende deskundigheid bevorderende activiteiten hebben plaatsgevonden in 2012: BHV- opfriscursussen voor drie medewerkers. Opleiding; het nieuwe rijden voor de chauffeurs. Individuele medewerkers behaalden een heftruckcertificaat en kregen coaching voor het organiseren van werkzaamheden. Mark van der Vliet is begonnen aan de HBO opleiding logistiek en economie aan de Hogeschool Rotterdam Ziekteverzuim In 2012 werden 298 ziektedagen genoteerd, waarvan 281 dagen door langdurige ziekte van drie medewerkers ontstonden, daardoor is het ziekteverzuimpercentage op 11,60 % uitgekomen. 2.4 Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Arbo- en Kwaliteitsmanagement MVO-Zelfverklaring Sam s werkterrein is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ons primaire bedrijfsproces is het redden van bruikbare goederen en materialen uit huishoudelijk afval. In 2011 zijn we gestart met het structureren van onze MVO-activiteiten met als doel onze ISO zelfverklaring via NEN te publiceren. Dit traject is in mei 2012 succesvol afgerond.

12 9 ISO 9001 en ISO Sam s wil haar bedrijfsprocessen beter in kaart brengen en constant verbeteren. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van ons kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) met als doel de certificering ISO 9001 te behalen. Dit project is geslaagd en afgerond met certificering door DNV in juli Sam s wil de impact van de bedrijfsactiviteiten op het milieu inzichtelijk maken en beter kunnen beheersen. Doel is het certificaat ISO te behalen, hetgeen in juli 2012 middels certificering door DNV is afgerond. ARBO In 2011 hebben we een begin gemaakt met Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, samen met Maetis/Tinguely. Het plan van aanpak (PvE) moet leiden tot een betere situatie op de werkvloer; op kantoor, maar vooral in het magazijn en in en rond de vrachtwagens. Aspecten van veiligheid en gezondheid spelen een belangrijke rol. De update en het opstellen van een adequaat Plan van Aanpak zijn in mei 2012 met een positief resultaat afgerond.

13 10 HOOFDSTUK 3 MARKTONTWIKKELINGEN EN BELEID In 2012 bleef de markt voor gebruikt textiel onveranderd goed. Er is al jaren achtereen sprake van een grote vraag naar gebruikt textiel. De vraag naar Nederlands textiel overtreft de inzamelvolumes. Deze situatie wordt nog versterkt door de dalende volumes van de laatste drie jaar, als gevolg van de economische recessie. De vraag werkt ook prijsopdrijvend, waardoor de lagere volumes gecompenseerd worden door een hogere verkoopprijs per kilo. De eerste tekenen van afkoeling van de afzetmarkt (Afrika) bereikten ons van verschillende kanten. Niettemin konden we de verkoopprijs in de tweede helft van 2012 aanzienlijk verhogen, waardoor een gemiddelde verkoopprijs over 2012 van 58 eurocent per kilo behaald werd. Wetgeving De invloed van wetgeving zet zich door, ook binnen de kledinginzameling. Dit is met name merkbaar voor ons vrijwilligersnetwerk, die traditioneel functioneert in een niet geformaliseerde omgeving. Steeds vaker verliezen we inzamelpunten en mogen acties niet meer worden uitgevoerd omdat een andere organisatie met vergunning de inzamelingen in een bepaalde gemeente overneemt. Rol van de gemeente In het jaarverslag over 2011 gaven we ook al aan dat steeds meer gemeenten vergunningen uitgeven en handhaven op de inzamelingen. En steeds vaker moet er door de inzamelaar betaald worden voor de ingezamelde volumes, meestal in de vorm van een vergoeding per ingezamelde kilo textiel. Deze vergoeding loopt sterk op, waardoor de inzamelaar hoge inkoopkosten moet maken. Voor de charitatieve organisaties betekent dit een daling van de opbrengst voor het goede doel. Economie ook in 2012 in recessie De recessie duurt nu al drie jaar en de gevolgen zijn op alle fronten merkbaar. Ook de consument houdt de hand op de knip. Er worden niet of nauwelijks grote uitgaven gedaan, dat is bijvoorbeeld te merken in de autobranche, bij bouwmarkten, meubelzaken en ook in de textielsector. De verkopen daalden in 2012 met 9,2 % ten opzichte van Hierdoor daalden de inzamelvolumes van Sam s met 10%. Vrijwilligersnetwerk onder druk Onze brengacties en depots lijden onder de concurrentie van containerplaatsingen en huisaan-huis acties van andere inzamelaars. Ook kalft het netwerk af, door vergrijzing en door nieuwe opvattingen over de invulling van vrijwilligerswerk. In dit jaarverslag geven we aan, op welke manier we insteken op behoud en vernieuwing van het vrijwilligerswerk van Sam s. Sellers market voert de boventoon De verkoop van gebruikte kleding verloopt ook in 2012 zonder problemen, wij zijn steeds uitverkocht en moeten onze vaste afnemers soms op rantsoen zetten. We verminderen het aantal afnemers en willen eind 2012 naar drie of vier afnemers terug. De afzet in Afrika en Oost-Europa loopt goed door, hoewel er enige berichten te horen zijn dat het met name in Afrika enigszins afkoelt. Als de afzet opstroopt kan de situatie van 2002 terugkeren, toen de afzetten sterk terugliepen en de sorteerders met grote hoeveelheden onverkochte

14 11 gesorteerde kleding beleven zitten. Bovendien werden reeds verscheepte ladingen niet betaald door de afnemer. Dat leidde toen tot prijsdalingen van 45%. Core business In 2012 is gefocust op onze externe omgeving. Marketing: het optuigen van de acquisitie, gericht op gemeenten, op het vrijwilligerswerk en op de B2B, Fashion. Begin 2013 is de personele bezetting ingevuld en kan snel en effectief gewerkt worden op de verschillende terreinen. Samenwerking: oriëntatie op samenwerking in de inzamelbranche om met een groter volume meer invloed uit te oefenen en een sterkere partner te zijn binnen de kledingketen. Met wederzijds respect en vertrouwen wordt gekeken naar alle opties, maar het proces vertraagt en er bestaan elementaire verschillen in visie en denkrichting. Verticale integratie, het onderzoeken van mogelijkheden om samen te werken met een marktleider in de verwerking van ingezamelde kleding. Hoewel het onderzoek pas in december tot eerste resultaten heeft geleid zijn we hoopvol dat deze benadering succesvol zal zijn. Onderzoeken hoe het vrijwilligerswerk behouden en uitgebreid kan worden. Interne herbezinning, gevolgd door een begeleidingstraject, het aantrekken van een nieuwe medewerkster en het maken van een plan van aanpak als basis voor het activiteitenplan Ook wordt een onderzoek onder ons huidig vrijwilligersbestand uitgevoerd.

15 12 HOOFDSTUK 4 GESTEUNDE PROJECTEN IN Projectenraad In 2010 heeft het bestuur de projectenraad ingesteld die het bestuur adviseert over keuze voor, invulling van en het monitoren en rapporteren over projecten die Sam s steunt. De projectenraad bestaat uit Pieter Damen, voorheen secretaris van het bestuur, Wim Goris, ontwikkelingswerker en Jan Jongedijk, directeur. Gertie van Es, voorheen medewerkster van Sam s Kledingactie, maakte ook deel uit van deze raad. De projectenraad is 2 keer bijeen geweest in 2012, in april en in november. Belangrijkste adviezen: Let op gedragsverandering bij de inwoners van de gebieden waar de projecten plaatsvinden. In de eerste drie jaren dat we het Droogte Cyclus Management Project in Kenia uitvoerden hebben we ons vooral gericht op noodhulp en preventie. Nu moeten we zien op welke wijze de mensen in Mandera en Isolo zelf omgaan met dreigende droogte. Het is interessant om te zien dat de nomaden nu met hun vee gaan handelen. Ze verkopen dieren aan Saoedi s. Lopende afspraak: het project in Kenia gericht op droogtebeheersing, wordt voortgezet tot en met Steun aan projecten In 2012 steunde Sam s Kledingactie, net zoals in de voorgaande jaren, meerdere projecten van Cordaid Mensen in Nood. In de communicatie naar onze relaties stond het hoofdproject in Kenia centraal. Naast het hoofdproject startten wij in 2012 met de ondersteuning van een nieuw project in het Zuiden van India. Daar wordt gewerkt aan de realisatie van 5 nieuwe evacuatiecentra. De eerste donatie van ,- werd betaald uit de resterende gelden van Zo ook de donatie van ,- voor noodhulp aan vluchtelingen uit de stad Goma, Congo. Daarnaast is in 2012 de beloofde auto aangeschaft voor de school in Kharkow, Oekraïne en ontving Sam s Kledingactie een update van het afgesloten landbouwproject in Senegal. Droogte in Kenia (project , september 2011 december 2014) : Sam s Kledingactie is sinds 2009 op de hoogte van de problematiek in de Hoorn van Afrika. De droogte zorgt in Kenia keer op keer voor veel problemen. Vanaf 2009 steunen wij een preventieproject in Kenia. De meeste mensen in dit gebied zijn nomaden die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de opbrengsten van hun vee. Om de gevolgen van de droogte te voorkomen is het noodzakelijk om de juiste activiteiten te ondernemen op het juiste moment. Daarom worden in vijf verschillende stadia activiteiten uitgevoerd. Door de bouw van waterputten en waterbassins worden mensen geholpen om op eigen kracht de droogte periodes te overleven. Daarnaast leert de lokale bevolking hoe zij zich moeten voorbereiden op deze perioden zodat zij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen wanneer de droogte zich aankondigt. Zo worden boeren getraind in het verbouwen van andere gewassen die beter bestand zijn tegen de droogte. Op het toppunt van droogte, als er niet genoeg water is voor mens en dier, wordt een deel van het vee geslacht. Op deze manier brengt het verzwakte vee nog geld op en blijft er voor de overblijvers voldoende water beschikbaar. Twee preventieprojecten, in de gebieden in Mandera en Isolo, zijn in 2011 afgerond. Dankzij het Droogte Cyclus Management Project kunnen nomaden de droge tijden voortaan op eigen kracht overleven. Toch profiteert hier nog lang niet iedereen van. Er wonen namelijk

16 mensen in Mandera; Cordaid Mensen in Nood wil graag meer Kenianen dezelfde kansen geven. In 2012 is Sam s daarom gestart met een nieuw preventieproject in hetzelfde gebied; het project wordt nu voortgezet voor de mensen in 20 nieuwe dorpen. Oekraine: ,- In Oekraïne, in de stad Kharkow, steunde Sam s van 2009 tot en met 2011 de verbouwing en inrichting van School en Internaat Nr 8. In deze school leven ruim 140 kinderen in de leeftijd tussen 6 en 18 jaar. De kinderen lijden aan de gevolgen van polio of hebben een verstandelijke handicap. In totaal is in drie jaar tijd ,- aan dit project besteed. In verband met de positieve resultaten besloot het bestuur ter afsluiting een bedrag van maximaal ,- beschikbaar te stellen voor de aanschaf van een professionele vaatwasser of een auto voor leerlingenvervoer. De directrice van de school gaf uiteindelijk haar voorkeur aan de auto. In juli werd een Daewoo Nexia (bouwjaar 2010) aangeschaft. Evacuatiecentra in Zuid-India (Project , januari 2012 december 2014): , - Het zuiden van India wordt met grote regelmaat getroffen door overstromingen en cyclonen. Laag gelegen gebieden overstromen bijna elke jaar tijdens de moesson. De kastelozen (Dalit) en tribale groepen wonen op plaatsen die het zwaarst getroffen worden. Bij overstromingen of als hevige stormen over razen, worden de zeer slechte huizen volledig vernield. Dit kost mensenlevens. Met evacuatiecentra kunnen niet alleen de rijken, maar ook de Dalit en tribale groepen de vele overstromingen overleven. In 2009 zijn er al op 5 plaatsen evacuatiecentra gebouwd. Toen Villapuram op 30 december 2012 getroffen werd door cycloon Thane plukte de lokale bevolking de vruchten van deze investering. In 5 andere dorpen zijn ook dringend dergelijke evacuatiecentra nodig. Cordaid Mensen in Nood gaat samen met de organisatie Kalvi Kendra nog eens 5 centra bouwen. Uit de gelden van 2011 doneerde Sam s ,- voor dit project dat een looptijd zal hebben van drie jaar. Rainbowhomes in India: ,- WE Fashion schenkt vanaf 2007 haar restpartijen kleding en monsters uit Nederland en België aan Sam s Kledingactie. In het verleden werd de opbrengst van deze kleding geschonken aan een project voor straatkinderen in India, van Cordaid Mensen in Nood. Vanaf juli 2011 steunt WE Fashion een ander project in India, namelijk een project via de Partnership Foundation. Stichting Partnership Foundation is in 2002 opgericht door mensen uit het bedrijfsleven met als missie het structureel verbeteren van de leefomstandigheden en de toekomstmogelijkheden van straatkinderen in India. Partnership Foundation huisvest straatkinderen in zogenoemde Rainbow Homes. Alle Rainbow Homes in Bangalore zitten nu in de definitieve schoollocaties. De Homes groeien door van de start-up fase naar volwassen Homes. Streven was om eind van het jaar 2012 op zo'n 75 meisjes per Home te zitten. Marijke Willemse, contactpersoon bij WE Fashion, geeft aan dat de informatie-uitwisseling met de Partnership Foundation (PF) moeilijk verloopt. De vestiging van de PF in Nederland bestaat slechts uit 10 medewerkers. Deze kunnen de projectupdates niet goed bijhouden. Het project in India zal tenminste voor drie jaar door Sam s worden gesteund. Noodhulp in Congo (Project ): ,- De Democratische Republiek Congo, het op twee na grootste land van Afrika, heeft 64 miljoen inwoners. Het land kent lange en uiterst gewelddadige perioden van oorlog en conflict. In november 2012 laaide het geweld weer hoog op. De stad Goma werd in handen genomen door rebellen.

17 14 Meteen na de inname van Goma door de rebellen van M23 kwam Cordaid Mensen in Nood in actie voor de tienduizenden die voor het geweld op de vlucht waren geslagen. Sam s Kledingactie doneerde eenmalig euro voor het uitdelen van voedselpakketten aan gezinnen in Goma en Butembo. Deze gelden zijn vrijgemaakt uit de textielopbrengsten van In totaal heeft Cordaid Mensen in Nood hulppakketten uitgedeeld aan mensen. De pakketten bevatten onder andere zeil, een klamboe, dekens, emmers, zeep, tandpasta, tandenborstels, kook- en keukenspullen en waterzuiveringstabletten. Lokale hulporganisatie Caritas zorgde voor distributie ter plaatse.

18 15 HOOFDSTUK 5 INZAMELEN MET VRIJWILLIGERS, GEMEENTEN EN BEDRIJVEN 5.1 Inzamelmethoden Sam s Kledingactie zamelt op verschillende manieren kleding in. Naast de inzameling door middel van containers, depots en kledinginzamelacties, ontvangen of kopen wij regelmatig restpartijen van kleding- en schoenenzaken. Containers, depots en brengacties Op 31 december 2012 stonden er 135 containers in Nederland, had Sam s 220 depots en konden kledinggevers bij 755 inzamelpunten hun oude kleding inleveren. De kledinginzamelacties werden gehouden op 8 zaterdagen in het voor- en najaar en daarnaast waren er ook doordeweekse acties. Deze liepen van maart t/m juni en van september t/m november Daarnaast heeft Sam s huis-aan-huis acties georganiseerd in Helmond en Boekel en organiseerden vrijwilligers huis-aan-huis-acties in onder andere Abcoude en Beesd. Kleding uit het vrijwilligersnetwerk Het vrijwilligersnetwerk bij Sam s Kledingactie zorgt met haar depots en kledingacties - nog steeds voor het grootste aandeel aan ingezameld textiel. Sam s is erg trots op dit feit en onderscheidt zich op deze wijze van andere kledinginzamelaars. In december 2012 zetten 1120 vrijwilligers zich in voor Sam s. Dat is een daling van zo n 15% ten opzichte van Al een aantal jaren is een dalende de lijn te zien in het vrijwilligersaantal. Belangrijke oorzaak is de stijgende gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers. Om te zorgen dat het netwerk overeind blijft, is in 2011 een traject gestart met Movisie. Met de komst van Winny Keser, relatiemanager vrijwilligers, eind 2012, krijgt dit traject een vervolg. Winny heeft inmiddels een visie op vrijwilligers geformuleerd en tevens een nieuw beleid ontwikkeld. Dit zal onder andere resulteren in meer acquisitie bij scholen. Uitvoer van het nieuwe beleid start in Winny heeft samen met collega Jan Trum de Bossche Beursvloer bezocht. Dit leverde meerder contacten op en leidde in een paar gevallen tot een kledingopbrengst. Kleding uit de kleding- en schoenenbranche Steeds meer bedrijven uit de textielbranche ondernemen maatschappelijk verantwoord. Zij vinden het belangrijk dat de kleding niet bij het afval terecht komt, maar een tweede leven krijgt. Tevens is het voor hen belangrijk dat de kleding buiten de Europese Unie wordt afgezet. Van diverse kleine en grote bedrijven in de kleding- en schoenenbranche kreeg Sam s gratis kleding aangeboden. Het gaat dan onder meer om partijen kleding en schoenen, die vanwege nieuwe collecties minder courant zijn geworden of retour goederen. Ook oude bedrijfskleding wordt vaak gedoneerd. In 2012 kregen we onder andere van WE Fashion, Duthler, Suitable Herenkleding, Stichting Werk aan de Winkel en Nova Vita diverse partijen kleding binnen. Totaal ontvingen we kilo kleding. Dit is ongeveer evenveel als in Een deel van deze kleding was een werkelijke donatie; een deel kochten wij tegen een gunstige prijs in.

19 16 Inkoop van kleding Behalve dat Sam s partijen kleding opkoopt van kledingzaken wordt ook kleding opgekocht bij kringloopbedrijven. Vindingrijk Den Bosch is hierin het belangrijkste voorbeeld. Zo n 64% van het totaal aan ingekocht textiel komt van deze kringloop. In het geval van Vindingrijk heeft de kringloop de inzamelvergunning van de gemeente gekregen. Sam s Kledingactie heeft slechts een samenwerkingsafspraak. In 2012 werd in totaal kilo kleding ingekocht ten opzichte van kilo in Hiervan is direct toe te wijzen aan commerciële inkoop. De rest, een kleine kilo zit in de overloop tussen traditionele inzamelingen en het betalen van vergoedingen aan bijvoorbeeld verenigingen en scholen. Dit neemt toe, zoals hieronder te lezen is. Sam s zoekt ook samenwerkingen op met scholen, sportverengingen en diverse kleinschalige stichtingen. In plaats van dat de gehele opbrengst uit een georganiseerde actie of een geplaatste container in zijn geheel naar Cordaid Mensen in Nood gaat, is het ook mogelijk een inzamelvergoeding te ontvangen. Het gaat dan om een bedrag per ingezamelde kilo bestemd voor de school/vereniging. Eind 2012 is hier de term Sam-Sam actie aangehangen: de opbrengst wordt eerlijk verdeeld. Deze vorm van vrijwilligerswerk komt steeds vaker voor. Gemeenten In 2011 had Sam s in twee gemeenten een vergunning om kleding in te zamelen: in Noordwijk staan 8 containers en in Emmen 5 containers. In 2012 zijn daar de gemeente Boekel en Horst ad Maas bijgekomen. Met 5 containers in Boekel en 24 stuks in Horst ad Maas zijn zij samen goed voor ongeveer 300 ton textiel. De ingangsdatum van de vergunning in Horst ad Maas start net buiten 2012, en wel per januari In 2013 wordt ook een extra kledingcontainer in Noordwijk geplaatst. Inzameling mobiele telefoons in juni 2011 is Sam s Kledingactie een pilot gestart waarbij onderzocht is of de inzameling van mobiele telefoons van toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor de stichting. 44 Depots namen deel aan een testperiode welke in eerste instantie 6 maanden zou duren. In deze periode werden zo n duizend toestellen ingezameld. Onbedoeld is deze periode hierna verlengd met een jaar. Hoewel de telefooninzamelactie succesvol is gebleken, is besloten de logistieke afhandeling per januari 2013 door een andere organisatie te laten verzorgen. Hierbij is gekozen voor een overdracht aan GSM Retourplan. GSM retourplan is een stichting die zoveel mogelijk mobieltjes inzamelt en op een verantwoorde manier laat recyclen. 100% van de nettoopbrengst wordt daarbij gedoneerd aan Stichting Sam s Kledingactie.

20 Inzamelresultaten In totaal werd er in kilo kleding ingezameld en ingekocht. De kilo s zamelen we in via ons huidige vrijwilligersnetwerk, gemeenten, bedrijven maar ook in samenwerking met andere organisaties. Het inkopen van kleding en het geven van een inzamelvergoeding gebeurt op steeds grotere schaal. Over de afgelopen drie jaar is te zien dat de resultaten uit containerinzamelingen stijgen en dat ook de inkoop van kleding in opkomst is. De inzamelactiviteiten die de vrijwilligers op zich nemen, lopen terug in resultaat. Dit is te verklaren door het aantal vrijwilligers: dit loopt terug. Jaar Depots Containers Brengacties Inkoop Totaal ( Kilo ) Relatie met gemeenten en bedrijven Met de komst van nieuwe relatiemanagers heeft Sam s de focus kunnen leggen op het leggen van nieuwe contacten met gemeenten en bedrijven. Voor bedrijven in de kleding- en schoenenbranche is een waardevol contact gelegd met Zeeman en Scapino. Sam s behaalde contracten bij de gemeenten Boekel en Horst ad Maas. Verder werden vele contacten gelegd met betrokkenen in diverse segmenten van de branche. 5.4 Textielverwerking en logistiek De inzamellogistiek wordt centraal vanuit het kantoor in Den Bosch geregeld. De planners zorgen voor de lediging van de containers en het ophalen van kleding bij inzamelpunten en depots. Daarna komt bijna alle ingezamelde kleding terecht in onze loods waar opschoning plaatsvindt; al het afval wordt zoveel mogelijk verwijderd. Er vindt geen sortering plaats. Vervolgens worden kleding en schoenen verkocht aan verschillende sorteerbedrijven in binnen- en buitenland. Bij de inzamelingactiviteiten wordt samengewerkt met externe vervoerders die inzamelen in de drukkere periodes. 5.5 Marketing en Communicatie Sam s heeft met verschillende mensen en organisaties te maken. In de communicatie is er een onderscheid gemaakt in verschillende doelgroepen. Deze doelgroepen vereisen ieder een andere benadering: Gemeenten en andere overheden Bedrijven (kleding- en schoenenbranche) Vrijwilligers Kledinggevers

21 18 Nederlands publiek De pers Vakbladen Cordaid Er worden verschillende communicatiemiddelen ingezet om de doelgroepen op de hoogte te brengen van de kernactiviteiten van Sam s en van de projecten van Cordaid Mensen in Nood. Deze activiteiten moeten ook bijdragen aan een toenemende naamsbekendheid. Folders Naast de algemene folder zijn er folders beschikbaar voor bedrijven, gemeenten en bestaat er een folder voor de Maatschappelijke Stage bij Sam s. De folders voor bedrijven en gemeenten wordt in de praktijk nog weinig gebruikt voor acquisitie. De algemene folder is inmiddels sterk verouderd en is sinds eind 2012 niet meer up to date. Eind 2012 heeft Sam s Kledingactie namelijk haar inzamelbeleid aangepast (zie inzamelbeleid). In 2013 zal gekeken worden naar een nieuwe folder die naast algemene informatie over Sam s ook direct kan dienen als een handleiding voor nieuwe vrijwilligers. Momenteel ontvangen nieuwe vrijwilligers een losse brief met handleiding. Deze is niet overzichtelijk en niet professioneel. De folder voor maatschappelijke stage krijgt in 2013 waarschijnlijk ook een meer eigentijdse uitstraling. Dit is tijdens dit schrijven, eind januari 2013, besproken. Website Onze website is een belangrijk communicatiemiddel. Op de website worden de doelgroepen aangesproken. Hier wordt duidelijk wie Sam s is, wat we doen, hoe we het doen en met welke partijen we dit realiseren. De website is bedoeld om mensen te activeren om mee te helpen, maar tevens om hen te informeren over de projecten en hen bewust te maken dat kleding niet in het afval thuishoort. Gemiddeld ontvangt maandelijks bezoekers. Dit is een stijging van 40% ten opzichte van Van dit totaal is 86% een unieke bezoeker. Dit zijn het aantal unieke personen die die de website bezoeken binnen de periode van een maand. Terugkerende bezoekers of personen die meerdere pagina s bezoeken, worden slechts eenmaal geteld als unieke bezoeker. In 2011 was ongeveer 74% van de bezoekers uniek. Gemiddeld is 3% van het verkeer naar de website, direct verkeer en komt 95% via een zoekmachine op de website terecht. Nieuwsbrieven en mailings Twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar, komt er een nieuwsbrief uit voor alle relaties. Hierin wordt gecommuniceerd met alle doelgroepen tegelijk. Naast de papieren nieuwsbrief, is er ook een digitale nieuwsbrief die ieder kwartaal wordt verstuurd. Via de website kan ieder zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Ter promotie van de advertentie voor de NRC Charity Award van NRC werd een extra digitale mailing verstuurd. Hierin werd gevraagd te stemmen op onze creatie. Lees hierover meer onder overige communicatiemiddelen. Een papieren mailing ging rond naar deelnemende vrijwilligers van de in 2011 opgezette pilot voor inzameling van mobiele telefoons. Besloten is deze inzameling per januari 2013 over te dragen aan GSM Retourplan.

22 19 Social Media Eind 2011 is er een traject gestart rond Social Media. Sinds het najaar van 2011 zijn we dagelijks te vinden op Twitter en sinds maart 2012 heeft Sam s een Facebookaccount. Via deze weg kunnen wij op een meer persoonlijke en directe wijze verbinding krijgen met onze doelgroepen. Daarbij is Twitter met name geschikt voor zakelijke berichten en heeft Facebook een iets meer informeel karakter. Eind januari 2013 telde Sam s Twitteraccount 207 volgers en het Facebookaccount 64 volgers (likes). Twitter telt meer volgers omdat hier naast vrijwilligers en kledinggevers veel zakelijke contacten maar ook concullega s zitten; deze gebruiken Twitter over het algemeen actief. Facebookgebruikers zijn moeilijker te bereiken omdat Facebook vooral een platform is voor vrienden en familieleden. Sam s heeft met haar 64 likes wel de mogelijkheid insights te bekijken. Dit zijn overzichten van (onder andere) het aantal mensen dat wekelijks bereikt wordt met de geplaatste berichten. Als een bericht gedeeld wordt, kunnen namelijk ook de contacten van de desbetreffende volger bereikt worden. In week 4 van 2013 heeft het account een bereik van slechts 67 personen. Dit is in 2012 echter veel hoger geweest maar Facebook heeft de zichtbaarheid van bedrijven op Facebook eind 2012 helaas bemoeilijkt. Richtlijnen voor het gebruik van Social Media binnen Sam s kunnen medewerkers terugvinden op de S- Schijf. Advertenties In 2012 is met name geadverteerd ter ondersteuning van de activiteiten op het gebied van acquisitie bij gemeenten en bedrijven. In het vakblad Afval! verscheen in oktober een twee pagina tellende advertorial inclusief coverfoto met betrekking tot het behalen van de ISO certificaten en Sam s relatie met gemeente Noordwijk en de Maeregroep. Daarnaast werd advertentieruimte ingekocht waarvan we in 2013 nog twee plaatsen tegoed hebben. Ook in het Afval! Jaarboek 2012 is Sam s vermeld. Bij cbw Mitex verlengden wij in 2012 de banner op de website van cbw Mitex en lieten wij twee advertenties plaatsen in InDetail: een ledenblad met een oplage van exemplaren dat verschijnt onder woon- en modeondernemers. Ook is een pagina ingekocht in het Fashion Jaarboek 2013, deze verschijnt januari De vermelding in de Goudengids is opgezegd omdat deze papieren versie nauwelijks gebruikt wordt en mensen over het algemeen op internet adressen en gegevens opzoeken. Persberichten Een persbericht wordt verstuurd voor aanvang van elke kledinginzamelactie. Dit persbericht wordt tweemaal naar de media verstuurd. Door middel van de persberichten laat Sam s zien dat mensen op een gemakkelijke manier een steentje kunnen bijdragen aan het goede doel door het inleveren van gebruikte kleding. De lokale acties worden ondersteund door posters en flyers. Hierin is Sam s afhankelijk van de vrijwilliger. Voor grote brengacties zoals in Edam en Wassenaar en de huis-aan-huis in Helmond zijn in 2012 folders verspreid. Overige communicatiemiddelen In 2012 is een wijziging aangebracht in het inzamelbeleid. Waar textielinzamelaars voorheen uitsluitend draagbaar textiel inzamelden, stellen met name gemeenten steeds vaker de eis dat ook versleten textiel wordt ingezameld. Dit dankzij de toenemende aandacht voor recycling waarbij versleten kleding een tweede leven kan krijgen, bijvoorbeeld als poetslap of vulling voor een matras. Deze ontwikkeling sluit goed aan bij onze milieudoelstelling omtrent hergebruik. Om deze wijziging in het inzamelbeleid duidelijk te communiceren naar

23 20 de kledinggever werden in december de communicatie-uitingen van Sam s Kledingactie aangepast. Er werd een nieuw, geïllustreerd containerplaatje gemaakt waarop duidelijk zichtbaar is wat Sam s wel en niet inzamelt en de tekst op de klep van kledingcontainers werd aangepast door het toevoegen van de sticker: Vanaf heden zamelen wij ook versleten textiel in. Sam s benadrukt in haar inzamelbeleid echter dat mensen en projecten het beste geholpen kunnen worden met goede, draagbare kleding. In juni nam Sam s deel aan de wedstrijd om de NRC Charity Award georganiseerd door het NRC. Deelname aan de NRC Charity Challenge 2012 stond open voor alle charitatieve instellingen die ingeschreven staan in de goede doelendatabank van de Kennisbank Filantropie. Uitdaging was het ontwerpen van de meest mooie, meest indrukwekkende of meest pakkende advertentie. Sam s kwam met een ontwerp van een waterkraan opgebouwd uit ingezamelde kleding. Helaas viel Sam s niet in de prijzen. In plaats van een standaard kerstkaart is in 2012 een speciaal jubileumboekje ontwikkeld voor vrijwilligers en relaties van Sam s: De geschiedenis van 45 jaar kledinginzameling. Dit boekje bespreekt de geschiedenis van Sam s aan de hand van persoonlijke notities van oudvrijwilligster mevrouw Fokkens uit Arnhem. Haar kleinkinderen stuurden in 2012 haar logboeken toe. Dit boekje kan voor vrijwilligers tevens als notitieboekje dienen tijdens de kledinginzameling.

24 21 HOOFDSTUK 6 CBF EN VERANTWOORDINGSVERKLARING Sam s Kledingactie heeft het CBF-keur tot november Omdat het CBF eenzijdig de regeling heeft aangepast zal het na het verlopen van het huidige keurmerk vrijwel onmogelijk zijn te voldoen aan de nieuwe regeling, die inhoudt dat minstens 75% van de bruto opbrengst aan de doelstelling moet worden besteed. Over de consequentie moeten we nu al gaan nadenken. De vraag is overigens wel of vergunningverleners, met name gemeenten tegen die tijd nog hechten aan het bezit van het CBF-keur bij de inzamelaars. Verantwoordingsverklaring Sam s Kledingactie werkt volgens de regelgeving zoals die door het CBF wordt gehanteerd. Dit verslag is geschreven volgens de Richtlijn 650 voor Fondsenwervende instellingen. Toezicht houden, besturen en uitvoeren Inmiddels hebben we een jaar gewerkt met de nieuwe structuur die in 2011 is gecreëerd. Via personele unie vormen de vijf natuurlijke personen het bestuur van Sam s Kledingactie en zijn zij tevens de enige aandeelhouder van Charity Trading. De bestuursleden hebben geen banden, zakelijk, noch persoonlijk met Sam s Kledingactie of met Charity Trading. Het externe toezicht op de fiscale aspecten van de herstructurering wordt door de belastingdienst uitgevoerd. Met name op het terrein van ANBI en VPB worden jaarlijks controles uitgeoefend. In het najaar van 2012 heeft de Belastingdienst ingestemd met de vorming van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting van Sam s en Charity Trading. Door statutaire vastlegging is de relatie tussen Sam s Kledingactie en Charity Trading beschreven. Hierdoor is met instemming van de fiscus de status van beide rechtspersonen bepaald ten aanzien van BTW, ANBI en VPB. De verantwoordelijkheid van de uitvoering is gedelegeerd naar de directeur, die ook directeur van Charity Trading is. Hij is in loondienst en houdt de status van statutair directeur. Het bestuur heeft de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en mandaten vastgelegd in het directiereglement. Dit reglement, is vastgesteld in de bestuursvergadering van 21 februari Het wordt gebruikt naast het document waarin de financiële bevoegdheden van de directeur in 2006 al zijn vastgesteld. De directeur rapporteert en legt verantwoording af over de uitvoering, de resultaten en het gevoerde beleid aan het bestuur. Besteding van middelen Ook in 2012 zal Sam s Kledingactie minimaal 90 % van de middelen die beschikbaar zijn voor de doelstelling, besteden aan projecten van Cordaid/Mensen in Nood. Hierbij wordt in aanmerking genomen dat reeds euro is besteed aan een auto voor leerlingenvervoer als afsluiting van het project van School nr. 8 in Kharkow, Oekraïne en euro aan de Partnership Foundation met hun Rainbowhomes in India. Verder zal op aanwijzing van financieel adviseurs, mede gezien de onzekere situatie met betrekking tot de ontwikkelingen in de branche de komende jaren, het eigen vermogen verhoogd worden naar euro. Stakeholders In 2011 is een begin gemaakt met beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hiermee wordt structuur aangebracht in onze activiteiten, onder meer in de relatie met de stakeholders. We noemen onder andere Cordaid Mensen in Nood, vrijwilligers, kledinggevers, overheden, toezichthouders. Sam s Kledingactie gaat actief

Jaarverslag 2016 SAMEN GOED VOOR ELKAAR

Jaarverslag 2016 SAMEN GOED VOOR ELKAAR Jaarverslag 2016 SAMEN GOED VOOR ELKAAR INHOUD 1 HOOFDLIJNEN 2016 2 SAM S KLEDINGACTIE 3 ORGANISATIE 4 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN, ARBO-EN KWALITEITSMANAGEMENT 5 MARKTONTWIKKELINGEN EN BELEID

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Wat doe jij voor een ander? Tijdens de maatschappelijke stage zet je je in voor een ander en voor je omgeving. Je doet dat via vrijwilligerswerk. Je kunt op heel veel verschillende

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Grip op de Toekomst. Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood

Jaarverslag 2013. Grip op de Toekomst. Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood Jaarverslag 2013 Grip op de Toekomst Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood 26 mei 2014 COLOFON DIT JAARVERSLAG IS EEN UITGAVE VAN Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood TEKST EN REDACTIE Sam s Kledingactie

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding 5

INHOUD. 1. Inleiding 5 2 INHOUD 1. Inleiding 5 2. SWOT-Analyse De Recyclemanager 6 2.1 Algemene SWOT-Analyse 6 2.2 Kleding & Textiel SWOT-Analyse 9 2.3 Confrontatie 11 2.4 Verbeteringen 12 3. Voorstel Kleding Recycling Website

Nadere informatie

Voedselbank de Ronde Venen. Eendracht 6. 3641ML Mijdrecht. www.voedselbankderondevenen.nl

Voedselbank de Ronde Venen. Eendracht 6. 3641ML Mijdrecht. www.voedselbankderondevenen.nl De missie van stichting Voedselbank de Ronde Venen is het tegengaan van verborgen armoede en bijdragen aan het basislevensonderhoud van individuen en gezinnen die hier zelf niet voldoende in kunnen voorzien.

Nadere informatie

Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food

Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food Jaarverslag Plenty Food Nederland 2012 tot 18 mei 2012 Plenty Food Inhoudsopgave 1 Over Plenty Food... 3 1.1 Juridische structuur... 3 1.2 Statutaire doelstelling... 3 1.3 Bestuur... 3 1.4 Personeel en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 SAM S KLEDINGACTIE ZAMELT TEXTIEL IN VOOR CORDAID MENSEN IN NOOD KLEINE MOEITE, GROOT GEBAAR WORD VRIJWILLIGER

JAARVERSLAG 2014 SAM S KLEDINGACTIE ZAMELT TEXTIEL IN VOOR CORDAID MENSEN IN NOOD KLEINE MOEITE, GROOT GEBAAR WORD VRIJWILLIGER JAARVERSLAG 2014 SAM S KLEDINGACTIE ZAMELT TEXTIEL IN VOOR CORDAID MENSEN IN NOOD KLEINE MOEITE, GROOT GEBAAR WORD VRIJWILLIGER INHOUDSOPGAVE HOOFDLIJNEN 2014 1 VOORWOORD 2014, SAMEN STERK... 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Stichting Time to Help Nederland Hang 4 3011 GG Rotterdam info@timetohelp.nl www.timetohelp.nl Inschrijvingsnummer KVK : 55404073 RSIN/Fiscaalnummer: 851692357

Nadere informatie

Sam S NIEUWSBRIEF #10 NAJAAR 2011. in dit Nummer:

Sam S NIEUWSBRIEF #10 NAJAAR 2011. in dit Nummer: #10 Sam S NIEUWSBRIEF NAJAAR 2011 in dit Nummer: 400.000 flyers voor meer kilo s Onopgemerkte vooruitgang in Kenia Duthler en Sam s slaan handen weer ineen Afscheid van Sam s grootste depot Oprichting

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting BarmHartBox

Jaarverslag Stichting BarmHartBox Jaarverslag 2012 Stichting BarmHartBox [Geef de naam van het bedrijf op] Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie, visie en kernwaarden... 2 3. Activiteiten... 3 4. Werkplaats Den Haag... 4 5. Toekomst BHB...

Nadere informatie

Versie : 1.2 Datum: 12-03-2015. Beleidsplan 2015-2016

Versie : 1.2 Datum: 12-03-2015. Beleidsplan 2015-2016 Versie : 1.2 Datum: 12-03-2015 Beleidsplan 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Missie en Doelstelling 4 1.1 Missie 4 1.2 Doelstelling 4 2. Identiteit 5 3. Organisatie Structuur 6 3.1 Algemeen 6 3.2

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WAKIBI 2019

BELEIDSPLAN WAKIBI 2019 BELEIDSPLAN WAKIBI 2019 Wakibi Samen 1 wereld zonder armoede Microfinanciering voor ondernemers in ontwikkelingslanden Inhoudsopgave 1. Introductie. 1 2. Visie & Missie. 1 3. Doelstellingen 2 4. Organisatie..

Nadere informatie

jaarverslag 2009 gefocust 2009 in!

jaarverslag 2009 gefocust 2009 in! jaarverslag 2009 gefocust 2009 in! Hoofdlijnen 2009 Ruim 3,1 miljoen kilo kleding ingezameld Sam s Kledingactie heeft in 2009 ruim 3,1 miljoen kilo kleding ingezameld via containers, depots en via brengacties.

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2019 Kinderboerderij de Veldhoeve Plaats Helmond Datum 13-05-2015 Opdrachtgever Kinderboerderij de Veldhoeve Opgesteld door WBV Volksbelang Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Organisatie...

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2014 Stichting Terima Kasih Plaggeberg 27 (postadres) 3956 BK Leersum KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 Algemeen Stichting Vrienden van de Sisters of Nazareth-Haifa is opgericht op 5 oktober 2011. De initiatiefnemers raakten betrokken

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding 1.1 Motivatie 1.2 Missie 1.3 Doelstelling 1.4 Doelgroep 1.5 Kenmerken van World of Wildlife 2. Organisatie 2.1 Organisatie structuur 2.2 Beloningsbeleid

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 02 Inhoud Inhoud Inleiding Visie en Missie Projecten Aanpak Toekomst p. 3 p 3 p. 4 p. 4 p. 7 03 Inleiding Visie en Missie Inleiding EducAIDed streeft naar goed onderwijs voor iedereen.

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Inhoudsopgave:

Jaarplan 2016 Inhoudsopgave: Jaarplan 2016 Inhoudsopgave: Missie en kerndoel Subdoelen om kerndoel te bereiken Doelen en acties 2016 naar aanleiding van de subdoelen Begroting Missie en kerndoel Heerenveen brengt een beweging op gang

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2013 Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Beleidsplan 2015-2016. Beschermende Woonvorm De Reling

Beleidsplan 2015-2016. Beschermende Woonvorm De Reling Beleidsplan 2015-2016 Beschermende Woonvorm De Reling Inhoudsopgave Voorwoord... 4 1. De organisatie... 4 1.1. Missie en Visie... 4 1.2. Raad van Bestuur... 4 1.3. Raad van Toezicht... 5 1.4. Vergadercyclus...

Nadere informatie

Vereniging. Hergebruik Voor Ontwikkelingswerk

Vereniging. Hergebruik Voor Ontwikkelingswerk Vereniging Hergebruik Voor Ontwikkelingswerk HVO Beleidsplan 2014-2020 Vereniging Hergebruik Voor Ontwikkelingswerk Pagina 1 Inhoudsopgave Titel Pagina Inleiding 2 Doelstellingen 3 Beleid inrichting van

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 PUBLICATIE BETREFFENDE KALENDERJAAR 2012 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl

Nadere informatie

Groei door ontwikkeling

Groei door ontwikkeling Sam s Kledingactie: Groei door ontwikkeling Beleidsplan 2017-2019 SAMEN GOED VOOR ELKAAR INHOUD 1 VISIE OP DE MARKT: VRAAG EN AANBOD 2 SAM S KROONJUWELEN: ONZE VRIJWILLIGERS 3 OP ZOEK NAAR VOLUME: SAMENWERKINGSVERBANDEN

Nadere informatie

Stichting Marianne Center

Stichting Marianne Center Stichting Marianne Center Beleidsplan 2010-2012 Stichting Marianne Center Margriet 19 7772 NC Hardenberg 0523-264845 Bestuur: Dhr. N. van Vuuren, Mevr. M. Janssen, Mevr. T. Velvis Website: www.mariannecenter.org

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen - 0 - Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen Inhoud Blz. 1 Algemeen 1 2 Lidmaatschap 1 3 Geldmiddelen 1 4 Bestuur 2,3 5 Ledenvergadering 3 6 Onderafdelingen 4 7 Beheerders schap 5

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Smile on a Face

Beleidsplan Stichting Smile on a Face Beleidsplan Stichting Smile on a Face 2016-2018 Beleidsplan Stichting Smile on a Face Januari 2016 Page 2 of 9 INHOUD: 1 VOORWOORD... 3 2 DOELSTELLINGEN VAN DE STICHTING... 3 2.1 MISSIE EN DOEL... 3 2.2

Nadere informatie

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2014. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2014. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2014 Voorwoord De nieuwe publicatieplicht voor een ANBI-status geeft vooral bij kleinere NGO s, zoals de Stichting Emda, nogal extra administratieve en organisatorische

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE BELEIDSPLAN Stichting MAGO CARE april 2013 Stichting Mago Care Magocare.org E-mail: info@magocare.org Bank: 60.25.06.492 Mago Care is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2018 NETWERK NIEUW ROTTERDAM 1 INLEIDING Dit beleidsplan is op 23-11-2017 vastgesteld door het bestuur van stichting Netwerk Nieuw Rotterdam. 1.1 Bestuursleden Voorzitter: Piet Boekhoud

Nadere informatie

Voorwoord. Maartensdijk, januari 2018

Voorwoord. Maartensdijk, januari 2018 Voorwoord Ook al voor de officiële de oprichting in 2004 van Stichting Ruiterweekend Gehandicapten is het jaarlijkse ruiterweekend georganiseerd voor een groeiend aantal deelnemers. Inmiddels zijn de bezoekersaantallen

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014

Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 Stichting Paraplu Nepal Januari 2014 Beleidsplan 2014 1. Introductie... 2 2. Doelstelling... 2 3. Projecten... 3 4. Bestuursorganisatie... 4 5. (Financieel) beleid... 4 6. Doelgroep...

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 11 december 2014 INLEIDING Dit reglement is opgesteld ingevolge artikel 12 lid 5 en 12 van

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 2. TERUGBLIK OP HET JAAR 2014 2.1 INTERNE BESTUURLIJKE ORGANISATIE 2.1.1 BESTUUR 2.1.2 COORDINATIE 2.2

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING TALUD

BELEIDSPLAN STICHTING TALUD BELEIDSPLAN STICHTING TALUD Amsterdam, juli 2014 1 INHOUDSOPGAVE 1. De stichting... 3 1.1 Gegevens... 3 1.2 Het bestuur... 3 1.3 ANBI... 3 2. Missie, visie, doelstellingen... 4 2.1 Missie... 4 2.2 Visie...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN MSVN-FRYSLÂN

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN MSVN-FRYSLÂN BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN MSVN-FRYSLÂN Meerjarenbeleidsplan 2016 2019 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan 2016-2019 van Stichting Vrienden van MSVN-Fryslân. In dit beleidsplan staan de activiteiten

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Beleidsplan (Samenvatting)

Beleidsplan (Samenvatting) Beleidsplan 2016-2020 (Samenvatting) Inhoud 1 Over Stichting Congo... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Visie... 3 1.2 Werkgebied... 3 2 Projecten... 3 3 Werkwijze... 4 4 Financiën... 5 5 Vermogen... 5 6 Planning...

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering)

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) FUNCTIEPROFIEL VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) April 2016 DE ORGANISATIE Stichting is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zich wereldwijd richt

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WAKIBI 2017

BELEIDSPLAN WAKIBI 2017 BELEIDSPLAN WAKIBI 2017 Wakibi Samen 1 wereld zonder armoede Microfinanciering voor ondernemers in ontwikkelingslanden Inhoudsopgave 1. Introductie. 1 2. Visie & Missie. 1 3. Doelstellingen 2 4. Organisatie..

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting A voor Afrika. Juni 2019

Beleidsplan. Stichting A voor Afrika. Juni 2019 Beleidsplan Stichting A voor Afrika Juni 2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemene gegevens... 3 3. Missie en visie... 4 4. Doelstelling... 4 3.1. Mayoka Primary School Tanzania... 4 3.2. Noodhulp

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 JAARPLAN 2015

JAARVERSLAG 2014 JAARPLAN 2015 JAARVERSLAG 2014 & JAARPLAN 2015 STICHTING HELPING HANDS KENIA INHOUD Doelstelling & missie 3 Jaarverslag 2014: wat hebben we bereikt? 5 Kenia 5 Werkzaamheden Kenia-team Lopende projecten Nederland 6 Fondsenwerving

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Talud

Beleidsplan Stichting Talud Beleidsplan Stichting Talud 1. De stichting 1.1 Gegevens Stichting Talud is gevestigd op: Strawinskylaan 653 1077 XX Amsterdam De formele oprichting van de Stichting heeft plaatsgevonden op 13 september

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Stichting Matthias. Colofon Uitgave: Stichting Matthias Inhoud: bestuur Stichting Matthias

Jaarverslag 2011. Stichting Matthias. Colofon Uitgave: Stichting Matthias Inhoud: bestuur Stichting Matthias Jaarverslag 2011 Colofon Uitgave: Stichting Matthias Inhoud: bestuur Stichting Matthias Postadres: Postbus 277 1970 AG IJmuiden Telefoon: 06-22840270 Fax 084-7289657 Email: info@stichting-matthias.nl Opgericht

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Hart voor Hongarije

Jaarverslag 2014. Stichting Hart voor Hongarije Jaarverslag 2014 Stichting Hart voor Hongarije Inhoud 1. Voorwoord 2. Aanleiding en achtergrond 3. Acties vanuit Nederland 4. Acties vanuit Hongarije 5. Visie op de toekomst Bijlage: Financieel jaarverslag

Nadere informatie

Beknopt Jaarverslag

Beknopt Jaarverslag Stichting Emda 1 Beknopt Jaarverslag 2014-2015 Operations Netherlands Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2015 Voorwoord 2 De publicatieplicht voor de ANBI-status geeft vooral bij de kleinere NGO s, zoals

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Voorwoord. Activiteiten. Publiciteit. Externe contacten. Interne contacten. Financiën. Conclusies en aanbevelingen

Inhoudsopgave: Voorwoord. Activiteiten. Publiciteit. Externe contacten. Interne contacten. Financiën. Conclusies en aanbevelingen Stichting Earlybirds fotografie Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave: Voorwoord Activiteiten Publiciteit Externe contacten Interne contacten Financiën Conclusies en aanbevelingen Voorwoord Earlybirds fotografie

Nadere informatie

Stichting Samburu Child Support www.samburuchild.com - info@samburuchild.com ABN AMRO 43.79.68.553 KvK 18084586 Lassuslaan 97, 3723 LJ Bilthoven

Stichting Samburu Child Support www.samburuchild.com - info@samburuchild.com ABN AMRO 43.79.68.553 KvK 18084586 Lassuslaan 97, 3723 LJ Bilthoven JAARVERSLAG STICHTING SAMBURU CHILD SUPPOR T 2015 1 Jaarverslag Stichting Samburu Child Support 2015 1. Voorwoord Dit document betreft het jaarverslag van Stichting Samburu Child 2015. Dit verslag is een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VAN HUYKELOM 2016-2017

BELEIDSPLAN STICHTING VAN HUYKELOM 2016-2017 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van Stichting van Huykelom van de Pas, handelend onder de namen ABT Foundation en Stichting van Huykelom. De Stichting is opgericht en notarieel geregistreerd op 17

Nadere informatie

Stichting Lunga Foundation. ANBI-Beleidsplan 2014

Stichting Lunga Foundation. ANBI-Beleidsplan 2014 Stichting Lunga Foundation ANBI-Beleidsplan 2014 Versie 1.0 Inleiding Het jaar 2013 stond in het teken van de oprichting van Stichting Lunga Foundation. Met overtuiging en trots is Stichting Lunga Foundation

Nadere informatie

Voorwoord... 3. 1. Resultaten 2013... 4. 1.1 Fondsenwerving... 4. 1.2 Cliënten... 4. 1.3 Doorverwijzers... 5

Voorwoord... 3. 1. Resultaten 2013... 4. 1.1 Fondsenwerving... 4. 1.2 Cliënten... 4. 1.3 Doorverwijzers... 5 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Resultaten 2013... 4 1.1 Fondsenwerving... 4 1.2 Cliënten... 4 1.3 Doorverwijzers... 5 1.4 Public Relations en communicatie... 6 2. Organisatie... 7 2.1

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Sam s Kledingactie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Sam s Kledingactie Maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Sam s Kledingactie Volgens de internationale richtlijn ISO 26000 In het kader van de NEN NPR 9026 Praktijknorm voor zelfverklaring ISO 26000 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. van

Huishoudelijk Reglement. van Huishoudelijk Reglement van Versie: 1.1 Vastgesteld door bestuur d.d.: 29 december 2013 Inhoudsopgave A. STICHTING EMETOFOBIE BESTUURLIJK... 3 I. ALGEMEEN... 3 II. DOELSTELLING VAN STICHTING EMETOFOBIE:...

Nadere informatie

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Instruerend Bestuur (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1.

Nadere informatie

1. Inleiding. Wij wensen u veel leesplezier! Bestuur van Stichting Kwasa. Robert Verboon Daniëlle van der Zande Esther de Vreede

1. Inleiding. Wij wensen u veel leesplezier! Bestuur van Stichting Kwasa. Robert Verboon Daniëlle van der Zande Esther de Vreede Jaarverslag 2009 Inhoud 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van Stichting Kwasa. Met dit document willen wij donateurs en andere geïnteresseerden inzicht bieden in de werkzaamheden en financiën van

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Kids2School 2014 2016

Beleidsplan Stichting Kids2School 2014 2016 Beleidsplan Stichting Kids2School 2014 2016 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Kids2School voor de jaren 2014-2016. Het plan omvat een overzicht van de doelstelling(en) en activiteiten

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Stichting Hart op Weg. Drukker: G. van der Schoot en A. Verhoof

JAARVERSLAG. Stichting Hart op Weg. Drukker: G. van der Schoot en A. Verhoof JAARVERSLAG Uitgever: Stichting Hart op Weg Drukker: Fotograaf: Vormgeving: Tekstschrijver: G. van der Schoot en A. Verhoof A. Verhoof A. Verhoof Titel: Jaarverslag Naam: Stichting Hart op Weg Jaar: 2015

Nadere informatie

SAM S NIEUWSBRIEF #13. voorjaar 2013 IN DIT NUMMER:

SAM S NIEUWSBRIEF #13. voorjaar 2013 IN DIT NUMMER: SAM S NIEUWSBRIEF voorjaar 2013 #13 IN DIT NUMMER: Nieuwe samenwerking Dimoda Kids Steun aan nieuw project in Zuid-India Breiactie Save the Children verlengd Vruchtbaar bezoek SP aan Sam s Kledingactie

Nadere informatie

Beleidsplan 2017 en volgende jaren

Beleidsplan 2017 en volgende jaren Beleidsplan 2017 en volgende jaren Stichting Poncho p/a Wim Sonneveldstraat 93 5144 ZP Waalwijk www.ponchowaalwijk.nl K.v.K. inschrijfnr.: 1800880427 ANBI fiscaalnr.: 8153.55.518 Bankrek.nr.: NL95RABO0115986677

Nadere informatie

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018 STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2017/2018 Dapper Dagboek Dapper Dagboek INHOUDSOPGAVE Beleidsplan Jouw Dagboek, jouw verhaal Organisatie Ziekenhuizen Vrijwilligers Acties Financiën Communicatie Eindwoord

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Karakter

Stichting Vrienden van Karakter Stichting Vrienden van Karakter Jaarverslag 2014 Bestuursleden Vrienden van Karakter: dhr. drs. M. Krijgsheld dhr. P. Niesink mw. M. Verhoeven mw. drs. C. van Zijp Contactpersonen Karakter: mw. drs. B.

Nadere informatie

Stichting So Logical Foundation

Stichting So Logical Foundation Stichting So Logical Foundation BELEIDSPLAN 2015-2016 Stichting So Logical Foundation Postbus 5823 1410 GA Naarden Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 6 4. Organisatie 7 5. Financiën

Nadere informatie

Activiteiten verslag 2013

Activiteiten verslag 2013 Activiteiten verslag 2013 Voorwoord Stichting Talud richt zich op het ondersteunen van kleinschalige integrale kinderprojecten die voor ogen hebben de zelfredzaamheid van kinderen te vergoten. Dit doet

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Inhoudsopgave:

Jaarplan 2015 Inhoudsopgave: Jaarplan 2015 Inhoudsopgave: Missie en kerndoel Subdoelen om kerndoel te bereiken Doelen en acties 2015 naar aanleiding van de subdoelen Begroting Missie en kerndoel Heerenveen brengt een beweging op gang

Nadere informatie

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016

Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016 Stichting Odanadi NL Meerjarenplan 2013 2016 Meerjarenplan 2013 2016 / Stichting Odanadi NL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. Terugblik 4 3. Missie en visie 4 4. en doelstellingen. 4 4.1 De basis verstevigen.

Nadere informatie

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013

Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children Hagestein, juli 2013 Beleidsplan Joy for Children juli 2013-1- Samenvatting Stichting Joy for Children beheert in India zes zorg- en onderwijscentra, waar 445 kinderen kleding,

Nadere informatie

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you.

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you. ALGEMENE GEGEVENS INSTELLING Naam instelling Stichting kans4you Adres Edelherweg 121 Postcode Website 1338 JS Almere www.kans4you.eu KvK 32141926 BESTUURSAMENSTELLING Voorzitter Secretaries Penningmeester

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Thalente

Jaarverslag Stichting Thalente Jaarverslag Stichting Thalente 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Thalente 2.1 Missie Thalente 4 2.2 Dichtbij de projecten 4 2.3 Werkwijze 4 2.4 ANBI 5 3. De Projecten 5 3.1 Afgesloten projecten 5 3.2

Nadere informatie

Beleidsplan Fund My Charity Work. Help one, help many

Beleidsplan Fund My Charity Work. Help one, help many Beleidsplan 2017 Fund My Charity Work Help one, help many We believe that one individual act can have a strong positive ripple effect, so when you empower one you empower many. That s why we started Fundmycharitywork.com,

Nadere informatie

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014

STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014 STICHTING DAPPER KIND BELEIDSPLAN 2013/2014 Dapper Dagboek Dapper Dagboek INHOUDSOPGAVE Beleidsplan Jouw Dagboek, jouw verhaal Organisatie Ziekenhuizen Vrijwilligers Acties Financiën Communicatie Eindwoord

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 STICHTING NACHAMU NACHAMU AMI

BELEIDSPLAN 2015 STICHTING NACHAMU NACHAMU AMI BELEIDSPLAN 2015 STICHTING NACHAMU NACHAMU AMI December 2014 1) INHOUDSOPGAVE 1) Inhoudsopgave... 1 2) Algemeen en achtergronden... 2 3) Situatie per heden... 2 4) Logistiek binnenland... 3 5) Logistiek

Nadere informatie

Healthy Water 4 A Healthy Life

Healthy Water 4 A Healthy Life JAARVERSLAG 2012 Healthy Water 4 A Healthy Life Inhoudsopgave Voorwoord...2 Visie, Missie en Doelstelling...3 Visie...3 Missie...3 Doelstellingen...3 Nigeria...4 Toelichting...4 Malawi...4 Toelichting...4

Nadere informatie

Activiteiten verslag 2014

Activiteiten verslag 2014 Activiteiten verslag 2014 Voorwoord Stichting Talud richt zich op het ondersteunen van kleinschalige integrale kinderprojecten die voor ogen hebben de zelfredzaamheid van kinderen te vergoten. Dit doet

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging voor Beleidsonderzoek

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging voor Beleidsonderzoek HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging voor Beleidsonderzoek Hoofdstuk 1 t/m 5 vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering d.d. 13 november 2003 Hoofdstuk 6 vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

November 2015. Beleidsplan Stichting UICF 2015-2018

November 2015. Beleidsplan Stichting UICF 2015-2018 November 2015 Beleidsplan Stichting UICF 2015-2018 Voorwoord Dit beleidsplan bevat de omschrijving van de activiteiten en doelstellingen van Stichting UICF. Dit beleidsplan is geschreven voor alle betrokkenen

Nadere informatie

jaarverslag 2015 l 2016

jaarverslag 2015 l 2016 2016 jaarverslag 2015 l 2016 Voorwoord In december 2015 is VFM succesvol geauditeerd op haar MVO activiteiten volgens het model van de MVO wijzer. Een mooie mijlpaal waar een voorbereiding en een vervolg

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

Rob Boers CSU John Bos CSU

Rob Boers CSU John Bos CSU Rob Boers CSU John Bos CSU ... 3... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6... 6... 7 2 CSU staat met zijn activiteiten midden in de maatschappij. Onze diensten bevorderen de gezondheid, het welzijn en daarmee

Nadere informatie

Algemene informatie stichting ElizaYo. adres : Donk 38 postcode : 8266 JC

Algemene informatie stichting ElizaYo. adres : Donk 38 postcode : 8266 JC stichtingsplan Algemene informatie stichting ElizaYo adres : Donk 38 postcode : 8266 JC plaats : Kampen telefoonnummer : 038-3318026 emailadres : post@elizayo.nl website : www.elizayo.nl oprichtingsdatum:

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 DESTINO. stichting. Geef een kind de toekomst! WWW.STICHTINGDESTINO.COM

JAARVERSLAG 2013 DESTINO. stichting. Geef een kind de toekomst! WWW.STICHTINGDESTINO.COM JAARVERSLAG 2013 DESTINO stichting Geef een kind de toekomst! WWW.STICHTINGDESTINO.COM Voorwoord Hierbij bieden wij u het Jaarverslag aan. Dit verslag is een verantwoording van de activiteiten en financiën

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2014

JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2014 JAARVERSLAG RAAD VAN TOEZICHT 2014 STICHTING HET ERFDEEL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Raad van Toezicht van Stichting Het Erfdeel. Hiermee legt de RvT verantwoording af over haar wijze

Nadere informatie

JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER

JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER GEVESTIGD TE UTRECHT OVER DE PERIODE 8 NOVEMBER 2016 TOT EN MET 31 JANUARI 2017 Inhoud Balans per 31 januari van het verslagjaar 3 Staat van Baten en Lasten over

Nadere informatie

Hoeve Welgelegen Boerderijnummer: 1722

Hoeve Welgelegen Boerderijnummer: 1722 Jaarverslag Januari 2014 - december 2014 Hoeve Welgelegen Boerderijnummer: 1722 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Sunny Side Up Foundation. Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep. www.sunnysideupfoundation.com. KvK: 60369698 RSIN: 853879497

Jaarverslag 2014. Sunny Side Up Foundation. Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep. www.sunnysideupfoundation.com. KvK: 60369698 RSIN: 853879497 Jaarverslag 2014 Sunny Side Up Foundation Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep www.sunnysideupfoundation.com KvK: 60369698 RSIN: 853879497 Bank: NL34 INGB 0006482112 De inhoud 1. Het voorwoord... 3 2. Het

Nadere informatie

ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015

ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015 ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015 Stichting Home Sweet Home, notarieel opgericht op 27 mei 2008 Adres: Pr Margrietstraat 9 6096AX Grathem Nederland Statutaire zetel: gemeente Helmond Inschrijving KvK nr.:

Nadere informatie

Stichting Capricorn Beleidsplan Stichting Capricorn 2009-2011

Stichting Capricorn Beleidsplan Stichting Capricorn 2009-2011 Beleidsplan 2009-2011 1. Voorwoord Stelt u zich voor dat kinderen in Nederland met honger naar school gaan. Niet omdat hun ouders geen tijd nemen om ontbijt te verzorgen voor hun kinderen maar vanwege

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Samen Werken. Nummer 10, oktober 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Samen Werken. Nummer 10, oktober 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Deze maand hebben we weer een boordevol nummer! Door Thijs Jasperse is er geschreven over het regeerakkoord en binnenrot. Daarnaast heeft Oranje Paprika volop in de aandacht gestaan in het consumentenmagazine

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

Duurzaamheidsbeleid Doingoood

Duurzaamheidsbeleid Doingoood Duurzaamheidsbeleid Doingoood Over Doingoood Doingoood bestaat uit 2 delen: Doingoood volunteer work (sociale onderneming) en Doingoood foundation (stichting). In al onze werkwijzen en procedures gaan

Nadere informatie

Beleidsplan. Beleidsplan Orissa Zal Leven pag. 1

Beleidsplan. Beleidsplan Orissa Zal Leven pag. 1 Beleidsplan Stichting ORISSA ZAL LEVEN! Spelt-oord 18 3991 XH Houten Telefoon: 030-6343167 Website: www.orissazalleven.nl Emailadres: info@orissazalleven.nl Kamer van Koophandel: 51405229 Bankrekeningnr:

Nadere informatie

STICHTING KRINGLOOPCENTRUM GORINCHEM

STICHTING KRINGLOOPCENTRUM GORINCHEM JAARVERSLAG 2013 STICHTING KRINGLOOPCENTRUM GORINCHEM INLEIDING Stichting Kringloopcentrum Gorinchem, verder te noemen KCG heeft als missie het tegengaan van verspilling van gebruiksartikelen en grondstoffen,

Nadere informatie

Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht BELEIDSPLAN

Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht BELEIDSPLAN Stichting Kalinga Abstederdijk 28N 3582 BM Utrecht 06 16356365 info@kalinga.nl BELEIDSPLAN 2019-2021 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 1.2 Doelstelling... 4 1.3 Strategie... 4 2. Huidige situatie...

Nadere informatie

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord

Stichting Emda. Beknopt Jaarverslag 2013. Network for European Monitoring and Development Assistance EMDA. Voorwoord Stichting Emda Beknopt Jaarverslag 2013 Voorwoord Vanaf 2014 is er voor Organisaties met een ANBI-status, zoals Stichting Emda, een publicatieplicht via de website. De Stichting meent met de publicatie

Nadere informatie