Een Klassieke Middag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Klassieke Middag"

Transcriptie

1 Een Klassieke Middag

2 CLAUDIO MONTEVERDI Claudio Giovanni Antonio Monteverdi was een Italiaans componist, dirigent en oorspronkelijk ook werkzaam als violist en zanger. Monteverdi's werk markeert de overgang van Renaissance- naar Barokmuziek. Geboren: 15 mei 1567, Cremona, Italië Overleden: 29 november 1643, Venetië, Italië Composities: L'Orfeo, L'Incoronazione di Poppea, Mariavespers,.. Muziekstuk: Orfeo Zijn meest bekende stuk is L Orfeo. Dit is een opera gebaseerd op de Oud- Griekse mythe van Orpheus, die neerdaalde naar de onderwereld om zijn vrouw Eurydice terug te halen naar de bovenwereld uit de handen van de God van de onderwereld Hades. Het stuk is het eerste complete voorbeeld van een muzikaal drama, later ook wel opera genoemd, en staat voor vele vernieuwingen in de muziek: het is de eerste keer dat veelvuldig gebruik werd gemaakt van meerstemmigheid, en er werden 40 instrumenten gebruikt, een hoogtepunt voor die tijd!

3

4 ANTONIO VIVALDI Antonio Lucio Vivaldi was een Italiaans violist, priester en componist. Geboren: 4 maart 1678, Venetië, Italië Overleden: 28 juli 1741, Wenen, Oostenrijk Composities: De vier jaargetijden, Gloria, Stabat mater dolorosa, Muziekstuk: Vier jaargetijden Hij is een van de meest productieve componisten ooit; hij schreef meer dan 200 vioolconcerten en 46 opera's! Ook Vivaldi s muziek was erg vernieuwend. Over het algemeen was zijn muziek fris en helder, en zo wordt het nog steeds beschouwd. Dit weerspiegelt zijn persoonlijkheid, hij is vaak beschreven als een persoon die veel lol had in het componeren. Een groot verschil met de rest van de barokcomponisten is dat hij muziek schreef voor het grote publiek, en niet alleen voor de adel of de maatschappelijke elite centraal. Centraal in zijn muziek stond de melodie, veelal gespeeld door de viool. Het bekendste stuk van Vivaldi is een set van vier vioolconcerten: zijn Le quattro stagioni (de vier jaargetijden) uit Deze concerten zijn typisch Vivaldi: mooie, vaak vrolijke melodieën gespeeld door de viool, begeleid door nog een viool, een altviool en een cello, gedubbeld door een orgel of klavecimbel als basso continuo, de begeleidingsinstrumenten van die tijd. De vorm per concert is simpel. Ze bestaan elk uit drie delen: eerst een Allegro (snelle tempoaanduiding), vervolgens een langzaam deel, vaak somber, en tot slot weer een snel deel. Erg symmetrisch dus, wat typisch is voor de heldere stijl van Vivaldi. Deze vorm is inspiratie geweest voor honderden latere concerten van onder andere Mozart, Beethoven en Chopin! In zijn late leven werd Vivaldi's muziek niet meer gewaardeerd: de smaak van het publiek was veranderd. Helaas stierf hij hierdoor een sombere dood in armoede. Pas in de vorige eeuw werd zijn muziek weer herontdekt!

5

6 DOMENICO SCARLATTI Giuseppe Domenico Scarlatti was een Italiaans componist, klavecinist en organist. Hij is bekend geworden door zijn sonates voor klavecimbel, die door hun stijl en technische eisen een belangrijke invloed hebben gehad op de Spaanse en Engelse klaviermuziek - en indirect op de Duitse, Franse en Italiaanse klaviermuziek. Geboren: 26 oktober 1685, Napels, Italië Overleden: 23 juli 1757, Madrid, Spanje Ouders: Alessandro Scarlatti Echtgenote: Maria Caterina Gentili (geh. 1728) Composities: Sonata in A major, K 208, L 238: Adagio e cantabile, Hij heeft net als Vivaldi gigantisch veel muziek geschreven, waarvan zijn meer dan 560 sonates voor klavier het bekendst zijn. Hoewel ze geschreven zijn voor de klavecimbel worden ze tegenwoordig veelal op de moderne piano gespeeld. Opvallend is dat we nog niet weten hoeveel sonates hij precies geschreven heeft. Het zijn er minstens 560, maar zouden er veel meer kunnen zijn. Scarlatti-sonates hebben duidelijke vormen en structuren: Elke sonate bestaat uit slechts één deel Elke sonate is opgedeeld in twee helften Beide helften worden over het algemeen herhaald. Er is een duidelijke melodie, waarop in de tweede helft vaak op wordt gevarieerd Het zijn vaak technisch moeilijke stukken. Scarlatti is een van de componisten die het minst invloed hebben gehad op de muziek. Hij werd net als Scarlatti snel vergeten, maar is door zijn sonates in de twintigste eeuw weer erg geliefd gewraakt.

7

8 GEORG FRIEDRICH HÄNDEL Georg Friedrich Händel was een barokcomponist. Händel schreef veel muziekdramatische werken: 42 opera's, 29 oratoria, meer dan 120 cantates, trio's en duetten. Dat komt overeen met ongeveer 2000 aria's. Geboren: 23 februari 1685, Halle (Saale), Duitsland Overleden: 14 april 1759, Londen, Verenigd Koninkrijk Begraven: Westminster Abbey, Londen, Verenigd Koninkrijk Opleiding: Maarten Luther-Universiteit ( ) Composities: Messiah, Rinaldo, Water Music, Waarschijnlijk was, naast Bach, de meest invloedrijke componist van de barokperiode Georg Friedrich Händel( ). Zijn muziek was geliefd en werd veel gespeeld door latere componisten als Mozart, Beethoven, Haydn en Liszt. Vanaf het begin van zijn leven was duidelijk dat hij erg geïnteresseerd was door muziek, maar zijn vader wilde dat hij rechten ging studeren en verbood Georg ooit een muziekinstrument aan te raken. Echter lukte het de kleine jongen een klein klavichord naar de bovenste kamer van het huis te smokkelen, waarop hij oefende als zijn ouders sliepen. Händel schreef 42 opera's, 29 oratoria en erg veel andere cantates, concerten, losse aria's en stukken kamermuziek. Net als veel andere barokcomponisten kreeg hij in de tweede helft van de vorige eeuw een gigantische boost in populariteit. Hij is in onze tijd weer erg populair: iedereen kent zijn Hallelujah uit zijn oratorium Messiah.

9 Sebastian Bach was een Duitse componist van barokmuziek, organist,

10 JOHANN SEBASTIAN BACH klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Geboren: 31 maart 1685, Eisenach, Duitsland Overleden: 28 juli 1750, Leipzig, Duitsland Composities: Matthäus-Passion, Das wohltemperierte Klavier, Veruit de meest bekende barokcomponist is tot op de dag van vandaag Johann Sebastian Bach. Hij is geboren in 1685 en overleed in 1750, wat het einde markeert van de barokperiode. Bach is misschien wel de componist van wie nu nog de meeste werken gespeeld worden: elk jaar met Pasen wordt zijn Johannes-Passion opgevoerd, voor elke klassiek pianist is het een must om zijn preludes en fuga's te kennen, hij schreef de kunst van de fuga, de ongelooflijk gecompliceerde Golberg variaties, en het orgelthema uit zijn Toccata en fuga in d mineur kennen we allemaal uit verscheidene tekenfilms. Hij was van zijn tijd de meester van de improvisatie, en er wordt over hem gezegd dat hij passages op het orgel schreef en speelde, die zelfs voor de beste organisten van die tijd onspeelbaar waren. Bach's succes komt mede door zijn opvoeding. Zijn hele familie was muzikaal en hij begon vroeg met het schrijven, spelen en bestuderen van muziek. Hij is dus altijd gestimuleerd om componist te worden. Hij had de middelen, het talent, en hij vond het erg leuk; een gouden combinatie!

11

12 CRISTOF WILLIBALD GLUCK Cristof Willibald Gluck was een Duitse operacomponist Geboren:, 2 juli 1714, Erasbach bij Berching, Overleden: 15 november 1787 in Wenen Composities: Armide, Iphigénie en Tauride en Echo et Narcisse Cristoph Willibald Gluck ( ) staat vooral bekend als componist van opera s, die model stonden voor veel volgende opera s, zoals onder andere die van Salieri en Mozart. Hij is de persoon die de het gebruik van het contrapunt, kenmerkend voor de barok, flink verminderde. Hij vond het belangrijker om een melodie, gespeeld door één instrument, te laten spreken waarbij de rest van het orkest deze melodie begeleidde, karakteristiek voor de periode die hij inluidde. Zoals de barok begon met de opera l'orfeo van Monteverdi, is een van de opera s die het classicisme inluidde Orpheo & Euridice van Gluck. Andere van zijn bekendste opera s zijn Alceste, Iphigénie & Tauride en Echo & Narcissus. Toen dit laatste werk in 1779 hopeloos faalde bij het kritische publiek in Parijs vertrok Gluck naar Wenen waar hij zijn laatste jaren doorbracht.

13

14 ANTONIO SALIERI Antonio Salieri was een Italiaans componist, dirigent en muziekpedagoog. Geboren: 18 augustus 1750, Legnago, Italië Overleden: 7 mei 1825, Wenen, Oostenrijk Filmmuziek voor: Amadeus Begraven: Zentralfriedhof, Wenen, Oostenrijk Composities: Prima la musica e poi le parole, meer Een van de belangrijkste leerlingen van Gluck was Antonio Salieri. ( ) Tegenwoordig is hij vooral bekend door de film Amadeus van Milos Forman waarin gesuggereerd wordt dat hij Mozart heeft vermoord. Dit is echter nooit bewezen en ook erg onwaarschijnlijk: de film is nu eenmaal een Hollywoodfilm. Wat veel minder bekend is is dat Salieri in zijn tijd een van de meest gerespecteerde en vooraanstaande componisten was die zeer veel invloed heeft gehad op zijn medecomponisten: inclusief Mozart! Hij schreef tientallen opera s, losse aria s, een aantal balletten, cantates en hij was een van de eerste componisten die veelvuldig symfonieën schreef. Als hofcomponisten in vele steden en voor keizer Joseph II schreef hij muziek voor en gaf hij muziekles aan de allerhoogste adel en werd ook gezien als een zeer belangrijk man. Hij gaf les aan onder andere Beethoven, Schubert en Liszt. Ondanks dat zijn muziek door het grote publiek vergeten is zijn er nog steeds mensen die zijn muziek weer bekend proberen te maken door ervoor te zorgen dat zij nog regelmatig opgevoerd wordt en de bekendheid van Salieri stijgt weer, al is het met mate.

15

16 FRANZ JOSEPH HAYDN Franz Joseph Haydn was een Oostenrijks componist. Geboren: 31 maart 1732, Rohrau, Oostenrijk Overleden: 31 mei 1809, Wenen, Oostenrijk Echtgenote: Maria Anna Aloysia Apollonia Keller (geh ) Composities: Die Schöpfung, Symfonie nr. 45, Die Jahreszeiten, De componist die midden in de periode van het classicisme stond was Franz Joseph Haydn. ( ) Haydn wordt ook wel "vader van de symfonie" genoemd. Hij schreef er ruim honderd! Ter vergelijking, Mozart kwam tot 41 en Beethoven tot 9. Ook schreef hij een groot aantal opera s, strijkkwartetten, concerten en stukken voor solo piano. Haydn was een van de enige componisten die weinig reisden. Bijna zijn hele leven verbleef hij in Oostenrijk. Niet gek dus dat het huidige volkslied van Oostenrijk van de hand van Haydn komt. Haydn's muziek kenmerkt ook meteen de klassiek uit het classicisme. Hij schreef zijn muziek vaak in een majeur-toonsoort en omdat hij voornamelijk voor het hof, meestal een prins of prinses, schreef bestaat zijn muziek vaak uit korte, vrolijke thema's of motieven. Hij ontwikkelde de zogenaamde sonatevorm, die door Mozart en Beethoven veelvuldig zijn gebruikt. Net als zijn goede vriend Mozart was in zijn muziek veel humor te ontdekken. Hij was dan ook een gelukkig en rustig man en had zeer veel humor. In 1809 is hij begraven onder begeleiding van het bekende Requiem van Mozart.

17

18 WOLFGANG AMADEUS MOZART Wolfgang Amadeus Mozart, eigenlijk Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, was een uit het prinsaartsbisdom Salzburg afkomstige componist, pianist, violist en dirigent. Geboren: 27 januari 1756, Salzburg, Oostenrijk Overleden: 5 december 1791, Wenen, Oostenrijk Begraven: 7 december 1791, St. Marx Cemetery, Wenen, Oostenrijk Composities: Die Zauberflöte, Requiem, Don Giovanni, meer Door zijn tijdgenoten werd hij al gezien als een van de talentvolste componisten ter wereld en zijn muziek wordt ook tegenwoordig nog veelvuldig opgevoerd. Toen hij vijf was schreef hij zijn eerste stukjes voor het klavier, die zijn vader voor hem opschreef. Als wonderkind toerde hij al op vroege leeftijd door heel Europa en verwierf zo al enige roem. Toen hij veertien was schreef hij al zijn eerste opera, met succes! In de rest van zijn relatief korte leven schreef hij 18 pianosonates, 22 opera's, 27 pianoconcerten, 41 symfonieën, 36 vioolsonates en nog veel meer concerten, losse pianowerken, missen en diverse andere soorten muziek. Zijn output was dus gigantisch, en de kwaliteit van de stukken was stuk voor stuk zeer hoog. Niet voor niets wordt bijna ieder wonderkind een "Mozart van zijn gebied" genoemd. Zijn muzikale stijl staat model voor de typisch klassieke stijl. Hij maakte vrijwel geen gebruik meer van het contrapunt en verkende allerlei andere muzikale vormen. Een aantal daarvan ontwikkelde hij geheel eigenhandig! Een goed voorbeeld hiervan is het pianoconcert. Het eerste deel is snel, vaak een allegro, en groots. Het kent een typisch thema met verschillende sub-thema s en sluit af met een cadens, een soort 'solo' voor de pianist. Het tweede deel is rustig met een uitgebreide, lyrische melodie en het derde deel is vuurwerk, vaak een rondo. Honderden piano- en vioolconcerten zijn met dit model als voorbeeld geschreven. Mozarts werk was altijd helder en gebalanceerd. Nooit te complex, en altijd zo simpel mogelijk. Het Requiem was het laatste werk dat Mozart produceerde en het wordt vaak gezien als een hoogtepunt van Mozarts carrière, van de gehele klassieke muziek en van de hele kunst over het algemeen! Terwijl hij dit werk schreef stierf hij in 1791 op 35-jarige leeftijd.

19

20 FRANZ SCHUBERT Franz Peter Schubert was een Oostenrijks componist. Geboren: 31 januari 1797, Alsergrund, Wenen, Oostenrijk Overleden: 19 november 1828, Wenen, Oostenrijk Lengte: 1,56 m Composities: Erlkönig, D. 328, Ellens Gesang III, Winterreise, meer Franz Schubert werd geboren in Himmelpfortgrund, een buitenwijk van Wenen, tegenwoordig Wien-Alsergrund, als zoon van een onderwijzer, die het met de zorg voor negentien kinderen uit twee huwelijken niet breed had. Toen Franzerl acht jaar was, begon zijn vader hem vioollessen te geven en zond hij hem voor zanglessen naar Michael Holzer. Franz zong zo mooi, dat hij werd aangenomen als 'Sängerknabe' bij de Weense hofkapel. Hier kreeg hij onder meer les in harmonie van Salieri, die daar hofkapelmeester was. Ook nadat hij inmiddels de baard in de keel had gekregen en het internaat verliet, waar hij overigens wel had mogen blijven, heeft Salieri Franz nog jarenlang kosteloos les gegeven. Nadat hij op 19 oktober 1814 zijn eerste meesterlijke lied 'Gretchen am Spinnrade' had geschreven, ontwikkelde zijn compositorische vermogen zich geheel in 1815, het vruchtbaarste jaar van zijn leven. Vier opera's, twee symfonieën, 144 liederen - waaronder 'Erlkönig' en 'Heidenröslein' -, twee Missen, een strijkkwartet en twee pianosonates, waren het resultaat. De armoede die Schubert moest verduren werd steeds ondraaglijker. Wanneer hij 's zondags zijn ouders bezocht, bedelde hij bij zijn stiefmoeder om wat geld om te kunnen eten. Op 26 maart 1828 gaf Schubert op eigen risico een concert waar alleen werken van hem werden gespeeld. Het succes was groot. Van de opbrengst kocht Schubert een piano nadat hij zo'n instrument jarenlang had moeten huren. Ook betaalde hij weer schulden af. Op 4 november 1828 ging Schubert naar Simon Sechter om zich in te laten schrijven als leerling in streng contrapunt, al voelde hij zich ziek. Een week later bleek hij tyfus te hebben, waaraan hij na een zware doodstrijd op 31-jarige leeftijd overleed. Grillparzer, een bekend Oostenrijks dichter uit die tijd, stelde zijn grafschrift op: De dood begroef hier een rijk bezit, doch nog schoner verwachtingen.

21

22 FRANZ LISZT Franz Liszt was een Hongaars componist en pianist. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Geboren: 22 oktober 1811, Raiding, Oostenrijk Overleden: 31 juli 1886, Bayreuth, Duitsland Lengte: 1,85 m Composities: Années de Pèlerinage, Liebesträume, Franz Liszt (Raiding, 22 oktober 1811 Bayreuth, 31 juli 1886), Hongaars: Liszt Ferenc(z), sinds 1859 Franz Ritter von Liszt, was een Hongaars componist en pianist. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Hij was tevens een succesvol en vooraanstaand pianoleraar en daarnaast een groot muziekhervormer en -vernieuwer; het symfonisch gedicht en het pianorecital worden aan hem toegeschreven. Op negenjarige leeftijd verliet Franz Liszt zijn geboorteland om in Wenen muziekles te volgen bij Salieri, de leraar en concurrent van Wolfgang Amadeus Mozart. In 1823 ging hij naar Parijs, want deze stad was de kunststad van die tijd, zowel voor beeldende kunstenaars als voor muzikanten en componisten. In 1836 won de jonge Liszt een pianoconcours en dit betekende de start van een lange en succesvolle carrière. Lange tijd was zijn roem als pianist groter dan zijn bekendheid als componist. Franz Liszt toerde door Europa tot Vaak stonden lange rijen muziekliefhebbers voor de ingang van de concertzaal als Liszt optrad. Een specialiteit van hem was het herschrijven van melodieën van andere componisten. Franz Liszt kon bijvoorbeeld extreem moeilijke improvisaties geven op een populaire operamelodie. Vanaf 1847 werd prinses Carolyne von Sayn-Wittgenstein, die hij had ontmoet tijdens een Russische tournee, zijn beschermvrouwe. Zij ondersteunde hem ook op financieel gebied. Carolyne zou voor altijd zijn belangrijkste en invloedrijkste vriendin blijven. Doordat hij niet meer afhankelijk was van de concertopbrengsten kon hij zich geheel op het componeren richten. In Weimar begon Liszt een opleidingscentrum voor jonge pianisten en componisten. Hij was een idealist, want veel pupillen kregen gratis les.

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17

C. Classicisme (galante stijl) Terminologie. Tijdlijn 14/03/17 Classicisme (galante stijl) Terminologie conventionele term: classicisme (ca. 1730- ca. 1800) historisch correct(er): galante stijl (ca. 1730- ca. 1790) (gerelateerd: rococo, empfindsamer Stil ) Sturm

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

De swingende foto. Jaarwerk AMC 3. Julie Van Overschelde 2014-2015. J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5

De swingende foto. Jaarwerk AMC 3. Julie Van Overschelde 2014-2015. J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5 De swingende foto Jaarwerk AMC 3 Julie Van Overschelde 2014-2015 J u l i e V a n O v e r s c h e l d e A M C 3 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Voorwoord:... 2 Foto 1:... 3 wat zie je op de foto:... 3 waar en wanneer

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek J. Haydn: Symfonie nr. 47 (Allegro) (1772) Door Hélène Codjo Les 01t/m 04 de Barok 1600-1750 1. Instrumenten: Viool & familie, klavecimbel, pijporgel Basso continuo & Barok-orkest

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek W.A. Mozart: Eine kleine Nachtmusik KV 525 (1787) Door Hélène Codjo Les 06 Ontwikkeling van Klassiek 1. Instrumenten Koperen blaasinstrumenten 2. Vormen : symfonie en sonatevorm

Nadere informatie

neumenschrift notatie als geheugensteun met kleine tekentjes die enkel verloop melodie aangeven, maar geen ritme of absolute toonhoogte

neumenschrift notatie als geheugensteun met kleine tekentjes die enkel verloop melodie aangeven, maar geen ritme of absolute toonhoogte Muziekgeschiedenis samenvatting lessenserie 1 Les 1 Middeleeuwen (500 1450) 476 Val van westelijk Romeinse rijk Kerk neemt centrale rol in Feodaal stelsel (leenstelsel) ±600 paus Gregorius de Grote en

Nadere informatie

Muziekgeschiedenis. Galant versus Gelehrt 1740. Stan Kuunders, www.degitarist.nl. Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.

Muziekgeschiedenis. Galant versus Gelehrt 1740. Stan Kuunders, www.degitarist.nl. Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist. Muziekgeschiedenis Galant versus Gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.nl Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.nl Galante Stijl versus Gelehrt De 18 e eeuw kenmerk zich als

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)!

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)! 7. Troisième choral C. Franck (1822-1890) Het populaire derde koraal (1890) is het laatste werk van de grote Franse meester. Het begint met gebroken accoorden quasi allegro, afgewisseld met brede, sonore

Nadere informatie

De Londense Expats THE PRIMARY SOURCES. Spelen muziek van... Met werken van. JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn. The Primary Sources :

De Londense Expats THE PRIMARY SOURCES. Spelen muziek van... Met werken van. JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn. The Primary Sources : THE PRIMARY SOURCES Spelen muziek van... De Londense Expats Met werken van JC Bach KF Abel M Clementi WA Mozart FJ Haydn The Primary Sources : Kristen Huebner, Traverso Gerda Marijs, Cello Lucie de Saint

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

GIOVANNI FELICE SANCES Stabat Mater. FRANCESCO ANTONIO MAMILIANO PISTOCCHI Cantate: Dolorosa partenza. GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI Stabat Mater

GIOVANNI FELICE SANCES Stabat Mater. FRANCESCO ANTONIO MAMILIANO PISTOCCHI Cantate: Dolorosa partenza. GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI Stabat Mater Z O 2 2 S E P T E M B E R 2 0 1 3 1 9 : 3 0 P O S T E L, A B D I J K E R K A B D I J L A A N 2 8 C A P R I O L A D I G I O I A o. l. v. B A R T N A E S S E N S A M A RY LLI S D I ELT I EN S s o p r a a

Nadere informatie

Programma. concert. 22 november 2009

Programma. concert. 22 november 2009 Programma concert 22 november 2009 0 Programma Messiah Georg Friedrich Händel (1685-1759) De pauze is na nummer 31 (Lift up your heads) in het ingevoegde tekstboekje. Uitvoerenden Diane Verdoodt sopraan

Nadere informatie

de oosterpoort programma maandag 23 januari, uur europa galante fabio bondi viool & muzikale leiding

de oosterpoort programma maandag 23 januari, uur europa galante fabio bondi viool & muzikale leiding de oosterpoort programma maandag 23 januari, 20.15 uur europa galante fabio bondi viool & muzikale leiding Programma Vivaldi s vaarwel Baldassare Galuppi (1706-1785) Adriano in siria Ouverture (1740)

Nadere informatie

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november 1988 Concert 22 november 2014 Programma Feest der herkenning Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture «L Italiana in Algeri» (1813) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

Muziekvakexamens 2008

Muziekvakexamens 2008 Muziekvakexamens 2008 Muziekgeschiedenis Klassieke muziek Dinsdag 17 juni 2008 11.00-14.00 uur Naam: Woonplaats: Dit examen dient duidelijk leesbaar, dus met vulpen, ballpoint, fijne schrijfstift of scherp

Nadere informatie

zondag 4 februari uur, Dorpshuis Landsmeer

zondag 4 februari uur, Dorpshuis Landsmeer zondag 4 februari 2018 14.00 uur, Dorpshuis Landsmeer Het Reflection Ensemble Keiko Iwata-Takahasi & Kirsti Goedhart - viool Roland Krämer - altviool Edith Neuman - cello Frans Robert Berkhout fagot met

Nadere informatie

Lustrumconcert. Camerata RCO. allen leden van het. Koninklijk Concertgebouworkest. zij spelen. Telemann, Vivaldi, Schubert en Haydn

Lustrumconcert. Camerata RCO. allen leden van het. Koninklijk Concertgebouworkest. zij spelen. Telemann, Vivaldi, Schubert en Haydn Lustrumconcert Camerata RCO allen leden van het Koninklijk Concertgebouworkest zij spelen Telemann, Vivaldi, Schubert en Haydn zondag 6 december 2015, 14.00 uur Dorpshuis Landsmeer Dit concert wordt georganiseerd

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018

Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018 Naam: Voorbereiding toets Muziekgeschiedenis Klas: AAT 2017/2018 Beantwoord de volgende vragen ter voorbereiding op de dossiertoets muziekgeschiedenis. Indien de opdracht Studie en Beroep onvoldoende wordt

Nadere informatie

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001 Zeven Psalmen Voor vierstemmig gemengd koor Felix Mendelssohn Bartholdy Proza Musica 10.210.001 Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven van Proza Musica vindt u op www.prozamusica.nl Omslagontwerp:

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Toetsvragen bij het thema 'Kringlopen' Onderwerpen: de waterkringloop en van oud naar nieuw 1. Om in de winter te kunnen schaatsen, moet het water in plassen en sloten verdampen / condenseren / bevriezen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

Beethoven. Symfonieën

Beethoven. Symfonieën Beethoven Symfonieën Symfonie 2 1802 Beethoven op de rand Ten tijde van het Heiligenstadt testament!!! Adagio molto - allegro con brio Larghetto Scherzo (allegro) Allegro molto (Gassig afscheid van de

Nadere informatie

programma vrijdag 23 februari, uur Concerto Köln & Rosanne van Sandwijk mezzosopraan

programma vrijdag 23 februari, uur Concerto Köln & Rosanne van Sandwijk mezzosopraan programma vrijdag 23 februari, 20.15 uur Concerto Köln & Rosanne van Sandwijk mezzosopraan Programma Evaristo Felice Dall abaco (1675 1742) Concerto op. 5 Nr. 3 in e a più Istrumenti (ca. 1719) Allegro

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET D-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE MAATSOORTEN... 3 - ENKELVOUDIG SAMENGESTELD REGELMATIG en ONREGELMATIG... 3 VORMLEER - DE LIEDVORM... 4 VORMLEER - DE POPSONG... 5 VORMLEER - HET MENUET...

Nadere informatie

Overzicht van zijn artikelen

Overzicht van zijn artikelen Overzicht van zijn artikelen Artikelen over Bartók Titel Verschenen in Datum * Pleidooi voor de pianocomposities van Bartók * Een brief van Béla Bartók * Sonate voor twee piano s en slagwerk Mens en Melodie

Nadere informatie

Beethoven. Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek

Beethoven. Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek Beethoven Symfonie nr. 6 pastorale Programmamuziek Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven dat zijn geboortedatum 1772 was) Gestorven 26 maart 1827 in Wenen 1792

Nadere informatie

Finalisten Liszt Concours

Finalisten Liszt Concours Wo 10 apr Finalisten Liszt Concours de oosterpoort 20.15 uur / spotgroningen.nl Programma Dina Ivanova (Rusland, 25-12-1994) R. Wagner/ F. Liszt Isoldes Liebestod: Schlußszene aus Tristan und Isolde,

Nadere informatie

5.6. Werkstuk door een scholier 2553 woorden 5 november keer beoordeeld

5.6. Werkstuk door een scholier 2553 woorden 5 november keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2553 woorden 5 november 2002 5.6 32 keer beoordeeld Vak CKV Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach 21-3-1685 28-7-1750 Johann Sebastian Bach werd op 21 maart 1685 in Eisenach

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 2562 woorden 29 april keer beoordeeld

6,3. Werkstuk door een scholier 2562 woorden 29 april keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2562 woorden 29 april 2007 6,3 270 keer beoordeeld Vak Muziek Piano 1. Inleiding Thuis hebben wij een piano. Toen ik een klein jongetje van 3 jaar was, begon ik al een beetje

Nadere informatie

MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO

MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO Concertverslag door een scholier 1604 woorden 14 mei 2001 4 88 keer beoordeeld Vak Muziek MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO 1. Inleiding Ik kon van mijn vader vrijkaartjes

Nadere informatie

De variatievorm. Soorten variaties. Luistervoorbeelden. Johann Pachelbel: Canon in D

De variatievorm. Soorten variaties. Luistervoorbeelden. Johann Pachelbel: Canon in D De variatievorm Stel: je hebt een thema geschreven waar je erg tevreden over bent. Of je vindt een bestaand liedje prachtig. Dan kan je hierop variaties schrijven: je verandert het tempo, het ritme, de

Nadere informatie

www.windharmonium.nl Publicaties Vox Humana april 2012 Het Duits harmonium: een herwaardering Aflevering 7: 'zingend' musiceren-1 Inleiding

www.windharmonium.nl Publicaties Vox Humana april 2012 Het Duits harmonium: een herwaardering Aflevering 7: 'zingend' musiceren-1 Inleiding home > publicaties Publicaties Vox Humana april 2012 Het Duits harmonium: een herwaardering Klaas Hoek Aflevering 7: 'zingend' musiceren-1 Inleiding Eén van de centrale onderwerpen in de geschriften van

Nadere informatie

Praktische opdracht Muziek vivaldi

Praktische opdracht Muziek vivaldi Praktische opdracht Muziek vivaldi Praktische-opdracht door een scholier 2445 woorden 6 februari 2006 7,2 116 keer beoordeeld Vak Muziek Antonio Lucio Vivaldi. Antonio Lucio Vivaldi is op 4 maart 1678

Nadere informatie

Mozart. Sibelius. Schumann

Mozart. Sibelius. Schumann Mozart Symfonie nr. 40 Sibelius Valse triste Schumann Symfonie nr. 1 ZAANS SYMFONIE ORKEST TOONKUNST o.l.v. Geerten Kooi zaterdag 13 mei 2000 20.15 uur in het Saenredam College te Zaandijk Toegangsprijs

Nadere informatie

Concert 29 oktober Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet

Concert 29 oktober Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet Randmeerconcertbrief seizoen 2006/7 nr. 3 Concert 29 oktober 2006 Joris van Rijn (viool) en Hans Eijsackers (piano) Hotel Vennendal Nunspeet 3e Randmeerconcert - seizoen 2006/2007 zondag 29 oktober 2006

Nadere informatie

ROMANTIEK. het tijdperk van de. Romantiek & muziek

ROMANTIEK. het tijdperk van de. Romantiek & muziek ROMANTIEK het tijdperk van de Romantiek & muziek ROMANTIEK AFBAKENING FRANSE REVOLUTIE - PASTORALE VIER VOORBEELDEN VAN ROMANTISCHE COMPONISTEN EN HUN MUZIEK VIER VOORBEELDEN VAN ROMANTISCHE COMPONISTEN

Nadere informatie

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD

De Klassieken. Rudolf Rasch Voorzitter KOD De Klassieken De klassieke muziek (met kleine letters) bestrijkt een groot deel van ons muzikale verleden, maar er is een korte periode die bekend staat als de Klassieke Periode (met hoofdletters): de

Nadere informatie

Voorgeschiedenis, geboorte + 1e levensjaren. 1.2 In het konvikt. Boekverslag door V woorden 14 april keer beoordeeld

Voorgeschiedenis, geboorte + 1e levensjaren. 1.2 In het konvikt. Boekverslag door V woorden 14 april keer beoordeeld Boekverslag door V. 5405 woorden 14 april 2004 5.4 64 keer beoordeeld Vak Muziek 1. Het leven van Schubert 1.1 Voorgeschiedenis, geboorte + 1e levensjaren Franz Peter Schubert werd geboren op 31 januari

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Wolfgang Amadeus Mozart romanticus avant la lettre

Wolfgang Amadeus Mozart romanticus avant la lettre Wolfgang Amadeus Mozart romanticus avant la lettre Blok I Dia 1 introductie Dia 2 indeling van de dag muzikale veranderingen vanaf 1750 Mozarts jeugd en begintijd: de jaren als wonderkind maatschappelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

Mozart versus Beethoven

Mozart versus Beethoven Mozart versus Beethoven Pianomuziek Vgl. Pianosonate no. 18 KV 576 met Beethoven Pianosonate in C mineur Op 13 Pathetique Ludwig van Beethoven Gedoopt 17 december 1770 in Bonn (In 1790 geloofde Beethoven

Nadere informatie

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN

DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN DIE SCHÖPFUNG van JOSEPH HAYDN Solisten: Clara de Vries Aart Mateboer Bert van de Wetering Orkest: Ensemble Conservatoire Dirigent: Wolfried Kaper VRIJDAG, 11 NOVEMBER 2011-20.00 uur - KONINGSKERK, LANDSHEERLAAN,

Nadere informatie

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga.

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga. Polyfone muziek Inleiding Polyfonie is een Grieks woord dat letterlijk veel klank betekent. Het wordt gebruikt voor meerstemmige muziek waarbij elke stem zelfstandig is. Er is dus niet één melodie met

Nadere informatie

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door

Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet. Masterclasses door Festival aan de Waal Martyn v/d Hoek Charlotte Margiono e.a Utrecht String Quartet Masterclasses door wo 8 t/m zo 12 feb 2017 Productie De Engelenbak Gasthuiskapel Zaltbommel www.engelenbakzaltbommel.nl

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

Concert 13 oktober Amsterdam Loeki Stardust Quartet. Kasteel De Vanenburg Putten

Concert 13 oktober Amsterdam Loeki Stardust Quartet. Kasteel De Vanenburg Putten Randmeerconcertbrief seizoen 2006/7 nr. 2 Concert 13 oktober 2006 Amsterdam Loeki Stardust Quartet Kasteel De Vanenburg Putten 2e Randmeerconcert - seizoen 2006/2007 vrijdag 13 oktober 2006 20.00 uur Kasteel

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

editie 7 Jaarprogramma t/m de Kopermolen Centrum voor Kunst en Cultuur Vaals von Clermontplein 11 6291 AT Vaals Tel. 0031 (0)43 3064668

editie 7 Jaarprogramma t/m de Kopermolen Centrum voor Kunst en Cultuur Vaals von Clermontplein 11 6291 AT Vaals Tel. 0031 (0)43 3064668 editie 7 Jaarprogramma de Kopermolen t/m 4 5 1 0 01 2 i i2 n ju uar n a j Centrum voor Kunst en Cultuur de Kopermolen Vaals von Clermontplein 11 6291 AT Vaals Tel. 0031 (0)43 3064668 Jaarprogramma juni

Nadere informatie

Bach: Cantate Ich habe genug

Bach: Cantate Ich habe genug Inleiding Kent u dat? De wereld van de klassieke muziek in willen stappen, maar u weet niet waar te beginnen? Voor de volgeladen bakken van de klassieke platenzaak of fonotheek gestaan en tureluurs geworden

Nadere informatie

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein,

Beste muziekliefhebbers, beste Maria Milstein, Speech directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Barbera Wolfensberger bij uitreiking Nederlandse Muziekprijs, 27 januari 2018, Concertgebouw Amsterdam

Nadere informatie

Voorwoord: Enkele opmerkingen over de muziek en de wijze van uitvoering:

Voorwoord: Enkele opmerkingen over de muziek en de wijze van uitvoering: Voorwoord: Deze preludes zijn oorspronkelijk in serievorm gepubliceerd op de internet-group organist. De preludes VI, XI, XV, XVI, XVII en XXI zijn gebaseerd op thema s van leden van deze group. Mijn dank

Nadere informatie

In de liturgie. n Palmzondag. n Dinsdag. n Woensdag. n Goede Vrijdag. Mattheus 26-27. Marcus 14-15. Lucas 22-23. Johannes 18-19

In de liturgie. n Palmzondag. n Dinsdag. n Woensdag. n Goede Vrijdag. Mattheus 26-27. Marcus 14-15. Lucas 22-23. Johannes 18-19 Passie In de liturgie Palmzondag Mattheus 26-27 Dinsdag Marcus 14-15 Woensdag Lucas 22-23 Goede Vrijdag Johannes 18-19 Vanaf de 4e eeuw Gregoriaanse Passie Psalmodiërend (voornamelijk op één toon) Christuspartij

Nadere informatie

Een cadens is een harmonische formule om een muzikale (deel)frase the beëindigen. We onderscheiden:

Een cadens is een harmonische formule om een muzikale (deel)frase the beëindigen. We onderscheiden: Cadensen Een cadens is een harmonische formule om een muzikale (deel)frase the beëindigen. We onderscheiden: de authentieke cadens (of heel slot): eindigt met V - I (dominant naar tonica); twee subtypen:

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie

8 e Internationaal Euregio Rijn Waal Studentenmuziekfestival

8 e Internationaal Euregio Rijn Waal Studentenmuziekfestival 8 e Internationaal Euregio Rijn Waal Studentenmuziekfestival Eind juli en begin augustus 2018 vindt de internationale muziekzomer Campus Cleve voor de 11 e keer plaats. Dit evenement omvat naast masterclasses

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

Oude Kerk Ermelo zaterdag 13 oktober uur 1 programma 2 over de musici 2-4 notities bij het concert 4 agenda seizoen 2018/19 5 contact en

Oude Kerk Ermelo zaterdag 13 oktober uur 1 programma 2 over de musici 2-4 notities bij het concert 4 agenda seizoen 2018/19 5 contact en Oude Kerk Ermelo zaterdag 13 oktober 2018 20.00 uur 1 programma 2 over de musici 2-4 notities bij het concert 4 agenda seizoen 2018/19 5 contact en locaties Programma Pagina 1 (1689/90-1723) 1. Allegro

Nadere informatie

Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010

Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010 Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010 Beste Muziekvrienden, De bedoeling van de orgelkwartiertjes is min of meer regelmatig muziek ten gehore te brengen op de orgels, die

Nadere informatie

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Interview met Arleen van Wijland datum: 14-04-2006 bron: www.eboomberg.nl auteur: ir. Fred van de Biezen Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Het is me qua tijd nog net gelukt om

Nadere informatie

Concert 17 februari Franciscus Kwartet. Lukaskerk Ermelo

Concert 17 februari Franciscus Kwartet. Lukaskerk Ermelo Randmeerconcertbrief seizoen 2006/7 nr. 8 Concert 17 februari 2007 Franciscus Kwartet Lukaskerk Ermelo 8e Randmeerconcert - seizoen 2006/2007 zaterdag 17 februari 2007 20.00 uur Lukaskerk (Veldwijk) -

Nadere informatie

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam Toonkunstkoor - Concertlijst vanaf 1998 Datum Repertoire Locatie 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, 23-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Open Hofkerk, Rotterdam- Ommoord 17-05-2014

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

OVERIGE (VASTE) ACTIVITEITEN

OVERIGE (VASTE) ACTIVITEITEN OVERIGE (VASTE) ACTIVITEITEN Act. nr. 101 - Museumgroep Afgelopen najaar hebben we de volgende tentoonstelling bezocht: Woensdag 2 november 2016 : Museum Arnhem, Dick Ket. De data voor het voorjaar 2017

Nadere informatie

donderdag 22.11.2012 20.00 Kamermuziekzaal 19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt Suonar Cantando Republiek en Keizerrijk: van Venetië naar Wenen

donderdag 22.11.2012 20.00 Kamermuziekzaal 19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt Suonar Cantando Republiek en Keizerrijk: van Venetië naar Wenen donderdag 22.11.2012 20.00 Kamermuziekzaal 19.15 Inleiding door Ignace Bossuyt Suonar Cantando Republiek en Keizerrijk: van Venetië naar Wenen Biografieën Uitvoerders en programma Suonar Cantando ontleent

Nadere informatie

Modules AMC 2011-2012

Modules AMC 2011-2012 G e m e e n t e l i j k e A c a d e m i e v o o r M u z i e k e n W o o r d L e d e Algemene Muziekcultuur (AMC) volg je gedurende drie jaar in de middelbare graad van de richting muziek. Je volgt wekelijks

Nadere informatie

Voorspeelavond. Met muziek van Jan Gerard Palm

Voorspeelavond. Met muziek van Jan Gerard Palm Voorspeelavond Met muziek van Jan Gerard Palm Vrijdag 11 februari 2011 Musiater te Zevenaar Aanvang 19.00h 2 Jan Gerard Palm Jan Gerard Palm is voor zover bekend de eerste componist die klassieke Curaçaose

Nadere informatie

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN

KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN 2017-2018 Theo Driessen Instituut Willem Prinzenstraat 43, Helmond www.theodriesseninstituut.nl 1 KAMERMUZIEKCYCLUS THEO DRIESSEN zondag 8 oktober 2017 om 15.30 uur DUTCH

Nadere informatie

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur Johannes Passion, BWV 245 Johann Sebastian Bach (1685 1750) Uitvoerenden Diane Verdoodt sopraan Liesbeth van der Loop alt Bart de Kegel tenor (aria s) Hans de Vries bas (aria s) Jeroen de Vaal tenor (Evangelist)

Nadere informatie

Collegereeks Tien Componisten

Collegereeks Tien Componisten syllabus Collegereeks Tien Componisten 1 Collegereeks Tien Componisten Van Renaissance tot nu Samengesteld door drs. Jurgen van den Hout Geredigeerd door Cora Hildering Joseph Stieler, Ludwig van Beethoven,

Nadere informatie

Bladmuziek. uitgegeven door

Bladmuziek. uitgegeven door Bladmuziek uitgegeven door Blazers zijn bij het spelen van kamermuziek voor een groot deel aangewezen op repertoire van de tweede garnituur terwijl kostelijke meesterwerken op de plank blijven liggen.

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

Uitgevoerde werken op naam componist

Uitgevoerde werken op naam componist Jaar Werk Componist Locatie Bijzonderheden 2014 Due Madrigale Andriessen, H. Grote Kerk t.g.v. Viering 200 jaar Koninkrijk 1945 Weihnachtsoratorium Bach, J.S. Grote Kerk 1946 Weihnachtsoratorium Bach,

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

programma maandag 14 mei, uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello

programma maandag 14 mei, uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello programma maandag 14 mei, 20.15 uur Borodin Quartet ruben aharonian viool sergej lomovsky viool igor naidin altviool vladimir balshin cello Programma J. Haydn (1732-1809) Strijkkwartet opus 33 nr. 1 in

Nadere informatie

Personalia Annelies Willemse

Personalia Annelies Willemse Concertcyclus Op zondag 8 juli om 16.00 uur musiceren in de St.Willibrorduskerk in Deurne Annelies Willemse op orgel, Carla Nies op dwarsfluit/panfluit en Rolf van Meurs op gitaar. In diverse combinaties

Nadere informatie

Samenvatting Muziek Op Maat Hoofdstuk 1 t/m 3 H.1. - Middeleeuwen

Samenvatting Muziek Op Maat Hoofdstuk 1 t/m 3 H.1. - Middeleeuwen Samenvatting door een scholier 1278 woorden 9 april 2009 8,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat Samenvatting Muziek Op Maat Hoofdstuk 1 t/m 3 H.1. - Middeleeuwen Kerk centrale plaats

Nadere informatie

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag Opdracht door K. 1157 woorden 21 november 2016 2,2 5 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV Muziek Verslag Kunst is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mensen van over de hele wereld

Nadere informatie

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Positief 350 Positief Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Het positief heeft een belangrijke plek in de rijke historie van het pijporgel. Als begeleidingsinstrument was het wijdverbreid. En

Nadere informatie

Concert 17 december 2006. Pierre d Or Ensemble. Hotel De Sparrenhorst Nunspeet

Concert 17 december 2006. Pierre d Or Ensemble. Hotel De Sparrenhorst Nunspeet Randmeerconcertbrief seizoen 2006/7 nr. 5 Concert 17 december 2006 Pierre d Or Ensemble Hotel De Sparrenhorst Nunspeet 5e Randmeerconcert - seizoen 2006/2007 zondag 17 december 2006 14.00 uur Hotel De

Nadere informatie

Les 3: Verwijde structuren onder invloed van persoonlijke expressie

Les 3: Verwijde structuren onder invloed van persoonlijke expressie Lesinhoud Les 1: Twee structuren uit de barok. A. Vivaldi: Celloconcert in F, RV 412 Jean-Guihen Queyras, cello. Akademie für alte Musik Berlin Harmonia Mundi J.S.Bach: Brandenburgs Concert nr. 4 in G,

Nadere informatie