1e Gezamenlijke communicatiebericht Vorming Protestantse Gemeente Woerden Voortraject Doel van het gezamenlijke onderzoek Uitgangspunten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1e Gezamenlijke communicatiebericht Vorming Protestantse Gemeente Woerden Voortraject Doel van het gezamenlijke onderzoek Uitgangspunten"

Transcriptie

1 1e Gezamenlijke communicatiebericht (18 november 2016) Aan de leden van de Hervormde Gemeente Woerden, de Gereformeerde Kerk Woerden en Zegveld en de Evangelisch-Lutherse Gemeente Woerden e.o. Vorming Protestantse Gemeente Woerden De drie PKN-kerken in Woerden gaan gezamenlijk onderzoeken of er één Protestantse Gemeente Woerden kan worden gevormd. De (algemene) kerkenraden van de Evangelisch- Lutherse Gemeente, de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente hebben hiertoe nu één gezamenlijke stuurgroep gevormd. De term Protestantse Gemeente wordt binnen de PKN gebruikt voor een gemeente die lokaal ontstaat bij een samengaan van twee of meer van de bovengenoemde gemeenten. Naar verwachting zal een te vormen Protestantse Gemeente Woerden bestaan uit verschillende wijkgemeenten, met de pluriformiteit van onze huidige kerken en (wijk)gemeenten. Voortraject Op landelijk niveau is in na een lang proces - de Protestantse Kerk in Nederland ontstaan. Op lokaal niveau zijn de betrokken kerken vrijgelaten om te bepalen hoe zij de samenwerking willen invullen. Ook in Woerden is in de afgelopen jaren nagedacht over de gewenste samenwerking op lokaal niveau. De Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk hebben elk een eigen visiedocument met uitgangspunten opgesteld. Op basis van deze drie visies wordt nu een gezamenlijk vervolgtraject gestart. We zijn blij dat er in de praktijk tussen onze kerken en wijken al diverse samenwerkingsvormen zijn gegroeid. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke diensten, het jeugdwerk en initiatieven zoals Het Baken. Doel van het gezamenlijke onderzoek Op basis van het onderzoek moeten onze gemeenten kunnen bepalen of de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden daadwerkelijk mogelijk is. Gestart wordt met het opstellen van een gezamenlijke visie. Wat is het wenkend perspectief voor de nieuwe gemeente?. Daarna zal ook uitgewerkt worden hoe die nieuwe gemeente er op hoofdlijnen uit kan gaan zien. Daarbij wordt ook gekeken naar de belangrijke randvoorwaarden, zoals de financiële mogelijkheden. Uitgangspunten Voor de toekomstige samenwerking zijn reeds de volgende uitgangspunten geformuleerd. Eenheid in verscheidenheid. We willen samen kerk zijn. We willen daarbij benadrukken wat ons in het geloof verbindt. Binnen onze kerk is en blijft ruimte voor de verschillende geloofsbelevingen, zoals die nu ook aanwezig zijn. Het bewaren, behouden en uitdragen van het protestantse gedachtegoed, waaronder de lutherse en de calvinistische traditie. Versterking van de kerkelijke aanwezigheid. De mensen weten de kerk te vinden. De kerk is meer geprofileerd en zichtbaar aanwezig in de samenleving. Een efficiëntere, doelmatigere kerkelijke organisatie die klaar is voor de komende decennia.

2 Vorming stuurgroep en werkwijze De gevormde stuurgroep bestaat uit 8 leden. Maarten van Diggelen en Ariadne Rook vanuit de Evangelisch-Lutherse Gemeente, Ruud van der Herberg, Wilja Smit-Hakkenberg en Menno Hordijk vanuit de Gereformeerde Kerk en René van Harten, Hans Berkheij en Jaap Verweij vanuit de Hervormde Gemeente. Een stafwerker van de PKN zal ondersteuning leveren en Sabine van der Maarl zal de stuurgroep secretarieel ondersteunen. De stuurgroep komt met een frequentie van circa 6 weken bijeen. Voor het uitwerken van de onderzoeksvragen worden werkgroepen ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan een werkgroep voor het uitwerken van de gezamenlijke visie en een werkgroep voor het verkennen van de financiële randvoorwaarden. Betrokkenheid van de gemeenten Bij de uitvoering van het onderzoek zal de stuurgroep gemeenteleden betrekken, bijvoorbeeld in werkgroepen en klankbordbijeenkomsten. Het resultaat van de uitwerking zal de stuurgroep voorleggen aan de drie afzonderlijke (algemene) kerkenraden. Als die akkoord zijn met de uitwerking, zullen de wijkkerkenraden en de leden van de afzonderlijke drie gemeenten gehoord worden. De vorming van een Protestantse Gemeente Woerden vraagt immers om een breed draagvlak en zorgvuldige afstemming. Periodieke berichtgeving De leden van de drie betrokken gemeenten zullen vanuit de stuurgroep regelmatig worden geïnformeerd over de voortgang. Kernberichten worden geplaatst in de kerkbladen. Relevante stukken worden ook op een website geplaatst. In een volgend bericht zal dit nader toegelicht worden. Ten slotte Voor de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden en hoe deze er dan uit gaat zien, moeten nog veel vragen worden beantwoord. Onze kerken beginnen met een positieve intentie aan dit traject. Door het geloof zijn wij allen in Christus verbonden. We vragen u ook om te bidden om Gods zegen. Namens de stuurgroep PGW, Jaap Verweij ( )

3 2e Gezamenlijke communicatiebericht (10 maart 2017) Voortgang onderzoek De PKN-kerken in Woerden onderzoeken of er één Protestantse Gemeente Woerden kan worden gevormd. We willen samen kerk zijn en daarbij benadrukken wat ons in het geloof verbindt. Binnen onze kerk zijn en blijven er wijkgemeenten met een eigen identiteit, zodat er ruimte is voor de verschillende geloofsbelevingen, zoals die nu ook aanwezig zijn. In een eerder bericht (november 2016) is een toelichting gegeven op de vastgestelde opdracht, en de vorming van een gezamenlijke stuurgroep. De stuurgroep komt nu periodiek bijeen om de voortgang te bespreken. Er is een werkgroep ingesteld om de gezamenlijke visie uit te werken. ELG maakt pas op de plaats Na de gevoerde gesprekken heeft de Evangelisch Lutherse Gemeente van Woerden e.o. aangegeven voorlopig af te zien van de deelname aan de stuurgroep en de werkgroep. De ELG wil eerst een mogelijke grotere regionale samenwerking met andere Evangelisch Lutherse Gemeenten verkennen. Deze keuze vanuit de ELG wordt gerespecteerd. De bestaande samenwerking in Woerden wil de ELG graag voortzetten. Werkgroep gestart met opstellen gezamenlijke visie De werkgroep vorming PGW is inmiddels drie keer bijeen geweest. Er is een plan van aanpak opgesteld en er is een positieve en constructieve sfeer. De werkgroep bestaat uit de volgende personen: - Gereformeerd: Cees de Vink, Frans van de Geest en Cor Bol - Hervormd: Wim Voskamp, Korstiaan Kruithof en Harry de Vink - Het Baken: Leen Roseboom Deze werkgroep gaat een gezamenlijke visiedocument voor onze kerkelijke gemeenten opstellen. Bij de uitwerking van die visie wordt uitgegaan van visies en kernwaarden die eerder vanuit de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente zijn geformuleerd. Nieuwe samenstelling stuurgroep Door de ontwikkelingen is de samenstelling van de stuurgroep gewijzigd. Vanuit de algemene kerkenraden van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente zijn de volgende personen afgevaardigd: - Gereformeerd: Ruud van der Herberg, Wilja Smit, Sabine van der Maarl en Menno Hordijk - Hervormd: René van Harten, Maarten Stigter, Hans Berkheij en Jaap Verweij Betrekken van de gemeente en mogelijke vragen Bij het opstellen van de visie wil de werkgroep ook de leden van onze gemeenten betrekken. Rond de zomer 2017 wil de werkgroep een opgestelde conceptvisie graag breder bespreken met verschillende geledingen vanuit onze gemeenten. Voor de voortgang van het onderzoek vorming PGW zal de stuurgroep periodiek een bericht plaatsen in de kerkbladen. Voor vragen en suggesties kunt u terecht bij de bovengenoemde leden van de werkgroep en de stuurgroep.

4 3e Gezamenlijke communicatiebericht (2 juni 2017) Een wenkend perspectief Welke droom hebben we, of waar worden we blij van, als we denken aan het samengaan van de Hervormde Gemeente Woerden en de Gereformeerde Kerk Woerden-Zegveld? Deze PKNkerken in Woerden onderzoeken of er één Protestantse Gemeente kan worden gevormd. Door de ingestelde gezamenlijke werkgroep wordt dit wenkend perspectief uitgewerkt. Het conceptdocument, dat nu bijna gereed is, bevat de missie, de visie met richtinggevende waarden en op hoofdlijnen een beschrijving van de samenwerking en gewenste ontwikkelingen. Basis voor dit document zijn de visiedocumenten met de kernwaarden die door de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk eerder zelf zijn vastgesteld. Bezoek aan drie zustergemeenten In de afgelopen twee maanden heeft de werkgroep gesprekken gevoerd met de drie zustergemeenten: Amersfoort en Gorinchem en Gouda. Bij deze kerkelijke gemeenten is namelijk al eerder een Protestantse Gemeente gevormd, in respectievelijk 2010, 2013 en Doel van deze bezoeken was om van hen te leren. Deze bezoeken leverden de werkgroep ook veel energie op. In al deze gemeenten heeft men gezamenlijk naar oplossingen gezocht en is er een mooie samenwerking tot stand gekomen. Op basis van de gesprekken heeft de werkgroep verschillende leerpunten en tips genoteerd, die ook bruikbaar zijn voor Woerden. Christelijke gemeente Het is belangrijk om na te denken over het wezen van ons gemeente-zijn, bijvoorbeeld door het houden van een bezinningsbijeenkomst. Zo is aan de hand van Bijbelse waarden in Gouda een geloofsbrief opgesteld, in Gorinchem een referentiedocument en is in Amersfoort een aansprekende missie geformuleerd met de strekking we zijn allemaal broeders en zusters. In deze gemeenten werden ook de noden en zorgen van de individuele wijken met elkaar gedeeld, en werd er voor elkaar gebeden. Eenheid in verscheidenheid In elk van de drie gemeenten was dit een belangrijk uitgangspunt. We willen samen kerk zijn en daarbij benadrukken wat ons in het geloof verbindt. Binnen onze kerk zijn en blijven er wijkgemeenten met een eigen identiteit, zodat er ruimte is voor de verschillende geloofsbelevingen, zoals die nu ook aanwezig zijn. Dit duidelijke uitgangspunt gaf vertrouwen en rust bij de betrokken wijkgemeenten. Heldere communicatie Bij alle drie gemeenten werden ook de gemeenteleden goed betrokken. Namens de kerkenraden was er een centrale aansturing, door middel van een stuurgroep of voorzittersoverleg. Richting de gemeenten werd duidelijk en open gecommuniceerd over de voortgang van het proces. Betrekken van de gemeente Bij het opstellen van de visie wil de werkgroep ook de leden van onze gemeenten betrekken. Rond de zomer 2017 wil de werkgroep de opgestelde conceptvisie daarom graag breder bespreken met verschillende doelgroepen binnen onze gemeenten. Het conceptdocument van de werkgroep zal binnenkort via de ingestelde stuurgroep eerst worden aangeboden aan de kerkenraden. De werkgroep zal daarna informeel met verschillende doelgroepen spreken om verbeteringen aan te kunnen brengen en om de beschreven samenwerking verder aan te vullen.

5 Vervolgtraject en mogelijk vragen Na deze verbeterslag zal de uitgewerkte "gezamenlijke visie" worden aangeboden aan de kleine kerkenraad van de Gereformeerde Kerk en aan de algemene kerkenraad van de Hervormde Gemeente. Deze besluiten dan of er op basis van de gezamenlijke visie gestart kan worden met de volgende fase, de organisatorische uitwerking. Voor de voortgang van het onderzoek vorming PGW zal de stuurgroep periodiek een bericht plaatsen in de kerkbladen. Zie ook de eerdere berichten van november 2016 en maart Voor vragen en suggesties kunt u terecht bij de leden van de werkgroep en de stuurgroep.

6 4e Gezamenlijke communicatiebericht (7 juli 2017) Conceptvisiedocument Zoals eerder gemeld, is het conceptvisiedocument een wenkend perspectief voor de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden aangeboden aan de kerkenraden. Dit conceptdocument bevat de missie, de visie met richtinggevende waarden en op hoofdlijnen een beschrijving van de samenwerking en gewenste ontwikkelingen. Basis voor dit document zijn de visiedocumenten met de kernwaarden die door de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk zelf eerder zijn vastgesteld. Gezamenlijke bijeenkomst Op 19 juni 2017 was er een bijeenkomst van de ingestelde stuurgroep en werkgroep. Gesproken is over de aanpak van de consultatie. In het onderzoek naar de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden zijn door de werkgroep vier richtinggevende uitspraken geformuleerd. De Protestantse Gemeente Woerden wil een gemeente zijn die kerkelijk als eenheid wil functioneren, met ruimte voor verscheidenheid in geloofsbeleving; met herkenbare wijkgemeenten/geloofsgemeenschappen, waar mensen zich thuis voelen; waar gezamenlijk wordt opgetrokken om invulling te geven aan onze maatschappelijke, diaconale en missionaire opdracht; die er ook in de toekomst wil zijn voor de mensen en daarom doelmatig en slagvaardig is georganiseerd. Informele consultatie Graag willen we bij de uitwerking van de gezamenlijke visie voor onze kerken ook de leden van onze gemeenten betrekken. Rond de zomer van 2017 zal de werkgroep de opgestelde conceptvisie daarom breder bespreken met verschillende doelgroepen binnen onze gemeenten. Op basis van die informele gesprekken kan het visiedocument worden verbeterd en kan de beschreven samenwerking worden aangevuld. Nadere informatie Gemeenteleden die kennis willen nemen van het conceptvisiedocument of van de werkgroep nadere informatie willen ontvangen over de genoemde consultatie, kunnen een berichtje sturen naar

7 4e Gezamenlijke communicatiebericht herhaling oproep Kerkbode Hervormd Woerden 31 juli 2017 Herinnering In het vorige kerkblad was vermeld dat het conceptvisiedocument een wenkend perspectief voor de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden is aangeboden aan de kerkenraden. Aangegeven is dat gemeenteleden kennis kunnen nemen van het conceptvisiedocument door een berichtje te sturen naar Graag wil de werkgroep u op die manier ook informeren over de informele consultatie, waarmee het visiedocument kan worden verbeterd. Door de vakantieperiode is het bericht over het onderzoek vorming Protestantse Gemeente Woerden u mogelijk ontgaan. Tot op heden ontving de werkgroep zeven reacties. Zeven is als getal van de volheid natuurlijk een mooi aantal. We hopen echter dat nog veel meer gemeenteleden hun belangstelling kenbaar willen maken, door een berichtje te sturen. Zondagsbrief Opstandingskerk en Kruiskerk 20 augustus 2017 Tevens geplaatst in Kerkklanken eind augustus 2017 Herinnering In Kerkklanken van 6 juli 2017 was vermeld dat het conceptvisiedocument een wenkend perspectief voor de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden is aangeboden aan de kerkenraden. Aangegeven is dat gemeenteleden kennis kunnen nemen van het conceptvisiedocument door een berichtje te sturen naar pgwoerden@gmail.com Graag wil de werkgroep u op die manier ook informeren over de informele consultatie, waaraan u kunt deelnemen, zodat het visiedocument kan worden verbeterd. Door de vakantieperiode is het bericht over het onderzoek vorming Protestantse Gemeente Woerden u mogelijk ontgaan. Tot op heden ontving de werkgroep nog maar een beperkt aantal reacties. We hopen echter dat nog veel meer gemeenteleden hun belangstelling kenbaar willen maken, door een berichtje te sturen.

8 5e Gezamenlijke communicatiebericht (15 september 2017) Informatieve bijeenkomsten Zoals eerder gemeld, is er een conceptvisiedocument opgesteld voor de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden. De ingestelde werkgroep wil alle belangstellende gemeenteleden graag uitnodigen om deel te nemen aan een informele consultatie. Er zijn hiervoor twee bijeenkomsten gepland: - donderdagavond 21 september 2017 in Het Baken - dinsdagavond 26 september 2017 in de Kruiskerk U bent welkom om 19:45 uur. Het programma op beide avonden is van 20:00-21:30 uur. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de conceptvisie toegelicht en is er gelegenheid voor vragen en reacties. Met uw bijdrage wil de werkgroep het visiedocument aanvullen en verbeteren. Onze kerkenraden vinden het namelijk belangrijk dat de visie breed vanuit de gemeente wordt gedragen. Om deze avonden goed voor te kunnen bereiden, stelt de werkgroep het op prijs als u zich wilt aanmelden. Dit kan door een berichtje te sturen naar pgwoerden@gmail.com met de vermelding van de avond waarop u wilt komen. U bent echter ook gewoon welkom als u niet in de gelegenheid was om u aan te melden. Samenvatting conceptvisie Voor de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden zijn door de werkgroep vier richtinggevende uitspraken geformuleerd. De Protestantse Gemeente Woerden wil een gemeente zijn: die kerkelijk als eenheid wil functioneren, met ruimte voor verscheidenheid in geloofsbeleving; met herkenbare wijkgemeenten/geloofsgemeenschappen, waar mensen zich thuis voelen; waar gezamenlijk wordt opgetrokken om invulling te geven aan onze maatschappelijke, diaconale en missionaire opdracht; die er ook in de toekomst wil zijn voor de mensen en daarom doelmatig en slagvaardig is georganiseerd.

9 6e Gezamenlijke communicatiebericht (6 oktober 2017) Informele consultatie De ingestelde werkgroep heeft in de afgelopen periode een groot aantal gesprekken gevoerd. Om het conceptvisiedocument te verbeteren wilde de werkgroep graag verschillende doelgroepen spreken, zoals kerkelijk werkers, jongeren, gezinnen met jonge kinderen en senioren. Op 21 en 26 september waren er informatieve bijeenkomsten in respectievelijk Het Baken en de Kruiskerk. Op elk van deze bijeenkomsten waren er circa 20 belangstellende gemeenteleden aanwezig. Voor de informele consultatie is de werkgroep ook bij de kerkenraden op bezoek geweest. Verbeteren visiedocument Na de presentatie van het conceptvisiedocument heeft de werkgroep gevraagd om reacties. Dit heeft verschillende suggesties opgeleverd. Graag geven we enkele voorbeelden van de ontvangen reacties. Gevraagd is om in het visiedocument meer richting te geven aan het belang van jongeren en gezinnen met jonge kinderen binnen onze gemeente. Ook is gevraagd om het visiedocument aansprekender te formuleren. Zoals in het conceptvisiedocument is verwoord blijven er binnen een Protestantse Gemeente Woerden verschillende richtingen/modaliteiten, zoals we die nu ook kennen. Gevraagd is om nog duidelijker te verwoorden dat de wijkgemeente die zich rekent tot de Gereformeerde Bond, binnen de PGW met de eigen identiteit zal blijven functioneren. De werkgroep gaat nu aan de slag met alle ontvangen reacties. In november hoopt de werkgroep het bijgestelde visiedocument voor te leggen aan de stuurgroep. Beschikbaarheid documenten In de afgelopen vergadering van de stuurgroep is besloten dat alle formele documenten rond het onderzoek vorming PGW breder gedeeld zullen worden. Binnenkort kunt u deze vinden op de website en op de website Om de documenten te ontvangen kunt u ook nog steeds een berichtje sturen naar pgwoerden@gmail.com.

10 7e Gezamenlijke communicatiebericht (17 november 2017) Afronding visiedocument De werkgroep heeft de informele consultatie aan de hand van het conceptvisiedocument afgerond. Bij de gehouden presentaties is steeds toegelicht dat de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden vooral gaat over de centrale samenwerking. De wijkgemeenten zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor identiteit, invulling van de samenkomsten en pastorale zorg. Op basis van alle gesprekken wordt het visiedocument nu bijgesteld. Zoals is gevraagd, wordt het document aansprekender en duidelijker geformuleerd. Ook zijn er enkele aanvullingen. Er is bijvoorbeeld een vijfde richtinggevende uitspraak geformuleerd, ten aanzien van jeugd en gezinnen. De strekking is dat we het als kerk belangrijk vinden om het geloof door te geven aan de volgende generatie. Daarom willen we kinderen, tieners en jongeren (en hun ouders) de ruimte geven en stimuleren om mee te doen. De werkgroep zal het visiedocument op 4 december aanbieden aan de gezamenlijke stuurgroep vorming Protestantse Gemeente Woerden. Het is de bedoeling dat - na behandeling in de stuurgroep - het visiedocument wordt aangeboden aan de kerkenraden en ook weer beschikbaar is voor alle belangstellende gemeenteleden. Oriëntatie op de vervolgaanpak Met het opstellen van een conceptvisiedocument is de eerste fase van het onderzoek vorming Protestantse Gemeente Woerden afgerond. Voordat de kerkenraden een concreet besluit kunnen nemen over de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden, moeten er nog verschillende zaken worden uitgewerkt. Zo moet goed worden gekeken naar de gewenste vorm van de nieuwe organisatie en de stappen die nodig zijn voor de besluitvorming en de implementatie. De stuurgroep gaat zich nu oriënteren op die vervolguitwerking. Zo heeft de stuurgroep vorming PGW op 15 januari 2018 een bijeenkomst met een externe deskundige over de verschillende organisatiemodellen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de organisatievormen federatie, fusie of fusie met bijzondere wijkgemeenten. Bij de besluitvorming tot de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden, gelden de richtlijnen van onze kerkorde. Dit betekent dat bij die besluitvorming de kerkenraden en gemeenteleden gekend en gehoord worden. Beschikbaarheid documenten Via de websites van onze kerken kunt u op de hoogte blijven. Voor de documenten of nadere informatie kunt u ook nog steeds een berichtje sturen naar pgwoerden@gmail.com.

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

Concept. Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016

Concept. Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016 Concept Aangepaste Bestuurlijke Structuur ( 5e) versie 13 april 2016 1. Inleiding De AK heeft in haar beleidsplan (vastgesteld 10 mei 2014 - na publicaties en bespreking op de jaarlijkse gemeenteavond)

Nadere informatie

Het wenkend perspectief

Het wenkend perspectief Het wenkend perspectief Een visie op de toekomst van de Protestantse Gemeente Woerden Januari 2018 Inhoud Voorwoord Het Visiedocument 1. Inleiding 2. Missie van de Protestantse Gemeente Woerden 3. Visie

Nadere informatie

Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden

Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden Ontvangen visiedocumenten vorming Protestantse Gemeente Woerden Voor het onderzoek vorming PGW zijn de volgende visiedocumenten ontvangen: Vastgestelde visie Hervormde Gemeente (18 november 2014) Brief

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de kleine kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Woerden-Zegveld Aan de algemene kerkenraad van de Hervormde Gemeente Woerden

Aanbiedingsbrief. Aan de kleine kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Woerden-Zegveld Aan de algemene kerkenraad van de Hervormde Gemeente Woerden Aanbiedingsbrief Vorming Protestantse Gemeente Woerden Aan de kleine kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Woerden-Zegveld Aan de algemene kerkenraad van de Hervormde Gemeente Woerden Onderwerp: Afronding

Nadere informatie

Pagina 1. Profielschets van de wijkgemeente Oost

Pagina 1. Profielschets van de wijkgemeente Oost Profielschets van de wijkgemeente Oost 1. Kenmerken van de kerkelijk gemeente De Gereformeerde Kerk van Woerden en Zegveld is gesticht in 1887 en telt globaal 2.000 doop- en belijdende leden. Onze kerk

Nadere informatie

Als een baken op zee

Als een baken op zee AK 150407-4 Als een baken op zee Beleidsplan 2014 t/m 2017 Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Scheveningen deel uitmakend van de Protestantse Kerk in Nederland Beleidsplan AK PGS versie

Nadere informatie

Vraag 1. Wat is uw/jouw diepste verlangen met betrekking tot de PKNvorming

Vraag 1. Wat is uw/jouw diepste verlangen met betrekking tot de PKNvorming Uitkomst van de stille wand discussie over vijf vragen betreft de PKN ontwikkeling in Woerden, tijdens de gemeenteavond in de Kruiskerk d.d. 27 november 2014. Vraag 1. Wat is uw/jouw diepste verlangen

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Op basis van dit advies heeft de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 18 nov. het volgende besluit genomen:

Op basis van dit advies heeft de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 18 nov. het volgende besluit genomen: BESLUIT PKNW2020 (Bericht november 2014) De Algemene Kerkenraad heeft aan de door haar ingestelde commissie PKNW2020 de opdracht gegeven om te helpen een visie te ontwikkelen op de toekomst van de Hervormde

Nadere informatie

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 14 november 2017. Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 2018-2021. INLEIDING. De ProtestantseTweestromengemeente te Rossum Heerewaarden - Hurwenen (PT )is

Nadere informatie

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Inleiding In de komende maanden willen we als kerkenraad een beleidsplan opstellen voor de komende vijf jaar. Iedereen die op dit moment op de één of andere manier

Nadere informatie

PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West. Jaarplan

PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West. Jaarplan PKN Wijkgemeente Kruiskerk/Gereformeerd West Jaarplan 2014-2015 Versie 1 van 1 oktober 2014 Inhoudsopgave: 1. Jaarplan is gebaseerd op 2. Verantwoordelijkheden 3. Basis- en extra activiteiten voor hoofdverantwoordelijkheden

Nadere informatie

UITWERKING VAN DE BESLUITEN IN HET BELEIDSPLAN PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE

UITWERKING VAN DE BESLUITEN IN HET BELEIDSPLAN PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE UITWERKING VAN DE BESLUITEN IN HET BELEIDSPLAN PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016 Algemene Kerkenraad 23 september 2013 Uitwerking besluiten Beleidsplan 2013 2016 vastgesteld in de AK, 23.09.2013 2

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek

BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek BELEIDSPLAN Gereformeerde Goede Herder Kerk Oldebroek Beleidsplan 2016-2020 INHOUD BELEIDSPLAN 1. Inleiding / aanleiding 2. Visie 3. Beschrijving kerkelijke organisatie 4. Inventarisatie kerkelijke activiteiten

Nadere informatie

Samen op weg naar één PKN gemeente

Samen op weg naar één PKN gemeente Federatie Samen op weg naar één PKN gemeente Na vele jaren van nadenken, overleggen en voorstellen is op 30 september 2012 een federatieovereenkomst getekend, die de samenwerking tussen de Hervormde gemeente

Nadere informatie

Toekomstvisie gemeente en uitkomsten onderzoek gebouwen. September 2016

Toekomstvisie gemeente en uitkomsten onderzoek gebouwen. September 2016 Toekomstvisie gemeente en uitkomsten onderzoek gebouwen September 2016 Agenda 19.45 uur: opening van de avond door voorz. wijkkerkenraad 20.00 uur: presentatie voorzitter algemene kerkenraad 20.30 uur:

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de confessionele wijkgemeente Noord+West te Woerden

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de confessionele wijkgemeente Noord+West te Woerden Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de confessionele wijkgemeente Noord+West te Woerden Samen bouwen aan Boven, Binnen, Buiten Leven uit Gods genade Getuigen in de wereld Zorgen

Nadere informatie

Aan: Wijkkerkenraden Van: Algemene Kerkenraad Betreft: Discussienotitie beleidsplan Hervormd Dordrecht 2013-2019 Datum: mei 2013

Aan: Wijkkerkenraden Van: Algemene Kerkenraad Betreft: Discussienotitie beleidsplan Hervormd Dordrecht 2013-2019 Datum: mei 2013 Aan: Wijkkerkenraden Van: Algemene Kerkenraad Betreft: Discussienotitie beleidsplan Hervormd Dordrecht 2013-2019 Datum: mei 2013 1) Inleiding De kerkorde bepaalt dat de kerkenraad een beleidsplan opstelt

Nadere informatie

Speciaal voor de GEMEENTE rondom de OPSTANDINGSKERK zijn we op. Ouderlingen

Speciaal voor de GEMEENTE rondom de OPSTANDINGSKERK zijn we op. Ouderlingen Talenten gezocht!! Ieder mens heeft zijn of haar eigen gaven en talenten gekregen. Herken je jouw talenten in een van de pijlen? Mogen we je dan vragen of je een paar uur van je tijd aan de gemeente wilt

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN Beleidsplan Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid 2018-2022 In dit document zetten we het beoogde beleid voor de Protestantse wijkgemeente

Nadere informatie

EEN NIEUWE PROTESTANTSE GEMEENTE: visie en werkelijkheid

EEN NIEUWE PROTESTANTSE GEMEENTE: visie en werkelijkheid EEN NIEUWE PROTESTANTSE GEMEENTE: visie en werkelijkheid 19-06-2012 1 definitief Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Een protestantse gemeente... 4 3. Twee gemeenten op één eiland...

Nadere informatie

Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost. Beleidsplan 2011-2015

Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost. Beleidsplan 2011-2015 Gereformeerde wijkgemeente Woerden Oost Beleidsplan 2011-2015 Uitgave: april 2011 Het eerste plan is besproken in de wijkkerkenraadsvergadering van januari 2010. Het is daarna in de koelkast gezet wegens

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost Beleidsplan 2017-2020 April 2017 Versie definitief concept Vastgesteld in de vergadering van de grote kerkenraad van 6 april 2017 Inleiding De hervormde

Nadere informatie

Taaknaam Beschrijving Vereisten Tijdsbelasting Contactpersoon

Taaknaam Beschrijving Vereisten Tijdsbelasting Contactpersoon Jeugd- en jongerendiaconaat (Diaken) De jeugddiaken is de schakel tussen de diaconie en het jeugd- en jongerenwerk binnen onze kerk. Als jeugddiaken ben je betrokken bij het Protestants Jongeren Overleg.

Nadere informatie

Beleidsdocument. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Amersfoort. Samen op weg naar de E.N.E. Eenheid. Naastenliefde.

Beleidsdocument. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Gemeente Amersfoort. Samen op weg naar de E.N.E. Eenheid. Naastenliefde. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Gemeente Amersfoort Beleidsdocument 2016 2018 Samen op weg naar de E.N.E. Eerbied Eenheid Naastenliefde datum vaststelling: xx-12-2015 Beleidsplan ZDA Gemeente

Nadere informatie

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen 2015 2020 november 2014 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente te Dalfsen. Dit beleidsplan 2015-2020 is gebaseerd op de visie, zoals

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2019-2022 Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente te Woerden Vastgesteld tijdens de vergadering van de Algemene Kerkenraad op 20-11-2018 INHOUDSOPGAVE 1. Taken en bevoegdheden Algemene

Nadere informatie

Profielschets van de wijkgemeente Woerden West

Profielschets van de wijkgemeente Woerden West Profielschets van de wijkgemeente Woerden West Vastgesteld: 11 januari 2016 1. Kenmerken van de burgerlijke gemeente Woerden De gemeente Woerden is gelegen in het oostelijke deel van het Groene Hart (West

Nadere informatie

Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge

Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge In oktober 2018 is onze wijkgemeente ontstaan na een fusie tussen de Gereformeerde Bethelkerk en de Hervormde Gemeente Leerdam. De Protestantse gemeente Leerdam

Nadere informatie

BeleidsPlan 2007-2010

BeleidsPlan 2007-2010 Vastgesteld Kerkenraad d.d.: 11 december 2006 Vastgesteld Ledenvergadering d.d.: 2 mei 2007 Gereformeerde Kerk van Lopik Herkenbaar Kerk-zijn in eenheid en verscheidenheid BeleidsPlan 2007-2010 Voorjaar

Nadere informatie

EEN NIEUW GELUID EEN NIEUW BEELD. Protestantse gemeente te Hilversum AK /

EEN NIEUW GELUID EEN NIEUW BEELD. Protestantse gemeente te Hilversum AK / EEN NIEUW GELUID EN EEN NIEUW BEELD EEN NIEUW GELUID EN EEN NIEUW BEELD BELEIDSNOTITIE VOOR DE PROTESTANTSE GEMEENTE TE HILVERSUM Vergadering algemene kerkenraad 2016-06-07 NOTA HERIJKING WAARNEMINGEN

Nadere informatie

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld

Welkom. in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom in de PKN Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld Welkom Welkom in de Gereformeerde Kerk Giessendam-Neder-Hardinxveld, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland. Wij zijn één van

Nadere informatie

Gemeenteavond De Hoeksteen 15 oktober De Toekomst van De Hoeksteen. Welkom

Gemeenteavond De Hoeksteen 15 oktober De Toekomst van De Hoeksteen. Welkom De Toekomst van De Hoeksteen Welkom Opening Lied 276 Zomaar een dak, boven wat hoofden deur die naar stilte open staat Gebed Agenda De plaatselijke regeling van De Hoeksteen Ruud Heijloo De financiële

Nadere informatie

Kerkenraad Burgwalkerk/Open Hof: gereformeerd en hervormd (wijkgem. 1)

Kerkenraad Burgwalkerk/Open Hof: gereformeerd en hervormd (wijkgem. 1) Kerkenraad Burgwalkerk/Open Hof: gereformeerd en hervormd (wijkgem. 1) Scriba OHG Scriba OHH Scriba BWK A. Moes J. Ringenier A. Eilander Aria 17, 8265 RP Kampen Ballade 26, 8265 SB Kampen Havikskruid 16,

Nadere informatie

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam

Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Profielschets protestantse wijkgemeente Dubbeldam Inleiding Met dit document wordt een indruk gegeven van de protestantse wijkgemeente Dubbeldam te Dordrecht. De wijkgemeente is een pluriforme gemeente

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding

Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek Inleiding Beleidsplan Protestantse gemeente Sneek 2018 2022 Kerk in de stad Inleiding De Protestantse Gemeente Sneek is ontstaan uit een samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente in Sneek. Deze

Nadere informatie

Bezinning en studie door kerkenraad en gemeente om te komen tot een visie voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Lelystad

Bezinning en studie door kerkenraad en gemeente om te komen tot een visie voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Lelystad Bezinning en studie door kerkenraad en gemeente om te komen tot een visie voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Lelystad Een plan van aanpak, gemaakt door de coachgroep visievorming in opdracht van

Nadere informatie

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk Beleidsplan Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk 2017-2021 Versie t.b.v. gemeenteberaad 11 juni 2017 Dit document beschrijft het beleid van de Ichthuskerk voor de komende 4 jaren. Het is een kort

Nadere informatie

herkenbaar en present

herkenbaar en present Protestantse Kerk Den Haag herkenbaar en present Visiedocument 2017-2020 Protestantse Gemeente te s-gravenhage I nleiding De Protestantse Kerk in Den Haag wil de komende jaren herkenbaar present zijn in

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Jaarwerkplan voor kerkenraad, predikant en kerkelijk werker voor 2015 I. Procedure 1. Dit Jaarwerkplan is een afgeleide van het (meerjarig) beleidsplan van onze kerkelijke

Nadere informatie

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek

We sluiten deze suggesties af met enkele methodische tips. Als bijlage 1 is een schematische samenvatting opgenomen. Mogelijkheden tot gesprek Suggesties voor het classicaal gesprek naar aanleiding van de pastorale handreiking Spreken over God van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Inleiding Voorjaar 2011 publiceerde de

Nadere informatie

NAAR ÉÉN KERKENRAAD. visie en beleid

NAAR ÉÉN KERKENRAAD. visie en beleid NAAR ÉÉN KERKENRAAD visie en beleid Protestantse Gemeente Den Helder November 2013 Inleiding Op de laatste stadsbrede ambtsdragersavond op 17 april 2013 hebben de predikanten van onze gemeente een droom

Nadere informatie

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost

Voorstel nieuw model kerkenraad. Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Voorstel nieuw model kerkenraad Protestantse Gemeente te Amsterdam Zuidoost Uitgangspunten model kerkenraad. - De Protestantse Gemeente Zuid Oost (PGZO) is één protestantse gemeente met twee oecumenische

Nadere informatie

In dit document worden ook onderwerpen benoemd die nog nadere uitwerking behoeven.

In dit document worden ook onderwerpen benoemd die nog nadere uitwerking behoeven. Beleidsdocument Algemene Kerkenraden van de Gereformeerde Kerk te Gouda en de Hervormde Gemeente van Gouda (vastgesteld op 17-3-2016 door de GAK en de HAK) Ontstaan en betekenis van dit document Dit document

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan ~ 1 ~ Beleidsplan 2017-2021 Gereformeerde Kerk t Zandt- GodIinze ~ 2 ~ Inhoudsopgave blz.2 1. Het profiel van onze gemeente blz.3 1.1. Historie van onze kerken blz.3 1.2. Identiteit van onze kerk blz.3

Nadere informatie

Federatieovereenkomst

Federatieovereenkomst Voorstel Federatieovereenkomst Federatieovereenkomst Protestantse Gemeente in wording te Bennekom 1. BESLUIT TOT FEDERATIE De Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente te Bennekom en de Grote Kerkenraad

Nadere informatie

De IZB Focustrajecten: visie en inhoud. Ds. Jan-Maarten Goedhart Teamleider IZB Focus

De IZB Focustrajecten: visie en inhoud. Ds. Jan-Maarten Goedhart Teamleider IZB Focus De IZB Focustrajecten: visie en inhoud Ds. Jan-Maarten Goedhart Teamleider IZB Focus Wat gaan we doen? Inleidende opmerkingen Waarom de IZB Focustrajecten? Kernwaarden Visie en uitgangspunten Wat willen

Nadere informatie

INFOBULLETIN PG VEENENDAAL VITAAL nr. 2

INFOBULLETIN PG VEENENDAAL VITAAL nr. 2 INFOBULLETIN PG VEENENDAAL VITAAL nr. 2 Voortgang Het proces over de toekomst van onze PGV vordert gestaag. Op vrijdag 1 juli 2016 vond in dit kader in Sola Fide een gezamenlijke vergadering plaats, waarin

Nadere informatie

De Zorgzame Kerk. Concept Beleidsplan 2015-2019. Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. November 2014 Bethelkerk Vlaardingen

De Zorgzame Kerk. Concept Beleidsplan 2015-2019. Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost. November 2014 Bethelkerk Vlaardingen De Zorgzame Kerk Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost Concept Beleidsplan 2015-2019 November 2014 Bethelkerk Vlaardingen Beleid en plannen Beleid is het aangeven van een richting en het definiëren van

Nadere informatie

Plaats van de wijkgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Vaststelling en wijziging van de plaatselijke regeling 8. Overige bepalingen

Plaats van de wijkgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Vaststelling en wijziging van de plaatselijke regeling 8. Overige bepalingen Pagina 1 van 9 Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde wijkgemeente StadsNoordwestwijk* van de Protestantse gemeente in wording te Hattem Inhoud Paragraaf Inhoud Inleiding

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2014

ACTIVITEITENPLAN 2014 ACTIVITEITENPLAN 2014 1 Vieren - Aantrekkelijke dienst; communicatie via moderne audiovisuele middelen, positieve en hartelijke sfeer; - Herkenbare ochtenddienst afgewisseld door andere vormen van diensten;

Nadere informatie

In de Apostolische Geloofsbelijdenis worden de hoofdzaken van het christelijk geloof kort samengevat.

In de Apostolische Geloofsbelijdenis worden de hoofdzaken van het christelijk geloof kort samengevat. BELEIDSPLAN PROTESTANTSE KERK OLDELAMER/OLDETRIJNE VISIE Wij zien onze gemeente als een huis waarvan de deuren wijd open staan naar buiten toe. Het is ons streven om als gemeente in de wereld te staan

Nadere informatie

SAMEN ONDERWEG VOORSTEL WIJKTEAMS

SAMEN ONDERWEG VOORSTEL WIJKTEAMS Voorstel voor het opzetten van wijkteams in de gemeente van Spakenburg-Zuid. Bijlage bij op weg naar de volheid van Christus Bunschoten, 06-02-2017 voorstel voor wijkteams In het voorstel visiegroep pastoraat

Nadere informatie

PREDIKANT (M/V) De gemeente

PREDIKANT (M/V) De gemeente PREDIKANT (M/V) Vrijzinnig protestantse gemeente Open Pastoraat Het Open Pastoraat is de vrijzinnig protestantse gemeente in Gorinchem. Binnen het Open Pastoraat is er ruimte voor je persoonlijke zoektocht

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente van Buitenpost Vaststelling Deze plaatselijke regeling is vastgesteld door de kerkenraad. en is vanaf.geldig. Plaatselijke

Nadere informatie

De hartslag van ons leven Beleidsplan

De hartslag van ons leven Beleidsplan De hartslag van ons leven Beleidsplan 2015-2019 inleiding De is een veelkleurige gemeente. Jezus Christus verbindt ons. Hij is de hartslag van ons leven. Rondom Zijn Evangelie komen we telkens weer samen.

Nadere informatie

Vooruit met de BasisSt.Jansgemeente Gouda

Vooruit met de BasisSt.Jansgemeente Gouda Nieuw Jaarthema Vooruit met de basis beleid Vorming &Toerusting Missionair Team Bijbelstudiecoördinatie als handreiking vanuit beleidsplan kerkenraden St. Jan Gouda 2017-2018 De kerkenraden A en B hebben

Nadere informatie

Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle.

Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle. Plaatselijke Regeling ten behoeve van het leven en werken van de Protestantse Gemeente Halle. Inhoud Paragraaf Inhoud 0 Inleiding en begrippen 1 Samenstelling van de kerkenraad, kleine kerkenraad en werkgroepen

Nadere informatie

Beleidsplan Gereformeerde kerk Lunteren

Beleidsplan Gereformeerde kerk Lunteren Beleidsplan Gereformeerde kerk Lunteren Contactgegevens: Scriba: H.J. Doornbos Spoorwiel 19 6741 ZJ Lunteren scriba@gklunteren.nl telefoon: 0318 303859 RSIN Nummer: 002569589 Bestuurssamenstelling: Het

Nadere informatie

Kadernotitie samengaan hervormde wijkgemeenten Woerden Noord en West

Kadernotitie samengaan hervormde wijkgemeenten Woerden Noord en West CONCEPT Kadernotitie samengaan hervormde wijkgemeenten Woerden Noord en West 2019-2023 Samen bouwen aan Boven, Binnen, Buiten Leven uit Gods genade Getuigen in de wereld Zorgen voor elkaar Definitief concept,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2010-2014 Protestantse Wijkgemeente Hardenberg Centrum-Zuid

BELEIDSPLAN 2010-2014 Protestantse Wijkgemeente Hardenberg Centrum-Zuid BELEIDSPLAN 2010-2014 Protestantse Wijkgemeente Hardenberg Centrum-Zuid Hoofdstuk 1: Doel van dit beleidsplan en het daarin geformuleerde beleid: Dit beleidsplan heeft als doel om, naast het (onder-)nemen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2012 2015 Protestantse ZendingscomMissie Boskoop Revisie: 1.7def Door: fm/hw Datum: 9 februari 2012 Beleidsplan 2012 2015 Protestantse ZendingscomMissie Boskoop Pagina 1 Voorwoord Voor u ligt

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de Hervormde gemeente te Eethen en Drongelen. Deze plaatselijke regeling is vastgesteld door de kerkenraad op 1 april 2019 en is vanaf deze

Nadere informatie

Mijn gelijk en ons geluk

Mijn gelijk en ons geluk 1 Mijn gelijk en ons geluk Een model voor bezinning op het omgaan met verscheidenheid in de gemeente Als de kerkenraad besluit tot het starten van een bezinningsproject over omgaan met verscheidenheid,

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM

ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM ACTIVITEITENPLAN 2013 GEREFORMEERDE KERK GAMEREN-ZUILICHEM Inleiding Op 14 maart 2012 is het beleidsplan 2012-2015 vastgesteld. In het beleidsplan is vastgelegd wat we als gemeente de komende jaren willen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2012-2016 Eenheid voor het nodige, vrijheid voor het onzekere, voor beide de liefde. Tekst boven de ingang van de Remonstrantse kerk in Zwammerdam. Deze tekst geeft ook de ordening en de indeling

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Profiel nieuw te beroepen predikant voor de Protestantse Wijkgemeente Open Hof

Profiel nieuw te beroepen predikant voor de Protestantse Wijkgemeente Open Hof Geachte lezer, Hierbij treft u het profiel aan van/voor de nieuw te beroepen predikant voor de Protestantse Wijkgemeente Open Hof in Kampen. (Het volledige profiel leest u vanaf pagina 2.) In het profiel

Nadere informatie

Uitvoering Stappenplan Fusieproces Pakket 7: Organisatie, positionering en werkverdeling Diaconieën

Uitvoering Stappenplan Fusieproces Pakket 7: Organisatie, positionering en werkverdeling Diaconieën Pakket 7: Organisatie, positionering en werkverdeling Diaconieën Pakket 7-2: Organisatie, positionering en werkverdeling Diaconieën Inventarisatie van de bestaande vermogensrechtelijke posities: bezittingen,

Nadere informatie

Op weg gaan als gemeenschap rondom de Bron

Op weg gaan als gemeenschap rondom de Bron Op weg gaan als gemeenschap rondom de Bron (dia 1 beleidsplan en ramen) Vanmorgen mag ik meenemen in het traject dat er tot nu is geweest rondom het gebruik en de inrichting van ons kerkgebouw. Een en

Nadere informatie

Profielschets. van de te beroepen Predikant(e) Protestantse Gemeente De Hoeksteen. te Schoonhoven en Willige Langerak

Profielschets. van de te beroepen Predikant(e) Protestantse Gemeente De Hoeksteen. te Schoonhoven en Willige Langerak Profielschets van de te beroepen Predikant(e) Protestantse Gemeente De Hoeksteen te Schoonhoven en Willige Langerak Beknopt profiel van de burgerlijke gemeente Schoonhoven De historische stad Schoonhoven

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE HOOGEVEEN. Hervormde wijkgemeente Centrum GROTE KERK HOOGEVEEN

PROTESTANTSE GEMEENTE HOOGEVEEN. Hervormde wijkgemeente Centrum GROTE KERK HOOGEVEEN PROTESTANTSE GEMEENTE HOOGEVEEN Hervormde wijkgemeente Centrum GROTE KERK HOOGEVEEN PROFIELSCHETS GEMEENTE DATUM VASTSTELLING ALGEMENE KERKENRAAD 21 JANUARI 2016 WIJKKERKENRAAD: 14 JANUARI 2016 Profielschets

Nadere informatie

Agenda. Opening Achtergrond informatie Rapportage gemeenteontmoetingen Uitkomsten Aanbevelingen Voortgang proces Sluiting

Agenda. Opening Achtergrond informatie Rapportage gemeenteontmoetingen Uitkomsten Aanbevelingen Voortgang proces Sluiting Agenda Opening Achtergrond informatie Rapportage gemeenteontmoetingen Uitkomsten Aanbevelingen Voortgang proces Sluiting 1 Opening Lucas 11 vers 1-13 Op een keer was Jezus ergens aan het bidden. Toen Hij

Nadere informatie

Profielschets Predikant Hervormde Gemeente Ingen

Profielschets Predikant Hervormde Gemeente Ingen Profielschets Predikant Hervormde Gemeente Ingen Ingen, 31 mei 2017 De hervormde Gemeente Ingen behorende tot de PKN streeft er naar haar basis te hebben in de liefde van de Heer en daar met woord en daad

Nadere informatie

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Identiteit De Regenboogkerk van Epe vormt een gemeenschap van gelovigen. Het geloof dat hen samenbindt stoelt op de Bijbel. De kern van

Nadere informatie

Beleidsplan de Veste

Beleidsplan de Veste Beleidsplan de Veste 2015-2020 1 Hoofdlijnen 1.1 Visie Het profiel van de gereformeerde wijkgemeente De Veste wordt gekarakteriseerd als een open, pluriforme gemeente. Voor ons staat Omgang met God centraal.

Nadere informatie

Organisatie en bestuur

Organisatie en bestuur Organisatie en bestuur 1. inleiding Het voorliggende document betreft de uitwerking van van werkpakket 12 door de stuurgroep Fusieproces. De stuurgroep zoekt daarbij aansluiting op hoofdstuk van het WAF-

Nadere informatie

PKN wijkgemeente Almere Haven. Gemeentevergadering15 oktober 2015 WELKOM!

PKN wijkgemeente Almere Haven. Gemeentevergadering15 oktober 2015 WELKOM! PKN wijkgemeente Almere Haven Gemeentevergadering15 oktober 2015 WELKOM! PKN wijkgemeente Almere Haven Gemeenteavond15 oktober 2015 DOEL VAN DEZE AVOND: Informatie delen: - Laatste ontwikkelingen PKN -

Nadere informatie

De jeugd heeft uw en jouw hart nodig! Kunnen wij op u en jou rekenen?

De jeugd heeft uw en jouw hart nodig! Kunnen wij op u en jou rekenen? Bouw jij volgend seizoen mee aan het jeugdwerk? Wij organiseren voor de Protestantse Kerken in Woerden allerlei activiteiten voor kinderen, tieners en jongeren en hun ouders. Dat is werk waar we met zijn

Nadere informatie

Plaatselijke regeling van de Protestantse wijkgemeente in Apeldoorn noord oost (in wording)

Plaatselijke regeling van de Protestantse wijkgemeente in Apeldoorn noord oost (in wording) Plaatselijke regeling van de Protestantse wijkgemeente in Apeldoorn noord oost (in wording) Inhoud Inhoud... - 1-1 Visie.... - 2-2 De wijkkerkenraad.... - 2-2.1. Samenstelling wijkkerkenraad... - 2-2.2.

Nadere informatie

CONCEPT PROFIELSCHETS VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE ALEXANDERKERK CONCEPT PROFIELSCHETS PREDIKANT

CONCEPT PROFIELSCHETS VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE ALEXANDERKERK CONCEPT PROFIELSCHETS PREDIKANT CONCEPT PROFIELSCHETS VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE ALEXANDERKERK CONCEPT PROFIELSCHETS PREDIKANT Rotterdam, juli 2017 Geachte gemeenteleden van de Alexanderkerk, Voor u ligt het concept van de profielschets

Nadere informatie

A. Algemene gegevens. Gereformeerde Kerk Haarlem-West Telefoonnummer: 023-5244569 RSIN/Fiscaal nummer: Nog niet bekend

A. Algemene gegevens. Gereformeerde Kerk Haarlem-West Telefoonnummer: 023-5244569 RSIN/Fiscaal nummer: Nog niet bekend A. Algemene gegevens Naam ANBI: Gereformeerde Kerk Haarlem-West Telefoonnummer: 023-5244569 RSIN/Fiscaal nummer: Nog niet bekend Website adres: www.pelgrimkerk.nl E-mail: scriba@pelgrimkerk.nl Adres: Stephensonstraat

Nadere informatie

Inventarisatie bijzondere ervaringen en toekomstdromen

Inventarisatie bijzondere ervaringen en toekomstdromen Inventarisatie bijzondere ervaringen en toekomstdromen Gemeenteberaad 31 maart 2014 Werkgroep visievorming Protestants Kralingen Werkwijze Inbreng bijbelkring, rondom30, rondom40, KND, eetgroep, kerkgangers

Nadere informatie

Zes kerken en een dobbelsteen

Zes kerken en een dobbelsteen Zes kerken en een dobbelsteen 2015 Stel je voor: een stellage op de Plantage. De gemeente eromheen. Hervormd en gereformeerd door elkaar. Een korte inleiding. En dan mag uit alle wijkgemeenten iemand de

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Gemeente in de samenleving

Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Protestantse Gemeente te Hoogvliet. Gemeente in de samenleving Protestantse Gemeente te Hoogvliet Protestantse Gemeente te Hoogvliet Gemeente in de samenleving Beleidsplan 2010-2013 INLEIDING De Protestantse Gemeente Hoogvliet heeft als kern de eredienst en is daarmee

Nadere informatie

PGW. Onze toekomst. Gemeenteavond. 16 maart 2016 PGWT

PGW. Onze toekomst. Gemeenteavond. 16 maart 2016 PGWT PGW Gemeenteavond Onze toekomst 16 maart 2016 1 Agenda Welkom en introductie AKR Henk Meeldijk 20:00 20:15 Toelichting Financiële positie Tjalling Tiemstra 20:15-20:30 Toelichting voorstel Nelleke van

Nadere informatie

Beleidsplan College van Diakenen. Versie: 5 april 2016

Beleidsplan College van Diakenen. Versie: 5 april 2016 Beleidsplan College van Diakenen. Versie: 5 april 2016 1. Inleiding. Dit is het beleidsplan voor 2016-2020 van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente van Bussum. Het plan vormt een richtlijn

Nadere informatie

REGELING VOOR DE WERKWIJZE VAN DE KERKENRAAD EN DE DIACONIE VAN DE GEREFORMEERDE KERK HOOGVLIET-SPIJKENISSE

REGELING VOOR DE WERKWIJZE VAN DE KERKENRAAD EN DE DIACONIE VAN DE GEREFORMEERDE KERK HOOGVLIET-SPIJKENISSE REGELING VOOR DE WERKWIJZE VAN DE KERKENRAAD EN DE DIACONIE VAN DE GEREFORMEERDE KERK HOOGVLIET-SPIJKENISSE Ingevolge artikel B30.1 KO A. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel A1 Begripsbepalingen In deze regeling

Nadere informatie

Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim. Augustus 2016

Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim. Augustus 2016 Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim Augustus 2016 Diaconaal beleidsplan NGK De Pelgrim Waar staat de diaconie voor? Als we het bevestigingsformulier erbij halen, dan begint het met de dienst der barmhartigheid.

Nadere informatie

Onderwijs met een plus

Onderwijs met een plus Onderwijs met een plus Ons onderwijs richting 2020 www.hoornbeeck.nl Doel Deze brochure bevat de strategische doelen van het Hoornbeeck College voor de periode 2015 2020. In vier hoofdlijnen schetsen we

Nadere informatie

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen

Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen Plaatselijke regeling ten behoeve van het leven en werken van de wijkgemeente Westerkerk van de Gereformeerde Kerk van Kampen Inhoud Paragraaf Inhoud 1 Samenstelling van de wijkkerkenraad 2 Over stemmen

Nadere informatie

Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen.

Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen. Eindverslag commissie Toekomst Protestantse gemeente te Terneuzen. Inhoud: 1. Inleiding 2. Opdracht 3. De commissie 4. De activiteiten 5. Aanbevelingen en actiepunten. 1. Inleiding - Duidelijke behoefte

Nadere informatie

Kerkelijk Centrum Snel en Polanen. Gemeenteavond 10 november 2010

Kerkelijk Centrum Snel en Polanen. Gemeenteavond 10 november 2010 Kerkelijk Centrum Snel en Polanen Gemeenteavond 10 november 2010 Aanleiding voor nieuwbouw Huidige gebouw de Rots wordt te klein Gemeente Woerden wil t.b.v. de uitbreiding Margrietschool het gebouw kopen

Nadere informatie

Pagina: 1. Beleidsplan Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Bilthoven. Periode 2016 t/m 2019

Pagina: 1. Beleidsplan Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Bilthoven. Periode 2016 t/m 2019 Beleidsplan Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Bilthoven Periode 2016 t/m 2019 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Algemene Kerkenraad (afgekort AK) van onze gemeente voor de

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN G Praktische-opdracht door een scholier 2195 woorden 21 januari 2005 7,4 73 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 2. Probleemstelling en de deelvragen We hebben

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Moge het geloof waarin we staan Hoorbaar worden in ons spreken. Moge de hoop die leeft in ons hart Zichtbaar

Nadere informatie