OVERZICHT VAN DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR WONINGEN VERHUURD DOOR DE VMSW OF EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ IN 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OVERZICHT VAN DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR WONINGEN VERHUURD DOOR DE VMSW OF EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ IN 2017"

Transcriptie

1 Agentschap Wonen-Vlaanderen Afdeling woonbeleid Koning Albert-II laan 19, bus Brussel T F juli 2016 OVERZICHT VAN DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR WONINGEN VERHUURD DOOR DE VMSW OF EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ IN 2017 Dames en heren bestuurders, Onderstaand volgt een overzicht van de noodzakelijke ingrepen om de sociale huurprijzen voor een woning, verhuurd door de VMSW of een sociale huisvestingsmaatschappij, te berekenen. Zoals eerder gemeld wordt via het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering dat uitvoering zal geven aan de tijdelijke contracten, voorzien dat de geldigheidsduur van de geschatte marktwaarden met twee jaar wordt verlengd. Daarnaast zal het mogelijk zijn om onder bepaalde voorwaarden een onderbezettingsvergoeding op te leggen aan huurders met een huurovereenkomst van onbepaalde duur. De principieel goedgekeurde teksten zijn terug te vinden op de nieuwspagina van wonen- Vlaanderen : Momenteel is het wachten op het advies van de Raad van State voor een definitieve goedkeuring. De regelgeving is thematisch terug te vinden op de site van het Agentschap Wonen-Vlaanderen :

2 1. Waar vind ik de regelgeving? De berekening van de aangepaste huurprijs voor een sociale woning, verhuurd door de VMSW of een sociale huisvestingsmaatschappij 1, wordt voor 2015 geregeld in : - Artikel 1, eerste lid, 15 en 46 van het KSH (inkomen); - artikel 38 tot en met 49 van het KSH met dien verstande dat artikel 44 (de energiecorrectie) nog niet van toepassing is; - artikel 70 van het KSH (overgangsbepalingen); - artikel 7/1 van het MB algemene bepalingen KSH (actualisering marktwaarde). 2. Principe van de huurprijsberekening De huurprijs wordt berekend op basis van het inkomen, de patrimoniumkorting en het aantal personen ten laste. Dat is de voorlopig aangepaste huurprijs. Dit resultaat wordt vergeleken en desgevallend begrensd enerzijds door een minimale huurprijs als de voorlopig aangepaste huurprijs te laag is, en anderzijds door de basishuurprijs, als de voorlopig aangepaste huurprijs te hoog is. Schematisch kan de formule voor de uiteindelijke aangepaste huurprijs, zoals voorzien in artikel 46 KSH, in 2017, als volgt weergegeven worden: VAH = I/55 I PK GK, maar MHP indien MHP > VAH en BH indien BH < VAH. Het uiteindelijke resultaat is de reële huurprijs die men maandelijks dient te betalen. - VAH = voorlopig aangepaste huurprijs, op basis inkomen, gezinssamenstelling en marktwaarde - MHP = minimale huurprijs, op basis van de marktwaarde - I = geïndexeerd jaarinkomen, minstens leefloon - PK = patrimoniumkorting, op basis van de marktwaarde - GK = gezinskorting, op basis van het aantal personen ten laste - BH = basishuurprijs, gelijk aan de marktwaarde bij vastlegging in de huurovereenkomst 1 In afwachting van de inwerkingtreding van artikelen 38 tot en met 50 dienen de andere sociale woonorganisaties muv de SVK s de huurprijsberekening te hanteren, zoals bepaald in artikel 78 en 78bis KSH.

3 3. De vaststelling van het inkomen 2 De bovengrens in functie van het inkomen is, zoals voorzien in artikel 46 van het KSH, 1/55ste van het inkomen Het standaardinkomen Ieder jaar wordt het inkomen opnieuw vastgesteld. Standaard wordt het inkomen gehanteerd dat betrekking heeft op het referentiejaar, zijnde drie jaar voorafgaand aan de toepassing, tenzij geen van de huurders van wie het inkomen in aanmerking dient te worden genomen, in dat jaar een positief inkomen had. In dat geval neemt de verhuurder het inkomen in aanmerking van het eerstvolgende jaar waarin minstens één van de huurders van wie het inkomen in aanmerking dient te worden genomen, wel een inkomen genoot. Dit maakt dat de meeste huurders op basis van hun inkomen uit 2014 een huurprijs zullen betalen, en anderen op basis van hun inkomen uit 2015, 2016 of Om dat verschil weg te werken wordt, ongeacht de periode waarop het inkomen betrekking heeft, dat inkomen steeds geïndexeerd volgens de gezondheidsindex van de maand juni van het jaar dat aan de toepassing ervan voorafgaat en met als basis de maand juni van het jaar waarop het inkomen betrekking heeft. Als het inkomen, in voorkomend geval na indexatie, kleiner is dan het leefloon, rekening houdend met de gezinssamenstelling van de referentiepersoon, wordt het inkomen gelijkgesteld met dat leefloon, zoals het van toepassing is in de maand juni van het jaar dat aan de vaststelling van het inkomen voorafgaat. - Het inkomen uit het referentiejaar 2014 = inkomen 2014 * 125,29/121,18 - Het inkomen uit het referentiejaar 2015 = inkomen 2015 * 125,29/122,38 - Het inkomen uit het referentiejaar 2016 = inkomen Het minimaal gezinsinkomen (cfr. leefloon) Als het inkomen (punt 2.1), in voorkomend geval na indexatie, kleiner is dan het leefloon, rekening houdend met de gezinssamenstelling van de referentiepersoon, zoals het van toepassing is in de maand juni van het jaar dat aan de vaststelling van het inkomen voorafgaat, wordt het inkomen gelijkgesteld met dat leefloon. De leefloonbedragen werden laatst gewijzigd op 1 juni Op 1 juni 2016 waren dan ook de volgende leefloonbedragen van toepassing, onderverdeeld per categorie: - Categorie 1: de huurder leeft samen met één of meerdere personen waarmee deze het huishouden gemeenschappelijk regelt. Bedrag per samenwonende persoon = 6.939,19 euro - Categorie 2: de huurder leeft alleen. Bedrag als alleenstaande persoon = ,80 euro - Categorie 3: De huurder heeft een gezin ten laste met minstens één minderjarig kind. Bedrag voor het gezinshoofd = ,41 euro. Als het gezinshoofd in dit geval samenwoont met een partner, geldt dit bedrag voor beide personen samen en krijgt de partner dus geen leefloon toegekend. Leeft het gezinshoofd met een niet partner samen, dan ontvangt de niet-partner nog eens apart het bedrag van 6.939,19 euro. 2 Artikel 1, 15 en artikel 46 KSH.

4 De bepaling van het inkomen houdt geen rekening met het inkomen van de ongehuwde kinderen die vanaf hun meerderjarigheid zonder onderbreking deel uitmaken van het gezin en die minder dan 25 jaar oud zijn op het ogenblik van de referentiedatum. Het inkomen van inwonende ascendenten van de referentiehuurder of van zijn wettelijke of feitelijke partner wordt slechts voor de helft aangerekend. Het wordt niet aangerekend voor de familieleden van de eerste en de tweede graad van de referentiehuurder of van zijn wettelijke of feitelijke partner, die erkend zijn als ernstig gehandicapt of die ten minste 65 jaar oud zijn. Deze uitzonderingen dienen ook toegepast te worden bij de vaststelling van het toepasselijk leefloon. Dit maakt dat: - een alleenstaande ouder met een co-ouderschap over een kind, 6 maand het leefloon als gezinshoofd zal krijgen en 6 maand het leefloon als alleenstaande = ,61 euro; - een alleenstaande ouder met een co-ouderschap die samenwoont, maar niet met een partner, 6 maand het leefloon als gezinshoofd zal krijgen en 6 maand het leefloon als samenwonende = ,80 euro; de persoon met wie ze samenwoont krijgt 6.939,19 euro. - voor een ouder die met een partner samenwoont, heeft het hebben van kinderen in coouderschap geen effect. Samen krijgen ze immers de helft van de tijd ieder een leefloon als samenwonende en de andere helft van de tijd wordt de ouder beschouwd als gezinshoofd en heeft de partner geen recht op een afzonderlijk leefloon = ,41 euro samen. - het leefloon dat de bejaarde en/of gehandicapte familieleden in eerste of tweede graad zouden krijgen (als samenwonend persoon) niet wordt meegeteld. Indien dit voor gevolg heeft dat er nog slechts voor een gezinshoofd een leefloon wordt meegeteld, deze als alleenstaande wordt beschouwd. - Het leefloon dat wordt toegekend aan de ascendenten slechts voor de helft wordt meegerekend. - Het leefloon dat de ongehuwde kinderen van minder dan 25 jaar oud die ononderbroken deel hebben uitgemaakt van het gezin, niet wordt meegeteld. Minderjarige kinderen hebben zelf geen recht op een leefloon, maar kunnen wel een rol spelen in de gezinslast van de huurder, met een invloed op diens leefloon. Dit effect van gezinslast wordt niet opgeheven, ook niet wanneer het een gehandicapt kind betreft. Voor de toepassing hiervan worden de kinderen van minder dan 25 jaar die ononderbroken deel hebben uitgemaakt van het gezin doorlopend beschouwd als minderjarige kinderen (om hetzelfde effect te behouden, namelijk dat de ouder aanzien wordt als gezinshoofd = ,41 euro)

5 4. De vaststelling van de gezinskorting 3 Voor ieder minderjarig kind, of kind dat geniet van een kinderbijslag of een wezentoelage, dat in de sociale huurwoning is gedomicilieerd, wordt een korting van 18 euro toegekend. Voor iedere persoon die erkend is als ernstig gehandicapt, of erkend was als ernstig gehandicapt op het ogenblik van pensionering, wordt een korting van 18 euro toegekend. Indien een minderjarig kind, of kind dat geniet van een kinderbijslag of een wezentoelage tevens erkend is als ernstig gehandicapt, dan wordt een korting toegekend van 36 euro, op voorwaarde dat het kind in de sociale woning is gedomicilieerd. Indien een minderjarig kind, of een kind dat kinderbijslag geniet, niet gedomicilieerd is in de sociale huurwoning, maar er wel op regelmatige basis verblijft, dan kan er een korting van 9 euro worden toegekend. De halve korting voor een kind die slechts deeltijds deel uitmaakt van het gezin is afhankelijk van de ondertekening door beide ouders van een verklaring, waarin de ouder waar het kind is gedomicilieerd vermeldt : 1 of hij zelf een sociale huurwoning huurt en in voorkomend geval bij welke verhuurder; 2 dat hij, als hij zelf huurder is of zal worden van een verhuurder, een kopie van de verklaring zal bezorgen aan die verhuurder; 3 dat hij, als hij verklaart zelf geen sociale huurwoning te huren, aan de verhuurder van de sociale huurwoning die de andere ouder huurt, de toestemming verleent om dat te controleren; 4 zijn inschrijvingsnummer in de sociale zekerheid, om de controle, vermeld in 3, mogelijk te maken. Indien uit de ondertekende verklaring, of uit nader onderzoek, blijkt dat het kind is gedomicilieerd in een andere sociale huurwoning, dan zal de korting daar ook maar 9 euro zijn in plaats van 18 euro. Het totaal van de bovenvermelde kortingen wordt de gezinskorting genoemd en wordt afgetrokken van de som van 1/55 ste van de in aanmerking te nemen inkomens van de huurder(s). 3 Artikel 45 KSH (opm: ook de minister kan een persoon als ten laste erkennen-> art. 1, 22 KSH)

6 5. Verschillende berekeningswijzen van de basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting op basis van de vastlegging van de basishuur in de overeenkomst! Alhoewel met het kaderbesluit sociale huur een uniforme berekeningswijze van de huurprijs werd bepaald, moet er voor de individuele huurovereenkomsten steeds onderscheid gemaakt worden op basis van het moment waarop de basishuurprijs conform artikel 38 en 49 (opnieuw) in de huurovereenkomst wordt vastgelegd. Dit onderscheid bepaalt immers of : 1. de basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting moet berekend worden volgens de geactualiseerde marktwaarde alvorens vastgelegd te worden in de huurovereenkomst conform artikel 38 en 49 KSH. Dit betreft alle nieuwe verhuringen in het jaar 2017 of de lopende verhuringen op 1 januari 2017 waarvan in de loop van 2017 de basishuurprijs dient te worden vervangen omwille van een stijging of daling van de marktwaarde, zoals voorzien in artikel 49 KSH. Deze berekeningswijze wordt behandeld onder punt 6, de berekeningswijze voor de verhuringen waarvan de basishuurprijs na 1 januari 2017 (opnieuw) moet worden vastgelegd in de huurovereenkomst. 2. de basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting, zoals vastgelegd in de huurovereenkomst moet worden geïndexeerd volgens artikel 49 KSH. Dit betreft alle nieuwe verhuringen aangegaan sinds 1 januari 2012, of de lopende verhuringen op 1 januari 2017 waarvan sinds 1 januari 2012 de basishuurprijs werd aangepast, zoals voorzien in artikel 49 KSH. Deze berekeningswijze wordt behandeld onder punt 7, de berekeningswijze voor de verhuringen waarvan de basishuurprijs na 1 januari 2012 maar vóór 1 januari 2017 (opnieuw) werd vastgelegd in de huurovereenkomst. 3. de aangepaste huurprijs berekend wordt op basis van de overgangsbepalingen zoals voorzien in artikel 70 KSH. Dit betreft alle verhuringen die voor 1 januari 2012 werden aangegaan en waarvan de basishuurprijs sinds 1 januari 2012 niet werd aangepast, zoals voorzien in artikel 49 KSH. Deze berekeningswijze wordt behandeld onder punt 8, de berekeningswijze voor de verhuringen waarvan de (nieuwe) basishuurprijs vóór 1 januari 2012 werd vastgelegd in de huurovereenkomst. 6. De berekeningswijze voor de verhuringen waarvan de basishuurprijs na 1 januari 2017 (opnieuw) moet worden vastgelegd in de huurovereenkomst. Op het ogenblik van het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst in 2017, wordt de geactualiseerde marktwaarde voor die woning als basishuurprijs in de huurovereenkomst vastgelegd en worden de overeenkomstige patrimoniumkorting en minimale huurprijs berekend. Daarnaast is het ook mogelijk dat de basishuurprijs van een lopende huurovereenkomst dient te worden vervangen in Immers, de basishuurprijs, die in principe voor negen jaar vastligt, kan voor het aflopen van de termijn van negen jaar vervangen worden door de op dat ogenblik geldende marktwaarde, indien: de geactualiseerde marktwaarde met minimaal 5 % is gedaald ten opzichte van de geïndexeerde basishuurprijs; de marktwaarde met minimaal 10 % is gestegen ten opzichte van de basishuurprijs ten gevolge van werkzaamheden die op kosten van de verhuurder aan de woning zijn uitgevoerd, met uitzondering van de werkzaamheden die noodzakelijk waren om de woning in overeenstemming te brengen met de vereisten van artikel 5 van de Vlaamse Wooncode.

7 Als de basishuurprijs in 2017 wordt vervangen, dan wordt tevens de patrimoniumkorting en de minimale huurprijs opnieuw berekend volgens de formules in artikel 42 en 43. Zodoende zijn de elementen die afhankelijk zijn van de marktwaarde van de woning in overeenstemming met de nieuwe marktwaarde. Hierna volgt een bespreking van de wijze waarop de basishuurprijs, minimale huurprijs en patrimoniumkorting dient te worden berekend in 2017, indien de basishuurprijs (op)nieuw wordt vastgelegd in de huurovereenkomst: Op het ogenblik van het aangaan van een huurovereenkomst wordt de marktwaarde van de woning, zoals die op dat ogenblik van kracht is, vastgelegd in de huurovereenkomst. Die waarde wordt de basishuurprijs genoemd. Voor de bepaling van de marktwaarde werd de marktwaarde van een representatief staal van sociale huurwoningen geschat door een notaris. Ook nieuwe schattingen worden aan dit staal toegevoegd. Telkens op 1 januari worden de geschatte marktwaarden geactualiseerd. De actualisering gebeurt door de geschatte marktwaarden aan te passen aan de evolutie van de gezondheidsindex (basis 2004), naar het gezondheidsindexcijfer van de maand juni van het voorgaande jaar en met als basis het gezondheidsindexcijfer van juni van het jaar voorafgaand waarin de schatting plaatsvond. Er is één uitzondering, met name de schattingen uit het jaar Zij hebben als basis het gezondheidsindexcijfer van juni van het jaar waarin de schatting plaatsvond. Het resultaat wordt afgerond naar het eerstvolgende natuurlijke getal. Dat geeft volgend resultaat: - Indien marktwaarde geschat is in 2008 = marktwaarde 2008 * 125,29/110,62 - Indien marktwaarde geschat is in 2009 = marktwaarde 2009 * 125,29/110,62 - Indien marktwaarde geschat is in 2010 = marktwaarde 2010 * 125,29/110,5 - Indien marktwaarde geschat is in 2011 = marktwaarde 2011 * 125,29/112,74 - Indien marktwaarde geschat is in 2012 = marktwaarde 2012 * 125,29/116,43 - Indien marktwaarde geschat is in 2013 = marktwaarde 2013 * 125,29/119 - Indien marktwaarde geschat is in 2014 = marktwaarde 2014 * 125,29/121,01 - Indien marktwaarde geschat is in 2015 = marktwaarde 2015 * 125,29/121,18 - Indien marktwaarde geschat is in 2016 = marktwaarde 2016 * 125,29/122,38 De marktwaarde van de woningen die niet tot het representatief staal behoren, wordt jaarlijks op 1 januari vastgesteld door de verhuurder. Die marktwaarde moet in redelijke verhouding staan tot de geschatte marktwaarde van de woningen in het representatief staal. Overeenkomstig iedere geactualiseerde marktwaarde wordt een minimale huurprijs vastgesteld. Voor een woning met marktwaarde lager dan of gelijk aan 270 euro is de minimale huurprijs gelijk aan 120 euro. Voor een woning met marktwaarde hoger dan of gelijk aan 700 euro is de minimale huurprijs gelijk aan 240 euro. Voor woningen met andere marktwaarden varieert de minimale huurprijs recht evenredig met de marktwaarde en is de minimale huurprijs gelijk aan het resultaat van de volgende formule, afgerond naar het dichtstbijzijnde gehele getal: minimale huurprijs = 120 euro + ((marktwaarde euro)/(700 euro euro) x 120euro).

8 Overeenkomstig iedere geactualiseerde marktwaarde wordt een patrimoniumkorting vastgesteld. Voor een woning met marktwaarde lager dan of gelijk aan 270 euro is de patrimoniumkorting gelijk aan 137 euro. Voor een woning met marktwaarde hoger dan of gelijk aan 700 euro is de patrimoniumkorting gelijk aan 0 euro. Voor woningen met andere marktwaarden varieert de patrimoniumkorting omgekeerd evenredig met de marktwaarde en is de patrimoniumkorting gelijk aan het resultaat van de volgende formule, afgerond naar het dichtstbijzijnde gehele getal : patrimoniumkorting = 137 euro x (700 euro - marktwaarde)/(700 euro euro). 7. De berekeningswijze voor de verhuringen waarvan de basishuurprijs na 1 januari 2012 maar vóór 1 januari 2017 (opnieuw) werd vastgelegd in de huurovereenkomst Zoals in punt 6 uitgelegd, wordt bij aanvang van de huurovereenkomst of wanneer de basishuurprijs in de huurovereenkomst werd vervangen door de op dat ogenblik geldende marktwaarde van de woning, de geactualiseerde marktwaarde als basishuur in de huurovereenkomst vastgelegd, samen met de, overeenkomstig de geactualiseerde marktwaarde berekenende, patrimoniumkorting en minimale huurprijs. Voor de berekening van de reële huurprijs worden die bedragen vanaf dan jaarlijks op 1 januari geïndexeerd volgens de gezondheidsindex. Als referenties worden daarvoor de indexcijfers gebruikt van de maand juni van het jaar voorafgaand aan het moment waarop de basishuurprijs in de huurovereenkomst werd vastgelegd en de maand juni die aan de huurprijsaanpassing voorafgaat. Het resultaat wordt afgerond naar het eerstvolgende natuurlijke getal. Dit maakt dat voor verhuringen waarvan de basishuurprijs (op)nieuw werd vastgelegd in de huurovereenkomst in de loop van 2012, 2013, 2014, 2015 of 2016 de basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting voor toepassing in 2017 als volgt dienen te worden geïndexeerd: Vastlegging basishuurprijs in 2012 De basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting, zoals (op)nieuw berekend en vastgelegd in de huurovereenkomst in 2012 worden naar 2017 geïndexeerd door de bedragen te vermenigvuldigen met 125,29/116,43. Vastlegging basishuurprijs in 2013 De basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting, zoals (op)nieuw berekend en vastgelegd in de huurovereenkomst in 2013 worden naar 2017 geïndexeerd door de bedragen te vermenigvuldigen met 125,29/119 Vastlegging basishuurprijs in 2014 De basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting, zoals (op)nieuw berekend en vastgelegd in de huurovereenkomst in 2014 worden naar 2017 geïndexeerd door de bedragen te vermenigvuldigen met 125,29/121,01

9 Vastlegging basishuurprijs in 2015 De basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting, zoals (op)nieuw berekend en vastgelegd in de huurovereenkomst in 2015 worden naar 2017 geïndexeerd door de bedragen te vermenigvuldigen met 125,29/121,18 Vastlegging basishuurprijs in 2016 De basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting, zoals (op)nieuw berekend en vastgelegd in de huurovereenkomst in 2015 worden naar 2017 geïndexeerd door de bedragen te vermenigvuldigen met 125,29/122,38 8. De berekeningswijze voor de verhuringen waarvan de (nieuwe) basishuurprijs vóór 1 januari 2012 werd vastgelegd in de huurovereenkomst. De berekeningswijze zoals beschreven in punt 6 en 7 vormen een minderheid van de verhuringen. Het merendeel van de verhuringen beslaan de lopende huurovereenkomsten op 1 januari 2012 waarvan in de loop van 2012, 2013, 2014, 2015 of 2016 de basishuurprijs niet werd vervangen. In principe geldt voor deze verhuringen dezelfde werkwijze als vastgesteld in punt 7, namelijk enkel een indexatie van de vastgestelde basishuurprijs, de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting naar Er moet echter rekening gehouden worden met het feit dat deze verhuringen onderhevig zijn aan de overgangsmaatregelen zoals voorzien in artikel 70 van het KSH. Hierna volgt een bespreking van op welke wijze de basishuurprijs, minimale huurprijs en patrimoniumkorting dienen te worden berekend voor toepassing vanaf 1 januari 2017, indien de verhuring onderhevig is aan deze overgangsmaatregelen. De basishuurprijzen werden als definitief vastgelegd beschouwd in De basishuurprijs dient bijgevolg te worden geïndexeerd naar 2017 met als referenties de indexcijfers van de maand juni van het jaar voorafgaand aan het moment waarop de basishuurprijs in de huurovereenkomst werd vastgelegd en de maand juni die aan de huurprijsaanpassing voorafgaat. Het resultaat wordt afgerond naar het eerstvolgende natuurlijke getal. Dit geeft volgend resultaat wat betreft de basishuurprijs: - Basishuurprijs vastgelegd in de huurovereenkomst in 2009 = basishuur 2009 * 125,29/110,5; - Basishuurprijs vastgelegd in de huurovereenkomst in 2010 = basishuur 2010 * 125,29/110,5; - Basishuurprijs vastgelegd in de huurovereenkomst in 2011 = basishuur 2011 * 125,29/112,74 - (indien de basishuurprijs in de loop van 2012, 2013, 2014, 2015 of 2016 (opnieuw) werd vastgelegd, dan is er geen (vervalt de) overgangsregeling en volgt de berekeningswijze van de basishuurprijs, alsook de patrimoniumkorting en de minimale huurprijs, de werkwijze zoals vermeld in punt 7, namelijk integrale toepassing artikel 49 KSH) 4 Artikel 70, eerste lid KSH, zoals gewijzigd door het BVR van 4 oktober 2013.

10 De minimale huurprijs en de patrimoniumkorting 5 voor de lopende huurovereenkomsten op 31 december 2011 werden voor het eerst conform artikel 42 en 43 KSH bepaald op 1 januari 2012 en mee opgenomen in de huurovereenkomst. Het moment van vastlegging in de huurovereenkomst van de minimale huurprijs en de patrimoniumkorting wijkt dus af van de vastlegging van de basishuurprijs in de huurovereenkomst. Om ongewenste effecten op te vangen, werd voorzien in een overgangsregeling. Dit betekent dat voor 2017 de in 2012 berekende minimale huurprijs en patrimoniumkorting aangepast worden aan de evolutie van de gezondheidsindex (basis 2004) naar het gezondheidsindexcijfer van de maand juni van 2016 (125,29) en met als basis het gezondheidsindexcijfer van juni 2011 (116,43). Het resultaat wordt afgerond naar het eerstvolgende natuurlijke getal. Dit maakt dat de minimale huurprijs en patrimoniumkorting voor 2017 als volgt moet berekend worden: - De minimale huurprijs 2012 * 125,29/116,43 - De patrimoniumkorting 2012 * 125,29/116,43 5 Artikel 70, tweede lid KSH.

11 9. Samenvatting De huurprijs wordt berekend op basis van het inkomen, de waarde van de woning (patrimoniumkorting) en het aantal personen ten laste (gezinskorting). Dat is de voorlopig aangepaste huurprijs. Dit resultaat wordt vergeleken en desgevallend begrensd enerzijds door een minimale huurprijs als de voorlopig aangepaste huurprijs te laag is, en anderzijds door de basishuurprijs, als de voorlopig aangepaste huurprijs te hoog is. De vaststelling van het toe te passen inkomen en gezinskorting is eenvoudig. Voor de vaststelling van de toe te passen patrimoniumkorting, minimale huurprijs en basishuurprijs moet er rekening gehouden worden met enkele aandachtspunten. De berekeningswijze is immers afhankelijk van het moment waarop de basishuur in (de lopende) huurovereenkomst werd (wordt) vastgelegd Vaststelling van het inkomen (art. 1, eerste lid, 15 en 46, derde lid KSH) - Het inkomen uit het jaar 2014 = inkomen 2014 * 125,29/121,18 - Het inkomen uit het jaar 2015 = inkomen 2015 * 125,29/122,38 - Het inkomen uit het jaar 2016 = inkomen Leefloon per samenwonende = 6.939,19 euro - Leefloon als alleenstaande = ,80, euro - Leefloon als gezinshoofd = ,41 euro. - Leefloon als alleenstaande ouder met een co-ouderschap over een kind = ,61 euro; - Leefloon als samenwonende ouder met co-ouderschap, zonder partner = ,80; - Leefloon als samenwonende ouder met co-ouderschap, met partner = ,41 euro; - Hou tevens rekening met de uitzonderingen op het in aanmerking te nemen (minimale) inkomen! 9.2. Vaststelling gezinskorting (artikel 1, 22 en 45 KSH) - Per persoon ten laste 18 euro. - Per kind ten laste die er niet gedomicilieerd is, maar wel regelmatig verblijft 9 euro Vaststelling basishuurprijs De basishuurprijs werd vóór 1 januari 2011 vastgesteld (art. 70 en 49 KSH) - Basishuurprijs 2009 * 125,29/110,5; - Basishuurprijs 2010 * 125,29/110,5; De basishuurprijs werd (opnieuw) vastgesteld in de loop van 2011 (art. 49 KSH) - Basishuurprijs 2011 * 125,29/112,74; De basishuurprijs werd (opnieuw) vastgesteld in de loop van 2012 (art. 49 KSH) - Basishuurprijs 2012 * 125,29/116, De basishuurprijs werd (opnieuw) vastgesteld in de loop van 2013 (art. 49 KSH) - Basishuurprijs 2013 * 125,29/119.

12 De basishuurprijs werd (opnieuw) vastgesteld in de loop van 2014 (art. 49 KSH) - Basishuurprijs 2014 * 125,29/121, De basishuurprijs werd (opnieuw) vastgesteld in de loop van 2015 (art. 49 KSH) - Basishuurprijs 2015 * 125,29/121, De basishuurprijs werd (opnieuw) vastgesteld in de loop van 2016 (art. 49 KSH) - Basishuurprijs 2016 * 125,29/122, Nieuwe vaststelling op basis geactualiseerde marktwaarde in de loop van 2017 (art KSH) - marktwaarde 2008 * 125,29/110,62 - marktwaarde 2009 * 125,29/110,62 - marktwaarde 2010 * 125,29/110,5 - marktwaarde 2011 * 125,29/112,74 - marktwaarde 2012 * 125,29/116,43 - marktwaarde 2013 * 125,29/119 - marktwaarde 2014 * 125,29/121,01 - marktwaarde 2015 * 125,29/121,18 - marktwaarde 2016 * 125,29/122,38 - De niet geschatte woningen worden geëxtrapoleerd 9.4. Vaststelling patrimoniumkorting De patrimoniumkorting werd vastgesteld in de loop van 2012 (art. 70 en 49 KSH) - Patrimoniumkorting 2012 * 125,29/116, De patrimoniumkorting werd vastgesteld in de loop van 2013 (art. 49 KSH) - Patrimoniumkorting 2013 * 125,29/ De patrimoniumkorting werd vastgesteld in de loop van 2014 (art. 49 KSH) - Patrimoniumkorting 2014 * 125,29/121, De patrimoniumkorting werd vastgesteld in de loop van 2015 (art. 49 KSH) - Patrimoniumkorting 2015 * 125,29/121, De patrimoniumkorting werd vastgesteld in de loop van 2016 (art. 49 KSH) - Patrimoniumkorting 2016 * 125,29/122,38

13 Nieuwe vaststelling op basis geactualiseerde marktwaarde in de loop van 2017 (art. 43 KSH) - Patrimoniumkorting 2017 = 137 euro x (700 euro - marktwaarde)/(700 euro euro) Vaststelling minimale huurprijs De minimale huurprijs werd vastgelegd in de loop van 2012 (art. 70 en 49 KSH) - Minimale huurprijs 2012 * 125,29/116, De minimale huurprijs werd vastgelegd in de loop van 2013 (art. 49 KSH) - Minimale huurprijs 2013 * 125,29/ De minimale huurprijs werd vastgelegd in de loop van 2014 (art. 49 KSH) - Minimale huurprijs 2014 * 125,29/121, De minimale huurprijs werd vastgelegd in de loop van 2015 (art. 49 KSH) - Minimale huurprijs 2015 * 125,29/121, De minimale huurprijs werd vastgelegd in de loop van 2016 (art. 49 KSH) - Minimale huurprijs 2016 * 125,29/122, Nieuwe vaststelling op basis geactualiseerde marktwaarde in de loop van 2017 (art. 42 KSH) - Minimale huurprijs 2017 = 120 euro + ((marktwaarde euro)/(700 euro euro) x 120 euro).

Middag van de Sociale Huisvesting: Huurprijsberekening VMSW. in Vlaanderen. Powerpoint-template. Jozefien Kiekens 17/06/2016 VMSW.

Middag van de Sociale Huisvesting: Huurprijsberekening VMSW. in Vlaanderen. Powerpoint-template. Jozefien Kiekens 17/06/2016 VMSW. Middag van de Sociale Huisvesting: Huurprijsberekening VMSW Powerpoint-template in Vlaanderen Jozefien Kiekens 17/06/2016 VMSW 13 september 2018 Inhoud 1. Vaststelling van het inkomen 2. 3. Huurprijsherziening

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014 agentschap Wonen-Vlaanderen afdeling Woonbeleid Koning Albert II-laan 19, bus 21 1210 Brussel Tel. 02 553 82 74 - Fax 02 553 82 25 woonbeleid@rwo.vlaanderen.be TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR

Nadere informatie

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 1. Actualisatie van de geschatte marktwaarde De schattingen van de huurwaarde van sociale woningen moeten voor toepassing in het jaar

Nadere informatie

De huurprijs. Hoofdstuk: De huurprijs

De huurprijs. Hoofdstuk: De huurprijs Inhoudsopgave De huurprijs... 2 1. Huurprijsberekening voor een sociale huisvestingsmaatschappij of de VMSW... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Principe van de huurprijsberekening... 3 1.3 Schematische voorstelling...

Nadere informatie

Welkom. Huurdersvergadering - Huurprijs 2019

Welkom. Huurdersvergadering - Huurprijs 2019 Welkom Huurdersvergadering - Huurprijs 2019 Dinsdag 18 december 2018 om 19.00 uur In Buurtcentrum Sint-Maartensdal Rijdende Artillerielaan 6 3000 Leuven Vaartkom 1B- 3000 Leuven - t 016 25 24 15 www.dijledal.be

Nadere informatie

Welkom. Huurdersvergadering - Huurprijs 2018

Welkom. Huurdersvergadering - Huurprijs 2018 Welkom Huurdersvergadering - Huurprijs 2018 Dinsdag 5 december 2017 om 19.00 uur In Buurtcentrum Sint-Maartensdal Rijdende Artillerielaan 6 3000 Leuven Vaartkom 1B- 3000 Leuven - t 016 25 24 15 www.dijledal.be

Nadere informatie

Huurprijsberekening:

Huurprijsberekening: Huurprijsberekening: Vanaf 1 januari 2008 wordt de berekening geregeld door het Sociale huurbesluit van 12 oktober 2007. Elk jaar wordt aan de huurder gevraagd hun inkomensgegevens te bezorgen aan de dienst

Nadere informatie

INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING : HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING / SOCIAAL APPARTEMENT VOORWAARDEN EN REGELS

INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING : HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING / SOCIAAL APPARTEMENT VOORWAARDEN EN REGELS Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen Stationsstraat 58 9900 Eeklo Tel. 09/376 90 40 Fax 09/376 90 41 E-mail: verhuring@mbv.woonnet.be Website: www.mbv-sociaalwonen.be INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS

Nadere informatie

Controle huurprijzen SHM s 2011

Controle huurprijzen SHM s 2011 Vlaamse overheid Inspectie RWO Afdeling Toezicht Tz5 - verhuring Controle huurprijzen SHM s 2011 Eindrapport 1/7 Januari 2012 2/7 Voorwerp en aanpak van het onderzoek De Afdeling Toezicht wenste een geautomatiseerde

Nadere informatie

Infosessie huurprijsberekening Zwevegem

Infosessie huurprijsberekening Zwevegem 30 november 2016 Infosessie huurprijsberekening Zwevegem Annebel Vandenbroucke Evelien Manderick Michel Glorieux Infosessie huurprijsberekening 1.Wat staat er op de berekeningsnota? 2.Tijd voor vragen

Nadere informatie

VR DOC.1537/1BIS

VR DOC.1537/1BIS VR 2016 2312 DOC.1537/1BIS VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurders uitgezonderd sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurders uitgezonderd sociale verhuurkantoren) Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering

Nadere informatie

PROJECT HUURPRIJSBEREKENING Sociale huisvestingsmaatschappijen

PROJECT HUURPRIJSBEREKENING Sociale huisvestingsmaatschappijen Vlaamse overheid Agentschap Inspectie RWO Afdeling Toezicht PROJECT HUURPRIJSBEREKENING Sociale huisvestingsmaatschappijen Rapport fase II Controles huurprijsberekening 2014 Inspectie RWO Toezicht Sociale

Nadere informatie

INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING : HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING / SOCIAAL APPARTEMENT VOORWAARDEN EN REGELS

INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN SOCIALE WONING : HET HUREN VAN EEN SOCIALE WONING / SOCIAAL APPARTEMENT VOORWAARDEN EN REGELS Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen Stationsstraat 58 9900 Eeklo Tel. 09/376 90 40 E-mail: kandidaat@mbvsw.be Website: www.mbv-sociaalwonen.be INLICHTINGEN VOOR KANDIDAAT-HUURDERS VAN EEN

Nadere informatie

VR DOC.0818/3

VR DOC.0818/3 VR 2019 2405 DOC.0818/3 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VR DOC.0849/5

VR DOC.0849/5 VR 2018 2007 DOC.0849/5 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

PROJECT HUURPRIJSBEREKENING Sociale huisvestingsmaatschappijen

PROJECT HUURPRIJSBEREKENING Sociale huisvestingsmaatschappijen Vlaamse overheid Inspectie RWO Afdeling Toezicht PROJECT HUURPRIJSBEREKENING Sociale huisvestingsmaatschappijen Rapport fase I Controles huurprijsberekening 2013 Inspectie RWO Toezicht Sociale huisvestingsmaatschappijen

Nadere informatie

art. 97, vijfde en zesde lid van de Vlaamse Wooncode art. 31 en 56 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007

art. 97, vijfde en zesde lid van de Vlaamse Wooncode art. 31 en 56 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 Toelichting bij de verwijzingen naar de reglementering in de typehuurovereenkomst voor verhuring van sociale huurwoningen door de sociale huisvestingsmaatschappijen en de VMSW 1. Plaatsbeschrijving (zie

Nadere informatie

2. Welke huisvestingsmaatschappijen hebben het grootste aandeel oudere huurders?

2. Welke huisvestingsmaatschappijen hebben het grootste aandeel oudere huurders? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 61 van GWENNY DE VROE datum: 10 oktober 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

VR DOC.0849/6

VR DOC.0849/6 VR 2018 2007 DOC.0849/6 Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

Sociale huisvesting in Vlaanderen*.

Sociale huisvesting in Vlaanderen*. Sociale huisvesting in Vlaanderen*. *Studies maken een onderscheid tussen Vlaanderen en Wallonië. Volkshaard cvba so Kleine Landeigendom Het Volk Centrale voor Huisvesting Ravensteinstraat 12 9000 Gent

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, artikel 81, gewijzigd bij

Nadere informatie

VR DOC.0855/2BIS

VR DOC.0855/2BIS VR 2018 2007 DOC.0855/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Financieringsbesluit en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 oktober 2013 tot reglementering van

Nadere informatie

2 DECEMBER Ministerieel besluit tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid

2 DECEMBER Ministerieel besluit tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid NL einde Publicatie : 13-12-13 VLAAMSE OVERHEID Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed 2 DECEMBER 13. - Ministerieel besluit tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid

Nadere informatie

De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv

De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv Bosveld 152, 2400 Mol Tel: 014/31 50 70 Fax: 014/31 56 40 E-mail: info@mbm.woonnet.be INHOUD: INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Deze informatie mag ik bijhouden.

Nadere informatie

Informatiebrochure WOONWEL = WONEN EN WELZIJN.

Informatiebrochure WOONWEL = WONEN EN WELZIJN. Informatiebrochure 2019 WOONWEL = WONEN EN WELZIJN. 2 Inhoudsopgave WoonWel... 4 Sociale huurwoningen... 5 Sociale koopwoningen... 7 Sociale leningen... 9 3 Woonwel Sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren) Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage II bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007

Nadere informatie

HUREN. BIJ EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ Uw rechten en plichten als huurder

HUREN. BIJ EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ Uw rechten en plichten als huurder HUREN BIJ EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ Uw rechten en plichten als huurder Deze brochure wil u wegwijs maken in de rechten en plichten als huurder van een sociale woning. Alleen algemene regels

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INSCHRIJVING Inschrijven bij de Merelbeekse Sociale Woningen kan elke werkdag van 9u tot 11u30. U kan het inschrijvingsformulier vooraf telefonisch

Nadere informatie

C.V. voor Huisvesting Gewest Aalst. Informatiebrochure i.v.m. de sociale wetgeving voor onze huurders

C.V. voor Huisvesting Gewest Aalst. Informatiebrochure i.v.m. de sociale wetgeving voor onze huurders C.V. voor Huisvesting Gewest Aalst Informatiebrochure i.v.m. de sociale wetgeving voor onze huurders WOORD VOORAF Op 23/12/2013 1 is er veel veranderd in de sociale wetgeving. Er werden een aantal ingrijpende

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INSCHRIJVING Inschrijven bij de Merelbeekse Sociale Woningen kan elke werkdag van 9u tot 11u30. U kan het inschrijvingsformulier vooraf telefonisch

Nadere informatie

VR DOC.0265/1

VR DOC.0265/1 VR 2016 2503 DOC.0265/1 VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Wijziging keuzeformulier woningen

Wijziging keuzeformulier woningen Wijziging keuzeformulier woningen (enkel mogelijk bij wijzigingen in uw dossier) Keuze formulier SBGW Aarschot gaat er vanuit dat u zich inschrijft voor ons gehele patrimonium en dat men alleen kandidaat

Nadere informatie

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT SOCIAAL BEHEERSRECHT VWC: decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse wooncode; BVR: besluit van de Vlaamse regering van 6 oktober 1998 betreffende de kwaliteitsbewaking, het recht van voorkoop en het

Nadere informatie

Sociale woning huren - Info. Omschrijving. Voorwaarden. Inkomensvoorwaarde. Eigendomsvoorwaarde

Sociale woning huren - Info. Omschrijving. Voorwaarden. Inkomensvoorwaarde. Eigendomsvoorwaarde Sociale woning huren - Info Omschrijving U kan een studio, woning of appartement huren, aangeboden door een SHM in Vlaanderen. De keuzemogelijkheden hangen af van uw gezinssamenstelling en/of uw fysieke

Nadere informatie

Omzendbrief RWO/WO/2014/03

Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief vrijwillige toepassing KSH Aan: lokale besturen die hun huurpatrimonium onder het sociaal huurstelsel willen brengen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en

Nadere informatie

Informatiebrochure WOONWEL = WONEN EN WELZIJN.

Informatiebrochure WOONWEL = WONEN EN WELZIJN. Informatiebrochure 201865 WOONWEL = WONEN EN WELZIJN. 2 Inhoudsopgave WoonWel... 4 Sociale huurwoningen... 5 Sociale koopwoningen... 7 Sociale leningen... 9 3 Woonwel Sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Vlaamse Woonraad, gegeven op 5 september 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Vlaamse Woonraad, gegeven op 5 september 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe woning DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Gladiolenstraat 10, 2250 Olen 014/ / INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING. Deze informatie mag ik bijhouden.

Gladiolenstraat 10, 2250 Olen 014/ / INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING. Deze informatie mag ik bijhouden. Gladiolenstraat 10, 2250 Olen 014/22 43 08 014/22 03 84 INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Deze informatie mag ik bijhouden. INHOUD: 1. Regels en wetten 2. Inschrijvingsvoorwaarden 3. Toelatingsvoorwaarden 4.

Nadere informatie

Inhoud. Memorie van toelichting... 3 Ontwerp van decreet... 5

Inhoud. Memorie van toelichting... 3 Ontwerp van decreet... 5 Ontwerp van decreet houdende mystery calls tegen discriminatie op de huurmarkt, hervorming van de sociale huurmarkt en een huurpremie in middelgrote en grote gemeenten voor jongeren Ingediend op 1 oktober

Nadere informatie

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud ingediend op 327 (2014-2015) Nr. 1 22 april 2015 (2014-2015) Voorstel van decreet van Michèle Hostekint, Joris Vandenbroucke en An Moerenhout houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten

Nadere informatie

VR DOC.0852/2BIS

VR DOC.0852/2BIS VR 2018 2007 DOC.0852/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij de realisatie van een nieuwe

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 18 december 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 18 december 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 16 juni 1998 tot aanmoediging van projecten inzake het zelfstandig wonen van personen met

Nadere informatie

De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv

De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv Bosveld 152, 2400 Mol Tel: 014/31 50 70 Fax: 014/31 56 40 E- mail: info@mbm.woonnet.be INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Deze informatie mag ik bijhouden INHOUD:

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING Voor vragen over deze materie kan u uiteraard steeds terecht bij een medewerker van de Merelbeekse Sociale Woningen. *** TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INSCHRIJVING Optionele

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad d.d MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

Belgisch Staatsblad d.d MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 10078 MONITEUR BELGE 30.01.2019 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2019/10453] 21 DECEMBER 2018. Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie

Nadere informatie

VR DOC.1537/2BIS

VR DOC.1537/2BIS VR 2016 2312 DOC.1537/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelstel

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Augustijnenlaan 28/6 2200 Herentals tel. 014/85.98.00 E-mail: info@eigen-haard.be website: www.eigen-haard.be INHOUD: INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Deze informatie mag ik bijhouden. 1. Regels en wetten 2.

Nadere informatie

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: Gouverneur Roppesingel 133 3500 Hasselt Tel: 011/26.45.60 Fax: 011/26.45.61 Inschrijvingen: Op afspraak contacteer Wendy Vanhex tel. 011/26 45 62 of via e-mail wendy.vanhex@cordium.be

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ UW INSCHRIJVING BIJ DE GENTSE HAARD (DGH) DEZE BROCHURE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE DIE U MOET DOORNEMEN

TOELICHTING BIJ UW INSCHRIJVING BIJ DE GENTSE HAARD (DGH) DEZE BROCHURE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE DIE U MOET DOORNEMEN TOELICHTING BIJ UW INSCHRIJVING BIJ DE GENTSE HAARD (DGH) DEZE BROCHURE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE DIE U MOET DOORNEMEN Heeft u nog vragen, dan kan u elke werkdag bellen van 9u tot 12u en van 13u30 tot

Nadere informatie

De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv

De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv De Molse BouwMaatschappij voor de Huisvesting nv Bosveld 152, 2400 Mol Tel: 014/31 50 70 Fax: 014/31 56 40 E- mail: info@mbm.woonnet.be INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING Deze informatie mag ik bijhouden INHOUD:

Nadere informatie

VR DOC.0265/2

VR DOC.0265/2 VR 2016 2503 DOC.0265/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelstel

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG Reglement provinciale mantelzorgpremie - nieuwe gecoördineerde versie (62/03303/fm/05009) de heer Jean-Pierre Van Der Meiren

Nadere informatie

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING

4. ALGEMENE TOEPASSING 5. GOEDKEURING EN WIJZIGINGEN 6. BEKENDMAKING 7. INWERKINGTREDING TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN INTERLOKALE VERENIGING WOONBELEID REGIO NOORD INHOUD: INHOUD: 1. INLEIDING 1.1 Wettelijk kader 1.2 Gemeentelijke maatregel HET LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT WERD

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2012 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ.

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2012 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Campus Blairon 599 2300 Turnhout Tel: 014/40 11 04 Fax: 014/40 11 01 info@arkwonen.be Informatie bij de inschrijving p.1 van 12 INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2012 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Informatie

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2013 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ.

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2013 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Campus Blairon 599 2300 Turnhout Tel: 014/40 11 04 Fax: 014/40 11 01 info@arkwonen.be Informatie bij de inschrijving p.1 van 11 INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2013 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Informatie

Nadere informatie

Voorwaarden sociale kavel

Voorwaarden sociale kavel Voorwaarden sociale kavel Een kandidaat-koper kan een sociale kavel pas aankopen als hij meerderjarig is en op de referentiedatum voldoet aan de inkomens- en eigendomsvoorwaarde. 1. Inkomensvoorwaarde

Nadere informatie

Naam:.. Voornaam:. Beroep:..

Naam:.. Voornaam:. Beroep:.. Deinse Sociale Bouwmaatschappij BV CVBA SO - Stationsstraat 29-9800 DEINZE Burgerlijke vennootschap met de handelsvorm van een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

Niet iedereen kan een sociale woning huren. Je moet voldoen aan de voorwaarden.

Niet iedereen kan een sociale woning huren. Je moet voldoen aan de voorwaarden. IK WIL HUREN Kom ik in aanmerking? Niet iedereen kan een sociale woning huren. Je moet voldoen aan de voorwaarden. Er zijn vier belangrijke voorwaarden, over: Bevolkingsregister Leeftijd Inkomen Eigendom

Nadere informatie

GEWIJZIGD BIJ: * BVR van 18 juli 2008, B.S., 13 november 2008 Vervangt het artikel 19, eerste lid, 2

GEWIJZIGD BIJ: * BVR van 18 juli 2008, B.S., 13 november 2008 Vervangt het artikel 19, eerste lid, 2 Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode GEWIJZIGD BIJ: * BVR 14 maart 2008, B.S., 21 maart

Nadere informatie

VR DOC.0851/1BIS

VR DOC.0851/1BIS VR 2018 2007 DOC.0851/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBRUGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0698/1TER

VR DOC.0698/1TER VR 208 0607 DOC.0698/TER DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Providentia cvba met sociaal oogmerk

Providentia cvba met sociaal oogmerk Providentia cvba met sociaal oogmerk Burgerlijke vennootschap die de vorm van een handelsvennootschap heeft aangenomen bij de rechtbank van koophandel te Brussel, nr 97 Sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

INSCHRIJVINGFORMULIER HUURWONING

INSCHRIJVINGFORMULIER HUURWONING VLAAMS WONINGFONDS cvba FSMA 016598A KBO 0421 111 543 RPR Brussel Ieperlaan 41-1000 Brussel Tel.: (02) 548 91 11 Sanering, verkoop en huurhulp Inschrijvingsnummer: Gezinsnummer :. INSCHRIJVINGFORMULIER

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij < verwijderd > met betrekking

Nadere informatie

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

TOELICHTINGSBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING Gewestelijke Maatschappij voor Volkswoningen Zwanenhoekstraat 10, Sint-Gillis-Waas Telefoon: 03/770.60.63 / Fax: 03/707.14.11 Email: info@volkswoningen-sint-gillis-ws.woonnet.be Website: www.gmvw.be TOELICHTINGSBROCHURE

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/011 BERAADSLAGING NR. 18/005 VAN 9 JANUARI 2018 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Financieringsbesluit, het besluit van de Vlaamse Regering van 18 oktober 2013 tot reglementering van de verhuring van bescheiden huurwoningen van sociale

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER

INSCHRIJVINGSFORMULIER KANDIDATENNUMMER Uitbreidingsstraat 39-2850 Tel. 03/880.79.60 - fax 03/888.90.99 E-mail : info@goedwonenrupelstreek.be INSCHRIJVINGSFORMULIER Wat moet u met dit formulier doen? Vul dit inschrijvingsformulier

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode

Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode Datum 12/10/2007 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet

Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Gelet op

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking

Nadere informatie

VR DOC.0853/2BIS

VR DOC.0853/2BIS VR 2018 2007 DOC.0853/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.866/3 van 4 januari 2019 over een voorontwerp van decreet van het Vlaamse Gewest tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid 2/7 advies Raad

Nadere informatie

6 huurovereenkomst: de huurovereenkomst die betrekking heeft op de woning die in huur wordt genomen; 7 huurprijs: de door de huurder te betalen prijs

6 huurovereenkomst: de huurovereenkomst die betrekking heeft op de woning die in huur wordt genomen; 7 huurprijs: de door de huurder te betalen prijs 21 MAART 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB 609-01-17-18 DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB 609-01-17-18 DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking

Nadere informatie

Vlaamse Regel"ing.:~~. =

Vlaamse Regeling.:~~. = = ~,.n- '.? Vlaamse Regel"ing.:~~. = Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

Huurreglementering van de Sociale. Huisvesting in Vlaanderen. Evan Michiels

Huurreglementering van de Sociale. Huisvesting in Vlaanderen. Evan Michiels Huurreglementering van de Sociale Huisvesting in Vlaanderen Evan Michiels Inleiding Huurreglementering van de huisvesting in Vlaanderen 26 mei 2014 2 Wie is bevoegd? Sociale woninghuur = een gewestelijke

Nadere informatie

WEGWIJS VOOR studenten. Versie januari 2017 Studenten

WEGWIJS VOOR studenten. Versie januari 2017 Studenten WEGWIJS VOOR studenten Versie januari 2017 Studenten WEGWIJS VOOR STUDENTEN in tien stappen... Wanneer ben ik student binnen de OCMW wetgeving? Tot welk OCMW moet ik me richten voor mijn eerste hulpaanvraag?

Nadere informatie

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS

DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: AANVRAAG VOOR DE INSCHRIJVING VAN KANDIDAAT-KOPERS IN DE REGISTERS VOOR SOCIALE KAVELS DOSSIERNUMMER : INSCHRIJVINGSDATUM: Gouverneur Roppesingel 133 3500 Hasselt Tel: 011/26.45.60 Fax: 011/26.45.61 mail via info@cordium.be Openingsuren: Inschrijvingen: Elke werkdag van 08.30 u tot 12.00

Nadere informatie

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen!

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! A) PERSOONSGEGEVENS: 1. Kopie identiteitskaart 2. Bewijs van burgerlijke staat Dit bewijs kan worden geleverd met het gemeentelijk

Nadere informatie

Concreet betekent dit dat de nieuwe bedragen gelden vanaf 1 februari 2012.

Concreet betekent dit dat de nieuwe bedragen gelden vanaf 1 februari 2012. Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be Of bel naar 02 508 85 85 Aan de dames en heren Voorzitters van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn Dienst

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN SOCIALE HUURWONING

INFORMATIE BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN SOCIALE HUURWONING Maak een afspraak op het nummer 089 62 90 31 om uw aanvraag in orde te brengen. INFORMATIE BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN SOCIALE HUURWONING U wil een sociale woning huren? Dan wil en moet u heel wat weten.

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2017 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ.

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2017 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Campus Blairon 599 2300 TURNHOUT Tel: 014/40 11 04 Fax: 014/40 11 01 info@arkwonen.be Informatie bij de inschrijving p.1 van 11 INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2017 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Informatie

Nadere informatie

DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019

DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019 / Nota DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019 www.wonenvlaanderen.be INHOUD 1 Duiding... 3 1.1 waarom een vernieuwde aanpassingspremie 3 1.2 Krachtlijnen vernieuwde aanpassingspremie 3 1.2.1

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER

TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER TOELICHTING BIJ DE INSCHRIJVING, TE LEZEN EN TE BEWAREN DOOR DE KANDIDAAT-HUURDER 1. REGELS EN WETTEN OCMW Tremelo past het Kaderbesluit Sociale Huur toe. Dit is het Besluit van 12 oktober 2007 van de

Nadere informatie

INTERN HUURREGLEMENT. van de SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ VOLKSWELZIJN

INTERN HUURREGLEMENT. van de SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ VOLKSWELZIJN INTERN HUURREGLEMENT van de SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ VOLKSWELZIJN In uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering

Nadere informatie

3 attest van EVC : het attest, vermeld in artikel 2, eerste lid, 13, van het Inburgeringsdecreet;

3 attest van EVC : het attest, vermeld in artikel 2, eerste lid, 13, van het Inburgeringsdecreet; Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode OFFICIEUZE CONSOLIDATIE DOOR AGENTSCHAP WONEN HOOFDSTUK

Nadere informatie

LENINGSBESLUIT 11 MEI 1999

LENINGSBESLUIT 11 MEI 1999 pagina 1 van 9 LENINGSBESLUIT 11 MEI 1999 Leningsbesluit 11 mei 1999 (gepubliceerd dd. 24/08/1999) Besluit van de Vlaamse regering van 11 mei 1999 houdende de voorwaarden voor het toestaan van leningen

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2015 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ.

INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2015 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Campus Blairon 599 2300 Turnhout Tel: 014/40 11 04 Fax: 014/40 11 01 info@arkwonen.be Informatie bij de inschrijving p.1 van 11 INFORMATIE BIJ INSCHRIJVING 2015 DEZE INFORMATIE IS VOOR MIJ. Informatie

Nadere informatie

7/02/2019. Agenda. Vernieuwde renovatiepremie en aanpassingspremie. Vernieuwde renovatiepremie

7/02/2019. Agenda. Vernieuwde renovatiepremie en aanpassingspremie. Vernieuwde renovatiepremie 2 Agenda Vernieuwde renovatiepremie en aanpassingspremie 1. Vernieuwde renovatiepremie 2. Verbeteringspremie (uitdovend) 3. Aanpassingspremie (uitdovend + nieuw) 4. Sloop- en heropbouwpremie (nieuw) 3

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/193 BERAADSLAGING NR. 18/103 VAN 4 SEPTEMBER 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking tot de

Nadere informatie

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt. Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Leegstandwet (uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik en uitbreiding van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur) Alzo Wij in overweging

Nadere informatie

Vragen naar: Bernard Note Email: bernard.note@mi-is.be Tel. 02 509 81 62 POD Maatschappelijke Integratie SPP Intégration Sociale Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING

INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING INFOBROCHURE BIJ HET AANVRAGEN VAN EEN SOCIALE WONING VOORWOORD Beste, U bent op zoek naar betaalbaar wonen in de Vlaamse Ardennen? Het werkingsgebied van de SHM Vlaamse Ardennen omvatten volgende gemeenten:

Nadere informatie