Handleiding Participatieplan Windenergie op Land. Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Participatieplan Windenergie op Land. Samenvatting"

Transcriptie

1 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Samenvatting Amsterdam 19 maart 2015

2 2 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Voorwoord Per 2020 moet in totaal 6000 MW aan windenergie op land operationeel zijn. Volgens het Energieakkoord, de gedragscode van de NWEA, de gedragscode van de NLVOW en de spelregels van de VEH is het voor het bereiken van deze doelstelling essentieel dat de betrokken overheden, ontwikkelaars en de omgeving met elkaar samenwerken en afspraken maken over de ontwikkeling en de exploitatie van een windpark. Het Wetsvoorstel Omgevingswet sluit hierbij aan en stelt dat complexe projecten alleen kunnen worden gerealiseerd met verplichte publieksparticipatie. Bij de totstandkoming van deze samenwerking tussen overheden, ontwikkelaars en de omgeving kan het opstellen van een participatieplan een belangrijke rol spelen. In een participatieplan kan inzichtelijk worden gemaakt (en worden onderbouwd) op welke wijze de omgeving bij een windpark wordt betrokken en hoe de overheden, ontwikkelaar en omgeving met elkaar samenwerken. Onder een participatieplan verstaan wij dus: het document waarin (per projectfase van een windpark) wordt aangegeven welke instrumenten worden ingezet in het kader van de samenwerking tussen overheden, de ontwikkelaar en de omgeving bij een windpark. Deze instrumenten noemen wij de participatie-instrumenten.

3 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 3 Hoewel het concept van een participatieplan door een breed publiek wordt omarmd, bestaat er in de praktijk onduidelijkheid over wat er concreet in een participatieplan zou moeten staan. Verder bestaat er geen alomvattend overzicht van de instrumenten waarmee participatie kan worden bewerkstelligd. Wel is duidelijk dat deze instrumenten zowel juridisch als niet-juridisch van aard zijn. Bovendien is het wenselijk te putten uit ervaringen met (bestaande) windprojecten. Een goed participatieplan heeft daarom een interdisciplinair karakter. Tegen deze achtergrond hebben Houthoff Buruma en Ecofys hun krachten gebundeld. In de Handleiding Participatieplan Windenergie op Land ( Handleiding ) geven Houthoff Buruma en Ecofys gezamenlijk een antwoord op de vraag wat in een participatieplan zou dienen te staan en welke instrumenten voor participatie kunnen worden ingezet. Bij het opstellen van de Handleiding zijn wij ondersteund door een klankbordgroep bestaande uit NUON, de VNG en de Natuur en Milieufederaties. Wij danken deze organisaties hartelijk voor hun advies en medewerking. Zonder hun inbreng zou de totstandkoming van de Handleiding niet mogelijk zijn geweest. Contactgegevens Marjolein Dieperink Advocaat bij Houthoff Buruma m.dieperink@houthoff.com +31 (0) Bob Schulte Managing Consultant bij Ecofys b.schulte@ecofys.com +31 (0)

4 4 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Opzet van de Handleiding De Handleiding richt zich tot: Overheden: gemeenten en provincies; Ontwikkelaars: energiebedrijven, windontwikkelaars, windverenigingen, coöperaties, etc.; Omgeving: omwonenden, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties. Met de Handleiding beogen wij deze partijen handvatten te bieden om te komen tot een goed participatieplan. Daartoe bevat de Handleiding in de eerste plaats een zevental richtsnoeren die bij het opstellen van een participatieplan in acht zouden moeten worden genomen. In de tweede plaats geven wij een overzicht van de participatie-instrumenten. Het geven van een uitputtend overzicht is daarbij niet het uitgangspunt. Wel het formuleren van een uitgebreide toolkit voor alle stakeholders, dat wil zeggen de betrokken overheden, ontwikkelaars en omgeving. De in de Handleiding voorgestelde richtsnoeren en uitgewerkte participatie-instrumenten zijn niet in beton gegoten. De komende maanden kan deze Handleiding op basis van praktijkervaringen, best practices en suggesties uit de markt worden gewijzigd en worden aangescherpt. Naar onze overtuiging is dat de beste wijze om te komen tot een breed gedragen Handleiding.

5 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 5 Zeven richtsnoeren voor een participatieplan 1 Bepaal welke ruimte voor participatie bestaat. Stel vast welke besluiten vastliggen. 2 Identificeer de stakeholders en de project-specifieke uitdagingen. 3 Onderken dat gedurende een ontwikkelingsproces van een windpark de verantwoordelijkheid voor een participatieplan verschuift van de overheid naar de ontwikkelaar. 4 Kies voor meerwaarde voor de omgeving. Kies alleen voor participatie-instrumenten waaraan de omgeving daadwerkelijk behoefte heeft. 5 Heb oog voor de businesscase. Kleed de businesscase niet uit door in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces definitieve keuzes te maken die de financiële haalbaarheid van het windpark in gevaar kunnen brengen. 6 Onderken de juridische beperkingen voor de overheid. Houd ermee rekening dat de overheid beperkt is in de (contractuele) verplichtingen die zij aan een ontwikkelaar kan opleggen. 7 Onderken dat het participatieplan niet wettelijk is geregeld. Het opstellen van een participatieplan is (vooralsnog) geen wettelijke verplichting. Bepaalde participatie-instrumenten kunnen wel verplicht zijn.

6 6 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Richtsnoer 1: Bepaal welke ruimte voor participatie bestaat. Stel vast welke besluiten vastliggen De ontwikkeling van een windpark kent vijf projectfases: de beleidsvorming, de vergunningverlening, de contractering, de bouw en de exploitatie. Voorafgaand aan het opstellen van een participatieplan moet worden vastgesteld in welke projectfase de ontwikkeling van het windpark zich bevindt. Bij voorkeur worden omwonenden in een zo vroeg mogelijk stadium bij het project betrokken. Op dat moment zijn er nog vele keuzes te maken. Indien al besluiten zijn genomen, dan zou moeten worden onderkend dat daarover geen participatie meer kan plaatsvinden. In de Handleiding bakenen wij de vijf projectfases van een windparkontwikkeling als volgt af: De beleidsvormingsfase start met een klimaatambitie en eindigt als een locatie en een ontwikkelaar bekend zijn. De vergunningverleningsfase eindigt als de vergunningen zijn verleend. De contracteringsfase eindigt als de financiering rond is en de bouwcontracten onvoorwaardelijk tot stand zijn gekomen. De bouwfase eindigt bij start exploitatie. De exploitatiefase eindigt bij het beëindigen van de exploitatie en het afbreken van het windpark.

7 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 7 Richtsnoer 2: Identificeer de project-specifieke uitdagingen Voorafgaand aan het opstellen van een participatieplan moet de juiste diagnose worden gesteld, dat wil zeggen het identificeren van de (grootste) uitdagingen die voor het specifieke project en de betrokken locatie gelden. Bijvoorbeeld: gaat het vooral om het zoeken naar de meest geschikte locatie? Of is de locatie al bekend en gaat het vooral nog om de invulling daarvan (aantal en grootte van de windturbines)? Of gaat het vooral om het verdelen van de lusten en het minimaliseren van hinder? Bestaat er lokaal draagvlak of juist verzet? Is er een windcoöperatie of een andere ontwikkelaar? Loopt de communicatie tussen de stakeholders goed of juist stroef? De exacte situatie bepaalt wat de grootste uitdagingen zijn. In de Handleiding geven wij per projectfase aan welke uitdagingen er kunnen zijn om het draagvlak in de omgeving te creëren en behouden, en welke participatie-instrumenten in de desbetreffende fase kunnen worden toegepast. Deze koppeling van de participatie-instrumenten aan één van de vijf projectfases is in onderstaand stroomschema weergegeven. Op pagina 15 wordt een overzicht gegeven van de in de Handleiding beschreven participatie-instrumenten. Welke participatie-instrumenten ten behoeve van een concreet windproject worden ingezet, vergt maatwerk.

8 8 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Ontwikkelingsproces windprojecten Doorlooptijd 1 3 jaar 1 4 jaar Fases Beleidsvorming Vergunningverlening 1 Beleidsplan en/of structuurvisie 2 Communicatie en informatievoorziening 3 Compensatie / planschadetegemoetkoming 4 Convenant / intentieovereenkomst 5 Enquête / opinieonderzoek 6 Inspraak en advies bij opstellen participatieplan 7 Klankbordgroep / adviesgroep 8 Ontwerpateliers 9 PlanMER 10 Selectie ontwikkelaar / aanbesteding ##. 1 Anterieure (grondexploitatie)overeenkomst 2 Bestemmingsplan / inpassingsplan 3 Communicatie en informatievoorziening 4 Compensatie / planschadetegemoetkoming 5 Convenant / intentieovereenkomst 6 Grondexploitatieplan 7 Inspraak / advies bij opstellen participatieplan 8 Klankbordgroep / adviesgroep 9 Maatwerkvoorschrift 10 Omgevingsvergunning / overige vergunningen ##. Betrokkenheid stakeholders mbt participatie Bevoegd gezag Ontwikkelaar Omgeving

9 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 9 ~1 jaar ~1 jaar 20 jaar Contractering Bouw Exploitatie 1 Communicatie en informatievoorziening 2 Contracten met lokale ondernemers 3 Financiële participatie: coöperatie of windvereniging ##. 1 Bouwvoorlichting 2 Klachtenloket windenergie 3 Schadevergoedingsregeling 4 Vier de successen ##. 1 Delen opbrengst met omgeving 2 Financiele participatie: coöperatie / windvereniging 3 Financiele participatie: obligaties 4 Klachtenloket windenergie 5 Monitoring 6 Terugregeling / stilstand ##. Verantwoordelijk Ondersteuning Inspraak

10 10 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Richtsnoer 3: Onderken dat gedurende een ontwikkelingsproces van een windpark de verantwoordelijkheid voor een participatieplan verschuift van de overheid naar de ontwikkelaar. Er zijn twee betekenissen van het begrip participatieplan in omloop: het participatieplan dat wordt opgesteld in de beleidsvormingsfase en het participatieplan dat wordt opgesteld in de vergunningsverleningsfase. Met de term participatieplan in de gedragscode van NWEA wordt hoofdzakelijk op dit laatste participatieplan gedoeld. In de Handleiding nemen wij echter tot uitgangspunt dat reeds in de beleidsvormingsfase een participatieplan wordt opgesteld. In de beleidsvormingsfase is de overheid primair verantwoordelijk voor het opstellen en het uitvoeren van een participatieplan. Vanaf de vergunningverleningsfase ligt die verantwoordelijkheid (hoofdzakelijk) bij de ontwikkelaar. In het belang van de omgeving wordt bij voorkeur één participatieplan opgesteld, met dien verstande dat zo n participatieplan in fases tot stand kan komen. Op deze wijze is het proces voor de omgeving het meest transparant. Als het opstellen van één participatieplan niet haalbaar is en er in een ontwikkelingstraject twee participatieplannen worden opgesteld, moet ervoor zorg worden gedragen dat deze plannen geen tegenstrijdigheden bevatten en naadloos op elkaar aansluiten. Om deze reden is het van belang dat niet al in de beleidsvormingsfase definitieve keuzes worden gemaakt omtrent de wijze van projectrealisatie, zoals een keuze omtrent het al dan niet plaatsvinden van financiële participatie door de omgeving (zie ook richtsnoer 5). Voor de inhoud van het participatieplan is het essentieel te bepalen of het gaat om een participatieplan in de beleidsvormingsfase of in de vergunningverleningsfase, onder meer omdat: in een participatieplan dat een ontwikkelaar opstelt toezeggingen kunnen worden gedaan met betrekking tot financiële participatie, zoals aandelenuitgifte. De overheid kan financiële participatie niet afdwingen (zie richtsnoer 6). met het voortgaan van het project participatie-instrumenten kunnen afvallen.

11 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 11 Richtsnoer 4: Kies voor meerwaarde voor de omgeving. Kies alleen voor participatie-instrumenten waaraan de omgeving daadwerkelijk behoefte heeft. Indien op basis van de richtsnoeren 1 en 2 de potentiële participatie-instrumenten zijn bepaald, moet vervolgens worden geïnventariseerd aan welke instrumenten daadwerkelijk behoefte bestaat. Zo is de uitgifte van aandelen een relatief duur instrument, zodat daarvoor alleen zou moeten worden gekozen als de omgeving daarvoor daadwerkelijk belangstelling heeft. Er zou alleen voor die participatie-instrumenten moeten worden gekozen die helpen om de geïdentificeerde uitdagingen het hoofd te bieden.

12 12 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Richtsnoer 5: Heb oog voor de businesscase. Kleed de businesscase niet uit door in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces definitieve keuzes te maken die de financiële haalbaarheid van het windpark in gevaar kunnen brengen. De inzet van bepaalde participatie-instrumenten zal de investeringskosten of operationele kosten van een windpark verhogen of de inkomsten doen verminderen. Om die redenen kunnen zij de businesscase in gevaar brengen. De winstmarge die op windparken wordt gemaakt is wellicht in tegenstelling tot wat velen denken beperkt en dit stelt begrenzingen aan de inzet van instrumenten die de marge (verder) drukken. Instrumenten die daarvoor gevoelig zijn, zijn bijvoorbeeld: Anterieure (grondexploitatie)overeenkomst of een fondsbijdrage in een grondexploitatieplan; Planschadetegemoetkoming; Terugregeling / stilstand. Een definitieve keuze over de participatie-instrumenten die het projectrendement kunnen beïnvloeden, zou pas moeten worden gemaakt als het cumulatieve effect van die instrumenten op dat projectrendement is beoordeeld.

13 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 13 Richtsnoer 6: Onderken de juridische beperkingen voor de overheid. Houd ermee rekening dat de overheid beperkt is in de (contractuele) verplichtingen die zij aan een ontwikkelaar kan opleggen. In de praktijk bestaat nog wel eens het idee dat de overheid een ontwikkelaar kan verplichten tot financiële participatie door omwonenden in een windpark, bijvoorbeeld door aandelenuitgifte. Indien de overheid geen grondeigenaar is, is dit niet mogelijk, omdat: De overheid in een anterieure (grondexploitatie)overeenkomst alleen kan verplichten tot een financiële bijdrage of de realisatie van een compenserende maatregel. Dat is bovendien slechts mogelijk indien de financiële bijdrage een direct ruimtelijk verband heeft met het windpark. De bedoelde verplichting niet in een bestemmingsplan kan worden opgenomen. Een vergunning niet kan worden geweigerd vanwege geen bereidheid tot financiële participatie. Indien de overheid grondeigenaar is, ligt dit anders, omdat: Bij de gronduitgifte verdergaande verplichtingen kunnen worden opgelegd. Bij een selectie van de ontwikkelaar (en in de aanbesteding) kan worden betrokken of bereidheid tot financiële participatie door de omgeving bestaat. Een ontwikkelaar kan wel, bijvoorbeeld in de vergunningsverleningsfase, met de omgeving bindende afspraken maken over financiële participatie.

14 14 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land Richtsnoer 7: Onderken dat het participatieplan niet wettelijk is geregeld. Het opstellen van een participatieplan is (vooralsnog) geen wettelijk verplichting. Bepaalde participatie-instrumenten kunnen wel verplicht zijn. Omdat het participatieplan niet wettelijk is geregeld, is het opstellen van een participatieplan niet verplicht en heeft een participatieplan voor een ontwikkelaar geen directe juridische binding. Weliswaar kan de politieke besluitvorming afhankelijk zijn van de inhoud en uitvoering van zo n plan, indien eenmaal het politieke besluit (zoals: de bestemmingsplanvaststelling of de vergunningverlening) is genomen en een ontwikkelaar haar toezeggingen niet nakomt, dan kan, in het algemeen, niet rechtstreeks nakoming van het participatieplan worden afgedwongen. Het kan wenselijk zijn om additioneel juridische binding te borgen, door het maken van contractuele afspraken. De wet kan daaraan beperkingen stellen (zie bijvoorbeeld richtsnoer 6). Omdat het opstellen van een participatieplan geen wettelijke eis is en niet wettelijk is geregeld, gelden daarvoor geen juridische regels. Er kunnen wel regels gelden voor de daarin gekozen participatie-instrumenten. Leden van NWEA hebben zich in de gedragscode van NWEA gecommitteerd aan de opstelling van een participatieplan.

15 Handleiding Participatieplan Windenergie op Land 15 Overzicht van participatie-instrumenten De blauwgemarkeerde instrumenten hebben een sterk juridisch karakter, hetgeen overigens niet betekent dat die instrumenten verplicht moeten worden gebruikt in een windproject. De juridische instrumenten worden gebruikt: om de afspraken tussen de stakeholders vast te leggen (bijvoorbeeld de intentieovereenkomst en de anterieure (grondexploitatie) overeenkomst); ten behoeve van de ruimtelijke besluitvorming, resulterend in vergunningverlening; en om financiële participatie te regelen. De groengemarkeerde instrumenten zijn wat vrijblijvender van karakter. Zij zijn ontstaan vanuit de ervaring met de ontwikkeling van windparken en zijn effectief gebleken voor een goed participatieproces. Bij dit overzicht maken wij drie kanttekeningen: In een windproject kunnen nieuwe instrumenten worden bedacht of combinaties van instrumenten worden gebruikt. Voor sommige instrumenten zijn ook andere termen in omloop. Uit het overzicht mag niet de conclusie worden getrokken dat al deze instrumenten moeten worden ingezet voor een deugdelijk participatieplan. Het opstellen van een participatieplan is maatwerk. Per project dient, op basis van de specifieke projectomstandigheden, te worden geïnventariseerd welke instrumenten worden ingezet. Anterieure (grondexploitatie)overeenkomst Beleidsplan en/of structuurvisie Bestemmingsplan / inpassingsplan Bouwvoorlichting Communicatie en informatievoorziening Compensatie / planschadetegemoetkoming Contracten met lokale aannemers Convenant / intentieovereenkomst Delen opbrengst met omgeving Enquête / opinieonderzoek Financiële participatie: obligaties Financiële participatie: aandelenuitgifte Financiële participatie: coöperatie of windvereniging Grondexploitatieplan Inspraak en advies bij opstellen participatieplan Klankbordgroep / adviesgroep Klachtenloket windenergie Maatwerkvoorschrift Monitoring Omgevingsvergunning en overige vergunningen Ontwerpatelier PlanMER Planschadeovereenkomst ProjectMER / m.e.r.-beoordelingsplicht Schadevergoedingsregeling Selectie ontwikkelaar / aanbesteding Terugregeling / stilstand Vier de successen

16 Nadere informatie Bob Schulte Managing Consultant bij Ecofys +31 (0) Marjolein Dieperink Advocaat bij Houthoff Buruma +31 (0)

Handleiding. Participatieplan Windenergie. Inhoudsopgave. Amsterdam 2 april 2015. Voorwoord

Handleiding. Participatieplan Windenergie. Inhoudsopgave. Amsterdam 2 april 2015. Voorwoord Inhoudsopgave Handleiding 1 Voorwoord 4 Participatieplan Windenergie 2 2.1 2.2 2.3 3 3.1 3.2 Waarom een participatieplan Participatie is de sleutel tot 6000 MW Achtergrond van het participatieplan Wat

Nadere informatie

Windpark Lage Weide ondanks participatie toch geen windpark. Simone Maase bestuurslid Energie-U simone@energie-u.nl 19 maart 2015

Windpark Lage Weide ondanks participatie toch geen windpark. Simone Maase bestuurslid Energie-U simone@energie-u.nl 19 maart 2015 Windpark Lage Weide ondanks participatie toch geen windpark Simone Maase bestuurslid Energie-U simone@energie-u.nl 19 maart 2015 1 Inhoud Coöperatieve vereniging Energie-U Zonder grond een park ontwikkelen

Nadere informatie

Gedragscode draagvlak en participatie wind op land

Gedragscode draagvlak en participatie wind op land Gedragscode draagvlak en participatie wind op land Utrecht, september 2014 Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) Stichting De Natuur- en Milieufederaties Stichting Natuur & Milieu Greenpeace Nederland

Nadere informatie

Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie

Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie wind op land Inleiding De gedragscode Draagvlak en Participatie is nu ruim een half jaar in werking. Greenpeace, de Stichting Natuur en Milieufederaties,

Nadere informatie

Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op Land

Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op Land Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op Land Utrecht, december 2016 Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) Stichting De Natuur- en Milieufederaties Stichting Natuur & Milieu Greenpeace

Nadere informatie

Samen is de snelste weg voor Wind op Land

Samen is de snelste weg voor Wind op Land Samen is de snelste weg voor Wind op Land NWEA bijeenkomst Leon Pulles Januari 2015 Vragen aan de zaal Wie is er voor wind energie op land? Wie vindt windmolens mooi? Wie wil een 3 MW molen op 300 meter

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

De Leidraad Windenergie

De Leidraad Windenergie De Leidraad Windenergie 2016-2020 Inhoudsgave Voorwoord 5 Hoofdstuk 1 De Rotterdamse strategie 7 1.1 Winst door Wind 8 1.2 Regierol 9 1.3 Participatie 9 1.4 Bottom-up 9 1.5 Integrale aanpak 9 Hoofdstuk

Nadere informatie

RAEDTHUYS 44 4,4i't. Afbeelding 1: Voorgenomen locatie Windturbine Zenkeldamshoek (gele cirkel)

RAEDTHUYS 44 4,4i't. Afbeelding 1: Voorgenomen locatie Windturbine Zenkeldamshoek (gele cirkel) 44 4,4i't r I Inge-!koreen, rnee2te twan I 9 FEI. ja / nee I J College van Ben W van de Gemeente Hof van Twente Archiei / NR /111 T.a.v de heer Guido ter Braak Postbus 54 7470 AB GOOR 1 Enschede, 9 februari

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017 Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep - 2 25 oktober 2017 Agenda 1. Opening, notulen, procesparticipatie 2. Beantwoording vragen 3. Fase afgerond en procedures 4. Tijdspad 5. Volgend overleg

Nadere informatie

Vertrouwen moet je bouwen & participeren kun je leren

Vertrouwen moet je bouwen & participeren kun je leren PR&DF-RenM9 Vertrouwen moet je bouwen & participeren kun je leren Liesbeth Schippers Kennismarkt Omgevingsweb, 7 november 2017 Vertrouwen Doel Omgevingswet Flexibiliteit Belangrijke pijler Omgevingswet

Nadere informatie

Privaatrechtelijk spoor; overeenkomsten over grondexploitatie

Privaatrechtelijk spoor; overeenkomsten over grondexploitatie Actualiteiten Grondexploitatiewet 2011 VNG Privaatrechtelijk spoor; overeenkomsten over grondexploitatie mr. Jan Frans de Groot & mr. Arjen de Snoo 1 Indeling Aanleiding Verordening m.b.t. de grondexploitatie

Nadere informatie

Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s

Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s 1 Deelnotitie 3.4 Ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s Inleiding Deze notitie gaat kort in op de mogelijke ontwikkelscenario s, financiële haalbaarheid en risico s. Eerder is in de

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 13 mrt 2018 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 13 mrt 2018 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 13 mrt 2018 NR.: RI-18-00356 Onderwerp: Windpark Ospeldijk Agendapunt 12. Voorstel: Raadsvoorstelnummer 2018-12 1. Te besluiten de coördinatieregeling toe te

Nadere informatie

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek,

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek, Houten, 17 februari 2015 Geachte leden van het rondetafelgesprek, Inleiding Mijn naam is Ruben Berendts en ik spreek in namens Windpark Goyerbrug. Windpark Goyerbrug is een windpark in ontwikkeling tussen

Nadere informatie

Mogelijkheden windenergie langs A67 Gemeente Peel en Maas jan Windpark Groote Molenbeek

Mogelijkheden windenergie langs A67 Gemeente Peel en Maas jan Windpark Groote Molenbeek Mogelijkheden windenergie langs A67 Gemeente Peel en Maas jan 2019 1 Ontwikkelingen & studies waarom windenergie 2 Nederland op de 27 e plaats 3 Energietransitie en trends Energietransitie = een beleidsplan

Nadere informatie

Windenergie opwekken, zo kan het ook. Mei-inoar foar de Wyn Participatie initiatief op Kop Afsluitdijk

Windenergie opwekken, zo kan het ook. Mei-inoar foar de Wyn Participatie initiatief op Kop Afsluitdijk Windenergie opwekken, zo kan het ook. Mei-inoar foar de Wyn Participatie initiatief op Kop Afsluitdijk Randvoorwaarden en Friese spelregels Er zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld door par3jen in

Nadere informatie

'b1:i...1>... Gemeente

'b1:i...1>... Gemeente Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl ~ 'b1:i...1>... Gemeente ~~I~Emmen ~ Aan de belangstellende Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Wij hopen dat u deze punten zult meenemen in de definitieve startnotitie. 1

Wij hopen dat u deze punten zult meenemen in de definitieve startnotitie. 1 Coöperatie Windunie U.A. Centrum Publieksparticipatie SWOL Postbus 30316 2500 GH Den Haag Churchilllaan 11 Postbus 4098 3502 HB Utrecht tel +31 (0)30 753 3100 fax +31 (0)30 753 3199 secretariaat@windunie.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum raadsvergadering 22 maart 2016 Versie 1 Agendapunt Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Voorgesteld besluit Aan de raad, H.A. Gortmaker Ja

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Business Case Windpark Lage Weide. Raadsinformatie avond 20 maart

Business Case Windpark Lage Weide. Raadsinformatie avond 20 maart Business Case Windpark Lage Weide Raadsinformatie avond 20 maart 1 Doelstelling presentatie Aspecten het sociaal ondernemen Energie-U Inzicht in de algemene financiële haalbaarheid van een windpark Inzicht

Nadere informatie

Windenergie ontwikkeling De Coöperwiek : we doen het liever zelf samen en coöperatief. Albert Jansen

Windenergie ontwikkeling De Coöperwiek : we doen het liever zelf samen en coöperatief. Albert Jansen Windenergie ontwikkeling De Coöperwiek : we doen het liever zelf samen en coöperatief Albert Jansen Wie staat voor u Albert Jansen Bestuurslid landelijke coöperatie 3500 leden Secretaris Regionale burger

Nadere informatie

gemeente Steenbergen BM RAADSMEDEDELING Onderwerp Opschaling windturbines aan de Karolinadijk te Dinteloord Steenbergen; 19 december 2017

gemeente Steenbergen BM RAADSMEDEDELING Onderwerp Opschaling windturbines aan de Karolinadijk te Dinteloord Steenbergen; 19 december 2017 gemeente Steenbergen ll l ill li II Illlil li li BM1704536 RAADSMEDEDELING Onderwerp Opschaling windturbines aan de Karolinadijk te Dinteloord Steenbergen; 19 december 2017 Aan de Raad, Innogy heeft het

Nadere informatie

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Workshop Windenergie en participatie Anne de Groot, 18 september 2014 Inhoud Wat is Windpark Fryslân? Welke partijen spelen een rol? Stand

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL. Onderwerp : Verkennend onderzoek uitbreiding windenergie. Agendapunt : Ingediend op : Voorstelnummer : Portef.

INITIATIEFVOORSTEL. Onderwerp : Verkennend onderzoek uitbreiding windenergie. Agendapunt : Ingediend op : Voorstelnummer : Portef. INITIATIEFVOORSTEL Onderwerp : Verkennend onderzoek uitbreiding windenergie Raadsvergadering : Raadstafel d.d.: Agendapunt : Ingediend op : Voorstelnummer : Portef.houder : Voorstel 1. Een verkenning uit

Nadere informatie

NWEA Winddag, 12 juni 2015 Lessen van grote projecten Anne de Groot, directeur Ventolines

NWEA Winddag, 12 juni 2015 Lessen van grote projecten Anne de Groot, directeur Ventolines NWEA Winddag, 12 juni 2015 Lessen van grote projecten Anne de Groot, directeur Ventolines Programma Introductie Ventolines Het Westermeerwind project - Achtergrond van het project - Huidige status (bouw)

Nadere informatie

Beleidsregel Regeling grootschalige windenergie Peel en Maas

Beleidsregel Regeling grootschalige windenergie Peel en Maas GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Peel en Maas Nr. 111505 3 juli 2017 Beleidsregel Regeling grootschalige windenergie Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2016/744190 Documentnummer: 1894/2017/1107534

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam

Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam Conceptverslag klankbordgroep herziening VRM 21 november 2016, Spaceswork, Hofplein 20, 3032 AC Rotterdam 1. Opening en mededelingen Rescoop, de Natuur & Milieufederatie en de Windvogel streven naar de

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek

Windmolens in de Beekbergsebroek Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

No Emmeloord, 24 juli Onderwerp Plan van aanpak zonneweides. Advies raadscommissie. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

No Emmeloord, 24 juli Onderwerp Plan van aanpak zonneweides. Advies raadscommissie. Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18.0000435-1 Emmeloord, 24 juli 2018. Onderwerp Plan van aanpak zonneweides Advies raadscommissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit 1. Het instemmen met het plan van aanpak

Nadere informatie

Notitie / Memo. Document Test Documents. Gemeente Heumen, Els Rademacher Mark Groen, Anja Boekenoogen Datum: 11 mei 2017

Notitie / Memo. Document Test Documents. Gemeente Heumen, Els Rademacher Mark Groen, Anja Boekenoogen Datum: 11 mei 2017 Notitie / Memo Aan: Gemeente Heumen, Els Rademacher Van: Mark Groen, Anja Boekenoogen Datum: 11 mei 2017 Kopie: Claudia Algra Ons kenmerk: T&PBE2851N001D1.1 Classificatie: Projectgebonden Document Test

Nadere informatie

8. Participatie in de Omgevingswet; Symboolwetgeving of effectieve prikkel voor een andere projectaanpak?

8. Participatie in de Omgevingswet; Symboolwetgeving of effectieve prikkel voor een andere projectaanpak? 8. Participatie in de Omgevingswet; Symboolwetgeving of effectieve prikkel voor een andere projectaanpak? Auteur: Marjolein Dieperink 1 1. Inleiding 1.1. Centrale vraag: participatie en het omgevingsplan

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

Uitnodiging seminar Naar 4500 MW offshore wind: de uitrol van een net op zee

Uitnodiging seminar Naar 4500 MW offshore wind: de uitrol van een net op zee Uitnodiging seminar Naar 4500 MW offshore wind: de uitrol van een net op zee Een multidisciplinaire benadering; juridisch, technisch en kosten Dinsdag 24 juni 2014 l 14:00 18:00 Villa Jongerius te Utrecht

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Tegen tenzij : de argumenten?

Tegen tenzij : de argumenten? turbines Windmolens in de Haarlemmermeer: voor of tegen? Tegen tenzij : de argumenten? Bijeenkomst Dorpsraad Nieuw-Vennep Nieuw-Vennep Rob Rietveld NLVOW NLVOW presentatie Windmolens in de Haarlemmermeer:

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Samen voor schone energie

Samen voor schone energie Samen voor schone energie Overschakelen op hernieuwbare energie is hard nodig. Verbranding van steenkool, olie en gas is schadelijk voor het milieu, denk aan luchtverontreiniging en klimaatverandering.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Duurzaam dichter bij de Rotterdammer

Duurzaam dichter bij de Rotterdammer Duurzaam dichter bij de Rotterdammer De Leidraad Windenergie Concept, versie 3.0 18 feb. 16 1 Inhoud Voorwoord 1. Opdracht Leidraad Windenergie 2. Samenwerking en rollen 2.1 Draagvlak en participatie 2.2

Nadere informatie

Lokale duurzame energie ontwikkelen. Derck Truijens 18 april 2013

Lokale duurzame energie ontwikkelen. Derck Truijens 18 april 2013 Lokale duurzame energie ontwikkelen Derck Truijens 18 april 2013 Inhoud Windunie: samen voor de wind Lokale duurzame energie initiatieven Lokaal duurzame energie ontwikkelen Het begon in 2000... De energiemarkt

Nadere informatie

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten De Windcentrale Opgericht in 2010 Doel: versnellen van de energietransitie Nu: 10 windturbines 15.000 deelnemers: 60.000 Winddelen 11.000

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 10 juli 2018 Betreft Monitor Wind op Land 2017 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

INHOUD. 1. Het project. 2. De organisatie. 3. Vragen en hoe verder INTRODUCTIE STAND VAN ZAKEN WIEK- II WINDPOWERNIJMEGEN

INHOUD. 1. Het project. 2. De organisatie. 3. Vragen en hoe verder INTRODUCTIE STAND VAN ZAKEN WIEK- II WINDPOWERNIJMEGEN ALEX DE MEIJER INHOUD 1. Het project INTRODUCTIE STAND VAN ZAKEN 2. De organisatie WIEK- II WINDPOWERNIJMEGEN 3. Vragen en hoe verder Transitie naar duurzaam en lokaal 1. Energie besparen! 2. Van fossiel

Nadere informatie

Presentatie Windproject Stijbeemden

Presentatie Windproject Stijbeemden Presentatie Windproject Stijbeemden 7 en 8 november 2018 Familie van Deurzen, Familie Elemans, Familie van de Hurk, Familie van Lith, Familie van Schaijk, Familie van Vugt en Familie Willems Ronald Kloet,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: 15.16354

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: 15.16354 *15.16354* Behandelend ambtenaar: H. Brink Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535293 Portefeuillehouder: F.A.J. Buijtelaar VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Registratienummer: 15.16354 Oriënterende raadsbijeenkomst

Nadere informatie

WELKOM 2 de ALV RIJNE ENERGIE 13 MAART 2019

WELKOM 2 de ALV RIJNE ENERGIE 13 MAART 2019 WELKOM 2 de ALV RIJNE ENERGIE 13 MAART 2019 AGENDA 1. WELKOM 2. NOTULEN 15 NOVEMBER 2018 3. UPDATE BESTUUR 4. UPDATE GEMEENTE 5. PARTICIPATIE EN GROEI 6. RONDVRAAG 7. SLUITING & PROOST Notulen 15 november

Nadere informatie

Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken

Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken 1. Aanleiding In december 2015 is door de gemeenteraad de Structuurvisie Emmen, Zonneakkers vastgesteld. In de structuurvisie zijn

Nadere informatie

Energie Prestatie Keuring (EPK)

Energie Prestatie Keuring (EPK) Energie Prestatie Keuring (EPK) Energie besparen wordt leuker, makkelijker en eenvoudiger! Stef Strik Barend van Engelenburg 14 januari 2016 ENERGIEBESPARING Waarom werkt(e) het nog niet zo lekker? Geen

Nadere informatie

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling

Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Bijlage 1 - Stand van zaken windparken in ontwikkeling Hieronder wordt per windpark weergegeven wat de algemene stand van zaken is. Het windpark dat het verst in procedure is staat bovenaan in deze lijst.

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde

Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Intentieovereenkomst Windpark Zeewolde Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, de heer H.G.J. Kamp, handelend in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan, hierna te noemen: EZ; 2. De Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

PARTICIPEREN IN WIND. windenergie in de Karolinapolder. Participatie in wind geeft meer draagvlak. Meer inspraak betekent meer verantwoordelijkheid

PARTICIPEREN IN WIND. windenergie in de Karolinapolder. Participatie in wind geeft meer draagvlak. Meer inspraak betekent meer verantwoordelijkheid PARTICIPEREN IN WIND windenergie in de Karolinapolder innogy september 2016 Participatie in wind geeft meer draagvlak Meer inspraak betekent meer verantwoordelijkheid Mogelijke modellen van participatie

Nadere informatie

RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts

RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts RCR en PCR, nu en straks: do s en don ts Aaldert ten Veen, Stibbe en Harm Borgers, AT Osborne 12 juni 2015 Wie zijn wij? Harm Borgers Directeur AT Osborne Legal Practice areas Omgevingsrecht Strategievorming

Nadere informatie

Duurzame energie voor alle huishoudens van gemeenten 's-hertogenbosch en Oss. 23 oktober 2017

Duurzame energie voor alle huishoudens van gemeenten 's-hertogenbosch en Oss. 23 oktober 2017 1 23 oktober 2017 1 Introductie Wie zijn wij? Windpark Den Bosch BV is een onderneming die tot doel heeft om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de gemeente 's-hertogenbosch.

Nadere informatie

CONCEPT Participatieplan Windpark Zeewolde. Ontwikkelvereniging Zeewolde i.s.m. REScoop

CONCEPT Participatieplan Windpark Zeewolde. Ontwikkelvereniging Zeewolde i.s.m. REScoop CONCEPT Participatieplan Windpark Zeewolde Ontwikkelvereniging Zeewolde i.s.m. REScoop oktober 2016 Inhoud Inleiding 3 1. Doelstelling 4 2. Rollen en verantwoordelijkheden 6 3. Procesparticipatie (meedoen

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. 1. De vragen van de VVD conform bijgevoegde antwoorden beantwoorden. Beantwoording vragen VVD

B en W Adviesnota ADVIES. 1. De vragen van de VVD conform bijgevoegde antwoorden beantwoorden. Beantwoording vragen VVD B en W Adviesnota Onderwerp Beantwoording vragen VVD Zaaknummer Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 13 augustus 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Leon

Nadere informatie

Qii BA R organisatie LN GEKOMEN. "2 FEB gem. r3y^ Convenant windenergit stadsregio Rotterdam

Qii BA R organisatie LN GEKOMEN. 2 FEB gem. r3y^ Convenant windenergit stadsregio Rotterdam STADSREGIO «JJW ROTTERDAM reg. nr. Qii BA R organisatie LN GEKOMEN "2 FEB. 2015 gem. r3y^ Aan College van B&W CC ambtenaren platform duurzaamheid dalutt ons kenmerk steller telefoon betreft 7 januari 2015

Nadere informatie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie Sociale Windenergie & Windenergie langs de A16 1 Ons idee Samen Sociale Windenergie realiseren door samenwerking lokale initiatieven in Zundert?? 2 Wat zijn onze doelstellingen? DUURZAAM LOKAAL BETAALBAAR

Nadere informatie

Driven By Values Concept document, uitsluitend voor discussiedoeleinden 2

Driven By Values Concept document, uitsluitend voor discussiedoeleinden 2 In de ontwikkeling en realisatie van zonneweides kan de gemeente Maastricht verschillende rollen aannemen. De rol die ingenomen wordt tijdens het ontwikkel- en realisatietraject heeft invloed op de zeggenschap,

Nadere informatie

Regionale Energie- en Klimaatstrategieën. Lianne Barnhoorn en Iman Brinkman

Regionale Energie- en Klimaatstrategieën. Lianne Barnhoorn en Iman Brinkman Regionale Energie- en Klimaatstrategieën Lianne Barnhoorn en Iman Brinkman Houtzaagmolenseminar 24 januari 2019 Programma Wat is de RES? Proces van de RES Doorwerken in ruimtelijke instrumenten Juridische

Nadere informatie

Houtskoolschets Windstreek 2011

Houtskoolschets Windstreek 2011 Windenergie in Fryslân, voorgeschiedenis Bij de evaluatie van Windstreek 2000 in 2008 hebben Provinciale Staten Gedeputeerde Staten gevraagd om nieuw beleid voor windenergie op te stellen. Houtskoolschets

Nadere informatie

Dialoog en participatie. Wat kun je bereiken?

Dialoog en participatie. Wat kun je bereiken? Dialoog en participatie Wat kun je bereiken? Hoe kom je tot een dialoog en wat is participatie bij gebiedsontwikkeling Gebaseerd op ervaring met een breed scala aan complexe controversiële projecten: -

Nadere informatie

Leidraad Windenergie. Voorne-Putten

Leidraad Windenergie. Voorne-Putten Leidraad Windenergie Voorne-Putten Versie n.a.v. consultatie stakeholders 17 mei 2018 Leidraad Windenergie_Voorne-Putten 1 1. Inleiding De gezamenlijke gemeenten op Voorne-Putten hebben zich in de Routekaart

Nadere informatie

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie;

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie; Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ/, houdende regels over de toepassing van artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie voor productie-installaties

Nadere informatie

Onderzoek naar Zee- burgertafel als instrument voor gebiedsontwikkeling Beknopt verslag, juni 2014

Onderzoek naar Zee- burgertafel als instrument voor gebiedsontwikkeling Beknopt verslag, juni 2014 Onderzoek naar Zeeburgertafel als instrument voor gebiedsontwikkeling Beknopt verslag, juni 2014 Aanleiding Tertium doet in opdracht van het ministerie van I & M onderzoek naar toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 24 juli 2012,

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 24 juli 2012, CONCEPT Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 24 juli 2012, gelet op artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht en artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,

Nadere informatie

Participatie in Enschede 23 maart 2017

Participatie in Enschede 23 maart 2017 Participatie in Enschede 23 maart 2017 Wat heeft de rekenkamer onderzocht? Participatie is een breed begrip en kent verschillende betekenissen. In dit rapport hanteren we het begrip in de betekenis van

Nadere informatie

Het ontwerpwijzigingsplan en de ontwerp omgevingsvergunning liggen gedurende zes weken ter visie met de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen.

Het ontwerpwijzigingsplan en de ontwerp omgevingsvergunning liggen gedurende zes weken ter visie met de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. B&W-voorstel Onderwerp: Ontwerpwijzigingsplan Kruisstraat Rosmalen naast nr. 44 1) Status Dit stuk is opgesteld in het kader van de voorbereiding van het wijzigingsplan Kruisstraat Rosmalen naast nr. 44

Nadere informatie

OMGEVINGSCONVENANT. Handreiking. Juli In opdracht van BrabantAdvies opgesteld door: Esma Mekrani, student Juridische Hogeschool Avans-Fontys

OMGEVINGSCONVENANT. Handreiking. Juli In opdracht van BrabantAdvies opgesteld door: Esma Mekrani, student Juridische Hogeschool Avans-Fontys OMGEVINGSCONVENANT Handreiking Juli 2018 In opdracht van BrabantAdvies opgesteld door: Esma Mekrani, student Juridische Hogeschool Avans-Fontys BrabantAdvies Brabantlaan 3 5216 TV s-hertogenbosch info@brabantadvies.com

Nadere informatie

Windvisie Gelderland (1e actualisering Omgevingsvisie)

Windvisie Gelderland (1e actualisering Omgevingsvisie) Vastgesteld door PS op 12 november 2014 2 Inhoudsopgave Beleidstekst 3 5 Hoofdstuk1 1.1 1.2 1.3 1.4 Inleiding Context Windvisie Proces totstandkoming visie m.e.r.-plicht en passende beoordeling Natuurbeschermingswet

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083692 Datum: Behandeld door: 19 juni 2013 Brian Scott, Harm Jan Stalman Paul Heye Mare Jansen Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid

Nadere informatie

Visie op Sociale windenergie. Burgerinitiatief Duurzaam Drimmelen

Visie op Sociale windenergie. Burgerinitiatief Duurzaam Drimmelen Visie op Sociale windenergie Burgerinitiatief Duurzaam Drimmelen Wat zijn onze doelstellingen? DUURZAAM LOKAAL BETAALBAAR Duurzaam Drimmelen wil duurzaamheid in gemeente Drimmelen vergroten Ecologisch,

Nadere informatie

Windpark Zwartenbergerweg. 1 februari 2016 Arjen Boesveld

Windpark Zwartenbergerweg. 1 februari 2016 Arjen Boesveld Windpark Zwartenbergerweg 1 februari 2016 Arjen Boesveld Onderwerpen voor vandaag 1. Raedthuys Pure Energie 2. Plannen van Raedthuys (en Yard) in Emmen 3. Specifiek voor deze locatie 4. Mogelijkheden voor

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal

Beleidsregels. Schuldhulpverlening. gemeente Reimerswaal Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal D:\bct\3party\neevia.com\Document Converter\temp\DSPDF_9D2_31303938323735313332.DOC 1 Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Reimerswaal GEMEENTE

Nadere informatie

1 Doel en inhoud evaluatie Aanleiding Doelen Inhoud... 3

1 Doel en inhoud evaluatie Aanleiding Doelen Inhoud... 3 Evaluatie 1 e fase Gebiedsvisie windenergie Drenthe 3-6-2014 Inhoudsopgave 1 Doel en inhoud evaluatie... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doelen... 3 1.3 Inhoud... 3 2 Samenvatting kaders windenergie... 3 2.1

Nadere informatie

Comité Hou Friesland Mooi

Comité Hou Friesland Mooi Comité Hou Friesland Mooi Oktober 2012 ineens Fryslân Windstreek 2012 Hier 40 tot 100 windturbines van 180 meter In IJsselmeer nog meer: 75 tot 150 Vergadering Zurich: Comité Hou Friesland Mooi Eerste

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van de provincie Fryslân Leeuwarden, 7 april 2015 Verzonden, 07 APR.

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van de provincie Fryslân Leeuwarden, 7 april 2015 Verzonden, 07 APR. provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 rj) Provinciale Staten van de provincie Fryslân www.fryslan.nl

Nadere informatie

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg

Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem Aanpak ontwerp en uitvoering Kern Spakenburg Doel bijeenkomst Bewoners informeren over de aanpak ontwerp en uitvoering waterkering in de kern van Spakenburg

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom VooMegger _ I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Coördinatiebesluit

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 9. Extra windturbines in gemeente Dalfsen. Datum: 25 maart Decosnummer: 7

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 9. Extra windturbines in gemeente Dalfsen. Datum: 25 maart Decosnummer: 7 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 9 Onderwerp: Extra windturbines in gemeente Dalfsen Datum: 25 maart 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 7 Informant: Leonie van Dam

Nadere informatie

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november 2018 1 21 november 2018 2 Onderwerpen 1. Welkom en introductie klankbordgroep 2. Voorstelrondje en verwachtingen 3. Status van project/proces 4. Toelichting

Nadere informatie

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Havenwind

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Havenwind 899922/943613 Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Havenwind Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht

Nadere informatie

a. college: college van burgemeester en wethouders van Menterwolde;

a. college: college van burgemeester en wethouders van Menterwolde; Burgemeester en Wethouders van de gemeente Menterwolde; Gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, Besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels

Nadere informatie

Waarom windenergie op land?

Waarom windenergie op land? Waarom windenergie op land? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Basis vormt de Europese doelstelling van 14% duurzame

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Energietransitie Structuurvisie windenergie op land Windpark Fryslân

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Energietransitie Structuurvisie windenergie op land Windpark Fryslân Waarom windenergie? Steeds meer schone energie De overheid werkt aan een CO2-arme energievoorziening, die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. Hierover zijn in het energieakkoord tussen Rijk en provincies

Nadere informatie

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet 1. Stand van zaken Omgevingswet 2. Nieuwe figuren in de Omgevingswet

Nadere informatie

CHECKLIST NATUURBELANGEN BIJ WINDENERGIE OP LAND

CHECKLIST NATUURBELANGEN BIJ WINDENERGIE OP LAND CHECKLIST NATUURBELANGEN BIJ WINDENERGIE OP LAND CHECKLIST NATUURBELANGEN BIJ WINDENERGIE OP LAND 2 Checklist Natuurbelangen bij windenergie op land VOORWOORD In dit document geven de Natuur- en Milieufederaties

Nadere informatie

Succesvolle financiële participatie bij uw energieprojecten: zo doet u dat!

Succesvolle financiële participatie bij uw energieprojecten: zo doet u dat! Succesvolle financiële participatie bij uw energieprojecten: zo doet u dat! Verdeel de lusten samen met de omgeving en creëer lokaal draagvlak Auteur: Menno van de Lustgraaf U hoort en leest discussies

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

OVEREENKOMST OVER PARTICIPATIE EN AANPASSING VAN DE GRONDCONTRACTEN VOOR HET RAEDTHUYSDEEL BIJ WINDMOLENPROJECT ELZENBURG-DE GEER

OVEREENKOMST OVER PARTICIPATIE EN AANPASSING VAN DE GRONDCONTRACTEN VOOR HET RAEDTHUYSDEEL BIJ WINDMOLENPROJECT ELZENBURG-DE GEER Concept, versie 13-9-2017 OVEREENKOMST OVER PARTICIPATIE EN AANPASSING VAN DE GRONDCONTRACTEN VOOR HET RAEDTHUYSDEEL BIJ WINDMOLENPROJECT ELZENBURG-DE GEER De ondergetekenden: 1. De gemeente Oss, op grond

Nadere informatie

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014)

Complexe Projecten. Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe Projecten Naar een kwaliteitsvolle en snelle aanpak van projectgedreven processen David Stevens Team Complexe Projecten Decreet: Toepassingsgebied (25 april 2014) Complexe projecten: - Groot maatschappelijk

Nadere informatie