Archeologisch Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek ten zuiden van de plas Kalenberg te Meteren, gemeente Geldermalsen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Archeologisch Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek ten zuiden van de plas Kalenberg te Meteren, gemeente Geldermalsen."

Transcriptie

1 Archeologisch Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek ten zuiden van de plas Kalenberg te Meteren, gemeente Geldermalsen. Eric Norde, Gerard Boreel en Remco Lotte Zuidnederlandse Archeologische Notifies 185 Amsterdam 2009 Archeologisch Centrum Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting

2 De serie Zuidncdcrlandse Archeologische Notifies is een uitgave van de Hendrik Brunsting Stichting van het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam Colofon Opdrachtgever: Project: Provincie: Gemeente: Plaats: Toponiem: Bevoegd Gezag: Extern deskundige: Kaartblad: Oppervlakte plangebied: Uitvoerder: Plaats documentatie: Objectcode: Onderzoeksmeldingsnummer: Coordinates Status: Datum: Auteurs: Grafische bewerking: Autorisatie: ISBN: Gemeente Geldermalsen Meteren plas Kalenberg Zuid, gemeente Geldermalsen. Gelderland Geldermalsen Meteren Kalenberg Gemeente Geldermalsen drs. J. Krist 39 C ca. 1,6 ha. ACVU-HBS ACVU-HBS, dependance Rivierengebied GLM-MKZ / / / / Definitief drs. E.H.L.D. Norde, drs. G.L. Boreel en drs. ing. R.M. Lotte drs. ing. R.M. Lotte drs. J. van Renswoude ACVU-HBS Amsterdam, juli 2009 Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting, Amsterdam DeBoelelaan HV Amsterdam

3 INHOUD I N L E I D I N G Motivatie Doel en vraagstelling van het onderzoek Opzet van het rapport 1 BUKEAUONDERZOEK Doelstelling Methode Resultaten Onderzoeksgebied (LS01) Huidig en toekomstig gebruik (LS02) Historische situatie (LS03) Landschap (LS04) Archeologie (LS04) Archeologische verwachting (LS05) Conclusie 5 li OOK O N D ER ZO E K ( V S03 ' doelstelling Methode Resultaten Landschap en stratigrafie Archeologie Conclusie 7 CONCLUSIE 8 A A N R E V E L I N G EN O Literatuur 10 B ij 1 agen : Bijlage 1. Meteren - Kalenberg Zuid. Locatie van het onderzoeksgebied in Nederland en het onderzoeksgebied weergegeven op een luchtfoto. Bijlage 2. Meteren - Kalenberg Zuid. De huidige en de historische situatie rond Bijlage 3. Meteren - Kalenberg Zuid. Het onderzoeksgebied geprojecteerd op de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW). Bijlage 4. Meteren - Kalenberg Zuid. Bodemkundige situatie voor het onderzoeksgebied. Bijlage 5. Meteren - Kalenberg Zuid. Booronderzoek: boorlocatie en boorstaten. Bijlage 6. Boorraai A-A'. Bijlage 7 Overzicht van archeologische perioden.

4 I N I. E I D I N G MOTIVATIE De gemeente Geldermalsen wil twee percelen, kadastraal aangeduid als H648 en H1481, ten zuiden van de plas Kalenberg in Meteren gaan ontwikkelen. Het westelijke perceel (H648) zal worden bestemd voor woningbouw en maatschappelijke functies en het oostelijke perceel (H1481) zal in de toekomst mogelijk worden gebruik voor waterberging. Tot die tijd heeft het een agrarische functie. Voordat de gemeente overgaat tot aankoop en ontwikkeling van deze percelen willen ze eerst het archeologisch potentieel van deze percelen onderzoeken. In opdracht van de gemeente Geldermalsen heeft het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting (ACVU- HBS) in april 2009 daartoe een archeologisch Bureauonderzoek en een Inventariserend Veldonderzoek, door middel van boringen uitgevoerd. In juni zijn vervolgens enkele aanvullende boringen gezet. De motivatie voor dit archeologische onderzoek is het feit dat bij het ontwikkelen van de percelen de eventueel in de ondergrond aanwezige archeologische resten en waarden zouden kunnen worden aangetast. 1.2 DO EL EN VRAACSTELLING VAN HET ONDERZOEK Doel van het onderzoek is het opsporen en in kaart brengen van de eventueel in het onderzoeksgebied aanwezige archeologische vindplaatsen. Aan de hand van bestaande bronnen dient informatie verworven te worden over bekende of te verwachten archeologische waarden. Deze informatie moet resulteren in een gespecificeerde verwachting om in een aansluitend stadium van het onderzoek aangevuld en getoetst te worden op basis van boorwaarnemingen. Uiteindelijk dient het onderzoek te resulteren in een advies ten aanzien van eventueel archeologisch vervolgonderzoek. De vraagstelling van het onderzoek is drieledig: 1-Wat zijn de bekende en te verwachten archeologische waarden binnen het onderzoeksgebied? 2-Kan de in antwoord op vraag 1 uitgesproken verwachting onderschreven en aangevuld worden op basis van boorwaarnemingen? Welke informatie leveren deze waarnemingen ten aanzien van het karakter, de omvang en datering van de eventueel aanwezige archeologische vindplaatsen? 3-Wat zijn de te nemen vervolgstappen om te komen tot een waardering van de eventueel aanwezige archeologische waarden, op basis waarvan uiteindelijk een beleidsbeslissing (meestal een selectiebesluit) genomen kan worden? 1.3 Ol'Z E T VAN II F. T R A I' P O R T De verslaglegging van het uitgevoerde onderzoek zal per uitgevoerd onderdeel plaats vinden. In het hierna volgende hoofdstuk zal het uitgevoerde Bureauonderzoek worden beschreven (vraag-1). Als toets en in aanvulling op het bureauonderzoek zal in hoofdstuk 3 het uitgevoerde Inventariserend Veldonderzoek worden beschreven (vraag-2). Afsluitend zal een conclusie (hoofdstuk 4) en een advies (hoofdstuk 5) gegeven worden ten aanzien van eventueel vervolgonderzoek (vraag-3).

5 BUREAUONDERZOEK 2.1 D O E L S T E I. L I N C Het doel van het bureauonderzoek is het verwerven van informatie, aan de hand van bestaande bronnen, over bekende of verwachte archeologische waarden, binnen een omschreven gebied. 1 Hierbij zullen gegevens verzameld worden met betrekking tot de aanwezigheid, karakter, omvang, datering en gaafheid van de archeologische waarden en de aardwetenschappelijke gegevens. Dit zal resulteren in een gespecificeerde verwachting, op basis waarvan een beslissing genomen kan worden ten aanzien van eventueel vervolgonderzoek. 2.2 METHOD E Het bureauonderzoek is uitgevoerd conform de specificaties uit de KNA 3.1 (LS01 t/m LS05). Een eerste stap hierin is het afbakenen van het onderzoeksgebied en het vaststellen van de consequenties van toekomstig gebruik (LS01). In de volgende stappen wordt vastgesteld wat de huidige situatie is (LS02), hoe de historische situatie was en of er verstoringen bekend zijn (LS03) en wat de bekende archeologische waarden en aardwetenschappelijke gegevens zijn (LS04). Op basis van de in boven beschreven specificaties verkregen gegevens wordt een gespecificeerd verwachtingsmodel opgesteld (LS05), waarin zo gedetailleerd mogelijk de verwachte archeologie beschreven wordt. 2.3 H E S U L T A T E N OSDflZOtKS G H HIED 'isol' Het onderzoeksgebied Meteren plas Kalenberg Zuid bevindt zich ten zuiden van de plas Kalenberg te Meteren in de gemeente Geldermalsen en omvat de kadastrale percelen H648 en H (zie bijlage 1 en 2a). In het westen wordt het onderzoeksgebied begrensd door de bebouwde kom van Meteren en in het oosten door de Rijksstraatweg. Het onderzoeksgebied heeft bij benadering een centrumcoordinaat van / De totale oppervlakte beslaat circa 1,6 ha, verdeeld over de percelen H648 (circa 6689 m 2 )en H1481 (circa 8960 m 2 ) H U I 1) I ('. h IS 1 O K KIIMS II C C tbhl'ir < I. S O 2 > Het onderzoeksgebied is op het moment onbebouwd. Het huidig gebruik is grasland. Vanwege dit gebruik worden er binnen het gebied geen grootschalige verstoringen van het bodemarchief verwacht. In toekomst zal het gebied gebruikt gaan worden voor woningbouw en waterberging. Bij de realisatie daarvan zal de ondergrond met de eventueel daarin aanwezige archeologische waarden verstoord worden. Omdat de planvorming zich nog in een vroeg stadium bevindt, is de exacte verstoringsdiepte nog niet bekend. 1 COD2006, KNA Het perceel aangeduid als H1481 omvat in werkelijkheid de kadastrale percelen H1481, H631 en H632, zie bijlage 2.

6 2.3-3 H I S T O H I s <; H r. SI T U A T I II ' I. s o 3 ' Bijlage 2b geeft de kadastrale situatie voor het onderzoeksgebied weer rond circa Hierop valt te zien dat de beide percelen rond 1830 onbebouwd waren. Het huidige kadastrale perceel H648 omvatte rond 1830 de kadastrale percelen 208, 209 en een klein stukje van perceel 203. In het register behorende bij het kadaster van circa 1830 staan de genoemde percelen omschreven als respectievelijk boomgaard, boomgaard en bos. Het huidige perceel H1481, op bijlage 2a de kadastrale percelen H1481, H631 en H632, omvatten rond 1830 respectievelijk globaal de kadastrale percelen 212, 211 en 210. In het register behorende bij het kadaster staan al deze percelen omschreven als bouwland. Op alle andere geraadpleegde historische kaarten staat tot halverwege de vorige eeuw het perceel H648 ook aangegeven als boomgaard, nadien wordt het (akker)bouwland. Het perceel HI481 staat op alle geraadpleegde historische kaarten aangegeven als (akker)bouwland. Beide percelen lijken dus in ieder geval in de Nieuwe Tijd onbebouwd te zijn geweest A N I) S C H A ]> ' I. S O 4 ' Het onderzoeksgebied bevindt zich in het Midden-Nederlandse rivierengebied. Dit gebied is opgebouwd uit afzettingen van Rijn en Maas uit het Laat-Weichselien ( v.chr.) en het Holoceen (8.000 v.chr. - heden). Deze afzettingen van Holocene rivieren worden gerekend tot de Formatie van Echteld (voorheen Betuwe en Westland Formatie). Dit pakket, dat in de burnt van Meteren zo'n 7 tot 8 meter dik is, bestaat uit zand en klei en alle mogelijke mengvormen daarvan. Het ligt over de grove zanden die behoren tot de pleistocene ( v.chr.) afzettingen van de Formatie van Kreftenheye.' Het onderzoeksgebied bevindt zich op de Erichemse-Meterense stroomgordel, deze is actief geweest tot ongeveer 3100 v.chr. Ergens in de Midden Bronstijd, rond 1250 v.chr., vindt een reactivering plaats van deze stroomgordel en ontstaan meer naar het zuiden nieuwe stroomgordels. Rond de overgang naar de IJzertijd raakte de meandergordel van Erichem-Meteren echter weer buiten gebruik. En heeft zich op de oeverwallen een vegetatielaag kunnen ontwikkelen. Geomorfologisch wordt het onderzoeksgebied gekenmerkt door vormen die voorkomen in fluviatiele of door rivieren gevormde landschappen. De hogere delen van het landschap worden gevormd door de stroomruggen. Deze fossiele stroomgordels zijn geheel of gedeeltelijk verland en omdat de oeverwallen hoger zijn opgeslibd dan de lager gelegen kom, zijn ze als ruggen herkenbaar in het landschap. De lager gelegen overstromingsbekkens of kommen bestaan uit zware kleien en lagen veen. Doordat dit materiaal sterker klink (bodemdaling onder eigen gewicht) vertoont dan het zand, waaruit de ondergrond van de stroomgordels bestaan, worden de reliefverschillen versterkt. De bodemkaart van Nederland laat zien dat het hele plangebied sprake is van kalkhoudende poldervaaggronden. Deze jonge stroomruggronden bestaan uit zwak zandige tot sterk siltige kleien. Om eventuele hoogteverschillen in het landschap in kaart te brengen is gebruik gemaakt van het Actueel Hoogtebestand van Nederland (AHN). Eventuele hoogteverschillen zouden kunnen wijzen op oude woonplaatsen, daarnaast zijn vaak fossiele stroomruggen als verhoging zichtbaar in het landschap. Bestudering van het AHN heeft geen noemenswaardige afwijkingen aangetoond. 4 3 Berendsen en Stouthamer, 2001 Om deze reden is er voor gekozen om geen afbeelding van het AHN in deze rapportage op te nemen.

7 2.3-5 ARCH r. o i. o c 1 i; > I. s o 4 ' Bijlage 3 geeft een beeld van de archeologische vervvachting voor het onderzoeksgebied en de directe omgeving, volgens de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW). Vanwege de ligging op de Erichemse-Meterense stroomgordel, heeft het onderzoeksgebied op de IKAW een hoge kans op het aantreffen van archeologische resten. Dit beeld wordt ondersteund door de archeologische beleidskaart van de gemeente Geldermalsen. 3 Van het onderzoeksgebied zijn geen archeologische vindplaatsen bekend. Wei bevindt er zich in de directe omgeving een groot aantal archeologische vindplaatsen (zie figuur 1 en bijlage 3). In figuur 1 zijn deze vindplaatsen met symbolen weergegeven. Duidelijk is hier te zien dat er op de stroomgordel en in de omgeving een groot aantal nederzettingen voorkomen vanaf het Neolithicum tot en met de Late Middeleeuwen. Ten noorden van het onderzoeksgebied liggen voornamelijk de oudste vindplaatsen, uit het Neolithicum, de Bronstijd en de IJzertijd. Zuidelijk van het onderzoeksgebied komen voornamelijk vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de Vroege Middeleeuwen, Voile Middeleeuwen en de Late Middeleeuwen voor. Het gebied ten noorden van het onderzoeksgebied is in 1995 reeds intensief onderzocht ten behoeve van het bestemmingsplan Kalenberg. 6 Binnen dit plangebied zijn diverse nieuwe vindplaatsen in kaart gebracht. Een van deze vindplaatsen in direct ten noorden van het onderhavige plangebied gelegen (ter hoogte van de huidige plas Kalenberg). Binnen deze vindplaats zijn een vuurstenen bijlafslag, een kleine vuursteenafslag en diverse fragmenten prehistorisch aardewerk (mogelijk neolithisch)gevonden. Aanvullende boringen konden echter geen duidelijkheid geven over de aard van deze vondsten.' Ten oosten van het plangebied heeft grootschalig archeologisch onderzoek plaatsgevonden binnen het plangebied "De Plantage". Tijdens dit onderzoek zijn in totaal tien vindplaatsen in kaart gebracht. Het gaat hierbij voornamelijk om nederzettingsresten daterend uit de Middeleeuwen en de Nieuwe tijd. h ARCH r. 01 o <; 1 s c 111: v 1; R W A <; IITINI; ( 1 s 0 5 ' Op basis van verkregen resultaten wordt in overeenstemming met de IKAW een hoge verwachting voor archeologische behoudenswaardige resten toegekend aan het onderzoeksgebied Meteren, Kalenberg Zuid. Het onderzoeksgebied is gelegen op een stroomgordel welke vanaf het Neolithicum tot en met de Late Middeleeuwen bewoond is geweest. Op basis van vondsten uit de omgeving van het plangebied kan het binnen het plangebied gaan om vondsten daterend uit de periode van het (laat) Neolithicum tot en met de Romeinse tijd of uit de Voile en Late Middeleeuwen. Op basis van de bekende gegevens is de kans op de aanwezigheid van archeologische waarden daterend uit de Vroege Middeleeuwen of de Nieuwe tijd klein. De archeologische waarden worden direct onder de bouwvoor in de aanwezige oeverafzettingen verwacht. 5 Heunks "Jager Jager 1995, Tops, Boreel & Verhelst, 2006.

8 tj, Rguurl. typgdindpimmnen ctafteriqln OBcnccte 2.4 t: O N C I. U S I F. Om te komen tot een gespecificeerde archeologische verwachting voor het onderzoeksgebied, is een bureauonderzoek uitgevoerd naar de bekende en de te verwachten archeologische waarden binnen het onderzoeksgebied. Volgens zowel de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden als de archeologische beleidskaart van de gemeente Geldermalsen kent het onderzoeksgebied een hoge verwachting voor de aanwezigheid van archeologische resten in de ondergrond. De hoge verwachting is gebaseerd op de ligging op de Erichemse-Meterense stroomgordel. Uit de bekende vindplaatsen in de directe omgeving valt op te maken dat deze stroomgordel vanaf het Neolithicum tot en met de Late Middeleeuwen bewoond is geweest. Uit het onderzochte kaartmateriaal valt niet op te maken dat het gebied in het recente verleden ernstig is verstoord. Op basis van deze gegevens wordt aan het onderzoeksgebied gebied in overeenstemming met de IKAW een hoge archeologische verwachting toegekend. Het kan hierbij gaan om vondsten daterend uit de periode van het (laat) Neolithicum tot en met de Romeinse tijd of uit de Voile en Late Middeleeuwen. Op basis van de bekende gegevens is de kans op de aanwezigheid van archeologische waarden daterend uit de Vroege Middeleeuwen of de Nieuwe tijd klein. De archeologische waarden worden direct onder de bouwvoor in de aanwezige oeverafzettingen verwacht en kunnen zich manifesteren als losse vondsten (aardewerk, houtskool, verbrande leem) of als zogenaanide cultuurlaag, welke vaak duidelijk zichtbaar is in boringen als een afwijkende, "vuile" laag. Indien er sprake is van een archeologische laag, kunnen vindplaatsen vaak het best in kaart worden gebracht met behulp van een booronderzoek. Om beter inzicht te krijgen in de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden dient in eerste instantie een verkennend booronderzoek te worden uitgevoerd, waarbij aandacht wordt besteed aan de intactheid van de bodem. Indien de bodem tot op grote diepte verstoord is, kunnen er geen intacte archeologische waarden meer worden verwacht.

9 BOORONDERZOEK ( VS DOELSTELLINC; Doel van het Inventariserend Veldonderzoek door middel van boringen is het toetsen en eventueel aanvullen van de archeologische verwachting, zoals die is geformuleerd in het bureauonderzoek (hoofdstuk 2). Hiertoe is in eerste instantie een verkennend onderzoek uitgevoerd, dat later is gevolgd door een karterend onderzoek. Het doel van het verkennende onderzoek was om de bodemopbouw in kaart te brengen, zodat de in het bureauonderzoek opgestelde verwachting nader kon worden gespecificeerd. Naast het in kaart brengen van de bodemopbouw is tijdens deze fase specifiek gelet op het voorkomen van diepgaande verstoringen. Tijdens de karterende fase zijn ter hoogte van een zandopduiking enkele aanvullende boringen gezet met als doel om en eventueel aanwezige archeologische waarden in kaart te brengen M 1. T 11 o D li Het booronderzoek is uitgevoerd conform de specificatie VS03 uit de KNA 3.1. In de verkennende fase van het onderzoek zijn totaal 13 boringen (bijlage 6) gezet met een gemiddelde diepte van ca. 2,4 m en tot een maximale diepte van 3 m -mv. (beneden maaiveld). Deze boringen zijn gezet in een verspringend grid van 60 bij 20 meter. Vervolgens zijn in de karterende fase nog zes boringen gezet, waarmee het gehanteerd grid is verdicht. Deze boringen zijn vooral gezet ter hoogte van een zandopduiking, waarvoor tijdens het verkennend onderzoek een hoge archeologische verwachting is opgesteld. In totaal zijn er binnen het plangebied 19 boringen gezet, wat conform de geldende normen voldoende is om archeologische vindplaatsen aan te tonen. De plaatsing van de boringen in het veld heeft plaatsgevonden met behulp van een GPS, gerefereerd aan het RD-coordinaatsysteem. Hiervoor is gebruik gemaakt van een Magellan explorist 400 Handheld GPS, met een gemiddelde nauwkeurigheid van 3 m tot 5 m. De boringen zijn uitgevoerd met een Edelmanboor, met een diameter van 7 cm, in combinatie met een 3 cm guts. Het opgebrachte materiaal is om de tien centimeter diepte bemonsterd en beschreven volgens de Archeologische Standaard Boorbeschrijvingsmethode (ASB), dat gebaseerd is op NEN Naast lithologische en bodemkundige aspecten is in het bijzonder aandacht besteed aan het wel of met voorkomen van archeologische indicatoren als houtskool, verbrande klei/leem, aardewerk, (on)verbrand bot, natuursteen, fosfaatvlekken en baksteen en andere niet natuurlijke insluitsels. Hiertoe is het opgeboorde sediment geheel versneden met behulp van een boormes. Documentatie van de boringen heeft plaatsgevonden met gebruikmaking van het softwarepakket Deborah2 v2.6. ln 3.3 KESULTATEN 3.3.I 1 A N I) S C H A P r. N S 'I R A T I G R A f I F. Het plangebied bevindt zich op de stroomrug van de Erichemse-Meterense stroomgordel. Op een diepte, varierend tussen 2,48m -mv. en 0,55 m-mv. bevindt zich overal in het plangebied beddingzand in de ondergrond.'' Dit zeer fijne tot matig grove Zand wordt gei'nterpreteerd als beddingzand van de stroomgordel. Rond de boringen 10, 11 en 12 bevindt zich een opduiking van dit beddingzand. Hier bevindt de top van het Zand zich op een diepte van respectievelijk 1,3 m, 0,9 m en 0,6 m -mv. Ten oosten en westen van deze opduiking zakt het zand scherp weg tot bijna 2,5 m -mv. Hier wordt het beddingzand afgedekt door oeverafzettingen in de vorm van zand, ' Bosch 2007 en Nederlands Normahsatie Instituut " RAAP ' In bijlage 6 is een doorgaande boorraai over het plangebied afgebeeld.

10 afgewisseld door veel dunne laagjes siltige klei, of door siltige tot zandige klei. In een sterk tot uiterst siltige klei, in de top van deze oeverafzettingen is in boringen 5, 6 en 8, 16, 18 en 19 een zeer zwak ontwikkeld vegetatieniveau herkend. Dit niveau kan echter niet over grotere afstand worden gevolgd, zodat er sprake is van een discontinu niveau. De huidige bouwvoor, die zich direct boven de oeverafzettingen bevindt, bestaat uit een zwak tot matig zandige klei. Deze zandige kleien kunnen als oever- of crevasse-afzettingen worden gei'nterpreteerd. Deze zijn ontstaan na verlanding van de Erichemse-Meterense stroomgordel AH <: H 1. o 1 o c; 1 K Slechts in een drietal boringen is op verschillende dieptes een spikkel houtskool aangetroffen. Dit houtskool bevond zich in twee boringen in een zwak ontwikkelde vegetatieniveau (boringen 8 en 18). Het niveau laat verder geen indicaties zien voor eventuele menselijke activiteiten ter plaatse. In boring 17 werd een spikkel houtskool in de oeverafzettingen waargenomen. In deze boring kan het gaan om verspoeld houtskool, aangezien spikkels houtskool van nature kunnen voorkornen in fluviatiele afzettingen. Zij worden met het water meegenomen van stroomopwaarts. De aangetroffen spikkels worden hier dan 00k niet gei'nterpreteerd als aanwijzing voor bewoning binnen het plangebied. Ondanks de afwezigheid van aanwijzingen voor archeologische vindplaatsen moet rekening gehouden worden met losse vondsten op de zandopduiking in het oostelijk deel van het plangebied. Mogelijk is deze zandrug naar het noorden te vervolgen geweest, waar reeds in het verleden neolithische vondsten werden gedaan (fig. 1). Ook grafvelden kunnen met de boor niet worden aangetoond. 3.4 C () N C I. U S I l: Het booronderzoek binnen het plangebied Meteren - Kalenberg Zuid heeft laten zien dat het zich bevindt op de stroomgordelafzettingen van de Erichemse-Meterense stroomgordel. Zandige beddingafzettingen worden afgedekt door kleiige oeverafzettingen, waarin zich op een enkele plaats een vegetatieniveau zwak ontwikkeld heeft. Het relief van het beddingzand laat een rug of opduiking zien in het oostelijk deel van het plangebied. Hoewel dergelijke ruggen van oudsher aantrekkelijk zijn geweest voor bewoning, zijn hier geen aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van archeologische vindplaatsen. Tijdens het veldwerk zijn, afgezien van enkele spikkels houtskool geen archeologische indicatoren waargenomen. Houtskool wordt gezien als zogenaamde secundaire indicator, waardoor hier minder waarde aan wordt gehecht. Naast het ontbreken van indicatoren zijn er tijdens het onderzoek ook geen doorlopende vegetatieniveau's of woonlagen waargenomen. De archeologische verwachting voor het plangebied kan daarom op basis van het uitgevoerde veldwerk worden bijgesteld naar een lage archeologische verwachting.

11 CONCLUSIE De gemeente Geldermalsen wil twee percelen, kadastraal aangeduid als H648 en H1481, ten zuiden van de plas Kalenberg in Meteren gaan ontwikkelen. In opdracht van de gemeente Geldermalsen heeft het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting (ACVU- HBS) in april 2009 daarom een archeologisch Bureauonderzoek en een Inventariserend Veldonderzoek, door middel van boringen uitgevoerd. Het onderzoek is in opdracht van de gemeente Geldermalsen uitgevoerd. Tijdens het onderzoek is getracht antwoord te geven op de hieronder te behandelen vragen. Wat zijn de te verwachten archeologische waarden binnen het onderzoeksgebied? Op basis van verkregen resultaten vvordt in overeenstemming met de IKAW een hoge trefkans voor archeologische behoudenswaardige resten toegekend aan het onderzoeksgebied Meteren - Kalenberg Zuid. Het onderzoeksgebied is gelegen op een stroomgordel welke vanaf het Neolithicum tot en met de Late Middeleeuwen bewoond is geweest. Kan de in antwoord op vraag 1 uitgesproken verwachting onderschreven en aangevuld worden op basis van boorwaamemingen? Welke informatie leveren deze waamemingen ten aanzien van het karakter, de omvang en datering van de cventueel aanwezige archeologische vindplaatsen? Het Inventariserend Veldonderzoek door middel van boringen heeft de in het bureauonderzoek opgestelde archeologische verwachting voor het onderzoeksgebied Meteren - Kalenberg Zuid kunnen toetsen en nuanceren. Zandige beddingafzettingen worden afgedekt door kleiige oeverafzettingen, waarin zich op een enkele plaats een vegetatieniveau zwak ontwikkeld heeft. De afzettingen zijn afgezet door de Erichemse - Meterense stroomgordel. Het relief van het beddingzand laat een rug of opduiking zien in het oostelijk deel van het plangebied. Hoewel dergelijke ruggen van oudsher aantrekkelijk zijn geweest voor bewoning, zijn geen aanvvijzingen gevonden voor de aanwezigheid van archeologische vindplaatsen. De archeologische verwachting kan daarom voor het plangebied worden bijgesteld naar een lage archeologische verwachting. Rekening moet echter gehouden worden met eventuele losse vondsten en grafvelden, die met een booronderzoek niet zijn aan te tonen. Wat zijn de te nemen vervolgstappen om te komen tot een waardering van de eventueel aanwezige archeologische waarden, op basis waarvan uiteindelijk een beleidsbeslissing (meestal een selectiebesluit) genomen kan worden? Aangezien er tijdens het onderzoek geen archeologische waarden zijn aangetroffen, hoeft er geen waardering te worden uitgevoerd.

12 AANBEVELINGEN Er zijn geen aanwijzingen voor archeologische vindplaatsen binnen het plangebied Meteren Kalenberg Zuid. Daarom wordt geadviseerd geen verder archeologisch onderzoek te laten uitvoeren en het terrein vrij te geven voor verdere ontwikkeling. Wei dient tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden rekening te worden gehouden met zogenaamde toevalsvondsten. Indien tijdens graafwerkzaamheden archeologische waarden worden aangetroffen, dient hiervan conform de monumentenwet melding te worden gemaakt bij het bevoegd gezag of de Rijksdienst voor het Cultured Erfgoed.

13 LITERATUUR Berendsen, H.J.A., 1986: Het landschap van de Bommelerwaard, Utrecht (Nederlands Geografische Studies 10). Berendsen, H.J.A./E. Stouthamer, 2001: Palaeogeographic development of the Rhine-Meuse Netherlands, Assen. delta, 77ic Berendsen, H.J.A./E.L.J.H. Faessen/A.W. Hesselink/H. Kempen, 2001: Zand in banen- Zanddieptekaarten van het Gelders Rivierengebied met inbegrip van de uiterwaarden, Provincie Gelderland, Arnhem. Bosch, J.H.A., 2007: Archeologische Standaard Boorbeschrijvingsmethode. Op basis van de Standaard Boor Beschrijvingsmethodc versie 5.2, Utrecht (TNO-rapport NITG 2007-U-R0246/A). Centraal College van Deskundigen (CCvD) Archeologie, 2006: Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie {KKA), versie 3.1, vastgesteld op 19 juni 2006, SIKB Gouda. Heunks, E., 2006: Gemeente Geldermalsen - Beleidsnote Archeologische Monumentenzorg; naar een realistische en duurzame omgang met het archeologisch erfgoed. Bijlage 5: Toelichting op de archeologische beleidskaart van de Gemeente Geldermalsen. RAAP-Rapport Jager, D.H. de, 1995: Gemeente Geldermalsen, bestemmingsplan Kalenberg. Archeologisch onderzoek. RAAP-Rapport 148. Nederlands Normalisatie-instituut, 1989: Nederlandse Norm NEN 5104, Classificatie van onverharde grondmonsters, Nederlands Normalisatie-instituut, Delft. RAAP, 2006: Deborah2, v2.6, Amsterdam. Rijksdienst voor het Cultured Erfgoed, 2009: Archeologisch Informatie Systeem (ARCHIS 2), Amersfoort. Tops, B.P.C.A, G.L. Boreel & E.M.P. Verhelst, 2006: Huis Meteren en Blanckenstijn, twee adellijke huizen in een dynamisch landschap. Inventariserend veldonderzoek in het plangebied Meteren De Plantage, gemeente Geldermalsen. Zuidnederlandse Archeologische Notifies 64.

14 Bijlage 1. Meteren - Kalenberg Zuid. Locatie van het onderzoeksgebied in Nederland.

15 b. Huidige situatie, met de ligging van de twee onderzochte percelen. JV Ji. a. Kadastrale minuutplan circa 1830, met de ligging van de twee onderzochte percelen. Bijlage 2. Meteren - Kalenberg Zuid. De huidige en de historische situatie rond 1830.

16 < r; O T3 u a: 1> "u 'Si bl O CD a c (D O) a) _i C5 Q Z O > / u 5 o ^ ra o> OJ -C a> <D.2 S2 t: c o a) > (11 " * a) -2. a) t» t s * " h CZ3 I i I 9600 W «9H

17 I CM < O ss 1 M c *c 5 u 0 1=3 o / a <u ^S <u bc (/: J*! <U o N t-i 5J -a c o > u &C 3 T3 O pa '3 N o 3 3 fq 9600eWefr69U

18 I I Bijlage 5. Meteren - Kalenberg Zuid. Locatie van de boringen.

19 I I boring: beschrijver: GB, datum: X: , Y: , precisie locatie 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, provincie: Gelderiand, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever. Gemeente Geldermalsen, uitvoerder ACVU-HBS Algemeen: aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: Wei, zwakzandig, grijsbruin, interpretatie: oeverafzettingen Bodemkundig: regelmatig geploegd/bewerkte A-horizont, enkele Fe-vlekken, interpretatie; bouwvoor 4 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm} Lithologie: klei, matig zandig, grijsbnjin, weinig plantenresten, interpretatie: oeverafzettingen Bodemkundig: regelmatig geploegd/bewerkte A-horizont enkele Fe-vlekken, interpretatie: bouwvoor 5 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, uiterst siltig, lichtbruin, zeerfijn 6 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, lichtbruin, zeerfijn 7 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, lichtbruingrijs, matig fijn, interpretatie: beddingafzettingen Bodemkundig: C-horizont, enkele Fe-vlekken 9 Algemeen aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, bruingrijs, matig fijn, interpretatie- beddingafzettingen Bodemkundig: C-horizont, veel Fe-vlekken 10 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, grijs, enkele kleilagen, zeer fijn, interpretatie: oeverafzettingen 12 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, grijs, enkele siltlagen, zeer fijn, interpretatie: beddingafzettingen Bodemkundig: C-horizont Einde boring op 18 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, provincie: Gelderiand, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, sterk siltig, bruingrijs, interpretatie: bouwvoor Archeologie: enke! fragment bouwpuin (onbepaald) 4 Lithologie: klei, sterk siltig, grijs, interpretatie: bouwvoor 45 cm -Mv Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtgrijs, interpretatie: oeverafzettingen Bodemkundig: veel Fe- en Mn-vlekken 55 cm -Mv Lithologie: klei, zwakzandig, grijs, interpretatie: oeverafzettingen Bodemkundig: veel Fe- en Mn-vlekken 8 Lithologie: klei, zwakzandig, lichtgrijs, interpretatie: oeverafzettingen Bodemkundig: veel Fe- en Mn-vlekken 95 cm -Mv Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtgrijs, interpretatie: oeverafzettingen 105 cm -Mv Lithologie: klei, zwak zandig, lichtgrijs, interpretatie: oeverafzettingen 120cm-Mv Lithologie: zand, sterk siltig, lichtgrijs, veel dunne siltlagen, zeerfijn, interpretatie: oeverafzettingen Einde boring op 20

20 boring: beschrijver: GB, datum: X , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, uiterst siltig, zwak grindig, grijsbruin, interpretatie: bouwvoor 25 cm -Mv Algemeen: aard ondergrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, bruingrijs, interpretatie: bouwvoor 4 Algemeen: aard bovengrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, donkergrijs, interpretatie: oeverafzettingen Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe- en Mn-vlekken 45 cm -Mv Lithologie: klei, sterk siltig, grijs, interpretatie: oeverafzettingen 6 Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtgrijs, interpretatie: oeverafzettingen 11 Lithologie: zand, uiterst siltig, grijs, matigfijn, interpretatie- beddingafzettingen 12 Lithologie: zand, sterk siltig, grijs, matigfijn, interpretatie: beddingafzettingen Einde boring op 18 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, provincie: Gelderland, gemeente. Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen. uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwakzandig, bruingrijs Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin (onbepaald) Opmerking: +KOOL 45 cm -Mv Lithologie: klei, uiterst siltig, grijs Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin (onbepaald) 5 Lithologie: klei, uiterst siltig, zwak grindig, grijs Archeologie: enkele spikkel houtskool, enkel fragment bouwpuin (onbepaald) Opmerking: +ZAND +BKSTN 8 Lithologie: klei, sterk zandig, grijs 9 Lithologie: zand, matig siltig, lichtbruingrijs enkele kleilagen, matig grof, interpretatie: beddingafzettingen Einde boring op 15

21 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie' 1 m. cobrdinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Algemeen: aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, zwak grindig, donkerbruin Bodemkundig: regelmatig geploegd/bewerkte A-horizont, interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin (onbepaald) 35 cm -Mv Aigemeen: aard bovengrens; geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens- geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, bruin, zeer stevig Bodemkundig: regelmatig geploegd/bewerkte A-horizont, interpretatie. bouwvoor 45 cm -Mv Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens' geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, donkergrijs Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe- en Mn-vlekken, interpretatie: verstoord 5 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, blauwgrijs Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe- en Mn-vlekken 55 cm -Mv Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, grijs 65 cm -Mv Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, blauwgrijs Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe- en Mn-vlekken Archeologie: enkele spikkel houtskool 9 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, lichtbruingrijs Bodemkundig: vee! Fe-vlekken 11 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtgrijs 155 cm -Mv Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, matig zandig, lichtgrijs 17 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie' zand, matig siltig, lichtgrijs, veel dunne siltlagen, matig fijn Einde boring op 20 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y , precisie locatie: 1 m, codrdinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, uiterst siltig, zwak humeus, donkergrijsbruin Bodemkundig: regelmatig geploegd/bewerkte A-horizont. interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkele spikkel houtskool 4 Algemeen: aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, bruin Bodemkundig: regelmatig geploegd/bewerkte A-horizont, enkele Fe-vlekken, interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkei fragment aardewerk, enkel fragment bouwpuin (onbepaald) 5 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, donkergrijs Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont 6 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, lichtblauwgrijs 9 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, matig zandig, lichtgrijs, kalkconcreties 10 Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, lichtgrijs, enkele siltlagen, zeer fijn Einde boring op 14

22 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, cootdinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning. landgebruik grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie' Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Gel dermal sen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwakzandig, donkergrijs, kalkloos Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: bouwvoor Archeologie: spikkels houtskool, fragmenten bouwpuin (onbepaald) 4 Lithologie: klei, zwak zandig, grijs, kalkarm Archeologie: enkele spikke! houtskool, lichte zweem fosfaat, fragmenten bouwpuin (onbepaald) Opmerking: BKSTN 10 Lithologie: klei, zwak zandig, grijs, kalkarm Archeologie: lichte zweem fosfaat 15 Lithologie: klei, zwakzandig, grijs, kalkrijk Bodemkundig: veel Fe-vlekken Archeologie: lichte zweem fosfaat 17 Lithologie: klei, matig zandig, grijs, kalkloos 18 Lithologie: klei, zwak zandig, ghjs, enkele zandlagen, kalkloos 20 Lithologie: zand, matig siltig, grijs, zeerfijn, kalkarm Bodemkundig: volledig gereduceerd 22 Lithologie: zand, matig siltig, grijs, zeerfijn, kalkrijk Bodemkundig: volledig gereduceerd Einde boring op 28 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, cobrdinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwak zandig, zwak humeus, zwartgrijs Bodemkundig: A-horizont, intenpretatie: bouwvoor Archeologie: veel fragmenten bouwpuin (onbepaald) 3 Lithologie: klei, zwakzandig, zwak humeus, zwartgrijs, kalkloos Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: bouwvoor Archeologie: fragmenten bouwpuin (onbepaald) Opmerking: GEVLEKT 5 Lithologie: klei, zwakzandig, lichtbruingrijs, kalkloos 6 Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtbruingrijs, kalkloos Opmerking: GEVLEKT 9 Lithologie: klei, zwak zandig, grijs, kalkloos 10 Lithologie: klei, matig zandig, grijs, kalkconcreties 12 Lithologie: zand, sterk siltig, lichtgrijs, enkele siltlagen, zeer fijn, kalkrijk 17 Algemeen: aard ondergrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, lichtgrijs, enkele siltlagen, zeerfijn, kalkrijk 24 Algemeen: aard bovengrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, zwak humeus, donkergrijs, zeerfijn, spoor plantenresten Einde boring op 28

23 boring: beschrijver; GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland. vondstzichtbaarheid: geen. provincie: Gelderiand, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen. uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwakzandig: zwak humeus, donkergrijsbruin, humusvlekken Bodemkundig: A-horizont, enkele Fe-vlekken, interpretatie: bouwvoor 2 Algemeen: aard ondergrens: erosief {<0,3 cm) Lithologie: klei, zwakzandig, lichtgrijsbnjin, humusvlekken, kalkloos, interpretatie: bouwvoor 5 Algemeen: aard bovengrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtbruinghjs, kalkloos 6 Lithologie: klei, sterk siltig, grijs, kalkloos 75 cm -Mv Lithologie: klei, uiterst siltig, grijs, kalkloos 9 Lithologie: klei, zwakzandig, lichtgrijsbnjin, kalkconcreties 14 Algemeen: aard ondergrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, grijs, enkele siltlagen, zeerfijn, kalkrijk 22 Algemeen: aard bovengrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie zand, matig siltig, zwak humeus, donkergrijs, zeerfijn, spoor plantenresten, kalkrijk Einde boring op 25 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderiand, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, uiterst siltig, zwak humeus, grijsbruin, kalkloos Bodemkundig: A-hcrizont. enkele Fe-vlekken, interpretatie: bouwvoor 3 Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtbruingrijs, kalkloos, interpretatie: bouwvoor 4 Lithologie: klei, sterk siltig, lichtblauwgrijs, kalkloos 6 Lithologie: klei, uiterst siltig, grijs, kalkloos 8 Lithologie: klei, zwak zandig, grijs, kalkloos 9 Algemeen: aard ondergrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, lichtgrijs, enkele siltlagen, zeerfijn, kalkrijk 195 cm -Mv Algemeen: aard bovengrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, steri< siltig, blauwgnjs, zeerfijn, veel plantenresten, kalkrijk Bodemkundig: volledig gereduceerd Einde boring op 25

24 boring: beschrijver: GB, datum: , X , Y: precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm. doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid' geen, provincie' Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, uiterst siltig, zwak humeus, bruingrijs Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin (onbepaald) 4 Lithologie: klei, sterk siltig, lichtbruingrijs, kalkloos Bodemkundig: veel Fe- en Mn-vlekken 5 Lithologie: klei, sterk siltig, blauwgrijs, kalkloos Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe- en Mn-vlekken 6 Lithologie: klei, sterk siltig, lichtblauwgrijs, kalkloos 8 Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtroodgrijs 12 Lithologie' klei, zwakzandig, grijs, kalkarm 13 Algemeen: aard ondergrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: zand. sterk siltig, grijs, enkele siltlagen, zeer fijn, kalkrijk 17 Algemeen: aard bovengrens: abrupt (<0,3 cm), aard ondergrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, donkergrijs, zeer fijn, kalkrijk 185 cm -Mv Algemeen: aard bovengrens: abrupt (<Q,3 cm), aard ondergrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, grijs, zeer fijn, kalkrijk 25 Algemeen: aard bovengrens: erosief (<0,3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, donkerblauwgrijs, enkele humuslagen, zeer fijn, weinig plantenresten, kalkrijk Einde boring op 28 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwakzandig, zwak humeus, donkergrijsbruin Bodemkundig: A-horizont, interpretatie' bouwvoor 2 Lithologie: klei, zwak zandig, zwak humeus, grijsbruin Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin (onbepaald) Opmerking: BKSTN 4 Lithologie: klei, zwak zandig, bruingrijs, kalkloos 5 Lithologie: klei, uiterst siltig, donkerbruingrijs, kalkloos Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe-en Mn-vlekken Opmerking: L? 6 Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtblauwgrijs, kalkloos 7 Lithologie: klei, zwakzandig, lichtroodgrijs, kalkloos 95 cm -Mv Lithologie: klei, zwakzandig, grijs, kalkconcreties 11 Lithologie: zand, uiterst siltig, grijs, zeer fijn, kalkrijk 160cm-Mv Lithologie: zand, matig siltig, grijs, matig fijn, kalkrijk Bodemkundig: volledig gereduceerd Einde boring op 28

25 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, tandgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithoiogie: klei, matig zandig, matig humeus, donkerbruin Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: slootvulling Archeologie: enkele spikkel houtskool, enkel fragment bouwpuin (onbepaald) Opmerking: BKSTN, GLAS 6 Lithoiogie: zand, sterk siltig, bruin, humusvlekken, matig fijn, kalkloos Bodemkundig: interpretatie: slootvulling Opmerking: KLEIBROKKEN 10 Lithoiogie: zand, matig siltig, lichtbruingrijs, matig fijn, kalknjk Bodemkundig: veel Fe-vlekken 13 Lithoiogie- zand. matig siltig, grijs, matig fijn, kalkrijk 17 Lithoiogie zand, zwak siltig, grijs, matig grof, kalkrijk Einde boring op 30 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning. landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithoiogie: klei, zwak zandig, zwak humeus, donkergrijsbruin Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: bouwvoor Archeologie: fragmenten bouwpuin (onbepaald) 3 Lithoiogie: klei, zwak zandig, donkergrijs, interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin (onbepaald) Opmerking: KOOL 4 Lithoiogie: klei, uiterst siltig, donkergrijs, kalkloos, interpretatie: bouwvoor 5 Lithoiogie: klei, sterk siltig, lichtbiauwgrijs Bodemkundig: laklaag/vegetatie-horizont, enkele Fe-vlekken Archeologie: enkele spikkel houtskool 7 Lithoiogie: klei, sterk siltig, grijs Bodemkundig: veel Fe-vlekken 8 Lithoiogie: klei, uiterst siltig, grijs Bodemkundig: veel Fe-vlekken 9 Lithoiogie: klei, zwak zandig, grijs, kalkloos 12 Lithoiogie klei, matig zandig, grijs, veel dunne zandlagen, kalkarm 14 Lithoiogie: zand, matig siltig, grijs, enkele siltlagen, zeerfijn, kalkrijk 17 Lithoiogie: zand, matig siltig, grijs, zeerfijn, kalkrijk Einde boring op 24

26 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, codrdinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever Gemeente Geidermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwak zandig, zwak humeus, grijsbruin Bodemkundig: A-horizont, enkele Fe-vlekken, interpretatie: bouwvoor 2 Lithologie: klei, matig zandig, lichtgrijsbruin, slap, kalkloos, interpretatie: bouwvoor 3 Lithologie: klei, zwak zandig, grijs, kalkloos, interpretatie: bouwvoor 4 Lithologie: klei, zwak zandig, lichtbruingrijs, kalkloos 5 Lithologie: klei, uiterst siltig, grijs, kalkloos 7 Lithologie: klei, zwak zandig, grijs, kalkloos 9 Lithologie: klei, uiterst siltig, grijs, kalkloos 12 Lithologie: zand, matig siltig, grijs, enkele siltlagen, zeerfijn, kalkrijk Bodemkundig: volledig gereduceerd 20 Lithologie: zand, matig siltig, grijs, zeerfijn, kalkarm Einde boring op 30 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwak zandig, zwak humeus, donkerbruin, kalkloos Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: bouwvoor 3 Lithologie: klei, matig zandig, donkerbruin, kalkloos Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor 4 Lithologie: klei, matig zandig, lichtbruin, kalkloos Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor 6 Lithologie: zand, uiterst siltig, lichtbruin, humusvlekken, matig grof, kalkloos Bodemkundig: interpretatie: slootvulling Opmerking: SLOOT? 100cm-Mv Lithologie: zand, uiterst siltig, lichtgrijsbruin, humusvlekken, matig grof, kalkloos Bodemkundig: interpretatie: slootvulling Opmerking: SLOOT? 13 Lithologie: zand, zwak siltig, grijs, matig grof, kalkrijk Einde boring op 17

27 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, coordinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning. landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie Gelderland, gemeente: Gefdermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwakzandig, donkergrijs Bodemkundig: A-horizont, enkele Fe- en Mn-vlekken, interpretatie: bouwvoor Archeologie: enkel fragment bouwpuin {onbepaald) 3 Lithologie: klei, uiterst siltig, donkergrijs, kalkloos 4 Lithologie: klei, sterk siltig, donkergrijs, kalkloos 6 Lithologie: klei, sterk siltig, lichtgrijs, kalkloos 8 Algemeen: aard ondergrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtroodgrijs, kalkloos Bodemkundig: veel Fe-vlekken 9 Algemeen: aard bovengrens: abrupt (<0,3 cm), aard ondergrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, donkergrijs, matig grof, kalkloos 12 Algemeen: aard bovengrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: zand, matig siltig, lichtbruingrijs, matig grof, kalkarm Einde boring op 15 boring: beschrijver: GB, datum: , X: , Y: , precisie locatie: 1 m, cobrdinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm doel boring: archeologie - verkenning: landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie- Gelderland, gemeente: Geldermalsen, opdrachtgever: Gemeente Geldermalsen, uitvoerder: ACVU-HBS Lithologie: klei, zwak zandig, zwak humeus, donkergrijs bruin Bodemkundig: A-horizont, interpretatie: bouwvoor Archeologie: fragmenten bouwpuin (onbepaald) 3 Lithologie: klei, zwakzandig, grijsbruin Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor 55 cm -Mv Lithologie zand, zwak siltig, lichtbruin, zeerfijn, kalkrijk Einde boring op 12

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel)

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Delftse Archeologische Notitie 122 Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 122 Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Een verkennend

Nadere informatie

Bijlage IV. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase)

Bijlage IV. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase) Bijlage IV Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase) 1017 10 woningen en huisartsenpraktijk Van Voorst tot Voorststraat te Vught 11-6-2013

Nadere informatie

Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Bollaarsdijk te Brielle.

Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Bollaarsdijk te Brielle. Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Bollaarsdijk te Brielle. Remco Lotte Zuidnederlandse Archeologische Notities 194 Amsterdam 2009 Archeologisch Centrum Vrije Universiteit - Hendrik

Nadere informatie

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldonderzoek 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr. 320

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg. Koen Hebinck

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg. Koen Hebinck Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg Koen Hebinck 353 Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg Koen Hebinck Zuidnederlandse

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist K oen Hebinck 347 Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist Koen Hebinck Zuidnederlandse Archeologische

Nadere informatie

xxx Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen voor de locatie Oogenlust aan de Hees te Eersel, gemeente Eersel.

xxx Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen voor de locatie Oogenlust aan de Hees te Eersel, gemeente Eersel. Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen voor de locatie Oogenlust aan de Hees te Eersel, gemeente Eersel. jeroen wijnen Zuidnederlandse Archeologische Notities

Nadere informatie

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN).

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN). 1 9 8 4 5 6 7 3 2 5750 90 90 9500 9500 5750 6000 6000 60 60 8750 8750 9000 9000 met archeologische indicator (aardewerk/puin) boring boornummer grens ontwikkelingsgebied grens onderzoeksgebied 3 legenda

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Bureau voor Archeologie Rapport 273

Bureau voor Archeologie Rapport 273 Driekoppenland, Noorden, gemeente Nieuwkoop: een inventariserend veldonderzoek in de vorm van boringen, karterende fase 2 Colofon titel: auteur:. Driekoppenland, Noorden, gemeente Nieuwkoop: een inventariserend

Nadere informatie

Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid

Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid Delftse Archeologische Notitie 126 Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 126 Nieuw Delft veld

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D E N K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Stadsweg 51, Onderdendam (Gemeente Bedum) Een verkennend en karterend booronderzoek Afbeelding

Nadere informatie

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan (versie 3, n.a.v. wijziging bouwplan) Adviesnummer: 13268 Projectnaam: Aartswoud, Schoolstraat 58, gemeente Opmeer Opsteller: Jantien Verduin en Carla Soonius Datum:

Nadere informatie

Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 2197 Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Ferwerderadiel Titel:

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Duifhuizerweg 10 te Uden(gemeente Uden) Een verkennend booronderzoek voor de nieuwbouw van een woning. Afbeelding

Nadere informatie

Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp)

Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) Delftse Archeologische Notitie 82 Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 82 Waterberging Ackerdijksepolder

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Duifhuizerweg 10 te Uden(gemeente Uden) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1. Locatie van het plangebied

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Oldebroek, Vierhuizenweg, gemeente Oldebroek (Gld.) Een inventariserend veldonderzoek verkennende fase ArGeoBoor rapport 1379 auteur:

Nadere informatie

Heemsteedsekanaaldijk/Overeindse weg

Heemsteedsekanaaldijk/Overeindse weg RAAP-NOTITIE *nummer* Heemsteedsekanaaldijk/Overeindse weg Gemeente Nieuwegein Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (karterende fase) Versie 6.4 Colofon Opdrachtgever: De gemeente

Nadere informatie

Plangebied Ljouwerterdyk 7 te Hallum

Plangebied Ljouwerterdyk 7 te Hallum RAAP-NOTITIE 3743 Plangebied Ljouwerterdyk 7 te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Buro Vijn Titel: Plangebied

Nadere informatie

Plangebied Kreater, Rotterdam-Overschie

Plangebied Kreater, Rotterdam-Overschie 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 3772 Plangebied Kreater, Rotterdam-Overschie Gemeente Rotterdam Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) 3750 voor Chr. 2200

Nadere informatie

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 5121 3750 voor Chr. 37. Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde Gemeente Stadskanaal Archeologisch vooronderzoek: een karterend booronderzoek 2200 voor Chr. 700 voor

Nadere informatie

Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre. Koen Hebinck

Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre. Koen Hebinck Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre Koen Hebinck 368 Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre Koen Hebinck Zuidnederlandse

Nadere informatie

Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom

Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom Auteur: W.A. Bergman Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) Status: definitief BAAC Rapport V-12.0283 augustus 2012 Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Wegomlegging N355 Zuidhorn- Noordhorn

Wegomlegging N355 Zuidhorn- Noordhorn RAAP-NOTITIE 3139 Wegomlegging N355 Zuidhorn- Noordhorn Gemeente Zuidhorn Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Provincie Groningen Titel: Wegomlegging N355

Nadere informatie

Gemeente Bernheze Plangebied Ter Weer te Heeswijk-Dinther

Gemeente Bernheze Plangebied Ter Weer te Heeswijk-Dinther Gemeente Bernheze Plangebied Ter Weer te Heeswijk-Dinther Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) BAAC Rapport V-13.0195 september 2013 Auteur: W.A. Bergman Status: concept Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

4 Archeologisch onderzoek

4 Archeologisch onderzoek 4 Archeologisch onderzoek 99044462 Inhoudsopgave ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Aanleiding en doelstelling... 2 2 Bureauonderzoek... 3 2.1 Werkwijze... 3 2.2 Resultaten

Nadere informatie

Plangebied HOV Spooronderdoorgang Santpoort- Driehuis in Santpoort-Noord

Plangebied HOV Spooronderdoorgang Santpoort- Driehuis in Santpoort-Noord 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4488 (herziene eindversie) Plangebied HOV Spooronderdoorgang Santpoort- Driehuis in Santpoort-Noord 3750 voor Chr. Gemeente Velsen Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 2891. Plangebied Burloseweg Gemeente Winterswijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

RAAP-NOTITIE 2891. Plangebied Burloseweg Gemeente Winterswijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 2891 Plangebied Burloseweg Gemeente Winterswijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: NIBAG Milieu Advies Titel: Plangebied Burloseweg,

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Kaetsebaen 2, Wommels (Gemeente Littenseradiel) Een booronderzoek Afbeelding 1. Ligging van het plangebied op een overzichtskaart

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Waddinxveen Drie locaties langs de Henegouwerweg (N207) (Gemeente Waddinxveen) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1378

Nadere informatie

Ede, Roekelse Bos (gem. Ede)

Ede, Roekelse Bos (gem. Ede) (gem. Ede) Een Inventariserend Veldonderzoek door middel van een veldverkenning en karterend booronderzoek J. Walstra R. van Lil Colofon ADC Rapport 930 (gem. Ede) Een Inventariserend Veldonderzoek door

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE Plangebied De Botter te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

RAAP-NOTITIE Plangebied De Botter te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 1658 Plangebied De Botter te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Buro Vijn Titel: Plangebied De

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Klazienaveen, Dordsedijk (Gemeente Emmen) Een karterend booronderzoek Plangebied op een kaart van het Actueel

Nadere informatie

Plangebied Kerkebogerd en Waalseweg in Tull en t Waal

Plangebied Kerkebogerd en Waalseweg in Tull en t Waal RAAP-NOTITIE 3658 Plangebied Kerkebogerd en Waalseweg in Tull en t Waal Gemeente Houten Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Houten

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies VERKENNEND EN KARTEREND BOORONDERZOEK Bodegraven, Meije 115 (Gemeente Bodegraven Reeuwijk) Een verkennend en karterend booronderzoek Afbeelding 1: Ligging

Nadere informatie

Archol. Archol. Karterend booronderzoek deelgebied 1 Andelsch Broek Pompveld

Archol. Archol. Karterend booronderzoek deelgebied 1 Andelsch Broek Pompveld Karterend booronderzoek deelgebied 1 Andelsch Broek Pompveld Inventariserend veldonderzoek-overig in het Andelsch Broek en het Pompveld E. Heunks A.J. Tol Archol 334 Archol Karterend booronderzoek deelgebied

Nadere informatie

Pagina 1 van 8 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 8 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Meilag 8, Venhuizen, gemeente Drechterland Adviesnummer: 14133 Opsteller: J. Verduin en C. Soonius Datum: 22-05-2014 Archeologische Quickscan 1. Inleiding

Nadere informatie

Wijziging 1 Kom Ravenstein Bijlage 9 Veldonderzoek Ravenstein, Veersingel

Wijziging 1 Kom Ravenstein Bijlage 9 Veldonderzoek Ravenstein, Veersingel BESTEMMINGSPLAN Wijziging 1 Kom Ravenstein - 2013 Bijlage 9 Veldonderzoek Ravenstein, Veersingel Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl Gemeente Oss Plangebied Veersingel,

Nadere informatie

Plangebied Veilingterrein

Plangebied Veilingterrein RAAP-NOTITIE 3850 Plangebied Veilingterrein Gemeente Neder-Betuwe Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek, karterende fase Colofon Opdrachtgever: Habion ontwikkeling bv

Nadere informatie

VDL Nedcar de heer K. Engelen Dr. H. van Doorneweg RD Born

VDL Nedcar de heer K. Engelen Dr. H. van Doorneweg RD Born datum: ons kenmerk: behandeld door: uw brief van: uw referentie: bijlage(n): betreft: 18 december 2014 22458BORSH 102134.doc M.M. Peeters datumoffaanvraag KENMERK Adviesdocument Archeologisch onderzoek

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Gieterveen, Streek 17 (Gemeente Aa en Hunze) Een verkennend booronderzoek. Plangebied (paars) op een topografische

Nadere informatie

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022 Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022 Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend en karterend booronderzoek J.A.G. van Rooij A.G. de Boer 2 Colofon ADC Rapport 2022 Een

Nadere informatie

Bijlage 4: Archeologisch vooronderzoek

Bijlage 4: Archeologisch vooronderzoek Bijlage 4: Archeologisch vooronderzoek RAAP-NOTITIE *nummer* Plangebied Het Hoge Land III te Heukelum Gemeente Lingewaal Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (verkennende

Nadere informatie

Plangebied Eksterweg, IJsselstein

Plangebied Eksterweg, IJsselstein RAAP-NOTITIE 4016 Plangebied Eksterweg, IJsselstein Gemeente IJsselstein Archeologisch vooronderzoek: een beknopt bureau- en inventariserend veldonderzoek (karterende fase) RAAP-NOTITIE 4016 Plangebied

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Dorpsstraat 861/863 Assendelft (Gemeente Zaanstad) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1213 status:

Nadere informatie

Plangebied Tolhuispark in Dokkum

Plangebied Tolhuispark in Dokkum 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 5427 Plangebied Tolhuispark in Dokkum 3750 voor Chr. Gemeente Dongeradeel Archeologisch vooronderzoek: een waarderend booronderzoek 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr.

Nadere informatie

Plangebied Reethsestraat 19 te Elst

Plangebied Reethsestraat 19 te Elst RAAP-NOTITIE 3813 Plangebied Reethsestraat 19 te Elst Gemeente Overbetuwe Archeologisch vooronderzoek: een bureauen inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Van Westreenen Adviseurs B.V. Titel:

Nadere informatie

Plangebied Grijssloot 13 in Leens

Plangebied Grijssloot 13 in Leens 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4636 Plangebied Grijssloot 13 in Leens 3750 voor Chr. Gemeente De Marne Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en booronderzoek 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na

Nadere informatie

Plangebied Blokhoeve 7 te Nieuwegein

Plangebied Blokhoeve 7 te Nieuwegein 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 5449 (herziene eindversie) Plangebied Blokhoeve 7 te Nieuwegein 3750 voor Chr. Gemeente Nieuwegein Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennende

Nadere informatie

Plangebied Evertsenstraat 132 te Rijnsburg

Plangebied Evertsenstraat 132 te Rijnsburg RAAP-NOTITIE 3841 Plangebied Evertsenstraat 132 te Rijnsburg Gemeente Katwijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Bronsvoort Blaak Architecten

Nadere informatie

Hogeweg 85 te Rossum, gemeente Maasdriel

Hogeweg 85 te Rossum, gemeente Maasdriel Hogeweg 85 te Rossum, gemeente Maasdriel Een Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend en karterend booronderzoek M. Hanemaaijer Colofon ADC Rapport 9 Hogeweg 85 te

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat T.D. Hamburg Archol briefrapport 15 Inleiding In opdracht van de gemeente Oss heeft Archeologische Onderzoek Leiden (Archol bv) op maandag 26 augustus een

Nadere informatie

De Kamp, Cothen. rapport 2089

De Kamp, Cothen. rapport 2089 rapport 2089 (gemeente Wijk bij Duurstede) Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een karterend booronderzoek J. Huizer 2 Colofon ADC Rapport 2089 (gemeente Wijk bij Duurstede) Een Inventariserend

Nadere informatie

Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel

Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC Rapport V-17.0104 juli 2017 Auteur: W.A. Bergman Status: definitief Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.)

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.) Laagland Archeologie Rapport 11 Inventariserend veldonderzoek karterende fase Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.) Opdrachtgever: gemeente Steenwijkerland april 2016 Versie 1 Inventariserend

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 4626 Plangebied De Cloese Gemeente Lochem Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (karterende fase)

RAAP-NOTITIE 4626 Plangebied De Cloese Gemeente Lochem Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (karterende fase) 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE Plangebied De Cloese 50 voor Chr. Gemeente Lochem Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (karterende fase) 20 voor Chr. 700 voor Chr. 0 na Chr. 3 na

Nadere informatie

Plangebied Groenzoom Berkel en Rodenrijs

Plangebied Groenzoom Berkel en Rodenrijs RAAP-NOTITIE Plangebied Groenzoom Berkel en Rodenrijs Gemeente Lansingerland Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek d.m.v. verkennende en karterende boringen Colofon Opdrachtgever:

Nadere informatie

Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp. P. van de Geer. Archol. Archol

Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp. P. van de Geer. Archol. Archol Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp P. van de Geer Archol 359 Archol Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp P. van de Geer Colofon Archol Rapport 359

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Winschoten, Lijnbaan 1 (gemeente Oldambt ) Een karterend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1287 auteur: L.C. Nijdam

Nadere informatie

30 sept 2014 65848 OU2010006

30 sept 2014 65848 OU2010006 Verkennend archeologisch booronderzoek Grolseweg 19 te Beltrum, gemeente Berkelland (GE) Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van Berkelland datum: zaaknr: nr: 30 sept 2014 65848 OU2010006

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek Struinweg & NVO Fort Nieuwe Steeg, De Laar (gemeente Lingewaal) J. van der Leije

Archeologisch bureau- en booronderzoek Struinweg & NVO Fort Nieuwe Steeg, De Laar (gemeente Lingewaal) J. van der Leije Archeologisch bureau- en booronderzoek Struinweg & NVO Fort Nieuwe Steeg, De Laar (gemeente Lingewaal) J. van der Leije Colofon Archol Rapport 221 Archeologisch bureau- en booronderzoek Struinweg & NVO

Nadere informatie

Plangebied Hemmelhorst

Plangebied Hemmelhorst RAAP-NOTITIE Plangebied Hemmelhorst Gemeente Borne Archeologisch vooronderzoek: een bureauen inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Borne Titel: Plangebied Hemmelhorst, gemeente

Nadere informatie

Archeologische Begeleiding Plangebied Plofsluis Gemeente Nieuwegein

Archeologische Begeleiding Plangebied Plofsluis Gemeente Nieuwegein Ex-Situ Archeologierapport 1 Archeologische Begeleiding Plangebied Plofsluis Gemeente Nieuwegein Auteur: drs. Y. Raczynski-Henk Status: Eindversie Datum: 25-08-2016 Ex-Situ Archeologierapport 1 Archeologische

Nadere informatie

Gemeente Wijk bij Duurstede Plangebied Groenewoudseweg 18 te Cothen

Gemeente Wijk bij Duurstede Plangebied Groenewoudseweg 18 te Cothen Gemeente Wijk bij Duurstede Plangebied Groenewoudseweg 18 te Cothen Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC Rapport V-12.0210 oktober 2012 Auteur: ir. F.R.P.M. Miedema Status: definitief Inventariserend

Nadere informatie

Plangebied De Hullen 4 te Drijber

Plangebied De Hullen 4 te Drijber 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4668 Plangebied De Hullen 4 te Drijber 3750 voor Chr. Gemeente Midden-Drenthe Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en verkennend booronderzoek 2200 voor Chr. 700

Nadere informatie

GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG 45 TE MILL. Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC rapport V-11.

GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG 45 TE MILL. Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC rapport V-11. GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG 45 TE MILL Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC rapport V-11.0031 februari 2011 GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG

Nadere informatie

jeroen wijnen Zuidnederlandse Archeologische Notities Amsterdam 2012 Archeologisch Centrum Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting

jeroen wijnen Zuidnederlandse Archeologische Notities Amsterdam 2012 Archeologisch Centrum Vrije Universiteit - Hendrik Brunsting Stichting Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van karterende boringen voor de nieuwbouwlocatie Laagstraat 58, Deursen-Dennenburg, gemeente Oss. jeroen wijnen Zuidnederlandse Archeologische Notities

Nadere informatie

Plangebied Elst Centraal, deelgebied Bemmelseweg te Elst

Plangebied Elst Centraal, deelgebied Bemmelseweg te Elst RAAP-NOTITIE 3178 Plangebied Elst Centraal, deelgebied te Elst Gemeente Overbetuwe Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Overbetuwe Titel:

Nadere informatie

Plangebied Hengelosestraat/Noordsingel Gemeente Haaksbergen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

Plangebied Hengelosestraat/Noordsingel Gemeente Haaksbergen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 3111 (herziene eindversie) Plangebied Hengelosestraat/Noordsingel Gemeente Haaksbergen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Aveco

Nadere informatie

Bureau voor Archeologie Rapport De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek

Bureau voor Archeologie Rapport De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek 2 Colofon titel:. De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek auteur(s): A. de Boer datum: 7 oktober 2013 ISSN: 2214-6687 Bureau

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D E N K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Gouderak, Veerstalblok naast nr. 7 (Gemeente Ouderkerk) Een verkennend en karterend booronderzoek

Nadere informatie

Plangebied Van de Spiegelstraat 23 en 23a in Den Haag

Plangebied Van de Spiegelstraat 23 en 23a in Den Haag 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4848 Plangebied Van de Spiegelstraat 23 en 23a in Den Haag 3750 voor Chr. Gemeente Den Haag Archeologisch vooronderzoek: 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr. 320 na Chr.

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies VERKENNEND BOORONDERZOEK Kerkweg, Pesse (Gemeente Hoogeveen) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1: locatie van het plangebied op een topografische kaart

Nadere informatie

Plangebied Filenserwei 6 te Schettens

Plangebied Filenserwei 6 te Schettens RAAP-NOTITIE 3758 Plangebied Filenserwei 6 te Schettens Gemeente Súdwest Fryslân Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Mts. J. Hibma Titel: Status:

Nadere informatie

Plangebied Rosinkweg noord

Plangebied Rosinkweg noord RAAP-NOTITIE 3204 Plangebied Rosinkweg noord Gemeente Enschede Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Enschede Titel: Plangebied Rosinkweg

Nadere informatie

Plangebied Visvijvers te Gendt

Plangebied Visvijvers te Gendt RAAP-NOTITIE 1540 Plangebied Visvijvers te Gendt Gemeente Lingewaard Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Lingewaard Titel: Plangebied

Nadere informatie

Afbeelding 1. De ligging van het plangebied Noordeinde 37 te Lambertschaag, binnen de rode rechthoek (bron: Google Earth)

Afbeelding 1. De ligging van het plangebied Noordeinde 37 te Lambertschaag, binnen de rode rechthoek (bron: Google Earth) Document: Archeologische Quickscan Locatie: Noordeinde 37, Lambertschaag, gemeente Medemblik Adviesnummer: 13269 Opsteller: drs. Jantien Verduin & drs. Carla Soonius Datum: 15-01-2014 Archeologische Quickscan

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Zoekeweg 3, Denekamp (Gemeente Dinkelland) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapportnr. 1212 status: definitief

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Ter Apelerstraat 30 te Sellingen (Gemeente Vlagtwedde) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1: locaties A

Nadere informatie

Plangebied Nieuwelaan-Oost te Limmen

Plangebied Nieuwelaan-Oost te Limmen RAAP-NOTITIE 3430 Plangebied Nieuwelaan-Oost te Limmen Gemeente Castricum Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) Versie 6.1 Colofon Opdrachtgever: O.G.L. Planontwikkeling

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Arum, Monnikeweg 2 (gemeente Súdwest-Fryslân ) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1. Plangebied op de topografische

Nadere informatie

Wildemanstraat te Elst. rapport 2766

Wildemanstraat te Elst. rapport 2766 Wildemanstraat te Elst rapport 2766 Wildemanstraat, Elst, gemeente Rhenen Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend booronderzoek J. Holl 2 Colofon ADC Rapport 2766 Wildemanstraat

Nadere informatie

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas QUICKSCAN ARCHEOLOGIE KLAVER 8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente 8 2017 Horst aan de Maas Gemeente Horst aan de Maas 20 APRIL 2017 20 APRIL 2017 Contactpersonen KOOS MOL Arcadis Nederland B.V.

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Donderen Noordenveldweg 102 (Gemeente Tynaarlo) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1309 auteur: L.C. Nijdam (senior

Nadere informatie

Zwembad De Krommerijn te Utrecht

Zwembad De Krommerijn te Utrecht Zwembad De Krommerijn te Utrecht Een beperkt bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van verkennende en karterende boringen L. Haaring A. de Boer 2 Colofon ADC Rapport 1945 Zwembad

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D E N K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Molenweg 33-35, Lunteren (Gemeente Ede) Een verkennend en karterend booronderzoek ArGeoBoor

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard

Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard Inventariserend veldonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 201 Archeologisch onderzoek locaties Oranjehof en Appelgaard Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Plangebied Lobbendijk 16 in Houten

Plangebied Lobbendijk 16 in Houten 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4563 (herziene eindversie) Plangebied Lobbendijk 16 in Houten 3750 voor Chr. Gemeente Houten Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (karterende

Nadere informatie

Verbetering watersysteem polder t Hoekje

Verbetering watersysteem polder t Hoekje 6500 voor Chr. R A P P O R T RAAP-RAPPORT 2717 Verbetering watersysteem polder t Hoekje Gemeente Schagen Archeologisch vooronderzoek: een verkennend booronderzoek 3750 voor Chr. 2200 voor Chr. 700 voor

Nadere informatie

Bureau voor Archeologie. Plan van Aanpak booronderzoek Achterdijk 2-1, Arkel, gemeente Giessenlanden

Bureau voor Archeologie. Plan van Aanpak booronderzoek Achterdijk 2-1, Arkel, gemeente Giessenlanden 1 Plan van Aanpak booronderzoek Achterdijk 2-1, Arkel, gemeente Giessenlanden 2 1 Administratieve gegevens projectleiding uitvoering soort onderzoek opstellers Arjan de Boer Verkennend en eventueel karterend

Nadere informatie

Archeologisch bureauonderzoek & inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Sportlaan, Heerjansdam, Gemeente Zwijndrecht, B&G rapport 899

Archeologisch bureauonderzoek & inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Sportlaan, Heerjansdam, Gemeente Zwijndrecht, B&G rapport 899 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Plaats Toponiem / Straat Onderzoekskader Archeologisch bureauonderzoek & inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Sportlaan, Heerjansdam,

Nadere informatie

Transect-rapport Sevenum, Vinkepas 16. Gemeente Horst aan de Maas (L)

Transect-rapport Sevenum, Vinkepas 16. Gemeente Horst aan de Maas (L) Transect-rapport 1498 Sevenum, Vinkepas 16 Gemeente Horst aan de Maas (L) Een Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek (IVO), verkennende en karterende fase Australiëlaan 5-a 3526 AB Utrecht T: 030-7620705

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek Winschoterweg 11 te Groningen (GN)

Archeologisch booronderzoek Winschoterweg 11 te Groningen (GN) Archeologisch booronderzoek Winschoterweg 11 te Groningen (GN) 14 april 214 MUG-projectnummer 93114314 Opdrachtgever Rho adviseurs voor leefruimte MUG-publicatie 214-27 Bevoegde overheid Gemeente Groningen

Nadere informatie

boring: 2016J187_ Lier Ygo

boring: 2016J187_ Lier Ygo boring: 2016J187_8 Kop_algemeen: Projectcode: 2016J187, Boornummer: 8, Beschrijver(s): CK, Datum: 30-11-2016, Doel boring: landschappelijk booronderzoek, Weersomstandigheden: zonnig, Boortechniek: mechanische

Nadere informatie

Plangebied Kleihoogt 9, Berkel en Rodenrijs

Plangebied Kleihoogt 9, Berkel en Rodenrijs RAAP-NOTITIE 3335 Plangebied Kleihoogt 9, Berkel en Rodenrijs Gemeente Lansingerland Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Lansingerland

Nadere informatie

Plangebied Fort Vechten, kabels en leidingen bomvrije kazerne

Plangebied Fort Vechten, kabels en leidingen bomvrije kazerne RAAP-NOTITIE 3934 Plangebied Fort Vechten, kabels en leidingen bomvrije kazerne Gemeente Bunnik Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en verkennend booronderzoek Colofon Opdrachtgever: provincie Utrecht

Nadere informatie

Verkennend en karterend booronderzoek Rijnsburg - Frederiksoord. Archol. P. van de Geer

Verkennend en karterend booronderzoek Rijnsburg - Frederiksoord. Archol. P. van de Geer Verkennend en karterend booronderzoek Rijnsburg - Frederiksoord Archol P. van de Geer 399 Archol Verkennend en karterend booronderzoek Rijnsburg - Frederiksoord P. van de Geer Colofon Archol Rapport 399

Nadere informatie

Gemeente Overbetuwe Plangebied Molenzicht te Valburg

Gemeente Overbetuwe Plangebied Molenzicht te Valburg Gemeente Overbetuwe Plangebied Molenzicht te Valburg Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) BAAC Rapport V-17.0137 september 2017 Auteur: W.A. Bergman Status: definitief Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Plangebied Sportterrein te Lippenhuizen

Plangebied Sportterrein te Lippenhuizen 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4842 Plangebied Sportterrein te Lippenhuizen 3750 voor Chr. Gemeente Opsterland Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en karterend booronderzoek 2200 voor Chr. 700

Nadere informatie