CO2 emissies Scope 3: Steenslag voor asfaltproductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CO2 emissies Scope 3: Steenslag voor asfaltproductie"

Transcriptie

1 CO2 emissies Scope 3: Steenslag voor asfaltproductie Analyses tbv. ProRail CO2 prestatieladder Auteur ir. J. (Jouke) Dessens Autorisatie ir. V.H.A. (Vincent) de Waal JD Datum 27 april 2010 Versie 1.0 Status Definitief Bestand Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen Postbus 2, 5240 BB Rosmalen Nederland Telefoon +31 (0) Fax +31 (0) Niets van dit rapport en/of ontwerp mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt en/of overhandigd aan derden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de samensteller.

2 Pagina 2 van 19

3 Pagina 3 van 19 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Beschrijving van de keten 6 3 Identificatie van partners in de keten 7 4 Kwantificeren van de Scope 3 emissies Productie van de steenslag Transport van de steenslag Totale CO 2 emissie geleverde Moräne steenslag 10 5 Reductiedoelstellingen Heijmans Infra B.V Potentiële reductiemogelijkheden 12 7 Plan van aanpak reductieacties Heijmans Infra B.V Transport: Inventariseren invloed bestelling gedrag op beladingsgraad Transport: Voorkeur voor transporteurs met efficiënte vloot Productie: Inventariseren mogelijkheden energieleverancier groeve 13 Bijlage A: Gegevens Steenslagproducent 14 Bijlage B: Gebruikte conversiefactoren 15 Bijlage C: Toelichting model 16

4 Pagina 4 van 19

5 Pagina 5 van 19 1 Inleiding Dit document bevat de uitwerking van de berekening van de totale CO 2 emissie ten gevolg van een ingekochte grondstof voor de asfaltproductie. Er is gekozen om de extractie en productie van steenslag voor deze berekening te gebruiken vanwege de grote hoeveelheden steenslag die benodigd zijn voor de asfaltproductie. Het onderwerp van deze analyse is de CO 2 uitstoot veroorzaakt door de steenslag die wordt gebruikt voor de productie van asfalt. Voor de bepaling van het specifieke type steenslag dat onderwerp van studie wordt, is gekozen voor het afname volume als beslisfactor. Figuur 1-1 toont de gebruikte hoeveelheden steenslag ten behoeve van de asfaltproductie in de asfaltcentrales van Heijmans Infra B.V. in Totalen Primaire Steenslag Asfaltcentrales <H> % 9% 1% 2% 4% 3% 3% 2% 0% 25% Morane steenslag Ned steenslag Noorse gneis Brekerzand Fjordstone Kalksteen Bestone Graukwartsiet 12% 19% 19% Porfier Gres d'ardennes Augitporhyrit Cloburn Andesit Figuur 1-1 Totaal gebruik primaire steenslagen asfaltproductie 2009 Het product Moräne steenslag is van de primaire steenslagen de meest ingekochte variant. Precies een kwart van de ingekochte hoeveelheid (uitgedrukt in volume) is afkomstig uit deze productgroep. Verder zorgen de Nederlandse steenslag en de Noorse gneis beiden voor 19% van het ingekocht volume. Samen vormen deze drie producten meer dan de helft van het totaal ingekochte volume. De berekening van de Scope 3 emissies ten gevolge van de inkoop van primaire steenslag voor de productie van asfalt zal zich concentreren op de Moräne steenslag. Moräne is de groepsnaam voor gebroken grind uit grove keien vanuit het stroomgebied van de Rijn in Zuid-Duitsland. Dit is een fijn, hoogwaardig kiezelslag van het grind van Moräne afzettingen.

6 Pagina 6 van 19 2 Beschrijving van de keten De productieketen van asfalt begint bij de winning en/of productie van de grondstoffen die noodzakelijk zijn voor de productie van asfalt. Deze grondstoffen bestaan uit bitumen, emulgator, bitumenemulsie, vulstof, zand en steenslag. De rol van Heijmans Infra B.V. begint op het moment dat deze grondstoffen op de productielocaties worden afgeleverd en opgeslagen, klaar voor gebruik in het productieproces. Vanaf dit moment heeft Heijmans Infra B.V. de keten volledig in handen. Na de overslag en opslag van de grondstoffen wordt volgens de planning de productie van asfalt gestart. Dit betekent de samenvoeging van diverse grondstoffen volgens gecertificeerde asfaltrecepturen. Vervolgens wordt het warme product met behulp van speciale geïsoleerde vrachtwagens naar de projectlocatie vervoerd. Aldaar wordt het asfalt in een asfaltmachine gestort welke in staat is het warme asfalt aan te brengen op de reeds aangebrachte onderlaag tot een wegdek. Het walsen, aanbrengen van de deklaag en het afstrooien maakt de weg af. Indien na verloop van tijd wegonderhoud plaatsvindt, kan het asfaltgranulaat dat na het frezen overblijft, worden teruggebracht in de productieketen door recycling. Al deze handelingen bevinden zich binnen de organisatiegrens van Heijmans Infra B.V. en zijn zo ver mogelijk geoptimaliseerd teneinde de kosten en de CO 2 uitstoot te minimaliseren. Inzicht in de keten vóórdat de grondstoffen de productielocaties bereiken is essentieel om verdere reductiedoelstellingen te behalen. Dit zal onderwerp zijn van de nu volgende ketenanalyse.

7 Pagina 7 van 19 3 Identificatie van partners in de keten De partners die betrokken zijn bij de levering van de Moräne steenslag bestaan uit een handelsmaatschappij, een transport en logistiek partij en de producent van de steenslag. Vanuit Heijmans Infra B.V. zijn twee afdelingen betrokken bij deze keten. De afdeling asfalt en productie houdt zich bezig met de daadwerkelijke productie van het asfalt. De asfaltcentrales waarin de steenslag uiteindelijk wordt verwerkt behoren tot deze afdeling. Heijmans Inkoop verzorgt het contact met de leveranciers en beheert de contracten. Adolf Blatt GmBH Splittproduktion Moräne Nederland Handelsmaatschappij CFNR Niederlassungen Spedition & Logistik Heijmans Inkoop Heijmans Infra B.V. Heijmans Asfalt Materiaal en Productie Figuur 3-1 Partners in de keten van de steenslag voor asfaltproductie Moräne Nederland, directe leverancier van Heijmans Infra B.V., is een handelsmaatschappij die fungeert als tussenpersoon tussen diverse toeleveranciers, (groeven) en haar klanten. In dit geval verzorgt Moräne het contact met Adolf Blatt GmBH, een producent van de door Heijmans afgenomen steenslag. Tenslotte is er de transportpartner CFNR Niederlassungen, die ervoor zorgt dat de geproduceerde steenslag uiteindelijk aan de loswal van de asfaltcentrale wordt geleverd. Met het benoemen van deze partijen is een goed beeld gegeven van de relevante betrokken partijen in de keten van de steenslag Moräne.

8 Pagina 8 van 19 4 Kwantificeren van de Scope 3 emissies Om de totale CO 2 uitstoot ten gevolge van de ingekochte steenslag Moräne te bepalen, moet van de verschillende activiteiten zoals afgebeeld in Figuur 4-1, de CO 2 uitstoot worden bepaald. Deze keten van activiteiten wordt in tweeën gesplitst: de productie van grondstoffen is in samenwerking met Adolf Blatt GmBH nader bekeken, het transport deel is in samenwerking met één van de transporteurs CFNR Niederlassungen uitgewerkt. Transport van Grondstoffen naar Asfaltcentrales Overslag kade Asfaltcentrale Transport per binnenvaart Overslag naar binnenvaart Opslag Productie Grondstoffen Verdeling steenslag tussen Opslag Breken tussen Transport Ontgrinding groeven Figuur 4-1 Keten Moräne steenslag Door de gegevens van beide partners in de ketens te combineren met het totale afgenomen volume door Heijmans Infra B.V. in het jaar 2009, kan de totale CO 2 emissie over dit jaar van deze keten worden bepaald.

9 Pagina 9 van Productie van de steenslag De productie van de Moräne steenslag vindt plaats op winlocaties, zogenaamde steengroeven. De groeven voor deze specifieke steenslag bevinden zich in het zuiden van Duitsland. De groeve Adolf Blatt met laadplaats Ichenheim, is in beheer van Adolff Blatt GmBH en levert onder andere het product Moräne steenslag dat wordt geleverd aan de asfaltcentrales van Heijmans Infra B.V. Figuur 4-2 geeft de satellietfoto van deze winplaats en de locatie op een overzichtskaart weer. Figuur 4-2 Groeve Adolf Blatt GmBH, te Ichenheim, Duitsland In deze groeve wordt de zogenaamde edelsplit Moräne gewonnen, gesorteerd, gewassen, in opslag gesteld en overgeslagen op een binnenvaartschip. Dit proces is weergegeven in Figuur 4-1, onderste helft. Voor dit totale proces heeft de groeve Adolff Blatt reeds een onderzoek uitgevoerd met betrekking tot het totale energieverbruik per ton geleverde steenslag in het schip. De firma verklaart dat voor alle stappen in dit proces, het totale energieverbruik neerkomt op: 6,4 kwh/ton. In Bijlage A: Gegevens Steenslagproducent is deze verklaring terug te vinden. Deze is opgesteld aan Moräne-Union, welke als tussenpersoon functioneert. Verder geeft de firma aan dat de werkzaamheden in de overige groeven gevestigd in deze regio dermate overeenkomen dat dit getal eveneens toegepast kan worden op de Moräne steenslag die vanuit andere laadlocaties (Bovenrijn) in dezelfde regio afkomstig is. Dit levert een totaal energieverbruik op van kwh voor de productie van de door Heijmans Infra B.V. afgenomen hoeveelheden steenslag in het jaar Dit is het getal voor het eindproduct op de groeve in Zuid-Duitsland, klaar voor transport, in het schip geladen. Wanneer wordt gerekend met de omrekenfactor zoals beschikbaar gesteld door Prorail voor overige energieleveranciers dan moet een conversiefactor van 615 gramco 2 /kwh worden aangehouden (zie Bijlage B: Gebruikte conversiefactoren). Over het jaar 2009 levert dit een totale emissie op van 473 tonco 2.

10 Pagina 10 van Transport van de steenslag Het transport van de Moräne steenslag vindt plaats per binnenvaartschip. Dit wordt uitgevoerd door de firma CNFR Niederlassungen, te Kehl am Rhein. Deze firma heeft inzage gegeven in het gemiddelde brandstofverbruik voor een vaart per binnenschip van Ichenheim naar de asfaltcentrales van Heijmans. Zie voor de berekeningen op basis van deze gegevens Tabel 1. Tabel 1 Berekening CO2 emissie transport Moräne per schip door CFNR Berekening CO2 emissie transport per schip Verbruik per trip liter Emissiefactor gramco2/liter stookolie Belading ton Totale emissie per trip 11,148 to nco2/trip Afstand 600 km Emissie per geleverde ton 9,29 kgco2/ton Het gemiddelde verbruik voor één trip is liter. Het type schip dat hiervoor wordt ingezet neemt gemiddeld zo n ton steenslag mee per vaart. Met behulp van deze gegevens kan worden bepaald dat in het jaar 2009 gemiddeld voor elke ton geleverde steenslag voor de wal 9,29 kgco 2 werd uitgestoten, ten gevolge van het transport per schip. Dit levert voor het transport van de steenslag een totale CO2 emissie over 2009 op van: ton CO Totale CO 2 emissie geleverde Moräne steenslag De totale CO 2 emissie voor de extractie, productie en het transport van de Moräne steenslag tot aan de asfaltcentrales van Heijmans Infra B.V. bedraagt voor het jaar 2009: 473 ton CO 2 tgv. extractie en productie over ton CO 2 tgv. transport over ton CO 2 Totaal over 2009 Hiermee is de totale uitstoot van deze categorie bepaald, in de volgende hoofdstukken zullen de reductiedoelstellingen en mogelijkheden worden toegelicht.

11 Pagina 11 van 19 5 Reductiedoelstellingen Heijmans Infra B.V. Heijmans Infra B.V. streeft ernaar om de CO 2 emissie ten gevolge van de ingekochte Moräne steenslag te reduceren met 2% per geleverde ton. Dit moet worden bereikt door in samenspraak met de leveranciers, transporteurs en tussenpersonen reductiemogelijkheden te identificeren en te verwezenlijken.

12 Pagina 12 van 19 6 Potentiële reductiemogelijkheden Nadat inzicht is verkregen in de totale CO 2 uitstoot die wordt veroorzaakt door de levering van de Moräne steenslag bij de asfaltcentrales, zoals beschreven in voorgaande hoofdstukken, is de volgende stap het identificeren van potentiële reductiemogelijkheden. Voor het formuleren van zinvolle reductiemogelijkheden is inzicht in het systeem noodzakelijk. Om de situatie in een bredere context te kunnen bekijken is een schematisch overzicht weergeven volgens de methode causaal relatiediagram, zie hiervoor Figuur 6-1. In dit figuur zijn de voornaamste factoren (ovalen) weergeven en hun onderlinge relaties (pijlen) en de richtingen van het verband (positief +, negatief - ), de figuur wordt verder toegelicht in bijlage C. Figuur 6-1 Schematische weergave productie en transport van steenslag De totale emissies ten gevolge van de levering van de steenslag bij de asfaltcentrale wordt veroorzaakt door twee processen, het productieproces en het transport. Het productieproces levert emissie op doordat er energie nodig is om de diverse machines aan te drijven. Deze machines verrichten de diverse activiteiten van winnen, breken, sorteren, wassen, transporteren en het overslaan van de producten. De inzet van de machines, de interne transportafstanden en de klasse ingekochte energie zijn de belangrijkste oorzaken van de machine-uren, samen met de totale productie bepalen zij de totale emissies. Het transport van de steenslag veroorzaakt emissies als gevolg van het verbranden van dieselolie. De totale transportvraag, de hoeveelheid tonnen die over een afstand verplaatst moet worden, bepaald in grote mate het totale brandstofverbruik. Afhankelijk van het type schip, de beladingsgraad en de afgelegde afstand wordt er een bepaalde hoeveelheid CO 2 uitgestoten.

13 Pagina 13 van 19 7 Plan van aanpak reductieacties Heijmans Infra B.V. Dit hoofdstuk beschrijft het plan van aanpak van de diverse initiatieven die worden opgestart om CO 2 reductie te verwezenlijken. Deze initiatieven zijn geformuleerd op basis van de in hoofdstuk 6 beschreven analyse. 7.1 Transport: Inventariseren invloed bestelling gedrag op beladingsgraad Naast de technische eigenschappen van de ingezette schepen, de efficiëntie van motoren en de ontwikkelingen op het gebied van zuinige brandstoffen zijn ook de gebruikersfactoren van grote invloed op het gebruik. De beladingsgraad van schepen is van invloed op de efficiëntie van het transport. Heijmans Infra B.V. gaat in samenspraak met de partijen in de keten inventariseren of het mogelijk is om invloed op de CO 2 uitstoot uit te oefenen door de wijze waarop besteld wordt. De frequentie van de leveringen en de grootte van de bestelde batches hebben mogelijk invloed op de totale emissies. Hiervoor wordt een dialoog opgestart met Heijmans Inkoop en Morane Nederland enerzijds en de transporteur CFNR anderzijds om deze mogelijkheden te inventariseren en indien mogelijk reductieacties op te starten. 7.2 Transport: Voorkeur voor transporteurs met efficiënte vloot Heijmans Infra B.V. gaat met haar leverancier, Morane Nederaland, de dialoog aan om te inventariseren in hoeverre het mogelijk is om transporteurs te stimuleren om de inzet van CO 2 efficiëntere schepen voorrang te geven. Doordat de vragende partijen prioriteit geven aan dergelijke ontwikkelingen kan de innovatie en de investeringen in CO 2 reducerende maatregelen in de scheepvaart positief worden gestimuleerd. 7.3 Productie: Inventariseren mogelijkheden energieleverancier groeve Heijmans Infra B.V. gaat met haar tussen persoon Morane Nederland, het gesprek aan met de toeleverancier Adolff Blatt GmBH. Dit gesprek wordt gevoerd teneinde de mogelijkheden te inventariseren van het toepassen van groene stroom. Aangezien dit bedrijf in Duitsland is gevestigd en het contact via Morane Nederland loopt, zal deze partij daarin een sleutelrol vervullen.

14 Pagina 14 van 19 Bijlage A: Gegevens Steenslagproducent

15 Pagina 15 van 19 Bijlage B: Gebruikte conversiefactoren

16 Pagina 16 van 19 Bijlage C: Toelichting model Het onderstaande model is opgesteld ter bevordering van het inzicht in de verschillende factoren die een rol spelen bij het veroorzaken van de CO 2 emissie ten gevolge van de productie en het transport van steenslag voor de asfaltproductie. Het is gebruikt om factoren te identificeren waar invloed op uitgeoefend kan worden door Heijmans Infra B.V. of door derden, direct danwel indirect. Heijmans Infra B.V. claimt op geen enkele manier een totaalbeeld van de situatie te hebben geschetst in deze figuur, maar slechts een mogelijk weergave van de voor Heijmans Infra B.V. relevante factoren. In deze paragraaf wordt deze weergave toegelicht. Figuur 0-1 Schematische weergave productie en transport van steenslag Productieproces: De totale emissie ten gevolge van het productieproces wordt veroorzaakt door het totale energieverbruik en de hoeveelheid CO 2 die benodigd is om deze energie op te wekken. Het totale energieverbruik wordt bepaald door de inzet van de machines (totale machinegebruik), elke uur dat deze machines draaien consumeert energie. Deze inzet van machines wordt gedreven door de totale jaarlijkse productie (totale productie) en de hoeveelheid tonnen productie die een machineuur oplevert (efficiëntie machinegebruik). De efficiëntie van het gebruik wordt beïnvloed door het voeren van een efficiëntie planning, en door efficiënte omzet van energie in productie door de machines. De interne transportafstanden die de steenslag aflegt op een groeve is van invloed op het totale machinegebruik, hoe groter de afstanden hoe meer uren de transportbanden moeten draaien. Een efficiënte lay-out van de groeven en de plaatsing van de machines kan deze afstanden verkleinen. De totale productiekosten worden bepaald door de totale inzet van de machines, de kostprijs van de ingekochte energie en het uiteindelijke totale energieverbruik. Het

17 Pagina 17 van 19 aandeel groene stroom beïnvloedt de emissiefactor waarmee de uiteindelijke uitstoot wordt bepaald en heeft mogelijk invloed op de kostprijs van de energie. Transport: De totale transportemissies worden veroorzaakt door het totale brandstofverbruik van de ingezette transportmiddelen en de gehanteerde emissiefactor. Deze factor is afhankelijk van het type brandstof dat wordt ingezet. Het totale brandstofverbruik wordt bepaald door totale transportvraag, gemeten in tonkilometers per jaar, en de efficiënte inzet van de vloot, dat bepaald hoeveel liter brandstof benodigd is om in deze transportvraag te kunnen voorzien. De totale transportvraag wordt bepaald door de hoeveelheden afgenomen, of te leveren, steenslag en de afstand waarover dit verplaatst moet worden. De efficiënte inzet van de vloot kan worden beïnvloed door het voeren van een goede planning en door het verhogen van de beladingsgraad van de ingezette schepen. Dit bepaalt samen het benodigde brandstofverbruik per tonkilometer. Dit kan worden beïnvloed door de batchgrootte van de vervoerde lading, afhankelijk van de hoeveelheid bestelde steenslag per levering. De karakteristieken van de ingezette typen binnenschepen, zoals het laadvermogen en het brandstofverbruik, bepalen tezamen de efficiëntie van de vloot die is ingezet voor het transport.

18 Pagina 18 van 19 Commentaar notitiepagina

19 Pagina 19 van 19

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse zand. Aspect(en): 4.A.1

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse zand. Aspect(en): 4.A.1 CO 2 Prestatieladder Ketenanalyse zand Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Aspect(en): 4.A.1 Datum: 04 april 2014 Inhoudsopgave 1.0 Identificatie... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat

Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat DEFINITIEVE RAPPORTAGE Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat Betrokkenen: John Kerstjens Sander Hegger Maxim Luttmer MNO Vervat Groep Vestiging Rotterdam, november 2010 Rapportage Ketenanalyse ophoogzand

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

De CO2-footprint is weer bekend!

De CO2-footprint is weer bekend! De CO2-footprint is weer bekend! Energiebeleid In het eerste half jaar van 2018 is Gebr. van der Lee ook weer actief bezig om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse diesel. Aspect(en): 4.A.1

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse diesel. Aspect(en): 4.A.1 CO 2 Prestatieladder Ketenanalyse diesel Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 4.A.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 17 april 2014 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

Ketenanalyse asfaltproductie

Ketenanalyse asfaltproductie PAGINA i van 13 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Ketenanlyse_asfaltproductie_2.1 Versie: 2.1 Status: Concept Uitgegeven door: Oosterhof

Nadere informatie

Jos van der Graaf B.V.

Jos van der Graaf B.V. Jos van der Graaf B.V. Ketenanalyse Dieselverbruik Auteurs Eindverantwoordelijk : M. Wanner en J.K. Hoogendijk : E.A. van der Graaf IKZ05 Jos van der Graaf Ketenanalyse Dieselverbruik Revisie 0 Datum 10-09-2018

Nadere informatie

Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V.

Aannemersbedrijf J. van den Brand B.V. Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur transport Aannemersbedrijf B.V. Opgesteld door: M. Gordijn Gecontroleerd door: Gekwalificeerd auditor dhr. P. Leijdekkers (auditor CO2 prestatieladder) van AQUATEST

Nadere informatie

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening

Ketenanalyse betonproducten. Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Ketenanalyse betonproducten Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Dennis Kreeft Handtekening Autorisatiedatum 12-06-2016 Versie 12-06-2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies Versie: 1.0 Datum vrijgave: 2-6-2017 Geldigheidsduur: 1 jaar Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Kwaliteitsaspecten betreffende database en footprint... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Ketenanalyse Scope 3 Emissie Zandopbrengen project Rondweg Garyp Verplaatsing zand met de focus op Project De Haak om Leeuwarden

Ketenanalyse Scope 3 Emissie Zandopbrengen project Rondweg Garyp Verplaatsing zand met de focus op Project De Haak om Leeuwarden Ketenanalyse Scope 3 Emissie Zandopbrengen project Rondweg Garyp Verplaatsing zand met de focus op Project De Haak om Leeuwarden Haarsma Groep BV Waltaweg 6 8765 LP Tjerkwerd T: 0515 579 100 E: info@haarsmagroep.nl

Nadere informatie

Q Voortgang maatregelen gestelde reductiedoelstellingen scope 3. CO 2 -Prestatieladder VOORTGANGSRAPPORTAGE

Q Voortgang maatregelen gestelde reductiedoelstellingen scope 3. CO 2 -Prestatieladder VOORTGANGSRAPPORTAGE CO 2 -Prestatieladder 2018 Q1 2018 Voortgang maatregelen gestelde reductiedoelstellingen scope 3 VOORTGANGSRAPPORTAGE Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Contactpersoon: Dhr. J. kruijenaar pagina

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m juni 2016 Revisie 1.0 Datum 14 juli

Nadere informatie

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE Erp, december 2014 Opgesteld door: R. Kanner (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: B. Kerkhof Namens de directie INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Scope

Nadere informatie

Voortgangsrapportage ketenstudies ZOAB en ML- TRAC Rasenberg Wegenbouw

Voortgangsrapportage ketenstudies ZOAB en ML- TRAC Rasenberg Wegenbouw Voortgangsrapportage ketenstudies ZOAB en ML- TRAC Rasenberg Wegenbouw tbv hercertificering niv. 5 op de CO2- Prestatieladder (2015) Deelrapport Rasenberg Wegenbouw B.V. maart 2015 Voortgangsrapportage

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Ketenanalyse asfalt in project 'IGO A28/A50'

Ketenanalyse asfalt in project 'IGO A28/A50' Ketenanalyse asfalt in project 'IGO A28/A50' Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Gebr. van der Lee VOF 3 1.3. Opbouw 4 Stap 1: Globale berekening van scope 3 emissies

Nadere informatie

CO2 - Voortgangsrapportage Scope

CO2 - Voortgangsrapportage Scope Strukton Rail BV 18 september 2013 Inhoud Voorwoord 3 1 Doelstellingen CO2-reductie in de keten 4 2 Ontwikkelingen bij het realiseren van de doelstellingen 4 2.1 Realisatie 10% CO 2 -ketenreductie binnen

Nadere informatie

Carbon footprint 2011

Carbon footprint 2011 PAGINA i van 12 Carbon footprint 2011 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2011_1.2 Versie: 1.2 Status: Definitief Uitgegeven

Nadere informatie

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur Transport en Diensten

Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur Transport en Diensten Ketenanalyse Brandstofreductie inhuur Transport en Diensten Opgesteld door: M. Sanders/ H. Van Beers Gecontroleerd door: Gekwalificeerd auditor dhr. P. Leijdekkers (auditor CO2 prestatieladder) van AQUATEST

Nadere informatie

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Mr. Jac takkade 35a 1432 CB Aalsmeer Contact persoon: Dhr. J. Kruijenaar Tel.:

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

Voortgangsrapport Co2 prestatieladder 2017

Voortgangsrapport Co2 prestatieladder 2017 Voortgangsrapport Co2 prestatieladder 2017 Status: definitief Versie: 1.0 Datum: 02-04-2018 Onderneming: Holding Gebr. Van Esch B.V. hierna genoemd VAN ESCH BEDRIJVEN, bestaande uit: J. van Esch b.v. Gebroeders

Nadere informatie

2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3.

2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 8 CO 2 -Prestatieladder Bestortingen Ontgrondingskuilen in en nabij de Oosterscheldekering 2014 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave INLEIDING... 3 BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL... 5 TRANSPORT

Nadere informatie

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten

SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) activiteiten SCOPE 3 analyse van GHG genererende (keten) Inhoud 1. Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Bedrijf... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3. Energieverbruik en energieverbruikers... Fout!

Nadere informatie

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2 Jaarverslag 2017 Criteria Opgesteld door Paraaf Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm RB Datum 12-7-2018 Versie 2 Status Definitief Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING...

Nadere informatie

Ketenanalyse stalen buispalen 2013

Ketenanalyse stalen buispalen 2013 Ketenanalyse stalen buispalen Genemuiden Versie 1.0 definitief \1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Leeswijzer 3 De -prestatieladder 4.1 Scopes 4. Niveaus en invalshoeken 5 3 Beschrijving van de waardeketen

Nadere informatie

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING

KETENONDERZOEK END OF LIFE AFVALVERWERKING Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 11-4-2018 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Scope 3 analyse 3 1.2 Afvalregistratie 4 1.3 kwantitatieve scope

Nadere informatie

Ketenanalyse groenafval G. Rijndorp Holding. Autorisatiedatum: Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager:

Ketenanalyse groenafval G. Rijndorp Holding. Autorisatiedatum: Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Ketenanalyse groenafval G. Rijndorp Holding Auteur: Luuk Daemen Autorisatiedatum: 19-01-2017 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De keten... 4 3.

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

Kwantitatieve reductiedoelstelling

Kwantitatieve reductiedoelstelling CO 2 Prestatieladder Kwantitatieve reductiedoelstelling Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.1, 3.B.2, 4.B.1, 1.D.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 18 april 2014 Inhoudsopgave 1.0

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m december 2016 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL...

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO 2 Emissie-inventarisatie, dit alles over 2014. Hierin zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers. Versie Inleiding

Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers. Versie Inleiding Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers Versie 31-12-2015 Inleiding Van Mechelen recycling b.v. verwerkt een groot deel van de bij Liander n.v. door HKS ingezamelde grondkabel. Na verwerking ontstaan

Nadere informatie

CO2-Reductiedoelstellingen 2015. Naar aanleiding van de CO2 footprintberekening en energie audit

CO2-Reductiedoelstellingen 2015. Naar aanleiding van de CO2 footprintberekening en energie audit Naar aanleiding van de CO2 footprintberekening en energie audit 2/6 Inleiding In dit document wordt de scope 1 & 2 CO 2 reductiedoelstelling van voestalpine WBN gepresenteerd. Aanleiding is het vastleggen

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT CO 2 PRESTATIELADDER VOORTGANGSRAPPORTAGE KETENANALYSE RAPPORTAGE SCOPE

CARBON FOOTPRINT CO 2 PRESTATIELADDER VOORTGANGSRAPPORTAGE KETENANALYSE RAPPORTAGE SCOPE PRESTATIELADDER VOORTGANGSRAPPORTAGE KETENANALYSE RAPPORTAGE SCOPE 3 DOCUMENTNAAM AUTEUR: VERSIE: DATUM: STATUS: Voortgangsrapportage ketenanalyse KAM 22 03-08-2015 CONCEPT AUTORISATIE OPGESTELD DOOR:

Nadere informatie

[3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen]

[3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen] 2017 [3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen] Co2 prestatieladder 3.0 Conform niveau 3 Transportbedrijf R.Vels & Zn. BV 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Mogelijkheid en reductie CO2 uitstoot... 4 1.1. Input... 4

Nadere informatie

DRAAGT EEN STEENTJE BIJ

DRAAGT EEN STEENTJE BIJ JAARVERSLAG 2017 DRAAGT EEN STEENTJE BIJ Index Datum Redactie Goedgekeurd door B. de Klerk P.J. Blokzijl Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Bedrijfsprofiel Graniet Import Benelux BV... 3 2.1 Bedrijfsintroductie...

Nadere informatie

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Mr. Jac takkade 35a 1432 CB Aalsmeer Contact persoon: Dhr. J. Kruijenaar Tel.:

Nadere informatie

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies Versie: 1.0 Datum vrijgave: 27-4-2018 Geldigheidsduur: 1 jaar Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Kwaliteitsaspecten betreffende database en footprint... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution

4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution 4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution 4.A.1 Ketenanalyse Downstream Transport and Distribution versie 1.1 Pagina 1/7 Verantwoording Titel : Ketenanalyse Downstream transport and distribution

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2 - emissie scope 3 - Ketenanalyse

Voortgangsrapportage CO2 - emissie scope 3 - Ketenanalyse Voortgangsrapportage CO2 - emissie scope 3 - Ketenanalyse Strukton Rail BV 30 september 2014 Inhoud Voorwoord 3 1 Doelstellingen CO 2 -reductie in de keten 4 2 Ontwikkelingen bij het realiseren van de

Nadere informatie

Ketenanalyse brandstof - diesel

Ketenanalyse brandstof - diesel Ketenanalyse brandstof - diesel Co 2 -prestatieladder Aspect(en): 4.A.1 Auteur: Herman Zondag Datum: 1 juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding & doelstelling Beschrijving van de waardeketen Bepaling van de relevantie

Nadere informatie

Ketenanalyse Transport

Ketenanalyse Transport 2015 Ketenanalyse Transport Rapportage: KAS 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.2 Identificeren van partners

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductieplan 2014 Project GOLVO Noord Nederland

Voortgang CO 2 Reductieplan 2014 Project GOLVO Noord Nederland _ Voortgang CO 2 Reductieplan 2014 Project GOLVO Noord Nederland Opdrachtgever Gebroeders Van der Lee Contactpersoon Machteld Houben Auteur: Bjorn Benschop Autorisatiedatum: dd-mm-jjjj Versie: 1.0 Handtekening

Nadere informatie

Ketenanalyse dieselgebruik in project 'IGO A28/A50'

Ketenanalyse dieselgebruik in project 'IGO A28/A50' Ketenanalyse dieselgebruik in project 'IGO A28/A50' Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 Wat is een ketenanalyse 3 Activiteiten Gebr. van der Lee VOF 3 Opbouw 4 Stap 1: Globale berekening van scope 3 emissies 5

Nadere informatie

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017 Inleiding CO 2 prestatieladder Sinds 2013 is Gebr. Beentjes gecertificeerd voor de CO2 prestatieladder. Een van de onderdelen van het CO2 beleid is het periodiek communiceren over de CO2 uitstoot alsmede

Nadere informatie

Voortgangsrapport. Co2 prestatieladder Onderneming: Advies: Kwaliteitscontrole. Status: definitief Versie: 1.0 Datum:

Voortgangsrapport. Co2 prestatieladder Onderneming: Advies: Kwaliteitscontrole. Status: definitief Versie: 1.0 Datum: Voortgangsrapport Co2 prestatieladder 2016 Status: definitief Versie: 1.0 Datum: 13-03-2016 Onderneming: Holding Gebr. Van Esch B.V. hierna genoemd VAN ESCH BEDRIJVEN, bestaande uit: J. van Esch b.v. Gebroeders

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

Evaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016

Evaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Evaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Inleiding In dit document wordt de evaluatie van de CO 2 -footprint en het CO 2 -besparingsplan van SUEZ Nederland weergegeven. De

Nadere informatie

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs

Strategisch plan. Opdrachtgever. Auteur. NBB-groep D. Doornenbal. C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Strategisch plan Opdrachtgever NBB-groep D. Doornenbal Auteur C. Everaars, Dé CO 2 Adviseurs Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstelling scope 3 emissies... 4 2.1 MAATREGELEN... 4 3 Scope

Nadere informatie

Ketenanalyse uitbesteed transport. Goedgekeurd door: H. van Wijk

Ketenanalyse uitbesteed transport. Goedgekeurd door: H. van Wijk Ketenanalyse uitbesteed transport Goedgekeurd door: H. van Wijk Lars van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en aannemersbedrijf & H. van Wijk bestrating b.v. 25-05-2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Doel

Nadere informatie

CO2-Emissie-inventaris

CO2-Emissie-inventaris Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl CO2-Emissie-inventaris 1e helft 2017 Opdrachtgever Nebest

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2017 t/m juni 2017 Revisie 1.0 Datum 20 juli

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina 3

Inhoudsopgave. Pagina 3 Pagina 2 Voorwoord Dit rapport is onderdeel van het duurzaamheidsbeleid binnen Martens en Van Oord. Het doel van deze analyse is het inzichtelijk maken van CO 2 -emissies in de keten. Hiermee worden de

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

Carbon footprint 2013

Carbon footprint 2013 PAGINA i van 13 Carbon footprint 2013 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2013_2.0 Versie: 2.0 Status: Def Uitgegeven

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Opgesteld. Controle. Controle/Vrijgave

Opgesteld. Controle. Controle/Vrijgave ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN CO 2 prestatieladder Documentnummer Datum 23 mei 2019 Versie 1 Status Definitief Paraaf: Naam: B. Veldkamp Opgesteld Functie: KAM-coördinator Datum: 23-05-2019 Naam: M. Muskee

Nadere informatie

ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN 2016

ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN 2016 ENERGIE MANAGEMENT ACTIEPLAN DRAAGT EEN STEENTJE BIJ CO 2 -PRESTATIELADDER Index Datum Redactie Goedgekeurd door 22-03-2015 B. de Klerk P.J. Blokzijl 22-03- Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beleid... 3 3. Borging...

Nadere informatie

Carbon footprint 2017 (3.C.1) In de onderstaande tabellen staan de energieverbruiken van ICS Groep uitgedrukt in CO2-eq.

Carbon footprint 2017 (3.C.1) In de onderstaande tabellen staan de energieverbruiken van ICS Groep uitgedrukt in CO2-eq. Inleiding De CO2 Prestatieladder stelt de eis om halfjaarlijks te rapporteren over de CO2 footprint, een update te geven van de voortgang in relatie tot het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen en

Nadere informatie

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening Ons energiebeleid In 2018 is KZ Aanneming en Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het

Nadere informatie

4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution

4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution 4.A.1 Ketenanalyse Downstream transport and distribution 4.A.1 Ketenanalyse Downstream Transport and Distribution.docx2 Pagina 1/8 Verantwoording Titel : Ketenanalyse Downstream transport and distribution

Nadere informatie

Sophiastrand [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7

Sophiastrand [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 CO 2 -Prestatieladder Sophiastrand 2013 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Van Oord Nederland bv Projectvoortgangsrapport

Nadere informatie

Ketenanalyse groenafval G. Rijndorp Holding. Autorisatiedatum: Versie: 2.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager:

Ketenanalyse groenafval G. Rijndorp Holding. Autorisatiedatum: Versie: 2.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Ketenanalyse groenafval G. Rijndorp Holding Auteur: Luuk Daemen Autorisatiedatum: 30-01-2018 Versie: 2.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De keten... 4 3.

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

Carbon footprint 2017 (3.C.1) In de onderstaande tabellen staan de energieverbruiken van ICS Groep uitgedrukt in CO2-eq.

Carbon footprint 2017 (3.C.1) In de onderstaande tabellen staan de energieverbruiken van ICS Groep uitgedrukt in CO2-eq. Inleiding De CO2 Prestatieladder stelt de eis om halfjaarlijks te rapporteren over de CO2 footprint, een update te geven van de voortgang in relatie tot het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen en

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Ketenanalyse woonwerkverkeer Klaver Giant Groep

CO2-Prestatieladder. Ketenanalyse woonwerkverkeer Klaver Giant Groep CO2-Prestatieladder Ketenanalyse woonwerkverkeer Klaver Giant Groep Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is een ketenanalyse... 3 1.2 Doel van de ketenanalyse... 3 1.3 Leeswijzer... 3 2 Scope 3 emissies

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT RAPPORTAGE 2017 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS 3.A A B.2.

CARBON FOOTPRINT RAPPORTAGE 2017 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS 3.A A B.2. 3.A.1. - 2.A.3. - 1.B.2. CARBON FOOTPRINT -EMISSIE INVENTARIS DOCUMENTNAAM AUTEUR: VERSIE: DATUM: STATUS: KAM B 23-02-2018 DEFINITIEF 3A1-2A3-1B2 JAARLIJKS CO2-VERSLAG 2017 HAKKERS SCOPE 1-2 (versie B)

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Scope 3 Ketenanalyse Coaten kasten Verkeersregelautomaat (VRA) Dynniq Mobility

Voortgangsrapportage Scope 3 Ketenanalyse Coaten kasten Verkeersregelautomaat (VRA) Dynniq Mobility Voortgangsrapportage Scope 3 Ketenanalyse Coaten kasten Verkeersregelautomaat (VRA) Dynniq Mobility André Meijer Directeur Dynniq Mobility Datum Handtekening Pieter van Manen HSE Manager Dynniq Mobility

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen 2016

Review CO2 reductiedoelstellingen 2016 Review reductiedoelstellingen 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4 2.2. Voortgang subdoelstelling wagenpark en bedrijfsmiddelen 5 2.3.

Nadere informatie

Tussenevaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016

Tussenevaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Tussenevaluatie CO 2 -footprint en besparingsplan CO 2 -prestatieladder 2016 Inleiding In dit document wordt de tussenevaluatie van de CO 2 -footprint en het CO 2 -besparingsplan van SUEZ Nederland weergegeven.

Nadere informatie

CO2-Emissie-inventaris

CO2-Emissie-inventaris Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl CO2-Emissie-inventaris 2017 Opdrachtgever Nebest Adviesgroep

Nadere informatie

CO2-Emissie-inventaris

CO2-Emissie-inventaris Nebest Adviesgroep B.V. Marconiweg 2 T 085 489 01 00 4131 PD Vianen F 085 489 01 01 Postbus 106 E info@nebest.nl 4130 EC Vianen I www.nebest.nl CO2-Emissie-inventaris 2016 Opdrachtgever Nebest Adviesgroep

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan 2015 CO 2 -Prestatieladder

Energiemanagement Actieplan 2015 CO 2 -Prestatieladder Bijlage E Energiemanagement Actieplan CO2- Prestatieladder Energiemanagement Actieplan 2015 CO 2 -Prestatieladder Sarens Nederland Pagina 28 van 40 E.1 Inleiding Uit CO2 uitstoot berekeningen over 2013

Nadere informatie

[3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen]

[3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen] 2017 [3.B.1.3- CO2 reductiedoelstellingen] Co2 prestatieladder 3.0 Conform niveau 3 Transportbedrijf R.Vels & Zn. BV 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Mogelijkheid en reductie CO2 uitstoot... 4 1.1. Input... 4

Nadere informatie

Ketenanalyse Tijdelijke Verkeersborden Traffic Service Nederland

Ketenanalyse Tijdelijke Verkeersborden Traffic Service Nederland 1 Ketenanalyse Tijdelijke Verkeersborden Traffic Service Nederland Auteur: Nick Ooms, Margriet de Jong Bedrijf: Traffic Service Nederland Autorisatiedatum: 17-05-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend

Nadere informatie

Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies

Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies VERSIE: 1.0 DATUM: 30-5-2017 PAGINA: i van 5 Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies Versie: 1.0 Auteur: CO2 werkgroep Datum: 30-5-2017 Uitgegeven door: Oosterhof Holman Beheer B.V. Postbus 6 9843 ZG Grijpskerk

Nadere informatie

Carbon Footprint 2014

Carbon Footprint 2014 Carbon Footprint 2014 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Projectnummer: 550613 Versie: 1.1 Datum: 19-6-2015 Status: Defintief Adres Kievitsweg 13 9843 HA, Grijpskerk Contact Tel. 0594-280 123 E-mail: info@oosterhofholman.nl

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Opgesteld door: Wouter van

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2016 H1

Periodieke rapportage 2016 H1 12 september 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode 4 1.5 Verificatie 4 2. Afbakening

Nadere informatie

Energie meetplan 2016-2018. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

Energie meetplan 2016-2018. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Energie meetplan 2016-2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doelstellingen 4 3 Planning meetmomenten 5 3.1. Vestiging Rechte Tocht 5 Scope 1 emissies 5 Scope

Nadere informatie

Scope 1 omvang eenheid emissiefactor ton CO 2 Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen(diesel) Brandstofverbruik ,71. liters

Scope 1 omvang eenheid emissiefactor ton CO 2 Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen(diesel) Brandstofverbruik ,71. liters Ons energiebeleid In 2018 is Zuidema Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2-footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het reductiesysteem

Nadere informatie

Scope 3 emissie analyse Schindler Liften B.V. 5 december 2016

Scope 3 emissie analyse Schindler Liften B.V. 5 december 2016 Scope 3 emissie analyse Schindler Liften B.V. 5 december 2016 Inleiding Dit document omvat een kwantitatieve scope 3 emissie analyse behorende bij eis 4.a.1 van de CO2-prestatieladder. Deze analyse is

Nadere informatie

Strandsuppletie Scheveningen Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 week 1-26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. CO 2 -Presatieladder

Strandsuppletie Scheveningen Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 week 1-26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. CO 2 -Presatieladder Eindrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 10 CO 2 -Presatieladder Strandsuppletie Scheveningen Eindrapport CO 2 -Prestatieladder 2015 week 1-26 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder (Q4 -) 2015 GKB Groep B.V.

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder (Q4 -) 2015 GKB Groep B.V. Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder (Q4 -) 2015 GKB Groep B.V. Barendrecht, 25-01-2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 3 3. Energiestromen... 3 3.1 Doelstellingen... 4 4. Inzage energieverbruik...

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder Q1-Q2-Q3 2015 GKB Groep B.V.

Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder Q1-Q2-Q3 2015 GKB Groep B.V. Voortgangsrapportage CO2 Prestatieladder Q1-Q2-Q3 2015 GKB Groep B.V. Barendrecht, 11-11-2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 3 3. Energiestromen... 3 3.1 Doelstellingen... 4 4. Inzage energieverbruik...

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 1 juli t/m december 2017 1 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 4 4 Doelstellingen 4 Voortgang

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon-werk verkeer VBK Noord B.V. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol

Ketenanalyse Woon-werk verkeer VBK Noord B.V. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Ketenanalyse Woon-werk verkeer VBK Noord B.V. Opgesteld volgens de eisen van ISO 14064-1 en het Greenhouse Gas Protocol Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten VBK

Nadere informatie

CO 2 Nieuwsbrief

CO 2 Nieuwsbrief CO 2 Nieuwsbrief 1-2016 Inleiding Roelofs registreert en rapporteert zijn CO2-emissies conform de NEN-ISO 14064-1. Het energieverbruik en diens resulterende emissies zijn opgedeeld in drie groepen. Emissies

Nadere informatie

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Status: Definitief Datum van uitgifte: 16-08-2015 Datum van ingang: 07-09-2015 Versienummer: 1.0 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. CO 2 EMISSIES 1E HALFJAAR 2015... 4 2.1

Nadere informatie

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies juni 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Scope 3 Ketenanalyse Coaten kasten Verkeersregelautomaat (VRA) Dynniq Mobility

Voortgangsrapportage Scope 3 Ketenanalyse Coaten kasten Verkeersregelautomaat (VRA) Dynniq Mobility Voortgangsrapportage Scope 3 Ketenanalyse Coaten kasten Verkeersregelautomaat (VRA) Dynniq Mobility Cees de Wijs Directeur Dynniq Mobility Datum Handtekening Kees Lokhorst QHSE Manager Dynniq Mobility

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1)

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) Gebr. van der Lee CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) CO²- Bewust Directie: E. van der Lee Communicatiemanager: T. Hoebee KAM-Coördinator: A. Werkmeester Lelystad, september 11 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Energie Management Programma

Energie Management Programma Heijmans Infrastructuur+ Auteur S.H.B. Daamen Verificatie V.H.A. de Waal Autorisatie G.A. Witzel Datum 29 april 2010 Status Definitief Graafsebaan 65, 5248 JT Rosmalen Postbus 2, 5240 BB Rosmalen Nederland

Nadere informatie

Certificering CO 2 -Prestatieladder

Certificering CO 2 -Prestatieladder Certificering CO 2 -Prestatieladder Al een aantal jaar werken we aan het handen en voeten geven van het thema duurzaamheid binnen M+P. En met succes. Sinds 2015 zijn we gecertificeerd op niveau 5 van de

Nadere informatie

Reductie. Scope 3. 4.B.1 Reductie; scope 3 Versie 1.0

Reductie. Scope 3. 4.B.1 Reductie; scope 3 Versie 1.0 Reductie Scope 3 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Erik Luiken Kenmerk 4.B.1 Reductie; scope 3 Datum 28-02-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN DOEL... 3 1.1 CO2 - Prestatieladder...

Nadere informatie