In dit nummer. Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang nr. 235 febr. mrt Verschijnt 6 keer per jaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit nummer. Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang nr. 235 febr. mrt Verschijnt 6 keer per jaar."

Transcriptie

1 febr. mrt. 2010

2

3 3 Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang nr. 235 febr. mrt Verschijnt 6 keer per jaar. It Havenpypke is een uitgave van Feriening Doarpsbelang Wytgaerd Doarpsbelang Wytgaard Henk Buwalda Voorzitter Herman Santema Penningmeester Yvonne de Vries Secretaris Tjibbe Boonstra Eric van der Veen Karen Voetberg Harmen Talsma dorpsbelang_wytgaard@hotmail.com Redactie It Havenpypke Bertus Blümers Algemeen Catrien Jorna Financieel beheer Monika Tekstra Administratie Wim Schuurman Lay-out Overige medewerkers Elie de Jong Corrector Frysk Arnold Hoekstra Fotografie Redactieadres (ook voor adreswijzigingen, opzeggingen, aanmeldingen) Monika Tekstra Tjissema BG Wytgaard Abonnementen 15,- per jaar, Buitenland 18,- per jaar. Betaling via toegezonden nota. Info: Herman Santema ( ) Drukker Caparis Heerenveen Website In dit nummer 5 redactioneel 7 burgerlijke stand 8 doarpsbelang 10 Twirre 12 Boargemaster Crone 15 Pypkepetear 19 Grietzen Bergsma 23 Toneel 24 JCW 26 ijsclub Pier Thomas 31 Buorren 1 32 activiteitenagenda 35 volleybalvereniging 41 merkecommissie 46 stukje natuur 48 TJ Roordaschool 59 huisartsen Inleverdata kopij april (vóór 29 mrt.) juni (vóór 31 mei) augustus (vóór 26 juli) It Havenpypke verschijnt rond de 18 e van de eerstgenoemde maand. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van stukken geschreven door niet-redactieleden. Tevens behoudt de redactie zich het recht voor om teksten te redigeren en zonodig in te korten. Stuur uw kopij (vóór 29 maart) naar: redactiehavenpypke@hotmail.com Op de omslag: Burgemeester Ferd Crone en Alie Deelstra hebben dezelfde boodschap: red onze dorpswinkel!

4 4 Een bank met ideeën. Duurzaam beleggen. Coöperatiefonds. Groenfinanciering. Rabo Groenobligaties. Duurzaam investeren in de toekomst. Rabobank. Een bank met ideeën.

5 5 Fan de redaksje Fyf en in heale meter achter ús laptop falt dikke snie as potstro omleech. In heale meter derfoar is op Ned. 1 Henk van Zon oan it Wilderen, rjochts ûnder yn it hoekje fan de Acer spilet Barcelona tsjin Sporting Gijon. Foarige wike in aksje foar Haiti hân, hat lokkich in soad oplevere. Ek foarige wike in soad oandacht foar ús winkel. Us baas, burgerheer Ferd Crone hie in soad praatsjes mei klanten. Gesellige praatsjes yn de winkel binne sa belangryk, sei der ien. De boargemaster stelde foar, om foar elke 10 minuten praten, foar 20 euro te keapjen yn de winkel. In goed idee, is t net? No begjint Deportivo la Coruna ek noch tsjin Real Madrid. De hûn wol der ek hast út, foar de lêste kear dizze dei. Hat der hjoed net sa n soad út west. Ik wol: bin op myn fyts mei winterbannen de Swette om west. Wat in moaie wrâld. De sulverriger ek wer sjoen, wat in prachtbeest. Op Oenemastate in houtsnip sjoen, ek moai! Hoe komt it mei ús Tsjinstesintrum, wat bart der yn de Twirre, komt der op de Plof no wol of net riolearing dit jier? ( Brún Peardsje koe der ûnderút komme troch ús ynspannings, dat skeelt wer trije à fjouwer tûzen euro it gesin). It sniewite begjin fan dit jier, wêrtroch ik myn jierlikse depresje om âld en nij hinne dit jier oerslaan koe, is mooglik in teken foar takommend jier. Wy nimme der ien op, ek net folle mear, want foardat jo it witte, wurdt rûnom ferteld dat jo alkoholist binne. No ja, ien slokje mear om it jier sjeuiger troch te kommen, so what. bb

6 6 Pjutteplak Wytgaard heeft een eigen peuterspeelzaal, genaamd It Pjutteplak. It Pjutteplak is gevestigd in dorpscentrum De Twirre. Elke dinsdag- en vrijdagochtend is het Pjutteplak open van 8.45 uur tot uur. Je kunt je kindje opgeven, als hij/zij 1,5 jaar oud is, bij juf Ytsje Mulder. De kinderen worden, als ze 2 jaar zijn, geplaatst. Soms is er een wachtlijst, dan duurt het iets langer. Juf Ytsje is altijd samen met 1 ouder. Er is veel verschillend speelgoed aanwezig en vaak wordt er een activiteit gedaan zoals plakken, kleien en verven. De kinderen kunnen hollen, fietsen en spelen in de grote zaal. Er is zelfs een glijbaan. Kortom: erg gezellig! In overleg met juf Ytsje kun je natuurlijk een keertje komen kijken.. Tel.nr. juf Ytsje: Werkgroep It Pjutteplak

7 7 BURGERLIJKE STAND Overleden Op 2 januari 2010 op 80-jarige leeftijd oud- Wytgaarder Stien Minnema-Kingma. Sneek. Op 10 januari 2010 op 79-jarige leeftijd oud-wytgaarder Anna Grupstra-Bierman. Leeuwarden. Geboren Op 7 december 2009 Asuerus Jan, roepnaam Sweder. Zoon van Jourica Hoekstra en Klaas Toering. Broertje van Romke Jan Thomas. Bolsward. Op 8 februari 2010 Rindert Ruurd. Zoon van Rudolf en Anneke Douma-Visser. Sneek. Wytgaard in beeld De skyline van Wytgaard op 8 januari 2010: wit, witter, witst.

8 8 We hebben tot nu toe een ouderwets wintertje. Prachtig om foto s te maken maar de vele sneeuw zorgde ook voor gladde wegen. Vooral bij ons leek het wel of de sneeuwploeg van Omrin ons was vergeten. We hebben ons ongenoegen kenbaar gemaakt bij de gemeente en bij Omrin. Er is verbetering beloofd. Ook hebben we Omrin gevraagd om een betere communicatiemethode naar het dorp toe bij wijzigingen in het schema voor afvalinzameling. Vanwege het winterse weer viel er een dag uit zonder dat iemand wist hoe het verder ging. U heeft ongetwijfeld de campagnetassen van de winkel opgemerkt. De boodschap is goed over gekomen. Met ieders hulp moeten we de dorpswinkel toch weten te behouden. Met behulp van een vernieuwde Paedwizer willen we de middenstand van Wytgaard beter onder de aandacht brengen bij nieuwe bewoners. Binnenkort krijgt het speelterrein naast het sportveld een opknapbeurt met o.a. een basketbalbord. Andere dorpen hebben vragen gesteld over onze ervaringen met de gemeente Leeuwarden. Dit in verband met de nieuwe herindeling van de gemeentes. Het feit dat het luchtalarm niet (altijd) in Wytgaard te horen is is nogmaals bij de gemeente gemeld. Dit na opmerkingen van juf Betsie v/d Vegt. Juf Betsie is ook druk bezig met de brede school. De bedoeling van een brede school is om meer activiteiten naast de gewone lessen aan te bieden. Denk aan muziek, sport of iets creatiefs. Er is een Automatische Externe Defibrillator aangeschaft. Dit is een draagbaar toestel dat het hart weer in een normaal ritme kan brengen. Eind januari gaan de eerste vrijwilligers op cursus. De AED komt in het gemaaltsje te hangen. De gemeente heeft ons overigens het gemaaltsje aangeboden voor 1,00 Maar er is nogal wat achterstallig onderhoud. Ook de blauwe golf en het gele bankje kunnen wel een opknapbeurt gebruiken.

9 9 Bij het innen van de contributie is vorig jaar wat mis gegaan. Waarschijnlijk heeft niet iedereen een rekening gekregen. Deze had bij de uitnodigingen voor de jaarvergadering in de enveloppe horen te zitten. Mijn excuses daarvoor. Inmiddels hebben we automatische incasso aangevraagd. Heeft u zaken die u niet naar wens vindt gaan of wilt u gewoon even iets kwijt, kom dan op onze bestuursvergaderingen in It Kleaster. De eerstvolgende is 5 maart uur. Op onze jaarvergadering (26 maart) komen de laatste stand van zaken over de woningnieuwbouw, de verbouwing Twirre en de haven aan de orde. Namens dorpsbelang, Herman Santema Wytgaard in beeld Arctisch Wytgaard leverde sprookjesachtige plaatsjes op. Wie herkent dit Hans en Grietje-huisje?

10 10 Voortgang verbouw Twirre, Het is nu eind januari, de tijd vliegt. Het is voor ons niet altijd even makkelijk om in het tijdpad van de planning te blijven lopen. De vertraging ligt op de loer en tot overmaat van ramp heeft onze architect bij vrijwilligersinspanningen een muur op zich gekregen. Hierbij heeft hij diverse botbreuken opgelopen aan schouder en been. Gelukkig gaat het nu weer wat beter, maar hij heeft de werkzaamheden even op een laag pitje moeten zetten. Wij hebben nu veelvuldig mailcontact en hopen hiermee de vertraging minimaal te houden. Het schetsontwerp van de nieuwe buitenkant van de Twirre is ingediend en na enkele kleine aanpassingen voor akkoord bevonden. De definitieve bouwaanvraag gaat begin februari de deur uit. De duur van deze procedure is maximaal 12 weken, zodat de vergunning begin mei rond kan zijn. In de tussenliggende tijd gaan we met de aanbesteding aan de slag, zodat we na het verstrekken van de vergunning zo snel mogelijk aan de slag kunnen. De werkgroepen zijn inmiddels gevormd en zien er als volgt uit: Secretariaat/Financiën - Pytsje Hoekstra, Dirkje Deelstra (postadres Púndyk 2) Inrichting - Watze Jorna, Saakje vd Meer, Watze Roorda, Paulina Boonstra, Ida Verbeek, Durkje Rinsma, Betsie vd Vegt (school) Activiteiten/Geldwerving - André Jaspers, Thea Andringa, Roelof Brinksma. Ontruimen/Slopen/Bouwen - Harry vd Galiën, Ruurd Deelstra, Durk Boonstra. (Her)opening - Eelke Nutma, Ingrid Visser, Martijn Heeg.

11 11 Bovenstaande personen vormen de vaste kern van deze werkgroepen. Zij zijn verantwoordelijk voor de diverse activiteiten en zullen deze invulling gaan geven met behulp van dorpsgenoten. De eerste actie van de werkgroep Activiteiten/Geldwerving, het Sokkenfeest, heeft een bedrag van 900,- opgebracht. Een prachtig resultaat. De werkgroep Inrichting is momenteel bezig met de invulling van de ruimteboeken. Deze worden gebruikt bij het schrijven van het bouwbestek. Ook is de Jeugdclub druk bezig om hun nieuw onderkomen smoel te geven. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw begin april worden aanbesteed. In de tussentijd is de bouwcommissie o.a. in overleg met de school aangaande herinrichting van het schoolplein, opslag schoolmateriaal en de te treffen maatregelen om de hinder tijdens de bouwactiviteiten te minimaliseren. De aanvragen bij diverse subsidievertrekkers / fondsen zijn ingediend en verder moeten we richting de Gemeente nog de puntjes op de i zetten Ook moeten we een oplossing zien te vinden voor de zomeractiviteiten die normaliter in de Twirre plaatsvinden. Al met al gaan we op naar een bewogen zomer. Bouwcommissie Twirre Uitnodiging PvdA-bijeenkomst over toekomst Wytgaard en gemeente Wat wil de PvdA in Wytgaard? Wat vindt u positief aan uw dorp en gemeente? Waar bent u absoluut niet over te spreken? En wat zou de gemeente daarin voor u moeten betekenen? Over al deze vragen wil de PvdA Leeuwarden met u in gesprek. Daarom houden wij op dinsdag 23 februari vanaf uur een bijeenkomst in It Kleaster te Wytgaard. Iedereen is uitgenodigd!

12 12 Boargemaster Crone yn ús Doarpswinkel. De burgemeester met losse handen Ruurd Deelstra houdt een oogje in het zeil. It boadskip wie dúdlik! Ús doarpswinkel hat in muoisum bestean en dêr moatte wy mei syn allen wat oan dwaan. Fan Doarpsbelang út wurdt dit o sa stipe. Op sneon 9 jannewaris hong der by elk hûs in pûde oan e doar, mei dêryn in bôle en in sûkerbôle. Sa koe iderien priuwe wat foar kwaliteit je keapje kinne by Deelstra bakkersprodukten. En litte wy wol wêze:dy kwaliteit is dochs tige by tige? No, dan is it allinne in kwestje fan gunnen. In winkel dy t wy mei syn allen yn stân hâlde moatte, want dat is tige wichtich foar de leefberens fan it doarp. Foar de âlderein, mar ek foar it sosjale gebeuren. Alie en har personiel dogge der dan ek alles oan om dit goed yn te foljen. De hiele moanne wienen der aksjes om minsken te lûken. De ôfsluting dêr fan wie op 23 jannewaris. Dizze dei hat Ferd Crone, boargemaster fan de gemeente Ljouwert, mei syn frou de winkel besocht. Ek hy fynt it tige wichtich dat soks bestean bliuwt, mar it inisjatyf moat foar in hiel grut part dochs fan de boargers útgean. De komst fan de boargemaster luts in soad belangstellenden, foaral om t Crone ek de prizen útrikke dy t by de aksjes hearden. Frou Vonk wûn in sek sipels. Boargemaster Crone koe har wol, om t se ek altyd yn de Museum Grutterswinkel yn Ljouwert stiet. Sa waard in taart wûn troch T. Boonstra fan e Finne. Eltsenien rôp yn koar: dat is Tjibbe. Frou Crone geniete: Schitterend dat alle mensen elkaar hier kennen.

13 13 Wel boter bij de vis! Anneke Schuurman rekent af met burgemeester en echtgenote De boargemaster hie sels ek in boadskipperstas by him en hat sels ek boadskippen dien en dêrmei it foarskot oan alle doarpsbewenners om mear yn it eigen doarp te keapjen. Alie hat de swiere pûde sipels by frou Vonk thús brocht: in bêste service. Doarpsbelang en Boargemaster Crone betanke. En no is it oan ús om dit troch te setten! Priiswinners: 1e Dikkie van der Werf Mobile DVD spiler, mei tsien dvd s 2e Tjibbe Boonstra Slachrjemmetaart 3e Aaltsje Santema Oranjekoeke 4e Metsje Jongbloed Sûkerboffert 5e Anton Jorna 10 kilo ierdappels 6e T. Bergstra Sek woartels 7e Frou Vonk Sek sipels Skreaun troch Catrien Jorna

14 14

15 15 Pypkepetear mei Dette Smit Ik ha neat bysûnders te fertellen, mar dochst it dochs wol yn it Frysk no? begjint Dette as ik mei har om e tafel sit. Har leeftyd wol se net sizze. Leeftyd is sa ferplichtsjend en jout je in stimpel. In lekkere ynstruier, dizze frou hat in sterke eigen miening... No dan sille wy it net oer de leeftyd ha, mar wêrom wolst it dan wol graach yn it Frysk ha? Ik kin my sa ergerje oan minsken dy t yn Fryslân wenje dy t net Frysk prate as de taal ferstean kinne. Dat praten is noch dêr oan ta, mar as se net iens de muoite dogge om it te ferstean, freegje ik my ôf wat dizze minsken hjir te wenjen dogge. Jo gean dochs net earne wenjen wêr t je gjin bining mei ha, as ynteresse foar ha? De muoite dy t elts stekke moat yn de Fryske taal hat te krijen mei respekt foar libbensomjouwing. Ik ha bygelyks bining mei Frankryk en ik my sa njonkelytsen wol wat rêde mei it Frânsk, mar it bliuwt lestich. As jo in bining mei dat lân ha is it dochs net mear as normaal dat jo je de taal ek eigen meitsje? Dette har gefoel foar taal hat se meikrigen yn har opliedings foar lesjaan. Nei de Mulo hat Dette tolf jier lang as kleuterûnderwizer foar de klasse stien yn in ferskaat oan plakken bygelyks: Terherne, Grins, Ljouwert en Grou. Yn dit lêste plak is se hikke en tein, sa as se sels sa moai seit. Doe hie Dette it wol efkes besjoen en woe nei it bûtenlân. Tegearre mei har suster setten se ôf nei Grikelân, mar doe t se yn Itaalje wienen kaam der in oerstreaming en besleaten se net nei Grikelân te gean, mar nei Spanje. In jier lang hawwe se dêr omstrúnd. Troch wat wurk te dwaan koenen se aardich troch de tiid komme. It giet allegear foar de wyn, by thúskomst fynt se in baan as lieder fan in groep jonges op in ynter-nasjonale skoalle. Mar in folledige baan is bêst wol dreech, seker as se sels in bern krijt. Ja myn dochter Nynke is omtrint fjirtich jier, dus it is ek fjirtich jier lyn dat ik hjir oan de Hegedyk yn Wytgaard kommen bin te wenjen. Der wienen doe gjin dieltiidbanen yn it ûnderwiis, dus moast ik wat oars. Ik gong wolris as model mei in freondinne mei dy t de oplieding schoonheidsspecialiste die. Troch myn goed ûntwikkele estetyske

16 16 gefoel bin ik dat fak ek yn rôle. Dette begûn har eigen praktyk La Balezza oan hûs. Dit wie goed te kombinearjen mei it húshâlden. De salon wie net grut, nee, ik hie in hoekje yn e hûs. Letter doe Nynke út e hûs wie, haw ik fan har keamer in salontsje makke. It wie klein en intiem, lekker efkes keuvelje mei in bakje kofje as tee. Yn dy tiid wie it fak noch net sa grut as no en wie de praktyk ek muoilik fan de grûn de krijen. Praat my net fan dy froulju út dy tiid. No wit ik wol dat se sels net fertsjinnen yn dy tiid en men wie doe ek noch folle suniger, mar der wienen ek minsken dy t it raar fûnen wat ik die, want it iennichste rjocht wie it oanrjocht. Ik folge myn gefoel, want ik fyn sa stadichoan dat de muze is verdrongen door de materie mei al dy regeltsjes en mieningen. Dette is net ryk wurden fan de praktyk. Mar se hat har der wol goed yn útdrukke kinnen. Har grutte motto hjirby is: schoonheidsverzorging geeft zelfvertrouwen. No op har âlde dei kin se dan ek werom sjen op in moaie karriêre. Miskien hie ik mear dwaan moatten mei remedial teaching as hie ik bernepsycholooch wurde moatten,

17 17 want ik hie sa graach bern helpe wollen foar in bettere wrâld. Mar dat is efternei sjoen, ûntefreden bin ik net. Se hâldt har noch wol mei bern dwaande. Se past op Joël (fiif) en Ydwine (twa), de bern fan har dochter Nynke. De bern binne trijetalich: Nederlânsk, Frysk en Spaansk. Nynke har man komt út Spanje, en praat gewoan Frysk tsjin harren. Woansdeitejûns giet Dette nei Lelystêd om op tongersdei en freed te húswarjen. Op sneon komt se wer thús yn har húske op Brún Peardsje. Ik wenje hjir no fjirtich jier. Eartiids hjitte dit buertsje Lytse Húzen, sa ûnderskiede it him fan De Plof. De húskes wienen froeger lyts en plat. In soad huzen binne grutter makke en omheech brocht. Ik wenje hjir noch hieltyd mei in soad nocht. Mar as se thús is, is se ek wol gauris op e flitter, want stil sitte kin se net. Se mei graach by freonen op besite. Dette hâldt fan it libben. Se is gek fan muzyk. Ik song altyd mei in freon dy t akkordeon spile. Mar hy is der net mear. Ja en myn leafde foar Frankryk fansels. Twa wike yn it jier moat Nynke har efkes rêde sûnder oppas, want dan bin ik op fakânsje. Genietsje fan it moaie waar en keunst, sa as tsjerken besjen. In bewogen en bevlogen minske. Dette betanke foar dit petear en ast krekt sa âld wurdst as dyn mem (100) dan bist noch mar op trijekwart fan dyn libben. Skreaun troch Catrien Jorna Collecterooster

18 18

19 19 De mens is een holle buis Erger dan een flessentrekker is de architect schreef Komrij ooit. Hij bouwt niet langer de wonderen van de toekomst, hij is de constructeur van de ruïnes van morgen. Harde woorden, maar Grietzen Bergsma (1953) kan zich wel vinden in Komrij s kritiek; onder veel van zijn vakbroeders is middelmaat troef. Over lijkkisten, holle buizen en institutionele bepaaldheden. Stop, anders komt er te weinig lucht bij protesteert Grietzen als zijn wijnglas met iets te royale hand wordt ingeschonken. Dan slaat hij zijn benen over elkaar, leunt achterover en monstert kritisch zijn omgeving. Zijn knalgele jas vloekt met het Ikea-meubel tegen de wand. Opzettelijk zou je denken. Een kleurrijke verschijning: gele jas, paars brilmontuur, blauwe hoed en grijze manen vormen samen een niet alledaagse combinatie. Zeker niet in Wytgaard waar zijn rijzige gestalte zelden onopgemerkt voorbij gaat. En wie met hem over de Nieuwstad loopt, verbaast zich over het aantal hartelijke begroetingen. Van zwerver tot wethouder, iedereen kent Grietzen en Grietzen kent hen. Zelf: ik ben voor veel mensen ontwapenend. Wie met hem het ijs wil breken, hoeft weinig moeite te doen; zijn belangstelling is breed, zijn algemene kennis indrukwekkend. Behalve sport: het interesseert me werkelijk geen hol wie ergens een tiende seconde sneller zijn been over een lijn steekt. Die desinteresse weerhoudt hem er niet van om ongevraagd een demonstratie te geven van de veertig meter horden voor vrouwen. Compleet met trillende lippen. Na de grap wacht hij niet op respons, maar gooit het hoofd in zijn nek en schatert luid en aanstekelijk. Grietzen is een man met een vrolijke inborst.

20 20 De lach verdwijnt als Techum ter sprake komt, de nieuwbouwwijk ten zuiden van Leeuwarden. De wijk profileert zich als een gezellig Fries dorpje, of, zoals de website groetenuitleeuwarden.nl het formuleert: een echt buurtje met in het midden een bleek en huizen met verschillende soorten bakstenen. Het geheel is overgoten met een gezellig retro-sausje, alsof de woningen er al jaren staan. Grietzen s mond vertrekt zich tot een boos streepje, hij gaat rechtop zitten en begint aan een lange tirade: Hoe haal je het in je hoofd? Een mijnwerkersdorp in de Borinage is het, complete landschapsvervalsing. En die school, brrrrr, een lijkkist met verkeerd geplaatste ramen. En passant krijgen ook de bewoners een steek. Je ziet yuppen met een Porsche door de straat scheuren en verdwijnen in cataloguswoningen met broekgordijnen en geraniums. Buiten die treurnis kijkt een pop naar binnen en naast de voordeur staat een pompoen of geschilderde dakpan. Ieder mens krijgt wat hij verdient. Het is vooral de onnadenkendheid die hem steekt, mensen die terug grijpen op valse sentimenten. Zoals de Wâldhúskes, de kleine arbeiderswoningen van weleer die massaal worden herbouwd. Maar dan wel met deuren van twee meter veertig en Frans Bauer-ornamenten. Of de monstrueuze pastoriewoningen die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten. Niemand kan ongestraft de schaal vergroten of verkleinen. Maar op deze in zijn woorden- institutionele krachten, heeft hij weinig invloed. Daarvoor is de Nederlandse hang naar gezelligheid en middelmaat te groot. Het is de luiheid en grofheid van denken. Niet nadenken is lui, niet willen nadenken is grof. Maar misschien verwacht ik wel teveel van de mensen. Maar hebben we architecten nodig om voor ons te bepalen wat schoonheid is? Volgens Grietzen wel: je laat je fiets toch ook niet repareren door een bakker? Zelf omschrijft hij zich als een architect met uitgesproken ideeën. Een man die zijn klanten ruimtelijkheid wil laten beleven met mooie zichtlijnen. Niet van daar hangt de buitenlamp, dus daar zal de entree wel zijn. Nee, het moet meer hebben. Het moet een bepaalde bescheidenheid uitstralen. Geen protserigheid, geen kerstboom. Hubert Winters, opdrachtgever van Grietzen, onderstreept zijn woorden. Grietzen is voor mij bovenal een kunstenaar, meer nog dan een architekt.

21 21 Hij kan als geen ander de wensen van een klant vertalen naar een mooie woning. Soms zet hij niet alles even zorgvuldig op papier, tot wanhoop van de aannemers. Maar hij is betrokken en omdat hij vaak op de bouw te vinden is, lossen ook die problemen zich op. Een echte levensgenieter, wars van commercie. Winters echtgenote: en een gezellige man! Johan de Vries, regioarchitekt bij Hûs en Hiem, sluit zich aan bij deze laatste woorden. Grietzen is volgens hem een aimabele maar enigszins onhandige persoonlijkheid. Die laatste kwalificatie is geen kritiek, maar onlosmakelijk onderdeel van zijn charme. Hij is een architekt die kiest voor oplossingen die ongebruikelijk zijn in de hedendaagse architectuur. Soms denk ik wel eens: je had wel wat meer van je eigen creativiteit in de woning mogen leggen in plaats van je te veel laten leiden door de wensen van de opdrachtgever. Tot het neusje van de zalm behoort hij volgens De Vries niet. Hij manifesteert zich niet als gezichtsbepaler van de Friese architectuur zoals een Jelle de Jong uit Lemmer. Mogelijk dat het ligt aan de keuze van zijn opdrachten. Aan ambities. Ambities heeft Grietzen wel degelijk maar benoemt ze niet. Wel is hij van mening dat iedere architect ambitieus moet zijn; met alle kennis die vergaard wordt moet het volgende project beter worden dan het vorige. Gemiste kansen? Hij haalt zijn schouders op: misschien moet ik minder uitgesproken zijn en mijn oor meer laten hangen naar de beleidsmakers. Een man met zulke uitgesproken ideeën moet iets kunnen roepen over de zin van het bestaan. Dat valt tegen. Als het aan hem ligt krijgen eerst alle religies een schop. Wat ze allemaal al niet bedacht hebben voor na de dood: hemels, eeuwige jachtvelden en feestmaaltijden met trompetgeschal. Allemaal gelul. Nee, de mens is een holle buis, je giet er wat in en er komt wat uit. Daar houdt het wel mee op. Of zoals mijn oom ooit zei: stop me na mijn dood maar wat worsten in mijn kont, dan douwen de honden me wel weg. Zover is het nog niet. Het tijdelijke heeft nog steeds zijn bekoringen. Zoals scheermesjes met witlof, de verfijnde klanken van de Misa Criolla van Ariel Raminez en een mooie Chardonnay. Een droge. WS

22 22 Deskundig, betrouwbaar en betrokken jaarrekeningen fi scale adviezen loonadministraties belasting - aangiften bedrijfseconomische adviezen bedrijfsoverdrachten samenwerkingsvormen subsidies Wismastate 9 Postbus AB Leeuwarden T (0888) F (0888) E info@deelstrajansen.nl

23 23 Toaniel op nivo yn Veronika har keamer Wat in yslik stik, dit jier. Op sneontejûn koenen der wol wat mear taskôgers yn, mar ik hearde dat der de freeds in soad minsken wienen. Us Lyts mar Krigel fertsjinnet in soad minsken, minsken! Foar it skoft hie ik it gefoel, dat ik wat miste. Letter kaam ik der efter, wat dat wie. Waarmte. Om oan it lêst ta de spanning der sa yn te hâlden, wie in knappe prestaasje. Robby spile it sa fan ôfstân, dat ik tocht dat it him net safolle ynteressearre. Letter die bliken, dat dit alhiel by de rol hearde, teminsten, sa seach ik dit. Mem Grytsje Dykstra en dochter Wytske Bouwma dienen it treflik; jo sille mar sa faak mei-inoar De ploech: Boven v.l.n.r. Grietsje Kleefstra, Robby Galama, Egbert Lutjes. Onder v.l.n.r. Wytske Bouwma en mem Grytsje Dykstra repetearje moatte; om alle spanningen fan dizze repetysjes ôf te reagearjen ha jo einliks immen nedich om jo tsjin ôf te setten. Egbert Lutjes die foar it earst mei. Dissiplinêr moast hy der oan wenne, ha ik heard. As elkenien witten hie, dat by eintsjebeslút hy de teksten fan alle spilers wist, wie it yn it begjin wierskynlik in stik makliker west. Hy die it fierders prima. Grietsje Kleefstra, de regisseur hat in ferrekt soad wurk hân om alle fjouwer spilers op ien rige te krijen; in plom foar har dat it slagge is! As sa n dreech stik goed spile wurdt, is it krekt sa dreech om vedetteneigingen yn de kym te smoaren, is t net sa? Knap dien, Grietsje. Sokke lapen tekst, knap fan e spilers, de ynstekster (Ida Boonstra) en de regisseuse. De technyk wie prima, it dekôr moai (op wat doarkrukken nei). De wurdearring fan de karkommisje wie dan ek hiel goed, haw ik heard. Moai sa. Dik fertsjinne. bb

24 24 Heeey!! Even weer wat nieuws van het JCW voor het Havenpypke, zodat jullie ook weer weten waar wij mee bezig zijn en wat wij de afgelopen maand allemaal hebben gedaan. De afgelopen maand hadden we een filmavond georganiseerd voor kinderen t/m 16 jaar. Er was veel opkomst, zowel clubleden, maar ook veel nieuwe jongere gezichten. En de maand december staat natuurlijk voor het jaarlijkse terugkerende kerstballenbal op tweede kerstdag; het jeugdhonk schitterde. Maar vooral alle bezoekers in hun kerstgala kleren schitterden, waar iedereen elk jaar weer zijn best voor doet! Nogmaals de complimenten. Deze tweede kerstdag stond in het teken van de Titanic; enkele mannen deden erg hun best om op de knappe Jack Dawson te lijken. Het bestuur is kritisch gaan kijken naar de mooiste geklede man en vrouw van deze middag. De koning en koningin van het bal zijn Richard Jorna en Anna-Marijke Jorna geworden! Oudejaarsnacht was het jeugdhonk geopend om elkaar even een goed 2010 te wensen en hier natuurlijk even een paar op te gaan drinken. De volgende dag kon de nieuwjaarsduik helaas niet door gaan vanwege de kou, waar sommigen erg van baalden. Wanneer we volgend jaar hier wel de kans voor krijgen, gaat dit zeker door en bereid je dus hier maar op voor. Pokeren lijkt wel wat van het jaar 2008 te zijn geweest, maar op de georganiseerde pokermiddag kwamen toch wel rond de 40 mensen! De pokerkampioenen van 2010 zijn Harm Jongbloed en Remon v/d Galiën geworden! Dan nog goed nieuws over het jeugdhonk wat jullie vast niet hebben gemist; de verbouwing ervan gaat door! We zullen samen met clubleden geldinzamelacties houden, maar ook met hun kijken naar hoe het nieuwe jeugdhonk er uit kan komen te zien.

25 25 Koning en Koningin 2009: Richard Jorna en Anna-Marijke Jorna Voor de komende maand staan ook weer activiteiten gepland. Omdat ook wij helemaal klaar waren met de sneeuw, hebben we op 13 februari een beachparty georganiseerd! Het jeugdhonk was lekker warm, met water en zand. Er scheen net nog geen zon. En ook is er deze maand een carnavalsfeest georganiseerd voor de jongeren t/m 16 jaar. Meer informatie over de feestjes volgt nog. Data die jullie alvast in de agenda kunnen zetten zijn 11, 12 en 13 juni; dan gaan we met de oudste en middelste clubleden weer een weekendje weg naar Ameland. Groetjes van het bestuur, Age, Arnold, Hedzer, Maaike, Wytske, Pieter, Sipke en Froukje Nieuw telefoonnummer gemeente Leeuwarden Voor al uw vragen:

26 26 Nieuws van IJsclub Pier Thomas De ijsbaan was nog maar net onder water of de vorst begon al in te zetten. Maar al snel kwamen er ook pakken sneeuw en het ijs veranderde in sneeuwijs. Het duurde langer voordat het betrouwbaar was en het ijs was slecht toen we er begin dit jaar op konden. Er werd een baan gemaakt met de sneeuwschuiver. Voor volwassenen was het gevaarlijk want bij het rijden zakten de ijzers erdoor. Er werden allerlei suggesties geopperd om de ijsvloer te verbeteren. Op een avond zijn we met een gasbrander bezig geweest om een gladde ijsvloer te creëren. Op zich zou het kunnen, maar naast dat het een dure en tijdrovende oplossing zou zijn, was de voorspelling dat er opnieuw sneeuw zou komen. Dus uiteindelijk konden we als ijsclubbestuur niet anders dan afwachten en de ijsbaan voor de kinderen begaanbaar houden. Want voor de kinderen was het ijs wel goed te doen. Ze hadden wat houvast in het zachte ijs en hadden daardoor juist geen probleem. Vorig jaar was het voor veel kinderen de eerste keer dat ze gingen schaatsen en dit jaar was het alsof ze nooit anders gedaan hadden. Er waren heel wat jonge schaatsenrijders die ons hebben verbaasd. Voor de kinderen kon er een kortebaanwedstrijd georganiseerd worden. De wedstrijd, in samenwerking met de school, vond plaats op donderdag zeven januari Het was een prachtige winterdag. De meeste kinderen deden mee en het was zeer geslaagd. Na afloop was er voor iedereen chocomelk en wat lekkers en er waren 9 prijswinnaars die een prachtige medaille hebben gewonnen. Op vrijdag 8 januari 2010 hebben we voor het eerst in de geschiedenis van onze ijsclub een priksleewedstrijd georganiseerd voor alle leeftijden. Er waren veel deelnemers en ondanks dat het zeer koud was, was het zeer gezellig. Na nog een paar koude dagen, ging het dooien. Dit was wel goed voor de ijsbaan, want toen het weer begon te vriezen was de ijsvloer een stuk beter en kon er ook door volwassen een paar dagen goed geschaatst worden. Op dit moment sneeuwt het alweer, erg gezellig maar opnieuw niet goed

27 27 Achter: Minze Klompmaker, Jan Reitsma, Jelle Deelstra, Redmer de Vries, Arne de Vries. Voor v.l.n.r: Jelle v.d.wal, Simone Polet, Simon Deelstra en Hennie Brinksma voor het ijs. Het is afwachten of de ijsbaan dit jaar nog weer open gaat, maar als dat zo is, dan hopen we weer op veel schaatsers en gezelligheid! Uitslagen schoolschaatsen/priksleeën Groep 3/4 Groep 5/6 1 e prijs Simone Polet 1 e prijs Arne de Vries 2 e prijs Hennie Brinksma 2 e prijs Minze Klopmaker 3 e prijs Simon Deelstra 3 e prijs Jelle van der Wal Groep 7/8 Priksleeën 1 e prijs Jelle Deelstra Volwassen: Oscar de Vries en 2 e prijs Redmer de Vries Froukje Jongbloed 3 e prijs Jan Reitsma Jeugd: Wiibe Quadrado en Remco Schuurman

28 28 Ynskje op e baan By it programma fan Geert van Tuinen op Omrop Fryslân waard frege om it ferske Ynskje op e baan te draaien, mar dat slagge net want hja hienen it net ta harren beskikking. Mar it deuntsje sit je dan fuort yn e holle en dat rekkest net wer kwyt. Ik koe it earste kûplet noch, mar dêr hâlde it ek mei op. Mar lang leve ynternet want mei in pear minuten hie ik it hiele sankje foar it gripen of better sein foar it sjongen. Om t it sa moai by dit winterwaar oanslút kin it fuort in plakje fine yn it Havenpypke. Monika

29 29 Ynskje op e baan Ynskje, op 'e baan! Wolst it net dwaan? Leave! Dû witst net, wat wille it sil jaan. Alden by 't fjoer en it jongfolk op redens. Kom mar, myn boutke! Toan no dochs gjin wredens. Ynskje, op 'e baan. Wolst it net dwaan? 't iis sil de wille fan maitiid ús jaan. Oark bist net wiis? Ik op it iis? Och, ik win noait net op redens in priis. 'k Soe it wol dwaan, wie 'k op 't iis mar wat gauwer. Feintsje, toe leau my: ik bin mar in klauwer. Oark bist net wiis? Ik op it iis? Ynskje wint noait net op redens in priis. Ynskje op 'e baan! Wolst it net dwaan? Famke, wat let dy om tawurd te jaan? Hingje mar op my, en lit dy mar sliere! Falstû, dan kinst yn myn earmen wol gliere, Ynskje op 'e baan! Silst it no dwaan? Ja, ja ik wist wol datst keap soeste jaan! Oark wie wol wiis, want op it iis, mijde er de banen, beriden en griis. Fier fan it folk, op it leech sa allinne, dreaue dit pearke sa noflik der hinne. Oark wie wol wiis, want op it iis, wûn er it hert fan in famke ta priis. Wytgaard, jannewaris 2010

30 30 Nu ook kappers cadeaubon!

31 31 Fan Buorren 1 (Wisten jo dat..)...dat ek de skoalbern meidienen oan de aksje foar Haïti?...dat der mei de flesse-aksje 299,00 ophelle is?...dat der ek by Alie in bus yn 'e winkel stiet wer jild yn kin foar dit doel?...dat je dan ek fuort wat boadskippen meinimme kinne?...dat de winkel de ôfrûne wiken wer goed op 'e kaart set is?...dat in tal âldere Wytgaarders sûnt de sniefal fan 16 desimber oant ein jannewaris net de dyk út west ha, bang om mei de glêdens de skonken te brekken?...dat dit eins net kin, om't je al dy wiken ek alle kontakten misse moatte?...dat buorlju, doarpsgenoaten en boppe-al de minsken fan de winkel har tige foar de âlderen ynset ha?...dat dizze oerlêst net nedich wie as ek yn Wytgaard ris sâlt struid waard?.dat der hjir, útsein de trochgeande dyk, net in snieskower as sâltwein west hat?...dat it stikje oer fjoerwurk yn it foarige Pypke, sa't it liket, net lêzen is (hjiroer mear yn it stikje fan skoalle)?...dat dit skande foar de sinten is?...dat jim noch altyd kaarten bestelle kinne foar de musical "Paulus"?...dat it elts skoan talike om nei Metsje Jongbloed op 'e kofje te gean doe't ja yn de winkel de sûkerboffert wûn, dy't der wol hiel lekker útseach?...dat wy wol ris witte wolle of der ek guon delkommen binne?...dat alle beammen yn 'e boarterstún gesichtsjes hienen, makke fan snie dy tige plakke woe?...dat der miskien minsken binne dy't hjir foto's fan makke ha en de redaksje dy dan wol ha wol?...dat in bewenner fan e Hegedyk graach witte wol hokker jongfolk fan sneon op snein 30/31 jannewaris sa n grutte sniebal makke ha?...dat er sa grut wie dat se it in hiele prestaasje fûn?

32 32 ACTIVITEITENAGENDA DO 18 FEBRUARI Kaarten uur Diensten Centrum MA 1 MAART Bingo uur Diensten Centrum ZA 20 FEBRUARI Maatschutjassen Klaver Aas uur Twirre DI 23 FEBRUARI Bijeenkomst PvdA uur Diensten Centrum (Zie stukje PvdA) WO 24 FEBRUARI Soos uur Diensten Centrum ZO 28 FEBRUARI Zang en muziekclub Set Troch organiseert: Zanguitvoering in de middag in het Diensten Centrum (tijd nog onbekend) ZA 6 MAART Oud papier ZA 6 MAART Maatschutjassen Klaver Aas uur Twirre WO 10 MAART Soos uur Diensten Centrum ZA 13 MAART Klaverjassen uur Twirre (individuele opgave) WO 17 MAART Gezamenlijk eten uur Diensten Centrum

33 33 DO 18 MAART Kaarten uur Diensten Centrum WO 24 MAART Soos uur Diensten Centrum 19, 20 EN 21 MAART R.K Wytgaard en Pr. Gem. Wirdum organiseren de musical: Mei de groetnis fan Paulus uur R.K. Kerk (op zondag 2 voorstellingen, middagvoorstelling begint uur) ZA 20 MAART Maatschutjassen Klaver Aas uur Twirre MA 22 MAART Voorjaarsvergadering K.V. MENL uur Hotel Duhoux Wirdum VR 26 MAART Jaarvergadering Dorpsbelang uur Twirre WO 7 APRIL Oud papier WO 14 APRIL Gezamenlijk eten uur Diensten Centrum Wilt u als vereniging of particulier een datum plannen. Informeer dan bij het agendabureau of er op die datum geen andere activiteiten voor het dorp zijn. Zo niet, boek uw datum ( ). Zo loopt niemand elkaar in de weg. B.V.D.

34 34

35 35 Volleybal s De volleyballers zijn weer volop los, na een kleine stop van trainingen doordat L.M.K. gebruik maakte van de sportzaal. Onze vereniging telt leden van jong tot oud. Hier volgen een aantal enthousiaste verhalen van spelers. Verhaal van Peke Okkema Ik zit al 2½ jaar op volleybal. Het is een leuke sport vind ik. Ik houd van balsporten. Ook is het wel handig dat het in het dorp is. Woensdag heb ik training van Wilma. We beginnen dan met de warming-up. Daarna oefenen we met opslaan en toetsen. Dan doen we vaak een wedstrijdje en als we tijd over hebben een tikspel. Eén keer in de vier weken hebben we een wedstrijd op een zaterdagochtend. We spelen dan 4 x 10 minuten. Tussendoor verkennen we de sporthal en doen dan vaak pakspelletjes, hangen aan de bar en eten wat. Kortom: volleybal is heel leuk. Groetjes Peke. De jeugd van nivo 6 zijn dit jaar in de topvorm en staan op de eerste plek in de competitie. Verhaal van Emma Dijk en Kim Bos Vandaag hebben we onze laatste wedstrijd voor het winterseizoen gespeeld. Het was zoals altijd weer spannend. Deze keer moesten we spelen in St. Annaparochie. We moesten om kwart over acht bij het gele bankje staan. En met vijf personen reden we uiteindelijk Wytgaard uit op weg naar St. Annaparochie. Daar aangekomen hadden we pas om kwart

36 36 Niveau 6: v.l.n.r.: Dorine Hoekstra, Rutger van der Wal en Fenna Hoekstra. Vooraan zitten Emma Dijk en Kim van den Bos. over negen onze eerste wedstrijd tegen Havot. Dat ging heel goed, maar in het begin moesten we er even in komen om ze daarna met tien punten in te halen. Uiteindelijk wonnen we met: Tussen de wedstrijden door hadden we best wel veel pauzes maar dat was ook even een moment om: te oefenen, wat te eten/drinken of even uit te rusten. Ook had het team van Wytgaard Cv2 wedstrijden in St. Annaparochie. Dus konden we tussendoor ook even naar hen kijken of zij naar ons. Als tweede moesten we tegen Dosko/Acta. Dat is meestal een ramp, maar dit keer viel het wel een beetje mee. Uiteindelijk verloren we met: De derde wedstrijd moesten we tegen Volleywille. Gelukkig winnen we daar altijd van en konden we de tegenslag van de vorige wedstrijd even recht zetten. Uiteindelijk werd het Daarna moesten we tegen VCL. Dat was wel makkelijk maar in het begin leek het alsof we allemaal nog sliepen en daardoor stonden we in het begin een beetje achter, maar door de twee geweldige coaches Louise & Dick kwam dat weer goed en haalden we ze weer makkelijk in en eindigde de wedstrijd met: De vijfde en

37 37 laatste wedstrijd tot opluchting van iedereen was tegen VoVesa. Waar we desondanks wel redelijk bevriend mee zijn. De hele wedstrijd door ging het geweldig en maakten we de ene punt na de andere. Gelukkig wonnen we met: Jammer genoeg konden we niet winnen want we hadden te veel dispensatiespelers. Daarom hadden we geen kans om te winnen en winterkampioen te worden. Maar bij de eerstvolgende wedstrijd had Jannie een beker gekocht voor ons team en waren we dus toch een beetje kampioen geworden! Dit was het verslag over het volleybalteam van Wytgaard. (niveau 6) Heren 1 Als ik dit schrijf hebben we net een `dreage`wedstrijd achter de rug en wel tegen de koploper van onze competitie, maar deze keer voor de beker, nipt met 2-1 verloren. Hierdoor kunnen we onze aspiraties, want die hadden we, om net als vorig jaar de beker te winnen (wat was dat toen geweldig) vergeten. Wij zijn de volleyballers van heren Wytgaard 1, spelen 2 de klas, trainen op dinsdag en wedstrijden zijn meestal op donderdag en de derde helft is voor ons ook heel belangrijk. Tijdens dit seizoen zijn we in nieuwe kleding gestoken en daardoor doen we nog beter ons best, door de sponsor (Ruurd) Deelstra Jansen administratie en advies, hieruit blijkt dat zij ook vertrouwen in ons hebben. Deze competitie spelen we zoals elk jaar weer mee om de bovenste plaats. Kampioen worden wil maar niet lukken, maar eens????. Ons team bestaat uit jeugdig elan en wat oudere ervaring, met z`n allen een perfecte mix zowel voor, tijdens en na de wedstrijd of training. We kunnen na een wedstrijd dan ook nog lang debatteren, waarom we die ene set nu weer eens onnodig hebben verloren, onder het genot van een biertje. Ons enig probleem is dat de basis wat smal is en er nog geen aanvulling aankomt. Wij zijn maar met 7 man waaronder nu helaas ook nog een langdurig geblesseerde zit.

38 38 Heren 1: Boven v.l.n.r.: Ruurd Deelstra, Siep Wijnia, Alfred Hoekstra, Watze Jorna, Jan Jorna, Jules Jansen. Onder v.l.n.r.: Benny Jaspers, André Jaspers en Bauke Jongbloed. De rest mag ook werkelijk niets overkomen, dus niet op het ijs komen of andere rare dingen doen, heren 1. Onze oproep hierbij: lijkt het je wat om met ons te spelen, kom gerust eens langs bij een wedstrijd of doe mee met een training. Wij trainen dinsdagavond om 9 uur in de Twirre op de ons fanatieke manier om daarna nog wat te drinken (niet verplicht) om te bekomen en alvast de komende wedstrijd te bespreken en wat er verder aan nieuwtjes of ouwe koeien zijn, even bij de kop te hebben. Al met al hebben wij een heel gezellig team en kijken na de wedstrijd alweer uit naar de volgende en na het seizoen alweer naar het volgende seizoen. Groeten heren 1, Syb, Watze, Alfred, Bauke, Benny, André en Jan.

39 39 De Trimclub De Trimclub hoort ook bij de vereniging. De Trimclub bestaat al 27 jaar. Jannie Halbersma heeft 26 jaar onze club gerund. Het 25-jarig bestaan van de club hebben we met elkaar gevierd. We trimmen het hele jaar door, behalve in de grote vakantie want dan hebben we vrij. Jannie zorgde dat ze altijd aanwezig was, altijd was het heel gezellig met elkaar. We hebben haar dan ook heel erg gemist. Maar gelukkig was haar dochter Tjitske bereid om Mem haar werk over te nemen, waarvoor we als trimclub haar ook heel dankbaar voor zijn. Het gaat nu weer als vanouds en hopelijk laat Tjitske ons niet in de steek. Kan ze soms niet aanwezig zijn, geen probleem, dan redden we het met elkaar. Zo hopen we nog jaren door te gaan. De club bestaat uit 13 leden. Mochten er dames zijn die eens een kijkje willen nemen, altijd welkom en wedden dat je dan blijft? We trainen op de maandagavond van 19:00-20:00 uur. Tot ziens, Pietsje Pijper namens de trimclub. Oproep!!!!! Doordat de termijn voor onze penningmeesteres erop zit, zijn we hard op zoek naar een nieuwe. Lijkt je dit leuk om te doen, meld je bij het bestuur. Juf Janny s beukerbabbels Het is schoolreisje bij Juf Janny thuis. Barbien ziet appels aan de boom en zegt: Appels aan een boom?

40 40 Inlichtingen en reserveringen: Tiede & Durkje Rinsma ( ) EMMAKADE 45 LEEUWARDEN TEL

41 41 Merke 2010, krekt wat oars as oars as oars!!! Wês der by, wês der by, En hâld 20 en 21 augustus frij. Jim moatte jim net yn de datum fergisse, Want dit wolle jim echt net misse. Mar tink der goed om, We komme wer efkes op it tema werom. Wurd dêrom net boas, Dit jier wurdt alles krekt wat oars as oars as oars. Dit jier hingje de krânsen oan de keet Der net op sneon mar op freed. Sykje ien man of frou, mar echt net mear, Want dit jier keatse jim yn in pear. Doch dêrom op in goede keatser in berop, En jou jim mei jim twaen op. Soargje der foar dat jim der by binne, En op freed mei it pearkekeatsen de krâns winne!!! Groetnis fan de Merkekommisje.

42 42 Biljarten Eerste helft.. Elke dinsdag, in de winter, biljarten zes mannen in de leeftijd van 62 t/m 87 jaar in It Kleaster: Jan Ydema, Joop Roorda, Jappie Schuurman, Yde Santema, Michiel den Haan en Lammert Hofstede. Om uur komen Jappie en Lammert alvast wat warm stoten. Om uur arriveert Jan, om uur de rest. Jappie begint en mist. Dan Jan, die maakt een toverbal met huppel-effect. Yde is aan de beurt, maar die zit weer te kletsen met Michiel. Opschieten, zegt Jappie kribbig. Yde krijgt een moeilijke bal. Via wit, zegt Lammert. Dan zit de klots erin, zegt Jappie. Yde mist Dan komt Monika binnen. Telt zes mannen en gaat koffie zetten. Michiel maakt er drie en speelt boven zijn stand. Joop trekt een sprintje om het biljart en mist ook. Na een half uur loopt de klok af. Koffie! Koffie wordt in de keuken gedronken aan een langwerpige tafel.

43 43 Bij de koffie één koekje (Maxima norm). De discussies zijn er pittig. Yde vindt dat er teveel X-factor en popstar s geleuter op de televisie is. Monika mist Toon Hermans. Lammert Stiefbeen & Zoon. Verder komen prostaat, cholesterol en rugklachten aan de beurt,een vleugje DSBank en andere zakkenvullers. Michiel en Lammert natuurlijk over sex. Jan en Joop schudden hun hoofd. Monika pakt het geldkistje en zegt streng, maar rechtvaardig, dat er betaald moet worden. Tweede helft. Na de pauze stoot Jappie af. Hij is nu in een bloedvorm (de koffie heeft als epo gewerkt). Jan krijgt een ziekenhuisbal. Jappie zegt door de hoek. Jan scoort. Joop kijkt bewonderend toe. Dan slaat de stemming om. Ale Terpstra komt even kijken. Hij gromt midje en gaat zitten. Lammert bekijkt hem met argusogen. Ale heeft ernstige twijfels over Lammert s biljartkwaliteiten. Lammert vindt Ale best een aardige man: goed voor vrouw, kinderen en kleinkinderen, een schitterende houding, maar.. biljarten kan hij niet! Joop is aan de beurt, weet niet hoe hij de bal moet maken. Hij begint tegen de ballen te praten. Jan schudt meewarig zijn hoofd. Yde vindt Joop een ballen fluisteraar. Lammert en Michiel moeten naar huis, koken. Niks thuis te vertellen, zegt Yde. De klok loopt af. Tot volgende week!

44 44

45 45 mei de groetnis fan De musical komt dichterbij! Nog acht weken te gaan, dan is het tijd voor de opvoering. Vanaf 1 maart is de R.K. Kerk in Wytgaard beschikbaar zodat toneel en koor samen kunnen oefenen. Disco Silver van licht en geluid is er vanaf die tijd ook elke keer bij aanwezig. Er wordt vanaf januari op woensdagavond met de figuranten geoefend. De bouwploeg is druk aan het timmeren en over de kleding van de spelers wordt nagedacht. Maar voor het zover is, is er nog veel geld nodig, het sponsorgeld komt gestaag binnen maar; Daarom de volgende actie: Droge Worsten In de week van 15 t/m 19 februari komen ze bij u aan de deur om droge worsten van Slagerij Germ Hoekstra te verkopen. De flessenactie heeft 541,00 opgebracht. Hiervoor hartelijk dank. Ook de pennenactie loopt gestaag door net zoals de Wilhemina pepermunt in de kerken. Oproep: Wie zou het leuk vinden om een DVD van de Musical te maken? Voor meer informatie kun je bij de werkgroep terecht. U kunt nog altijd kaarten kopen op de verkoop adressen: Richtsje Appelman Legedyk 12 en bij Slagerij Hoekstra in Wurdum, Baukje Schaafsma It Kleaster 18 en bij de winkel van Alie Deelstra in Wytgaard. Ook zijn er nog twee data voor de voorverkoop van de kaarten,op 3 en 5 maart in de parochiezaal te Wytgaard van 19:00 tot 20:00 uur. Er zijn 200 zitplaatsen, en vol is vol, Ook leuk om als cadeautje te geven. Mei de groetnis van de werkgroep Paulus, Richtsje Appelman (tel: ), Karla Hingst, Baukje van Balen, Broer Roorda (tel: ), Baukje Schaafsma en Iepie Lindeboom (tel: )

46 46 Een stukje natuur: vreemde vogel De laatste tijd word ik achtervolgd door vreemde vogels. Het zijn geen menselijke stalkers die mij bespieden maar echte vreemde vogels van de gevederde soort. Het begon in het najaar toen ik een weekje op Texel doorbracht. Al op de boot viel het mij op dat er ongewoon veel mensen in camouflagejassen rondliepen met telescopen en fototoestellen met lange lenzen. Maar dat kan Texel is een geweldig eiland voor vogels en misschien was er een excursie of iets dergelijks. Op weg naar de camping zag ik in de verte dat één weg helemaal vol stond met in de bermen geparkeerde auto s. Raar, dacht ik, vast een of ander evenement in verband met een dorpsfeest of iets dergelijks. De volgende dag fietste ik dezelfde route in omgekeerde richting een daar stonden al die auto s weer en nu zag ik dat er letterlijk honderden mensen in rijen langs de weg opgesteld waren. Later raakte ik met een paar wandelaars aan de praat en die vertelden me dat er een bijzondere vogel was ontdekt en dat dat de verklaring was voor de grote drukte. Het was een Kaspische plevier en hij was nooit eerder in Nederland gezien. De naam geeft al aan dat zijn Tomtom niet deugde en dat hij ergens in Oekraïne linksaf in plaats van rechtsaf was geslagen en daarna alle waarschuwingen om te keren had genegeerd. Laatst kreeg ik een telefoontje van iemand uit Wirdum met de tip dat er een paartje sneeuwganzen langs de Loodyk zat. Dat is een soort die in Amerika hoort en een enkele keer worden ze over de Atlantische Oceaan geblazen en belanden ze hier. Een paar dagen later ging ik een kijkje nemen maar de vogels waren gekortwiekt en dus blijkbaar uit een siervogelcollectie ontsnapt. Ik was toch onderweg dus besloot ik mijn vaste rondje door Wergea en terug langs Timertsmar te

47 47 doen. In Wergea moest ik laveren tussen de groepen telescoopdragende mensen en stopte om te vragen wat er nu voor vreemde vogel aan was komen waaien. Het bleek weer een primeur voor Nederland te zijn; deze keer een Oosterse tortel die zijn interne kaart op de kop had zitten. Oosterse tortel Als grote vogelliefhebber zou je verwachten dat ik me gelijk tussen deze andere vogelliefhebbers zou scharen om van deze unieke ervaring te genieten maar er is iets dat mij vreselijk tegenstaat bij dit soort opstootjes. Mijn camping op Texel was één kilometer verwijderd van de plek waar die plevier zat, maar ik heb er geen seconde over gepeinsd om naar deze verloren ziel te gaan kijken, en in Wergea wist ik niet hoe snel ik weg moest komen. Als ik erover nadenk is het geloof ik de massaliteit die mij afschrikt. Voor mij is natuurbeleving alleen goed mogelijk in mijn eentje of hooguit met één ander. Als ik die plevier of tortelduif zelf had ontdekt zou ik er vast erg van hebben genoten lekker met zijn tweetjes. Hoe dan ook heb ik mijn weg naar Timertsmar gevolgd zonder de Oosterse tortel te hebben gezien. Veel natuurbeleving heeft dat niet opgeleverd trouwens. Er is ongelooflijk weinig te zien in het buitengebied tijdens deze eerste echte winter in jaren. Het enige wat mij opviel was dat er erg veel kramsvogels aan zijn komen vliegen vanuit het noorden. De eerste golf is al geweest maar blijkbaar krijgt de harde kern, die toen is gebleven, het toch nog moeilijk en zijn ze nu op zoek naar de paar overgebleven bessen. Eenmaal verkleumd thuis zag ik meer soorten in mijn tuin dan tijdens de hele eenzame rit. Toen dacht ik: Wie is hier de vreemde vogel eigenlijk? Ian Borwell

48 48 Een bericht van de TJ Roordaschool. Het kerstfeest ging niet door. Op donderdag 17 december 2009 verheugden de kinderen zich op het kerstfeest. Ze hadden gedichten ingestudeerd, liedjes voorbereid en natuurlijk ook allerlei leuke dingen gemaakt. s Middags zouden de ouderen uit het dorp komen en s avonds de ouders. Helaas.. het ging beide niet door. De sneeuw gooide roet in het eten. Erg jammer. Een groot deel van de ouderen uit Wytgaard zijn s middags nog wel verblijd met een cadeautje. Helaas is dat niet bij iedereen gelukt. Bij sommige adressen was of niemand thuis of was het voor de kinderen niet te doen. Mocht u tevergeefs gewacht hebben dan spijt ons dat zeer. We hopen dat een andere keer goed te maken. Vuurwerkschade De afgelopen jaarwisseling is aan de school niet geheel ongemerkt voorbij gegaan. Er is brand ge sticht in het speelhuisje en er zijn een groot aantal ramen beschadigd door vuurwerk. Erg vervelend allemaal. Het levert ergernis en frustratie op en het kost ons allemaal, als belasting betaler, onnodig geld. De verzekering dekt de glasschade niet, gelukkig voor school betaalt de gemeente Leeuwarden. Maar waarom? Ik hoop dat we komend jaar met z n allen dit soort vernielingen kunnen voorkomen. De ramen zullen in de voorjaarsvakantie pas vervangen worden. Er is aangifte bij de politie gedaan Brede school activiteiten De kinderen in de basisschoolleeftijd hebben dit jaar al aan verschillende activiteiten in het kader van de brede school

49 49 meegedaan. Na de drama- en muzieklessen zijn nu de streetdance lessen aan de beurt. De kinderen uit groep 5-8 krijgen in dit voorjaar 7 lessen aangeboden. Bibliotheek Zoals elders in het Havenpypke te lezen is verhuist de uitleenpost van de bibliotheek naar school, in het handvaardigheidslokaal. Als school zijn we hier erg blij mee. Alle kinderen krijgen een gratis lidmaatschap en ook de leerkrachten krijgen een groepspas waarmee ze materiaal voor de groepen kunnen lenen. Op de dinsdag tussen en uur is ook iedereen uit het dorp welkom om boeken te lenen. I.v.m. het beveiligingssysteem van school is een avondopenstelling op dit moment nog lastig te realiseren. Uiteraard zijn we bereid om naar een oplossing hiervoor te zoeken zodat de bibliotheek voor zoveel mogelijk mensen uit Wytgaard beschikbaar is en blijft. Mede namens het team, Betsie vd Vegt Directeur ` Start collecteweek Reumafonds Het Reumafonds start binnenkort met de jaarlijkse, landelijke collecte. In de week van 7 t/m 13 maart 2010 zal een vrijwilliger ook aan uw deur komen om geld in te zamelen. Onzichtbare ziekte, Reuma heet ook wel de onzichtbare ziekte, en dat geldt niet alleen voor oudere mensen: kinderen in Nederland hebben geen onbezorgde jeugd als gevolg van reuma. Zij kunnen niet vrijuit spelen met leeftijdsgenoten door pijn en beperkingen van hun bewegingsapparaat. Ook het vaak zware medicijngebruik met bijwerkingen zoals misselijkheid beperkt de levenskwaliteit. Daarom is het geld dat met de jaarlijkse collecte wordt opgehaald hard nodig.

50 50

51 51 1 december: wereld Aidsdag en de verkoop van Artbags! Heb je er al mensen mee zien lopen? Met die prachtig gekleurde boodschappentassen die Artbags heten? Er zijn al veel in omloop in onze dorpen. Al jaren verkopen we rond 1 december deze speciaal voor het AIDSfonds gemaakte artbags in de kerk van Wirdum. Afgelopen december hebben we de actie uitgebreid en zijn er ook tassen in de bakkerswinkel van Wytgaard verkocht. In totaal hebben we 163 tassen verkocht en een -voor ons- recordbedrag van 815,00 bij elkaar gebracht. We zijn erg grutsk op dit bedrag. We bedanken één ieder die een tas heeft gekocht en zich daarmee mede inzet voor de strijd tegen AIDS. Immers, met iedere verkochte tas kan er een klas schoolkinderen in bijvoorbeeld India voorlichting krijgen over AIDS en HIV. Met iedere verkochte tas kan er een baby AIDS-vrij geboren worden door de moeder voor de bevalling medicijnen te geven. U kunt meer informatie vinden op de site: Eind 2010 hopen we weer tassen te verkopen. Mocht u bijvoorbeeld kerstpakketten maken, denk dan ook eens aan een Artbag, een origineel kado en u steunt een goed doel!!! Nogmaals hartelijk dank, Jannie van der Wal en Sietske Visser. In koarte baen is lang genôch, foar hwa t net ride kin

52 52 Dorpen: help leerlingen aan een maatschappelijke stageplek! Kunt u binnen uw vereniging of organisatie extra handen gebruiken? Denk dan eens aan de maatschappelijke stage. Ongeveer jongeren uit Fryslân gaan er binnenkort naar op zoek. En waar kunnen ze beter stage lopen dan bij u in het dorp! De maatschappelijke stage wordt vanaf schooljaar 2011/2012 een verplicht onderdeel binnen het voorgezet onderwijs. De leerlingen gaan zich minimaal 48 uren inzetten voor de maatschappij. Jongeren leren hiermee iets voor een ander te doen. Maar op dit moment zijn er nog niet voldoende stageplaatsen. Als die er niet komen, kunnen leerlingen hun diploma niet halen. Binnen de dorpen is deze stage nog niet zo bekend, terwijl er veel mogelijkheden zijn! Verenigingen kunnen hulp gebruiken, maar ook leerlingen willen graag dicht bij huis hun stage lopen en iets voor hun dorp betekenen. Help mee en bied leerlingen een stageplek binnen het vrijwilligerswerk in uw dorp! Geef uw stageplek door aan de vrijwilligerscentrale bij u in de buurt! Hoe dat werkt? Kijk op Alles wat de stagiaires van u nodig hebben is een vast persoon als aanspreekpunt. Geen dikke rapportages, beoordelingen, cijfers en inhoudelijke overdracht van kennis. Het is immers geen beroepsstage, maar de leerling leert iets te doen voor een ander! Nu nog geen idee wat een stagiair voor u kan betekenen? Waarom niet een leerling in uw dorp vragen op pad te gaan om leuke stageplekken te bedenken! Voorbeelden: Onderhoud speeltuin, dorpsarchief opzetten of onderhouden, website start en onderhoud, jeugdactiviteiten organiseren, 55+ soos, helpen in en om het dorpshuis, rommelmarkt, collecteren, computer cursus', onderhouden parken en bospaden, enquête houden, repareren vandalisme, posters of flyers maken, contributie ophalen, training geven bij de sportclub, helpen bij de vogelwacht. Kijk voor meer info op

53 53 Leerlingen uit dorpen opgelet! Wat dacht je van een maatschappelijke dorpsstage? Als maatschappelijke stage kun je leuke stageplekken in je dorp gaan zoeken of bedenken. Ga samen met een vriend of vriendin in jullie eigen dorp op pad. Jullie benaderen verenigingen en organisaties en vertellen wat een maatschappelijke stage is. Misschien hebben zij een leuke stageplek? Verzamel zo een aantal leuke stages en stuur ze door naar de vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt. Deze zetten ze dan weer op de site voor vacatures maatschappelijke stage. Laat je begeleiden door iemand die veel van het dorp weet, iemand van dorpsbelang, je ouders, je buurman etc. Maak jij de maatschappelijke stage bekend in jouw dorp? Kijk voor meer info op Je kunt ook contact opnemen met de vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt. Winterdip Half december, ik zit in een dip. De koffie is bitter. De Beurs is geflipt. M n haar is verziekt door een knippernicht. Oma Patricia Paay zit hoogblond, in de Playboy in haar blote kont. Mijn vrouw die heeft een pesthumeur. De vogel die krijst, is zo gek als een deur. De snert is té zout en aangebrand. Op de televisie schreeuwt Wilders moord en brand en Heerenveen speelt als een natte krant. s Avonds sta ik in mijn tangaslip, schiet mijn vrouw pardoes in een winterdip! Lammert Hofstede

54 54

55 55 De bibliotheek in Wytgaard verhuist In de voorjaarsvakantie is het zover: de uitleenpost vertrekt uit It Kleaster en verhuist naar de Teake Jan Roordaskoalle. Het dienstencentrum It Kleaster is vanouds een belangrijke plek in het dorp. De bibliotheek heeft vele jaren met groot genoegen onderdak gevonden in het dienstencentrum. De samenwerking verliep uitstekend en het spijt ons in dat opzicht dan ook dat we vertrekken uit It Kleaster. We willen daarom de vrijwilligers en bestuurders van het dienstencentrum hartelijk danken voor de samenwerking van de afgelopen jaren. Waarom verhuist de uitleenpost naar de Teake Jan Roordaskoalle? In de Teake Jan Roordaskoalle denken we de samenwerking beter te kunnen uitbuiten, waardoor de boeken nog intensiever gebruikt gaan worden. Onder schooltijd zullen de boeken altijd beschikbaar zijn voor de leerlingen. De uitleenpost gaat ook uitbreiden: er komen meer boeken bij voor het opzoeken van informatie en het werken aan projecten. Het handenarbeidlokaal komt beschikbaar voor de uitleenpost. Daarnaast streeft de gemeente Leeuwarden naar zogenaamde Brede Scholen. In een Brede School werken verschillende organisaties samen om kinderen een totaalpakket te bieden. Bijvoorbeeld opvang, activiteiten en sport. Bibliotheek Leeuwarden wil graag meewerken aan een Brede School. De bibliotheek is immers een plek waar kinderen met plezier lezen en de wereld ontdekken. Nieuwe openingstijd Voor iedereen in het dorp is de bibliotheek open vanaf dinsdag 2 maart van uur. Openingstijd op avond is lastiger vanwege de beveiliging op school. Wij willen zeker proberen of avondopeningstijden mogelijk zijn. Op dit moment hebben we daar nog geen zekerheid over.

56 56 Zoekt u een garantie voor kwaliteit en betrouwbaarheid, let dan op het AF-vinget. Het woord AF wil namelijk zeggen, dat u met een Erkend Schilders- en Glazenzettersbedrijf te maken heeft Dat wil zeggen: gediplomeerde vakmensen, die regelmatig worden bij geschoold, glasheldere, goed controleerbare offertes. Garantie op het werk en een onafhankelijke Geschillencommissie i.g.v. meningsverschil. gezonde bedrijfsvoering, dus liquiditeit en ervaring in werkplanning, nette werkwijze en oplevering en toch een billijke prijs! Kortom, de Erkend Schilder/Glaszetter laat U niet barsten. Zijn werk is in een woord: AF Dekemawei XB Baard tel Fax jaar kapperservaring. Knippen en (plantaardig) kleuren op afspraak. U bent van harte welkom in de kapsalon. De Finne 8, Wytgaard Tel (058) of

57 57 Vrijwilligers gezocht Een aantal van de vrijwilligers kan niet op de nieuwe openingstijd. We zijn op zoek naar een aantal nieuwe vrijwilligers die willen meehelpen in de bibliotheek van Wytgaard. Het werk bestaat uit het uitlenen en innemen van boeken op een computer. Ook mensen helpen met het vinden van boeken hoort erbij. Bezoekers van de bibliotheek kunnen gratis boeken reserveren uit de bibliotheek in Leeuwarden. De reserveringen worden door de vrijwilligers in de computer ingevoerd. Heeft u belangstelling? U kan zich opgeven bij Arjen Nijboer van Bibliotheken Midden-Fryslân, a.nijboer@sbmf.nl of bij de Teake Jan Roordaskoalle. Eerste kievitsei Wie een blik over de desolate velden werpt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het ooit weer lente zal worden. Behalve een enkele roek die met roeiende wjukken de velden afstruint, is al het leven bijkans verdwenen. Toch zal het niet lang duren voor de eerste kieviten hun oude ekers weer opzoeken en gekjeiend oer de wjuk gean. Fjildminsken zullen elkaar aankijken en zeggen: se bin der wer! Politieke meneuvels daargelaten, lijkt het erop dat ook dit jaar het aaisykjen als traditie in stand blijft. Maar het bestand is broos, en het zou mij niet verbazen dat Den Haag of natuurbeschermingsorganisaties op de valreep roet in het eten gooien. Dat weerhoudt ons er niet van ook dit jaar de Sjoerd Mulder-bokaal uit te reiken aan de vinder van het eerste Wytgaardster kievitsei. Vroege vogels kunnen hun vondst melden aan Herman Santema ( ). Voor hem of haar ligt de rijk geornamenteerde bokaal te wachten, evenals -niet onbelangrijk in crisistijd- vijftien euro. Succes! ws

58 58 Top 1 Toys & De Boer De nummer 1 in speelgoed De winkel voor speelgoed & huishoud Schrans 94/96 Tel Leeuwarden Lieuwenburg 182 / 184 Tel Leeuwarden Wij zijn open op: Maandag t/m Vrijdag van 8.30 tot en op Zaterdag van 8.30 tot uur

59 59 HUISARTSEN L.J. Lukkes, Weidum Openingstijden praktijk Werkdagen van uur Lunchpauze van uur. Woensdagmiddag gesloten Telefoon Spoedgevallen (praktijkuren) Buiten praktijkuren Dokterswacht Friesland Herhaalrecepten of ga naar: Dr. Lukkes is afwezig van 20 t/m 28 febr. (waarn. Bergwerff ) Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Wirdum e.o. Aanwezig dhr. Bartels (ma., wo. en do.) mevr. Bruinsma (di. en vr.) Telefoon: uur Spoedgevallen ( uur) Buiten praktijkuren: Dokterswacht Friesland Spreekuur en uur Terugbel-spreekuur uur Huisbezoeken tot uur Herhaalrecepten en ga naar herhaalrecepten - Bellen voor een afspraak vóór uur, heeft u meerdere problemen, dan vooraf overleggen met assistente. - Recepten van specialisten of herhaalrecepten kunt u inleveren via de medicijnenbrievenbus. - Recepten ingediend vóór uur kunnen tussen en uur afgehaald, of na uur thuisbezorgd worden. U wordt verzocht om een H (halen) of B (bezorgen) op het recept te zetten. - De bezorgkosten bedragen ½-1 euro. - Bezorging : elke werkdag tussen uur en uur door Anna-Marijke ( ) en Gerbrich ( ) Dr. Bruinsma is afwezig van 22 t/m 26 februari Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou Spreekuur: ma. t/m vr uur en uur Oedsmawei ZJ Grou tel.:

60 60 Voor een uniek stukje vlees naar SLAGERIJ SIXMA Haedstrjitte 66 Reduzum Tel Eigen aankoop - Eigen weiderij - Eigen slachterij en verwerking s Maandags de gehele dag open

61 61 Bericht van huisartsenpraktijk Wirdum Met ingang van 1 april adviseren wij u uw herhaalmedicijnen tijdig te bestellen. Door maatregelen van diverse Zorgverzekeraars is het niet meer mogelijk om altijd op dezelfde dag af te leveren. We gaan daarom over op het systeem dat in de meeste apotheken al langere tijd gangbaar is, namelijk: de ene dag bestellen de andere dag halen of bezorgen. De afhaaltijd van 16:00-16:45 uur blijft ongewijzigd. Omdat deze wijziging ook gevolgen heeft voor de bezorging van de medicatie dient u hier rekening mee te houden bij het bestellen van uw medicijnen. Het volledige overzicht van de afhaal- en bezorgdagen kunt u lezen in het onderstaand schema. Bestellen Halen Bezorgen (Wirdum) Maandag Dinsdag Dinsdag 16:00-16:45uur Dinsdag Woensdag Woensdag idem Woensdag Donderdag Donderdag idem Donderdag Vrijdag Vrijdag idem Vrijdag Maandag Maandag idem Bezorgen (Wytgaard) Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Maandag Bestellingen voor 11:00 uur geplaatst kunnen volgens bovenstaand schema worden opgehaald. Indien besteld na 11:00uur geldt het schema van de volgende dag. Recepten van specialisten of van het spreekuur proberen we wel zoveel mogelijk dezelfde dag nog te leveren. Dit bovenstaande schema geldt voornamelijk voor chronische medicatie (al langdurig in gebruik en gemakkelijk tijdig te bestellen). We hopen op uw begrip en danken u alvast voor uw medewerking AFM Bartels Uw apotheekhoudende huisarts

62 62 Openingstijden: maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen van uur en woensdagmiddag van uur Supermarkt Deelstra Meekeshof BC Wytgaard Telefoon binnen- en buitenschilderwerk - wand-afwerking - beton-renovatie - beglazingen

63 De bank van wolle is kinne. We zijn geen internationale bank maar wel een hele beste. Met een typisch Friese manier van zakendoen. Dus zonder bancaire prietpraat en ingewikkelde procedures maar recht op de man af en vooral door zee. En met glasheldere adviezen en ferme daadkracht. frieslandbank.nl Friesland Bank, Zaailand 108, 8911 BN Leeuwarden, telefoon (058) Willen is kunnen

64 voor vakkundige en effectieve oplossingen TECHNOKLUS SWART Technoklus Swart biedt u: Goede service Persoonlijke aanpak. Geen voorrijkosten binnen 15 km. Offerte voor maar 25 euro Keurmerk computer O.K. Voor al uw computer- en elektrowerk Technoklus Swart Mark Swart Meekeshof 59 in Wytgaard Tel:

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 Is elk wittenskiplik ûndersyk wol wittenskiplik? 1 A 2 maximumscore 1 Omdat dat ûndersyk net foldocht oan (Piersma syn)

Nadere informatie

Eindexamen Fries havo I

Eindexamen Fries havo I Beoordelingsmodel De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 punt. Foar fraach 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 30, 32 en 33 jildt in maksimale skoare fan 2 punten. Alle oare fragen

Nadere informatie

Merke 2015 Back to the 70 s

Merke 2015 Back to the 70 s Merke 2015 Back to the 70 s Tongersdei - Donderdag Tongersdei 13 Augustus - Donderdag 13 Augustus 19.00 Back to the 70 s DISCO-PARADE Dit jier kinne alle bern fan de basisskoalle mei harren fersierde fiets

Nadere informatie

Trijetalich ûnderwiis súksesfol

Trijetalich ûnderwiis súksesfol De Trijetalige Skoalle 1 Trijetalich ûnderwiis súksesfol Acht jier lang hawwe sân skoallen yn Fryslân meidien oan it projekt Trijetalige Skoalle. De resultaten wienen sa goed dat de projektskoallen graach

Nadere informatie

KRANT VOORLEESDAG BASISONDERWIJS VRIJDAG 9 OKTOBER. Beste leerkracht van de bovenbouw,

KRANT VOORLEESDAG BASISONDERWIJS VRIJDAG 9 OKTOBER. Beste leerkracht van de bovenbouw, KRANT VOORLEESDAG BASISONDERWIJS VRIJDAG 9 OKTOBER 2015 Beste leerkracht van de bovenbouw, De landelijke Dag van de Duurzaamheid vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 oktober 2015. Door heel Nederland vinden,

Nadere informatie

Cursussen Fries 2016-2017

Cursussen Fries 2016-2017 afuk.frl Wolkom by de Afûk! Bent u in Friesland komen wonen en wilt u de taal graag kunnen verstaan? Of wilt u voor uw werk graag Fries kunnen spreken? Bent u Friestalig en wilt u het Fries graag leren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 6 jaargang Agenda: December. 15 Nieuwsbrief 6 22 Kerstwandeling 26 t/m Kerstvakantie

Nieuwsbrief Nummer 6 jaargang Agenda: December. 15 Nieuwsbrief 6 22 Kerstwandeling 26 t/m Kerstvakantie CBS De Twatine Boeyengastraat 18 8627 SG Gauw tel. : 0515-521596 fax : 0515-521132 e-mail : schoolleider@twatine.nl website: www.twatine.nl Nieuwsbrief Nummer 6 jaargang 2016-2017 Agenda: December 15 Nieuwsbrief

Nadere informatie

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl

nr. Januari 2008 www.destapstien.nl Januari 2008 nr. 4 www.destapstien.nl Foarwurd Alle nijjierswinsken al lang wer achter de rêch, it skoaljier is twa wiken âld as ik dit skriuw. We sitte wer yn ús ritme, binne blij dat we by de waarme

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 De wolf hat neat te sykjen yn Nederlân

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 De wolf hat neat te sykjen yn Nederlân Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Tekst 1 De wolf hat neat te sykjen yn Nederlân 1 B 2 C 3 maximumscore 1 Jagers kinne minder reeën, kninen en hazzen sjitte. Wolven

Nadere informatie

DOARPSNIJS. Nûmer 384 april 2015 1

DOARPSNIJS. Nûmer 384 april 2015 1 DOARPSNIJS Nûmer 384 april 2015 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Tomke nei de biblioteek Tema Hoi Tomke dit boekje is in kadootsje fan

Tomke nei de biblioteek Tema Hoi Tomke   dit boekje is in kadootsje fan Tomke nei de biblioteek 2015 Tema Hoi Tomke www.tomke.nl www.gidsvoornederland.nl/bibliotheken/fryslân dit boekje is in kadootsje fan Foarlêzen en boeken foar jonge bern Boeken bringe in petear op gong;

Nadere informatie

1. In geskink fan de Nyl

1. In geskink fan de Nyl 1. In geskink fan de Nyl Yn Egypte kinne se skriuwe, dêrom heart Egypte by de perioade fan de âldheid. It tiidrek fan 3000 foar Kristus oant 500 nei Kristus neame we de tiid fan de Griken en de Romeinen.

Nadere informatie

Tomke makket in snieman

Tomke makket in snieman Tomke makket in snieman 2017 Tema Seizoenen dit boekje is in kadootsje foar alle pjutten en beukers yn Fryslân No foarlêze, letter sels lêze. Tegearre lêze is in simpele en fijne wize om mei dyn berntsje

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 363 maaie 2013 1

DOARPSNIJS Nûmer 363 maaie 2013 1 DOARPSNIJS Nûmer 363 maaie 2013 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Fanút it team: Week/datum Dag Deel Pers. Bezt. Pers. Bezt. Groep 3/4/5 Groep 6/7/8 Ochtend Juf Reina Juf Yttje Week 46 12/13 november.

Fanút it team: Week/datum Dag Deel Pers. Bezt. Pers. Bezt. Groep 3/4/5 Groep 6/7/8 Ochtend Juf Reina Juf Yttje Week 46 12/13 november. Yntusken is de hjerstfakânsje alwer oer. Efkes in wike ûntspannen. Wa wit der wol efkes op út west as oars yn- en om hûs hinne rommele? De klok is ek alwer in oere tebeksetten wêrtroch wy no wer yn it

Nadere informatie

Harkje, lêze en útspraak

Harkje, lêze en útspraak Les1 Om te begjinnen Jonge kinderen leren spelenderwijs met gemak twee of drie talen tegelijk. Volwassenen moeten er vaak wat meer moeite voor doen. Dat neemt niet weg dat ook volwassenen in staat zijn

Nadere informatie

Staatsexamen VWO 2014

Staatsexamen VWO 2014 Staatsexamen VWO 2014 Nederl Friese taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Vrijdag 23 mei 09.00 11.30 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje Steatseksamen Frysk vwo 2014 tiidfek 1 Bijgaande examenopgave

Nadere informatie

Herdenken - Jannes en Bea

Herdenken - Jannes en Bea Dodenherdenking 04 mei 2014. Bij het graf van William Robert Fisher op het kerkhof van Wirdum (Fr) In stilte kwamen wij bij elkaar op het kerkhof bij de Sint Martinuskerk in het centrum van Wirdum. Hans

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2007 tijdvak 1 Fries Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Ziekmelding leerling? Schoolregels. Pleinregels: voor de kinderen:

Ziekmelding leerling? Schoolregels. Pleinregels: voor de kinderen: Geachte ouder(s), verzorger(s), Ziekmelding leerling? Graag telefonisch doorgeven tussen 08.00 en 08.20 uur. Voor u ligt de schoolkalender van schooljaar 2016-2017. In deze kalender staan belangrijke data

Nadere informatie

TRUCKSTOP. Drama/Thriller. door LOT VEKEMANS. Fryske oersetting. Baukje Stavinga

TRUCKSTOP. Drama/Thriller. door LOT VEKEMANS. Fryske oersetting. Baukje Stavinga TRUCKSTOP Drama/Thriller door LOT VEKEMANS Fryske oersetting Baukje Stavinga TONEELUITGEVERIJ VINK B.V. (Grimas Theatergrime verkoop) Tel: 072-5 11 24 07 E-mail: info@toneeluitgeverijvink.nl Website: www.toneeluitgeverijvink.nl

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 350 maart 2012 1

DOARPSNIJS Nûmer 350 maart 2012 1 DOARPSNIJS Nûmer 350 maart 2012 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

www.mantgumermerke.nl

www.mantgumermerke.nl www.mantgumermerke.nl Op 13, 14 en 15 augustus sil it wer heve! Dan is it wer tiid foar de Mantgumer Merke! Jawis, wy as kommisje rinne al wer waarm foar de Merke. Noch in hiel skoft tinke de measte minsken,

Nadere informatie

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN <

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Ferwurkingen by LinKk 4 jannewaris 2009 tema: bisten & natuer > KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Het thema van dit katern voor niet-friestalige leerlingen is Bisten en Natuer. Je leert van verschillende

Nadere informatie

Kearndoelen Frysk foar de basisskoalle:

Kearndoelen Frysk foar de basisskoalle: Kearndoelen Frysk foar de basisskoalle: Ut: Ministerie OCW (2006), Kerndoelenboekje. Download: http://www.slo.nl/primair/kerndoelen/kerndoelenboekje.pdf a. Foarmje twatallen. Ien fan beiden toetst by de

Nadere informatie

Landschap van toevalligheid

Landschap van toevalligheid Landschap van toevalligheid Eerste druk, november 2012 2012 Geert Koenen Coverfoto: Ramon van Someren Portretfoto: Barbara van Bergem Corrector: Marijke Geers isbn: 978-90-484-2736-9 nur: 306 Uitgever:

Nadere informatie

Eindexamen havo Fries I

Eindexamen havo Fries I De mearkarfragen hawwe in gewicht fan 1 skoarepunt. Tekst 1 It klimaat fan Fryslân yn it jier 2030 1 maximumscore 1 Troch sâlt en swiet wetter by inoar lâns streame te litten. 2 maximumscore 1 It klimaat

Nadere informatie

Agenda: Februari. Maart

Agenda: Februari. Maart CBS De Twatine Boeyengastraat 18 8627 SG Gauw tel. : 0515-521596 fax : 0515-521132 e-mail : schoolleider@twatine.nl website: www.twatine.nl Nieuwsbrief Nummer 8 jaargang 2016-2017 Agenda: Februari 16 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang

Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang CBS De Twatine Boeyengastraat 18 8627 SG Gauw tel. : 0515-521596 fax : 0515-521132 e-mail : schoolleider@twatine.nl website: www.twatine.nl Nieuwsbrief Nummer 9 jaargang 2016-2017 Agenda: Maart 1 Studiedag

Nadere informatie

Beste Z1-vrienden. Ingekomen stukken

Beste Z1-vrienden. Ingekomen stukken Nieu wsbri BMW Z1 Club NL December 2015 ef Beste Z1-vrienden Inmiddels is het cabrioseizoen ten einde, staan de Z1 s in de garage en tellen we af naar 2016. De laatste activiteit van dit jaar, een gezellige

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 1 Fries CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Dizze brosjuere is net allinne bedoeld foar dy, as

Dizze brosjuere is net allinne bedoeld foar dy, as Dizze brosjuere is net allinne bedoeld foar dy, as âlder, mar ek foar alle oare minsken dy t te krijen ha mei bern yn twatalige (Frysk en Nederlânsk) of meartalige situaasjes (Frysk, Nederlânsk, in streektaal,

Nadere informatie

kursus.afuk.nl taalweb.frl taalhelp.frl Staveringsregels fan it Frysk

kursus.afuk.nl taalweb.frl taalhelp.frl Staveringsregels fan it Frysk www.afuk.frl kursus.afuk.nl taalweb.frl taalhelp.frl Staveringsregels fan it Frysk Ynhâld yn Nederlânsk en Frysk 1. De letter f 2. De letter s 3. De letters f en v 4. De letters s en z 5. De letter g

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 394 maart 2016 1

DOARPSNIJS Nûmer 394 maart 2016 1 DOARPSNIJS Nûmer 394 maart 2016 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste woansdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april 1982.

Nadere informatie

Nieuws Kindcentrum Wytgaard

Nieuws Kindcentrum Wytgaard Wytgaard, 18 januari 2018 Nieuws Kindcentrum Wytgaard De agenda staat vol leuke dingen! De schoolschrijvers komen binnenkort, het bouwvakkersfeest wordt een echte happening en dan ook nog 2 februari, de

Nadere informatie

> KATERN FOAR NET- FRYSKTALIGE LEARLINGEN <

> KATERN FOAR NET- FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Ferwurking by LinKk 2 novimber 2015 tema: & > KATERN FOAR NET- FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Opdracht 1 Watfoar taal leare wy? 1 g 2 i 5 i 8 i Gebruik de app Wat Wurd It of website van Praat Mar Frysk om de

Nadere informatie

Onderduikers eren familie Easterwierrum.

Onderduikers eren familie Easterwierrum. 2009 Onderduikers eren familie Easterwierrum. Foto LC / Marcel van Kammen Henri Blumenstein (links) en Les Tropp onthullen de plaquette. 'Broer' Theo Dijkstra kijkt toe. Koen Pennewaard Sicco Bruinsma

Nadere informatie

Ofwêzich : frou B.H. Wijbenga-Kleinschmidt en de hear S.L. Papma.

Ofwêzich : frou B.H. Wijbenga-Kleinschmidt en de hear S.L. Papma. OANTEKENS fan de iepenbiere gearkomste fan de ried fan de gemeente Ferwerderadiel, hâlden op tongersdei 20 septimber 2012 om 20.00 oere yn it gemeentehûs yn Ferwert. Oanwêzich : de riedsleden: frou L.J.

Nadere informatie

Uitnodiging. Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk. Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries

Uitnodiging. Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk. Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries Uitnodiging Konferinsje opbringstfêst wurkjen en toetsen by it fak Frysk Conferentie opbrengstgericht werken en toetsen bij het vak Fries donderdag 14 februari 2013 tongersdei 14 febrewaris 2013 Om het

Nadere informatie

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN <

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Ferwurkingen by LinKk 3 desimber 2015 tema: kommunikaasje > KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Veel plezier met de opdrachten. Opdracht I Wurdspin Jullie kennen meer vormen van communicatiemiddelen

Nadere informatie

MR/ Ouderraad it Pertoer

MR/ Ouderraad it Pertoer Nieuwsbrief MR/ Ouderraad it Pertoer November 2016 In dit nummer Ouders, bedankt!! Wat doet de MR Voorstellen ouders in de MR en OR Beste ouders. Schooljaar 2015-2016 - nr. 2 Ouders, bedankt! Bij deze

Nadere informatie

Deskundig, betrouwbaar en betrokken

Deskundig, betrouwbaar en betrokken april mei 2010 3 Deskundig, betrouwbaar en betrokken jaarrekeningen fi scale adviezen loonadministraties belasting - aangiften bedrijfseconomische adviezen bedrijfsoverdrachten samenwerkingsvormen subsidies

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2018

Nieuwsbrief Februari 2018 De toetswiken lizze al wer efter ús. De bern ha harren earste rapport fan dit skoallejier mei krigen. Dit is ek mei harren bepraat. Wat giet goed, wat fynst noch dreech en wat is it meast nijsgjirrich?

Nadere informatie

Neem de bank altijd met je mee.

Neem de bank altijd met je mee. P dec. jan. 2009 Neem de bank altijd met je mee. Stap voor meer informatie binnen bij de Rabobank www.rabobank.nl/mobiel 5 Colofon Dorpsblad It Havenpypke 40 e jaargang nr. 228 dec. - jan. 2009 Verschijnt

Nadere informatie

Examen VWO. Fries. tijdvak 1 vrijdag 30 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Fries. tijdvak 1 vrijdag 30 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2008 tijdvak 1 vrijdag 30 mei 9.00 12.00 uur Fries Bij dit examen hoort een bijlage. Voor dit examen zijn maximaal 50 punten te behalen. Het examen bestaat uit 24 vragen en een samenvattingsopdracht.

Nadere informatie

> KATERN VOOR NIET-FRIESTALIGE LEERLINGEN < Eigen cover maken!

> KATERN VOOR NIET-FRIESTALIGE LEERLINGEN < Eigen cover maken! Ferwurkingen by LinKk 1 septimber 2015 tema: minsken & moetingen > KATERN VOOR NIET-FRIESTALIGE LEERLINGEN < Opdracht 1 Welkom bij LinKk! Dit is het verwerkingskatern dat bij het eerste LinKk-tijdschrift

Nadere informatie

It boek. fan Sinterklaas. Maarten Stevens oerset yn it frysk troch Jetske Jaike Zijlstra

It boek. fan Sinterklaas. Maarten Stevens     oerset yn it frysk troch Jetske Jaike Zijlstra It boek fan Sinterklaas Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be oerset yn it frysk troch Jetske Jaike Zijlstra Rollen Sinterklaas: De bernefreon, dy t eltsenien fansels wol kin Haadpiet:

Nadere informatie

Friese taal schrijfvaardigheid

Friese taal schrijfvaardigheid Staatsexamen VMBO TL 2016 Nederl Friese taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Vrijdag 27 mei 13.30 15.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje 1 / 5 Schriftelijk college-examen schrijfvaardigheid Friese

Nadere informatie

Neem de bank altijd met je mee.

Neem de bank altijd met je mee. dec. 2009 jan. 2010 3 Neem de bank altijd met je mee. Stap voor meer informatie binnen bij de Rabobank www.rabobank.nl/mobiel 4 Nu ook kappers cadeaubon! 5 Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang

Nadere informatie

Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang nr. 233 okt. nov. 2009 Verschijnt 6 keer per jaar. In dit nummer

Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang nr. 233 okt. nov. 2009 Verschijnt 6 keer per jaar. In dit nummer okt. nov. 2009 3 Colofon Dorpsblad It Havenpypke 41 e jaargang nr. 233 okt. nov. 2009 Verschijnt 6 keer per jaar. It Havenpypke is een uitgave van Feriening Doarpsbelang Wytgaerd Doarpsbelang Wytgaard

Nadere informatie

Ut e skoalle 6. Trefwoord

Ut e skoalle 6. Trefwoord Ut e skoalle 6 Schooljaar 2017-2018 Februari 3 Oud papier 4 Gezinsdienst 12 Teamstudiedag, kinderen vrij 14 Staking 15 Rapport mee 19 en 20 10 minutengesprekken 22 Nieuwsbrief 7 26 t/m 2 Voorjaarsvakantie

Nadere informatie

Ochtendgebed op 14 Juni 2015 tweede zondag na Trinitatis, Greidhoekedei.

Ochtendgebed op 14 Juni 2015 tweede zondag na Trinitatis, Greidhoekedei. Regenboog van Marc Chagall Ochtendgebed op 14 Juni 2015 tweede zondag na Trinitatis, Greidhoekedei. zingen voor de dienst: Welkom, mededelingen Stil gebed, Hymne/morgenlied : Lied 216 Dit is een morgen

Nadere informatie

Reünie EP de Boerschool. September 2014

Reünie EP de Boerschool. September 2014 Reünie EP de Boerschool September 2014 It Fuottenein Doarpskrante fan Winaam Uitgave van de Vereniging Dorpsbelang Wijnaldum Voorzitter: Johannes Rutten Tel. 06 51405131 Secretaris: Janny Stuiver Tel.

Nadere informatie

Examen HAVO. Fries. tijdvak 1 maandag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. Fries. tijdvak 1 maandag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 maandag 26 mei 13.30-16.00 uur Fries Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 44 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Deskundig, betrouwbaar en betrokken

Deskundig, betrouwbaar en betrokken dec. - jan. 2012 ! 2 3 Deskundig, betrouwbaar en betrokken jaarrekeningen fi scale adviezen loonadministraties belasting - aangiften bedrijfseconomische adviezen bedrijfsoverdrachten samenwerkingsvormen

Nadere informatie

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018

Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018 Nijsbrief Gemeente Westerwert en Mantgum 40-dagentiid 2018 Bêste minsken ferbûn mei de gemeenten fan Westerwert en Mantgum, Yn dizze nijsbrief fine jim ynformaasje oer it tsjerklik libben yn de doarpen

Nadere informatie

W I N T E R P R O G R A M Oansletten Kriten

W I N T E R P R O G R A M Oansletten Kriten W I N T E R P R O G R A M 2 0 1 6-2 0 1 7 Oansletten Kriten 1 *************************************************************************** Adressen fan skriuwers fan oansletten kriten: ----------------------------------------------------------

Nadere informatie

Neem de bank altijd met je mee.

Neem de bank altijd met je mee. juni - juli 2009 Neem de bank altijd met je mee. Stap voor meer informatie binnen bij de Rabobank www.rabobank.nl/mobiel 5 Colofon Dorpsblad It Havenpypke 40 e jaargang nr. 231 juni juli 2009 Verschijnt

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 366 septimber 2013 1

DOARPSNIJS Nûmer 366 septimber 2013 1 DOARPSNIJS Nûmer 366 septimber 2013 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Kollumerland c.a. (BABS)

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Kollumerland c.a. (BABS) Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Kollumerland c.a. (BABS) Even voorstellen Henny Bosscha-van der Veen Woonplaats: Visvliet Geboortejaar: 1949 vrijwilligerswerk Nederlands,

Nadere informatie

Herfstvakantie: 15 t/m 23 oktober 25-10: Jelle (2004) teamvergadering 27-10: signaaldictee blok 2 bovenbouw (proefdictee)

Herfstvakantie: 15 t/m 23 oktober 25-10: Jelle (2004) teamvergadering 27-10: signaaldictee blok 2 bovenbouw (proefdictee) Oktober 2011: 3-10: luizencontrole: de tweede ronde oud papier: Auke, Marius, Wouter, Jappie 5-10: informatieavond start Kinderboekenweek (5 t/m 15 oktober) Meester Tjitte viert zijn verjaardag 6-10: eerste

Nadere informatie

De geschiedenis van de Hersteller.

De geschiedenis van de Hersteller. De geschiedenis van de Hersteller. Voor het droogmaken van de verveende landerijen rond Sintjohannesga wordt in 1857 de molen De Hersteller gebouwd samen met nog vijf andere molens. Het gebied dat door

Nadere informatie

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Kollumerland c.a. (BABS)

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Kollumerland c.a. (BABS) Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente Kollumerland c.a. (BABS) Even voorstellen Henny Bosscha-van der Veen Woonplaats: Visvliet Geboortejaar: 1949 vrijwilligerswerk Nederlands,

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 379 novimber 2014 1

DOARPSNIJS Nûmer 379 novimber 2014 1 DOARPSNIJS Nûmer 379 novimber 2014 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

In dit nummer. Colofon Dorpsblad It Havenpypke 40 e jaargang nr. 230 april - mei 2009 Verschijnt 6 keer per jaar.

In dit nummer. Colofon Dorpsblad It Havenpypke 40 e jaargang nr. 230 april - mei 2009 Verschijnt 6 keer per jaar. april - mei 2009 3 Colofon Dorpsblad It Havenpypke 40 e jaargang nr. 230 april - mei 2009 Verschijnt 6 keer per jaar. It Havenpypke is een uitgave van Feriening Doarpsbelang Wytgaerd Doarpsbelang Wytgaard

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 361 maart 2013 1

DOARPSNIJS Nûmer 361 maart 2013 1 DOARPSNIJS Nûmer 361 maart 2013 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Datum: Giet oer: Dach fan ut Stadsfrys (sneon 3 novimber) Achte hear/mefrou,

Datum: Giet oer: Dach fan ut Stadsfrys (sneon 3 novimber) Achte hear/mefrou, Datum: 28-09-18 Giet oer: Dach fan ut Stadsfrys (sneon 3 novimber) Achte hear/mefrou, Ien fan de talen fan Fryslân is it Stadsfrys, dat mei lytse ûnderlinge ferskillen praat wurdt yn de stêden Ljouwert,

Nadere informatie

Presentatie onderzoeksresultaten. Hokker taal prate jo?

Presentatie onderzoeksresultaten. Hokker taal prate jo? Presentatie onderzoeksresultaten Hokker taal prate jo? Colofon Kolofon Hokker taal prate jo? 2013 Projectgroep Afke Punter Lia Kooistra Annewiep Bloem Sjoukje Jager Fokke Jagersma Auteurs Annewiep Bloem

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 355 septimber 2012 1

DOARPSNIJS Nûmer 355 septimber 2012 1 DOARPSNIJS Nûmer 355 septimber 2012 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016, nr. 3

Schooljaar 2015-2016, nr. 3 Schooljaar 2015-2016, nr. 3 Agenda 16-10: Schaatslessen groep 5 t/m 8 in Leeuwarden 19-10 t/m 23-10: Herfstvakantie 27-10: Zakelijke Ouderavond 29-10: Open ochtend tussen 8:30 10:00 uur 30-10: Schaatslessen

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Beste Thialffer, Vakantie voorbij, volop genoten van de zon, zee,en strand. Dan heb je natuurlijk veel te vertellen. Heb je iets moois, leuk of speciaals meegemaakt, ben je op

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 377 septimber 2014 1

DOARPSNIJS Nûmer 377 septimber 2014 1 DOARPSNIJS Nûmer 377 septimber 2014 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Karin Idzenga & Jan Calsbeek Als je aan mij denkt ben ik er

Karin Idzenga & Jan Calsbeek Als je aan mij denkt ben ik er Karin Idzenga & Jan Calsbeek Als je aan mij denkt ben ik er Kort toneelstuk voor twee personen over leven in een verzorgingstehuis 2011 1 Karin Idzenga en Jan Calsbeek Niet kopiëren of opvoeren zonder

Nadere informatie

Bestel- en afhaaladres: Tj. Jorna Hegedyk 29 9089 BM Wytgaard tel. 058-255 1418

Bestel- en afhaaladres: Tj. Jorna Hegedyk 29 9089 BM Wytgaard tel. 058-255 1418 juni - juli 2011 Bestel- en afhaaladres: Tj. Jorna Hegedyk 29 9089 BM Wytgaard tel. 058-255 1418 3 Deskundig, betrouwbaar en betrokken jaarrekeningen fi scale adviezen loonadministraties belasting - aangiften

Nadere informatie

Openingstijden: maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen van 8.30 12.00 uur en woensdagmiddag van 16.00 18.00 uur

Openingstijden: maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen van 8.30 12.00 uur en woensdagmiddag van 16.00 18.00 uur dec. - jan. 2011 3 Openingstijden: maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagmorgen van 8.30 12.00 uur en woensdagmiddag van 16.00 18.00 uur Supermarkt Deelstra Meekeshof 1 9089 BC Wytgaard 058-2551707

Nadere informatie

Maart 165 Nûmer 2/ 2014 Fjouwerentritichste Jiergong. Redaksje: Baudy Cuperus-Sijtsma Grienewei 34 Tel. 242048 baudycuperus@knid.

Maart 165 Nûmer 2/ 2014 Fjouwerentritichste Jiergong. Redaksje: Baudy Cuperus-Sijtsma Grienewei 34 Tel. 242048 baudycuperus@knid. Maart 165 Nûmer 2/ 2014 Fjouwerentritichste Jiergong Redaksje: Baudy Cuperus-Sijtsma Grienewei 34 Tel. 242048 baudycuperus@knid.nl Dieta Holwerda (Lay-out) Langgrousterwei 12 Tel. 242212 dieta@knid.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juli 2018 Staat voor onderwijs dat meegroeit!

NIEUWSBRIEF juli 2018 Staat voor onderwijs dat meegroeit! AGENDA JULI SEPTEMBER 2018 Vrijdag 13 juli Woensdag 18 juli Donderdag 19 juli Donderdag 19 juli Vrijdag 20 juli Zomervakantie Eerste schooldag Eindmusical groep 8 : Spookie! Rapport mee De kinderen van

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2017

Correctievoorschrift HAVO 2017 Correctievoorschrift HAVO 2017 tijdvak 1 Fries Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Aanleveren scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Tentamenstof eintoets Frysk pabo 1

Tentamenstof eintoets Frysk pabo 1 Tentamenstof eintoets Frysk pabo 1 Stavering: - s/z, f/v - g/ch - û/oe - u/ú/ue - dakjes - tusken-n - oergongs-w - faak foarkommende wurdsjes - i/y/ii/ie - soldaten-regel - twalûden en brekking - ij/ai/aai/y

Nadere informatie

Schooljaar , nr. 5

Schooljaar , nr. 5 Schooljaar 2015-2016, nr. 5 Agenda 1-2: leerlingbespreking 3-2: OMR Mantgum 11-2: contactavond voor alle ouders 13-2: oud papier (Auke Stremler, Jouke Holwerda, Marc v. Hiel, Anne Bouke de Bakker) 16-2:

Nadere informatie

Melkweg. Een fijne wijk. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: buren

Melkweg. Een fijne wijk. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: buren Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een fijne wijk Wonen: buren Colofon Melkweg: Een fijne wijk, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

Jannewaris 169 Nûmer 1/ 2015 Fiifentritichste Jiergong. Redaksje: Baudy Cuperus-Sijtsma Grienewei 34 Tel. 242048 baudycuperus@knid.

Jannewaris 169 Nûmer 1/ 2015 Fiifentritichste Jiergong. Redaksje: Baudy Cuperus-Sijtsma Grienewei 34 Tel. 242048 baudycuperus@knid. Jannewaris 169 Nûmer 1/ 2015 Fiifentritichste Jiergong Redaksje: Baudy Cuperus-Sijtsma Grienewei 34 Tel. 242048 baudycuperus@knid.nl Dieta Holwerda (Lay-out) Langgrousterwei 12 Tel. 242212 dieta@knid.nl

Nadere informatie

Sanne Rienks wint mythenwedstrijd klas 2Ga

Sanne Rienks wint mythenwedstrijd klas 2Ga Sanne Rienks wint mythenwedstrijd klas 2Ga De leerlingen van klas 2Ga hebben de afgelopen weken een aantal mythologische verhalen te horen gekregen in de lessen Latijn en Grieks. Het was de hoogste tijd

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

DOARPSNIJS Nûmer 367 oktober 2013 1

DOARPSNIJS Nûmer 367 oktober 2013 1 DOARPSNIJS Nûmer 367 oktober 2013 1 KOLOFON Doarpsnijs is in útjefte fan de Feriening foar Doarpsbelang Nijemardum en ferskynt op elke lêste tongersdei fan de moanne. It earste krantsje kaam út yn april

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Bijbelverhalen. Belangrijke data. Donderdag 8 januari 2015. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 2

Nieuwsbrief. Bijbelverhalen. Belangrijke data. Donderdag 8 januari 2015. Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 2 Nieuwsbrief Donderdag 8 januari 2015 Geachte ouders. Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van week 2 Bijbelverhalen Deze week was het thema: Waar ben je veilig? Het verhaal van Jezus begint met de vlucht

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8: 3 november 2017

Nieuwsbrief 8: 3 november 2017 Nieuwsbrief 8: 3 november 2017 Data om te onthouden: Week van 30 okt. t/m 3 nov.: evt. oudergesprekken vanuit ZIEN! Maandag 13 november: 8.30 uur - 9.30 uur inloopuur Jeugd- en gezinscoach Dinsdag 14 november:

Nadere informatie

De Doarpsomropper fan Skearnegoutum 38ste jiergong nûmer 11 july/augustus 2007

De Doarpsomropper fan Skearnegoutum 38ste jiergong nûmer 11 july/augustus 2007 De Doarpsomropper fan Skearnegoutum 38ste jiergong nûmer 11 july/augustus 2007 Meidielingsblêd fan: Doarpsbelangen, Oranje feriening, Krite It Pompeblêd, Muzykfer. Excelsior, Martens Cantorij, Herv. en

Nadere informatie

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze. Niet naar Texel Je gaat naar Samara, zegt de vader van Asma. Met het vliegtuig naar opa en oma; is dat niet fijn? Asma kijkt haar vader met grote ogen aan. Naar opa en oma?, herhaalt ze verbaasd. Ja, knikt

Nadere informatie

Dodenherdenking 04 mei Bij het graf van William Robert Fisher en Corneslis op het kerkhof van de Sint Martinuskerk in Wirdum (Fr).

Dodenherdenking 04 mei Bij het graf van William Robert Fisher en Corneslis op het kerkhof van de Sint Martinuskerk in Wirdum (Fr). . Bij het graf van William Robert Fisher en Corneslis op het kerkhof van de Sint Martinuskerk in Wirdum (Fr). De ceremonie begint met het geluid van overvliegende vliegtuigen. Zo moet het geklonken hebben

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2015

Correctievoorschrift HAVO 2015 Correctievoorschrift HAVO 2015 tijdvak 1 Fries Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN <

> KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Ferwurkingen by LinKk 4 febrewaris 2016 tema: bisten en natuer > KATERN FOAR NET-FRYSKTALIGE LEARLINGEN < Het thema van dit katern voor niet-friestalige leerlingen is Bisten en Natuer. Je leert van verschillende

Nadere informatie

Verslag behorende bij de raadsvergadering van de gemeente Skarsterlân, gehouden op woensdag 27 maart 2013 vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis te Joure

Verslag behorende bij de raadsvergadering van de gemeente Skarsterlân, gehouden op woensdag 27 maart 2013 vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis te Joure Verslag behorende bij de raadsvergadering van de gemeente Skarsterlân, gehouden op woensdag 27 maart 2013 vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis te Joure Aanwezig: De raadsleden: de dames en heren L. Boelsma-Hoekstra

Nadere informatie