Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevordering van modern en proactief toezicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevordering van modern en proactief toezicht"

Transcriptie

1 2018 Toezichthouders Commissarissen Ontwikkeling van strategisch innovatie- en verandervermogen Individuele sparringsessies Themabijeenkomsten RvB en CvB Bevordering van modern en proactief toezicht Zelfevaluaties online en plenair Themabijeenkomsten RvT en RvC Instituut voor Governance & Leiderschap

2 Brochure 2018 Instituut voor Governance & Leiderschap 2 Parelhoenstraat AE Amersfoort T M E. office@governanceleiderschap.nl E. legras@governanceleiderschap.nl I. I.

3 Inhoud Voor Bestuurders en Directeuren Strategisch innovatie- en verandervermogen 4 Individuele sparringsessies 5 Themabijeenkomsten RvB en CvB 6 Expertise Center Innovatief Bestuur 7 Tarieven 8 Voor Toerzichthouders en Commissarissen Bevordering van modern en proactief toezicht 10 Zelfevaluaties online en plenair 11 Themabijeenkomsten RvT en RvC 13 Expertise Center Proactief Toezicht 14 Tarieven 15 3 Reacties van klanten 17 Over het Instituut en de partners 18 Contact 19

4 Voor Een goed gestructureerde handreiking aan bestuurders, met heldere uitleg van relevante perspectieven op verandering. Prof. dr. Jan van den Akker Bestuurders en Directeuren Strategisch innovatie- en verandervermogen 4 Neemt de turbulentie in uw sector toe? Blijft uw onderneming veranderen? Zoekt u nieuwe strategische oplossingen om de wendbaarheid van uw organisatie en van uzelf te vergroten? Dan heeft u nieuwe instrumenten nodig. U heeft professionele instrumenten nodig die speciaal ontwikkeld zijn voor het vergroten van het strategische innovatie- en verandervermogen. Het Instituut beschikt hierover en wil u graag kennis laten maken hiermee. De instrumenten van het Instituut zijn praktijkgericht. De focus ligt op het (verder) ontwikkelen van de rol van verandermanager en veranderleider. Met betrekking tot de rol van veranderleider besteden wij veel aandacht aan het verdiepen van stabiliteit én het verbreden van flexibiliteit. Dit, zowel individueel als collectief. Een unieke en succesvolle combinatie!

5 Individuele sparringsessies Ik heb onze sparringsessies als zeer inspirerend ervaren. Voorzitter CvB VO-scholengroep Ontwikkeling van wendbaarheid vraagt om een persoonlijke aanpak. Het kan daarom waardevol zijn om af en toe te sparren met een externe vertrouwenspersoon van het Instituut; een senior, die uit eigen ervaring weet waar u als veranderleider op moet letten om succesvol te zijn. Aanpak Het aantal sparringsessies bepalen wij in overleg. De sessies kunnen plaatsvinden via telefoon/videoconferencing of op een centrale locatie in Nederland. De eerste manier is de meest flexibele en snelle manier. Het Instituut beschikt over een eigen faciliteit voor videoconferencing. De tweede manier is meer geschikt om vertrouwelijke zaken te bespreken. Wat resultaat betreft, beide zijn effectief. 5 Resultaten U doet nieuwe ideeën en inspiratie op U krijgt eerlijke en bruikbare feedback U heeft snelle toegang tot externe expertise Kwaliteitsbewaking Wij vinden het belangrijk dat de resultaten van onze begeleiding worden gemeten. Evaluatie van de sessies vindt regelmatig plaats samen met u. Daniel Le Gras is gecertificeerd coach en lid van de International Coach Federation (ICF)

6 Themabijeenkomsten RvB en CvB Ik vond de bijeenkomst heel inspirerend. Leuke sfeer en een model dat goed hanteerbaar is. Voorzitter RvB zorgorganisatie Samen met de andere leden van uw Raad van Bestuur, College van Bestuur, Directieteam of Managementteam kunt u intern een themabijeenkomst organiseren. Onder externe begeleiding van het Instituut staat het vergroten van wendbaarheid centraal. Aanpak Een interne themabijeenkomst duurt twee tot drie uur, overdag of s avonds. Hij kan plaatsvinden op een door u gekozen locatie, intern of extern. Elke deelnemer ontvangt ons nieuwe digitale Praktijkboek Bestuur en Verandervermogen. Dit e- boek gaat kort en helder in op de rollen van verandermanager en veranderleider, en op de slaagfactoren voor strategisch veranderen. Tevens komt het tegelijkertijd verdiepen van stabiliteit én het verbreden van flexibiliteit aan bod. Het bevat veel tips en voorbeelden. Het is niet los te koop. 6 Resultaten U heeft meer inzicht in uw rol van verandermanager en veranderleider U kunt permanente innovaties en veranderingen beter leiden U kunt de wendbaarheid van medewerkers sneller ontwikkelen Kwaliteitsbewaking Wij bewaken de kwaliteit van de bijeenkomsten door vooraf samen met u de inhoud te bepalen en achteraf de resultaten te evalueren. Daniel Le Gras is een geregistreerd docent (CRKBO) in Governance, Leiderschap en Veranderkunde aan diverse Business scholen.

7 Online Expertise Center Innovatief Bestuur Speciaal voor haar bestuurlijke klanten heeft het Instituut een digitaal kenniscentrum opgericht. Het Center bevat een schat aan expertise om permanent te kunnen verbeteren, vernieuwen, innoveren en veranderen. U treft er ook ons nieuwe Praktijkboek aan. Het Praktijkboek is analytisch goed opgebouwd en helder. Het houdt je als bestuurder een spiegel voor en laat je zelfbewuster omgaan met complexe veranderingen. Ik zie het als een naslagwerk dat ik in de praktijk regelmatig zal raadplegen. Paul Rijksen, Voorzitter RvB Huisartsenposten A dam Strategische veranderinstrumenten Het Center bevat een groot aantal strategische veranderinstrumenten, het LeiderLab met praktijkcases en denkoefeningen, de bibliotheek met artikelen van (inter)nationale auteurs over het leiden van veranderingen, de tuin voor meer creatieve energie en de vergaderruimte voor videoconferencing (sparringsessies). 7 Best practices Het Center is gebaseerd op 40 jaar beroepservaring van onze teamleden, een groot aantal (inter)nationale onderzoeken en tal van bestuurlijke best practices. De voorbeelden zijn met name gericht op de sectoren zorg en onderwijs, maar de inhoud is in elke sector toepasbaar. De inhoud wordt regelmatig geactualiseerd. Jaarabonnement In combinatie met één van de diensten zoals hiervoor vermeld, ontvangt u een jaar lang toegang tot dit online Center. Als klant heeft u zo via uw tablet of smartphone altijd en overal een schat aan expertise bij de hand (zie Tarieven).

8 Tarieven Bestuurders en Directeuren Sparringsessies Twee online sparringsessies van 90 minuten 500,- Drie online sparringsessies van 90 minuten 950,- + Jaarabonnement op Expertise Center + Digitaal Praktijkboek Bestuur en Verandervermogen Drie sparringsessies van 120 minuten op centrale locatie in NL 1.400,- + Jaarabonnement op Expertise Center + Digitaal Praktijkboek Bestuur en Verandervermogen Vervolgsessies per keer af te spreken: Op centrale locatie in Nederland 195,- p.u. Via live web meeting 165,- p.u. 8 Themabijeenkomsten Interne themabijeenkomst van 120 minuten op uw locatie 1.400,- Tot en met twee deelnemers + Jaarabonnement op Expertise Center + Digitaal Praktijkboek Bestuur en Verandervermogen 3 e en volgende deelnemers 500,- p.p. Alle tarieven zijn ex 21% BTW en reiskosten. Ze zijn inclusief voorbereidingstijd en reistijd. De Algemene Voorwaarden van het Instituut voor Governance en Leiderschap zijn op alle diensten van toepassing.

9 9

10 Voor Ik heb uw rapport met belangstelling gelezen. Ik vind het verhelderend, omdat het goed aangeeft waar onze ontwikkelpunten liggen. Voorzitter RvT Onderwijsgroep Toezichthouders en Commissarissen 10 Bevorderen van modern en proactief toezicht Het is van belang dat toezichthouders op de hoogte blijven van nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van governance. Modern toezicht wordt in het algemeen gekenmerkt door een professionele en proactieve houding. Een professionele houding wordt bevorderd door periodieke zelfevaluaties en het regelmatig verder ontwikkelen van toezichthoudende competenties: individueel en collectief als Raad. Proactief toezichthouden is te leren door meer aandacht te besteden aan transparantie, anticipatie en preventie. Het Instituut is gespecialiseerd in diverse methoden van zelfevaluatie en interne themabijeenkomsten op het gebied van proactief toezicht.

11 Zelfevaluatie online en plenair Voor zijn periodieke zelfevaluatie kan uw Raad kiezen uit diverse opties afhankelijk van de behoeften van uw Raad en het beschikbare budget. De door het Instituut ontwikkelde zelfevaluatiemethode is efficiënt, concreet, oplossingsgericht en uitnodigend. Prijs/kwaliteit: 9 Voorzitter RvT Zorgorganisatie Optie 1. Online vragenlijsten De basismodule Kwaliteit van Toezicht bevat 48 vragen verdeeld over vier thema s: Toezichthoudende Rollen deel 1 en 2, het Functioneren van uw raad als team en het Functioneren van de Voorzitter. Er zijn nog twee andere vragenlijsten beschikbaar: de eerste gaat over Team cultuur en Team dynamics (24 vragen) en focust op de kwaliteit van de relaties in een Raad. De tweede gaat over het Functioneren van de Voorzitter (24 vragen). 11 Aanpak Elke deelnemer krijgt een persoonlijke inlogcode. Na verwerking van de scores ontvangt u een digitaal eindrapport met onze conclusies en aanbevelingen. U kunt dit rapport bespreken met of zonder onze externe begeleiding. Als extra optie bij de vragenlijst Kwaliteit van Toezicht kunt u de scores van uw Raad vergelijken met een landelijke benchmarkgroep van toezichthouders die in de afgelopen jaren deze vragenlijst heeft ingevuld. U kunt natuurlijk ook uw bestuurder uitnodigen om deel te nemen om zijn of haar perceptie te vergelijken met het zelfbeeld van uw Raad. Resultaten Objectiever beeld van de kwaliteit van toezicht van uw Raad Meer inzicht in de percepties van de leden (en de bestuurder) Concrete aanbevelingen om de kwaliteit van toezicht te verbeteren

12 Optie 2. Reflectief plenair gesprek In een plenair gesprek heeft uw Raad de mogelijkheid om op een meer flexibele wijze te reflecteren op zijn kwaliteit van toezicht. Er wordt geen vragenlijst gebruikt. Ik ben zeer tevreden over de afgelopen evaluatievergadering en de bijdrage daaraan van het Instituut. Voorzitter RvT Kinderopvang Aanpak Wij kunnen aandacht besteden aan alle algemene aspecten (generiek) of aan bepaalde aspecten van toezicht (specifiek). Denkt u hierbij aan toezichthouden op de zachte factoren, zoals de organisatiecultuur. Wij kunnen tevens achteruit én vooruit kijken: wat komt er de komende 12 tot 24 maanden op de organisatie af? En wat betekent dat voor de kwaliteit van toezicht van uw Raad? Meestal heeft deze optie ook een educatief element, omdat wij kunnen wijzen op nieuwe trends of best practices elders. Als extra optie bestaat de mogelijkheid om een semigestructureerd gespreksdocument te gebruiken die de leden van tevoren ontvangen. Tevens is het mogelijk om de leden van uw Raad vooraf individueel te interviewen. Van deze mogelijkheid wordt o.a. gebruik gemaakt als de samenwerking in de Raad niet optimaal is. De interviews duren 60 minuten en vinden telefonisch plaats. Ook bestuurders en directeuren kunnen hieraan deelnemen. 12 Resultaten Actuele kennis van modern en proactief toezicht Evenwichtiger toezicht op harde en zachte factoren Beter voorbereid op nieuwe ontwikkelingen in uw organisatie Kwaliteitsbewaking De kwaliteit van de evaluatie wordt op meerdere manieren gewaarborgd. De vragenlijst Kwaliteit van Toezicht is wetenschappelijk gevalideerd. Verder is het Instituut erkend door de NVTZ, VTOI en VTW als externe begeleider van zelfevaluaties. Als evaluatoren komen wij regelmatig bij elkaar voor intervisie. En, ook wij doen aan voortdurende bijscholing.

13 Themabijeenkomsten RvT en RvC Om de expertise in goed toezicht van uw Raad op peil te houden zijn interne themabijeenkomsten ideaal. Effectief, leerzaam én leuk. Aanpak Gedurende een middag of avond kan uw Raad zich verdiepen in een aspect van toezicht. Het Instituut is gespecialiseerd in proactief toezicht. Op dit gebied kunnen wij actuele inzichten en instrumenten aanreiken die mede zijn ontwikkeld op basis van aanbevelingen van brancheverenigingen van toezichthouders, zoals de NVTZ, VTOI-NVTK en VTW. Dit werkboek is een uitstekend middel om ons functioneren als toezichthouders te verbeteren. Drs. Ton R. Doesburg Meervoudig RvT-Voorzitter Voormalig lid Eerste Kamer Voor enkele aspecten van proactief toezicht hebben wij een digitaal werkboek geschreven. Als uw Raad zo n aspect kiest, krijgt elk lid een exemplaar van tevoren toegestuurd. De werkboeken zijn inbegrepen in de prijs (ze zijn niet los te koop). Na afloop van de bijeenkomst ontvangt elk lid een certificaat van deelname op naam in PDF. 13 Resultaten Meer bewust van proactieve toezichtsinstrumenten Beter schakelen tussen toezichthoudende bevoegdheden Alerter in anticipatie en crisispreventie Kwaliteitsbewaking Wij bewaken de kwaliteit van de bijeenkomsten door vooraf samen met u de inhoud te bepalen en achteraf de resultaten te evalueren. Daniel Le Gras is geregistreerd docent (CRKBO) in Governance, Leiderschap en Veranderkunde aan diverse Business scholen.

14 Expertise Center Proactief Toezicht Als extra service voor haar toezichthoudende klanten heeft het Instituut een gloednieuw expertise center opgericht. Masterclass Proactief Toezichthouden: "Toegevoegde waarde! Goed bestede tijd!" Vice-Voorzitter RvT Zorginstelling Het Center bevat een aantal artikelen van de partners over diverse aspecten van proactoef toezicht. Het is de bedoeling om het Center in de loop van 2018 uit te breiden met meer artikelen, whitepapers, werkboeken en instrumenten voor toezichthouders en commissarissen. Alle klanten die in 2018 een opdracht verlenen aan het Instituut krijgen tot het einde van het jaar gratis toegang tot dit Center. Dit geldt ook voor de deelnemers aan onze masterclasses voor de NVTZ- en VTOI-Academie. 14

15 Tarieven Toezichthouders en Commissarissen Zelfevaluatie Basismodule Kwaliteit van Toezicht 750,- + Digitaal eindrapport + Ongeacht aantal leden RvC/RvT - Zonder externe begeleiding van het Instituut Deelname door één bestuurder (elke volgende bestuurder 150,-) 500,- Benchmark van uw Raad met landelijke vergelijkingsgroep van RvC/T's 500,- Online vragenlijst Team cultuur & Team dynamics (24 vragen) 750,- Online vragenlijst Voorzitter van de Raad (24 vragen) 750,- Externe begeleiding bij bespreking eindrapport met uw Raad 950,- Reflectief plenair gesprek over kwaliteit van toezicht 1.400,- + Externe begeleiding van het Instituut + Semigestructureerd gespreksdocument - Zonder online vragenlijst en digitaal eindrapport - Zonder verslag of notulen 15 Themabijeenkomsten Bijeenkomsten van een middag of avond 1.400,- + Voorbespreking via telefoon of live web meeting + Voorbereiding toegespitst op uw situatie + Digitaal werkboek voor elke deelnemer (indien van toepassing) + Certificaat van deelname op naam in PDF Alle tarieven zijn ex 21% BTW en reiskosten. Ze zijn inclusief voorbereidingstijd en reistijd. De Algemene Voorwaarden van het Instituut voor Governance en Leiderschap zijn op alle diensten van toepassing.

16 16

17 Reacties van klanten Op verzoek sturen wij u de complete lijst van opdrachtgevers per sector graag toe. Dank voor de snelle productie van uw concepteindrapport. Ik heb dit met belangstelling - en plezier - gelezen. Voorzitter RvT Zorginstelling Ik heb uw rapport met belangstelling gelezen. Ik vind het verhelderend, omdat het goed aangeeft waar onze ontwikkelpunten liggen. Voorzitter RvT Onderwijsgroep Dank voor het toegezonden eindrapport. Het rapport zal een prima basis zijn om dit jaar zelfstandig de zelfevaluatie van onze RvT samen met onze RvB te laten plaatsvinden. Vicevoorzitter Zorginstelling Ik ben zeer tevreden over de afgelopen evaluatievergadering en de bijdrage daaraan van het Instituut. Voorzitter RvT Kinderdagverblijf Bijzonder handzaam instrument om een discussie in de RvT te starten. Voorzitter RvT Onderwijsorganisatie 17 Dit is m.i. een uitstekend rapport om ons functioneren nog eens onder de loep te nemen en piketpalen uit te zetten voor de komende jaren (prijs/kwaliteit:8). Voorzitter RvT Onderwijsorganisatie Uitstekend rapport, daar kunnen we wat mee. Voorzitter RvC Woningcorporatie De online zelfevaluatie heeft ons geholpen bij het voeren van "het goede gesprek" Voorzitter RvT Zorginstelling Dank voor de inspirerende en leerzame middag, wij kijken er met plezier op terug. Voorzitter RvT Zorgorganisatie Een 9 voor de verhouding prijs/kwaliteit. Voorzitter RvT Zorgorganisatie Precies wat we nodig hadden, op het juiste moment! Vicevoorzitter RvT Onderwijsorganisatie Prima onze vraag begrepen; ruimte voor discussie gegeven, maar wel de richting bewaard. een bijeenkomst waar we weer mee verder kunnen. Voorzitter RvC Corporatie

18 Over het Instituut Het Instituut voor Governance & Leiderschap (IGL) is een privaat initiatief van de partners. Het doel is het bevorderen van goed bestuur en toezicht (governance) en goed leiderschap in maatschappelijke ondernemingen. Het is gespecialiseerd in advies en begeleiding van toezichthouders, commissarissen, bestuurders en directeuren, met name in de sectoren zorg, onderwijs en corporaties. Mr. Daniel Le Gras, partner, heeft als organisatieadviseur o.a. gewerkt voor bureau Berenschot en is gecertificeerd Executive en Board coach. Daarnaast is hij docent Governance, Leiderschap en Veranderkunde aan diverse Business scholen in Nederland. 18 Jacques J.K. Gerards, partner, is voormalig directeur van de NVTZ. Hij is tevens voorzitter van diverse raden van toezicht in de zorgsector. Hij is betrokken geweest bij de oprichting van meerdere verenigingen van toezichthouders. Hij is Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Mr. Patricia Le Gras-Macdaniel MBA, partner, studeerde Europees recht en bedrijfskunde in Engeland. Zij was universitair docente Europees Recht aan de Open Universiteit. Zij is organisatieadviseur en gecertificeerd Executive en Board coach.

19 . Contact Instituut voor Governance & Leiderschap Postadres : Parelhoenstraat AE Amersfoort T M E. office@governanceleiderschap.nl I. I. 19

20 2018 Instituut voor Governance & Leiderschap 20

Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevorderen van modern en proactief toezicht

Toezichthouders Commissarissen. Instituut voor Governance & Leiderschap. Bevorderen van modern en proactief toezicht 2019 Toezichthouders Commissarissen Bevorderen van innovatief leiderschap en strategisch verandervermogen Top persoonlijk leiderschap Interne themabijeenkomsten RvB-CvB Bevorderen van modern en proactief

Nadere informatie

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen 2016 2015 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, veilig, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties

Nadere informatie

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen

Online Zelfevaluatie. Instituut voor Governance & Leiderschap. Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen 2015 2015 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, veilig, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties

Nadere informatie

Expertise Programma Bestuurlijk Verandervermogen

Expertise Programma Bestuurlijk Verandervermogen 2016 Expertise Programma Bestuurlijk Verandervermogen Voor Raden van Bestuur, Colleges van Bestuur, Directeuren, CEO s en General Managers van (maatschappelijke) ondernemingen in hun rol van verandermanager

Nadere informatie

Instituut voor Governance & Leiderschap

Instituut voor Governance & Leiderschap 2014 Online Zelfevaluatie Voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen Gebruiksvriendelijk, effectief en kostenbesparend Instituut voor Governance & Leiderschap Vele positieve reacties Een groot

Nadere informatie

Resultaten Benchmark - Kwaliteit Intern Toezicht 2013

Resultaten Benchmark - Kwaliteit Intern Toezicht 2013 Resultaten Benchmark - Kwaliteit Intern Toezicht 2013 Een kopgroep van raden van toezicht en raden van commissarissen in de sectoren zorg, onderwijs en corporaties hebben in het afgelopen jaar een online

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Data en locatie Data, cursustijden en locaties zijn te vinden op nationaalregister.nl Groepsgrootte en aanpak In groepen

Nadere informatie

Bureau NVTK Röntgenlaan DX Zoetermeer Telefoon: WERKPLAN NVTK 2017

Bureau NVTK Röntgenlaan DX Zoetermeer Telefoon: WERKPLAN NVTK 2017 Bureau NVTK Röntgenlaan 19 2719 DX Zoetermeer Telefoon: 079-3638105 Email: bureau@nvtk.nl www.nvtk.nl WERKPLAN NVTK 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Doelen voor 2017... 3 2 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Inspirerende docenten en deelnemers Leergang Board Potentials Voor de nieuwe generatie commissarissen Een commissariaat

Nadere informatie

toonaangevend in toezicht

toonaangevend in toezicht toonaangevend in toezicht Toonaangevend in toezicht De Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn is een onafhankelijke, kritische vereniging die staat voor een een verantwoordelijk

Nadere informatie

Accent Organisatie Advies

Accent Organisatie Advies Accent Organisatie Advies Professionalisering van het intern toezicht Proposities voor RvC / RvT Frank van Egeraat Januari 2017 Context Vele voorbeelden van falend intern toezicht, zowel in de private

Nadere informatie

Een directeur wil geen coach?

Een directeur wil geen coach? auteur: Loes Bon MCM MScBA MS Een directeur heeft grote invloed op het bedrijf en krijgt in die functie vaak gebrekkig feedback. Steeds vaker bieden directeuren hun leidinggevenden een coach aan. Dat is

Nadere informatie

permanente educatie voor maatschappelijke organisaties

permanente educatie voor maatschappelijke organisaties permanente educatie voor maatschappelijke organisaties Permanente educatie GenP Governance Verandering is de constante in ons bestaan. Veranderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. Zowel cultureel,

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Stichting IGI Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergangen Board Potentials en Non-Executives Inspirerende docenten en deelnemers Leergangen Board Potentials en Non-Executives in

Nadere informatie

Opleiding Commissaris Publieke Sector

Opleiding Commissaris Publieke Sector ERLY the consulting company Opleiding Commissaris Publieke Sector Dé opleiding voor wie commissaris wil worden in de publieke sector pag. 1 Deze opleiding biedt u als aankomend commissaris dé voorbereiding

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

BEST PRACTICES VOOR DE ZELFEVALUATIE VAN UW RVC

BEST PRACTICES VOOR DE ZELFEVALUATIE VAN UW RVC Improve your boardroom performance BEST PRACTICES VOOR DE ZELFEVALUATIE VAN UW RVC Als lid van de raad van commissarissen wilt u actief een bijdrage leveren aan het succes van uw organisatie. U en uw collega

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR

LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR LEREN VAN ELKAAR, VERBETEREN MET ELKAAR Leren en verbeteren vanuit de Aedes-benchmark U wilt meer halen uit de Aedes-benchmark? Gerichter kunnen sturen op de cijfers van het huurdersoordeel? Werken aan

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

4. Deelnemers Governance Dynamics 9

4. Deelnemers Governance Dynamics 9 Governance Dynamics 1. Governance Dynamics 3 2. Inhoud programma 5 3. Structuur programma 7 4. Deelnemers Governance Dynamics 9 5. Profiel NCD Academy 9 6. Investering versus rendement 10 7. Praktische

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

ZELFEVALUATIE RvC. Good enough never is. Een moment om kansen voor verbetering te benutten ZELFEVALUATIE RAAD VAN COMMISSARISSEN

ZELFEVALUATIE RvC. Good enough never is. Een moment om kansen voor verbetering te benutten ZELFEVALUATIE RAAD VAN COMMISSARISSEN ZELFEVALUATIE RAAD VAN COMMISSARISSEN Good enough never is ZELFEVALUATIE RvC Een moment om kansen voor verbetering te benutten Auteurs Carla van der Weerdt-Norder Partner Accent Organisatie Advies Frank

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Innoveren en slimmer organiseren

Innoveren en slimmer organiseren Innoveren en slimmer organiseren SMZ Kennis en Innovatiebeurs 24 januari 2014 Prof. dr. Jaap Boonstra Inspiraties delen Verbeelding (en lef) Innovatiespots Samen innoveren Grenzeloos innoveren A 3 I =

Nadere informatie

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf.

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht in de Zorg High Level Toezicht in de Zorg VERDIEPEN DOOR REFLECTIE Het bieden van goede zorg aan cliënten, is de kern van

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

4. Deelnemers Governance Dynamics 9

4. Deelnemers Governance Dynamics 9 Governance Dynamics 1. Governance Dynamics 3 2. Inhoud programma 5 3. Structuur programma 7 4. Deelnemers Governance Dynamics 9 5. Profiel NCD Academy 10 6. Investering versus rendement 11 7. Praktische

Nadere informatie

Inleiding. Onze rollen

Inleiding. Onze rollen Toezichtvisie Inleiding Met invoering van de herzieningswet toegelaten instellingen per 1 juli 2015 en de nieuwe governancecode woningcorporaties per 1 mei 2015, is het speelveld voor woningcorporaties

Nadere informatie

Profielschets leden Raad van Commissarissen Ons Huis

Profielschets leden Raad van Commissarissen Ons Huis Profielschets leden Raad van Commissarissen Ons Huis Profielschets leden RvC Ons Huis Pagina 1 1. Algemene uitgangspunten De Raad van Commissarissen dient pluriform te zijn samengesteld (sekse, leeftijd,

Nadere informatie

2-daagse Masterclass Performance Management

2-daagse Masterclass Performance Management 2-daagse Masterclass Performance Management 10 PApunten KPI s Balanced Scorecard PDCA Aanpakken KPI s Dashboards Levenscyclus strategie Strategy mapping Verandermanagement In deze masterclass met mr. Leo

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Veranderen als avontuurlijke tocht PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Opbouw Veranderen als avontuurlijke tocht Wat is er gaande in de wereld om ons heen Zijnswaarde en publieke waarde PBLQ Professionele

Nadere informatie

Opleiding Bestuurder Corporatie 21 ste eeuw

Opleiding Bestuurder Corporatie 21 ste eeuw Public Academy Opleiding Bestuurder Corporatie 21 ste eeuw De opleiding voor nieuwe en aankomende bestuurders met een unieke meeloopstage 1 Public Academy ERLY i.s.m bestuurders van De Vernieuwde Stad

Nadere informatie

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE Je moet het maar durven collegiale bestuurlijke visitatie Eigenlijk is er maar een ding nodig voor een Collegiale Bestuurlijke Visitatie (CBV). En dat is de durf om het

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT SNEL EN WENDBAAR WERKEN AAN CONTINUE VERBETERING IN ORGANISATIES LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INDEX Inleiding 3 Masterclass Agile Management

Nadere informatie

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom Realitycheck HRM-thema s in de boardroom U kunt deze vragenlijst digitaal invullen, opslaan en delen. Naam: Datum: Deze Realitycheck is bedoeld voor (leden van een) raad van toezicht (RvT) of raad van

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

Tax Control voor Bestuurders

Tax Control voor Bestuurders www.esaa.nl Erasmus School of Accounting & Assurance Executive Program Tax Control voor Bestuurders Erasmus University Rotterdam Make it happen. Erasmus School of Accounting & Header Assurance Erasmus

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g

Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g Strategieversneller D e ro u te naar ve ra n d e r i n g & M A N A G E M E N T C O N S U L T A N T S een succesvol strategietraject valt of staat met uw directieteam! Bekende ambities... Wij willen onze

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAP

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAP MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAP SUCCESVOL TRANSFORMEREN NAAR EEN WENDBARE, TOEKOMSTBESTENDIGE ORGANISATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING ER VERANDERT STEEDS MEER EN STEEDS SNELLER

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

Kienbaum Governance Opleiding (KGO)

Kienbaum Governance Opleiding (KGO) Kienbaum Governance Opleiding (KGO) 2018 2019 Introductie Kienbaum Governance Opleiding KGO in 2018 2019 Kienbaum en de Governance University (GU) werken samen aan het professionaliseren van commissarissen

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Masterclass Toezicht op onderwijs

Masterclass Toezicht op onderwijs Toezichthouders Conferentie PO-raad 25 september 2013 Masterclass Toezicht op onderwijs Prof. dr. Edith Hooge Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming Tias Nimbas Business School /

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ!

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Vitaliteit voor de zorg 3 Vitaliteitvoordezorg.nl Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers Van inzicht naar actie Veel zorginstellingen

Nadere informatie

De lerende Overblijf Medewerker

De lerende Overblijf Medewerker Whitepaper tussenschoolse opvang Overblijf Academie Maart 2014 Inleiding Deze whitepaper is bedoeld voor schoolleiders, directies en besturen in het primair onderwijs in Nederland die willen weten hoe

Nadere informatie

HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS. Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics

HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS. Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics 1 Inleiding Veel organisaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Kienbaum Governance Opleiding (KGO)

Kienbaum Governance Opleiding (KGO) Kienbaum Governance Opleiding (KGO) 2017 2018 Introductie Kienbaum Governance Opleiding KGO in 2017 2018 Kienbaum en de Governance University (GU) werken samen aan het professionaliseren van commissarissen

Nadere informatie

MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY

MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY CREËER SUCCESVOLLE EN GASTVRIJE ORGANISATIES IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING De wereld verandert. En niet alleen verandert de wereld,

Nadere informatie

Leerarrangement directeur kindcentrum. Leid een kindcentrum met impact!

Leerarrangement directeur kindcentrum. Leid een kindcentrum met impact! Leerarrangement directeur kindcentrum Leid een kindcentrum met impact! Leerarrangement directeur kindcentrum Aanpak en didactiek Schoolleiders in onderwijs en managers in de kinderopvang hebben dezelfde

Nadere informatie

Masterclass Veranderen met Vensters

Masterclass Veranderen met Vensters ICTU van en voor overheden Masterclass Veranderen met Vensters ACHTERGROND ICTU heeft in samenwerking met de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS), het Kennisinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)

Nadere informatie

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Het programmamanagement

Nadere informatie

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling editie 2011 Leiderschap zit vol met paradoxen. De tegenstelling tussen betrokkenheid en distantie, tussen innovatie en behoudendheid,

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Onderzoek Onderzoek Meten = weten Als u de vinger aan de pols wilt houden, wilt weten of u op de juiste weg zit en u heeft behoefte aan goede, betrouwbare informatie om beslissingen op te nemen, dan kan

Nadere informatie

SLA s voor niet-juristen

SLA s voor niet-juristen 2-daagse training SLA s voor niet-juristen Verhoog uw rendement door heldere afspraken Initiatief en organisatie In samenwerking met sla.heliview.nl Wat leert u in deze training? Het beoordelen en verbeteren

Nadere informatie

Waarderend toezicht, vanuit een ander perspectief werken aan goed toezicht.

Waarderend toezicht, vanuit een ander perspectief werken aan goed toezicht. Waarderend toezicht, vanuit een ander perspectief werken aan goed toezicht. drs Rixt Heegsma drs Carla Dubbelman MMC maart 2017 Waarderend toezicht, vanuit een ander perspectief werken aan goed toezicht.

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

Balanceren in het krachtenveld. Kwaliteit van toezicht verbinden aan de samenleving Masterclass PORaad 16 juni 2017

Balanceren in het krachtenveld. Kwaliteit van toezicht verbinden aan de samenleving Masterclass PORaad 16 juni 2017 Balanceren in het krachtenveld 1 Masterclass Een Master Class biedt deelnemers een vrijplaats voor reflectie en dialoog Een plaats waar deelnemers hun inzicht in actuele ontwikkelingen kunnen verdiepen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen UITNODIGING Innovatie van het mbo- MASTER CLASS onderwijs door digitaal leiderschap Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen 28 november ACHTERGROND Door de digitale revolutie nemen ontwikkelingen

Nadere informatie

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht High Level Toezicht VERGROTEN VAN PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Juist het bewust zijn van de eigen bril en context, de maatschappelijke

Nadere informatie

Al lid van een kennisgemeenschap?

Al lid van een kennisgemeenschap? Professionaliseer jezelf en verbeter het onderwijs van onderop Al lid van een kennisgemeenschap? Kennisgemeenschappen zijn in opmars. Binnen schoolbesturen richten deze gemeenschappen zich op de professionalisering

Nadere informatie

Kienbaum Governance Opleiding (KGO)

Kienbaum Governance Opleiding (KGO) Kienbaum Governance Opleiding (KGO) 2019 2020 Introductie Kienbaum Governance Opleiding KGO in 2019 en 2020 Kienbaum en de Governance University (GU) werken samen aan het professionaliseren van commissarissen

Nadere informatie

Informatiebrochure Groeps-IFMS

Informatiebrochure Groeps-IFMS Informatiebrochure Groeps-IFMS Het beste middel om jezelf te leren kennen is proberen een ander te begrijpen (André Gide) 1. Meijer Consulting Group We richten ons al jaren op medische professionals. Wij

Nadere informatie

NYENRODE COMMISSARISSENCYCLUS DÉ CYCLUS VOOR DE PROFESSIONELE COMMISSARIS/TOEZICHTHOUDER

NYENRODE COMMISSARISSENCYCLUS DÉ CYCLUS VOOR DE PROFESSIONELE COMMISSARIS/TOEZICHTHOUDER NYENRODE COMMISSARISSENCYCLUS DÉ CYCLUS VOOR DE PROFESSIONELE COMMISSARIS/TOEZICHTHOUDER NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING De commissaris/toezichthouder heeft een grote verantwoordelijkheid en

Nadere informatie

T.O.P. Leidinggeven aan een team

T.O.P. Leidinggeven aan een team Compleet programma, inclusief online leeromgeving Effectief leidinggeven als Topmanager Commercium www.commercium.nl info@commercium.nl +31(0)36-53 18 506 1 Inleiding Goede leiders zijn de managers die

Nadere informatie

De nieuwe commissaris vergroot zijn waarde door continue ontwikkeling.

De nieuwe commissaris vergroot zijn waarde door continue ontwikkeling. De nieuwe commissaris vergroot zijn waarde door continue ontwikkeling. Masterclasses Commissariaat en Toezicht TOEZICHT IS EEN VAK Specifieke kennis, nuttige ervaring, professionele rolopvatting en een

Nadere informatie

Scrum@school - Technasium Noord 2016

Scrum@school - Technasium Noord 2016 Scrum@school - Technasium Noord 2016 Veranderingen door Scrum@school Onderzoekje onder 16 docenten bij afsluiting basistraining. -4-3 -2-1 0 +1 +2 +3 +4 1. Werkplezier leerlingen XXXX XXX XXXXXXXX X 2.

Nadere informatie

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht

De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht De ervaren commissaris verdiept en vernieuwt. Ook zichzelf. High Level Toezicht Vergroten van persoonlijke effectiviteit Juist het bewust zijn van de eigen bril en context, de maatschappelijke opdracht

Nadere informatie

door Josée van der Hoek Rotterdam, 13 april 2010 Between-us

door Josée van der Hoek Rotterdam, 13 april 2010 Between-us door Josée van der Hoek Rotterdam, 13 april 2010 Between-us Agenda 11:45 12:10: Inloop en ontvangst 12:10 12.30: De analyse & resultaten Josée van der Hoek Between-us 12.30 12.50: Web2Print Rob Wilders

Nadere informatie

Beeld RvB - Zelfbeeld RvC Rapport. Organisatie XYZ

Beeld RvB - Zelfbeeld RvC Rapport. Organisatie XYZ Beeld RvB - Rapport Organisatie XYZ pagina 1 van 15 Introductie Geachte lezer, Voor u ligt het 'beeld RvB-zelfbeeld RvC' rapport ten behoeve van de zelfevaluatie van uw Raad van Commissarissen (RvC)*.

Nadere informatie

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES Verantwoorden en leren In een visitatie leggen woningcorporaties openbaar verantwoording af over hun maatschappelijke prestaties in de afgelopen vier jaar. Visitatie richt

Nadere informatie

Kienbaum Governance Opleiding (KGO) 2015-2016

Kienbaum Governance Opleiding (KGO) 2015-2016 Kienbaum Governance Opleiding (KGO) 2015-2016 Introductie Kienbaum Governance Opleiding KGO I 2015 KGO II 2016 Kienbaum en de Governance University (GU) werken samen in het professionaliseren van commissarissen

Nadere informatie

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Masterclass - Alliantievaardigheden Een praktische leidraad voor toekomstige alliantiemanagers Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen

Nadere informatie

Helder zicht: meet het verandervermogen van uw organisatie

Helder zicht: meet het verandervermogen van uw organisatie Helder zicht: meet het verandervermogen van uw organisatie Zou het niet heerlijk zijn als: veranderingen soepeler verlopen, medewerkers er minder weerstand tegen hebben, projecten eerder klaar zijn en

Nadere informatie

Online Corporate Communicatie

Online Corporate Communicatie Online Corporate Communicatie Corporate communicatie; integreer online kanalen en voer impactvolle corporate campagnes Er is een groot tekort aan kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties

Nadere informatie

Profiel. Vanboeijen. Lid raad van toezicht

Profiel. Vanboeijen. Lid raad van toezicht Profiel Vanboeijen Lid raad van toezicht Vanboeijen Lid raad van toezicht Organisatie Vanboeijen biedt overwegend in Drenthe zorg en ondersteuning aan ruim 700 kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Limburg

Regiobijeenkomst Limburg Regiobijeenkomst Limburg 20 januari 2016 Weert Voorwoord De NVTZ wil meer de regio in. Door het verkleinen van de reisafstand wil de NVTZ de drempel verlagen voor toezichthouders om deel te nemen aan collegiale

Nadere informatie

Visie op Governance. Woonopmaat

Visie op Governance. Woonopmaat Visie op Governance Woonopmaat Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen op 6 november 2017 Dhr. F.J. Wehrmeijer Voorzitter Raad van Commissarissen Woonopmaat 1 Een Visie op Governance

Nadere informatie

De Authentieke en Effectieve Commissaris- Speciale Curaçao editie

De Authentieke en Effectieve Commissaris- Speciale Curaçao editie De Authentieke en Effectieve Commissaris- Speciale Curaçao editie 2014 Governance University en de University of the Dutch Caribbean (UDC) organiseren van 28 april 2014 t/m 2 mei 2014 (Week 18) opnieuw

Nadere informatie

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS FINANCIEEL MANAGEMENT & BEDRIJFSVOERING IN DE PUBLIEKE SECTOR

Nadere informatie

Opleiding gemeentelijk toezichthouder Drank en Horecawet

Opleiding gemeentelijk toezichthouder Drank en Horecawet Academie voor bijzondere wetten Opleiding gemeentelijk toezichthouder Drank en Horecawet GEEN STERKE DRANK GEEN STERKE DRANK < 18

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Social Strategy Masterclass 2014

Social Strategy Masterclass 2014 Social Strategy Masterclass 201 Bestemd voor Directie en Management actief in zowel B2B, B2C als Non profit Inhoudsopgave Inleiding Eendaagse Social Strategy MasterClass Programma Ochtendsessie Middagsessie

Nadere informatie

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Door de ontwikkelingen bij woningcorporaties worden de bestuurlijke organen gedwongen om zich te professionaliseren. Een bestuurder

Nadere informatie

De nieuwe generatie commissarissen beseft dat continue ontwikkeling waardevol is.

De nieuwe generatie commissarissen beseft dat continue ontwikkeling waardevol is. De nieuwe generatie commissarissen beseft dat continue ontwikkeling waardevol is. Masterclasses Commissariaat en Toezicht 2016 TOEZICHT IS EEN VAK Specifieke kennis, nuttige ervaring, professionele rolopvatting

Nadere informatie

MASTERCLASS Professionaliseringsprogramma De Authentieke en Effectieve Commissaris Aruba (19 de editie)

MASTERCLASS Professionaliseringsprogramma De Authentieke en Effectieve Commissaris Aruba (19 de editie) MASTERCLASS Professionaliseringsprogramma De Authentieke en Effectieve Commissaris Aruba (19 de editie) Een praktisch professionaliseringsprogramma voor register accountants (RA/AA), commissarissen en

Nadere informatie

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK ALGEMEEN Woningstichting Wonen Vierlingsbeek is een kleine woningcorporatie (ca. 500 vhe) met een sterke lokale binding. De stichting wordt bestuurd door een

Nadere informatie

ADVANCED MARKETING PROGRAM

ADVANCED MARKETING PROGRAM ADVANCED MARKETING PROGRAM DE MEEST ACTUELE MASTERCLASS VOOR ERVAREN MARKETEERS DIE VERDIEPING EN VERBREDING ZOEKEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Het Nyenrode Advanced Marketing Program is

Nadere informatie

OR en governance Governance. Governance. Informatie en tips voor de OR. mr. Els Unger 13 december 2018

OR en governance Governance. Governance. Informatie en tips voor de OR. mr. Els Unger 13 december 2018 OR en governance Informatie en tips voor de OR mr. Els Unger 13 december 2018 1 Governance Wat is governance? Organisatie van zeggenschap (bestuur en toezicht) binnen onderneming Systeem van checks en

Nadere informatie