Murpy s autohandel: leerling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Murpy s autohandel: leerling"

Transcriptie

1 Murpy s autohandel: leerling Onderwerp : Windows Serversystemen Projectnaam : Murphy s Autohandel Opleiding.Crebocode : Medewerker Beheer ICT (90230), ICT Beheerder (93190) Kerntaken (MBI) : 2.2 Kerntaken (IB) : 2.2 Datum schrijven : 7 januari 2012 Projectduur Samensteller : 4 weken van 8 lesuren (45 minuten) : G. Plukker

2 Inhoud Inleiding... 3 Oriëntatie... 4 Planning en voorbereiding... 4 Uitvoering... 4 Instructie Inbouw 19 server... 5 Inrichten Server / Client... 5 Oplevering en evaluatie... 5 Uitbouwen server en opruimen... 6 Beschrijving van de opdracht... 7 Algemeen... 7 Technisch Ontwerp... 7 Achtergronden... 7 Probleemstelling... 7 Inhoud... 7 Fysiek netwerk ontwerp... 8 Topologie Netwerk... 8 Componenten... 9 Inrichting services Protocol van acceptatie Kerntaken / werkprocessen Bronnen en middelen Beoordelingsmodel... 15

3 Inleiding Je gaat in deze opdracht een cliënt/server netwerk bouwen in een praktijkgerichte omgeving. Je krijgt niet meer alle informatie aangereikt, dat is in de wereld buiten het ROC ook niet zo. Je begint straks met een oriëntatie op de opdracht. De opdracht vindt je in het hoofdstuk: beschrijving van de opdracht De te doorlopen fases staan hieronder. Het volgende ga je met name leren in deze opdracht: Oplossen en documenteren van storingen. Werken met 19 apparatuur. In deze projecttaak volg je vier stappen. Neem de stappen in de juiste volgorde. Van elke stap verzamel je bewijzen (in te leveren resultaten), die in je portfolio komen. Je zorgt zelf voor de samenstelling van je portfolio in dropbox. In de tabel staat welke producten bij welke stap horen. Natuurlijk maak je ook een POP-formulier.

4 Oriëntatie Als je je hebt ingelezen maak je een afspraak met de docent. Middels een interview waarin jij de vragen stelt ga je de eventueel missende informatie achterhalen. Op te leveren: Oriëntatie verslag. POP formulier. Te ontwikkelen competenties: Planning en voorbereiding In deze stap bereid je je voor op de opdracht. Je maakt een takenlijst/activiteitenplan en taakverdeling. Je activiteitenplan heeft een: Voorblad met opdracht en opdrachtgever. Op te leveren resultaat. Activiteiten met planning en taakverdeling in Excel. Te ontwikkelen competenties: Op te leveren: Activiteitenplanning met prioritering. Materiaallijst / bestellijst. Uitvoering De uitvoering van de opdracht begint met een instructie waarin je leert hoe een 19 server gemonteerd wordt. Daarbij worden alle aspecten van een 19 rack uitgelegd. Te ontwikkelen competenties in deze stap:

5 Instructie 19 De docent gaat jullie uitleggen hoe een 19 rack gebruikt wordt. Je leert hier hoe een dergelijke kast opgebouwd wordt en welke componenten waar hore. Inbouw 19 server Vervolgens krijg je een server toegewezen. Het is de bedoeling dat je deze onder begeleiding van de docent daadwerkelijk in de kast monteert en aansluit. Inrichten Server / Client Vervolgens voer je de opdracht verder uit waarin je de client / server opstelling maakt. Let vooral goed op dat je elke keer als iets niet werkt zoals je verwacht je een storingsanalyse maakt. Je schrijft bij elke storing de mogelijke oorzaken op en vervolgens vink je die 1 voor 1 af tot je de oplossing hebt. Bijvoorbeeld: Storing: geen internet, mogelijke oorzaken: Geen netwerkkabel, gecontroleerd: ok (schermdump of foto bijvoegen) Geen IP nummer, gecontroleerd: ok (schermdump bijvoegen) Geen verbinding met router: geen verbinding (schermdump bijvoegen). Mogelijke oorzaken. o Router staat uit: ok o Router op ander subnet: ja, subnet aangepast (schermdump bijvoegen). Geen internet via ISP. Oplevering en evaluatie Aan het eind van de opdracht demonstreer je de opstelling en lever je alle producten is zoals beschreven in de inleiding. Tijdens de laatste stap gaan we beoordelen en evalueren. We gaan terugkijken HOE je het werk hebt gedaan en WAT je hebt gedaan. Jullie gaan het resultaat van de opdracht aan de werkgever projectbegeleider / vakdocent) presenteren. Je laat zien wat je gedaan hebt. Verder geef je aan HOE je tot dit resultaat bent gekomen. Vragen over het eigen leerproces komen aan bod. Welke competenties zijn ontwikkeld en op welke manier? Welke werkwijze past bij jou? Wat ging er goed of niet zo goed? Wat zou je een volgende keer veranderen? Deze evaluatie wordt vastgelegd in je POP. De presentatie van WAT je gedaan hebt, kan apart van een presentatie HOE je het gedaan hebt.

6 Een samenvatting van dit gesprek wordt vastgelegd in je POP. Je legt tevens vast welke competenties je moet ontwikkelen in de volgende projecttaak. Uitbouwen server en opruimen Hierna moet de opstelling weer in zijn oude vorm teruggebracht worden. De server moet worden geschoond van data, worden uitgebouwd en alle spullen worden opgeruimd op de daarvoor bedoelde plekken. Ook de PC moet worden opgeruimd en de IP-sheet worden aangepast. Dit zijn werkzaamheden die in het echt ook zouden moeten gebeuren.

7 Beschrijving van de opdracht Algemeen Een aantal medeleerlingen en jij gaan stage lopen bij Murphy s Autohandel. Dit is een autobedrijf met 15 mensen in dienst. Er is grote behoefte aan digitale communicatie, maar de werknemers hebben weinig kennis van zaken op ICT-gebied. De werknemers slaan hun bestanden op hun eigen PC op. Het is meerdere keren voorgekomen dat er een computer is gecrasht. Belangrijke gegevens gingen toen verloren. In deze taak gaan jullie daarom een testopstelling maken van een client-server systeem aan de hand van een Technisch Ontwerp (TO) (zie verder). Op die server kunnen later alle bestanden centraal worden opgeslagen. Ook een belangrijk onderdeel van jullie opdracht is het oplossen van veel voorkomende storingen. De werknemers zitten soms met de handen in het haar omdat ze niet verder kunnen. Bij de opbouw zullen vanzelf storingen optreden. Het is zaak deze niet alleen op te lossen maar ook apart te documenteren hoe je dat hebt gedaan. Het gaat er hier niet alleen om de oplossing op te schrijven maar met name hoe er geanalyseerd is. De docent zal bij te weinig verstoringen 2 problemen veroorzaken. Wat te weinig is zal door de docent beoordeeld worden. De opdrachtgever in deze projecttaak is de heer Groothuizen. Hij is verantwoordelijk voor het systeembeheer van het bedrijf. Deze rol zal meestal gespeeld worden door dhr. Plukker. Voor vragen over het project moet je met hem contact opnemen als hij aanwezig is. De projectbegeleider begeleidt jullie opdracht. Hij is er niet in de eerste plaats voor de technische kant, maar biedt ondersteuning op het gebied van planning, beroepshouding en afspraken. Wel moet hij technisch inhoudelijk vragen kunnen beantwoorden als dhr. Plukker er niet is. Technisch Ontwerp Dit Technisch Ontwerp beschrijft de opzet en inrichting van het netwerk voor Murphy s autohandel. Murphy s autohandel is een kleine autohandel die auto s importeert en exporteert. Het bedrijf is gevestigd in Harderwijk. Het bedrijf bestaat uit 15 medewerkers. Achtergronden In het voortraject is een Plan van Aanpak en een Functioneel Ontwerp gemaakt. Beide documenten zijn goedgekeurd door Murphy s autohandel. Probleemstelling Murphy s autohandel heeft op dit moment een netwerk met daarop een aantal computers. Het netwerk is een peer-to-peer netwerk. De data staan verspreid over meerdere computers. Back-up is een probleem omdat de gebruikers hier zelden of nooit aan denken. De directie heeft besloten om over te gaan naar een client-server netwerk. Alle medewerkers krijgen een account en een home directory op de server. Inhoud De Windows 2003 server moet de volgende taken in het netwerk uitvoeren: Active Directory, fileserver en eenvoudige webserver.

8 Fysiek netwerk ontwerp Let wel op dat meerdere servers / PC s van dit netwerk gebruik maken. Topologie Netwerk Het netwerk van Murphy s autohandel bestaat uit een aantal switches en een router. De router is in het beheer van de Internet Service Provider (ISP). De server staat in een patch kast, waar ook de aansluiting voor het internet aanwezig is. Alle servers draaien op het besturingssysteem Windows 2003 Enterprise Server waarbij de domeinnaam SPL4GRxx.local waarbij de xx het groepsnummer is gebruikt gaat worden. De server moet de volgende naam krijgen: SRVXX waarbij XX staat voor je groepsnummer. Voor de server/pc s is de volgende configuratie bedacht: 1. SRVXX komt op een fysieke server. Het gaat om een 19 rack model wat ook in een rack moet worden gemonteerd. Elke groep krijgt een eigen server. 2. De PC wordt in VMWare gemaakt en heet PCXX. Ook hier staat XX voor je groepsnummer. Het is niet verstandig je laptop hier voor te gebruiken. Je kan je laptop wel via de LAN aansluitingen koppelen middels een vast IP om hierop met RDP te kunnen werken. (Noot: er is geen WIFI mogelijk) Let op: De XX in de naamgeving is een getal en dat moet per projectgroep anders zijn. Voor het beheer van de IP-adressen worden geen DHCP-servers geïnstalleerd. De servers/pc s krijgen de volgende IP-adressen. IPNUMMER SUBNETMASK SRVXX y PCXX y Nummers _2 t/m 9 zijn beschikbaar voor laptops.

9 Let op: De y moet per projectgroep anders zijn, groep 01 y=10, groep 02 y=20 enz. De docent heeft een IP-sheet. Toegekende en gebruikte IP-nummers moeten hier in worden vermeld. Andere groepen studenten werken in hetzelfde netwerk en maken gebruik van dezelfde printer, gateway en eventueel ESXi server. Hieronder vindt je een overzicht van de nodes met de daarbij behorende hardware beschrijving. Componenten Router merk: Linksys WRT 150 N Interfaces: 4x fast ethernet 10 / 100Mbps / draadloos n Switches Merk: 3COM Baseline of HP procurve TYPE : Baseline 10 / 100 Mbit Interfaces: 24 x fast ethernet (MDI / MDIX) Clients Hostname: PCxx (xx is groepsummer) Operating system: Windows XP prof SP3 all updates. Applicaties: Free virusscanner Hardware: VMware Workstation 1 processor, 512 MB RAM, 1x 10 GB HD De PC moet onderdeel worden van het domein van de server. Server Hostname server: SRVXX Type: in te vullen Processor: in te vullen RAM: in te vullen Disks: in te vullen Operating system: Windows 2003 server all updates Applicaties: overige geen Inrichting HDD: RAID level te kiezen en in te richten. De redenatie waarom je kiest voor een bepaalde RAID staat dus in je documentatie!! 2 partities C:\ minimaal 25 GB Printers Hostname: PR01 Merk: HP Laserjet

10 Type: 4030 Interface: fast ethernet Inrichting services Directory Services Op de server wordt de Active Directory geïnstalleerd. Het is ook de Global Catalog server. Naming convention De naming convention van de gebruikers is als volgt: eerste twee letters voornaam en de eerste letter van de achternaam. Voorbeeld: gebruiker Jan de Vries krijgt als gebruikersnaam jav. Organisatienaam en namen domein en sites De naam van het externe domein is Murphysautohandel.nl. OU s plus inhoud (naamconventies) Er worden geen Organizational Units gemaakt voor dit bedrijf. Alle accounts komen in dezelfde map in de active directory. Gebruikersgroepen (naamconventies) Niet van toepassing. Gebruikers per groep Niet van toepassing. Policies, rechten van groepen Niet van toepassing. DNS- en DHCP-services De DNS wordt standaard geconfigureerd. De DHCP wordt niet gebruikt. Fileservices Elke gebruiker krijgt een home directory op de partitie: data, in map UserFolders Inhoud van mappen Home directory: opslag voor persoonlijke documenten UserProfiles: opslag van het profiel van de gebruiker UserFolders: opslag van data van de gebruiker Rechten en permissies Voor rechten en permissies zie bijlage A. Printservices Elke gebruiker kan documenten printen via de printservices. De printer is opgenomen in de ActiveDirectory. Mailservices Er wordt gebruik gemaakt van de mailserver bij de provider. Er hoeft geen cliënt geïnstalleerd te worden.

11 Back-upservices Wordt in een later stadium geregeld. Softwaredistributie Er wordt geen gebruik gemaakt van automatische softwaredistributie. Profielen Elke gebruiker heeft zijn eigen roaming profile in de directory: UserProfiles$. Webservices Er wordt een eenvoudige webserver geïnstalleerd. Na installatie wordt de website van Murphy s autohandel in de juiste directory gezet. De website van Murphy s autohandel wordt ter beschikking gesteld. Protocol van acceptatie Onderstaande lijst moet worden ingevuld bij oplevering van het cliënt server systeem.

12

13 Kerntaken / werkprocessen MBI Kerntaak Werkproces Competentie 2 2 J L M O S T V

14 Bronnen en middelen Bronnen Workshops Vakdocent Tutor Websites Middelen VMWARE workstation ISO bestand XP CD Windows 2003 server

15 Beoordelingsmodel Onderdeel Te behalen Activiteitenplan en planning DOL 15 Documentatie opgeloste storingen DOL 25 Presentatie DOL 20 1 server en 1 XP werkstation DOL 40 Eindbeoordeling: 100

TECHNISCH ONTWERP INHOUDSOPGAVE

TECHNISCH ONTWERP INHOUDSOPGAVE TECHNISCH ONTWERP INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Achtergronden... 2 1.3 Probleemstelling... 2 2 Netwerk in Kaart... 3 2.1 Inhoud... 3 2.2 Fysiek netwerkontwerp... 3 2.3 Topologie

Nadere informatie

Inleiding. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden verleend.

Inleiding. Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden verleend. Inleiding Dit document beschrijft in globale termen de ICT omgeving van OSGS en is bedoeld om inzicht te geven in de huidige situatie, zonder in technische details te treden. Dit document bevat de onderdelen

Nadere informatie

Werkplekken in de directiekeet. Aannemersbedrijf Gaastra NV Sneek

Werkplekken in de directiekeet. Aannemersbedrijf Gaastra NV Sneek TECHNISCH ONTWERP Werkplekken in de directiekeet Aannemersbedrijf Gaastra NV Sneek Projectleider : Hugo van der Zee Projectnummer : 14.321-01/02 Datum : 20 februari 2014 Versie : 1.2 Copyright SCB-IT 2013

Nadere informatie

Voor op afstand os installatie moeten de volgende onderdelen geïnstalleerd zijn op de Windows 2000 server.

Voor op afstand os installatie moeten de volgende onderdelen geïnstalleerd zijn op de Windows 2000 server. Werkstuk door een scholier 1063 woorden 13 januari 2006 6,8 51 keer beoordeeld Vak Informatica Risimage Hoe werkt RIS? RIS gebruikt DHCP en de Active Directory service om cliënt van afstand te installeren.

Nadere informatie

TECHNISCH ONTWERP Windows Server Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent

TECHNISCH ONTWERP Windows Server Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent TECHNISCH ONTWERP Windows Server 2016 Door: Tomas, Zubin, Sammy en Vincent VERSIEBEHEER Versie: Wijzigingen: Door/Datum: V0.1 Hoofdstukken/koppen toegevoegd Tomas/ 17-05-2017 V0.2 Invullen hoofdstukken

Nadere informatie

Documentnaam: Technisch Ontwerp Datum: 25-10-2011 Samenstelling: Bas, Chris & Teun Team Bas / Teun / Chris Versie: 1.4. Overzicht Tekening...

Documentnaam: Technisch Ontwerp Datum: 25-10-2011 Samenstelling: Bas, Chris & Teun Team Bas / Teun / Chris Versie: 1.4. Overzicht Tekening... TECHNISCH ONTWERP INHOUD Overzicht Tekening... 2 1.0 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Bronnen... 3 2.0 Thread Management Gateway (forefront)... 3 2.1 Inleiding... 3 2.2 Hardware... 3 2.3 Services...

Nadere informatie

WERKBON Project-/bonnummer: WP 1.5 Omschrijving: Server installeren en configureren

WERKBON Project-/bonnummer: WP 1.5 Omschrijving: Server installeren en configureren WERKBON Project-/bonnummer: 3.03.01 WP 1.5 Omschrijving: Server installeren en configureren Werknemer: Datum uitvoering: Pieter de Lange 23 oktober Opdrachtgever: Naam: Bouwbedrijf CvA Adres: Amersfoortsestraat

Nadere informatie

Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas

Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas Handleiding kandidaat Examenproject: Een account voor je baas kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/ 2010-2011) kerntaak 1: Installeren van hard- en software kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/

Nadere informatie

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016

Linux Gevorderden Basis installatie Linux. Elektronica-ICT. Selina Oudermans 2ICT4. Academiejaar 2015-2016 Linux Gevorderden Basis installatie Linux Elektronica-ICT Selina Oudermans 2ICT4 Academiejaar 2015-2016 Campus Geel, Kleinhoefstraat 4, BE-2440 Geel 65 3 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 3 INLEIDING... 4 1

Nadere informatie

2 Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

2 Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week Datum Les nr Onderwerp 35 24-8-2015 1 Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen: Lessen van het boek & Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Veel begeleiding [vakdocent, instructeur]

Veel begeleiding [vakdocent, instructeur] Opleiding Alle opleidingen ICT oriëntatie Netwerkbeheer en ICT beheer Periode Cluster 1 ALA IB/NB Alle opleidingen Taakklasse 1 Ontwikkelaar F. Zuijdendorp / J. Kaatee Complexiteit Taakklasse 1 determinatieproject

Nadere informatie

Netwerkbeheer Examennummer: 77853 Datum: 17 november 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Netwerkbeheer Examennummer: 77853 Datum: 17 november 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Netwerkbeheer Examennummer: 77853 Datum: 17 november 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 meerkeuzevragen (maximaal 40 punten)

Nadere informatie

Les 2, do 29-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

Les 2, do 29-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week 5: Les 1, do 2901 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP]

Revisie geschiedenis. [XXTER & KNX via IP] Revisie geschiedenis [XXTER & KNX via IP] Auteur: Freddy Van Geel Verbinding maken met xxter via internet met de KNX bus, voor programmeren of visualiseren en sturen. Gemakkelijk, maar niet zo eenvoudig!

Nadere informatie

Lesplan: Schooljaar 2014-2015 versie: 1.0. HICMBO4P MS Server 2012 Planning

Lesplan: Schooljaar 2014-2015 versie: 1.0. HICMBO4P MS Server 2012 Planning Week 5: Les 1, do 2901 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Plan van aanpak Meesterproef 2: Workflowbeheer Voorwoord

Plan van aanpak Meesterproef 2: Workflowbeheer Voorwoord Plan van aanpak Meesterproef 2: Workflowbeheer Voorwoord Dit is het PVA versie 2. Dit wil zeggen dat ik de informatie op het gebeid van de netwerk instellingen en de setup heb verwerkt en uitgebreid heb

Nadere informatie

Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden.

Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden. 1 Installatie van SecureW2 Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden. Het is natuurlijk mogelijk dat de Secure W2 Client reeds op uw

Nadere informatie

Les 3, di 25-08- 15: De Installatie van Windows Server 2012 1.1 Windows Server 2012 1.2 De installatie van Windows Server 2012

Les 3, di 25-08- 15: De Installatie van Windows Server 2012 1.1 Windows Server 2012 1.2 De installatie van Windows Server 2012 Week 35: Les 1, ma 24-08- 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Les 2, ma 26-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

Les 2, ma 26-01- 15: Inleiding Server 2012 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Week 5: Les 1, ma 2601 15: Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP i.1 Opbouw van de lessen Lessen van het boek Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht i.2 Netwerkbegrippen

Nadere informatie

Deel 4 Active Directory inleiding

Deel 4 Active Directory inleiding Deel 4 Active Directory inleiding 1 Wat is AD? 2 Structuur van AD? 3 Domain Controllers 4 Verschil met werkgroep 5 Install van een nieuw domain 6 AD Consoles Active Directory (AD) staat beheerders toe

Nadere informatie

Hardwarevereisten RAID. Geheugen

Hardwarevereisten RAID. Geheugen Hardwarevereisten Wij raden u aan om bij een nieuw aan te schaffen server altijd de op dat moment meest recente processortechnologie te gebruiken. Wilt u Ridder iq installeren op een bestaande server,

Nadere informatie

Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden.

Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden. 1 Installatie van SecureW2 in Windows 7 Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden. Het is natuurlijk mogelijk dat de Secure W2 Client

Nadere informatie

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0 Scenario Advies SYSTEEMEISEN November 2016 Versie 5.0 Hoofdstuk 1, Inleiding Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Scenario Advies... 1 2 Netwerkomgeving... 1 2.1 Windows besturingssystemen... 1 2.1.1 Netwerk

Nadere informatie

Installatie Handleiding Microsoft Windows 2000 Server (inclusief service pack 4 voor server UK) Januari t/m Juni 2005 Door C.A.Vos

Installatie Handleiding Microsoft Windows 2000 Server (inclusief service pack 4 voor server UK) Januari t/m Juni 2005 Door C.A.Vos Installatie Handleiding Microsoft Windows 2000 Server (inclusief service pack 4 voor server UK) Januari t/m Juni 2005 Door C.A.Vos Installatie van Microsoft Windows 2000 voor de stichting Valete. Voor

Nadere informatie

Briefing. Korte omschrijving project aanvraag: Zie bijlage

Briefing. Korte omschrijving project aanvraag: Zie bijlage Briefing Project in Uitvoering FASE 0A Beoordelingscriteria Korte omschrijving project aanvraag: Het inrichten van een Windows 2012server met een internet information service voor project... Klant gegevens:

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

6.) Wat algemene informatie over de teamlid gebruikers en de SchoolLan server

6.) Wat algemene informatie over de teamlid gebruikers en de SchoolLan server I N D E X: 1.) Gebruikmaken van het SchoolLan netwerk 2.) Afmelden als gebruiker 3.) Uitvoeren van programma s op de server 4.) Gebruik maken van het Internet 5.) De thuis basis van een gebruiker in SchoolLan

Nadere informatie

Mijn Dreambox Als Multimedia Center

Mijn Dreambox Als Multimedia Center Mijn Dreambox Als Multimedia Center Een uitgebreide handleiding over hoe maak ik van mijn dreambox een multi media center. Dus we gaan ervan uit dat je jou dreambox wil gaan gebruiken voor de volgende

Nadere informatie

Beschrijving aansluiten Windows werkplek op het netwerk.

Beschrijving aansluiten Windows werkplek op het netwerk. Beschrijving aansluiten Windows werkplek op het netwerk. Inhoudsopgave Voorwoord...2 Windows 95/98 pc aansluiten...3 Windows NT / XP Home / Professional...4 Testen netwerk verbinding...5 Pagina 2 woensdag

Nadere informatie

2 Inleiding Server 2012 Donderdag 4 Februari 2016 ii.2 VMware installeren en gereedmaken

2 Inleiding Server 2012 Donderdag 4 Februari 2016 ii.2 VMware installeren en gereedmaken Les nr Onderwerp Datum 1 Inleiding en basisbegrippen netwerk / IP Maandag 1 Februari 2016 i.1 Opbouw van de lessen: Lessen van het boek & Tussentijdse beoordelingsmomenten met theorietoets en eindopdracht

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding PC technicus

Voltijdse dagopleiding PC technicus Voltijdse dagopleiding PC technicus Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les van

Nadere informatie

ChainWise server randvoorwaarden

ChainWise server randvoorwaarden ChainWise server randvoorwaarden Product ChainWise Bedrijfssoftware Datum 8-6-2018 Alle rechten voorbehouden aan ChainWise Niets in deze uitgave mag worden gebruikt in welke vorm dan ook zonder schriftelijke

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding TiSM- PC 10, 25, 100 en PRO Behorende bij TiSM Release 11.1 R e v i s i e 1 1 1 0 28 De producten van Triple Eye zijn onderhevig aan veranderingen welke zonder voorafgaande aankondiging

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer deel 2 (5 studiepunten) Module

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer deel 2 (5 studiepunten) Module STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module C4 Internettechnologie en systeem- en netwerkbeheer deel 2 (5 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding:

Nadere informatie

IPoE. Er zijn twee mogelijke oplossingen om IPoE op een DrayTek product te configureren, we zullen beide mogelijkheden in deze handleiding bespreken.

IPoE. Er zijn twee mogelijke oplossingen om IPoE op een DrayTek product te configureren, we zullen beide mogelijkheden in deze handleiding bespreken. KPN IPoE DrayOS Inhoudsopgave IPoE... 3 IPoE icm WAN IP-Aliassen... 4 Load Balance / Policy Route... 6 IPoE icm IP Routed Subnet... 7 IP Routed Subnet configuratie... 8 2 IPoE IPoE staat voor Internet

Nadere informatie

3 Installatie Vmware Player 3.1

3 Installatie Vmware Player 3.1 25 3 Installatie Vmware Player 3.1 Om m eerde besturingssystem en en netwerken te testen gebruiken we een virtualisatietoepassing. Dit is een program ma dat ons toelaat om bovenop een besturingssysteem,

Nadere informatie

Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden.

Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden. 1 Installatie van SecureW2 Om gebruik te maken van het draadloze netwerk Eduroam, zal het programma SecureW2 geïnstalleerd moeten worden. Het is natuurlijk mogelijk dat de Secure W2 Client reeds op uw

Nadere informatie

Thuisnetwerk. Ger Stok Maart 2017

Thuisnetwerk. Ger Stok Maart 2017 Thuisnetwerk Ger Stok Maart 2017 RvG/1Q2016 Agenda Waarom thuisnetwerk? Internetverbinding Bestanden delen Printer NAS TV (Camera)Bewaking Domotica Thuisnetwerk 2 Begrippen LAN WLAN WAN Cloud Local Area

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc Inleiding De handleiding beschrijft het gebruik van volledig extern bureaublad via de RDS Gateway en het programma Verbinding met extern bureaublad op Windows en Mac. Windows Benodigd: - Windows XP Service

Nadere informatie

Configuratie PL printers. Dealer instructie v0.99

Configuratie PL printers. Dealer instructie v0.99 Configuratie PL printers Dealer instructie v0.99 Standaard hebben de PL-printers een IP adres (192.168.1.251) wat waarschijnlijk niet overeenkomt met dat van de QT (192.168.0.x) of van het bestaande netwerk.

Nadere informatie

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98

Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inrichting van een schoollan werkstation met Windows 98 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1 Woord vooraf...1 Stap 1 Installatie werkstation...2 Stap 2 Netwerk instellen...3 Stap 3 - Poledit......5 Stap 4

Nadere informatie

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids 1 Inhoudsopgave Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3

Nadere informatie

Communicatienetwerken

Communicatienetwerken Communicatienetwerken Oefeningen 4 : ALGEMEEN (niet voor MTI) Woensdag 2 december 2009 1 VRAAG 1 : MAC/IP adressen toekennen 2 VRAAG 1 : MAC/IP adressen toekennen Scenario Link 1 Link 2 Link 3 Link 4 Link

Nadere informatie

ChainWise server randvoorwaarden

ChainWise server randvoorwaarden ChainWise server randvoorwaarden Product ChainWise Bedrijfssoftware Datum 04-08-2016 Alle rechten voorbehouden aan ChainWise Niets in deze uitgave mag worden gebruikt in welke vorm dan ook zonder schriftelijke

Nadere informatie

Functionele beschrijving: Scannen naar AFAS Profit.

Functionele beschrijving: Scannen naar AFAS Profit. Functionele beschrijving: Scannen naar AFAS Profit. Algemeen Met de Kyocera Scannen naar AFAS Profit beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar AFAS Profit. Met deze oplossing

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

ChainWise server randvoorwaarden

ChainWise server randvoorwaarden ChainWise server randvoorwaarden Product ChainWise Bedrijfssoftware Jaar 2018 Alle rechten voorbehouden aan ChainWise Niets in deze uitgave mag worden gebruikt in welke vorm dan ook zonder schriftelijke

Nadere informatie

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Technote EnGenius / Senao EOM-8670 Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Merk Model Firmware Datum EnGenius Senao EOM-8670 2.1.10 09-04-2009 Pagina 1 van 29 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Node

Nadere informatie

SuperOffice Systeemvereisten

SuperOffice Systeemvereisten Minimale systeemvereisten voor SuperOffice CRM De minimale systeemvereisten voor SuperOffice CRM zijn tevens afhankelijk van het besturingssysteem en de services/applicaties die op het systeem actief zijn.

Nadere informatie

Proces evaluatie onderdelen

Proces evaluatie onderdelen Briefing Korte omschrijving project aanvraag: Aanmeld server met Linux Suse 11 project Afghanistan. PORT-IB-PIB09 Klant gegevens: Groep is de klant. School is de klant. Externe klant... Planning: Van.

Nadere informatie

Handleiding installatie en gebruik VPN

Handleiding installatie en gebruik VPN Handleiding installatie en gebruik VPN 2 Handleiding Installatie en gebruik VPN Inhoud Deel I Introductie 3 Deel II De te volgen stappen 4 1 Aanvragen en activeren van uw VPN account 4 2 Downloaden connectie

Nadere informatie

GS PASS voor scholen. Demonstratie

GS PASS voor scholen. Demonstratie GS PASS voor scholen Demonstratie Inhoud Korte uitleg Grafisoft Grafisoft Systeembeheer Korte uitleg basis van Pass technologie voor bibliotheken / scholen Uitleg Pass voor scholen Pass voor scholen modules

Nadere informatie

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003

Inhoud 0 Inleiding 1 Algemene netwerkbegrippen De installatie van Windows Server 2003 vii Inhoud 0 Inleiding 1 0.1 In dit hoofdstuk 1 0.2 Dit boek 1 0.3 De taken van een netwerkbeheerder 3 0.4 Microsoft Windows-besturingssystemen 4 0.5 PoliForm bv 7 0.6 Dit boek doorwerken 8 0.7 De installatie

Nadere informatie

Curriculum vitae. Joep van Rijswijk

Curriculum vitae. Joep van Rijswijk Curriculum vitae Joep van Rijswijk Naam Joep van Rijswijk Functie Technisch beheerder Woonplaats Nispen Geboortedatum 2 september 1976 LinkedIn http://nl.linkedin.com/pub/joep-van-rijswijk/16/a27/b7a Persoonsprofiel

Nadere informatie

Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015

Bestandssystemen. yvan vander sanden. 16 maart 2015 Bestandssystemen yvan vander sanden 16 maart 2015 Bij elk operating system is het belangrijk te begrijpen hoe schijven en bestandssystemen werken. Schijven moeten geformatteerd worden met een specifiek

Nadere informatie

21-4-2015. Online Werkplek document

21-4-2015. Online Werkplek document 21-4-2015 Online Werkplek document 1 Inhoudsopgave 2 Beschrijving... 3 3 Hoe werkt het?... 3 4 Wat krijg ik bij een online werkplek?... 5 5 Hoe werkt het met opslag?... 5 6 Waar staat mijn data?... 6 7

Nadere informatie

HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS

HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 H1 Installatie... 4 H2 Interface IP adress... 10 H3 Webconfigurator...

Nadere informatie

Rent+ Pre-requirements

Rent+ Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

MKG Whitepapers augustus 2015

MKG Whitepapers augustus 2015 Document: Onderdeel: MKG Configuratie Whitepaper MKG Workgroup Server Een whitepaper definieert de ondersteunde en gegarandeerde installatie en configuratie van een product. Alle niet genoemde producten

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Project Linux Assurantiekantoor netwerkontwerp SWIOM1a

Project Linux Assurantiekantoor netwerkontwerp SWIOM1a PROJECT LINUX ASSURANTIEKANTOOR NETW ERKONTWERP E.B.W. Seldenthuis December 2011 Pagina 1 van 10 INHOUD Project Linux Assurantiekantoor netwerkontwerp... 1 Context... 3 Opdracht... 6 Producten... 7 Duur

Nadere informatie

SPACE ProAccess 3.0. Voor nadere toelichting kan contact opgenomen worden met SALTO.

SPACE ProAccess 3.0. Voor nadere toelichting kan contact opgenomen worden met SALTO. SPACE ProAccess 3.0 SALTO voorziet de partner van een document dat als checklist dient voor een juiste voorbereiding van de SALTO Web Software en de vereisten van het netwerk. Dit document is bedoeld voor

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager

Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Functionele beschrijving: scannen naar UNIT4 DocumentManager Algemeen Met de KYOCERA Scannen naar UNIT4 DocumentManager beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar UNIT4 DocumentManager

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

IP Routed Subnet. DrayTek Vigor 2860 & 2925 serie

IP Routed Subnet. DrayTek Vigor 2860 & 2925 serie IP Routed Subnet DrayTek Vigor 2860 & 2925 serie IP Routed Subnet In deze handleiding zullen wij uitleggen hoe u gebruik kunt maken van een IP-Routed Subnet. Bij een IP Routed Subnet ontvangt u van uw

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software.

Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Functionele beschrijving: scannen naar van Brug software. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar van Brug Software beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar het Notarieel

Nadere informatie

Systeemvereisten. Datum: Naam: Systeemvereisten versie 43 revisie 15 Status:

Systeemvereisten. Datum: Naam: Systeemvereisten versie 43 revisie 15 Status: Datum: 12-11-2012 Naam: Systeemvereisten versie 43 revisie 15 Status: Inhoudsopgave 1. Systeemvereisten... 3 1.1. Systeem- en configuratievereisten Ontwikkelomgeving... 3 1.1.1. Minimale systeemvereisten

Nadere informatie

Stage Opdracht. Naam: Jeroen Corsius Klas: ES3a Stagebedrijf: Linssen Yachts Stagebegeleider: Dhr. Albach Praktijkbegeleider: Dhr.

Stage Opdracht. Naam: Jeroen Corsius Klas: ES3a Stagebedrijf: Linssen Yachts Stagebegeleider: Dhr. Albach Praktijkbegeleider: Dhr. Stage Opdracht Naam: Jeroen Corsius Klas: ES3a Stagebedrijf: Linssen Yachts Stagebegeleider: Dhr. Albach Praktijkbegeleider: Dhr. Beelen 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 1 2. Inleiding 2 2.1 Wat moet

Nadere informatie

Firma: Business Industrial Document: Beheers Handboek Auteur:Argab Jamal, Ronit Jalimsing Datum:28-10-2013

Firma: Business Industrial Document: Beheers Handboek Auteur:Argab Jamal, Ronit Jalimsing Datum:28-10-2013 Datum:8-10-013 Datum:8-10-013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1... 3 1.1 Physical Host ESXi... 3 1. PFsense:BI-PFS-001... 3 1.3 Windows 008 Server r (BI-DC1-00)... 4 1.4 Windows 008 Server r (BI-DC-00)... 4 1.5

Nadere informatie

Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet.

Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet. Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet. Algemeen: Maak gebruik van de laatste firmware voor de C100BRS4 die beschikbaar is op http://www.conceptronic.net! Firmware versie 3.20C (beta version).

Nadere informatie

2 Installatie Windows Server 2008 R2 Standard

2 Installatie Windows Server 2008 R2 Standard 10 2 Installatie Windows Server 2008 R2 Standard 2.1 Mogelijke proefopstellingen 2.1.1 64-bit computer, zonder Virtualization Technology Minimaal 2GB geheugen Netwerkkaart Naar Internet, waarschijnlijk

Nadere informatie

VPN Client 2000/XP naar Netopia

VPN Client 2000/XP naar Netopia Technical Note #041 Auteur: Olaf Suchorski Gemaakt op: 02 juli 2001 Bijgewerkt op: 02 juli 2001 Beschrijft: VPNclient2router VPN Client 2000/XP naar Netopia Deze technote beschrijft het instellen van de

Nadere informatie

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6 MINIMALE SYSTEEMEISEN Vakware 6 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. BESTURINGSSYSTEMEN... 4 2. WEBAPPLICATIES... 5 2.1 Vakware Digitale Werkbon... 5 3. HARDWARE-EISEN... 6 3.1 Database server(s)... 6 3.2 Werkstation(s)/client(s)...

Nadere informatie

Systeemeisen Exact Compact product update 406

Systeemeisen Exact Compact product update 406 1 van 6 08-10-2013 12:07 Exact Compact Systeemeisen Exact Compact product update 406 Een pressionele administratie moet bedrijfszeker zijn. U moet er in het dagelijks gebruik snel en zonder onderbrekingen

Nadere informatie

Hier kunt u alle schijven en mappen afscannen op audio bestanden die ondersteund worden door de MP (mp3 en wma).

Hier kunt u alle schijven en mappen afscannen op audio bestanden die ondersteund worden door de MP (mp3 en wma). Netgear MP101 Dit apparaat speelt MP3's en WMV digitale bestanden en koppelt de stereo rechtstreeks aan de PC. Het apparaat werkt alleen in combinatie met een router of een wireless acces point. Er zit

Nadere informatie

Quick Start Guide for Mxstream. In de Nederlandse taal

Quick Start Guide for Mxstream. In de Nederlandse taal Quick Start Guide for Mxstream In de Nederlandse taal 1 Inleiding Deze quick start guide bevat de beschrijving van de stappen die moeten worden gezet om de C100BRS4 router in te zetten in de Nederlandse

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding . Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is Citrix?... 3 1.2 Voordelen van Citrix... 3 1.3 Wat heeft u nodig om toegang te krijgen... 3 2 Systeemeisen... 4 2.1 Ondersteunde Web browsers...

Nadere informatie

Handboek Migratie Instellingen. - Migreren naar de kennisnet infrastructuur -

Handboek Migratie Instellingen. - Migreren naar de kennisnet infrastructuur - Handboek Migratie Instellingen - - Pagina 2 van 46 Inhoudsopgave 1 INLEIDING-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------5 2 OVERZICHT

Nadere informatie

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows

NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows NSS volumes in een bestaande tree aanspreken vanuit Domain Services for Windows Elders in dit werk hebt u kunnen lezen hoe DSfW ingezet kan worden als alternatief voor Active Directory. Dit heeft echter

Nadere informatie

Actian PSQL v12 server installatiegids

Actian PSQL v12 server installatiegids Actian PSQL v12 server installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Actian PSQL installeren...1 1.1 Om te beginnen...1 1.2 Systeemeisen...1 1.2.1 Server...1 1.2.2 Client...2 1.3 Installatie...3 1.3.1 Installatie

Nadere informatie

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie. Eindevaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica

ECTS fiche. Module info. Evaluatie. Gespreide evaluatie. Eindevaluatie OPLEIDING. Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE MODULENAAM Netwerkbeheer 1 MODULECODE A10 STUDIEPUNTEN 5 VRIJSTELLING MOGELIJK ja Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica Evaluatie

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

Quickstart ewon Cosy 131

Quickstart ewon Cosy 131 Quickstart ewon Cosy 131 Inleiding In deze quickstart leggen we stap voor stap uit hoe de ewon Cosy snel geconfigureerd kan worden. Mocht u toch meer gedetailleerde informatie nodig hebben dan verwijzen

Nadere informatie

Zakelijk gebruik van je smartphone, tablet en PC. Marcel Maspaitella tools2work Cybersoek, 25 juni 2013

Zakelijk gebruik van je smartphone, tablet en PC. Marcel Maspaitella tools2work Cybersoek, 25 juni 2013 Zakelijk gebruik van je smartphone, tablet en PC Marcel Maspaitella tools2 Cybersoek, 25 juni 2013 Onderwerpen n Synchronisatie n Email systemen n Outlook n Gmail IMAP in de praktijk n Overzetten van gegevens

Nadere informatie

Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe.

Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe. Functionele beschrijving: scannen naar Exact Globe. Algemeen Met de KYOCERA scannen naar Exact Globe beschikt u over een efficiënte oplossing om uw documenten te scannen naar Exact Globe. Met deze oplossing

Nadere informatie

USB Storage Hoe werkt USB storage

USB Storage Hoe werkt USB storage USB Storage USB Storage Hoe werkt USB storage Een USB opslag medium, zoals een USB stick of een externe hardeschijf met een USB aansluiting, kan worden aangesloten op de USB poort van de 2910 en kan dan

Nadere informatie

LEERPLANSITUERING: BEGINSITUATIE:

LEERPLANSITUERING: BEGINSITUATIE: KaHo Sint-Lieven Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs Campus WAAS Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Lesvoorbereiding Tel.: 03 780 89 04 Fax: 03 780 89 03 E-mail: stagesecundair@kahosl.be

Nadere informatie

Personalia. Geboortedatum: Inzetbaar als. Support engineer. Profiel

Personalia. Geboortedatum: Inzetbaar als. Support engineer. Profiel Personalia Naam: Vincent Geboortedatum: 28-03-1989 Woonplaats: Lelystad Nationaliteit: Nederlandse Rijbewijs: Ja + auto Inzetbaar als Support engineer Profiel Vincent is een medewerker die zich snel aanpast

Nadere informatie

Verbinden met FTP server

Verbinden met FTP server We gaan kijken naar: Verbinden met een FTP server Je FTP wachtwoord veranderen Je website bekijken Bestanden op een FTP server zetten Verbinden met FTP server Websites staan op een webserver. Een webserver

Nadere informatie

Voordelen voor leerlingen en leerkrachten:

Voordelen voor leerlingen en leerkrachten: Pass for schools is een totaaloplossing voor het eenvoudig beheren van het computer- en netwerkplatform in onderwijsinstellingen. Pass voorziet in basistechnologie, waarop alle technologische middelen

Nadere informatie

Handleiding. Online backup PC

Handleiding. Online backup PC Handleiding Online backup PC Inhoudsopgave 1. Installatie 2 2. Configuratie eerste keer 4 3. Bepalen waarvan een backup gemaakt moet worden 5 4. Instellen wanneer de backup wordt uitgevoerd 5 5. Beveiliging

Nadere informatie

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen:

mydesktop Anywhere Deze mydesktop Anyhwere oplossing biedt een aantal voordelen: mydesktop Anywhere Binnen A-Hak bestaat er de mogelijkheid om te werken op een online virtuele werkplek, dit noemen wij de mydesktop Anyhwere. Deze werkplek bieden wij aan vanuit de A-Hak Private Cloud.

Nadere informatie

Projectwerk 2 Week 1. Nicolas Vermeulen, Yves Lenaerts, Preben Schaeken, Tom Putzeys, Dimitri Kozakiewiez en Lars Nooijens

Projectwerk 2 Week 1. Nicolas Vermeulen, Yves Lenaerts, Preben Schaeken, Tom Putzeys, Dimitri Kozakiewiez en Lars Nooijens Projectwerk 2 Week 1 Nicolas Vermeulen, Yves Lenaerts, Preben Schaeken, Tom Putzeys, Dimitri Kozakiewiez en Lars Nooijens 1 INHOUD Het netwerk Servers Security Automated Installations Onderhoud Computers

Nadere informatie

- Laatste.NET Framework versie incl. service packs, op moment van schrijven.net Framework v3.5 SP1 - Laatste RDP versie, laatste versie bekend RDP 7

- Laatste.NET Framework versie incl. service packs, op moment van schrijven.net Framework v3.5 SP1 - Laatste RDP versie, laatste versie bekend RDP 7 Handleiding King Online Wat hebt u nodig - Laatste.NET Framework versie incl. service packs, op moment van schrijven.net Framework v3.5 SP1 - Laatste RDP versie, laatste versie bekend RDP 7 November 2010,

Nadere informatie