GAME BIJSTURING PRORAIL / RAILWAYLAB. 27 november 2016 RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GAME BIJSTURING PRORAIL / RAILWAYLAB. 27 november 2016 RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN"

Transcriptie

1 GAME BIJSTURING RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN PRORAIL / RAILWAYLAB 27 november 2016

2 INTRODUCTIE is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. We verdelen als onafhankelijke partij de ruimte op het spoor, regelen alle treinverkeer, bouwen en beheren stations en leggen nieuwe sporen aan. Ten slotte onderhouden we bestaande sporen, wissels, seinen en overwegen. Het RailwayLAB draagt bij aan het beter functioneren van de spoorsector door logistieke- en infrastructuur concepten in een veilige omgeving te toetsen. Het RailwayLAB gebruikt hiervoor combinaties van games en simulaties. Door het spelen van serious games met operators en besluitvormers (digitaal en analoog) en het uitvoeren van computersimulaties worden processen in de spoorketen nagebootst en de prestaties in beeld gebracht. De uitkomsten helpen het management, in de besluitvorming, om maatregelen in te voeren die de prestatie en capaciteit van het spoor verbeteren. DOEL Het RailwayLAB wil een communicatiegame laten ontwikkelen om spelers te laten ervaren welke dillema s er zijn bij de bijsturing 1 van het treinverkeer. Bij een verstoring in de treindienst, staan de spelers voor allerlei keuzes, bijvoorbeeld: Laat ik een trein binnenkomen op een ander spoor? Laat ik een trein wachten op een vertraagde trein, zodat reizigers kunnen overstappen? Hef ik treinen op of laat ik de treinen vertraagd doorrijden? Het spel laat zien wat de consequentie is van de keuzes, bijvoorbeeld: Hoeveel vertraging krijgen de treinen? Moeten reizigers opeens naar een ander perron lopen? Hoe lang moeten reizigers extra wachten? Is de machinist van een vertraagde trein wel op tijd voor zijn volgende trein? WAT IS DE FUNCTIONALITEIT VAN DE GAME EN/OF SOFTWARE? Er is functionaliteit nodig voor het spelen van de game door de spelers en functionaliteit voor de gameleader om de game vooraf in te stellen en tijdens de game in te grijpen. Game voor de spelers Een speelbord met de infra lay-out van een gebied (bijv. de sporen en perrons van station Utrecht met toe leidende baanvakken), waarop de treinen rijden volgens een vooraf door de gameleader ingevoerde dienstregeling. (Voor de infra lay-out en dienstregeling wordt een versimpeld model van de werkelijkheid gekozen.) Het spel wordt gespeeld op een touchscreen beeldscherm van 24 of groter. Hier kunnen 3-4 spelers achter zitten/staan en samen overleggen. De treinen rijden in (nader te bepalen) tijdstappen van bijvoorbeeld 2 minuten. De spelers maken keuzes over de route van de treinen wanneer dat nodig is. De game checkt of dit kan. (Bijv. de infra moet niet al bezet zijn). De spelers kunnen ook besluiten treinen op te heffen (niet op het bord te laten komen). 1 Bijsturing = ingrijpen in de geplande treindienst, wanneer het plan in de actuele situatie niet meer uitgevoerd kan worden. Denk aan het afhandelen van verstoringen zoals vertraagde treinen, kapotte wissels etc.

3 Het aantal reizigers in de trein en op het perron worden ook getoond. Van reizigers is bekend waar ze naar toe moeten. Je ziet ze overstappen van de ene trein naar de andere trein. Of je ziet ze wachten op het perron of het station verlaten. Reizigers kunnen ook voor- of na transport hebben, in de game weergegeven door een bushalte bij het station. Wanneer een reiziger de bus niet haalt door een vertraagde trein, is dit nadelig voor prestatie indicator die die prestatie voor de reiziger uitdrukt.. De machinist van een trein is te zien of op te vragen. Van hem is bekend wat zijn volgende rit is of dat hij naar de machinisten-standplaats op het station gaat. Een trein kan pas rijden, wanneer er een machinist is. Wanneer een trein geen machinist heeft (bijvoorbeeld doordat de vorige trein van de machinist vertraagd is), dan kan de speler een machinist uit de pool halen of van een andere trein. Op lege treinen die naar een opstelterrein moeten worden gerangeerd, moet een RET 2 - machinisten uit de RET-machinisten pool geplaatst worden. De prestaties van de spelers worden getoond. Er zijn drie hoofd prestatie-indicatoren, die berekend worden door een (nader te bepalen) formule. o Treinverkeer Basis voor deze indicator is bijv. #uitgevallen treinen, punctualiteit. o Reiziger Basis voor deze indicator is bijv. #gemiste treinen en bussen, #spoorwijzigingen binnen de x minuten. o Personeel en materieel Basis voor deze indicator is bijv. #machinisten dat niet op tijd einde dienst heeft, #treinen dat niet de goede kant is opgegaan (dit is n.l. niet goed voor de materieelbalans; de materieel bijsturing moet dit later weer rechttrekken door extra ritten) Functionaliteit gameleader Er kunnen verschillende gamescenario vooraf gedefinieerd en opgeslagen worden. Voor het spelen van een game, wordt één van de gamescenario s geladen. Bij een gamescenario moet het volgende gedefinieerd kunnen worden: o Sporen die tijdens het spel buitendienst zijn. o Dienstregeling. o Aansluiting van trein op bus en v.v.. o Reizigers per trein in de dienstregeling; Bestemming van reizigers. o Machinisten met kenmerken o.a. RET of niet, geplande ritten, einde dienst. o Verstoring (bijv. in tijdstap 4 doet een bepaald wissel het niet; of is trein 9999 defect) o De constraints en indicatoren die in de game wel/niet meegenomen moeten worden. Een spel moet stilgezet of een aantal stappen teruggedraaid kunnen worden. (Secret code gameleader). De uitvoering van een spel moet gelogd worden, zodat achteraf een filmpje van het spel getoond kan worden. Optioneel / indien mogelijk in de tijd: Het bordspel beslaat twee of meer pc s/tablet/monitoren. Treinen rijden van het ene bord naar het andere bord. Het zelf definiëren van een infra lay-out ipv een vaststaande infra lay-out. 2 RET=Rangeren Electrische Tractie. Een RET-machinist voert rangeerbewegingen uit.

4 TOEPASSINGSGEBIED Games voor communicatie over de dillema s in de bijsturing van het treinverkeer en over de gevolgen voor de reizigers. CONTEXT/GERELATEERD WERK Voor het versimpelde model van de infra lay-out, dienstregeling en tijd, zijn al verschillende voorbeelden die we de studenten zullen laten zien. De studenten kunnen hier inspiratie uit halen en vervolgens zelf een voorstel hiervoor doen. Het model dat in de echte bijsturingssystemen gebruikt wordt (en dat dus versimpeld moet worden). Game Scoren met Sporen, vorig jaar ontwikkeld door studenten van de UU. N.B. Code van deze digitale game mag opnieuw gebruikt worden, maar het hoeft niet. Bordspel Keer & Door.

5 WAAROM IS HET PROJECT INTERESSANT? Deze game zal gebruikt worden om mensen die niet in de bijsturing werken, kennis te laten maken met de bijsturing. Denk aan relaties van ProRail en nieuwe medewerkers van ProRail. Een neven effect van het spelen van een spel met meerdere spelers is dat het de samenwerking bevordert. Daarom zal dit spel waarschijnlijk ook op teamdagen van allerlei afdelingen gespeeld worden. Voor het RailwayLAB is een nieuw aspect van deze game het inzicht krijgen in het effect van bijsturing op de reiziger. Ook wordt beperkt- het effect op de logistieke processen van de vervoerder inzichtelijk gemaakt: de bijsturing van materieel en personeel. WAAROM IS HET PROJECT INTERESSANT VOOR DE STUDENT? Het project is inhoudelijk/conceptueel uitdagend omdat het model en de regels voor de game nog ontworpen moeten worden. Het project creatief uitdagend. De look-and-feel is vrij. De beperking is: de game moet semirealistisch overkomen. Het moet duidelijk zijn dat het om een serious game gaat. Het project is technisch uitdagend, omdat het rijden van treinen semi-real-time gesimuleerd wordt. Daarnaast is het project realistisch omdat het bij dit project belangrijk is goed te plannen en de verwachtingen van de opdrachtgever goed te managen. De opdrachtgever laat in het begin veel zaken open: Hoe wordt de infra lay-out en de dienstregeling gemodelleerd? Hoe wordt het rijden van treinen gesimuleerd? Wat is de lookand-feel van de game?. Maar aan het eind van de 20 weken verwacht de opdrachtgever wel een werkend prototype. De opdrachtgever heeft twee-wekelijks overleg met de studenten, waarbij de studenten de afspraken, eisen en ontwerpbeslissingen goed vastleggen en ter bevestiging mailen aan de opdrachtgever. DELIVERABLES Werkende software geïnstalleerd. Werkende broncode, voldoende gedocumenteerd om door een andere partij te laten aanpassen. Uitgevoerde testsessie met ProRail medewerkers. Ontwerpdocumentatie, o.a. aannames/ontwerpbeslissingen.. Gebruikershandleiding voor gameleader. Tutorial voor spelers in de game zelf. Lessons learned, aanbevelingen voor verdere ontwikkelingen. 9 februari 2017 tot en met 30 juni PROJECTDUUR

6 ONTWERP GRENZEN Voor deze opdracht gaan we minimaal uit van een stand alone game voor het station Utrecht met de functionaliteiten die onder de kop functionaliteiten beschreven zijn, m.u.v. de optionele functionaliteiten. Het ontwerp zelf zal tijdens het uitvoeren van de opdracht vormkrijgen. Het is belangrijk dat de studenten ontwerpbeslissingen die invloed hebben op de functionaliteit expliciet maken en bespreken met de opdrachtgever. BEPERKENDE VOORWAARDEN Het spel zal gespeeld worden op een 24 beeldscherm van een pc/laptop/tablet dat draait op Windows 10. Programmeertaal is C#. Zie Functionaliteit. SYSTEEM INPUT GEWENST GEDRAG Spelers moeten plezier in het spel hebben en uitgedaagd worden het scenario binnen de tijd en met een goede prestatie uit te spelen. ONGEWENST GEDRAG Afhaken tijdens het spel, omdat het te ingewikkeld of te overrompelend overkomt. Afhaken omdat het spel zo veel detail laat zien, dat spelers gaan zeggen dat klopt in werkelijkheid niet.

7 GEBRUIK VISUALISATIE De stijl moet semi-realistisch zijn. D.w.z. niet kinderachtig, maar met een serieuze uitstraling. ARTWORK 2D met perspectief. (conform game Scoren met Sporen) Zie Functionaliteiten. SPELERS-/GEBRUIKERSPERSPECTIEF Zie Functionaliteiten. ACTIES/HANDELINGEN TESTOMGEVING Aan het eind van de opdracht wordt de game geïnstalleerd bij ProRail voor een testsessie met ProRail deelnemers. Tussendoor zullen de contactpersonen testen op de testomgeving van de projectgroep. CONTACTPERSOON Edith Philipsen, , Richard de Rijk, ,

G A M E SC OREN ME T S PO R E N

G A M E SC OREN ME T S PO R E N G A M E SC OREN ME T S PO R E N RICHAR D D E RIJK, EDI TH PH IL IPSEN PRORAIL / RAILWAYLAB 11 november 2015 INTRODUCTIE ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. We verdelen als onafhankelijke

Nadere informatie

GAME CORRIDOR BIJSTURING

GAME CORRIDOR BIJSTURING GAME CORRIDOR BIJSTURING RICHARD DE RIJK, EDITH PHILIPSEN PRORAIL / RAILWAYLAB december 2017 1 / 10 INTRODUCTIE ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. We verdelen als onafhankelijke

Nadere informatie

PROJECTPLAN GAME REISINFORMATIE BERBER VOLLEMA, STAN ALBERS, JAN JAAP VERMEIRE, CORVAN T WOUDT

PROJECTPLAN GAME REISINFORMATIE BERBER VOLLEMA, STAN ALBERS, JAN JAAP VERMEIRE, CORVAN T WOUDT PROJECTPLAN GAME REISINFORMATIE BERBER VOLLEMA, STAN ALBERS, JAN JAAP VERMEIRE, CORVAN T WOUDT INTRODUCTIE Wachten op een perron, zonder te weten wanneer je trein komt en hoe je op je bestemming komt,

Nadere informatie

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER BOB HUISMAN Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie bij begin project.

Nadere informatie

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER: PLAN EDITOR EN WERKLIJNEN

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER: PLAN EDITOR EN WERKLIJNEN TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER: PLAN EDITOR EN WERKLIJNEN BOB HUISMAN, DEMIAN DE RUIJTER Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken

Nadere informatie

TRAIN SER V IC E & SH UN TING PLANNER B OB HU ISMAN

TRAIN SER V IC E & SH UN TING PLANNER B OB HU ISMAN TRAIN SER V IC E & SH UN TING PLANNER B OB HU ISMAN INTRODUCTIE NedTrain is een onderdeel van NS en verantwoordelijk voor het onderhoud van de treinen. Een aspect van het onderhoud is het dagelijks uitvoeren

Nadere informatie

CURRICULUM PLANNING SCENARIO S TON PEETERS, DICK KAMPMAN

CURRICULUM PLANNING SCENARIO S TON PEETERS, DICK KAMPMAN CURRICULUM PLANNING SCENARIO S TON PEETERS, DICK KAMPMAN INTRODUCTIE Er komen steeds meer studenten op de opleiding Biologie af. Dit heeft als gevolg dat de zaalreserveringen en planning van docenten en

Nadere informatie

CHILD POWER: ONDERSTEUNING VAN KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS

CHILD POWER: ONDERSTEUNING VAN KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS CHILD POWER: ONDERSTEUNING VAN KINDEREN VAN GESCHEIDEN OUDERS FRANK DIGNUM Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start

Nadere informatie

EEN LEAR N I NG ANALYTICS S ER VI CE JOHAN JEUR ING

EEN LEAR N I NG ANALYTICS S ER VI CE JOHAN JEUR ING EEN LEAR N I NG ANALYTICS S ER VI CE JOHAN JEUR ING INTRODUCTIE De opdrachtgever voor dit project is Johan Jeuring, van het departement Informatica van de Universiteit Utrecht, namens het projectteam van

Nadere informatie

Simulatie op het spoor ProRail Vervoer en Dienstregeling. Dick Middelkoop

Simulatie op het spoor ProRail Vervoer en Dienstregeling. Dick Middelkoop Simulatie op het spoor ProRail Vervoer en Dienstregeling Dick Middelkoop 2 december 2010 Master of Business in Rail systems - 7 mei 2009 Dienstregelingsontwerp en Treindienstsimulatie Agenda Introductie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 605 Vragen van de leden

Nadere informatie

SOKICKING ROBERT WEIJ, NICO GRIFFIOEN

SOKICKING ROBERT WEIJ, NICO GRIFFIOEN SOKICKING ROBERT WEIJ, NICO GRIFFIOEN Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie bij begin project. Het

Nadere informatie

1

1 Geachte voorzitter, Hierbij zend ik u mijn antwoorden op de vragen van de leden Middendorp en Remco Dijkstra (beiden VVD) over de aanpassing van de dienstregeling van het treinverkeer in het Rivierengebied

Nadere informatie

Bediensystemen van de Toekomst

Bediensystemen van de Toekomst Bediensystemen van de Toekomst 24 februari 2016 Kenmerk: PRKVS416.2 Bediensystemen van de Toekomst 1 Te gast bij u Bediensystemen van de Toekomst 2 Uw presentator Bedienen, Besturen, Bijsturen en Plannen

Nadere informatie

LEARNING ANALYTICS BIJ DE UNIVERSITEIT UTRECHT: DATA & DASHBOARDS

LEARNING ANALYTICS BIJ DE UNIVERSITEIT UTRECHT: DATA & DASHBOARDS LEARNING ANALYTICS BIJ DE UNIVERSITEIT UTRECHT: DATA & DASHBOARDS ECCA BERHITU, JOHAN JEURING, LARS VAN DER PLANK, ANNE-PETRA ROZENDAL, HAROLD VAN RIJEN INTRODUCTIE De opdrachtgever voor dit project is

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1998 1999 26 200 XII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 1999

Nadere informatie

Memo. 25 september 2012 Besluitvormingscriteria en -proces voor inzet aangepaste dienstregeling

Memo. 25 september 2012 Besluitvormingscriteria en -proces voor inzet aangepaste dienstregeling Memo Datum Onderwerp 25 september 2012 Besluitvormingscriteria en -proces voor inzet aangepaste dienstregeling Inleiding De afgelopen drie winters hebben reizigers lange vertragingen opgelopen en was de

Nadere informatie

Blik op de rails een toekomstvisie op het spoor

Blik op de rails een toekomstvisie op het spoor Blik op de rails een toekomstvisie op het spoor Jan Koning 030-265 3456 27 juni 2012 Het imago van het Nederlandse spoorsysteem staat onder druk. Movares wil met deze blik op de rails een bijdrage leveren

Nadere informatie

BESCHRIJVING MIJN LEEFOMGEVING EN IK

BESCHRIJVING MIJN LEEFOMGEVING EN IK BESCHRIJVING MIJN LEEFOMGEVING EN IK ROEL VERMEULEN, DAVIDE DONAIRE, REMCO VELTKAMP Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

DIGITAAL PROCESDOSSIER POLITIE

DIGITAAL PROCESDOSSIER POLITIE DIGITAAL PROCESDOSSIER POLITIE RON BOELSMA EN FLORIS BEX SOFTWAREPROJECT BACHELOR INFORMATICA INTRODUCTIE De Nederlandse Politie krijgt steeds meer te maken met grote, complexe zaken, waarin een speld

Nadere informatie

Veolia 2010. Stand van zaken OV en blik in de toekomst.

Veolia 2010. Stand van zaken OV en blik in de toekomst. Veolia 2010 Stand van zaken OV en blik in de toekomst. 1 Onderwerpen Reizigers aantallen Veolia Transport Rail in 2010 Winter 2010/2011 Avantis Sociale veiligheid OV chipkaart Keten / aansluiting 2 Kleine

Nadere informatie

Eindrapport. Aanrijding medewerker te Meteren 13 oktober 2016

Eindrapport. Aanrijding medewerker te Meteren 13 oktober 2016 Eindrapport Aanrijding medewerker te Meteren 13 oktober 2016 Colofon Opdrachtgever ProRail B.V. Adres Postbus 2038 3500 GA Utrecht Promise 500348 Document T20150157-792113182-2028 Inhoud 1 Samenvatting...4

Nadere informatie

24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012

24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012 24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012 Van ProRail/VL Kenmerk Versie 1.0 Datum 26 april 2012 Bestand 24 u rapport bijna trein

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Lange termijn spooragenda

Lange termijn spooragenda BEDRIJFSVERTROUWELIJK CONCEPT Lange termijn spooragenda VHS bijeenkomst 25 februari 2014 1 Aanleiding Masterplan NS en ProRail 03-02-2012 : nieuwe, zware winterdag op het spoor 16-02-2012 : Commissie Kuiken

Nadere informatie

ERTMS Pilot Amsterdam-Utrecht. IRSE 19 mei 2015 Wendi Mennen Marcel Voskamp

ERTMS Pilot Amsterdam-Utrecht. IRSE 19 mei 2015 Wendi Mennen Marcel Voskamp 1 2 ERTMS Pilot Amsterdam-Utrecht IRSE 19 mei 2015 Wendi Mennen Marcel Voskamp ERTMS Pilotfilm 3 Aanleiding & Doel 2010 IenM geld beschikbaar gesteld voor Pilot Om kennis van en ervaring op te doen met

Nadere informatie

Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013

Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013 Bruggen bouwen voor het spoor van de toekomst 29 januari 2013 Joke van Veen Manager Business Development NS Reizigers Dimitri Kruik Manager Veranderprogramma 2012-2015 ProRail De NS strategie De NS strategie

Nadere informatie

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Blad 1 van 5 CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Datum en tijdstip voorval: - - ; : Hoort bij MBV met logboeknr., baanvak/lok. Formulier opsturen naar: rail@ilent.nl of postadres: Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Risico gestuurd rail asset management

Risico gestuurd rail asset management Asset Management Control Seminar 2015 Vliegbasis Woensdrecht, 5 november 2015 Risico gestuurd rail asset management Jan Swier, Adviseur AM, ProRail. Thema presentatie: verbeteren prestaties (& prijs) Verdeling

Nadere informatie

Rode draad - Context. Gezamenlijke ambitie ProRail en NS uitwerking Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) Missie en veranderaanpak ProRail

Rode draad - Context. Gezamenlijke ambitie ProRail en NS uitwerking Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) Missie en veranderaanpak ProRail Rode draad - Context Gezamenlijke ambitie ProRail en NS uitwerking Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) Missie en veranderaanpak ProRail Strategische ambities ProRail Meer capaciteit, en robuuster en punctueler

Nadere informatie

Onderwerp Kamervragen leden Van Hijum, Mastwijk, Duyvendak, Ten Broeke en De Krom inzake de problemen met de treinverbinding Almelo - Hengelo

Onderwerp Kamervragen leden Van Hijum, Mastwijk, Duyvendak, Ten Broeke en De Krom inzake de problemen met de treinverbinding Almelo - Hengelo abcdefgh De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 24 april 2007 Ons kenmerk DGP/SPO/U.07.01068 Doorkiesnummer Bijlage(n) Uw kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2531 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2531 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2531 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Voorgenomen besluit IenM voor wijzigingen ten aanzien van prestatie-indicatoren in de vervoerconcessie

Voorgenomen besluit IenM voor wijzigingen ten aanzien van prestatie-indicatoren in de vervoerconcessie Voorgenomen besluit IenM voor wijzigingen ten aanzien van prestatie-indicatoren in de vervoerconcessie 2015-2025 1. Wijzigingen in prestatie-indicatoren met betrekking tot klantoordelen 1.1 Inleiding NS

Nadere informatie

Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad

Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad De spoorverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (OV SAAL) is een

Nadere informatie

ERTMS Pilot Amsterdam-Utrecht. IRSE 19 mei 2015 Wendi Mennen Marcel Voskamp

ERTMS Pilot Amsterdam-Utrecht. IRSE 19 mei 2015 Wendi Mennen Marcel Voskamp 1 2 ERTMS Pilot Amsterdam-Utrecht IRSE 19 mei 2015 Wendi Mennen Marcel Voskamp ERTMS Pilotfilm 3 Aanleiding & Doel 2010 IenM geld beschikbaar gesteld voor Pilot Om kennis van en ervaring op te doen met

Nadere informatie

Rapport onderzoek inzetmodel

Rapport onderzoek inzetmodel Rapport onderzoek inzetmodel NS, JULI 2016 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Plannen en bijsturen van personeel... 3 2.1. Het plannen van personeel... 3 2.2. Het bijsturen van personeel... 4 3. Inzetmodellen...

Nadere informatie

Interne memo. P. Verheijdt Projectleider RB Telefoon /1. Aan Provinciale Staten. Van P. Verheijdt

Interne memo. P. Verheijdt Projectleider RB Telefoon /1. Aan Provinciale Staten. Van P. Verheijdt Interne memo Aan Provinciale Staten Van P. Verheijdt cc De komende maanden worden in overleg met de griffie enkele informatie bijeenkomsten gepland om investeringen in de Vechtdallijnen en investeringen

Nadere informatie

Rangeerplannen maken voor treinen

Rangeerplannen maken voor treinen s Nachts rijden de treinen niet en op rustige momenten zijn de treinen korter dan in de spits. Dat betekent dat er voortdurend met treinstellen gerangeerd moet worden. En dat op het intensiefst bereden

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Samen naar een klimaatneutraal spoor. Frans Slats Thijs Cloosterman

Samen naar een klimaatneutraal spoor. Frans Slats Thijs Cloosterman Samen naar een klimaatneutraal spoor Frans Slats Thijs Cloosterman Samen? Vervoerders en infrabeheerders moeten samenwerken voor optimale CO 2 reductie 1+1=3 Samen naar een klimaatneutraal spoor 1 2 De

Nadere informatie

Bachelorproef. Analyseverslag Glen Van Haver

Bachelorproef. Analyseverslag Glen Van Haver Bachelorproef Analyseverslag Glen Van Haver Inhoudsopgave Inleiding... 4 Behoefteanalyse... 5 Analyse van de inhoud van de applicatie... 5 Principes... 5 Concreet... 5 Gebruikte toestellen... 5 Gebruikers...

Nadere informatie

De klantwaardering over onze basis dienstverlening heeft een plafond bij het rapportcijfer 7

De klantwaardering over onze basis dienstverlening heeft een plafond bij het rapportcijfer 7 Pagina 2/7 De klantwaardering over onze basis dienstverlening heeft een plafond bij het rapportcijfer 7 De meeste klantoordelen uit het vervoerplan zijn zogenaamde dissatisfiers. Een dissatisfier gaat

Nadere informatie

MEMO inzake verstoringen 22 januari 2015 en 2 februari Achtergrond computersystemen en netwerken ProRail

MEMO inzake verstoringen 22 januari 2015 en 2 februari Achtergrond computersystemen en netwerken ProRail MEMO inzake verstoringen 22 januari 2015 en 2 februari 2015 Achtergrond computersystemen en netwerken ProRail De computersystemen en netwerken voor de treinbesturing bij ProRail zijn dubbel uitgevoerd

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Landelijk Overleg Consumentenbelangen OV T.a.v. de consumentenorganisaties vertegenwoordigd in het Locov Postbus

Landelijk Overleg Consumentenbelangen OV T.a.v. de consumentenorganisaties vertegenwoordigd in het Locov Postbus > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Landelijk Overleg Consumentenbelangen OV T.a.v. de consumentenorganisaties vertegenwoordigd in het Locov Postbus 20905 2500 EX Den Haag Den Haag Postbus 20901

Nadere informatie

Alle zitplaatsen zonder staanplaatsen plus 100% klapzittingen

Alle zitplaatsen zonder staanplaatsen plus 100% klapzittingen Bijlage 2: s van de prestatie-indicatoren 2016 van de Vervoerconcessie 2015-2025 In dit document zijn de voor 2016 geldende definities weergegeven van de prestatie-indicatoren uit de vervoerconcessie 2015-2025

Nadere informatie

Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente

Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente imaintain Prestatiemanagement Doorn, 3 oktober 2018 Asset Management

Nadere informatie

Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013.

Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013. Kernboodschap aangepaste dienstregeling op dinsdag 12 maart 2013. NB de kernboodschap is de inhoudelijke basisboodschap waaruit alle disciplines hun informatie halen die voor hun proces van belang is.

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG DGP/SPO/U.05.02668 Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG DGP/SPO/U.05.02668 Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 2 december 2005 Ons kenmerk DGP/SPO/U.05.02668 Onderwerp Mogelijkheden back-upsysteem

Nadere informatie

Ontwikkeling prestatie-indicatoren Concessie voor het hoofdrailnet

Ontwikkeling prestatie-indicatoren Concessie voor het hoofdrailnet Ontwikkeling prestatie-indicatoren Concessie voor het hoofdrailnet 2015-2024 1. Algemeen klantoordeel Het Algemeen klantoordeel geeft het percentage reizigers weer dat hun reis waardeert met een 7 of hoger.

Nadere informatie

THE AGILE JOURNEY ARJON VAN LIESHOUT, RALPH VAN DEN BOSCH

THE AGILE JOURNEY ARJON VAN LIESHOUT, RALPH VAN DEN BOSCH THE AGILE JOURNEY ARJON VAN LIESHOUT, RALPH VAN DEN BOSCH Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie bij

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

Japan op Nederlands spoor: eenvoud loont (sneller, vaker, veiliger, stiller, goedkoper)

Japan op Nederlands spoor: eenvoud loont (sneller, vaker, veiliger, stiller, goedkoper) Japan op Nederlands spoor: eenvoud loont (sneller, vaker, veiliger, stiller, goedkoper) Vincent A. Weeda ProRail Verkeersleiding, Prestatie Analyse Bureau vincent.weeda@prorail.nl Bruno van Touw ProRail

Nadere informatie

Spoorverbetering Zevenaar Didam

Spoorverbetering Zevenaar Didam Spoorverbetering Zevenaar Didam De spoorlijn tussen Arnhem en Winterswijk is de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Liemers en de Achterhoek. Ruim 18.000 forensen, scholieren en studenten maken

Nadere informatie

Capaciteitsanalyse en-vergrotingsplan

Capaciteitsanalyse en-vergrotingsplan Capaciteitsanalyse en-vergrotingsplan Amersfoort - Utrecht N.a.v. overbelastverklaring 2018/01, 23 juni 2017 Publiek Van Auteur ProRail Jeroen Wesdorp T20160204-1304387649-36351 Versie 1.0 Datum 21 december

Nadere informatie

Aanleiding en context

Aanleiding en context onomstotelijk aangetoond dat er gaten vallen in het opstartproces en dat we sneller en beter minder storingen in de infrastructuur, In treinen, uitvoering en in systemen. Het ontwerpen en Wat wij echter

Nadere informatie

De standaard routeplanner voor de logistieke branche. TLNplanner is een product van

De standaard routeplanner voor de logistieke branche.     TLNplanner is een product van De standaard routeplanner voor de logistieke branche www.tlnplanner.nl TLNplanner is een product van 2 De standaard routeplanner voor de logistieke branche TLNplanner is ontwikkeld omdat er behoefte was

Nadere informatie

Asset Life Cycle Management Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Prof.dr.ir. Leo A.M. van Dongen Directeur NS Techniek

Asset Life Cycle Management Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Prof.dr.ir. Leo A.M. van Dongen Directeur NS Techniek Asset Life Cycle Management Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen Prof.dr.ir. Leo A.M. van Dongen Directeur NS Techniek Koninklijk Instituut van Ingenieurs Den Haag, 1 februari 2017 Concessiebeloftes

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan Nr. 761 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Veolia Transport Reizigerspanel. Samenvatting klanttevredenheidsonderzoeken 2011

Veolia Transport Reizigerspanel. Samenvatting klanttevredenheidsonderzoeken 2011 Veolia Transport Reizigerspanel Samenvatting klanttevredenheidsonderzoeken 2011 In 2011 heeft Veolia Transport Limburg een aantal klanttevredenheidsonderzoeken en discussieavonden georganiseerd. Bij deze

Nadere informatie

Virtuele assistentie voor treindienstleiders

Virtuele assistentie voor treindienstleiders Virtuele assistentie voor treindienstleiders Wanneer vlak langs het spoor een persoon blijkt te lopen, schrijft het protocol voor dat de machinist langzamer gaat rijden. De machinisten van achteropkomende

Nadere informatie

Extra Sneltrein Groningen - Leeuwarden

Extra Sneltrein Groningen - Leeuwarden Extra Sneltrein Groningen - Leeuwarden Toelichting cijfers Beter Benutten Opdrachtgever: Projectgroep ESGL Eline Devillers Arvid Toes Rotterdam, 23 april 2013 NL1826815 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Toelichting

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 27 maart 2018 Betreft Jaarverantwoording 2017 NS en ProRail

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 27 maart 2018 Betreft Jaarverantwoording 2017 NS en ProRail > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Tekst in verdana of georgia CO 2 -voetafdruk Nederlandse spoorketen

Tekst in verdana of georgia CO 2 -voetafdruk Nederlandse spoorketen Samen zorgen voor minder CO 2 in de Nederlandse spoorketen CO 2 -voetafdruk Nederlandse spoorketen CO 2 -voordeel Railtransport Geen garantie voor de toekomst Huidige vergelijking is alleen o.b.v. energieverbruik

Nadere informatie

ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN

ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN 1. Inleiding SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN Een hoog stiptheidsniveau voor de reizigerstreinen

Nadere informatie

Hoe kunnen we de staanplaatsen in de gangpaden van de Valleilijn trein aantrekkelijker maken?

Hoe kunnen we de staanplaatsen in de gangpaden van de Valleilijn trein aantrekkelijker maken? Hoe kunnen we de staanplaatsen in de gangpaden van de Valleilijn trein aantrekkelijker maken? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 10 juli 2015 Introductie Connexxion is één van de grootste vervoersmaatschappijen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan Nr. 827 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Visualisatie GOVI data. Niels van Oort (Goudappel Coffeng / TU Delft) Arthur Scheltes (TU Delft)

Visualisatie GOVI data. Niels van Oort (Goudappel Coffeng / TU Delft) Arthur Scheltes (TU Delft) Visualisatie GOVI data Niels van Oort (Goudappel Coffeng / TU Delft) Arthur Scheltes (TU Delft) Introductie Wie zijn we Aanleiding GOVI Tool Goudappel Case Haarlem met voorbeelden Overige voorbeelden visualisatie

Nadere informatie

Simulatie op het spoor ProRail Vervoer en Dienstregeling. Dick Middelkoop

Simulatie op het spoor ProRail Vervoer en Dienstregeling. Dick Middelkoop Simulatie op het spoor ProRail Vervoer en Dienstregeling Dick Middelkoop Blik in de gereedschapskist DONS Designer Of Network Schedules Genereren van landelijke dienstregeling en routering in stations

Nadere informatie

AUGMENTED REALITY VOOR PATIËNTEN MET VISUELE EPILEPSIE

AUGMENTED REALITY VOOR PATIËNTEN MET VISUELE EPILEPSIE AUGMENTED REALITY VOOR PATIËNTEN MET VISUELE EPILEPSIE DORA HERMES Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie

Nadere informatie

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Status quo: bemande trein, lage frequentie Planning van personeel en materieel maakt het systeem kwetsbaar Capaciteit van het spoor wordt lang niet optimaal

Nadere informatie

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014

Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Spoorcollege veiligheid / treinbeveiliging SpoorParade 17 oktober 2014 Samenvatting 3 november 2014 Presentatie door André van Es Railverkeerskundige Adviseur bij Arcadis en docent op de Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Persbericht 14 februari 2014

Persbericht 14 februari 2014 Persbericht 14 februari 2014 NS kijkt terug op turbulent 2013 en scherpt koers aan Jaarcijfers 2013 NV Nederlandse Spoorwegen 2013 was voor NS een zwaar jaar. Na het uit dienst nemen van de Fyra/V250 moest

Nadere informatie

The Boston Consulting Group

The Boston Consulting Group NEDERLANDSE SPOORWEGEN SAMENVATTING VAN DE ANALYSE VAN NS PRESTATIES OVER DE PERIODE JANUARI 2005 TOT OKTOBER 2005 Utrecht, 22 december 2005 The Boston Consulting Group ACHTERGROND EN INTRODUCTIE NS heeft

Nadere informatie

Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem. Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven

Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem. Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven Een eenvoudig, robuust en duurzaam spoorsysteem Jan Koning, 6 november 2013, KIVI NIRIA Jaarcongres, TU Eindhoven Spoor als ruggengraat voor duurzaam transport Mooie groeikansen voor spoor Ondanks crisis

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni

NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni NMBS start met treindienst in Noorderkempen vanaf 15 juni Oplossing voor technische problemen in samenwerking met Alstom Vanaf 15 juni kan zonder enig veiligheidsrisico een treindienst ingelegd worden

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling zaterdag 17 zondag 25 oktober 2009 Gewijzigde dienstregeling Rond Deventer omreizen of bus in plaats van trein in de herfstvakantie Groningen Leeuwarden Zwolle Wierden Almelo Wijhe Rijssen Olst Hengelo

Nadere informatie

Capaciteitsanalyse en Capaciteitsvergrotingsplan Emplacement Den Haag Holland Spoor

Capaciteitsanalyse en Capaciteitsvergrotingsplan Emplacement Den Haag Holland Spoor Capaciteitsanalyse en Capaciteitsvergrotingsplan Emplacement Den Haag Holland Spoor n.a.v. overbelastverklaring 2019/03 van 22 oktober 2018 Van Auteur ProRail, Vervoersanalyse en Capaciteitsontwikkeling

Nadere informatie

A D V E R T E R E N O P F A C E B O O K

A D V E R T E R E N O P F A C E B O O K A D V E R T E R E N O P F A C E B O O K C H U C K N G Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie bij begin

Nadere informatie

ETHISC H E D I LEMMA S - EE N S IM U L A TI EG AME -

ETHISC H E D I LEMMA S - EE N S IM U L A TI EG AME - ETHISC H E D I LEMMA S - EE N S IM U L A TI EG AME - G ERARD V AN DER RE E M ARIETTE VAN DEN H OV EN K IM LOYENS MIRJA M B AST ING S L IESB ET H V AN DER G RIN T RE NÉ GL A S INTRODUCTIE Dit project komt

Nadere informatie

een innovatie en essentiële verandering voor Connexxion Jan Hollander, 9 oktober 2012

een innovatie en essentiële verandering voor Connexxion Jan Hollander, 9 oktober 2012 een innovatie en essentiële verandering voor Connexxion Jan Hollander, 9 oktober 2012 Inhoud presentatie Inleiding Openbaar Vervoer Connexxion Logistiek Centrum Theorie voor de praktijk: de verandermatrix

Nadere informatie

Kwaliteits- verslag Datum: 28 april 2017

Kwaliteits- verslag Datum: 28 april 2017 Kwaliteitsverslag Datum: 28 april 2017 1. Inleiding Dagelijks spannen wij ons in om onze reizigers veilig en comfortabel naar hun plaats van bestemming te vervoeren. We proberen het elke dag een beetje

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : 19 septimber 2012 Wurklistnûmer : 04B Beliedsprogramma : Stêd en Plattelân Ôfdieling : S&P Behanneljend amtner : C. Dijkman Tastel : 5624 Registraasjenûmer : Primêr

Nadere informatie

Vertragingen op het spoor op het spoor

Vertragingen op het spoor op het spoor Middagsymposium Betrouwbare, Veilige en Milieuvriendelijke Mobiliteit Vertragingen op het spoor op het spoor 21 juni 2007 Dr. Rob M.P. Goverde Technische Universiteit Delft Afdeling Transport & Planning

Nadere informatie

Energiegebruik 2013. van de Nederlandse spoorsector

Energiegebruik 2013. van de Nederlandse spoorsector Energiegebruik 2013 van de Nederlandse spoorsector COLOFON: Auteurs: Neel van Hoesel (Ricardo Rail), neel.vanhoesel@ricardo.com Anton van Himbergen (Ricardo Rail), anton.vanhimbergen@ricardo. com Versie:

Nadere informatie

Verstoppingsproof station

Verstoppingsproof station Vragen over de opdracht Stel ze dan eerst aan je docent. Als hij/zij jullie Vragen over de Eureka!Day Mail deze naar: info@eurekacup.nl START OPDRACHTGEVER OPDRACHT AANPAK MEER... OPDRACHTGEVER Het Nederlandse

Nadere informatie

Toekomstbestendig werken aan het spoor

Toekomstbestendig werken aan het spoor Toekomstbestendig werken aan het spoor Meer mobiliteit door een andere manier van plannen, uitvoeren en besturen van werkzaamheden aan het spoor Samenvatting Plan van Aanpak December 2017 VT20160142-1948884153-318

Nadere informatie

Notitie dienstregelingontwikkeling en hoogfrequent spoor t.b.v. Locov 30 maart 2017

Notitie dienstregelingontwikkeling en hoogfrequent spoor t.b.v. Locov 30 maart 2017 Notitie dienstregelingontwikkeling en hoogfrequent spoor t.b.v. Locov 30 maart 2017 De consumentenorganisaties hebben op 14 maart kritisch geadviseerd over de uitwerking van de dienstregeling 2018, vooral

Nadere informatie

Inhoud. Railverkeersmanagement. Deming circle. Deming circle. Deming circle in spoorwegsector. De spoorwegsector

Inhoud. Railverkeersmanagement. Deming circle. Deming circle. Deming circle in spoorwegsector. De spoorwegsector Railverkeersmanagement Innovatieplatform Rail donderdag 29 juni 2006 donderdag 29 juni 2006 Railverkeersmanagement 2 Deming circle Deming circle plan do plan do act check act check donderdag 29 juni 2006

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Van Helvert (CDA) over het station in Eijsden.

Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Van Helvert (CDA) over het station in Eijsden. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG a 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Utrecht Centraal één voor allen, allen voor Utrecht

Utrecht Centraal één voor allen, allen voor Utrecht Utrecht Centraal één voor allen, allen voor Utrecht J.M. (Jan-Martijn) Egbers ProRail Verkeersleiding jan-martijn.egbers@prorail.nl J.M.G. (Hanneke) Peeters ProRail Verkeersleiding hanneke.peeters@prorail.nl

Nadere informatie

Aan de leden van de Statencommissie Economie en Mobiliteit

Aan de leden van de Statencommissie Economie en Mobiliteit Aan de leden van de Statencommissie Economie en Mobiliteit Datum : 17 maart 2009 Briefnummer : 2009-14.497/12/A.9, VV Zaaknummer : 165117 Behandeld door : Koelikamp D. Telefoonnummer : (050) 316 4690 Antwoord

Nadere informatie

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 HTM Reizigers maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. HTM voorstellen 2016 5 2.1 Instroom Avenio 5 3. Frequentietabellen 7 3.1 Frequentietabellen

Nadere informatie

Handleiding specificeren bijstuurinfra

Handleiding specificeren bijstuurinfra Handleiding specificeren bijstuurinfra Generieke methode voor het specificeren van bijstuurinfra Colofon Van Auteurs Kenmerk Versie Datum ProRail, Vervoer en Dienstregeling, Productmanagement Verkeersleiding,

Nadere informatie

Welkom. Pak uw telefoon en verbind met het internet!

Welkom. Pak uw telefoon en verbind met het internet! 1 Welkom Pak uw telefoon en verbind met het internet! Waar denkt u aan bij zero emissiebusvervoer? 2 Website Menti.com Code 24 86 79 3 Diepte en de breedte Diepte Voor het OV de beste laadstrategie? En

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie