Voorwoord. Rotterdam, september 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Rotterdam, september 2006"

Transcriptie

1 buitendienstxp :15 Pagina 1 Voorwoord Dit rapport bespreekt de resultaten van het onderzoek Beste buitendienst van het jaar Het onderzoek is voor het achtste opeenvolgende jaar uitgevoerd. Net als vorig jaar is Integron de uitvoerder van het onderzoek geweest. Het onderzoek is ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. Deelnemers aan de verkiezing hebben minimaal 5 personen in de buitendienst. Alleen de fabrikanten die meer dan 20 beoordelingen hebben gekregen zijn meegenomen in deze resultaten Het onderzoek is telefonisch tot stand gekomen in intensief contact met de branche en de seminaradviescommissie. De resultaten bieden fabrikanten de kans om gericht sturing te geven aan de performance van de buitendienst. Wij danken alle ondernemers voor hun bereidheid om mee te werken aan het onderzoek Beste buitendienst van het jaar Rotterdam, september 2006 Stephan van Gelder, Integron Miranda Kerstens, Integron Michiel Korsten, Reed Business Information Jacco Freriksen, Reed Business Information Hans Lomans, Interselling Training Brigitte Boeren, Interselling Training

2 buitendienstxp :15 Pagina 2 Interselling Training Bij Interselling Training is een team van trainers werkzaam dat zich primair richt op trainingen voor (commerciële) managers en hun medewerkers. De trainers bieden u ruime kennis en ervaring in onder andere de levensmiddelenbranche en volgen de ontwikkelingen tussen handel en industrie op de voet. Deze kennis en ervaring komen tot uiting in de specifieke foodtrainingen op het gebied van bijvoorbeeld (winkel) accountmanagement, key accountmanagement, coaching op de winkelvloer, rayon management en situationeel leidinggeven. Trainingen die qua opzet, cases en rollenspellen aangepast worden, waardoor zij naadloos aansluiten op de gewenste gesprekken tussen accountmanager (buitendienstmedewerker) en ondernemer of de gesprekspartner op het hoofdkantoor. Hierdoor is er grote herkenbaarheid voor de deelnemers aan de trainingen en is de vertaalslag naar de eigen gesprekken snel gemaakt. Dat alles met het oog op optimaal rendement van de trainingen. Voorafgaand worden meetinstrumenten ingezet die een objectief beeld geven van de aanwezige vaardigheden van uw medewerkers. Ook het maken van een gedragsanalyse, om van daaruit een op maat gesneden begeleidingsplan te ontwikkelen, behoort tot de mogelijkheden. Op leest u meer over de diverse (trainings)mogelijkheden. De organisatie van het Sales Management Event is mede in handen van Managers Netwerk Nederland (MNN), dat naast Interselling Training, deel uitmaakt van Interselling Groep. MNN is hét dynamische en landelijke netwerk voor directeuren en managers die in informele setting zakelijke en smakelijke contacten onderhouden. Voor haar leden organiseert MNN jaarlijks zo n 50 bijeenkomsten over diverse interessante onderwerpen, op verschillende sfeervolle locaties door heel Nederland. Meer informatie vindt u op Naast het Sales Management Event organiseert Interselling Training, eveneens samen met Reed Business Information, het Industributie Diner.

3 buitendienstxp :15 Pagina 3 Distrifood Reed business Information BV Distrifood Distrifood is het onafhankelijke nieuwsblad voor supermarkten en voorziet met name eigenaren, bedrijfsleiders en afdelingschef wekelijks van het laatste branche- en vaknieuws. Distrifood is dé voornaamste nieuwsmaker in Nederland, met veel eigen nieuws. Het blad gaat met analyses, achtergrondinformatie, bedrijfsreportages en interviews echter ook in in op ontwikkelingen, trends, assortimenten, branchezaken, sociaal-economische zaken en al het andere dat de foodbranche raakt. Distrifood.nl Distrifood heeft nu ook een digitaal zusje: Distrifood.nl Het is de compleetste nieuwsbron voor supermarktprofessionals. Distrifood biedt de belangrijkste nieuwsfeiten van de dag, aangevuld met citaten van betrokkenen, deskundigen en achtergronden. In een oogopslag bent u bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de foodbranche. Distrifood Extra Drie keer per week gratis het laatste foodnieuws in de mailbox. Integron Het onderzoek Beste buitendienst van het jaar 2006 is uitgevoerd door Integron. Integron houdt zich bezig met het meetbaar en stuurbaar maken van prestaties. In onze praktijk spreken wij van Performance Management. De metingen en de analyses worden uitgevoerd met het Customer Heartbeat-programma. Dit programma omvat een groot aantal oplossingen voor fabrikanten om (nationaal en internationaal) prestaties te meten en te ontwikkelen. Te denken valt aan: - AccountManagementMonitor: performance-ontwikkeling account management - WinkelAccountManagementMonitor: performance-ontwikkeling verkoop buitendienst (field sales) - CustomerServiceMonitor: performance-ontwikkeling verkoop binnendienst - TradeMarketingMonitor: performance-ontwikkeling trade marketing afdeling - RetailMonitor: tevredenheid, loyaliteit en concurrentiekracht richting retail-klanten - FoodserviceMonitor: tevredenheid, loyaliteit en concurrentiekracht richting grossier-klanten - OutOfHomeMonitor: tevredenheid, loyaliteit en concurrentiekracht richting out-of-home klanten - IndustrieMonitor: tevredenheid, loyaliteit en concurrentiekracht richting industriële klanten - KlachtenMonitor: kwaliteit klachtafhandeling Integron is opgericht in 1993 en is uitgegroeid tot een toonaangevende partij op het gebied van het meten, stuurbaar maken en ontwikkelen van prestaties. Een groot aantal fabrikanten wordt op dit terrein bediend.

4 buitendienstxp :15 Pagina 4 Buitendienst van het Jaar 2006

5 buitendienstxp :15 Pagina 5 H1 Inleiding Het winkelaccountmanagement is van groot belang op de performance van een organisatie of merk. Het nadenken over de kwaliteit van het winkelaccountmanagement en het ontwikkelen van programma s om deze kwaliteit verder te ontwikkelen is daarom belangrijk. In deze ontwikkeling past ook het meten van de performance van de buitendienst. De verkiezing Beste buitendienst van het jaar sluit aan op deze behoefte aan actuele stuurinformatie over de kwaliteiten van een buitendienst. 1.1 Doelstellingen Het onderzoek biedt fabrikanten: - inzicht in de performance in het algemeen - inzicht in de performance per categorie - inzicht in de performance op de diverse kwaliteitsaspecten De informatie stelt fabrikanten in staat om de huidige performance te kennen zodat gericht sturing kan worden gegeven aan de ontwikkeling van de buitendienst. Hiertoe kunnen training, opleiding, coaching en andere programma s opgezet worden. 1.2 Beoordelingscriteria In 2003 zijn de 6 beoordelingscriteria aangescherpt. Deze criteria stellen fabrikanten in staat om de performance beter te analyseren en te evalueren. Waar zijn we goed in, waar zijn we zwak in? De 6 beoordelingscriteria zijn: 1. Professionele uitstraling Onder professionele uitstraling wordt verstaan hoe tegen de buitendienst wordt aangekeken wanneer het gaat om uitstraling en houding. Belangrijke aspecten binnen dit criterium zijn: de klik, de representativiteit, de doortastendheid, de vriendelijkheid, de slagvaardigheid, het taalgebruik, de netheid, de beleefdheid, het vertrouwen en de manier waarop men zich presenteert (niet opdringerig). 2. Klantgerichtheid Onder klantgerichtheid kan onder meer worden verstaan het aantal bezoeken afstemmen op de behoefte, prompt acteren, meedenken en service geven en meer doen dan alleen scoren. 3. Kennis van zaken en category management Onder kennis van zaken en category management wordt aan de ene kant verstaan de kennis van het product, het schap, de locale situatie, de formule en de branche en aan de andere kant de kwaliteit (inhoud en vorm) van het presenteren van het product binnen deze randvoorwaarden. 4. Aanbieden van acties Onder acties wordt niet alleen verstaan het aanbieden en ondersteunen (POS- en promotiemateriaal) van interessante acties. Ook het regelen (terugnemen) van tegenvallende acties vallen hieronder. 5. Geven van de juiste informatie Het gesprek moet een bijdrage leveren. De inhoud en kwaliteit van het gesprek worden dus bepaald door de mate waarin informatie wordt verstrekt die een substantiële bijdrage levert. Te denken valt aan informatie over bestaande (verkoopontwikkeling) en nieuwe producten, informatie over het schap, informatie over locale ontwikkelingen en andere feiten die een bijdrage kunnen leveren aan het rendement van de supermarkt. Dit moeten geen standaardverhalen zijn.

6 buitendienstxp :15 Pagina 6 6. Nakomen van afspraken Zoals in elke branche is het nakomen van afspraken een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van de relatie. Ook de supermarkten noemen het nakomen van afspraken als een belangrijk criterium waarop zij buitendiensten beoordelen. In 2003 is in een vooronderzoek het belang voor elk van de criteria bepaald. De wegingsfactor van de 6 criteria zijn: 1. Professionele uitstraling, wegingsfactor voor belang is 28,8% 2. Klantgerichtheid, wegingsfactor voor belang is 25,1% 3. Kennis van zaken en category management, wegingsfactor voor belang is 18,8% 4. Aanbieden van acties, wegingsfactor voor belang is 9,7% 5. Geven van de juiste informatie, wegingsfactor voor belang is 8,9% 6. Nakomen van afspraken, wegingsfactor voor belang is 8,6% De criteria zijn door de bedrijfsleiders en afdelingshoofden van de supermarkten beoordeeld met een rapportcijfer: 1 zeer slecht 6 voldoende 2 slecht 7 ruim voldoende 3 ruim onvoldoende 8 goed 4 onvoldoende 9 zeer goed 5 matig 10 uitmuntend De score van een buitendienst is met de volgende formule berekend: Score = ((Rapportcijfer op criteria 1 * Belang% op criteria 1) (Rapportcijfer op criteria 6 * Belang% op criteria 6)) 1.3 Populatie fabrikanten De volgende categorie-indeling is gemaakt op basis van de CBL Assortimentsindeling 2003: - Dranken - Zoetwaren en snacks - Kruidenierswaren overig - Zuivel en kaas - Diepvries - Vlees, vleeswaren, vis, salades en maaltijden - Agf en Brood - Drogmetica, schoonmaak- en onderhoudsartikelen - Non-food overig Aan de fabrikanten per categorie is gevraagd of zij in het onderzoek betrokken wensen te worden, binnen welke categorieën en onder welke naam (bedrijf of merk). Ook is het aantal buitendienstmedewerkers bepaald en of een organisatie ook (of alleen) merchandisers kent. In het onderzoek zijn alleen die buitendiensten meegenomen die minimaal 5 personen kennen en minimaal 20 keer beoordeeld zijn. In totaal zijn 62 buitendiensten in het onderzoek betrokken waarvan 9 in meerdere categorieën. 1.4 Waardering buitendiensten Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid van supermarkten met buitendienst is gelijk gebleven. Tussen categorieën bestaan verschillen; AGF en Brood en Dranken worden het hoogst gewaardeerd, Non Food het laagst. De waarderingen voor Drogmetica en Zuivel zijn het meest toegenomen (0,2). Alleen in de categorie Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden zijn de waarderingen gedaald t.o.v. vorig jaar.

7 buitendienstxp :15 Pagina 7 H1 Categorie Cijfers 2005 Cijfers 2006 Verschil 2006 t.o.v Dranken Kruidenierswaren Diepvries Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden AGF en Brood Zoetwaren en snacks Drogmetica, schoonmaak en onderhoudsartikelen Zuivel en Kaas Non Food Totale tevredenheid Populatie supermarkten In Nederland zijn meer dan 5000 supermarkten actief. Ten behoeve van het onderzoek is een selectie gemaakt van supermarkten met een winkeloppervlak van meer dan 500 m 2. Verder zijn die supermarktformules geselecteerd die in potentie buitendienstmedewerkers ontvangen. Indien met deze twee criteria rekening wordt gehouden blijken er 1528 supermarkten te voldoen aan deze criteria. Vorig jaar was de onderzoekspopulatie 1486 supermarkten. 1.6 Steekproef supermarkten De steekproeftrekking is gebaseerd op de verdeling naar formule, regio en winkeloppervlak binnen de onderzoekspopulatie. Per categorie zijn vervolgens netto 150 supermarkten benaderd voor een telefonisch onderzoek van ongeveer 5 minuten. De medewerking was groot, mede door de vooraankondiging in het blad Distrifood. 1.7 Respons supermarkten Na het bepalen van de medewerking zijn de fabrikanten binnen de categorie opgenoemd. Per fabrikant is de vraag gesteld of de verkoop buitendienst van de desbetreffende klant de supermarkt bezoekt voor de desbetreffende categorie. Vervolgens zijn de 6 beoordelingscriteria gewaardeerd door de geïnterviewde. Uit de onderstaande tabel blijkt: 1. het aantal fabrikanten dat per categorie is beoordeeld: dranken, kruidenierswaren en zoetwaren/snacks kennen de meeste beoordeelde fabrikanten 2. het aantal beoordelingen per categorie: dranken kent veruit het meeste buitendienstbezoek (25% aandeel), Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden het minst (2%) 3. verschil t.o.v. 2005: procentueel is nagenoeg gelijk

8 buitendienstxp :15 Pagina 8 Aantal Aantal Aandeel Aandeel Verschil fabrikanten beoordelingen in % 2005 in % 2006 Dranken % 25% +1% AGF en Brood % 8% 4% Kruidenierswaren overig % 17% 0% Diepvries % 4% -2% Drogmetica, schoonmaak en onderhoudsartikelen % 6% 0% Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden % 2% -4% Zuivel en kaas % 8% -3% Non-food overig % 9% -2% Zoetwaren en snacks % 16% -1% Merchandisers % 4% Totaal % 100% Interessant is om ook het bezoekaandeel per categorie te bekijken. In het geval van kruidenierswaren is aan 150 ondernemers gevraagd of zij van 1 of meerdere van de beoordeelde 10 fabrikanten bezoek ontvangen. Het maximum aantal bezoeken zou dus 1500 bedragen. Uit het onderzoekt blijkt dit op de helft te liggen (50%, 743 bezoeken/beoordelingen). Binnen Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden wordt het minste bezoek ontvangen en staat het grootste bezoekpotentieel. Een overzicht van het aantal bezoeken per fabrikant is te vinden in bijlage1. Aantal fabrikanten Maximaal bezoek Bezoek aandeel Dranken % AGF en Brood % Kruidenierswaren overig % Diepvries % Drogmetica, schoonmaak en onderhoudsartikelen % Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden % Zuivel en kaas % Non-food overig % Zoetwaren en snacks % Merchandisers % Totaal % Het onderzoek is uitgevoerd in week 27, 28 en 29 (4 juli tot en met 22 juli) van Betrouwbaarheid onderzoek De respons is gecorrigeerd met formules die niet bezocht worden en meer dan 500 m2 winkeloppervlak hebben. Dit is geïllustreerd door de marktdekking naar winkelformule en aantal meters winkeloppervlak te analyseren.

9 buitendienstxp :15 Pagina 9 H1 Winkelformule Bestandsopbouw % Bestandsopbouw Responsopbouw % Responsopbouw (1528 supermarkten) (1528 supermarkten) (936 supermarkten) (936 supermarkten) Albert Heijn % 90 10% C % % Coop 116 8% 76 8% Golff 55 4% 29 3% Jumbo 68 4% 44 5% Konmar 42 3% 24 3% Plus % % Spar 73 5% 44 5% Super de Boer % % Volume 7 0% 2 0% Totaal % % 1.9 Rapportopbouw en opmerkingen In de volgende drie hoofdstukken worden achtereenvolgens de volgende resultaten besproken: - scores fabrikanten per categorie - verschil 2005 en scores fabrikanten overall - scores fabrikanten per indicator 1.10 Resultaten op maat Naast informatie over de prestatie per categorie en de prestatie op de zes beoordelingscriteria is ook informatie te verkrijgen over de prestatie per winkelformule (Albert Heijn, C1000, Coop, Golff, Jumbo, Konmar, Plus, Spar, Konmar, Super de Boer, Volumemarkt) en naar winkeloppervlak. De kosten bedragen 495 (excl. BTW) per rapportage.

10 buitendienstxp :15 Pagina 10 Buitendienst van het Jaar 2006

11 buitendienstxp :15 Pagina 11 H2 Resultaten per categorie In dit hoofdstuk worden de resultaten per categorie weergegeven. Deze resultaten zijn gebaseerd op bijlage 2 en 3. In bijlage 2 wordt de gemiddelde score per fabrikant en de prestatie per kwaliteitsaspect weergegeven. In bijlage 3 is per categorie een vergelijking met 2005 gemaakt. 2.1 Dranken Binnen de categorie Dranken is H.J. Heinz met een score van 7.54 winnaar. Douwe Egberts (vorig jaar 2e), Heineken (vorig jaar gedeeld 1e) en Vrumona (vorig jaar 7e) volgen op korte afstand. H.J. Heinz scoort vooral hoog op professionele uitstraling, klantgerichtheid en het nakomen van afspraken, maar minder op het aanbieden van acties. De winnaars van vorig jaar Heineken en Coca Cola scoren vooral hoog op Kennis en category management maar beiden scoren lager op Klantgerichtheid en het Nakomen van afspraken. H.J. Heinz Douwe Egberts Heineken Nederland Vrumona Interbrew Coca Cola Unilever Nederland Grolsche Bierbrouwerij Spadel Nederland BV Riedel Bavaria BV Nestlé Nederland 7,00 7,19 7,10 7,15 7,09 7,12 7,19 7,12 7,36 7,30 7,32 7,54 7,45 7,37 7,47 7,42 7,46 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 7,44 7,40 7,52 7,60 7,48 7,62 7,62 Cijfer 2005 Cijfer 2006

12 buitendienstxp :15 Pagina Zoetwaren en snacks Masterfoods Veghel BV is met 7.76 (0.48 hoger dan vorig jaar!) de winnaar. Masterfoods scoort op alle indicatoren boven de 7.5. Op de indicator Kennis assortiment en category management scoort Masterfoods zelfs een Smith Food Group (de winnaar van vorig jaar) scoort dit jaar 0.23 hoger dan vorig jaar en komt daarmee op de 2e plaats. Opvallend binnen deze categorie is dat 7 van de 10 leveranciers op alle punten beter scoren dan vorig jaar. Masterfoods Veghel BV 7,28 7,76 Smith Food Group 7,52 7,75 Lu Nederland 7,41 7,73 Nestlé Nederland 7,20 7,40 Leaf Holland BV Kraft Foods Nederland Perfetti Van Melle Bolletje 6,98 7,03 6,95 6,96 7,17 7,27 7,25 Nedan Zoetwaren Ferrero BV 6,47 6,80 6,71 6,84 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer Kruidenierswaren overig De winnaar van dit jaar Lu Nederland (vorig jaar 4e) scoort vooral hoog op het Nakomen van afspraken en Kennis en category management. H.J. Heinz wordt met een 7,59 tweede en staat daarmee voor de 4e opeenvolgende keer in de top 3. Het verschil tussen Lu Nederland en H.J. Heinz is minimaal. Lu Nederland scoort een en H.J. Heinz een Lu Nederland 7,23 7,59 H.J.Heinz 7,41 7,59 Nutricia Unilever Nederland Friesland Foods 7,19 7,26 7,46 7,51 7,56 Nestlé Nederland 7,12 7,32 Hero Nederland BV 6,73 6,94 BOAS 6,93 7,12 Ferrero BV 6,27 6,91 Oetker Koopmans 6,69 6,72 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer 2006

13 buitendienstxp :15 Pagina 13 H2 2.4 Zuivel en kaas Friesland Foods is dit jaar de winnaar binnen de categorie zuivel en kaas. Sterke punten van Friesland Foods zijn Kennis en category management en Nakomen van afspraken. Campina Nederland die net als vorig jaar op de 2e plek is geëindigd is gestegen met 0.35 Friesland Foods en Unilever Nederland scoren op alle punten hoger dan vorig jaar Friesland Foods 7,41 7,55 Campina Nederland 7,14 7,49 Unilever Nederland 7,19 7,41 Westland 7,26 7,26 Kraft Foods Nederland 6,95 6,93 Hero Nederland BV 6,91 7,07 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer Diepvries Unilever Nederland is net als vorig jaar de winnaar van de categorie Diepvries. Met een 7.54 scoren ze 0.21 hoger dan vorig jaar. Vooral op de indicatoren Aanbieden van acties en Professionele uitstraling (0.27) scoren ze hoger dan vorig jaar. Unilever Nederland 7,33 7,54 Nestlé Nederland 7,28 7,26 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer 2006

14 buitendienstxp :15 Pagina Vlees, vleeswaren, vis, salades en maaltijden Ondanks dat Vion Retail (voorheen Dumeco retail) op alle indicatoren lager wordt beoordeeld dan vorig jaar, scoort Vion Retail op alle indicatoren hoger dan Unilever Nederland. Vooral op de indicatoren Aanbieden van acties (0.56)en Nakomen van afspraken (0.50) scoort Vion Retail lager dan vorig jaar. Vion Retail 7,16 7,31 Unilever Nederland 6,99 7,30 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 Cijfer 2005 Cijfer AGF en Brood Bake Five is dit jaar de Overall winnaar van de verkiezing met een score van 7.78 en daarmee ook de winnaar binnen de categorie AGF en Brood. Kamps Nederland staat 2e met een score van 7.63 (vorig jaar nog 4e). Bake Five presteert t.o.v. vorig jaar vooral beter op het aanbieden van acties (0.38) en het geven van de juiste informatie (0.37). Kamps Nederland heeft op elke indicator een stijging van minimaal 0.27 Bake Five 7,60 7,78 Kamps Nederland Bakkersland Unilever Nederland 7,26 7,49 7,42 7,47 7,63 Friesland Foods 7,37 Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken Bolletje 7,16 7,13 7,46 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 Cijfer 2005 Cijfer 2006

15 buitendienstxp :15 Pagina 15 H2 2.8 Drogmetica, schoonmaak en onderhoudsartikelen Binnen de categorie Drogmetica, schoonmaak en onderhoudsartikelen is Unilever Nederland de winnaar met een verschil van 0.26 t.o.v. vorig jaar. Vooral op de indicator Aanbieden van acties scoren ze hoger dan vorig jaar (0.37). Unilever Nederland 7,20 7,46 Henkel Nederland Wasmiddelen 7,24 7,27 Henkel Nederland Cosmetica 7,21 7,23 Reckitt Benckiser 6,64 6,80 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 Cijfer 2005 Cijfer Non-food overig Masterfoods Veghel BV is net als vorig jaar de winnaar binnen de categorie Non-food overig. In vergelijking met vorig jaar scoort Masterfoods Veghel BV hoger op het aanbieden van acties (0.23). De score van Audax daalt mede omdat ze lager scoren op de punten Klantgerichtheid (-0.54) en Geven van de juiste informatie(-0.54). Masterfoods Veghel BV BAT Nederland 7,07 7,36 7,28 7,23 Philip Morris Holland bv Imperial Tobacco Nestlé Purina Audax 6,76 7,12 7,13 7,11 7,13 7,10 7,11 7,07 Aldipress 6,56 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 Cijfer 2005 Cijfer 2006

16 buitendienstxp :15 Pagina Merchandisers Dit jaar zijn de merchandisers voor de 3e keer als aparte categorie beoordeeld. De beste merchandiser van dit jaar is Nedac Sorbo weliswaar met een lagere score dan vorig jaar. Onder de Merchandisers wordt de indicator Kennis en category management het best beoordeeld. Nedac Sorbo 7,57 7,6 Silvo 7,28 7,36 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 Cijfer 2005 Cijfer 2006

17 buitendienstxp :15 Pagina 17 H2

18 buitendienstxp :15 Pagina 18 Buitendienst van het Jaar 2006 In dit hoofdstuk worden de overall scores gerapporteerd. De scores van de merchandisers worden apart beoordeeld. De resultaten zijn gebaseerd op bijlage 4. Bake Five scoort een 7,78 en is de winnaar van de verkiezing beste buitendienst van het jaar Bake Five scoort op de meeste kwaliteitsaspecten hoger dan een 7,6. Het nakomen van afspraken wordt het hoogst beoordeeld met een 7,88. Het aanbieden van acties het laagst met een 7,38. T.o.v. van 2005 scoort Bake Five 0,18 hoger. Van de 62 fabrikanten (inclusief de merchandisers) die hebben deelgenomen aan de buitendienst van het jaar verkiezing hebben er 36 een hogere score dan vorig jaar, 2 zijn gelijk gebleven, 20 hebben een lagere score. 6 Fabrikanten hebben vorig jaar niet meegedaan. Ferrero BV (Kruidenierswaren) heeft zich ten opzichte van vorig jaar het sterkst verbeterd 0,64 verschil, gevolgd door Masterfoods Veghel BV (Zoetwaren en Snacks) 0,48 verschil en Unilever Nederland (Diepvries) 0,39 verschil. De fabrikant met het grootste negatieve verschil is Ferrero BV (zoetwaren en snacks) -0,37 verschil, gevolgd door Unilever Nederland (Vlees, vleeswaren, salades en maaltijden) en Audax (Non-Food) beiden -0,31 verschil.

19 buitendienstxp :15 Pagina 19 H3 Resultaten Overall ui Dra Dra AGF Dra Zui AGF Krui Dra Dra Die Zui Krui Krui Krui AGF Zoe Zoe Zoe AGF Bake Five Masterfoods Veghel BV Smith Food Group Lu Nederland Kamps Nederland Lu Nederland H.J.Heinz Nutricia Friesland Foods Unilever Nederland H.J. Heinz Douwe Egberts Unilever Nederland Bakkersland Campina Nederland Heineken Nederland Unilever Nederland Vrumona Interbrew Friesland Foods 7,26 7,23 7,19 7,28 7,26 7,33 7,41 7,41 7,52 7,55 7,41 7,54 7,54 7,45 7,52 7,60 7,51 7,49 7,42 7,49 7,41 7,48 7,62 7,47 7,47 7,37 7,46 7,42 7,46 7,78 7,60 7,63 7,59 7,59 7,56 7,76 7,75 7,73 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer 2006

20 buitendienstxp :15 Pagina 20 Unilever Nederland 7,20 7,46 Coca Cola 7,44 7,62 Unilever Nederland Nestlé Nederland Friesland Foods 7,19 7,20 7,41 7,40 7,37 Masterfoods Veghel BV Unilever Nederland 7,36 7,29 7,36 7,19 Nestlé Nederland Grolsche Bierbrouwerij Nestlé Nederland 7,12 7,32 7,30 7,32 7,28 7,26 Leaf Holland BV Westland Kraft Foods Nederland Henkel Nederland Wasmiddelen BAT Nederland Henkel Nederland Cosmetica 6,98 7,03 7,03 7,27 7,26 7,26 7,25 7,24 7,23 7,23 7,21 7,27 Spadel Nederland BV Perfetti Van Melle Vion Retail 6,95 7,19 7,10 7,17 7,16 7,31 Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken 7,16 7,46 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer 2006

21 buitendienstxp :15 Pagina 21 H3 Riedel Bolletje 7,15 7,09 7,13 Philip Morris Holland bv Bavaria BV Imperial Tobacco Nestle Purina Nestle Nederland 7,12 7,12 7,12 7,11 7,11 7,10 7,11 7,00 7,12 7,40 Unilever Nederland Bolletje Kraft Foods Nederland 6,99 6,96 6,95 6,93 7,30 Hero Nederland BV 6,73 6,94 BOAS 6,93 7,12 Ferrero BV Hero Nederland BV Reckitt Benckiser Nedan Zoetwaren 6,27 6,80 6,64 6,80 6,76 6,91 6,91 7,07 Audax Oetker Koopmans Aldipress 6,56 6,71 6,69 6,72 7,04 Ferrero BV 6,47 6,84 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 Cijfer 2005 Cijfer 2006

22 buitendienstxp :15 Pagina 22 Buitendienst van het Jaar 2006

23 buitendienstxp :15 Pagina 23 H4 Resultaten per indicator Per indicator is de top tien fabrikanten bepaald. In bijlage 5 is per indicator de totale lijst van fabrikanten opgenomen. 4.1 Professionele uitstraling Masterfoods Veghel scoort het hoogst op professionele uitstraling, gevolgd door Lu Nederland, Smith Food Group (allen zoetwaren en snacks) en Bake Five (AGF en brood). De verschillen tussen de nummers 2 tot en met 6 zijn zeer klein. Professionele uitstraling is overigens het belangrijkste onderdeel in de kwaliteiten van de buitendienst. In de totale prestatie neemt deze 28,8% (de wegingsfactor) in. Dra Dra Die Krui AGF Krui AGF Zoe Zoe Zoe Masterfoods Veghel BV Lu Nederland Smith Food Group Bake Five Nutricia Kamps Nederland H.J.Heinz Unilever Nederland Coca Cola Douwe Egberts 7,26 7,22 7,28 7,28 7,33 7,43 7,51 7,57 7,55 7,65 7,62 7,60 7,62 7,59 7,53 7,63 7,68 7,52 7,62 7,77 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,

24 buitendienstxp :15 Pagina Klantgerichtheid Bake Five, is net als vorig jaar de winnaar uit de categorie AGF en Brood, scoort het hoogst op klantgerichtheid. Het verschil met nummer 2 Smith Food Group (kruidenierswaren) is klein. De klantgerichtheid kent een wegingsfactor van 25,1% en is daarmee het tweede belangrijkste kwaliteitsaspect. Zui Dra Krui Dra Mer AGF Zoe Zoe Zoe AGF Bake Five Smith Food Group Lu Nederland Masterfoods Veghel BV Kamps Nederland Nedac Sorbo Douwe Egberts Lu Nederland H.J. Heinz Friesland Foods 7,18 7,29 7,27 7,36 7,50 7,58 7,55 7,56 7,56 7,49 7,55 7,42 7,63 7,63 7,72 7,71 7,63 7,69 7,75 7,80 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,

25 buitendienstxp :15 Pagina Kennis en category management Bake Five (AGF en brood) is net als vorig jaar degen die het aspect kennis en category management het best invult.de kennis van zaken in het algemeen en category management in het bijzonder kent een wegingsfactor van 18,8%. Krui Krui Dra AGF Krui Zoe AGF Zoe Zoe AGF Bake Five Lu Nederland Masterfoods Veghel BV Kamps Nederland Smith Food Group Nutricia Bakkersland Douwe Egberts H.J.Heinz Lu Nederland 7,32 7,37 7,31 7,51 7,50 7,49 7,51 7,58 7,76 7,82 7,76 7,72 7,84 7,82 7,80 7,79 7,87 7,85 7,92 8,13 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 8,

26 buitendienstxp :15 Pagina Aanbieden van acties Smith Food Group scoort net als vorig jaar het hoogst op de indicator aanbieden van acties. Dit aspect is relatief minder belangrijk (wegingsfactor 9,7%). AGF Krui Zui Krui Dra Die Krui Zoe Zoe Zoe Smith Food Group Masterfoods Veghel BV Lu Nederland Lu Nederland Unilever Nederland Interbrew Unilever Nederland Friesland Foods H.J.Heinz Kamps Nederland 7,06 7,11 7,15 7,10 7,21 7,21 7,26 7,32 7,46 7,46 7,46 7,38 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 7,47 7,43 7,53 7,48 7,59 7,56 7,65 7,

27 buitendienstxp :15 Pagina 27 H4 4.5 Geven van de juiste informatie Het geven van de juiste informatie (wegingsfactor 8,9%) wordt door Bake Five (AGF en brood) het beste ingevuld. Smith Food Group en Masterfoods Veghel BV volgen. Dra Dra AGF Krui Krui Krui Zoe Zoe Zoe AGF Bake Five Smith Food Group Masterfoods Veghel BV Lu Nederland Lu Nederland Nutricia H.J.Heinz Kamps Nederland Douwe Egberts H.J. Heinz 7,15 7,27 7,27 7,23 7,40 7,42 7,41 7,52 7,55 7,53 7,58 7,53 7,41 7,69 7,65 7,64 7,75 7,73 7,72 7,78 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,

28 buitendienstxp :15 Pagina Nakomen van afspraken Het nakomen van afspraken wordt door Bake Five (AGF en brood) het beste ingevuld, gevolgd door LU Nederland (Kruidenierswaren / Zoetwaren en snacks). Overigens is dit laatste aspect het minst belangrijk (wegingsfactor 8,6%). Krui Zui AGF Krui Krui Zoe Zoe Zoe Krui AGF Bake Five Lu Nederland Lu Nederland Smith Food Group Masterfoods Veghel BV H.J.Heinz Friesland Foods Unilever Nederland Friesland Foods Nutricia 7,88 7,75 7,88 7,29 7,85 7,49 7,82 7,55 7,81 7,28 7,68 7,49 7,66 7,62 7,62 7,45 7,61 7,35 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,

29 buitendienstxp :15 Pagina 29 H4

30 buitendienstxp :15 Pagina 30 Aantal bezoeken per fabrikant Categorie Fabrikant Cijfer Aantal personen Aantal supermarkten in buitendienst bezocht volgens onderzoek (opgegeven door fabrikant) AGF en Brood AGF Bolletje AGF Bake Five AGF Bakkersland AGF Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken AGF Kamps Nederland AGF Unilever Nederland AGF Friesland Foods Diepvries Die Unilever Nederland Die Nestlé Nederland Dranken Dra Bavaria BV Dra Coca Cola 7.44 onbekend 125 Dra Douwe Egberts Dra Grolsche Bierbrouwerij Dra Unilever Nederland Dra Heineken Nederland Dra Interbrew Dra Riedel Dra Spadel Nederland BV Dra H.J. Heinz Dra Nestle Nederland Dra Vrumona Drogmetica, schoonmaak- en onderhoudsartikelen Dro Henkel Nederland Dro Henkel Nederland Dro Unilever Nederland Dro Reckitt Benckiser Kruidenierswaren Krui BOAS Krui Ferrero BV Krui Nestlé Nederland Krui Lu Nederland Krui H.J.Heinz Krui Nutricia Krui Oetker Koopmans Krui Hero Nederland BV Krui Unilever Nederland Krui Friesland Foods

31 buitendienstxp :15 Pagina 31 B1 Categorie Fabrikant Cijfer Aantal personen Aantal supermarkten in buitendienst bezocht volgens onderzoek (opgegeven door fabrikant) Non-food overig Non Audax Non BAT Nederland Non Imperial Tobacco Non Masterfoods Veghel BV Non Nestle Purina Non Philip Morris Holland bv Non Aldipress Vlees, Vleeswaren, salades en maaltijden Vle Unilever Nederland Vle Vion Retail Zoetwaren en snacks Zoe Bolletje Zoe Kraft Foods Nederland Zoe Lu Nederland Zoe Masterfoods Veghel BV Zoe Nestlé Nederland Zoe Perfetti Van Melle Zoe Leaf Holland BV Zoe Smith Food Group Zoe Nedan Zoetwaren Zoe Ferrero BV Zuivel en kaas Zui Hero Nederland BV Zui Kraft Foods Nederland Zui Campina Nederland Zui Unilever Nederland Zui Friesland Foods Zui Westland Merchandisers Mer Silvo 7.36 onbekend 94 Mer Nedac Sorbo

32 buitendienstxp :15 Pagina 32 Resultaten per categorie Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Dra Bavaria BV Dra Coca Cola Dra Douwe Egberts Dra Grolsche Bierbrouwerij Dra Unilever Nederland Dra Heineken Nederland Dra Interbrew Dra Riedel Dra Spadel Nederland BV Dra H.J. Heinz Dra Nestle Nederland Dra Vrumona Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Zoe Bolletje Zoe Kraft Foods Nederland Zoe Lu Nederland Zoe Masterfoods Veghel BV Zoe Nestlé Nederland Zoe Perfetti Van Melle Zoe Leaf Holland BV Zoe Smith Food Group Zoe Nedan Zoetwaren Zoe Ferrero BV

33 buitendienstxp :15 Pagina 33 B2 Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Krui BOAS Krui Ferrero BV Krui Nestlé Nederland Krui Lu Nederland Krui H.J.Heinz Krui Nutricia Krui Oetker Koopmans Krui Hero Nederland BV Krui Unilever Nederland Krui Friesland Foods Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Zui Hero Nederland BV Zui Kraft Foods Nederland Zui Campina Nederland Zui Unilever Nederland Zui Friesland Foods Zui Westland Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Die Unilever Nederland Die Nestlé Nederland

34 buitendienstxp :15 Pagina 34 Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Vle Unilever Nederland Vle Vion Retail Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v AGF Bolletje AGF Bake Five AGF Bakkersland AGF Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken AGF Kamps Nederland AGF Unilever Nederland AGF Friesland Foods Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Dro Henkel Nederland Cosmetica Dro Henkel Nederland Wasmiddelen Dro Unilever Nederland Dro Reckitt Benckiser

35 buitendienstxp :15 Pagina 35 B2 Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Non Audax Non BAT Nederland Non Imperial Tobacco Non Masterfoods Veghel BV Non Nestle Purina Non Philip Morris Holland bv Non Aldipress Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 2006 t.o.v Mer Silvo Mer Nedac Sorbo

36 buitendienstxp :15 Pagina 36 Verschillen ten opzichte van 2005 per categorie Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Dra Bavaria NV Dra Coca Cola Dra Douwe Egberts Dra Grolsche Bierbrouwerij Dra H.J. Heinz Dra Heineken Nederland Dra Hero Nederland BV Dra Interbrew Dra Nestle Nederland Dra Riedel Dra Spadel Nederland BV Dra Unilever Nederland Dra Vrumona Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Zoe Bolletje Zoe Ferrero BV Zoe Kraft Foods Nederland Zoe Leaf Holland BV Zoe LU Nederland Zoe Masterfoods Veghel BV Zoe Nedan Zoetwaren Zoe Nestlé Nederland Zoe Perfetti Van Melle Zoe Smith Food Group

37 buitendienstxp :15 Pagina 37 B3 Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Krui BOAS Krui Ferrero BV Krui Friesland Foods Krui H.J.Heinz Krui Hero Nederland BV Krui Lu Nederland Krui Nestlé Nederland Krui Nutricia Krui Oetker Koopmans Krui Unilever Nederland Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Zui Hero Nederland BV Zui Kraft Foods Nederland Zui Campina Nederland Zui Unilever Nederland Zui Friesland Foods Zui Westland Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Die Nestlé Nederland Die Unilever Nederland

38 buitendienstxp :15 Pagina 38 Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Vle Vion Retail Vle Unilever Nederland Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken AGF Bake Five AGF Bakkersland AGF Bolletje AGF Friesland Foods AGF Kamps Nederland AGF Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Dro Henkel Nederland C Dro Henkel Nederland W Dro Reckitt Benckiser Dro Unilever Nederland

39 buitendienstxp :15 Pagina 39 B3 Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Non Audax Non BAT Nederland Non Imperial Tobacco Non Masterfoods Veghel BV Non Nestle Purina Non Philip Morris Holland bv Non Aldipress Categorie Fabrikanten Professionele uitstraling Klantgerichtheid Kennis en category management Aanbieden van acties Geven van de juiste informatie Nakomen van afspraken Mer Silvo Mer Nedac Sorbo

40 buitendienstxp :15 Pagina 40 Bijlage 4 Overall scores Categorie Fabrikanten Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 1 AGF Bake Five Zoe Masterfoods Veghel BV Zoe Smith Food Group Zoe Lu Nederland AGF Kamps Nederland Krui Lu Nederland Krui H.J.Heinz Krui Nutricia Zui Friesland Foods Die Unilever Nederland Dra H.J. Heinz Dra Douwe Egberts Krui Unilever Nederland AGF Bakkersland Zui Campina Nederland Dra Heineken Nederland AGF Unilever Nederland Dra Vrumona Dra Interbrew Krui Friesland Foods Dro Unilever Nederland Dra Coca Cola Zui Unilever Nederland Zoe Nestlé Nederland AGF Friesland Foods Non Masterfoods Veghel BV Dra Unilever Nederland Krui Nestlé Nederland Dra Grolsche Bierbrouwerij Die Nestlé Nederland Zoe Leaf Holland BV Zui Westland Zoe Kraft Foods Nederland Dro Henkel Nederland Wasmiddelen Non BAT Nederland Dro Henkel Nederland Cosmetica Dra Spadel Nederland BV Zoe Perfetti Van Melle Vle Vion Retail AGF Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken Dra Riedel AGF Bolletje Non Philip Morris Holland bv Dra Bavaria BV Non Imperial Tobacco Non Nestle Purina Dra Nestle Nederland Vle Unilever Nederland Zoe Bolletje Zui Kraft Foods Nederland

41 buitendienstxp :16 Pagina 41 B4 Categorie Fabrikanten Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 51 Krui Hero Nederland BV Krui BOAS Krui Ferrero BV Zui Hero Nederland BV Dro Reckitt Benckiser Zoe Nedan Zoetwaren Non Audax Krui Oetker Koopmans Non Aldipress Zoe Ferrero BV

42 buitendienstxp :16 Pagina Professionele uitstraling Categorie Fabrikanten Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 1 Zoe Masterfoods Veghel BV Zoe Lu Nederland Zoe Smith Food Group AGF Bake Five Krui Nutricia AGF Kamps Nederland Krui H.J.Heinz Die Unilever Nederland Dra Coca Cola Dra Douwe Egberts Dra Heineken Nederland Dra H.J. Heinz Zui Friesland Foods Krui Unilever Nederland AGF Bakkersland Zui Campina Nederland Dro Unilever Nederland Krui Lu Nederland AGF Unilever Nederland Dra Vrumona Dra Interbrew Zui Unilever Nederland Zoe Nestlé Nederland AGF Friesland Foods Krui Friesland Foods Dra Unilever Nederland Krui Nestlé Nederland Die Nestlé Nederland Zui Westland Zoe Leaf Holland BV Dro Henkel Nederland Wasmiddelen Dra Grolsche Bierbrouwerij Non Masterfoods Veghel BV Non BAT Nederland Vle Vion Retail Non Philip Morris Holland bv Dra Riedel Dro Henkel Nederland Cosmetica Non Imperial Tobacco Dra Spadel Nederland BV Zoe Kraft Foods Nederland AGF Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken Zoe Perfetti Van Melle Non Nestle Purina Dra Bavaria BV AGF Bolletje Dra Nestle Nederland Krui Hero Nederland BV Vle Unilever Nederland Zoe Bolletje 6.88

43 buitendienstxp :16 Pagina 43 B5 Resultaten per kwaliteitsaspect Categorie Fabrikanten Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 51 Zui Hero Nederland BV Zoe Nedan Zoetwaren Krui BOAS Non Audax Zui Kraft Foods Nederland Dro Reckitt Benckiser Krui Ferrero BV Non Aldipress Krui Oetker Koopmans Zoe Ferrero BV

44 buitendienstxp :16 Pagina Klantgerichtheid Categorie Fabrikanten Cijfer 2005 Cijfer 2006 Verschil 1 AGF Bake Five Zoe Smith Food Group Zoe Lu Nederland Zoe Masterfoods Veghel BV AGF Kamps Nederland Dra Douwe Egberts Krui Lu Nederland Dra H.J. Heinz Zui Friesland Foods Dro Unilever Nederland Krui Nutricia Krui H.J.Heinz AGF Bakkersland Die Unilever Nederland Dra Vrumona Zui Campina Nederland Krui Friesland Foods Krui Unilever Nederland Dra Interbrew AGF Unilever Nederland Non Masterfoods Veghel BV Zoe Nestlé Nederland Dra Unilever Nederland Dra Heineken Nederland Zui Unilever Nederland Zui Westland AGF Friesland Foods Zoe Leaf Holland BV Dra Coca Cola Krui Nestlé Nederland Vle Vion Retail Dra Grolsche Bierbrouwerij Non BAT Nederland Zoe Perfetti Van Melle Die Nestlé Nederland Dro Henkel Nederland C AGF Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken Zoe Kraft Foods Nederland Dra Spadel Nederland BV Non Philip Morris Holland bv Dro Henkel Nederland W Dra Riedel Non Imperial Tobacco Non Nestle Purina AGF Bolletje Zui Kraft Foods Nederland Dra Bavaria BV Vle Unilever Nederland Krui Hero Nederland BV Dra Nestle Nederland

EFMI NIEUWJAARSBIJEENKOMST 2006

EFMI NIEUWJAARSBIJEENKOMST 2006 DE BEWIEROKING VAN HET PRIVATE LABEL TERECHT OF ONTERECHT?! Marcel van Aalst mvanaalst@few.eur.nl Erasmus Food Management Instituut (EFMI) EFMI Nieuwjaarsbijeenkomst - 12 januari 2006 Heeft het merkartikel

Nadere informatie

Merk van het jaar. De kracht van levensmiddelenmerken. Merk van het jaar 2008

Merk van het jaar. De kracht van levensmiddelenmerken. Merk van het jaar 2008 Merk van het jaar 2008 De kracht van levensmiddelenmerken 1 Het onderzoek EFMI Business School en GfK Panel Services hebben in samenwerking met de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) ook

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2014

Klanttevredenheidsonderzoek 2014 Klanttevredenheidsonderzoek 2014 Een beknopt overzicht van de resultaten September 2014 Passie voor zorg Bedankt! Geachte relatie, U heeft onlangs deelgenomen aan het Klanttevredenheidsonderzoek van Holland

Nadere informatie

Nederland schiet tekort in

Nederland schiet tekort in Grootschalig onderzoek onder 58 voedingsmiddelen fabrikanten en supermarkten Nederland schiet tekort in kindermarketingregelgeving De (RVV) loopt achter op kinder marketing beleid van fabrikanten en supermarkten.

Nadere informatie

VERKIEZING SUPERMARKT VAN HET JAAR

VERKIEZING SUPERMARKT VAN HET JAAR Nieuw: Afdelingstitels Jaarplanning van week tot week De 3 rondes uitgelicht INFORMATIE VERKIEZING SUPERMARKT VAN HET JAAR Supermarkt van het Jaar @supermarktvanhetjaar @SupermarktJaar Infobroch.Super-Jaar.indd

Nadere informatie

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers Samenvatting KTO NV schade 2015 31 maart 2016 Situatie en centrale vraagstelling Onderzoek naar de tevredenheid en loyaliteit

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek 2011 Facilitair Bedrijf UT

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek 2011 Facilitair Bedrijf UT Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek 2011 Facilitair Bedrijf UT Het Facilitair Bedrijf heeft in maart van 2011 een klanttevredenheidsonderzoek gehouden onder haar gebruikers. Dit rapport is een samenvatting

Nadere informatie

i.s.m. Merk van het jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het jaar 2012 1

i.s.m. Merk van het jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het jaar 2012 1 i.s.m. Merk van het jaar 2012 De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het jaar 2012 1 1 Merk van het Jaar 2012 Sinds 2007 verrichten EFMI Business School en GfK Panel Services in samenwerking

Nadere informatie

Merk van het jaar. De mentale kracht van levensmiddelenmerken. Merk van het jaar 2009

Merk van het jaar. De mentale kracht van levensmiddelenmerken. Merk van het jaar 2009 Merk van het jaar 2009 De mentale kracht van levensmiddelenmerken 1 1 Merk van het Jaar 2009 Sinds 2007 verrichten EFMI Business School en GfK Panel Services in samenwerking met de Federatie Nederlandse

Nadere informatie

Foodstep Marktontwikkeling

Foodstep Marktontwikkeling Foodstep Marktontwikkeling Onze filosofie Ons doel is mensen en organisaties in food en services stap voor stap te verbeteren door inzicht te geven in de markt en uw marktpositie en de basis te leggen

Nadere informatie

Marketing 2014 UNILEVER BESTE AWARD MARKETINGBEDRIJF VAN HET JAAR DE WINNAARS IN 12 PRODUCTCATEGORIEËN

Marketing 2014 UNILEVER BESTE AWARD MARKETINGBEDRIJF VAN HET JAAR DE WINNAARS IN 12 PRODUCTCATEGORIEËN Marketing AWARD 2014 UNILEVER BESTE MARKETINGBEDRIJF VAN HET JAAR DE WINNAARS IN 12 PRODUCTCATEGORIEËN JURY: GERARD VAN DULMEN (SUPERUNIE), MARIT VAN EGMOND (ALBERT HEIJN), ED VAN DE WEERD (JUMBO) EN RON

Nadere informatie

i.s.m. Merk van het Jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2014 1

i.s.m. Merk van het Jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2014 1 i.s.m. Merk van het Jaar 2014 De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2014 1 1 Merk van het Jaar 2014 Sinds 2007 verrichten EFMI Business School en GfK in samenwerking met de Federatie

Nadere informatie

Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf. Improve through Reflection

Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf. Improve through Reflection Improve through Reflection Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf Tevredenheidsonderzoek onder klanten, medewerkers en interne klanten. Advies en verbetermanagement. eindgebruikers. de beleving

Nadere informatie

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012 Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Peiling NVKL Cijfers & Trends 2012 Datum: Juli 2012 Contactpersonen: Martijn Snels Eva Kromhout Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

De promotiedruk voor supermarkten blijft stijgen in 2010!

De promotiedruk voor supermarkten blijft stijgen in 2010! De promotiedruk voor supermarkten blijft stijgen in 2010! Promotiedruk Supermarkten Basis: 4-wekelijkse perioden 1 22.0 20.0 18.0 16.0 14.0 12.0 10.0 8.0 6.0 2008 19.9 2009 2010 17.5 16.8 16.6 15.8 16.1

Nadere informatie

i.s.m. Merk van het Jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2015 1

i.s.m. Merk van het Jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2015 1 i.s.m. Merk van het Jaar 2015 De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2015 1 1 Merk van het Jaar 2015 Sinds 2007 verrichten EFMI Business School en GfK in samenwerking met de Federatie

Nadere informatie

i.s.m. Merk van het Jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2013 1

i.s.m. Merk van het Jaar De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2013 1 i.s.m. Merk van het Jaar 2013 De mentale kracht van levensmiddelenmerken Merk van het Jaar 2013 1 1 Merk van het Jaar 2013 Sinds 2007 verrichten EFMI Business School en GfK in samenwerking met de Federatie

Nadere informatie

Voorbeeld Performance Monitor Leverancier X

Voorbeeld Performance Monitor Leverancier X Voorbeeld Performance Monitor Leverancier X pagina 1 De Performance Monitor Leverancier X is een uitgave van: Van Es Marketing Services Doelenstraat 4 7607 AJ Almelo tel (+31) 0546 45 66 62 fax (+31) 0546

Nadere informatie

Voorbeeld Performance Monitor

Voorbeeld Performance Monitor Voorbeeld Performance Monitor pagina 1 De Performance Monitor Leveranciers in de X-branche 2014 is een uitgave van: Van Es Marketing Services Doelenstraat 4 7607 AJ Almelo tel (+31) 0546 45 66 62 fax (+31)

Nadere informatie

Samenvatting resultaten klanttevredenheidsonderzoek In 2016 is NV schade goed beoordeeld door werkgevers en werknemers

Samenvatting resultaten klanttevredenheidsonderzoek In 2016 is NV schade goed beoordeeld door werkgevers en werknemers Samenvatting resultaten klanttevredenheidsonderzoek 2016 In 2016 is NV schade goed beoordeeld door werkgevers en werknemers 3 mei 2017 Inleiding Wij willen onze dienstverlening steeds blijven verbeteren,

Nadere informatie

PARTNER IN GROEI WELKOM WELKOM

PARTNER IN GROEI WELKOM WELKOM PARTNER IN GROEI WELKOM WELKOM 1 Tijn Bresser 42 jaar, getrouwd met Nathalie, geboren in Amstelveen Resultaat gerichte strateeg met pragmatische aanpak Bruggenbouwer met eigen Visie op samenwerking Ruim

Nadere informatie

Samenvatting resultaten klanttevredenheidsonderzoek In 2017 is NV schade goed beoordeeld door werkgevers en werknemers

Samenvatting resultaten klanttevredenheidsonderzoek In 2017 is NV schade goed beoordeeld door werkgevers en werknemers Samenvatting resultaten klanttevredenheidsonderzoek 2017 In 2017 is NV schade goed beoordeeld door werkgevers en werknemers 3 mei 2018 1 Inleiding Wij willen onze dienstverlening steeds blijven verbeteren,

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

Voorwoord... 3. 1. Doelstelling... 4. 2. EMTÉ winkelteam... 5. 3. Looptijd... 6. 4. Structuur... 7. 5. Promotiematerialen... 8. 6. Checklijsten...

Voorwoord... 3. 1. Doelstelling... 4. 2. EMTÉ winkelteam... 5. 3. Looptijd... 6. 4. Structuur... 7. 5. Promotiematerialen... 8. 6. Checklijsten... DRAAIBOEK 2015 Inhoud Voorwoord... 3 1. Doelstelling... 4 2. EMTÉ winkelteam... 5 3. Looptijd... 6 4. Structuur... 7 5. Promotiematerialen... 8 6. Checklijsten... 9 7.Juryrondes... 10 8. Beoordelingen

Nadere informatie

ENERGIE- LEVERANCIERS

ENERGIE- LEVERANCIERS ENERGIE- LEVERANCIERS JUNI 2016 Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding 4 Conclusies 5 Algemene tevredenheid 6 Tevredenheid per categorie 14 Bijlage Huidige energieleverancier Pagina 2 van

Nadere informatie

Samenvatting Brancherapport 2010.

Samenvatting Brancherapport 2010. Samenvatting Brancherapport 2010. De basis van dit rapport wordt gevormd door face-to-face interviews met ervaringsdeskundigen en een groot kwantitatief onderzoek onder meer dan 4.674 marketeers in Nederland

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek 2013 EPLAN T-1

Klanttevredenheidsonderzoek 2013 EPLAN T-1 Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Klanttevredenheidsonderzoek 2013 EPLAN T-1 Datum: Oktober 2013 Contactpersonen: Benjamin de Mooij Arjen Maliepaard Management

Nadere informatie

Samenvatting klantonderzoek 2016

Samenvatting klantonderzoek 2016 Samenvatting klantonderzoek 2016 DutchCulture September 2016 Charlotte van Dorp Markus Huibrechtse MSc. Voorwoord door DutchCulture Beste relatie, Voor u ligt een samenvatting van de resultaten uit ons

Nadere informatie

CONSULTANT DATA & ANALYTICS

CONSULTANT DATA & ANALYTICS Data Science & Analytics Consulting Exit #VACATURE CONSULTANT DATA & ANALYTICS Wat zijn de best verkochte artikelen? Wat is de slimste combinatie van producten? Welke promoties zijn het meest effectief

Nadere informatie

POSTSHOW-REPORT v 1.0

POSTSHOW-REPORT v 1.0 POSTSHOW-REPORT v 1.0 Bezoeker per sector 5% 1 5% 6% 1 11% 8% 11% Pluimvee, vis en vlees verwerkende industrie Convenience Engineering Andere Dranken Grondstoffen & ingrediënten Feed AGF Zuivel Hogeschool/vakopleiding

Nadere informatie

Van alle markten thuis Een studie naar samenwerking en verwaarding in versketens

Van alle markten thuis Een studie naar samenwerking en verwaarding in versketens Van alle markten thuis Een studie naar samenwerking en verwaarding in versketens Op initiatief van: EFMI Business School September 2013 Samenvatting Een toekomstverkenning naar samenwerking Op initiatief

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 Voor het veertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal

Nadere informatie

Gebruikerstevredenheidsonderzoek P-Direkt (1e kwartaal-2018) 0

Gebruikerstevredenheidsonderzoek P-Direkt (1e kwartaal-2018) 0 Gebruikerstevredenheidsonderzoek P-Direkt (1e kwartaal-2018) 0 Gebruikerstevredenheid P-Direkt We willen graag weten wat gebruikers vinden van onze dienstverlening. Daarom doen we hier onderzoek naar.

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt 7 november 2013 Voor het zestiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de

Nadere informatie

TEVREDENHEID OVER LEASEMAATSCHAPPIJEN TOL ONDERZOEK 2017

TEVREDENHEID OVER LEASEMAATSCHAPPIJEN TOL ONDERZOEK 2017 1 TEVREDENHEID OVER LEASEMAATSCHAPPIJEN TOL ONDERZOEK 2017 2 VZR Voorwoord 3 VOORWOORD Voor u ligt de zevende editie van ons onderzoek naar de Tevredenheid Over Leasemaatschappijen (TOL). Het onderzoek

Nadere informatie

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X

GfK Group Media RAB Radar- Voorbeeldpresentatie Merk X fmcg. Februari 2008 RAB RADAR. Radio AD Awareness & Respons. Voorbeeldpresentatie Merk X RAB RADAR Radio AD Awareness & Respons Voorbeeldpresentatie Inhoud 1 Inleiding 2 Resultaten - Spontane en geholpen bekendheid - Herkenning radiocommercial en rapportcijfer - Teruggespeelde boodschap -

Nadere informatie

ALGEMEEN RAPPORT Publieksprijs Beste Vastgoedfonds Aanbieder 2011

ALGEMEEN RAPPORT Publieksprijs Beste Vastgoedfonds Aanbieder 2011 ALGEMEEN RAPPORT Publieksprijs Beste Vastgoedfonds Aanbieder 2011 Markt, trends en ontwikkelingen Amsterdam, april 2012 Ir. L. van Graafeiland Dr. P. van Gelderen Baken Adviesgroep BV info@bakenadviesgroep.nl

Nadere informatie

Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement.

Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Klanttevredenheidsonderzoek Gemeente Maastricht (Vergunnen, Toezicht en Handhaven) Datum : september 2010 Contactpersonen

Nadere informatie

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Westerholm Seniorenzorg in de Wijk. Verslagjaar Uitgevoerd door Bureau De Bok, Franeker

Rapport Cliëntervaringsonderzoek. Westerholm Seniorenzorg in de Wijk. Verslagjaar Uitgevoerd door Bureau De Bok, Franeker Rapport Cliëntervaringsonderzoek Westerholm Verslagjaar 2017 Uitgevoerd door Bureau De Bok, Franeker Bureau De Bok is CQ-geaccrediteerd door het CIIO 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Respons en benadering

Nadere informatie

Score AST. Opvallende succesfactoren

Score AST. Opvallende succesfactoren AST Score AST Visie Missie Strategie Doelen: financieel Doelen: organisatieontwikkeling Doelen: marktbenadering Doelen: producten en dienst-ontwikkeling Rendementsverbetering Versterken en uitbouwen positie

Nadere informatie

TRANSPORT & LOGISTICS 2013. Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013. www.easyfairs.com/transport-nl

TRANSPORT & LOGISTICS 2013. Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013. www.easyfairs.com/transport-nl Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013 Bezoekers per bedrijfsactiviteit Producerende bedrijven en verladers uit o.a. (petro)chemie, voeding, metaal, retail en kunststoffen Transport en expeditie 5%

Nadere informatie

Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement.

Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf Gemeente Maastricht Datum : Mei 2010 Contactpersoon : Maaike Kuipers

Nadere informatie

Mediakit Food 2016 Het hoogste bereik in de foodsector

Mediakit Food 2016 Het hoogste bereik in de foodsector Mediakit Food 2016 Het hoogste bereik in de foodsector Merkformules Food Vakbladen Website Digitale nieuwsbrief Events FORMULE Distrifood is het nieuwsblad voor supermarkten en voorziet eigenaren, bedrijfsleiders

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Utrecht, juli 2011 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor. Meten van klantbeleving

Strategic Decisions Monitor. Meten van klantbeleving Strategic Decisions Monitor Meten van klantbeleving december 2017 2 KIRC 2018 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere wijze openbaar worden

Nadere informatie

BOVAG FORMULEONDERZOEK GARAGEBEDRIJVEN 2018 (ROSA)

BOVAG FORMULEONDERZOEK GARAGEBEDRIJVEN 2018 (ROSA) BOVAG FORMULEONDERZOEK GARAGEBEDRIJVEN 2018 (ROSA) 2 BOVAG FORMULEONDERZOEK GARAGEBEDRIJVEN 2018 INHOUD VOORWOORD Voorwoord 02 Samenvatting 03 - Aanpak 03 - Waardering algemeen 04 - Waardering per stelling

Nadere informatie

De dienstverlening van SURFnet Onderzoek onder aangesloten instellingen. - Eindrapportage -

De dienstverlening van SURFnet Onderzoek onder aangesloten instellingen. - Eindrapportage - De dienstverlening van Onderzoek onder aangesloten instellingen - Eindrapportage - 09-09-2009 Inhoud Inleiding 3 Managementsamenvatting 4 Onderzoeksopzet 5 Resultaten 6 Tevredenheid 6 Gebruik en waardering

Nadere informatie

Consumentenonderzoek 2010

Consumentenonderzoek 2010 Consumentenonderzoek 2010 Deloitte Branchegroep Retail September 2010 Inhoud Inleiding 5 1. Samenvatting resultaten 2010 7 2. Resultaten 11 2.1 Consumentengedrag 11 2.2 Supermarktbezoek en kwaliteitsaspecten

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012. Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012. Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING Marcel Temminghoff Mei 2017, project 474723 1 Onderzoeksdoelstellingen Onderzoeksdoelstellingen Doelstelling van het onderzoek is om een beter inzicht te

Nadere informatie

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 6 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor December 2015 Hostmanship in Customer Service

Strategic Decisions Monitor December 2015 Hostmanship in Customer Service Strategic Decisions Monitor December 2015 Hostmanship in Customer Service In samenwerking met KIRC 2015 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of

Nadere informatie

Intern tevredenheidsonderzoek. nderzoek Facilitair Bedrijf - Universiteit Twente. Contactpersonen: Drs. Egbert Engelfriet Hanneke Grobbe, MSc

Intern tevredenheidsonderzoek. nderzoek Facilitair Bedrijf - Universiteit Twente. Contactpersonen: Drs. Egbert Engelfriet Hanneke Grobbe, MSc Intern tevredenheidsonderzoek nderzoek Facilitair Bedrijf - Universiteit Twente Contactpersonen: Arjen Maliepaard, MSc Drs. Egbert Engelfriet Hanneke Grobbe, MSc INTEGRON BV Juni 2009 Wijnhaven 65 Postbus

Nadere informatie

KEY ACCOUNT MANAGER. Account Management #VACANCY

KEY ACCOUNT MANAGER. Account Management #VACANCY Sales Account Management #VACANCY KEY ACCOUNT MANAGER Een feestelijke mijlpaal: FrieslandCampina bestaat dit jaar tien jaar. Daarmee voorziet de zuivelgigant al een decennium wereldwijd miljoenen consumenten

Nadere informatie

Innovatie dag Ver(s)kenners en Young Ver(s)kenners. (23) 24 september 2015

Innovatie dag Ver(s)kenners en Young Ver(s)kenners. (23) 24 september 2015 Innovatie dag Ver(s)kenners en Young Ver(s)kenners (23) 24 september 2015 Inleiding innovatie Toenemende druk op innovatie 3 Succesvolle innovatie begint bij de consument 4 Doelgroep The Silver Generation

Nadere informatie

Klanttevredenheid Inspectieproces

Klanttevredenheid Inspectieproces Klanttevredenheid Inspectieproces afgenomen 30 mei - 20 juni 2011 Oasen N.V. Nieuwe Gouwe O.Z. 3 Postbus 122 2800 AC Gouda T 0182 59 35 30 www.oasen.nl Pagina 1 van 14 Klanttevredenheid Inspectieproces

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wbtv 2015

Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wbtv 2015 Klanttevredenheidsonderzoek Bureau Wbtv 1 Juni 1 Doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de huidige mate van tevredenheid van tolken en vertalers, afnemers van tolk- en vertaaldiensten

Nadere informatie

Rapportage. Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête

Rapportage. Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête Rapportage Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête Suzanne Janssen Universiteit Twente Bas van Glabbeek Involve Joyce Ribbers Universiteit Twente Achtergrond van het onderzoek

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009 EKO-tellingen in de supermarkt 5 november Voor het twaalfde opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Voor dit hoofdstuk zijn de bestedingen gemeten in alle verkoopkanalen: supermarkten, speciaalzaken, out of home, huisverkoop, boerenmarkt en webwinkels.

Nadere informatie

BROCHURE Opvallend presenteren is omzet genereren

BROCHURE Opvallend presenteren is omzet genereren BROCHURE Opvallend presenteren is omzet genereren Zo slim kan simpel zijn! Inhoud 4 Cool Presentation 6 Betrouwbare partner 8 Productaanbod Cool Presentation 10 Simple Click 3 Simple Click Systems Smartness

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 6 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt 1 november 2012 Al voor het vijftiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade

Nadere informatie

Gebruikerstevredenheidsonderzoek P-Direkt (2e kwartaal-2018) 1

Gebruikerstevredenheidsonderzoek P-Direkt (2e kwartaal-2018) 1 Gebruikerstevredenheidsonderzoek P-Direkt (2e kwartaal-2018) 1 Gebruikerstevredenheid P-Direkt We willen graag weten wat gebruikers vinden van onze dienstverlening. Daarom doen we hier onderzoek naar.

Nadere informatie

Branding. Ronde Tafel bijeenkomst. Fundamental changes in branding. Met Dino Lobbes Kruidenier Foodservice. Eric van Summeren Sligro Food Group

Branding. Ronde Tafel bijeenkomst. Fundamental changes in branding. Met Dino Lobbes Kruidenier Foodservice. Eric van Summeren Sligro Food Group Onderwerp Fundamental changes in branding Met Dino Lobbes Kruidenier Foodservice Joost Rietveld Nestlé Professional Eline Vrielink Servex BV Ton van de Goor Bonduelle Food Service Eric van Summeren Sligro

Nadere informatie

EVO Bestelautomerk van het Jaar

EVO Bestelautomerk van het Jaar EVO van het Jaar Uitslag verkiezing 2015 van het Jaar-verkiezing Auteur Ruben Willems Beleidsadviseur Eigen Vervoer Telefoon: 079 3467 346 E-mail: r.willems@evo.nl 1. Verkiezing Ruim 95 procent van de

Nadere informatie

Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014

Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014 Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014 Biologische voeding 1. Wat is uw houding ten opzichte van biologische voeding? zeer positief positief niet positief/niet negatief negatief zeer

Nadere informatie

WINKELCENTRUM VALKENBURG

WINKELCENTRUM VALKENBURG WINKELCENTRUM VALKENBURG Behoefte inventarisatie LOKAAL Wat betekent lokale marketing voor jou? DOEL Welke doelstelling heb je de komende periode oplet gebied van lokale marketing? MIDDELEN Welke middelen

Nadere informatie

Resultaten KlantTevredenheidsOnderzoek Alympus Personeelsadvies B.V.

Resultaten KlantTevredenheidsOnderzoek Alympus Personeelsadvies B.V. Resultaten KlantTevredenheidsOnderzoek Alympus Personeelsadvies B.V. T 023 555 50 14 info@alympus.nl www.alympus.nl Samenvatting Belangrijkste resultaten Klanttevredenheidsonderzoek: Respons: 65% 7,5 als

Nadere informatie

E-CATEGORY LEAD VERS. Category Management #VACATURE

E-CATEGORY LEAD VERS. Category Management #VACATURE #VACATURE Digital Category Management E-CATEGORY LEAD VERS Onderscheidende producten en scherpe prijzen: twee belangrijke redenen die Vouchervandaag.nl onlangs de prijs voor Website van het Jaar opleverde.

Nadere informatie

Evaluatie Jaarboek- Rotterdam Port Information

Evaluatie Jaarboek- Rotterdam Port Information Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Evaluatie Jaarboek- Rotterdam Port Information Datum: April 2013 Contactpersonen: Rogier Jongejan Benjamin de Mooij

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 49 2017 1 Supermarktomzet groeit ook in november (+ 3,2%), vooral door groei omzet per bezoek. Aandeel van aanbiedingen op de supermarkt kassabon blijft stijgen. Vooral het

Nadere informatie

Rapporteigenschappen. Netto respons

Rapporteigenschappen. Netto respons Rapporteigenschappen Dit is de POK rapportage van het jaar: 2016 De laatste meting voor Terneuzen ging over het jaar: Aantal organisaties in de totale benchmark 20 Gekozen selectiegroep in dit rapport

Nadere informatie

Gebruikerstevredenheid P-Direkt

Gebruikerstevredenheid P-Direkt Gebruikerstevredenheid P-Direkt We willen graag weten wat gebruikers vinden van onze dienstverlening. Daarom doen we hier onderzoek naar. Inzichten die uit het gebruikersonderzoek voortkomen, gebruiken

Nadere informatie

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009

Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009 Reclame Reactie Onderzoek advertentie Albert Heijn van 7 september 2009 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK drs. Edouard Buning Amsterdam/Heerlen, September 2009 2009 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de

Nadere informatie

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH

KOETSIER EXECUTIVE SEARCH FUNCTIEPROFIEL STEGEMAN Januari 2014 CAMPOFRIO FOOD GROUP ALGEMENE INFORMATIE De basis van het moderne en innovatieve bedrijf Stegeman werd in 1858 gelegd door Johannes Stegeman in Deventer. Zijn slagerij

Nadere informatie

Resultaten bewonersonderzoek, meting 2013

Resultaten bewonersonderzoek, meting 2013 Resultaten bewonersonderzoek, meting 2013 In de periode half mei/ begin juli 2013 heeft USP Marketing Consultancy in opdracht van Volkshuisvesting opnieuw een bewonersonderzoek gedaan naar de tevredenheid

Nadere informatie

Resultaten Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven Instelling: (17) Regionaal Archief Leiden

Resultaten Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven Instelling: (17) Regionaal Archief Leiden Instelling: (17) Regionaal Archief Leiden Toelichting op het rapport Dit rapport bevat een samenvatting van de belangrijkste resultaten van de 2007-meting van de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven.

Nadere informatie

Aanbieding basisonderzoek 2017

Aanbieding basisonderzoek 2017 10 jaar Aanbieding basisonderzoek 2017 Jaarlijkse monitor naar duurzame perceptie van consumenten sinds 2008 1 Dragen onze MVO-inspanningen bij aan een sterker merk? Vinden consumenten duurzaamheid belangrijk

Nadere informatie

Hoevelaken, oktober 2017 SAMENVATTING LANDELIJK ZORGONDERZOEK 2017

Hoevelaken, oktober 2017 SAMENVATTING LANDELIJK ZORGONDERZOEK 2017 Hoevelaken, oktober 2017 SAMENVATTING LANDELIJK ZORGONDERZOEK 2017 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. BEOORDELING AANBIEDERS ZORGVERZEKERINGEN... 4 3. ZORGPOLISSEN... 6 4. SAMENWERKING AANBIEDERS VAN ZORGVERZEKERINGEN...

Nadere informatie

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Middelburg, juni 2016 Colofon ZB 2016 Samenstelling José van den Boomgaard Ankie Smit Esther van Sprundel ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland Kousteensedijk 7 4331 JE Middelburg Postbus 8004 4330

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2018

Resultaten Conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2018 Resultaten Conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2018 Chris M. Jager Inleiding In juni en juli 2018 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) bijna 360 bedrijven benaderd. Doel van deze enquête is om

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 6 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 6 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Presentatie Jan-Willem Grievink FoodService Instituut Nederland en EFMI Business School Maart 2011. Jan-Willem Grievink

Presentatie Jan-Willem Grievink FoodService Instituut Nederland en EFMI Business School Maart 2011. Jan-Willem Grievink concepten 2 Volatiele wereldeconomie Belangrijke maatschappelijke veranderingen Stress in housholds with children 1. 2. Growing to 35% 1-p household 3. Baby boomers 4. New Europeans 3 1 4 Single portions

Nadere informatie

De beste benchmark in petrol IRI, GfK & Orange Peak - supporting your business by integrated solutions! 1

De beste benchmark in petrol IRI, GfK & Orange Peak - supporting your business by integrated solutions! 1 De beste benchmark in petrol IRI, GfK & Orange Peak - supporting your business by integrated solutions! 1 Het fundament voor morgen In een sector als petrol, midden in transitie naar het businessmodel

Nadere informatie

commerciële Strategische invulling Doelstellingen

commerciële Strategische invulling Doelstellingen commerciële ontwikkeling Doelstellingen Omzetgroei van gemiddeld 10% per jaar. Maximaal benutten van interne synergiemogelijkheden en kennisuitwisseling tussen de groeps activiteiten. Slagvaardig en permanent

Nadere informatie

OKI Partner Programma. Samen meer business genereren?

OKI Partner Programma. Samen meer business genereren? OKI Partner Programma Samen meer business genereren? OKI Partner Programma Persoonlijke samenwerking Scherp oog voor duurzaamheid Betrouwbare printoplossingen Maximaal resultaat uit persoonlijke samenwerking

Nadere informatie

Rapportage Deelnemerservaringsonderzoek

Rapportage Deelnemerservaringsonderzoek Rapportage Deelnemerservaringsonderzoek Versie 1.0.0 Drs. A. Weynschenk november 2017 www.triqs.nl Voorwoord Met genoegen bieden wij u hierbij de rapportage aan over het uitgevoerde deelnemerservaringsonderzoek

Nadere informatie

CRM vanuit organisatorisch perspectief

CRM vanuit organisatorisch perspectief Highlights survey CRM in Nederland 2009/2010 CRM vanuit organisatorisch perspectief MarketCap International BV 13 Januari 2010 AGENDA o over de survey en de populatie o actief met en focus op CRM o hulp

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor Juli 2014 Net Promoter Score. In samenwerking met

Strategic Decisions Monitor Juli 2014 Net Promoter Score. In samenwerking met Strategic Decisions Monitor Juli 2014 Net Promoter Score In samenwerking met KIRC 2014 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere wijze openbaar

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Trends in Service 2010

Onderzoeksopzet. Trends in Service 2010 Onderzoeksopzet Trends in Service 2010 Utrecht, oktober 2010 1. Inleiding De sociale netwerken nemen een steeds belangrijker plaats in in de communicatie tussen bedrijven en hun (potentiële) klanten en

Nadere informatie

Cliëntenonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zutphen 2015

Cliëntenonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zutphen 2015 Cliëntenonderzoek Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zutphen 2015 Gemeente Deventer Team Kennis en Verkenning Jaap Barink Juni 2015 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 6 1. Indienen melding...

Nadere informatie

Resultaten KlantTevredenheidsOnderzoek Alympus Personeelsadvies B.V.

Resultaten KlantTevredenheidsOnderzoek Alympus Personeelsadvies B.V. Resultaten KlantTevredenheidsOnderzoek Alympus Personeelsadvies B.V. T 023 557 41 92 info@alympus.nl www.alympus.nl Samenvatting resultaten KTO 2007 Rapportcijfers: Alympus als bureau 7,8 0,3 t.o.v. 2005

Nadere informatie

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2014

Peiling NVKL Cijfers & Trends 2014 Meetbaar en stuurbaar maken van organisatieprestaties. Advies en verbetermanagement. Peiling NVKL Cijfers & Trends 2014 Datum: Juli 2014 Contactpersoon: Eva Kromhout Inhoudsopgave Peiling Cijfers en Trends

Nadere informatie

Empathie Monitor 2011

Empathie Monitor 2011 Empathie Monitor 2011 BRAND DEVELOPMENT. Door Fronteer Strategy Amsterdam, September 2011 BRAND DEVELOPMENT. In samenwerking met BRAND DEVELOPMENT. em - pa ` thie Het identificeren van en inleven in andermans

Nadere informatie

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Willemstad, Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Methodologie... 3 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Concluderende opmerkingen... 17 1 CBS Curaçao mei 2016 Inleiding

Nadere informatie

WINSTGEVENDHEID OP DE WINKELVLOER. Drs. Melanie Murk EFMI Business School murk@efmi.nl

WINSTGEVENDHEID OP DE WINKELVLOER. Drs. Melanie Murk EFMI Business School murk@efmi.nl WINSTGEVENDHEID OP DE WINKELVLOER Drs. Melanie Murk EFMI Business School murk@efmi.nl EFMI BUSINESS SCHOOL Kennisinstituut in Food EFMI BUSINESS SCHOOL Kennisinstituut in Food Opgericht in 1997 Gelieerd

Nadere informatie

Tenzij anders staat aangegeven, bevat het rapport gemiddelde scores (schoolcijfer).

Tenzij anders staat aangegeven, bevat het rapport gemiddelde scores (schoolcijfer). Instelling: (45) Stadsarchief Amsterdam Toelichting op het rapport Dit rapport bestaat uit 3 onderdelen. Deel 1 Resultaten Dit deel bevat de actuele resultaten van uw instelling. Indien eerder aan de Kwaliteitsmonitor

Nadere informatie