Omdat we samen méér kunnen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omdat we samen méér kunnen!"

Transcriptie

1 Omdat we samen méér kunnen!

2 2 Organisatie Kennismaking met de Unitus welzijnsgroep Kengetallen Cijfers per personeelsleden fte omzet (x 1 miljoen) Unitus n.v.t. Bobo ,0 Vorkmeer ,5 Punt Welzijn ,2 Totaal ,7

3 3 Iedereen in onze samenleving doet mee! Iedereen levert op een unieke wijze een bijdrage aan een leefbare samenleving. Dat is de ambitie van Unitus. Paul Horsmans, bestuurder-directeur van Unitus, is stellig in zijn uitlating. Maar hij zegt er wel meteen bij dat deze doelstelling alleen mogelijk is wanneer mensen in de gelegenheid worden gesteld om hun eigen leven vorm en inhoud te geven. Ontwikkelingsmogelijkheden van mensen staan in onze visie centraal. Niet de beperkingen. opdrachtgevers. Samen met burgers en klanten kijken die werkmaatschappijen naar wat wenselijk is, zoeken ze de dialoog met burgers, organisaties en gemeenten. De essentie van het werk van de werkmaatschappijen is mensen in hun eigen leefomgeving uit te dagen en te prikkelen om mede vorm te geven aan de samenleving. De medewerkers zijn niet aanbodgericht bezig, maar gaan de dialoog aan om partijen bij elkaar te brengen. Onze ambitie daarbij is dat kwalitatief uitstekende diensten Iedereen doet mee in onze samenleving Unitus is een nieuwe organisatie, maar toch ook weer niet. Na een periode van voorbereiding door Vorkmeer en Punt Welzijn was 1 januari 2010 de geboortedatum van Unitus. Geen fusieorganisatie, maar een koepel waarin het ondersteunend personeel van Vorkmeer, Bobo kindercentra en Punt Welzijn is samengebracht. Een kleine en overzichtelijke organisatie waar de ondersteunende diensten als een gezamenlijk servicecentrum schaalvoordelen kunnen behalen Een holding ook van waaruit de werkmaatschappijen hun lokale welzijnsdiensten en kinderopvang blijven uitvoeren onder hun eigen naam, vanuit de bestaande locaties en met behoud van de couleur locale. Unitus is een redelijk onzichtbare organisatie, zeker in de uitvoering. Paul Horsmans: De werkmaatschappijen sluiten zelf contracten af met worden verleend tegen een gunstige prijs en dat de klanten, netwerkpartners, financiers en medewerkers tevreden zijn. De nieuwe samenwerkingsvorm biedt volgens Paul Horsmans veel mogelijkheden: We kunnen intern ervaringen uitwisselen en verbetertrajecten ontwikkelen en diverse vormen van dienstverlening integreren. We stellen hoge eisen aan onze medewerkers. We borgen de kwaliteit. We kijken hoe we onze diensten kunnen ontwikkelen samen met de inwoners. En in al deze verscheidenheid is er de eenheid van de nieuwe huisstijl, die we voor het eerst in deze brochure gebruiken. Deze huisstijl zal geleidelijk aan worden ingevoerd, ook in de nieuw te ontwikkelen websites. Wij zijn u graag van dienst.

4 4 Iedereen = kansrijk, dat is ons uitgangspunt. PUNT welzijn daagt iedereen uit om zelf de regie te voeren over zijn eigen leven. Theo van Ekerschot is als manager van Punt Welzijn duidelijk in wat hij wil. Dit sluit aan op de uitgangspunten van Unitus. Wij spannen ons in om het welzijn en de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen te bevorderen. Die ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor ons De Vraagwijzer wijst mensen op het enorme aanbod aan mogelijkheden. Dienstencentra bieden ouderen mogelijkheden voor zinvolle contacten en cursussen. De Urban Sport Tour brengt de jeugd binnen de lijnen en de ouderen buiten de lijnen met elkaar in contact. In de diverse jongerencentra komen jongeren in de eigen omgeving bij elkaar om zich te ontspannen, maar ook om problemen te bespreken. Enz. enz. Zelf de regie nemen over het eigen leven leidend. Van jong tot oud en met respect voor diversiteit en omgeving. Uitdagen, dat is de essentie van onze werkzaamheden. Uitdagen om naar de eigen talenten te kijken, naar de eigen mogelijkheden. Het is te gemakkelijk om als het even tegenzit te wijzen naar de omgeving. Steek zelf de handen uit de mouwen en doe iets. Wij helpen daarbij. PUNT welzijn biedt voldoende mogelijkheden die een uitdaging bieden. Ik denk dan aan het Op- Stap-project waarbij we achter de voordeur komen bij gezinnen en jonge kinderen, en hun ouders, mogelijkheden aanreiken voor een goede start in het basisonderwijs. Ik zie opbouwwerkers die samenwerkingsverbanden van inwoners uitdagen hun eigen verantwoordelijkheid voor de wijk te nemen. Met Rots en Water laten we schoolkinderen ervaren hoe ze steviger in hun schoenen kunnen staan. Punt Welzijn daagt niet alleen de bevolking uit. We dagen ook onze eigen medewerkers uit, aldus Theo van Ekerschot. Medewerkers van Punt Welzijn hebben een baan met een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. In samenwerking met diverse opleidingen in Limburg en Brabant biedt Punt Welzijn jaarlijks tientallen studenten de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot professionals van de toekomst. Door actief te werken aan de verdere professionalisering, blijft Punt Welzijn in staat om in de toekomst de uitdagingen aan te kunnen. Daarbij werken ze nauw samen met de gemeenten. Van Ekerschot: De gemeente Weert is onze belangrijkste partner en onze belangrijkste financier. Onze relatie is optimaal en gebaseerd op wederzijds vertrouwen en dat willen we behouden.

5 5 Vorkmeer kan zich als organisatie volledig vinden in de visie van Unitus. Dat komt tot uitdrukking in onze slagzin meer met mensen. Mensen zijn voor ons de kern. Aldus Peter Meulenberg, manager van Vorkmeer. Vorkmeer staat in meerdere opzichten midden in de samenleving, vervolgt hij. Vorkmeer biedt een heel divers palet aan projecten en activiteiten. Voor elke doelgroep en van jong tot oud. Wij staan met inwoners- een voorzieningenaanbod wordt vormgegeven. We voelen tot in onze genen de alliantie die we hebben met de burger en die met het dialoogprincipe van de gemeente. Vorkmeer hanteert dat principe ook in het werk in andere gemeenten. Ook daar draait het steeds om de behoeften die mensen hebben aan voorzieningen. Vorkmeer wil graag de spin zijn in het web en alle lijnen samenbrengen. Mensen zijn voor ons de kern midden in de samenleving, met name in de gemeenten Peel en Maas en Nederweert. Heel belangrijk daarbij is om voortdurend te letten op maatschappelijke en demografische ontwikkelingen en wijzigingen in de regelgeving. Vorkmeer wil een organisatie zijn die steeds in dialoog is met inwoners, gemeente, organisaties en instanties. Daarbij staat centraal hoe Vorkmeer kan bijdragen aan een leefbare omgeving. Peter Meulenberg geeft aan dat het partnerschap van Vorkmeer met de gemeenten belangrijk is. In het beleid van Peel en Maas staat zelfsturing centraal. Inwoners van deze gemeente worden uitgedaagd en gestimuleerd zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en hun omgeving. Een gevolg daarvan is dat in Peel en Maas -in dialoog Die lijnen liggen niet alleen op het gebied van jeugd- en jongerenwerk, ouderen- en opbouwwerk, maar ook op het gebied van maatschappelijk werk en integrale schuldhulpverlening. Daarnaast hebben we een belangrijke informatiefunctie die tot uiting komt in de WegWijZer, het vrijwilligerswerk en de mantelzorg. Ook organiseren we tal van druk bezochte cursussen. aldus Meulenberg. De slagzin meer met mensen betekent ook, dat Vorkmeer meer wil met haar medewerkers. Ze investeren in de ontwikkeling van hun professionals en vrijwilligers. Vorkmeer bouwt continue aan de kwaliteit van de werknemers. Op deze wijze willen ze niet alleen een organisatie zijn die een professionele bijdrage levert aan de samenleving, maar ook een organisatie waar mensen graag willen komen en blijven werken.

6 6 Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in 2005 is de kinderopvang in Nederland sterk gegroeid. Bobo Kindercentra heeft als organisatie voor kinderopvang in de gemeenten Peel en Maas, Leudal en Nederweert haar werkterrein. Rudie Peeters is vanaf juni 2010 werkzaam als manager van Bobo Kindercentra. Daarvoor was hij clusterleider binnen deze organisatie en was hij samen met andere clusterleiders intensief betrokken bij de sterke groei en ontwikkeling van Bobo. maakt van de opvang van naar circa kinderen. Bobo heeft een duidelijk doel voor ogen. Rudie Peeters: We willen zoveel mogelijk integrale kindercentra realiseren. Toekomstige kinderopvang is meer dan alleen het opvangen van kinderen. We voorzien dat steeds vaker beide ouders werken, en dat het aantal leerlingen op scholen daalt, waardoor leegstand van schoolgebouwen dreigt en het verenigingsleven minder vrijwilligers heeft. Dit vraagt om een taakverschuiving van Kinderopvang is méér dan alleen opvang van kinderen Hij vervolgt: Sinds 1 januari 2010 is Bobo een van de drie werkmaatschappijen van Unitus. Door Bobo een zelfstandige en volwaardige positie te geven, kan Bobo verder uitgroeien. En die mogelijkheden zijn er volop! Kinderopvang kent verschillende vormen van opvang. Bobo verzorgt kinderdagopvang voor kinderen van nul tot vier jaar, buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van vier tot dertien en op verschillende scholen ondersteunt of coördineert Bobo de tussenschoolse opvang. Daarnaast biedt Bobo ook peuterspeelzaalwerk aan en is Bobo actief bezig om dat peuterspeelzaalwerk te behouden door het in te passen in de peutergroepen van de kinderopvang. Dit is een succesvolle werkwijze die positief is ontvangen. Bobo Kindercentra is een sterk groeiende organisatie. In 2010 groeit het aantal kinderen dat gebruik opvang naar mede-opvoeden door de kinderopvangorganisaties. Bobo Kinderopvang heeft als ambitie een organisatie te zijn die een bijdrage levert aan het welzijn van kinderen en hun ouders; een organisatie waar kinderen spelend leren en lerend spelen. Het kind staat centraal en we organiseren de voorzieningen om het kind. Wij dagen scholen en gemeenten uit om samen met ons te werken aan die integrale kindercentra. Integrale kindercentra waar ook gebruikt gemaakt wordt van de kennis en menskracht van organisaties als Vorkmeer en Punt Welzijn.

7 7 niet mocht leiden tot betutteling. De werkzaamheden van Vorkmeer waren sterk gericht op het wegwerken van achterstanden en op persoonlijke ontwikkeling. Dat vanuit het idee dat overheid en maatschappelijke organisaties een zorgplicht hadden voor alle burgers. Later in de jaren negentig werd dat al bijgesteld in een zorgplicht voor burgers die het niet op eigen kracht konden redden. Een vangnet dus. In de Welzijnswerk en kinderopvang zijn volop in ontwikkeling Het welzijnswerk en de kinderopvang hebben in de afgelopen decennia voortdurend moeten inspelen op de veranderingen in de samenleving en op de veranderende vraag en positie van burgers. Jan Custers was in de afgelopen jaren directeur en bestuurder van Vorkmeer en Bobo en werkte doelbewust mee aan de realisatie van Unitus. Als geen ander weet hij hoe de dienstverlening zich in die periode heeft ontwikkeld en hoe die dienstverlening moet blijven vernieuwen in samenspraak met de partners: burgers, netwerkpartners en financiers. Wanneer je aan het einde van een carrière terugkijkt op je loopbaan, moet je afstand leren nemen. Een half jaar geleden vroegen medewerkers van de gemeente Peel en Maas me of ik een testament wilde maken van mijn ervaringen in de achter ons liggende twintig jaar. Tijd voor reflectie. Jan Custers praat rustig als hij terugkijkt op de afgelopen twintig jaar, waarin de uitgangspunten van het welzijnswerk en de kinderopvang ingrijpend veranderden. Jan Custers: De gemeenten stelden zich in 1990 met Vorkmeer ten doel iedere burger het recht te geven zijn leven op eigen wijze in te richten en een redelijke levensstandaard op te bouwen. Vorkmeer kreeg bij de oprichting wel als duidelijk kader mee, dat het helpen van mensen achter ons liggende periode van tien jaar is er een kanteling gekomen in de opvattingen over welzijnswerk. We hebben nu de opvatting dat burgers zelf bouwen aan hun eigen welzijn en aan leefbare gemeenschappen in dorpen en wijken. Het welzijnswerk ondersteunt ze daarbij en is minder gericht op het leveren van diensten. Ook bij de kinderopvang is het accent verschoven van opvang naar werken aan ontwikkeling van kinderen. Jan Custers heeft zijn testament opgetekend in de vorm van een essay waarin hij terugkijkt op de afgelopen twintig jaar, maar ook de toekomst niet ongenoemd laat. Het essay is beschikbaar op aanvraag:

8 8 Ruijsstraat CM Panningen T (077) F (077) E info@unitus.nl I Maasstraat 28 Postbus AC Weert T (0495) F (0495) E info@puntwelzijn.nl I Ruijsstraat CM Panningen T (077) F (077) E stichting@vorkmeer.nl I Ruijsstraat CM Panningen T (077) F (077) E infobobo@vorkmeer.nl I

VORKMEER - VISIE VOLLE KRACHT VOORUIT. Je kunt de wind niet veranderen maar wel de stand van de zeilen

VORKMEER - VISIE VOLLE KRACHT VOORUIT. Je kunt de wind niet veranderen maar wel de stand van de zeilen VORKMEER - VISIE VOLLE KRACHT VOORUIT Je kunt de wind niet veranderen maar wel de stand van de zeilen DE wind De wind van gisteren helpt ons niet vooruit. De wind van morgen blijft misschien wel uit. We

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag!

De toekomst begint vandaag! verder bouwen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch De toekomst begint vandaag! Als professionals, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeente werken we samen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Stand van zaken met terugblik op 2013. Onze deuren staan open

Stand van zaken met terugblik op 2013. Onze deuren staan open Stand van zaken met terugblik op 2013 Onze deuren staan open Bestuurder-directeur stichting Unitus Voor u ligt de jaarbrochure van de welzijnsorganisaties Vorkmeer en Punt Welzijn én Hoera kindercentra,

Nadere informatie

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis Over Partis Partis is de Brede Welzijnsinstelling in Sint-Michielsgestel. Partis

Nadere informatie

Inspectierapport Hoera Maasbree, locatie de Violier (KDV) De Schout BW MAASBREE Registratienummer

Inspectierapport Hoera Maasbree, locatie de Violier (KDV) De Schout BW MAASBREE Registratienummer Inspectierapport Hoera Maasbree, locatie de Violier (KDV) De Schout 3 5993BW MAASBREE Registratienummer 209129347 Toezichthouder: GGD Limburg-Noord In opdracht van gemeente: Peel en Maas Datum inspectie:

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

Strategisch Meerjarig Beleidsplan

Strategisch Meerjarig Beleidsplan 2013-2015 Strategisch Meerjarig Beleidsplan Kindercentra De Roef 2013-2015 Hoofdstuk 1 Inleiding Dit meerjaren strategisch beleidsplan 2012-2015 van de Roef beschrijft de koers die de Roef de komende jaren

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. 2 SWK-Kinderopvang SWKGroep Kinderopvang

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE SWKGroep Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. Stichting SWKGroep staat voor

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie de Violier, peuters Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie de Violier, peuters Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Violier... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.a Reguliere dagopvang...

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Hoera Panningen, Kinderdrome (BSO) John F. Kennedylaan WZ Panningen Registratienummer

Inspectierapport BSO Hoera Panningen, Kinderdrome (BSO) John F. Kennedylaan WZ Panningen Registratienummer Inspectierapport BSO Hoera Panningen, Kinderdrome (BSO) John F. Kennedylaan 247 5981WZ Panningen Registratienummer 252483042 Toezichthouder: GGD Limburg-Noord In opdracht van gemeente: Peel en Maas Datum

Nadere informatie

Visie Punt Welzijn

Visie Punt Welzijn Visie Punt Welzijn 2014-2018 Stichting Punt Welzijn Postbus 112 6000 AC Weert Tel. (0495) 69 79 00 info@puntwelzijn.nl www.puntwelzijn.nl Rabobank 57.50.27.126 Punt Welzijn is onderdeel van Unitus 1 De

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school als maatschappelijke onderneming Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school is de parel van dorp of wijk Unieke kansen in deze bestuurlijke periode Uniek: Door de combinatie van

Nadere informatie

Missie visie en doelstellingen

Missie visie en doelstellingen Missie visie en doelstellingen Inhoud 1 Inleiding 2 Missie en visie ASKA 2.1 Ons motto 2.2 Onze missie 2.3 Onze ambitie 2.4 Onze identiteit 2.5 Onze visie op de ontwikkeling van kinderen 2.6 Onze visie

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Programma: 3.1 Gemeenschapsontwikkeling

Programma: 3.1 Gemeenschapsontwikkeling Programma: 3.1 Gemeenschapsontwikkeling Missie Inwoners nemen maximaal deel aan ontwikkelingen in de (lokale) samenleving. Daarbij nemen zij zelf de regie over hun eigen ontwikkeling en de ontwikkelingen

Nadere informatie

Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas

Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas 1 2 Wat is mantelzorg Iedereen die voor een chronisch ziek of gehandicapt familielid, partner, kind, vriend(in)

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

Sociale Structuurvisie Hoogeveen voor Raad 11 oktober Ben Römgens, Gea Lunsing

Sociale Structuurvisie Hoogeveen voor Raad 11 oktober Ben Römgens, Gea Lunsing Sociale Structuurvisie Hoogeveen voor Raad 11 oktober 2007 Ben Römgens, Gea Lunsing Programma 1. Aanpak 2. Huidige Sociale Staat 3. Oplossingen uit workshops met partners en bewoners 4. Hoofdbestanddelen

Nadere informatie

16 juni geen grenzen. Zelfsturing kent. Jan Custers

16 juni geen grenzen. Zelfsturing kent. Jan Custers Zelfsturing kent geen grenzen Jan Custers 16 juni 2010 Op 1 juli 2010 stop ik met mijn werkzaamheden bij Vorkmeer, Bobo en Unitus. Ruim 20 jaar heb ik genoten van het pionieren, van de kleine en grote

Nadere informatie

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam.

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Leerdam, 17 februari 2016. Aan het bestuur van O2A5 Dam 1 4241 BL Arkel. Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Geachte toetsingscommissie,

Nadere informatie

Het Kindcentrum Informatie voor professionals

Het Kindcentrum Informatie voor professionals Het Kindcentrum 0-13 Informatie voor professionals De kenmerken Op steeds meer plekken in s-hertogenbosch wordt gewerkt aan Kindcentra 0-13. In een kindcentrum staan het kind en zijn of haar ontwikkeling

Nadere informatie

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE INHOUD Missie & visie 4 Het onderwijs voorbij 5 Kwaliteit vanuit identiteit 7 Werken vanuit passie 8 Elke leerling telt 10 Ondernemend en

Nadere informatie

Ons onderwijs. Basisvaardigheden & ICT. Thuis voelen & sfeer. Verschillende leer- en ontwikkelstijlen. Bewegen

Ons onderwijs. Basisvaardigheden & ICT. Thuis voelen & sfeer. Verschillende leer- en ontwikkelstijlen. Bewegen Volop in beweging Kindcentrum De Terp is een veilige plek waar kinderen zich voor kunnen bereiden op hun toekomst in de samenleving. Hier dagen we hen uit hun talenten te ontplooien, zich te ontwikkelen

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Hoera de Bongerd (BSO) De Bengele TZ Nederweert Registratienummer

Inspectierapport BSO Hoera de Bongerd (BSO) De Bengele TZ Nederweert Registratienummer Inspectierapport BSO Hoera de Bongerd (BSO) De Bengele 2 6031TZ Nederweert Registratienummer 378802951 Toezichthouder: GGD Limburg-Noord In opdracht van gemeente: Nederweert Datum inspectie: 07-02-2017

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen Strategisch beleid 2019 2025 Welschap laat je het beste uit jezelf halen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie, missie, positionering 4 3. Strategische doelen 2019 2025 5 Heemskerk, januari 2019 Welschap

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Aanvullende informatie Kick Off

Aanvullende informatie Kick Off Aanvullende informatie Kick Off Workshops Social Media Club 0495 Jac Scholtes Jac Scholtes is een van de initiatiefnemers van Social Media Club 0495. Hij verzorgt en organiseert interessante workshops

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

Hart voor Zandvoort. missie, visie en beleid van Pluspunt. Discussienota, april 2009

Hart voor Zandvoort. missie, visie en beleid van Pluspunt. Discussienota, april 2009 Hart voor Zandvoort missie, visie en beleid van Pluspunt Discussienota, 1. Inleiding De Nederlandse samenleving verandert in rap tempo. De landelijke overheid doet een groter beroep op de lokale samenleving.

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Sociale kaart Meijel. welzijn, zorg en sociale voorzieningen Meijel

Sociale kaart Meijel. welzijn, zorg en sociale voorzieningen Meijel Sociale kaart Meijel welzijn, zorg en sociale voorzieningen Meijel 2015 2016 Sociale kaart Meijel Algemene Hulpdienst Meijel In dit handzame boekje vindt u de namen en contactgegevens van organisaties

Nadere informatie

Jaarverslag Raad van Toezicht en Raad van Bestuur in 2013

Jaarverslag Raad van Toezicht en Raad van Bestuur in 2013 Jaarverslag Raad van Toezicht en Raad van Bestuur in 2013 Vanaf 2009 is er sprake van een gezamenlijke Raad van Toezicht en Raad van Bestuur voor de stichtingen Punt Welzijn (Weert e.o.) en Vorkmeer (Peel

Nadere informatie

Maastricht op koers naar kindcentra

Maastricht op koers naar kindcentra 8e Jaarcongres Brede School, 23 mei 2012 Maastricht op koers naar kindcentra Per Ebbelink en Ginny Isbouts Agenda Even voorstellen:mik en MosaLira Omgeving Visie op samenwerken Praktijkvoorbeelden Resultaten

Nadere informatie

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015

Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams. Erik Sterk, 5 maart 2015 Leerkring Samen werken en samen leren in wijkteams Erik Sterk, 5 maart 2015 Wmo werkplaats Rotterdam Leerkring Samen werken en samen leren in wijknetwerken Wijkteams en wijknetwerken Wmo implementatietraject

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie Rabobank

Informatiebrochure Hoera Maasbree. Locatie Rabobank Informatiebrochure Hoera Maasbree Locatie Rabobank Inhoudsopgave 1. Hoera Maasbree... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Maasbree, locatie Rabobank... 3 2.1. Dagopvang... 3 2.1.1 Reguliere dagopvang... 3 2.1.2.

Nadere informatie

Punt Welzijn Punt Welzijn Activering en participatie Informatie en advies Ontmoeting, vrije tijd en cultuur Ontwikkeling Welzijn en zorg

Punt Welzijn Punt Welzijn Activering en participatie Informatie en advies Ontmoeting, vrije tijd en cultuur Ontwikkeling Welzijn en zorg 2014 Algemeen Punt Welzijn is een welzijnsstichting in de gemeente Weert en omstreken. Punt Welzijn streeft ernaar dat iedere burger zich kan ontpooien en op gelijkwaardige wijze kan deelnemen aan onze

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Inspectierapport Hoera Nederweert, locatie de Bongerd (KDV) De Bengele TZ Nederweert Registratienummer

Inspectierapport Hoera Nederweert, locatie de Bongerd (KDV) De Bengele TZ Nederweert Registratienummer Inspectierapport Hoera Nederweert, locatie de Bongerd (KDV) De Bengele 2 6031TZ Nederweert Registratienummer 192515044 Toezichthouder: GGD Limburg-Noord In opdracht van gemeente: Nederweert Datum inspectie:

Nadere informatie

Programma. Voorstelling. De organisatie Hulst voor Elkaar Verleden en heden Werkwijze

Programma. Voorstelling. De organisatie Hulst voor Elkaar Verleden en heden Werkwijze Programma Voorstelling De organisatie Hulst voor Elkaar Verleden en heden Werkwijze De organisatie HvE Ambitie: Kernwaarden: Verbinding Innovatie Respect Ondernemen Verantwoording nemen Zelfstandige uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Werkt buurtbemiddeling nu eigenlijk echt? Welke resultaten zijn hiervan bekend? En wat weten we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Convenant Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties. in de regio Noord- en Midden-Limburg 2010-2013

Convenant Kinderopvang en Onderwijs: Competentiegericht opleiden in de Kinderopvangorganisaties. in de regio Noord- en Midden-Limburg 2010-2013 Convenant Dit convenant beschrijft de samenwerking tussen de aanbieders van kinderopvang van 0-4 jaar, voorschoolse, buitenschoolse- en tussenschoolse opvang en peuterspeelzaalwerk; ofwel kinderopvangorganisaties

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Nederweert. Locatie Budschop

Informatiebrochure Hoera Nederweert. Locatie Budschop Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop Inhoudsopgave 1. Hoera Nederweert... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Nederweert, locatie Budschop... 3 2.1. Peuterprogramma... 3 2.1.1 Peuterprogramma

Nadere informatie

openbaar primair onderwijs breda

openbaar primair onderwijs breda openbaar primair onderwijs breda Hoogwaardig onderwijs dat past in deze tijd Markant Onderwijs staat voor kwaliteit in de openbare basisscholen in de gemeente Breda. Tien scholen/locaties met een unieke,

Nadere informatie

TSO + Tussenschoolse opvang met een plus

TSO + Tussenschoolse opvang met een plus TSO + Tussenschoolse opvang met een plus Wie zijn wij? Mikz Kinderopvang Om ouders in de gelegenheid te stellen om zorg en arbeid goed met elkaar te kunnen combineren ondersteunt Mikz hen daarbij door

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan

Strategisch beleidsplan Strategisch beleidsplan 2015-2019 Groeien en Leren Verbinden en Versterken Voor u ligt het derde strategisch beleidsplan van de Stichting Christelijk Primair Onderwijs Betuwe & Bommelerwaard (CPOB). Met

Nadere informatie

ANBI-gegevens / transparantie Certificatieschema + HKZ Rubriek/ -norm

ANBI-gegevens / transparantie Certificatieschema + HKZ Rubriek/ -norm Naam dcument ANBI-gegevens / transparantie Certificatieschema + HKZ Rubriek/ -nrm KC MH&D SCW/WO SCW/WO Relatie met HKZ nrm 9.3 Beheersing van dcumentatie Status vastgesteld Instemming/advies Ouderraad

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten Stichting Wijzer in Opvang

Jaarverslag Klachten Stichting Wijzer in Opvang Jaarverslag Klachten 2016 Stichting Wijzer in Opvang Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag Klachten 2016 van Wijzer in Opvang & Onderwijs. Dit jaarverslag betreft de stichting Wijzer in Opvang. Wijzer

Nadere informatie

Pamflet 11 Peel en Maas 11 succesfactoren voor opbouwwerk en sociale wijkteams

Pamflet 11 Peel en Maas 11 succesfactoren voor opbouwwerk en sociale wijkteams Pamflet 11 Peel en Maas 11 succesfactoren voor opbouwwerk en sociale wijkteams een uitgave van de werkplaats gemeenschapsontwikkeling Peel en Maas Pamflet 11 Peel en Maas 11 succesfactoren voor opbouwwerk

Nadere informatie

LEER JIJ LIEVER IN DE PRAKTIJK?

LEER JIJ LIEVER IN DE PRAKTIJK? LEER JIJ LIEVER IN DE PRAKTIJK? Kies voor onze erkende MBO opleiding en ga direct aan de slag! Vakspecialist Infra Vakspecialist Sport Vakspecialist Groen LEER HET VAK VAN ECHTE PRO S OPLEIDER Weijs werkend

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Congres "Samenwerking eerstelijnszorg en Wijkteams 4 oktober 2018

Congres Samenwerking eerstelijnszorg en Wijkteams 4 oktober 2018 Congres "Samenwerking eerstelijnszorg en Wijkteams 4 oktober 2018 Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale wijk Ruwaard waar actieve bewoners tegen lagere kosten een betere (positieve) gezondheid ervaren.

Nadere informatie

Inspectierapport KC LEEF, Kessel (KDV) Merwijckstraat XK Kessel Registratienummer

Inspectierapport KC LEEF, Kessel (KDV) Merwijckstraat XK Kessel Registratienummer Inspectierapport KC LEEF, Kessel (KDV) Merwijckstraat 16 5995XK Kessel Registratienummer 186374926 Toezichthouder: GGD Limburg-Noord In opdracht van gemeente: Peel en Maas Datum inspectie: 27-09-2018 Type

Nadere informatie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie We create chemistry Onze bedrijfsstrategie Het verhaal van BASF Al vanaf onze oprichting in 1865 richten wij ons op de evoluerende wereld om ons heen. Wanneer we kijken naar hoe we als bedrijf willen bijdragen

Nadere informatie

Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop

Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop Informatiebrochure Hoera Nederweert Locatie Budschop Inhoudsopgave 1. Hoera Nederweert... 3 2. Mogelijkheden bij Hoera Nederweert, locatie Budschop... 3 2.1. Peuterprogramma... 3 2.1.1 Peuterprogramma

Nadere informatie

Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering

Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering Lumens Groep op zoek naar een nieuwe legitimering Lumens in de Welzijn buurt, Eindhoven, Lumens buurtruimten, Dynamo, Speelpark Dynamo, de Vrijwilligerspunt Splinter, Adviespunt en Speelpark Discriminatie

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

1.1 Sessie Zorg en Welzijn Sessie Sport Sessie Cultuur Sessie primair onderwijs Slotsessie...

1.1 Sessie Zorg en Welzijn Sessie Sport Sessie Cultuur Sessie primair onderwijs Slotsessie... BIJLAGE 1: STEMRESULTATEN INHOUD 1.1 Sessie Zorg en Welzijn... 2 1.2 Sessie Sport... 13 1.3 Sessie Cultuur... 22 1.4 Sessie primair onderwijs... 36 1.5 Slotsessie... 46 1 1.1 Sessie Zorg en Welzijn 1.

Nadere informatie

Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007. Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten

Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007. Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten Nr. 2007-088 Houten, 4 december 2007 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende nota met visie en uitgangspunten voor de brede school ontwikkeling in Houten Beslispunten: 1. In te stemmen met de kaderstellende

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Zet u straks ook een combinaris in?

Zet u straks ook een combinaris in? Zet u straks ook een combinaris in? Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen juni 2008 Huis voor de Sport Groningen Visiedocument Combinatiefuncties in provincie Groningen Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard. Van collecties naar communities

Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard. Van collecties naar communities Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard Van collecties naar communities 10 jaar MLP en 4YOU! 17 mei 2013 2 Mooie plekken in de bibliotheek 17 mei 2013 Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Sector Kinderopvang 2015: feiten, cijfers & ontwikkelingen

Sector Kinderopvang 2015: feiten, cijfers & ontwikkelingen Publieksversie Brancherapport 2015 Het volledige Brancherapport 2015 vindt u op www.kinderopvang.nl Sector Kinderopvang 2015: feiten, cijfers & ontwikkelingen 2 Sector Kinderopvang 2015: feiten, cijfers

Nadere informatie

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Dr. Hans Peter Jung, huisarts Afferden (L) Dr. Miranda Laurant, lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Hogeschool

Nadere informatie

Regionaal Kennis en Expertise Centrum Weert. Raadscommissie 20-03-2013 WE MAKEN ONS ZORGEN

Regionaal Kennis en Expertise Centrum Weert. Raadscommissie 20-03-2013 WE MAKEN ONS ZORGEN Regionaal Kennis en Expertise Centrum Weert Raadscommissie 20-03-2013 WE MAKEN ONS ZORGEN - Voortdurende groei (V)SO - Voortdurende groei wajong - Onvoldoende opvang voor jongeren in Weert: thuiszitters

Nadere informatie

Een brede Kinderopvang

Een brede Kinderopvang Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving jvangils@k-s.be Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 TOREN VAN BABEL versus DRIE PERSPECTIEVEN

Nadere informatie

Gelukkig leren! Koersplan

Gelukkig leren! Koersplan Gelukkig leren! Koersplan 2017 2021 Inhoud Inleiding Gelukkig leren! Hoe komen we tot gelukkig leren? Identiteit en centrale waarden: Wie zijn wij? Missie: Waarom zijn wij hier? Visie: Wat willen wij samen?

Nadere informatie

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6 EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Concept 9 januari 2014 Blad 2 van 6 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN 3 3. COMMUNICATIEBOODSCHAP

Nadere informatie

Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken

Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken Stichting Brede School Nederland 6 de Jaarcongres Brede School Jaarbeurs Utrecht, 23 april 2009 Uitnodigingstekst voor deze Workshop 1.

Nadere informatie

Ook de wensen en eisen aan de professionele organisaties veranderen door de kanteling.

Ook de wensen en eisen aan de professionele organisaties veranderen door de kanteling. Welzijn nieuwe stijl in gemeente Apeldoorn. Maatschappelijk agenderen gericht op de kanteling van formele naar informele zorg en het versterken van de zelfredzaamheid bewoners. Wat is interessant aan deze

Nadere informatie

VOORWOORD SAMEN SAMEN SAMEN

VOORWOORD SAMEN SAMEN SAMEN VOORWOORD Op woensdag 21 maart 2018 kiest Amsterdam voor een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad en de vertegenwoordigers voor de 22 nieuwe gebiedscommissies in de 7 stadsdeelcommissies. SAMEN Alle

Nadere informatie

Index. 1. Waar komen we vandaan? 1. 2. Waar gaan we naartoe? 2. 3. Beleidsthema s 2014-2016 6

Index. 1. Waar komen we vandaan? 1. 2. Waar gaan we naartoe? 2. 3. Beleidsthema s 2014-2016 6 Index 1. Waar komen we vandaan? 1 2. Waar gaan we naartoe? 2 2.1 Missie 2 2.2 Visie 2 2.3 Doelstellingen 3 2.4 Strategie 4 2.4.1 Organisatie 4 2.4.2 Aanbod 4 2.4.3 Maatschappelijk rolmodel 4 2.4.4. Marketing

Nadere informatie

Deze leergang is een vliegwiel voor beweging

Deze leergang is een vliegwiel voor beweging PROGRAMMA URBAN PROFESSIONAL Deze leergang is een vliegwiel voor beweging Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman De afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht ontwikkelde

Nadere informatie

Vorkmeer Nederweert. Notitie transformatie Vrijwilligerspunt Nederweert

Vorkmeer Nederweert. Notitie transformatie Vrijwilligerspunt Nederweert Vorkmeer Nederweert Notitie transformatie Vrijwilligerspunt Nederweert De samenleving verandert en daarmee ook de vraag van de burger. Het is nodig om als organisatie mee te veranderen, om een passende

Nadere informatie