Besluit van de Vlaamse regering : Art. 17 1: Het centrum creëert in het personeelsbeleid de voorwaarden voor een functioneel samenwerkingsklimaat.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluit van de Vlaamse regering : Art. 17 1: Het centrum creëert in het personeelsbeleid de voorwaarden voor een functioneel samenwerkingsklimaat."

Transcriptie

1 16/06/2008 1/11 CKG Sint-Clara Het functioneel samenwerkingsklimaat Besluit van de Vlaamse regering : Art. 17 1: Het centrum creëert in het personeelsbeleid de voorwaarden voor een functioneel samenwerkingsklimaat. In het voorjaar 2004 stond de vorming in het teken van samenwerken, op een correcte manier communiceren binnen een team, In verschillende sessies en kleinere groepen werden een aantal kapstokken aangereikt om beter te communiceren en samen te werken binnen de verschillende teams en het CKG. Hierna de belangrijkste bemerkingen en concrete tips. In een werksituatie is het van het grootste belang dat we in team kunnen werken. Samen met onze collega s en coördinator vormen we een groep die bepaalde doelstellingen kan bereiken. Het is dus nuttig dat we er ons bewust van zijn welke doelstellingen we samen nastreven. Als het even moeilijker gaat, kan het helpen even te denken aan waar we naartoe willen, zodat we niet blijven vasthangen aan details. Samenwerken betekent dat we met onze collega s op een efficiënte manier overleggen zodat het werk optimaal kan verlopen. Dit overleg kan formeel zijn : een vergadering, een functioneringsgesprek, Heel vaak echter is het informele overleg van grote invloed op de manier van werken. Een goede samenwerking is gebaseerd op een eerlijke tweerichtingscommunicatie en laat elk van de teamleden toe zijn of haar mening te uiten met de garantie dat er minstens naar de ander geluisterd wordt. Je hoeft het niet met de ander volledig eens te zijn om er mee te kunnen werken. We hebben een aantal aspecten van communicatie nader bekeken zodat we weten welke onze communicatiepatronen zijn en welke invloed dat kan hebben op onze omgeving. Ieder mens heeft zijn eigen model van de wereld. Op grond van zintuiglijke indrukken creëren we een beeld van de werkelijkheid ofwel een model van de wereld. Ons wereldmodel bestaat uit overtuigingen, die gebaseerd zijn op generalisaties van meerdere ervaringen. We nemen onze omgeving waar via onze zintuigen ( zien, horen, voelen, ruiken en smaken ) en daarop baseren we ideeën over wat er is, hoe het er is en wat ermee mogelijk is. Ons wereldmodel resulteert in filters waardoor we de wereld om ons heen bekijken.

2 16/06/2008 2/11 We ervaren de wereld door onze vijf zintuigen of representatie systemen. Deels afhankelijk van de context, hebben de mensen de neiging om op een natuurlijke wijze één systeem meer te gebruiken dan een ander, of één systeem voor de andere, ofwel wanneer ze dingen rondom zich bemerken of wanneer ze iets nieuws leren. Sommige mensen hebben zo n uitgesproken voorkeur voor een bepaald systeem dat ze de neiging hebben om gelijk wat ze ervaren in dat systeem te vertalen. Mensen die visueel zijn nemen graag informatie op door hun ogen. Zij zien graag de dingen opgeschreven, kijken films, Zij nemen notities ( vaak heel ordelijk ) om later weer te kunnen inkijken. Mensen die de wereld hoofdzakelijk auditief beleven krijgen graag informatie via de oren. Zij hebben graag dat de dingen gezegd worden, ze luisteren naar cassettes, hebben graag een kans om dingen bij zichzelf te herhalen. Zij zullen liever een lezing opnemen dan notities nemen. Mensen die de wereld hoofdzakelijk kinesthetisch beleven krijgen graag informatie via hun handen of lichaam of emoties. Zij raken graag dingen aan, bewegen graag hun handen of voeten, lopen rond in de kamer. Bij het omgaan met klanten en medewerkers, het verlenen van service en het motiveren van anderen is de wil en de mogelijkheid om rapport op te bouwen de grootste troef om effectieve communicatie te krijgen. Rapport betekent in communicatie dat je kunt zeker zijn van de volle aandacht van iemand anders. Het is de mogelijkheid om het model van de wereld van de ander te herkennen, er binnen te treden, zonder een oordeel te vellen.

3 16/06/2008 3/11 We onderscheiden 4 soorten gedrag : - agressief gedrag - onderdanig gedrag - manipulatief gedrag - assertief gedrag. Assertief zijn wil zeggen dat men opkomt voor zijn eigen rechten en rekening houdt met die van een ander. Dit gedrag is het meest opbouwend binnen een functioneel samenwerkingsklimaat. De basisprincipes van assertiviteit zijn : - het uiten van gevoelens is niet gevaarlijk - onderschat het incasseringsvermogen niet - iedereen is verantwoordelijk voor het eigen gedrag - het uiten van positieve en negatieve gevoelens - het geven van verklaringen voor gedrag. We maken gebruik van het assertief script : - Beschrijf het voor u ongewenste gedrag. Maak de tegenpartij duidelijk wat u dwars zit. - Druk uw gevoelens uit, maar wordt niet kwaad - Bepaal duidelijk welke gedragsveranderingen ( bij de ander en bij uzelf ) u wenselijk acht. - Besluit door aan te geven welk positieve gevolgen hij/zij ( en u zelf ) zal ondervinden wanneer hij/zij zich aan de afspraken houdt. Feedback geven aan iemand betekent dat je die persoon informatie geeft over iets dat jij hebt waargenomen, waar je bepaalde gevoelens bij hebt ( positief negatief ) die je met de ander wil delen. Belangrijk hierbij is dat we kritiek geven op niveau van concreet waarneembaar gedrag, en niet op niveau van de identiteit van de persoon. Hou bij het geven van kritiek rekening met volgende punten : - geef kritiek op iemands gedrag, niet op zijn persoon - geef een ik-boodschap - maak een onderscheid tussen de feiten, je interpretaties en je gevoel en wensen - veralgemeen niet, gebruik niet nooit of altijd - wees bewust van de verandering die je wenst - opbouwende kritiek is alleen mogelijk in een klimaat van vertrouwen - geef kritiek zo snel mogelijk na de feiten

4 16/06/2008 4/11 We kunnen reageren op kritiek door : - kritiek te vermijden - kritiek te ontkennen - kritiek te verklaren - kritiek met kritiek te beantwoorden, maar beter kunnen we : - actief luisteren - verduidelijking vragen - zeggen waar je het mee eens bent en waarmee niet - zeggen wat je eraan gaat doen Een team is een groep mensen die op elkaar aangewezen zijn om een bepaalde opdracht of taak te volbrengen. Het zijn taken die door individuen alleen niet kunnen volbracht worden omdat ze niet over de nodige informatie beschikken, omdat het werkpakket te groot is. Een team bestaat uit een beperkt aantal mensen met complementaire vaardigheden, die gedurende langere tijd samenwerken aan een gemeenschappelijk einddoel, met een gemeenschappelijke werkwijze en zin voor verantwoordelijkheid. Voorwaarden voor een effectief team, een functioneel samenwerkingsklimaat zijn : - dat elk lid deel uitmaakt van het team op voet van gelijkwaardigheid - er is open en duidelijke communicatie - er worden afspraken gemaakt, die slechts na gemeenschappelijk overleg kunnen worden bijgestuurd. Karakteristieken van effectief groepswerk zijn : - het team is evenwichtig en complementair qua vaardigheden, persoonlijk eigenschappen en capaciteiten - er is duidelijkheid omtrent doelstellingen en werkmethodes - er is duidelijkheid in structuur van het team : wie doet wat, wie is waarvoor verantwoordelijk, wie geeft leiding - medewerkers beleven plezier aan de werkplek, maar dit plezier is geen rem, maar een stimulans voor de prestaties - er is effectieve communicatie : omlaag, omhoog, naar buiten toe, georganiseerd en spontaan

5 16/06/2008 5/11 Bouwstenen voor effectief teamwerk, voor een functioneel samenwerkingsklimaat zijn : - duidelijke en aanvaardbare doelstellingen - evenwichtige rolverdeling - openheid en positieve confrontatie - ondersteuning en vertrouwen - samenwerking na conflicten - gezonde procedures - geregelde evaluatie van de werking - plaats voor individuele ontwikkeling - effectieve communicatie via duidelijke kanalen In ons contact met mensen houden wij rekening met de normen en waarden van anderen. Sommige normen gelden voor de hele de groep, andere alleen voor bepaalde mensen uit de groep. Ook het ontstaan van normen kan verschillen : ze kunnen worden vastgesteld door bepaalde mensen uit de groep, ofwel door de groep zelf. Een belangrijk kenmerk van groepsnormen is de gemeenschappelijkheid. Dit betekent dat in de meeste groepen afwijken van de norm niet is toegestaan. Verder hebben we via het invullen van de roos van Leary ook onze eigen gedragsstijl onderzocht. We hebben leren inzien dat, hoe we in een relatie staan, ons gedrag t.o.v. die persoon bepaalt, en dat er niet zoiets is als goed en slecht gedrag. Alle gedragsstijlen hebben hun eigen valkuilen. Uw eigen gedrag kan wel een bepaald gedrag bij de ander uitlokken. We hebben na gezamenlijk overleg binnen de verschillende teams, een aantal vereisten rond effectieve communicatie en voorwaarden voor een functioneel samenwerkingsklimaat als concrete aandachtspunten naar voor geschoven, om daar binnen de verschillende teams extra rond te werken :

6 16/06/2008 6/11 De samenwerking binnen het CKG Sint-Clara is volgens de medewerkers goed als : - als we werken aan een gezamenlijk doel - iedereen gelijkwaardig is, met evenveel inspraak, ook elk lid moet geloven in zijn gelijkwaardig zijn - elk zijn eigenheid mag behouden - er respect is voor elkaar zijn persoonlijkheid, zijn taken, - de communicatie goed verloopt : assertief taalgebruik, kritiek kunnen geven op de juiste manier, werken met ik-boodschappen, - er afspraken gemaakt worden met elkaar - er duidelijkheid is - er op éénzelfde lijn gewerkt wordt - er duidelijke taakafbakening is - er openheid is - er compromissen kunnen gemaakt worden - we mekaar kunnen aanvullen, goed op mekaar ingespeeld zijn - we flexibel kunnen zijn naar onze functie-invulling, de opvoeding, veranderlijke waarden, - iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt, afspraken nakomt - we de beperkingen, maar ook de positieve dingen van mekaar kunnen blijven zien - we ons kunnen inleven, empathisch kunnen opstellen - we eerlijk kunnen zijn t.o.v. elkaar - we onszelf kunnen zijn - we elkaar helpen, behulpzaam zijn - we samen ons werk organiseren en plannen - we overeenkomen, of toch tenminste een conflict kunnen uitspreken - we openstaan voor meningsverschillen - we mekaar kunnen waarderen, een schouderklopje kunnen geven, - we info correct kunnen doorgeven - we mekaar kunnen vertrouwen - we een professionele houding aannemen - we op een op een volwassen manier met elkaar blijven omgaan bij een woordenwisseling - we tijd maken voor overleg - we rekening houden met de werking van de instelling - er afspraken zijn rond uurregelingen, opnemen van vakantiedagen en overuren - we een gesprek durven aangaan - we het evenwicht bewaren tussen geven en nemen - we eerlijk zijn t.o.v. mekaar over belangrijke dingen

7 16/06/2008 7/11 Werkpunten voor de komende weken binnen de verschillende teams ( juni 2004 ) : - duidelijke en rechtstreekse boodschappen geven over relevante dingen - gelijkwaardigheid : iedereen heeft evenveel inspraak binnen het team - afspraken worden gemaakt met het ganse team, en ook op die manier terug aangepast - vertrouwen hebben in elkaar - luisteren naar elkaar - wederzijds overleg met de dagdiensten - gelijkwaardigheid ( kunnen binnenstappen op basis van gelijkwaardigheid, meer communicatie, meer info, ) - openheid - jezelf goed voelen - openheid - doelstellingen naleven met ruimte voor eigenheid ( visie op de persoonlijke invulling ) - communicatie met elkaar - respect voor de verschillen hebben - elkaar helpen - afspraken naleven en compromissen kunnen maken ( water in de wijn doen ), om tot afspraken te komen moet je praten met elkaar en ook luisteren - meer openheid in communicatie, rechtstreeks in de groep, korter op de bal spelen - opvolgen van de gemaakte afspraken - duidelijkheid over afspraken met vermelding van door wie gemaakt - communicatie met de verschillende groepen - eerlijkheid in opvolgen van gemaakte afspraken - gelijkwaardigheid - gesprek durven aangaan, sfeer van vertrouwen creëren om een gesprek te kunnen voeren - assertief taalgebruik - eerlijkheid Bronnen : tekst opgemaakt naar aanleiding van een interne vorming gegeven door Martine Brackx rond communicatie

8 16/06/2008 8/11 Teambuilding als zorg voor medewerkers. Deze tekst en oefeningen werden gebruikt als leidraad voor het onderdeel teambuilding binnen de denkdagen met de staf en de leefgroepen ( najaar 2004 ). Werken in team is werken aan het team. Een team = een groep mensen die op elkaar aangewezen zijn om een bepaalde taak te volbrengen, op basis van gelijkwaardigheid en met duidelijke, assertieve communicatie. Voorstanders van teamwerk zeggen dat er meer kan bereikt worden door samenwerking. Anderzijds kan er ook heel wat energie verloren gaan in teamwerk. Al te vaak denken verantwoordelijken, dat het niet functioneren van een team, terug te voeren is tot de individuele tekortkomingen van één of meer teamleden. Teamwerk komt ook vaak pas in de aandacht, als er een signaal komt dat het team niet werkt zoals het hoort. We moeten kijken naar een team vanuit het doelmatigheidsmodel, met 4 doelmatigheidsgebieden : met name de doelen, de rollen, de procedures en de interpersoonlijke relaties. Dit model is zeer werkbaar, omdat men niet vertrekt vanuit het feit dat het onderling moet klikken om een goedwerkend team te hebben. Dit model zegt dat goede of slechte interpersoonlijke relaties het resultaat zijn van het al dan niet functioneren op de andere doelmatigheidsgebieden. We overlopen kort de verschillende teamdoelmatigheidsgebieden : 1. De doelen De teamleden moeten allereerst de doelen kennen en ten tweede er kunnen achterstaan. Verder gaat het ook over de manier waarop teamleden de doelen willen bereiken. Oefening : Wat is het doel van ons samenwerken binnen het team?hoe willen we ze waarmaken? 2. De rollen Er moet duidelijkheid zijn over de rol die je vervult binnen het team en wat anderen verwachten van die rol. Anders kan er een rolconflict ontstaan. Binnen een team zijn mensen nodig die elkaars kwaliteiten aanvullen. Oefening : Wie doet hier wat binnen het team? Oefening : Teamleden moeten zeer concreet gaan beschrijven wat men in het gedrag van anderen apprecieert en wat behouden mag blijven, maar evenzeer welk gedrag minder of meer gewenst is, omdat dit bepaalde remmende of stimulerende effecten heeft.

9 16/06/2008 9/11 3. De procedures Hier gaat het niet om inhoudelijke regels, maar over regels om met mekaar om te gaan. Drie procedures zijn hierbij belangrijk : besluitvorming, leiderschap en conflicthantering. Bij besluitvorming is participatie een sleutelwoord, om zo de aanvaardbaarheid van de beslissingen te optimaliseren. Oefening : Wanneer we tot een groepsoplossing of antwoord moeten komen : wordt er dan een duidelijke afspraak gemaakt waar iedereen kan achterstaan?, Verloopt dit dan vlot?, Wie leidt er dan in werkelijkheid de vergadering?, Wat als iemand zich niet kan vinden in dit groepsantwoord?,wordt iedereen dan evenveel betrokken?, Oefening : Overleven in de wildernis Oefening : Constructie van een vangnet voor een ei Leiderschap staat voor de manier waarop ieder teamlid gestimuleerd wordt om zijn verantwoordelijkheid binnen het team op te nemen en te participeren. Binnen een effectief team is men niet bang voor conflicten, maar durft men een gesprek aan te gaan over welke conflicthanteringstijl de meest aangewezen is : een open confrontatie, compromissen sluiten, vermijden van conflicten, een oplossing doordrukken door gebruik van macht, Ook het aspect tijd speelt hierbij een rol. De communicatie verloopt open. Oefening : Iedereen laten inzien dat we niet dezelfde manier van communiceren hebben, en daarmee rekening houden binnen het team. 4. De interpersoonlijke relaties Een effectief team wordt gekenmerkt door de betrokkenheid op elkaar. In een goed team is er respect, vertrouwen en erkenning van elkaars waarde aanwezig. De groepsleden kunnen mekaar helpen en steunen, waardoor de effectiviteit alleen maar kan toenemen. Groepsleden in een dergelijk team hebben ook energie om aan de taak te werken. Ze zijn gemotiveerd en geëngageerd. Wanneer interpersoonlijke relaties fout lopen zijn er vaak onduidelijkheden op het vlak van de rollen, doelen en/of procedures. Bronnen : externe vorming gegeven door mevr. Vandamme van VOCA rond teambuilding

10 16/06/ /11 Coachen volgens het groeimodel Eind 2007 begin 2008 kregen de medewerkers van de leefgroepen, nachtdienst en sociale dienst een initiatie in het coachend gesprek. We leerden op een coachende manier omgaan met cliënten (ouders en kinderen) en studenten, maar ook hoe we dit kunnen toepassen op bijvoorbeeld overlegmomenten. Hoe we elkaar, als collega s, op een coachende manier kunnen ondersteunen. Wat is coaching? Coaching betekent dat één persoon een andere begeleidt om deze optimaal al zijn vaardigheden in te zetten om zijn beoogde resultaten te behalen. Feedback is er een onderdeel van, maar er komen ook andere vaardigheden bij kijken zoals: motiveren, het stellen van de juiste vragen, doorvragen en de flexibiliteit om je aan te passen aan de persoon die gecoacht wordt. Bij coachen gaat het er dus niet om het beste van jezelf in een ander te steken, maar om de andere te helpen de gelegenheid te creëren het beste uit zichzelf te laten manifesteren. Onderscheid persoon gedrag Om goed met anderen te kunnen communiceren, en op die manier ondersteunend te werken, is het belangrijk dat wij een onderscheid maken tussen wie iemand is als persoon en zijn of haar gedrag (wat hij of zij doet). Je vindt dit terug in de logische niveaus: Levensdoel Identiteit Waarden-overtuigingen Capaciteiten Gedrag Omgeving Als je commentaar (feedback, ) geeft op iemand, doe dat dan op niveau van concreet waarneembaar gedrag (wat zie je, wat hoor je), en niet op het niveau van de identiteit van die persoon. GROW model Het helpt als een coaching gesprek op een gestructureerde manier verloopt. Belangrijk is ook dat het onderwerp van het gesprek relevant is: het gaat om een concreet feit (feiten) uit de werksituatie. Een stappenplan gebruiken kan helpen om het gesprek voor te bereiden, het maakt dat het onderwerp van het gesprek duidelijk is afgebakend. We leerden werken met het GROW model: - Goal: Doel Wat wil je bereiken? Welk resultaat verwacht je van mogelijke acties? Hoe zou de situatie moeten zijn voor jou om tevreden te zijn? Hoe ga je kunnen nagaan of je je doel bereikt hebt? -Reality: de stand van zaken nu Hoe ziet de situatie er nu uit? Hoeveel controle heb je op de situatie?

11 16/06/ /11 Wat heb je tot nu toe gedaan? Was dat succesvol? Wat lukte wel, wat niet? Wat heeft je tegen gehouden tot nu toe om iets anders uit te proberen? Wat zouden de gevolgen zijn als het niet lukt? Wie is er nog bij betrokken? Wat doen zij? Hoe belangrijk zijn zij om een goede oplossing te hebben? -Options: de verschillende mogelijkheden Welke alternatieven heb je? Maak een lijstje van mogelijke acties Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Hoe makkelijk of moeilijk zijn die opties voor jou? Welke optie zou je het meeste voldoening geven? -Wrap up: de acties die iemand zal ondernemen Welke mogelijkheid ga je uitproberen? Hoe ga je weten of het effectief werkt Wie gaat mee het eindresultaat bepalen? Wie moet geïnformeerd worden, waarover en hoe? Wat zouden hinderpalen kunnen zijn om dit te laten slagen? Hoe voel je je hierbij? Wat heb je nodig om te doen wat we hebben afgesproken? Wat is de eerste actie die je onderneemt en wanneer? Tips bij coaching - stel vragen ipv te vertellen hoe het moet of in elkaar zit. Probeer de persoon die gecoacht wordt brijkbare ideeën te ontlokken, probeer niet alleen te bewijzen hoe slim je zelf bent! Stap af van direct advies verlenen, zoek samen naar oplossingen, alternatieven. Dit kan door vragen te stellen!!! - denk eerder creatief dan systematisch, vooral bij de laatste twee stappen van het Growmodel (de opties en de acties). - gebruik veel voorbeelden uit uw eigen ervaring en die van de gecoachte persoon, om wat wordt besproken te verduidelijken en om te controleren of alles goed is begrepen. Bron: Vormingsbundel: Martine Brackx, coachen volgens het groei-model, intern document CKG Sint Clara.

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen:

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen: Pedagogische opleiding theorie Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback Doelstellingen De kennis over de begrippen:, feedback, opleiden en leren kunnen uitdrukken en verfijnen Doelstellingen De voornaamste

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van Het

Nadere informatie

Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier.

Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Datum gegenereerd: 28-4-2019 08:45:51 Inhoudsopgave Inleiding... 3 G... 4 R... 5 O... 6 W... 7 2 Inleiding Deze app betreft een handig coachmodel

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf?

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? 1 Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? Zet een kruisje bij het antwoord dat voor jou passend is - eerder juist indien je meestal op die manier handelt - eerder onjuist indien je slechts zelden op

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk 1 RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS

ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS ENKELE HULPMIDDELEN EN TIPS BIJ HET VOEREN VAN EEN GESPREK VOOR GESPREKSVOERDERS Geef de voorbereidingsvragen aan je medewerkers enkele dagen voor het gesprek plaatsvindt Bereid jezelf goed voor door de

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach

Studiedag: in de kijker. workshop: de ergotherapeut als coach Studiedag: in de kijker workshop: de ergotherapeut als coach Opbouw workshop Korte duiding van de theorie ( theorie wordt aangehaald) Kennismaking adhv exploreren Zelf in de ervaring stappen: oefenen op

Nadere informatie

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN.

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. ASSERTIVITEIT OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. 1 Doel Doel is aan de hand van de methode van Glick en Gibbes

Nadere informatie

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS INHOUD Inleiding 7 1 Zelfonderzoek feedback geven en ontvangen 9 Checklist feedback geven en ontvangen 11 2 Communicatie en feedback 15 Waarnemen,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1

Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Hoe haal ik het beste uit mijn medewerkers? 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 1 Even voorstellen 2016 Christine Bender Coaching & Consulting 2 Ik geloof dat iedereen zijn eigen manier heeft om

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF pg1/5 DOELSTELLINGEN EN SITUERING IN DE ORGANISATIE (cfr organogram) Vanuit onze opdrachtsverklaring is het de taak van elke medewerker om de zorg

Nadere informatie

Inhoud. coaching. Opleidingen, cursussen, workshops

Inhoud. coaching. Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud coaching Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud Les 1. Wat is coaching? Coaching: verwezenlijk je dromen en ervaar succes! Stappenplan Het beroep Wat is coaching en wat is het niet? De verschillen

Nadere informatie

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com Module 1 Profileren van de emotionele intelligentie: Team Effectiviteit (). De Team Effectiviteit wordt vastgesteld door het identificeren, vaststellen en beheersen van de emotionele intelligentie van

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) LEIDERSCHAP

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) LEIDERSCHAP KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) 1.3.2. LEIDERSCHAP LEIDERSCHAPSSTIJLEN U bent als teambegeleider/sportleider één van de centrale aanspreekpunten van het team.

Nadere informatie

Efficiënt feedback geven

Efficiënt feedback geven Efficiënt feedback geven Tips Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van De Strategieoach door Jeroen De Flander (ISBN 978 90 8148 733

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Feedback als basisinstrument

Feedback als basisinstrument Feedback als basisinstrument in de begeleiding van studenten en nieuwe medewerkers Aanspreekpunt Feedback geven MANDAAT Werkbegeleiding Evaluatie met student en stagebegeleid(st)er Coaching Wat is feedback?

Nadere informatie

Studenten richtinggevend coachen

Studenten richtinggevend coachen Studenten richtinggevend coachen Professionaliseringsavond werkveld 04/06/2019 Elfde-Liniestraat 24, 3500 Hasselt, www.pxl.be Inhoudstafel 1. Rollen van de werkplekcoach 2. Coachende basishouding 3. Coachingstechnieken

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Training Conflicthantering, een stevige discussie met een goede afloop Je zal het best weleens hebben meegemaakt, een flinke discussie tijdens een vergadering. Jij en je collega

Nadere informatie

Deze steekkaarten met tips rond competenties:

Deze steekkaarten met tips rond competenties: Deze steekkaarten met tips rond competenties: zijn een onderdeel van de competentietoolkit ter ondersteuning van sociale sportpraktijken gericht op het ontwikkelen van jongeren. hebben tot doel om te werken

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

MIJN GEDACHT! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM OPBOUWENDE KRITIEK TE GEVEN.

MIJN GEDACHT! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM OPBOUWENDE KRITIEK TE GEVEN. VOEDT U DE TALENTEN VAN UW PERSONEEL VOLDOENDE? JONAC NV MIJN GEDACHT! EEN AGENDA DIE JE HELPT OM OPBOUWENDE KRITIEK TE GEVEN. Dit project loopt met de steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

COACHING IS VOOR IEDEREEN

COACHING IS VOOR IEDEREEN COACHING IS VOOR IEDEREEN over kracht, wijsheid, lenigheid en charme doelen inzicht in coaching ervaring met coachingsvaardigheid goesting naar meer actie reflectie- informatie 1 Structuur 1. vingeroefening

Nadere informatie

EQ - emotionele intelligentie in kaart

EQ - emotionele intelligentie in kaart EQ - emotionele intelligentie in kaart 24-3-2014 BASISPROFIEL Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Het EQ rapport brengt iemands emotionele intelligentie in kaart. Dit is het vermogen

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

4 soorten relaties Is er een vraag om hulp?

4 soorten relaties Is er een vraag om hulp? 4 soorten relaties Is er een vraag om hulp? Nee vrijblijvende relatie Vrijblijvende relatie Vrijblijvende relatie Cliënten die kiezen voor een vrijblijvende relatie = een bezoekerstypische relatie Bezoeker

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie

Communicatie in de zorg Niveau 3 + 4

Communicatie in de zorg Niveau 3 + 4 Antwoorden stellingen Communicatie in de zorg Niveau 3 + 4 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Communiceren 1. Communiceren met je lichaam noemen we non-verbale communicatie. 2. Voor de informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Themabijeenkomst Informele zorg

Themabijeenkomst Informele zorg Themabijeenkomst Informele zorg Waardigheid &Trots 22 november 2018 Will Schutte www.vilans.nl Maatschappelijke veranderingen Maatschappelijke ontwikkelingen zoals: Emancipatie en individualisatie Kennistoename

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid.

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Hardlopen roeien, motorrijden, zwemmen. Parapente Foto: Schotland,cairngorms.co.uk/

Nadere informatie

Train-the-trainer AUDOOR STEVEN

Train-the-trainer AUDOOR STEVEN Train-the-trainer AUDOOR STEVEN PROGRAMMA Inleiding Belang van goede opleiding Het opleidingsboekje Achtergrond Kolb: leerstijlen Stages of concern Het peterschap Waarom? Verantwoordelijkheden/rol Communicatie

Nadere informatie

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven

Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Situationele Tools in de context van Maatwerkbedrijven Workshop = Samen op zoek gaan naar toepassing van Situationele tools in jouw organisatie door - Korte kennismaking met SiSO - Selectie en Ontwikkelingstools

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ

GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ GEDRAGSCODE MEDEWERKERS (ONDERLING) AMBIQ Inleiding Deze gedragscode dient voor werknemers onderling. Daarnaast kent Ambiq een gedragscode voor de bejegening van haar cliënten. Ambiq hecht veel waarde

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen Moraal Resultaatgericht Coachen coaching & training voor bedrijven en particulieren Hoornplantsoen 64 2652 BM Berkel en Rodenrijs telefoon 010-5225426 Hoornplantsoen 64 mobiel 06-40597816 info@resultaatgericht-coachen.nl

Nadere informatie

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken zelf redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken Wat is motiverende gespreksvoering? Motiverende gespreksvoering is een cliëntgerichte, directieve methode om te bevorderen

Nadere informatie

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen.

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. Veranderen? Dat kan! ( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. ( Waarom? ) Datgene doen wat je jezelf hebt voorgenomen, is dikwijls niet makkelijk om ook effectief

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Communicatie en interactie

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

Efficiënt feedback geven

Efficiënt feedback geven Efficiënt feedback geven Tips Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van Strategiehelden door Jeroen De Flander (ISBN België 978 90 4860

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl Loop je steeds tegen dezelfde valkuilen aan? Ben je toe aan veranderingen of aan een volgende stap in je ontwikkeling? Wil je persoonlijke inzichten? Graag begeleiden mijn paarden Gio, Stanley en ikzelf

Nadere informatie

HET EVALUATIEGESPREK. Je prestaties onder de loep

HET EVALUATIEGESPREK. Je prestaties onder de loep HET EVALUATIEGESPREK Je prestaties onder de loep Inhoudstafel 1. Wat mag je verwachten van het evaluatiegesprek p4 2. Voorbereiding is alles! p5 3. Hoe herpak je je na een mindere evaluatie p7 4. De verschillen

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

Solidariteit DE KERNWAARDEN

Solidariteit DE KERNWAARDEN Integer gedrag Samen zorgen voor een prettig woon-, werk- en leefklimaat Openheid, respect en eerlijkheid voor goede zorg Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé is een sociale organisatie waar mensen met

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst Sylvia Verhoef, adviseur en manager Opleidingen Anita Buijs, manager bedrijfsvoering backoffice 2 Ben jij de secretaresse van de toekomst? Perfecte

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Accuraat communiceren

Accuraat communiceren Accuraat communiceren Erna Pluym Senior Trainer Consultant/ Business Development Manager erna.pluym@acerta.be 0472 92 11 66 Communicatie, waarom zo belangrijk? Communicatie, waarom zo belangrijk? Had ik

Nadere informatie

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Deze bijlage hoort bij hoofdstuk 4.9 en 4.11. Dit zelfassessment is ontwikkeld door Barbara de Boer, adviseur bij CPS. Zij maakte daarbij gebruik

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Powersessie Leidinggeven D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Wij helpen organisaties vernieuwen D-na Wij brengen terug magie in uw organisatie Focus op drie domeinen Team Leidinggeven Organisatie

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN ACHTERGROND De International Association of Facilitators (IAF) is een internationale organisatie met als doel om de kunst en de praktijk van het professioneel faciliteren

Nadere informatie

CoachWijzer Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding

CoachWijzer Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding Houvast bij het vormgeven van effectieve begeleiding Naam: Datum: Bert van Rossum 9 december 2013 Inhoudsopgave Inleiding... De uitslag van Bert van Rossum... Toelichting coach- en begeleidingsvoorkeur...

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Voorbeelden compententieprofiel mentor

Voorbeelden compententieprofiel mentor BIJLAGE 1 Voorbeelden compententieprofiel mentor Voorbeeld 1 Meetindicator voor competenties en gedragingen van een mentor, opgesteld door Ryhove, beschutte werkplaats in Gent (PH= persoon met een handicap)

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012

Thomas-Kilmann test Merlijn Camp WDP29 juni 2012 Thomas-Kilmann test Merlijn Camp 11099003 WDP29 juni 2012 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord 2 1. Inleiding 2 2. Karaktereigenschappen 3 2.1 Doordrukken 3 2.2 Vermijden 3 2.3 Samenwerken 3 2.4 Toegeven 3 2.5

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

Succesfactoren. Continu Verbeteren

Succesfactoren. Continu Verbeteren Succesfactoren Continu Verbeteren Juni 2018 Inleiding Continu Verbeteren gaat uit van de kennis en kunde van alle medewerkers binnen een organisatie of team. Door deze kennis en kunde te benutten verbeteren

Nadere informatie

Hoe werkt advies? Ze weten niet wat Ze weten niet waarom Ze weten niet hoe. HersenletselCongres 2014 3 november

Hoe werkt advies? Ze weten niet wat Ze weten niet waarom Ze weten niet hoe. HersenletselCongres 2014 3 november HersenletselCongres 2014 3 november Disclosure belangen sprekers C1 Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; wat is lastig en wat kun je als professional doen? (potentiële)

Nadere informatie