Provincie Noord-Brabant t.a.v. formateur de heer Schinkels Postbus MC 's-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Provincie Noord-Brabant t.a.v. formateur de heer Schinkels Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch"

Transcriptie

1 Provincie Noord-Brabant t.a.v. formateur de heer Schinkels Postbus MC 's-hertogenbosch Stichting Droomwonen Brabant Speelhuislaan CJ Breda Rabobank NL02RABO Kamer van Koophandel Breda BTW nummer Datum 24 mei 2015 Kenmerk MdL Betreft Input voor collegeonderhandelingen Geachte heer Schinkels, Graag zou ik u als informateur willen vragen of u onderstaande informatie zou willen inbrengen bij de politieke partijen die onderhandelen om te komen tot een nieuw college en daarmee ook een nieuw college-akkoord. Voor ik echter op de inhoud in ga, zal ik onze Stichting kort even introduceren. Onze Stichting heeft als missie; Letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor zelfbouw. Het gaat hier om het zelf bouwen / zelf opdrachtgeven om de eigen woning vorm te geven. Daarbij kan het gaan om een individu of een groep en betreft het nieuwbouw en herontwikkeling van bestaande gebouwen. Wij proberen onze missie vorm te geven door deze mensen een platform te bieden, waar grondaanbieders (zoals Gemeenten, corporaties en ontwikkelaars) en zelfbouwers elkaar kunnen vinden en hopelijk tot een match kunnen komen. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar onze website Ook de Provincie heeft het zelf bouwen de afgelopen jaren willen stimuleren en heeft daarvoor onder andere een subsidieregeling in het leven geroepen om vooral de starters te stimuleren deze vorm van woningbouwrealisatie op te pakken. Deze regeling loopt nog tot 1 juli 2015 en een nieuw college zal moeten overwegen of zij wederom zelfbouw wil stimuleren. Wij hopen uiteraard dat een nieuw college dit wil voortzetten. Echter hebben wij wel een aantal suggesties om de regeling te verbeteren en dat wil ik graag aan de partijen voorleggen. De huidige subsidie is per woning, en dat is voor elke woning in het project, ook als dat geen koopstarters zijn. Zolang ten minste de helft maar wel koopstarter is. Het idee achter de subsidie is, dat koopstarters nog weinig eigen vermogen hebben en daardoor deze stap niet zo snel maken als ze zelf moeten betalen. Op zich is dit voor deze doelgroep een prima regeling en verlaagt het zeker de drempel voor deze doelgroep om de mogelijkheden van CPO te laten verkennen. In die zin zou voortzetting ook prima zijn als de provincie CPO wil blijven stimuleren voor koopstarters.

2 Wij hebben wel een paar zaken die wellicht in overweging genomen kunnen worden voor aanpassing van de regeling: 1. Wat is de drempel om als groep CPO te gaan onderzoeken? En is dat alleen bij koopstarters of ook bij andere groepen? Wij denken dat dit niet het bedrag op zich is, als is natuurlijk een heel bedrag voor veel huishoudens. Maar op zich als je die achteraf bij de totaalsom van je woning optelt is het maar een beperkt deel van de totale investering. De drempel, voor de mensen die als groep CPO verkennen, is vooral dat aan de voorkant van dit traject niet duidelijk is of het doorgaat. En als het niet doorgaat dan ben je dus je geld kwijt dat die verkenning heeft gekost. Die drempel is er dus niet alleen voor de groep koopstarters, maar ook voor alle andere doelgroepen, zoals senioren, gezinnen, mensen die zorg nodig hebben, etcetera. Wij pleiten er dus voor om de regeling breder te trekken zodat elke groep die wil verkennen of zij hun woondroom kunnen realiseren door middel van CPO, hiervan gebruik kunnen maken. 2. Moet er direct een locatie aan verbonden zijn? Hoewel het niet heel specifiek in de regeling staat, is de praktijk dat je de subsidie over het algemeen alleen kan aanvragen als er al een specifieke locatie bekend is. Wat wij echter steeds vaker tegenkomen is dat er eerst een groep ontstaat met een idee of vanuit een behoefte (b.v. Ecowijk, of zorgvraag), in die gevallen begint het verkennen met het benoemen van randvoorwaarden en vervolgens met verkenning van diverse locaties waar het zou kunnen landen. Wij pleiten er dus voor om de regeling breder te trekken, zodat het budget ook gebruikt kan worden voor verkennen van het idee/concept en de geschikte locatie. 3. Waarom alleen bij koop en niet bij huur? De regeling geldt alleen voor koop, echter zien wij steeds meer de ontwikkeling van groepen die graag CPO-Huur wil. Het gaat hierbij om senioren, jongeren en groepen met een zorgvraag. Zeker nu woningbouwcorporatie zich steeds meer moeten terugtrekken op hun kerntaken, vallen steeds meer groepen die wel zijn aangewezen op huur, buiten de boot. Wij pleiten er dus voor om de regeling breder te trekken, zodat ook CPO-Huur gestimuleerd kan worden.

3 4. Gericht op nieuwbouw, maar ook voor herontwikkeling? Hoewel de regeling herontwikkeling niet uitsluit, is het vooral gericht op nieuwbouw in de uitingen. Terwijl steeds meer mensen en groepen ook aangeven dat ze graag een bestaand pand (klooster, kerk, school, kantoor, e.d.) zouden willen her ontwikkelen tot woningen. Wij pleiten er dus voor om bij de regeling ook nadrukkelijk aan te geven dat het ook bedoeld is voor CPO in de vorm van herontwikkeling van bestaand vastgoed. 5. Moet de regeling een subsidieregeling zijn of kan het ook (deels) een refulfing fund zijn? De regeling is nu een subsidie en op zich is dat natuurlijk prima voor de groepen die het nu krijgen, de koopstarters. Gezien de keuzes voor inzet van budget, kan ik mij echter voorstellen dat de provincie niet oneindig hiervoor budget beschikbaar gaat stellen. Zeker als er zoals hierboven is voorgesteld verbreding komt van de regeling zou dat betekenen dat de pot sneller leeg is. Als alternatief zou de provincie er dan ook voor kunnen kiezen om het niet in de vorm van subsidie te verstrekken, maar in de vorm van een refulfing fund. Waarbij het als ware een renteloze lening is die de groep aan de voorkant krijgt en die bij de verkrijging van een hypotheek (kan pas als er woonbestemming is en een uitgewerkt plan met bouwvergunning) of investeerder (bij huur) weer teruggestort moet worden in het fund. Echter zoals wij al aangaven, is het bedrag niet het probleem als het plan doorgaat, maar is de drempel vooral het risico dat ze er geld in steken en dit niet terug krijgen. Een refulfing fund kan daardoor dus een nadelig effect hebben om CPO te stimuleren. Dit zou kunnen worden voorkomen door de regeling daarop in te richten. Namelijk je hoeft het bedrag alleen terug te betalen als het plan doorgaat, gaat het niet door dat hoef je alleen terug te betalen wat je nog niet hebt uitgegeven. Als het project niet doorgaat zet je de lening dus om in een subsidie. Hierdoor kun je met hetzelfde budget dat je beschikbaar stelt veel meer CPO-groepen stimuleren. Wij pleiten dus voor inzet van budget in de vorm van een refulfing fund zodat er meer projecten gefinancierd kunnen worden uit hetzelfde budget, waarbij het alleen subsidie is als het project niet doorgaat.

4 Er zijn ook andere initiatieven om plankosten voor CPO-projecten voor te financieren, het zogenaamde plankostenfonds. Voor meer informatie Hierbij krijg je van de overheid (gemeente of provincie) en/of een bank (vooral Rabobank) een renteloze lening, die kan worden afgelost als later een hypotheek wordt afgesloten. Dit is op zich een goede mogelijkheid, maar kent echter ook een aantal kanttekeningen. Ook hier moeten er partijen zijn die de voorfinanciering willen financieren. Bij de meeste plankostenfondsen zijn dit nu gemeenten en Rabobank. Het plankostenfonds bieden ze nog niet overal aan, er zal dus lokaal door gemeenten/provincie en of banken gekeken moeten worden of zij deze regeling willen opzetten. Als de financiering komt van de gemeenten en/of banken, kan het zijn dat het niet overal in Brabant gaat worden aangeboden. Zoals wij al aangaven is één van de drempels om aan CPO te beginnen, dat je als het project niet doorgaat, je de inleg kwijt bent. Met het plankostenfonds verdwijnt die drempel niet, immers als het project niet doorgaat, zetten ze de renteloze lening om in een consumptief krediet. Om niet doorgaan van een project te voorkomen, zal er aan de voorkant strenge selectie zijn, waardoor zekere de bijzondere projecten (b.v. wonen en zorg) niet in aanmerking komen. Het zal lastig zijn om CPO-huur hier in onder te brengen, immers daar is geen hypotheek die later het overneemt. Wellicht dat de uiteindelijke verhuurder het overneemt. Ook zal het lastig zijn voor groepen die plannen maken en nog geen locatie hebben. Naar onze mening is het Plankostenfonds dus te beperkt en zouden wij graag ruimere mogelijkheden willen hebben in een stimuleringsregeling. Wij denken dus nog steeds dat een regeling vanuit de provincie nodig is om CPO in Brabant echt te stimuleren. Uiteraard kan wel worden gekeken of Gemeenten en Banken daarin ook willen participeren.

5 Ten aanzien van CPO-Huur willen wij ook nog graag het volgende aangeven. Wij zijn hier nu specifiek mee aan het werk in Breda en daarnaast ook in zijn algemeenheid in o.a. samenwerking met de regiogemeenten West Brabant. Het probleem met CPO-groepen die willen huren is dat ze natuurlijk een vehikel op moeten starten die gaat financieren, dit kan een stichting, vereniging of wooncoöperatie zijn. Het lastige hierbij is dat banken die al snel zien als commercieel vastgoed, waardoor ze niet of maar een beperkt deel (50%) willen lenen. Het is voor groepen lastig om het overige deel gefinancierd te krijgen. Bij meer commerciële investeerders maak je eventueel nog kans, echter vragen die ook zekerheden (wat niet kan omdat pandrecht al bij de bank zit) en/of hoge rendementen (6 12 %). Juist omdat het vaak gaat om groepen met lagere inkomens, maken hoge rendementen de businesscase onhaalbaar. Als voorbeeld kan ik hier één van onze projecten noemen. Het gaat om een groep ouders van kinderen met een beperking. Zij willen voor hun kinderen een woongebouw realiseren en dan vervolgens een zorgverlener inhuren. Normaal gesproken zou een woningbouwcorporatie het pand neerzetten (100% financiering met laag rente% via waarborgfonds) die vervolgens een huurcontract sluit met een zorgverlener, die dan de appartementen verhuren aan de cliënten met een beperking. Als de zorgpartij niet bevalt moet je als cliënt op zoek naar een ander woongebouw, omdat de zorgpartij het pand huurt. Omdat juist hier de ouders met hun kinderen, willen bepalen hoe het gebouw eruit gaat zien en welke zorgverlener de zorgt verleent (waarbij ze ook kunnen wijzigen van zorgverlener als het niet bevalt), willen ze het zelf oppakken. Echter vervallen zij daarmee dan dus in commercieel vastgoed en kunnen ze bij de bank maar terecht voor 50% van de financiering en tegen een hoger rentepercentage. Op dit moment zijn wij samen met de Gemeente aan het onderzoeken hoe wij de financiering zouden kunnen oplossen. Waarbij door o.a. garanties of leningen via overheid partijen er wel een totale financiering kan komen met acceptabele rentepercentages. In dit geven van garanties of leningen zou ook de provincie een rol kunnen spelen. Het voordeel is dat daardoor de financiering er kan komen met acceptabele marktconforme rentepercentages die ook op de hypotheekmarkt gelden. De provincie krijgt de financiering weer terug, immers de groepen lossen het ook gewoon weer af, net als bij een hypotheek. Maar daarnaast kan de provincie er ook nog aan verdienen en/of kosten van betalen, danwel risico s afdekken. Immers moet de provincie anders het geld via schatkistbankieren onderbrengen bij het Rijk, die inmiddels maar een rente geeft die bijna 0 is. Als ze dit geld uitlenen aan CPO-huur groepen, krijgen ze gewoon markt conforme hypotheekrente wat nu tussen de 2,5 en 4,5% zit afhankelijk van looptijd en vorm. De regeling zou kunnen lopen via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting wij zijn met hun in gesprek hierover.

6 Ik hoop dat deze informatie wellicht kan bijdragen aan de beslissing van de Provincie om zelfbouw / CPO te blijven stimuleren, door middel van subsidie / refulfing fund en eventuele financiering van projecten. Uiteraard zijn wij graag bereid om een en ander toe te lichten of dit samen met de Provincie verder te onderzoeken. Met vriendelijke groet, Ing. Menno de Lange Voorzitter Stichting Droomwonen Brabant info@droomwonenbrabant.nl

Presentatie Platform Wonen

Presentatie Platform Wonen 1. Wie is Droomwonen Brabant 2. Visie van Droomwonen Brabant 3. Welke doelgroepen en woningen 4. Zelfbouw, lusten en lasten 5. Zelfbouw, bijdrage aan beleidsdoelstellingen 6. Zelfbouw Herontwikkeling 7.

Nadere informatie

Jaarvergadering. 6. Droomwonen Brabant. 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur

Jaarvergadering. 6. Droomwonen Brabant. 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur Jaarvergadering 6. Droomwonen Brabant 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur Maandag 23 april 2018 Visie Wat doen wij? Droomwonen ondersteunt en begeleidt consumenten om hun eigen woning en

Nadere informatie

Presentatie Bouwberaad

Presentatie Bouwberaad 1. Wie is Droomwonen Brabant 2. Visie van Droomwonen Brabant 3. Wat voor woningen realiseren wij en welke doelgroepen 4. Ontwikkelen van woningen door Zelfbouw 5. 6. Woningen boven en in winkels 7. Schijf

Nadere informatie

Ons kenmerk: 596472 A.C.P. van Kruijssen Doorkiesnummer: 0180451222 E-mailadres: Datum o 2 SEP. 2015

Ons kenmerk: 596472 A.C.P. van Kruijssen Doorkiesnummer: 0180451222 E-mailadres: Datum o 2 SEP. 2015 RIDDERKERK Aan de Gemeenteraad Uw brief van: Uw kenmerk: Bijlage(n): Ons kenmerk: 596472 Contact: A.C.P. van Kruijssen Doorkiesnummer: 0180451222 E-mailadres: Datum o 2 SEP. 2015 Betreft: Onderzoek Startersleningen

Nadere informatie

Notitie Blijverslening Inleiding

Notitie Blijverslening Inleiding Notitie Blijverslening 2017 1 Inleiding 1.1 Het speelveld Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren sterk toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65

Nadere informatie

Beslispunt 1. Het Fonds Startersleningen te voeden met 1 miljoen ten behoeve van nieuwbouwprojecten in De Plantage.

Beslispunt 1. Het Fonds Startersleningen te voeden met 1 miljoen ten behoeve van nieuwbouwprojecten in De Plantage. Raadsvoorstel Vergadering : 26 maart 2012 Voorstelnummer : 05.09 Registratienummer : 12.006662 Portefeuillehouder : R.S. van Meygaarden Afdeling : Beleidsontwikkeling Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer :

Nadere informatie

Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap

Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap van het Expertteam Eigenbouw Eigenbouw is haalbaar voor (beneden) modale inkomens. Het is mogelijk om mensen met een (beneden) modaal inkomen in staat te stellen

Nadere informatie

Notitie. Betreft: Startersleningen Zoeterwoude. Datum: 1 oktober 2012

Notitie. Betreft: Startersleningen Zoeterwoude. Datum: 1 oktober 2012 Notitie Betreft: Startersleningen Zoeterwoude Datum: 1 oktober 2012 Inleiding De nieuwbouw van de woningen blijft achter, terwijl de vraag naar betaalbare koopwoningen groot is. Vooral aan de onderkant

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0010618. Datum uw brief Ingekomen stuk D (PA 18 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Op zoek naar je eerste woning? De starterslening maakt het mogelijk

Op zoek naar je eerste woning? De starterslening maakt het mogelijk Op zoek naar je eerste woning? De starterslening maakt het mogelijk Een eigen huis Wie droomt daar niet van? De zoektocht naar een eigen woning is leuk, maar er komt wel veel uitzoekwerk bij kijken. Belangrijke

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR JE EERSTE WONING? DE STARTERSLENING MAAKT HET MOGELIJK

OP ZOEK NAAR JE EERSTE WONING? DE STARTERSLENING MAAKT HET MOGELIJK OP ZOEK NAAR JE EERSTE WONING? DE STARTERSLENING MAAKT HET MOGELIJK EEN EIGEN HUIS WIE DROOMT DAAR NIET VAN? De zoektocht naar een eigen woning is leuk, maar er komt wel veel uitzoekwerk bij kijken. Belangrijke

Nadere informatie

Amsterdam, college van b&w van 12 november 2013

Amsterdam, college van b&w van 12 november 2013 Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2013 Publicatiedatum 15 november 2013 Onderwerp Beantwoording aanvullende schriftelijke vragen van het raadslid de heer M. Mulder van 21 augustus 2013 op de schriftelijke

Nadere informatie

*ZAACC9B7FC0* Adviesnota. Raad van : 12 december 2013 Agendapunt : 11 Volgnr. : 2013-083 Reg. nr. : Z-13-04755 /INT-13-01813

*ZAACC9B7FC0* Adviesnota. Raad van : 12 december 2013 Agendapunt : 11 Volgnr. : 2013-083 Reg. nr. : Z-13-04755 /INT-13-01813 Raad van : 12 december 2013 Agendapunt : 11 Volgnr. : 2013-083 Reg. nr. : Z-13-04755 /INT-13-01813 Adviesnota *ZAACC9B7FC0* Onderwerp Startersleningen. Inleiding In de raadsvergadering van 18 april 2013

Nadere informatie

Driven By Values Concept document, uitsluitend voor discussiedoeleinden 2

Driven By Values Concept document, uitsluitend voor discussiedoeleinden 2 In de ontwikkeling en realisatie van zonneweides kan de gemeente Maastricht verschillende rollen aannemen. De rol die ingenomen wordt tijdens het ontwikkel- en realisatietraject heeft invloed op de zeggenschap,

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN 25#08#15' spoedcollege'bouwen'met'groepen' 1' AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW

EVEN VOORSTELLEN 25#08#15' spoedcollege'bouwen'met'groepen' 1' AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW EVEN VOORSTELLEN Hans Vos Zelfstandig adviseur, lid Expertteam Eigenbouw Informatie Centrum Eigen Bouw www.iceb.nl senior adviseur Urbannerdam,

Nadere informatie

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Financieringsoplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven

Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Financieringsoplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten Financieringsoplossingen die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven Onze financieringsoplossingen ondersteunen beleidsdoelen van

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Onderwerp: Verordening VROM-Startersleningen gemeente Beesel Oppe Brik Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Commissie en Raad. Vaststellen van de verordening

Nadere informatie

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013 Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn; gelet op de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010 b e s l u i t: vast te stellen de

Nadere informatie

2 Hoeveel vierkante meter kantoorruimte wordt extra verkregen door de verbouwing?

2 Hoeveel vierkante meter kantoorruimte wordt extra verkregen door de verbouwing? MEMO Datum : 16 januari 2015 Van : Ton van Snellenberg Aan : Gemeenteraad Onderwerp : Beantwoording raadsvragen bij het raadsvoorstel Lening aan HET Symfonieorkest voor het optimaliseren van zijn kantoorruimte

Nadere informatie

Gemeenteblad. Jaar/nummer:

Gemeenteblad. Jaar/nummer: Gemeenteblad Onderwerp: Startersleningen Jaar/nummer: In behandeling bij: Beleid / Wethouder de Jong Voorstel Instemmen met het instellen van een fonds voor startersleningen. Daarvoor de Concept Verordening

Nadere informatie

Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan

Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan Bijlage 4 Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan Koopmarkt De koopmarkt zit op slot. Het aantal transacties is laag. Deels durven mensen niet te verhuizen vanwege de

Nadere informatie

t.k.n. advies A (ter advisering; wordt alleen besproken in de commissie) advies B (ter besluitvorming door de raad)

t.k.n. advies A (ter advisering; wordt alleen besproken in de commissie) advies B (ter besluitvorming door de raad) RAADSCOMMISSIE Vergadering d.d. 19 augustus 2008 t.k.n. advies A (ter advisering; wordt alleen besproken in de commissie) advies B (ter besluitvorming door de raad) Voorstel Voorgesteld wordt om: 1. de

Nadere informatie

Stimuleringsregeling woningbouw Provincie Noord-Brabant

Stimuleringsregeling woningbouw Provincie Noord-Brabant Stimuleringsregeling woningbouw Provincie Noord-Brabant Veghel,23 januari 2010 25 januari 2010 J. (Jan) Bot MBA Rabobank Nederland Rabobank Inhoud De woningmarkt Analyse Visie Rabobank op woningmarkt in

Nadere informatie

Uithuizen, 16 november Aan de raad, KORTE INHOUD :

Uithuizen, 16 november Aan de raad, KORTE INHOUD : RAADSVERGADERING : 30 november 2017 AGENDAPUNT : 09-16.2017 ONDERWERP : Verordening Blijverslening PORTEFEUILLEHOUDER(S) : H. Sienot STATUS : Besluitvormend Uithuizen, 16 november 2017 Aan de raad, KORTE

Nadere informatie

Zelfbouw in 45 minuten

Zelfbouw in 45 minuten Zelfbouw in 45 minuten Zelfbouw workshop Wat is zelfbouw? Waarom? Voor- en nadelen Hoe aan te pakken? Tijd & geld Tips Uw vragen zijn welkom! Voordelen van zelf bouwen Veel vrijheid, uw eigen keuzen, eigen

Nadere informatie

Een koophuis: van wens naar werkelijkheid Met de Starters Renteregeling lukt het!

Een koophuis: van wens naar werkelijkheid Met de Starters Renteregeling lukt het! Starters Renteregeling van Mitros Een koophuis: van wens naar werkelijkheid Met de Starters Renteregeling lukt het! De Starters Renteregeling is ontwikkeld door woning corporaties, de hypotheek service

Nadere informatie

Starterslening bij de gemeente Bergen. September 2013

Starterslening bij de gemeente Bergen. September 2013 1 Starterslening bij de gemeente Bergen September 2013 2 Starterslening bij de gemeente Bergen Hoe werkt de Starterslening? Je wilt een huis kopen in de gemeente Bergen. Maar je kunt net niet genoeg geld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.5

RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.5 RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.5 Raadsvergadering van 23 september 2010 Onderwerp: Budget Starterslening Verantwoordelijke portefeuillehouder: C. Punt SAMENVATTING Op 3 juli 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Algemene informatie hypotheken (starter)

Algemene informatie hypotheken (starter) Algemene informatie hypotheken (starter) Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: Hypotheekvormen... 2 Annuïteitenhypotheek... 2 Lineaire hypotheek... 2 Leningvormen... 2 Doorlopend

Nadere informatie

Memo. De provincie kan maar een klein deel van de belemmeringen wegnemen. Bij collectieve zelfbouw speelt met name de belemmering

Memo. De provincie kan maar een klein deel van de belemmeringen wegnemen. Bij collectieve zelfbouw speelt met name de belemmering Uw contactpersoon D.P. Valk BEL/RI Bijlage bij GS Nota met registratienummer 181477/238413 Doorkiesnummer 023-514 3804 valkd@noord-holland.nl Beleidsreactie Evaluatierapportage CPO Memo 29 augustus 2013

Nadere informatie

Starterslening en Koopsubsidie

Starterslening en Koopsubsidie Starterslening en Koopsubsidie Voor starters op de woningmarkt is het kopen van een woning de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Ondanks de lage hypotheekrente en regelingen zoals Nationale Hypotheek

Nadere informatie

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018.

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018. *Z0288114DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018 Aan de raad, Inleiding In samenwerking met de Nederlandse gemeenten heeft de

Nadere informatie

sleutelen aan de huisvestingsopgave stimuleringsfonds voor de creatieve industrie

sleutelen aan de huisvestingsopgave stimuleringsfonds voor de creatieve industrie sleutelen aan de huisvestingsopgave stimuleringsfonds voor de creatieve industrie recente historie BUYSKADE AMSTERDAM 1994-2004 gemengd project samenwerking : corporatie, soc ontwikkelaar, ontwikkelende

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Veilig beleggen in hypothecaire kredieten

Veilig beleggen in hypothecaire kredieten BSTICHTING WAARBORGFONDS HYPOTHECAIRE KREDIETEN Informatie voor beleggers Veilig beleggen in hypothecaire kredieten Tot ruim 7% gegarandeerd rendement De banken verdienen gemiddeld 3,5% op hypotheken en

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting ROM. H.J. Weeda. 5 februari 2013 Intrekken SVn subsidieverordening

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting ROM. H.J. Weeda. 5 februari 2013 Intrekken SVn subsidieverordening Voorstel aan raad Verantwoordelijke afdeling ROM Nummer Inboeknummer: Raad d.d. Paragraaf begroting: 27 maart 2013 Steller: L. Aries Portefeuillehouder H.J. Weeda Datum Onderwerp 5 februari 2013 Intrekken

Nadere informatie

Gemeente Delft. !$ -Dl Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Gevraagde beslissing: de 'Verordening Blijverslening gemeente Delft vaststellen.

Gemeente Delft. !$ -Dl Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Gevraagde beslissing: de 'Verordening Blijverslening gemeente Delft vaststellen. Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV-nr. Onderwerp College van Burgemeester en Wethouders 20 september 2016 R.M. de Prez

Nadere informatie

De actie loopt tot 31 juli. De aanvraagdatum is bepalend, zorg dus dat u de aanvraag voor die tijd volledig en correct heeft opgevoerd.

De actie loopt tot 31 juli. De aanvraagdatum is bepalend, zorg dus dat u de aanvraag voor die tijd volledig en correct heeft opgevoerd. Geachte relatie, Met ingang van 10 juni verleent Bank of Scotland een korting van 0,50% voor alle NHG aanvragen met een rentevaste periode van 5 en/of 10 jaar waar sprake is van een volledige annuïteitenhypotheek.

Nadere informatie

Achtergronden Wormerlandse VROM Startersregeling. 1. Waarom SVn-startersregeling?

Achtergronden Wormerlandse VROM Startersregeling. 1. Waarom SVn-startersregeling? Bijlage Achtergronden Wormerlandse VROM Startersregeling Februari 2009 In deze bijlage wordt de startersregeling nader toegelicht. Allereerst wordt de keuze voor deelname aan de startersregeling van de

Nadere informatie

Financiering van herontwikkeling van bedrijfsmatig vastgoed. Presentatie N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (NV OMU) Cees Busscher

Financiering van herontwikkeling van bedrijfsmatig vastgoed. Presentatie N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (NV OMU) Cees Busscher Financiering van herontwikkeling van bedrijfsmatig vastgoed Presentatie N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (NV OMU) Cees Busscher Datum: 2 juni 2015 1. Inleiding 2. De markt 3. Doelstelling OMU 4.

Nadere informatie

Mede namens de minister van Wonen, Wijken en Integratie De minister van Financiën,

Mede namens de minister van Wonen, Wijken en Integratie De minister van Financiën, Directie Financiële Markten Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 24 mei 2007 FM 2007-00924 U Onderwerp Vragen van

Nadere informatie

Onderhoudskosten; Bezoekersaantallen en opbrengsten; Substantiële bijdrage / subsidie van de gemeente(n); Personeelskosten.

Onderhoudskosten; Bezoekersaantallen en opbrengsten; Substantiële bijdrage / subsidie van de gemeente(n); Personeelskosten. Bijlage 2 Investeringsprotocol leningen vastgoed Van Gogh Brabant Businesscase 1. Het nieuw te financieren object dient deel uit te maken van een op te stellen haalbare businesscase van het betreffende

Nadere informatie

Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt.

Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt. Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt. De gemeente wil het huurders gemakkelijker maken om in Utrecht een woning te kopen. Met het verstrekken van

Nadere informatie

Woningbouwstimuleringspakket Groot Holthuizen

Woningbouwstimuleringspakket Groot Holthuizen *IN13.01094* IN13.01094 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering: 29 mei 2013 Samenvatting: De gemeente heeft samen met partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van woningbouw in Groot Holthuizen een

Nadere informatie

Evaluatie Starterslening gemeente Moerdijk

Evaluatie Starterslening gemeente Moerdijk Evaluatie Starterslening gemeente Moerdijk 2008-2012 Gemeente Moerdijk November 2012 B. Oudhuis, afdeling Ruimtelijke en Maatschappelijke Ontwikkeling Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Verlenging en technische wijziging Verordening Blijverslening gemeente Delft

Gemeente Delft. : Verlenging en technische wijziging Verordening Blijverslening gemeente Delft Raadsvoorstel Mit Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 17 oktober 2018 : K. Schrederhof : B. Vastenhoud

Nadere informatie

De Starterslening biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk. rentepercentage geld te lenen voor de aankoop van een woning of

De Starterslening biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk. rentepercentage geld te lenen voor de aankoop van een woning of Starterslening Logo in Versie 1 april 2017 De Starterslening biedt de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijk rentepercentage geld te lenen voor de aankoop van een woning of appartement. In de brochure

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor Huurders (CPOH)

Verslag van de bijeenkomst in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor Huurders (CPOH) Verslag van de bijeenkomst in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor Huurders (CPOH) Datum : 8 oktober 2012 Locatie : t Bourgondisch Hof, Waalwijk Aanwezig : Willem Ebbers, beleidsmedewerker

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Hypotheken;

Dienstverleningsdocument Hypotheken; Steijvers & Korsten Assurantiën BV Stationsstraat 7a 6093 BJ HEYTHUYSEN 0475 49 77 39 info@steijvers-korsten.nl www.steijvers-korsten.nl Dit document laat zien wat wij voor u kunnen betekenen bij het inwinnen

Nadere informatie

Hoogeveen. Gem. Hoogeveen. Ingekomen 0 5JUNi2014 Archief. Routing. i.o. Gemeenteraad Hoogeveen Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN

Hoogeveen. Gem. Hoogeveen. Ingekomen 0 5JUNi2014 Archief. Routing. i.o. Gemeenteraad Hoogeveen Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN g Inkomende post Hoogeveen 14.0027070* Hoogeveen Gemeenteraad Hoogeveen Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN *! ' ' ' ' ^ ^ ^^^^ DATUM 3 juni 2014 ONDERWERP Rekenkamerbrlef startersleningen ONS NUMMER 14.0024460

Nadere informatie

Kenmerken van een vastgoedfinanciering 13-6-2014 AGENDA. De herontwikkelingsopgave vanuit financieringsoptiek

Kenmerken van een vastgoedfinanciering 13-6-2014 AGENDA. De herontwikkelingsopgave vanuit financieringsoptiek AGENDA I. Kenmerken van een vastgoedfinanciering II. De vastgoedfinancieringsmarkt in Nederland III. Herontwikkelingsopgave De herontwikkelingsopgave vanuit financieringsoptiek IV. Financiering bij transformatie

Nadere informatie

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Met ingang van 1 januari 2011 gelden er Europese regels voor de verdeling van woonruimte van woningcorporaties. Woningcorporaties

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 52 21 Agendapunt: 8 ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 52 21 Agendapunt: 8 ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Arts, Marian RB S1 RAD: RAD151103 dinsdag 3 november 2015 BW: BW150922 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 3 november 2015 Portefeuillehouder : A.F. van Eersel Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 221 Agendapunt: 15 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 221 Agendapunt: 15 ONDERWERP Arts, Marian RB S1 RAD: RAD121212 2012-12-12T00:00:00+01:00 BW: BW131029 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 december 2012 Portefeuillehouder : A.W.P. Kirkels Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

s. meijer RU Br Het voorstel is afgestemd met marktpartijen (waaronder makelaars, geldverstrekkers, Welbions en ontwikkelaars)

s. meijer RU Br Het voorstel is afgestemd met marktpartijen (waaronder makelaars, geldverstrekkers, Welbions en ontwikkelaars) SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 13G200179 503614 / 503614 ONDERWERP Bijstorting en aanpassing startersregeling SVn. s. meijer RU Br AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

Zonnepanelen Toermalijn Venlo

Zonnepanelen Toermalijn Venlo Zonnepanelen Toermalijn Venlo Inleiding Door de onafhankelijke positie is Zonlinq een van de partners van Gemeente Venlo. In uw omgeving heeft Zonlinq diverse zonnepaneel projecten succesvol gecoördineerd.

Nadere informatie

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Algemene informatie Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Hypotheekvormen Er zijn verschillende vormen van hypotheken. Welke hypotheek het beste bij u past, is afhankelijk

Nadere informatie

Kennisdebat. 28 februari 2013. T.S. de Boer. Onze wereld vraagt erom.

Kennisdebat. 28 februari 2013. T.S. de Boer. Onze wereld vraagt erom. Kennisdebat 28 februari 2013 T.S. de Boer Is collectieve financiering mogelijk bij verduurzaming? Wanneer de business case sluit, wil dat nog niet zeggen dat je het geregeld hebt! 2 Te behandelen Recente

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening lening opstartkosten CPO-projecten

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening lening opstartkosten CPO-projecten gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5106 Inboeknummer 12bst01972 Beslisdatum B&W 13 november 2012 Dossiernummer 12.46.251 Raadsvoorstel tot het vaststellen van de verordening lening opstartkosten CPO-projecten

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland 2012

Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland 2012 Bijlage 3 registratienummer 2012-6149 Optie A: Renteloos Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Overwegende dat het wenselijk is dat er in de provincie Noord-Holland meer woningen worden gebouwd door middel

Nadere informatie

Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 25-6-13 Onderwerp Herinvoering van de verstrekking van startersleningen Status Besluitvormend Voorstel 1. Aanvullende middelen beschikbaar te stellen van in totaal 265.510,52 via begrotingswijziging

Nadere informatie

Resultaten starterslening

Resultaten starterslening Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening Programma / Programmanummer Wonen / 1021 Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Oktober 2012 zijn de voorwaarden voor de Nijmeegse

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2010WMC12-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2010WMC12-1 - PS2010WMC12-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 22 juni 2010 Nummer PS : PS2010WMC12 Afdeling : MOW Commissie : WMC Registratienummer : 2010int260921 Portefeuillehouder : De Jong

Nadere informatie

Je eerste koopwoning? Steek de handen uit de mouwen en vraag de Haagse Starterslening aan

Je eerste koopwoning? Steek de handen uit de mouwen en vraag de Haagse Starterslening aan Je eerste koopwoning? Steek de handen uit de mouwen en vraag de Haagse Starterslening aan Je eerste koopwoning? Steek de handen uit de mouwen en vraag de Starterslening aan Bas (32): Mijn leven draait

Nadere informatie

Betaalbaar particulier opdrachtgeverschap

Betaalbaar particulier opdrachtgeverschap Betaalbaar particulier opdrachtgeverschap Expertteam Eigenbouw in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eigenbouw is ook haalbaar voor starters Ook starters op de woningmarkt

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Wat u moet weten. over het energiebesparingsfonds ACHTERGROND FINANCIERING. Gemeente kan zich richten op utiliteitsbouw

Wat u moet weten. over het energiebesparingsfonds ACHTERGROND FINANCIERING. Gemeente kan zich richten op utiliteitsbouw ACHTERGROND FINANCIERING Wat u moet weten over het energiebesparingsfonds Thomas van Belzen Den Haag - Minister Blok (wonen) biedt vanaf 1 december nieuwe mogelijkheden voor het financieren van energiebesparende

Nadere informatie

;,,Je Gemeente Delft

;,,Je Gemeente Delft Raadsvoorstel ;,,Je Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 20-11-2018 : wethouder Schrederhof :

Nadere informatie

nieuwe fase Nu ook mogelijk bij woongebied Het Hoge Rot De Starterslening voor uw eerste koopwoning

nieuwe fase Nu ook mogelijk bij woongebied Het Hoge Rot De Starterslening voor uw eerste koopwoning nieuwe fase Nu ook mogelijk bij woongebied Het Hoge Rot De Starterslening voor uw eerste koopwoning De gemeente Wijchen wil het starters op de koopwoningmarkt makkelijker maken om in gemeente Wijchen een

Nadere informatie

Droomhuis op het oog? De gemeente helpt u graag!

Droomhuis op het oog? De gemeente helpt u graag! 1 Droomhuis op het oog? De gemeente helpt u graag! U wilt een huis kopen of bouwen in Biezenmortel, Esch, Haaren of Helvoirt? Een goed besluit! Maar met dit besluit bent u er wellicht nog niet. Een huis

Nadere informatie

De Stimuleringsregeling goedkope koopwoningen stand van zaken per 1 november 2009. 1. Inleiding. 2. Doel van de goedkope koop-regeling

De Stimuleringsregeling goedkope koopwoningen stand van zaken per 1 november 2009. 1. Inleiding. 2. Doel van de goedkope koop-regeling Provincie Noord-Brabant De Stimuleringsregeling goedkope koopwoningen stand van zaken per 1 november 2009 1. Inleiding Voor de voortgang en continuïteit in de woningbouwproductie is het van belang dat

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; Onderwerp: Blijverslening gemeente Zederik. Z.13981/RB.286 De Raad der gemeente Zederik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de

Nadere informatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Tineke Lupi, projectleider Platform31 netwerk bijeenkomst van afterworknet, op 31 oktober 2017 Den Haag Wat is een wooncoöperatie? Zelforganisatie in het

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Onderzoek verkiezingsthema Woningmarkt

Onderzoek verkiezingsthema Woningmarkt Onderzoek verkiezingsthema Woningmarkt Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 27.953 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 22 tot en met 28 augustus 2012. Over het

Nadere informatie

Oordeelvormende raad 26 november / 3 december 2015 Besluitvormende raad 17 december 2015 Gemeentebladnummer 79

Oordeelvormende raad 26 november / 3 december 2015 Besluitvormende raad 17 december 2015 Gemeentebladnummer 79 Initiatiefvoorstel Startersregeling Landgraaf Gemeente Landgraaf Verantwoordelijk portefeuillehouder Wethouder mw. Dreissen Oordeelvormende raad 26 november / 3 december 2015 Besluitvormende raad 17 december

Nadere informatie

prestatieafspraken 201 7

prestatieafspraken 201 7 prestatieafspraken 201 7 In deze overeenkomst zijn de prestatieafspraken tussen de gemeente Barendrecht, de Bewonersraad en Patrimonium Barendrecht vastgelegd voor de periode van 1 januari 2017 tot en

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning 1 U kiest zelf waar u een hypotheek afsluit. Wanneer u denkt aan een hypotheek dan denkt

Nadere informatie

EVALUATIE STARTERSLENING HARDINXVELD-GIESSENDAM

EVALUATIE STARTERSLENING HARDINXVELD-GIESSENDAM EVALUATIE STARTERSLENING HARDINXVELD-GIESSENDAM Gemeente Hardinxveld-Giessendam Juli 2014 HG: 16742 INTERN/15941 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De starterslening... 4 2.1. Karakter van de starterslening...

Nadere informatie

Samen bouwen Informatie avond 25 april 2013

Samen bouwen Informatie avond 25 april 2013 Samen bouwen Informatie avond 25 april 2013 Programma 19.30-19.35 Welkom door projectmanager Henk van Hoof 19.35-19.50 Toelichting op plan 19.50-20.20 Algemene toelichting op CPO door Hans Vos 20.20-20.30

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS EEN INVESTERING IN DE TOEKOMST De gemiddelde energierekening in een huis met energielabel F is ongeveer 185,- per maand en op de jaarafrekening staat 2.200,-. Over

Nadere informatie

2 oktober 2012 SO/ Wonen RAADSVOORSTEL inzake MOTIE starterslening

2 oktober 2012 SO/ Wonen RAADSVOORSTEL inzake MOTIE starterslening DORDRECi Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum Begrotingsprogramma Betreft 2 oktober 2012 Wonen RAADSVOORSTEL inzake MOTIE starterslening Samenvatting Het college

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ; CVDR Officiële uitgave van Nieuwegein. Nr. CVDR99677_1 22 mei 2018 Verordening VROM Starterslening Nieuwegein 2011 De raad van de gemeente Nieuwegein; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Nummer : 17/34

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Nummer : 17/34 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Nummer : 17/34 Afdeling : RO Registernummer: Z17-015481-16506-a Onderwerp : Nieuwe starterslening en introductie Blijverslening

Nadere informatie

Investeren in monumentaal vastgoed. 14 mei 2014

Investeren in monumentaal vastgoed. 14 mei 2014 Investeren in monumentaal vastgoed 14 mei 2014 Monument: lust of last? Lust! Ondernemen in een monument begint bij het Restauratiefonds Instandhouding Nederlandse monumenten; Voor monumenteigenaren; Revolving

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning D DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: VO O R BE EL Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning 1 U kiest zelf waar u een hypotheek afsluit. Wanneer u denkt aan een hypotheek

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van kenmerk Agendapunt. 16 december 2014 KDK/03000/i Datum: 21 oktober 2014 Verzonden: 4 december 2014

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van kenmerk Agendapunt. 16 december 2014 KDK/03000/i Datum: 21 oktober 2014 Verzonden: 4 december 2014 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van kenmerk Agendapunt 16 december 2014 KDK/03000/i.00922 9.7 Datum: 21 oktober 2014 Verzonden: 4 december 2014 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Starterslening Het coalitieprogramma

Nadere informatie

Investeren in de zorg

Investeren in de zorg strikt persoonlijk / vertrouwelijk Investeren in de zorg Zorgobligaties 6 november 2012 JBR Corporate Finance bv Dit rapport is auteursrechtelijk beschermd door JBR Corporate Finance bv en gepubliceerd

Nadere informatie

InformatieA/ofa Gemeente Brummen

InformatieA/ofa Gemeente Brummen InformatieA/ofa Gemeente Brummen Afdeling: Ruimte Adviseur: Richard Bos Code: 203 OPENBAAR Medeadviseur(s): Portefeuille(s): Milieu, groen en water Datum: 24 november 2009 Regnr Portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

2) Wanneer gaan de verschillende maatregelen in? Per 1 januari 2013

2) Wanneer gaan de verschillende maatregelen in? Per 1 januari 2013 Oktober 2012 Nieuws hypotheekrenteaftrek Zoals het er nu voorstaat zal er vanaf 2013 alleen aftrek worden genoten voor hypotheekrente bij minimaal een annuïtaire aflossing. Op dit moment mag je nog de

Nadere informatie

Belasting betalen en Hypotheekrente aftrek. Ontwerp power point; Henk Douna

Belasting betalen en Hypotheekrente aftrek. Ontwerp power point; Henk Douna Belasting betalen en Hypotheekrente aftrek Ontwerp power point; Henk Douna De grootste financiële beslissing in een mensenleven 2 520.000.000.000,- ( 520 mrd) Totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens

Nadere informatie

EVALUATIE STIMULERINGSLENINGEN VOLKSHUISVESTING O.B.V. DE VERORDENING STIMULERINGSLENINGEN 2010

EVALUATIE STIMULERINGSLENINGEN VOLKSHUISVESTING O.B.V. DE VERORDENING STIMULERINGSLENINGEN 2010 EVALUATIE STIMULERINGSLENINGEN VOLKSHUISVESTING O.B.V. DE VERORDENING STIMULERINGSLENINGEN 2010 Apeldoorn, September 2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Waarom stimuleringsleningen... 3 1.2 Bekostiging

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Studiefinanciering? of sparen voor de studie van uw kinderen

Studiefinanciering? of sparen voor de studie van uw kinderen Studiefinanciering? of sparen voor de studie van uw kinderen De studiefinanciering gaat in september 2015 drastisch veranderen. Het zogenaamde leenstelsel wordt geïntroduceerd. Dat heeft heel veel financiële

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2016/731205 Besluitnummer: 8 6.5 Onderwerp: Aanvullende lening startersleningen Advies: 1 in te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Verordening impulsplan Starters: een eigen thuis! Provincie Limburg 2012

PROVINCIAAL BLAD. Verordening impulsplan Starters: een eigen thuis! Provincie Limburg 2012 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Limburg. Nr. 2717 17 mei 2016 Verordening impulsplan Starters: een eigen thuis! Provincie Limburg 2012 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening

Nadere informatie

Bijeenkomst 21 februari 2019

Bijeenkomst 21 februari 2019 Bijeenkomst 21 februari 2019 Programma 20.00 uur Opening Projectgroep Mooi Wonen Geesteren 20.10 uur Woonbeleid gemeente Berkelland Terugblik proces om tot visie op wonen te komen in Geesteren Wat is er

Nadere informatie