Aanwezig: Raadsleden, fractieassistenten, toekomstige raadsleden, bestuurs- en directieleden, managementteam, griffiemedewerkers.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanwezig: Raadsleden, fractieassistenten, toekomstige raadsleden, bestuurs- en directieleden, managementteam, griffiemedewerkers."

Transcriptie

1 De rol van de gemeenteraad. Verslag van de bijeenkomst d.d. 21 januari Aanwezig: Raadsleden, fractieassistenten, toekomstige raadsleden, bestuurs- en directieleden, managementteam, griffiemedewerkers. Gespreksleider: Mevrouw M. Horselenberg. Doel van deze bijeenkomst is te discussiëren over de veranderende rol en de positie van de gemeenteraad in relatie tot de samenleving en de nieuwe tijd. De huidige en toekomstige raadsleden gingen nadenken over burgerparticipatie, overheidsparticipatie, burgerkracht, relatie gemeente inwoners. De burger neemt steeds vaker het initiatief om dingen zelf op te pakken. Hoe kan de gemeenteraad hierop inspelen, welke kansen en uitdagingen brengt dit met zich mee. 1. Burgemeester M. Horselenberg opent de bijeenkomst en heet de aanwezigen welkom. De burgerparticipatie is een initiatief van de Raad geweest. Er gaan pilots komen n.a.v.. De juiste vorm moet hierin nog gevonden worden. Vraag is hoe ga je met de bewoners tot resultaten komen, geef je de inwoners input of redden ze zichzelf. Presentatie Emiel van de Herberg (raadslid). De focus ligt op het hier en nu. Een rondje door de westerse wereld wordt geschetst. Het gaat om de directe en indirecte democratie. Belangrijkste van een directe democratie is referendum. De opkomst van de media is massaler en de opkomst van sociale media (twitter etc.) is groot. Een filmpje uit 2011 wordt getoond over de invoering van een burgerpanel. Uit het buitenland zijn er voorbeelden die een wisselend succes hadden, zoals de burgerbegroting in de Verenigde Staten De Noordwijkse burgemeester wil nog dit jaar een representatief burgerpanel in het leven roepen en op die manier burgers laten meebeslissen. De vraag is, wat kunnen we hiervan leren? Presentatie door gastspreker Nico de Boer: In IJsland heeft 2/3 van de bevolking ingestemd met een participatieve democratie. Dit is een vorm van democratie waarin de burger een beleidsbepalende invloed heeft op het bestuur. Bedoeling is om handvatten van de oude raad aan de nieuwe raad mee te geven. Wat komt er op de gemeente af. Wat zijn de consequenties voor raad en bestuur. De eerste taak van de gemeente is het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Je moet eerst centraliseren om daarna te kunnen decentraliseren. De burger moet het zelf gaan doen.

2 Gevolgen van decentralisatie is dat er een andere relatie overheid-burger ontstaat. Het opleidingsniveau is door de jaren gestegen. Was je eerder met 72 jaar oud, nu sta je op deze leeftijd nog midden in de samenleving. Er zijn nieuwe gedragingen, het gaat naar een do it ourselves samenleving toe. In de rapportage van de commissie Van Gijzel die elke deelnemer heeft kunnen lezen, zijn 300 maatschappelijke initiatieven en de rol van de gemeente onderzocht. Dit is maar een greep uit de samenleving. Er ontstaat ook een autonome beweging, zoals eigenaarschap en duurzaamheid. Van boven en van onder komen er dingen op ons af. Het bestuur heeft het veel drukker gekregen. De wethouders willen vooral plezierig met elkaar samenwerken en dat betekent niet automatisch dat dit een goede ontwikkeling is. De raad is formeel het hoogste orgaan. Door de decentralisatie is de raad buitenspel komen te staan. Door gemeenschappelijke regelingen worden democratische posities bedreigd. De positie momenteel is een netwerksamenleving, waarin de externe omgeving net zo belangrijk is als de interne omgeving. Burgerinitiatieven zijn belangrijk. T.a.v. de publieke zaak ontstaan 2 beelden namelijk van decentralisatie naar verzorgingsstelsel en de opkomst van de doe het zelf samenleving. Een bruisend laboratorium op sociaal gebied. De bedreiging hiervan is dat de Raad buiten spel komt te staan. Uitdaging voor de Raad: Verdeling van de schaarse collectieve middelen en de burger kracht geven (empoweren) om de rol in de samenleving te kunnen vervullen. De discussie die gevoerd gaat worden in groepjes van 8 gaat over burgerinitiatieven.

3 Ter introductie voor de discussie geeft de burgemeester het volgende mee: Er wordt meer van de burgers verwacht en dat het voor het lokaal bestuur betekent dat ze tot taak krijgen de geldstromen te verbinden. Het betekent wel dat de Raad ook naar zijn eigen functioneren moet kijken. In 8 groepjes wordt gediscussieerd over 3 vragen, t.w. 1.Welke maatschappelijke initiatieven kunnen er worden genomen. 2. Welke gevolgen heeft dit voor de gemeente. 3. Wat betekent dit voor de Raad. Per groepje is 1 persoon aangewezen om de discussie samen te vatten en te verwoorden. Hieronder treft u de samenvatting aan: Groep 1: de heer R. Heemsbergen 1. Gekeken is naar hoe deze initiatieven zijn ontstaan. Er zijn vluchtige initiatieven (social media) en iets wat een groep bindt (duurzaamheid of een beslissing van de overheid). 2. Gemeente moet los laten en er een budget er tegen over zetten (voorbeeld: groenonderhoud). Je krijgt dan een Raad van Toezicht. 3. Dit raakt de Raad van Commissarissen. Groep 2: L. Caniels. 1. Project Mensen maken de straat, IDO en HIP (beide vrijwilligersorganisaties), onderhoud speeltoestellen door de wijk, stichting wensenclub (groene sluis, repaircafe, runner dinner), onderhoud bermen. 2. Ontlasten. Minder werk voor de gemeente. Regelgeving, omdat dit haaks op de initiatieven staat, loslaten. 3. Loslaten. Eerst naar de burgers gaan. Burgers bereiken via Social Media en ze kaders meegeven. Groep 3: W. Bussink 1. Apothekers, zwerfvuil, speeltuintjes, buurtvaders, weg Oostranddreef. Zorg t.a.v. eigen belang of maatschappelijk initiatief is niet duidelijk. Er zal een spanningsveld kunnen ontstaan. 2. Die zijn in dit groepje niet echt geland. Stonden niet echt open hiervoor doch wel positief. Durven loslaten en participeren op het inzetten van geld. 4. Meer naar de samenleving. Verbinding. Minder uitgewerkte voorstellen maar mensen bij projecten betrekken. Een andere houding aannemen. Groep 4: Silvia? 1. Dit verschilt per wijk. Wijkraden aanstellen. Bewoners hun eigen onderhoud laten doen. Bij elkaar komen, laten zien waar je voor staat. 2. Hoe gaan we hier mee om, door durven te leren en te experimenteren, van leidende naar steunende rol.

4 3. Meer monitoren, faciliteren, coördineren. Groep 5: H. Ismaili Alaoui en Richard? 1. Hindufestival. Dit is een ontmoetingsfestival. Hoe de wijk beter te maken. Sociale cohesie vergroten. Mensen in beweging krijgen. 2. Door meer zelf te doen. Welzijnwerkers zijn wel nodig maar in sommige gevallen niet. Van ambulant werk naar maatwerk. Balans tussen groep en belangen. Arbitraire functie. 3. Gaat de wijk in. Groep 6: P. Schat. 1. Beweegomgeving, onderhoud in de wijk. 2. Faciliterende rol. Oog voor gedeelde belangen in de wijk. Wel spelregels vaststellen. Durven loslaten. Laat de burger zijn gang gaan. 3. Financiën vrijmaken. Toetsend (toetsten of dit op de juiste manier is ingevuld). Groep 7: P. Kruger. 1. Straatvoetbaltoernooi, Siddhatoernooi. 2. Vergunningen aanvragen. Afwachtende rol van de gemeenten. Krijgen met vergunningen en subsidies te maken, niet duidelijk of er samenwerking is. 3. B.v. Flevokust. Burgers hebben een petitie ingediend. Wat is de rol hierin geweest: Burgers zijn gehoord, Raad heeft eigen verantwoording genomen. Proces zal niet veranderen. Discussie op gang brengen. Groep 8: N. den Os. 1. Complimenteert Leo met zijn vele voorbeelden maar voegt nog 1 toe, t.w. de dierenweide. 2. Beleidsproces moet transparant zijn. Voldoen aan kaders en regels. Dit heeft wel consequenties t.w. van coördinerende rol naar faciliterende rol. Van georganiseerd wantrouwen naar vertrouwen. Er vanaf onderaf bij willen zijn. 3. Het is niet zeker of de raad er in deze vorm over 5 jaar nog bestaat. De rol wordt anders, meer coördinerend. Samenvatting van de discussies door Nico de Boer: Nico merkt op dat wat niet gezegd is en wat hij bij andere gemeenten wel eens heeft gehoord en waar hij niet blij van werd: wij zijn hier de baas, burgers hebben zich te voegen naar de kaders die gemaakt zijn. Conclusie Nico: Lelystad komt er wel. Maar wat wel is gezegd:

5 Loslaten. Minder doen? Dat is de vraag. Omschakelen. Wat is de rol van de gemeente. De gemeente is er nog wel over 5 jaar. De gemeente zal het behoorlijk druk krijgen: Toezichthouders, monitoren, arbitragefunctie, het behartigen van het algemeen belang. Burgers zeggenschap geven. Een controlerende functie. Tegenstelling: Publiek belang eigen belang. De omschakeling naar een netwerksamenleving, dat mensen voor hun eigen belang opkomen zodat ze het publieke belang dienen. Dat de gemeenteraad nieuwe stijl een coördinerende taak zal worden dat ziet Nico de Boer niet gebeuren. Door de Raad van Toezicht komt de Raad in de positie van Raad van Commissarissen. Dit heeft als gevolg dat bij grote gevoeligheden de Raad van Toezicht wordt teruggefloten door de RvC. Eindconclusie: Lelystad komt er wel. Burgemeester Horselenberg sluit om uur de bijeenkomst en deelt mee dat er op 11 april een verdiepingsslag wordt gemaakt met de nieuw gekozen raadsleden. Zij bedankt iedereen voor zijn/haar bijdrage.

Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016

Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016 Wat voor lokale democratie wil je zijn? (workshopronde 1) Festival Lokale Democratie dr. Laurens de Graaf Amersfoort, 13 oktober 2016 Waarom ben jij hier? Waarom zijn we hier? Hoe je kijkt, bepaalt wat

Nadere informatie

Onderzoek naar vormen van lokale democratie die past bij de inwoners van onze dorpen en bij onze gemeente. Pilot Lokale Democratie

Onderzoek naar vormen van lokale democratie die past bij de inwoners van onze dorpen en bij onze gemeente. Pilot Lokale Democratie Onderzoek naar vormen van lokale democratie die past bij de inwoners van onze dorpen en bij onze gemeente Pilot Lokale Democratie Aanleiding Van boven af: Gemeente vraagt steeds vaker om mening van het

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

Imrat Verhoeven Uva/AISSR. Vormgeven aan overheidsparticipatie

Imrat Verhoeven Uva/AISSR. Vormgeven aan overheidsparticipatie Imrat Verhoeven Uva/AISSR Vormgeven aan overheidsparticipatie In een notendop Activerende verzorgingsstaat leidt tot meer nadruk verhoudingen burgers onderling Hoe democratisch zijn die verhoudingen eigenlijk?

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 13 oktober 2016 Onderwerp: Vervolgsessie visie op wonen

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 13 oktober 2016 Onderwerp: Vervolgsessie visie op wonen BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 13 oktober 2016 Onderwerp: Vervolgsessie visie op wonen Aanwezig: Voorzitter: mw. A.A. van der Stijl Locogriffier: mw. A.J. van Wees Leden: dhr. L.N. Vernie (CDA),

Nadere informatie

Maatwerkdemocratie. Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad als kruispunt in de lokale democratie. Denktank VNG Jaarbericht

Maatwerkdemocratie. Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad als kruispunt in de lokale democratie. Denktank VNG Jaarbericht Maatwerkdemocratie Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad als kruispunt in de lokale democratie Denktank VNG Jaarbericht 2015-2016 8 juni aanbieding Denktank VNG - jaarlijks - Jaarlijks wisselende

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk

RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO GEMEENTE VOORST LOKALE DEMOCRATIE. 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk RAADSBIJEENKOMST BESPREKING RESULTATEN FOTO LOKALE DEMOCRATIE GEMEENTE VOORST 20 november 2017 Erik Koopman Vincent van Stipdonk Agenda 19.30 uur Opening door burgemeester 19.35 uur Presentatie foto lokale

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer. Notitie onderzoeksopzet

RKC Medemblik Opmeer. Notitie onderzoeksopzet Notitie onderzoeksopzet Rekenkamerrapport: Burgerparticipatie en de rol van de raad 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Inleiding, doelstelling

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Plan van aanpak raadswerkgroep Burgerparticipatie en Communicatie (B&C)

Plan van aanpak raadswerkgroep Burgerparticipatie en Communicatie (B&C) Plan van aanpak raadswerkgroep Burgerparticipatie en Communicatie (B&C) Inleiding/doel De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn vormen vanaf 1 januari 2019 de gemeente Westerkwartier. Dit betekent

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

De burgers: ontwikkelingen, verschillen en perspectieven

De burgers: ontwikkelingen, verschillen en perspectieven De burgers: ontwikkelingen, verschillen en perspectieven Lelystad, 24 april 2018 Paul Dekker (paul.dekker@uvt.nl) Outline 1. Veronderstellingen van bestuurders 2. De gemiddelde burger: Nederland in Europa

Nadere informatie

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk.

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Bijdrage Has Bakker 13 april 2017 Geachte voorzitter, leden van de raad, het college, Utrechters, Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Een ronkende

Nadere informatie

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving?

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? PlattelandsParlement Gelderland 2017 3 februari 2016 Ben van Essen Ben van Essen: even voorstellen Senior-strateeg provincie Limburg (tot

Nadere informatie

Zo zijn we aan de slag

Zo zijn we aan de slag Zo zijn we aan de slag Na 19 maart is er een procesakkoord opgesteld en een werkakkoord gesloten. In beide akkoorden wordt één ding helder: college en raad gaan anders werken. De samenleving wordt nauw

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Inhoud 1. Milieubeleid Bomenbeleid Snel Herstel Meedoen met Groen Slot... 8

Inhoud 1. Milieubeleid Bomenbeleid Snel Herstel Meedoen met Groen Slot... 8 Verslag burgerjury 21 maart 2012 1 Verslag Burgerjury bijeenkomst 21 maart 2012 Op woensdag 21 maart vond de tweede bijeenkomst van de burgerjury plaats in het MFC Fascinatio. Van de honderd burgerjuryleden

Nadere informatie

Joop Hofman. Presentatie Joop Hofman - Gemeenteraad Toekomst 12 juni Alkmaar 1

Joop Hofman. Presentatie Joop Hofman - Gemeenteraad Toekomst 12 juni Alkmaar 1 Joop Hofman Alkmaar 1 Mix vier methoden Dialoogmethode (Maori) (uitnodigend, niet oordelend) Open space (eigen onderwerp, oploopjes, stem met voeten,.) Fish bowl (ringen) Synthetron (socmedia, argumentie

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Margje Kamerling DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop decentralisatie Participatiewet Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Presentatie door: Koos Postma

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie

Crowdfunding en de raad. Jan Dirk Pruim en Nicolette Ouwerling / 6 september 2013

Crowdfunding en de raad. Jan Dirk Pruim en Nicolette Ouwerling / 6 september 2013 Crowdfunding en de raad Kansen en risico s Jan Dirk Pruim en Nicolette Ouwerling / 6 september 2013 Agenda Wat is civic crowdfunding? Voorbeelden uit de praktijk Welke kansen (en risico s) zien wij voor

Nadere informatie

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Aletta Winsemius, senior onderzoeker MOVISIE Jan Bouwens programmacoördinator preventie, ZonMw Centrale

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Samenwerking binnen landelijk Programma Democratie in Actie & Pilot Digitale Democratie. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Samenwerking binnen landelijk Programma Democratie in Actie & Pilot Digitale Democratie. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Steller Samenwerking binnen landelijk Programma Democratie in Actie & Pilot Digitale Democratie Liesbeth van de Wetering De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon +31650215753

Nadere informatie

MONITOR BURGERPARTICIPATIE 2013 ENQUÊTE

MONITOR BURGERPARTICIPATIE 2013 ENQUÊTE MONITOR BURGERPARTICIPATIE 2013 ENQUÊTE De Monitor Burgerparticipatie wordt tweejaarlijks uitgevoerd om het gemeentelijk beleid en activiteiten op het gebied van burgerparticipatie landelijk in kaart te

Nadere informatie

Rolf Jongedijk. Bestuurskunde Technische Hogeschool Twente 1989 Bedrijfskunde MBA Twente School of Management 2006 Raadsgriffier Enschede (sinds 2003)

Rolf Jongedijk. Bestuurskunde Technische Hogeschool Twente 1989 Bedrijfskunde MBA Twente School of Management 2006 Raadsgriffier Enschede (sinds 2003) Rolf Jongedijk Bestuurskunde Technische Hogeschool Twente 1989 Bedrijfskunde MBA Twente School of Management 2006 Raadsgriffier Enschede (sinds 2003) Vraag van uw griffiers Onze raden oriënteren zich op

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Raadsledencongres. Den Bosch 20 januari Jornt van Zuylen

Raadsledencongres. Den Bosch 20 januari Jornt van Zuylen Raadsledencongres Den Bosch 20 januari 2018 Jornt van Zuylen Hoe democratisch is jouw gemeente? Facts & fake-news Demo-index + Opkomst +/- Vertrouwen +/- Wat wil de burger? Terugkijken & voorspellen Waarom

Nadere informatie

PARTICIPATIE IN GORINCHEM

PARTICIPATIE IN GORINCHEM PARTICIPATIE IN GORINCHEM Gemeente Gorinchem April 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 58 Datum April 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst woensdag 5 oktober visievorming toekomst relatie dorpen-gemeente

Verslag bijeenkomst woensdag 5 oktober visievorming toekomst relatie dorpen-gemeente Verslag bijeenkomst woensdag 5 oktober visievorming toekomst relatie dorpen-gemeente Aanwezig: ongeveer 75 inwoners De bijeenkomst startte om 19.30 uur met een korte introductie van wethouder Hans Nijhof

Nadere informatie

Burger- en overheidsparticipatie Theoretisch kader

Burger- en overheidsparticipatie Theoretisch kader Burger- en overheidsparticipatie Theoretisch kader Inleiding Deze notitie beschrijft het theoretisch kader van de begrippen burger- en overheidsparticipatie. Het is tegelijkertijd bedoeld als agenda voor

Nadere informatie

De waarde van participatie

De waarde van participatie De waarde van participatie Omgevingswet Kirsten Veldhuijzen, Rob Kristel Lammers, VNG 24 september 2016 Raad op Zaterdag, Zwolle Invalshoeken De Omgevingswet Bredere context Omgevingswet Ontwikkeling samenleving

Nadere informatie

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA *V Gemeente rs. Jur Botter, MPA y Haarlem Wethouder Jeugd en Onderwijs, Vastgoed, Nieuwe Democratie, Bedrijfsvoering en Dienstverlening De Wijkraden van de gemeente Haarlem De Stichting Stadsgesprekken

Nadere informatie

Welkom! SOCIAAL MAKELAAR

Welkom! SOCIAAL MAKELAAR Welkom! SOCIAAL MAKELAAR De verbinder tussen zorg, welzijn en wijkinitiatief 2 PROGRAMMA 15:00 uur: Welkom in Gouda door de wethouder Sociaal Domein Corine Dijkstra. Waarom heeft de gemeente gekozen voor

Nadere informatie

Lokale Democratie, Vertrouwen en Burgerparticipatie. Prof. dr. Monique Leyenaar Drechtstedendinsdag, 7 februari 2012

Lokale Democratie, Vertrouwen en Burgerparticipatie. Prof. dr. Monique Leyenaar Drechtstedendinsdag, 7 februari 2012 Lokale Democratie, Vertrouwen en Burgerparticipatie Prof. dr. Monique Leyenaar Drechtstedendinsdag, 7 februari 2012 Weemoed naar vroeger? Realiteit Sociaal-maatschappelijke context is veranderd, politieke

Nadere informatie

Verslag regionale bijeenkomst Zeeland (Goes, 10 februari 15) De Zeeuwse agenda

Verslag regionale bijeenkomst Zeeland (Goes, 10 februari 15) De Zeeuwse agenda Verslag regionale bijeenkomst Zeeland (Goes, 10 februari 15) De Zeeuwse agenda De VNG gaat de komende maanden de provincies in om samen met de leden de meerjarige strategische agenda de Gemeente 2020 op

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners.

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. Overheidsparticipatie. Verwachtingen van. Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of het nu van onderop

Nadere informatie

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan?

Introduceren thema Natuurgeweld. tsunami s. centraal rondom natuurgeweld: Thema: Natuurgeweld. laten ontstaan? Aardrijkskunde Natuurgeweld Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Natuurgeweld In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom natuurgeweld: 1. Wat zou er moeten gebeuren

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

Onderwerp: Democratisch toetsingskader Sint-Michielsgestel geeft ruimte aan bewonersinitiatieven! ter vaststelling

Onderwerp: Democratisch toetsingskader Sint-Michielsgestel geeft ruimte aan bewonersinitiatieven! ter vaststelling Raadsvergadering 14 september 2017 Punt Bijlage Onderwerp: Democratisch toetsingskader Sint-Michielsgestel geeft ruimte aan bewonersinitiatieven! ter vaststelling Samenvatting: Inwoners ontplooien steeds

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Symposium Blik op samenspel

Symposium Blik op samenspel Symposium Blik op samenspel Wifi U kunt gebruik maken van het wifi-netwerk: Netwerknaam: Blik op samenspel Wachtwoord: welkom Twitter mee! #blikopsamenspel DE PARTICIPATIEMIX: EEN DEMOCRATISCH KOMPAS VOOR

Nadere informatie

gemeente Tiel ontvangen op:

gemeente Tiel ontvangen op: gemeente Tiel ontvangen op: 05-06-2018 **ID18.04370 ID18.04370 Van: Ans Borninkhof [mailto:burgerschapsvormingadvies@gmail.com] Verzonden: dinsdag 5 juni 2018 20:36 Aan: Smb TL Gemeente

Nadere informatie

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA

Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Overheidsparticipatie. Verwachtingen van bewoners. EEMSDELTA Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of

Nadere informatie

Raad en inwoners naar nieuwe verhoudingen. Samenvatting. Christa van Oorsouw juni 2007

Raad en inwoners naar nieuwe verhoudingen. Samenvatting. Christa van Oorsouw juni 2007 Raad en inwoners naar nieuwe verhoudingen Samenvatting Christa van Oorsouw juni 2007 Thesis in het kader van de opleiding Public Management en Policy Open Universiteit Nederland Engelse titel: City Council

Nadere informatie

Verslag Expertmeeting Eindhoven

Verslag Expertmeeting Eindhoven Verslag Expertmeeting Eindhoven 14 april 2015 Inleiding Bedenkelijke titel heeft deze bijeenkomst, begon wethouder Yasin Torunoglu zijn inleiding. Waarom? De doe-democratie is nu juist niet iets van experts,

Nadere informatie

Democratisch toetsingskader bij bewonersinitiatieven

Democratisch toetsingskader bij bewonersinitiatieven Democratisch toetsingskader bij bewonersinitiatieven Werkvorm ter vernieuwing van de lokale democratie Anja B.M. Smits december 2017 Inwoners ontplooien steeds vaker initiatieven voor hun eigen leefomgeving,

Nadere informatie

De 'Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017' vast te stellen, te publiceren en in werking te laten treden met ingang van 1 januari 2017;

De 'Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017' vast te stellen, te publiceren en in werking te laten treden met ingang van 1 januari 2017; Gemeente RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020 13 december 2016 16.12.05 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

BURGERBEGROTING GEMEENTE EMMEN

BURGERBEGROTING GEMEENTE EMMEN BURGERBEGROTING GEMEENTE EMMEN 2017-2018 EMMERHOUT EN NIEUW-DORDRECHT Spreker: André Bosma Datum: 6 september 2016 BURGERBEGROTING: WAT IS DAT? Definitie Een burgerbegroting is een besluitvormend proces

Nadere informatie

Bewoners gaan het doen...

Bewoners gaan het doen... De complexiteit van de eenvoud De beproefde Vijf Sterrenmethode, gebaseerd op vijf stappen en bijbehorende werktechnieken, inspelend op toeval, emotie en overmacht van het werken aan de sociale ontwikkeling

Nadere informatie

Menukaart Participatie Rijssen-Holten

Menukaart Participatie Rijssen-Holten Menukaart Participatie Rijssen-Holten 17-09-2018 Bij de totstandkoming van een gezonde leefomgeving betrekken we steeds vaker de inwoners. Deze betrokkenheid is niet oneindig. Dat was voor de gemeente

Nadere informatie

Participatiemogelijkheden in het decreet over het lokaal bestuur. Prof. Dr. Frankie Schram KU Leuven Instituut voor de Overheid

Participatiemogelijkheden in het decreet over het lokaal bestuur. Prof. Dr. Frankie Schram KU Leuven Instituut voor de Overheid Participatiemogelijkheden in het decreet over het lokaal bestuur Prof. Dr. Frankie Schram KU Leuven Centrale Stelling Artikel 2 1. De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen

Nadere informatie

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017

Op weg naar de Omgevingswet. Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Op weg naar de Omgevingswet Gemeenteraad Valkenswaard 1 juni 2017 Even voorstellen. Paula de Groot Evelien van den Boom Stijn Smeulders Jan Peels Edwin Donkers Keetie van Rooijen Ingrid Kersten Programma

Nadere informatie

Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie?

Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie? Naar een ander samenspel ritselmanagement als insteek voor (overheids)participatie? Gratis te downloaden via www. Jargonbingo Geen woorden, maar daden graag! Netwerken Eigen kracht Doedemocratie Loslaten

Nadere informatie

Politieke 2-daagse 2018

Politieke 2-daagse 2018 Vrijdag 7 en zaterdag 8 september Sportcentrum Papendal Samen bouwen! Programma vrijdag 7 september 2018 13.00 uur: Welkom door BV bestuur & lunch met: - ALV en presentatie kandidaten - Kandidaten voor

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 23 juni 2015 Nr. : 2015-66 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

Model reglement Burgerbegroting

Model reglement Burgerbegroting Model reglement Burgerbegroting Blz. 1 / 6 1 december 2017 Model reglement Burgerbegroting Toelichting: Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur, dat ingaat op 1 januari 2019, regelt in artikel 304 enkele instrumenten

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Leerbijeenkomst Marke Mallem. 12 November 2014, Het Muldershuis in Eibergen

Leerbijeenkomst Marke Mallem. 12 November 2014, Het Muldershuis in Eibergen Leerbijeenkomst Marke Mallem 12 November 2014, Het Muldershuis in Eibergen Welkom Stichting Marke Mallem, Waterschap Rijn & IJssel en Alterra In het kader van het Leernetwerk Samenspel Burgerinitiatieven

Nadere informatie

Uitwerking en criteria aanjaagfonds Burgerparticipatie en uitwerking vijfde indicator burgerparticipatie Collegebesluit

Uitwerking en criteria aanjaagfonds Burgerparticipatie en uitwerking vijfde indicator burgerparticipatie Collegebesluit Uitwerking en criteria aanjaagfonds Burgerparticipatie en uitwerking vijfde indicator burgerparticipatie Collegebesluit 140311 22 Aanleiding De raad heeft bij de programmabegroting 2014 besloten om een

Nadere informatie

ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN

ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN ONDERZOEK GEBIEDSGERICHT WERKEN Gemeente Oss November 2017 www.ioresearch.nl ONDERZOEKSVRAGEN 1. Hoe is het beleid rondom gebiedsgericht werken vormgegeven? 2. Wat zijn de ervaringen van de intern en extern

Nadere informatie

Verkenning fusie veiligheidsregio s Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Informatiebijeenkomst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 30 november 2017

Verkenning fusie veiligheidsregio s Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Informatiebijeenkomst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 30 november 2017 Verkenning fusie veiligheidsregio s Flevoland & Gooi en Vechtstreek Informatiebijeenkomst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 30 november 2017 Welkomstwoord Introductie door burgemeester Bas Jan van Bochove,

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

Jasper Loots onderzoek advies debat

Jasper Loots onderzoek advies debat ZomerRaad, 22 juli 2014 ProDemos Jasper Loots onderzoek advies debat Wat betekent burgerparticipatie voor je rol als raadslid? Hoe maak je afspraken met het college over burgerparticipatie? Hoeveel ruimte

Nadere informatie

Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad van de toekomst, Leden van de gemeenteraad van de toekomst,

Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad van de toekomst, Leden van de gemeenteraad van de toekomst, Toespraak bij het aanbieden van de Brief aan de Koning door de gemeenteraad van de toekomst aan minister Plasterk donderdag 13 maart 2014 in Den Haag. Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten

Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten Onderzoek WIJK-, BUURT- EN DORPSBUDGET DEAL-gemeenten Burgers nemen veel initiatieven. Het wordt óók van hen verwacht dat ze zich steeds meer inzetten voor hun eigen buurt. Ieder initiatief, of het nu

Nadere informatie

Hoeveel invloed hebben Groningers op hun directe leefomgeving?

Hoeveel invloed hebben Groningers op hun directe leefomgeving? Hoeveel invloed hebben Groningers op hun directe leefomgeving? De Raad voor Openbaar Bestuur stelde onlangs vast dat veel gemeenten op lokaal niveau experimenteren met nieuwe democratievormen, waarbij

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst Beuningen maken we samen Een reis naar de toekomst Oktober 2013 1 Waarom nu een visie? Een visie maak je niet zomaar. Een visie maak je ook niet vaak. Maar op dit moment zijn wij toe aan nieuwe inspiratie,

Nadere informatie

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Alinda van Bruggen Marion van der Vorst Erik Koopman 17 januari 2017 Opzet bijeenkomst 19.30 uur Opening en welkom door..? 19.35 uur

Nadere informatie

Onderwerp: Evaluatie Burgerbegroting 2017/2018 en vervolg Burgerbegroting in 2019

Onderwerp: Evaluatie Burgerbegroting 2017/2018 en vervolg Burgerbegroting in 2019 Raadsvoorstel jaar stuknr. categorie agendanr. Stuknr. Raad B. en W. 2018 RA18.0099 A 18 18/715 Onderwerp: Evaluatie Burgerbegroting 2017/2018 en vervolg Burgerbegroting in 2019 Portefeuillehouder: H.F.

Nadere informatie

Interactief werken gemeente Zeist:

Interactief werken gemeente Zeist: Interactief werken gemeente Zeist: 'Samen doen door interactie' 1. Inleiding Eén van de projecten van Op Weg Naar De Kern ging om het vormgeven van interactieve planvorming. In dat kader hebben we het

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017

Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017 Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017 Samen met Jeroen van Berkel (portefeuillehouder Zorg en Welzijn, stadsdeel West) en Niesco Dubbelboer (de master in deze masterclass. Hij is een vernieuwende

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

HOE DENKT DE UVA EROVER?

HOE DENKT DE UVA EROVER? HOE DENKT DE UVA EROVER? Uitslag van en toelichting bij het raadgevend referendum onder de universitaire gemeenschap van de UvA HANS ONKENHOUT CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, JANUARI 2017 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

12 mei Piet van Mourik. Welke weg slaat de Rekenkamer in?

12 mei Piet van Mourik. Welke weg slaat de Rekenkamer in? 12 mei 2017 Piet van Mourik Welke weg slaat de Rekenkamer in? Sterke Democratie in Dynamische Samenleving! Waarom? WERKEN AAN BESTUUR SAMEN MET DE BUITENWERELD Effectief STUREN EN BESLISSEN Beleid Uitvoering

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Beste aanwezigen, hartelijk welkom op het Keerpuntfestival. In deze speech richt ik mij vooral op jullie, de professionals in welzijn en zorg.

Beste aanwezigen, hartelijk welkom op het Keerpuntfestival. In deze speech richt ik mij vooral op jullie, de professionals in welzijn en zorg. Speech Keerpuntfestival Tine de Bloois Beste aanwezigen, hartelijk welkom op het Keerpuntfestival. In deze speech richt ik mij vooral op jullie, de professionals in welzijn en zorg. Mijn verhaal begint

Nadere informatie

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je?

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je? Inwoners Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen Individualistisch Samenwerkend Inwoners Ik heb een idee om mijn buurt te verbeteren, maar heb daar de ondersteuning

Nadere informatie

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden LOKAAL SAMENSPEL enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden 1 ALGEMEEN BEELD geen onverklaarbare uitkomsten verschillen in waardering van het samenspel intern en extern, en

Nadere informatie

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0.

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0. Welkomstwoord Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de Dag van de ambtenaar 2.0 op 6 februari 2013 te Zwolle. Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Digitaal samenwerken aan de wijk

Digitaal samenwerken aan de wijk VERSLAG THEMABIJEENKOMST: Digitaal samenwerken aan de wijk DATUM 26 januari 2017 GASTGEMEENTE Gemeente Nijmegen VERSLAG D.D. 27 januari 2017 AUTEURS Mark van Gurp, Ineke Westerbroek Welkom Ineke Westerbroek

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling

Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Hoofdstuk 3. Algemene beoordeling Samenvatting Tweederde van de Leidenaren zegt bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders en één op de tien heeft in het afgelopen jaar

Nadere informatie

STADSDELEN STADSDEELWETHOUDERS & STADSDEELCOMMISSIES

STADSDELEN STADSDEELWETHOUDERS & STADSDEELCOMMISSIES Gebiedsgericht werken STADSDELEN STADSDEELWETHOUDERS & STADSDEELCOMMISSIES Onderwerpen 1. Historisch perspectief en ontwikkelingen 1848 2018 2. Uitdagingen 2018 2022 3. Stellingen Historisch perspectief

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie