Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door. gemeenteraad. 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht:"

Transcriptie

1 Van: Aan: Burgemeester en wethouders Gemeenteraad Datum: Onderwerp: Optimaliseren sturen op verbonden partijen door de gemeenteraad Notitie 1.Aanleiding In uw vergadering van 30 oktober 2014 heeft u ons college verzocht: Zeewolde E werk van de verbonden partijen te monitoren en te sturen, als vast onderdeel Uit de aan dit verzoek voorafgaande constateringen en overwegingen blijkt dat uw raad van mening is onvoldoende (democratische) invloed te hebben op het beleid en de daaraan gekoppelde gemeentelijke middelen voor taken die door een verbonden partij (Gemeenschappelijke Regeling) worden uitgevoerd. Die invloed wenst u te optimaliseren. De mogelijkheden daartoe komen hierna aan de orde. Wij stellen voor na een gedachtewisseling daarover met uw raad hierin keuzes te maken, deze vast te leggen en te borgen in de kader stellende functie van uw raad alsmede in de planning en control cyclus. NB: Omdat de onderhavige problematiek ook in Leusden/Amersfoort e.o. actueel is, is op een aantal onderdelen met toestemming gebruik gemaakt van de inhoud van aldaar geproduceerde documenten. Tevens is gebruik gemaakt van de Handreiking van de Vereniging van Griffiers, Grip op regionale Samenwerking van mei Aan de in deze notitie voorgelegde wijze van sturing en inzet van instrumenten heeft de griffier van uw raad een bijdrage geleverd. 2.Afbakening Deze notitie beperkt zich tot de gemeenschappelijke regelingen (hierna GR). Dat zijn voor de gemeente de belangrijkste verbonden partijen in beleidsmatige en financiële zin. De inhoud van de notitie kan echter ook doorgetrokken worden naar de werkwijze m.b.t. andere verbonden partijen zoals NV in de gemeente een belang in heeft (Nuon, Alliander, Vitens, HVC)

2 2/9 3. Vooraf 3.1.Democratische besluitvorming Het uitvoeren van een gemeentelijke taak samen met andere gemeenten betekent dat die samenwerkende gemeenten samen verantwoordelijk worden voor het beleid, de financiën en de controle op de realisatie van de taak die samen wordt uitgevoerd. In welke verhouding elk van de deelnemers verantwoordelijk is wordt in de regeling zelf opgenomen. Keerzijde van de nu gedeelde verantwoordelijkheid is dat deelnemende gemeenten het, bij voorkeur vooraf, eens moeten worden over het gewenste beleid en de financiën. Lukt dat niet dan vindt besluitvorming plaats op de wijze zoals in de regeling is opgenomen. Een besluit in afwijking van de zienswijze van een of meer van de deelnemende gemeenten behoort dan tot de mogelijkheden. Wie dat onoverkomelijk, c.q. aantasting van lokale autonomie, vindt moet niet met anderen samenwerken. 3.2.Vrijwillig of verplicht? In de meeste gevallen is het aangaan van samenwerking een eigen keuze welke (mede) wordt ingegeven door schaal van de gemeente in relatie tot de gewenste kwaliteit en continuïteit bij de uitvoering van de desbetreffende taken. Zelf doen kost dan eenvoudigweg meer of brengt een te groot risico met zich mee. Bij ons zijn de Sociale Dienst Veluwerand en Meerinzicht voorbeelden van vrijwillige samenwerking. In een aantal gevallen is een gemeente wettelijk verplicht taken samen met andere gemeenten uit te voeren. Bijvoorbeeld de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst (OFGV) zijn wettelijk verplichte samenwerkingen. De vraag óf er sprake is van samenwerking ligt dan niet voor. Wel blijft de raad uiteraard het beleid, de inrichting, werkwijze en financiën bepalen. Daarbij geldt wel de kanttekening dat de deelnemers gebonden zijn aan de democratisch genomen besluiten van het bestuur, ook als de zienswijze van de eigen gemeenteraad hiervan afwijkt.

3 3/9 4.Wettelijk kader In ons duale stelsel stelt de raad de kaders op en controleert het door het college uitgevoerde beleid. Dat geldt ook voor taken die via een verbonden partij (GR), samen met andere gemeenten wordt uitgevoerd. 4.1.Nieuwe GR De drie gemeentelijke bestuursorganen (gemeenteraad, college en de burgemeester) kunnen, voor zover ze zelf bevoegd zijn, een GR aangaan. Het college en de burgemeester hebben voor het aangaan van een GR toestemming nodig van. Deze mag die toestemming slechts weigeren bij strijd met het recht of het algemeen belang. 4.2.Algemeen en dagelijks bestuur van de GR V I G gemeente Zeewolde aan deelneemt zitten daarom collegeleden in het AB. In sommige gevallen hebben collegeleden zitting in het DB. Er hebben dus geen G. De sturing en controle door de raad vindt dus op dezelfde wijze plaats als wanneer de taak door het eigen college wordt uitgevoerd of wordt uitbesteed. 4.3.Toezicht en controle Het is een taak van het college zicht te houden op de taakuitvoering (doelbereik, prestaties, kosten, risicobeheersing) bij de verbonden partijen en hierop zo nodig bij te sturen. De gemeenteraad moet controleren of de verbonden partij de gemeentelijke taak conform de gestelde kaders uitvoert en of het college dit adequaat bewaakt en, zo nodig, bijstuurt. De gemeentelijke begroting en het gemeentelijke jaarverslag zijn hiervoor de geëigende middelen. De gemeenteraad kan niet rechtstreeks ingrijpen bij verbonden partijen. Omdat de democratische legitimiteit van alle raden tezamen afkomstig is, verdient het veelal de voorkeur om als fracties/raden gezamenlijk op te trekken. Het college vertegenwoordigt de gemeente. Daarbij zijn de mogelijkheden van sturing en controle sterk afhankelijk van de vorm, het aantal deelnemers en de afspraken zoals in de regeling zelf zijn opgenomen (zie 3.1) Toezicht op basis van risicoprofiel De keerzijde van het op afstand zetten van gemeentelijke taken in een verbonden partij is dat de gemeente gehouden is het toezicht hierop in te N H kan dus per verbonden partij verschillen. Het is daarom van belang een gemiddeld en laag, het niveau van toezicht kan worden gekoppeld. Bij een hoog risicoprofiel zou dan bijvoorbeeld tweemaal per jaar een volledige risicoanalyse kunnen worden uitgevoerd terwijl bij een laag risicoprofiel een jaarlijkse analyse van begroting en rekening volstaat.

4 4/9 5.Recente wijziging Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) In het algemeen zorgt de Wet Gemeenschappelijke regelingen voor een aantal democratische waarborgen. Zo heeft ieder individueel raadslid het recht op inlichtingen en kan altijd iemand ter verantwoording roepen. De raad heeft verder inspraak bij de begroting. Onlangs heeft de Wgr een belangrijke wijziging ondergaan waarmee (ook) tegemoet wordt gekomen aan de vooral door gemeenteraden geuite wensen om meer mogelijkheden en tijd te hebben voor sturing vooraf op beleid en middelen. Het is daarmee gemakkelijker geworden om op tijd te kunnen reageren op jaar- en begrotingsstukken. De belangrijkste zijn: -Beleidsmatige en financiële kaders dienen voor 15 april van het jaar voorafgaande aan het jaar waarvoor deze bestemd zijn te worden toegezonden; -De (voorlopige) jaarrekening dient voor 15 april van het volgende jaar beschikbaar te zijn; -De ontwerpbegroting dient acht weken (nu zes) voor vaststelling door het AB aan de deelnemers te worden aangeboden. Gevolg hiervan is dat het bestuur van een verbonden partij al in februari/maart met nieuwe beleidsmatige en financiële voorstellen aan de gang moet. Deze wetsaanpassingen maken het vooraf sturen op de verbonden partijen beter mogelijk. Afstemming met deelnemers blijft wel een belangrijke in te vullen randvoorwaarde. Een andere belangrijke wijziging betreft het expliciteren van de norm dat het DB van een GR niet de meerderheid mag uitmaken van het AB. In artikel 14, derde lid is dit vastgelegd. Dit artikel richt zich op zowel het aantal personen als op het eventueel vastgelegde stemgewicht. De achtergrond van deze bepaling is dat het AB reële controle moet kunnen uitoefenen op het DB.

5 5/9 6.Voorgestelde werkwijze (bestuurlijk) Gelet op het bovenstaande wordt een werkwijze voorgesteld op basis van de volgende uitgangspunten: 1. Informatie inwinnen over de werking van de gemeenschappelijke regeling 2. Beoordelen van deze informatie en ter verantwoording roepen college, indien nodig. 3. De raad kan sturen of ingrijpen door middel van het toepassen van een aantal instrumenten De gemeenteraad bepaalt vooraf wat hij met de GR wil bereiken (de doelen), wanneer hij tevreden is (indicatoren) en wat het mag kosten. Er dient sprake te zijn van meerjarige kaders. Van het bestuur van de GR wordt tijdige mogelijk is. Voor de gemeenteraad is informatie immers het allerbelangrijkst. Zonder informatie kan niet adequaat zijn rollen invullen. De drie uitgangspunten worden hieronder uitgewerkt Informatie inwinnen: Beleidsplannen en politiek relevante informatie Het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter van een GR kunnen niet ter verantwoording worden geroepen. De controle van de raad richt zich primair op het college van burgemeester en wethouders. Een wethouder of de burgemeester is immers vertegenwoordiger van de gemeente in het AB of DB van de GR. Het college is aanspreekbaar op de wijze waarop het stuurt op de gemeenschappelijke regeling en voor de wijze waarop het lid van het AB of DB heeft gehandeld. De raad kan dit lid ter verantwoording roepen over datgeen dit lid zelf heeft gedaan in het betreffende bestuur. Sturing vooraf is alleen maar mogelijk als vroegtijdig over relevante, volledige en juiste informatie beschikt. In geval het bestuur van een GR een wijziging in beleid en/of het budget noodzakelijk acht dient zij de gemeenteraad, via het college tijdig te informeren. Tijdig wil zeggen op een moment dat er redelijkerwijs nog te sturen valt maar tenminste binnen de onder punt 5. beschreven termijnen. Daarnaast zou ook afgesproken kunnen worden (het makkelijkst is dat bij het starten van de gemeenschappelijke regeling) dat andere vormen van structurele informatie worden verstrekt, zoals kwartaalrapportages of periodieke managementrapportages Beoordeling en Verantwoording: controle via de regulier planning- en control cyclus In de jaarrekening en begroting wordt alle relevante informatie (conform BBV G U informatie blijken de (verwachte) financiële resultaten en de ontwikkelingen in het afgelopen jaar c.q. het komende jaar. Indien de GR van mening is dat ander (nieuw) beleid en/of een hogere bijdragenoodzakelijk is dient een verzoek hiertoe vroegtijdig, d.w.z. tenminste met inachtneming van de in 5. genoemde termijnen, aan te leveren zodat dit bij de vaststelling van de gemeentelijke kadernota kan worden betrokken.

6 6/9 I G en jaarrekening voorgelegd. Het college zal een zienswijze voorbereiden, de raad stelt die vast Beoordelen en verantwoorden: Eenmaal per raadsperiode een evaluatierapport Bij het aangaan van een GR zijn afspraken gemaakt; de kaders. Het is aan om te controleren of de GR de taak conform de kaders uitvoert en of het college dit goed bewaakt. Daarom wordt de deelname aan elke GR periodiek, tenminste eenmaal per raadsperiode, geëvalueerd. Het bestuur van de GR dient zorg te dragen voor die evaluatie en deze, door tussenkomst van het college, de raad aan te bieden. Dit evaluatierapport kan besproken worden in de raad of een raadscommissies en dan kunnen de wensen van de raad worden geformuleerd. Indien de opmerkingen door meerdere deelnemers worden gedeeld kan dit leiden tot aanpassing van de gemeenschappelijke regeling Sturing De stap van bijsturing volgt op die van verantwoording. Indien de verantwoording daar aanleiding toe is kan de raad zijn mogelijkheden voor bijsturing inzetten. Belangrijk hierbij is dat hiervoor een meerderheid van/bij de deelnemers aan de GR gevonden moet worden. Voor het bijsturen van de samenwerking heeft de raad onder andere de volgende instrumenten: 1. Zienswijzenprocedure; ten aanzien van de begroting van een samenwerkingsverband kan de raad zienswijzen indienen. Dit instrument krijgt pas echt kracht wanneer de raad afstemt over de zienswijzen met andere deelnemers van de GR (zie 6.2.). 2. In de paragraaf verbonden partijen in de gemeentelijke begroting kan de raad financiële kaders per jaar per verbonden partij meegeven aan het college. 3. Indien de raad zelf niet bevoegd is kan hij via moties en politieke druk altijd proberen het college gebruik te laten maken van zijn bevoegdheden tot ingrijpen bij het samenwerkingsverband. 6.5 Instrumenten Er zijn verschillende mogelijkheden om (meer) grip te krijgen op de samenwerkingsverbanden. Cruciaal is dat de raad zelf initiatieven neemt om de benodigde of gewenste informatie boven tafel te krijgen. Het is dan ook aan te raden (op vaste momenten) over dit onderwerp te spreken. Met name het halen van informatie is een cruciale fase voor de raad. Want zonder informatie kan niet worden beoordeeld en gestuurd. 1. Informatievergaring: Vraag het college of de wethouder/burgemeester in het AB of DB op regelmatige basis om informatie met name over de inhoudelijke en financiële effecten van de samenwerking. De raad kan zelf bepalen welke informatie hij wil ontvangen. 2. Kennis: zorg dat er voldoende kennis aanwezig is over het onderwerp van de samenwerking en over de voorwaarden die hierbij gelden. Dit de commissie Bestuur en Middelen. Deze commissie of bij het

7 7/9 agendapunt kunnen raadsleden zelf kennis halen en/of wethouders bevragen over de stand van zaken bij gemeenschappelijke regelingen. Ook kunnen wethouders/burgemeester gevraagd worden wat er in een AB of DB vergadering is besproken en besloten. 3. Daarnaast zou ook jaarlijks of twee jaarlijks de directeur of voorzitter van een of meer samenwerkingsverbanden kunnen worden uitgenodigd om de raad te informeren over de ontwikkelingen. Dit is vooral interessant voor samenwerkingsverbanden waar veel speelt of gaat spelen. Dit kan in de vergadercyclus worden meegenomen. 4. Het benoemen van rapporteurs. De gemeenteraad benoemt per raadsperiode uit zijn midden voor elke GR een rapporteur. Indien mogelijk en gewenst zouden ook voor andere verbonden partijen rapporteurs benoemt kunnen worden. De rapporteurs ontvangen alle relevante informatie en de verslagen van de vergadering van het AB G Rapporteurs worden betrokken bij het opstellen van zienswijzen, wensen en bedenkingen en functioneren in deze hoedanigheid onafhankelijk van hun fractie. Uiteraard laat dit onverlet hun onafhankelijkheid bij het uitbrengen van hun stem in de gemeenteraad Algemeen Bestuur / Dagelijks Bestuur De leden van het AB/DB zijn een afvaardiging van de eigenaar en zij handelen in die hoedanigheid primair in het belang van de GR. De leden van het AB/DB zijn tevens direct de opdrachtgevers namens de gemeenten en zij bepalen dus (mede) de kaders en de kwaliteit van de GR. Omdat AB/DB leden (bijna) altijd wethouder/portefeuillehouder in hun gemeente zijn kan sprake zijn van conflicterende belangen indien hetgeen door (een meerderheid van) het AB/DB wordt voorgestaan afwijkt van door de eigen gemeenteraad gestelde kaders of gewenste ontwikkelingen.

8 8/9 7. Voorgestelde werkwijze (ambtelijk) Naast duidelijkheid over de vraag wie er bestuurlijk verantwoordelijk is, zal ook duidelijk moeten zijn waar in de organisatie ambtelijk de verantwoordelijkheid ligt. Een goede coördinatie op het proces van advisering over beleids- en jaarstukken van een verbonden partij vormt het fundament voor goede sturing. Hiertoe moet niet alleen worden gerekend de tijdige afstemming (per verbonden partij) met andere deelnemers van voornemens en concepten, zodat tijdig duidelijkheid bestaat over de vraag hoe de verhoudingen liggen. Ook het zicht op wat het geheel aan verbonden partijen doet in onze begroting/rekening is belangrijk voor goede sturing Ambtelijke verantwoordelijkheidsverdeling Voor een effectieve sturing en controle van verbonden partijen is het van belang dat ook duidelijk is wie ambtelijk verantwoordelijk zijn voor de advisering aan college en gemeenteraad Primaat ligt bij de vak afdeling Voor de sturing en controle van de afzonderlijke verbonden partijen ligt het primaat bij de vak afdeling waar de verantwoordelijkheid voor het programma/product is georganiseerd. Op tactisch niveau is dan het afdelingshoofd verantwoordelijk en op operationeel niveau de (inhoudelijk)beleidsmedewerker/accounthouder. Zij zijn verantwoordelijk voor de advisering over de naleving (sturing en controle) van de bij de verbonden partij ondergebrachte producten overeenkomstig de in de desbetreffende GR opgenomen bepalingen Projectbureau verbonden partijen De problematiek van afstemming/coördinatie/regie van en over taken welke bij een verbonden partij zijn ondergebracht is al enige tijd actueel. Sinds 1 januari 2014 is in onze organisatie, onder verantwoordelijkheid van de directie,. Tot nu toe functioneert het projectbureau als een platform waarin alle rollen (inhoudelijk, juridisch, financieel) gecoördineerd kunnen worden. Geadviseerd wordt het projectbureau een steviger rol te geven in de coördinatie van de sturing en controle van de verbonden partijen en daartoe een coördinator te benoemen. Op strategisch niveau kan dan het lid van de directie met concern control in portefeuille verantwoordelijk zijn, op tactisch niveau de teamleider P&C en op operationeel niveau de coördinator Werkwijze Periodiek (ten minste tweemaal per jaar) word(en)t (de rapporteurs vanuit), de beleidsmedewerkers bijeen geroepen om af te stemmen over ontwikkelingen, wensen en de diverse begrotingsstukken, met als bedoeling deze zoveel als mogelijk in één raadsvergadering te agenderen. Intern wordt afgesproken dat alle stukken van verbonden partijen binnenkomen bij de beleidsmedewerker/accounthouder (7.2). De (rapporteur vanuit de) gemeenteraad en de coördinator (7.3) ontvangen altijd een afschrift. De coördinator heeft tot taak te waken over tijdigheid en kwaliteit van de advisering en dat deze op uniforme wijze plaatsvindt. De

9 9/9 coördinator is tevens verantwoordelijk voor de paragraaf verbonden partijen in de begroting en rekening. Concreet leidt dit tot de navolgende taken/verantwoordelijkheden: 1. Gebruik instrumenten door de raad: verbonden partijen wordt vast agendapunt of onderbrengen in aparte commissie, jaarlijks G apporteurs in gemeenteraad (nieuw) Het is aan de raad om aan te geven welke van deze instrumenten hij wil gaan gebruiken en inzetten. Er kan kozen worden voor 1 van de instrumenten maar ze kunnen ook allemaal. 2. Beleidsadviseur/accounthouder bij de vak afdeling (bestaand); 3. Financieel adviseurs bij BMO/P&C (bestaand) 4. Juridisch adviseur bij BMO/JZ (bestaand) 5. Coördinator verbonden partijen bij directie (nieuw 0,2 fte)

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen

Implementatieplan. nieuwe werkwijze. gemeenschappelijke regelingen Implementatieplan nieuwe werkwijze gemeenschappelijke regelingen Gemeente Ferwerderadiel Juli 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2.1 2.2 2.3 2.3.1 2.4 Nieuwe werkwijze voor gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;

Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant; Besluit Belastingsamenwerking West-Brabant Van Het Dagelijks Bestuur van de BWB Onderwerp Planning & Control Cyclus 2018 Agendapunt 8 Datum 22 december 2017 Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD

NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD NOTA AUDITCOMMISSIE GEMEENTE SIMPELVELD Nota auditcommissie gemeente Simpelveld In deze nota wordt een beschrijving gegeven van een auditcommissie. Deze nota bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Wat

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking in Twente. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking in Twente. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking in Twente Rob de Greef en Roeland Stolk Agenda Doelstelling Samen tot verdere beelden komen hoe de grip op regionale samenwerking te versterken, mede in het licht van de

Nadere informatie

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis

Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE. Grip krijgen op Veilig Thuis Rekenkamer Nijmegen De Rekenkamer neemt een onafhankelijke positie in binnen de gemeente Nijmegen OPLEGNOTITIE Grip krijgen op Veilig Thuis 23 april 2018 COLOFON De Rekenkamer heeft een onafhankelijke

Nadere informatie

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen

Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Bijlage 5 Aanbevelingen Rekenkamer Breda in relatie tot nota Verbonden Partijen Aanbevelingen rapport Rekenkamer Breda 1. Geef als raad opdracht aan het college om samen met de raad een nieuwe Nota Verbonden

Nadere informatie

Bestuursnotitie 11 FEBRUARI Gemeente Molenwaard. Reguliere vergadering Agendapunt: 6. Inleiding

Bestuursnotitie 11 FEBRUARI Gemeente Molenwaard. Reguliere vergadering Agendapunt: 6. Inleiding 11 FEBRUARI 2014 0 N Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid 1 / Gemeente Molenwaard Reguliere vergadering Agendapunt: 6 Bestuursnotitie Datum Onderwerp April 2013 Inzichten informatie bij de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: 1. wijziging gemeenschappelijke regeling Promen 2. vaststelling verordening persoongebonden budget begeleid werken Wsw

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen Te besluiten om 1. In principe de 'Wijzigingsregeling gemeenschappelijke regeling Promen 2015" vast te stellen; 2. Een definitief

Nadere informatie

Protocol verbonden partijen provincie Groningen

Protocol verbonden partijen provincie Groningen nr. 2015-04354, SG (bijlage bij voordracht 8/2015) Protocol verbonden partijen provincie Groningen Dit protocol verbonden partijen is identiek aan het protocol dat Provinciale Staten van Drenthe op 17

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend 1. VOORAF In deze notitie wordt de hoofdlijn van de besturingsfilosofie van het samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Regionaal samenwerken

Regionaal samenwerken Regionaal samenwerken Juridische aandachtspunten 16 april 2014 Rob de Greef Verbonden partijen Een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie waarin de gemeente een bestuurlijk en een financieel

Nadere informatie

Beleidsnota verbonden partijen

Beleidsnota verbonden partijen Beleidsnota verbonden partijen SAMENVATTING Een verbonden partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de gemeente een financieel en een bestuurlijk belang heeft. Een financieel

Nadere informatie

Memo. openbaar lichaam.. hun zienswijze over de ontwerp-begroting naar voren brengen. Aan: Bas Nootenboom en Gert Logt. Betreft: Nieuwe Wgr

Memo. openbaar lichaam.. hun zienswijze over de ontwerp-begroting naar voren brengen. Aan: Bas Nootenboom en Gert Logt. Betreft: Nieuwe Wgr Aan: Van: Bas Nootenboom en Gert Logt Betreft: Nieuwe Wgr Datum: 11-05-2015 Inleiding De Wet gemeenschappelijke regeling is gewijzigd. Daarbij is vastgelegd dat voor 15 april van enig jaar gemeenschappelijke

Nadere informatie

Geachte commissieleden,

Geachte commissieleden, Griffie Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Retouradres : Gemeente Delft, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan: raadscommissies Rekening & Audit en gelijksoortige commissies van de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg,

Nadere informatie

Specifiek Kader Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Specifiek Kader Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Specifiek Kader Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Gemeente Nijmegen Opgesteld door: Afdeling Veiligheid, Koen Delen Laatst geactualiseerd: 18 december 2011 Uiterste datum volgende

Nadere informatie

Aanpak voor een goede samenwerking

Aanpak voor een goede samenwerking Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen Gemeente Borsele 14 januari 2016 Wat vinden GR en? Bestuurders en ambtenaren goed op de hoogte, raad niet. Gemeenten

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015

Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015 Aanpak voor een goede samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen VNG-congres gemeentefinanciën 30 november 2015 Drie perioden gemeenten en gemeenschappelijke regelingen 1e periode:

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 12G / Drs. Edo van Bree Mr. Henk Wolsink. Beleidskader verbonden partijen 2013.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 12G / Drs. Edo van Bree Mr. Henk Wolsink. Beleidskader verbonden partijen 2013. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G200177 466748 / 466748 Drs. Edo van Bree Mr. Henk Wolsink PF Mu ONDERWERP AGENDANUMMER Beleidskader verbonden partijen

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Fryslân gelet op: - artikel 24 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen; - artikel 17 van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Protocol verbonden partijen

Protocol verbonden partijen Protocol verbonden partijen Aan: In afschrift aan: Onderwerp: Te betrekken bij: Leden Provinciale Staten en bijzondere commissieleden, niet zijnde statenleden Fractiemedewerkers Bijlage bij Statenstuk

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT17-33347 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : C. Sloot portefeuillehouder : A.A.L.M. Spekschoor datum : 23 mei

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht. 6. Raad van Toezicht 14-04-2014 Versie 6.02 Huishoudelijk reglement Raad van Toezicht Status Definitief Artikel 1: Positionering Raad van Toezicht Ingevolge de statuten bestuurt het College van Bestuur

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers

Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst Medische Opvang Asielzoekers gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsbijlage nummer r32 Inboeknumrner gguoor Sy6 Beslisdatum B&W t juni tggg Dossiernummer gzz.zor Raadsbijlage Voorste1 tot het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Plan van aanpak uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen

Plan van aanpak uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen Plan van aanpak uitwerking kaderstellende spelregels verbonden partijen Griffier, K. Millenaar Cluster Advies, A. de Boer 23 december 2015 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 1 2. Concretisering 2 3. Invoering

Nadere informatie

Nota sturing en controle verbonden partijen

Nota sturing en controle verbonden partijen Nota sturing en controle verbonden partijen 1. Aanleiding De aanleiding voor deze nota is het door college en raad ervaren gebrek aan sturing en controle op verbonden partijen. De gemeente heeft een financieel

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

NOTITIE Algemeen Bestuur (agendapunt 4g)

NOTITIE Algemeen Bestuur (agendapunt 4g) NOTITIE Algemeen Bestuur (agendapunt 4g) aan de leden van het Algemeen Bestuur van Jacco Post opsteller Babette Behrens-Benne telefoon 088 022 50 00 datum 11 maart 2015 kenmerk INT1599.001/ 1026 onderwerp

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013626* 17.0013626 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel: 8.51 Agendapunt: 19 Onderwerp Verbetering informatievoorziening door gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland

Plan van Aanpak. Regionale Samenwerking. Wormerland Plan van Aanpak Regionale Samenwerking in Wormerland November 2006, versie 0.1 Aanleiding. Op 31 januari 2006 heeft uw raad kennis genomen van de notitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen?

Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen? Intergemeentelijke samenwerking:wat heeft de raad te zeggen? 22 november 2014 Rob de Greef Norbert de Blaay Even voorstellen Rob de Greef Partner KokxDeVoogd; Docent Vrije Universiteit Jurist en specialist

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI Aan : Algemeen Bestuur Vergadering : 24 juni 2015 Agendapunt : 6e Van : Stuurgroep afsplitsing Avri Onderwerp : Integrale besluitvorming afsplitsing Avri Voorstellen 1. In te stemmen met voorliggende gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels

Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen zes kaderstellende spelregels Verbonden Partijen Een Verbonden Partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie, waarin de provincie of de gemeente een bestuurlijk

Nadere informatie

Verordening Clientenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening Clientenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening Clientenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Gemeente(n) Borne, Hof van Twente en Hengelo 2008/8254 1 De Raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Van XXX. Betreft. Wijzigingenlijst Gemeenschappelijke Regeling Avalex. artikel(en) huidige GR Avalex 2009

Van XXX. Betreft. Wijzigingenlijst Gemeenschappelijke Regeling Avalex. artikel(en) huidige GR Avalex 2009 Memo Aan XXX Van XXX PROOF Adviseurs bv Postbus 90416 2509 LK Den Haag info@proofadviseurs.nl proofadviseurs.nl rabo NL43RABO0303425660 btw NL8550.87.250.B01 kvk 63089068 Datum Bunnik, 19 oktober 2017

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: S.D. Raap - de Groot AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: P. de Graaf Agendapunt: No. /2014 Dokkum, 20 mei 2014 ONDERWERP: statutenwijziging

Nadere informatie

Verordening op het Auditcomité

Verordening op het Auditcomité Verordening op het Auditcomité Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Gennep Officiële naam regeling Verordening op het Auditcomité Citeertitel Verordening auditcomité

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

MEMO WGR. 1. Inleiding

MEMO WGR. 1. Inleiding MEMO WGR Aan : de heer E. Lionarons Van : Bart van Meer en Jasper Molenaar Inzake : Voorstel herziening Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 24e herziening Datum : 12 maart 2018 1. Inleiding 1.1. De

Nadere informatie

Organisatie toezicht stichting Proo

Organisatie toezicht stichting Proo Nr. PRO1500024 Casenr. PRO15-0003 Naam : J. Aalbers Datum : 16 april 2015 pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Achtergrond 3. Regelgeving 4. Toezicht Proo 5. Intern toezicht 6. Extern toezicht

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15 februari 2018 18-007 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR Aan de raad, Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

Wet gemeenschappelijke regelingen

Wet gemeenschappelijke regelingen Wet gemeenschappelijke regelingen Algemeen Samenwerking: - publiekrechtelijk via gemeenschappelijke regeling-> Wgr - privaatrechtelijk: NV, BV, Stichting etc.-> Burgerlijk Wetboek Verbonden partij: als

Nadere informatie

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart 2015 Agendapunt : 5.a Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Voor een adequate sturing en beheersing van de activiteiten van de ODZOB is een

Nadere informatie

Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ).

Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ). Raadsvoorstel *Z02C52C7F9E* Aan de raad Documentnummer : INT-16-26702 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ). Inleiding Op 1 januari 2015

Nadere informatie

Grip op samenwerking. Informerende bijeenkomst 7 oktober LindenbergAdvies Consultancy en projectrealisatie

Grip op samenwerking. Informerende bijeenkomst 7 oktober LindenbergAdvies Consultancy en projectrealisatie Grip op samenwerking Informerende bijeenkomst 7 oktober 2015 LindenbergAdvies Consultancy en projectrealisatie Agenda 1. Introductie en doel 2. Samenwerken: kansen en bedreigingen 3. Wat is de positie

Nadere informatie

behandeld door dhr. M. Versteeg telefoon (0223)

behandeld door dhr. M. Versteeg telefoon (0223) gemeente Den Helder ' Kopiehouders: raadscommissies. college van burgemeester & wethouders. gemeentesecretaris en ambtelijk contactpersoon Gemeenteraad Den Helder Postbus 36 1780 AA DEN HELDER verzendgegevens

Nadere informatie

Nota Verbonden partijen 2008

Nota Verbonden partijen 2008 Nota Verbonden partijen 2008 Gemeente Coevorden Na vaststelling Raad 9 september 2008 Nota Verbonden partijen 2008 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 1 Inleiding 6 2 Beleid 8 2.1 Visie en doelstellingen 8

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 2 februari uur J.A.J. Aniba. Raadzaal Vergadering Commissie Bestuur en Middelen Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 2 februari 2016 21.10 uur J.A.J. Aniba Plaats vergadering Doorkiesnummer Raadzaal 5229425 Verslag Zeewolde Agendapunt

Nadere informatie

Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015

Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015 Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015 Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015 Vastgesteld door: College dd. Commissie AZ&C dd. Gemeenteraad dd. Titel: Nota Verbonden partijen gemeente Asten 2015

Nadere informatie

In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende actoren binnen de gemeente Spijkenisse hebben.

In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende actoren binnen de gemeente Spijkenisse hebben. 7 Taken en verantwoordelijkheden In dit hoofdstuk wordt uiteengezet welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende actoren binnen de gemeente Spijkenisse hebben. 7.1 Gemeenteraad De Gemeenteraad

Nadere informatie

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017

Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 DB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: Agendapunt: Het Algemeen Bestuur 11 juli 2018 Ed Langereis (directiesecretaris) Gemotiveerde reactie op zienswijzen jaarrekening 2017 8 (Nazending)

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding

Raadsvoorstel Besluit om: Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder C. Kreuk - Wildeman Begrotingsprogramma 2 Sociaal Domein Verbonden partijen Onderwerp Zienswijze op concept-begroting 2020 GGD

Nadere informatie

Veiligheidsregio Twente

Veiligheidsregio Twente Veiligheidsregio Twente Onderwerp: Evaluatie delegatieregeling/bezetting, taken en bevoegdheden DB Datum: 17 januari 2019 Inleiding In de periode 2015/2016 heeft het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden

Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden Betrokkenheid van de gemeenteraden bij de Sociale Dienst Drechtsteden Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden 4 februari 2008 Inhoud 1. Wat is de aanleiding? 3 2. Hoe is formeel de verantwoording

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland

Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst,

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 8 april februari 2015 Bedrijfsbureau Richard van Hussel Richard van Hussel

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 8 april februari 2015 Bedrijfsbureau Richard van Hussel Richard van Hussel Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 9 februari 2015 Bedrijfsbureau Richard van Hussel Richard van Hussel AGENDAPUNT Voorstel Het Algemeen bestuur van GBLT heeft een brief ontvangen

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

samenwerking regie verbonden partijen

samenwerking regie verbonden partijen Geacht raadslid, U bepaalt de hoofdlijnen van het beleid. U controleert het college. U vertegenwoordigt daarin de inwoners van Delft. Geen gemakkelijke taak. Vraagstukken zijn vaak niet binnen de eigen

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Verordening bestuurscommissie Inkoop Jeugdhulp Zeeland

Verordening bestuurscommissie Inkoop Jeugdhulp Zeeland - 1 - Verordening bestuurscommissie Inkoop Jeugdhulp Zeeland Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zeeland, gelet op artikel 25 van de Wet gemeenschappelijke

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0754 B.18.0754 Landgraaf, 24 april 2018 ONDERWERP: ontwerpbegroting 2019 en meerjarenraming 2019-2023 BsGW Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Delft-Rijswijk

Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Delft-Rijswijk Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Delft - Rijswijk 1985638 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Delft en Rijswijk, ieder voor zover voor de eigen gemeente bevoegd

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regelingen

Gemeenschappelijke Regelingen Gemeenschappelijke Regelingen Een inventarisatie, bestuurlijke verkenning en onderzoek naar de invloed van raadsleden op het beleid van gemeenschappelijke regelingen binnen de gemeente Bedum. Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN).

Onderwerp Toetreding tot Gemeenschappelijke Regeling Reinigingsbedrijf Midden Nederland (GR RMN). Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14443 Datum : 29 mei 2012 Programma : Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T. de Jong Informatie

Nadere informatie

l llllllll Il lllllll llll lllll RVB

l llllllll Il lllllll llll lllll RVB Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Nota Verbonden Partijen, zes kaderstellende

Nadere informatie

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Voorstel Aan Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Voorstel tot vaststelling van de begroting BWB 2017 1 juli 2016 en meerjarenbegroting 2017 2020 Inleiding De Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling RHC Zuidoost Utrecht 2016

Gemeenschappelijke Regeling RHC Zuidoost Utrecht 2016 Bijlage 1A Bestuursvoorstel Gemeenschappelijke Regeling RHC Zuidoost Utrecht 2016 Inleiding - Wetswijziging en nieuwe werkwijze Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen

Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Plan van aanpak Rekenkameronderzoek naar (be)sturing van Gemeenschappelijke Regelingen Rekenkamercommissies Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland Inleiding In de maanden mei tot en met oktober

Nadere informatie

Raadsvoorstel blad : 1 van 7

Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Raadsvoorstel blad : 1 van 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer 525343 : 5 februari 2018 Blad Programma Cluster Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum Bestuur

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

Governance FUMO Samen aan het stuur

Governance FUMO Samen aan het stuur Governance FUMO Samen aan het stuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van de FUMO pm Inhoud 1 Governance op hoofdlijnen... 3 1.1 Governance FUMO... 3 1.2 Doel... 3 2 De governance toegelicht... 4 2.1

Nadere informatie

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad

09 Voorstel. Kaderbrief Aan. Algemeen bestuur. Datum 5 december Doel. Besluitvormend. Initiatiefnemer. Strategisch beraad 09 Voorstel Kaderbrief 2020 Aan Algemeen bestuur Datum 5 december 2018 Doel Initiatiefnemer Besluitvormend Strategisch beraad INLEIDING VOORSTEL De gezamenlijke gemeenten hebben voor de verbonden partijen

Nadere informatie

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT

Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Bijlage 2a Concept Reglement van orde Agendacommissie CONCEPT Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Commissie van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten @RobGreef Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten 28 januari 2017 mr. Rob de Greef 1-2-2017 PROOF Adviseurs bv 2 Wettelijk kader omgevingsdienst Artikel 5.3 Wabo 1. Gedeputeerde

Nadere informatie

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid,

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid, Fractie Partij van de Arbeid Krimpen aan den IJssel De heer C.L. Derickx p/a Tournooi 105 2924 VG KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 23-3-2016 Zaaknummer: ZK16001116 Afdeling: BMO Contactpersoon: Mr. A.F. Braams

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Prestatieafspraken IJmond Werkt!

Prestatieafspraken IJmond Werkt! Prestatieafspraken IJmond Werkt! 2 1. Samenwerking op werk De gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen hebben hun krachten op het gebied van re-integratie gebundeld in IJmond Werkt!. De uitgangspunten

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Aan de raad AGENDAPUNT 6.8 Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Voorstel: 1. De gemeenschappelijke regeling Openbaar Primair Onderwijs vaststellen. 2. Het reglement Gemeentelijk Toezicht op

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland

Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie Jeugdzorg IJsselland De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken?

Raadsvoorstel. 2.Wat willen we bereiken? Raadsvoorstel Agendanr: CS5 Kenmerk: 15-0120932 Datum collegevergadering: 26 mei 2015 Onderwerp: jaarverslag en jaarrekening 2014 en de concept meerjarenbegroting 2016-2019 van Baanbrekers 0.Samenvatting:

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Wet gemeenschappelijke regelingen

1. Inleiding. 2. Wet gemeenschappelijke regelingen MEMO Van College van burgemeester en wehouders Telefoon 074-2459240 / Fax 074-2459233 Datum 6 februari 2015 Onderwerp Wijzigingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen Aan De raad van de gemeente Hengelo

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie