Aanrijdtijden: Dit is de tijd die een hulpdienst nodig heeft om de bestemming te bereiken. Bij wet is bepaald hoe lang de aanrijdtijden mogen zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanrijdtijden: Dit is de tijd die een hulpdienst nodig heeft om de bestemming te bereiken. Bij wet is bepaald hoe lang de aanrijdtijden mogen zijn."

Transcriptie

1 Begrippenlijst Aanrijdtijden: Dit is de tijd die een hulpdienst nodig heeft om de bestemming te bereiken. Bij wet is bepaald hoe lang de aanrijdtijden mogen zijn. Bereikbaar(heid): Bereikbaarheid is de hoeveelheid tijd, moeite of geld die het kost om een bepaalde locatie te bereiken. Het begrip is locatiegebonden. (Het begrip mobiliteit is daarentegen persoonsgebonden) Binnenring: De combinatie van wegen die een ring vormen om de binnenstad/ centrum. De huidige binnenring wordt volgens het college gevormd door de volgende wegen: Geestersingel, Kennemersingel, Kennemerstraatweg, Juliana van Stolberglaan, Willem de Zwijgerlaan, Vondelstraat, Korte vondelstraat, Bierkade (in één richting) en Kanaalkade (binnenkort ook in één richting als maatregel uit het BVV). De binnenring heeft een belangrijke functie in het verdelen van het bestemmingsverkeer aan het centrum en de onderlinge bereikbaarheid van de garages rond de binnenstad. Brandweer zorgnorm: Deze wettelijk norm geeft aan welke regels de brandweer zich moet houden. Hier in staan onder anderen de aanrijdtijden vermeld. Er zijn ook zorgnormen voor de hulpdiensten van de politie en de ambulance. Buitenring: De combinatie van wegen die een ring vormen om de stad. De huidige buitenring wordt volgens het college gevormd door de volgende wegen: Kooimeer/ Heiloër Tolweg/ Martin Luther Kingweg (N9), Huiswaarderweg, Nollenweg, Provinciale weg/ Ommering (N242). De buitenring vervult een belangrijke functie voor doorgaand verkeer uit de regio en in mindere mate een functie voor inkomend verkeer en intern verkeer. Centrumstad van de regio: Een stad die voor de regio bepaalde functies vervuld. De regio is in dit geval Noord Holland Noord. Regionale functies zijn onder andere het ziekenhuis MCA, de voetbalclub AZ, een intercitystation en een sterk, historische en divers winkelcentrum. Het begrip heeft ook relatie met de term complete en vitale stad, die zich sterk maakt voor de regio, zoals dit in de inleiding onder het kopje doel van het plan wordt genoemd. Concessie/ concessieverlening: Een contract tussen (in dit geval) de provincie Noord Holland en vervoersmaatschappij Connexxion waarin de afspraken voor het uitvoeren van het openbaar vervoer in staan. De concessie is verleend tot Daarna volgt een nieuwe aanbesteding. Cyclustijd: De cyclustijd is de tijd dat een verkeersregelinstallatie op een kruispunt nodig heeft om alle richtingen (incl. fietsverkeer) eenmaal aan de beurt te laten komen. Doorgaand verkeer: Verkeer dat geen bestemming heeft in het betreffende gebied. Een voorbeeld is verkeer dat van de A9 naar Schagen rijdt en hierbij gebruik maakt van de Alkmaarse buitenring.

2 Duurzaamheid: Duurzaamheid is het creëren van een goede balans tussen economische, ecologische en sociale aspecten. In de Engelse taal worden deze facetten aangeduid met de drie P s: profit, planet en people. In deze nota worden de facetten aangeduid met: de economie, de natuur en de mens. Duurzame bereikbaarheid: Duurzame bereikbaarheid is het bereiken, behouden en garanderen van een bereikbaar Alkmaar voor nu en in de toekomst, die economische groei stimuleert zonder hierbij de natuur en de menselijke behoeften dusdanig aan te tasten dat dit voor de huidige en de toekomstige generaties onacceptabel is. Ecologie: De ecologie bestudeert de verspreiding van organismen, de dynamiek van de wisselwerking tussen organismen en de relaties tussen organismen en de niet-biologische omgeving. Facetten van duurzaamheid: De facetten van duurzaamheid zijn de economie, de natuur en de mens. Achterliggende onderdelen van deze facetten zijn hulpdiensten, ruimtelijke inpassing, milieu en verkeersveiligheid. Faciliteren: In deze nota heeft faciliteren de betekenis dat verkeer andere zaken mogelijk maakt. Een voorbeeld is zorgen voor een goede bereikbaarheid om bezoek aan winkels mogelijk te maken. Fietsstraten: Fietsstraten zijn woonstraten waar het autoluw is en waar duidelijk zichtbaar is dat de fiets het hoofdvervoersmiddel in die straat is. De auto is te gast. Geluidsbelasting: De mate waarin geluid een invloed heeft op personen of de omgeving. Gevelbelasting: Gevelbelasting is een vorm van geluidsbelasting. Hierbij wordt de zwaarte van het geluid bij de gevel van de woning gemeten. Hoe meer geluid, hoe meer invloed of overlast dit geluid geeft. Er zijn wetten opgesteld voor de hoeveelheid geluidsbelasting. Hoofdstructuur: De hoofdstructuur van de stad zijn de belangrijkste, meest gebruikte wegen van de stad. De hoofdstructuur van Alkmaar bestaat momenteel uit een buitenring, een binnenring en radialen die beide ringen met elkaar verbinden. Hoofdvervoermiddelen: Er zijn verschillende soorten vervoersmiddelen, van watertaxi tot tuctuc tot slede met trekhonden. De hoofdvervoermiddelen zijn de meeste gebruikte middelen. In Nederland zijn dit in willekeurige volgorde de auto, de fiets/ lopen en het openbaar vervoer. Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV): HOV staat voor hoogwaardig openbaar vervoer. Kenmerken van HOV zijn extra comfort in de bus zelf, extra informatievoorziening in de bus/ bij haltes en kort wachten op de bus. Er loopt een HOV van Heerhugowaard naar Alkmaar, die Alkmaar als werktitel Bus on Line noemde.

3 Intern verkeer: Intern verkeer is verkeer dat binnen Alkmaar van wijk naar wijk rijdt Inspanningsverplichting: Men heeft de verplichting om zich uitermate in te spannen om het doel te bereiken (in dit geval groencompensatie). Wanneer de inspanning geen resultaat geeft, moet men aangeven en aantonen welke inspanning er is verricht en waarom dit niet tot resultaat heeft geleid. KAR systeem: KAR staat voor Korte Afstand Radio. Door middel van het KAR-systeem kan gedetecteerd worden waar een hulpdienstauto rijdt, zodat de verkeerslichten van een naderend kruispunt in het voordeel van de hulpdienst op groen of rood kan worden gezet. Kortparkeerders: Mensen die gedurende een korte periode op dezelfde plek geparkeerd staan. Kort is over het algemeen niet langer dan twee uur. Kwaliteitseisen: Voorwaarden die worden gesteld aan de hoofdstructuur van de stad, de mobiliteitsprestatie van een bepaald vervoermiddel of de bereikbaarheid van een bepaalde locatie. Langparkeerders: Mensen die gedurende een lange periode op dezelfde plek geparkeerd staan. Lang is bijvoorbeeld een dag of een halve dag. LARGAS vormgeving: LARGAS staat voor Langzaam rijden gaat sneller. Dit principe is ontstaan vanuit de milieuinvalshoek, maar zo bleek later is ook zeer goed voor de doorstroming van het verkeer. Het principe gaat uit van een langzaam rijdende colonne die zonder stoppen (voorrang) een route kan vervolgen. Op kruispunten worden brede middenbermen gemaakt, zodat afslaand verkeer zonder te hinderen en zonder verkeerslichten kan oversteken. Door de gelijkmatige manier van rijden, wordt er minimaal brandstof uitgestoten. De colonnevorming kan afgedwongen worden door een rood licht aan het begin van de route te zetten, maar dit is niet haalbaar gebleken, omdat de gebruiker de functie van het licht niet begreep. Het principe kan alleen worden toegepast op wegen waar niet veel zijverkeer is. Het principe van een brede middenberm wordt in Alkmaar waar mogelijk toegepast. De hoofdroutes kennen in Alkmaar het voorrangsprincipe. Waar mogelijk worden deze twee LARGAS principes al toegepast in Alkmaar. Mobiliteit: Is de mate waarin iets of iemand zichzelf kan verplaatsen of verplaats kan worden. Hierbij zijn ook de hoeveelheid tijd, moeite of geld betrokken. Het begrip is persoonsgebonden. (Het begrip bereikbaarheid is daarentegen locatiegebonden) Mobiliteitsmanagement: Mobiliteitsmanagement is het organiseren van slim reizen. Aangezien de auto niet alle problemen kan oplossen, wordt de reiziger geprikkeld alternatieven te gebruiken als fiets, openbaar vervoer, gebruik van P+R, of telewerken. Eisen en wensen van mensen die zich verplaatsen staan centraal, en het draait om oplossingen op maat. Overheden, werkgevers, publiekstrekkers en aanbieders van mobiliteitsdiensten organiseren samen de voorwaarden waarbinnen reizigers slimme keuzes kunnen maken.

4 Nationaal samenwerking luchtkwaliteit (NSL): NSL staat voor Nationale Samenwerking Luchtkwaliteit. Dit is een landelijke programma, waarin per gemeente maatregelen zijn opgenomen om landelijk de luchtkwaliteit te verbeteren. Nota mobiliteit: Een rijksnota die de rijksdoelen voor verkeer en vervoer aangeeft. De nota is een onderdeel van de nota Ruimte. Oversteekbaarheid: Oversteekbaarheid geeft aan of het voor een fietser makkelijk of moeilijk is om een weg over te steken. Objectieve veiligheid: Objectieve veiligheid is het aantal ongevallen dat per jaar plaatsvindt P&R terreinen: P&R staat voor Parkeer en Reis. Dit betekent dat een automobilist de auto op een parkeerterrein zet en zijn reis voortzet via de trein, de bus of per fiets. PPS constructie: PPS staat voor publiek private samenwerking. Bij PPS constructies werkt de gemeente nauw samen met de private sector om doelstellingen praktisch te realiseren. Het is bij dergelijke constructies kenmerkend dat alle betrokken partijen samen investeren en ook samen bepalen. Provinciale ecologische hoofdstructuur (PEH): Deze door de provincie aangewezen structuur bestaat uit belangrijke groengebieden en groene verbindingen tussen deze groengebieden. Het stelt dieren in staat om redelijk veilig van het ene groengebied naar het andere te reizen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk bij voedselschaarste. Radialen: De wegen die de buitenring en de binnenring met elkaar verbinden. Regionale bereikbaarheidsvisie: Een nota die opgesteld is door de regiogemeenten Noord Kennemerland, te weten de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft - De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer. Deze nota beschrijft de visie en de regionale doelen tot Essentie in de nota is een voorstel voor regionale samenwerking voor projecten die een regionaal belang dienen. Het proces is zodanig ingericht dat actief met elkaar wordt gezocht naar het benutten van kansen, waarin de kracht van het regionaal opereren tot zijn recht komt. Robuust(heid): Robuustheid geeft aan in welke mate het netwerk het verkeer kan opvangen wanneer een (klein) deel van het netwerk uitvalt door bijvoorbeeld een ongeluk of werkzaamheden. Een netwerk dat niet robuust is, is dus erg kwetsbaar. Soortendiversiteit: Soortendiversiteit is de mate waarin verschillende soorten planten en dieren naast elkaar leven. Hoe meer soorten in een ecosysteem, hoe rijker en beter dat ecosysteem is. Sluipverkeer

5 Subjectieve veiligheid: Subjectieve veiligheid is het gevoel van (on)veiligheid onder fietsgebruikers. Verkeersintensiteiten: De verkeersintensiteit is de hoeveelheid auto s op een bepaalde weg of een weggedeelte. Dit wordt uitgedrukt in motorvoertuigen per uur of per dag. Met de intensiteiten worden verschillende berekeningen gemaakt in het verkeersmodel. Ze zijn o.a. nodig om te bepalen of een weg voldoende capaciteit heeft om het verkeer te kunnen verwerken. Verkeersmodel: Het verkeersmodel is een computermodel waar de gemeente mee rekent om in te kunnen schatten hoeveel verkeer er in de toekomst in Alkmaar zal rijden. Het model heeft een afwijkingsmarge van ongeveer 10% en is algemeen aanvaard als rekenmodel voor de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid. Wijkontsluitingswegen: Op wijkniveau is de wijkontsluitingsweg de belangrijkste weg. De wijkontsluitingsweg zal doorgaans ook de drukste weg in de wijk zijn. Het is de weg waarop de desbetreffende wijk verlaten kan worden en sluit aan op de hoofdstructuur van de stad. Een wijk kan meer dan één wijkontsluitingsweg hebben.

3. De opgave voor de KDB

3. De opgave voor de KDB 3. De opgave voor de KDB De opgave voor de KDB wordt gevormd door de wensen en eisen van het college, de burgers, de ondernemers en de bezoekers in de stad. Zij wensen bepaalde ontwikkelingen in de stad,

Nadere informatie

6. Doelen voor bereikbaarheid

6. Doelen voor bereikbaarheid 6. Doelen voor bereikbaarheid 6.1. Openbaar vervoer De nieuwe concessie tussen de provincie en vervoersmaatschappij Connexxion is geldig tot 2016. Ten opzichte van de huidige dienstregeling zal Alkmaar

Nadere informatie

7. De plannen Stadsconcept A ringenmodel

7. De plannen Stadsconcept A ringenmodel 7. De plannen De bovenstaande doelen, uitgangspunten, wensen en (wettelijke) eisen zijn vertaald naar daadwerkelijke plannen. Omdat er meerdere mogelijkheden zijn om invulling te geven de doelen en wensen,

Nadere informatie

Samenvatting. kadernota Duurzame Bereikbaarheid

Samenvatting. kadernota Duurzame Bereikbaarheid Samenvatting kadernota Duurzame Bereikbaarheid Kadernota Duurzame Bereikbaarheid Dit is een samenvatting van de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid. Een nota waarin de kaders worden gesteld voor een duurzaam

Nadere informatie

kadernota Duurzame Bereikbaarheid

kadernota Duurzame Bereikbaarheid kadernota Duurzame Bereikbaarheid Inhoudsopgave Leeswijzer...6 Samenvatting...7 1. Inleiding 1.1. Aanleiding... 12 1.2 Doel van het plan... 12 1.3 Afbakening en Scope... 13 2. Uitgangspunten 2.1 De economie,

Nadere informatie

Zuidtangent t.h.v. Stadshart

Zuidtangent t.h.v. Stadshart Zuidtangent t.h.v. Stadshart Aan: Het college van B&W Van: Martien Ippel Datum: 12 oktober 2010 Betreft: Verkeerssituatie Zuidtangent t.h.v. Stadshart Afschrift aan: - Geacht college, Hierbij enige aanvullende

Nadere informatie

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5 Memo Ter attentie van Gemeente Utrecht T.a.v. dhr. R. Hilhorst Datum 8 oktober 2014 Distributie R. Hilhorst, A. Wenning, J. Blok Projectnummer 141737 VVA Fietsstraat Leidseweg Onderwerp Fietsstraat Leidseweg:

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg

gemeente Eindhoven Betreft Nadere toelichting afweging instellen linksafverbod Geldropseweg gemeente Eindhoven Stichting Witte Dorp/De Burgh Openbare Ruimte, Verkeer & Milieu, Verkeer en Openbare Ruimte Van mw. M. Jansen- van der Zande Kamer Telefoon (040) 238 63 88 14 juni 2012 Memo Betreft

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat

Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Nieuwsbrief november 205 Reconstructie kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken rondom de verbetering van het kruispunt Patijnweg - Buys Ballotstraat.

Nadere informatie

De fiets gaat Utrecht redden. Gideon Biegstraaten Adviseur gedragsbeïnvloeding & innovatie (fiets)

De fiets gaat Utrecht redden. Gideon Biegstraaten Adviseur gedragsbeïnvloeding & innovatie (fiets) De fiets gaat Utrecht redden Gideon Biegstraaten Adviseur gedragsbeïnvloeding & innovatie (fiets) Utrecht groeit Utrecht groeit Enkele feiten: Utrecht: De 4e grootste stad van Nederland De snelst groeiende

Nadere informatie

Bijlage bij Commissienotitie Strategische MobiliteitsAgenda :

Bijlage bij Commissienotitie Strategische MobiliteitsAgenda : Bijlage bij Commissienotitie Strategische MobiliteitsAgenda 2012-2025: Scenario s Centrum binnen de Ring 2025 (handreiking voor de bespreking in de Commissie EM op 30 augustus 2011) INHOUD 1 Inleiding

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

8. Vergelijken van de stadsconcepten

8. Vergelijken van de stadsconcepten 8. Vergelijken van de stadsconcepten 8.1. Verkeerskundige vergelijking Er zijn een groot aantal maatregelen die zowel in het ringenmodel als in het sectorenmodel voorkomen. Het grote verschil wordt bepaald

Nadere informatie

Haarlem leefbaar en bereikbaar

Haarlem leefbaar en bereikbaar Haarlem leefbaar en bereikbaar van busfiles naar slimme routes en knooppunten www.bus-kruithaarlem.nl Het probleem Te veel te grote XXL bussen zorgen voor grote negatieve effecten. Haarlem scoort nu niet

Nadere informatie

Welkom op bijeenkomst Een betere leefomgeving

Welkom op bijeenkomst Een betere leefomgeving Wijkvereniging en Bewonerscommissies Huiswaard I. VvE Muiderwaard/Noorderkade. Stichting Animo. Initiatiefgroep H-, B- en S- Waarden. Welkom op bijeenkomst Een betere leefomgeving Aan de orde 1. Verkeersstromen

Nadere informatie

Utrecht: fiets en voetganger op één. Hier komt tekst. Hoofdlijnenberaad 13 oktober Utrecht.nl

Utrecht: fiets en voetganger op één. Hier komt tekst. Hoofdlijnenberaad 13 oktober Utrecht.nl Utrecht: fiets en voetganger op één Hoofdlijnenberaad 13 oktober 2015 Hier komt tekst 11 mei 2017 Mobiliteit en ruimte vaak in onbalans 2 Startpunt: Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar als beleidskader

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VERKEER

Sessie 2: WENSEN VERKEER Sessie 2: WENSEN VERKEER FIETSEN 17x 3,5x 53x 13x 3x : Autovrij! 7,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Shared space kan net niet Gedeeld gebruik: o Meer balans voet/fiets Fijn: straat 1 niveau,

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren

Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Samenvatting van de verzamelde en gebundelde reacties op de plannen om de bereikbaarheid van Wageningen te verbeteren Deelproject 1: Mansholtlaan verbreden naar 2 rijstroken per richting Toelichting op

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

kloktijd vs.belevingstijd

kloktijd vs.belevingstijd kloktijd vs.belevingstijd Binnenstadsring van s-hertogenbosch: 30km/u in 2020 Ir Adriaan Walraad MBA Vmlg. coordinator verkeersplanologie gemeente s-hertogenbosch Docent Windesheim Flevoland Opleiding

Nadere informatie

Mobiliteitsaanpak Tilburg Samen op weg naar 2040 Tilburg slim en duurzaam op weg

Mobiliteitsaanpak Tilburg Samen op weg naar 2040 Tilburg slim en duurzaam op weg Mobiliteitsaanpak Tilburg Samen op weg naar 2040 Tilburg slim en duurzaam op weg Wat ons betreft is mobiliteit meer dan wegen, (bus)stations, fiets- en voetpaden aanleggen. We willen mensen en activiteiten

Nadere informatie

Project Sint-Pancras. Veiligheidsnotitie. Naam: Erik de Boer Klas: V2A Studentnummer:

Project Sint-Pancras. Veiligheidsnotitie. Naam: Erik de Boer Klas: V2A Studentnummer: Project Sint-Pancras Veiligheidsnotitie Naam: Erik de Boer Klas: V2A Studentnummer: 182265 1 Inhoudsopgave Bladzijde Algemene inleiding 3 Veiligheidsnotitie Sint-Pancras 4 Hoofdstructuur 5.1. Verkeersstructuur

Nadere informatie

Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, auto s & 1800 bussen per dag!

Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, auto s & 1800 bussen per dag! Parkhaven, wonen waar de stad tot rust komt..? Een zesbaans weg, 23.000 auto s & 1800 bussen per dag! Van Zijstweg: van 2 naar 6 banen? Autoluw & groen: Van Ambitie naar Doen! Wat willen wij als bewoners?

Nadere informatie

Kom in de stad. Werkatelier 18 april

Kom in de stad. Werkatelier 18 april Kom in de stad Werkatelier 18 april Gemeente Leiden Huib van der Kolk Peter Kors Catelijn Vencken 2 Opdracht GVVP Voorbereidingen nieuw plan: behoud en verbetering economische positie: hoogwaardig openbaar

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept

1 Inleiding. 2 Ligging van de route. Verkeersstudie Olst. Gemeente Olst-Wijhe. Analyse route Olsterveer - N juni 2017 OLW032/Fdf/concept Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente!

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! #sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en praktijkgericht onderzoek vormen de focus. Zo stimuleert

Nadere informatie

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem

N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem N346 Schakel Achterhoek A1 Rondweg Lochem Vraag en antwoord Algemeen 1. Waarom wordt deze Schakel Achterhoek - A1 aangelegd? De gemeente Lochem en de provincie hebben besloten een rondweg aan te leggen

Nadere informatie

bericht Ronald IJsselsteijn 31 oktober 2018 Overzicht gestelde vragen en opmerkingen tijden informatieavond tijdelijke buslijnen

bericht Ronald IJsselsteijn 31 oktober 2018 Overzicht gestelde vragen en opmerkingen tijden informatieavond tijdelijke buslijnen Programma Project en Proces Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14 038 R.IJsselsteijn@zwolle.nl www.zwolle.nl Uw kenmerk Behandeld

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016 Onderzoek ontlasten Vlietbruggen Onderzoeksresultaten Adviesgroep 10 mei 2016 2 Algemene conclusies Verkeer Voertuigverliesuren ochtendspits Voertuigverliesuren avondspits 10000 9000 8000 7000 6000 5000

Nadere informatie

Strategische MobiliteitsAgenda

Strategische MobiliteitsAgenda Strategische MobiliteitsAgenda Eindhoven 2012-2025 2025 Verkeersavond Stratum Dinsdag 22 november 2011 Eindhoven 2040! Dynamische stad met menselijke maat (Stadsvisie 2040) Aantrekkelijk voor wonen, werken,

Nadere informatie

Verkeer en Verkeersveiligheid. Herziening dorpsplan - Dorpsstraat Eric van Berkum

Verkeer en Verkeersveiligheid. Herziening dorpsplan - Dorpsstraat Eric van Berkum Verkeer en Verkeersveiligheid Herziening dorpsplan - Dorpsstraat Eric van Berkum Inhoud 1. Dorpsplan - terugblik 2. Situatie Dorpsstraat meningen & metingen 3. Identificatie probleem 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid

Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit. A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Plan van Aanpak Emissievrije Mobiliteit A-avond 23 mei 2017 Erik staps (verkeersplanoloog) Afdeling Verkeer, Milieu en Duurzaamheid Klimaatplan Emissievrije mobiliteit 2020: Omslagpunt elektrisch rijden?

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Leidraad opstellen mobiliteitsplan. Voor evenementen in de gemeente Ermelo.

Leidraad opstellen mobiliteitsplan. Voor evenementen in de gemeente Ermelo. Leidraad opstellen mobiliteitsplan Voor evenementen in de gemeente Ermelo. Over dit document In de gemeente Ermelo worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zowel de organisator als de gemeente Ermelo

Nadere informatie

70% 75%

70% 75% 70% 75% 4/10 4/10 Woning Vlotte toegang tot fiets Voldoende ruimte, ook voor buitenmaatse fietsen Geen of beperkte hinder voor voetgangers Minimum: 1 fietsparkeerplek per hoofdkussen Beter: #hoofdkussens

Nadere informatie

Verkeerscirculatie centrum Asten. Nastreven van een goede bereikbaarheid en een goed verblijfsklimaat in het centrum om locale economie te stimuleren

Verkeerscirculatie centrum Asten. Nastreven van een goede bereikbaarheid en een goed verblijfsklimaat in het centrum om locale economie te stimuleren Verkeerscirculatie centrum Asten Nastreven van een goede bereikbaarheid en een goed verblijfsklimaat in het centrum om locale economie te stimuleren Flexibel - Verkeerscirculatie ongewijzigd bij evenementen

Nadere informatie

Bierkade/Wagenweg: terug of vooruit? Keuzes en effecten

Bierkade/Wagenweg: terug of vooruit? Keuzes en effecten Bierkade/Wagenweg: terug of vooruit? Keuzes en effecten 1. Keuzes voor Bierkade/Wagenweg Momenteel wordt een politiek besluit voorbereid over het terugdraaien van eerder ingevoerd eenrichting verkeer op

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013 Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart 9 februari Inleiding Om de toekomstige verkeers- en vervoersvisie van Krimpen aan den IJssel aan te laten sluiten op de behoeften van de

Nadere informatie

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019 Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 09 Inhoudsopgave:. Zorgpunten. Samenvatting 3. Samenvatting voor en nadelen in tabel verwerkt 4. Bijlage : bijdrage per groepje. Aan het begin van de

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

Bijlage 1: Motie vreemd Veilige Kruisingen HOV-Noord

Bijlage 1: Motie vreemd Veilige Kruisingen HOV-Noord BIJLAGEN Bijlage 1: Motie Vreemd: Veilige kruisingen HOV-Noord Bijlage 2: Overzicht participatieproces Bijlage 3: Overzicht ingebrachte suggesties buiten de projectscope Bijlage 4: Notitie aanpassingen

Nadere informatie

Fietsen, lopen en veiligheid

Fietsen, lopen en veiligheid Uitkomsten stellingendebat Als onderdeel van de Startbijeenkomst Verkeersbeleidsplan Bunnik (datum: 10-10-2013) is een Stellingendebat gehouden. Er waren circa 18 mensen aanwezig die hebben meegedaan met

Nadere informatie

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015

Herinrichting t Goylaan. Presentatie 22 april 2015 Herinrichting t Goylaan Presentatie 22 april 2015 Opbouw presentatie Waarom is het nodig? Wat stellen we voor? Wat zijn de verkeerseffecten? Wat zijn milieu-effecten? Wat bereiken we ermee? Hoe gaat het

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Uitkomsten t.b.v. de visie

Uitkomsten t.b.v. de visie Achtergrond Ten behoeve van de regionale bereikbaarheidsvisie IJmond is in de periode april-juni 2012 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van de IJmond. Via regionale pers en diverse websites

Nadere informatie

Inspraak- en overlegnota. Voorontwerp bestemmingsplan Paulusschool Castricum

Inspraak- en overlegnota. Voorontwerp bestemmingsplan Paulusschool Castricum Inspraak- en overlegnota Voorontwerp bestemmingsplan Paulusschool Castricum Inleiding Het voorontwerpbestemmingsplan Paulusschool Castricum heeft van 14 oktober tot en met 24 november 2010 zes weken ter

Nadere informatie

Informatieavond Willem de Zwijgerlaan

Informatieavond Willem de Zwijgerlaan Informatieavond Willem de Zwijgerlaan Leidse Ring Noord 9 juli 2018 Voorstelronde Projectteam Leidse Ring Noord Leiden Wie zijn wij? Bart Gerrits, Omgevingsmanager Joost Klimbie, Verkeerskundige Josje

Nadere informatie

Infrastructuur De Uithof en Rijnsweerd. Hier komt tekst. Raadsinformatieavond. Utrecht.nl

Infrastructuur De Uithof en Rijnsweerd. Hier komt tekst. Raadsinformatieavond. Utrecht.nl Infrastructuur De Uithof en Rijnsweerd Raadsinformatieavond Hier 23 juni komt 2015 ook tekst Hier komt tekst Aanleiding (juli 2014) 1. Planstudie Ring Utrecht Welke mogelijkheden geeft reconstructie knooppunt

Nadere informatie

Afweging kruispuntvormen kruisingen Rietschans en Buitenhoflaan

Afweging kruispuntvormen kruisingen Rietschans en Buitenhoflaan Afweging kruispuntvormen kruisingen Rietschans en Buitenhoflaan Op 12 september 2012 heeft de gemeenteraad budget beschikbaar gesteld voor het uitvoeringsplan IVVP. Hierin is besloten linksaf-stroken te

Nadere informatie

Inwoners van Enschede beoordelen bereikbaarheid centrum

Inwoners van Enschede beoordelen bereikbaarheid centrum Inwoners van Enschede beoordelen bereikbaarheid centrum De gemeente Enschede hecht veel belang aan de mening van inwoners. Daarom is het opgericht. Via dit panel kunnen inwoners van Enschede gedurende

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 10 december Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg Notitie Datum Kenmerk 10 december 2013 332356 Betreft Simulatie Herenweg Nollenweg In 2012 hebben Provinciale Staten het Uitvoeringsprogramma Visie OV 2020 vastgesteld. Een van de deelprogramma s is het

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Samenvatting Negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar zegt een fiets te beschikken en vrijwel alle mensen met een fiets fietsen wel eens. De fiets wordt door driekwart van

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Samenvatting Van de Leidenaren van 18-75 jaar geeft, evenals in 2002, ruim negen op de tien aan over een fiets te beschikken en de meeste Leidenaren maken er ook gebruik van.

Nadere informatie

Parkeren en Verkeersveiligheid

Parkeren en Verkeersveiligheid Parkeren en Verkeersveiligheid Leden van Wijkcomité Oost Carin Bökkerink en Anita Hol-Bubeck Betaald Parkeren Burgemeester & Wethouders hebben in de Parkeervisie 2004 hun beleid over betaald parkeren vastgelegd

Nadere informatie

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller)

Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Voorrangspleintje (Langzaam rijden gaat sneller) Principes: Beheerste snelheid Afwikkeling op basis van zelfregulering: Hoofdstroom (ook fietsers) logisch in de voorrang Oversteken (ook de auto) in etappes,

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Gouda

Mobiliteitsplan Gouda Mobiliteitsplan Gouda 25 november 2015 Bijeenkomst gemeenteraad 1 Agenda 1. Opening 2. Proces en werkwijze 3. Inventarisatie, ambities en opgaven (eerste opzet) 4. Vervolg 2 Proces en werkwijze Projectfases

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1 leden. Elk lid

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

Bunderhof 1 en 2. inleiding. Verkeersonderzoek. Verkeerskundig Adviesbureau V e r m e e r

Bunderhof 1 en 2. inleiding. Verkeersonderzoek. Verkeerskundig Adviesbureau V e r m e e r Verkeerskundig Adviesbureau V e r m e e r D Heule 25 4306 EA Nieuwerkerk T: 06-15020662 E: robvermeer@zeelandnet.nl Bunderhof 1 en 2 Verkeersonderzoek inleiding Ten behoeve van de ontsluiting van het woningbouwplan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Aan de gemeenteraad Behandeld door M. Kikkert Doorkiesnummer 030-28 61151 E-mail margreet.kikkert@utrecht.nl Onderwerp Verkeersroute

Nadere informatie

Wat is er tot nu toe gedaan en waar staan we nu?

Wat is er tot nu toe gedaan en waar staan we nu? Wat is er tot nu toe gedaan en waar staan we nu? In 2013 is de planstudie voor het project Duinpolderweg gestart. Na een tussenstap in 2015 en 2016 hebben de provincies Noord- en Zuid-Holland onlangs besloten

Nadere informatie

Nota PS-commissie. : Wegen, Verkeer en Vervoer. Inhoud en financiering. : RWB / Verkeer en Vervoer

Nota PS-commissie. : Wegen, Verkeer en Vervoer. Inhoud en financiering. : RWB / Verkeer en Vervoer Nota PS-commissie -B-10 Vergaderdatum : 9 maart 2006 Commissie voor : Wegen, Verkeer en Vervoer Agendapunt nr. : 10 Commissienr. : 2006/10274 Onderwerp : Uitvoeringsprogramma bereikbaarheid kust Bergen

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeken variant 7

Samenvatting onderzoeken variant 7 De volgende onderzoeken zijn uitgevoerd: Verkeerstechnisch (tekeningen) Verkeerskundig (verkeersmodellen) Kostenramingen Geluidberekeningen Strategische Milieu Beoordeling Maatschappelijke Kosten Baten

Nadere informatie

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Een overzicht van de beschikbare kennis Florence Bloemkolk, Henk Taale 21 juni 2018 Stedelijk verkeersmanagement: wat is het? CROW: Verkeersmanagement

Nadere informatie

Uitgangssituatie verkeer Wijdemeren 2011 Nadere onderbouwing van het Beleidsplan Verkeer Wijdemeren 2011 2020

Uitgangssituatie verkeer Wijdemeren 2011 Nadere onderbouwing van het Beleidsplan Verkeer Wijdemeren 2011 2020 UitgangssituatieverkeerWijdemeren2011 NadereonderbouwingvanhetBeleidsplanVerkeerWijdemeren2011 2020 Veilig,leefbaarenbereikbaar Mei2011 AmbtelijkewerkgroepBeleidsplanVerkeer Inhoud 1. Inleiding... 3 2.

Nadere informatie

Eindadvies Klankbordgroep Kleine Spoorbomen Gemeente Hilversum, november 2017

Eindadvies Klankbordgroep Kleine Spoorbomen Gemeente Hilversum, november 2017 1. De Vraag Project Kleine Spoorbomen zoekt een antwoord op de volgende vraag: Op welke wijze kan de spoorwegovergang Kleine Spoorbomen inclusief de toeleidende wegen voor de korte, middellange en lange

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Utrecht 2025

Mobiliteitsplan Utrecht 2025 Raadsinformatiebijeenkomst 7 april 2016 Mobiliteitsplan Utrecht 2025 Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen Hier komt tekst Specifieke vragen door de gemeenteraad Verkeersveiligheid Economische impact

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE HEIKANT - HULST

ADVIES FIETSROUTE HEIKANT - HULST ADVIES FIETSROUTE HEIKANT - HULST ADVIES FIETSROUTE HEIKANT HULST Vertrek: voor de school. Rijd via de Margrietstraat en de Schoolstraat naar de Vylainlaan. Goed uitkijken en achter elkaar rijden, want

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Drechtsteden >

Mobiliteitsplan Drechtsteden > De zeven Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, s-gravendeel, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) brengen twee nota s in de inspraak. Deze beschrijven hun visie op bereikbaarheid

Nadere informatie

Kaderplan Verkeer Centrum

Kaderplan Verkeer Centrum Bussum vitaal en bereikbaar Woensdag 31 augustus 2016 Antoinette Soede, Jan-Anne Waagmeester Overzicht stappen tot nu toe Tijdspad Gebiedsvisie Centrum Mei 2012 Startnotitie KVC Februari 2014 1 e bijeenkomst

Nadere informatie

De reiziger centraal! Op weg naar integrale duurzame mobiliteit

De reiziger centraal! Op weg naar integrale duurzame mobiliteit 21 4 2015 De reiziger centraal! Op weg naar integrale duurzame mobiliteit Movares - Chris Verweijen En wie ben ik? RET: openbaar vervoer Rotterdam: Onderzoek naar beweegredenen reiziger Netwerkontwerp

Nadere informatie

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM Uitgevoerd door ruim 75 betrokken buurtbewoners in samenwerking met CDA en VVD December 2017 INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM INPUT ALGEMEEN Knelpunten die van plein

Nadere informatie

Verkeerseffecten tweerichtingsverkeer Wageweg

Verkeerseffecten tweerichtingsverkeer Wageweg Gemeente Alkmaar Verkeerseffecten tweerichtingsverkeer Wageweg Effecten gewijzigde weginrichting Gemeente Alkmaar Verkeerseffecten tweerichtingsverkeer Wageweg Effecten gewijzigde weginrichting Datum 16

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST

ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK - HULST ADVIES FIETSROUTE HENGSTDIJK HULST Vertrek: voor de school. Fiets richting Vogelwaarde via de Hengstdijkse Kerkstraat. Let op: fiets achter elkaar, want er is hier

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST

ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST Vertrek: bij garage Drijdijk. Vertrek vanaf dit punt in de richting van Heikant/Sint Jansteen. Kijk bij het opdraaien van de Emmabaan

Nadere informatie

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg

Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Kruispunt N733 Oude Deventerweg / Landweerweg Klankbordgroep 2: 28 januari 2016 Agenda 1. Terugblik eerste bijeenkomst 2. Toelichting varianten 3. Bespreken voor- en nadelen 4. Voorkeursvariant 5. Vervolgproces

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling nieuw restaurant McDonald s bij de knoop Leiden-West

Verkeersafwikkeling nieuw restaurant McDonald s bij de knoop Leiden-West Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP 2006-2015 10179-10405/PG/HB zoals vastgesteld in Regioraad van 25 september 2008 Colofon Regionale Fietsnet met Sternet Aanscherping RVVP 2006-2015 In

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: participatiepunt.vvn.nl. Locatie: Almelose weg N35 Haarle

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: participatiepunt.vvn.nl. Locatie: Almelose weg N35 Haarle Verkeersonderzoek participatiepunt.vvn.nl Kenmerken advies: Locatie: Almelose weg N35 Haarle Datum uitgifte advies: 19-3-2018 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer Nederland is een vrijwilligersorganisatie,

Nadere informatie

Ontsluiting Hofstad III. Opties A, B, C, D. Voor- en nadelen Tekeningen Intensiteiten. Gemeente Houten

Ontsluiting Hofstad III. Opties A, B, C, D. Voor- en nadelen Tekeningen Intensiteiten. Gemeente Houten Ontsluiting Hofstad III Opties A, B, C, D. Voor- en nadelen Tekeningen Intensiteiten emeente Houten Optie A (Ontsluiting Via Castellum- Tweerichtingverkeer) Voordelen Nadelen Herkomst Intensiteit amgras

Nadere informatie

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Klapstoelconcert Koekoeksplein, Utrecht Ineke Spapé, SOAB adviseurs Lector NHTV/CROW Verkeer en Stedenbouw 1. Waarom aandacht

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeken variant 7 en 7B

Samenvatting onderzoeken variant 7 en 7B De volgende onderzoeken zijn uitgevoerd: Verkeerstechnisch (tekeningen) Verkeerskundig (verkeersmodellen) Kostenramingen Geluidberekeningen Strategische Milieu Beoordeling Maatschappelijke Kosten Baten

Nadere informatie