Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 27 maart 2012 ALDUS VASTGESTELD 4 APRIL Ombuigingen en strategische personeelsplanning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 27 maart 2012 ALDUS VASTGESTELD 4 APRIL 2012. Ombuigingen en strategische personeelsplanning"

Transcriptie

1 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 ALDUS VASTGESTELD 4 APRIL 2012 Ombuigingen en strategische personeelsplanning Voorstel: 1. Kennisnemen van de uitwerking van nog openstaande ombuigingen in de begroting De strategische thema s voor de koers van de gemeente Doetinchem vaststellen: - Investeren in samenwerking om de positie van de gemeente te versterken. - Investeren in het uitbouwen en benutten van de centrumfunctie van de gemeente om de positie te versterken. - Huidig niveau van de dienstverlening waarborgen en geen concessies doen op de kwaliteit. - Continu afwegen van de voor- en nadelen van uitbesteden versus zelf doen en de rol van de gemeente in de desbetreffende taken. - Investeren in zittend en in nieuw talent om de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening naar de toekomst toe te kunnen waarborgen. 3. Opdracht geven voor verdere uitwerking van de strategische thema s voor de koers van de gemeente op organisatorische, financiële en juridische gronden. Inleiding In 2011 hebt u de voorjaarsnota en daarop volgend de begroting vastgesteld. Hierin werd circa 1,5 miljoen als PM-post ombuiging personeel opgenomen. Deze 1,5 miljoen bestaat uit nog in te vullen in 2013, in 2015 en de extra die daaraan op basis van uw amendement is toegevoegd. De bezuiniging op loonsom en personeelsbudgetten bedraagt hierdoor in totaal 3,9 miljoen. De provincie heeft de begroting goedgekeurd, met de kanttekening dat deze PM-posten personeel uiteindelijk nog wel moeten worden gevonden in concrete begrotingsposten. Wij hebben de door u aangegeven kaders, inclusief de extra opgelegde bezuiniging van , geaccepteerd en aangegeven hiervan de consequenties in beeld te brengen. Wij hebben daarvoor aansluiting gezocht bij het proces van strategische personeelsplanning (SPP) zoals dat binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente al in gang was gezet. Voor het proces van SPP is het noodzakelijk een standpunt in te nemen op een aantal strategische thema s voor de koers van de gemeente. Hier zit een duidelijke relatie met de ombuigingen. In dit voorstel werken wij het eerste deel de oplossingsrichting voor de ombuigingen nader uit en geven hierbij de consequenties aan. In het tweede deel formuleren wij voor de strategische thema s ons standpunt, waarmee richting wordt gegeven aan de koers van de gemeente. Ten aanzien van beide delen geldt dat u met besluitvorming op onze voorstellen de kaders vaststelt en dat uitvoering hiervan in handen van ons college en het ambtelijk management wordt gegeven.

2 2 Informatieve bijeenkomsten Om u te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de ombuigingen en het proces van SPP hebben wij enkele informatieve raadsbijeenkomsten gepland. 13 oktober 2011 In de bijeenkomst van 13 oktober 2011 kwamen achtereenvolgens aan de orde: - het proces SPP; - benchmarkgegevens 2010; - ontwikkeling loonsom vanaf 2006 tot 2015; - fasering ombuigingen Uit deze informatieve bijeenkomst is het gezamenlijk gedragen beeld ontstaan dat de gemeente Doetinchem op basis van de benchmarks laat zien dat zij al behoorlijk heeft geïnvesteerd in efficiency en dat de loonsom al enkele jaren een dalende trend aangeeft (autonome loonsom). 24 november 2011 Vervolgens zijn op 24 november 2011 de belangrijkste ontwikkelingen voor de gemeente geschetst aan de hand van vier thema s: - Decentralisaties rijkstaken; dit is een onvermijdelijke autonome ontwikkeling. Zowel ten aanzien van jeugdzorg, de Wet werken naar vermogen als de AWBZ komen taken en budgetten naar ons toe. - ICT-ontwikkelingen; ook deze zijn onvermijdelijk. Het werk in de ICT-gerelateerde functies neemt de komende jaren toe. Er is geen werkproces dat uitgevoerd kan worden zonder de beschikbaarheid van ICT. - Personeel & arbeidsmarkt; in uw richting is duidelijk geschetst dat de opdracht om kwaliteit en deskundigheid aan te trekken groter zal zijn dan het nemen van afscheid van een paar fte s. - Samenwerking; de voordelen van samenwerking zitten in kwaliteitsverbetering, kwetsbaarheidsvermindering en kostenbeheersing. En wel in deze volgorde. De behandeling van deze ontwikkelingen heeft geleid tot vijf strategische vragen die van belang zijn voor de koers van de organisatie: 1. Hoe ver willen wij gaan in samenwerking en waar landen de voordelen daarvan? 2. Willen wij echt een centrumgemeente zijn en wat betekent dat? 3. Welke kwaliteit van dienstverlening staan wij voor? 4. Markt versus overheid; wie pakt de winst? 5. Durven wij anticyclisch te denken? 26 januari 2012 In de informatieve bijeenkomst van 26 januari 2012 is naast de uitwerking van de ombuigingen ook de omzettaakstelling aan de orde geweest en hebben wij ons voorlopig standpunt ten aanzien van de strategische thema s met u gedeeld. Wij hebben de discussie naar aanleiding van de strategische thema s zeer gewaardeerd en de uitkomsten hiervan zo veel als mogelijk meegenomen in het voorliggende raadsvoorstel.

3 3 Deel 1: Oplossingsrichting ombuigingen Zoals eerder aangegeven, blijkt uit de benchmarks dat de inzet van personeel binnen de gemeente ten opzichte van vergelijkbare andere gemeenten relatief beperkt is. Dit geldt voor zowel het primaire proces als ten aanzien van indirect en overhead. Op zich is dit een compliment aan de organisatie, maar het maakt het niet eenvoudig om dan nog eens fors te besparen. Desondanks is er een oplossingsrichting gevonden. Aanknopingspunten hierbij zijn ontwikkelingen in rijks- en provinciaal beleid, gemeentelijk beleid, economische ontwikkelingen en ontwikkelingen in werkaanbod. De in de begroting genoemde PM-posten kunnen als volgt worden ingevuld: 2013: PM-post In de voorjaarsnota was opgenomen dat dit bedrag moest worden gevonden in afname van werkaanbod. Deze afname wordt verwacht in het ruimtelijke domein. Er is sprake van een verminderd aantal bouwaanvragen, informatieverstrekking hierover en daaraan direct of indirect gekoppelde werkzaamheden. Dit betekent dat bij twee afdelingen een extra formatiereductie zal moeten plaatsvinden van elk 1 fte. Deze zal in de breedte van de werkzaamheden worden gezocht en gevonden en dient door directie en management te worden geaccordeerd. 2015: PM-post Deze bezuiniging wordt grotendeels ingevuld door de afbouw van de interne control-taken en daaraan gekoppelde werkzaamheden ( ). Het resterende deel ( ) wordt toegeschreven aan een besparing op de loonsom betreffende indirecte en ondersteunende activiteiten. Met interne control wordt hier bedoeld het proces dat is ontworpen door het bestuur, het management en ander betrokken personeel om te bewerkstelligen dat met een redelijke mate van zekerheid is gewaarborgd dat gestelde doelen worden behaald. Concreet kunt u onder andere bij interne control denken aan: maatregelen en sturing gericht op de efficiency en effectiviteit van de primaire werkprocessen, de planning & controlcyclus, risicomanagement, de inrichting van de administratieve organisatie en interne controle, programmasturing en concerncontrol. 2015: PM-post Als gevolg van de externe ontwikkelingen, de ontwikkelingen in het rijks- en provinciaal beleid bijvoorbeeld op het gebied van natuur en milieu, en de ontwikkeling van onze gemeente richting beheergemeente, wordt deze bezuiniging ingevuld door een reductie van de personeelsformatie op de volgende taakvelden: - natuur, milieu en landschapscoördinatie; - projectleiding bij projecten ruimtelijk domein; - ondersteuning projectleiding; - ruimtelijke ordening /regie; - grondzaken; - economie; - hieraan gekoppelde overhead. In totaal gaat het hier om circa 12 tot 15 fte, bovenop de reductie die al is verwerkt in de begroting.

4 4 Consequenties van de voorgestelde bezuinigingen De implementatie van de voorgestelde bezuinigingen leidt tot een aantal bovenformatieve medewerkers op verschillende taakvelden. Via gerichte om-, her- en bijscholingsprogramma s en interne mobiliteit zal worden geprobeerd dure wachtgeldsituaties zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast zal ondernemerschap en acquisitie bij medewerkers moeten worden bevorderd om omzet te genereren en de financiële consequenties zoveel mogelijk te beperken. Andere consequenties van de voorgestelde maatregelen betreffen: - Een mogelijke toename van de wachttijden in de dienstverlening in het ruimtelijk domein. - Op enkele genoemde beleidsvelden wordt de capaciteit dusdanig beperkt dat niet alleen het risico bestaat hierdoor achter te blijven bij de omgeving, ook lopen wij het risico dat het actualiseren van bestemmingsplannen, verlenen van vergunningen of daaraan gekoppelde werkzaamheden langer zullen duren. In voorkomende gevallen kan het hierdoor noodzakelijk zijn terug te vallen op de beschikbaarheid van dure marktcapaciteit. - De bezuiniging op interne control brengt risico s met zich mee op het gebied van de interne besturing, de administratie of de verslaglegging. De beperking in deze (beleids)capaciteit maakt dat minder snel over trendnota s of andere strategische nota s kan worden beschikt. Wij achten de geschetste risico s echter verantwoord in de context van de door te voeren ombuigingen. Financiële consequenties Door het invullen van de ombuigingen wordt bespaard op de ambtelijke organisatie. Hierbij moet echter de kanttekening worden geplaatst dat een deel van deze besparing in fte s zich niet direct vertaald in geld vanwege een omzettaakstelling. Het grootste deel van het ambtelijk personeel wordt betaald uit algemene dienst (direct begroting). Een kleiner deel van het personeel wordt echter betaald uit omzet, bijvoorbeeld leges/tarieven (zoals bouwleges, afvalstoffenheffing), investeringskredieten (zoals oostelijke randweg) en grondexploitaties. Als wordt bezuinigd door minder fte s in te zetten die werken voor projecten/producten waar omzet tegenover staat, betekent dat dus geen bezuiniging in geld. Voor de besparing op de loonsom van wordt op voorhand uitgegaan van een dekkingsgraad van 50% algemene dienst, 50% projecten. De besparing op de loonsom van valt hierdoor uiteen in algemene dienst en omzet. Het gevolg hiervan is dat vanaf 2015 nog moet worden bespaard. De totale problematiek van de omzettaakstelling wordt thans in beeld gebracht. Op het moment dat deze inzichtelijk is, informeren wij u hierover nader. Naar verwachting komen wij hier in de voorjaarsnota op terug. Beslispunt: De voorgestelde uitwerking van de ombuigingen voor kennisgeving aannemen.

5 5 Deel 2: Voorstel strategische koers van de gemeente Doetinchem Naast de invulling van de ombuigingsopdracht achten wij het van belang dat richtinggevende uitspraken worden gedaan voor de strategische koers van de gemeente, zodat deze kunnen worden vertaald naar een kader voor de ambtelijke organisatie. De afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in de stad: woonwijken zijn vernieuwd en/of worden nog uitgebreid, er is een nieuwe schouwburg en er zijn nieuwe en ook brede scholen gebouwd, de infrastructuur is op een aantal knelpunten aangepakt, er is een Wmo-winkel ingericht, multifunctionele accommodaties et cetera. De koers was gericht op ontwikkeling. Veel van deze projecten zijn afgerond of bevinden zich de komende periode in een afrondende fase. Als gevolg van de afronding van deze vernieuwingsprojecten wordt voor de toekomst de inzet minder gericht op vernieuwing en meer op beheer. Maar er staan de gemeente de komende periode wel verschillende ontwikkelingen te wachten, zoals de taken die op het gebied van de Jeugdzorg, de AWBZ en de Wet werken naar vermogen vanuit het Rijk en de provincie worden gedecentraliseerd. Bedacht moet worden dat als gevolg van ontgroening en vergrijzing er de komende jaren een enorm kennis- en capaciteitsverlies voor de gemeente en de regio zal ontstaan, omdat ook de arbeidsmarkt krimpt. In combinatie met de geschetste ontwikkelingen betekent dit dat terughoudend moet worden omgegaan met nieuwe taken en ambities. Als deze zich toch aandienen, dan moeten de consequenties daarvan goed en vooral duidelijk in beeld worden gebracht. De komende periode moet worden benut om de positie van de gemeente te verstevigen, waarbij als uitgangspunt geldt dat de huidige kwaliteit van dienstverlening moet worden gewaarborgd, kwetsbaarheden worden beperkt en kosten worden beheerst. Daarnaast zal de gemeente zich als aantrekkelijk werkgever op de arbeidsmarkt moeten positioneren. Wij stellen voor, om mede op basis van deze ontwikkelingen de koers van de gemeente uit te werken aan de hand van vijf thema s. Zoals eerder vermeld, hebben wij deze thema s met u gedeeld in de informatieve raadsbijeenkomsten van 24 november 2011 en 26 januari Samenwerking Door samen te werken, kan de positie van de gemeente worden versterkt, kan de kwaliteit van de dienstverlening naar de toekomst toe worden gewaarborgd, kunnen kwetsbaarheden worden opgevangen en kosten worden beheerst. Wij gaan daarom mogelijke samenwerkingsverbanden onderzoeken en gaan samenwerkingsverbanden aan wanneer er sprake is van: - bereidheid tot investeren van alle partijen op alle niveaus (ambtelijk en bestuurlijk); - een duidelijke beschrijving van de resultaten van de samenwerking; - volledige integratie van de betreffende ambtelijke taakvelden. Wanneer taakvelden binnen Doetinchem worden geïntegreerd, kan dit leiden tot toename van de formatie. Hier tegenover staat dan wel een financiële compensatie van de samenwerkingspartner(s). Beslispunt: Investeren in samenwerking om de positie van de gemeente te versterken.

6 6 2. Centrumgemeente Door de positie, ligging en functie is Doetinchem natuurlijk een centrumgemeente. Zij wordt door externe partijen en omliggende gemeenten vanuit haar centrumrol benaderd. Deze rol versterkt de positie van Doetinchem en moet worden behouden. De rol van centrumgemeente leidt er soms echter toe dat Doetinchem extra capaciteit moet investeren die op dat moment niet beschikbaar is en waarvoor zij dus extra moet investeren. Wij zullen voor de toekomst onze rol als centrumgemeente vervullen, waarbij wij een proactieve houding aannemen ten aanzien van nieuwe taken en ontwikkelingen en (ook) voorafgaand aan processen, het initiatief nemen om met omliggende gemeenten afspraken te maken over het proces, de financiën en beslismomenten. Investeren in het uitbouwen en benutten van de centrumfunctie van de gemeente om de positie te versterken. 3. Kwaliteit van dienstverlening Doetinchem is schoon en veilig en een gemeente met een fatsoenlijk sociaal-maatschappelijk gezicht. De investeringen die wij in dit kader in het verleden hebben gedaan, willen wij borgen. De huidige kwaliteit van dienstverlening geldt daarbij als basisniveau. Op dit basisniveau willen wij geen kwaliteit inleveren; niet in het beheer van de openbare ruimte, niet op het gebied van jeugdzorg, ouderenzorg, onderwijs, sport en cultuur. De afgelopen jaren is er veel in de stad geïnvesteerd. De komende jaren zal het accent liggen op beheer. Wanneer desondanks toch voor de stad belangrijke vernieuwende projecten worden aangegaan, zal hiervoor additionele capaciteit en middelen beschikbaar moeten worden gesteld. Huidig niveau van de dienstverlening waarborgen en geen concessies doen op de kwaliteit. 4. Markt versus overheid Voor de afweging van zelf doen of uitbesteden moet in de eerste plaats het belang van de burger voorop worden gesteld, niet alleen in financiële zin, maar ook in kwalitatieve zin. Het spreekt voor zich dat wanneer de keuze bestaat uit winst teruggeven aan de burger of de winst door de markt te laten verdienen, dat hier voor de burger wordt gekozen. Zelf doen heeft daarbij als voordeel dat er betere sturing mogelijk is, dat kwaliteit kan worden verbeterd en kwetsbaarheden kunnen worden opgeheven. Wij zullen ons continu meten met de markt en een verdere verzakelijking niet uit de weg gaan als blijkt dat dit belangrijke voordelen biedt. In de tweede plaats moet ook de afweging worden gemaakt ten aanzien van de rol van de gemeente. Als een soort vanzelfsprekendheid trekt de gemeente doorgaans veel verantwoordelijkheden naar zich toe of krijgt deze opgelegd, terwijl de invloed op de problematiek in voorkomende gevallen beperkt is. Vanuit het toekomstperspectief is het van belang om steeds te kijken naar de rol die je als gemeente wilt spelen. Wanneer op basis van een gedegen afweging van voor- en nadelen wordt besloten om taken door de gemeente zelf te laten uitvoeren, kan zich dit mogelijk vertalen in extra formatie. Hier tegenover staat in voorkomende gevallen een besparing op uitbestedingsbudgetten.

7 7 Continu afwegen van de voor- en nadelen van uitbesteden versus zelf doen en de rol van de gemeente in de desbetreffende taken. 5. Procyclisch denken De organisatie is het aan de samenleving verplicht om ook op de langere termijn de continuïteit in dienstverlening te kunnen garanderen. De gemeente houdt in 2015 of 2016 niet op te bestaan. Door de toekomstige vergrijzing van de organisatie (een uitstroom van 83 fte tot 2020 als gevolg van pensionering) de verwachte krapte op de arbeidsmarkt, nieuwe taken die naar gemeente toekomen en de toenemende digitalisering, bestaat de noodzaak om te investeren in zittend en nieuw talent. Voor een deel kan dit worden gefinancierd uit bestaande budgetten zoals het opleidings- en ontwikkelingsbudget. Maar voor een deel zijn extra financiële middelen nodig. In de voorjaarsnota komen wij hier nader op terug. Investeren in zittend en in nieuw talent om de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening naar de toekomst toe te kunnen waarborgen. Uitwerking strategische koers De besluitvorming over de strategische thema s door uw raad is het bestuurlijk kader voor de verdere uitwerking en vertaling naar de ambtelijke organisatie. Vragen die hierin beantwoord worden, zijn onder andere; Welke prioriteiten stellen wij per thema? Met welke taakvelden gaan wij concreet aan de slag? Welke concrete projecten moeten hiertoe opgestart worden? Wat moet het concreet opleveren? Welke middelen hebben wij nodig voor de verschillende prioriteiten en projecten? Vervolg De implementatie, het verder uitwerken en uitrollen, van de ombuigingen en de strategische koers wordt opgepakt door het ambtelijk management onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van ons college. Voor implementatie van de ombuigingen en het uitwerken van de strategische koers van de organisatie zal de komende jaren extra budget nodig zijn. Het is momenteel nog onduidelijk hoeveel dit betreft. In de Voorjaarsnota 2012 (c.q. de begroting 2013) leggen wij hiertoe een voorstel aan uw raad ter besluitvorming voor. Het college opdracht geven voor verdere uitwerking van de strategische thema s voor de koers van de gemeente op organisatorische, financiële en juridische gronden. Burgemeester en wethouders van Doetinchem, De secretaris, De burgemeester, ING. N. VAN WAART DRS. H.J. KAISER

8 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders over Ombuigingen en strategische personeelsplanning en met overname van de in dat voorstel vermelde overwegingen; gelet op artikel 108, lid 1, juncto artikel 147, lid 2 van de Gemeentewet; b e s l u i t : 1. Kennis te nemen van de uitwerking van nog openstaande ombuigingen in de begroting De strategische thema s voor de koers van de gemeente Doetinchem vast te stellen: - Investeren in samenwerking om de positie van de gemeente te versterken. - Investeren in het uitbouwen en benutten van de centrumfunctie van de gemeente om de positie te versterken. - Huidig niveau van de dienstverlening waarborgen en geen concessies doen op de kwaliteit. - Continu afwegen van de voor- en nadelen van uitbesteden versus zelf doen en de rol van de gemeente in de desbetreffende taken. - Investeren in zittend en in nieuw talent om de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening naar de toekomst toe te kunnen waarborgen. 3. Opdracht te geven voor verdere uitwerking van de strategische thema s voor de koers van de gemeente op organisatorische, financiële en juridische gronden. Aldus besloten in zijn vergadering van 4 april 2012,, griffier, voorzitter

Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen

Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen Strategische Personeels Planning bij de gemeente Doetinchem Deel 2: ontwikkelingen Informatieve raad 24 november 2011 Proces SPP Stap Datum Vorm Wat 1 13 oktober Informatieve raad Toelichting SPP, feiten

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 26 september 2012. Vervolg ombuigingen en strategische personeelsplanning

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 26 september 2012. Vervolg ombuigingen en strategische personeelsplanning Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 Vervolg ombuigingen en strategische personeelsplanning Voorstel: - Instemmen met het instellen van een bestemmingsreserve omzetverlies/personeel fysiek 2012-2016 van 2,5 miljoen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening Aan de raad AGENDAPUNT 7k ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008 Visie op dienstverlening Voorstel: 1. Vaststellen visie op dienstverlening voor de periode 2008-2015: Wij als organisatie spelen constant in op een

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen.

Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 3.5 Nieuw bestuurlijk dashboard Voorstel: De nieuwe inrichting en werkwijze van het bestuurlijk dashboard vaststellen. In 2007 hebben wij een bestuurlijk dashboard ingevoerd, als

Nadere informatie

2. Wat is de analyse en conclusie uit de klankbordbijeenkomsten met raadsleden?

2. Wat is de analyse en conclusie uit de klankbordbijeenkomsten met raadsleden? Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.1 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Versterken sturing raad in nieuwe planning&controlcyclus Voorstel: De sturing van de raad in de planning&controlcyclus te versterken door:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8. Doetinchem, 26 oktober 2016 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER Programmabegroting 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 GEWIJZIGD VASTGESTELD 3 NOVEMBER 2016 Programmabegroting 2017 Te besluiten om: 1. De programmabegroting 2017 vast te stellen, waarmee tevens wordt besloten om: 2. Voor de financiën

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Ambtelijke huisvesting is onvermijdelijk onderdeel van het ambtelijke apparaat.

b Onvermijdelijk Ambtelijke huisvesting is onvermijdelijk onderdeel van het ambtelijke apparaat. gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00096 Beslisdatum B&W 28 januari 2014 Dossiernummer 14.05.451 Raadsvoorstel Ambtelijke huisvesting lange termijn vanaf 2020 Inleiding In juni 2012 heeft de raad besloten

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08 0075 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0075 B&W-besluit d.d.: 12-08-2008 B&W-besluit nr.: 08.0795 Naam programma +onderdeel: Bestuur en dienstverlening - Belastingen Onderwerp: Regionale samenwerking

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-016 Houten, 18 maart 2014 Onderwerp: Raadsvoorstel Invoeringsstrategie Partcipatiewet Beslispunten: 1. De Invoeringsstrategie Participatiewet Lekstroom vast te stellen

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015

Doetinchem, 18 juni Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking RTA Jeugdzorg en de budgetverdeling voor 2015 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 Financiële uitwerking Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Achterhoek ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: Kennisnemen van de stand van zaken Financiële uitwerking

Nadere informatie

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen Raadsvoorstel Vergadering : 25 oktober 2011 Voorstelnummer : 10.11 Registratienummer : 11.018346 Portefeuillehouder : C.H.W. Buurman Afdeling : Ruimtelijke Ordening Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer : 13

Nadere informatie

: 11 juni 2018 :11juni : mr. P.J. van Hartskamp-de Jong : M.H. van der Veer

: 11 juni 2018 :11juni : mr. P.J. van Hartskamp-de Jong : M.H. van der Veer 1 1 JUNI 2 018 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 11 juni 2018 :11juni 2018 : mr. P.J.

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 4. Doetinchem, 30 mei 2007 ALDUS VASTGESTELD 7 JUNI 2007. Dynamische woningmarktscan

Aan de raad AGENDAPUNT 4. Doetinchem, 30 mei 2007 ALDUS VASTGESTELD 7 JUNI 2007. Dynamische woningmarktscan Aan de raad AGENDAPUNT 4 ALDUS VASTGESTELD 7 JUNI 2007 Dynamische woningmarktscan Voorstel: 1. De Dynamische woningmarktscan als beleidskader vaststellen. 2. De volgende uitgangspunten voor het woningbouwprogramma

Nadere informatie

Organisatiestructuur 3.0

Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Uitgangspunten / Bestuurlijk Coalitieprogramma: - Groeien in externe gerichtheid, slagvaardigheid, ondernemerschap - Investeren in de kwaliteit van de

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Vaststellen gedachtenlijn naar de toekomst bedrijventerreinen West Achterhoek Te besluiten om: 1. De gedachtenlijn naar de toekomst voor

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 28 juni 2016 R09S009/z Datum Agendapunt Documentnummer R09S009/z160028046 Onderwerp Samenwerking Ermelo-Harderwijk- Raadsvoorstel Beoogd effect Behoud van bestuurlijke zelfstandigheid en autonomie door middel van samenwerking.

Nadere informatie

: drs. M.P.C. Gadella-van Gils. I. Instemmen met het voorgestelde proces om te komen tot een koersbepaling toekomstperspectief Montfoort.

: drs. M.P.C. Gadella-van Gils. I. Instemmen met het voorgestelde proces om te komen tot een koersbepaling toekomstperspectief Montfoort. 1 9 MMtl 20)8 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 19 maart 2018 Zaaknummer : 537817 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen.

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 5 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. De huisvesting van scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs,

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010 Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Voorstel: 1. Het toetsingsadvies van de Commissie voor de mer over het milieueffectrapport (mer) oostelijke

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen;

a. de startnotitie Toekomstvisie Bergen 2040 vast te stellen; Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 21 juni 2012 Naam opsteller : werkgroep Lange Termijn Visie Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouder : Aletta Hekker Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Aan de raad AGENDAPUNT 8.4.b Begroting 2015-2018 Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: 1. Kennisnemen van de concept-programmabegroting van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Nadere informatie

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen *19bs00036* Datum besluitraad : 14 mei 2019 Datum oordeelraad : 23 april 2019 Agendapunt : Datum B en W : 2 april 2019 Volgnummer : 19bs00036 19.017 Programma begroting : 0, 1, 3, 7 en 8 Gewijzigd voorstel

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp ICT beleids en uitvoeringsplan. Status Informerend. Voorstel Kennis te nemen van de nota ICT beleids- en uitvoeringsplan

Commissienotitie. Onderwerp ICT beleids en uitvoeringsplan. Status Informerend. Voorstel Kennis te nemen van de nota ICT beleids- en uitvoeringsplan Onderwerp ICT beleids en uitvoeringsplan Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de nota ICT beleids- en uitvoeringsplan Inleiding In 2011 is u toegezegd een ICT-beleidsplan op te stellen. Dit

Nadere informatie

Ralf van de Wiel

Ralf van de Wiel Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Ralf van de Wiel 040-208 3704 Rwi@A2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Jaarplan & Initiële begroting 2015 Ergon 14raad00253

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.1 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Doetinchemse Agenda Toegankelijkheid Te besluiten om: 1. Onze inwoners met een beperking en/of chronische ziekte te betrekken bij de uitvoering

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf

Aan de raad AGENDAPUNT 6.8. Doetinchem, 27 januari Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Aan de raad AGENDAPUNT 6.8 Toezicht openbaar primair onderwijs IJsselgraaf Voorstel: 1. De gemeenschappelijke regeling Openbaar Primair Onderwijs vaststellen. 2. Het reglement Gemeentelijk Toezicht op

Nadere informatie

Voortgangsrapportage fusie. Klankbordgroep november 2013

Voortgangsrapportage fusie. Klankbordgroep november 2013 Voortgangsrapportage fusie Klankbordgroep november 2013 Voorwoord De stuurgroep: Beste leden van de klankbordgroep. Voor u ligt de laatste voortgangsrapportage. We zijn er klaar voor, werken aan de laatste

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Sociale zaken

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Sociale zaken DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 09-06-2015 Sociale zaken CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER 2015-19918 Div. Zwaga/350 4231 Arend.zwaga@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Gemeenschappelijke regeling Uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie.

1. Argumenten De Kadernota 2018 formuleert, naast de financiële en bedrijfsvoering uitgangspunten, ook een meerjarige toekomstvisie. Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 405982 Programma : Inkomen, jeugd en wmo Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Voorstel: instemmen met de uitgangspunten zoals verwoord in de kadernota.

Voorstel: instemmen met de uitgangspunten zoals verwoord in de kadernota. Aan de raad AGENDAPUNT 6.11 Kadernota regionalisering brandweer Voorstel: instemmen met de uitgangspunten zoals verwoord in de kadernota. In 2006 besloten de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Doetinchem, 15 juni 2018

Doetinchem, 15 juni 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 28 JUNI 2018 Gewijzigde begroting 2018 en meerjarenbegroting 2019-2022 GR Laborijn Te besluiten om: 1. Geen zienswijze in te dienen bij het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend,

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend, Agendanummer: 11-72 Registratienummer: 636378 Purmerend, 27 oktober 2011 Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: In een snel veranderende wereld is de uitdaging dat iedereen mee

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 5 Huishoudelijke hulp voor alle Doetinchemmers Te besluiten om: 1. De algemene voorziening Schoonmaakhulp als voorliggend aan te merken op de maatwerkvoorziening Ondersteuning

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 286734 Datum : 25 april 2016 Programma : Wmo, Jeugd, W&I Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Opheffen gemeenschappelijke regeling DGGO. Datum raadsvergadering 20 juli 2010. Datum voorstel 26 mei 2010

Raadsvoorstel. Onderwerp Opheffen gemeenschappelijke regeling DGGO. Datum raadsvergadering 20 juli 2010. Datum voorstel 26 mei 2010 Raadsvoorstel Agendapunt: 9 Onderwerp Opheffen gemeenschappelijke regeling DGGO Datum voorstel 26 mei 2010 Datum raadsvergadering 20 juli 2010 Bijlagen Ter inzage B&W-voorstel; liquidatieplan; brief gemeente

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsbesluit Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/574466 1. Inleiding Aanleiding Privacy is een onderwerp dat de laatste jaren veel in de belangstelling staat. Data zijn hot en worden het

Nadere informatie

Gemeentelijke bijdrage 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Krimpen aan den IJssel 128.543 84.164 101.698 119.042 136.387 153.732

Gemeentelijke bijdrage 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Krimpen aan den IJssel 128.543 84.164 101.698 119.042 136.387 153.732 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. voor de herstructureringsmiddelen Promen een voorziening te vormen van 420.218

Nadere informatie

Kwartaalmonitor CFO Tweede kwartaal 2013 (april-augustus)

Kwartaalmonitor CFO Tweede kwartaal 2013 (april-augustus) Kwartaalmonitor CFO Tweede kwartaal 2013 (april-augustus) Monitor, kwartaal 2 2013 (nr.1300259050) Pagina 1 van 5 Leeswijzer In het eerste hoofdstuk leest u over de financiële opgave met betrekking tot

Nadere informatie

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Pagina 1 van 5 Registratienr.: Z/18/068379/130957 Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Onderwerp: Toetreden gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Raadsvoorstel: 2016-1545 Onderwerp: Vaststelling Verordening beschermd wonen en opvang 2016 Datum: 1 maart 2016 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst: 17 maart 2016 Raadsvergadering: 7 april 2016

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

c. De gemeente voert een efficiënt beheer van gebouwen. Hierbij wordt gezocht naar optimalisaties en wordt verkoop versus huur afgewogen.

c. De gemeente voert een efficiënt beheer van gebouwen. Hierbij wordt gezocht naar optimalisaties en wordt verkoop versus huur afgewogen. Raadsvoorstel: Nummer: 2013-1047 Onderwerp: Visie op Vastgoed gemeente Gorinchem 2013-2018 Datum: 24 juli 2013 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 10 september 2013 Raadsvergadering: 26

Nadere informatie

: 29 november 2011 : 12 december : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke

: 29 november 2011 : 12 december : J.L.M. Vlaar : E.M. de Rijke RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 29 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 761 (raadsvoorstel) : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Jaap Maas raad juni 2013

Jaap Maas raad juni 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2014-2017. 13raad00279 20 juni 2013 aan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Het geheel van koerswijzigingen zoals genoemd in de Reactienota is verwerkt in bijgevoegde nota: Regionaal Kompas Midden-IJssel 2009-2014.

Het geheel van koerswijzigingen zoals genoemd in de Reactienota is verwerkt in bijgevoegde nota: Regionaal Kompas Midden-IJssel 2009-2014. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Regionaal Kompas Midden-IJssel 2009-2014 Raadsvergadering : 18 november 2009 Politieke markt d.d.: 11 november 2009 Agendapunt : Portef.houder : Wethouder De Jager Voorstelnummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer:

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: *16.23542* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: P. Post Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535401 Portefeuillehouder: J. Seton, A. Souverein Registratienummer: 16.23542 Onderwerp: Voorstel

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 17 december 2013 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : C.H.M. (Kiek) van Groningen Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement Voorblad agendapunt 3 speerpunt Informatiemanagement Ruud vd Belt en Peter Antonis In bijgaande notitie treft u de bestuursopdracht Informatiemanagement (IM) aan. De samenleving en werkorganisaties zijn

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H.

Raadsvoorstel. Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. Raadsvoorstel Vergadering: : 18 december 2007 Agendanummer : 6 Opiniërende vergadering : 4 december 2007 Portefeuillehouder : W.H. van der Hoeven Onderwerp : Shared Service Center ICT Altena Aan de raad,

Nadere informatie

Voorstel voor regioraad Registratienummer 14008268. Mr. drs. R.G. Welten

Voorstel voor regioraad Registratienummer 14008268. Mr. drs. R.G. Welten Voorstel voor regioraad Registratienummer 14008268 Datum vergadering 1 oktober 2014 Agendapunt 5a Portefeuillehouder(s) Mr. drs. R.G. Welten Domein, behandelend ambtenaar, tel. Bedrijfsvoering, B. Rödel,

Nadere informatie

Informatienota. Inleiding

Informatienota. Inleiding Informatienota Vergadering : Voorstelnummer : Registratienummer : 13.014527 Portefeuillehouder : W. Hompe Afdeling : KCC 2 Bijlage(n) : B&W-datum/nummer : juli 2013, nummer Commissie/datum : Samenleving,

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.4 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Start onteigeningsprocedure oostelijke randweg Voorstel: 1. De Kroon conform het onteigeningsplan en de conceptbrief verzoeken om ten name

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB

Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB Vergadering gemeenteraad d.d. 28 juni 2018 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Jaarstukken 2017 en ontwerpbegroting 2019 van de GR VKB Korte inhoud: de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 11. No. 53/ 15 Dokkum, 29 september 2015. ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, INHOUDELIJKE TOELICHTING (waaronder beoogde doelen en/of maatschappelijke

Nadere informatie

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 16 februari 2016 Onderwerp: Peilnota ruimtelijk-economische koers U-10 Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de Peilnota ruimtelijk-economische koers van de bestuurstafels

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 75 02 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum EMT/2005/1830

Nadere informatie

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede).

Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015 en scenariokeuze transitie werkvoorzieningsschap Zaanstreek-Waterland (Baanstede). Raadsvoorstel Raadsvergadering: 25 september 2014 Agendapunt: september 2014-9 Voorstelnummer: 9 Landsmeer, B&W vergadering 16 september 2014 Onderwerp: Gewijzigde begroting 2014, ontwerpbegroting 2015

Nadere informatie

GGD Iff regio Utrecht >

GGD Iff regio Utrecht > ""T^Cjl^é? 3 GGD Iff regio Utrecht > s268 Notitie versterking Bedrijfsvoering 21 april V 2.0 Teun van Deijck Jikke de Jong Marieke Knobbe Notitie versterking Bedrijfsondersteuning GGDrU Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 2 november Steller Documentnummer Afdeling. C.Th. Vos z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 2 november Steller Documentnummer Afdeling. C.Th. Vos z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z160047730 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229547 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Staf Inboeknummer 11bst00449 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.552 Raadsvoorstel Integraal dierenwelzijnsbeleid Inleiding Wethouder Scholten heeft

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8 Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Kennisnemen van het concept ondernemingsplan Werkbedrijf Atlant de Peel 2017-2018 Soort: Kaderstellend / informerend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Werken aan evenwicht 21 maart 2013 Agenda Terugblik vorige bijeenkomst december 2012 Aanpak en prioritering Uitkomsten en effecten voor het komende jaar

Nadere informatie

Onderwerp: Visiedocument Drie decentralisaties: Vooruitzicht op veranderingen in het maatschappelijk domein

Onderwerp: Visiedocument Drie decentralisaties: Vooruitzicht op veranderingen in het maatschappelijk domein Agendapunt : 6 Voorstelnummer : 11-085 Raadsvergadering : 7 november 2013 Naam opsteller : L. Hulskamp/ E. van Braak/ M. Zweers / M. Klaver Blankendaal Informatie op te vragen bij : L. Hulskamp Portefeuillehouders

Nadere informatie

A.S. Wedzinga raad00386

A.S. Wedzinga raad00386 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00386 Gemeenschappelijke Regeling Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTGESTELD 10 JULI 2008. Renovatie stadhuis

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTGESTELD 10 JULI 2008. Renovatie stadhuis Aan de raad AGENDAPUNT 7l ALDUS VASTGESTELD 10 JULI 2008 Renovatie stadhuis Voorstel: een voorbereidingskrediet van 500.000 voor de renovatie van het stadhuis beschikbaar te stellen. 1. Inleiding 1.1 Huidige

Nadere informatie

h.ebels(&gemeentelangediik.ni en (in cc.) s.appeiman(d~c~emeenteiangediik.nl

h.ebels(&gemeentelangediik.ni en (in cc.) s.appeiman(d~c~emeenteiangediik.nl gemeente Langedijk Urhahn Urban Design Tav. de heer S. Feenstra Laagte Kadijk 153 1O18ZD AMSTERDAM Datum 17 maart 2015 B P/PEZ/SA Afdeling/team Uw brief/nummer Inlichtingen bi1 Onderwerp Bijiage(r) De

Nadere informatie