Elinchrom ELC flitsers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Elinchrom ELC flitsers"

Transcriptie

1 Elinchrom ELC flitsers Als fotograaf spelen we met licht, maar bovenal spelen we met tijd. Voor mij is fotografie het bevriezen van een uniek stukje tijd/geschiedenis dat nooit meer in die vorm terug komt. Binnen de studio wereld zijn er grofweg 2 keuzes voor verlichting; continu verlichting en flitsverlichting. Natuurlijk is het ook mogelijk een combinatie van beide te maken en zelfs tegelijkertijd te gebruiken. Voorstanders van continu verlichting spreken over het what you see is what you get principe. Voorstanders van flits spreken over de kracht van de flitsers en de mogelijkheid om beweging te bevriezen. Ik zelf schaar me onder deze laatste groep van fotografen. Begrijp me goed, ik werk ook regelmatig met continu verlichting maar dat geeft me simpelweg niet de mogelijkheid om op locatie de zon weg te drukken, beweging te bevriezen of met een middenformaat camera de juiste scherpte diepte te bereiken. Eén van de nadelen van flitsers is dat na elke foto er even gewacht moet worden tot de volgende gemaakt kan worden. In deze tijd herlaad de flitser. Bij Elinchrom was dit altijd al redelijk snel maar het kan natuurlijk altijd sneller. Met de introductie van de ELC serie flitsers heeft Elinchrom een nieuwe high- end flitser op de markt gezet die zeer hoge ogen zal gooien op performance, maar zeer zeker de fotografen ook zal pushen tot nieuwe creatieve foto s die hiervoor nog niet mogelijk waren. Natuurlijk staan er in de handleiding altijd leuke omschrijvingen, en ook op de specsheets kunnen mensen vaak al dingen vinden die aangeven wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn, maar laten we eens kijken naar wat ik als fotograaf er in de praktijk mee doe. Elinchrom heeft me een paar maanden geleden de ELC s gegeven om ze uit te proberen en aan de tand te voelen. Natuurlijk is het altijd spannend en leuk om nieuwe dingen uit te proberen zo ver voor de release maar in dit geval was het ook om een andere reden heel moeilijk. Ik ben RAZEND enthousiast over deze flitsers, en om dan 6 maanden niet te mogen praten over deze units en alleen met een zeer select groepje je ervaringen te mogen delen. Pfff dat was pittig. Gelukkig mogen we ze vanaf nu gewoon demonstreren in de workshops en op beurzen. Wat maakt de ELC zo bijzonder? Laten we simpel beginnen. De vormgeving van de units is zoals we van Elinchrom gewend zijn, met 1 verschil, de 500 en 1000 Ws. units zitten in dezelfde behuizing, dit is makkelijker met transport en het maakt het geheel ook wat rustiger in de studio als je de units mixed in je setup.

2 Het grootste verschil op de units zelf is echter iets dat veel fotografen met gejuich zullen verwelkomen. Het display We kennen het allemaal, je moet even snel iets veranderen aan je setup en.. oeps waar zat dat ook al weer, moest ik nu die knop of die knop indrukken in combinatie met die knop.. als je dat gevonden hebt dan is het vaak even zoeken in afkortingen als Fb, Fx, F1, F2 etc. En daaronder weer nieuwe menu opties. Even heel eerlijk, ik ben een groot liefhebber van Elinchrom en werk er dagelijks mee maar ik heb soms ook nog een spiekbriefje nodig als ik een setting moet veranderen die ik niet wekelijks of maandelijks gebruik. Vanaf nu is dit allemaal verleden tijd. De nieuwe ELC units hebben een fantastisch menu systeem. Geen cryptische omschrijvingen meer, maar een zeer duidelijk te lezen display met volle zinnen en menu structuren, in één woord fantastisch. Binnen het menu vind je natuurlijk alle instellingen voor de Skyport, maar ook veel meer dan dat. Je kan bijv. de geluidssignalen aanpassen, de snelheid van recyclen, de instellamp voorkeuren, de flitsers in serie schakelen, de delay instellen, de strobe effecten etc. Ik hoor je al denken.. he ik zie instellingen die ik nog niet eerder gezien heb. Inderdaad de ELC is een flitsers die niet alleen maar een simpele flits geeft voor het bevriezen van je onderwerp. Het zou veel te veel ruimte innemen om alles uit te leggen maar laat ik gewoon even simpel door wat basis mogelijkheden gaan die ik persoonlijk veel ben gaan gebruiken. De instellamp He Frank ik dacht dat we het over de flitser gingen hebben? Ja, ja, maak je geen zorgen, maar dit hoort er zeker bij. Tegenwoordig zijn veel fotografen (inclusief ikzelf) ook bezig met video, en voor video heb je natuurlijk continu verlichting nodig. Nu kun je daarvoor ledpanelen of Elinchrom Scanlites gebruiken maar dat kost allemaal extra budget. Vandaar dat veel fotografen met video het instellicht van hun flitsers gebruiken. Die hebben vaak echter een lage lichtopbrengst. Bij de ELC zitten echter zware instellampen van 300W in de units waardoor je niet alleen sneller focus lock hebt in de studio (hoe meer licht des te sneller pakt de focus), maar je kan de ELC units nu ook zeer goed inzetten voor video opnames. Dedicated panelen zullen altijd beter zijn qua lichtopbrengst, maar dit is de perfecte tussen oplossing en zal voor vele fotografen betekenen dat ze geen extra budget hoeven vrij te maken voor panelen. Tel hierbij op dat je natuurlijk alle modifiers kunt gebruiken van Elinchrom en je hebt een fantastische video oplossing.

3 De snelheid Voor het bevriezen van sprongen hebben we snelheid nodig. Voor mij ligt dat meestal op een minimum van rond de 1/2000-1/2500 van een seconde maar liever meer. Met de ELC hoef je je daar helemaal geen zorgen om te maken, met flitssnelheden van boven de 1/5000 van een seconde kun je nagenoeg elk springend of dansend model perfect en haarscherp bevriezen. Wanneer krijg je deze snelheid? is een veel gehoorde vraag. Bij bepaalde flitsers op vol vermogen, bij andere flitsers op het laagste vermogen. Dit betekent ook meteen dat er dus variatie in een flitser zit. Met deze variatie zou je leuk kunnen werken. Je zou bijvoorbeeld veel bevriezing op het gezicht kunnen gebruiken en weinig op de voeten waardoor je een zeer dynamische foto krijgt, maar waar vind je deze snelheden.. Bij de ELC serie wordt je dit wel erg makkelijk gemaakt. Als je het vermogen van de flitsers veranderd zie je direct in de display ook de flitssnelheid veranderen. Je kan dus letterlijk zien hoe snel de bevriezing van de flitsers is. Je zal ook zien dat bij de nieuwe ELC de snelste bevriezing ongeveer in het midden van het vermogensbereik ligt. Maar maak je geen zorgen, zowel op de laagste als hoogste stand heb je meer dan genoeg stopping power. De snelheid vervolg Soms is het pittig om net dat juiste moment te pakken, bij een sprong valt het wel mee. 1,2,3 en timen. Maar denk eens aan modellen die een vloeiende beweging maken, continu dansen of sprongen maken, een confetti of rook machine die gebruikt word, etc Het is ook dan mogelijk om meerdere goede (scherpe) foto s te maken in bijvoorbeeld 1 seconde, maar hoe doe je dat als de gemiddelde flitser er ongeveer 1-2 seconde over doet om te recyclen vanaf vol vermogen? De snelheid van de ELC zal menig Elinchrom liefhebber doen watertanden. Mijn camera haalt 7 frames per seconde, die de ELC zonder problemen bij kan houden op de snelste bevriestijd (ongeveer op de helft van het vermogensbereik). Dit betekent in de praktijk dat ik nu gewoon aan mijn model kan vragen om zich helemaal uit te leven, met haar haar te zwaaien en te springen en ik met een snelheid van 7 frames per seconden de serie kan schieten. De beperkende factor is de snelheid van opslaan, maar niet de flitser. Vooral bij beweging kan dit betekenen dat je nu de perfecte foto binnen 2-3 shots hebt in plaats van in pogingen.

4 Ik hoor je vragen Maar ik wil dit op vol vermogen. Flitsers in serie Ook hier heeft Elinchrom met de ELC een oplossing voor. Als je op vol vermogen met dit soort snelheden wilt schieten, of laat zeggen op 14 frames per seconde, dan kun je 1 of meerdere ELC units in serie zetten. Dit betekent dat bijvoorbeeld eerst unit 1 flitst, dan unit 2, dan unit 3 en dan weer unit 1. En. Als je je creativiteit laat spreken kun je dit bijvoorbeeld ook gebruiken voor een skater (of andere sporter) die zich over een langere weg beweegt en waar je simpelweg voor elke foto de sporter volgt met opeenvolgende flitsers langs zijn route. Delays Maar daar stopt het niet natuurlijk. Op elke flitser (ook als je er maar 1 gebruikt) kan een delay ingesteld worden. Dit kan zeer nauwkeurig via het menu in stappen van 100ms, 10ms of zelf 1ms. Op deze manier kun je dus zelfs een sporter die accelereert perfect timen met verschillende flitsers. Werk je echter maar met 1 flitser kun je hier ook zeer creatief mee bezig zijn en bijvoorbeeld een second curtain flash effect creëren. Zet de camera op 1 seconde sluitertijd, met het instellicht op vol vermogen en laat de flitser na 950ms af gaan (houd altijd rekening met vertragingen in signaalweg) en je kan een sleep van licht achter een springend model vangen. Gebruik een felle opvallende kleur en voilà. Instant art :D (smiley) Strobing Als je denkt Dat is leuk maar zou je ook meerdere foto s samen kunnen voegen? begin dan maar vast met het verzinnen van leuke ideeën want ook dat is mogelijk, de ELC units hebben een optie die het mogelijk maakt om in een vastgestelde periode een vast aantal flitsen te geven, denk bijvoorbeeld aan 10 flitsen in 1 seconde. Als je de sluiter van de camera dan voor die seconde open laat staan zie je dus feitelijk 10 momenten bevroren in de tijd in 1 enkele foto. Combinatie met kleine flitsers Net als met voorgaande series is het ook bij ELC natuurlijk weer mogelijk om de zogenaamde pre- flash van de systeem flitsers te leren zodat je een combinatie kan maken van de ELC series met bv je Canon of Nikon of Sony Speedlites.

5 Geheugens Met zo veel mogelijkheden komen ook problemen als je snel wilt schakelen, want hoewel het menu zeer handig en makkelijk werkt is het toch vaak een kwestie van meerdere items veranderen om een bepaalde opstelling te maken. Combineer dit met een wat meer gecompliceerde opstelling met meerdere flitsers en je zult al snel een kladblokje nodig hebben om alles op te schrijven als je schakelt tussen bijvoorbeeld standaard flitsen en serie schakelingen Ook Elinchrom snapt dit, vandaar dat je verschillende gebruikersvoorkeuren kunt opslaan onder USER settings, waardoor je bliksemsnel kan schakelen tussen de volledige setup van de flitsers. Green Met de ELC is Elinchrom ook zeer vriendelijk voor de stroomrekening. De units kunnen in standby gezet worden in plaats van helemaal uit, dit is bijvoorbeeld ook handig als je flitsers aan het plafond hebt hangen of in posities waar je niet even snel bij de aan en uit schakelaar kunt komen. De lijst met creatieve mogelijkheden is nagenoeg oneindig en gecombineerd met de zeer snelle werking en stabiliteit van de ELC units zal menig fotograaf die nu wel eens wat nieuws wilt in zijn fotografie met de ELC units een schot in de roos zijn > Maar de ELC units zijn natuurlijk ook perfect voor de fotograaf die gewoon de absoluut beste kwaliteit en stabiliteit wilt voor zijn studio. Elinchrom levert met de ELC units een serie flitsers af die mij persoonlijk nieuwe creatieve mogelijkheden heeft gegeven en die zonder enige twijfel zeer hoge ogen zal gaan gooien bij het flitsende publiek. Frank Doorhof geeft wekelijks workshops in zijn studio in Emmeloord. Meer informatie workshops.nl

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Consequent scherpe foto's in 3 stappen

Consequent scherpe foto's in 3 stappen Consequent scherpe foto's in 3 stappen Veel fotografen worstelen ermee: hoe maak je consequent scherpe foto's bij elke fotoshoot? Ikzelf ook. Soms kreeg ik een haarscherpe, perfecte foto en soms waren

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

10 tips voor sportfotografie

10 tips voor sportfotografie 10 tips voor sportfotografie door Iris van Liempt De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sportfotografie, met name het fotograferen van voetbalwedstrijden. Omdat dat me zo bevalt ben ik erover gaan

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

Wie is Frank Doorhof Frank Doorhof is een Nederlandse fashion/glamour fotograaf die naast zijn fotografiewerk gespecialiseerd is in het geven van

Wie is Frank Doorhof Frank Doorhof is een Nederlandse fashion/glamour fotograaf die naast zijn fotografiewerk gespecialiseerd is in het geven van Wie is Frank Doorhof Frank Doorhof is een Nederlandse fashion/glamour fotograaf die naast zijn fotografiewerk gespecialiseerd is in het geven van seminars en workshops. Door zijn gebruik van licht en opvallende

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

GEBRUIK VAN EEN REPORTAGE FLITSER

GEBRUIK VAN EEN REPORTAGE FLITSER JM 2013 GEBRUIK VAN EEN REPORTAGE FLITSER Introductie Wanneer gebruik je een flitser? Bij weinig licht, licht toevoegen Contrasten verlagen Voor meer creatieve mogelijkheden zoals: Onderwerp bevriezen

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera 1 Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera Door Fotowerkplaats Tekst, vormgeving en foto's: Mariska Hanegraaf www.fotowerkplaats.com & www.11afotografie.nl 2015 Fotowerkplaats Mariska Hanegraaf (www.fotowerkplaats.com)

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS Heleen Schrijvershof INHOUD 1 INTRO 2 TWEE SOORTEN MENSEN 3 DIT BOEK IS VOOR JOU ALS 4 MIS MET DE AUTO STAND 5 AUTO VS MANUEEL 6 LENZEN 7 8 9 WAT WIL JE LEREN? WAT IS JE STIJL?

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Belichting 4: Modellen op locatie

Belichting 4: Modellen op locatie PRAKTIJK4Masterclass Door Frank Doorhof Belichting 4: Modellen op locatie DE EXPERT FRANK DOORHOF Frank Doorhof is gevierd portretfotograaf en expert op het gebied van belichting en kleurtechniek. Naast

Nadere informatie

BEWEGING. > Doel. > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken. 14 april 2016

BEWEGING. > Doel. > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken. 14 april 2016 BEWEGING 14 april 2016 > Doel > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken > Vele soorten beweging en > hoe Techniek we die vastleggen en benadrukken doel BEWEGING 14 april

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Hoofdstuk 1 Je foto s Lightroom binnenkrijgen Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Goed, omdat je deze inleiding leest, neem ik aan dat je mijn korte waarschuwing hiervoor hebt gelezen. Je weet

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Stap eens in de Alternatieve en Experimentele Fotografie...

Stap eens in de Alternatieve en Experimentele Fotografie... Stap eens in de Alternatieve en Experimentele Fotografie... De wonderlijke wereld van Instant Fotografie Inderdaad fotograferen met een oude Polaroid, de direct klaar camera en erg populair in de jaren

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Absurdisme met gevoel

Absurdisme met gevoel oeuvreportfolio door Jasper de Weerd Absurdisme met gevoel Fotograaf heeft een indrukwekkende lijst klanten. Toch vindt hij ook nog tijd om te doen waar hij zelf zin heeft: het maken van absurde portretten

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

1. Verlaag middenkolom statief. 7 tips voor scherpe foto's bij harde wind

1. Verlaag middenkolom statief. 7 tips voor scherpe foto's bij harde wind 7 tips voor scherpe foto's bij harde wind Normaal gesproken hoef je je niet zoveel zorgen te maken over harde wind als je een statief gebruikt. Maar er zijn toch enkele uitzonderingen op de regel. Als

Nadere informatie

Timelapse video maken met LR 3

Timelapse video maken met LR 3 Timelapse video maken met LR 3 Een Engelstalige website met uitleg is hier te vinden : http://lightroom-news.com/2009/10/28/direct-timelapse-video-export-from-lightroom/ Praktisch : Om timelapse video

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Keep it simple. Belichting 5: Door Frank Doorhof. PRAKTIJK4Masterclass FRANK DOORHOF

Keep it simple. Belichting 5: Door Frank Doorhof. PRAKTIJK4Masterclass FRANK DOORHOF PRAKTIJK4Masterclass Door Frank Doorhof Belichting 5: Keep it simple In de zomer is het natuur lijk heerlijk om naar buiten te gaan voor foto shoots, waardoor de hele wereld je studio wordt en de mogelijkheden

Nadere informatie

Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb

Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb 29, 85 per maand Ik zorg dat ik alleen betaal voor de mondzorg die ik nodig heb Ik zorg dat ik alleen betaal voor de tandarts als ik er ook

Nadere informatie

FabSheet FabMoment maken

FabSheet FabMoment maken FabSheet FabMoment maken Deze korte handleiding legt uit hoe je goed documenteert wat je gedaan hebt. Zo hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden wanneer je naar het FabLab komt. Wanneer je

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger Shanny SN600C-RF Speedlite Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger STEPHAN HOEK 26-01-2015 SHANNY SN600C-RF & SN-E3-RF REVIEW Chinese fabrikant Shanny heeft een nieuwe flitser met radio

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Wat voor soort product ga je maken?

Week 2 Geld Verdien Machine. Wat voor soort product ga je maken? Week 2 Geld Verdien Machine Wat voor soort product ga je maken? Wat voor soort producten waren er ook alweer? E-books/boeken opsturen Online Video Cursussen/dvd s opsturen Webinars/seminars Lidmaatschappen

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman

Allemaal in ontwikkeling. Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Permanente educatie in Smallingerland Allemaal in ontwikkeling Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Van cursussen professioneel Engels, kennis opdoen bij een andere afdeling tot vierjarige

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok Creatief flitsen Met een standaardflitser door Adrie de Kok Theorie Eerst moeten we het verband tussen sluitertijd diafragma en ISO weten. Deze staan in een gelijke verhouding tot elkaar, verandering van

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Een introductie in studioflitsers

Een introductie in studioflitsers Een introductie in studioflitsers Om te fotograferen heb je licht nodig. Soms een klein beetje, soms een beetje meer en soms heel veel. Wanneer je in de studio werkt, dan zul je al snel merken dat het

Nadere informatie

Beauty en fashion licht

Beauty en fashion licht Beauty en fashion licht Otto van den Toorn is beauty- en fashionfotograaf. In de modewereld is hij een bekende en bij het grote publiek heeft hij naam gemaakt met het Net5-televisie programma Model In

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Pivot stickfigure animator is een animatieprogramma om eenvoudige animaties met stokmannetjes te maken. Het voordeel van Pivot is dat je niet moet

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

DYNAMIEK IN JE FOTO S

DYNAMIEK IN JE FOTO S WWW..NL Een moeilijk onderwerp om vast te leggen met je camera is beweging. Als je sluitertijd te snel is, dan bevries je de beweging, en kan het lijken alsof een snel rijdende auto of een hardloper stil

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij NIEUWSBRIEF April 2014 Agenda Zaterdag 5 april 2014 9.45 uur carpoolen vanaf de Rabobank in Geldermalsen 11.00 uur bij de ingang van het Nederlandse Fotomuseum (als je op eigen gelegenheid gaat. Viering

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie