Functionele Preventieve Geneeskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Functionele Preventieve Geneeskunde"

Transcriptie

1 FUNCTIONELE PREVENTIEVE GENEESKUNDE - LABORATORIUM TESTEN Waarvoor dienen deze testen? In het regulier medische circuit van huisarts en ziekenhuis worden regelmatig bloed of urine testen aangevraagd. Vaak bestaat de indruk dat daarmee alle processen getest worden die in het lichaam plaats vinden en dat alle eventuele afwijkingen daarmee aan het licht komen. Helaas is het functioneren van het lichaam niet zo eenvoudig in kaart te brengen. Dit vereist wat dieper graafwerk. Bij chronische klachten kan het voorkomen, dat ook na ettelijke onderzoeken er geen oorzaak vastgesteld kan worden. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het symptoom niet door één bepaald orgaan wordt veroorzaakt. Het blijkt dat herleiding van klachten vaak de darm en haar bevolking van de normale bacteriestammen en schimmels als oorzaak aanwijst. Door een verstoring in de balans van deze darmflora kunnen er elders in het lichaam klachten optreden. Daarnaast leven we in een samenleving waarin hoog medicatie gebruik, stress, luchtvervuiling e.d. een vaste plaats hebben gekregen. Het is nu eenmaal de tol van de welvaart en de lichamelijke klachten die dat met zich meebrengt hebben we te accepteren. Natuurlijk eten we zo gezond mogelijk maar laten daarbij wel buiten beschouwing dat ook de land- en tuinbouw aan deze vervuiling onderhevig is. Dat houdt in dat we er niet meer van uit mogen gaan dat ons voedsel de vitamines en beschermende stoffen bevatten, die er van oorsprong in zouden moeten zitten. Om te zien welke schade het lichaam ondervindt maken we gebruik van laboratoriumtesten in het kader van de functionele preventieve geneeskunde. Hierdoor kunnen we niet alleen de schade vaststellen, we kunnen aan de hand van de uitslagen ook bepalen hoe deze te herstellen. Ten eerste via de normale voeding en is dat niet voldoende dan kunnen we supplementen nemen om het tekort aan te vullen. Daarnaast geven deze testen een goed beeld van wat er in de darm en in het lichaam gebeurt als er klachten optreden die niet te duiden zijn. Het heeft een alternatieve klank maar dat is absoluut onjuist. Deze testen en hun waarde zijn door wetenschappelijk onderzoek vastgesteld en zijn in diverse wetenschappelijk erkende tijdschriften gepubliceerd. Jammer genoeg hebben we in de medische wereld vaak te maken met de reacties van collegae die een houding aannemen gelijk: wat ik destijds in mijn opleiding niet geleerd heb, bestaat niet. Voor zover bekend worden deze testen niet vergoed door de zorgverzekeraars. Dat is spijtig omdat de uitslag en het navenant ingestelde behandelplan wel leidt tot een verminderde vraag naar zorg, iets dat in de huidige tijd niet te veronachtzamen is.

2 WANNEER IS HET ZINVOL EEN TEST UIT TE VOEREN? De darm is het grootste orgaan in het lichaam met een dubbelfunctie: vertering en opname van voedsel naast een barrièrefunctie voor schadelijke stoffen en onverteerbare voedselresten. Het darmslijmvlies maakt daarom het grootste deel uit van ons afweersysteem en de integriteit bepaald welke stoffen wel of niet worden geabsorbeerd. Indien er een verstoring van één van deze functies optreedt, kunnen de volgende problemen optreden: Infectie Spastisch colon Constipatie, diarree Voedselintolerantie Huidafwijkingen, eczeem Haaruitval Gewrichtsafwijkingen, artritis Ziekte van Crohn Hoofdpijn, migraine Vermoeidheid Fibromyalgie Ontstekingen in holtes Maagklachten Gewichtstoename of afname Verstoorde glucose-huishouding Welke verschillende testen zijn er? 1. DARM PERMEABILITEIT. Uit de test kan gemeten worden of de integriteit van het darmslijmvlies intact is. Hierdoor kan de afweer en/of de opname van voedingsstoffen uit het darmkanaal verstoord zijn. Alles wat we eten of drinken komt terecht in de darm, wat eigenlijk een holle buis is. De darm bestaat uit een enorm groot geplooid oppervlak, waarvan alle cellen netjes en stevig aan elkaar grenzen. Deze cellen bepalen wat er wel en niet vanuit het darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen. De darm beslaat ongeveer de grootte van 7 voetbalvelden en is in wezen een voortzetting van de huid, de buitenste bekleding en bescherming van het lichaam. Indien er een irritatie van het darmslijmvlies plaats vindt zal het lichaam dit gaan herstellen m.b.v. het immuunsysteem wat voor het grootste gedeelte in de darm gevestigd is. Daarbij kunnen er beschadigingen optreden waardoor de darmcellen niet meer een aanééngesloten barrière vormen. Er ontstaan kleine ruimten tussen de cellen, waardoor ongewenste stoffen het lichaam kunnen binnendringen. Deze stoffen kunnen ofwel door het lichaam worden afgevoerd ofwel gebonden worden en ergens in het lichaam worden opgeslagen. Met name deze opgeslagen complexen kunnen leiden tot een breed scala van klachten: huidafwijkingen, gewrichtsklachten, voedingsovergevoeligheden en allergieën. Tevens leidt verhoogde opname van toxische stoffen tot overbelasting van het ontgiftingssysteem in de lever en ontstaat er een tekort aan micronutriënten door de gestoorde opnamecapaciteit van de darm.

3 Voor het uitvoeren van de test moet u een buisje drinken waarin 2 stoffen zijn opgelost. Een klein moleculaire stof, mannitol, en een grote moleculaire stof, lactitol. Mannitol is een stof die door de darmwandcel selectief wordt opgenomen en daarmee in de circulatie terecht komt. Deze stof wordt niet elders in het lichaam opgenomen maar door de nieren gefilterd en in de urine uitgescheiden. Deze stof is dus een maat voor het vermogen van de darmcel bepaalde voedingstoffen op te nemen. Per tijdseenheid kan de darm maar een beperkte hoeveelheid stoffen opnemen. U moet de urine gedurende 5 uur verzamelen en daaruit is te berekenen of de opnamecapaciteit van de darmcellen verstoord is. Lactitol wordt normaal niet door het lichaam opgenomen en kan dus ook niet in de urine worden teruggevonden. Uit de test blijkt dat indien dit wel het geval is de doordringbaarheid van het darmslijmvlies verhoogd is. Dat houdt in dat er een irritatie van het darmslijmvlies is waardoor er lekkagekanaaltjes tussen de cellen zijn ontstaan waardoor ongewenste stoffen toch kans zien het lichaam binnen te komen. De verhouding van mannitol/lactitol in de urine is een maat voor de immuunstatus van de darmwand. 2. ORGANISCHE ZUREN IN DE URINE Uit de test kan blijken dat er een overgroei van de normale darmflora (bacteriën en/of schimmels) aanwezig is, we noemen dit een dysbiose. De normale darmflora heeft een aantal functies: het produceren van vitamines vooral de B-groep en het stimuleren van de opname via het darmweefsel van deze vitamines ( B2, 8, 9, 12 en vit K) het produceren van verteringsenzymen het produceren van een aantal giftige stoffen die de groei van andere bacteriën onder controle houden het produceren van korte keten vetzuren die als voeding dienen voor de darmcellen de instandhouding van een goede zuurgraad en vochtgehalte in de darmen het produceren van bacteriën met een antibiotische werking het uitoefenen van invloed op het afweersysteem, welke een groot deel uit maakt van het darmstelsel. Door een monster te nemen van de urine kan duidelijk worden of de balans van de darmflora verstoord is. In de darm komen koolhydraat etende, eiwit etende of beiden etende stammen voor. Een overmaat van een van beide kan leiden tot een verstoring in de voedselvertering met als resultaat rommelende darmen, gasvorming, gisting, diarree of juist constipatie. Soms zijn er helemaal geen darmverschijnselen waar te nemen maar juist lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, ontstekingsprocessen, gewrichtsklachten, eczeem, psoriasis, allergie, kaakontstekingen, opgeblazen gevoel na de maaltijd, toegenomen zoetbehoefte, vermoeidheid, gewichtsschommeling etc.

4 Dit wordt veroorzaakt doordat de uitscheidingsproducten van deze stammen in verhoogde mate aanwezig zijn en via de darmwand in de circulatie terecht komen. Ook een onvolledige voedselvertering kan leiden tot onvoldoende opname en irritatie van het darmslijmvlies. Koolhydraat etende bacteriën en schimmels zijn voornamelijk gelokaliseerd in het eerste gedeelte van de dikke darm die rechtsonder in de buik gelegen is. Klachten van overgroei zijn veelal een opgeblazen gevoel na het eten, nog trek hebben in zoet na de maaltijd, diarree, krampen of rommelende darmen. We noemen dit saccharolytische bacteriën zoals: bacteroïdes, bifidobacterie, lactobacillus en streptococcus. Eiwit etende bacteriën zijn voornamelijk in het laatste gedeelte van de dikke darm gevestigd en dus in de linker onderbuik gelegen. Klachten van overgroei zijn o.a. constipatie, pijn of gasvorming. We noemen dit de fermenterende bacteriën zoals: peptococcus, clostridium en escheria. De schimmels en gisten zijn voornamelijk gevestigd op de overgang van de dunne naar de dikke darm. Klachten van overgroei zijn meestal huidproblemen, ontstekingen in holtes, zoetbehoefte, gewrichtspijn, schommelende suikerspiegels. Deze vormen zijn koolhydraat/suiker of gist etend (fermenterend) zoals: candida, sacharomyces en aspergillus. In de test worden verschillende afbraak en stofwisselingsproducten van de normale darmbacteriën en schimmels gemeten in de urine. Aangezien uw lichaam deze producten niet zelf produceert, betekent een teveel aan deze stoffen in uw urine een overgroei van desbetreffende stam, welke door haar uitscheidingsstoffen uw klachten kunnen veroorzaken. Aan de hand van de uitslag van deze test kan er een behandelplan opgesteld worden bestaande uit voedingsadviezen, supplementen en eventuele medicijnkuren om de balans van de darmflora weer te herstellen. 3. VOEDINGSINTOLERANTIES IGG Als de barrière en opnamefunctie van de darm verstoord is kunnen bepaalde voedingsmiddelen de irritatie van het darmslijmvlies in stand houden. Dit betekent niet dat u allergisch bent voor deze producten, maar dat bepaalde agressieve bestanddelen tijdelijk niet door het afweersysteem geneutraliseerd kunnen worden. Koemelk bevat immuunglobulines type G, een afweerstof voor koeien maar niet voor mensen. Indien de afweer in de darm gestoord is, wordt deze stof niet onschadelijk gemaakt en veroorzaakt het een irritatie van het slijmvlies. Zodra het afweersysteem hersteld is zal koemelk weer goed verdragen worden. Zo zijn er een aantal voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze irriterend kunnen werken: b.v. fruit, noten, zuivel, kruiden en gluten.

5 Door bloed af te nemen kan voor specifieke producten de aanwezigheid van antilichamen bepaald worden. Door deze producten tijdelijk niet meer te eten kan het darmslijmvlies zich herstellen. Het belang van testen op deze manier ligt in het feit dat er bij deze vorm van intolerantie een vertraagde reactie op het voedingsmiddel is. Door de persoon wordt er dan geen verband gelegd tussen de klacht en het gegeten voedsel omdat de reactie soms pas na uren optreedt of zich niet als een overgevoeligheidsreactie manifesteert. 3. VETZUUR PROFIEL BEPALING In voeding zitten vetten. Vetten zijn noodzakelijk op meerdere fronten: voor de opname van vetoplosbare vitamines A, D, E, K voor het leveren van essentiële vetzuren (kunnen we zelf niet aanmaken) als grondstof voor hormoonproductie als bestanddeel van celmembranen en nog veel meer De vetzuren worden onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten en deze laatste kennen nog de enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vormen. Een verzadigd vetzuur heeft geen dubbele bindingen, alle koolstofatomen dragen 4 andere atomen. Daardoor heeft deze stof een starre rechte structuur. Een onverzadigde vetzuur is een stof waarin een koolstofatoom een dubbele binding heeft en daardoor een knikje geeft in de structuur. Deze stof is dus soepeler. Wat is het belang daarvan voor ons? VETZUREN verzadigd onverzadigd transvetzuren C-C- C-C=C- (verharden door verhitti enkelvoudig verzadigd meervoudig verzadigd C-C-C=C-C- C-C=C=Comega 6 vetzuren omega 3 vetzuren linolzuur alpha-linoleenzuur Een Omega-3 vetzuur heeft al vanaf de 3e koolstof atoom dubbele bindingen en heeft daardoor een langere soepele staart dan een Omega-6 vetzuur waar de dubbele bindingen pas bij het 6e atoom beginnen. Deze vetzuren maken een belangrijk deel uit van onze celmembraan en daarbij gaat het om de juiste verhouding tussen 3 en 6 Omega. Via het celmembraan moeten stoffen worden opgenomen en worden uitgescheiden en bepaalde eiwitten hebben een rare structuur die alleen door een soepele membraanopening past. Daarom is Omega-3 dus erg belangrijk.

6 Omdat dit vetzuur veelal voorkomt in voedingsproducten die we weinig in ons huidige voedingspatroon hebben (vette vis, lijnzaadolie e.d.) ontstaat er een scheve verhouding in het voordeel van Omega-6. Dit heeft niet alleen invloed op celniveau maar ook bij de vorming van huidcellen, ontstekingsremmers, viscositeit van het bloed, werking van de bloedplaatjes voor stolling, hersenfuncties en productie van het goede en slechte cholesterol. Het voert te ver om in te gaan op de onderverdeling van de Omega-3 en -6 vetzuren maar deze verdeling en concentratie in het lichaam is uiterst belangrijk voor een aantal processen. Indien er een onevenwichtige balans is, kan zich dat uiten in: concentratie stoornis vermoeidheid huidafwijkingen, eczeem en psoriasis allergie slecht genezende wondjes hoog slecht cholesterol LDL hoog totaal cholesterol en atherosclerose verminderde doorbloeding darmproblemen hart en vaatziekten depressie en verhoogde stressgevoeligheid hormoonstoornissen Met een bloedtest is het totale profiel en de onderverdeling van vetzuren in het lichaam te bepalen. Indien er afwijkingen zijn kunnen deze door een verandering in de voeding worden bijgesteld. U ontvangt daarvan een overzicht. Tevens wordt met deze test bepaald welke voedingsmiddelen, vitamines en micronutriënten voor u van belang zijn. Als de balans zo verstoord is dat deze met voeding alleen niet te herstellen is, kunt u supplementen met de voor u juiste samenstelling innemen. 3. OXIDATIEVE STRESS BEPALING. In het lichaam vinden tal van stofwisselings- en verbrandingsprocessen plaats waarbij vrije radicalen gevormd worden. Een vrije radicaal is een stof die zuurstof wegvangt en schade aanricht aan cellen. Voor neutralisatie van deze vrije radicalen produceert het lichaam antioxidanten of is daarvoor aangewezen op elementen uit de dagelijkse voeding. Door stress, voeding, ontstekingsprocessen, chronische aandoeningen etc. raakt de pool van antioxidanten echter snel uitgeput.

7 De lever is een belangrijk ontgiftingsorgaan en de nier is het belangrijkste orgaan voor uitscheiding van ongewenste stoffen. Wanneer er in het lichaam een tekort ontstaat aan antioxidanten, zullen deze organen overbelast raken. Het is dan zaak extra antioxidanten in te nemen om de schade door de vrije radicalen te beperken. Dagelijks worden er in de wetenschappelijke literatuur nieuwe stoffen ontdekt met een antioxidant- werking en het is zeker geen noodzaak deze allemaal in het voedingspakket op te nemen. Door afname van een bloed- en urinemonster kan worden bepaald of de voorraad van antioxidanten voldoende is, welke orgaansystemen overbelast zijn met ontgifting en neutralisatie van vrije radicalen en welke supplementen daarin een toegevoegde waarde kunnen hebben. Ook kan er een gradatie van schade in het lichaam worden vastgesteld. Er wordt voor u een lijst opgemaakt van voedingsmiddelen die een herstelfactor hebben en van de antioxidanten die noodzakelijk zijn. Antioxidanten zijn er in vele vormen zoals bepaalde vitaminen of spore elementen. Er worden op de huidige markt antioxidantcomplexen aangeboden. Dit zijn mixen, waarin van alles een beetje zit. In dit geval is 'een beetje' nooit genoeg. Het gaat om het tekort aan specifieke antioxidanten voor bepaalde processen of orgaansystemen. De methode om, vanuit de gedachte dat alle kleine beetjes helpen, van alles wat te slikken, is niet doeltreffend. Voor een goed resultaat geldt: eerst meten, dan weten. CONSULT PREVENTIEVE GENEESKUNDE. In een vrijblijvend consult wordt uw medische voorgeschiedenis en totale gezondheid in kaart gebracht en wordt bepaald welke testen voor u van waarde zijn. Natuurlijk kunt u alle testen doen maar de vraag is of dat tot een betere behandeling van uw klachten leidt of dat u er een betere gezondheid door bereikt. We kunnen namelijk alles testen en bij iedereen zal ergens een afwijking naar boven komen. Dat wil echter nog niet zeggen dat bijstelling daarvan een meerwaarde geeft. Mocht u geïnteresseerd zijn de aangeraden test uit te voeren dan krijgt u een duidelijke beschrijving mee van de thuis uit te voeren urinetest. In het geval van een bloedtest moet u terugkomen op in de kliniek voor afname in een nuchtere situatie. Zodra de testuitslag binnen is volgt een consult waarin de uitslagen besproken worden en een eventueel behandelplan wordt uitgeschreven. Het kan inhouden dat u een bepaald voedingsplan moet aanhouden of supplementen moet gebruiken. Soms kan het betekenen dat u uw lifestyle moet aanpassen. U krijgt hiervan een uitgebreid verslag en voor het verloop van de behandeling worden vervolgconsulten afgesproken, meestal 1 keer per 3-6 maanden.

8 Kostenindicatie functionele preventieve geneeskunde: Consulten Eerste consult Consultatie FPG bespreking van laboratorium analyses 55,00 85,00 Onderzoeken Functionele Preventieve Geneeskund FPG test Vetzuur profiel bepaling FPG test Darm permeabiliteit FPG test Oxidatieve stress bepaling FPG test Organische zuren in de urine 140,00 85,00 175,00 145,00 Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvende consultatie, dan verzoeken wij u contact op te nemen met onze receptie op werkdagen tussen 09:00 en 17:00. Alizonne preventieve en cosmetische geneeskunde Molenbaan 35, 5768 RT Meijel T E info@alizonne.nl

LABORATORIUMTESTEN. Aan de hand van de testuitslagen kunnen er specifieke behandelingen worden ingezet zoals: Bijnierstress profiel 129,43

LABORATORIUMTESTEN. Aan de hand van de testuitslagen kunnen er specifieke behandelingen worden ingezet zoals: Bijnierstress profiel 129,43 LABORATORIUMTESTEN New Balanced is aangesloten bij een tweetal laboratoria. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om diverse feces- en speekseltesten te laten uitvoeren. Alle testen zijn thuis testen. Je krijgt

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

Informatie voor patiënten Waarom een ontlastingonderzoek?

Informatie voor patiënten Waarom een ontlastingonderzoek? Informatie voor patiënten Waarom een ontlastingonderzoek? RP Vitamino Analytic Postbus 38 NL - 4493 ZG Kamperland Copyright 2008 RP Vitamino Analytic BV, NL 4493 ZG Kamperland Item-Nr. 374840-08/08 Waarom

Nadere informatie

Cosmetica en huidverzorgingsproducten: deze bevatten vaak allerlei chemische bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen waar je huid niet tegen kan

Cosmetica en huidverzorgingsproducten: deze bevatten vaak allerlei chemische bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen waar je huid niet tegen kan 1 Huidproblemen ontstaan vaak als reactie op een tekort aan vitamines en mineralen, vergiftigingen, oxidatieve stress of ontstekingsprocessen in je lichaam. De belangrijkste oorzaken zijn: Voeding: gluten,

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGS- STELSEL

SPIJSVERTERINGS- STELSEL P A T H O L O G I E SPIJSVERTERINGS- STELSEL De darmen / het buikgebied..... ongetwijfeld het meest onbegrepen en ondergewaardeerde (lymfatisch) orgaan in ons lichaam... De darmen / het buikgebied.....

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Ontlastingonderzoek ter beoordeling van de darmflora. RP-Vitamino BV Postbus 38 NL - 4493 ZG Kamperland

Informatie voor patiënten. Ontlastingonderzoek ter beoordeling van de darmflora. RP-Vitamino BV Postbus 38 NL - 4493 ZG Kamperland 374840.indd, Spread 1 of 6 - Pages (12, 1) 10/04/02 08:58 AM angeboden door: Informatie voor patiënten Ontlastingonderzoek ter beoordeling van de darmflora RP-Vitamino BV Postbus 38 NL - 4493 ZG Kamperland

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Druk Candida Albicans de kop in met de juiste voeding Candida Albicans is een eencellige schimmel (gist) welke in de maag en het darmstelsel leeft, in mindere mate ook op de huid, de vagina, de huidplooien,

Nadere informatie

Patiëntenbrochure. basisscreening darm. En gezonde darm is de basis van het algehele welbevinden

Patiëntenbrochure. basisscreening darm. En gezonde darm is de basis van het algehele welbevinden Patiëntenbrochure basisscreening darm En gezonde darm is de basis van het algehele welbevinden Samen met uw therapeut of arts heeft u besloten de analyse Basisscreening darm uit te laten voeren. Deze folder

Nadere informatie

Mijn hond of kat heeft darmproblemen

Mijn hond of kat heeft darmproblemen TROVET Intestinal Support, voedingssupplement voor het gericht aanpakken van darmproblemen bij hond en kat Mijn hond of kat heeft darmproblemen wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding De dierenarts

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

Examentrainer. Vragen. Vertering. Wat is de naam van P?

Examentrainer. Vragen. Vertering. Wat is de naam van P? Examentrainer Vragen Vertering 1p 1 In de afbeelding worden organen van het verteringsstelsel weergegeven. Enkele van deze organen produceren verteringssappen met enzymen. Een orgaan is aangegeven met

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

Webinar 3. Immuunsysteem - Barrières WEBINAR Inside Out Health Jenaida van Wijk, integraal arts

Webinar 3. Immuunsysteem - Barrières WEBINAR Inside Out Health Jenaida van Wijk, integraal arts WEBINAR 3 21-05- 2015 Inside Out Health Jenaida van Wijk, integraal arts Webinar 3 Het Immuunsysteem De Spijsvertering Het Lichaam Vertelt De Darmflora Laaggradige ontsteking Conclusie Wat kun jij doen?

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

Behandeling met Entyvio (vedolizumab)

Behandeling met Entyvio (vedolizumab) Praat met uw arts als u graag meer informatie wilt over de behandeling met. Behandeling met (vedolizumab) Meer informatie Deze brochure is een aanvulling op de bijsluiter. We hopen dat de meeste vragen

Nadere informatie

Voedingsadvies bij short bowel

Voedingsadvies bij short bowel Afdeling: Onderwerp: Diëtetiek De dunne darm is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Na een maaltijd komt het voedsel via mond, slokdarm en maag in de dunne darm terecht. In de dunne darm wordt

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Mijn kat heeft darmproblemen wat nu?

Mijn kat heeft darmproblemen wat nu? TROVET Intestinal, volledig, licht verteerbaar, hypoallergeen dieetvoeder voor katten ter ondersteuning van het maagdarmstelsel Mijn kat heeft darmproblemen wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling Divertikels en diverticulitis Oorzaak en behandeling In deze folder krijgt u informatie over divertikels en diverticulitis. Deze folder geeft informatie over de oorzaak van divertikels en diverticulitis.

Nadere informatie

GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK?

GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? P R A K T I J K D E W A T E R L E L Y GRATIS E-BOOK WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? WWW.PRAKTIJKDEWATERLELY.NL WORDT JE DOOR HET ETEN VAN GLUTEN ZIEK? Auteur: Petra Vermeer Orthomoleculair- en

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS.

WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS. WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS. HET IS GEWOON, NORMAAL, ORDINAIR WATER. Water is een

Nadere informatie

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten Chronische pijn, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten en andere onverklaarbare klachten. De huisarts kan niets voor u doen en u komt er maar niet verder mee. Deze situatie

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren

Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren Pagina 1 / 5 Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren Energie Energie De basaal stofwisseling neemt tijdens de zwangerschap geleidelijk toe. Aan het eind van de zwangerschap is de basaal

Nadere informatie

De meest voorkomende bijverschijnselen zijn: Bijverschijnselen die weinig voorkomen: Bijverschijnselen die zelden voorkomen:

De meest voorkomende bijverschijnselen zijn: Bijverschijnselen die weinig voorkomen: Bijverschijnselen die zelden voorkomen: Methotrexaat Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met Methotrexaat in verband met een chronische ontstekingsziekte van de darmen (ziekte

Nadere informatie

gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie

gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie gastro-enterologie informatiebrochure Lactose-intolerantie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Lactose en lactose-intolerantie 4 3. Toedienen enzym lactase 6 4. Meest gestelde vragen en antwoorden 7 5. Nuttige

Nadere informatie

Orthomolecualire Gezondheidsleer. Curriculum 2015

Orthomolecualire Gezondheidsleer. Curriculum 2015 Orthomolecualire Gezondheidsleer Curriculum 2015 Dag 1 (Margo) Inleiding in de nutritionele geneeskunde. Wat mensen eten betekent nog niet dat het menseneten is Materiaal : Powerpoint 1. De cursist zal

Nadere informatie

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling Prikkelbare darm Een prikkelbare darm is een onschuldige darmaandoening, die wel veel lichamelijke klachten kan geven. Men spreekt niet van een ziekte omdat een prikkelbare darm niet samengaat met zichtbare

Nadere informatie

Copyright Het reflux plan

Copyright Het reflux plan Vraag & Antwoord Box Hieronder staan de meest gevraagde vragen omtrent Het Reflux Plan. Het doel van deze vraag & antwoord box is om uw vragen snel te beantwoorden zodat u meteen kunt starten en geen tijd

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het mucosale immuunsysteem Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties met bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De huid en de mucosale weefsels zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Levercirrose. Interne Geneeskunde

Levercirrose. Interne Geneeskunde 00 Levercirrose Interne Geneeskunde 1 De lever De lever is een groot orgaan dat rechtsboven in de buik ligt. De lever is te vergelijken met een chemische fabriek. Er worden veel stoffen aangemaakt, afgebroken

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar Verzuring: hoe werkt het? Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar...

Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar... Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar... Op uw gezondheid! U bent baas over uw eigen lichaam. Gelukkig maar. Dat brengt natuurlijk een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Alles wat u eet en drinkt

Nadere informatie

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Aandoening: Beschrijving aandoening: Fibromyalgie Onder Fibromyalgie wordt een reumatische aandoening verstaan, waarbij er sprake is van pijn in spieren

Nadere informatie

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Prima vertering graanproducten Vezelrijk, bevordert de stoelgang Vermindert opgeblazen gevoel na de maaltijd Iemand met coeliakie kan absoluut

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gezonde darmen in 8 eenvoudige stappen Gezonde darmen zijn belangrijk voor eigenlijk je hele lichaam en gezondheid, in je darmen wordt je eten verteerd en vervolgens omgezet in energie, voedingstoffen

Nadere informatie

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014 Leefregels voor Gezond blijven KBO Bernadette Helmond 23 april 2014 1 Senioren leven ongezonder dan 10 jaar geleden - Drinken meer - Roken (vrouwen) - Bewegen minder - Overgewicht - Eenzijdig eten 2 Leefregels

Nadere informatie

Verhoogd cholesterolgehalte. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Verhoogd cholesterolgehalte. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Verhoogd cholesterolgehalte Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Cholesterolgehalte 3 Cholesterol 3 Cholesterol in voeding 4 Verhoogd cholesterolgehalte

Nadere informatie

Welzijn: gezond genieten van het leven

Welzijn: gezond genieten van het leven 1 Welzijnsevaluatie Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan: is uw lichaam in balans? Voedingsanalyse Vrijblijvend advies hoe u uw voeding kunt optimaliseren 2 Welzijn: gezond genieten van het leven

Nadere informatie

Voeding. Orthomoleculaire Geneeskunde

Voeding. Orthomoleculaire Geneeskunde Voeding Orthomoleculaire Geneeskunde Fysiotherapie in combinatie met nieuwe wetenschappen Paramedisch Centrum Luxor combineert diverse vormen van (sport)fysiotherapie met nieuwe wetenschappen voor een

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting - voor niet-vakgenoten -

Nederlandse samenvatting - voor niet-vakgenoten - Nederlandse samenvatting - voor niet-vakgenoten - Nederlandse samenvatting voor niet-vakgenoten In dit proefschrift staat het metaal koper centraal. Koper komt vooral via de voeding in het lichaam van

Nadere informatie

Met voeding en supplementen een betere gezondheid Voorbeelden uit onze praktijk.

Met voeding en supplementen een betere gezondheid Voorbeelden uit onze praktijk. Met voeding en supplementen een betere gezondheid Voorbeelden uit onze praktijk https://gezondxtra.nl/clientervaringen/ Praktijkvoorbeelden Diabetes In augustus 2011 bleek mijn bloedsuiker te hoog te zijn

Nadere informatie

Diabetes en huidverzorging

Diabetes en huidverzorging Diabetes en huidverzorging Als mijn huid te droog wordt, kunnen er kloofjes ontstaan. Voor mij kan dat riskant zijn, omdat de kans op infecties dan groter is Piet (58), diabetes type 2 sinds vijftien jaar

Nadere informatie

Supplementen. voeding. Steeds vaker zie ik rantsoenen waar een hele serie. supplementen aan is toegevoegd. De reden voor het gebruik

Supplementen. voeding. Steeds vaker zie ik rantsoenen waar een hele serie. supplementen aan is toegevoegd. De reden voor het gebruik Supplementen Steeds vaker zie ik rantsoenen waar een hele serie supplementen aan is toegevoegd. De reden voor het gebruik van supplementen is vaak onvrede over de gezondheid, de conditie of de prestaties

Nadere informatie

Aan het einde van deze workshop weet u: Welke voedingsaspecten belangrijk zij bij de behandeling en preventie van wonden. Wat de gevolgen zijn van de

Aan het einde van deze workshop weet u: Welke voedingsaspecten belangrijk zij bij de behandeling en preventie van wonden. Wat de gevolgen zijn van de (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk

Nadere informatie

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Welk profiel past bij jou? Zwanger Vermoeid of stress Sporter Actief blijven Maag- en darmproblemen Informatiewijzer magnesium Magnesium; een veelzijdig mineraal

Nadere informatie

Kruizemunt/ Spearmint

Kruizemunt/ Spearmint De Dentozyme chips zijn gemaakt van hoogwaardig onderhuids bindweefsel van runderhuid. Ze zijn verrijkt met Kruizemunt (Spearmint), Wei-eiwit (Whey-protein) of Spirulina. Tijdens het kauwen door de hond

Nadere informatie

HET FOODWISE PROGRAMMA

HET FOODWISE PROGRAMMA Chronische klachten te lijf met HET FOODWISE PROGRAMMA INHOUDSOPGAVE Waarom FoodWise? pagina 3 Wat is een lekkende darm? pagina 4-6 Opbouw programma pagina 7 Inhoud programma.. pagina 8 Voorbereiden op

Nadere informatie

Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering

Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering https://www.scholieren.com/verslag/106187 Boekverslag door Anoniem 860 woorden 16 april 2017 Samenvatting Hoofdstuk 2 Voeding en vertering Pagina {PAGENO} van {nb} Vak Biologie 6.5 7 keer beoordeeld 2.1

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hart en vaatziekten bestrijden en voorkomen met vitamine C Een goedkope en effectieve aanpak van hart en vaatziekten is heel goed mogelijk. En dan niet met farmaceutische middelen, die eigenlijk alleen

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Kruis het juiste antwoord aan! Voedingsmiddel Voedingsstof Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Nadere informatie

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap Lowlevel - lasertherapie Voetverzorging Medisch pedicure Voet op Stap Low Level Laser Therapie Low Level Laser Therapie in de praktijk van uw voetverzorging is de behandeling en genezing van de toekomst.

Nadere informatie

Algemene samenvatting

Algemene samenvatting Algemene samenvatting De mens kan niet zonder zuurstof. De zuurstof die wij inademen wordt vanaf de longen door het bloed naar alle cellen van ons lichaam gebracht. De cellen kunnen deze zuurstof gebruiken

Nadere informatie

Waar komt de naam Mesologie vandaan? De naam Mesologie is afkomstig van het Griekse woord mesos, wat midden betekent.

Waar komt de naam Mesologie vandaan? De naam Mesologie is afkomstig van het Griekse woord mesos, wat midden betekent. Pers Q&A Wat is Mesologie?... 1 Waar komt de naam Mesologie vandaan?... 1 Hoe lang bestaat Mesologie in Nederland?... 1 Wat is het doel van Mesologie?... 2 Wat zijn de kenmerken van Mesologie?... 2 Hoe

Nadere informatie

Voeding en Dieet Stomazorg Symposium De Naakte Waarheid

Voeding en Dieet Stomazorg Symposium De Naakte Waarheid Voeding en Dieet Stomazorg Symposium De Naakte Waarheid Hoeveelheden per dag volwassenen 19-50 jaar 5 opscheplepels groente (250 gram) 2 porties fruit (200 gram) vrouw: 4-5 snee bruin- of volkoren brood

Nadere informatie

Hoe werkt mijn darm. Stomavereniging 5 november 2011 Ivar Harkema, MDL arts

Hoe werkt mijn darm. Stomavereniging 5 november 2011 Ivar Harkema, MDL arts Hoe werkt mijn darm Stomavereniging 5 november 2011 Ivar Harkema, MDL arts Inleiding Hoe ziet een darm eruit Hoe werken de darmen (wat doen ze) Waarom een operatie? Soorten stoma Blijft de werking gelijk

Nadere informatie

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen.

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen. Voorwoord Al een aantal keren heb ik zelf een detox week gedaan specifiek om mijn lever te reinigen. Deze detox was behoorlijk zwaar en ik was in het weekend wel uitgeblust. Ondanks de zware detox voelde

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Darmproblemen bij acute buikpijn

Darmproblemen bij acute buikpijn Darmproblemen bij acute buikpijn U bent voor onderzoek op de spoedeisende hulp geweest omdat u buikklachten heeft. De arts heet bij u geen acute oorzaak kunnen vaststellen. De klachten kunnen vele oorzaken

Nadere informatie

INFECTIES VOORKOMEN KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_015

INFECTIES VOORKOMEN KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_015 INFECTIES VOORKOMEN KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_015 INHOUDSTAFEL 01 Wat is een infectie? 3 02 Verhoogd risico op infectie 3 03 U beschermen tegen infecties 4 04 Belangrijke aandachtspunten bij het

Nadere informatie

Chronische ontsteking zet de medische wereld op zijn kop

Chronische ontsteking zet de medische wereld op zijn kop Chronische ontsteking zet de medische wereld op zijn kop Zo luidde de kop van het tijdschrift Health Matters in 2004. De Time verwoordde het op de voorpagina als volgt: 'Verstopte moordenaar, de verrassende

Nadere informatie

Wat is een allergie? Afweersysteem

Wat is een allergie? Afweersysteem De allergie survivalgids 15 Hoofdstuk 1 Wat is een allergie? Afweersysteem Voordat we uitleggen wat een allergie is, is het handig dat je eerst weet wat een afweersysteem is. Het afweersysteem van je lichaam

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Spijsverterings- problemen ALL AGES

Spijsverterings- problemen ALL AGES Spijsverterings- problemen ALL AGES Alvleesklier Colon (dikke darm) Alvleesklier Colon (dikke darm) Slokdarm Maag Dunne darm Endeldarm Slokdarm Maag Dunne darm Endeldarm Bek Bek Galblaas Galblaas Uw dierenarts

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. De intake 23 - Ernst van de klachten 24 - Het intakegesprek 25 3. Geneesmiddelen 29 - Medicijnen tegen vermoeidheid 30 4. Medisch

Nadere informatie

Cellulaire voedingsstoffen

Cellulaire voedingsstoffen Cellulaire voedingsstoffen Dr. Rath's adviezen voor cellulaire gezondheid zijn gericht op de belangrijke rol die voedingsstoffen spelen bij de preventie en het ontstaan van vele chronische gezondheidsklachten

Nadere informatie

Blaasstenen bij de Engelse Bulldog

Blaasstenen bij de Engelse Bulldog Blaasstenen bij de Engelse Bulldog Er zijn een aantal verschillende blaasstenen die bij alle honden kunnen voorkomen, daarnaast zijn er blaasstenen die rasspecifiek zijn. Deze laatste groep blaasstenen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting door L. 718 woorden 5 maart 2016 7,9 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Voedingsstoffen à stoffen die je lijf nodig heeft Voedingsmiddelen

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Behandeling met sandostatine

Behandeling met sandostatine Behandeling met sandostatine NEURO-ENDOCRIENE TUMOR (NET) Bij u is een neuro-endocriene tumor met uitzaaiingen geconstateerd. Neuro-endocriene tumoren (afgekort NET) kunnen op verschillende locaties in

Nadere informatie

smartdna Genomic Wellnest Test meer inzicht voor betere resultaten in gezondheid Get smart with your DNA HealthFrame

smartdna Genomic Wellnest Test meer inzicht voor betere resultaten in gezondheid Get smart with your DNA HealthFrame smartdna Genomic Wellnest Test meer inzicht voor betere resultaten in gezondheid Get smart with your DNA HealthFrame smartdna Genomic Wellnest Test De smartdna Genomic Wellness Test is uniek in zijn soort

Nadere informatie

Mijn hond of kat heeft alvleesklierproblemen wat nu?

Mijn hond of kat heeft alvleesklierproblemen wat nu? TROVET Digestion Support, voedingssupplement voor het gericht aanpakken van alvleesklierproblemen bij hond en kat Mijn hond of kat heeft alvleesklierproblemen wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding

Nadere informatie

De weg naar duurzame gezondheid

De weg naar duurzame gezondheid De weg naar duurzame gezondheid Met Het CelHerstelConcept 1 Zet de wereld weer recht Het onderdrukken van symptomen wordt door zowel reguliere als alternatieve zorgverleners gepraktiseerd hetgeen heeft

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Een leven lang vitaal. Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen?

Een leven lang vitaal. Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen? Een leven lang vitaal Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen? Oudste vrouw van de wereld Japanse Misao Okawa, 115 jaar Gemiddelde levensverwachting Mannen en vrouwen in de 20 ste

Nadere informatie

VOOR VOLWASSENEN. Deze folder informeert u over het hoe en waarom van de ontlastingsonderzoeken.

VOOR VOLWASSENEN. Deze folder informeert u over het hoe en waarom van de ontlastingsonderzoeken. VOOR VOLWASSENEN Deze folder informeert u over het hoe en waarom van de ontlastingsonderzoeken. Ook biedt de folder u antwoorden op de meest gestelde vragen. info@rpsanitashumanus.com www.rpsanitashumanus.com

Nadere informatie

Infobrochure. Bloedtransfusie

Infobrochure. Bloedtransfusie Infobrochure Bloedtransfusie Geachte heer/mevrouw, Tijdens uw opname in het ziekenhuis kan uw arts het noodzakelijk vinden dat u een bloedtransfusie ondergaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een

Nadere informatie

Patiënten informatie polikliniek Allergologie. Geneesmiddelovergevoeligheid Juni 2011 vakgroep Allergologie

Patiënten informatie polikliniek Allergologie. Geneesmiddelovergevoeligheid Juni 2011 vakgroep Allergologie Patiënten informatie polikliniek Allergologie Geneesmiddelovergevoeligheid Juni 2011 vakgroep Allergologie Geneesmiddelovergevoeligheid Uw arts heeft u verwezen naar de polikliniek van de allergoloog omdat

Nadere informatie

Injectafer Behandeling

Injectafer Behandeling Injectafer Behandeling T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

Coeliakie bij kinderen

Coeliakie bij kinderen Coeliakie bij kinderen Bij uw kind is coeliakie geconstateerd, of wordt er onderzoek gedaan naar coeliakie. Coeliakie (spreek uit seuliakie, met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een levenslange

Nadere informatie

Overgevoeligheid voor geneesmiddelen

Overgevoeligheid voor geneesmiddelen Allergologie Patiënteninformatie Overgevoeligheid voor geneesmiddelen U ontvangt deze informatie, omdat u mogelijk klachten heeft door uw medicatiegebruik. Uw arts heeft u hiervoor doorverwezen naar de

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies krijg je een dorstsignaal? Ong. 2% Bewerkt door

Nadere informatie