10 stappenplan (echt)scheiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10 stappenplan (echt)scheiding"

Transcriptie

1 Een scheiding is vaak vrij onoverzichtelijk. Met deze indeling in 10 stappen kan je precies zien wat je nog moet doen en waar je in het hele proces bent. Stap 1 Vaststellen van het gezamenlijke vermogen (bezittingen en schulden). Tijdens een echtscheiding moet het vermogen worden verdeeld. Dit betekent in de meeste gevallen dat er onderhandeld moet gaan worden. Voordat deze gesprekken kunnen beginnen moet eerst duidelijk zijn waarover gesproken kan gaan worden. Daarom is het essentieel dat je inzicht krijgt in het totale vermogen van jullie samen. Overzicht maken. Het gezamenlijk vermogen/schuld kan uit een aantal onderdelen zijn opgebouwd. Woning, 2 de woning, auto( s), caravan, boot, aandelen, spaarplannen, pensioenen, hypotheekschulden, belastingschulden, consumptieve schulden waaronder creditcards, Stap 2 Vaststellen van de inkomsten en uitgaven. Naast het vermogen bestaat er ook de dagelijkse geldstroom: boodschappen, huur, hypotheek, kleding, vakanties etc. Om een redelijke verdeling te maken moet eerst duidelijk worden wat het gebruikelijke patroon is. Stel eerst duidelijk vast wat er eigenlijk te verdelen is. Verdeling Met een kostenverdelingsoverzicht kan je de bedragen invoeren die er dagelijks, wekelijks of maandelijks uitgegeven worden en binnenkomen. Je kan zo ook een schatting maken van de toekomstige situatie, na de echtscheiding. Stap 3 Draagkracht- en behoefteberekening wordt uitgevoerd. Er bestaat een alimentatiegerechtigde en een alimentatieplichtige. Hoeveel de alimentatiegerechtigde nodig heeft wordt bepaald aan de hand van een behoefteberekening. Hoeveel de alimentatieplichtige kan betalen wordt uitgerekend aan de hand van een draagkrachtberekening. Waarom een berekening? In een vroeg stadium van de scheiding een berekening maken is nodig om de onderhandelingsruimte te bepalen. Hoeveel heeft de ene partij minimaal nodig en hoeveel kan de andere partij maximaal betalen. Het staat je overigens vrij om af te wijken van het berekende alimentatiebedrag. Je kan hierover met je partner onderhandelen. Tremanormen! Beide berekeningen, de draagkrachtberekening en de behoefteberekening worden opgesteld volgens een door de rechters gehanteerd systeem; de tremanormen. Deze twee berekeningen worden ook door de rechter gebruikt voor het vaststellen van het alimentatiebedrag als de rechter de zaak in behandeling zou krijgen.

2 Stap 4 Bepalen wat de wenselijke positie is na de echtscheiding. Waarover afspraken maken? Je kan/moet afspraken maken over bijvoorbeeld de kinderen, de alimentatie, de verdeling van het vermogen, de woning, het pensioen. Dit is nog maar een klein deel van de onderwerpen. Je toekomst! - De afspraken die je nu gaat maken hebben een groot effect op je toekomst. - Denk aan de kinderen - Ideaal is het als je voor beide partijen de meest optimale situatie kan creëren. Vooral als je kinderen hebt is dat heel belangrijk. Stap 5 Opstellen van het convenant waarin de afspraken officieel worden opgenomen. Als je het met elkaar eens bent hoe je scheiding er uit moet gaan zien kan Turn Over een echtscheidingsconvenant opstellen. Wat is een echtscheidingsconvenant? Het echtscheidingsconvenant is het officiële document waarin alle afspraken staan die jij en je partner hebben gemaakt over jullie scheiding. Dit document wordt door een advocaat ingediend bij de rechtbank. De rechter gaat aan de hand van de inhoud van dit document beslissen of hij de echtscheiding gaat uitspreken. Het echtscheidingsconvenant moet je door een advocaat laten indienen bij de rechtbank. Je kan zelf een advocaat zoeken of gebruik maken van de samenwerkende advocaten van Turn Over. De kosten voor de advocaat, griffierechten, uittreksels e.d. komen apart voor jullie rekening. Stap 5a Als er kinderen zijn: opstellen van het ouderschapsplan. Als je kinderen hebt ben je bij een scheiding verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je de afspraken vast die je maakt over je minderjarige kinderen. Afspraken over de kinderen Het maakt hierbij niet uit of je getrouwd was, een geregistreerd partnerschap had of samengewoond hebt. Het plan bevat afspraken over de zorgverdeling, kinderalimentatie en informatie-uitwisseling over de kinderen tussen jou en je ex. Inhoud van het plan Je mag zelf met je ex-partner bepalen hoe je invulling geeft aan de afspraken. In ieder geval moeten afspraken opgenomen worden over: de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (zorgverdeling), kinderalimentatie, en informatie-uitwisseling over belangrijke zaken met betrekking tot het kind en het vermogen van het kind. Het staat je als ouder vrij om daarnaast ook andere afspraken vast te leggen in het plan. Als het klaar is moeten jij en je ex-partner er allebei je handtekening onder zetten. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het echtscheidingsconvenant.

3 Checklist ouderschapsplan Als je een ouderschapsplan gaat maken moet je over heel veel dingen nadenken die tijdens je huwelijk vanzelfsprekend waren. Van Turn Over ontvang je een checklist, voor als je het zelf even niet weet. Minderjarige kinderen Een ouderschapsplan gaat over minderjarige kinderen. Zijn de kinderen volwassen als je uit elkaar gaat dan hoeft er geen plan te worden opgesteld. Voor minderjarige kinderen die bijna meerderjarig zijn, geldt de verplichting wel maar kan het plan beperkter zijn. Voor welke kinderen is een ouderschapsplan verplicht? Het gaat ten eerste om jullie gezamenlijke kinderen. Dus als je beiden juridisch ouder bent van het kind. Het maakt hierbij niet uit of je gezamenlijk het gezag uitoefent of slechts één van jullie dit doet. Ten tweede gaat het om kinderen over wie je gezamenlijk het gezag uitoefent. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij samengestelde gezinnen waarbij de ouder en zijn of haar nieuwe partner gezamenlijk het gezag hebben verkregen over het kind uit een eerdere relatie. Dit kan bijvoorbeeld ook voorkomen in een relatie van twee vrouwen waarbinnen een kind wordt geboren en de nietouder ('meemoeder' of 'duomoeder') weliswaar het gezag heeft over het kind maar niet tevens de juridische ouder is. Voor kinderen die wel deel uitmaken van het gezin maar waarvoor het bovenstaande niet geldt, is het dus wettelijk niet verplicht een plan op te stellen. Uiteraard mag dit wel. Kun je toch scheiden als het niet lukt een ouderschapsplan op te stellen? Het zal niet in alle gevallen lukken overeenstemming te bereiken. Dit betekent echter niet dat de scheiding niet kan worden doorgezet. Als dit niet lukt, bestaat de mogelijkheid om een eenzijdig verzoekschrift in te dienen waardoor de toegang tot de rechter altijd is gegarandeerd. Wel zal de ouder in dat geval in zijn of haar verzoek moeten aangeven waarom het niet is gelukt en hoe hij of zij vindt dat de onderwerpen uit het plan moeten worden ingevuld. De andere ouder kan dan eventueel verweer voeren. In hoeverre moeten de kinderen worden betrokken bij het opstellen van een ouderschapsplan? De wet bepaalt dat in het ouderschapsplan moet worden opgenomen op welke manier de kinderen zijn betrokken bij het opstellen er van. In hoeverre dit mogelijk is, is afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. Het is dus mogelijk dat in het plan staat dat de kinderen niet zijn betrokken gezien hun jonge leeftijd. Voor oudere kinderen geldt wel dat de ouders of advocaat het plan met hen bespreekt. Over het algemeen kan je stellen dat; hoe ouder het kind, hoe meer het kind betrokken moet worden bij de totstandkoming van de regeling. Hoe jonger het kind, hoe gedetailleerder de omgangsregeling moet zijn.

4 Stap 6 Indienen van het echtscheidingsverzoek door de advocaat bij de rechtbank. Het echtscheidingsconvenant, met daarin alle afspraken die jullie hebben gemaakt met betrekking tot jullie scheiding, wordt door de advocaat ingediend bij de rechtbank. Alleen advocaten zijn bevoegd om een echtscheidingsverzoek in te dienen bij de rechter. Het indienen is een standaard formaliteit omdat het convenant al is opgesteld. Al deze handelingen zijn schriftelijk. Je hoeft alleen voor de rechter te verschijnen als er bijzonderheden zijn en de rechter het noodzakelijk acht aanvullende informatie te verkrijgen. Benodigde gegevens Naast het convenant en het echtscheidingsverzoek heeft een advocaat de volgende gegevens nodig: van beiden uittreksels uit het persoonsregister; met vermelding van nationaliteit en datum van vestiging in Nederland. (Veel gemeenten geven zonder specifiek verzoek daartoe geen vermelding van nationaliteit en datum van vestiging. Vraag hier specifiek naar.) Uittreksel uit het huwelijksregister. Indien gehuwd op huwelijkse voorwaarden; akte huwelijkse voorwaarden. Van de kinderen; een uittreksel uit het geboorteregister van de minderjarige kinderen, al dan niet uit dit huwelijk geboren. Verkrijgbaar bij de gemeente waarin de kinderen geboren zijn. Stap 7 Bij uitkoop eigen woning of aandelen gaat het convenant naar de notaris. Akte van verdeling. Als je samen een huis hebt, je gaat scheiden en een van jullie beiden wil in de woning blijven wonen, dan moet er een akte van verdeling worden opgemaakt door de notaris, aan de hand van de afspraken in het convenant. De woning moet worden overgeschreven naar degene die in de woning blijft wonen. Ook moet de andere partij worden ontheven van hoofdelijke aansprakelijkheid naar de hypotheekverstrekker toe. Dit betekent dat degene die niet meer in de woning woont ook niet meer hoeft mee te betalen aan de hypotheek. Al deze afspraken kunnen worden opgenomen in het convenant. Huis op één naam Je kan op meerdere manieren samen eigenaar zijn geworden van een huis. Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had in gemeenschap van goederen en een huis hebt gekocht is dat huis eigendom van jullie allebei, ook al staat het huis bij het kadaster misschien op één naam. Je kan ook onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn en samen een huis hebben aangekocht. Ook samenwonenden kunnen samen een huis hebben gekocht. In al deze gevallen kan met een akte van verdeling de woning worden overgeschreven op één naam. De afspraken die je hierover maakt neem je op in het convenant. Aandelen Hetzelfde verhaal geldt voor aandelen. Als er aandelen van de ene naar de andere partij moeten worden overgeschreven gaat dit via een notariële akte bij de notaris.

5 Ondertekening De ondertekening van de notariële akte (akte van verdeling) vindt plaats bij de notaris nadat de echtscheiding officieel is verklaard. De notaris heeft ook heel veel kopie stukken nodig waarvan u een opgave ontvangt van de notaris. Maar u kunt voor de standaard gegevens hiermee alvast rekening houden en alvast extra kopieën maken. (salarisstroken, WOZ-opgave, paspoorten, e.d.) Stap 8 De rechter spreekt de echtscheiding uit. Als het convenant, samen met het echtscheidingsverzoek, door de advocaat ingediend is bij de rechtbank, en de rechter treft geen zaken aan die in zijn/haar ogen niet kunnen, dan wordt de echtscheiding uitgesproken. Als de rechter wil kan hij/zij betrokkenen oproepen om gehoord te worden. Dit is meestal alleen het geval bij vechtscheidingen waarbij partijen het niet eens kunnen worden. De rechter stuurt de uitspraak naar de advocaat. Bij de advocaat moet je dan beiden het stuk ondertekenen en pas als de uitspraak is ingeschreven bij de burgerlijke stand ben je officieel gescheiden. Stap 9 Ondertekening van akte van berusting en machtiging tot inschrijving. Ga je akkoord met de scheiding? Nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken stuurt hij de uitspraak naar de advocaat. De advocaat stelt een akte van berusting op. Dit is het document waaruit blijkt dat je beiden akkoord gaat met de scheiding. Daarnaast stelt de advocaat een verzoekschrift op tot inschrijving bij de gemeentelijke registers. Beide documenten moeten door jullie beiden worden ondertekend bij de advocaat. Dit kan eventueel per post afgehandeld worden. Hoger beroep Als één van beiden weigert om de akte van berusting te ondertekenen, kan de echtscheiding pas worden ingeschreven nadat de termijn om hoger beroep in te stellen, verstreken is. De termijn om hoger beroep in te stellen is drie maanden. Stap 10 inschrijving. De inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente wordt meestal door de advocaat gedaan. Daarna krijg je van de gemeente bericht dat je officieel gescheiden bent. Let op! Controleer of de beschikking binnen een half jaar na afgifte is ingeschreven. Als je te laat bent, is de uitspraak niet meer geldig. Je blijft dan gewoon getrouwd. De echtscheiding is nu officieel en de kans om weer een zelfstandige toekomst te realiseren is weer aanwezig. PS. Extra informatie over pensioenverdeling, alimentatieberekening en een eigen woning is beschikbaar bij Turn Over. Mocht je deze niet ontvangen hebben vraag hier dan naar.

Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding

Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding Ouderschapsplan opstellen bij scheiding en afschaffing van flitsscheiding Maart 2009 / F&A 9882 Ministerie van Justitie Directie Voorlichting Schedeldoekshaven 100 Postbus 20301 2500 EH Den Haag T 070

Nadere informatie

Uit elkaar. Wat nu? deskundig advies bij echtscheidingen

Uit elkaar. Wat nu? deskundig advies bij echtscheidingen Uit elkaar Wat nu? deskundig advies bij echtscheidingen Eén echtscheidingsnotaris of twee advocaten De Echtscheidingsnotaris is gespecialiseerd in het adviseren bij echtscheiding en het beëindigen van

Nadere informatie

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden?

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden? U gaat scheiden U bent getrouwd en u wilt niet langer bij uw partner blijven. Dan kunt u gaan scheiden. Als u gaat scheiden, moet u veel dingen regelen. Dit informatieblad helpt u daarbij. U vindt informatie

Nadere informatie

Uw Scheiding Uw Financieel Planner

Uw Scheiding Uw Financieel Planner Uw Scheiding Uw Financieel Planner Dr. O. Botjeslaan 83 9681 GE MIDWOLDA 06-29 07 58 01 www.meyshuis.nl info@meyshuis.nl ING Bank: NL 56INGB 043.58.871 KvK Groningen 01163895 BTW NL104595553B01 SCHEIDEN

Nadere informatie

Scheiden en Alimentatie

Scheiden en Alimentatie Scheiden en Alimentatie Dagelijks worden aan CSG Advocatuur tientallen vragen gesteld over Scheiden en Alimentatie. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de aan CSG Advocatuur meest gestelde vragen over

Nadere informatie

Uw Scheiding Onafhankelijk Financieel Planbureau

Uw Scheiding Onafhankelijk Financieel Planbureau Uw Scheiding Onafhankelijk Financieel Planbureau Dr. O. Botjeslaan 83 9681 GE MIDWOLDA 06-29 07 58 01 www.meyshuis.nl info@meyshuis.nl Friesland Bank 2949.67.036 KvK Groningen 01163895 BTW NL104595553B01

Nadere informatie

Burgerlijk wetboek, Boek 1

Burgerlijk wetboek, Boek 1 U gaat scheiden Burgerlijk wetboek, Boek 1 Artikel 150 Echtscheiding tussen echtgenoten die niet van tafel en bed gescheiden zijn, wordt uitgesproken op verzoek van één der echtgenoten of op hun gemeenschappelijk

Nadere informatie

Ik ga scheiden. Wat nu? Informatie over: procedure kosten financiën woning kinderen

Ik ga scheiden. Wat nu? Informatie over: procedure kosten financiën woning kinderen Ik ga scheiden Wat nu? U bent getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap, maar wilt niet langer bij uw partner blijven. In dit geval kunt u gaan scheiden. Een echtscheiding is vaak verdrietig en

Nadere informatie

..., de man, ..., de vrouw, Partijen zijn op..., te..., gehuwd;

..., de man, ..., de vrouw, Partijen zijn op..., te..., gehuwd; ECHTSCHEIDINGSCONVENANT Ondergetekenden..., de man, en..., de vrouw, IN AANMERKING NEMENDE: Partijen zijn op..., te..., gehuwd; de man heeft de... nationaliteit; de vrouw heeft de... nationaliteit; Uit

Nadere informatie

Op onze website DeRegistermeditators.nl vind je de namen en contactgegevens van al onze mediators.

Op onze website DeRegistermeditators.nl vind je de namen en contactgegevens van al onze mediators. Een goede scheiding Maak de scheiding samen met je (ex)-partner tot een beheersbare gebeurtenis door de zaken goed te regelen, te onderhandelen en in gesprek te blijven. Daardoor zullen punten, die onoverzichtelijk

Nadere informatie

Gehuwden en geregistreerde partners zijn altijd fiscale partners.

Gehuwden en geregistreerde partners zijn altijd fiscale partners. Fiscale partnerschap Fiscale partnerschap Fiscale partnerschap kan voordeel opleveren. Fiscale partners mogen elkaars aftrekposten verdelen. Vaak kan de algemene heffingskorting aan de minst verdienende

Nadere informatie

Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen

Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen Justitie Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen 1 ) Met ex- partner wordt in dit formulier bedoeld de gescheiden man en vrouw, de nog met elkaar getrouwde man en vrouw

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting Als jij of je partner is het huis blijft wonen hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald.

Overdrachtsbelasting Als jij of je partner is het huis blijft wonen hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald. Checklist Hypotheek Onder aan deze pagina s tref je een overzicht aan van de stukken die nodig zijn als er door de scheiding veranderingen zijn met betrekking tot je hypotheek. Naast emotionele waarde

Nadere informatie

Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen

Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen Mededeling van scheiding in verband met Het formulier is bedoeld voor de melding van: - een echtscheiding, die na 30 april 1995 is ingeschreven in registers van de burgerlijke stand en het feit dat aanspraak

Nadere informatie

Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen

Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen Mededeling van scheiding in verband met Het formulier is bedoeld voor de melding van: - een echtscheiding, die na 30 april 1995 is ingeschreven in registers van de burgerlijke stand en het feit dat aanspraak

Nadere informatie

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden?

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden? U gaat scheiden U bent getrouwd en u wilt niet langer bij uw partner blijven. Dan kunt u gaan scheiden. Als u gaat scheiden, moet u veel dingen regelen. Dit informatieblad helpt u daarbij. U vindt informatie

Nadere informatie

Een scheiding, wat moet ik allemaal regelen?

Een scheiding, wat moet ik allemaal regelen? Een scheiding, wat moet ik allemaal regelen? - 6 stappen om de scheiding voor te bereiden - Stap 1 De fase van het uitzoeken of je wilt gaan scheiden en het uiteindelijk doorhakken de knoop Als je nog

Nadere informatie

Alimentatie. In dit informatieblad. Inleiding

Alimentatie. In dit informatieblad. Inleiding Alimentatie In dit informatieblad vindt u informatie over de alimentatie van ex-echtgenoten, ex-geregistreerde partners en ouders voor hun kinderen tot 21 jaar. Deze situaties komen het meest voor. Bent

Nadere informatie

Aandachtspunten bij echtscheiding. mr. Judith M. van den Nieuwenhuijsen-Duits

Aandachtspunten bij echtscheiding. mr. Judith M. van den Nieuwenhuijsen-Duits Aandachtspunten bij echtscheiding mr. Judith M. van den Nieuwenhuijsen-Duits Uw scheiding, onze zorg In dit memo bespreken wij -niet uitputtend- een aantal zaken die bij een scheiding aan de orde kunnen

Nadere informatie

Vrouw:. Man:. - Uit het huwelijk zijn. de volgende (op dit moment nog) minderjarige kinderen geboren: 1.. (naam, datum, plaats)

Vrouw:. Man:. - Uit het huwelijk zijn. de volgende (op dit moment nog) minderjarige kinderen geboren: 1.. (naam, datum, plaats) [MODEL OUDERSCHAPSPLAN BVS ADVOCATEN] PARTIJEN: Vrouw:. Man:. Nemen het volgende in aanmerking: - Partijen zijn op. te. met elkaar gehuwd. Ze zijn op uit elkaar gegaan / feitelijk gescheiden; - Uit het

Nadere informatie

Inhoud VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN V XV 1 DE FASE VOOR DE SCHEIDING 1 1.1 Scheiden of niet 1 1.2 Inschakeling van een advocaat 2 1.3 Verzoening 10 1.4 Gescheiden wonen 11 1.5 Risico s bij

Nadere informatie

Huwelijkse voorwaarden en eigen woning

Huwelijkse voorwaarden en eigen woning Checklist Hypotheek Onder aan deze pagina s tref je een overzicht aan van de stukken die nodig zijn als er door de scheiding veranderingen zijn met betrekking tot je hypotheek. Naast emotionele waarde

Nadere informatie

Vragenlijst effectief verdelen huwelijkse voorwaarden

Vragenlijst effectief verdelen huwelijkse voorwaarden Vragenlijst effectief verdelen huwelijkse voorwaarden Rechtbank s-gravenhage Vragenlijst 1. Wanr is het huwelijk gesloten? Inleiding Deze vragenlijsten zijn gericht aan de advocaten van partijen. Vandaar

Nadere informatie

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen Programma: 13.45 u Inloop 14.00 u Opening Catelijne van der Hoeven, stafarts Jeugd en Gezin 14.05 Juridisch

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2

Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2 Mediation Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2 2. Wat voor zaken pakken wij aan met mediation?... 2 3. Wanneer biedt mediation de meeste kans op een goede afloop?... 3 4. Spelregels en voorwaarden bij

Nadere informatie

Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed U gaat scheiden Inhoud Deze brochure 2 Duurzaam ontwricht 3 Echtscheiding, scheiding van tafel en bed en ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed 3 Samen of alleen 3 Nationaliteit 4 Op

Nadere informatie

op Consulaat in Nederland: allen mogelijk indien beide partners niet de Nederlandse nationaliteit hebben

op Consulaat in Nederland: allen mogelijk indien beide partners niet de Nederlandse nationaliteit hebben Personen- en Familierecht Samenleven als geliefden in Nederland In Nederland samenleven met partner: 3 mogelijkheden: Huwelijk of Geregistreerd Samenwonen met Samenlevingcontract Samenwonen zonder Samenlevingscontract

Nadere informatie

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl Huwelijkse voorwaarden www.netwerknotarissen.nl Als u gaat trouwen, regelt de wet automatisch veel zaken. Bijvoorbeeld dat uw echtgenoot van u erft als u overlijdt of dat uw echtgenoot begunstigde wordt

Nadere informatie

Persoons- en familiegegevens

Persoons- en familiegegevens Persoons- en familiegegevens U start de regie over eigen leven met het in kaart brengen van uw persoonlijke situatie. In dit hoofdstuk kunt u alle informatie kwijt betreffende uw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

De Boorder Schoots.

De Boorder Schoots. De Boorder Schoots Amsterdam Naarden Arnhem Koningslaan 35 Peperstraat 9a Jansbuitensingel 29 1075 AB Amsterdam 1411 PX Naarden 6811 AD Arnhem Tel: (020) 573 37 30 Tel: (035) 623 59 78 Tel: (026) 760 01

Nadere informatie

Kijk eens wat eronder zit!

Kijk eens wat eronder zit! Kijk eens wat eronder zit! De familiemediator De mediator heeft de regie en de rol van gespreksleider Hij brengt structuur aan en demonstreert hoe de bemiddeling verloopt Hij geeft informatie over de relationele

Nadere informatie

De school stelt het welzijn en de ontwikkeling van het kind voorop, is geen partij in een echtscheiding en blijft neutraal tegenover beide ouders.

De school stelt het welzijn en de ontwikkeling van het kind voorop, is geen partij in een echtscheiding en blijft neutraal tegenover beide ouders. Protocol omgaan met gescheiden ouders April 2015 We praten over een scheiding; hiermee bedoelen we zowel de ontbinding van een huwelijk, van een geregistreerd partnerschap als het uit elkaar gaan van ouders

Nadere informatie

De rolbij. an de notarisscheiding. Informatie over mediation bij uw scheiding

De rolbij. an de notarisscheiding. Informatie over mediation bij uw scheiding De rolbij an de notarisscheiding Informatie over mediation bij uw scheiding Formaat Notarissen is een landelijk netwerk van samenwerkende notariskantoren in Nederland. Kwaliteit, vernieuwing en optimale

Nadere informatie

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT

SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT SAMENLEVINGSVORMEN SAMENLEVINGVORMEN EN SAMENLEVINGSCONTRACT Algemeen De gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap worden in de wet uitgebreid geregeld. Andere samenwonenden worden door

Nadere informatie

Samen... met perspectief naar ieder voor zich

Samen... met perspectief naar ieder voor zich Samen... met perspectief naar ieder voor zich Hoogstraat 8, 5462 CX Veghel Postbus 276, 5460 AG Veghel Tel. (0413) 32 17 28 www.samennaaralleen.nl info@samennaaralleen.nl Ingrijpend proces Scheiden is

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Iedereen in Nederland die jonger is dan 18 jaar staat onder gezag. Dit betekent dat zij sommige beslissingen niet zelfstandig mogen nemen. Meestal hebben de ouders het gezag.

Nadere informatie

Formulier Aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Formulier Aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Formulier Aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Gegevens financieel adviseur Naam financieel adviseur O m O v Straat en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Persoonlijke

Nadere informatie

Alimentatie. Ministerie van Justitie

Alimentatie. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie Alimentatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 17 Levensonderhoud Artikel 392 1. Tot het verstrekken van levensonderhoud zijn op grond van bloed- of aanverwantschap gehouden: a. de

Nadere informatie

Alimentatie. In dit informatieblad. Inleiding. 1 Wat is alimentatie?

Alimentatie. In dit informatieblad. Inleiding. 1 Wat is alimentatie? Alimentatie In dit informatieblad vindt u informatie over de alimentatie van ex-echtgenoten, ex-geregistreerde partners en ouders voor hun kinderen tot 21 jaar. Deze situaties komen het meest voor. Bent

Nadere informatie

Echtscheidingsbrochure

Echtscheidingsbrochure Echtscheidingsbrochure 2 Inhoud 1. Inleiding 5 2. De procedure 6 2.1 Ontbinding van het huwelijk 6 2.2 Echtscheiding 6 2.3 De echtscheidingsprocedure 6 2.3.1 De scheiding van tafel en bed 6 2.3.2 Het begin

Nadere informatie

Respectvol en voordelig scheiden

Respectvol en voordelig scheiden Respectvol en voordelig scheiden Soepel en snel scheiden Wanneer je een scheiding overweegt, zijn daar vaak al vele gedachten aan vooraf gegaan. Dit proces levert naast een hoop twijfels dan ook veel vragen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid

Aanvraagformulier Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid Aanvraagformulier Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid Gegevens tussenpersoon of notaris die de aanvraag namens de cliënt indient (indien van toepassing) Bedrijfsnaam: Contactpersoon: Straatnaam en huisnummer

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

Protocol School en Scheiding, KBS De ark en de Ark van Noach

Protocol School en Scheiding, KBS De ark en de Ark van Noach Protocol School en Scheiding, KBS De ark en de Ark van Noach 1. Dit protocol: o legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; o formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter

Nadere informatie

Artikelen. Bijna 33 duizend echtscheidingszaken afgehandeld in 2007. Arno Sprangers en Nic Steenbrink

Artikelen. Bijna 33 duizend echtscheidingszaken afgehandeld in 2007. Arno Sprangers en Nic Steenbrink Artikelen Bijna 33 duizend echtscheidingszaken afgehandeld in 7 Arno Sprangers en Nic Steenbrink In 7 werden 32,6 duizend huwelijken door de Nederlandse rechter ontbonden. Dit is vrijwel gelijk aan het

Nadere informatie

Inventarisatieformulier t.b.v. echtscheiding

Inventarisatieformulier t.b.v. echtscheiding Inventarisatieformulier t.b.v. echtscheiding Gegevens echtgenote Meisjesnaam Roepnaam Adres bevolkingsregister Feitelijk (afwijkend) woonadres Telefoonnummer Mobiel nummer E-mail Nationaliteit Beroep Gegevens

Nadere informatie

VERTeL Het SAMEN. Kinderen in echtscheiding 010-30 70 518

VERTeL Het SAMEN. Kinderen in echtscheiding 010-30 70 518 VERTeL Het SAMEN Kinderen in echtscheiding 7.1 Hoe vertel je het de kinderen? Kinderen herinneren zich het gesprek waarin hun ouder hun echtscheiding aankondigen vaak hun hele leven. Het is een ingrijpend

Nadere informatie

(Echt)scheiding Uitgave april 2015

(Echt)scheiding Uitgave april 2015 (Echt)scheiding Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend indicatief

Nadere informatie

Als u getrouwd bent maar niet langer bij uw partner wilt blijven, kunt u in Nederland om een echtscheiding of een scheiding van tafel

Als u getrouwd bent maar niet langer bij uw partner wilt blijven, kunt u in Nederland om een echtscheiding of een scheiding van tafel WT221023/01 Scheiden 29-11-2002 13:45 Pagina 1 Als u getrouwd bent maar niet langer bij uw partner wilt blijven, kunt u in Nederland om een echtscheiding of een scheiding van tafel en bed vragen. Bent

Nadere informatie

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner!

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner! U wilt... respectvol uit elkaar gaan geen kostbare, langdurige juridische strijd met advocaten financiële duidelijkheid voor nu en later duurzame, evenwichtige afspraken uw kinderen niet de dupe laten

Nadere informatie

Echtscheiding en uw bedrijf De bedrijfscontinuïteit staat voorop!

Echtscheiding en uw bedrijf De bedrijfscontinuïteit staat voorop! Een echtscheiding is een ingrijpend en complex proces en vraagt om goede fiscale begeleiding Echtscheiding en uw bedrijf De bedrijfscontinuïteit staat voorop! Wanneer u als ondernemer gaat scheiden, dan

Nadere informatie

Aanmeldformulier ondernemer

Aanmeldformulier ondernemer Aanmeldformulier ondernemer 1 Personalia Achternaam Voornamen Adres Postcode en woonplaats Woonplaats Geboortedatum Telefoon Mobiele telefoon E-mail Burgerservicenummer Nationaliteit Man Vrouw Man Vrouw

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Mediation bij en na scheiding

Mediation bij en na scheiding Advanced Therapy Mediation bij en na scheiding Ibtisam Rizkallah Wim Stoop Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave Wat is mediation?... 3 Wanneer biedt mediation de

Nadere informatie

Het leven kent vele gebeurtenissen met juridische gevolgen. Justitie is verantwoordelijk voor de wetten die uw familie- en

Het leven kent vele gebeurtenissen met juridische gevolgen. Justitie is verantwoordelijk voor de wetten die uw familie- en Het leven kent vele gebeurtenissen met juridische gevolgen. Justitie is verantwoordelijk voor de wetten die uw familie- en gezinsaangelegenheden regelen. Zo weet u welke rechten en plichten gelden voor

Nadere informatie

Naam financieel adviseur O m O v. Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats

Naam financieel adviseur O m O v. Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats Formulier Aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Gegevens financieel adviseur Naam financieel adviseur O m O v Straat en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Persoonlijke

Nadere informatie

Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer privé Mobielnummer E-mailadres

Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer privé Mobielnummer E-mailadres Leningnummer Persoon 1 Persoon 2 Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer privé Mobielnummer E-mailadres Burgerlijkestaat Gehuwd, gemeenschap van goederen Gehuwd, huwelijkse voorwaarden Geregistreerd

Nadere informatie

Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen

Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen Wilt u uw relatie met uw partner officieel vastleggen? Dan hebt u daarvoor drie mogelijkheden: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

Nadere informatie

OVEREENKOMST. Naam:.. Handtekening:.

OVEREENKOMST. Naam:.. Handtekening:. OVEREENKOMST Ondergetekende verklaart hierbij dat het in deze bijeenkomst gebruikte materiaal over contracten niet met derden zal worden gedeeld of beschikbaar gesteld voor 23 december 2017. Datum: Naam:..

Nadere informatie

AANTEKENINGEN ECHTSCHEIDINGSCONVENANT VERSIE 7. Hieronder treft u een uitleg aan bij de artikelen in het model-echtscheidingsconvenant.

AANTEKENINGEN ECHTSCHEIDINGSCONVENANT VERSIE 7. Hieronder treft u een uitleg aan bij de artikelen in het model-echtscheidingsconvenant. AANTEKENINGEN ECHTSCHEIDINGSCONVENANT VERSIE 7 Hieronder treft u een uitleg aan bij de artikelen in het model-echtscheidingsconvenant. Het kan handig zijn het model-convenant uit te printen, samen met

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens.

Nadere informatie

Formulier aanvragen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Formulier aanvragen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Formulier aanvragen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Gegevens financieel adviseur Naam financieel adviseur O m O v Straat en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer E-mailadres Je gegevens

Nadere informatie

Formulier aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Formulier aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Formulier aanvraag ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid Gegevens financieel adviseur Naam financieel adviseur Straat en huisnummer Postcode en woonplaats Telefoonnummer Persoonlijke gegevens Voorletters

Nadere informatie

Scheiden of einde relatie

Scheiden of einde relatie Scheiden of einde relatie Net zo goed als trouwen en gaan samenwonen, heeft ook het einde van een relatie of een scheiding gevolgen voor je pensioen. Inleiding Het is nooit de bedoeling, maar we weten

Nadere informatie

Scheiden of einde relatie

Scheiden of einde relatie Scheiden of einde relatie Net zo goed als trouwen en gaan samenwonen, heeft ook het einde van een relatie of een scheiding gevolgen voor je pensioen. N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Aanvraag via : Berekening voor : O Kinderalimentatie O Partneralimentatie O Kinder- en Partneralimentatie

Aanvraag via : Berekening voor : O Kinderalimentatie O Partneralimentatie O Kinder- en Partneralimentatie Aanvraag via : Naam kantoor Advocaat / mediator / notaris / accountant / financieel planner / particulier E-mail adres Telefoonnummer Berekening voor : O Kinderalimentatie O Partneralimentatie O Kinder-

Nadere informatie

(Echt) scheiding Uitgave april 2015

(Echt) scheiding Uitgave april 2015 (Echt) scheiding Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds DSM Nederland, gevestigd te Heerlen (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

(Echt) scheiding. Versie: 05-11-2015

(Echt) scheiding. Versie: 05-11-2015 (Echt) scheiding (Echt)scheiding en pensioen Jaarlijks vinden in Nederland tienduizenden (echt)scheidingen plaats. Als dat gebeurt, komen er op de (huwelijks) partners heel veel zaken af die geregeld moeten

Nadere informatie

In dit hoofdstuk lees je bijzondere aandachtspunten waar een scheidend

In dit hoofdstuk lees je bijzondere aandachtspunten waar een scheidend Hoofdstuk De internationale scheiding In dit hoofdstuk: ddjuridisch scheidingsproces in geval van internationale aspecten ddaandachtspunten ten aanzien van de verdeling van bezittingen en pensioen ddalimentatie

Nadere informatie

Echtgenoten die van tafel en bed gescheiden zijn, kunnen om een ontbinding van het huwelijk verzoeken.

Echtgenoten die van tafel en bed gescheiden zijn, kunnen om een ontbinding van het huwelijk verzoeken. Antwoorden door Een scholier 2544 woorden 4 oktober 2004 5,9 36 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Verslag: Scheiden, alimentatie en bijstand in Nederland In dit verslag heb ik, in ieder geval, de antwoorden

Nadere informatie

Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding Als u en uw partner gaan scheiden, komen er veel dingen op u af die geregeld moeten worden. Naast afspraken over uw huis, de inboedel en kinderen,

Nadere informatie

Naam financieel adviseur: Straat en huisnummer: Postcode/woonplaats: Telefoonnummer: adres: Geboortedatum: Burgerservicenummer:

Naam financieel adviseur: Straat en huisnummer: Postcode/woonplaats: Telefoonnummer:  adres: Geboortedatum: Burgerservicenummer: Gegevens financieel adviseur Naam financieel adviseur: O m O v Straat en huisnummer: Postcode/woonplaats: Telefoonnummer: E-mailadres: Mijn gegevens 1ste persoon (aanvrager) Voorletters en achternaam:

Nadere informatie

3. Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden: van een algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen... 13

3. Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden: van een algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen... 13 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1 Samenwoners 2 11 Inleiding 2 12 Een samenlevingscontract 2 13 Wat regelt u in een samenlevingscontract? 2 131 Voor de periode waarin u samenwoont 2 132 Voor het geval u besluit

Nadere informatie

Protocol omgang met gescheiden ouders

Protocol omgang met gescheiden ouders Protocol omgang met gescheiden ouders 1. Algemeen Als ouders van een kind gaan scheiden is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor de ouders, maar zeker ook voor hun kinderen. Om duidelijk

Nadere informatie

Het schoolprotocol bij scheiding van ouders. Definities van de gehanteerde termen:

Het schoolprotocol bij scheiding van ouders. Definities van de gehanteerde termen: Protocol School en Scheiding Dit protocol: Legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; Formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter voorkoming van misverstanden; Beschrijft

Nadere informatie

2007 Daemen Advocaten VRAGENFORMULIER

2007 Daemen Advocaten VRAGENFORMULIER 2007 Daemen Advocaten VRAGENFORMULIER Invulinstructie: Het vragenformulier is gemaakt voor gebruik in het tekstverwerkingsprogramma Word (vanaf versie 2000) Bij voorkeur vult U het formulier in met behulp

Nadere informatie

IK GA SCHEIDEN WAT NU?

IK GA SCHEIDEN WAT NU? IK GA SCHEIDEN WAT NU??? DE ORGANISATIE VOOR WELZIJN MET ZORG i n C a p e l l e a a n d e n I J s s e l In deze pdf vindt u informatie over echtscheiding, scheiden en financiën en scheiden en kinderen.

Nadere informatie

SAMEN SAMEN VOOR LATER PENSIOEN EN SCHEIDEN

SAMEN SAMEN VOOR LATER PENSIOEN EN SCHEIDEN SAMEN SAMEN VOOR LATER PENSIOEN EN SCHEIDEN Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Nu zegt zij dat zij een deel van mijn pensioen krijgt. Dat kan toch niet zomaar? Petra Vos, SPF Beheer: Een scheiding heeft ook

Nadere informatie

AFSPRAKEN M.B.T. HET OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING

AFSPRAKEN M.B.T. HET OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING AFSPRAKEN M.B.T. HET OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING BS De Regenboog Inschrijven: Op het inschrijfformulier wordt 1 e en 2 e verzorger vervangen door 1 e en 2 e gezagsdrager Op het inschrijfformulier wordt

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p.

Nadere informatie

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2015

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2015 Beste Lezer, Voor het invullen van uw aangifte hebben wij veel gegevens nodig. D.m.v. deze vragenlijst stellen wij u in staat om deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren. Wij verzoeken u

Nadere informatie

Protocol School en Scheiding Cals College

Protocol School en Scheiding Cals College Protocol School en Scheiding Cals College 1. Dit protocol: legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter voorkoming van misverstanden;

Nadere informatie

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2014

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2014 Beste Lezer, Voor het invullen van uw aangifte hebben wij veel gegevens nodig. D.m.v. deze vragenlijst stellen wij u in staat om deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren. Wij verzoeken u

Nadere informatie

Geboortedatum. : geregistreerd partnerschap gehuwd onder huwelijkse voorwaarden gehuwd in gemeenschap van goederen samenwonend alleenstaand

Geboortedatum. : geregistreerd partnerschap gehuwd onder huwelijkse voorwaarden gehuwd in gemeenschap van goederen samenwonend alleenstaand Vragenlijst natuurlijke personen voor bepaling draagkracht Invulinstructie Schrijf leesbaar en in blokletters Vul alle relevante gegevens in. Volsta niet met verwijzingen naar bijlagen, maar neem bedragen

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid voor een a.s.r. hypotheek

Aanvraagformulier voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid voor een a.s.r. hypotheek Aanvraagformulier voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid voor een a.s.r. hypotheek Waarvoor is dit formulier? Met dit formulier kunt u een verzoek indienen om de aansprakelijkheid op een a.s.r. hypotheek

Nadere informatie

Einde relatie. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst. Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen. Stichting Philips Pensioenfonds

Einde relatie. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst. Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen. Stichting Philips Pensioenfonds Welkom Gevolgen bij voor Philips uw pensioen Pensioenfonds Einde relatie Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen Stichting Philips Pensioenfonds Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Belangrijk

Nadere informatie

Schoolprotocol bij scheiding van ouders

Schoolprotocol bij scheiding van ouders Schoolprotocol bij scheiding van ouders Wanneer ouders gescheiden leven of gaan scheiden kan het voor ons ( de school) moeilijk zijn om te bepalen welke positie wij bij het verstrekken van informatie moeten

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed

De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed De 7 belangrijkste vragen over scheiding van tafel en bed Inhoudsopgave 1. Voordelen van scheiding van tafel en bed... 3 2. Wat kost een scheiding van tafel en bed?... 4 3. Wat zijn de consequenties van

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p.

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u

Nadere informatie

Ciska Sikkel-Spierenburg. Scheiden. Financiële en juridische aspecten

Ciska Sikkel-Spierenburg. Scheiden. Financiële en juridische aspecten Ciska Sikkel-Spierenburg Scheiden Financiële en juridische aspecten 3 e, geheel herziene druk, september 2011 Copyright 2011 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

LATER = NU. Pensioen en scheiden. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Pensioen en scheiden. informatie over uw pensioen LATER = NU Pensioen en scheiden informatie over uw pensioen Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Nu zegt zij dat zij een deel van mijn pensioen krijgt. Dat kan toch niet zomaar? Monique de Leeuw, SPF Beheer:

Nadere informatie

PROTOCOL KIND EN ECHTSCHEIDING

PROTOCOL KIND EN ECHTSCHEIDING PROTOCOL KIND EN ECHTSCHEIDING Versie september 2015, versie 01 Verantwoordelijke Beleidsmedewerker Kwaliteit Aantal pagina s 8 Geldig tot 31 december 2017 Voorwoord/inhoud Het doel van dit protocol is

Nadere informatie

Samen verder. Alles over wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat u zelf kunt bepalen.

Samen verder. Alles over wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat u zelf kunt bepalen. Samen verder Alles over wat er volgens de wet geregeld is bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap, en wat u zelf kunt bepalen. Samen verder, wat kunnen we regelen? Op een dag besluit je te

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie