Veelgestelde. vragen. Nieuwbouw schooljaar 2016/2017. VWO op het Leonardo? zie vraag sporthal en zwembad 5 mei

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veelgestelde. vragen. Nieuwbouw schooljaar 2016/2017. VWO op het Leonardo? zie vraag 40-43. sporthal en zwembad 5 mei"

Transcriptie

1 Nieuwbouw schooljaar 2016/2017 Leonardo College Noachstraat LT Leiden tel fax website: leonardo@ldvleiden.nl sporthal en zwembad 5 mei Veelgestelde vragen VWO op het Leonardo? zie vraag 40-43

2 1. Hoe groot zijn de klassen? Wij streven ernaar de klassen klein te houden. Dat betekent in de praktijk dat in de meeste brugklassen tussen de 25 en 30 leerlingen zitten. 2. Hoe zijn de lestijden? De brugklassen en de tweede klassen volgen het onderstaande rooster. De klassen 3 en hoger volgen een iets ander rooster waardoor de pauzes gescheiden zijn uur: 1 e lesuur uur: 2 e lesuur uur: pauze uur: 3 e lesuur uur: 4 e lesuur uur: pauze uur: 5 e lesuur uur: 6 e lesuur uur: pauze uur: 7 e lesuur uur: 8 e lesuur 3. Hoe is de absentieregeling en controle op spijbelen? Wij verwachten dat ouders hun kind in geval van ziekte of ander verzuim telefonisch afmelden, elke dag opnieuw. Absentie registratie gebeurt elke les digitaal. De conciërge controleert de meldingen elke dag, met name tijdens het eerste uur. Vervolgens is er overleg met de mentor/teamleider/conciërge en wordt er, indien nodig, naar huis gebeld. Als de afgemelde leerling weer op school komt, verwachten wij van ouders een bevestigingsbriefje met de reden van absentie. Wordt er een leerling betrapt op spijbelen dan moet hij/zij elk uur dubbel nakomen. Ouders worden altijd op de hoogte gesteld wanneer dat gebeurt. Verder is er op school een verzuimcoördinator om een en ander goed te kunnen regelen. 4. Zijn er proefwerkweken? Ja, aan het eind van het schooljaar is er voor elk klas een proefwerkweek, gecombineerd met begeleide zelfstudie. 5. Wat gebeurt er als er vergadering zijn? In principe vinden de vergaderingen na schooltijd plaats, een enkele keer kan het laatste lesuur vervallen. 6. Hoe vaak zijn er rapporten en cijferoverzichten? Uw zoon/dochter krijgt drie rapporten per jaar; het tijdstip van uitreiking staat vermeld in de schoolwijzer. Daarnaast hebben ouders via een beveiligde website inzage in alle behaalde cijfers. Voor de brugklassen is er in oktober ook nog een voldoende/twijfel/onvoldoende rapport m.b.t. prestaties en werkhouding.

3 7. Wat doet de school tegen pesten? We nemen heel duidelijk stelling tegen pesten. Direct al in de kennismakingsperiode (de eerste drie dagen van een brugklasleerling op school) maakt een klas regels en afspraken met elkaar. Er is ruimte voor elkaars ervaringen en we leggen daarbij nadruk gelegd op respect voor elkaar. Vanaf dat moment komt het onderwerp regelmatig ter sprake in de mentorlessen, want ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen is pesten een hardnekkig verschijnsel. Ook halen we een toneelvoorstelling van Cyber rondom het thema Digitaal Pesten in de school. Aan het begin van het tweede leerjaar zijn er aparte tweedeklasdagen waar opnieuw ruimte is ingeruimd voor het onderwerp omgaan met elkaar. Het beperken van pestgedrag draait om een aantal punten: De medewerkers geven een duidelijk voorbeeld van gewenst gedrag. Vervelende incidenten worden bespreekbaar gemaakt. De schoolorganisatie is laagdrempelig zodat de leerlingen snel en gemakkelijk zullen zeggen wat ze dwars zit. Door deze punten aandacht zorgen we ervoor dat niet-pesten de norm is; je behandelt de ander zoals je zelf behandeld wenst te worden. Dat komt terug in onze gedragscode: respecteer jezelf, respecteer de ander. 8. Wat is Rots & Water? Al onze leerlingen volgen de training Rots & Water, dit is onderdeel van ons antipestbeleid. Leerlingen worden zich daardoor bewust op welke manier hun eigen gedrag invloed heeft op anderen. Ook leren zij hoe om te gaan met gedrag van anderen. Rots & Water heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie (wat doe ik en hoe kan dat beter), zelfvertrouwen en communicatieve en sociale vaardigheden. De training wordt in de eerste maanden van de brugklas gegeven door eigen, speciaal opgeleide, docenten. In de derde klas wordt de training herhaald. 9. Mag je aangeven bij wie je in de klas wilt? U kunt op het inschrijfformulier aangeven bij wie uw zoon/dochter graag in de klas zou willen zitten. Plaatsing hangt vervolgens van een paar dingen af: a. Zijn beide leerlingen van hetzelfde niveau, bijvoorbeeld allebei VWO? b. Is de plaatsing in het voordeel zijn van beide leerlingen? De basisschool kan adviseren om leerlingen niet bij elkaar te zetten. Dat komt niet veel voor. c. Heeft de leerling een speciaal programma? Of je in een sport- of dansklas zit en of je highschool doet speelt ook een rol.

4 10. Welke brugklassen worden er aangeboden? Het Leonardo College heeft vier verschillende niveaus: mavo / havo-mavo / havo-vwo / vwo advies verzoek tot plaatsing type brugklas door basisschool in: vmbo mavo mavo vmbo mavo-havo havo-mavo havo mavo-havo havo-mavo havo havo-vwo havo-vwo vwo vwo vwo In de havo/vwo brugklas wordt op havo-niveau lesgegeven, met aandacht voor vwo aspecten. Er wordt op havo-niveau getoetst. In de havo/mavo brugklas wordt ook op havo-niveau lesgegeven, met aandacht voor mavo-aspecten. Er wordt op havo- en mavo-niveau getoetst, leerlingen krijgen dus twee cijfers. Op alle bovengenoemde niveaus worden highschool, sport- en dansklassen aangeboden. Highschool, sport- en dansklasleerlingen moeten ook aan bovenstaande criteria voldoen. Daarnaast moeten zij een positief resultaat hebben op de door de school georganiseerde sportmiddag (zie vraag 29 en 30). 11. Welke vakken krijg je in de basisvorming? Brugklas: Nederlands, Engels, Frans, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde, biologie, muziek, tekenen, bewegingsonderwijs, filosofie (alleen VWO) Tweede klas: Duits, rekenen en natuur/scheikunde Derde klas: economie, scheikunde en natuurkunde 12. Hoeveel huiswerk krijg je? Wij gebruiken het woord huiswerk niet echt, wij gebruiken het woord taken. Taken worden in de brugklas een week van tevoren opgegeven. Daar kan de leerling zowel thuis als op school tijdens de lessen aan werken. Ook wie op school hard werkt, moet elke dag rekening houden met circa anderhalf uur werk dat thuis moet worden gedaan. 13. Kun je hulp krijgen wanneer je iets niet begrijpt? Jazeker. De eerste hulpverlener is natuurlijk de eigen docent. Is dit niet voldoende zijn, dan hebben wij voor een aantal vakken speciale steunlessen. Dit zijn aparte lessen voor leerlingen die veel moeite met een vak hebben. Er zitten maximaal 12 leerlingen in zo n groep.

5 14. Word je geleerd hoe je je huiswerk moet maken? De mentor en de vakdocent helpen de leerling met hoe je moet leren. We leren je aan hoe je een taak moeten aanpakken, of dat nu het leren van woordjes is of het maken van een samenvatting. Natuurlijk kan de leerling naar de mentor gaan als het met het huiswerk niet goed gaat. Die mentor zal en dan meestal samen met de ouders de leerling verder helpen. In de brugklas staat naast een mentoruur ook een studie-uur op het rooster. In die uren leer je om te gaan met weektaken, de studieplanner, zelfstandig werken en is er uitgebreid aandacht voor studievaardigheden. 15. Wat gebeurt er als er een docent ziek is? Het eerste en het laatste uur vervalt. Bij uitval van het eerste uur krijgt de leerling via SMS een melding. Alle andere uren worden in de brugklas en tweede klas vervangen door een invaldocent. Een voordeel van taken is dat de leerling altijd wel werk bij zich heeft, zodat hij zo n uur goed kan benutten door te werken aan zijn taken. De invaldocent zorgt ervoor dat er in het lokaal een goede werksfeer is en kan eventueel helpen. Alle roosterwijzigingen worden zo spoedig mogelijk op de website geplaatst, vaak al een dag van te voren. 16. Hoe groot is de school? De scholengroep Leonardo da Vinci heeft ongeveer 3000 leerlingen. Onze school, het Leonardo College, heeft ongeveer 770 leerlingen. 17. Hoe is het contact tussen school en ouders geregeld? Ouders zijn altijd welkom voor een gesprek. Zo n gesprek kan al plaats vinden voor de inschrijving. Wij stellen een goed contact met ouders erg op prijs. School en ouders hebben immers hetzelfde doel: het goed functioneren van het kind. In de derde week van het schooljaar is er al een ouderavond. Op deze avond maken de ouders kennis met de mentor van hun kind en horen zij de belangrijkste dingen over het komende schooljaar. Deze avonden zijn er voor alle klassen. Gedurende het schooljaar zijn er twee gespreksavonden waar ouders met docenten kunnen praten, zowel na het eerste als na het tweede rapport. Ouders kunnen altijd een gespreksafspraak maken met vakdocenten, mentoren of teamleiders. Een telefoontje naar school is voldoende. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld. Tegenwoordig is de communicatie via de mail vaak nog sneller. Ook de school kan het initiatief nemen voor een gesprek. Dit gebeurt meestal wanneer de school zich zorgen maakt over de resultaten of het gedrag van de leerling. De school heeft een actieve Ouderraad die u kunt raadplegen over algemene schoolzaken. Daarnaast organiseert de Ouderraad elk jaar een thema-avond voor alle ouders van het Leonardo. De Ouderraad is via onze website bereikbaar. Via een digitale nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van allerlei activiteiten en voor u belangrijke wetenswaardigheden. Daarnaast verstrekken we veel informatie over schoolzaken via onze website ( Ook kunt u daar verslagen en foto s van diverse activiteiten vinden.

6 18. Hoe zit het met het gebruik van computers? In het moderne onderwijs maken leerlingen geregeld gebruik van computers. Het Leonardo College heeft twee computerlokalen en in onze mediatheek zijn nog eens 28 computers beschikbaar. Ook hebben we een grote projectruimte, waar pc s staan voor leerlinggebruik. Alle computers zijn aangesloten op internet. Docenten gebruiken de computerlokalen regelmatig tijdens hun vaklessen. Daarnaast heeft de school de beschikking over een laptopkar die maakt dat in elk lokaal lessen met de pc gegeven kunnen worden. Diverse docenten ontwikkelen digitaal materiaal dat via de Elektronische Leeromgeving (ELO) opvraagbaar is door de leerlingen. Leerlingen vinden daar opdrachten, planners en allerlei bronnen die bij de lessen en ook thuis gebruikt kunnen worden. Via de ELO kunnen opdrachten ook digitaal worden ingeleverd. De meeste methoden hebben tegenwoordig een cd-rom. Deze worden bij diverse vakken zowel op school als thuis gebruikt. Leerlingen kunnen vanzelfsprekend in tussenuren (bovenbouw) en na schooltijd gebruik maken van de computers op school. 19. Wat doet de mentor? Een mentor begeleidt één klas intensief. Dat betekent natuurlijk dat hij les geeft in zijn eigen vak, maar ook dat hij daarnaast een mentoruur en een studie-uur op zijn rooster heeft. Tijdens dit mentoruur helpt hij de leerlingen van zijn klas met van alles en nog wat. Dat kan gaan over hoe je iets moet leren of over hoe bepaalde dingen op deze school gaan. Maar het kan ook gaan over de sfeer in de klas, de onderlinge omgang, pestproblemen enzovoorts. Kortom: de mentor is de duizendpoot van de klas. Daar kan de leerling met al zijn vragen terecht. De mentor heeft ook contact met het thuisfront. Hij heeft een persoonlijk contact met elke leerling apart. Hij organiseert leuke activiteiten, zoals een sinterklaasviering of een klassenavond. 20. Hoe zit het met de schoolboeken? De schoolboeken zijn (nog) gratis. De school zorgt voor de financiering. 21. Kun je een locker huren? Voor elke leerling is een locker te huur tegen een kleine vergoeding en borg. 22. Voor wanneer moet je ingeschreven zijn? Uiterste inschrijfdatum is 1 april Voor de Highschool, de sport- en de dansklas volgt nog een testdag in maart om te kijken of de betreffende leerling geschikt is voor het gekozen programma. 23. Wanneer hoor je dat je bent aangenomen? Na het bekend worden van het basisschooladvies zullen de gesprekken plaatsvinden tussen het Leonardo College en de leerkrachten van de basisscholen. Indien gewenst zullen we ook met u contact opnemen. Voor de meivakantie ontvangt u bericht over definitieve plaatsing. Bovendien wordt u dan verteld in welk type brugklas uw kind geplaatst zal worden. In deze brief krijgt u ook verdere informatie over de kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklasleerlingen.

7 24. Wat zijn de kosten voor de sportklas? De kosten voor de sportklas bedragen Wat zijn de kosten voor de dansklas? De kosten voor de dansklas bedragen Wat zijn de kosten voor Highschool? De kosten voor Highschool bedragen 195 (voor tennis 295). 27. Wat zijn de kosten voor Topsport Talent leerling? De kosten voor een Topsport Talent-leerling zijn minstens 150 per jaar. In individuele gevallen waar veel extra begeleiding nodig is, kunnen de kosten oplopen tot 250 per jaar. 28. Hoe ziet de geschiktheidstest voor de sport- en dansklas eruit? De leerlingen voor de dansklas worden beoordeeld op hun bewegen op muziek in verschillende vormen. Bij leerlingen voor de sportklas kijken we naar bewegen en samenwerken. In principe wordt iedereen geplaatst die aan de test deelneemt. 29. Hoe ziet de geschiktheidstest voor de Highschoolklas eruit? We kijken of de leerling de betreffende sport op een voldoende niveau beoefent om te kunnen worden toegelaten. Ook is er een individueel gesprek. Bij onvoldoende capaciteiten kan iemand voor de Highschoolklas worden afgewezen. We garanderen in zo n geval wel een plek in de sportklas. 30. Hoeveel jaar duurt de sport- en dansklas? De sport- en dansklas duurt drie jaar. In alle afdelingen (mavo, havo en vwo) kun je lichamelijke opvoeding (lo2 of bsm) als eindexamenvak kiezen. 31. Hoe vaak krijgt een leerling bewegingsonderwijs in de sportklas? In de brugklas staat bewegingsonderwijs ( gym ) voor deze leerlingen wekelijks vier keer in het rooster, in de tweede klas drie keer en in de derde klas twee keer. Elk jaar krijgen de leerlingen acht cursussen van telkens vier weken, die over het algemeen gegeven worden bij sportverenigingen. Leerlingen die niet voor de sport- of dansklas of Highschool hebben gekozen krijgen in de brugklas twee keer per week en in de hogere klassen één keer per week bewegingsonderwijs. 32. Hoe vaak krijgt een leerling bewegingsonderwijs in de dansklas? In de brugklas krijgen deze leerlingen twee keer bewegingsonderwijs en twee keer dans per week, in de tweede klas één keer bewegingsonderwijs en twee keer dans en in de derde klas één keer bewegingsonderwijs en één keer dans.

8 33. Kan ik mijn kind ook aanmelden als het niet in een sport- of dansklas wil? Iedereen is welkom en iedereen kan zich thuis voelen bij ons. Of je nu voor sport kiest of voor dans, of voor geen van beiden, dat maakt niet uit. Leerlingen voelen zich bij ons thuis, de resultaten zijn goed, onze school heeft voor iedereen veel te bieden. 34. Waar komen de leerlingen vandaan? Ten gevolge van de Highschool-, sport- en dansklassen en doordat het Leonardo College een LOOT-licentie heeft, komen onze leerlingen tegenwoordig uit de wijde omgeving van Leiden. In de huidige brugklassen hebben wij leerlingen uit: Leiden (Stevenshof, Zuidwest, Merenwijk, Centrum, Professorenwijk, de Mors, de Coebel), Voorschoten, Valkenburg, Leiderdorp, Zoeterwoude Rijndijk, Zoeterwoude Dorp, Oegstgeest, Sassenheim, Leidschendam, Noordwijkerhout, Noordwijk, Oud- Ade, Stompwijk, Wassenaar, Rijnsburg, Zoetermeer. 35. Waar kan ik het resultaten van de school inzien? Het Leonardo College scoort voor elke afdeling een voldoende. U kunt op internet de resultaten bekijken. Via kunt u van elke school de kengetallen zien. Daarnaast is het Leonardo College te vinden op Schoolkompas ( en op Vensters voor Verantwoording ( Via beide bronnen verantwoorden scholen zich met een open en transparante rapportage van alle belangrijke gegevens. Het Leonardo College gebruikt die gegevens om actief te werken aan kwaliteitsverbetering. 36. Hoe wordt aandacht besteed aan de kernvakken? De kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde hebben tegenwoordig een aparte status: er worden zwaardere eisen aan gesteld voor het behalen van een diploma. Leerlingen krijgen ook een verplichte taaltoets en een verplichte rekentoets waarvan de uitslag mede bepaalt of een leerling slaagt of niet. In de lessentabel op het Leonardo College zijn daarom de vakken Nederlands, Engels en wiskunde versterkt. Daarnaast zijn er in de bovenbouw modules ontworpen voor deze vakken, net als voor rekenen en taal. Leerlingen volgen deze modules en zijn zo goed voorbereid voor de zware eindexamens. 37. Wat voor buitenschoolse activiteiten kent de school? Op onze school vinden allerlei activiteiten plaats, zoals de schoolband, toneel, muziek, schoolfeesten, kerstviering, Sinterklaas, skireis, sporttoernooien, sponsoractiviteiten, etc. In elk schooljaar is er minstens één vaksectie die een excursie buiten school organiseert. 38. Kent de school werkweken? De brugklasleerlingen starten hun schoolloopbaan met drie kennismakingsdagen op school. In de tweede klas gaan alle klassen aan het begin van het jaar een paar dagen op survival. Verder zijn er werkweken in 3 mavo (London), 4 havo (Berlijn) en 5 vwo (Istanbul). Deelname aan excursies en werkweken is in principe verplicht.

9 39. Kun je in dit gebouw alle opleidingen afmaken? Ja, in mavo, havo en vwo kun je je opleiding afmaken. In de bovenbouw van havo en vwo is er binnen de scholengroep een breed aanbod. Niet alle vakken worden op alle scholen van de scholengroep aangeboden. 40. Wat biedt het vwo voor speciaals, naast sport en dans? Voor alle vwo-leerlingen hebben we een uitdagend programma, zowel op kennisgebied als op sociaal gebied. Wij willen dat onze leerlingen op beide gebieden stevig in hun schoenen staan als zij de school verlaten. Daarom hebben we voor al onze leerlingen het programma vwo+ ontwikkeld. Dit betekent dat we naast het reguliere programma diverse extra s aanbieden. Zo krijgen de leerlingen in de eerste drie klassen het vak filosofie. Wat denk je en waarom? Leren je mening onder woorden te brengen, argumenteren, verder kijken dan je neus lang is! Met de Leidse Museum Werkgroep hebben we een museumleerlijn ontwikkeld. Ieder jaar onderzoeken onze leerlingen in twee Leidse musea diverse thema s. Hoe richt je een museum in? Wat laat je wel zien en wat niet? Ook zijn er de casusweken (contact met universitaire wereld) en besteden we extra aandacht aan internationalisering (zie vraag 42). 41. Wat biedt het vwo op sociaal gebied? Ons onderwijs in het vwo is gericht op de wereld om de leerling heen. Het gaat ons niet alleen maar om goede vakkennis en vakvaardigheden, wij willen dat onze leerlingen leren ook iets voor de medemens te betekenen. Dat krijgt o.a. vorm in vakprojecten, lessen in geluk, het tutoraat waarbij ouderejaars leerlingen de jongere leerlingen begeleiden, maatschappelijke stage, mediation (= bemiddeling bij conflicten), bijlessen geven aan medeleerlingen, etc. 42. Gaat vwo Europees? Het Leonardo College heeft plannen om in het vwo het vizier te richten op Europa. Dat krijgt onder andere gestalte door een uitwisselingsprogramma met scholen in België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. In de vaklessen Nederlands en de moderne vreemde talen zullen er (in eerste instantie via de digitale weg) contacten worden opgebouwd met leeftijdsgenoten in de genoemde landen. Uiteindelijk resulteert dat in een uitwisselingsprogramma. Dit schooljaar heeft er een uitwisseling plaatsgevonden met een school in Potsdam. In de zesjarige vwo-opleiding komt een leerling zo in aanraking met leeftijdsgenoten in Europa. 43. Zijn er verder bijzondere activiteiten op het vwo? Naast bovengenoemde activiteiten doet ons vwo natuurlijk mee aan alle bijzondere activiteiten die er in de school georganiseerd worden. Exclusief voor vwo ers zijn: een excursie naar Ieper-Lille, gastlessen bij de Universiteit Leiden, proefstuderen op de Universiteit Leiden. De genoemde bedragen in deze antwoorden hebben betrekking op het schooljaar en zullen wellicht iets verhoogd worden. Nog onbeantwoorde vragen? Neem gerust contact op met de school.

Veelgestelde vragen. Opbrengstenkaart Leonardo College boven de norm. voldoende voldoende voldoende

Veelgestelde vragen. Opbrengstenkaart Leonardo College boven de norm. voldoende voldoende voldoende Veelgestelde vragen (Nog onbeantwoorde vragen? Neem gerust contact op met de school) Opbrengstenkaart Leonardo College 2015 Resultaten Onderwijspositie t.o.v. advies po boven de norm Onderbouwsnelheid

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk SG Nelson Mandela mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk Dalton is een Daltonschool Zo wil Scholengemeenschap Nelson Mandela bekend staan. In een open sfeer bepalen de leerlingen zelf voor een deel hun

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe!

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! JENAPLAN Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! BUITENGEWOON JENA een andere, succesvolle aanpak In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 in de onderbouw van Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen:

Nadere informatie

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo Binnenkort ga je naar de middelbare school. Den Haag heeft veel middelbare scholen. Dat is maar goed ook, want je kunt samen

Nadere informatie

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 2 OUDERAVOND 3 (T)VWO 2015-16 Dinsdag 17 november 2015 Op deze speciale ouderavond voor de leerlingen van klas 3 tvwo en 3 vwo krijgt u informatie over de inrichting

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

Een breed aanbod. dakpan-klas. dakpan-klas

Een breed aanbod. dakpan-klas. dakpan-klas Welkom Een breed aanbod dakpan-klas dakpan-klas Toelating tot welk niveau advies van de leerkracht van groep 8 Plaatsing in een klas regulier of speciaal aanbod indeling naar herkomst (school, dorp of

Nadere informatie

CSG REHOBOTH Rehoboth een school waar respect voor jezelf, voor de ander en het andere een gewone zaak is.

CSG REHOBOTH Rehoboth een school waar respect voor jezelf, voor de ander en het andere een gewone zaak is. Rehoboth CSG REHOBOTH Rehoboth een school waar respect voor jezelf, voor de ander en het andere een gewone zaak is. Voorwoord Leerwegen Voorwoord Uw zoon/dochter zit nu in groep 8 van de basisschool. Nog

Nadere informatie

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doelstelling presentatie Uitleg onderwijs in het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen

Nadere informatie

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L KIND Aanleg Belangstelling Schoolpresta2es Beroepswens BASISSCHOOL Leerlingvolgsysteem Toetsen Leerpresta2es Interesses

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Bevorderingsreglement

Bevorderingsreglement Bevorderingsreglement Wateringse Veld College Schooljaar 2017 2018 Definitief Inleiding: 1. In dit reglement wordt beschreven wanneer een leerling wordt bevorderd. Leerlingen die niet rechtstreeks zijn

Nadere informatie

Sportief, sportiever, sportiefst op het Thomas a Kempis College

Sportief, sportiever, sportiefst op het Thomas a Kempis College Sportief, sportiever, sportiefst op het Thomas a Kempis College De sportieve school Wie sportief is, is op het TaK op de juiste plek. Je maakt er kennis met allerlei sporten. Of je nu hobbyist bent of

Nadere informatie

Over het Vecht-College

Over het Vecht-College Over het Vecht-College Het Vecht-College is een particuliere middelbare school voor mavo, havo en vwo. Wij bieden kwalitatief hoogstaand onderwijs, gericht op de individuele behoeften en talenten van kinderen.

Nadere informatie

Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel

Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel Een kleinschalige school met grote mogelijkheden 2015 Accent op jouw talent Elke leerling heeft talent. De meesten hebben zelfs meer dan één

Nadere informatie

Sint-Jan havo atheneum tweetalig vwo (op gymnasium én op atheneum) Waarom noemen we de eerste klas brugklas? Wat is het doel van de brugklas?

Sint-Jan havo atheneum tweetalig vwo (op gymnasium én op atheneum) Waarom noemen we de eerste klas brugklas? Wat is het doel van de brugklas? Sint-Jan havo atheneum tweetalig vwo (op gymnasium én op atheneum) traditioneel onderwijs met oog voor nieuwe ontwikkelingen Waarom noemen we de eerste klas brugklas? Wat is het doel van de brugklas? Welke

Nadere informatie

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE?

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? VMBO NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? Kind: aanleg, belangstelling, prestaties,beroepswens Basisschool: toetsen, leerprestaties, interesse, motivatie, vaardigheden, gedrag. Leerlingvolgsysteem + Advies Toelatingseisen:

Nadere informatie

OVER EIJKHAGEN onze leerlingen vertellen

OVER EIJKHAGEN onze leerlingen vertellen OVER EIJKHAGEN onze leerlingen vertellen Wat kunt u verwachten? Presentatie tot 20.30 uur: - de overstap, - wat biedt Eijkhagen, - specifieke informatie. Informatie schakelklas, in de Martinzaal vanaf

Nadere informatie

Informatieavond 2016. De Vos: jouw slimste keuze!

Informatieavond 2016. De Vos: jouw slimste keuze! Informatieavond 2016 De Vos: jouw slimste keuze! Welkom Namens het gehele team: Onderwerp presentatie.. Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je

VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je nodig hebt voor je vervolgonderwijs op het mbo, hbo en

Nadere informatie

Determinatie en Bevordering 2013-2014

Determinatie en Bevordering 2013-2014 Determinatie en Bevordering 2013-2014 Aug. 2013 versie 4 1 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. Bij het eindrapport

Nadere informatie

HORN. Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

HORN. Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015 HORN Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015 WELKOM GEACHTE OUDERS Dit boekje bevat een beknopte, zakelijke weergave van de informatie

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving

van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving klassenindeling op basis van fietsroutes evenwichtige verdeling basisscholen wensen

Nadere informatie

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College Talent voor de Toekomst! Informatie Saenredam College 201 4 5 /201 Inhoudsopgave Dit hebben we speciaal voor jou geschreven 2 Openbare school Open avond VMBO bij het Saenredam College 3 Onderbouw Nieuwe

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen

Bevorderingsrichtlijnen Bevorderingsrichtlijnen 2018-2019 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo 1. Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten 2. Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. 3. Om zonder meer bevorderd te kunnen

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Examentrainingen 2013. Alle informatie op een rij. Bijles Maas en Waal

Examentrainingen 2013. Alle informatie op een rij. Bijles Maas en Waal Examentrainingen 2013 Alle informatie op een rij Bijles Maas en Waal Inhoudsopgave Wat is een examentraining?... 3 Informatieavond voor examenkandidaten... 4 Studiebegeleiding voor examenkandidaten...

Nadere informatie

POVO VOORLICHTINGSAVOND 2013 WELKOM

POVO VOORLICHTINGSAVOND 2013 WELKOM POVO VOORLICHTINGSAVOND 2013 WELKOM School voor: vmbo mavo havo technasium (havo+vwo) gymnasium (vwo) atheneum (vwo) PROGRAMMA Voorstellen (Op)bouw school Veranderingen Begeleiding Leren is leuk! In welke

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen!

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen! christelijke school voor mavo-havo-vwo Met elkaar voor elkaar De Blesewic: heel veel plussen! We werken samen aan jouw toekomst Kleinschalig en uitdagend voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen!

Nadere informatie

Calvijn Maarten Luther

Calvijn Maarten Luther Calvijn Maarten Luther Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK

Nadere informatie

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 1 Inhoud Rapportage... 3 Rapportage klas 1 en 2 mavo en klas 1, 2 en 3 havo/vwo... 3 Rapportage in de examenklassen

Nadere informatie

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Versie Schooljaar 2016-2017 Definitief vastgesteld sept. 2016 Bevorderingsnormen Inclusief: - Herkansingsregeling 4 havo, 4 vwo en 5 vwo - Protocol doorstroom 4 mavo naar 5 havo - Protocol doorstroom 5

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2015-2016

Bevorderingsnormen 2015-2016 Visser t Hooft Lyceum Bevorderingsnormen 2015-2016 Leiden, Leiderdorp, Rijnsburg september 2015 INHOUD BEVORDERINGSNORMEN 2015-2016...3 Termen en begrippen...3 Rapportcijfers en bevordering...3 BEVORDERING

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr Het Erasmus VMBO Spo rts troo m Het Era sm us Spo Want r tie ed! ve t ype s Sportstroom Ben je vaak op het hockeyveld, in het zwembad of op de atletiekbaan te vinden? Ben je sportief en zie je het wel

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

Ontwikkel. jezelf op. Roncalli. méér dan een diploma!

Ontwikkel. jezelf op. Roncalli. méér dan een diploma! Ontwikkel jezelf op Roncalli méér dan een diploma! Beste bijna-brugklasser, Het is zover: je mag je middelbare school gaan kiezen. Dat is best een pittige klus. Reden om samen met je ouder(s) op zoek te

Nadere informatie

Het havo en vwo op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo en vwo op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo en vwo op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doelstelling presentatie Uitleg onderwijs in het havo en vwo op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen van ouders Uitgangspunten van

Nadere informatie

CITAVERDE COLLEGE HEERLEN INFORMATIE VOOR (B)SCHOOLVERLATERS EN HUN OUDERS/VERZORGERS

CITAVERDE COLLEGE HEERLEN INFORMATIE VOOR (B)SCHOOLVERLATERS EN HUN OUDERS/VERZORGERS IK BEN WELKOM CITAVERDE COLLEGE HEERLEN INFORMATIE VOOR (B)SCHOOLVERLATERS EN HUN OUDERS/VERZORGERS CITAVERDE COLLEGE HEERLEN RELATIEF KLEINE SCHOOL: VEEL PERSOONLIJKE AANDACHT VOOR DE INDIVIDUELE LEERLING

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Zo ziet mijn schooldag eruit Hoi, ik ben Jordan. Ik zit in de tweede klas van Stanislascollege Rijswijk.. Op de foto s kun je zien hoe mijn schooldag

Nadere informatie

Informatieavonden Markland College Oudenbosch. 17 en 18 januari 2018 MAVO.

Informatieavonden Markland College Oudenbosch. 17 en 18 januari 2018 MAVO. WELKOM Informatieavonden Markland College Oudenbosch 17 en 18 januari 2018 MAVO Waar kom jij vandaan? Waarom kiezen leerlingen voor het Markland College? We vroegen het eens aan onze leerlingen Youri Mies

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen BORNEGO COLLEGE 25 oktober 2016 Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter Hier kan een onderschrift komen 1 Programma (in hoofdlijnen) (voortgezet) Onderwijs in Nederland Bornego College:

Nadere informatie

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN!

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! WAT MAAKT T ATRIUM ZO BIJZONDER? Het einde van de basisschooltijd komt in zicht. Tijd om te kiezen voor een middelbare school! Maak in deze folder kennis met t Atrium en ontdek

Nadere informatie

Determinatie en Bevordering

Determinatie en Bevordering Determinatie en Bevordering 2014-2015 sept. 2014 def. 1 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. Bij het eindrapport

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen

Bevorderingsrichtlijnen Bevorderingsrichtlijnen 2017-2018 Algemeen klas 1, klas 2 en Mavo 1. Als tekort geldt: 5 = 1 tekort, 4 = 2 tekorten 2. Een rapportcijfer lager dan 4 is niet toegestaan. 3. Om zonder meer bevorderd te kunnen

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

gymnasium atheneum havo

gymnasium atheneum havo Damstede gymnasium atheneum havo Brede oriëntatie & Talentontwikkeling Klassieke Vorming Informatie voor ouders van toekomstige brugklassers 2015-2016 exact (pilot Technasium) kunstzinnig-actief sportief

Nadere informatie

op Het Streek tel ik mee!

op Het Streek tel ik mee! op Het Streek tel ik mee! CSG Het Streek Bovenbuurtweg voor mavo, havo, vwo, gymnasium en technasium Yes, dat vind ik leuk! Daar ben ik goed in! Leuk om dat bij jezelf te ontdekken. Op onze school aan

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied Overgangsnormen UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau ingedeeld.

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2017-2018 A. Inleiding B. Begrippen 1. Afronden 2. Tekorten 3. Voldoende en Goed 4. Voortschrijdend gemiddelde. 5. Categorie I en II C. Rapporten D. Algemeen E. Bevorderingsnormen klas

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond determina.e

Welkom. Ouderavond determina.e Welkom Ouderavond determina.e Programma Determinatie Doorstroming vmbo-t havo atheneum gymnasium Agenda Pauze Procedure-uitleg door de mentoren Proefles Latijn in lokaal A4/A5 (20.50) Determineren Wie

Nadere informatie

Sterk in onderwijs VLIETLAND COLLEGE. zaterdag 14 januari uur. vwo havo mavo. én uniek in Nederland ons Hatheneum

Sterk in onderwijs VLIETLAND COLLEGE. zaterdag 14 januari uur. vwo havo mavo. én uniek in Nederland ons Hatheneum Sterk in onderwijs VLIETLAND COLLEGE zaterdag 14 januari 2017 vwo havo mavo 10.00 13.00 uur én uniek in Nederland ons Hatheneum Motivatie is echt het belangrijkste Programma Algemene Informatie Vlietland

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

HAVO. Havokans Havo/vwo

HAVO. Havokans Havo/vwo HAVO Havokans Havo/vwo Havokans en Havo/vwo op het Eckart In deze informatiefolder proberen we u een completer beeld te geven van wat de havo-brugklassen op het Eckartcollege precies inhouden. Het is een

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2016-2017 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 1 juni 2016 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Vmbo/PRO Jeanine Hamers Decaan vmbo Theoretische /Gemengde Leerweg Vmbo KB-TK brugklas Typisch Elde College De leerling is in beeld > we kennen de leerling Goede resultaten

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel

Nadere informatie

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan OPEN DAG 2015 Borculo Beukenlaan 24 januari 10 tot 13 uur Borculo Herenlaan bovenbouw vmbo 24 januari 10 tot 13 uur Lochem Zutphenseweg 24 januari 10 tot 13 uur www.staring.nl Het Staring College daagt

Nadere informatie

INFORMATIE-AVOND: Welkom Schoolleiding Uitleg mentoraat en mentorlessen Ouders ouderraad

INFORMATIE-AVOND: Welkom Schoolleiding Uitleg mentoraat en mentorlessen Ouders ouderraad WELKOM INFORMATIE-AVOND: Welkom Schoolleiding Uitleg mentoraat en mentorlessen Ouders ouderraad Met de mentor: Rapporten en informatieavonden Ouderportaal (cijfers) Dyslexie Bijlessen Studiewerktijd (TH)

Nadere informatie

H A V O 4 S P E C I A L

H A V O 4 S P E C I A L H A V O 4 S P E C I A L Instroom in schooljaar 2017-2018 Wie zijn wij Het Niftarlake College is een school in beweging die trots is op zijn leerlingen en medewerkers! Onze missie Het Niftarlake College

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

visie buitenlesactiviteiten Havo - Mavo Fast lane Havo- VWO ouderbetrokkenheid organisatie begeleiding toelating/aanmelding/plaatsing

visie buitenlesactiviteiten Havo - Mavo Fast lane Havo- VWO ouderbetrokkenheid organisatie begeleiding toelating/aanmelding/plaatsing buitenlesactiviteiten visie ouderbetrokkenheid Havo - Mavo Fast lane Havo- VWO Fast lane VWO+ begeleiding organisatie kennismaking/ introductie toelating/aanmelding/plaatsing Voortgezet Onderwijs Veghel

Nadere informatie

vakken Klas 2 Klas 3 Nask Grieks (gymnasium) economie natuurkunde scheikunde

vakken Klas 2 Klas 3 Nask Grieks (gymnasium) economie natuurkunde scheikunde vakken Klas 1 Nederlands, Engels, Frans, Duits, Latijn (VWO), wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, LV, NTT, BV, muziek, LO, banduur, mentoruur Klas 2 Nask Grieks (gymnasium) Klas 3 economie

Nadere informatie

Kennismaking Bijzonderheden vierde leerjaar Tweede Fase havo op het Fons Vitae Verzuimbeleid Berlijnreis

Kennismaking Bijzonderheden vierde leerjaar Tweede Fase havo op het Fons Vitae Verzuimbeleid Berlijnreis Kennismaking Bijzonderheden vierde leerjaar Tweede Fase havo op het Fons Vitae Verzuimbeleid Berlijnreis Schoolexamens Rekentoets Toetsweken en rapportage Overgangsnorm Vrije ruimte: werkveldstage Vakken

Nadere informatie

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas:

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas: VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA Kennismaking op 11 juni 2013 Dit boekje is van: Ik zit in klas: Montessori Lyceum Amsterdam Pieter de Hoochstraat 59 1071 ED Amsterdam telefoon 020 6767 855 administratie@mla.msa.nl

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Groepering leerjaar 1 schooljaar

Groepering leerjaar 1 schooljaar 1 Groepering leerjaar 1 schooljaar 2019-2020 basis-/kaderberoepsgerichte leerweg theoretische leerweg TL/havo havo/vwo vwo Regulier Accent Emmalaan Oranjelaan Wilhelminalaan 2 Hoe begeleiden we de overstap

Nadere informatie

Open Huis Welkom op onze thuisbasis havo en vwo

Open Huis Welkom op onze thuisbasis havo en vwo Open Huis 2019 Welkom op onze thuisbasis havo en vwo 1 Visie Den Hulster College Den Hulster maakt onderwijs Persoonlijk! 2 Kernwaarden Regie Samenwerken Ondernemend ontdekken 3 Persoonlijke begeleiding

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

Welkom op ouderavond klas 3

Welkom op ouderavond klas 3 Welkom op ouderavond klas 3 Voorstellen dhr. G. de Groot (mentor) dhr. M. Tange (teamleider) Programma Stofomschrijving mavo-3 Van mavo-3 naar mavo-4 Rekenexamen 2018 en 2019 Excursies en werkweek mavo-3

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! HAVO/ VWO Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! VAN ONDER - NAAR BOVENBOUW Wie binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden overgaat van het tweede leerjaar basisvorming naar het derde leerjaar havo of vwo,

Nadere informatie

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas 1 mavo Intro Deze brochure geeft u informatie over de vmbo-theoretische leerweg op hethml: de mavo. Met vragen kunt u terecht bij de afdelingsleider bovenbouw mavo, Thomas ter Hart. 1e klas: met vrienden

Nadere informatie

Informatieavond Brugklas Lyceum de Grundel. 7 september 2016

Informatieavond Brugklas Lyceum de Grundel. 7 september 2016 Informatieavond Brugklas Lyceum de Grundel 7 september 2016 Hartelijk welkom Mentorklas 1HAS Informatie Welkom Uitleg mentoraat en mentorlessen Overgang klas 1 naar 2 Rapporten en informatie-avonden SOMtoday

Nadere informatie

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015 Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium EEN GYMNASIUM? Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, het JvO, is een zelfstandig gymnasium. Dat is een school waar alle

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN leerjaar 1 2014-2015 Algemeen Indien een leerling bevorderd wordt naar een hoger of lager niveau, dan wordt de leerling geplaatst in een klas op dezelfde

Nadere informatie

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou!

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou! Informatie 2019-2020 Locatie Rijssen Het gaat om jou! Inhoud Kies jij voor het Pius X College?... 3 Kleinschaligheid... 5 Waar staat het Pius X College voor?... 5 Identiteit... 7 Ons onderwijsaanbod...

Nadere informatie

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Schooljaar 2015-2016 1 Trinitas College locatie Han Fortmann R.K. scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum en havo

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

Welkom! Ouderpresentatie schooljaar 2017/18

Welkom! Ouderpresentatie schooljaar 2017/18 Welkom! Ouderpresentatie schooljaar 2017/18 Wat heeft uw kind nodig? Inspirerende en veilige omgeving Meer dan een diploma, brede ontwikkeling Leuke, actieve middelbareschooltijd Ouders en leerlingen waarderen

Nadere informatie