De specificiteit van de Belgische Thesaurus (3BT) is dat deze tweetalig is op het niveau van de concepten en dubbel geclassificeerd (ICPC/ICD).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De specificiteit van de Belgische Thesaurus (3BT) is dat deze tweetalig is op het niveau van de concepten en dubbel geclassificeerd (ICPC/ICD)."

Transcriptie

1 1 THESAURUS JANUARI 2008 Deze tekst is bedoeld voor ontwikkelaars en kan dienen als hulpmiddel om gebruikers op te leiden of om help-files ter beschikking te stellen van de gebruikers. Het Belgisch Comité voor Classificatie blijft ter beschikking voor bijkomende inlichtingen. De specificiteit van de Belgische Thesaurus (3BT) is dat deze tweetalig is op het niveau van de concepten en dubbel geclassificeerd (ICPC/ICD). A.INLEIDING Het Belgisch ministerie van volksgezondheid heeft op 22 december 2003 een overeenkomst afgesloten met de medische faculteiten van de Universiteit Gent en de Université Libre de Bruxelles. Deze overeenkomst heeft tot doel een Belgische Thesaurus (Nl/Fr), ICPC/ICD gecodeerd, te ontwikkelen en ter beschikking te stellen voor de elektronische medische dossiers. A1. Omschrijving Een Thesaurus is een systematische organisatie van begrippen uit een taal die zo is opgezet dat men eenvoudig een overzicht kan krijgen van woorden die soortgelijke betekenissen hebben dus een verzameling van termen, woorden, uitdrukkingen enz. die gebruikt worden om snel en eenvoudig een bepaald concept terug te vinden. Per definitie is een thesaurus niet aan een codering of classificatie verbonden, maar kan dat wel zijn. A2. Doelstelling van de Thesaurus als instrument 1. Correcte codering van de gegevens in het medisch dossier zodanig dat deze communiceerbaar worden in overeenstemming met internationale Wonca / WHO-FIC normen en standaarden. 2. Correcte coderingen ifv de organisatie van het medisch dossier. 3. Een instrument dat de brug maakt tussen enerzijds de klinische gedachte van de arts en anderzijds de codering, met daartussen een clinical label (verder ook genoemd conceptformulering ). 4. Aanvaardbare en taalkundig correcte omschrijvingen creëren die dienstig zijn als notitie systeem in het EPR en die bovendien tweetalig zijn met volledige congruentie en uitwisselbaarheid tussen NL en Fr. A3. Referentie-classificaties Hierbij werd gekozen voor ICPC (International Classification of Primary Care) samen met de daaraan gelinkte ICD classificatie (International Classification of Diseases). Gebruikte versies: ICPC-2e-v.4.0 oktober 2007 en ICD-10. Beide classificaties zijn door de WHO-FIC (World Health Organisation Family of International Classifications) aanvaard als standaard classificaties. De beide classificaties zijn in meerdere talen vertaald.

2 2 A4. Structuur van de Thesaurus De Thesaurus is opgebouwd rond concepten. Concepten zijn vaststaande duidelijk omschreven eenheden van klinische begrippen ( klinische gedachte ) zoals bvb. acute bronchitis. Deze concepten zijn bedoeld als klinische omschrijvingen dienstig voor gebruik als tekst, definitie, symptoom-omschrijving, procedure, diagnose enz. in het medisch dossier. Deze concepten zijn taalkundig correcte formuleringen en zijn volledig congruent tweetalig Nederlands-Frans. (Cfr.verder verduidelijking over opbouw en betekenis van de concepten) Elk concept is verbonden aan minstens één koppel van ICPC/ICD codes. Soms is er een verbinding aan 2 of 3 koppels van codes mogelijk omdat hetzelfde concept vanuit verschillende medische classificatie-standpunten kan benaderd worden. (Cfr.uitleg over etiologie-manifestatie). Voor de procedures / interventies geldt de uitzondering dat deze niet aan ICD gekoppeld zijn, maar enkel aan 1 enkele ICPC code (Cfr uitleg over procedures). De verbinding tussen de Nederlandse en Franse concepten met hun bijhorende codekoppel(s) is gemaakt dmv de IBUI (Indentifcateur Belge Unique / Belgische Unieke Identificator). Deze IBUI is een zuiver technisch instrument zonder enige wetenschappelijke of analytische waarde (Cfr. uitleg over opbouw van IBUI). Aan elk concept is er een lijst van verschillende zoektermen toegevoegd. De zoektermen zijn de termen van het concept zelf en synoniemen of termen die dienstig zijn om de concepten op te zoeken. Deze zoektermen omvatten soms ook diverse correcte schrijfwijzen voor eenzelfde begrip. De zoektermen zijn afzonderlijk per woord, via de IBUI aan de concepten verbonden. Het spreekt voor zich dat de Franse en Nederlandse zoektermen onafhankelijk van elkaar zijn en dus niet congruent met elkaar. Zoektermen spelen enkel een rol bij het bepalen van het concept in dezelfde taal als de zoekterm zelf. (Cfr. uitleg over het gebruik van de zoektermen). Schematisch Nederlandse zoekterm n n Franse zoekterm 1 1 Nl-clinical label Fr-clinical label IBUI 1-3 ICPC2-code 0-2 ICD10-code

3 3 B. THESAURUS OPBOUW De ontwikkeling van de Thesaurus is vooral bedoeld om aan artsen, bij het beheer van het patiëntendossier, een instrument aan te reiken waarbij zoektermen, die gebruikt worden om te zoeken naar de correcte codering, omgezet worden in concepten die zo dicht mogelijk benaderen wat de arts wil formuleren als symptoom / klacht / diagnose / probleem / interventie. Concepten en clinical labels Formuleringen van classificaties op zich, zoals ICPC en ICD titels zijn vaak veel te veralgemenend en dikwijls missen deze precisie in de omschrijving van het concept zoals de arts het wil. Dit komt doordat classificaties ordeningen zijn van gegroepeerde concepten. Daarom werden er per ICPC code in de Thesaurus verschillende concepten geformuleerd die allen thuishoren binnen dezelfde code. Deze concepten betekenen vaak hetzelfde of bijna hetzelfde, maar anders omschreven. Maar binnen eenzelfde ICPC code kunnen ook zeer verschillende concepten samengebracht zijn, dit voornamelijk bij restrubrieken zoals in de ICPC codes -99. Wanneer concepten een verschillende betekenis hebben, zullen deze dan bij eenzelfde ICPC code meestal wel een andere ICD code hebben, want meestal zijn meerdere ICD codes verbonden aan 1 ICPC code. Concepten zijn meer dan een verzameling van enkele zoektermen: het is een taalkundige correcte formulering van een combinatie van zoektermen, Vb. Acuut; bronchitis is vertaald als acute bronchitis. Vb. Reuma; artritis is vertaald als reumatoïde artritis De combinatie van reuma en artritis geeft wel nog 25 verschillende conceptformuleringen ( clinical labels ), door toevoeging van nog andere details. De combinatie van acuut met bronchitis geeft 24 verschillende conceptformuleringen. Vaak is het bij de ontwikkeling van deze concepten moeilijk een strikte grens te trekken tussen wat als afzonderlijk concept wordt geformuleerd en wat als zoekterm toegevoegd wordt aan bijna analoog geformuleerde concepten, met dezelfde medische betekenis. Dus soms zal men dit aanvoelen als een teveel aan verschillende formuleringen van hetzelfde concept en soms zal men wel een concept terugvinden via een zoekterm die op zich niet in het concept geformuleerd is. Het spreekt voor zich dat commentaar van gebruikers hier een belangrijke sturende functie heeft. Bij de ontwikkeling van de conceptformuleringen ( clinical labels ) werd steeds een evenwicht gezocht tussen het belang van correct classificeren en wat men als tekst in het journaal wil zien verschijnen. Daarom zijn aan de conceptformuleringen dikwijls woorden of termen toegevoegd om de correcte codering te bevorderen. Wel kunnen sommige van die termen in het journaal als overbodig beschouwd worden, maar zijn wel noodzakelijk of zeer nuttig om in keuzelijsten duidelijk aan te tonen wat de verschillen zijn. Conceptformuleringen zijn dus ook beschreven in functie van en congruent met de onderliggende codering en classificatie.

4 4 Analoge en correcte schrijfwijzen zoals pharyngitis en farynx worden in de zoektermen in beide schrijfwijzen toegevoegd, maar niet als conceptformulering. Dus welke schrijfwijze men ook gebruikt, dit genereert dezelfde conceptformulering. Als referentie schrijfwijze werd zoveel mogelijk het groene boekje (Woordenlijst Nederlandse taal) gevolgd en het Geneeskundig Woordenboek van Pinkhof, 11e editie (Uitg..Bohn Stafleu Van Loghum). Gebruik van termen niet gespecificeerd of andere gespecificeerde : bij ICD codes die eindigen op.9 geldt dikwijls de omschrijving niet gespecificeerde of bij ICD code eindigend op.8: andere gespecificeerde. Dit is dan in contrast met de voorafgaande zelfde ICD code eindigend op.1 to.7 waar het meestal over dezelfde meer gespecificeerde aandoening gaat. Vb acute sinusitis: Dit kan gedefinieerd worden aan de hand van één van de bepaalde sinussen (ethmoidaal, maxillair enz.) Dit zijn de codes J01.1 tem J01.4 J01.8 is dan een bepaalde andere sinusitis maar die niet vermeld is in de meer gespecificeerde lijst in J01.1 tem J01.4 en J01.9 is dan een niet gespecificeerde sinusitis lees: onbepaald, onzeker of niet omschreven. Omdat termen als niet gespecificeerd en andere niet altijd gewenst zijn als tekst in een medisch dossier, werden deze uit de conceptformuleringen zoveel mogelijk geweerd, voor zover dit geen te grote foutenbron teweegbrengt. Dus niet gespecificeerde sinusitis is als concept vervangen door sinusitis waarbij het niet vermelden van een specifieke sinus betekent dat deze per definitie niet gespecificeerd is. Soms genereert dit wel dubbele identieke conceptformuleringen maar met verschillende codes. Wanneer deze dubbels te storend zouden blijken, zal hiervoor naar een andere oplossing gezocht worden. Primair en secundaire diagnose -bij andere aandoening in de conceptbeschrijving betekent eigenlijk dat hier een andere ziekte of aandoening mee in het spel is met betekenisvolle comorbiditeit en/of causaliteit. Dit betekent dan dat in het dossier die andere aandoening bij voorkeur ook op zich vermeld wordt, vb in een andere of vroeger reeds bestaande episode (zie ook: primaire en secundaire diagnose). Zo ook met de metastasen: wanneer een concept bijvoorbeeld vermeld maligne metastasen in longparenchym dan veronderstelt dit dat de primaire tumor gekend en reeds gerapporteerd is in het dossier. Ofwel heeft men te maken met het concept maligne longmetastase van onbekende primaire tumor en in dat geval betekent dit dat er nog geen primaire tumor gedefiniëerd is. Vb. diabetische retinopathie veronderstelt dat in het dossier reeds een diabetes beschreven werd, en zo niet dan is dat het moment om het te doen: een diabetische retinopathie is een afzonderlijke diagnose maar kan niet zonder een diabetes in een dossier genoteerd worden.

5 5 Dit noemt men ook de link tussen primaire en secundaire diagnose, die in een dossier aan mekaar verbonden zijn als deel van eenzelfde probleem. Deze manier van benaderen in opgesplitste episodes met elk één enkele diagnose is beter hanteerbaar dan eenzelfde episode twee verschillende diagnosen te geven. Man en vrouw: artsen merken terecht op dat dergelijke vemeldingen geen zin hebben in het specifieke patiëntendossier omdat men uiteraard weet dat het om een man of een vrouw gaat. Deze vermeldingen zijn dan ook in de Thesaurus weggelaten bij de ICPC hoofdstukken X en Y. Hier kunnen er wel vragen rijzen bij getransformeerden e.a.: wat is het geslacht van een patient: de chromosomale status of de administratieve status of de uiterlijke verschijning? Dit probleem zal in de toekomst misschien wel naar nieuwe oplossingen vragen. Programmatorisch kan het elektronisch dossier er best voor zorgen dat X en W codes niet kunnen gebruikt worden (en zelfs niet zichtbaar gemaakt worden) bij de man en de Y codes niet bij de vrouw. Zoniet zal men bij vele aandoeningen en conceptformuleringen tweemaal dezelfde formulering zien en zou men ook wel per vergissing een endometritis bij de man kunnen coderen of een prostatitis bij de vrouw. Buiten de hoofdstukken X en Y vind men soms wel nog in de conceptformulering de vermelding bij de man of bij de vrouw. Wanneer dit niet weggelaten is, dan is dit omdat het onontbeerlijk is om de correcte formulering en code te kunnen kiezen. De structuur van de IBUI data-tabel in de Thesaurus is zo opgevat dat het voor programmeurs zeer eenvoudig is te weten welke codes van toepassing zijn bij de man en welke bij de vrouw. Tip voor ontwikkelaars: het is bijzonder nuttig wanneer men een bepaald concept visualiseert dat het tegelijk mogelijk is, op welke manier dan ook, te zien met welke ICPC en ICD code met titel, het concept verbonden is. Dit bevordert het correct kiezen van concepten. Het lost het probleem op voor de gebruiker om te begrijpen wat de betekenis is van twee (bijna) identieke conceptformuleringen met verschillende codes. bij het kind bij adolescent en andere leeftijdsaanduidingen in de conceptbeschrijving. Het is terecht om op te merken dat de leeftijd op het ogenblik van de diagnose eigenlijk automatisch bepaalt of het over een kind gaat of niet. Maar in tegenstelling tot man en vrouw (iets wat toch maar hoogstzelden verandert) verandert de leeftijd wel en het label blijft, wat toch impact heeft op de latere interpretatie: als kind kreeg iemand een specifiek etiket (niet toevallig vnl in gedragsproblemen en psychiatrie) welke een heel andere betekenis heeft als dit etiket bij een kind gebruikt wordt of bij een volwassene. Als dan bij het kind zou weggelaten worden, wie weet wat er gebeurt met dat label 20 jaar later? De leeftijdsvermeldingen bij een label maken deel uit van de medische definitie van het probleem en de consequenties van het label zijn totaal verschillend volgens de toegevoegde waarde van de leeftijdsomschrijving. In de geschiedenis van de patient speelt dit zelfs een uitermate belangrijke rol: vb een psychose bij een adolescent heeft een totaal andere waarde dan bij een klein kind of een volwassene of een bejaarde.

6 6 De term "levendgeborene" is geldig voor alle codes bij ICPC W92, terwijl ICPC W93 vele (bijna alle) zelfde concepten betreft maar met doodgeborene. Hier werd de keuze gemaakt om in alle concepten bij W92 de term levendgeboren niet toe te voegen, maar wel in W93 de term doodgeborene in het concept toe te voegen om duidelijk het verschil aan te geven en verkeerde keuze te vermijden. Termen maligne en benigne en congenitaal werden bij zeer vele conceptformuleringen toegevoegd om foutieve keuzes te voorkomen, hoewel het woord op zich in de conceptformulering soms wel overbodig kan lijken. Hiermede is ook duidelijk dat deze drie voorbeelden van termen nuttig kunnen zijn als bijkomende zoektermen, maar zeker geen alleenstaande zoektermen kunnen zijn: er is meer omschrijving nodig. - maligne: 703 mogelijkheden - benigne: 209 mogelijkheden - congenitaal en congenitale: samen 4271 keuzemogelijkheden Opmerking over het gebruik van of in concepten (vb acuut of subacuut). Dit houdt ergens het midden tussen een classificatie en een super-gegranuleerd en individueel arts/patient label. De betekenis van of wil dus zeggen dat deze zowel het ene als het andere kan omvatten of beide. De vraag stelt zich ook of een label dat de term acuut of subacuut bevat zo storend is voor een arts in zijn dossier. Deze begrippen zijn reeds zeer vaag af te scheiden in werkelijkheid, laat staan de formulering op zich. Het begrip of geeft ook soms werkelijk zinvolle nuances of voegt zaken samen die eigenlijk niet altijd duidelijk te onderscheiden zijn of die niet in één begrip te vatten zijn. Concrete bemerkingen hierover zijn steeds welkom bij de redactie. Omschrijvingen bij eigennamen met ziekte van of syndroom van. Een illustratie van de complexiteit van deze diagnostische omschrijving kan men vinden op de website Daar kan men zien hoe uitgebreid de lijst is van de syndromologen en eigennamen verbonden aan ziekten. Een reeks van meer dan 10 verschillende benoemingen voor eenzelfde aandoening is geen uitzondering. Deze allemaal opnemen in de thesaurus zou een explosief aantal conceptformuleringen betekenen. Bij eigennamen kan dus best geopteerd worden voor één enkele toevoeging (voor zover gekend: ziekte of syndroom) zonder alle correcte of mogelijke extensies toe te voegen. Deze wijze van benoemen werd zoveel mogelijk toegepast in de huidige Thesaurus. De keuze tussen ziekte of syndroom is dikwijls zeer arbitrair en er is geen duidelijke systematiek in te vinden. Ook is men in de medische terminologie meer en meer geneigd deze oudere wijze van benoemen te verlaten om meer inhoudelijke etiketten te gebruiken voor de benoeming van aandoeningen. Om het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en het aantal formuleringen niet te laten exploderen, werd in de Thesaurus de keuze gemaakt voor de meest gangbare manier van formuleren (voor zover bekend bij de redactie) en bij twijfel werd zeker in de zoektermen zowel syndroom als ziekte toegevoegd. Zoveel mogelijk werd vermeden om als concept een zuivere eigennaam zonder meer, te behouden, hoewel dit soms onvermijdelijk gebleken is.

7 7 Etiologie / manifestatie coderingen. Vele concepten kunnen op diverse manieren gecodeerd worden, omdat ze op meerdere plaatsen in de classificatie terug te vinden zijn. - Vb. Mazelenpneumonie kan men classificeren in het hoofdstuk over luchtweginfecties (ICPC hoofdstuk R), dus als pneumonie of bij de algemene infectieziekten (ICPC hoofdstuk A) dus bij mazelen. De pneumonie is de klinische verschijningsvorm van de aandoening dus de manifestatie, mazelen betreft de etiologie - Vb. psoriasis artritis waarbij de psoriasis de etiologische visie weergeeft en arthritis de verschijningsvorm of manifestatie omschrijft Het spreekt voor zich dat beide coderings-visies verschillend zijn maar dat beiden correct zijn. Om dit op te lossen werd binnen de Thesaurus voor de oplossing gekozen om deze beide coderingen aan dezelfde conceptformulering te verbinden. Dus is het de bedoeling wanneer men psoriasis artritis kiest als concept, dat dit automatisch in achtergrond zowel bij psoriasis als bij artritis gecodeerd wordt, en mazelenpneumonie zowel bij pneumonie als bij mazelen. In deze gevallen heeft men dus de mogelijkheid één enkel conceptformulering aan meerdere ICPC codes (maximum 3) en meerdere ICD codes (max 2) te koppelen. (cfr.structuur thesaurus) Lijst van procedures of interventies. Deze lijst van ICPC uitbreidingen van de codes *30 tot en met *69, bevatten actueel iets meer dan 1500 verschillende procedures. Deze codes zijn geen van allen verbonden met ICD. Welke procedures omvat deze lijst? Opmerkingen - alle in de RIZIV nomenclatuur voor de huisarts terugbetaalde prestaties (cfr opmerkingen) - alle courante en meest gangbare klinische onderzoeken die de huisarts zelf doet in de praktijk - alle onderzoeken die de huisarts in eigen beheer kan aanvragen, zonder eerst naar de specialist te verwijzen voor advies - alle verwijzingen binnen eerste lijn en naar specialisten en alle diverse hospitalisaties - alle courante soorten adviezen en behandelingen die de huisarts zelf doet. - RIZIV nomenclatuur: de formuleringen zijn omwille van de duidelijkheid en hanteerbaarheid enigszins aangepast (vnl. verkort) maar zijn allen voldoende duidelijk om in het dossier de verplichte (!) correcte rapportering te kunnen invoegen. - De RIZIV nomenclatuur nummers zijn niet in de Thesaurus opgenomen en dus zijn er ook geen afzonderlijke conceptformuleringen voor de

8 8 leeftijdsgebonden verschillende honoreringen, gezien het over de identische prestatie gaat en de leeftijd inherent is aan de patient zelf. - De lijst van adviezen en klinische of therapeutische handelingen is zeker niet als volledig te beschouwen. Deze lijst zal verder aangevuld worden aan de hand van de opmerkingen van gebruikers. - In de toekomst zal hier heel wat uitbreiding mogelijk zijn, alsook aanpassingen aan internationale classificaties van handelingen, die nog in ontwerpfase zijn. Keuzelijsten bij gebruik van Thesaurus Afhankelijk van het aantal zoektermen die ingegeven worden bij het zoeken naar een gewenste conceptformulering, krijgt men op het computerscherm een korte of lange lijst van keuzemogelijkheden. Dit is inherent aan uitgebreide vocabularia. Gezien de redactie van de Thesaurus niet verantwoordelijk is voor de technische kant van de implementatie valt dit buiten de bevoegdheid van deze ploeg. Dit wil echter niet zeggen dat de structuur van de Thesaurus niet zou kunnen aangepast worden om de gebruiksvriendelijkheid ervan te bevorderen. Enkele behulpzame suggesties: - bij het ingeven van een enkelvoudig woord (vb. diarree ) de keuzelijst zo organiseren dat de conceptformuleringen met een enkelvoudig woord bovenaan de lijst staan - een eigen favorieten-systeem ontwikkelen wordt best niet te exclusief toegepast, want anders bestaat het risico dat men al te veel gaat vereenvoudigen omwille van het gebruiksgemak. Beter kan de orde van de keuzelijst dan bepaald worden door de ooit reeds gebruikte keuzes van die arts bovenaan in de lijst te zetten. Dit genereert zelfs een zeer gemakkelijk systeem om dat ene uitzonderlijke concept dat men ooit opgezocht heeft, snel terug te vinden. - De mogelijkheid bieden de keuzelijsten alfabetisch te ordenen of te ordenen volgens ICPC of ICD code: vb wanneer men een basis kennis heeft over de structuur van ICPC en zijn hoofdstukken, is het al heel wat eenvoudiger om snel de goede conceptformulering te vinden, omdat men sneller ziet waar te zoeken. - Visualiseren van ICPC en ICD code titels bij het aanduiden van een concept bevordert ook de correcte keuze. - Misschien kan in de toekomst gedacht worden om via registratienetwerken een frequentie ordening in te bouwen, maar dergelijke databestanden bestaan momenteel nog niet. - Hoe nauwkeuriger de termen die gebruikt worden, des te kleiner worden de keuzelijsten. Hoe beter zoektermen gecombineerd worden des te accurater de keuzelijst wordt, en met enkel 1 woord als zwangerschap, ziekte, aandoening, pijn zal men onhanteerbare lijsten genereren. o Vb 1. Zwangerschap als zoekterm is toegevoegd aan meer dan 1300 verschillende conceptformuleringen, dus op dat woord alleen kan men niet zoeken. De gewone diagnose zwangerschap vind men als concept zwangerschap bevestigd of men kan zoeken via

9 9 o o o o o de code W78, en dan vind men maar 22 verschillende conceptformuleringen. Vb 2: Woorden als acuut, chronisch enz bevinden zich ook in zeer vele concepten, dus deze termen kunnen dienen om de lijst kleiner te maken, maar zijn secundaire termen: bronchitis: 100 keuzemogelijkheden acuut, bronchitis: 24 keuzemogelijkheden acuut, bronchitis, purulent: 2 keuzemogelijkheden purulent, bronchitis: 8 keuzemogelijkheden Vb 3: otitis bij volgende combinatie van zoektermen Otitis: 110 mogelijkheden Otitis media: 71 mogelijkheden Otiits media acuut (acuta of acute): 31 mogelijkheden Otitis media acuut etterig: 4 mogelijkheden Vb 4: koorts: als enkelvoudige term 337 keuzemogelijkheden, waaronder ook de enkelvoudige term met ICPC code A03, die dan op een of andere manier best bovenaan de keuzelijst komt. Voor een beperktere keuze volstaat om het even welke andere term toe te voegen die bij het concept behoort zoals: hemorragisch (36 mogelijkheden), intermittent (3 mogelijkheden), sepsis (102 mogelijkheden), enz. Zoektermen zijn bij voorkeur (en bijna uitsluitend) medische termen: dus woorden als : de, en, groot, klein, veel, weinig enz zijn geen zoektermen. Cijfers bij de zoektermen vindt men enkel terug als ze zo goed als onontbeerlijk zijn zoals bij: chromosoom afwijkingen, bij BMI en obesitas, bij IQ concepten Wijzigingen in de Thesaurus Een Thesaurus zal nooit volledig af zijn, en een Thesaurus evolueert ook altijd mee met het medisch denken, en dus zullen telkens opnieuw aanpassingen nodig zijn. Ook is hij door mensen ontworpen en is dus niet gegarandeerd foutloos. In een ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke en correcte Thesaurus is de inbreng van de gebruikers onontbeerlijk. Dus wordt verwacht dat zoveel mogelijk opmerkingen doorgegeven worden. Op die manier kan het product altijd mee evolueren en verbeteren. Ook is het belangrijk voor ontwikkelaars die de Thesaurus implementeren in software systemen, dat zij rekening houden met de hanteerbaarheid van aanpassingen. Het valt buiten het bestek van de Thesaurus om ontwikkelaars te sturen in de manier waarop zij dit moeten doen. Bij elke aanpassing van de Thesaurus wordt door de ontwerpers gewaarborgd dat volgende bestanden beschikbaar zullen zijn naast de volledige Thesaurus - lijst van alle wijzigingen: alle IBUI s waaraan iets veranderd werd o veranderingen in de codering o aanpassingen aan de zoektermen o aanpassingen aan de conceptformulering (cfr.opmerking)

10 10 - lijst van te verwijderen IBUI s waarbij steeds een referentie IBUI wordt meegegeven: de referentie IBUI is de resterende IBUI die de te verwijderen IBUI vervangt. - Lijst van nieuwe IBUI s Opmerking: vanaf de versie begin 2008 wordt er nauwlettend op toegezien dat de conceptformuleringen constant blijven. Dit wil zeggen dat wanneer een conceptformulering in zijn betekenis wijzigingen zou ondergaan dat er een nieuwe IBUI wordt gecreëerd in plaats van de bestaande IBUI te wijzigen. De oude IBUI komt dan eventueel in de lijst van de te verwijderen IBUI s met als referentie erbij de nieuwe IBUI. Dus wijzigingen (in de toekomst) in conceptformuleringen betreffen zo goed als enkel taalfouten of aanpassingen van schrijfwijze, en dus zeker geen nieuwe betekenissen. Nota 1: alle in deze toelichtingen genoemde cijfers over het aantal conceptformuleringen of zoektermen, zijn maar correct op de dag dat deze tekst geschreven werd. Door de voortdurende aanpassingen in de Thesaurus kan dit op een ander ogenblik verschillend zijn. Nota 2: de redactie van de Thesaurus vraagt uitdrukkelijk aan alle gebruikers en software-ontwikkelaars om zoveel mogelijk kritische en aanvullende commentaar te geven. Pas op die manier wordt de thesaurus meer en meer een aangepast instrument voor de huisarts in de dagelijkse praktijk. De redactie is dan ook dankbaar voor elke medewerking aan de verbetering. C. ICPC en ICD classificatie ICPC is de meest geschikte en internationaal aanvaardde classificatie die specifiek het domein van de huisartsgeneeskunde omvat voornamelijk in de benoeming van contactredenen en diagnosen. Nomenclatuur: bevat alle termen uit het professionele jargon van de geneeskunde. Een thesaurus is een verzameling van termen: een systematische organisatie van begrippen uit een taal die zo is opgezet dat men eenvoudig een overzicht kan krijgen van woorden die soortgelijke betekenissen hebben. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen synoniemen, woorden die een groter begrip beschrijven en woorden die een nauwere betekenis hebben. Classificatiesystemen bieden een structuur om benoembare objecten in groepen te ordenen volgens vastgestelde criteria. Deze omvatten niet noodzakelijk alle termen, en zijn dus geen equivalent voor een nomenclatuur. ICPC is een classificatie en de thesaurus biedt een verzameling aan termen en concepten die geordend zijn binnen de ICPC classificatie en die op hun beurt via ICPC verbonden zijn aan de ICD classificatie. Het auteursrecht voor de ICPC berust bij de Wonca, en het volledige gebruik en de implementatie van ICPC-2 binnen de Belgische Thesaurus (3BT) volgt nauwlettend deze officiële versie. In de toekomst zal de 3BT steeds aangepast worden om

11 11 congruent te blijven met de officiële Wonca versie en deze versie volgt op zijn beurt de aanpassingen binnen ICD-10. Zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant is de werkgroep die verantwoordelijk is voor de Thesaurus, vertegenwoordigd binnen de WICC (Wonca International Classification Committee). Deze laatste is verantwoordelijk voor de aanpassingen en evolutie van ICPC. In de Thesaurus is dus de mapping tussen ICPC en ICD volledig congruent met de officiële versie van Wonca, en mag dus geenszins aangepast worden! Ook voor alle bijkomende info in ICPC (cfr. inclusiecriteria van de ICPC) berust het copyright bij Wonca en wordt in de Thesaurus deze versie volledig gevolgd. Alle eventuele opmerkingen hierover kunnen steeds aan de redactie van de Thesaurus doorgegeven worden, die deze dan op hun beurt kunnen voorleggen en bespreken bij de WICC. ICD-10 ICD-10 werd voorlopig, omwille van zijn complexiteit, nog niet in zijn volledige ontplooide structuur opgenomen in de Thesaurus: enkel het deel dat verbonden is aan ICPC bevindt zich in de Thesaurus. ICD-10 omvat ook inclusie en exclusie informatie en de codes zijn hiërarchische opgebouwd: hoe meer digits, des te meer detail en granulatie. Minimaal (ook in de Thesaurus) bestaat de ICD10 code uit 1 letter en twee cijfers, eventueel gevolgd door een punt en nog 1 cijfer. Niet alle ICD-10 codes zijn volledig ontsloten tot op het laagste digit niveau, en niet alle bestaande ontsluitingen van ICD-10 werden in de Thesaurus opgenomen. Enkel de meest courante en bruikbare labels voor de eerste lijn bevinden zich momenteel in de Thesaurus. ICD omvat namelijk grote stukken die niet zeer relevant zijn voor de eerste lijn. Ook zijn de inclusie- en exclusietermen en alle verdere bijkomende informatie van ICD -10 nog niet in de Thesaurus opgenomen,. In de toekomst zal vermoedelijk wel ICD meer volledig ontsloten worden en in de Theasaurus opgenomen worden: vb. ICD Hoofdstuk XX: Uitwendige oorzaken van ziekte en sterfte (codes V01-Y98), alle mogelijke maligniteiten met al hun histologische types (Morfologie van Nieuwvormingen) enz. Evenwel is dit niet zo vanzelfsprekend, gezien de complexitiet van inclusie en exclusie criteria van twee verschilende classificaties en tegenstrijdigheden in de concepten en nogal verschillende structuur van beide classifcaties. (Zie ook nog de opmerking over ICD bij het gebruik van procedures.) ICD Hoofdstukken De classificatie is in 21 hoofdstukken verdeeld. Het eerste teken van de ICD-code is een letter.in principe is aan elk hoofdstuk een letter toegewezen. Hierop bestaat een aantal uitzonderingen. De letter D wordt zowel gebruikt in Hoofdstuk II, Nieuwvormingen, als in Hoofdstuk III, Ziekten van bloed en bloedvormende organen en bepaalde aandoeningen van immuunsysteem. De letter H wordt gebruikt in zowel Hoofdstuk VII, Ziekten van oog en adnexen, als in Hoofdstuk VIII, Ziekten van oor en processus mastoideus.

12 12 De hoofdstukken I, II, XIX en XX gebruiken meer dan één letter in de eerste posities van hun codes. Elk hoofdstuk bevat voldoende drie-tekencategorieën om de inhoud te dekken; niet alle beschikbare codes worden gebruikt, zodat ruimte blijft voor toekomstige herziening en uitbreiding. De hoofdstukken I tot XVII hebben betrekking op ziekten en andere aandoeningen. Hoofdstuk XIX heeft betrekking op letsels, vergiftiging en bepaalde andere gevolgen van uitwendige oorzaken. De resterende drie hoofdstukken bevatten de resterende onderwerpen die momenteel deel uitmaken van diagnostische gegevens. Hoofdstuk XVIII bevat symptomen, afwijkende klinische bevindingen en laboratoriumuitslagen, die niet elders zijn geclassificeerd. Hoofdstuk XX, Uitwendige oorzaken van ziekte en sterfte, werd oorspronkelijk gebruikt om oorzaken van letsels en vergiftigingen te classificeren. Vanaf de ICD-9 echter kon dit hoofdstuk tevens worden gebruikt voor elke vastgelegde uitwendige oorzaak van ziekten en andere aandoeningen. Tenslotte is Hoofdstuk XXI, Factoren die de gezondheidstoestand beïnvloeden en contacten met gezondheidszorg, bedoeld voor het klasseren van gegevens die toelichten waarom een op dat moment niet zieke persoon van de gezondheidszorg gebruik maakt. Daarnaast heeft dit hoofdstuk betrek king op de omstandigheden waarin een patiënt op een bepaald moment zorg ontvangt, of anderszins op de zorg voor die persoon. Info en download ICD10 Download van engelse versie ICPC-2e-v.4.0 is mogelijk op: aspx. De structuur van ICPC ICPC heeft een twee-assige structuur met op de ene as 17 hoofdstukken voor de lichaamssystemen die worden aangeduid met een letter en op de tweede as 7 identieke componenten met voor elke rubriek een code die uit twee cijfers bestaat. Componenten A B D F H K L N P R S T U W X Y Z A. Algemeen en niet gespecifieerd B. Bloed, bloedvormende organen en immuunstelsel D. Spijsverteringsorganen F. Oog H. Oor K. Cardiovasculair stelsel L. Bewegingsapparaat N. Zenuwstelsel P. Psychische problemen R. Luchtwegen

13 13 S. Huid T. Endocriene klieren, stofwisseling en voeding U. Urinewegen W. Zwangerschap, bevalling en geboorteregeling X. Geslachtsorganen vrouw, inclusief borsten Y. Geslachtsorganen man, inclusief borsten Z. Sociale problemen Component 1 = code -01 tot en met -29: symptomen en klachten (taal van patient) Component 2 = code -30 tot en met -49: diagnostische en preventieve verrichtingen Component 3 = code -50 tot en met -59: medikatie behandeling en therapeutische verrichtingen Component 4 = code -60 tot en met -61: uitslagen van onderzoek Component 5 = code -62: administratieve verrichtingen Component 6 = code -63 tot en met -69: verwijzingen en andere contactredenen Component 7 = code -70 tot en met -99: diagnosen en ziektebeelden, met een vaste op etiologie gebaseerde structuur: infectieziekten, neoplasmata, traumata, congenitale aandoeningen en overige ziekten.. De rubrieken in componenten 2 tot en met 6 zijn voor alle hoofdstukken gelijk, en werd voorlopig enkel in de Belgische versie uitgebreid van 40 naar meer dan 1500 codes door toevoeging van subcodes dmv. een punt en twee extra cijfers na de eigenlijke ICPC code: dit is de lijst van de procedures (cfr. over implementatie en gebruik van procedure codes). Alle andere ICPC codes uit componenten 1 en 7 omvatten steeds een letter en twee cijfers, en enkel deze codes zijn verbonden aan ICD codes. De opbouw van de ICPC codes in component 1 en 7 (symptomen / klachten / diagnosen) is als volgt : Codes 1-29 (component 1) geven vooral symptoom- en klachtomschrijvingen en hier ligt de taal dicht bij het taalgebruik van de patient. De meest algemene symptomen voor dat lichaamssysteem (ICPC hoofdtsuk aangegeven door de eerste letter) worden eerst genoemd dus vnl codes -01 tot -20 : - meest courante symptomen staan eerst - 01 is pijn (voor dat lichaamssyteem) - 26 angst voor kanker - 27 angst voor andere ziekte of aandoening - 28 functiebeperking/handicap - 29 andere symptomen/klachten Deze reeks is hetzelfde in elk hoofdstuk, maar dan concreet toegepast op dat lichaamssysteem. Codes (component 7) geven voornamelijk diagnostische en ziekte omschrijvingen en in elk hoofdstuk wordt zoveel mogelijk dezelfde volgorde toegepast : - Infecties - Neoplasma - Traumata - Aangeboren afwijkingen

14 14 - Andere diagnosen Enkel in hoofdstuk Z (sociale problemen) is er geen component 7 voorzien. Praktisch nut van ICPC Aanvankelijk was ICPC codering vooral nuttig op academisch niveau in functie van morbiditeitsstudies en registraties om het terrein van de huisarts te verkennen. Met de implementatie ervan in het elektronisch dossier en door de verbinding met een Thesaurus en de conceptomschrijvingen, is het praktisch nut veel ruimer. Nu is het een instrument geworden dat zowel de rapportering in het patiëntendossier dient, als de organisatie van de patientenzorg, zoals preventie, risicoprofiel bepaling, communicatie met andere zorgverstrekkers, expert-ondersteuning enz. Zonder degelijke classificatie en benoeming is zoiets moeilijk te realiseren. Bovendien zijn steeds meer on-line beschikbare expertsystemen (vb EBM-guidelines en NHG standaarden) gecodeerd met ICPC als trefwoorden, zodat de diagnostische (of andere) codes uit het dossier kunnen dienen als trigger om on-line tijdens het consult rechtstreeks bij de goede richtlijn te komen, met veel minder zoekwerk. Een bijkomend voordeel is dat men met eigen zoektermen in het Nederlands kan terecht komen in Engelse guidelines, zonder correct in het Engels zoektermen te moeten ingeven. Praktisch gebruik van ICPC Met behulp van de Thesaurus kan men gegevens in het dossier op een zeer gebruiksvriendelijke manier (in achtergrond) coderen, zodat ze bruikbaar worden als organisatorisch instrument. Om het voordeel van coderen ten volle te kunnen benutten is het evenwel noodzakelijk de gebruiksregels te respecteren en te beschikken over enige achtergrondkennis van de ICPC zelf. In het journaal waarin gerapporteerd wordt per contact en geordend volgens zorgelement (episode), is het belangrijk het onderscheid te maken tussen drie soorten gegevens : - reden voor contact - interventies (het zorgproces) - evaluatie of diagnose Enkele regels bij het rapporteren van de contactreden - wees zo specifiek mogelijk (soms na vraag om verduidelijking) (vb.pijn op de borst : A of K of L of R of X of Y?) - volg altijd de terminologie van de patient (vb.geel zien S08 of geelzucht D13) - in sommige gevallen wordt de klacht door een begeleider geformuleerd - elk probleem dat de patient zelf verbaal naar voren brengt wordt als contactreden vastgelegd. Dit omvat niet de volledige anamnese want dit is eigenlijk al een deel van het onderzoek.

15 15 - als contactreden kunnen zowel symptomen of klachten geformuleerd worden, alsook procedures of diagnosen : het gaat hier om wat de patient zegt of vraagt, ook al is het niet medisch correct. Dus alle ICPC codes kunnen hier gebruikt worden. Wanneer de patient een diagnose formuleert als contactreden, wordt in deze rubriek van het dossier, de formulering van de patient gevolgd, ook al is deze diagnostiche formulering verkeerd. - als de patient zelf geen contactreden opgeeft wordt door de arts de reden van het openen van deze episode (zorgelement) als contactreden geformuleerd : vb. - episode geopend op initiatief van arts (ICPC *64) - vervolgcontact (ICPC *63). Het gebruik van ICPC voor het registreren van diagnosen - om de betrouwbaarheid te vergroten, dienen de inclusiecriteria (cfr. bijkomende uitleg over ICPC) strict gevolgd te worden. - Wanneer het over multipele lichaamssystemen gaat (vanaf drie), codeer dan eerder in hoofdstuk A - Wanneer de ICPC code of titel onvoldoende nauwkeurig is, kan men beroep doen op ICD codes die verbonden zijn aan de specifieke ICPC code. Dit probleem stelt zich echter enkel wanneer men gegevens invult rechtstreeks via ICPC, maar niet wanneer men werkt via de Thesaurus, omdat elk concept dan automatisch dubbel codeert : ICPC en ICD. - Diagnose coderen gebeurt in de hoogst mogelijke specificiteit die in dit contact mogelijk is - Onderscheid dient gemaakt te worden tussen werkhypothese en diagnose: in de rubriek van de diagnose wordt een diagnose enkel gepreciseerd in overeenstemming met de zekerheid van de arts op dat ogenblik, en in overeenstemming met de diagnostische criteria. Bij onzekerheid worden meer algemene (symptoom / klacht) formuleringen gebruikt. Bij analyse van data en risicoprofielbepaling van de patient is het zeer belangrijk dat geen verwarring mogelijk is tussen hypothesen en (zekere) diagnosen. o o Vb : knobbel in de borst is geen mamma CA tot er voldoende diagnostische zekerheid bestaat. Tot zolang blijft de diagnose «knobbel in de borst». Vb: overmatige dorst is mogelijks een teken van diabetes, maar zolang de diagnose niet vaststaat blijft het zorgelement (episode) benoemd als overmatige dorst en niet als diabetes. - Procedures kunnen geen diagnosen zijn: ICPC codes *30 tot en met *69 zijn allemaal interventies die om een of andere reden worden ondernomen. Deze codes horen enkel thuis bij de interventies (voor of na de diagnose, onderzoek of planning) of bij de contactreden, maar niet als benoeming

16 16 van een episode (= element van zorg). Dus enkel ICPC codes vanaf 1-29 en met voorafgaande letter als diagnose. o Vb: bij vaccinatie code *44 met uitbreiding voor verschillende vaccins, is de episode benoeming A98: preventie (en daarin zitten in de Thesaurus een ganse reeks labels die dit fijner granuleren naar vaccinaties toe.) De code *44 met eventuele uitbreiding hoort thuis in de rubriek interventies. - Door een verschil in conceptuele ontwikkeling van ICD in vergelijking met ICPC, zitten bij ICD wel procedures verwerkt die dan bij ICPC in component 7 terecht komen omdat ICD enkel verbonden is met component 1 en 7. Deze incoherentie zal vermoedelijk opgelost worden bij een volgende versie van ICD en/of ICPC. - Voldoende opsplitsen in afzonderlijke episodes (zorgelementen): wat een afzonderlijke zorg vraagt of een afzonderlijke aanpak, wordt als afzonderlijke episode genoteerd. o o Vb: Pt. Met ischemische hartziekte, voorkamerfibrilleren en daaruit voortvloeiende angst: deze manifestaties vragen een afzonderlijke aanpak en zijn dus (2 à 3) afzonderlijke episoden (= elementen van zorg). Vb : patient met diabetes en diabetische retinopathie of een tijdelijke verwikkeling op de diabetes : dit zijn afzonderlijke episodes maar die wel samenhoren bij een zelfde overkoepelend probleem. Inclusiecriteria van de ICPC Inclusiecriteria zijn bedoeld om een grotere consistentie in het coderen te bekomen. Ze fungeren niet als definities maar willen er wel compatiebel mee zijn. Bij vele ICPC codes in component 1 en 7 zijn verschillende inforubrieken toegevoegd: deze kunnen zijn: - inclusie - exclusie - criteria - overweeg - nota (NB) Criteria: dit bevat slechts een minimum aan benodigde criteria om het correct gebruik van de codering zoveel mogelijk te bevorderen. Waar mogelijk zijn de criteria gebaseerd op klinische criteria, zodat er geen uitslagen van verdere tests of onderzoeken noodzakelijk zijn. Ook zijn ze zoveel mogelijk onafhankelijk van de technologie, omdat de beschikbaarheid daarvan zeer verschillend kan zijn per land en in de tijd. Dit maakt de criteria beter bruikbaar voor huisartsenpraktijken wereldwijd. Beknoptheid optimaliseert de bruikbaarheid beter dan volledigheid. De inclusiecriteria dienen NIET voor gebruik bij de contactreden, maar WEL bij het benoemen van de diagnose of het probleem.

17 17 Deze criteria zijn ook niet bedoeld als leidraad bij het stellen van de diagnose, maar wel als leidraad om juist te coderen. Bij het benoemen van een probleem of diagnose is het raadzaam alle toegevoegde rubrieken van de specifieke ICPC te bekijken. Dit helpt om ICPC correct te gebruiken. Evenwel wordt door het gebruik van de thesaurus deze taak voor een groot deel opgevangen door de formulering van de concepten in de Thesaurus, maar deze concepten zijn op zich geen garantie, dus nazicht blijft aan te raden.

18 18 D. TECHNISCHE INFORMATIE Voor de ontwikkelaars die het bestand downloaden van de officiële website van de overheid geld volgende technische inforrmatie over de ACCESS database: De access database THESAURUS.MDB bestaat uit zes tabellen, die enkel door de redactie kunnen gewijzigd worden : - De tabel THESAURUS_FR bevat, per IBUI, alle termen in het frans - De tabel THESAURUS_NL bevat, per IBUI, alle termen in het nederlands In deze twee tabellen is elke zoekterm gelinkt met een IBUI. Hierdoor kan de gebruiker één of meerdere clinical labels terugvinden in de tabel CLINICAL_LABELS. De combinatie van de termen geeft de mogelijkheid de gewenste clinical label terug te vinden. - De tabel CLINICAL_LABELS bevat per IBUI de clinical label in het frans, de clinical label in het nederlands, alsook de overeenkomstige ICPC-2 codes en de ICD-10 codes. - De tabel ICPC_2 bevat alle ICPC-2 codes en hun karakteristieken - De tabel ICD_10 bevat alle ICD-10 en hun karakteristieken - De tabel DELETED_IBUIS bevat de IBUIS die om welke reden ook zijn verwijderd, Zij kunnen steeds verder gebruikt worden om het dossier te raadplegen. Zie ook verder. TABEL THESAURUS_FR met volgende structuur : Zij bevat, per IBUI, alle betrokken zoektermen in het frans voor deze IBUI. De structuur is de volgende: IBUI FR_WORD franse zoekterm TABEL THESAURUS_NL met volgende structuur: Zij bevat, per IBUI, alle betrokken zoektermen in het nederlands voor deze IBUI. De structuur is de volgende: IBUI NL_WORD nederlandse zoekterm

19 19 TABEL van de CLINICAL_LABELS met volgende structuur: IBUI FR_CLINICAL_LABEL : is een verzameling van franse woorden in de natuurlijke taal van de geneesheer geschreven en bruikbaar als etiket in het elektronisch dossier NL_CLINICAL_LABEL : is een verzameling van nederlandse woorden in de natuurlijke taal van de geneesheer geschreven en bruikbaar als etiket in het elektronisch dossier ICPC_2_CODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 1 e ICPC-2 code van toepassing voor iedereen ICD_10_CODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 1 e ICD-10 code van toepassing voor iedereen ICPC_2_2CODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 2 e ICPC-2 code van ICD_10_2CODE toepassing voor iedereen de aan de klinische beschrijving gekoppelde 2 e ICD-10 code van toepassing voor iedereen ICPC_2_1XCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 1 e ICPC-2 code enkel van toepassing bij de vrouw ICD_10_1XCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 1 e ICD-10 code enkel van toepassing bij de vrouw ICPC_2_2XCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 2 e ICPC-2 code enkel van toepassing bij de vrouw ICD_10_2XCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 2 e ICD-10 code enkel van toepassing bij de vrouw ICPC_2_1YCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 1 e ICPC-2 code enkel van toepassing bij de man ICD_10_1YCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 1 e ICD-10 code enkel van toepassing bij de man ICPC_2_2YCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 2 e ICPC-2 code enkel van toepassing bij de man ICD_10_2YCODE de aan de klinische beschrijving gekoppelde 2 e ICD-10 code enkel van toepassing bij de man TABEL van de ICPC-2 CODES met volgende structuur: ICPC_2_CODE FR_DESCRIPTION NL_DESCRIPTION FR INCLUSION NL_INCLUSION FR_EXCLUSION NL_EXCLUSION FR_CRITERIA NL_CRITERIA FR_CONSIDER NL_CONSIDER FR_NOTE NL_NOTE ICPC-2 code (10 posities) Label voor de code in het frans Label voor de code in het nederlands franse inclusiecriteria nederlandse inclusiecriteria franse exclusiecriteria nederlandse exclusiecriteria franse criteria nederlandse criteria franse referenties voor verwante concepten nederlandse referenties voor verwante concepten franse opmerkingen nederlandse opmerkingen

20 20 TABEL van de ICD-10 CODES met volgende structuur: ICD_10_CODE FR_DESCRIPTION NL_DESCRIPTION de code ICD-10 (10 posities) Label voor de code in het frans Label voor de code in het nederlands TABEL DELETED IBUI s Een IBUI kan beschouwd worden als «niet langer bruikbaar» : het kan voorkomen dat onderzoek van de thesaurus duidelijk maakt dat het bestaan niet, of niet langer nodig is: vastgestelde fout, IBUI vervangen, Maar dit IBUI kan reeds in een medisch dossier zijn gebruikt en moet dus nog aanspreekbaar zijn. Er werd dus een tabel aangemaakt: «DELETED_IBUI s» met hierin de IBUI s die aanspreekbaar kunnen zijn, maar die niet langer gebruikt mogen worden bij nieuwe ingaves in het dossier. Herinner u, de IBUI s die mogen gebruikt worden bij het invullen van het dossier bevinden zich in de tabellen THESAURUS_FR en THESAURUS_NL, en uiteraard in de tabel CLINICAL_LABELS GEBRUIK van IBUI in software Het is de bedoeling wanneer een gebruiker een label (conceptformulering) kiest, altijd verbonden aan een specifieke IBUI, dat alle daaraan gelinkte ICPC en ICD codes (deze lijst is dus verschillend voor man of vrouw) weggeschreven worden in de achtergrond en aldus dienstig zijn voor alle verdere analyse en/of voor gebuik in de organisatie van het dossiersysteem (preventie, riscioprofiel, contra-indicaties voor medicatie, links naar beslissingsondersteuning of richtlijnen, aanbevelingen standaarden, guidelines,...).

21 21 BRONNEN a) De THESAURUS ontwikkeld aan de universiteit van Amsterdam, in het kader van het project «Aanpassing ICPC, integratie en implementatie van ICPC-2 en ICD-10 (CM)», gefinancierd door het «Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport». b) in : LOCAS database : bestand voor codering en verwerving van synoniemen ontwikkeld door CARE EDITIONS asbl : Mr. B. DENDEAU, Dr. Marc JAMOULLE en Dr. Michel ROLAND. Op vraag van het ministerie van volksgezondheid, met als coordinatoren de dokters Marc BANGELS 1, Jan DEMAESENEER 2 et Michel ROLAND 3, is de Thesaurus fundamenteel herwerkt en heeft het klinische label zijn intrede gemaakt. De auteurs: - Franse versie : Dr M. DE JONGHE 4, Mr B. DENDEAU 6, en Dr N. KACENELENBOGEN 4 - Nederlandse versie: Dr M. VERBEKE 5, Mr P.VANHOVE 6, Dr S. DEROOSE 5, en Dr D. SCHRANS 5 1 : Ministerie van volksgezondheid 2 : Professor Universiteit Gent 3 : Professor l Université Libre de Bruxelles 4: Medewerker Université Libre de Bruxelles 5: Medewerker Universiteit Gent 6 : Informaticus Lijst van gebruikte afkortingen 3BT: Belgian Bilingual Biclassified Thesaurus ICPC: International Classification of Primary Care ICD: International Classification of Diseases EPR: Electronic Patient Record Nl: Nederlands Fr: Frans WHO-FIC: World Health Organization Family of International Classifications Wonca: World Organization of Family Doctors IBUI: Indentifcateur Belge Unique / Belgische Unieke Identificator WICC: Wonca International Classification Committee

22 22 Inhoudstafel A.INLEIDING A1. Omschrijving A2. Doelstelling van het Thesaurus als instrument A3. Referentie-classifciaties A4. Structuur van de Thesaurus B. Thesaurus opbouw Concepten en clinical labels Analoge en correcte schrijfwijzen Gebruik van termen niet gespecificeerd of andere gespecificeerde : primaire en secundaire diagnose -bij andere aandoening metastasen Man en vrouw Tip voor ontwikkelaars bij het kind bij adolescent De term "levendgeborene" Termen maligne en benigne en congenitaal gebruik van of ziekte van of syndroom van. Etiologie / manifestatie coderingen. Lijst van procedures of interventies. Keuzelijsten bij gebruik van Thesaurus Wijzigingen in de Thesaurus C. ICPC en ICD classificatie ICD-10 ICD Hoofdstukken De structuur van ICPC Praktisch nut van ICPC Praktisch gebruik van ICPC Inclusiecriteria van de ICPC D. TECHNISCHE INFORMATIE TABEL THESAURUS_FR TABEL THESAURUS_NL TABEL van de CLINICAL_LABELS TABEL van de ICPC-2 CODES TABEL van de ICD-10 CODES TABEL DELETED IBUI s GEBRUIK van IBUI in software BRONNEN Lijst van gebruikte afkortingen

Gestructureerd registreren

Gestructureerd registreren Gestructureerd registreren Workshop Health One Day 2015 Nicolas Delvaux Huisarts Lissewege, Onderzoeker ACHG Wat moet een modern EMD kunnen? Wat is een EMD? p Kern: n Bewaarplaats voor patiëntengegevens

Nadere informatie

Ontologie, classificatie, terminologie en codificatie in de Authentieke Bron Geneesmiddelen voor het e-health Platform in België

Ontologie, classificatie, terminologie en codificatie in de Authentieke Bron Geneesmiddelen voor het e-health Platform in België Ontologie, classificatie, terminologie en codificatie in de Authentieke Bron Geneesmiddelen voor het e-health Platform in België Prof. Dr. R. Vander Stichele, IT-Coordinator Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische

Nadere informatie

Basisstructuur van een elektronisch medisch dossier. Koen Thomeer

Basisstructuur van een elektronisch medisch dossier. Koen Thomeer Basisstructuur van een elektronisch medisch dossier Koen Thomeer Doel presentatie een goed gestructureerd EMD is noodzakelijk om andere ICT-toepassingen mogelijk te maken preventie (selectie populatie

Nadere informatie

Context Informatiestandaarden

Context Informatiestandaarden Context Informatiestandaarden Inleiding Om zorgverleners in staat te stellen om volgens een kwaliteitsstandaard te werken moeten proces, organisatie en ondersteunende middelen daarop aansluiten. Voor ICT-systemen

Nadere informatie

Kindersterfte Doodsoorzaken - 2008

Kindersterfte Doodsoorzaken - 2008 Kindersterfte Doodsoorzaken - 2008 Alle oorzaken Minder dan 5 jaar 573 0 324 249 Van 1 tot 4 jaar 86 0 48 38 Minder dan 28 dagen 335 0 193 142 Minder dan 7 dagen 254 0 143 111 Minder dan 1 dag 133 0 79

Nadere informatie

Handleiding Morfologiecodering in de LBZ Publicatie februari 2014

Handleiding Morfologiecodering in de LBZ Publicatie februari 2014 Handleiding Morfologiecodering in de LBZ Publicatie februari 2014 Codeerinstructie morfologie in de LBZ Met ingang van het registratiejaar 2014 vindt de morfologiecodering binnen de LBZ plaats aan de hand

Nadere informatie

Bijkomende informatie voor de registratie van de doodsoorzaak

Bijkomende informatie voor de registratie van de doodsoorzaak Bijkomende informatie voor de registratie van de doodsoorzaak 1. Veld 31: A2_CODE_DIAG_CAUSE_DEATH Veld 31 A2_CODE_DIAG_CAUSE_DEATH behoort tot het bestand STAYHOSP in domein 3 van de administratieve gegevens.

Nadere informatie

Het elektronisch dossier van de zorgverlener en de patiënt wordt het belangrijkste instrument om nieuwe medische kennis te verwerven

Het elektronisch dossier van de zorgverlener en de patiënt wordt het belangrijkste instrument om nieuwe medische kennis te verwerven Diagnostics Quality of care EMD als registratie- en kennisinstrument Education development Care for the elderly Nicolas Delvaux, 22 oktober 2015 www.achg.be Het elektronisch dossier van de zorgverlener

Nadere informatie

De termen kunnen de documenten terugvindbaar maken, maar de termen zijn niet geschikt om de documenten op onderwerp op te bergen.

De termen kunnen de documenten terugvindbaar maken, maar de termen zijn niet geschikt om de documenten op onderwerp op te bergen. 1. Inleiding Voor u ligt de eerste editie van de thesaurus van termen op het gebied van antroposofie, vrijeschool onderwijs, begeleiding van het vrijeschoolonderwijs en verwante onderwerpen die is ontwikkeld

Nadere informatie

Naam organisatie: Aantal leden: Naam contactpersoon:. Leest u alstublieft voor het invullen van de vragenlijst de uitgebreide toelichting goed door.

Naam organisatie: Aantal leden: Naam contactpersoon:. Leest u alstublieft voor het invullen van de vragenlijst de uitgebreide toelichting goed door. De vragenlijst Naam organisatie: Aantal leden: Naam contactpersoon:. Leest u alstublieft voor het invullen van de vragenlijst de uitgebreide toelichting goed door. 1 Omschrijving van het Doelmatigheidsprobleem

Nadere informatie

ADDENDUM 2 bij HAND-OUTS I

ADDENDUM 2 bij HAND-OUTS I ADDENDUM 2 bij HAND-OUTS I BABYLONISCHE SPRAAKVERWARRING? EENHEID van TAAL! WELKE TAAL / TERMINOLOGIE? ICD Al heel lang behoefte aan gestructureerd vastleggen van gegevens: ca. 1880: ICD, International

Nadere informatie

Terminologiebeleid in België De rol van SNOMED CT

Terminologiebeleid in België De rol van SNOMED CT Terminologiebeleid in België De rol van SNOMED CT Situering Het elektronisch patiëntendossier en de uitwisseling van informatie is een absolute noodzaak om de kosten van de gezondheidszorg niet te laten

Nadere informatie

Nota: Invaliditeit Aantal en verdeling volgens ziektegroep

Nota: Invaliditeit Aantal en verdeling volgens ziektegroep Nota: Invaliditeit Aantal en verdeling volgens ziektegroep Men valt in het stelsel van invaliditeit na één jaar primaire arbeidsongeschiktheid. De erkenning van invaliditeit geldt voor een bepaalde periode

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL I. INLEIDING...1

INHOUDSTAFEL I. INLEIDING...1 INHOUDSTAFEL I. INLEIDING...1 II. ENKELE STELLINGEN...4 A. Algemeen...4 B. In de consultatieplaats...5 C. Ondersteuning, gegevensbanken en protocollen...6 D. Veiligheid...7 E. Taak overheid/beroepsvereniging...7

Nadere informatie

Dataregistratie en classificatie in de toekomst

Dataregistratie en classificatie in de toekomst Dataregistratie en classificatie in de toekomst Naar een optimale ondersteuning van de AVG arts en huisarts in de dagelijkse praktijkvoering, nu en in de toekomst Kees van Boven Toekomstvisie Met wie werk

Nadere informatie

UiJreksel roadmap 2013-2018. Actualisering Roadmap e- Gezondheid 2013-2018 Ac>epunt 6 Minimaal EPD Sessie 6 01 juni 2015 5/30/15

UiJreksel roadmap 2013-2018. Actualisering Roadmap e- Gezondheid 2013-2018 Ac>epunt 6 Minimaal EPD Sessie 6 01 juni 2015 5/30/15 Actualisering Roadmap e- Gezondheid 2013-2018 Ac>epunt 6 Minimaal EPD Sessie 6 01 juni 2015 UiJreksel roadmap 2013-2018 - - - - - - - - - - - - - Ontwikkelen en systema>sch gebruik van een minimaal EPD

Nadere informatie

OKIDO. Organisatie van Kinesitherapeutisch Dossier. Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten vzw. Website: http://www.wvvk.

OKIDO. Organisatie van Kinesitherapeutisch Dossier. Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten vzw. Website: http://www.wvvk. OKIDO Organisatie van Kinesitherapeutisch Dossier Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten vzw Website: http://www.wvvk.be 08/02/2007 OKIDO FOD Volksgezondheid 1 Eerste intermediair verslag:

Nadere informatie

Registreren in het HIS. Carel Bakx Wim de Grauw Willem van Gerwen Kees van Boven

Registreren in het HIS. Carel Bakx Wim de Grauw Willem van Gerwen Kees van Boven Registreren in het HIS Carel Bakx Wim de Grauw Willem van Gerwen Kees van Boven Doel van deze verkenningstocht: leren om klachten en ziekten systematisch vast te leggen Achtergronden van ICPC Wat is ICPC?

Nadere informatie

Specifieke doelgroepen DA

Specifieke doelgroepen DA Keuzedeel mbo Specifieke doelgroepen DA gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0101 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op:

Nadere informatie

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen

Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Een geïntegreerd zorgmodel voor abnormale moeheid: Oost-en West Vlaanderen Rol van de kinesitherapeut D Hooghe Simon Axxon, Physical Therapy in Belgium CVS: Voorstel van proefproject Inleiding: 2009: KCE

Nadere informatie

Z E L F E V A L U A T I E F O R M U L I E R

Z E L F E V A L U A T I E F O R M U L I E R Z E L F E V A L U A T I E F O R M U L I E R Naam HAIO : Groep : Datum : Toelichting bij invulcategorieën: DESKUNDIGHEID a Gewenste niveau bereikt (NB: is eindniveau van de huisartsopleiding). b Gewenste

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 58 van 25 oktober 2002 over een ontwerp van koninklijk besluit betreffende het gebruik

Nadere informatie

Goede gegevensvastlegging voor een betrouwbare HSMR

Goede gegevensvastlegging voor een betrouwbare HSMR Goede gegevensvastlegging voor een betrouwbare HSMR Een betrouwbare HSMR berekening is alleen mogelijk als ziekenhuizen volgens dezelfde regels, dus op uniforme wijze hun opnamen in de LMR (en diens opvolger

Nadere informatie

ETIM NL Dynamische publicatie

ETIM NL Dynamische publicatie ETIM NL Dynamische publicatie V1-2015 Versie datum 18-03-2015 Auteur: Marc Habets INHOUD 1. Inleiding 3 2. Dynamische publicatie 3 2.1. Wat is een dynamische ETIM publicatie? 3 2.2. Voordelen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Haza-21 Handleiding Thesaurus

Haza-21 Handleiding Thesaurus Haza-21 Handleiding Thesaurus versie 3.3 2 april 2012 Copyright 2011-2012 J.A.Diebrink te Burdaard. Alle rechten voorbehouden. Inhoudsopgave blz. 2 Inleiding... 3 Algemeen... 3 Toepassingen in Haza-21...

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren 2006-2015 Acute en subacute ziekenhuizen Zijn inbegrepen, alle verblijven : - in klassieke hospitalisatie, inclusief de lange verblijven (codes H, F,

Nadere informatie

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 NBS... 3 1.2 De NBS Catalogus... 3 2 Bestek, algemeen... 4 2.1 Het bestek... 4 2.2 De beschrijving van het werk... 4 2.3 De

Nadere informatie

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE

VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE VAN KLINISCHE ONZEKERHEID NAAR EEN ZOEKSTRATEGIE Drs. Willemke Stilma Docent verpleegkunde HvA Mede met dank aan dr. Anne Eskes 1 INHOUD 5 stappen EBP Formuleren van een klinische vraagstelling PICO Zoekstrategie

Nadere informatie

Bijzonder Kenmerk: Reden van voorschrijven IR V-1-2-2

Bijzonder Kenmerk: Reden van voorschrijven IR V-1-2-2 1/11 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteur(s) Drs. L. Grandia Drs. M.

Nadere informatie

Behandeld door 15 april 2014 Zorginkoop huisartsen zorg

Behandeld door 15 april 2014 Zorginkoop huisartsen zorg Postbus 640 7500 AP Enschede www.menzis.nl Datum Behandeld door Zorginkoop huisartsen zorg Onderwerp Variabiliseringsregeling 2014 Geachte huisarts, In deze brief staat belangrijke informatie over de variabiliseringsregeling

Nadere informatie

Follow-up van volwassenen die als kind zijn behandeld voor kanker Web-based. based nazorgplan

Follow-up van volwassenen die als kind zijn behandeld voor kanker Web-based. based nazorgplan Follow-up van volwassenen die als kind zijn behandeld voor kanker Web-based based nazorgplan Annette Berendsen, Dr. AJ. Berendsen, huisarts Afdeling Huisartsgeneeskunde UMCG 1 Follow-up van volwassenen

Nadere informatie

Eindopdracht Verbeterplan zorg aan chronisch zieken

Eindopdracht Verbeterplan zorg aan chronisch zieken OEFENTOETS 2 Dit document bevat een uitwerking van de eindopdracht behorende bij de Praktijkcursus Gezondheidszorg, namelijk het schrijven van een verbeterplan voor de zorg aan chronisch zieke patiënten

Nadere informatie

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken,

Nadere informatie

Aanvraag tot aanpassing van de lijst. Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse

Aanvraag tot aanpassing van de lijst. Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse Aanvraag tot aanpassing van de lijst Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse 1 Procedure tot aanpassing van lijst Procedure tot aanpassing van de lijst: Implantaten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding www.hoint/classifications 2012 1 Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Welkom... 1 De cursus... 1 Technische informatie over gebruik van de tool... 2 Hoe de tool is opgebouwd... 3 Gebruik

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS. Handleiding DMS. Dit document is de handleiding voor het DMS (Document Management Systeem) op drie verschillende niveau s:

HANDLEIDING DMS. Handleiding DMS. Dit document is de handleiding voor het DMS (Document Management Systeem) op drie verschillende niveau s: HANDLEIDING DMS Dit document is de handleiding voor het DMS (Document Management Systeem) op drie verschillende niveau s: Gebruiker Coördinator Administrator end2end solutions pagina 1 Op het DMS van Ieper

Nadere informatie

Definitie : SPOEDGEVALLEN ACUTE ZORG

Definitie : SPOEDGEVALLEN ACUTE ZORG Definitie : SPOEDGEVALLEN ACUTE ZORG Acute zorg 1 lijn Eerste definitie : eerste lijn wordt van uitgeschakeld Tweede definitie : hier kan voor 90% in de eerstelijn worden afgehandeld. Gebaseerd op huisartsgeneeskundige

Nadere informatie

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren 2006-2015 Acute ziekenhuizen Zijn inbegrepen, alle verblijven : - in klassieke hospitalisatie, inclusief de lange verblijven (codes H, F, M, L) ; - in

Nadere informatie

Richtlijnen Palliatieve en Supportieve zorg

Richtlijnen Palliatieve en Supportieve zorg Laarbeeklaan 101 1090 Brussel Oncologisch Handboek Palliatieve zorg V1.2008 PALLIATIEVE ZORG: TOELICHTING EN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN 1 Inleiding In 2002 werden drie wetten met betrekking tot de zorg voor

Nadere informatie

GEZONDHEIDSENQUETE 2013

GEZONDHEIDSENQUETE 2013 GEZONDHEIDSENQUETE 2013 RAPPORT 5: PREVENTIE Stefaan Demarest, Rana Charafeddine (ed.) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

Bijkomende informatie bij het bestand 'geboortegegevens pasgeborene' (PATBIRTH)

Bijkomende informatie bij het bestand 'geboortegegevens pasgeborene' (PATBIRTH) BESTUUR VAN DE GEZONDHEIDSZORGEN DIRECTIE GEZONDHEIDSZORGBELEID M.K.G.-cel Contactpersoon: dr. C Hauzeur Geneesheer-inspecteur - diensthoofd : (02) 210.47.81 : (02) 210.47.91 : christiane.hauzeur@health.fgov.be

Nadere informatie

Beheer en onderhoud GPH

Beheer en onderhoud GPH Beheer en onderhoud GPH Afkomstig van: Sandra van Beek-Jacobs Versie: 1.0 Datum: 25-7-2014 Inhoudsopgave 1. Documenthistorie 3 2. Inleiding 4 2.1 Opbouw document 4 2.2 Doel document 4 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

De elektronische software voor het beheer van het medisch dossier is in staat om:

De elektronische software voor het beheer van het medisch dossier is in staat om: RIZIV-INAMI R&D Lastenboek voor medische software die de medische en administratieve gegevens van chronische patiënten behandelt, in het bijzonder van diabetespatiënten. De elektronische software voor

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren November 2014 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 1 Inhoudstafel 1 Introductie 3 1.1

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen DSM-5 WHITEPAPER Persoonlijkheidsstoornissen Bij persoonlijkheidsstoornissen is sprake van manieren van over zichzelf en anderen denken en voelen die een aanzienlijke negatieve invloed hebben op het functioneren

Nadere informatie

Diabeteszorg en noodzaak van standaardisatie voor data uitwisseling. Henk Bilo Symposium Clinical data Ware House 11 december 2013

Diabeteszorg en noodzaak van standaardisatie voor data uitwisseling. Henk Bilo Symposium Clinical data Ware House 11 december 2013 Diabeteszorg en noodzaak van standaardisatie voor data uitwisseling Henk Bilo Symposium Clinical data Ware House 11 december 2013 Volgordelijkheid - 1 Vaststellen, welke gegevens essentieel zijn voor het

Nadere informatie

/ handleiding. /versie /05/2019

/ handleiding. /versie /05/2019 / handleiding HANDLEIDING E-LOKET BERICHTEN EN CONTACTEN /versie 1.0 27/05/2019 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 De Contactenmodule 4 2.1 Mijn organisatiegegevens beheren 4 2.1.1 Organisatiegegevens beheren

Nadere informatie

AP6 Delen om samen te werken

AP6 Delen om samen te werken AP6 Delen om samen te werken AP6 Partager afin de Collaborer Basisinformatie + hoe ze te bewaren/toegankelijk te maken 1. Een EPD voor alle zorgberoepen Om gegevens te kunnen delen dient elk zorgberoep

Nadere informatie

Handleiding voor CTR-gebruikers

Handleiding voor CTR-gebruikers Handleiding voor CTR-gebruikers Inhoud 1. Inleiding 3 2. Basisbegrippen 3 3. Toegang 4 3.1. Technische vereisten 4 3.2. Hoe opent u CTR? 4 3.3. Keuze van het profiel 4 4. Algemeen overzicht 5 4.1. Hoofding

Nadere informatie

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Dr. Dr. Karen Hosper 1 2 3 4 5 Even reclame maken: www.pharos.nl/patientenaanhetwoord

Nadere informatie

Telkens wanneer een dossier wordt opgeslagen in PlanManager zal er in de achtergrond een controle worden uitgevoerd om te bepalen of er een aanpassing

Telkens wanneer een dossier wordt opgeslagen in PlanManager zal er in de achtergrond een controle worden uitgevoerd om te bepalen of er een aanpassing Hoe werkt het digitale BTW-boek? PlanManager beschikt over een aparte pagina om het BTW-boek bij te houden. Deze pagina is echter enkel zichtbaar indien het gebruik van het BTW-boek is ingesteld in de

Nadere informatie

Evaluatie stage extra muros

Evaluatie stage extra muros Evaluatie stage extra muros Naam student: Stageplaats: Stagemeester ZIV Nummer : Stageperiode : Een competentie is het vermogen om adequaat te functioneren in een bepaalde (beroeps)context door het kiezen

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Doodsoorzaken (DO) 2012

Microdata Services. Documentatie Doodsoorzaken (DO) 2012 Documentatie Doodsoorzaken (DO) 2012 Datum: 8 juli 2013 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen titel. Verwijzing naar Centraal Bureau

Nadere informatie

NUHP. ELG-vuistregels Uitwerking van de NHG-richtlijn voor het adequaat registreren in het patiëntendossier. Versie 2.

NUHP. ELG-vuistregels Uitwerking van de NHG-richtlijn voor het adequaat registreren in het patiëntendossier. Versie 2. Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde NUHP Nijmeegse Universitaire HuisartsPraktijken ELG-vuistregels Uitwerking van de NHG-richtlijn voor het adequaat registreren in het patiëntendossier. Versie 2.1 Oktober

Nadere informatie

Validatie Ziekenhuis gegevens 2003-2012

Validatie Ziekenhuis gegevens 2003-2012 Validatie Ziekenhuis gegevens 2003-2012 Acute ziekenhuizen Zijn inbegrepen, alle verblijven : - in klassieke hospitalisatie, inclusief de lange verblijven (codes H, F, M, L) ; - in chirurgische daghospitalisatie

Nadere informatie

Klachtenbeheer (Intranet)

Klachtenbeheer (Intranet) Klachtenbeheer (Intranet) Versie:1 1/17 1 INLEIDING...3 2 NAVIGATIE VAN DE APPLICATIE...3 3 FRONT-END (OP DE WEBSITE)...4 3.1 Het online melden van klachten... 4 3.2 Mijn meldingen... 5 4 BACK-END...6

Nadere informatie

Handleiding ICD10BE codeertool. Inleiding. P. 1 1 januari 2014 ICD10BE CODEERTOOL

Handleiding ICD10BE codeertool. Inleiding. P. 1 1 januari 2014 ICD10BE CODEERTOOL P. 1 Handleiding ICD10BE codeertool. Inleiding Deze codeertool bevat de officiële ICD10CM en ICD10PCS handboeken zoals ze ter beschikking worden gesteld door CMS (http://www.cms.gov/medicare/coding/icd10/index.html)

Nadere informatie

Documentatierapport Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg episode (LINH-episode)

Documentatierapport Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg episode (LINH-episode) Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg episode (LINH-episode) Datum: 4 maart 2014 Bronvermelding Publicatie van

Nadere informatie

Cliëntonthaal en trajectopvolging Release nota maart 2011

Cliëntonthaal en trajectopvolging Release nota maart 2011 Handleiding Cliëntonthaal en trajectopvolging Release nota maart 2011 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2

Nadere informatie

ELG vuistregels met betrekking tot de ADEPD richtlijn, met name het aanmaken en onderhouden van episodes

ELG vuistregels met betrekking tot de ADEPD richtlijn, met name het aanmaken en onderhouden van episodes ELG vuistregels met betrekking tot de ADEPD richtlijn, met name het aanmaken en onderhouden van episodes Toelichting op deze vuistregels vindt u onder Overwegingen bij de gemaakte keuzes Registreer voor

Nadere informatie

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Leefmilieu Bestuur Gezondheidszorgbeleid Dinsdag 17 september 2002 Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Prof. Dr. W. Sermeus Prof. Dr. L.

Nadere informatie

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT PILOOTPROJECT IN SAMENWERKING MET DE BANK -& ZIEKENHUISSECTOR BEGELEIDING INZAKE BURN-OUT BURN-OUT INHOUD 4 Burn-out: een hedendaags fenomeen

Nadere informatie

FiMiS User Guide for PAD Surveys

FiMiS User Guide for PAD Surveys FiMiS User Guide for PAD Surveys I. VOORAFGAANDELIJK AAN HET GEBRUIK VAN FiMiS... 2 II. EERSTE GEBRUIK VAN FiMiS... 3 1. Starten van de applicatie... 3 2. Selectie van het certificaat... 3 3. Introductiepagina

Nadere informatie

Antwoorden op vragen van ziekenhuizen i.v.m. ICD-10-BE codering. Publicatie april 2017 (nr. 2)

Antwoorden op vragen van ziekenhuizen i.v.m. ICD-10-BE codering. Publicatie april 2017 (nr. 2) Antwoorden op vragen van ziekenhuizen i.v.m. ICD-10-BE codering Publicatie april 2017 (nr. 2) FOD Volksgezondheid Publicatie april 2017 (nr. 2) ICD-10-BE Codeerproblemen registratie 2017 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Performante ICT voor (zelfstandige) zorgverstrekkers in de eerste lijn.

Performante ICT voor (zelfstandige) zorgverstrekkers in de eerste lijn. Performante ICT voor (zelfstandige) zorgverstrekkers in de eerste lijn. Prof. Jan De Maeseneer Vakgroep huisartsgeneeskunde en eerstelijnsgezondheidszorg UGent, Interuniversitair Samenwerkingsverband Huisartsopleiding

Nadere informatie

Wijzigingen in UREG-richtlijnen versie oktober 2016 ten opzichte van versie mei 2016

Wijzigingen in UREG-richtlijnen versie oktober 2016 ten opzichte van versie mei 2016 Wijzigingen in UREG-richtlijnen versie oktober 2016 ten opzichte van versie mei 2016 Verwijzing Versie mei 2016 Versie oktober 2016 De codes 300, 310, 320 en 330 kunnen enkel gebruikt worden voor niet-belgen.

Nadere informatie

15Niet-pluisgevoel Rubriekhouder: Mw. dr. G. A. Donker, (NIVEL) ( )

15Niet-pluisgevoel Rubriekhouder: Mw. dr. G. A. Donker, (NIVEL) ( ) 15Niet-pluisgevoel Rubriekhouder: Mw. dr. G. A. Donker, (NIVEL) (2010-2012) Inleiding Tijdens de opleiding leren huisartsen systematisch en door middel van vragen en onderzoek tot een diagnose te komen.

Nadere informatie

APR-DRG (versie 15.0)

APR-DRG (versie 15.0) APR-DRG (versie 15.0) Met de AP-DRG s (All Patient Diagnosis Related Groups) kan de ernst van de aandoening, zoals gedefinieerd door de artsen (de ernst van de pathologie, de prognose, het risico op overlijden,

Nadere informatie

OCMWCPASA036 (annulering en wijziging van multifunctioneel attest)

OCMWCPASA036 (annulering en wijziging van multifunctioneel attest) OCMWCPASA036 (annulering en wijziging van multifunctioneel attest) Inhoud 1) Inleiding... 2 2) Wetgeving... 2 3) Historiek... 2 4) Wie gebruikt de dienst? Voor wie en naar wie? En binnen welke termijnen?...

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Inleiding. Johan Van der Heyden

Inleiding. Johan Van der Heyden Inleiding Johan Van der Heyden Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 57 26 E-mail : johan.vanderheyden@iph.fgov.be

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

NIPT De niet-invasieve prenatale test voor trisomie

NIPT De niet-invasieve prenatale test voor trisomie NIPT De niet-invasieve prenatale test voor trisomie NIPT De niet-invasieve prenatale test voor trisomie Waarom NIPT? In België kunnen alle zwangere vrouwen -indien gewenst- het risico dat de foetus het

Nadere informatie

Het 'mappen' van zorggegevens

Het 'mappen' van zorggegevens Het 'mappen' van zorggegevens December 2015, Renate Kieft, programmaleider Nationale Kernset Inhoudsopgave 1 Vooraf 3 2 Het mappen van zorggegevens 4 2.1 Waarom worden zorggegevens gemapt? 4 2.2 Het doel

Nadere informatie

4. Toestemming in iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar

4. Toestemming in iedere tussenkomst van de beroepsbeoefenaar Welke zijn de rechten van de patiënt? De wet betreffende de rechten van de patiënt voorziet in: 1. Kwaliteitsvolle dienstverstrekking 2. De vrije keuze van een beroepsbeoefenaar 3. Informatie over de persoonlijke

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Op grond van klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek, is bekend dat het gezamenlijk voorkomen van een pervasieve ontwikkelingsstoornis en een verstandelijke beperking tot veel bijkomende

Nadere informatie

Primaire preventie Behandeling P(rimaire p)reventie Secundaire preventie

Primaire preventie Behandeling P(rimaire p)reventie Secundaire preventie 1 Screening en gezondheidsbeleid Voorkomen is altijd beter dan genezen? Leuven, 24 april 2015 Prof. Dr. Joost Weyler Epidemiologie en Sociale Geneeskunde Screening en preventie Schema 2 Screening en preventie

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen?

Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen? Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen? Helpdesk Als u bij het gebruik van één van de applicaties van Portahealth problemen ondervindt, kan u onze helpdesk via

Nadere informatie

Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg

Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg vrijdag 31 oktober 2008 Uniforme Rapportage en Indicatoren voor de kwaliteit van de huisartsenzorg Versie 1.0 TR. van Althuis,

Nadere informatie

Toetsingsvragen Basispakket

Toetsingsvragen Basispakket Toetsingsvragen Basispakket I. De vier wezensdelen van de mens (Rudolf Steiner/antroposofie) 1) B) Welke wezensdelen vinden we volgens Rudolf Steiner terug bij: mineralen, planten, dieren en mensen. 2)

Nadere informatie

Toekomst CVRM, binnen veranderende eerstelijnszorg. Op weg naar goede zorgresultaten. Martien Bouwmans Zorgverzekeraars Nederland sept 2015

Toekomst CVRM, binnen veranderende eerstelijnszorg. Op weg naar goede zorgresultaten. Martien Bouwmans Zorgverzekeraars Nederland sept 2015 Toekomst CVRM, binnen veranderende eerstelijnszorg. Op weg naar goede zorgresultaten. Martien Bouwmans Zorgverzekeraars Nederland sept 2015 Thema s Achtergrondontwikkelingen: substitutie, ouderenzorg in

Nadere informatie

14Beleid bij klachten mamma Rubriekhouder: Mw. Dr. M. Hooiveld, NIVEL (2012)

14Beleid bij klachten mamma Rubriekhouder: Mw. Dr. M. Hooiveld, NIVEL (2012) 14Beleid bij klachten mamma Rubriekhouder: Mw. Dr. M. Hooiveld, NIVEL (2012) Inleiding De afgelopen jaren is het aantal nieuwe diagnoses van borstkanker bij vrouwen tussen de 40 en 49 jaar sterk toegenomen.

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

Internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen

Internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen Internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen Tiende Revisie Deel 1 Systematische lijst versie 2014 Deel 2 Handleiding voor het gebruik versie 2014

Nadere informatie

GEPERSONALISEERDE VELDEN

GEPERSONALISEERDE VELDEN GEPERSONALISEERDE VELDEN Versie 2.5 Maart 2003 INHOUDSTAFEL Algemeen... 3 Praktisch gedeelte... 4 Beschrijving van het scherm:... 4 Toevoegen van een aankruisvakje:... 5 Toevoegen van een veld met het

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd.

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd. Beoordelingsformulier websites Afdeling Taal en Communicatie VU De schriftelijke communicatie-uitingen van de verzekeraar moeten begrijpelijk en duidelijk zijn voor de klant en afgestemd op diens taalniveau.

Nadere informatie

Uitleg van begrippen in de tabel

Uitleg van begrippen in de tabel Incidentie en prevalentie van aan de huisarts gepresenteerde klachten en aandoeningen per ICPC-code naar etnische afkomst, geslacht en leeftijdgroep Deze tabel biedt een overzicht van aan de huisarts gepresenteerde

Nadere informatie

Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid

Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid Het Terminologiebeleid in België Het actieplan e-gezondheid 2013-2018 Arabella D Havé 1 1 2 2 Actieplan e-gezondheid: Informatisering van de gezondheidszorg 2013-2018 Organisatie van een Rondetafelconferentie

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Zorg voor geest kost nog steeds het meest

Zorg voor geest kost nog steeds het meest Zorg voor geest kost nog steeds het meest Publicatiedatum: 28-11-2013 In is 19,6 miljard euro uitgegeven voor de behandeling van psychische stoornissen, 22% van de totale uitgaven voor zorg en welzijn

Nadere informatie

INTERNE AUDIT: ALGEMENE PRINCIPES VOOR DE ORGANISATIE EN DE UITVOERING

INTERNE AUDIT: ALGEMENE PRINCIPES VOOR DE ORGANISATIE EN DE UITVOERING BELAC 3-03 Rev 5-2017 INTERNE AUDIT: ALGEMENE PRINCIPES VOOR DE ORGANISATIE EN DE UITVOERING De versies van documenten van het managementsysteem van BELAC die beschikbaar zijn op de website van BELAC (www.belac.fgov.be)

Nadere informatie

Hoofdstuk 5:... 50 Het patientendossier als referentiedocument... 50 1. Inleiding... 51 2. Inhoud van het patientendossier... 52

Hoofdstuk 5:... 50 Het patientendossier als referentiedocument... 50 1. Inleiding... 51 2. Inhoud van het patientendossier... 52 Hoofdstuk 5:... 50 Het patientendossier als referentiedocument... 50 1. Inleiding... 51 2. Inhoud van het patientendossier... 52 Officiële versie 2015 - Hoofdstuk 5 49 Hoofdstuk 5: Het patientendossier

Nadere informatie

De 7 stappen van een CAT

De 7 stappen van een CAT De 7 stappen van een CAT Patiënt (praktijk) Vertaalslag (expert) Wetenschap (literatuur) 1 klinisch scenario trefwoorden 2 klinische vraag 3 literatuur search 4 kritisch beoordelen artikel 7 bottom line

Nadere informatie

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Auteurs en Redactie PharmaPartners Huisartsenzorg 8 april 2015 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie