Voortgangsverslag blok 7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsverslag blok 7"

Transcriptie

1 Voortgangsverslag blok 7 Patrick van der Vlist

2 Voortgangsverslag blok 7 Patrick van der Vlist Krimpen a/d ijssel Blok

3 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om mijn voortgang die ik in blok zeven heb gemaakt te beschrijven en te voorzien van de nodige bewijslast. Zo krijgt u per blok een goed beeld met welke competenties ik actief bezig ben op mijn werk en wat hiervan de voortgang is, uiteindelijk moet ik elke competentie na twee jaar op minimaal niveau drie beheersen.

4 Inhoudsopgave 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Bewijslast. 4. Tot slot.

5 Samenvatting Dit rapport beschrijft mijn voortgang in blok zeven van het tweede studie jaar. Door het rapport te lezen krijgt u een goed beeld met welke competenties ik het afgelopen blok bezig geweest ben verder te ontwikkelen. Wat kunt u vinden? U vindt een omschrijving van de competenties waaraan ik heb gewerkt het afgelopen blok. Per competentie geef ik een uitleg over het onderwerp en hoe ik dit toepas op mijn werk. Als bewijs van mijn werk en de groei die ik aangeef gemaakt te hebben, heb ik de zo genoemde bewijslast er bij aangeleverd.

6 Inleiding In blok zeven heb ik me specifiek gericht op twee van de negen competenties om deze binnen dit blok naar het gewenste niveau te tillen. De gewenste groei voor deze twee competenties is van niveau twee naar drie. Ik heb me op de volgende competenties gericht: - Communiceren en onderhandelen - Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid Geleid Zelfstandig Sturend Context Eenvoudig Lastig Complex Mijn start niveau aan het begin van het blok heb ik met rood aangegeven en met blauw het niveau waarvan ik vind naar toe te zijn gegroeid.

7 Bewijslast Communiceren & onderhandelen Communiceren: Communiceren doe je de hele dag, meestal zonder dat je er erg in hebt. Niet communiceren kan niet, als je niet communiceert communiceer je dat je niet communiceert. Binnen een bedrijfsorganisatie is communicatie het belangrijkste aspect tot het vormen van een werkend geheel. Je kan technisch nog zo een goed onderbouwde organisatie hebben als er niet wordt gecommuniceerd leidt het tot niets. Onder communicatie verstaan we een doorlopend proces waarin twee of meer personen informatie uitwisselen en waarbij zij voortdurend op elkaar reageren. Bij communicatie wil de ene persoon iets aan de ander laten weten, vaak bewust, met een vooropgezette bedoeling, maar soms ook onbewust. Binnen communicatie gebruiken we enkele termen/ vakjargon, alvorens we verder gaan zal ik deze even kort beschrijven. De gene die de informatie verstrekt noemen we de zender en de gene die de informatie ontvangt is de ontvanger. Datgene wat de zender naar de ontvanger toezendt noemen we de boodschap, de boodschap wordt via een kanaal doorgegeven. Dit kan op verschillende manieren gebeuren te denken aan; een gesprek face to face, per telefoon, per , per brief, etc. Communicatiemiddelen: Persoonlijke media Schriftelijke media - Tweegesprek - - Groepsgesprek - Brief - Lezing/ presentatie - Folder - Studiegroepen - Krant - Open dag - Vakblad - Spreekuur - enz. Auditieve media Visuele media - Telefoon - Affiches - Radio - Foto s - Film - enz. Audiovisuele media - Televisie - Video - Cd-rom - Beurs - Enz.

8 Communicatieproblemen: Problemen met communicatie kunnen ontstaan door: - Omgeving, bijvoorbeeld lawaai, of hitte. - Problemen bij de zender: o Gebruikt vakjargon o Te snel praten o Vage uitdrukking o Praat te lang achter elkaar o Geen empathisch vermogen o Signalen van de negeren van de gesprekspartner. - Problemen bij de ontvanger: o Luistert niet o Luistert bevooroordeeld o Geen empathische vermogen voor de gesprekspartner. Communicatie in mijn praktijk: Veel problemen ontstaan door interpretatiefouten in het communiceren, en als je elkaar niet begrijpt kan je ook niet uitvoeren wat er gevraagd wordt. Zelf heb ik hier ook ervaring mee bij mijn vorige bedrijf was er ook een probleem met communiceren. Niet dat er onduidelijk werd gecommuniceerd maar wel veel te weinig. Dit probleem hebben we met elkaar besproken en we zijn toen tot de conclusie gekomen dat de wijze van werkplek indeling verkeerd was. Hierop hebben besloten de indeling intern te verhuizen, in plaats van ieder in een aparte ruimte zijn we in één grote ruimte bij elkaar gaan zitten. Dit alles met het idee letterlijk de lijntjes naar elkaar toe korter te maken. Mijn ervaring hiermee was zeer positief, ik ervaarde echt het belang van communicatie en kon dagelijks de vooruitgang merken. In mijn huidige werk heb ik veel te maken met communicatie zowel in de ploeg met directe collega s als ook met de leiding. Veel communicatie verloopt bij ons mondeling of telefonische, doordat wij werken met levensgevaarlijke materialen, machines etc. in een levensgevaarlijke productieomgeving is communicatie zeer belangrijk. Misverstanden kunnen direct leiden tot ernstig letsel of zelfs met de dood tot gevolg. Helder en eenduidig communiceren is dus belangrijk. Om te voorkomen dat misverstanden in de communicatie ook daadwerkelijk tot letsel leiden zijn er nog procedures, zoals de lock-out tag-out try-out procedure.

9 Onderhandelen: Zonder dat je het in de gaten hebt onderhandel je de hele dag door. Onderhandelen gebeurt al over de kleinste dingen, zo ook op je werk. Behalve onderhandelen over kleinigheidjes heb je op je werk natuurlijk ook te maken met serieuze belangrijke zaken. Hierbij moet je denken aan onderhandelen over inkoop condities, de prijs van de offerte en nog veel meer. Er bestaan zeer veel soorten onderhandelingen met daartussen grote verschillen. Een eenmalige verkoop aan een onbekende is totaal iets anders dan onderhandelen in een bedrijfssituatie met mensen waar je komende jaren zaken mee moet blijven doen. Op school hebben we les gekregen in het oefenen in onderhandelen, en dan met name de Harvard methode. Dit hebben we geoefend door middel van het leren van een stukje theorie en door dit in de vorm van een rollenspel toe te passen. Hier volgt een stukje theorie over de Harvard methode: Begin jaren 80 is op de Harvard universiteit een methode voor principieel onderhandelen ontwikkeld. Deze Harvard methode is inmiddels wereldwijd verspreid. Principieel onderhandelen kan worden toegepast door iedereen en in elke situatie. Variërend van inkoop condities, gesprekken over loonsverhoging tot het vaststellen van de prijs voor een auto. De Harvard methode heeft 4 spelregels: Over mensen: scheid de mensen van het probleem; Over belangen: concentreer je op belangen, niet op posities; Over keuzes: creëer allerlei mogelijkheden voordat je een besluit neemt; Over Criteria: sta erop dat het resultaat gebaseerd is op een objectieve norm. Verschil tussen een harde of zachte opstelling: De Harvard methode, of principieel onderhandelen, verschilt wezenlijk van de gangbare methode van positioneel onderhandelen. Bij positioneel onderhandelen kun je kiezen uit de zachte opstelling of de harde. Bij de zachte opstelling zijn beide partijen vrienden, bij de harde opstelling zijn partijen tegenstanders. De Harvard methode van principieel onderhandelen maakt partijen beide tot probleemoplossers. Zij leggen nadruk op fundamentele belangen, mogelijkheden die beide partijen kunnen bevredigen en op redelijke normen. Het resultaat is een verstandige overeenstemming. Wie er wint, doet er in deze benadering niet ter zake.

10 Onderhandelen in mijn praktijk: Persoonlijk had ik in mijn vorige werk regelmatig te maken met onderhandelingen over inkoopprijzen. Dit zijn onderhandelingen met groothandels waarmee wij regelmatig zaken doen, met duurzame relaties dus. Zoals hierboven in de theorie uitlegt wordt vraagt dit een andere aanpak dan een one shot deal waarbij je éénmalig met elkaar te maken hebt en daardoor eerder het uiterste uit de deal probeert te halen. Tijdens de onderhandeling probeer ik natuurlijk wat van de prijs af te halen maar wel met begrip voor de standpunten van de tegen partij. De ene keer geef je hem geluk de volgende keer krijg jij weer je zin zo werkt dat in een gezonde relatie. Natuurlijk kan je ook in dit soort onderhandelingen bij je standpunt blijven maar wel ten allentijden eerlijk en transparant. In mijn huidige werk heb ik te maken met een ander soort van onderhandeling. Dit komt omdat ik met mijn huidige baan alleen maar te maken heb met collega s en geen mensen van buiten het bedrijf. Onderhandelingen gaan vaak over de manier hoe een bepaalde klus aangepakt moet worden.

11 Door de lessen die ik heb gevolgd en de ervaring die ik heb opgedaan het afgelopen jaar ben ik van mening dat ik ben gegroeid van niveau twee naar drie Geleid Zelfstandig Sturend Context Eenvoudig lastig Complex 3 4 5

12 Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid: In mijn vorige werk had ik dagelijks te maken met verschillende vormen van schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Hierbij moet u denken aan het uitwerken van een offerte, versturen van een mail of het opstellen van een rapport. (zie voorbeelden). In mijn huidige baan heb ik op een andere manier te maken met schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Zo krijg ik werkbonnen altijd schriftelijk en heb ik veel contact met leidinggevende per mail (dit komt mede door de verschoven dienst tijden binnen ons bedrijf). Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden worden in de hedendaagse werkzame maatschappij steeds belangrijker. Dit heeft mede te maken met het dalende vertrouwen in de medemens. Een goed voorbeeld van wanneer iets schriftelijk moet worden vast gelegd, is bijvoorbeeld bij het krijgen van een opdracht. Op het moment dat je schriftelijk de bevestiging of ondertekening heb, sta je altijd sterk. Achteraf is er dan geen negatieve discussie mogelijk. Dit is de reden dat wij altijd alleen ingaan op schriftelijke opdrachten of aanvragen. Een ander voordeel van afspraken schriftelijk vast leggen is dat je in een later stadium die gemaakte afspraken nog een keer kan door lezen dit voorkomt verwarring. Belangrijk bij het schrijven van een stuk is dat voor dat je het verstuurt je het laat nalezen door een ander persoon. Vaak halen andere eenvoudige fouten eruit waar jij overheen leest doordat je er continu mee bezig bent geweest. Zeker bij belangrijke stukken staat het slordig en onprofessioneel als er tal van schrijf fouten in de tekst staan. Op school hebben we in meerdere lessen aandacht besteed aan schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Bijvoorbeeld in de les bij meneer Hoogland, hier hebben geoefend met algoritme voor werkwoordspelling. In de les hebben we geleerd hoe we werkwoorden alsnog foutloos kunnen spellen en met name ook wanneer een woord met een d een t of dt eindigt. Bij de lessen van mevrouw Crool hebben we ook geoefend met de Nederlandse taal. In deze lessen hebben we ons gericht op de verschillende regels die de Nederlandse taal kent en hebben we geoefend op het toepassen van deze regels in de praktijk. Bij het oefenen las mevrouw meerdere fouten zinnen op waarna wij deze moesten verbouwen en verbeteren. Zie hieronder enkele voorbeelden van schriftelijke stukken die door mij zijn geschreven.

13 Inspectierapport Argonstraat 5a Patrick v/d Vlist

14 Inspectierapport Argonstraat 5a Patrick v/d Vlist Verdoold-Installatiebedrijf Tel:

15

16 Voorwoord Geachte heer Van Koot, Hierbij ons inspectierapport betreft de dak inspectie aan de Argonstraat 5a te Zoetermeer. Tijdens de inspectie hebben wij gelet op de huidige staat van het dak, lekkages en verwachte levensduur. Tevens is het rapport voorzien van een advies.

17 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding Blz. 2 Huidige staat van het dak Blz. 3 Conclusie Blz. 4 Advies

18 Inleiding Donderdag is monteur Oskar Hartsuiker op het dak aan de Argonstraat nr. 5a geweest voor een inspectie, advies en bijgaand vindt u onze bevindingen.

19 Huidige staat van het dak Hieronder een opsomming van de punten welke niet in orde zijn: - Rechter regenwaterafvoer diameter 100mm aan de voorzijde van de loods is doorgerot, de bijhorende stadsuitloop is kapot/ lek. - Diverse doorvoeren zijn slecht afgewerkt waardoor een vergrote kans op lekkage. - Diverse plakplaten zijn onjuist ingeplakt waardoor een vergrote kans op lekkage. - Over het gehele dak veel mosvorming wat duidt op vocht wat op het dak blijft staan. - Over het gehele dak veel aantasting door de zon.

20 Conclusie Onze conclusie luidt als volgt; op dit moment is er niet direct lekkage. Echter, de algehele staat van het dak verkeert in slechte conditie. Wij verwachten dat het dak in de huidige staat op korte termijn problemen gaat opleveren te denken aan lekkage.

21 Advies Op dit moment is het dak in slechte conditie. Ons advies is dan ook om het dak in zijn geheel te overlagen of te vervangen zoals we eerder ook al in de offerte hebben aangegeven. Repareren is in dit geval geen optie meer om de reden dat het dak daarvoor al in een te slechte staat is.

22

23

24 Van: Patrick van der Vlist Verzonden: dinsdag 5 april :18 Aan: Patrick van der Velde CC: Teus Verdoold; jajoinstall@kpnmail.nl Onderwerp: Tofield meerwerk Patrick, De meerprijs betreft het aanpassen van het cv systeem bij de fam. Tofield bedraagt 190,- excl. BTW. Graag vandaag reactie ter akkoord zodat dit morgen kan worden uitgevoerd en daarmee het werk niet wordt vertraagd. met vriendelijke groet Patrick van der Vlist Verdoold Installatiebedrijf b.v. Randweg CG Lekkerkerk Postbus AA Lekkerkerk Tel.: / Fax: p.vandervlist@verdoold-installatiebedrijf.nl Internet: Woensdag Afwezig De inhoud van deze is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Gebruik van de inhoud ervan door anderen zonder toestemming van de afzender of geadresseerde is onrechtmatig.

25 Van: Patrick van der Vlist Verzonden: dinsdag 1 maart :46 Aan: vhulshorst@rensa.nl Onderwerp: zonnecollectoren Beste Valentijn, De offerte (nr ) is akkoord, graag de panelen en het aansluit set voor op het dak morgen leveren, de rest op afroep a.u.b. Zoals ik telefonische al zei komen er nog meerdere artikelen bij maar deze zijn nog onbekend van daar dat ik het splits. Wilt u mij ter bevestiging een opdrachtbevestiging mailen. Bij vragen hoor ik u graag met vriendelijke groet Patrick van der Vlist Verdoold Installatiebedrijf b.v. Randweg CG Lekkerkerk Postbus AA Lekkerkerk Tel.: / Fax: p.vandervlist@verdoold-installatiebedrijf.nl Internet: Woensdag Afwezig

26

27 Door de lessen die ik heb gevolgd en de ervaring die ik heb opgedaan het afgelopen jaar ben ik van mening dat ik ben gegroeid van niveau twee naar drie Geleid Zelfstandig Sturend Context Eenvoudig lastig Complex 3 4 5

28 Tot slot Dit semester heb ik mij eigen gericht op de competenties, - Communiceren en onderhandelen - Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid Dit verslag is mijn laatste voortgangsverslag alvorens we gaan afstuderen. Na dit verslag ik al mijn negen competenties aangetoond op niveau drie, het minimaal vereiste niveau. De afgelopen tijd heb ik veel mogen leren en heb ik vele leuke ervaringen opgedaan. Met frisse moed ga ik werken aan mijn afstudeeropdracht om vervolgens met succes de opleiding af te ronden.

leercontract. PaP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel December 2015

leercontract. PaP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel December 2015 leercontract. PaP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel December 2015 Inhoudsopgave 1: Inleiding 2: School planning 3: Algemeen 4: Planning 5: Conclusie Inleiding Het leercontract PAP is het contract tussen

Nadere informatie

Voortgangsverslag blok 3

Voortgangsverslag blok 3 Voortgangsverslag blok 3 Patrick van der Vlist Voortgangsverslag blok 3 Patrick van der Vlist Krimpen a/d ijssel Mei 2016 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om mijn voortgang die ik in blok twee heb

Nadere informatie

Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competentie ik heb behandeld in blok 2 van mijn schooljaar. Door middel van mijn

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Blok 1. Erwin Pols

Voortgangsverslag. Blok 1. Erwin Pols Voortgangsverslag Blok 1 Erwin Pols Voortgangsverslag Blok 1 E. Pols Nieuwerkerk a/d IJssel 13-11-2012 Unica Installatietechniek B.V. Voorwoord Op de opleiding AD projectleider techniek is het noodzakelijk

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP

Persoonlijk Opleidings Plan. POP Persoonlijk Opleidings Plan. POP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel Oktober 2015 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6: werken na mijn studie

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan 2.0 NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Persoonlijk opleidingsplan 2.0 NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Persoonlijk opleidingsplan 2.0 NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om aan te geven hoe ik het komende afstudeerjaar een groei probeer te verwezenlijken in de

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TH11 Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. Dit is de 2 e en laatste

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 5

Voortgangsverslag Blok 5 Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2016 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 1 Voorwoord Aan het einde van elk

Nadere informatie

Nul meting NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Nul meting NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2015 Nul meting NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken op welk niveau ik nu zit met de verschillende competenties die horen bij een projectleider.

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Semester 2

Voortgangsverslag. Semester 2 Voortgangsverslag Semester 2 Richard de Vriend Delft 16 Mei 2011 Heerema Marine Contractors B.v. Voorwoord Het voortgangsverslag is gebaseerd op het behalen van je competenties. Dit houdt in dat je zelf

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P)

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P.) Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2015 Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan 1 Voorwoord

Nadere informatie

Nulmeting Tim Tegelaar Projectleider techniek 12-09-2012

Nulmeting Tim Tegelaar Projectleider techniek 12-09-2012 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Gedurende de opleiding krijg je vakken die vallen onder: Communicatie 1,2,3,4 In periode 1 krijgen jullie communicatie 1 + 2 - Communicatie Luisteren

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 1.2. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 1.2 Jeffrey Duindam 2 Voortgangsverslag 1.2 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 20-12-2012 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent: W.

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 1

Voortgangsverslag Blok 1 Voortgangsverslag Blok 1 Naam: Steven Jonathan Geluk Klas: TP11 Studentnummer: 13062379 Opleiding: Projectleider techniek - Associate Degree Docent: M.N.M Kras Bedrijfsbegeleider: G. Settels Datum: 3 november

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P)

Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P) Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P) Kevin de Ram Persoonlijk Activiteiten Plan (P.A.P.) Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2015 Kevin de Ram Persoonlijk Activiteiten Plan

Nadere informatie

PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam

PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties. Jeffrey Duindam PAP (persoonlijk activiteitenplan) Putman Installaties Jeffrey Duindam 2 Persoonlijk activiteitenplan Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 4 oktober

Nadere informatie

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord Voortgangsverslag blok 5 Naam : Lex Krijgsman Studentnummer : 11071060 Groep : TP29 datum : 10-08-2013 periode : Leerjaar 2 (Propedeuse ) september 2013 augustus 2014 Doel : Het voortgangsverslag is vooral

Nadere informatie

PAP. Persoonlijk Actie Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

PAP. Persoonlijk Actie Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool PAP Persoonlijk Actie Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.3. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 1.3. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 1.3 Jeffrey Duindam 2 Voortgangsverslag 1.3 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 17-4-2013 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent: M.n.m.

Nadere informatie

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competentie zijn behandeld in blok drie van mijn schooljaar. Door middel van mijn

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Voortgangsverslag 2.1. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 2.1. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 2.1 Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 2.1 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 14-11-2013 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent: P Eikelenboom

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie?

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over communicatie in het horecabedrijf. In de horeca ga je om met gasten en communiceer je met ze. Je gaat als medewerker ook om met je collega s en je zult het

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Persoonlijk opleidingsplan NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2015 Persoonlijk opleidingsplan NEGEN COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken hoe ik het komende schooljaar ga groeien in de vastgestelde competenties.

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.1. Jeffrey Duindam

Voortgangsverslag 1.1. Jeffrey Duindam Voortgangsverslag 1.1 Jeffrey Duindam 2 Voortgangsverslag 1.1 Jeffrey Duindam Studentennummer: 12068918 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek 14-11- 2012 Bedrijfsbegeleider: H. Zwaan Docent:

Nadere informatie

Inhoud. 1. Introductie Nederlands... 3

Inhoud. 1. Introductie Nederlands... 3 Functieopdracht Nederlands - Operator A en B Inhoud 1. Introductie Nederlands... 3 2. Opdrachten... 5 Opdracht 1. Verschillende meningen... 5 Opdracht 2. Luisteren naar een vergadering... 7 Opdracht 3.

Nadere informatie

Contactgegevens en openingstijden. Bezoekadres Oude Ebbingestraat 91 9712 HG Groningen. Postadres Postbus 1041 9701 BA Groningen

Contactgegevens en openingstijden. Bezoekadres Oude Ebbingestraat 91 9712 HG Groningen. Postadres Postbus 1041 9701 BA Groningen Contactgegevens en openingstijden Bezoekadres Oude Ebbingestraat 91 9712 HG Groningen Postadres Postbus 1041 9701 BA Groningen Telefoon 050 318 40 20 Fax 050 313 04 40 website email www.lagrohypotheken.nl

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.1

Voortgangsverslag 1.1 Voortgangsverslag 1.1 M. Camp Voortgangsverslag 1.1 TU Delft M. Camp Leiden November 2011 Versie 1.1 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van

Nadere informatie

Het Knaapengevoel. Vooraf

Het Knaapengevoel. Vooraf Het Knaapengevoel Vooraf Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe

Nadere informatie

Woensdag, 31 oktober Luizencontrole 1 november - 7 november Juf Melissa in NY, juf Marjan B en juf Inge staan voor de groep

Woensdag, 31 oktober Luizencontrole 1 november - 7 november Juf Melissa in NY, juf Marjan B en juf Inge staan voor de groep Datum: 29 oktober 2018 Belangrijke data: Woensdag, 31 oktober Luizencontrole 1 november - 7 november Juf Melissa in NY, juf Marjan B en juf Inge staan voor de groep Dinsdag, 6 november Einde kledingactie

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Richtlijnen voor de netwerkvorming van en communicatie over Begeleid Leren

Richtlijnen voor de netwerkvorming van en communicatie over Begeleid Leren Richtlijnen voor de netwerkvorming van en communicatie over Begeleid Leren Voor de verdere verspreiding van Begeleid Leren is niet alleen van belang dat de deelnemers aan het RAAK Begeleid Leren-project

Nadere informatie

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen.

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen. Wmo-raad gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, clientenraden@apeldoorn.nl Aan het college van B & W. cc.: contactambtenaar mevrouw F. Kruitbosch. Apeldoorn: 15

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Semester 3

Voortgangsverslag. Semester 3 Voortgangsverslag Semester 3 Richard de Vriend Delft 07 Jan 2012 Heerema Marine Contractors B.v. Voorwoord Het voortgangsverslag is gebaseerd op het behalen van je competenties. Dit houdt in dat je zelf

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn december 2011 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het tweede

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

Competentie scoreformulier kandidaat VVRV Examinator

Competentie scoreformulier kandidaat VVRV Examinator Competentie scoreformulier kandidaat VVRV Examinator Competenties van de VVRV Examinator: - Oordeelsvermogen - Nauwkeurigheid - Besluitvaardigheid - Onafhankelijkheid - Effectief communiceren - Reflectie/Leervermogen

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Semester 4

Voortgangsverslag. Semester 4 Voortgangsverslag Semester 4 Richard de Vriend Delft 13 Mei 2012 Heerema Marine Contractors B.v. Voorwoord Het voortgangsverslag is gebaseerd op het behalen van je competenties. Dit houdt in dat je zelf

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 Robin van Heijningen Voortgangsverslag 1.2 Studieloopbaanbegeleiding Robin van Heijningen Hillegom 02-02-2013 Schoonderbeek Installatietechniek Voorwoord Je stelt halverwege de contractperiode

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 20 juni 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TP11 Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. In deze nulmeting komen

Nadere informatie

Basisinformatie Opleiding

Basisinformatie Opleiding Basisinformatie Opleiding Introductie Je neemt deel aan de opleiding Professional Coaching & Leiderschap bij Coachcenter. De opleiding is er voor ieder die zichzelf verder wil ontwikkelen op persoonlijk

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

Hoi Yvonne, Ik hoor graag, Hugo Hairwassers. Verstuurd vanaf mijn ipad

Hoi Yvonne, Ik hoor graag, Hugo Hairwassers. Verstuurd vanaf mijn ipad Hoi Yvonne, Helaas lukt het niet. Maak je een hele uitzending die alleen gaat over die 81%, serieus?! Je zou me nog de naam van je tipgever geven, en me vertellen wat de (echte) insteek is van het programma.

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee.

Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee. Persoonlijk Opleidings Plan. POP leerjaar twee. Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel September 2016 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6:

Nadere informatie

1

1 Maak betekenisvolle onderwerpen bespreekbaar Individuele docententraining PPOZO DAG 1 PPOZO Marije Fris leerkracht basisonderwijs trainer & masterclassdocent St. DKJL Dag 1 donderdag 24 november Dag 2

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Semester 5. Richard de Vriend Delft 04 Maart 2013 Heerema Marine Contractors B.v.

Voortgangsverslag. Semester 5. Richard de Vriend Delft 04 Maart 2013 Heerema Marine Contractors B.v. Voortgangsverslag Semester 5 Richard de Vriend 10082174 Delft 04 Maart 2013 Heerema Marine Contractors B.v. Voorwoord ik ben begin dit school jaar begonnen met een project genaamd Thialf removable satbiliy

Nadere informatie

Een sterk communicatiemodel trainingmodule

Een sterk communicatiemodel trainingmodule Extra #04 Een sterk communicatiemodel trainingmodule Communicatieniveaus Mensen uiten hun gevoelens op verschillende manieren. De een laat meteen zien hoe hij zich voelt bij een situatie, terwijl de ander

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

Onderhandelen. Kevin de Ram

Onderhandelen. Kevin de Ram Onderhandelen Kevin de Ram Onderhandelen Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. januari 2016 Kevin de Ram Onderhandelen 1 Voorwoord In dit rapport beschrijf ik wat onderhandelen betekend.

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

(PAP) Persoonlijk Activiteiten Plan

(PAP) Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) Persoonlijk Activiteiten Plan Naam: Steven Jonathan Geluk Klas: TP11 Studentnummer: 13062379 Opleiding: Projectleider techniek - Associate Degree Docent: M.N.M Kras Bedrijfsbegeleider: G. Settels

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Communicatie en de werkinstructie

Communicatie en de werkinstructie Communicatie en de werkinstructie Communicatie algemeen De student gaat een onderhoudsproject voorbereiden en uitvoeren en daarbij medewerker(s) begeleiden. Welke communicatievaardigheden moet je hiervoor

Nadere informatie

Contextanalyse. Patrick v/d Vlist

Contextanalyse. Patrick v/d Vlist Contextanalyse Patrick v/d Vlist Contextanalyse Patrick v/d Vlist Krimpen ad IJsel 10-01-2016 Verdoold Installatiebedrijf Voorwoord Ik heb dit rapport geschreven naar aanleiding van een communicatieopdracht

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 03 december 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.3 Blok 3

Voortgangsverslag 1.3 Blok 3 Voortgangsverslag 1.3 Blok 3 Naam: Dave van Loon Studentennummer: 12105910 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek School: Haagse Hoge school te Delft Vakdocent: M. Kras/C. Scheaffers Bedrijfsbegeleider:

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer:

Voortgangsverslag. Frans Tuerlings Studentnummer: Voortgangsverslag Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 12 februari 2017 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider Techniek

Nadere informatie

C O M M U N I C A T I E V E & S O C I A L E V A A R D I G H E D E N N AT U U R M A N A G E M E N T B A S I S P E T R A V I J N C K E I N V E R D E

C O M M U N I C A T I E V E & S O C I A L E V A A R D I G H E D E N N AT U U R M A N A G E M E N T B A S I S P E T R A V I J N C K E I N V E R D E C O M M U N I C A T I E V E & S O C I A L E V A A R D I G H E D E N N AT U U R M A N A G E M E N T B A S I S P E T R A V I J N C K E I N V E R D E INHOUD Cases en inleidende oefeningen Verbale, non-verbale

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS

EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS 0 WAAROM BELANGRIJK? Wanneer moet je een zakelijke brief schrijven? Best vaak. De zakelijke brief wordt veel gebruikt. Vooral als je iets wilt (organiseren) of

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Reactie inzake de consultatie over het Ontwerpbesluit Wijzigingsbesluit financiële markten 2012 (het "Ontwerpbesluit")

Reactie inzake de consultatie over het Ontwerpbesluit Wijzigingsbesluit financiële markten 2012 (het Ontwerpbesluit) Reactie inzake de consultatie over het Ontwerpbesluit Wijzigingsbesluit financiële markten 2012 (het "Ontwerpbesluit") 12 mei 2011 secretaris - mr. C. Heck-Vink - Postbus 16020-2500 BA Den Haag - tel.

Nadere informatie

Je bent geweldig. George Maat. Verstuurd vanaf mijn iphone. geschreven: Beste,

Je bent geweldig. George Maat. Verstuurd vanaf mijn iphone. geschreven: Beste, Van: Verzonden: dinsdag 1 december 2015 12:29 Onderwerp: Re: Verzoek om inzage Feitenrelaas Je bent geweldig. George Maat Verstuurd vanaf mijn iphone Op 1 dec. 2015 om 07:54 heeft geschreven: @knp.politie.nl>

Nadere informatie

Geachte, Met vriendelijke groet, LijstvanDamme. Ombudsdienst

Geachte, Met vriendelijke groet, LijstvanDamme. Ombudsdienst Geachte, In aansluiting op ons eerder ingezonden stuk R20190409, d.d. 9 april 2019 aan uw gemeenteraad zend ik u hierbij - aanvullend ter kennisname - bijgaande email uitwisseling (geanonimiseerd) tussen

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Eventueel kunt u met ons een afspraak buiten kantooruren maken.

Eventueel kunt u met ons een afspraak buiten kantooruren maken. Oude Ebbingestraat 91 9712 HG Groningen Postbus 1041 9701BA Groningen Telefoon: 050 318 40 20 Fax: 050 313 04 40 Internet: www.lagrohypotheken.nl Openingstijden : Maandag van 09:00 tot 17:30 Dinsdag van

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid

Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Doorlopende leerlijn vaardigheden Frans ERK (PO - havo/vwo) 2009 Streefniveaus en eindniveaus ERK per vaardigheid Kernvaardigheden PO Onderbouw havo en vwo Tweede fase havo Tweede fase vwo 1. Leesvaardigheid

Nadere informatie

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt.

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt. Aantekening door Ilse 796 woorden 12 oktober 2017 8 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Schrijfvaardigheid - Ilse Hielkema Betoog Een betoog is een tekst waarmee je als

Nadere informatie

eerste hulp bij het schrijven

eerste hulp bij het schrijven eerste hulp bij het schrijven van EEN Nieuwsbrief Om anderen op de hoogte te houden van het laatste nieuws binnen een bedrijf kan een nieuwsbrief goed van pas komen, hierdoor betrek je klanten of partners

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) 2.1

Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) 2.1 Persoonlijk Activiteiten Plan (PAP) 2.1 Het leercontract is het contract tussen de student, bedrijf (de coach/leidinggevende) en de school (docentbegeleider) op basis waarvan de student zijn werkzaamheden

Nadere informatie

Communicatiemateriaal

Communicatiemateriaal Communicatiemateriaal ACE ARNHEM/ACHTERHOEK/LIEMERS Communicatiemateriaal V 1.0 27-01-2017 Inhoudsopgave Programma 3 Mail werkplekbegeleiders 4 Flyer werving medewerkers 5 Mail gast-medewerkers 6 Tekst

Nadere informatie

P.A.P. - Persoonlijk Aanpak Plan - - Periode: Blok 1 en 2 -

P.A.P. - Persoonlijk Aanpak Plan - - Periode: Blok 1 en 2 - P.A.P. - Persoonlijk Aanpak Plan - - Periode: Blok 1 en 2 - Bob van der Pouw Kraan School : Haagse hoge school Opleiding : Projectleider techniek Associate degree Klas : 11TP Student nr. : 13064819 Schoolmentor

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 M. Camp Voortgangsverslag 1.2 TU Delft M. Camp Leiden Januari 2012 Versie 1.2 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van

Nadere informatie

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afasie Afasie is een taalstoornis ontstaan door hersenletsel. Iemand met afasie heeft moeite met het uiten en het begrijpen van de taal. In deze brochure leest u wat afasie inhoudt en vindt u een aantal

Nadere informatie

Werkwoordspelling. Tegenwoordige tijd persoonsvorm

Werkwoordspelling. Tegenwoordige tijd persoonsvorm Werkwoordspelling Tegenwoordige tijd persoonsvorm Ik loop hij loopt wij lopen Dit boekje is gemaakt om de werkwoordspelling van de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd te leren. Als je goed de regels

Nadere informatie

Workshop inschrijven op aanbestedingen

Workshop inschrijven op aanbestedingen Workshop inschrijven op aanbestedingen Training vandaag. 1. Structuur van je tekst 2. Klant centraal zetten 3. Helder taalgebruik 4. SMART schrijven 1. Structuur. 1. Volgorde 2. Alinea s 3. Opsommingen

Nadere informatie

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE Relatiespel De meesten van ons besteden een flink deel van hun tijd aan relaties met anderen. Het is dan ook van groot belang deze contacten zo prettig

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek ntwoord geven op vragen Inleiding Maria heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Opleiding : AD projectleider techniek. Blok : 2. Datum : 11 januari Naam student : Ramish Haideri. Studentnummer :

Voortgangsverslag. Opleiding : AD projectleider techniek. Blok : 2. Datum : 11 januari Naam student : Ramish Haideri. Studentnummer : Voortgangsverslag Opleiding : AD projectleider techniek Blok : 2 Datum : 11 januari 2013 Naam student : Ramish Haideri Studentnummer : 12105511 School: de Haagse hogeschool te Delft Werkgever:Boonstoppel

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Wat is een goede offerte? Je hebt een offerte ontvangen. Onder de indruk leun je achterover Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Gent, 17/06/2014 Workshop communicatie Uw docent: Ronny Van Baelen, Yamas Communicatie bvba Duivenstraat 50/201, 2800 Mechelen Tel. 0475/75 85 78 ronny@yamascommunicatie.be 1 Programma 1. Wie moet effectief

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Bijlage I Sollicitatiebrief

Bijlage I Sollicitatiebrief Bijlage I Sollicitatiebrief Sollicitatiebrief Door middel van je sollicitatiebrief moet je de stagebiedende organisatie ervan overtuigen dat jij een gesprek waard bent. Je brief moet een duidelijke motivatie

Nadere informatie

De onderbouwing in het ervaringscertificaat

De onderbouwing in het ervaringscertificaat Een goed en een slecht voorbeeld van een onderbouwing Secretaresse I Inleiding Onderbouwing In deze toelichting wordt nader ingegaan op de onderbouwing in een ervaringscertificaat. We gebruiken hier de

Nadere informatie

Verzoeker klaagt over de gang van zaken rond zijn digitale verhuisaangifte bij de gemeente Berkelland.

Verzoeker klaagt over de gang van zaken rond zijn digitale verhuisaangifte bij de gemeente Berkelland. Geachte XXX, XXX heeft zich tot de Nationale ombudsman gewend met een klacht over de gemeente Berkelland. Op 1 maart 2017 heb ik u laten weten dat wij een onderzoek naar deze klacht hebben ingesteld. Graag

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie