Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting"

Transcriptie

1 Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Juni 2016

2

3 Inhoud Aanleiding... 3 Duidelijkheid over hoofdlijnen?... Medezeggenschapsreglement... 5 Investeringen... 6 Tevreden... 8 Conclusie... 9 Bijlage: Tabel Welke hoofdlijnen?

4

5 Aanleiding Per 1 september 2015 is in de Wet Studievoorschot geregeld dat medezeggenschapsraden van hoger onderwijsinstellingen instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting hebben gekregen. Middels het leenstelsel is studeren financieel een meer private aangelegenheid gerden en daarom is besloten dat studenten meer zeggenschap over hun opleiding zouden krijgen. Door de medezeggenschap instemmingsrecht op hoofdlijnen van de begroting van hun instelling te geven, beoogt deze wet de inspraak van studenten aan hun instelling te vergroten. Na enkele zorgwekkende berichten over de uitvoering van deze nieuwe wet is het ISO een voorzichtige inventarisatie gestart. 1 In april en mei 2016 heeft het ISO een eerste inventarisatie gedaan van de ervaringen bij zijn lidorganisaties rondom dit recht. In dit stuk vindt u de uitkomsten van een steekproef onder 21 medezeggenschapsraden; twaalf aan de universiteit en negen hogeschoolraden. Vertegenordigers van deze raden is gevraagd naar hun ervaringen met het recent verrven instemmingsrecht. Hiervoor heeft het ISO gevraagd wat er op hun instelling tot hoofdlijnen werd gerekend, of zij in staat gesteld werden de begroting goed te lezen (was er voldoende scholing?) en of zij duidelijk de investeringen in het onderwijs konden zien. Daarnaast heeft het ISO gevraagd naar de voorinvesteringen (of die op niveau liggen en of de medezeggenschap hier inspraak op heeft) en ten slotte of zij tevreden waren met de procedure en nu het gevoel hebben meer zeggenschap over hun onderwijs te hebben verkregen zoals de wet aanvankelijk beoogde. 1 1 Zie onder meer: CvB ontzegt medezeggenschap instemmingsrecht op allocatiemodel, Website Studentenraad UvA, , Welke hoofdlijnen?

6 Duidelijkheid over hoofdlijnen? Ten eerste ziet het ISO dat voor bijna de helft (8%) van de raden het onduidelijk was wat er tot de hoofdlijnen van de begroting behoort. Bij een derde (33%) van de gesproken medezeggenschapsraden bleken de hoofdlijnen wel duidelijk geformuleerd, terwijl in 19% van de gevallen er al eerder instemmingsrecht op (delen van) de begroting was, waardoor hier dit jaar geen discussie over hoofdlijnen heeft plaatsgevonden 2. Drie van de vier instellingen die al instemmingsrecht gaven zijn hogescholen, bij één universiteit had de medezeggenschap al eerder instemmingsrecht op een deel van de begroting. Wat verder opvalt aan deze cijfers is dat het op de hogeschool beter lijkt te gaan dan op de universiteiten: op 58% van de universiteiten tegen 33% van de hogescholen waren de hoofdlijnen (nog) niet duidelijk. Ook bestaat er nog erg veel verschil tussen instellingen wat er precies onder hoofdlijnen rdt verstaan. In sommige gevallen rden hoofdlijnen gedefinieerd als zijnde veranderingen in geoormerkte middelen van 3 miljoen per 3 jaar of meer of Bij de behandeling van de begroting heeft de U-raad onder meer instemmingsrecht op: wijzigingen van meer dan 1 miljoen per begrotingspost ten opzichte van de kaderbrief vorming van en verandering in bestemmingsreserves van meer dan 3 miljoen 3, terwijl op andere instellingen de gehele begroting tot hoofdlijn gerekend rdt. Aan de Universiteit van Amsterdam ontstond ophef toen het College van Bestuur en de studentenraad van mening verschilden over het verdeelmodel. Is het interne allocatiemodel een hoofdlijn? Duidelijk lijkt dat iedere instelling hoofdlijn op haar eigen wijze interpreteert. Hoofdlijnen totaal hbo 7 duidelijk duidelijk onduidelijk al eerder 10 onduidelijk al eerder 1 7 duidelijk onduidelijk al eerder 2 Op de Rijksuniversiteit Groningen, de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Windesheim en de Hogeschool Utrecht had de medezeggenschap al voor dit jaar instemmingsrecht op de (hoofdlijnen van) de begroting. 3 Xander Bronkhorst, Studenten kritisch in debat over hoofdlijnen begroting, Dub , Welke hoofdlijnen? 2016

7 Medezeggenschapsreglement Voor bijna de helft van de raden (8%) is het instemmingsrecht nog niet opgenomen in het medezeggenschapsreglement, met name omdat er nog veel onduidelijk bleek en ze dus willen wachten met het goed over te nemen. Eén raad gaf aan dat zij de tekst uit het wetsontwerp hebben overgenomen, waardoor de reglementen dus heel erg vaag blijven. Interessant is ook om te zien dat van de raden die dit jaar instemmingsrecht hebben gekregen op de hogeschool, slechts één van de ondervraagden aangaf dat het instemmingsrecht al in het reglement opgenomen is. Reglementen totaal 1 vastgelegd 7 vastgelegd 5 6 niet vastgelegd al eerder niet vastgelegd al eerder hbo vastgelegd niet vastgelegd 5 al eerder Welke hoofdlijnen?

8 Investeringen De begroting zelf was voor het merendeel van de raden duidelijk leesbaar. Voor 76% van de raden was duidelijk zichtbaar waar de investeringen in het onderwijs te vinden zijn. Hetzelfde zien we ook waar het gaat om voorinvesteringen, behalve het feit dat niet alle instellingen aangeven voorinvesteringen te doen. Opvallend is dat enkele instellingen al eerder toegezegde uitgaven waarover al langer geleden besloten is, nu hebben aangeduid als voorinvestering. Andere instellingen voorinvesteren niet, maar geven aan dat hun normale investeringen ook een verbetering van het onderwijs zijn, dus dat ze daarom niet hoeven. Zo gaf een lid van de medezeggenschapsraad Hogeschool Zeeland dat aan de instelling om deze reden geen voorinvesteringen doet, aangezien ze weinig financiële middelen hebben en anders toch geon oude investeringen als voorinvestering kunnen labelen, als jullie [de medezeggenschap] dat graag willen. Wat betreft de verhouding hbo/ zien we op dit gebied geen grote verschillen (op het geeft 75% aan dat het goed zit, op het hbo is dit 78%). Belangrijk om aan te geven is dat veel raden aangeven de voorinvesteringen op de begroting te kunnen zien, maar aangeven dat dit niets zegt over de zichtbaarheid in bredere zin: studenten die wij gesproken hebben waren voorzichtig met benoemen of de voorinvesteringen daadwerkelijk al tot beter onderwijs hebben geleid. 3. Investeringen in onderwijs. Voorinvesteringen 1 16 zichtbaar 1 niet zichtbaar onbekend 16 zichtbaar niet zichtbaar onbekend Welke hoofdlijnen?

9 Scholing Doordat veel medezeggenschapsraden met het instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting een grote extra taak erbij hebben gekregen, is extra scholing noodzakelijk. De helft van de ondervraagde raden geeft aan voldoende (extra) budget en training te hebben, maar bij veel raden is het nog onduidelijk of en wanneer hier ruimte voor rdt gemaakt. De helft van de raden (52%) is tevreden over hun (extra) scholing, voor vier raden is dit niet aan de orde, aangezien zij al eerder instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting hadden, waardoor zij geen extra training ten opzichte van voorgaande jaren nodig hadden. Slechts twee raden (10%) gaven aan ontevreden te zijn over hun scholing. Voor de overige 10% is het nog onduidelijk hoe het er volgend jaar uit zal zien, waardoor ze hier nog geen uitspraak over wilden doen. 5. Scholing hbo genoeg te weinig 0 5 genoeg te weinig onbekend 11 onbekend 2 niet van toepassing 2 6 genoeg te weinig onbekend Welke hoofdlijnen?

10 Tevreden Over het algemeen, al deze punten meewegend is 8% van de ondervraagde raden tevreden met hun extra verrven rechten. Voor 19% (dezelfde vier raden die al eerder instemmingsrecht hadden) is er niet veel veranderd, al geven zij aan evengoed tevreden te zijn. 33% van de raden met wie wij contact hebben gehad geeft aan niet geheel tevreden of zelfs ontevreden te zijn. Zij vinden dat ze recht hadden op meer, dat er onduidelijkheid was over de hoofdlijnen of dat de stukken stelselmatig te laat binnenkomen. Medezeggenschappers aan de universiteit lijken tevredener dan hbo ers: waar aan de hogeschool maar een derde tevreden is, is dit op de universiteit ruim de helft (58%). 6. Tevreden? 1 ja 10 ja nee 7 hbo nee niets veranderd 7 niets veranderd 3 3 ja nee 3 niets veranderd Welke hoofdlijnen?

11 Conclusie Uit deze eerste inventarisatie komt naar voren dat er per instelling nog grote verschillen bestaan wat betreft de nieuwe wet: hoe de hoofdlijnen gedefinieerd rden verschilt per instelling en ook rondom de reglementen en scholing bestaan nog grote verschillen. Zo constateert het ISO dat de Centrale Medezeggenschapsraad op de Hogeschool van Amsterdam instemming op de gehele begroting heeft (zij kunnen zelfs zien hoeveel potloden er ingekocht zijn), terwijl op de Universiteit Utrecht is afgesproken dat de Universiteitsraad alleen vragen mag stellen over posten die meer dan 3 miljoen euro afwijken van de Kaderbrief. Bij de Universiteit van Amsterdam ontstond er een discussie of het allocatiemodel wel of geen hoofdlijn was, in Tilburg edde dezelfde discussie, maar dan of er instemmingsrecht was op de voorinvesteringen. Om het beoogde resultaat met deze wet te behalen, lijkt meer duidelijkheid over de hoofdlijnen wenselijk. Het ISO roept de betrokken partijen op nader onderzoek te doen naar de grote verschillen tussen instellingen om vervolgens samen in gesprek te gaan en zo te kijken hoe de uitvoering van deze wet verbeterd kan rden. Het is van belang dat bij iedere instelling een minimum komt wat betreft de hoofdlijnen van de begroting. Op deze manier is er voor alle instellingen duidelijkheid over wat er onder hoofdlijnen van de begroting rdt verstaan, maar mogen instellingen altijd meer doen om de medezeggenschap intensiever te betrekken bij hun beleid, zoals op een viertal instellingen al voor dit landelijk ingevoerde instemmingsrecht al gebeurde. Welke hoofdlijnen?

12 Bijlage: Tabel duidelijkheid over 'hoofdlijnen'? 2. vastgelegd in MDZ-reglement?3. Investeringen in onderwijs?. Voorinvesteringen? 5. Scholing? 6. Tevreden? duidelijk 7 vastgelegd 7 zichtbaar 16 zichtbaar 16 genoeg 11 ja 10 onduidelijk 10 niet vastgelegd 10 niet zichtbaar 1 niet zichtbaar 1 te weinig 2 nee 7 al eerder al eerder onbekend onbekend onbekend niets veranderd niet van toepa duidelijk vastgelegd 6 zichtbaar 9 zichtbaar 9 genoeg 6 ja 7 onduidelijk 7 niet vastgelegd 5 niet zichtbaar 1 niet zichtbaar 1 te weinig 2 nee al eerder 1 al eerder 1 onbekend 2 2 onbekend niets veranderd 1 hbo hbo hbo hbo hbo hbo duidelijk 3 vastgelegd 1 zichtbaar 7 zichtbaar 7 genoeg 5 ja 3 onduidelijk 3 niet vastgelegd 5 niet zichtbaar 0 niet zichtbar 0 te weinig 0 nee 3 al eerder 3 al eerder 3 onbekend 2 2 onbekend niets veranderd 3 Welke hoofdlijnen?

13 Auteurs Bram Harkema, Simon Theeuwes Ontwerp Jasper Sonderen Over ISO Het Interstedelijk Studenten Overleg is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigt de belangen van studenten uit het hoger onderwijs. Bij het ISO zijn 35 (aspirant) lidorganisaties en zes convenantpartners aangesloten, die samen ruim studenten vertegenordigen. Het ISO is vaste gesprekspartner van onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de politieke partijen en de koepels van universiteiten en hogescholen. Welke hoofdlijnen?

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Mei 206 Inhoud Inhoud... Aanleiding... Duidelijkheid over hoofdlijnen?... Medezeggenschapsreglement... 5 Investeringen... 6

Nadere informatie

Inventarisatie naar Kwaliteitsafspraken en facilitering

Inventarisatie naar Kwaliteitsafspraken en facilitering Inventarisatie naar Kwaliteitsafspraken en facilitering December 2018 Aanleiding In april 2018 zijn de kwaliteitsafspraken gemaakt tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Vereniging

Nadere informatie

Aansluiting hoger onderwijs. De laatste stap

Aansluiting hoger onderwijs. De laatste stap Aansluiting hoger onderwijs De laatste stap Augustus 2014 Inleiding Zoals de minister van OC&W in haar reactie op het advies van de Onderwijsraad Overgangen in het onderwijs stelt moet het onderwijs maximaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 679 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 2 januari 2019 De vaste commissie voor

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs & Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Risico s rondom de studiekeuzecheck Niet werven maar voorlichten

Risico s rondom de studiekeuzecheck Niet werven maar voorlichten Risico s rondom de studiekeuzecheck Niet werven maar voorlichten Februari 2014 Aanleiding In juli 2013 is de wet Kwaliteit in Verscheidenheid aangenomen. Eén van de onderdelen van deze wet is een vervroegde

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Aan de leden medezeggenschap In afschrift aan het College van Bestuur. Utrecht, 22 november 2017

Aan de leden medezeggenschap In afschrift aan het College van Bestuur. Utrecht, 22 november 2017 Aan de leden medezeggenschap In afschrift aan het College van Bestuur Utrecht, 22 november 2017 Betreft: Brief studievoorschot en instemmingsrecht Hoofdlijnen begroting Beste leden van de medezeggenschap,

Nadere informatie

fr, Vere : Geachte mevrouw Bussemaker,

fr, Vere : Geachte mevrouw Bussemaker, t 0 4 fr, Vere : Hogeschoe1if Prinsessegracht 21 Postbus 123 2501 CC Den Haag t (070)31221 21 f(070)31221 00 Aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - Mevrouw dr. M. Bussemaker Postbus 16375

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 035 Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de introductie van een nieuw stelsel van studiefinanciering in het

Nadere informatie

Student & Lector. Een steekproef

Student & Lector. Een steekproef Student & Lector Een steekproef Aanleiding Sinds 2001 kent het Nederlandse hoger onderwijs lectoraten. Deze lectoraten worden vormgegeven door zogenaamde lectoren: hoog gekwalificeerde professionals uit

Nadere informatie

Ì)!l ù e-! t) naù dj. rì r) 1rì ù i ì-' Ministerie va n OCVIßt,ui"u. þi, *- 2 g JUl.iI 201S. Vereniging Hogescholen

Ì)!l ù e-! t) naù dj. rì r) 1rì ù i ì-' Ministerie va n OCVIßt,uiu. þi, *- 2 g JUl.iI 201S. Vereniging Hogescholen E-mail Vereniging Hogescholen minnee@vereniginghogescholen.nl Doorkíesnummer (o7o\ 3r2 2L 6L Datum 28 juni 2018 Aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetensc Mevrouw mr. drs. l.k. van Engelshoven Postbus

Nadere informatie

Financiering in het MKB

Financiering in het MKB M201004 Financiering in het MKB Onderzoek naar de financieringsbehoefte per provincie Johan Snoei Abdelfatah Ichou Zoetermeer, maart 2010 Financiering in het MKB Financieringsbehoefte in het MKB verschilt

Nadere informatie

Inleiding Universiteiten Hogescholen Beroep bij de Ondernemingskamer

Inleiding Universiteiten Hogescholen Beroep bij de Ondernemingskamer Landelijke commissie voor geschillen medezeggenschap Hoger Onderwijs Jaarverslag 2013 Inleiding Ingevolge de Wet Versterking Besturing van 4 februari 2010, geldt met ingang van 1 september 2010 voor de

Nadere informatie

Voorinvesteringen en medezeggenschap hoger onderwijs

Voorinvesteringen en medezeggenschap hoger onderwijs 2018 Voorinvesteringen en medezeggenschap hoger onderwijs Voorinvesteringen en medezeggenschap hoger onderwijs De tekst in dit document is vastgesteld op 18 januari 2018. Dit document is op 25 januari

Nadere informatie

Handboek Procesplan Kwaliteitsafspraken. "Medezeggenschap aan zet"

Handboek Procesplan Kwaliteitsafspraken. Medezeggenschap aan zet Handboek Procesplan Kwaliteitsafspraken "Medezeggenschap aan zet" Inleiding Voor je ligt het "handboek procesplan" voor de van het ISO. Als centrale medezeggenschapsraad van een hoger onderwijsinstelling

Nadere informatie

Draaiboek opleidingsaanbod

Draaiboek opleidingsaanbod Draaiboek opleidingsaanbod Afspraken met de medezeggenschap rondom wijzigingen van het opleidingsaanbod op de UvA CSR 12-13 CSR 13-14 Ishtu Hageman en Sophia Zeeff Anne Louise Schotel en Bart Mulders Laatst

Nadere informatie

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs Een advies over de bereikbaarheid en kenbaarheid

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs Een advies over de bereikbaarheid en kenbaarheid Profileringsfondsen in het hoger onderwijs Een advies over de bereikbaarheid en kenbaarheid Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Oktober 2012 Dit is een uitgave van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

ISO Trainingsdag. Adviseren over de begroting door Evelien van Roemburg

ISO Trainingsdag. Adviseren over de begroting door Evelien van Roemburg Adviseren over de begroting door Evelien van Roemburg Adviseren over de begroting Programma Introductie Begrotingen: wat, hoe en wanneer? Rechten Begrotingen lezen Oefening 1 Strategisch adviseren Oefening

Nadere informatie

Inleiding Samenstelling van de Commissie Aangesloten scholen en instellingen

Inleiding Samenstelling van de Commissie Aangesloten scholen en instellingen Landelijke commissie voor geschillen medezeggenschap onderwijs BVE en HBO Jaarverslag 2010 Inleiding De Commissie was bevoegd voor de behandeling van medezeggenschapgeschillen in de sectoren BVE en HBO.

Nadere informatie

Datum 8 juli 2016 Betreft Antwoord op schriftelijke vragen van lid Jadnanansing (PvdA) over het bericht Mbo-student negatief over lessen

Datum 8 juli 2016 Betreft Antwoord op schriftelijke vragen van lid Jadnanansing (PvdA) over het bericht Mbo-student negatief over lessen >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Auditdienst Rijk Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Gewijzigd: CvB, mei 2017 GMR instemming 18 september 2017 Vastgesteld CvB, 14 november 2017 Medezeggenschapsstatuut van Scholengroep OPRON, stichting voor openbaar primair onderwijs

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 035 Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de introductie van een nieuw stelsel van studiefinanciering in het

Nadere informatie

Reglement Ouderplatform Albeda College

Reglement Ouderplatform Albeda College Reglement Ouderplatform Albeda College Dit reglement is vastgesteld op 31-05-17 en geldig tot 31-05-22 Artikel 1: begripsomschrijving en toelichting op begrippen In dit ouderplatform reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs: Een inventarisatie.

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs: Een inventarisatie. Profileringsfondsen in het hoger onderwijs: Een inventarisatie. Onderzoeksbureau Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) november 2011 Dit is een uitgave van het Onderzoeksbureau van de Landelijke Studenten

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Postbus EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Inventarisatie van instellingsbladen. Onafhankelijkheid en persvrijheid in het hoger onderwijs

Inventarisatie van instellingsbladen. Onafhankelijkheid en persvrijheid in het hoger onderwijs Inventarisatie van instellingsbladen Onafhankelijkheid en persvrijheid in het hoger onderwijs Juni 2018 Aanleiding Het is de afgelopen tijd in het Nederlandse hoger onderwijs vaak gegaan over persvoorzieningen

Nadere informatie

Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen. Expansion of Tuition Free Board Years

Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen. Expansion of Tuition Free Board Years Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen Expansion of Tuition Free Board Years SOG FRACTIE 2015-2016 Studenten Organisatie Groningen Alexander van t Hof Ynske van Zundert Jonah Thompson Anne van der Wolff Sybren

Nadere informatie

UITSPRAAK. de medezeggenschapsraad van de A te B, verzoeker, hierna te noemen de MR

UITSPRAAK. de medezeggenschapsraad van de A te B, verzoeker, hierna te noemen de MR 08.017 Samenvatting uitspraak Interpretatiegeschil PO artikel 11 onder b en f en (hoofdlijnen meerjarig financieel beleid, beleid organisatie) en artikel 12 lid 1 onder b en h WMS (samenstelling van de

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo)

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) februari 2018 Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad te Lelystad. Preambule De bestuurder van

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. óa REORGANISATIECODE peejs~!e~!sjea!un BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit

Nadere informatie

Medezeggenschapsonderzoek. Goede medezeggenschap is mensenwerk

Medezeggenschapsonderzoek. Goede medezeggenschap is mensenwerk Medezeggenschapsonderzoek Goede medezeggenschap is mensenwerk Mei 2013 Colofon Publicatie verschenen bij: Interstedelijk Studenten Overleg. Utrecht, 2013. Auteurs Lieveke Peeters Freke Streng Marleen Dijkhoff

Nadere informatie

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid.

een faculteit of dienst. Bij een reorganisatie van de Universiteit Twente als geheel geldt de UT als eenheid. REORGANISATIECODE BEGRIPPENLIJST Werkgever: Beheerder: Eenheid: OPUT: Lokaal overleg: Universiteitsraad: het College van Bestuur de decaan van een faculteit of de directeur van een dienst. Bij een reorganisatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2019 Nr. 9 BRIEF

Nadere informatie

Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten. De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ

Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten. De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten Uitkomst van overleg De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ overwegende dat zij gehoor hebben gegeven aan het verzoek

Nadere informatie

Datum Onderwerp E-mail 11 juni 2014 Ideeën ter verbetering medezeggenschap secretariaat@lsvb.nl

Datum Onderwerp E-mail 11 juni 2014 Ideeën ter verbetering medezeggenschap secretariaat@lsvb.nl Vereniging Hogescholen T.a.v. het bestuur Prinsessegracht 21 2514 AP Den Haag Datum Onderwerp E-mail 11 juni 2014 Ideeën ter verbetering medezeggenschap secretariaat@lsvb.nl Geachte bestuursleden van de

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum Het bevoegd gezag en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Primair Onderwijs Onze referentie

Primair Onderwijs Onze referentie >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE DEN HAAG.. Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Uitnodiging ISO Inwerkweekend

Uitnodiging ISO Inwerkweekend Uitnodiging ISO Inwerkweekend 26 en 27 september 2015 Beste lidorganisatie en andere (de)centrale medezeggenschapsraden, In navolging op de vooraankondiging hierbij de officiële uitnodiging voor het ISO

Nadere informatie

Utrecht, januari 2014. Beste geïnteresseerde,

Utrecht, januari 2014. Beste geïnteresseerde, 1 Utrecht, januari 2014 Beste geïnteresseerde, Voor je ligt een informatieboekje over het Interstedelijk Studenten Overleg, editie 2013, een jaarlijks uitgegeven boekje om je een indruk te geven van een

Nadere informatie

Programma HBO-platform 8 december

Programma HBO-platform 8 december Programma HBO-platform 8 december 13.35 13.50 Belangrijkste wijzigingen in taken en bevoegdheden van de opleidingscommissie Mark Thomas, beleidsadviseur O&O HvA 13.50 14.20 Participatie van studenten Marjolijn

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland te Beverwijk

Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland te Beverwijk Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland te Beverwijk versie september 2015 Preambule Het bestuur van de Stichting voor Voortgezet Onderwijs Kennemerland en de gemeenschappelijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Hart voor medezeggenschap Evaluatie huidige stand van zaken

Hart voor medezeggenschap Evaluatie huidige stand van zaken Hart voor medezeggenschap Evaluatie huidige stand van zaken Interstedelijk Studenten Overleg Bemuurde Weerd o.z. 1, 3514 AN Utrecht T 030-230 26 66 / F 030-230 44 11 E iso@iso.nl / I www.iso.nl Utrecht,

Nadere informatie

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014 Beste PKvV s, Sinds 2012 is het volgens de wet mogelijk voor onderwijsinstellingen om Collegegeldvrij Besturen aan te bieden aan studenten die een fulltime bestuursfunctie vervullen. De Landelijke Kamer

Nadere informatie

Geachte Raad van Bestuur, Geachte drs. van den Maagdenberg,

Geachte Raad van Bestuur, Geachte drs. van den Maagdenberg, Aan: Raad van Bestuur Meibergdreef 15 1105 AZ Amsterdam (020) 56 68 666 studentenraad@amc.uva.nl studentenraad.nl/geneeskunde Datum 27 juli 2016 J.J. Determeijer Betreft Voorstel begrotingscyclus Ons kenmerk

Nadere informatie

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek Straatintimidatie Amsterdam Factsheet 201 Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Directie Openbare Orde en Veiligheid Projectnummer: 11 Beek, Eliza van der Smeets, Harry Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting MONTON te Amersfoort

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting MONTON te Amersfoort Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting MONTON te Amersfoort Vastgesteld 28 juni 2016 1 Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen

Nadere informatie

Aan de slag! Notitie over de aansluiting op de arbeidsmarkt

Aan de slag! Notitie over de aansluiting op de arbeidsmarkt Aan de slag! Notitie over de aansluiting op de arbeidsmarkt Juni 2014 Aanleiding Het arbeidsmarktperspectief van de huidige generatie studenten is verre van positief. Dat blijkt uit het rapport De arbeidsmarkt

Nadere informatie

Memo. Datum: 19 oktober 2015 Onderwerp: Enquête Studieadvies

Memo. Datum: 19 oktober 2015 Onderwerp: Enquête Studieadvies Memo Datum: 19 oktober 2015 Onderwerp: Enquête Studieadvies Inhoud Hoofdstuk 1: Introductie... 1 Hoofdstuk 2: Algemene uitkomsten... 1 2.1 De weg naar de studieadviseur... 1 2.2 Hulpvraag... 2 2.3 Waardering

Nadere informatie

contactpersoon Iris Wubben telefoon (06) Opleidingscommissies 2017: de belangrijkste veranderingen op een rijtje

contactpersoon Iris Wubben telefoon (06) Opleidingscommissies 2017: de belangrijkste veranderingen op een rijtje Leer- en Innovatie Centrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg NOTITIE ons kenmerk datum 4 mei 2017 onderwerp Opleidingscommissies: belangrijkste veranderingen op een rij van Projectgroep opleidingscommissies

Nadere informatie

Managementstatuut Versie 07-06-2012

Managementstatuut  Versie 07-06-2012 Managementstatuut Versie 07-06-2012 1 Basis Wet en regelgeving WVO art. 32c / Statuten art. 6 lid 3 Archief CvB CA 1.0 Van toepassing op/voor Gehele scholengroep Over- en Midden-Betuwe Status Data Opmerkingen

Nadere informatie

AOb RAPPORT. Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen

AOb RAPPORT. Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen AOb RAPPORT Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen mboinstellingen Algemene onderwijsbond Onderzoek naar onderwijsteams, werkverdeling en professionalisering binnen

Nadere informatie

Universiteiten investeren ook al in 2015 als gevolg van het studievoorschot

Universiteiten investeren ook al in 2015 als gevolg van het studievoorschot en investeren ook al in als gevolg van het studievoorschot 1 juli en investeren extra eigen middelen in onderwijskwaliteit in. Bij elkaar opgeteld gaat het om ruim 80 mln. Dit is conform de toezegging

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Winkler Prins 2017

Medezeggenschapsstatuut Winkler Prins 2017 Medezeggenschapsstatuut Winkler Prins 2017 Versie d.d. 26 september 2017 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Inrichting van de medezeggenschap... 3 Hoofdstuk 3 Informatievoorziening...

Nadere informatie

Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting Eenbes Basisonderwijs te Geldrop Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers. Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt

Nadere informatie

Jaarverslag 2011/2012 1

Jaarverslag 2011/2012 1 Landelijke commissie voor geschillen medezeggenschap Hoger Onderwijs Jaarverslag 2011/2012 Inleiding Ingevolge de Wet Versterking Besturing van 4 februari 2010, geldt met ingang van 1 september 2010 voor

Nadere informatie

1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN:

1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN: 1.KLACHTEN 1.1. KWALITEIT VAN WERKEN: Ondanks het feit dat de School voor Educatie en Inburgering kwaliteit wil leveren, kan het zijn dat de cliënt niet tevreden is over de geleverde dienstverlening. De

Nadere informatie

Instemmingsrecht op hoofdlijnen van de jaarlijkse begroting. Handreiking voor bestuurders, ondernemingsraden en deelnemersraden

Instemmingsrecht op hoofdlijnen van de jaarlijkse begroting. Handreiking voor bestuurders, ondernemingsraden en deelnemersraden Instemmingsrecht op hoofdlijnen van de jaarlijkse begroting Handreiking voor bestuurders, ondernemingsraden en deelnemersraden maart 2017 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 2.1 Wet versterking bestuurskracht

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Het medezeggenschapsstatuut van Stichting V.O. Amsterdam-Zuid, zoals bedoeld in artikel 21 van de Wet medezeggenschap op scholen, vastgesteld door

Nadere informatie

Aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2019 (hoofdstuk VIII) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aandachtspunten bij de ontwerpbegroting 2019 (hoofdstuk VIII) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T [070] 342 43 44 E voorlichting@rekenkamer.nl W www.rekenkamer.nl

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Stichting Acis openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Medezeggenschapsstatuut voor MR en GMR Gewijzigd en opnieuw vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 24 maart 2017 na instemming van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia te Haarlem 2018

Medezeggenschapsstatuut van de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia te Haarlem 2018 Medezeggenschapsstatuut van de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia te Haarlem 2018 Preambule Het bestuur van de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad,

Nadere informatie

Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer

Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap datum 27 februari 2017 Betreffende wetsvoorstel:

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:1194

ECLI:NL:RBDHA:2016:1194 ECLI:NL:RBDHA:2016:1194 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 10-02-2016 Datum publicatie 21-04-2016 Zaaknummer AWB - 15 _ 7854 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg -

Nadere informatie

Datum 1 maart 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over scholen die geld oppotten.

Datum 1 maart 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over scholen die geld oppotten. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Financieel Economische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Samenvatting Onderzoeksrapport 2014

Samenvatting Onderzoeksrapport 2014 Samenvatting Onderzoeksrapport 2014 Monitoring en evaluatie Cultuureducatie met Kwaliteit Drenthe door Zoë Zernitz, Rijksuniversiteit Groningen In 2012 heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 399 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

LSVb visie op Decentrale Toelating

LSVb visie op Decentrale Toelating LSVb visie op Decentrale Toelating Dit is een uitgave van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voor vragen of extra informatie kan gemaild worden naar: lsvb@lsvb.nl Landelijke Studentenvakbond Postbus

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 5 van de SBI Formaat MonitOR Thema: de rechten en bevoegdheden van de OR

Bijlage bij persbericht 5 van de SBI Formaat MonitOR Thema: de rechten en bevoegdheden van de OR Bijlage bij persbericht 5 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: de rechten en bevoegdheden van de OR We starten de analyse met de overkoepelende vraag: In hoeverre benut de OR volgens u zijn rechten

Nadere informatie

Achtergrondinformatie bij persbericht 9 OR Insight van 20 november 2012

Achtergrondinformatie bij persbericht 9 OR Insight van 20 november 2012 Persbericht 9 OR Insight 2012 Achtergrondinformatie bij persbericht 9 OR Insight van 20 november 2012 OR Insight 2012 OR en toezichthouder Minimaal twee maal per jaar moeten bestuurders de algemene gang

Nadere informatie

3.1.1 Stand van zaken medezeggenschap gepensioneerden

3.1.1 Stand van zaken medezeggenschap gepensioneerden 3 BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDSEN In dit hoofdstuk gaan we in op de vertegenwoordiging van gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen na invoering van het convenant. We vergelijken deze gegevens met de

Nadere informatie

Wat weet jij over het leenstelsel?!

Wat weet jij over het leenstelsel?! Resultaten onderzoek Wat weet jij over het leenstelsel? 13-01-2015 Wat weet jij over het leenstelsel? In 2015 staan er ingrijpende veranderingen voor de deur die de toegankelijkheid van het onderwijs onder

Nadere informatie

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld NEDERLANDERS OVER DE VIERDAAGSE Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen Nienke Lammertink en Koen Breedveld Mei 2016 1 Nederlanders over de

Nadere informatie

Monitor medezeggenschap hoger onderwijs - derde peiling

Monitor medezeggenschap hoger onderwijs - derde peiling Monitor Medezeggenschap Hoger Onderwijs Derde peiling 2017-2018 Monitor medezeggenschap hoger onderwijs - derde peiling 2017-2018 3 Voorwoord Beste lezer, In 2013 ging het ISO rond de tafel met andere

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Oostenwind Raalte

Medezeggenschapsraad Oostenwind Raalte Medezeggenschapsraad Oostenwind Raalte Jaarverslag 2017 Raalte, maart 2018 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van Oostenwind voor het jaar 2017. Tot 2015 hadden jaarverslagen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016 2

Jaarverslag 2015/2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling... 3 3. Jaarplanning 2015/2016... 4 4. Behandelde onderwerpen... 5 4.1. Jaarplan, zorgplan en onderwijsprofiel... 5 4.2. Begroting 2016 en jaarverslag 2015...

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

Managementstatuut VO - PO

Managementstatuut VO - PO Managementstatuut VO - PO Versie 10-10-2017 1 Basis Wet en regelgeving Statuten art. 6 lid 3 WVO art. 32c / WPO art. 31 CAO-VO / CAO-PO Archief CvB CA 1.0 Van toepassing op/voor Gehele scholengroep Over-

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2015-2016 Gouda, september 2016 Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de ondersteuningsplanraad (OPR) van Samenwerkingsverband (SWV) V(S)O Midden Holland Rijnstreek. De OPR is in 2013

Nadere informatie

MR statuut Medezeggenschapsraad

MR statuut Medezeggenschapsraad MR statuut Medezeggenschapsraad Montessorischool Loenersloot Hollandstraat 25 3634 AS Loenersloot Telefoon: 0294-291597 directie@montessorischoolloenersloot.nl www.montessorischoolloenersloot.nl Statuut

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2016:2567

ECLI:NL:RBNNE:2016:2567 ECLI:NL:RBNNE:2016:2567 Instantie Datum uitspraak 20-05-2016 Datum publicatie 25-07-2016 Zaaknummer LEE 15/3982 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Nederland Bestuursrecht

Nadere informatie

Notulen van de Overlegvergadering Facultaire studentenraad maatschappij- en gedragswetenschappen

Notulen van de Overlegvergadering Facultaire studentenraad maatschappij- en gedragswetenschappen Notulen van de Overlegvergadering Facultaire studentenraad maatschappij- en gedragswetenschappen 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Datum en tijd: 16-09-2015, 14:00-16:00 uur. Locatie: REC-B 2.01 Aanwezig: Eric

Nadere informatie

Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015

Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015 Burgerpeiling Hoeksche Waard 2015 Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen Andrew Britt, Volkan Atalay, augustus 2015 INHOUD INLEIDING 1 HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING 2 HOOFDSTUK 2 WAARDERING

Nadere informatie

Resultaten inventarisatie Bestuurders Centraal

Resultaten inventarisatie Bestuurders Centraal Resultaten inventarisatie Bestuurders Centraal Datum: 16-2-17 Onderwerp: Inventarisatie project Bestuurders Centraal Uitgevoerd door: Lysanne Lakerink Onder begeleiding van: Edith Starrevelt Vanuit: De

Nadere informatie

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011 Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze oktober 2011 Hoog percentage studie uitvallers Uit cijfers van de HBO-raad blijkt dat gemiddeld 15,8% van de HBO studenten afvalt

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid 2017

Kwaliteitsbeleid 2017 Kwaliteitsbeleid 2017 Kwaliteitskader Beschermd wonen en Opvang Groningen. Versie 1.0 Definitief Maart 2017 Bijlage Kwaliteitsdoelstellingen 2016-2017 Ons kwaliteitsbeleid naast de uitgangspunten kwaliteitskader

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn. Augustus 2018

Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn. Augustus 2018 Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn Augustus 2018 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Aard en werkingsduur

Nadere informatie

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid www.qompas.nl Januari 2015 Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid 1 Oordeel studenten/scholieren over Qompas en tevredenheid met betrekking tot

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut NUOVO Scholengroep

Medezeggenschapsstatuut NUOVO Scholengroep Medezeggenschapsstatuut NUOVO Scholengroep Instemming GMR: 22 november 2017 Vastgesteld CvB: 4 december 2017 (met terugwerkende kracht per 1 december 2017) Datum inwerkingtreding: 1 december 2017 Geldigheidsduur:

Nadere informatie

Evaluatie pilot. Maine booiles

Evaluatie pilot. Maine booiles Evaluatie pilot Maine booiles RO/EZ-SBH Groningen, 15 augustus 2012 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Omwonenden 4 3. Eigenaren bootjes 6 4. Uitkomst en opiossingen 8 5. Conclusie 9 1. Inleiding In mei 2008 heeft

Nadere informatie

Reglement studentenraad

Reglement studentenraad Reglement studentenraad Inhoudsopgave Begrippen... 3 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 Artikel 1 Studentenraad... 4 Artikel 2 - Samenstelling studentenraad... 4 Artikel 3 - Reglement en bijlagen...

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE UNIVERSITEITSRAAD VAN DE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT KAMPEN

REGLEMENT VOOR DE UNIVERSITEITSRAAD VAN DE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT KAMPEN REGLEMENT VOOR DE UNIVERSITEITSRAAD VAN DE THEOLOGISCHE UNIVERSITEIT KAMPEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie