Innovaties voor een beter binnenkliaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Innovaties voor een beter binnenkliaat"

Transcriptie

1 Innovaties voor een beter binnenkliaat Rob Kragt CSR Marketing Manager 13 november 2014 DESSO AirMaster 9522, 2914

2 Geschiedenis Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Desso: In 1993 werd Desso aangekocht door DLW (Deutsche Linoleum Werke) en van de Amsterdamse effectenbeurs gehaald. In 1998 werd DLW/Desso overgenomen door Armstrong World Industries Inc.(NYSE:AWI). In april 2007 werd Desso opnieuw onafhankelijk na te zijn aangekocht door NPM Capital, een Nederlands investeringsbedrijf. In februari 2010 heeft de Desso Group de winstgevende activiteiten van Enia Carpet NL Holding BV verworven. Sinds april 2011 zijn de aandelen van Desso in bezit van Bencis Capital Partners (meerderheidsaandeelhouder) en het huidige management.

3 Innovatiestrategie Onze innovatiestrategie richt zich op drie kerngebieden: Creativiteit: met als speerpunt de ontwerpfilosofie CARPETECTURE van Desso en ons internationale concept Circles of Architects Functionaliteit: baanbrekende oplossingen die een verschil maken, zoals SoundMaster, AirMaster en Light Reflection Master Cradle to Cradle : het ontwikkelen van producten en processen die bijdragen aan een beter milieu en een beter binnenklimaat, zoals DESSO EcoBase en AirMaster DESSO Frisk 9970 De meeste mensen brengen 90% van hun tijd binnenshuis door hoe kunnen we ervoor zorgen dat de vloer een bijdrage levert aan uw gezondheid en welzijn?

4 Desso Groep DESSO Groep Project (incl. Kantoren Onderwijs/ Gezondheidszorg) Hospitality Aero Marine Home Sport Systems

5 DESSO Group Zakelijk overzicht Tapijt 90% Contracttapijt 65% Hospitality, scheep- en luchtvaart 12% Consumenten tapijt 13% Cijfers van % van totale verkoop Sport 10% December % van totale verkoop

6 Sport DeMet meer dan 30 jaar ervaring in de markt van sportoppervlakken levert Desso systemen op basis van kunstgras en hybride natuurgras. De productportfolio bevat ook DESSO GrassMaster, een sportveld van 100% natuurgras versterkt met synthetische grasvezels van Desso. Wembleystadion Londen, VK DESSO GrassMaster Desso Sports Systems is een van de internationale experts op het gebied van innovatieve sportvelden en heeft meer dan 55 miljoen vierkante meter aangelegde sportvelden voor voetbal, hockey, tennis, American football, rugby en multifunctioneel gebruik.

7 DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijf Wat is Cradle to Cradle? Sluiten kringlopen Gebruik van gezonde en goede materialen Diversiteit Verbetering van lucht-, bodem- en waterkwaliteit Gebruik van hernieuwbare energie Sociale verantwoordelijkheid

8 DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijf Stadia voor de implementatie % gebruik van post- consumer producten 100% inkoop duurzame energie Fabrieksafvalwater Terughaal- en recyclingsystemen Een Cradle to Cradle-supply-chain management 100% Cradle to Cradle productcertificering 100% duurzame of gerecyclede bronnen 100% veilige terugkeer van materialen 100% hergebruik of recycling van materialen

9 Schema

10 Jute garen

11 Analyse van alle grondstoffen DE BESTE IDENTIFICEREN: ONDERVERDELING IN ABC-X- CATEGORIEËN OPTIMAAL OPTIMALISEREN Passief positieve lijst maken voor bestaande producten AANVAARDBAAR NIET AANVAARDBAAR NIET GECLASSIFICEERD VOORTGANG KWALITEIT VAN CRADLE TO CRADLE IN DE LOOP DER TIJD Klanten en leveranciers worden gezien als partners om tot kwaliteit te komen. ECO-EFFECTIVITEIT Alleen positief gedefinieerde materialen gebruiken Niet aanvaardbare grondstoffen geleidelijk vervangen Het hoeft niet meteen perfect te zijn!

12 Traditionele tapijttegel

13 Polyolefine tapijttegelrug, handgemaakt prototype.

14 EcoBase tapijttegelrug, eerste officiële productie.

15 Meer dan 90% van de tapijttegels van Desso is Cradle to Cradle -gecertificeerd

16 Naar een circulaire economie... aangedreven door Cradle to Cradle Arsenal FC

17 Kalk in de rug van tapijttegels Cradle to Cradle grondstof ingezet in tapijttegels van Desso

18 Kalk in de rug van tapijttegels Cradle to Cradle grondstof ingezet in tapijttegels van Desso Streven 2016: 17 miljoen kilo op jaarbasis

19 De uitdaging: slechte luchtkwaliteit Het nastreven van een uitstekende binnenhuisomgeving kan een groot effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen, maar ook op de doeltreffendheid van hun werk en hun creativiteit. Een belangrijke kwestie is slechte luchtkwaliteit. 1) Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tackling the global clean air challenge, 26 september 2011, persbericht. 2) Most EU city dwellers suffer bad air days, Euractiv.com, 24 september eu-city-dwellers-suffer-ba-news ) William J. Fisk en Arthur H. Rosenfeld van het Lawrence Berkeley National Laboratory in Berkeley te Californië, VS.

20 Wat is fijnstof? PM 10 PM 2,5 In te ademen deeltjes met een aerodynamische diameter van maximaal 10 μm (met inbegrip van alle kleinere deeltjes). Deeltjes van deze omvang veroorzaken gezondheidsproblemen, omdat ze via de keel de longen kunnen bereiken.* Kleine deeltjes met een aerodynamische diameter van minder dan 2,5 μm. Deeltjes van deze omvang of nog kleiner kunnen de ademhaling en het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) aantasten.* * Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inzake stofdeeltjes; bijgewerkt 2005.

21 Hoe fijnstof ons lichaam binnendringt 1 Fijnstof dringt ons ademhalingssysteem (de longen) binnen via neus en keel. 2-3 Grotere stofdeeltjes verdwijnen door te hoesten, niezen of slikken. 4 Kleinere stofdeeltjes kunnen tot diep in de longen doordringen. Ze kunnen zelfs de longblaasjes bereiken, waardoor longen hartproblemen ontstaan en schadelijke chemicaliën in de bloedsomloop kunnen terechtkomen.

22 Fijnstof in scholen gevaarlijker dan het fijnstof buiten Uit het rapport van American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology blijkt dat de fijnstofdeeltjes binnen voor de gezondheid schadelijker zijn dan de fijnstofdeeltjes buiten. Originally Published in Press as DOI: /rcmb OC on August 16, 2012 Internet address:

23 Onderzoek Fraunhofer WKI identificeert fijnstof als belangrijke schadelijke stof Een nieuw onderzoek naar schadelijke stoffen in de binnen- en buitenlucht in Europa, dat werd uitgevoerd door het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer WKI, identificeerde fijnstof PM 2.5 en PM 10 als de meest schadelijke stoffen voor de volksgezondheid. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van AkzoNobel, Philips en Desso.

24 Gepatenteerde technologie voor het opvangen van fijnstof Zo werkt het: Uitvergroot profiel van DESSO AirMaster Zeer fijne stofdeeltjes worden opgevangen en vastgehouden door het dunne garen van de DESSO AirFilters. Grovere stofdeeltjes worden opgevangen door het dikkere garen van de DESSO DustCollectors. De unieke structuur van DESSO AirMaster voorkomt dat het stof weer in de lucht terechtkomt. De open structuur van het product zorgt ervoor dat het stof eenvoudig kan worden verwijderd, voor een optimaal herstel van de filterfunctie van het tapijt.

25 Bewezen effectiviteit bij het zuiveren van de lucht Met DESSO AirMaster is de concentratie fijnstof in de binnenlucht 8 keer lager dan bij harde vloeren (PM 10 )* Met DESSO AirMaster is de concentratie fijnstof in de binnenlucht 4 keer lager dan bij standaard tapijt (PM 10 )** DESSO AirMaster is het enige product ter wereld dat naar aanleiding van deze testen is gecertificeerd met het gouden logo van GUI.*** * Gebaseerd op testen van GUI, waarbij DESSO AirMaster werd vergeleken met een standaard harde pvc-vloer. ** Gebaseerd op testen van GUI, waarbij DESSO AirMaster werd vergeleken met een standaard gestructureerd lussenpooltapijt. ***Het gouden logo van GUI wordt toegekend als een product meer dan 80% effectief is in het vasthouden van fijnstof (PM 10 )

26 TNO-onderzoek en - test tonen effecten AirMaster aan Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft eerder een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen fijnstof in de binnenlucht en de aanwezigheid van een zachte of harde vloerbedekking in de betreffende ruimten. Een van de onderzoeksresultaten was dat een zachte vloerbedekking meer stofdeeltjes uit de lucht opneemt dan een hard oppervlak. Dat leidt ertoe dat een zachte vloerbedekking de fijnstofconcentratie in de lucht in het binnenklimaat kan beperken. In de literatuur vermelde metingen bevestigen dat de concentratie fijnstof in de lucht van gebouwen en huizen met zachte vloerbedekking lager is dan op vergelijkbare locaties met harde vloerbedekking. Een onlangs uitgevoerde praktische test bij een school wees ook uit dat de concentratie fijnstof (PM 10 ) aanzienlijk werd teruggedrongen door AirMaster.

27 Onderzoek Radboud onderstreept effecten van AirMaster In een ander onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Radboud universitair medisch centrum in Nederland, werden een Philips luchtreiniger en DESSO AirMaster tapijt gebruikt in een klaslokaal om te kijken naar het effect van deze twee toepassingen op het binnenklimaat. De conclusie van het onderzoek was dat de concentratie fijnstof (PM 10,PM 2.5 en PM 1.0 ) die in een tijdsbestek van twee weken was gemeten, was verminderd. Met name de combinatie van de toepassingen verminderde de hoeveelheid fijnstof (PM 10,PM 2,5 en PM 1,0 ) en zwarte rook en wel met 60-90% (in het weekend) en 30-50% (doordeweeks).

28 Praktijk voorbeeld

29 Praktijk voorbeeld

30 Praktijk voorbeeld

31 Praktijk voorbeeld

32 AirMaster Scan

33 De uitdaging: slechte geluidskwaliteit Het nastreven van een uitstekende binnenhuisomgeving kan een groot effect hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen, maar ook op de doeltreffendheid van hun werk en hun creativiteit. Een andere belangrijke kwestie is slechte geluidskwaliteit. 4) Ziektelast door omgevingslawaai, Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ) Enhance the workplace with Activity Based Acoustic Design: discussie tijdens de University of European Facilities Management Conference (EFMC) te Praag, 23 mei mei: Bron: /05/acoustic_design_discussed_at_t. html 6) 2013 US Workplace Study: Key Findings, Gensler (2013). Onderzoek gebaseerd op een steekproef van werknemers uit de VS.

34 DESSO SoundMaster Het tapijt dat de akoestiek verbetert

35 Dimensies van akoestiek Geluidsabsorptie Geluidsabsorptie* geeft het lawaai- en echo-effect in een gebied aan en wordt uitgedrukt door de (gewogen) waarde α (αw). Een αw van 0,00 betekent dat er geen geluid wordt geabsorbeerd door het materiaal; een waarde van 1,00 betekent dat al het geluid wordt geabsorbeerd. Geluidsabsorptie heeft een positieve invloed op zowel de intensiteit als de duur van lawaai. Contactgeluidsisolatie Geluidsisolatie* heeft betrekking op de akoestische impact van lawaai, zoals het geluid van voetstappen in een aangrenzende kamer of een kamer eronder. De ΔLw- waarde wordt gemeten in decibel (db). Dit heeft betrekking op het feitelijke aantal decibellen dat door de vloerbedekking wordt gereduceerd. * GUT, Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden, in de ECRA Carpet manual

36 Dimensies van akoestiek Signaal-ruisverhouding De signaal-ruisverhouding (SNR) beoordeelt de verstaanbaarheid van gesproken informatie door de luidheid van de stem (het signaal) te vergelijken met het achtergrondgeluidsniveau (de ruis). Experts hebben geconcludeerd dat een SNR van +12 db tot +15 db in het hele klaslokaal de akoestische omgeving biedt die nodig is zodat alle leerlingen mondelinge boodschappen volledig begrijpen*. Nagalm Nagalm wordt gedefinieerd als de nawerking van geluid in een ruimte nadat de bron is gestopt, oftewel een echo. De duur van de nagalm wordt de nagalmtijd genoemd. Er is een beetje nagalm nodig om het oorspronkelijke signaal te versterken, maar te veel nagalm heeft een negatieve invloed op de verstaanbaarheid van wat er gezegd wordt, aangezien het moeilijk wordt verschillende woorden te onderscheiden.** 'Speech and hearing research, Finitzo-Hieber&Tillman, 1978, p ; Language, speech and hearing services in schools, Cranell&Smaldino, 2000, p.31/366 * A New Standard for Acoustics in the Classroom, Trane Commercial Services, Engineers Newsletter - vol. 32 nr. 1, 2003

37 Het effect van DESSO Light Reflection Master Externe, onafhankelijke test zijn uitgevoerd om het effect van DESSO Light Reflection Master te bepalen. Het gebruik van DESSO Light Reflection Master kan de helderheid van een ruimte tot wel 14% verhogen.* Dat heeft tot gevolg dat de kosten voor verlichting met tot wel 10% kunnen verminderen, terwijl ook de CO 2 -uitstoot ten gevolge van energieconsumptie wordt verminderd. * Gegevens uit berekeningen met DIALux-software, gebaseerd op een kantoor met gesloten werkruimten zonder meubilair en zonder ramen. De resultaten zijn afhankelijk van de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond, de hoeveelheid licht van buitenaf en de algemene aard van de omgeving.

38

39

40 Tapijtlease In samenwerking met 'De Lage Landen' is een programma voor tapijtlease gelanceerd De Lage Landen is een wereldwijd opererende dienstverlener in leasing en financieringsoplossingen voor het bedrijfsleven en particulieren. Dit programma biedt een volledige service aan onze klanten waaronder leggen, reinigen, onderhouden en eventueel verwijderen. Dit maakt het voor ons gemakkelijker om de goederen na gebruik weer terug te nemen en de "kring te sluiten." Arsenal FC

41

42 Petra Blaisse

43 Koninklijk bezoek

44

45

46 Hartelijk dank! Ga voor meer informatie naar onze website: Volg ons op Facebook: Volg ons op Twitter: Bekijk onze video s op YouTube: zoek naar Desso

Cradle to Cradle en innovaties tijdens:

Cradle to Cradle en innovaties tijdens: Cradle to Cradle en innovaties tijdens: Park Kasteel Stapelen, Boxtel door: Rob Kragt, CSR Communications Manager Woensdag 20 mei 2015 Geschiedenis Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Desso: In

Nadere informatie

Circulaire Economie gebaseerd op C2C, lukt niet zonder samenwerking.

Circulaire Economie gebaseerd op C2C, lukt niet zonder samenwerking. Circulaire Economie gebaseerd op C2C, lukt niet zonder samenwerking. Rob Kragt Onze geschiedenis 2011-15 1990 s 93: Desso werd aangekocht door DLW (Deutsche Linoleum Werke) en van de Amsterdamse effectenbeurs

Nadere informatie

DESSO Group Arjan Klifman

DESSO Group Arjan Klifman DESSO Group Arjan Klifman Innovatiemiddag Lokeren, 25 september 2014 Onze visie Hoe kan de vloer bijdragen aan onze gezondheid en ons welzijn? We willen s werelds marktleider zijn in het vervaardigen van

Nadere informatie

Cradle to Cradle en innovaties tijdens:

Cradle to Cradle en innovaties tijdens: Cradle to Cradle en innovaties tijdens: Kring Maurick, lunchbijeenkomst Rob Kragt, CSR Communications Manager Vrijdag 30 januari 2015 Geschiedenis Belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Desso: In

Nadere informatie

Cradle to Cradle workshop at: SYMPOSIUM SUSTAINABLE BUILDING

Cradle to Cradle workshop at: SYMPOSIUM SUSTAINABLE BUILDING Cradle to Cradle workshop at: SYMPOSIUM SUSTAINABLE BUILDING Friday June 8th 2012 Geschiedenis De lange en rijke historie van Desso is begonnen in het Nederlandse Oss en het Belgische Dendermonde Het bedrijf

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwd Congress 20 juni 2013. Alexander Collot d Escury Chief Executive Officer

Duurzaam Gebouwd Congress 20 juni 2013. Alexander Collot d Escury Chief Executive Officer Duurzaam Gebouwd Congress 20 juni 2013 Alexander Collot d Escury Chief Executive Officer 1 Het grotere verband 1 2 DESSO Group Zakelijk overzicht Tapijt 83% Business Tapijt 60% Hospitality, Marine & Aviation

Nadere informatie

Cradle to Cradle implementatie bij DESSO. Stef Kranendijk CEO DESSO Group

Cradle to Cradle implementatie bij DESSO. Stef Kranendijk CEO DESSO Group Cradle to Cradle implementatie bij DESSO Stef Kranendijk CEO DESSO Group DESSO is leidend in tapijttegels en kunstgrasvelden DESSO Group Business Overview Tapijt 80% Business tapijt 50% Hotel, Marine &

Nadere informatie

Cradle to Cradle les aan:

Cradle to Cradle les aan: Cradle to Cradle les aan: Donderdag 3 mei 2012 Geschiedenis De lange en rijke historie van Desso is begonnen in het Nederlandse Oss en het Belgische Dendermonde Het bedrijf bestaat bijna 80 jaar en heeft

Nadere informatie

DESSO SoundMaster. The Floor is Yours

DESSO SoundMaster. The Floor is Yours DESSO SoundMaster The Floor is Yours DESSO SOUNDMASTER DESSO introduceert SoundMaster de ideale oplossing voor een nog betere geluidsreductie en akoestiek. SoundMaster zorgt voor een reductie van het contactgeluid

Nadere informatie

DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert. The Floor is Yours

DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert. The Floor is Yours The Floor is Yours 4208 DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert Cradle to Cradle Certified CM is a certification mark sublicensed by the Cradle to Cradle Products Innovation Institute with EcoBase

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Cradle to Cradle update

Cradle to Cradle update Cradle to Cradle update Schema The three Cradle to Cradle principlest Waste equals food Nutrients become nutrients again and again Current solar income Use renewable energy sources which are powered by

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Cradle to Cradle update

Cradle to Cradle update Cradle to Cradle update Schema Biologische cirkel DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijf Biologische cirkel DESSO doet onderzoek naar prototypen tapijt en tapijttegels met grondstoffen uit de biologische

Nadere informatie

Forum BRISE 26 februari 2018 Erik De Bisschop

Forum BRISE 26 februari 2018 Erik De Bisschop Desso, a Tarkett company All rights reserved Forum BRISE 26 februari 2018 Erik De Bisschop 0475 75 32 81 erik.debisschop@tarkett.com Embedded Sustainability strategy Contributing to the circular economy

Nadere informatie

Do you wanna be big or you wanna be strong?

Do you wanna be big or you wanna be strong? Nationaal Sportveldencongres Do you wanna be big or you wanna be strong? Alexander Collot d Escury Chief Executive Officer 1 About Desso : Zakelijk overzicht : Tapijt 90% Business Tapijt 66% Hospitality,

Nadere informatie

Te beginnen bij de vloer

Te beginnen bij de vloer Akoestiek op de werkplek Te beginnen bij de vloer Bedrijven profiteren van tevreden, gezonde werknemers Elk jaar raken er duizenden werkdagen verloren als gevolg van ziekteverzuim, wat resulteert in verloren

Nadere informatie

Innovatie in global account management

Innovatie in global account management Desso, a Tarkett company All rights reserved Innovatie in global account management Michiel Keij 27 september 2017 DESSO AirMaster 9522, 2914 Waarom zijn we hier? 2 Mijn passie Michiel Keij global accounts

Nadere informatie

The Floor is Yours. DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert with EcoBase TM backing

The Floor is Yours. DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert with EcoBase TM backing The Floor is Yours 4208 DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert with EcoBase TM backing Inhoudsopgave Innovatie die de kwaliteit van ons dagelijks leven verbetert 5 Zuivere lucht is van levensbelang

Nadere informatie

Brabant Finance Event 2013

Brabant Finance Event 2013 Brabant Finance Event 2013 Maandag 27 mei 2013 Geschiedenis van DESSO De lange en rijke historie van Desso is begonnen in het Belgische Dendermonde en het Nederlandse Oss Het bedrijf bestaat bijna 80 jaar

Nadere informatie

DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert. The Floor is Yours

DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert. The Floor is Yours The Floor is Yours 4208 DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert Cradle to Cradle Certified CM is a certification mark sublicensed by the Cradle to Cradle Products Innovation Institute with EcoBase

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwd Op Locatie

Duurzaam Gebouwd Op Locatie Duurzaam Gebouwd Op Locatie Thema: Gemeentelijk Duurzaamheidsbeleid Donderdag 8 december 2016 Mede mogelijk gemaakt door: Welkom Marvin van Kempen Duurzaam Gebouwd Duurzaam Gebouwd is hét integrale platform

Nadere informatie

DESSO SoundMaster Het tapijt dat de akoestiek verbetert. The Floor is Yours

DESSO SoundMaster Het tapijt dat de akoestiek verbetert. The Floor is Yours DESSO SoundMaster Het tapijt dat de akoestiek verbetert The Floor is Yours Inhoud Innovatie om de kwaliteit van het dagelijkse leven te verbeteren 5 De invloed van lawaai 7 Wat is lawaai? 8 Dimensies van

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

Activiteiten. Duurzaam ondernemen. Cradle to Cradle: tapijttegels worden opnieuw tapijttegels. R. Ramlotstraat 89 B-9200 Dendermonde.

Activiteiten. Duurzaam ondernemen. Cradle to Cradle: tapijttegels worden opnieuw tapijttegels. R. Ramlotstraat 89 B-9200 Dendermonde. Cradle to Cradle: tapijttegels worden opnieuw tapijttegels Activiteiten Adres De geschiedenis van DESSO begon toen in 1930 een Belgische fabrikant in het Nederlandse Oss geweven tapijten ging maken. Momenteel

Nadere informatie

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD

SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD SOMS MOET JE OM VOORUIT TE GAAN EVEN TERUG IN DE TIJD CITY M AIR PURIFIER VAN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FEITEN: MET ONZE LUCHTREINIGERS GAAT U DUIZENDEN JAREN TERUG IN DE TIJD. In enkele uren

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

FUNCTIONALITEIT & COMFORT VAN STOF: AKOESTIEK

FUNCTIONALITEIT & COMFORT VAN STOF: AKOESTIEK akoestiek FUNCTIONALITEIT & COMFORT VAN STOF: AKOESTIEK Stoffen van De Ploeg zijn ontworpen om bij te dragen aan een goede leef- en werkomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en duurzaamheid gaan

Nadere informatie

The Floor is Yours. DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert

The Floor is Yours. DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert The Floor is Yours 4208 DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert Inhoudsopgave Zuivere lucht is van vitaal belang 4 Wat is fijnstof? 6 Hoe fijnstof ons lichaam binnendringt 8 De belangrijke rol

Nadere informatie

The Floor is Yours. DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert

The Floor is Yours. DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert The Floor is Yours 4208 DESSO AirMaster Het tapijt dat de lucht zuivert 1 2 Beschrijvingen, kleuren en specificaties kunnen zonder kennisgeving worden aangepast. DESSO is niet verantwoordelijk voor typografische

Nadere informatie

Akoestisch comfort, hoe bereik je dat?

Akoestisch comfort, hoe bereik je dat? Akoestisch comfort, hoe bereik je dat? Room Acoustic Comfort tm This slide is used for start page and chaptering. Insert your image here (The image should cover the whole grey square by doing that you

Nadere informatie

rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Sound and Vision

rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Sound and Vision Sound and Vision rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Geluidsgolven zetten de lucht in beweging, weerkaatsen, worden versterkt of geabsorbeerd. Het gedrag van geluidsgolven bepaalt de akoestische

Nadere informatie

Het effect van een goede geluidsomgeving

Het effect van een goede geluidsomgeving Het effect van een goede geluidsomgeving Activiteit gerelateerd akoestisch design Yvette Tietema Concept Developer Office Wat kunnen we horen? 35-80dB A O U E B M R V Y P F S T 125-8000 Hz Wanneer is

Nadere informatie

ENERGY EFFICIENCY OPGP-F7-0592/0592/0296-ES-25-B00. Nominal airflow: Initial efficiency 0.4 µm: Minimum efficiency 0.4 µm: Annual Energy Consumption:

ENERGY EFFICIENCY OPGP-F7-0592/0592/0296-ES-25-B00. Nominal airflow: Initial efficiency 0.4 µm: Minimum efficiency 0.4 µm: Annual Energy Consumption: OPGP--0592/0592/0296-ES-25-B00 NIEUWE EUROVENT NORM VOOR LUCHTFILTERS OPGP--0592/0592/0296-ES-25-B00 0.9 m 3 /s AIRFILTERS ;OM-11- ;T2012 Clean air solutions m 3 /s AIRFILTERS ;OM-11- ;T2012 0.9 BESPAAR

Nadere informatie

dback akoestische backing

dback akoestische backing dback akoestische backing IT S OH SO QUIET IT S OH SO STILL SSHHH 4 Maak komaf met geluid 5 GELUID & DE WERKOMGEVING Het belang van akoestiek in moderne kantoren Geluid maakt deel uit van de dagdagelijkse

Nadere informatie

Gyptone maakt het werk letterlijk lichter

Gyptone maakt het werk letterlijk lichter Saint-Gobain Gyproc Nederland Postbus 73 4130 EB Vianen Tel: 0347-325 100 Fax: 0347-325 125 E-mail: info@gyproc.nl www.gyproc.nl @Gyproc Daar elke toepassing in de praktijk gebaseerd is op de ter plaatse

Nadere informatie

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN EEN TRADITIE VAN INNOVATIE Het verhaal van Interface begint in 1973, wanneer oprichter Ray Anderson ziet dat de kantooromgeving ingrijpend aan het veranderen is en behoefte

Nadere informatie

Akoestische gordijnen

Akoestische gordijnen Akoestische gordijnen Akoestische gordijnen Met akoestische gordijnen kunt u ruimtes optimaliseren door de licht- en geluidsreflectie te controleren. In tegenstelling tot andere middelen voor geluidsabsorptie,

Nadere informatie

Geluidsniveau s in/om klaslokalen

Geluidsniveau s in/om klaslokalen Geluidsniveau s in/om klaslokalen Nascholingsbijeenkomst 11 maart 2005 Jeroen Sol Audiologisch Centrum Amersfoort Prof J J Groen Stichting Gebruikte publicaties Bridget Shield, Julie Dockrell (2003) External

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

De invloed van de vloer op de hoeveelheid fijnstof en de luchtkwaliteit van gebouwen Schoonmaken essentieel, maar ook type vloerbedekking speelt rol

De invloed van de vloer op de hoeveelheid fijnstof en de luchtkwaliteit van gebouwen Schoonmaken essentieel, maar ook type vloerbedekking speelt rol De invloed van de vloer op de hoeveelheid fijnstof en de luchtkwaliteit van gebouwen Schoonmaken essentieel, maar ook type vloerbedekking speelt rol Een slechte luchtkwaliteit in gebouwen kan leiden tot

Nadere informatie

Gyptone voor zuivere lucht, zowel binnen als buiten

Gyptone voor zuivere lucht, zowel binnen als buiten Saint-Gobain Gyproc Nederland Postbus 73 4130 EB Vianen Tel: 0347-325 100 Fax: 0347-325 125 E-mail: info@gyproc.nl www.gyproc.nl @Gyproc Daar elke toepassing in de praktijk gebaseerd is op de ter plaatse

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

OP, db, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte

OP, db, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte PLAFONDS SYSTEMEN [Samen van idee tot werkelijkheid.] CI/SfB (35) Xy November 2007 OP, db, Standard Akoestische oplossingen voor elke ruimte AKOESTISCH COMFORT VEILIG & GEZOND VISUEEL COMFORT WELZIJN MILIEU

Nadere informatie

Leadership in Filtration. ISO Een gids voor de nieuwe standaard voor luchtfiltratie.

Leadership in Filtration. ISO Een gids voor de nieuwe standaard voor luchtfiltratie. Leadership in Filtration ISO 16890 Een gids voor de nieuwe standaard voor luchtfiltratie. ISO 16890 De nieuwe standaard voor de indeling van luchtfilters. Deeltjes komen in talloze verschillende groottes

Nadere informatie

Clean air solutions PM1 FIJNSTOF GEVAAR VOOR GEZONDHEID

Clean air solutions PM1 FIJNSTOF GEVAAR VOOR GEZONDHEID Clean air solutions PM1 FIJNSTOF GEVAAR VOOR GEZONDHEID FOCUS OP PM1 VOORBEELDEN DEELTJES GROOTTES OM GEZONDHEID TE BESCHERMEN Haar: ~70 µm Pollen: ~10-100 µm We weten allemaal dat luchtvervuiling slecht

Nadere informatie

ontwerp mooie entrees De entreemat die telkens weer een entreemat wordt. AirMaster t echnology inside BASIC

ontwerp mooie entrees De entreemat die telkens weer een entreemat wordt. AirMaster t echnology inside BASIC ontwerp mooie entrees emco ECOLINE PIONEER De entreemat die telkens weer een entreemat wordt. AirMaster t echnology inside BASIC De natuur kent geen afval. Ontworpen volgens het Cradle to Cradle principe,

Nadere informatie

Nanovezelfiltertechnologie

Nanovezelfiltertechnologie Nanovezelfiltertechnologie 1 Nanovezelfiltertechnologie heeft overduidelijke voordelen Gezien haar superieure prestaties in diverse industrieën en onder de meest veeleisende omstandigheden, is het nanovezelmedium

Nadere informatie

TOPLINE WOOD VENEERD ACOUSTIC WALL & CEILING PANELS

TOPLINE WOOD VENEERD ACOUSTIC WALL & CEILING PANELS TOPLINE WOOD VENEERD ACOUSTIC WALL & CEILING PANELS TOPLINE Super absorberende panelen Wanden en plafonds zijn essentieel voor akoestisch comfort. Bij toepassing van Topline kan de combinatie van reflectie,

Nadere informatie

Vandaagafval morgengrondstof!

Vandaagafval morgengrondstof! Vandaagafval morgengrondstof! 5de Vlaams Milieucongres IFEST 21 October 2008 Florens Slob Manager Sustainable Business Solutions Van Gansewinkel Group Agenda Korte verkenning Cradle to Cradle concept &

Nadere informatie

Cleantech Markt Nederland 2008

Cleantech Markt Nederland 2008 Cleantech Markt Nederland 2008 Baken Adviesgroep November 2008 Laurens van Graafeiland 06 285 65 175 1 Definitie en drivers van cleantech 1.1. Inleiding Cleantech is een nieuwe markt. Sinds 2000 heeft

Nadere informatie

CONSTRUCTION 2013-3. DUStCO. Dustcollectors

CONSTRUCTION 2013-3. DUStCO. Dustcollectors CONSTRUCTION 2013-3 Bull duster TM DUStCO Dustcollectors DUStCO Dustcollectors 90% TOT STOF- IE T C U D RE Dustco Benelux BV uit Vorden heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in het

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL 01/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden de

Nadere informatie

GELUID VERVAAGD, RUIMTE GROEIT. DESIGN VOOR DE ZINTUIGEN

GELUID VERVAAGD, RUIMTE GROEIT. DESIGN VOOR DE ZINTUIGEN GELUID VERVAAGD, RUIMTE GROEIT. DESIGN VOOR DE ZINTUIGEN PROJECT Van der Valk Princeville Breda EEN ONTWERP DAT ALLE ZINTUIGEN PRIKKELT. AANNEMER Pennings Akoestiek LAND Nederland Het creëren van toekomstgerichte,

Nadere informatie

Een betere geluidsomgeving. ondersteunt studenten en leraren

Een betere geluidsomgeving. ondersteunt studenten en leraren Een betere geluidsomgeving ondersteunt studenten en leraren Een natuurlijke geluidsomgeving verbetert leren en onderwijzen Breng de natuurlijke omgeving naar binnen de ultieme geluidsabsorber De evolutie

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering

Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder Clean Air Solutions: Meer succes in de recyclingbranche. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering De ervaring laat zien dat onze klanten voor de volgende uitdagingen staan: Strenge certificeringseisen:

Nadere informatie

Material Value Circle

Material Value Circle Material Value Circle Meerwaarde in de circulaire waarde keten Lonneke de Graaff Materials 2014 l.graaff@dpivalucentre.nl Inhoud DPI Value Centre Wat is de Value Circle? Waarom kijken naar de Value Circle?

Nadere informatie

VERSTAANBAARHEID VERTROUWELIJKHEID CONCENTRATIE. Gids Voor De Akoestiek. De rol van plafonds in de actieve akoestiek

VERSTAANBAARHEID VERTROUWELIJKHEID CONCENTRATIE. Gids Voor De Akoestiek. De rol van plafonds in de actieve akoestiek VERSTAANBAARHEID VERTROUWELIJKHEID CONCENTRATIE Gids Voor De Akoestiek De rol van plafonds in de actieve akoestiek Waarom wordt actieve akoestiek aanbevolen? In een volledig absorberende omgeving (geen

Nadere informatie

Verder dan duurzaamheid. The Floor is Yours

Verder dan duurzaamheid. The Floor is Yours Verder dan duurzaamheid The Floor is Yours Inhoudsopgave 1 Verder dan duurzaamheid p. 3 Boodschap van Desso s directeur duurzaamheid p. 4 Onze bedrijfsvoering omvormen p. 7 De drie Cradle to Cradle principes

Nadere informatie

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne Expert in vloerhygiëne Totaalservice matten en moppen Met onze totaalservice voor vloerhygiëne bespaart u tot 60% op schoonmaakkosten. Piekfijne vloerhygiëne is essentieel voor elke business. Hygiëne is

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stof: het sluimerende gevaar in de agrarische sector

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stof: het sluimerende gevaar in de agrarische sector Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Stof: het sluimerende gevaar in de agrarische sector STOF: het sluimerende gevaar in de agrarische sector Stof komt overal voor, iedereen komt er dagelijks

Nadere informatie

AKOESTISCH COMFORT: EEN NOODZAAK!

AKOESTISCH COMFORT: EEN NOODZAAK! AKOESTISCH COMFORT: EEN NOODZAAK! HOE AKOESTIEK DE PRODUCTIVITEIT OP KANTOOR BEÏNVLOEDT Koen Wijgaerts - Martine Driesen VerV 15 maart 2018 GEZAMENLIJKE MISSIE 1. Welbevinden van mensen op het werk bevorderen

Nadere informatie

REINIGING VAN DE AIRCO INSTALLATIE MET TUNAP EFFICIËNT OPGELOST

REINIGING VAN DE AIRCO INSTALLATIE MET TUNAP EFFICIËNT OPGELOST Innovatie Hygiëne - Technologie REINIGING VAN DE AIRCO INSTALLATIE MET TUNAP EFFICIËNT OPGELOST GEZONDHEIDSNEUTRAAL INTERIEURKLIMAAT MET Contra Sept TUNAP Chemie die beweegt. TUNAP.COM REINIGING & SPOELING

Nadere informatie

Rapport. Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen. Datum: 11 mei 2010 TS/TS/ /AG 16408-3-RA. 1. Inleiding

Rapport. Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen. Datum: 11 mei 2010 TS/TS/ /AG 16408-3-RA. 1. Inleiding Rapport Lid ONRI ISO-9001: 2000 gecertificeerd Betreft: Rapportnummer: Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen AG 16408-3-RA Datum: 11 mei 2010 Ref.: TS/TS/ /AG 16408-3-RA 1. Inleiding In voorliggend

Nadere informatie

Samen halen we alles eruit

Samen halen we alles eruit Waarom kennisinstellingen kiezen voor innoveren met afval en de laatste ontwikkelingen inzameling & reiniging Samen halen we alles eruit Nico Spaansen NVRD Noord 3 november 2016 Transitie in de markt Van

Nadere informatie

Philips Circular lighting

Philips Circular lighting Lighting Circular lighting Philips Circular lighting Direct geld besparen met de hoogste vorm van duurzaamheid Wat is Philips Circular lighting? De toekomst van verlichting is nu! Steeds meer bedrijven

Nadere informatie

Gids voor de Akoestiek

Gids voor de Akoestiek VERSTAANBAARHEID VERTROUWELIJKHEID CONCENTRATIE Gids voor de Akoestiek Algemene definities Gebruikelijke akoestische criteria Om te voldoen aan akoestische wetgevingen en aanbevelingen werkt men met drie

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

OVER LANO MARKTSEGMENTEN LANO LANO LANDSCAPING LANO SPORTS MILIEU VEILIGHEID. Marc Vanslambrouck SHEQ Manager Prebes 10 december 2013

OVER LANO MARKTSEGMENTEN LANO LANO LANDSCAPING LANO SPORTS MILIEU VEILIGHEID. Marc Vanslambrouck SHEQ Manager Prebes 10 december 2013 OVER LANO MARKTSEGMENTEN LANO LANO LANDSCAPING LANO SPORTS MILIEU VEILIGHEID Marc Vanslambrouck SHEQ Manager Prebes 10 december 2013 GESCHIEDENIS De huidige structuur van Lano dateert uit 1970 toen drie

Nadere informatie

Nagalmproblemen in Sportaccommodaties. ing. T. Appeldoorn Acour Lawaaibestrijding B.V.

Nagalmproblemen in Sportaccommodaties. ing. T. Appeldoorn Acour Lawaaibestrijding B.V. Nagalmproblemen in Sportaccommodaties Door: ing. T. Appeldoorn Acour Lawaaibestrijding B.V. Inleiding: Sportaccommodatie zijn vaak ruimtes met zeer veel nagalm. Dit is de consequentie van het grote volume

Nadere informatie

City Football Group verbetert management en sportieve prestaties met SAP technologie

City Football Group verbetert management en sportieve prestaties met SAP technologie City Football Group verbetert management en sportieve prestaties met SAP technologie Technologie in voetbal leidt tot aanzienlijke verbeteringen City Football Group (CFG) is eigenaar van Manchester City

Nadere informatie

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor -

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - Duurzaam innoveren door te inspireren en betrokkenheid te creëren Roderick Conijn Senior Account Manager Overheid European Sustainability

Nadere informatie

Verkeer en luchtverontreiniging

Verkeer en luchtverontreiniging Verkeer en luchtverontreiniging gezondheidsschade Dr Ir Miriam Gerlofs-Nijland RIVM 1 Positie RIVM Onderzoeksinstituut rijksoverheid Onafhankelijk van politiek en beleid Verbindt wetenschap en beleid Maakt

Nadere informatie

PURITII.COM. Puritii Luchtzuiveringssysteem

PURITII.COM. Puritii Luchtzuiveringssysteem PURITII.COM Puritii Luchtzuiveringssysteem Het Puritii Luchtzuiveringssysteem biedt draagbare en krachtige filtratie voor binnenshuis, van 7,4 kubieke meter per minuut. Het reinigt de lucht in uw huis

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 07/2015 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

De vele mogelijkheden van groene wanden

De vele mogelijkheden van groene wanden De vele mogelijkheden van groene wanden 01-11-2013 Redactie Intogreen Google eens op plantenwand en ontdek wat een verrassend creatieve ontwerpen met verticaal groen er worden gemaakt. Dit is helemaal

Nadere informatie

Akoestiek in schoolgebouwen. Plenaire sessie Berdien De Herdt

Akoestiek in schoolgebouwen. Plenaire sessie Berdien De Herdt Akoestiek in schoolgebouwen Plenaire sessie 10.03.17 16.03.17 05.05.17 Berdien De Herdt 1-3/24/2017 Overzicht Huidige situatie Impact op leerlingen en leerkrachten Akoestische parameters Voorbeeldcases

Nadere informatie

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming voor uw linoleum: LPX en PUR Eco Over heel het oppervlak van dit linoleum zit een beschermlaag die uw vloer tegen vuil beschermt. Deze beschermlaag

Nadere informatie

Gids voor de akoestiek. De rol van plafonds in de actieve akoestiek

Gids voor de akoestiek. De rol van plafonds in de actieve akoestiek Verstaanbaarheid privacy concentratie Gids voor de akoestiek De rol van plafonds in de actieve akoestiek Essentiële criteria voor actieve akoestische systemen Frequentie- karakteristiek van een luidspreker

Nadere informatie

Tapijt verbetert het klimaat in huis. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid

Tapijt verbetert het klimaat in huis. schonere lucht in huis géén allergie en astma. hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Tapijt verbetert het klimaat in huis schonere lucht in huis géén allergie en astma hygiënisch en goed te reinigen extra veiligheid Inhoudsopgave Tapijt en binnenklimaat Tapijt verbetert het klimaat in

Nadere informatie

Bedrijfsrapport <naam bedrijf>

Bedrijfsrapport <naam bedrijf> Bedrijfsrapport Brancheverduurzamingsplannen Introductie Met behulp van de Webtool Brancheverduurzamingsplannen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft uw bedrijf

Nadere informatie

CIRCULAIRE ENERGY BOOSTER

CIRCULAIRE ENERGY BOOSTER CIRCULAIRE ENERGY BOOSTER Sander Hakkennes Creatieve project inrichter Realiseren van duurzame en inspirerende werkomgevingen. CIRCULAIR INRICHTEN REDEFINE YOUR OFFICE KANTOOR IN DE BUITENLUCHT BUROOTJE

Nadere informatie

Verslag masterclass 15 juli 2010 cradle to cradle voor Zeeuwse inkopers en dienstverleners. Zeeland

Verslag masterclass 15 juli 2010 cradle to cradle voor Zeeuwse inkopers en dienstverleners. Zeeland Verslag masterclass 15 juli 2010 cradle to cradle voor Zeeuwse inkopers en dienstverleners Vier toonaangevende bedrijven vertellen hun verhaal Zeeland Wilbert van den Bosch leidde sprekers en luisteraars

Nadere informatie

van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I

van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I LUIER RECYCLING in NEDERLAND NVRD meeting, Utrecht 7 september 2016 van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier 2 I 1. SUEZ in Nederland In Nederland bedienen wij meer dan 80.000 bedrijven en 545.000

Nadere informatie

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten.

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Ademloos, Horta-avond. 7 feb 2012 Prof. Dirk Avonts.Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Wat is gekend? Hoe fijner het fijn stof, hoe schadelijker. Hoe verder

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

OPTIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIE- VERBRUIK. LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS CASSETTE UNIT 4 ZIJDIG UITBLAZEND UNIEKE KENMERKEN

OPTIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIE- VERBRUIK. LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS CASSETTE UNIT 4 ZIJDIG UITBLAZEND UNIEKE KENMERKEN LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS OPTIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIE- CASSETTE UNIT 4 ZIJDIG UITBLAZEND VERBRUIK. UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LAAG GELUIDSNIVEAU GEZOND KLIMAAT LIFE S GOOD

Nadere informatie

Itho Daalderop Klasse-ventilatie. Optimaal leerklimaat met Klasse-ventilatie

Itho Daalderop Klasse-ventilatie. Optimaal leerklimaat met Klasse-ventilatie Itho Daalderop Klasse-ventilatie Optimaal leerklimaat met Klasse-ventilatie Scoort uw school een voldoende op luchtkwaliteit? Kinderen brengen per schooljaar bijna 1000 uur door in een klaslokaal. Daarom

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

van verkeerslawaai door duurzaam bouwen Werking CleanScreen CleanScreen: de oplossing voor een gezondere leefomgeving Testrapporten zijn beschikbaar

van verkeerslawaai door duurzaam bouwen Werking CleanScreen CleanScreen: de oplossing voor een gezondere leefomgeving Testrapporten zijn beschikbaar Werking CleanScreen Windrichting Windrichting Er ontstaat circulatie door onderdruk Vervuilde lucht Vervuilde lucht Woongebied Wegzijde Woongebied Wegzijde Bij wind vanaf de wegzijde Bij wind vanaf het

Nadere informatie

UZIN. MASTER OF THE FLOOR. Renovatie van een ruimte die continu in gebruik is? Met Sigan krijg ik de opdracht!

UZIN. MASTER OF THE FLOOR. Renovatie van een ruimte die continu in gebruik is? Met Sigan krijg ik de opdracht! UZIN. MASTER OF THE FLOOR. Renovatie van een ruimte die continu in gebruik is? Met Sigan krijg ik de opdracht! Sigan bewijst zich elke dag opnieuw en kan bijna overal worden ingezet. Met de Sigan 1,2,3

Nadere informatie

Onze belangrijkste succesfactoren

Onze belangrijkste succesfactoren NL - 02/2016 Onze belangrijkste succesfactoren Meest betrouwbare bedrijf Bij Balta weten we dat betrouwbare partners de sleutel tot succes zijn. Daarom streven we ernaar om voor al onze belanghebbenden

Nadere informatie

Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen

Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen Marie-Noëlle Adnet Afdeling Vergunningen Departement Geluid 4/12/2014 Plan van de uiteenzetting: 1. Vademecum geluid in scholen 2. Aanbevelingen voor schoolgebouwen

Nadere informatie

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort.

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort. Akoestisch Comfort Visueel en akoestisch comfort. Akoestisch Comfort Swell Disq Desk Splitt Call Fuze Patch Tone Chat In-Zee. Visueel en akoestisch comfort. Wat doe je met een ruimte? Beter gezegd: wat

Nadere informatie

The Floor is Yours. Creativiteit in tapijt binnen handbereik

The Floor is Yours. Creativiteit in tapijt binnen handbereik The Floor is Yours Creativiteit in tapijt binnen handbereik DESSO 3D TexturesTM Winnende designs creëren Oppervlaktes zijn belangrijk. Zij stellen u in staat om adembenemende interieurdesigns te creëren.

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA Tegenwoordig heeft iedereen het over afval als hulpbron. Maar bij DS Smith Recycling is het dat ook echt.

Nadere informatie