Tirade. Jaargang 46. bron Tirade. Jaargang 46. G.A. van Oorschot, Amsterdam dbnl

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tirade. Jaargang 46. bron Tirade. Jaargang 46. G.A. van Oorschot, Amsterdam 2002. 2008 dbnl"

Transcriptie

1 bron. G.A. van Oorschot, Amsterdam 2002 Zie voor verantwoording: dbnl i.s.m.

2 3 [Maart jaargang 46 - nummer 393] Marie Kessels Aantekeningen van een verwilderde (ik) Ik zwijg Ik zwijg. Telkens wanneer ik mijn mond open wil doen, overvalt me een gevoel van verveling. Niet de lichte verveling die onverbrekelijk met elke inspanning verbonden is maar een verstikkende verveling, weerzin vermengd met lusteloosheid en moedeloosheid, eerst nog te overwinnen met concentratie en discipline, later niet meer, omdat juist al die discipline de woorden berooft van hun toch al zo schamele glans, hun toch al zo geringe bewegingsvrijheid. De zinnen die ik denk of uitspreek worden korter en korter, als steno, of wiskundige formules. Wat een schitterende directheid! Wat een stralende evidentie! Elk woord, elk symbool treft doel, een pijl recht in het kloppende hart van de werkelijkheid. Ten slotte zijn ook de symbolen niet meer nodig, ik smijt ze er onverbiddelijk uit, en weg is de verveling! Kijk dan, luister dan, de wereld spreekt! Het is als een striptease. Ik laat de woorden los, ik geef het praten eraan en tuimel angstig en verrukt in een reusachtige vrije ruimte, en op hetzelfde ogenblik ontbloot de werkelijkheid zich voor me, zij, lichaamloos lichaam, zwevende, lichtgevende, trillende massa, zij lokt me naar zich toe, verleidt me, omgeeft me, behekst me met haar lichaam zonder gewicht, dat zo vol is, zo volgepakt (niets ontbreekt) dat alle opduikende gestalten en verschijnselen elkaar uitdoven. En toch gaan ze niet verloren. Even lichten ze op en dan worden ze uitgewist: een immens groot aantal sterren dat het oog niet langer bereikt maar evengoed schittert in zijn eigen ondoordringbare universum.

3 4 Dat is nu mijn grote liefdesgeschiedenis, en het enige dat ik hoef te doen als ik praat, om niet te stikken van verveling, is die liefdesgeschiedenis nieuw leven inblazen, proberen kleine, de allerkleinste fragmenten van die zo grandioos ontblote en daarna weer verloren werkelijkheid met mijn woorden terug te halen en zo tegelijk het gepraat uit de afgrond der verveling terug te halen, weg uit het moeras van de welbespraaktheid en het gebabbel, waarin iedereen die te laat is met zijn listen en ontsnappingsstrategieën naar binnen wordt gezogen.

4 5 Innerlijk landschap Misschien zijn er mensen die een tuin vol bloemen zien als ze hun ogen dichtdoen en zich op hun innerlijk landschap concentreren, een zee van margrieten, narcissen, blauwe druifjes, rozen. Of ze voelen van binnen aan als een pluchen teddybeer, zacht en fluwelig, of ze zijn verwikkeld in een orgie die de ruimte met gladde en roze, wellustig kronkelende lichamen vult. Mijn landschap bestaat uit blauwe rotsen, omringd door oceanen die een geweldige zuigkracht hebben. Het dikke, bijna stroperige water stijgt en daalt niet alleen, het rijst ook op volgens andere, onvoorspelbaarder wetten dan die van eb en vloed, het komt opeens omhoog, overspoelt de onvruchtbare, rotsige bodem en trekt, zodat ik me schrap moet zetten om niet meegesleurd te worden. Later ben ik weer alleen met mijn rotsen, het water laat zich tegenwoordig niet al te vaak meer zien. Vroeger was de dagelijkse strijd met een wassende oceaan eerder regel dan uitzondering, maar de laatste tijd neemt het landschap van rotsen en onderaardse gangen steeds meer plaats in. De verhouding rots-water moet nu ongeveer 3:1 zijn, of zelfs 4:1, gemeten naar de rol die het vervult: dominant of onderworpen. Ik kan niet zeggen dat ik de nabijheid van die amper schuimende, kolkende zwarte massa mis, al kreeg het kale landschap daardoor wel een robuust, solide karakter, terwijl het nu gewoon kaal is, kaal, hard, onherbergzaam. Of het er onaangenaam is? Ik weet het niet. Wat maakt het ook uit! De een koestert zijn ejaculatorium, de ander zijn haardvuur, of zijn hof, zijn boomgaard, zijn bloemperken, zijn krokussen en lelietjes van dalen. Heel mooi! Maar mijn landschap heeft nu eenmaal geen stoffering, er zwerft van alles rond, dat wel, maar het verdwijnt weer snel omdat er te weinig overeenstemming is tussen de aard van de verdwaalde elementen en de gesteldheid van de rotsige bodem. Ze hechten zich niet en als ze er tegen de verwachting in wel in slagen zich te hechten, gaan ze te gronde. Zo is mijn landschap gemaakt, verstoken van charme en knusheid, niet eens karig of schraal want hoeveel grotten kun je er niet vinden, schuilplaatsen en uitkijkposten en allerlei rondzwervende objecten: de overvloed van een hard stuk land, waar niemand huilt, niemand praat, niemand de tedere gebaren maakt die, naar men zegt, vaak voorkomen in kinderdromen.

5 6 Hoedt u voor walsen Hoe stil het in andermans hoofd is, weet ik niet. Ik droom er dikwijls van een hoofd te hebben waarin je een speld kunt horen vallen. Een hoofd dat je naar believen vol kunt stoppen met mooie dingen of leeg kunt laten om te genieten van het zachte licht en de tere klanken van de leegte, zoals een porseleinen kopje van zijn leegte (van zijn holheid) zou kunnen genieten. Maar nee, in mijn hoofd klinkt dag en nacht een eigenaardig soort lawaai, en als ik nu maar kon zeggen dat het geschreeuw is, gillen als van een varken dat wordt gekeeld, of mensengekrijs: dat zou misschien een interessant verhaal opleveren en de nieuwsgierigheid wekken van een aardige man of vrouw, die het naadje van de kous wil weten. Het gaat hier om lawaai zonder opzienbarende kwaliteiten, om bot en bruut geluid-zonder-meer, nog het beste te vergelijken met het piepen van een karrenwiel. Je hoort het en je hoort het niet. Het is heel goed mogelijk dat baby's er ook door geplaagd worden en daarom pas in slaap vallen als een wiegelied het rauwe en schrille geluid komt sussen. In dat geval is een waarschuwing aan alle moeders en vaders op haar plaats: pas op dat u uw baby nooit of te nimmer blootstelt aan de aria van een heldentenor of aan het geweld van walsen en marsen, omdat die het rumoer in het gemartelde hoofdje buiten alle proportie versterken. Een paar maten van een vrolijke wals en het hoofdje van uw zuigeling (die zich immers nog niet kan verweren) ontploft. Een krachtpatser als ik neemt natuurlijk zijn maatregelen, smijt alles wat het lawaai in zijn hoofd verergert in gedachten onmiddellijk met een reuzenzwaai uit het raam en smaakt zijn genoegdoening in de vorm van een hevige klap en het gerinkel van ontelbare gruzelementen.

6 7 Een formidabele promotie Heel af en toe wordt mijn zwijgzaamheid onderbroken door een korte periode van uitbundige, onstuitbare spraakzaamheid. Van het ene moment op het andere welt het spraakwater op en breekt uit, zoals in bepaalde omstandigheden het zweet kan uitbreken: overvloedig. Direct neemt de druk op mijn hoofd af, ik praat! Ik praat in mezelf en ik praat tegen mijn omgeving. In mijn hersenpan worden de blinden opengegooid, een belevenis van de eerste orde. Kijk nu toch eens, ik praat! Het genot van een vloeiende spraak is onbeschrijfelijk, tenminste, in het begin. Wat me het meeste treft, is de geweldige plasticiteit van de nieuwe wereld waarin ik terechtgekomen ben, een kneedbaarheid die hemelsbreed van mijn eigen veel onafhankelijker cinematografische wereld verschilt. Eerst kan ik mijn geluk niet op, omdat me opeens de macht over de stof toegewezen is. En ik grijp die macht, jazeker, opgetogen laat ik me de heerschappij over de materie aanleunen. Zodra mijn hortende spraak vloeiend wordt, verander ik in de koning van het heelal. Er is niets dat ik niet voor elkaar kan krijgen met behulp van dat wonderlijke instrument, moeiteloos buigt het de stof en de stof onderwerpt zich prompt, misschien nog een heel klein beetje onwillig maar toch bijna zonder tegenstribbelen. Alsof de almacht van de welbespraakte mens gewoon een feit, een gegeven is. Zo maak ik dus een formidabele promotie, en ik weet niet waaraan ik die reuzensprong in de hiërarchie van het bestaan te danken heb. In mijn roes negeer ik de eerste tekens van onbehagen. Praten! Ik moet en zal praten! Maar daar klinkt mijn stem, hard en monotoon, een trein die maar voortdendert. Het gaat allemaal te gemakkelijk, ik hoef mijn woorden niet eens af te plukken of op te rapen. Ze vallen me rijp en wel in de schoot en dat staat me tegen, dat wekt verveling en afkeer, dat geeft me een vies gevoel, precies als die stem waar geen rem op zit en die ik liever niet als de mijne geïdentificeerd had. Een luide, stekende, schaamteloze stem - van mij? Toch ben ik treurig als het afgelopen is met mijn praatlust en een diepe val me uit de mooie maar ten slotte onverdraaglijke hof van Eden bevrijdt.

7 8 Tenebrae Als een dag een berg was waarnaar ik vanuit de verte kon kijken alvorens hem te beklimmen, wat zou ik dan een plezier beleven aan mijn klim! Een berg in de open lucht, scherp afgetekend en met de zon erboven, met wolken erboven, en overal ruimte, een ontzaglijk grote ruimte waarin de berg houvast geeft en ervoor zorgt dat niemand verdwaalt. Ik zou me op het gevaarte, dat grote en massieve lichaam voor me concentreren, een aanloop nemen en klimmen, klimmen... De berg zou mijn vijand zijn en mijn vriend, ik zou hem beschimpen en vleien, schoppen en strelen, heel mijn razernij zou zich ontladen terwijl ik hem te lijf ging en in mijn overmoed zou ik misschien zelfs anderen, die hun eigen vechtlust niet kennen, mee omhoogsleuren, naar de top, waarna we ons joelend als kinderen op een duin omlaag zouden laten glijden. Maar ik bevind me natuurlijk binnenin de berg. Buiten is het exclusieve speelterrein van god, of van de doden. Iedereen kent als hij 's morgens wakker wordt de sensatie onmiddellijk, zonder een seconde uitstel te moeten beginnen met het beklimmen van de binnenkant van een berg, zich omhoog te moeten hijsen in een afgesloten ruimte die nauwer en nauwer wordt naarmate hij vordert. Nooit wijder, altijd nauwer en zwaar als een dichtgebonden zak volgestopt met stenen, of zand, of darmen. Hij voelt de bewegingen van meterslange darmen: de levende, reusachtige ingewanden van de dag, waaruit hij zich wild fantaserend over de schittering van de strijd omhoogworstelt naar de top, die hem regelrecht in de al even wild kronkelende, dikke en zware massa terug zal stoten.

8 9 Wandeling Het hoogst bereikbare voor een mens, voor een echt levende mens die zijn zintuigen, zijn klieren en spieren en zenuwen nog niet helemaal heeft laten verkommeren, is misschien om onaangekondigd aan handen en voeten te worden opgetild en in de werkelijkheid gehangen. Bloeiende grassen zover het oog reikt, de geur van brandend hout - iets heeft hem betoverd en plotseling wordt hij uit zijn gewone vormeloze staat, zijn bijna-niet-bestaan opgetakeld en vastgemaakt aan dezelfde wereld als die van het hout, het vuur, de wind en de planten. Het is een prachtig moment, dat hem van een grote last bevrijdt. Maar het is ook een gruwelijk moment, waarop hij zichzelf kan zien hangen aan spijkers of dikke ijzeren kettingen, vastgebonden als Ixion op zijn rad of als een kikvors die door kinderen is gevangen, uitgerekt en op een plank gespietst. Vastgenageld als een gekruisigde. Zo raakt zijn lust op een verwarrende manier vermengd met hevige onlust, die pas wegebt als hij zich blind, doof, gevoelloos maakt, inert, een aardklompje, zonder wensen, zonder vooruitzichten of dromen. Maar dan had hij zich net zo goed niet kunnen laten betoveren! Of kan hij niet anders dan nu eens de ene, dan weer de andere positie innemen, nu eens betoverd, dan weer ontnuchterd, in een eindeloze, lachwekkende afwisseling, of hij wil of niet?

9 10 Verbeterd lichaam Als ik toch eens babyzachte wangen en een harde mannentorso had, wat zou ik dan goed in mijn vel zitten! Een borst met de stevigheid van een kuras, vlak van oksel tot oksel, geheel en al vlak, weergaloos vlak, en strak (maar niet overdreven strak) gespannen en uitgestrekt als een voetbalveld, zo'n ruime borst waarvan de spieren vrij en soepel bewegen, waarin de longen krachtig ademhalen, een borst zonder ook maar een spoor van schuwheid of van pronkzucht, een onbezwaarde, ontspannen, met vochtdruppeltjes bedekte borst-waar-niemand-aandacht-aan-besteedt en iets lager de al even strak gespannen lendenen en de heupen die wel eens in een staart, een lange, kale, griezelige staart zouden kunnen eindigen - is dat geen toonbeeld van onafhankelijkheid en levenskracht? Als ik zo'n tors had zou ik misschien minder benauwd zijn, ruimer denken, vuriger begeren. In elk geval zou mijn lichaam me beter bevallen. En wat die perzikwangen betreft, die doen er nog een schepje bovenop. Verder heeft mijn favoriete lichaam een tenger postuur en beschildert het zich graag in oorlogskleuren.

10 11 In afwachting van de catastrofe Al sinds mijn jonge jaren leef ik in afwachting van een grote gebeurtenis, een brand of een ontploffing of een gerechtelijk vonnis dat me alles wat ik heb af zal nemen, niet alleen mijn bezittingen, mijn bed, mijn tafel vol paperassen, het dak boven mijn hoofd maar ook de kleren aan mijn lijf en zelfs mijn haar, zodat ik ten slotte berooid en kaal, ja volkomen kaalgeplukt achterblijf. Een Job op de mestvaalt, maar zonder jammerklachten, zonder smeekbeden. Ik heb erop gerekend! Om nu te zeggen dat ik er al die tijd naar uitgekeken heb, dat zou sterk overdreven zijn. Maar misschien zou het me wel opluchten als de enorme schaduw die al zo lang over me heen valt eindelijk zou oplossen, als de ramp zich zou voltrekken, de catastrofe werkelijkheid zou worden. In elk geval beschik ik over een bijna levenslange ervaring in afscheid nemen. Ik heb me nooit aan mijn bezittingen gehecht, straks zijn ze toch weg, wie weet morgen al, vannacht, vanmiddag, over een paar minuten. Zo wordt de aanstaande catastrofe als het ware over mijn hele bestaan uitgesmeerd, van uur tot uur en van dag tot dag. Ik ben het niet anders gewend. Elke poging me met bezit te omringen is gedoemd te mislukken: het wordt afgestoten. Mijn atmosfeer moet dun zijn en niet teveel warmte vasthouden, wil ik me er thuis voelen, en de reusachtige schaduw die mijn leven verduistert zorgt voor de juiste balans tussen zwaar en licht, tussen groot en klein, tussen moeilijk en gemakkelijk. Zonder zulke bindende spelregels (eigenaardigheden die hij nooit opgeeft) kan geen enkele microkosmos behoorlijk functioneren. Het vooruitzicht tot op mijn naaktheid beroofd te worden bewijst me dus goede diensten. Het lijkt erger dan het is. Naarmate je meer vertrouwd raakt met het angstaanjagende dat je boven het hoofd hangt en dat je als een bliksemslag zal treffen, kunnen zelfs de meest hoogstaande, fel begeerde, voortreffelijke bezittingen je geen sikkepit meer schelen, en dat is ook wat waard. Niemand kan je omkopen!

11 12 Het onvervulbare Alle mensen hebben hun wensdromen. Het is maar goed dat de meeste niet in vervulling gaan. Mij zou het tenminste niet vrolijk maken als mijn opwindendste fantasie werkelijkheid werd. Ik zou graag minder praten en meer vechten. Dat is mijn fantasie: half vriendschappelijke, half vijandige lijf-aan-lijf gevechten, die al mijn ontmoetingen bezegelen. Eindelijk verlost van het onophoudelijke gepraat, de ontboezemingen, de onderhandelingen! Geef liever eens een klap! Val aan! Verdedig je! Schud je vriend door elkaar als hij zich vervelend gedraagt, grijp hem bij de lurven, smijt hem op de grond, ga op hem zitten en stomp hem! Drijf hem in het nauw, bewerk hem met je vuisten, dwing hem tot overgave! Win van hem! Elke fantasie is gedrenkt in zweet, waarvan ik de geur verzaligd opsnuif. Soms kan ik opzwepend tromgeroffel horen, ter begeleiding van een gevecht in stamverband als gevolg van een vete, ter bezwering van een stammentwist of bij wijze van tijdverdrijf, om de verstikte agressieve impulsen uit te leven. Zulke voorstellingen van hevig transpirerende, rood aangelopen of misschien met krijgsmotieven beschilderde lichamen die worstelend over de grond rollen, verlevendigen ieder gesprek. En ook 's nachts, of zomaar in een verloren ogenblik, roep ik soms beelden op van vechtpartijen die me toestaan een ander dicht genoeg te naderen om me te kunnen koesteren in zijn hitte, terwijl ik me tegelijk in opperste woede en wellust, worstelend, wedijverend, van hem bevrijd. Maar eerlijk is eerlijk, ik zou het niet op prijs stellen als iemand, vriend of vijand, me onverwachts tegen de muur zou drukken of zich op me zou. storten. Om plezier te beleven aan een vechtscène moet je zelf het initiatief kunnen nemen en zelf kunnen kiezen voor een tijdstip, een tactiek, de mate van strijdlust en eventueel bepaalde fraaie uitmonsteringen. Alleen binnen het bestek van de wensdroom - o schitterende wensdroom! - is het verlangen om een robbertje te vechten altijd, en onmiddellijk, en voor honderd procent wederzijds.

12 13 De stralende Op een dag in mijn jeugd moet ik erachter gekomen zijn dat niet alle andere mensen, om te beginnen vader en moeder, een verbeterde versie van mezelf zijn, dat ze niet stuk voor stuk slimmer, dapperder, aardiger en mooier zijn, meer weten, meer gevoel voor humor en meer verbeeldingskracht hebben, minder kleinzerig zijn. Van die schok ben ik nog altijd niet bekomen, dikwijls loochen ik domweg wat ik al zoveel jaren weet en val terug in een toestand van volkomen trouwhartigheid, soms wekenof maandenlang, zonder mezelf uit de droom te helpen. Achteraf kan ik me wel voor mijn kop slaan dat ik me als een onnozel schaap gedragen heb, en dan nog wel zolang, met zo'n onverwoestbare halsstarrigheid. Maar op het moment zelf leek het een volmaakte oplossing voor alle spanningen die andermans nabijheid nu eenmaal oproept: als iemand mijn meerdere is, superieur in alles, heb ik immers niets meer te vrezen. Al kijkt hij nog zo gemeen uit zijn ogen, ik vertrouw hem voor honderd procent, stel hem op zijn gemak, plaag hem, trek gezichten, maak hem aan het lachen. Ik ga zelfs zover dat ik hem mijn best bewaarde geheimen verraad (bv. de verschillende strategieën om me in het leven staande te houden). Hij heeft er het volste recht op! En telkens wanneer zijn gemene blik smelt, ben ik opgetogen als na een grootse overwinning, mijn triomfantelijkheid kent geen grenzen. Terwijl ik anders eerder gereserveerd dan loslippig ben, geef ik nu desnoods mijn ziel en zaligheid prijs, aan hem, aan die met een aureool bekroonde mens, die het zo hard nodig heeft dat ik hem optimaal verzorg, zoals een werkster de bijenkoning verzorgt. Ontwaakt uit mijn roes moet ik me veel moeite getroosten om al mijn in de loop der jaren ontwikkelde overlevingsstrategieën terug te vinden.

13 14 De boeienkoning In ieder van ons leeft een sterke man die niets liever doet dan zich met de uiterste krachtsinspanning uit zijn kluisters bevrijden. In ons hart zijn we allemaal een Houdini, een boeienkoning, van een krijsende baby tot het eerste het beste oude dametje, dat steeds brozer, slapper en hulpelozer wordt omdat ze de sterke man die ze ook is, al te lang verwaarloosd heeft. Een baby kent het genot van bevrijding door intense concentratie nog goed, schreeuwlelijk die hij is! Eenmaal volwassen weet hij zich niets meer te herinneren van de zalige momenten waarop zijn nood na een eindeloos lange, uitputtende worstelpartij plotseling werd verlicht. Hij heeft geen benul meer van dat eerste, nooit overtroffen geluk. Maar zijn lichaam, dat over een onafhankelijk, ijzersterk geheugen beschikt, zijn groot geworden lichaam is niets vergeten en worstelt nog altijd, het zet alles op alles om los te komen, net zolang tot zijn kluisters knappen en de dodelijk vermoeide innerlijke boeienkoning het toppunt van lust beleeft, waarna meteen de voorbereidingen voor de volgende bevrijdingsact beginnen. Ik denk dat we wegkwijnen zodra de boeienkoning in ons wegkwijnt, of sterft. Verstik hem en wij worden zelf verstikt. Honger hem uit en wij zijn het die worden uitgehongerd. Offer hem op het altaar van de volwassenheid of op welk altaar dan ook en wij brengen onszelf ten offer. Want hij alleen kan de levensgeesten bevrijden, wringt ze moeizaam, met grote volharding los en verspilt ze dan, verkwist ze, stort ze uit op een verrukkelijk losbandige manier, als een zee van kleur en ruimte. Grote vernieuwer van het leven! Het is meestal direct aan iemand te zien of zijn boeienkoning allang is verschrompeld of nog niets aan kracht en vitaliteit heeft ingeboet.

14 15 L.F. Rosen Gedichten Dingen De dagelijkse dingen wenken ons naar de oversteekplaatsen. Zij nemen ons in vertrouwen en leiden ons naar de beschutting van hun kleine, museumachtige woning. Zij openen hun handpalmen en tonen ons het levensei in zijn ietwat droge, rimpelige maar nog ongeschonden staat. En bij het bescheiden maar koppig schijnsel van het mijnwerkerslampje op hun voorhoofd vindt elke drenkeling uiteindelijk de luchtbel in zijn gekanteld bestaan. O de dagelijkse dingen zonder hen zijn wij huiveringwekkende lijken. Want het hart, het hart dat in de ruimte wil, ligt altijd

15 16 in een berenklem aan de overkant van een brede, wildstromende rivier. Tot ook daarin onverwachts een doorwaadbare plaats opdoemt: een rammelend tuinhek, een losse stoeptegel, de informele groet van een buurman, zijn lucifer die oplicht in het deurportaal. Zij voeren het hart terug in de dampkring na zijn komeetachtige reis.

16 17 Liefdesoorden Plaatsen door de liefde bezocht in de hoop er het begin van zichzelf te vinden en iets kostbaars achter te laten: pleinen, duinpannen, wachtkamers. Zeer vaak door haar bezocht zijn de stadsranden op het eind van de middag wanneer de bouwvakkers naar huis zijn. Geboeid als zij is door de horizontalen en vertikalen van bouwsteigers, de geur van nieuw metselwerk en onbewerkt hout. Het is een liefde met een voorliefde voor achternaamloze naambordjes. Zij wil de slaapkamers in wording zien en meedeinen op het pulserend ritme van naakte voornamen, klanken die nog samenvallen met een lichaam.

17 18 Zij schenkt haar vertrouwen aan mannen met vrolijke horloges en leeft op bij bouwtekeningen en gesprekken met deze of gene tovenaar die haar dromen in paradepas laat langskomen. Ook heeft zij een zwak voor fietsen met een bagagedrager, twee op elkaar afgestemde koffers en eten van een gemeenschappelijke krant. En hoewel deze liefde hardop lacht bij het zien van oude huwelijksfoto's, vertederen haar de ingekleurde bruidslinten in het haar ook zeer en wil zij even magisch, maar bereikbaar, zijn.

18 19 Vriendschap, een fragment Vriendschap herinner ik mij als een reis van de tastzin naar de reukzin, van nerveuze vingertoppen naar een haast feilloze neus. Denkend aan vriendschap denk ik dan ook vooral aan een les in zintuigelijke waarneming. Ook schiet mij nu de oude belofte door het hoofd dat vriendschap altijd het licht zou laten branden, en voel ik weer de stevige stappers aan mijn voeten want zo'n reis onderneemt men niet op balletschoenen. Van vriendschap, die een wolk van warm vlees zou zijn, resten nu nog steeds de botkruimels in een zeemleren buideltje op mijn borst, een amulet die mij beschermt op de welhaast eindeloze reis.

19 20 De fundamenten van de droom Kan het zijn dat het lichaam dromen nodig heeft om het te leren slapen? En is de droom dan slechts het bladgoud van de slaap of zijn breedgeschouderde wachter? Of is het de slaap die de droom beschermt tegen al te wakkere snavels? Welke van de twee mag zich raadgever der wijzen noemen of is uiteindelijk slechts een dekmantel voor dwazen? Oude vragen. En de antwoorden lijken al even vluchtig als de slaap, als de droom. Slechts dit hebben de droomduiders ons duidelijk gemaakt: haal hem uit elkaar en de droom blijkt voornamelijk te bestaan uit decorstukken en gedachtengruis.

20 21 Zo niet de fundamenten waarop hij staat: eeuwenoude neurale sedimenten van liefde en haat. En daarbij de droom is wakkerder dan wij: de heimelijk blikken van hen die ons omringen vlak voor de grond onder onze voeten beven gaat, zijn voor hem reeds het sein het werk te beginnen, opdat zelfs de slaap voor waken staat.

21 22 Tijdreizigers Zij kwamen uit de toekomst en zouden maar voor even blijven. Vreemd behaarde mannen met een nog vreemder doel. In logge, houten schepen voeren zij ons tegemoet, zwaaiend met broden: hun gladmetalen instrumenten zouden wij immers voor wapens kunnen houden. In hun armen hielden zij vachten omdat zij dachten dat wij het koud hadden. Ook hadden zij vuurkorven meegebracht om het duister uit onze nachten en harten te verdrijven. En papier. Lange, stugge vellen waarop de inkt zich hecht met al zijn zwaartekracht. Zij wilden de stilte waarvan zij meenden dat hij ons vanzelfsprekend was niet verbreken, dus schudden zij zwijgend onze handen en fluisterden slechts van de toekomst die ons wacht.

22 23 Grenswachters Met meetlint en dieptemeter wachten zij ons op wanneer wij wakker worden. Nee, wij mogen niet zomaar terugkeren, niet achteloos groetend de grens overschrijden, opgelucht om wat wij achterlaten: de barre oorden waar de droom en de dood hun grensgeschillen uitvechten en waar, naar men zegt, zelfs de stenen wenen om de inwoners. De grenswachters hebben dan ook strikte orders dit laatste als een geheim voor elke ruwe duiding te bewaren. Zij zien erop toe dat niet alle grafvondsten uit hun akkers verdwijnen. Dat wij slechts die beelden meenemen die bij het eerste daglicht reeds vervagen. Opdat zij niet levensechter zullen zijn dan het leven zelf en geen grotere diepgang hebben dan een wakkere geest kan verdragen.

23 24 Robert Anker Weerstands oefeningen Er was eens... Nee, er was niemand. Alles moest nog verzonnen worden. Natuurlijk had ze een naam maar dat was iets voor anderen: een aanwijsstok, een etiket, een roep, een liefkozing. Haar tweelingzus, die had een naam. Sara. Haar zus was niet alleen een verschijning die ze al acht jaar kende, ze was ook iemand met gevoelens die ze hoorde of zag, met ideeën en plannen. En dat viel allemaal samen in de naam Sara. Zelf was ze meer een aanwezigheid. Aanwezig in het grote huis aan de rivier, in het park met de grindpaden, in de moestuin en de kas, en in haar kamer natuurlijk, die ze wel en niet deelde met Sara. Ze hadden namelijk ieder een eigen kamer, dat had hun moeder zo gewild, juist omdat ze tweelingen waren maar om dezelfde reden waren zij liever bij elkaar, in ieder geval 's nachts. Dan lagen zij buik tegen billen en ademden precies gelijk op. Toen Sara dat ongeluk kreeg werd ze neergelegd in haar eigen kamer. Het was kritiek. De dokter, de huishoudster en de verpleegster bewogen zich allemaal op hun tenen. De moeder liep geluidloos huilend door het huis, de vader zat in de keuken zijn sigaretten te roken. Zelf mocht ze niet bij Sara komen maar ze deed het toch en niemand die het zag want ze verstopte zich, meestal onder het bed. Het enige wat ze daar van de mensen zag waren hun benen en het beeld van die benen bleef voor altijd verbonden met de dood van Sara, die stierf terwijl zij onder het bed lag. Ze hoorde het omdat haar vader hardop huilde, ze zag het omdat de benen geagiteerd door elkaar liepen. Het verdriet rende naar binnen en sloot zich diep in haar op in een geheime kamer waar het geregeld op de deur bonsde want het wilde er ook weer uit. Ze voelde dat ze ouder was geworden, ze voelde zich belangrijk en ze was trots op wat ze had meegemaakt, al begreep ze wel dat ze niet meer naamloos kon blijven nu ze dingen had gezien die ze niet had mogen zien. Het leven had haar aangestoten, ze was te voorschijn gekomen uit haar meisjesnatuur, uit het decor van haar omgeving en daarom moest ze een naam krijgen, haar echte naam. Zij noemde zichzelf Weerstand.

24 25 Kijk me eens aan, zei een tante, waarom ben je zo vrolijk? Kijk me eens aan, zei haar moeder, waarom ben je niet vrolijk? Ze zat op haar knieën op de keukenvloer met haar handen op haar rug. Ze rukte haar kin los en keek volhardend naar beneden zodat haar moeder alleen het natte haar zag met de kaarsrechte scheiding in het midden. Toen haar moeder weg was voelde ze hoe iets uit haar hoofd langzaam langs de scheiding naar beneden viel, het was meer een soort ritselen of fluisteren, en voor haar op de grond vormde zich een donkerrode plas waarin het roze plissérokje dat van Sara was geweest en de stompjes van haar benen weerspiegeld werden. Kon ze niet meer lopen, alleen nog strompelen? Wat ze voelde was geen angst, het was schaamte. Er was iets uit haar weggegleden dat ze vast had moeten houden en daarvoor schaamde ze zich. Toen ze merkte dat er op het gele truitje een klein rood spoor was achtergebleven verstopte ze het in een kast. Het mocht nooit meer gewassen worden. Vanaf dat moment had ze de hele dag door honger. Ze at soms wel tien boterhammen achter elkaar op. Niets was veilig. Kaas, koekjes, kaviaar - alles schransde ze naar binnen. Wat is er met jou aan de hand? Je eet ons nog het armenhuis in. Maar dikker werd ze niet. Kijk me eens aan, zei de meester. Ze weigerde haar hoofd onder de lessenaar vandaan te halen. Weerstand, kom voor de klas en houd je spreekbeurt. Waarover gaat je spreekbeurt? In de lessenaar klonk haar stem. Over olifanten, leek die stem te zeggen. Mijn benen mogen ze zien, dacht ze, meer niet. En zelfs die benen waren bedekt, met de witte kniekousen die Sara en zij altijd droegen bij bijzondere gelegenheden, samen met de lakschoenen, al waren die haar nu te klein. Olifanten, daarover had haar spreekbeurt moeten gaan. Het grootste dier dat ze kende. Groot en toch niet opvallend met zijn grijze slobberhuid. Als ze kon toveren zou ze zichzelf in een olifant veranderen, liefst de Afrikaanse met zijn grote oren want daar kon hij mee vliegen. Bovenop meerijden was ook goed. Dan mocht iedereen naar haar kijken. Dan hoefde ze niet bang te zijn dat ze in die blikken zou verdwijnen. Weerstand ontwikkelde de gewoonte om uit school vandaan het grote huis te doorkruisen, alsof ze op zoek was naar iets wat ze nog niet kende en dat was ook zo. Ze zocht met een nieuw oog naar dingen of naar materialen waarvan ze het gevoel had dat ze bij haar pasten, dat ze iets van haar konden verklaren, dat ze de naam die ze nu had een gestalte konden geven. Welke gestalte, dat wist ze nog niet. Ze had het idee dat ze die pas na lang oefenen zou vinden.

Het lam. Arna van Deelen

Het lam. Arna van Deelen Het lam Arna van Deelen Hij leunde vermoeid op zijn staf, starend over de eindeloze velden. De kudde lag verspreid onder de bomen, die op deze tijd van de dag voor wat schaduw zorgden. Hij legde zijn hand

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Door het raam ziet ze Bea, de benedenbuurvrouw. Ze veegt de sneeuw weg van het pad voor de flat. Uitslover, denkt Alice.

Door het raam ziet ze Bea, de benedenbuurvrouw. Ze veegt de sneeuw weg van het pad voor de flat. Uitslover, denkt Alice. Alice ligt in bed. Heel langzaam wordt ze wakker. Haar lichaam ontspannen, haar hoofd leeg. De vertrouwde geur van haar man Jules hangt in de slaapkamer. Een geur van alcohol, nootmuskaat en oude man.

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Voor Rune s vijfde verjaardag. Voor hem, zijn vriendjes en zijn klasgenootjes

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Het kasteel van Dracula

Het kasteel van Dracula Uit het dagboek van Jonathan Harker: Het kasteel van Dracula 4 mei Eindelijk kom ik bij het kasteel van Dracula aan. Het kasteel ligt in de bergen. Er zijn geen andere huizen in de buurt. Ik ben moe. Het

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson 1980 Ze is de jongste. En de vreemdste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht Ik ga niet! Jullie begrijpen er helemaal niets van! Carlijn liep stampvoetend de trap op. Ze was woedend. Haar hoofd bonkte. Ik ga niet! En daarmee uit! Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

vier bomen voor wit-rusland

vier bomen voor wit-rusland vier bomen voor wit-rusland eindhoven 16 september 2014 www.vierbomen.nl bergen verzet waarschijnlijk trok ik iets leuks aan waarin ik zo dun mogelijk leek fietste ik via de bakker voor taart naar de toneelschool

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

www.queridokinderboeken.nl

www.queridokinderboeken.nl www.queridokinderboeken.nl Copyright 2013 Joke van Leeuwen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Kinderen De Roos, een mooie school. Niet te stil of te druk. Kleine kindjes lopen door de gang, ik zie ze stampen en ze zeggen van alles door elkaar. Maar ze kunnen

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

WOONARK Rikus Koops 2003

WOONARK Rikus Koops 2003 WOONARK Rikus Koops 2003 Hij woonde aan, of eerder op of in het water; maar hij zag de rivier nooit. Alle ramen in de woonboot die uitkeken over de rivier, had hij dichtgespijkerd met grote platen hout.

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Mamma vliegt steeds hoger.

Mamma vliegt steeds hoger. MEEUWTJE Meeuwtje is het verhaal van een jonge meeuw die zijn leefwereld verkent. Zijn moeder helpt hem daarbij, vooral door aan het eind van de dag nog eens na te gaan wat er allemaal voor dieren, kleuren

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

September 2017 / Ik hef mijn ogen op naar de bergen / OTH 2015 nr 56 / Opwekking 640

September 2017 / Ik hef mijn ogen op naar de bergen / OTH 2015 nr 56 / Opwekking 640 Tekst lied van de maand bovenbouw 2017-2018 September 2017 / Ik hef mijn ogen op naar de bergen / OTH 2015 nr 56 / Opwekking 640 Ik hef mijn ogen op naar de bergen, waar komt mijn hulp vandaan? ik hef

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland. Kinderbijbel

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland.  Kinderbijbel Kinderbijbel 2017 SpecialBooX, Zuid-Beijerland www.specialboox.nl Kinderbijbel Tekst: Simone Foekens Illustraties: Melanie Broekhoven Ontwerp en vormgeving: SpecialBooX Simone Foekens met illustraties

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Een nagelaten bekentenis Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Moeilijke woorden zijn onderstreept. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 118. dit boek heeft

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

LEZEN FICTIE BK 1 LEKKER LEZEN PERRON 1

LEZEN FICTIE BK 1 LEKKER LEZEN PERRON 1 LEZEN FICTIE BK LEKKER LEZEN PERRON Lekker lezen Daar lag de molen. Donker en dreigend lag hij daar in de sneeuw, als een sterk, gevaarlijk dier dat loert op zijn prooi. Ik hoef er helemaal niet heen,

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een 2 Juf Kol Tijdens de pauze kwamen we samen in de fietsenstalling. Meester Rob naar z n opoe? Helemaal naar de andere kant van de wereld? Op z n oude fiets? Zonder muts! Alsof we hem zouden vergeten! Onzin!

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Je zintuigen kunnen lang niet alles waarnemen. Veel dieren kunnen beter zien, horen, proeven en ruiken dan de mensen.

Je zintuigen kunnen lang niet alles waarnemen. Veel dieren kunnen beter zien, horen, proeven en ruiken dan de mensen. Fantasie en Werkelijkheid Werkstuk gemaakt door Eline uit groep 6 Inhoudsopgave: H 1 Wat is de werkelijkheid? Blz. 1 H 2 Fantasie is geen werkelijkheid. Blz. 3 H 3 Fantasie bij kinderen. Blz. 3 Fantasieplaatje.

Nadere informatie

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft.

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft. In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Hij leunt

Nadere informatie

De wonder- baarlijke Merlijn

De wonder- baarlijke Merlijn De wonder- baarlijke Merlijn k weet niet hoe het bij jullie was, maar ik sprak al heel snel mijn eerste woordjes. Ik was niet veel meer dan een zuigeling toen ik al kon praten! Misschien was toen mijn

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

(Naam kind) (datum) +

(Naam kind) (datum) + (Naam kind) (datum) + Jouw naam, met liefde gekozen, zullen we blijven noemen. Je telt nog altijd mee als we vertellen Je bent wel uit ons zicht nooit uit ons hart Je bent niet meer weg te denken op onze

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Inhoud Stoelendans 7 De onderbroek van Superman 13 Een zwart schaap 19 Ergens in Amsterdam 25 Wat kost die tosti? 30 Met de kermis mee 34 Moppermoeder 39 Stinkzwam 43 Met de billen bloot 47 Vechten, vocht,

Nadere informatie