C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs"

Transcriptie

1 C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs

2 Inhoud lestraject Lesdag 1 (25/02/2016): natuurbehoud en de link met RO, de stedenbouwkundige vergunning, cases. Lesdag 2 (3/03/2016): natuurbescherming in Vlaanderen: wettelijke bepalingen, cases Lesdag 3 (10/03/2016): de boswetgeving en bosbescherming, cases Lesdag 4 (17/03/2016): fietstocht in Gent, bespreking cases op terrein Lesdag 5 (14/04/2016): soortenbescherming en jacht, cases

3 Deel 3: Bosbehoud en bescherming in Vlaanderen

4 Bossen Definitie bos: BD Art Onder de voorschriften van dit decreet vallen: de bossen, zijnde grondoppervlakten waarvan de bomen en de houtachtige struikvegetaties het belangrijkste bestanddeel uitmaken, waartoe een eigen fauna en flora behoren en die één of meer functies vervullen. 2. Onder de voorschriften van dit decreet vallen eveneens: 1. de kaalvlakten, voorheen met bos bezet, die tot het bos blijven behoren; 2. niet-beboste oppervlakten die nodig zijn voor het behoud van het bos, zoals de boswegen, de brandwegen, de aanpalende of binnen het bos gelegen stapelplaatsen, dienstterreinen en ambtswoningen; 3. bestendig bosvrije oppervlakten of stroken en recreatieve uitrustingen binnen het bos; 4. de aanplantingen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de houtvoortbrengst, onder meer die van populier en wilg, uitgezonderd de korte-omloop-houtteelt waarvan de aanplant plaatsgevonden heeft op gronden die op dat ogenblik gelegen zijn buiten de ruimtelijk kwetsbare gebieden zoals bepaald in artikel 1.1.2, 10, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening; 5. de grienden.

5 Bossen Definitie bos: BD Art Onder de voorschriften van dit decreet vallen niet: 1. de fruitboomgaarden en fruitaanplantingen; 2. de tuinen, plantsoenen en parken; 3. de lijnbeplantingen en houtkanten, onder meer langs wegen, rivieren en kanalen; 4. de boom- en sierstruikkwekerijen en arboreta die buiten het bos zijn gelegen; 5. de sierbeplantingen; 6. de aanplantingen met naaldbomen die uitsluitend bestemd zijn voor de verkoop als kerstboom. Een aanplanting wordt geacht niet langer aan deze voorwaarde te voldoen wanneer de gemiddelde hoogte van het bestand 4 meter heeft bereikt; 7. alle tijdelijke aanplantingen met houtachtige gewassen in uitvoering van de verordeningen van de Europese Gemeenschap voor wat betreft het uit produktie nemen van bouwland. 8. de wissenteelt waarvan de bovengrondse massa periodiek tot maximaal drie jaar na de aanplanting of na de vorige oogst, in zijn totaliteit wordt geoogst. 9 systemen voor grondgebruik waarbij de teelt van bomen wordt gecombineerd met landbouw op dezelfde grond, toegepast op een perceel landbouwgrond

6 Bossen Richtlijn ANB definitie bos ( Hoe ver mogen bomen van elkaar staan? Criterium bedekkingsgraad: tot. opp. kroonprojecties/ tot. opp. bos > 50% (geprojecteerd naar volgroeid stadium): bos. < 50%: open vegetatie al dan niet met verspreide bomen (bijv. heide met vliegden), of een open plek binnen het bos. Bedekkingsgraad bepalen in elke min of meer uniforme eenheid op terrein ~ bestandseenheid Bestanden niet te groot en een min of meer uniforme samenstelling, anders onderverdelen. Bijv. bij een bestand van 3 ha met bedekkingsgraad < 50%, maar daarin twee bosjes van 30 are met bedekkingsgraad 100%: dat zijn twee bosjes van 30 are!

7 Bossen Bij jonge aanplantingen/spontane verbossingen? Richtwaarde: 2500 zaailingen/ha min. Stamtal varieert sterk van terrein tot terrein! Bedekkingsgraad 50% of min zaailingen/ha: richtwaarde! Uiteindelijke beslissing of een (recent verbost) terrein bos is of niet, wordt door ANB genomen op basis van waarneming van de huidige toestand gecombineerd met kennis van de voorgeschiedenis van het terrein en rekening houdend met de doelstellingen.

8 Bossen Grondoppervlakten : wat met smalle, langwerpige begroeiingen met bomen? Geen minimumoppervlakte! Lijnbeplantingen (1 of 2 bomenrijen): geen bos (Art. 3 3) Strookvormige percelen zijn bos als: meer dan 2 rijen breed met eigen bosflora en fauna en 1 of meerdere functies. + interne RL: > 10 m breed (gemeten buitenkant stammen)

9 Bossen Wat met smalle langwerpige begroeiingen met bomen in de lengte grenzend aan een bos? Bij beslissing bos/geen bos rekening houden met: Hoe ziet het er uit? Een aparte entiteit te onderscheiden van het ernaast liggende bos (duidelijk zichtbare perceelsgrens, weg, afsluiting, gracht,...)? Eigendom/beheerder Historiek: ontstaansgeschiedenis bos of lijnbeplanting of houtkant

10 Bossen Wat met dreven? Dreven behorend bij het bos: bos Enkel wanneer de dreefbomen horen bij de weg, kanaal of rivier die een ander beheer kent dan het omliggende bos kan er eventueel sprake zijn van een lijnbeplanting. Een voorbeeld is een openbare weg met dreefbomen, waarlangs enkele percelen door particuliere eigenaars bebost worden.

11 Bossen Bomen en houtachtige struikvegetaties? en = met of zonder Naaldhoutbossen = bos, struwelen ook! a) Gagelstruweel (Sm); b) Vochtig Wilgenstruweel op venige of zure grond (So); c) Zuur duinbos (Qd); d) Duindoornstruweel (Sd); e) Brem- en Gaspeldoornstruweel (Sg); f) Doornstruweel (Sp); g) Spontaan struweel van allerlei aard (Sz); h) Vochtig, meso- tot eutroof wilgenstruweel (Sf);...

12 Bossen Bomen belangrijkste bestanddeel? Min. 3 bomenrijen breed opdat men de bomen als belangrijkste bestanddeel zou kunnen beschouwen van de grondoppervlakte in kwestie. Plantverband zodanig dat kroonsluiting bekomen wordt (in volwassen toestand) Populier max. 12m*12m Agroforestry: geen bos!

13 Bossen Open plekken? Natuurbehoud of ontwikkeling in bos <-> bosrecreatie I.f.v. natuurbehoud: voorwaarden 1. bedekkingsgraad < 50%; 2. moet in functie staan van natuurbehoud in het bos, inclusief open waterpartijen zoals vennen, poelen... e.d; 3. het open terrein is voor minstens de helft van de omtrek omgeven door bos; 4. oppervlakte max 3 ha.

14 Bossen Tuinen? Tuin: aangelegde tuin (grasperken, borders, sierplanten). Een tuin bij een woning in het bos : geen bos. Tuin aanleggen bij een woning in bos: ontbossing! De delen van een bouwperceel die als bos behouden blijven, dienen niet gecompenseerd te worden en blijven dan ook verder onder de toepassing van het Bosdecreet vallen. Voor gronden met de bestemming woonparkgebied: slechts 10% van de perceelsoppervlakte mag worden ingenomen door grasperken, speelruimten, tennisvelden en dergelijke.

15 Bossen Parken? Beboste delen in parken: bos! KOH? Binnen RKG: bos! Hakhoutculturen zijn geen KOH, dus bos! Wissenteelt? Wissenteelt: zeer korte rotaties, geen bos!

16 Bossen Verbodsbepaling bos: Art 20 Art 96 Art 97 Art 99 als handeling niet opgenomen is in goedgekeurd beheerplan: enkel mits machtiging ANB en toestemming eigenaar/ beheerder toegelaten.

17 Case: hondenclub Case: hondenclub in bos In het Blekkerbos, een boscomplex in Aalter, heeft een hondenclub voor de opleiding van blindengeleidehonden haar clublokaal. De toestand van de dreef (toegang tot de club) was slecht en de eigenaar vulde ze op met steenslag zonder vergunning. Nu vraag hij een regularisatie aan bij de gemeente. De gemeente vraagt ANB om advies. Geef uw bedenkingen.

18 Case: hondenclub Case: hondenclub in bos Ruimtelijke bestemming: bosgebied + BWK: biologische waardevol Hondenclub: zonevreemde recreatieve uitrusting Dreef: brengt gemotoriseerd verkeer in het bos: verboden! Conclusie: strijdig met direct werkende norm KB bestemmingsvoorschriften : strijdig met de bestemming dus ongunstig advies. Gemeente moet dit advies volgen.

19 Bossen Bomen kappen in bossen: kapmachtiging Kapmachtiging: art 50 BD (openbare bossen) en art. 81 (privé) Uitzonderingen: kap om veiligheidsredenen: kapping en de motivatie ten laatste 24 uur na de kapping schriftelijk melden aan ANB. kap om sanitaire redenen: 14 dagen voor kap melden aan ANB + voorstel herstelmaatregelen binnen de 6 maand indienen

20 Bomen kappen in bossen: Bossen

21 Bossen Trouwens Kapvergunning: is de schriftelijke vergunning die de koper van een lot hout van openbare bossen krijgt van het ANB. Zonder deze kapvergunning mag hij de exploitatie niet aanvangen. Wordt uitgereikt na betaling van de verkoopprijs of voorschot + vereiste waarborgen. Iedereen die hout velt, bewerkt, ruimt of vervoert, moet in het bezit zijn van een kapvergunning of een afschrift ervan. Moet steeds kunnen voorgelegd worden tijdens de exploitatiewerken.

22 Bossen

23 Bossen Kapmachtiging: procedure Aanvraagformulier: website ANB 60 dagen behandeling Stilzwijgende goedkeuring Criteria: zie

24 Case kapmachtiging Aanvraag kapmachtiging De beheerder en tevens eigenaar van een bos in Nieuwkerken- Waas wil een dunning doorvoeren in zijn bos. Aangezien hij geen beheerplan heeft, vraagt hij een kapmachtiging aan. Beoordeel de aanvraag.

25 Case kapmachtiging

26 Activiteiten in bossen Recreatieve activiteiten Principiële toegankelijkheid in Vlaanderen Activiteiten: risicovol of niet? Machtiging en/of toestemming Aanspreekpunt recreatie binnen ANB-AVES

27 Principiële toegankelijkheid Volgende terreinen zijn toegankelijk voor de voetgangers op de openbare en private wegen: 1. Een openbaar natuurterrein 2. Een bos 3. Een natuurterrein dat werd aangekocht (of waarop een zakelijk recht werd verworden) met financiële tussenkomst van de overheid Voetganger: gewone voetganger, rolstoelgebruikers en fietsers < 9 jaar

28 Principiële toegankelijkheid Deze terreinen kunnen ook geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk worden gesteld - m.u.v. de openbare wegen - voor bepaalde of onbepaalde duur en voor één of meerdere categorieën gebruikers. In openbare natuurterreinen kunnen minder belangrijke openbare wegen ook ontoegankelijk worden gesteld. Ontoegankelijkheid: duidelijk zichtbaar aangeduid

29 Principiële toegankelijkheid In een openbaar natuurterrein (of terrein verworven met tussenkomst van overheid) kan ontoegankelijkheid alleen als: 1. opgenomen in goedgekeurde TR 2. noodzakelijk voor openbare veiligheid (gevaarlijke situaties, brand, storm) 3. noodzakelijk voor bescherming inheemse dier- en plantensoorten 4. beheerwerkzaamheden waarbij veiligheid bezoekers niet gegarandeerd is 5. jacht- en bestrijdingsactiviteiten

30 Principiële toegankelijkheid In terreinen van type twee, type drie of type vier waarvoor een natuurbeheerplan is goedgekeurd, geldt een minimale toegankelijkheid. Dit betekent dat voor een dergelijk terrein geen volledige ontoegankelijkheid kan worden ingesteld.

31 Principiële toegankelijkheid Geen enkele vorm van gemotoriseerd verkeer toegelaten tenzij op de openbare wegen die ingericht zijn voor het gewone gemotoriseerde verkeer en in hoofdzaak bestemd zijn als doorgangsweg. Uitzonderingen: beheeractiviteiten toezicht en opsporing garanderen veiligheid bijzondere omstandigheden (TR) bereikbaarheid onroerende goederen

32 Principiële toegankelijkheid Toegankelijkheid op maat van een gebied: De toegankelijkheidsregeling (TR) Beschrijft de vormen van recreatie die toegestaan zijn Bestaat uit tekstgedeelte + kaart Opgemaakt door beheerder(s) met toestemming eigenaar TR mag niet strijdig zijn met inhoud van het natuurbeheerplan of bepalingen van het ND Hoeft niet voor terreinen waar toegankelijkheid beperkt blijft tot principiële toegankelijkheid en voor private ontoegankelijk gestelde terreinen Procedure: aanvraag advies ANB/ CBS/ jeugdraad VR beslist

33 Principiële toegankelijkheid

34 Principiële toegankelijkheid

35 Principiële toegankelijkheid

36 Activiteit organiseren: Principiële toegankelijkheid

37 Principiële toegankelijkheid Risicovol: Indien men als voetganger de wegen wenst te verlaten (tenzij speelzone, bivakzones, hondenzones, vrij toegankelijke zones bepaald in TR) Grootschalige activiteiten op de wegen met een verwachte deelname vanaf (inclusief toeschouwers): mountainbikers, cyclocrossers of veldrijders - 25 ruiters - 10 menners of mushers Paintball, airsoft en lasergame Geocaches op meer dan 3 m van de toegankelijke wegen

38 Principiële toegankelijkheid Machtiging risicovolle activiteit: Aanvragen: minstens 35 d voor de aanvang van de activiteit Bij ANB: aanspreekpunt recreatie Koepelverenigingen: goedgekeurde jaarkalender ANB (geen machtiging nodig).

39 Principiële toegankelijkheid

40 Case toegankelijkheid Een wandelclub wil op een stralende zondag in het voorjaar een geleide wandeling met honden organiseren. Men verwacht 125 deelnemers en 50 honden. De club wil een parcours van 5 km afleggen door een groot domeinbos op de toegankelijke wegen in het bos. Na de wandeling laten ze de honden vrij ravotten in de hondenzone. Wat doet de wandelclub best in dit geval? Bespreek.

41 Case toegankelijkheid De organisatie van een wandeltocht (al dan niet met honden) waarbij men van plan is om op de paden te blijven (behalve in de vrij toegankelijke zones) is een niet-risicovolle activiteit (ook al is men met meer dan 100 deelnemers, toeschouwers inclusief). Meer nog, ze valt onder de principiële toegankelijkheid en behoeft dus eigenlijk enkel een melding aan het ANB (ANB vraagt activiteiten te melden binnen natuurdomeinen, zodat ze o.a. de activiteiten kan spreiden). ANB zal hierop een toestemming geven aan de aanvrager om de activiteit te organiseren. Hierbij zal zij op een aantal wettelijke bepalingen wijzen

42 Case toegankelijkheid Een school wenst een haloweentocht te organiseren op vrijdagavond 23/10/2015 om 20u00 in het Neigembos in Oost-Vlaanderen. Ze heeft een parcours uitgetekend dat zowel door het domeinbos als private bossen loopt. Het is de bedoeling dat de bus de kinderen en begeleiders brengt tot aan het startpunt. Daar zullen de begeleiders de kinderen in groepjes opdelen en met een vuurtoorts de groepjes begeleiden, de kinderen zelf hebben zaklampen bij. De groepjes passeren twee keer aan een standje waar iets te griezelen en knabbelen valt. Na de tocht komen de groepjes weer bij de bussen aan. Wat moet de school in dit geval aanvragen?

43 Case toegankelijkheid

44 Case toegankelijkheid Aangezien de activiteit een wandeling inhoud, evenwel op de paden, maar buiten de uren waarop natuurterreinen wettelijk toegankelijk zijn (tussen zonsopgang en zonsondergang) wordt de tocht gezien als risicovolle activiteit. De toestemming van de beheerder(s) moet gevraagd worden en de machtiging aan het ANB. De boswachter kijkt op terrein het parcours na en deelt zijn advies mee aan het aanspreekpunt recreatie voor de opmaak van de machtiging.

45 Bossen Onderscheid tussen: Kappen in het kader van regulier bosbeheer: bos blijft bos Ontbossing: bos krijgt andere bestemming

46 Bossen Kaalslagen (Art BD) Kaalslag = het kappen van het bosbestand zonder aan de grond een ander gebruik te geven! Enkel toegelaten als opgenomen in goedgekeurd beheerplan of na machtiging ANB. Andere werkzaamheden (Art. 96 & 97 BD) In alle bossen kunnen werkzaamheden, die wijzigingen van de fysische toestand voor gevolg hebben, slechts als opgenomen in goedgekeurd beheerplan of na machtiging Agentschap.

47 Ontbossen Ontbossing <-> Bosbehoud Ontbossing is gekoppeld aan het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning Ontbossing = iedere behandeling waardoor een bos geheel of gedeeltelijk verdwijnt en aan de grond een andere bestemming of gebruik wordt gegeven (BD art. 4, 15 ). Andere bestemming / gebruik link Ruimtelijke Ordening en Bos

48 Ontbossen BD Art. 90bis Ontbossing = verboden tenzij in een aantal uitzonderlijke gevallen mits bekomen van een stedenbouwkundige vergunning én mits boscompensatie. Bovendien: ontheffing op het verbod is mogelijk Ontbossingsverbod = relatief verbod

49 Ontbossen Art. 90bis BD: uitzonderingen ontbossingsverbod Stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing kan uitzonderlijk worden toegekend voor: - Ontbossingen voor werken van algemeen belang - Ontbossingen in woon- en industriegebied of gelijkgestelde zones - Ontbossingen op uitvoerbare delen van een niet vervallen vergunde verkaveling - Ontbossingen in functie van de natuurdoelen (IHD s) op voorwaarde dat die ontbossing is opgenomen in een goedgekeurd beheerplan. Voor andere ontbossingen ontheffing mogelijk (aanvraag bij Minister)

50 Ontbossen Werken van algemeen belang? Vergunningen/bvrvergunningenalgemeenbelangbouwmeester Werken, handelingen en wijzigingen beschouwd die betrekking hebben op: 1 openbare wegen; 2 openbare spoorwegen; 3 openbare waterwegen 4 de openbare elektrische leidingen; 5 de openbare leidingen voor het vervoer van specifieke vloeibare stoffen en gassen; 6 de infrastructuren en leidingen op het grondgebied van twee of meer gemeenten; 7 de gebouwen en constructies opgericht voor het gebruik of de uitbating door de overheid of in opdracht ervan. [ ] 10 scholenbouwprojecten [ ]

51 Ontbossen Verkavelingen? Verkavelaar compenseert: wetgeving sinds 23 maart 2001! Verkavelingsaanvraag vóór 23 maart 2001: compensatieplicht nog niet gekoppeld aan verkavelingsvergunning. De verkavelaar moet compensatie geven voor de volledige beboste oppervlakte binnen de verkaveling. Als bos te behouden zone wordt in mindering gebracht. Deze als bos te behouden ruimtes opgenomen in verkavelingsvoorschriften. Wil bouwheer later toch meer ontbossen: verkavelingswijziging + bijkomende compensatie.

52 Ontbossen Verkavelingen? Vervreemding van de kavel kan pas na realisatie van de volledige compensatie. Attest vervulling van de boscompensatieplicht van ANB verkavelaar + kopie aan vergunningverlenende overheid en CBS. Attest toevoegen bij verkoopakte van elk lot. Voorwaarde voldoen aan compensatievoorwaarde is gehecht aan attest van CBS dat nodig is voor het verlijden van de verkavelingsakte.

53 Ontbossen Ontbossingen vrijgesteld van de stedenbouwkundige vergunningsplicht: - Ontbossen van bossen gelegen in natuurreservaten, conform het Natuurdecreet, wanneer de ontbossing ervan is voorzien in het beheerplan. - Ontbossen van houtachtige beplanting in agrarisch gebied wanneer er gerooid wordt binnen een termijn van 22 jaar na de aanplanting of 3 jaar na de laatste exploitatie van de houtachtige gewassen of spontane bebossing (enkel voor privé-bossen)

54 Ontbossen Een stedenbouwkundige vergunning voor ontbossen of een verkavelingsvergunning voor beboste gronden kan niet worden verleend zonder compensatie: - in natura (zelf of een derde) - financieel - of door een combinatie van beide Iedere ontbossing van meer dan 3 ha moet in natura gecompenseerd worden. Compensatievoorstel = voorwaarde bij de vergunning.

55 Ontbossen Berekening boscompensatie: Boscompensatie in natura = Ontboste oppervlakte * BCF Boscompensatie financieel = Ontboste oppervlakte * BCF * 1,98/m² Boscompensatiefactor (BCF): Factor 1: niet-inheems loofbos of naaldbos (grondvlak > 80% niet- inheems loofbos of naaldbos) Factor 1,5: gemend bos (20% < grondvlak < 80% inheems loofbos) Factor 2: inheems loofbos (grondvlak > 80% inheems loofbos) Factor 3: Europees te beschermen (bos)habitat ( )

56 Ontbossen Compensatie in natura: Bestemming: groen-, natuurontwikkelings-, park-, buffer-, bos-, bosuitbreidingsgebied, agrarisch gebied, recreatiegebied, gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen of een vergelijkbare bestemming. Nodige vergunningen! Moet gerealiseerd zijn 2 jaar na datum waarop stedenbouwkundige vergunning gebruikt mag worden. 25 jaar in stand houden! Plantplan goedgekeurd door ANB. 30 dagen voor realisatie: melden ANB.

57 Ontbossen Compensatie financieel: Bijdrage storten in Bossencompensatiefonds van de Vlaamse Overheid. Betalen binnen 4 maand na datum waarop de stedenbouwkundige vergunning gebruikt mag worden.

58 Ontbossen Uitzonderingen op compensatieplicht ( wel SKV!): 1. Sociale redenen bij ontbossing voor woningbouw voor de eerste 5 are van de ontbossing. Voorwaarden: Kadastraal perceel < 12 are; Gelegen in woongebied in de ruime zin, of een daarmee gelijk te stellen bestemming; Aanvrager van de stedenbouwkundige vergunning moet een natuurlijk persoon zijn (geen vzw, bvba,...); Op datum van aanvraag heeft de aanvragen nog geen volle eigendom van een woning; Aanvrager heeft niet al eens van deze vrijstelling genoten

59 Ontbossen Uitzonderingen op compensatieplicht ( wel SKV!): 2. Ontbossing van spontane verbossingen die jonger zijn dan 22 jaar 3. Ontbossing van gronden die gelegen zijn binnen een vergunde verkaveling (waarvan de vergunning is aangevraagd na 23 maart 2001) voor zover de ontboste oppervlakte al gecompenseerd werd door de verkavelaar en die hiervan een attest kan voorleggen. De verkavelingsvergunning geldt als stedenbouwkundige vergunning voor de ontbossing, als die ontbossing voorzien is in de verkavelingsvergunning. De individuele bouwheer mag dus op grond van de verkavelingsvergunning de ontbossing uitvoeren zonder aparte stedenbouwkundige vergunning aan te vragen

60 Ontbossen Procedure aanvraag stedenbouwkundige verg. ontbossen: Particulieren: CBS Overheden & werken AB: gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar provincie van ontbossen Ontbossing > 3 ha: MER, aanvraag Gew. Stbk ambt. Bxl. Let wel: er kan ontheffing gevraagd worden op de MER-plicht voor ontbossingen. Beslissing: 75 d (ontvoogde gemeenten) / 105 dagen na indienen aanvraag. Niet tijdig verzonden = weigering.

61 Ontbossen

62 Ontbossen Procedure Bevoegdheden ANB: Niet bindende (tenzij in VEN) adviesbevoegdheid m.b.t. ontbossing eventueel gekoppeld aan voorwaarden; Beslissingsbevoegdheid over het compensatievoorstel. Het door ANB goedgekeurde of aangepaste compensatievoorstel wordt als bindende voorwaarde i.d. vergunning opgenomen. De goedkeuring van het compensatievoorstel gunstig advies voor de ontbossing!

63 Ontbossen Procedure Adviesbevoegdheid ANB: Zowel voor stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing als voor verkavelingsvergunningen. Afweging of ontbossing aanvaardbaar is, los van compensatievoorstel. Niet bindend tenzij in VEN. Adviestermijn: 30 dagen, geen advies: wordt verondersteld gunstig te zijn.

64 Ontbossen Procedure Beslissingsbevoegdheid ANB over compensatievoorstel: Als voorstel moet aangepast worden: schriftelijk aanvrager op hoogte gebracht + kopie aan vergunningverlenende overheid. Aanvrager binnen 14 dagen na ontvangst: bezwaar indienen of alternatief compensatievoorstel. Adviestermijn van 30 dagen wordt dan opgeschort (max. 14 d). ANB onderzoek bezwaar/ alternatief voorstel en neemt definitieve beslissing.

65 Ontbossen Procedure: ontheffing Aanvraag ontheffing: Aangetekend aan Agentschap voor Natuur en Bos Grondige motivatie Beschrijvende nota: ecologische evaluatie + voorgestelde maatregelen ter naleving zorgplicht ND Ontbossing in SBZ: passende beoordeling Ontbossing > 3 ha: MER Minister beslist (3 maand), indien toegekend aanvraag stedenbouwkundige vergunning!

66 Ontbossen MER - passende beoordeling Voor ontbossingen: > 3 ha: MER opmaken! < 3 ha: screenen op mogelijke milieueffecten. In SBZ: aantonen geen betekenisvolle aantasting, indien wel: passende beoordeling opmaken! Indien ook MER vereist: PB gebeurt in kader van MER-rapportage. ontheffing op de MER-plicht: Bijlage II van het besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage:

67 Case Een boseigenaar wenst een perceel te ontbossen in agrarisch gebied. Als boscompensatie stelt hij voor een nieuw bos aan te planten op een perceel naast een bestaand bos in zijn eigendom. Het ontboste perceel zou hij willen opruimen (resten van een buitenverblijf) en aanleggen als ecologische bloemenweide. Bekijk de aanvraag en geef uw advies.

68 Case

69 Case

70 Case Deze familie wenst een deel van hun perceel te ontbossen om een tuin van te maken. Ze dienen een boscompensatievoorstel in bij hun stedenbouwkundige vergunningsaanvraag. Beoordeel het voorstel.

71 Case

72 Case

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Het bos door de bomen Bomen Bomen: verschillende verschijningsvormen Bossen Natuur (vegetatie) Klein landschapselement Erfgoed, beschermd monument,

Nadere informatie

Gent, Spitaalpoortstraat 39

Gent, Spitaalpoortstraat 39 Grootschalig Referentiebestand Identificatie van de geografische coördinaten van Gent, Spitaalpoortstraat 39: Het grootschalig referentiebestand bevat een overzicht van alle gebouwen, percelen, wegen en

Nadere informatie

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? 11/01/2019. Wat is bos? 1854: Boswetboek. 1980: regionalisering

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? 11/01/2019. Wat is bos? 1854: Boswetboek. 1980: regionalisering CURSUS 1854: Boswetboek Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel bos 1980: regionalisering 1990: Bosdecreet 13 juni 1990, BS 28 september 1990 Project wetsintegratie: geïntegreerd Natuurdecreet (waarin

Nadere informatie

31/01/2018. Natuurmanagement. Boswetgeving en bosbescherming. Deel 3: Bosbehoud en bescherming in Vlaanderen

31/01/2018. Natuurmanagement. Boswetgeving en bosbescherming. Deel 3: Bosbehoud en bescherming in Vlaanderen CURSUS Natuurmanagement Boswetgeving en bosbescherming Deel 3: Bosbehoud en bescherming in Vlaanderen 1 Natuur RUIMTELIJKE ORDENING VCRO + UB en BOSSEN BOSDECREET + UB en NATUUR/ NATUURELEMENTEN NATUURDECREET

Nadere informatie

Boswetgeving en bosbescherming

Boswetgeving en bosbescherming CURSUS Natuurmanagement Boswetgeving en bosbescherming Lestrajec t wetgeving BA Dag 1 (1/02/2018): intro wetgeving + RO voor BA met cases Dag 2 (8/02/2018): boswetgeving voor BA met cases, toegankelijkheid:

Nadere informatie

BOS IN SINT-TRUIDEN Nota

BOS IN SINT-TRUIDEN Nota BOS IN SINT-TRUIDEN Nota Ir. Koenraad Van Meerbeek 12/03/2012 1. Wat is bos? Wanneer we over bos spreken, is er een duidelijke definitie nodig van een bos. Iedereen moet immers over hetzelfde praten. Een

Nadere informatie

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? Bossen 21/03/2017. Wat is bos? 1854: Boswetboek CURSUS. 1980: regionalisering

Bossen. Natuurwetgeving. Bossen. Bossen. Cases: wat is bos? Bossen 21/03/2017. Wat is bos? 1854: Boswetboek CURSUS. 1980: regionalisering CURSUS 1854: Boswetboek Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel bos 1980: regionalisering 1990: Bosdecreet 13 juni 1990, BS 28 september 1990 Project wetsintegratie: geïntegreerd Natuurdecreet (waarin

Nadere informatie

Definitie bos, ontbossen en open plekken binnen het bos.

Definitie bos, ontbossen en open plekken binnen het bos. Definitie bos, ontbossen en open plekken binnen het bos. Inleiding... 2 Hoofdstuk I :Wat valt onder de toepassing van het Bosdecreet?... 2 I.1. Interpretatie van art.3 van het Bosdecreet... 3 I.1.1.Wat

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing Ik, ondergetekende,...... woon in....... en wens over te gaan tot de

Nadere informatie

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos 7-3-2013 1 Inhoud 1 Wat is buiten het bos? 2 Zakenrecht 3 Ruimtelijke ordening 4 Natuurbehoud 5 Onroerend erfgoed 1 Wat is buiten het bos? Bosdecreet 1990 geeft zeer ruime definitie aan bos : grondoppervlakten

Nadere informatie

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen?

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? OPMAAK BOMENPLAN 1. WOONGEBIED (en gelijkgestelde gebieden) & KMO-ZONE Moeten er bomen gerooid worden in functie van de bouw van de woning,

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ VERKAVELING VAN GEHEEL OF TEN DELE BEBOSTE GROND Formulier, in te vullen door de aanvrager van een verkavelingsvergunning

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ VERKAVELING VAN GEHEEL OF TEN DELE BEBOSTE GROND Formulier, in te vullen door de aanvrager van een verkavelingsvergunning COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ VERKAVELING VAN GEHEEL OF TEN DELE BEBOSTE GROND Formulier, in te vullen door de aanvrager van een verkavelingsvergunning Ik, ondergetekende,...... woon in......en wens over

Nadere informatie

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018

Jacht. Jacht. Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving. Natuurmanagement 15/01/2018 CURSUS Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters, sociale functie, toezicht en handhaving wild decreet + 4 thematische UB en: openingsbesluit voorwaardenbesluit administratiebesluit Soortenschadebesluit

Nadere informatie

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden ANB-39-180727 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor boswachters C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor boswachters Jacht, sociale functie, toezicht en handhaving Jachtwild Jacht Jachtdecreet + 4 thematische UB en: Jachtopeningsbesluit Jachtvoorwaardenbesluit

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving Inhoud Kennismaking met natuurwetgeving en beleid Natuur als toetssteen voor ruimtelijke ordening Natuurbehoudsrecht en wetgeving: het

Nadere informatie

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning ANB-39-201200813 ANB Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus 63 2018 ANTWERPEN

Nadere informatie

Ook vindt u als bijkomende bijlage meer informatie over de definitie 'bos' en alle mogelijke verplichtingen daarrond.

Ook vindt u als bijkomende bijlage meer informatie over de definitie 'bos' en alle mogelijke verplichtingen daarrond. Sofie Vernaillen Van: De Sterck, Frauke Verzonden: woensdag 25 maart 2015 8:37 Aan: Sofie Vernaillen Onderwerp: Uw brief d.d. 23/03/2015 met uw kenmerk: 106.435 Bijlagen:

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Bomen en het recht. Bomen en het recht

Bomen en het recht. Bomen en het recht Vooraf Wat is een boom? geen juridische definitie Inhoud 1 Bosdecreet 2 Zakenrecht 3 Ruimtelijke ordening 4 Natuurbehoud 5 Onroerend erfgoed 6 Veldwetboek 1 Bosdecreet Indien boom tot bos behoort: indien

Nadere informatie

Aanvullende nota bij het plan-mer ruilverkaveling Schelde-Leie

Aanvullende nota bij het plan-mer ruilverkaveling Schelde-Leie Aanvullende nota bij het plan-mer ruilverkaveling Schelde-Leie 5 december 2013 Situering/Historiek Het onderzoek naar het nut van de ruilverkaveling Schelde-Leie werd opgestart in 2006. Na het inventarisatiewerk,

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten

Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten Toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten Toelichting bij het BVR van 5 december 2008, BS 04/02/09 door Gudrun Van Langenhove, ANB Centrale Diensten 29 oktober 2009 AFSTEMMINGSVERHAAL Maatschappelijke

Nadere informatie

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147)

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) ~\".. \ Vlaa~se 'l~ \ Regenng Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het Bosdecreet

Nadere informatie

Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos - ~. =,- Vlaamse overheid - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openbare en privébossen opgenomen in het boscomplex

Nadere informatie

VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING

VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING 1. Ondertekenende partijen Tussen enerzijds : Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, Rijnkaai 37, 2000 Antwerpen Vertegenwoordigd door: De heer Jan Van Rensbergen,

Nadere informatie

REGELGEVING BIJ HET ONTBOSSEN

REGELGEVING BIJ HET ONTBOSSEN REGELGEVING BIJ HET ONTBOSSEN Inhoudstafel Inleiding............................................................................ 04 1 Principe 1: ontbossing is verboden, tenzij anders is bepaald in het

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied 'Het Geleg' en 'Voorste en Achterste Hoeve', gelegen op het

Nadere informatie

REGELGEVING BIJ HET ONTBOSSEN

REGELGEVING BIJ HET ONTBOSSEN REGELGEVING BIJ HET ONTBOSSEN Inhoudstafel Inleiding......................................................................... 04 1 Principe 1: ontbossing is verboden, tenzij anders is bepaald in het Bosdecreet.............

Nadere informatie

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos

~ - Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid (~ ~ - ),~~= ~ - =~~ Vlaams Ministerie van Leefmilieu. Natuur en Energie Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domein Zorgvliet, gelegen op het grondgebied van de

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Natuurwetgeving NMT basis Oplossingen oefeningen Oefening 1 Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. Oefening 1 Zoek in het

Nadere informatie

VR DOC.0722/3

VR DOC.0722/3 VR 2017 1407 DOC.0722/3 Bijlage 1. Gegevens die moeten worden opgenomen in de verschillende delen van een natuurbeheerplan als vermeld in artikel 3, tweede lid Hieronder worden de gegevens vermeld die

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Uitlegger, gelegen op het grondgebied van de gemeente Kapellen

Nadere informatie

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos Vlaamse overheid -~~im--= *1 =,~n-- Agentschap voor Natul.,fr en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Philipsbos en het deel Konijnenbergen-Ter

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~. J'~- )~x- Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~. J'~- )~x- Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~. J'~- \i ~ - )~x- =~~= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meikensbos, gelegen

Nadere informatie

2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden

2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden 2019 NMT Basis overzicht oefeningen uit de cursus en antwoorden Oefening 1 a) Zoek in het Bosdecreet wat we in Vlaanderen onder bossen verstaan. b) Zoek in het Natuurdecreet de definitie van natuur. Zoek

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Peerdsbos en het openbaar bos Park van Brasschaat, gelegen

Nadere informatie

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling

Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Leidraad bij de opmaak van een toegankelijkheidsregeling (TR) voor een bos en/of natuurreservaat op basis van een sjabloon toegankelijkheidsregeling Een toegankelijkheidsregeling is opgebouwd uit een tekstgedeelte

Nadere informatie

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, ---... - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor Fort 8 gelegen op het grondgebied van de stad Antwerpen DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~~-

Vlaamse overheid ~~- -n Vlaamse overheid ~~- Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied Rozemaai, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openbare bossen 'Waterblok', 'Baanse heide', 'Kongo',

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN Studiedag Beveren-Waas: agroforestry 2 SEPT 2014 Regelgeving LV inzake agroforestry Regelgeving beleidsdomein Landbouw en Visserij: BVR Agroforestry: BVR van 30 juli

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 Agroforestry in het juridisch landschap Agroforestry was in Vlaanderen al aanwezig voor 2011 Voorbeelden: populieraanplant met

Nadere informatie

Bijlagen. 6 Bijlagen

Bijlagen. 6 Bijlagen 6 Bijlagen Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Bijlage 5: Bijlage 6: Bijlage 7: Algemene kenmerken per bestand Bosbouwopnames Vegetatie-opnames (bosbestanden) Tansley-opnames Adviezen en participatie

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

Vlaamse Regering ~~~ HET HOOFD VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, Vlaamse Regering ~~~ = ~ n~- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor openbaar en privaat bos gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide

Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide Toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat Stappersven en het Vlaams natuurreservaat Kalmthoutse Heide Artikel 1. Toepassingsgebied 1.1. Deze regeling heeft betrekking op het erkend natuurreservaat

Nadere informatie

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs Inhoud lestraject Lesdag 1 (25/02/2016): natuurbehoud en de link met RO, de stedenbouwkundige vergunning, cases. Lesdag 2 (3/03/2016):

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~ = ~ -,. ~ - I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Inslag en de openbare bossen

Nadere informatie

REGELGEVING BIJ ONTBOSSING

REGELGEVING BIJ ONTBOSSING REGELGEVING BIJ ONTBOSSING Inhoudstafel Inleiding 4 1 Principe 1: ontbossing is verboden, tenzij anders is bepaald in het Bosdecreet 5 Ontheffing van het ontbossingsverbod 6 Maar wat is nu precies ontbossen?

Nadere informatie

nr. 488 van ELISABETH MEULEMAN datum: 9 mei 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE Boscompensatie - Uitvoering

nr. 488 van ELISABETH MEULEMAN datum: 9 mei 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE Boscompensatie - Uitvoering SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 488 van ELISABETH MEULEMAN datum: 9 mei 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Boscompensatie - Uitvoering Als er in Vlaanderen wordt ontbost,

Nadere informatie

Kappen, vellen, rooien

Kappen, vellen, rooien Kappen, vellen, rooien Beleid/visie Bomen in diverse beleidplannen (milieu, cultuur, ruimtelijke ordening, sociaal, jeugd ) Bomenplan (beleid en beheer) Beschermingsmaatregelen bouwwerven Bomen plannen:

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidaregeling voor de openbare bossen 'Epelaar', 'Epelaar Vimmeren' en 'De Schrieken', gelegen

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

n- Agentschap voor Natuur en Bos

n- Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~ n- Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Rijckevelde, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Bos en Groen Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos (artikel 81 4 van het Bosdecreet van 13/6/1990 - gewijzigd

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN Art. 2. De stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing kan niet worden verleend vooraleer het Bosbeheer het door de aanvrager van de vergunning ingediende voorstel tot compensatie van de ontbossing al

Nadere informatie

Vlaaruse o" erbeid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaaruse o erbeid. Agentschap voor Natuur en Bos Vlaaruse o" erbeid Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de gemeentesen van Wuustwezel gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 Stuk 136 (1995-1996) Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET van mevrouw Vera Dua houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 TOELICHTING DAMES EN HEREN, Het

Nadere informatie

Gelet op het ministerieel besluit van 3 oktober 2000 houdende de oprichting van het Vlaams natuurreservaat 'de Hoge Dijken' te Jabbeke en Oudenburg;

Gelet op het ministerieel besluit van 3 oktober 2000 houdende de oprichting van het Vlaams natuurreservaat 'de Hoge Dijken' te Jabbeke en Oudenburg; Vlaamse Regering = nt- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Vlaams Natuurreservaat 'de Hoge Dijken', gelegen op het

Nadere informatie

.J' Vlaamse Regering DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS,

.J' Vlaamse Regering DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS, .J' Vlaamse Regering Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het erkend natuurreservaat E-383 'Averbode Bos en Heide', gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid. Agentschap voor Natuur en Bos - Vlaamse overheid -...... I Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de openb"'are bossen Bospark, Verloren Bos,

Nadere informatie

Mestdecreet. pesticiden. Toepassing artikel 21 mestdecreet. Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is

Mestdecreet. pesticiden. Toepassing artikel 21 mestdecreet. Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is Mestdecreet pesticiden Toepassing artikel 21 mestdecreet Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is 2 1 Artikel 21: Het is verboden meststoffen op of in de bodem te brengen, met uitzondering van bemesting door

Nadere informatie

}.7 - Vlaamse overheid ~ ~~ \l - Agentschap voor Natuur en Bos

}.7 - Vlaamse overheid ~ ~~ \l - Agentschap voor Natuur en Bos }7 - J~ - Vlaamse overheid ~ ~~ l - n= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor de Lembeekse bossen, gelegen op het

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2011

college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2011 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2011 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling Samenstelling De heer Patrick Janssens, burgemeester

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Definitief Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk

Nadere informatie

Bestaand regionaal bedrijf

Bestaand regionaal bedrijf Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bestaand regionaal bedrijf N.V. Wijckmans te Ham Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~ ~

Vlaamse overheid ~ ~ 1/4 Vlaamse overheid ~ ~ Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied Hoge Rieten, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos

- I'- Agentschap voor Natuur en Bos = Vlaamse overheid J I' Agentschap voor Natuur en Bos Besluitvan de administrateurgeneraal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Meerdaalwoud en Heverleebos, gelegen

Nadere informatie

BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING TOT VASTSTELLING VAN NADERE REGELS INZAKE COMPENSATIE VAN ONTBOSSING EN ONTHEFFING VAN HET VERBOD OP ONTBOSSING

BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING TOT VASTSTELLING VAN NADERE REGELS INZAKE COMPENSATIE VAN ONTBOSSING EN ONTHEFFING VAN HET VERBOD OP ONTBOSSING BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING TOT VASTSTELLING VAN NADERE REGELS INZAKE COMPENSATIE VAN ONTBOSSING EN ONTHEFFING VAN HET VERBOD OP ONTBOSSING DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bosdecreet van 13 juni

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR,

DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR, Ministerieel besluit houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het natuurreservaat Broekelei, gelegen op het grondgebied van de gemeente Keerbergen. DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU,

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20071015

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-01-160330 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

Vlaamse overheid ~~~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse overheid ~~~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse overheid ~~~ =»=Jn= Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bos de Baliekouter, gelegen op het grondgebied

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE

GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE GEMEENTELIJK REGLEMENT INZAKE DE ACTIVERINGSHEFFING OP ONBEBOUWDE GRONDEN EN KAVELS VOOR DE PERIODE 2014-2019 Vastgesteld bij gemeenteraadsbeslissing van 27 maart 2014 en vervangen bij gemeenteraadsbeslissing

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 9 MAART 1999. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 juli 1993 betreffende de toegankelijkheid en het occasionele

Nadere informatie

Oostende - Middenkust

Oostende - Middenkust Oostende - Middenkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 26/01/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven en oranje gekleurd en met

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Mouriaubos, gelegen op het grondgebied van de gemeente Duffel DE ADMINISTRATEUR-GENERAAL

Nadere informatie

MKWB : Inleiding Verwerking reacties consultatie. Hoorzitting 7 maart 2017

MKWB : Inleiding Verwerking reacties consultatie. Hoorzitting 7 maart 2017 MKWB : Inleiding Verwerking reacties consultatie Hoorzitting 7 maart 2017 Art.90ter Bosdecreet (1) 1. De Vlaamse Regering is belast met het opmaken van een kaart op perceelsniveau van de meest kwetsbare

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/-

Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/- Vlaamse Regering ~~ = )~ =.n/- Besluit van het hoofd van het Agentschap voor Natuur en Bos houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het complex Vloethemveld - Duvelsnest - Vuile Moere,

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 29 december 2011

college van burgemeester en schepenen Zitting van 29 december 2011 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 29 december 2011 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Patrick Janssens,

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. ~ = Agentschap voor Natuur en Bos

Vlaamse Regering ~~. ~ = Agentschap voor Natuur en Bos Vlaamse Regering ~~. ~ = )~ = :~n~ - Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende de goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het domeinbos Hellegatbos en het

Nadere informatie

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 1 Inhoud 1. Wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening

Nadere informatie

VR MED.0132/2BIS OMZENDBRIEF RWO/2017/01 VR MED.0132/2BIS

VR MED.0132/2BIS OMZENDBRIEF RWO/2017/01 VR MED.0132/2BIS VR 2017 2403 MED.0132/2BIS VR 2017 2403 MED.0132/2BIS Kabinet van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koning Albert II-laan 1000 BRUSSEL T 02 552 63 00 F 02 552 63 01 kabinet.schauvliege@vlaanderen.be

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Gebied 1 Bakels Broek / Galgenbeemd Art. 3 N Art. 1 Achtergrond: Gescande kadastrale plans - Toestand 01.01.01 - Bron KADSCAN (OC GIS Vlaanderen-AKRED) GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN Onderdelen

Nadere informatie

EEN MINDER BEKENDE WETGEVING MET BETREKKING TOT HET BUITENGEBIED: HET BOSDECREET

EEN MINDER BEKENDE WETGEVING MET BETREKKING TOT HET BUITENGEBIED: HET BOSDECREET blz -1- EEN MINDER BEKENDE WETGEVING MET BETREKKING TOT HET BUITENGEBIED: HET BOSDECREET Prof. Dr. Geert Van Hoorick Hoofddocent vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Inleiding. Het

Nadere informatie

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen Bijlage II stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Nadere informatie

Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) 21 juni 2012

Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) 21 juni 2012 Briefadvies Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) Datum van goedkeuring Volgnummer Coördinator Co-auteur

Nadere informatie

Sint-Niklaas - Lokeren

Sint-Niklaas - Lokeren Sint-Niklaas - Lokeren 1. Valleigebieden (KB 7/11/78) 0911 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde die op kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letter V hebben

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het boscomplex Volsbergenbossen, gelegen op het grondgebied van de gemeente

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN artikel 14

STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN artikel 14 PROVINCIE LIMBURG 63-34001 STAD TONGEREN BIJZONDER PLAN VAN AANLEG "ZONEVREEMDE TERREINEN EN GEBOUWEN VOOR SPORT-, RECREATIE- EN JEUGDACTIVITEITEN" Opgesteld volgens artikel 14 van het decreet betreffende

Nadere informatie

Stand van zaken Onderzoek naar de Haalbaarheid natuurinrichting. 13 juni

Stand van zaken Onderzoek naar de Haalbaarheid natuurinrichting. 13 juni Stand van zaken Onderzoek naar de Haalbaarheid natuurinrichting Landschap de Liereman en omgeving 13 juni 2012 14-6-2012 1 raamakkoord Opdracht binnen het raamakkoord een haalbaarheidsonderzoek voor de

Nadere informatie

Project optimalisatie aanbod speelzones

Project optimalisatie aanbod speelzones Project optimalisatie aanbod speelzones 24/04/2017 Definitie SPEELZONES OF SPEELBOSSEN - stuk bos, natuurreservaat, weide waar kinderen, jongeren en begeleiders vrij kunnen spelen - paden verlaten - kampen

Nadere informatie

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien Beplantingen en de wet Door de bomen het bos niet meer zien Een vergunning om te mogen aanplanten? In de regel : neen! Wanneer wel : Bebossingsvergunning : bij uw gemeentebestuur Wanneer beplanting in

Nadere informatie

Regiostelplaats Antwerpen-Oost

Regiostelplaats Antwerpen-Oost gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan de ontwerper James Van Casteren Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van

Nadere informatie

5 DECEMBER 2008 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten De Vlaamse Regering, Gelet op

5 DECEMBER 2008 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten De Vlaamse Regering, Gelet op 5 DECEMBER 2008 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten De Vlaamse Regering, Gelet op het Bosdecreet van 13 juni 1990, inzonderheid op artikelen

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2014/0524 van 5 augustus 2014 in de zaak 1213/0539/A/2/0507 In zake: de heer Marc ALLOING verzoekende partij tegen: de deputatie van de provincieraad van

Nadere informatie