Huwelijk. Geregistreerd partnerschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huwelijk. Geregistreerd partnerschap"

Transcriptie

1 Huwelijk Geregistreerd partnerschap

2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Huwelijk en geregistreerd partnerschap - verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap - rechten en plichten 2. In ondertrouw gaan - voorwaarden - de aangifte - bijzondere omstandigheden - kosten - ambtenaar van de burgerlijke stand - trouwlocaties 3. Voltrekking - huwelijks- of registratieplechtigheid - ringen wisselen Gemeente Menameradiel Bezoekadres Dyksterbuorren 16 Postadres Postbus 3, 9036 ZW Menaam Telefoon (0518) Openingstijden ma t/m vrij van uur woensdagmiddag van uur gemeente@menameradiel.nl Website

3 Wat vindt u in deze brochure? Bent u van plan te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan in de gemeente Menameradiel? In deze brochure vindt u alle informatie. Bijvoorbeeld wat u mee moet nemen als u in ondertrouw gaat of uw partnerschap wilt laten registreren. Waar u kunt trouwen en hoe een huwelijksvoltrekking of partnerschapregistratie gaat. Of wat een huwelijk of partnerschapregistratie is en het verschil tussen trouwen op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. De aangifte en huwelijksvoltrekking regelt u bij de afdeling burgerzaken van de gemeente. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, dan helpt de afdeling burgerzaken u graag verder. Menaam, juli 2014

4 1. Huwelijk en geregistreerd partnerschap Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn beide wettelijk geregelde en erkende samenlevingsvormen. De verschillen tussen beide vormen komen in dit hoofdstuk aan de orde. Verder informeren we u over een aantal rechten en plichten die ontstaan door het huwelijk of geregistreerd partnerschap. De verschillen Kinderen Binnen het huwelijk bestaan tussen man en vrouw en een kind dat geboren wordt automatisch alle familierechtelijke betrekkingen. Beide echtgenoten zijn ouder in de zin van de wet. Vanaf 1 april 2014 geldt dit ook voor een kind dat geboren is binnen een partnerschapsregistratie. Zowel in een huwelijk als bij een geregistreerd partnerschap hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Het ja-woord Het huwelijk is officieel geldig zodra beide partners elkaar het jawoord hebben gegeven. De partnerschapregistratie komt tot stand door het ondertekenen van de akte door de partijen. Net als bij het huwelijk is het ook bij een geregistreerd partnerschap mogelijk om te verklaren dat u elkaar aanneemt als partner.

5 Beëindiging Een huwelijk kan alleen beëindigd worden via een uitspraak van de rechter. Het geregistreerd partnerschap kan - met onderling goedvinden van de partners - buiten de rechter om beëindigd worden. Beëindiging van een geregistreerd partnerschap met wederzijds goedvinden zonder rechterlijke beslissing vindt plaats door overlegging van een verklaring opgemaakt door een notaris of advocaat en door inschrijving door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Echter: een geregistreerd partnerschap kan niet met wederzijds goedvinden worden beëindigd als de partners al dan niet gezamenlijk het gezag uitoefenen over een of meer kinderen.

6 Rechten en plichten Door het huwelijk of door de registratie van uw partnerschap ontstaat er voor u beiden een aantal rechten en plichten. Wij noemen er een paar: Onderhoudsplicht U heeft als partners een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar. U bent verplicht binnen uw mogelijkheden in elkaars levensonderhoud te voorzien. U draagt in principe ook samen de kosten van de huishouding. Gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden Door het huwelijk of de registratie van het partnerschap ontstaat automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de partners gemeenschappelijk worden. Het is mogelijk bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Bijvoorbeeld een schenking of erfenis. Ook kunnen partners besluiten huwelijkse voorwaarden (in het geval van een huwelijk) of partnerschapvoorwaarden (in het geval van een geregistreerd partnerschap) op te stellen bij de notaris. In deze overeenkomst wordt het recht op bezit en inkomen van beide partners geregeld. Indien u huwelijkse voorwaarden wilt opstellen voor uw huwelijk of partnerschapregistratie dient u ruimschoots voor de trouwdag contact op te nemen met een notaris. Op de website kunt u hierover meer informatie krijgen. Het is mogelijk online een test te doen en u kunt de publieksbrochure Samen Verder downloaden.

7 Eigen huis Als één van u een eigen huis heeft en u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is het huis na de trouwdag automatisch gemeenschappelijk bezit. Trouwt u op huwelijkse voorwaarden en wilt u toch beide eigenaar zijn, dan kan dit vastgelegd worden. Ook hiervoor kunt u bij de notaris advies inwinnen. Pensioen Iedereen die deelneemt aan een pensioenregeling bouwt rechten op voor een ouderdoms- en een nabestaandenpensioen. Voor het ouderdomspensioen geldt dat de rechten die zijn opgebouwd tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, bij het uiteengaan verdeeld moeten worden, tenzij u hiervoor een eigen regeling heeft getroffen. Het nabestaandenpensioen komt toe aan de langstlevende partner. Rechtshandelingen U heeft voor het aangaan van verplichtingen of het nemen van beslissingen in een aantal gevallen toestemming van elkaar nodig. Bijvoorbeeld bij de verkoop van een gemeenschappelijk bewoonde woning of het sluiten van een koop op afbetaling. Nalatenschap Bij overlijden van de ene partner komt de gehele nalatenschap toe aan de andere partner. Als er kinderen zijn is deze situatie anders, tenzij dat in een testament of een andere regeling is vastgelegd. Aanverwantschap Door huwelijk of registratie ontstaat aanverwantschap. De familieleden van de ene partner worden aangetrouwde familie van de andere partner.

8 2. In ondertrouw gaan Als u wilt gaan trouwen, moet u eerst in ondertrouw gaan oftewel u gaat aangifte doen van uw huwelijk of partnerschap. Informatie over voorwaarden, benodigde papieren, naamgebruik, ambtenaar van de burgerlijke stand en de kosten leest u in dit hoofdstuk. Voorwaarden Om bij onze gemeente aangifte te doen van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap, moet één van u beiden in Menameradiel wonen en hier in de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven staan. Voor deze aangifte maakt u één week voor de aangifte een (telefonische) afspraak met de afdeling burgerzaken. Uw huwelijks- of partnerschapregistratiedatum kunt u vastleggen/reserveren nadat de aangifte is geaccepteerd door de afdeling burgerzaken. Uw trouw- of registratiedag moet binnen één jaar na uw aangifte plaatsgevonden hebben. De voltrekking van het huwelijk of de registratie van het partnerschap kan in heel Nederland plaatsvinden. Wanneer u besluit om dit buiten Menameradiel te doen, moet u dit melden op het moment dat u in ondertrouw gaat. De aangifte De gegevens voor de aangifte worden ontleend aan de BRP. Indien gegevens niet zijn opgenomen of niet volledig zijn dan kunnen wij aanvullende stukken vragen. Wij informeren u hierover als u belt voor een afspraak. Als de gegevens volledig zijn kan er een afspraak voor aangifte worden gemaakt. Bij de afspraak moet u de volgende documenten meenemen:

9 Legitimatiebewijs Als legitimatiebewijs heeft u een geldig paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs nodig. Kopie legitimatiebewijs van uw getuigen Bij uw huwelijk of partnerschapregistratie moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen de akte tekenen. Getuigen moeten meerderjarig zijn. Van deze getuigen dient u een kopie legitimatiebewijs mee te brengen. Zijn op het moment van uw aangifte de getuigen nog niet bekend? Dan mag u de kopieën ook later toesturen. Desgewenst kunnen ambtenaren van onze gemeente ook getuigen, hieraan zijn wel kosten verbonden. Verklaring van burgerlijke staat Bij de schriftelijke afspraakbevestiging voor de aangifte krijgt u een verklaring van burgerlijke staat toegestuurd. Deze moet u volledig ingevuld meenemen bij de afspraak. Naamgebruik Wanneer u aangifte doet, ondertekent u beiden desgewenst een verklaring naamgebruik. U kiest hiermee welke naam u na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken in het maatschappelijk verkeer. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u door de gemeente wordt aangeschreven met de door u gekozen naam. U kunt kiezen voor de volgende mogelijkheden: - uw eigen naam; - naam van de echtgeno(o)t(e) of partner; - naam van de echtgeno(o)t(e) of partner gevolgd door de eigen naam; - eigen naam gevolgd door de naam van de echtgeno(o)t(e) of partner. Uw geslachtsnaam wijzigt dus niet door het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

10 Bijzondere omstandigheden Buitenlandse nationaliteit Bent u in het buitenland geboren of heeft u lang in het buitenland gewoond? Of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan is het belangrijk om bij de afdeling burgerzaken te informeren welke documenten u verder nodig heeft. Bijvoorbeeld: 1. Een afschrift van uw geboorteakte, voorzien van een beëdigde vertaling en eventueel vereiste legalisatie. Dit afschrift haalt u in het land van geboorte. 2. Een bewijs van uw burgerlijke staat. Het kan zijn dat u een bewijs van ongehuwd zijn moet overleggen uit het land van geboorte of het land waar u hebt gewoond. 3. Als u een andere dan de Nederlandse nationaliteit heeft, dan dient u in bepaalde gevallen een M46-formulier mee te nemen. Dit formulier kunt u bij de afdeling burgerzaken aanvragen. Deze verklaring blijft zes maanden geldig, uw huwelijk of registratie moet binnen deze termijn plaatsvinden. Voordat u een afspraak maakt voor de ondertrouw is het verstandig de buitenlandse documenten vooraf op juistheid en volledigheid te laten controleren door de afdeling burgerzaken.

11 Kosten De kosten voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapregistratie dient u te betalen op het moment dat u in ondertrouw gaat. Voor de kosten van het voltrekken van een huwelijk of partnerschapsregistratie verwijzen wij u naar de bijlage in deze brochure of naar onze website

12 Ambtenaar burgerlijke stand Het huwelijk of de partnerschapregistratie wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Als u voorkeur heeft voor een bepaalde ambtenaar van de burgerlijke stand, dan kunt u dit bij de aangifte doorgeven. Wij houden daar zoveel mogelijk rekening mee. U bepaalt samen met de trouwambtenaar de sfeer en inhoud van uw trouwdag of partnerschapregistratie. Het is uw dag en daarbij is veel mogelijk. De trouwambtenaar neemt ruim voor de datum van de voltrekking van huwelijk of partnerschap contact met u op om een afspraak te maken voor een bezoekje. Het bij de ondertrouw verkregen vragenformulier kan op voorhand aan de ambtenaar van de burgerlijke stand worden gestuurd. U kunt kiezen of de ambtenaar van de burgerlijke stand gebruik maakt van de Nederlandse of Friese taal. Gemeente Menameradiel kent de volgende ambtenaren van de burgerlijke stand: - mevrouw Esther Aalberts-Kalma; - mevrouw Gertrud Palstra; - mevrouw Corry Bouma- de Jong.

13 Esther Aalberts-Kalma (1976) Het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap blijft de belangrijkste ontdekkingsreis die een mens samen kan ondernemen. Met het oog op een feestelijke start van jullie reis, trouw of registreer ik jullie met liefde! Allereerst zal ik mezelf voorstellen; mijn naam is Esther Aalberts- Kalma, geboren en getogen op een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Mijn familie is van oorsprong Fries en toen ik voor de keuze stond waar te gaan studeren was het voor mij niet meer dan logisch om terug te keren naar mijn roots. Na een aantal jaren in Leeuwarden te hebben gewoond, woon ik nu met veel plezier in Dronryp samen met mijn man en zoons (2011 en 2013). In mijn vrije tijd kan ik erg genieten van hardlopen, muziek, kunst- en antiekveilingen, kringloopwinkels, lezen, een goed glas wijn en lekker eten. Mijn beroep is adviseur marketing en communicatie en sinds april 2014 mag ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Menameradiel jullie huwelijk of partnerschap sluiten. Wat een eer! Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is een belangrijke stap in het leven van twee mensen. Je maakt samen bewust een keuze voor de toekomst en begint aan een nieuwe fase. Vaak is dit niet alleen een kwestie van vooruitzien maar ook een moment van terugblikken op een verleden dat je samen of afzonderlijk beleefd voordat je op dit punt kwam. Om de ceremonie helemaal op jullie wensen te laten aansluiten maak ik graag een afspraak voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek bespreken we jullie verleden, heden en toekomst maar bovenal jullie verwachtingen ten aanzien van de plechtigheid.

14 Tijdens de ceremonie zal ik door middel van een toespraak aandacht schenken aan de mensen en gebeurtenissen die voor jullie belangrijk zijn (of waren), jullie liefde en natuurlijk jullie toekomst als paar! Een toespraak houden, gebaseerd op jullie verhaal, is een prachtige uitdaging die ik vol enthousiasme aanga. Het is mijn bedoeling om jullie verhaal, mijn verhaal te maken zodat jullie jezelf hierin helemaal herkennen. Op deze wijze hoop ik te mogen bijdragen aan een onvergetelijke dag! Bruidspaar ik wens jullie alvast een hele gelukkige verbintenis met heel veel liefde en goede gezondheid! Graag tot ziens in de gemeente Menameradiel!

15 Gertrud Palstra (1962) Even voorstellen, mijn naam is Gertrud Palstra, ik ben geboren in Heerenveen maar woon alweer geruime tijd met mijn man en drie kinderen in Leeuwarden. Ik geef les, werk voor uitgevers en ben dus ook trouwambtenaar. Als mensen met elkaar trouwen hebben ze al een hele geschiedenis met elkaar; een geschiedenis waarin ze elkaar hebben leren kennen en waarin ze natuurlijk ook al veel met elkaar hebben gedeeld. Dat ze uiteindelijk besluiten om met elkaar te trouwen heeft alles met die gezamenlijke geschiedenis te maken. Het mooie van mijn werk is dat elk bruidspaar een eigen geschiedenis, een eigen verhaal heeft. Ik probeer zoveel mogelijk dat eigen verhaal om te zetten in een huwelijksceremonie die bij jullie past. Om dat te kunnen, maak ik een paar weken voor jullie trouwdag een afspraak voor een kennismakingsgesprek. In dat gesprek kunnen jullie vertellen wat voor jullie belangrijk is. Ik wil graag weten wat jullie in de toespraak naar voren willen laten komen (zijn er gebeurtenissen -leuke, misschien ook verdrietigewaar jullie aandacht aan willen besteden). Ook hoor ik graag of er speciale wensen zijn voor het aankleden van de ceremonie (bijvoorbeeld muziek, een tekst, een bijdrage van één van de gasten). Op deze manier proberen we de huwelijksceremonie zo goed mogelijk voor te bereiden. Toch hoeft de ceremonie zelf niet strak of stijf te verlopen.

16 Zelf ben ik spontaan en vind het belangrijk dat jullie je op je gemak voelen. Mijn doel is om van de ceremonie een gebeurtenis te maken waar jullie met veel plezier aan terug denken. Soms zijn er na dat gesprek nog vragen of willen jullie toch nog iets veranderen. Meestal is dat geen probleem. Belangrijk is dat op de trouwdag zelf de sfeer ontspannen is en dat jullie kunnen genieten van de dag die helemaal in het teken van jullie en jullie feest staat. Samen moet dat zeker lukken.

17 Corry Bouma (1963) Als BABS ben je heel direct getuige van, en nauw betrokken bij, een bijzonder moment in het leven van twee mensen. Dit alleen al maakt dat de functie van BABS zo speciaal is voor mij en ik beschouw het dan ook als een eer om aanwezig te mogen zijn bij jullie huwelijk. Een trouwdag is een feestdag, waaraan vaak al maanden van voorbereidingen vooraf zijn gegaan, waar al lang naar uitgekeken wordt. En als het dan eindelijk zover is mag je als bruidspaar het middelpunt van de dag zijn. Ondanks dat het huwelijk universeel is, (er zijn nu eenmaal bepaalde eisen waar de huwelijksvoltrekking aan moet voldoen) het bruidspaar is dat absoluut niet! Elk paar is uniek en verdient een persoonlijke benadering op de trouwdag. Dit is mijn insteek om van de huwelijksceremonie iets moois te maken, waar in de toekomst met plezier op teruggekeken kan worden.

18 Ik vind het belangrijk om samen met jullie de ceremonie voor te bereiden om alles, waar mogelijk, in te vullen volgens jullie wensen, zodat er op dé dag een ontspannen sfeer zal zijn voor zowel het bruidspaar als de gasten!

19 Trouwlocaties U kunt trouwen van maandag tot en met zaterdag van uur. Waar in deze tekst wordt gesproken over huwelijken moet daaronder ook het registreren van partnerschappen worden begrepen. Gemeentekantoor U kunt trouwen in het gemeentekantoor. Op maandagochtend om 9.00 uur en 9.30 uur kunt u kosteloos trouwen in een spreekkamer van het gemeentekantoor. Bij de kosteloze voltrekkingen wordt enkel en alleen volstaan met de formele huwelijksvoltrekking. Dit houdt in dat er geen bloemen worden geplaatst, geen huwelijkstoespraak wordt gehouden en geen voltrekking mogelijk is in de trouwzaal maar in een spreekkamer van het gemeentekantoor met maximaal 4 getuigen. Het kan voorkomen dat personen, die echt niet in staat zijn de leges te betalen, ongewild worden geconfronteerd met een sobere huwelijksvoltrekking. Wanneer u aan kunt tonen dat u een gezamenlijk inkomen heeft dat minder of gelijk is aan het dan geldende bijstandsniveau geldt de versobering van uiterlijke vorm niet. Gemeentehuis U kunt er ook voor kiezen om te trouwen in de raadzaal van het gerestaureerde gemeentehuis. In de raadzaal zijn 65 zitplaatsen en er is ruimschoots parkeergelegenheid. Er worden maximaal 100 personen toegelaten in de raadzaal. Op de eerste verdieping van het gerestaureerde gemeentehuis bevindt zich de oude burgemeesterskamer en de oude raadzaal. Indien gewenst kan ook hier een huwelijk worden voltrokken. Met name voor kleinere gezelschappen zijn deze ruimtes geschikt.

20 Er zijn 12 zitplaatsen in de oude burgemeesterskamer en 24 zitplaatsen in de oude raadzaal. De oude raadszaal biedt ruimte aan 45 personen. Er is geen lift aanwezig in het gebouw. Een rolstoeltoegankelijke ingang bevindt zich aan de zijkant van het gebouw. We verzoeken u vriendelijk om niet met rijst of confetti te strooien in en om het gemeentehuis. De Marsumer molen De trouwzaal in de Marsumer molen bevindt zich op de eerste verdieping en heeft 24 zitplaatsen. De trouwzaal is alleen per trap bereikbaar. De molen is niet verwarmd en dat betekent dat er alleen in de maanden mei tot en met september kan worden getrouwd. Een toilet bevindt zich in het naastgelegen complex van de tennisbaan. Bij de molen is parkeerruimte voor maximaal 3 auto's. In de omgeving, aan het begin van het pad naar de molen, is voldoende parkeerruimte beschikbaar. De molen is een rookvrije ruimte. Wilt u de molen bezichtigen dan kunt u dit kenbaar maken bij de afdeling burgerzaken. Eigen keuze locatie Het grondgebied van de gehele gemeente is aangewezen als huis der gemeente. Dit betekent dat er op iedere locatie in de gemeente Menameradiel getrouwd kan worden mits het voldoet aan de vastgestelde criteria. Er moet sprake zijn van een gebouw en de openbaarheid moet zijn gewaarborgd. De trouwlocatie mag niet in strijd zijn met de openbare orde, brandveiligheid en goede zeden. Trouwen in een particuliere woning of kerkje behoren tot de mogelijkheden. Trouwen in bijvoorbeeld een luchtballon is in de gemeente niet mogelijk.

21 Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de afdeling burgerzaken. Voor de kosten van het voltrekken van een huwelijk of partnerschapsregistratie verwijzen wij u naar de bijlage in deze brochure of naar onze website

22 3. Voltrekking In dit hoofdstuk vindt u informatie over de huwelijksvoltrekking en de registratie van het partnerschap. Huwelijks- of registratieplechtigheid In totaal wordt de trouwzaal 60 minuten voor u gereserveerd. De plechtigheid zelf duurt ongeveer 30 à 45 minuten. Het is gebruikelijk dat de familie, vrienden en kennissen van het paar zich bij aankomst aan beide zijden van het bordes opstellen voor het vormen van een erehaag. De bode regisseert dit. Vervolgens stapt het paar uit de trouwauto en begeeft zich door deze erehaag naar binnen. Het paar wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand ontvangen. De bode begeleidt de familie, vrienden en belangstellenden naar de trouwzaal. Zodra iedereen op zijn plaats zit, haalt de bode het paar op en kan de plechtigheid beginnen. Het is mogelijk om hierbij zelfgekozen muziek te gebruiken. Van het huwelijk of de registratie wordt een akte opgemaakt. Deze wordt tijdens de plechtigheid ondertekend door de partners, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ambtenaar van de burgerlijke stand biedt u namens de gemeente Menameradiel een vertaling in het Fries van de officiële huwelijks-/partnerschapsregistratie akte aan. Deze vertaling heeft geen officiële status.

23 De ambtenaar van de burgerlijke stand houdt een toespraak tijdens de plechtigheid. Tijdens het huisbezoek zal de ambtenaar van de burgerlijke stand informeren naar uw wensen met betrekking tot de toespraak en de plechtigheid. Ringen wisselen Het is mogelijk tijdens de plechtigheid de trouwringen te wisselen. De wijze waarop bepaalt u samen met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij het binnenkomen in de trouwzaal kunnen de ringen aan de bode of de ambtenaar van de burgerlijke stand worden overhandigd. Er is een speciaal ringkussentje waarop de ringen kunnen worden bevestigd. Aan de inhoud van dit boekje kunnen geen rechten worden ontleend. Voor informatie over uw persoonlijke situatie kunt u contact opnemen met de afdeling burgerzaken van uw ondertrouwgemeente.

Huwelijk. Geregistreerd partnerschap

Huwelijk. Geregistreerd partnerschap Huwelijk Geregistreerd partnerschap Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Huwelijk en geregistreerd partnerschap - verschil tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap - rechten en plichten 2. In ondertrouw gaan

Nadere informatie

Trouwen in de gemeente het Bildt

Trouwen in de gemeente het Bildt Trouwen in de gemeente het Bildt 2 Inhoudsopgave Pag. U wilt graag trouwen of uw partnerschap registreren in de gemeente het Bildt? Dat kan! - Contactgegevens Huwelijk en geregistreerd partnerschap - De

Nadere informatie

INFO. Ondertrouw Huwelijksvoltrekking en Partnerschapsregistratie

INFO. Ondertrouw Huwelijksvoltrekking en Partnerschapsregistratie INFO Ondertrouw Huwelijksvoltrekking en Partnerschapsregistratie 2014 Begrippenlijst Gemeenschap van goederen Vanaf het ogenblik van de huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie bestaat tussen de echtgenoten/partners

Nadere informatie

Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie

Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie 1 Ja, ik wil... Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen of uw partnerschap registreren. Dan moet u een hoop regelen. Waar wilt u elkaar het ja-woord geven? Wanneer?

Nadere informatie

Huwelijk / geregistreerd partnerschap gemeente Oostflakkee

Huwelijk / geregistreerd partnerschap gemeente Oostflakkee Huwelijk / geregistreerd partnerschap gemeente Oostflakkee Trouwen / geregistreerd partnerschap in de gemeente Oostflakkee Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn samenlevingsvormen die tot

Nadere informatie

Voor ondertrouw of aangifte partnerschapregistratie

Voor ondertrouw of aangifte partnerschapregistratie FO IN Voor ondertrouw of aangifte partnerschapregistratie 2015 Begrippenlijst Gemeenschap van goederen Vanaf het ogenblik van de huwelijksvoltrekking/partnerschapsregistratie bestaat tussen de echtgenoten/partners

Nadere informatie

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Huwelijk en geregistreerd partnerschap Huwelijk en geregistreerd partnerschap U hebt trouwplannen of wilt uw partnerschap officieel laten registreren. Daar feliciteren wij u van harte mee. In deze folder leest u hoe u aangifte doet, welke trouwlocaties

Nadere informatie

Informatie over ondertrouw Huwelijksvoltrekking en partnerschapsregistratie GEMEENTE PEKELA

Informatie over ondertrouw Huwelijksvoltrekking en partnerschapsregistratie GEMEENTE PEKELA Informatie over ondertrouw Huwelijksvoltrekking en partnerschapsregistratie GEMEENTE PEKELA De afdeling Burgerzaken is geopend van: Albatrosgebouw Met ingang van 4 februari 2013 werken wij ook op afspraak.

Nadere informatie

Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie

Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie 1 2 Ja, ik wil... Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen. Dan moet u heel wat regelen. Waar wilt u elkaar het ja-woord geven? Wanneer? Heeft u bij de gemeente

Nadere informatie

TROUWEN PARTNERSCHAPSREGISTRATIE IN GEMEENTE REUSEL DE MIERDEN

TROUWEN PARTNERSCHAPSREGISTRATIE IN GEMEENTE REUSEL DE MIERDEN TROUWEN PARTNERSCHAPSREGISTRATIE IN GEMEENTE REUSEL DE MIERDEN TROUWEN IN GEMEENTE REUSEL-DE MIERDEN Wanneer u de beslissing hebt genomen om te gaan trouwen, gaat u allerlei zaken regelen. Met deze informatie

Nadere informatie

Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie

Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie Ja, ik wil! Huwelijk en partnerschapsregistratie 1 2 Ja, ik wil... Gefeliciteerd! U wilt gaan trouwen. Dan moet u een hoop regelen. Waar wilt u elkaar het ja-woord geven? Wanneer? Heeft u al huwelijksaangifte

Nadere informatie

Trouwen in de gemeente het Bildt

Trouwen in de gemeente het Bildt Trouwen in de gemeente het Bildt Inhoudsopgave Pag. U wilt graag trouwen of uw partnerschap registreren in de gemeente het Bildt? Dat kan! - Contactgegevens Huwelijk en geregistreerd partnerschap - De

Nadere informatie

Trouwen in Aalten. Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten.

Trouwen in Aalten. Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten. Trouwen in Aalten Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten. 2 Namens het gemeentebestuur feliciteer ik u van harte met uw voornemen om te gaan trouwen

Nadere informatie

Voor ondertrouw of aangifte partnerschapregistratie

Voor ondertrouw of aangifte partnerschapregistratie IN FO Voor ondertrouw of aangifte partnerschapregistratie Aangifte ondertrouw of geregistreerd partnerschap Belangrijk om te weten als u bij de gemeente uw aangifte doet Wat dient u mee te nemen? - legitimatiebewijs

Nadere informatie

Trouwen in Aalten. Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten.

Trouwen in Aalten. Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten. Trouwen in Aalten Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten. 2 Trouwen in Aalten 3 Namens het gemeentebestuur feliciteer ik u van harte met uw voornemen

Nadere informatie

Trouwen. en geregistreerd partnerschap

Trouwen. en geregistreerd partnerschap Trouwen en geregistreerd partnerschap U gaat trouwen. Prachtig! Trouwen in Hoogeveen kan in de trouwzaal van ons fraaie raadhuis, maar ook op andere plaatsen. In deze brochure leest u alles over trouwen,

Nadere informatie

Trouwen in Harderwijk. Voor een onvergetelijke dag!

Trouwen in Harderwijk. Voor een onvergetelijke dag! Trouwen in Harderwijk Voor een onvergetelijke dag! Trouwen in Harderwijk Veelzijdige stad Water, natuur en cultuur Menselijk karakter Heeft u trouwplannen of plannen om uw partnerschap te laten registreren?

Nadere informatie

Trouwen in Aalten Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten.

Trouwen in Aalten Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten. Trouwen in Aalten Informatie over het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap in de gemeente Aalten. 2 Namens het gemeentebestuur feliciteer ik u van harte met uw voornemen om te gaan trouwen

Nadere informatie

Versie 26-01-2016 HUWELIJK / GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Versie 26-01-2016 HUWELIJK / GEREGISTREERD PARTNERSCHAP Versie 26-01-2016 HUWELIJK / GEREGISTREERD PARTNERSCHAP INHOUDSOPGAVE Trouwen/Partnerschapsregistratie in Etten-Leur 2 De melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap en de daarbij te overleggen

Nadere informatie

Trouwen in Putten Tijdstippen

Trouwen in Putten Tijdstippen Trouwen in Putten 2 Trouwen in Putten U wilt gaan trouwen in de gemeente Putten. Dat kan in de smaakvol ingerichte trouwzaal van het gemeentehuis of op één van de volgende locaties: Waar in deze folder

Nadere informatie

Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Uw verzoek wordt behandeld door het Klantcontactcentrum. Zijn de gegevens volledig en correct, dan ontvangt u zo snel mogelijk hiervan een bevestiging.

Nadere informatie

TROUWEN in onze gemeente

TROUWEN in onze gemeente TROUWEN in onze gemeente Jullie trouwdag moet één van de mooiste dagen van jullie leven worden. Wij begrijpen dat en willen graag ons steentje bijdragen aan jullie dag. Trouwen in de gemeente Bunschoten

Nadere informatie

Naamgebruik Huwelijkse voorwaarden Het ja-woord

Naamgebruik Huwelijkse voorwaarden Het ja-woord 2016 In deze folder vindt u praktische informatie over de zaken die u moet regelen, over de huwelijksvoltrekking en over de mogelijkheden om daar persoonlijke invulling aan te geven. Geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD HUWELIJK / PARTNERSCHAP

INFORMATIEBLAD HUWELIJK / PARTNERSCHAP INFORMATIEBLAD HUWELIJK / PARTNERSCHAP Iedereen vanaf 18 jaar, die aan de wettelijke voorwaarden voldoet, kan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in de gemeente Oud-Beijerland, ongeacht zijn/haar

Nadere informatie

Aangifte ondertrouw. 1. Persoonsgegevens. Ondergetekenden Echtgenoot of partner A Echtgenoot of partner B

Aangifte ondertrouw. 1. Persoonsgegevens. Ondergetekenden Echtgenoot of partner A Echtgenoot of partner B Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Schijndel t.a.v. de afdeling Publiekszaken/Cluster Burgerzaken Postbus 5 5480 AA Schijndel Aangifte ondertrouw Voorwaarden voor het doen van schriftelijke

Nadere informatie

de gemeente Tholen feliciteert u trouwen of met uw plannen voor uw In deze brochure hebben wij een aantal

de gemeente Tholen feliciteert u trouwen of met uw plannen voor uw In deze brochure hebben wij een aantal Ja, Tholen Sint-Maartensdijk Sint-Annaland Oud-Vossemeer Sint Philipsland Stavenisse Scherpenisse Poortvliet de gemeente Tholen feliciteert u van harte met uw voornemen te gaan trouwen of met uw plannen

Nadere informatie

Het ja-woord. Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Wanneer kunnen jullie trouwen

Het ja-woord. Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Wanneer kunnen jullie trouwen Trouwen in Putten 2 Het ja-woord Jullie willen de liefde voor elkaar bezegelen door elkaar het ja-woord te geven en hebben besloten te trouwen. Van harte proficiat! Een huwelijk sluiten is een belangrijke

Nadere informatie

Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht

Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht Melding voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht Uw verzoek wordt behandeld door het Klantcontactcentrum. Zijn de gegevens volledig en correct, dan ontvangt u zo snel mogelijk

Nadere informatie

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE Gemeentehuis Afdeling Dienstverlening Karel de Grotestraat 30 Telefoonnummer: 0343-595595 3962 CL Wijk bij Duurstede Algemeen tel.nr.: 0343-595595 IBANrekeningnummer: NL72INGB0003377913

Nadere informatie

Huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap in de gemeente Landerd

Huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap in de gemeente Landerd Huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap in de gemeente Landerd BIJLAGE I - GETUIGENFORMULIER BIJLAGE II - FORMULIER SPEECH BABS BIJLAGE III - ANDERE TROUWLOCATIE BIJLAGE IV - FOTOVOORBEELDEN

Nadere informatie

Het bruidspaar moet zelf zorgen voor minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen.

Het bruidspaar moet zelf zorgen voor minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen. Huwelijk & geregistreerd partnerschap Trouwen in Peel en Maas Trouwen is voor iedereen een speciale gebeurtenis. Voordat u voor de trouwambtenaar (of ambtenaar van de burgerlijke stand) staat om elkaar

Nadere informatie

Trouwen. en geregistreerd partnerschap

Trouwen. en geregistreerd partnerschap Trouwen en geregistreerd partnerschap U gaat trouwen. Gefeliciteerd! Trouwen in Hoogeveen kan in de trouwzaal van ons fraaie raadhuis, maar ook op andere plaatsen in de gemeente. In deze brochure leest

Nadere informatie

Het geregistreerd partnerschap is net als het huwelijk een wettelijk geregelde en erkende samenlevingsvorm.

Het geregistreerd partnerschap is net als het huwelijk een wettelijk geregelde en erkende samenlevingsvorm. Informatie over partnerschapsregistratie. Het geregistreerd partnerschap is net als het huwelijk een wettelijk geregelde en erkende samenlevingsvorm. U kunt uw verbintenis formeel maken op een manier die

Nadere informatie

HUWELIJK / PARTNERSCHAP

HUWELIJK / PARTNERSCHAP HUWELIJK / PARTNERSCHAP KOSTENLOOS/ ANDERE GEMEENTE VAN: EN: HUWELIJKSAANGIFTE: OM UUR HUWELIJK : OM UUR AMBTENAAR VAN DE BURGERLIJKE STAND: Echtgenoot/partner 1 Echtgenoot/partner 2 Geboorteplaats Geboorteland

Nadere informatie

Het ja-woord. Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Wanneer kunnen jullie trouwen

Het ja-woord. Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Wanneer kunnen jullie trouwen Trouwen in Putten 2 Het ja-woord Jullie willen de liefde voor elkaar bezegelen door elkaar het ja-woord te geven en hebben besloten te trouwen. Van harte proficiat! Een huwelijk sluiten is een belangrijke

Nadere informatie

Trouwen en partnerschapsregistratie. in de gemeente Alphen aan den Rijn

Trouwen en partnerschapsregistratie. in de gemeente Alphen aan den Rijn Trouwen en partnerschapsregistratie in de gemeente Alphen aan den Rijn 2 Inhoudsopgave: pagina Ja, ik wil 3 Wat zijn de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en huwelijk 4 Trouwen: de voorbereiding

Nadere informatie

Uw brief Uw kenmerk Ons kenmerk Datum. Bijlage(n) Doorkiesnummer Behandeld door Zaaknummer Burgerzaken

Uw brief Uw kenmerk Ons kenmerk Datum. Bijlage(n) Doorkiesnummer Behandeld door Zaaknummer Burgerzaken Sector Klantcontactcentrum Postadres: Gemeente Almelo Burgerzaken Postbus 5100 7600 GC Almelo Bezoekadres: Stadhuisplein 1 7607 EK Almelo telefoon: (0546) 54 11 11 e-mail: gemeente@almelo.nl internet:

Nadere informatie

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Huwelijk of geregistreerd partnerschap Huwelijk of geregistreerd partnerschap In deze brochure vindt u informatie over het trouwen en het sluiten van een geregistreerd partnerschap in de gemeente Leek. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder

Nadere informatie

Trouwen in de gemeente Vlagtwedde. op één na. Vlagtwedde, de mooiste gemeente.

Trouwen in de gemeente Vlagtwedde. op één na. Vlagtwedde, de mooiste gemeente. Trouwen in de gemeente Vlagtwedde www.vlagtwedde.nl op één na } Vlagtwedde, de mooiste gemeente. U wilt graag trouwen of uw partnerschap registeren in de gemeente Vlagtwedde? Dat kan! In deze brochure

Nadere informatie

OPENINGSTIJDEN. Let op: u kunt alleen op afspraak terecht!

OPENINGSTIJDEN. Let op: u kunt alleen op afspraak terecht! 9 1 OPENINGSTIJDEN Wilt u meer informatie over trouwen of geregistreerd partnerschap? Dan kunt u terecht bij de afdeling Backoffice van het Domein Publiek. Hieronder kunt u alle contactinformatie terugvinden.

Nadere informatie

Trouwen in Helmond. Wij doen er alles aan om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken! Trouwen in Helmond

Trouwen in Helmond. Wij doen er alles aan om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken! Trouwen in Helmond Wij doen er alles aan om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken! Wanneer u de beslissing hebt genomen om te gaan trouwen, gaat u allerlei zaken regelen. Met deze informatie brengen wij u op de

Nadere informatie

Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen

Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen Wilt u uw relatie met uw partner officieel vastleggen? Dan hebt u daarvoor drie mogelijkheden: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

Nadere informatie

Daarnaast kunt u ook een verzoek indienen om op een eigen locatie te trouwen.

Daarnaast kunt u ook een verzoek indienen om op een eigen locatie te trouwen. - Ei pre ffilil Informatie voor iedereen die van plan is te gaan trouwen Voordat u voor de trouwambtenaar staat om elkaar het ja-woord te geven, moeten heel wat zaken geregeld worden, ook bij de gemeente.

Nadere informatie

Ondertrouw en trouwen in Gulpen-Wittem

Ondertrouw en trouwen in Gulpen-Wittem Postbus 56 6270 AB Gulpen Willem Vliegenstraat 12 6271 DA Gulpen T 043-880 06 00 F 043-880 06 01 info@gulpen-wittem.nl www.gulpen-wittem.nl Ondertrouw en trouwen in Gulpen-Wittem Deze informatiebrochure

Nadere informatie

Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis

Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis 2 Inhoudsopgave Voorwoord p.5 Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap p. 7 Afspraak maken p. 7 Wat houdt melding in? p. 7 Wat dient u

Nadere informatie

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Huwelijk of geregistreerd partnerschap Huwelijk of geregistreerd partnerschap In deze brochure vindt u informatie over het trouwen en het sluiten van een geregistreerd partnerschap in de gemeente Leek. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder

Nadere informatie

Trouwen in Harderwijk. Voor een onvergetelijke dag!

Trouwen in Harderwijk. Voor een onvergetelijke dag! Trouwen in Harderwijk Voor een onvergetelijke dag! Trouwen in Harderwijk Veelzijdige stad Water, natuur en cultuur Menselijk karakter Heeft u trouwplannen of plannen om uw partnerschap te laten registreren?

Nadere informatie

Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis

Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis 2 Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis Inhoudsopgave Voorwoord 05 Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap 07 Afspraak maken

Nadere informatie

Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis

Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis 2 Trouwen en Partnerregistratie in de gemeente Sluis Inhoudsopgave Voorwoord 05 Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap 07 Afspraak maken

Nadere informatie

HUWELIJK / PARTNERSCHAP

HUWELIJK / PARTNERSCHAP HUWELIJK / PARTNERSCHAP VAN: EN: HUWELIJKSAANGIFTE: OM UUR HUWELIJK : OM UUR AMBTENAAR VAN DE BURGERLIJKE STAND: Echtgenoot/partner 1 Echtgenoot/partner 2 Geboorteplaats Geboorteland Adres Woonplaats Nationaliteit(en)

Nadere informatie

Het huwelijk van twee mannen of twee vrouwen

Het huwelijk van twee mannen of twee vrouwen Justitie maakt rechten en plichten duidelijk Het leven kent vele gebeurtenissen met juridische gevolgen. Justitie is verantwoordelijk voor de wetten die uw familie- en gezinsaangelegenheden regelen. Zo

Nadere informatie

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Mailen naar: info@meierijstad.nl Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Wilt u gaan trouwen of uw partnerschap laten registreren? Vul dan eerst samen deze verklaring voorgenomen huwelijk

Nadere informatie

Trouwambtenaar Anneke Bouma-Scheer

Trouwambtenaar Anneke Bouma-Scheer Trouwambtenaar Anneke Bouma-Scheer Jullie huwelijk of een geregistreerd partnerschap is de dag waar je enorm naar uit kunt kijken. Het is een belangrijk moment in het leven: de liefde vastleggen. De mooiste

Nadere informatie

Trouwen in Helmond. Wij doen er alles aan om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken! Trouwen in Helmond

Trouwen in Helmond. Wij doen er alles aan om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken! Trouwen in Helmond Wij doen er alles aan om van uw trouwdag een onvergetelijke dag te maken! Wanneer u de beslissing hebt genomen om te gaan trouwen, gaat u allerlei zaken regelen. Met deze informatie brengen wij u op de

Nadere informatie

Om ervoor te zorgen dat de persoon uw huwelijk of partnerschap kan sluiten, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan.

Om ervoor te zorgen dat de persoon uw huwelijk of partnerschap kan sluiten, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan. G!!Sgen Retouradres: Postbus 30026, 9700 RM Groningen Burgerzaken Bezoekadres Kreupelstraat 1 Postadres Postbus 30026 9700 RM Groningen Telefoon 14050 E-mailadres info@groningen.nl Website gemeente.groningen.nl

Nadere informatie

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap Vóór 2018 Als u niet bij een notaris regelt dat u onder huwelijkse voorwaarden wilt trouwen, geldt automatisch dat u trouwt in gemeenschap van goederen. Hoofdregel is dan dat bij scheiding beide partijen

Nadere informatie

Trouwen in Harderwijk. Voor een onvergetelijke dag!

Trouwen in Harderwijk. Voor een onvergetelijke dag! Trouwen in Harderwijk Voor een onvergetelijke dag! Trouwen in Harderwijk Veelzijdige stad Water, natuur en cultuur Menselijk karakter Redactie en ontwerp Gemeente Harderwijk Met dank aan de bruidsparen

Nadere informatie

Huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap in de gemeente Landerd

Huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap in de gemeente Landerd Huwelijksaangifte of aangifte van geregistreerd partnerschap in de gemeente Landerd BIJLAGE I - GETUIGENFORMULIER BIJLAGE II - FORMULIER SPEECH BABS BIJLAGE III - ANDERE TROUWLOCATIE Huwelijksvoltrekking

Nadere informatie

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht Mailen naar: info@meierijstad.nl Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht Wilt u gaan trouwen of uw partnerschap laten registreren? Vul dan eerst samen deze verklaring

Nadere informatie

GEGEVENSSTAAT HUWELIJK / GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

GEGEVENSSTAAT HUWELIJK / GEREGISTREERD PARTNERSCHAP Wanneer dit formulier invullen? Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan in de gemeente Lansingerland of in een andere gemeente. Overige informatie Meer informatie over trouwen

Nadere informatie

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT SAMENLEVINGSVORMEN SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT Algemeen De gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap worden in de wet uitgebreid geregeld. Andere samenwonenden worden door

Nadere informatie

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht Het ingevulde formulier stuurt u via email naar: info@meierijstad.nl Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap en verblijfsrecht Wilt u gaan trouwen of uw partnerschap laten registreren?

Nadere informatie

Trouwen in Putten. Trouwlocaties. Trouwen op locatie. Tijdstippen

Trouwen in Putten. Trouwlocaties. Trouwen op locatie. Tijdstippen Trouwen in Putten 2 Trouwen in Putten Waar in deze folder trouwen of huwelijk staat, kunt u ook lezen geregistreerd partnerschap. De procedures hiervoor zijn gelijk. U wilt gaan trouwen in de gemeente

Nadere informatie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie De keuze van de achternaam Burgerlijk Wetboek Boek 1, Personen- en familierecht Titel 2 Het recht op de naam Artikel 5 1. Indien een kind alleen in familierechtelijke betrekking

Nadere informatie

Melding voorgenomen huwelijk/ geregistreerd partnerschap (kort)

Melding voorgenomen huwelijk/ geregistreerd partnerschap (kort) Melding voorgenomen huwelijk/ geregistreerd partnerschap (kort) Dit formulier opsturen naar: Gemeente Heerlen Afdeling Publiekszaken Postbus 1 6400 AA Heerlen 14 045 +31(0)45 560 50 40 www.heerlen.nl Pagina

Nadere informatie

TROUWAMBTENAREN. Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor.

TROUWAMBTENAREN. Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor. TROUWAMBTENAREN Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor. Laatst gewijzigd: 18 april 2016 Marloes Borggreve - Lucassen Telefoonnummer : 06-36 14 06 75 : marloes.borggreve@gmail.com

Nadere informatie

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Het ingevulde formulier stuurt u via email naar: info@meierijstad.nl Verklaring voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap Wilt u gaan trouwen of uw partnerschap laten registreren? Vul dan eerst

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 60429. Reglement Burgerlijke Stand IJsselstein 2014

GEMEENTEBLAD. Nr. 60429. Reglement Burgerlijke Stand IJsselstein 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente IJsselstein. Nr. 60429 29 oktober 2014 Reglement Burgerlijke Stand IJsselstein 2014 Reglement met bepalingen over ambtenaren van de burgerlijke stand, de buitengewone

Nadere informatie

Protocol voor huwelijken op locatie in de gemeente Sint Anthonis.

Protocol voor huwelijken op locatie in de gemeente Sint Anthonis. Protocol voor huwelijken op locatie in de gemeente Sint Anthonis. Trouwen buiten het gemeentehuis Sinds kort biedt de gemeente Sint Anthonis aan partners die hun huwelijk of partnerschapsregistratie willen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Heumen besluit vast te stellen:

Het college van burgemeester en wethouders van Heumen besluit vast te stellen: Beleidsregels trouwen gemeente Heumen In deze beleidsregels zijn de criteria opgenomen om een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand naar keuze te kunnen benoemen, welke voorwaarden gelden om

Nadere informatie

Trouwen en partnerschapsregistratie. in de gemeente Alphen aan den Rijn

Trouwen en partnerschapsregistratie. in de gemeente Alphen aan den Rijn Trouwen en partnerschapsregistratie in de gemeente Alphen aan den Rijn versie: 24 november 2017 2 Inhoudsopgave: pagina Ja, ik wil 3 Wat zijn de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en huwelijk

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Inhoudsopgave Deze brochure 2 Naamskeuze voor kinderen door de ouders 3 Kiezen van de voornaam 3 Kiezen van de achternaam 3 Wie krijgt in Nederland met naamskeuze te maken 3

Nadere informatie

Reglement burgerlijke stand gemeente Twenterand 2018

Reglement burgerlijke stand gemeente Twenterand 2018 CVDR Officiële uitgave van Twenterand. Nr. CVDR612125_1 9 augustus 2018 Reglement burgerlijke stand gemeente Twenterand 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand; Gelet

Nadere informatie

Trouwen en Partnerschap

Trouwen en Partnerschap Trouwen en Partnerschap De mooiste dag in uw leven Een huwelijk sluiten of partnerschap registreren is een belangrijke gebeurtenis in het leven van mensen. Ook in de gemeente Zaltbommel zijn er velen die

Nadere informatie

De Vughtse trouwambtenaren stellen zich voor.

De Vughtse trouwambtenaren stellen zich voor. De Vughtse trouwambtenaren stellen zich voor. Kies je ervoor om in Vught te trouwen? Dan kun je rekenen op een ervaren trouwambtenaar die bij jullie past. De Vughtse Babsen (Buitengewoon Ambtenaar van

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Brochure trouwen of geregistreerd partnerschap in Korendijk

Brochure trouwen of geregistreerd partnerschap in Korendijk GEMEENTE KORENDIJK Brochure trouwen of geregistreerd partnerschap in Korendijk In deze brochure leest u meer informatie over onze trouwlocaties, de trouwambtenaar, de trouwboekjes en de tarieven. De brochure

Nadere informatie

Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap

Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Aanstaande partner 1 BSN (indien bekend) 1 Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 Geboortedatum 4 Geboorteplaats, - land 5 Nationaliteit(en) 7 6 Burgerlijke

Nadere informatie

Bij de huwelijksvoltrekking moeten tenminste twee en mogen maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn.

Bij de huwelijksvoltrekking moeten tenminste twee en mogen maximaal vier meerderjarige getuigen aanwezig zijn. 2017 In deze folder vindt u praktische informatie over de zaken die u moet regelen, over de huwelijksvoltrekking en over de mogelijkheden om daar persoonlijke invulling aan te geven. Geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

REGLEMENT BURGERLIJKE STAND 2016 GEMEENTE ALMELO

REGLEMENT BURGERLIJKE STAND 2016 GEMEENTE ALMELO GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 14194 9 februari 2016 REGLEMENT BURGERLIJKE STAND 2016 GEMEENTE ALMELO HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat Per 1 januari 1995

Nadere informatie

Formulier Gegevensstaat huwelijk /geregistreerd partnerschap

Formulier Gegevensstaat huwelijk /geregistreerd partnerschap Formulier Gegevensstaat huwelijk /geregistreerd partnerschap Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dient u dit formulier vooraf in te vullen. Aan de hand van de gegevensstaat

Nadere informatie

De keuze van de achternaam

De keuze van de achternaam De keuze van de achternaam Ieder mens heeft een voornaam en een achternaam. Die krijgen we bij de geboorte, meestal van onze ouders. Namen zijn belangrijk. In het dagelijks leven zorgt de naam voor onderscheid

Nadere informatie

Huwelijksinformatieboekje. Alles wat u moet weten over trouwen in de gemeente Nunspeet

Huwelijksinformatieboekje. Alles wat u moet weten over trouwen in de gemeente Nunspeet Huwelijksinformatieboekje Alles wat u moet weten over trouwen in de gemeente Nunspeet Trouwen in Nunspeet Nunspeet is een mooie gemeente. Om te wonen, te werken, te recreëren... maar ook zeker om te trouwen.

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk

Melding van voorgenomen huwelijk Melding van voorgenomen huwelijk Aanstaande echtgenoot 1: BSN (indien bekend) 1 Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 Geboortedatum 4 Geboorteplaats, -land 5 Adres, postcode en woonplaats 6 Nationaliteit(en)

Nadere informatie

U bezit de Nederlandse nationaliteit; of u bent een gemeenschapsonderdaan; of u heeft een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd.

U bezit de Nederlandse nationaliteit; of u bent een gemeenschapsonderdaan; of u heeft een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd. U bezit de Nederlandse nationaliteit; of u bent een gemeenschapsonderdaan; of u heeft een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd. Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

informatiebrochure 1

informatiebrochure 1 informatiebrochure 1 Inhoud DE HUWELIJKSAANGIFTE 6 GETUIGEN EN GENODIGDEN 7 TIJDSTIPPEN EN TARIEVEN 7 HUWELIJKSCONTRACT 8 ADRESWIJZIGING 8 MEERDERJARIGHEID 8 ANNEX 1: BUITENLANDSE AKTES EN ATTESTEN 9 ANNEX

Nadere informatie

Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap

Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Aanstaande partner 1: BSN (indien bekend) 1 Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 Geboortedatum 4 Geboorteplaats, -land 5 Adres, postcode en woonplaats 6 Nationaliteit(en)

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Reglement Burgerlijke Stand Velsen 2019

GEMEENTEBLAD. Nr Reglement Burgerlijke Stand Velsen 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Velsen Nr. 129587 24 mei 2019 Reglement Burgerlijke Stand Velsen 2019 Reglement met bepalingen over ambtenaren van de burgerlijke stand, de buitengewone ambtenaren

Nadere informatie

Trouwen en partnerschapsregistratie. in de gemeente Alphen aan den Rijn

Trouwen en partnerschapsregistratie. in de gemeente Alphen aan den Rijn Trouwen en partnerschapsregistratie in de gemeente Alphen aan den Rijn versie: augustus 2016 2 Inhoudsopgave: pagina Ja, ik wil 3 Wat zijn de verschillen tussen geregistreerd partnerschap en huwelijk 4

Nadere informatie

Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Gemeente Maasdriel

Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Gemeente Maasdriel Melding van voorgenomen geregistreerd partnerschap Gemeente Maasdriel Aanstaande partner 1 BSN (indien bekend) 1 Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 4 Geboorteplaats, -land 5, postcode en woonplaats 6 Nationaliteit(en)

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap*

Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap* Melding van voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap* Aanstaande echtgeno(o)t(e)/ partner 1: BSN (indien bekend) 1 Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 Geboortedatum 4 Geboorteplaats, -land 5 Adres,

Nadere informatie

Melding van voorgenomen huwelijk

Melding van voorgenomen huwelijk Melding van voorgenomen huwelijk Aanstaande echtgeno(o)t(e) 1 BSN (indien bekend) 1 Geslachtsnaam 2 Voorna(a)m(en) 3 Geboortedatum 4 Geboorteplaats, - land 5 Adres, postcode en 6 woonplaats Nationaliteit(en)

Nadere informatie

Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid)

Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid) Melding van uw voorgenomen huwelijk (uitgebreid) Dit formulier kunt u gebruiken indien: u niet de Nederlandse nationaliteit bezit; u geen gemeenschapsonderdaan bent; u niet over een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Informatiefolder. Trouwen en Partnerschap

Informatiefolder. Trouwen en Partnerschap Informatiefolder Trouwen en Partnerschap Gefeliciteerd! U of uw partner heeft het aanzoek geaccepteerd of u heeft samen besloten deze belangrijke stap in uw leven te zetten. U staat dan nu voor een aantal

Nadere informatie

Trouwen in Sittard-Geleen

Trouwen in Sittard-Geleen Trouwen in Sittard-Geleen Ook met een minimuminkomen goed verzekerd! Trouwen, de mooiste dag uit uw leven! Om deze dag compleet te maken, kiest u bij de gemeente Sittard- Geleen zelf uw Buitengewoon Ambtenaar

Nadere informatie

Melding van een voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap* echtgenoot / partner 1. Aanstaande echtgenoot / partner 1* BSN 1.

Melding van een voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap* echtgenoot / partner 1. Aanstaande echtgenoot / partner 1* BSN 1. Deze melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat uit 5 bladen. U dient al deze bladen volledig in te vullen! Vervolgens dient u deze in te leveren / in te zenden naar de gemeente

Nadere informatie

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE

GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE GEMEENTE WIJK BIJ DUURSTEDE Gemeentehuis Afdeling Dienstverlening Karel de Grotestraat 30 Telefoonnummer: 0343-595595 3962 CL Wijk bij Duurstede Algemeen tel.nr.: 0343-595595 IBANrekeningnummer: NL72INGB0003377913

Nadere informatie

De Vughtse trouwambtenaren stellen zich voor.

De Vughtse trouwambtenaren stellen zich voor. De Vughtse trouwambtenaren stellen zich voor. Kies je ervoor om in Vught te trouwen? Dan kun je rekenen op een ervaren trouwambtenaar die bij jullie past. De Vughtse Babsen (Buitengewoon Ambtenaar van

Nadere informatie

Aanstaande echtgeno(o)t(e) 1 bekend) Geslachtsnaam 2. Voorna(a)m(en) 3. Geboortedatum 4. Nationaliteit(en) 7

Aanstaande echtgeno(o)t(e) 1 bekend) Geslachtsnaam 2. Voorna(a)m(en) 3. Geboortedatum 4. Nationaliteit(en) 7 Aanstaande echtgeno(o)t(e) 1 BSN (indien bekend) Geslachtsnaam 2 1 Voorna(a)m(en) 3 4 Geboorteplaats, - land 5 6 Nationaliteit(en) 7 Burgerlijke staat ongehuwd / geen geregistreerd partnerschap / gescheiden

Nadere informatie

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap Persoonlijke wensen en aanvullende gegevens: Wilt u onderstaande gegevens naar waarheid invullen en waar nodig de optie die op u van toepassing is omcirkelen? (Stuur het ingevulde formulier naar: postbus

Nadere informatie