Met deze tool is het mogelijk om op perceels- en bedrijfsniveau een overzicht te maken van de OSbalans. Hiervoor is de informatie nodig:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met deze tool is het mogelijk om op perceels- en bedrijfsniveau een overzicht te maken van de OSbalans. Hiervoor is de informatie nodig:"

Transcriptie

1 HANDLEIDING OS-tool Met deze tool is het mogelijk om op perceels- en bedrijfsniveau een overzicht te maken van de OSbalans. Hiervoor is de informatie nodig: De bodemkwaliteit (fosfaattoestand, organische stof en textuur) De aanvoer van organische stof via organische meststoffen De geteelde gewassen, inclusief het management van gewasresten Bij de berekening van de OS-balans wordt rekening gehouden met de hoeveelheid en kwaliteit organische stof. de afvoer van organische stof via de kluit bij boomkwekerijgewassen de aanvoer van organische stof via perspotten Door een klein probleem in de Microsoft software werkte het programma niet op alle computers. Er is daarom een opstartfunctie opgenomen in het startscherm. Na het aanklikken van de optie ja bij start model wordt u gevraagd of u het model wilt starten. Klik op OK en het programma wordt vervolgens gestart. Deze Excel-tool is ontwikkeld als hulpmiddel om voor open teelten inzicht te geven in de gewenste hoeveelheid organische stof om te voorkomen dat het organischstofgehalte in de bodem daalt. Uiteraard zijn er altijd verbeteringen mogelijk. Heeft u goede tips/ verbeteringen of ontdekt u fouten in de berekening, laat het ons dat even weten. Het NMI team (gerard.ros@nmi-agro.nl; romke.postma@nmi-agro.nl)

2 STARTSCHERM Hierna wordt het volgende startscherm geopend: Het programma vraagt u allereerst om een aantal bedrijfsgemiddelde gegevens in te voeren die nodig zijn om een OS-balans te maken. Deze informatie wordt gebruikt om deze parameters als default op te nemen in de percelen die u later gaat invullen. Per perceel kunt u later deze invoer wijzigen. Hierbij gaat het om: bodemtextuur: u kunt hier kiezen uit een aantal vooraf gedefinieerde grondsoorten; organische stofgehalte fosfaatgehalte: u kiest hier uit drie klassen voor de P-toestand (de gebruikte normen zijn voor het jaar 2015) gewasresten afgevoerd: hier kunt u aangeven wat de meest gebruikte situatie is op uw bedrijf rond gewasresten of stro. Worden deze standaard afgevoerd of blijven ze op het perceel waar ze vervolgens worden ingewerkt? U heeft hier de keuze uit twee opties voor het wel/ niet verwijderen van gewasresten. Aanwezige gewassen: hier kunt u aangeven welke gewasgroepen er op uw bedrijf aanwezig zijn. Op basis van deze selectie krijgt u bij de percelen de mogelijkheid om de verschillende gewassen te selecteren. o Let op: bij het selecteren van Bomen komt er een eenmalige popup om u te informeren dat het programma gebruik maakt van een aanname voor de hoeveelheid grond die via de kluit wordt afgevoerd. Deze hoeveelheid kunt u zelf aanpassen onder het tabblad databases door te drukken op de knop KLUIT.

3 INVOER PERCEELSGEGEVENS Na invoer van de basisgegevens verschijnt er een extra mogelijkheid op het scherm om op perceelsniveau aanvullende gegevens in te voeren. Zie hieronder voor een beschrijving van de mogelijkheden: Let op, een deel van de invoermogelijkheid is nog niet zichtbaar. Hiervoor drukt u op de groene (dan wel rode) knop. Door hierop te drukken komen er extra invoervelden beschikbaar. Het is niet mogelijk om alle opties tegelijk zichtbaar te maken op het scherm. Als er meer invulvelden zichtbaar worden voor bemesting worden de extra invoervelden voor Bodem en Gewas onzichtbaar gemaakt. De ingevoerde gegevens blijven uiteraard aanwezig. Zie hieronder een voorbeeld.

4 Zodra een perceelsnaam en het oppervlak is ingevoerd wordt automatisch een OS-balans aangemaakt. Elke wijziging wordt vervolgens direct zichtbaar in de samenvattende figuur rechts bovenin het scherm. Ter illustratie wordt een willekeurig voorbeeld hieronder weergegeven, inclusief toelichting.

5 Het is mogelijk op een perceel meerdere teelten uit te voeren (groenbemesters, slasoorten, etc). Zie hieronder een willekeurig voorbeeld.

6 VISUALISATIE RESULTAAT De resultaten worden op perceelsniveau gevisualiseerd op het tweede tabblad. Zie hieronder een willekeurig voorbeeld plus toelichting

7 AANPASSING DATABASES In het laatste tabblad is er de mogelijkheid om onderliggende databases aan te passen. Zie hieronder voor een illustratie. De verschillende mogelijkheden worden hieronder kort geillustreerd.

8 BOOMKLUIT WIJZIGEN Hieronder het scherm wat geopend wordt zodra u de afmetingen van de boomkluiten wilt wijzigen. Allereerst selecteert u de gewenste boomsoort, waarna u per boomsoort kunt aangeven hoeveel bomen er per hectare groeien, en wat de gemiddelde kluitdiepte en kluitdiameter is. Het programma berekent vervolgens automatisch hoeveel planten er per m2 aanwezig zijn en hoeveel m3 grond er per hectare wordt afgevoerd als u het hele perceel zou rooien (de grijze inputcellen laten u het resultaat zien).

9 MESTSTOFFEN WIJZIGEN Hieronder het scherm dat geopend wordt als u een wijziging wilt doorvoeren in de meststoffen database. Meer informatie vindt u bij de knop met de vraagtekens. U kunt hier Een nieuw meststof toevoegen (het onderste onderdeel) De gegevens van een bestaand mestproduct wijzigen (het middelste onderdeel) Selecteer de gewenste invoervelden, vul de gewenste informatie en druk vervolgens op de goede knop. De invoergegevens worden vooraf gecontroleerd op foutieve waarden (negatieve waarden kunnen bijvoorbeeld niet voorkomen).

10 GEWASSEN WIJZIGEN Hieronder het scherm dat geopend wordt als u een wijziging wilt doorvoeren in de gewasdatabase. Meer informatie vindt u bij de knop met de vraagtekens. U kunt hier Een nieuw gewas toevoegen (het bovenste onderdeel) De gewasgegevens van een bestaand gewas wijzigen (het middelste onderdeel) Een bestaand gewas uit de database verwijderen (het onderste deel). Selecteer de gewenste invoervelden, vul de gewenste informatie en druk vervolgens op de goede knop. De invoergegevens worden vooraf gecontroleerd op foutieve waarden (negatieve waarden kunnen bijvoorbeeld niet voorkomen).

Met deze tool is het mogelijk om op perceelsniveau voor een gewasrotatie een overzicht te maken van de OS-balans. Hiervoor is de informatie nodig:

Met deze tool is het mogelijk om op perceelsniveau voor een gewasrotatie een overzicht te maken van de OS-balans. Hiervoor is de informatie nodig: HANDLEIDING OS-tool voor een gewasrotatie Met deze tool is het mogelijk om op perceelsniveau voor een gewasrotatie een overzicht te maken van de OS-balans. Hiervoor is de informatie nodig: De bodemkwaliteit

Nadere informatie

Handleiding organische stofbalans (OS-balans.nl)

Handleiding organische stofbalans (OS-balans.nl) 1 Handleiding organische stofbalans (OS-balans.nl) Inleiding Organische stof is belangrijk voor de bodemkwaliteit, omdat het bijdraagt aan het leveren en vasthouden van voedingsstoffen, de structuur en

Nadere informatie

Handleiding TeeltCentraal van De Schakel

Handleiding TeeltCentraal van De Schakel Handleiding TeeltCentraal van De Schakel Via de website van De Schakel, http://www.tvdeschakel.nl, kunt u onder het kopje teeltregistratie TeeltCentraal inloggen op TeeltCentraal. Nadat u met de inlogcodes

Nadere informatie

Handleiding teeltregistratie via extranet. Handleiding teeltregistratie via extranet

Handleiding teeltregistratie via extranet. Handleiding teeltregistratie via extranet Handleiding teeltregistratie via extranet Inleiding U kunt uw teeltregistratie op twee manieren bij Aviko Potato insturen: 1. Vanuit uw managementpakket (op extranet - teeltregistratie vindt u een handleiding)

Nadere informatie

Teler Registratie Systeem

Teler Registratie Systeem TEELTREGISTRATIE_VOORRADEN Op het Telerportaal, het besloten gedeelte van de website, klikt u op Teeltregistratie/Tracemasters. Wanneer u inlogt komt u in het volgende scherm: Ga naar het kopje voorraden.

Nadere informatie

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien.

NutriNorm.nl. Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. NutriNorm.nl Op NutriNorm vindt u praktische en onafhankelijke informatie over bemesting, meststoffen, bodem en strooien. Wij werken samen met onze kennispartners: Eurofins Agro, WageningenUR, Louis Bolk

Nadere informatie

Digitale URenverwerking Volkerrail. Ga naar internet explorer. De Link naar de digitale urenverwerking Volkerrail is durv

Digitale URenverwerking Volkerrail. Ga naar internet explorer. De Link naar de digitale urenverwerking Volkerrail is durv Digitale URenverwerking Volkerrail Ga naar internet explorer. De Link naar de digitale urenverwerking Volkerrail is durv A. Klik op Login B. Vul je personeelsnummer in. Let op deze moet uit 7 posities

Nadere informatie

TV DE SCHAKEL CROP ONLINE - PERCEELREGISTRATIE VIA INTERNET

TV DE SCHAKEL CROP ONLINE - PERCEELREGISTRATIE VIA INTERNET Algemeen Met CROP online kunt u uw teeltregistratie bijhouden en direkt beschikbaar stellen aan TV DE SCHAKEL. Als u geen managementsysteem op de eigen computer heeft en/of de gegevens daarmee niet op

Nadere informatie

UNIFORM-Pocket PC Handleiding

UNIFORM-Pocket PC Handleiding UNIFORM-Pocket PC Handleiding Inhoud 1. Installatie UNIFORM Pocket PC... 3 2. Handleiding UNIFORM Pocket PC... 5 2.1 Attentielijst... 5 2.2 Dierkaart... 7 2.3 Registraties... 10 2.4 Synchroniseren... 10

Nadere informatie

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW

PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW PARTIJOPGAVE NAKTUINBOUW HANDLEIDING In het kort Deze handleiding helpt u om stapsgewijs uw partijopgave te doen. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van deze handleiding, dan kunt u altijd telefonisch

Nadere informatie

Handleiding capaciteitsplanning

Handleiding capaciteitsplanning Handleiding capaciteitsplanning Inhoud Inleiding... 3 1. Home... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Medewerker invoeren / wijzigen / verwijderen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Project invoeren

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

Handleiding. KvK online registreren via Qu-BIS. Versie V1.1. Quantaris B.V.

Handleiding. KvK online registreren via Qu-BIS. Versie V1.1. Quantaris B.V. Handleiding KvK online registreren via Qu-BIS Versie 2018 - V1.1 Quantaris B.V. KvK Online registreren Inleiding De Kamer van Koophandel heeft een online service voor notarissen. U kunt nu vanuit Qu-BIS

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

W2105 Import Externe Bestanden

W2105 Import Externe Bestanden W2105 Import Externe Bestanden www.mpluskassa.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Toevoegen artikel import...4 3 Wijzigen artikel import...9 W2105 Import Externe Bestanden 2 1 Inleiding In deze handleiding

Nadere informatie

Project Woningcorporaties Open Source Initiatief Gebruikers handleiding: Verkoop

Project Woningcorporaties Open Source Initiatief Gebruikers handleiding: Verkoop Project Woningcorporaties Open Source Initiatief Gebruikers handleiding: Verkoop Datum uitgave: 27-01-2009 Deze handleiding is specifiek geschreven voor de verkoop afdeling. Gebruikers handleiding Project

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Contracteren Huisartsen 2016-2017. Inleiding

Handleiding Digitaal Contracteren Huisartsen 2016-2017. Inleiding Handleiding Digitaal Contracteren Huisartsen 2016-2017 Inleiding Met deze handleiding willen we u helpen bij het ondertekenen van de digitaal aangeboden contracten van VGZ. Daarnaast leggen we u uit hoe

Nadere informatie

Support website WATCH

Support website WATCH Support website WATCH Op support.watch-projectbeheer.nl is de support website van WATCH te vinden. Elke klant kan hier inloggen met zijn klantcode en wachtwoord. Figuur 1 WATCH support inlogscherm Na inloggen

Nadere informatie

mijnnaktuinbouw - Keuringen

mijnnaktuinbouw - Keuringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Nieuwe update mijnnaktuinbouw - Keuringen... 2 Uw keuringendossier altijd beschikbaar... 2 Uw jaarlijkse teeltaangifte... 3 1 Voorlopige teeltaangiftes voor u klaargezet

Nadere informatie

Handleiding koppeling Èfdécé met MijnREAAL voor Leven

Handleiding koppeling Èfdécé met MijnREAAL voor Leven Handleiding koppeling Èfdécé met MijnREAAL voor Leven Binnen de Èfdécé hypotheekadviessoftware van Unit4 is het nu mogelijk om via het HDN netwerk de in de hypotheeksoftware ingevoerde gegevens voor alleen

Nadere informatie

Update 1.5.0 SCENARIO ADVIES OVERLIJDEN

Update 1.5.0 SCENARIO ADVIES OVERLIJDEN Update 1.5.0 SCENARIO ADVIES OVERLIJDEN Hoofdstuk 1, Scenario Advies Overlijden Inhoud 1 Scenario Advies Overlijden... 1 2 Kiezen voor Advies overlijden... 1 3 Personalia en partner... 2 4 Inventarisatie

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect. Rabo Corporate Connect

Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect. Rabo Corporate Connect Gebruikershandleiding Rabo Corporate Connect Rabo Corporate Connect Log in op Rabo Corporate Connect 1. Ga naar www.rabobank.com/corporateconnect* 2. Klik op de knop Inloggen. U komt nu op de inlogpagina

Nadere informatie

Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website

Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website Protocol voor het invoeren van de Kringloopwijzer op de CRV website 1. Log in op CRV en ga aan de linkerkant van het scherm naar Mestbeleid tot en met 2016 en klik bij nummer 9 (Kringloopwijzer) op Invoer.

Nadere informatie

INHOUD 1. Instructie instellen Outlook Standby account... 1. 2. Uitgangspunten... 1

INHOUD 1. Instructie instellen Outlook Standby account... 1. 2. Uitgangspunten... 1 INHOUD 1. Instructie instellen Outlook Standby account... 1 2. Uitgangspunten... 1 3. Stappenplan... 2 a. Open Configuratiescherm... 2 b. Voeg een profiel toe... 3 c. Instellingen... 16 Wijzigingen Datum

Nadere informatie

Handleiding LCC Benchmarking Tool

Handleiding LCC Benchmarking Tool Handleiding LCC Benchmarking Tool Stap1. De tool http://benchmarking.zorgenbouw.nl opent met de onderstaande pagina. Op de openingspagina voert u uw gebruikersnaam en wachtwoord in die u van de beheerder

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0

Documentatie Handleiding Hunter-CRM Desktop v1.0 Documentatie Handleiding v1.0 1 Voorwoord Hunter-Desktop is een product van Hunter-CRM. Onze CRM software is gemaakt met het oog op gemak. Deze documentatie bevat een overzicht van de meest gebruikte functionaliteiten

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Deze handleiding kunt u gebruiken als u uw percelen gaat wijzigen en intekenen. Wat staat er in deze handleiding 1 Wat ziet u op uw scherm 1 2 Wat

Nadere informatie

Directe Toegang Logopedie

Directe Toegang Logopedie Handleiding LogoBase Directe Toegang Logopedie 2012 Winbase Software en Adviezen B.V. Inhoud 1. Een DTL-Zitting aanmaken in de agenda... 3 2. De DTL-Screening... 6 3. Declareren van een DTL-Screening...

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Quick Reference Contact Manager SE

Quick Reference Contact Manager SE Eddon Software BV Rietveldenweg 82 5222 AS s-hertogenbosch The Netherlands T +31 (0)88-235 66 66 F +31 (0)88-235 66 77 E info@eddon.nl W www.eddon.nl Quick Reference Contact Manager SE Block: Contact Manager

Nadere informatie

10. Module Volume Berekening... 1

10. Module Volume Berekening... 1 10. Module Volume Berekening... 1 10.1. Inleiding...1 10.2. Icoonomschrijving...2 10.2.1. Nieuw... 3 10.2.2. Herstellen... 3 10.2.3. Wijzig... 3 10.2.4. Aanpassen... 4 10.3. Volume...5 10.3.1. Ontwerphoogte...

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 6 2.2 HET INLEZEN VAN

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Handleiding. Autotaal Easy-work

Handleiding. Autotaal Easy-work Handleiding Autotaal Easy-work Module: Betaalbestanden (CLIEOP03 Export) Easy-work Versie 599 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Technische informatie...3 Instellingen algemeen...3 Instellingen

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Instellingen voor verschillende soorten evenementen

Instellingen voor verschillende soorten evenementen Instellingen voor verschillende soorten evenementen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Verschillende evenementen... 4 Basisevenement... 5 Onderdelen... 5 Afstand... 5 Scanners... 5 Basisevenement

Nadere informatie

Web Shop. Handleiding

Web Shop. Handleiding Web Shop Handleiding 1 Inhoudsopgave Website pagina 3 Inloggen pagina 4 Facturen bekijken pagina 7 Orders maken pagina 12 Orders bekijken Pagina 23 2 U gaat naar de website www.straathof.nl Daar klikt

Nadere informatie

Introductie WoonTotaal Silver

Introductie WoonTotaal Silver Introductie WoonTotaal Silver Wanneer uw registratie is goedgekeurd door Holland Haag, heeft u een email bericht ontvangen met daarin uw gebruikersnaam en wachtwoord. Met deze gegevens kunt u inloggen

Nadere informatie

Instellen Microsoft Outlook e-mail.

Instellen Microsoft Outlook e-mail. Instellen Microsoft Outlook e-mail. Om ook je e-mail van het kantoor te kunnen bekijken heb je Microsoft Outlook nodig. Dit is een onderdeel van Microsoft Office. De meeste pc gebruikers maken voor hun

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Beheer Webredactie dashboard Het webredactie dashboard geeft u in één oogopslag een overzicht van de beheersmogelijkheden van uw website. Daarnaast blijft u via het dashboard gemakkelijk op de hoogte van

Nadere informatie

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden.

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden. Met de Excelapplicatie Opleidingskalender kunt u afspraken in het kader van de opleiding met AIOS per Ziekenhuis/Opleiding per specialisme plannen en beheren. Introductie Deze Excelapplicatie is gemaakt

Nadere informatie

Handleiding BezoekersApp

Handleiding BezoekersApp Handleiding BezoekersApp Met de BezoekersApp laat u bezoekers in slechts drie stappen eenvoudig tegen een lager tarief parkeren. De app bereikt u via een internetbrowser op uw PC, smartphone of tablet.

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Inloggen in het CMS 3 Teksten plaatsen/aanpassen 4 Een link aanmaken 4 Gebruikers toevoegen/ verwijderen 5 Werken

Nadere informatie

Beheren van middelen in Web- Planboard

Beheren van middelen in Web- Planboard Handleiding Beheren van middelen in Web- Planboard versie juni 2010 Ambachtsweg 16 2641 KS Pijnacker Tel: +31.(0)15.3613497 Fax: +31.(0)15.3610029 E-mail: info@bitbybit-is.nl Web: www.bitbybit-is.nl Wijzigingsbladen

Nadere informatie

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag)

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) De Tenniskids planner is een goed hulpmiddel om je wedstrijden samen te stellen. Met behulp van het KNLTB Tenniskids indeelprogramma is het erg makkelijk om een

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding. SaldoMaster

Handleiding. SaldoMaster Handleiding SaldoMaster Inhoudsopgave 1. Saldomaster... 4 1.1 Gegevens uitwisselen... 5 1.1.1 Als u Agis Total Farm System heeft... 5 1.2 Synchroniseren... 7 1.3 Invoeren... 8 1.3.1 Periodegegevens...

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010

ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail - Handleiding Instellen Microsoft Outlook 2010 Status: Productie Versie: v02.00 Publicatie datum: 9-12-2015

Nadere informatie

SSO handleiding. Inhoudsopgave

SSO handleiding. Inhoudsopgave SSO handleiding Inhoudsopgave Inloggen... 2 Wachtwoord vergeten... 2 Eenmaal ingelogd... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Uitloggen... 3 E-learning... 3 RIEsicotoer... 4 Leerlingen... 4 Overzicht leerlingen...

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding Solera Digitaal Paspoort

Handleiding Solera Digitaal Paspoort Handleiding Solera Digitaal Paspoort Solera 2018 Op alle door Solera verleende diensten en door Solera geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van Solera Nederland B.V. van toepassing. U kunt

Nadere informatie

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag)

Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) Stappenplan Tenniskids Planner (hostdag) De Tenniskids planner is een goed hulpmiddel om je wedstrijden samen te stellen. Met behulp van het KNLTB Tenniskids indeelprogramma is het erg makkelijk om een

Nadere informatie

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Voor een correcte werking van Z-Online in de browser Internet Explorer dienen er een aantal instellingen gedaan te worden. Aangezien Z-Online ondersteund wordt

Nadere informatie

Handleiding Contracteermodule. Zorgaanbieders. Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal

Handleiding Contracteermodule. Zorgaanbieders. Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal Handleiding Contracteermodule Zorgaanbieders Gebruikershandleiding voor de contracteermodule van het Zorginkoopportaal Handleiding Contracteermodule Zorgaanbieders Datum : 5-1-2015 Versie : 1.1 Copyright

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software Handleiding Zarafa Webapp The Best Open Source Email & Collaboration Software Door: Campai BV Tel. : 079-3637050 Tel. Support: 079-3637051 Gemaakt op: 22-03- 2013 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Settings (instellingen)...

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Abakus Compleet openen met Windows 10

Handleiding Abakus. Abakus Compleet openen met Windows 10 Handleiding Abakus Abakus Compleet openen met 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 7 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 1. Abakus Compleet openen via... 4 1.1 Abakus Compleet openen met Edge, via Internet Explorer...

Nadere informatie

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa

Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Handleiding Mplus Touch Screen Kassa Module T1200 Op rekening en relatie beheer Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 1624 NN Hoorn Tel 0229-562110 E-mail : info@leza.nl Inhoudsopgave 1 Module

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding Gecombineerde opgave

Handleiding Gecombineerde opgave Handleiding Gecombineerde opgave Grondgebonden regelingen Deze handleiding kan u helpen bij het opgeven van uw percelen voor grondgebonden regelingen. Zo laten we met schermafbeeldingen zien hoe u uitbetaling

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

VIVA2.0. Balie. VIVA2.0 Balie

VIVA2.0. Balie. VIVA2.0 Balie Balie VIVA2.0 VIVA2.0 Balie CORILUS BV - PELMOLEN 20-3994 XZ HOUTEN - T 0031 (0)30 634 72 50 - F: 0031 (0)30 606 78 71 - info@corilus.nl - www.corilus.nl 1 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie over VIVA

Nadere informatie

AAN DE SLAG FAC T U U R E N PA R A P L U R E L AT I E S i

AAN DE SLAG FAC T U U R E N PA R A P L U R E L AT I E S i AAN DE SLAG FACTUUR EN PARAPLU R ELATI ES i Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begin... 4 Factuur relatie... 5 Paraplu relatie... 6 Voor veel gestelde vragen (FAQ) kunt u terecht op onze online handleiding via

Nadere informatie

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de "Zie ook" lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies.

U kunt uw boekhouding ook in een ander formaat exporteren. Ga via de Zie ook lijst onderaan deze uitleg naar verdere instructies. Hoofdstuk 1 Boekhouding exporteren U kunt uw boekhouding vanuit Intramed exporteren door middel van een wizard. U kunt de boekhouding exporteren in FMuta-formaat, Auditfile-formaat (ADF), of een eigen

Nadere informatie

Handleiding CheckIn publiek inschrijven voor de intermediair

Handleiding CheckIn publiek inschrijven voor de intermediair Handleiding CheckIn publiek inschrijven voor de intermediair CheckIn is een online tool waarmee je onder andere kandidaten kunt uitnodigen om in te schrijven. 1. De kandidaat uitnodigen Log in op de website

Nadere informatie

Inleiding. Programma instelling voor gebruik EDP

Inleiding. Programma instelling voor gebruik EDP Inleiding Het is mogelijk om de declaraties elektronisch rechtstreeks vanuit Winmens in te dienen bij Vecozo. Zo kunt u als u een (verzamel)zip maakt bij declaratie inzien deze meteen indienen bij Vecozo.

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht

Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht Werkinstructie Verzoeken in Mijn Rechtspraak Toezicht Deze werkinstructie beschrijft: het indienen van een verzoek, het markeren van het verzoek met een spoedindicatie, het toevoegen van PDF-documenten

Nadere informatie

Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module

Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module Handleiding 2014 voor Unitip online Unitip extern module Bestemd voor: Gebruikers die Online teeltgegevens invoeren in Agrovision. Inleiding: Met deze handleiding wordt u stap voor stap door het programma

Nadere informatie

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart.

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart. 1 Instructie Navision - Crediteuren Invoeren stamgegevens crediteuren: Selecteer Crediteuren Selecteer wederom Crediteuren Je komt dan in de crediteurenkaarten. Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste

Nadere informatie

CARGO DATA SYSTEMS BV

CARGO DATA SYSTEMS BV CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING Emballage Administratie Emballage Administratie Dit document beschrijft de werking van de Emballage Administratie module

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

TIP: Op elke pagina in SalarOnline vindt u een tekst ballon met?, zodra u hierop klikt krijgt u de help voor de betreffende pagina.

TIP: Op elke pagina in SalarOnline vindt u een tekst ballon met?, zodra u hierop klikt krijgt u de help voor de betreffende pagina. Welkom bij SalarOnline Van uw accountant heeft u een link per e-mail ontvangen. Zodra u op de link klikt krijgt u een wizard. In deze wizard moet u uw gebruikersnaam, wachtwoord en subdomein opgeven. Op

Nadere informatie

Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma. Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1

Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma. Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1 Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1 Voer de algemene projectgegevens in, maak uw keuze uit het gewenste ventilatiesysteem en voeg

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Handleiding GRAS (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Juli 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Account registreren

Nadere informatie

Handleiding WRAN systeem voor de wedstrijdorganisatie

Handleiding WRAN systeem voor de wedstrijdorganisatie Handleiding WRAN systeem voor de wedstrijdorganisatie Voor het bijhouden en verwerken van de wedstrijd heeft u nu het online systeem van de WRAN tot uw beschikking. In deze korte handleiding zullen de

Nadere informatie

Kalenders gebruiken Asta Powerproject

Kalenders gebruiken Asta Powerproject Kalenders gebruiken Asta Powerproject Deze Tips en Trucs gaat over Kalenders. Het kan daarbij gaan om het maken van een nieuwe kalender, het toewijzen ervan aan taken, en het instellen van de kalender

Nadere informatie

Tekstuele wijzigingen betaalmenu

Tekstuele wijzigingen betaalmenu Tekstuele wijzigingen betaalmenu door Patricia Sturm - van Zijl 21 mei 2015 Versie 1.0 Openbaar Inhoud 1. Introductie... 3 2. Wijzigingen op de testomgeving... 4 2.1. Stappen in het kort... 4 2.2. Labels

Nadere informatie

Handleiding installatie ORV-Online

Handleiding installatie ORV-Online Handleiding installatie ORV-Online In deze handleiding leest u hoe u ORV-Online installeert op uw website. Inhoud Stap 1 Inloggen op Scildon Online Verzekeren Stap 2 Persoonlijke instellingen Stap 3 Instelling

Nadere informatie

Website Inhoud Beheerder

Website Inhoud Beheerder Beknopte handleiding: Website Inhoud Beheerder Hieronder treft u de handleiding aan van de Website Inhoud Beheerder gebaseerd op Plone. Pagina 1 van 21 Inhoudsopgave Basis Pagina 3 Nieuwe pagina Pagina

Nadere informatie

8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1

8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1 8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1 8.1. Inleiding...1 8.2. Icoonomschrijving...2 8.2.1. Nieuw... 3 8.2.2. Herstellen... 3 8.2.3. Wijzig... 3 8.2.4. Aanpassen... 4 8.3. Het Begin...5 8.4.

Nadere informatie

Handleiding People Inc. - Maetis link

Handleiding People Inc. - Maetis link Handleiding People Inc. - Maetis link I Handleiding Installatie en Gebruik Maetis link voor People Inc. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 People Inc. - Maetis link 1.1 Inleiding... 1. Werking... van de link 1.3

Nadere informatie

Abakus compleet handleiding

Abakus compleet handleiding Abakus compleet handleiding Tekstverwerker Gebruikersregistratie (Internet Explorer) 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 10 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereidingen om de tekstverwerker in gebruik

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BosorNet

Gebruikershandleiding BosorNet Gebruikershandleiding BosorNet Inhoud Diensten en roosters... 1 Wensen invoeren... 4 Diensten en roosters Je start BosorNet op in een browser (bijvoorbeeld Microsoft Explorer, Opera) met de link die je

Nadere informatie

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 0 INHOUDSOPGAVE 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 1 1: Leerlingen-programma Het leerlingenprogramma kan via www.techniektotaalsofware.nl

Nadere informatie

Hoe moet een bestaande asbestinventarisatie van een asbestdak in het Landelijk Asbestvolgsysteem worden ingevoerd

Hoe moet een bestaande asbestinventarisatie van een asbestdak in het Landelijk Asbestvolgsysteem worden ingevoerd Hoe moet een bestaande asbestinventarisatie van een asbestdak in het Landelijk Asbestvolgsysteem worden ingevoerd INHOUDSOPGAVE Hoe moet een bestaande asbestinventarisatie van een asbestdak in het Landelijk

Nadere informatie

Instructie module Beheren bedrijfsgegevens Client Export door exporteur

Instructie module Beheren bedrijfsgegevens Client Export door exporteur Instructie module Beheren bedrijfsgegevens Client Export door exporteur Inhoudsopgave Startscherm Client Export...2 Beheren bedrijfsgegevens - Basisgegevens relatie...3 Beheren bedrijfsgegevens - Export

Nadere informatie