H Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "H Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)"

Transcriptie

1 H Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) Juni 2009

2 Inhoud Inleiding 3 Definities 3 CPO in Lelystad 4 Geschiedenis 4 Doelstelling CPO 4 Uitgangspunten CPO 4 Stimulering CPO 5 Locaties 5 Werkwijze CPO in Lelystad 6 Uitzonderingen voor CPO-initiatieven periode Organisatie CPO 8 Financiën 9 Communicatie 9

3 Inleiding De gemeente Lelystad biedt een breed assortiment aan mogelijkheden voor de potentiële bewoners van nieuwbouwwoningen. Met een divers aanbod van woningtypen en woonmilieus heeft de consument een grote keuzevrijheid. Ook kan de huizenkoper in Lelystad kiezen voor meer of minder zeggenschap in het ontwerp van de woning. Bij de traditionele woningbouwprojecten heeft de projectontwikkelaar het initiatief en is de zeggenschap voor de consument beperkt. Bij particulier opdrachtgeverschap heeft de consument veel meer zeggenschap en daarmee de mogelijkheid om een droomhuis te realiseren. Een bijzondere vorm van particulier opdrachtgeverschap is het collectief particulier opdrachtgeverschap, ook wel CPO genoemd. Bij CPO ontwikkelt een groep een locatie om daar zelf te gaan wonen. In december 2004 heeft het College de nota 'Collectief Opdrachtgeverschap (groepsbouw) in Lelystad' vastgesteld. Sinds die tijd zijn voorzichtige stappen gezet om CPO-initiatieven van de grond te krijgen. Tot daadwerkelijke realisatie heeft dit nog niet geleid. Deze notitie borduurt voort op de bovengenoemde nota en geeft voorstellen hoe CPO-initiatieven ook in Lelystad in de komende jaren zullen worden gerealiseerd. Definities Voor de omschrijving van CPO sluit de gemeente Lelystad aan bij de definitie die de provincie Flevoland hanteert in de beleidsregel 'Stimulering collectief particulier opdrachtgeverschap woningbouw'. Deze luidt: 'De situatie dat een groep particulieren zich verenigt in een rechtspersoon zonder winstoogmerk, en volledige privaatrechtelijke zeggenschap heeft over en verantwoordelijkheid draagt voor het gebruik van een kavel en daarop (koop)woningen laat ontwerpen en bouwen voor eigen gebruik door de aangesloten leden of deelnemers'. Een CPO-groep: Een groep van natuurlijke personen, georganiseerd in een rechtspersoon en door middel van CPO woningen wil realiseren'. Een CPO-initiatief: 'Een initiatief om doormiddel van CPO woningen te realiseren'. Voor de realisatie van een CPO onderscheiden we, net als in 2004, twee mogelijkheden: 1. Een groep individuen, die woningen wensen te realiseren zonder tussenkomst van een professionele partij 2. Een door een architectenbureau, ontwikkelaar of bouwbegeleider geworven CPO-groep die consensus bereikt over woningtypologie, architectuur e.d.. De CPO-groep gaat verplichtingen aan met gemeente en aannemers, niet de architect, ontwikkelaar of bouwbegeleider. Initiatieven van projectontwikkelaars en woningcorporaties vallen per definitie met onder CPO.

4 CPO in Lelystad Geschiedenis In de korte historie van Lelystad is al een aantal groepen in staat geweest door 'CPO avant la lettre' te komen tot de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwbouwlocaties. Het grootste initiatief is het Sidha dorp dat later is opgegaan in de stichting Harmonisch Wonen. Ook kleinere initiatieven zijn gerealiseerd. Voor het laatst in de buurt Landerijen. In 2004 heeft het College de nota 'Collectief Opdrachtgeverschap (groepsbouw) in Lelystad' vastgesteld. In deze nota is het belang van CPO onderkend en zijn kaders geschapen en voorwaarden gesteld om CPO te stimuleren. Sinds 2005 is een aantal mogelijke bouwlocaties voor CPO aangewezen in het bestaande stedelijke gebied. Tussen 2005 en 2009 hebben 11 groepen aangegeven belangstelling te hebben om op deze locaties een CPO-initiatief te starten. Door verschillende oorzaken is tot op heden geen enkel CPO-initiatief gestart. De belangrijkste oorzaken zijn: Onvoldoende aantal beschikbare bouwlocaties Onduidelijke selectiecriteria voor de CPO-initiatieven Onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor de uitvoering binnen de gemeente Gelet op de belangstelling van CPO-groepen en de wensen van het College om via CPO tot meer keuzevrijheid en zeggenschap voor consumenten te komen, is besloten CPO opnieuw te positioneren in het totale woningbouwprogramma van de gemeente. Doelstelling CPO In de onlangs verschenen nota 'Lelystad, een vitale woonstad' hecht de gemeente grote waarde aan keuzevrijheid en aan zeggenschap voor de woonconsument. De gemeente streeft ernaar dat een derde deel van de jaarlijks te bouwen woningen wordt gerealiseerd via particulier opdrachtgeverschap en collectief particulier opdrachtgeverschap. Uitgangspunten CPO CPO, een bijzondere vorm van particulier opdrachtgeverschap CPO bevindt zich voor wat betreft de zeggenschap van de consument tussen individueel particulier opdrachtgever en traditionele projectontwikkeling in. Om de keuzevrijheid en zeggenschap zo veel mogelijk te benadrukken beschouwen we CPO als een bijzondere vorm van particulier opdrachtgeverschap. Dat wil zeggen dat op het gebied van locatieontwikkeling, ruimtelijke planning, contractering, communicatie etc. voor CPO-initiatieven, waar mogelijk wordt aangesloten bij de reeds bestaande werkwijze voor particulier opdrachtgeverschap. Bouwkundige kaders en voorwaarden CPO-groepen willen graag zoveel mogelijk vrijheid van handelen. Hoe meer regels er zijn, hoe minder bewegingsvrijheid een CPO-groep heeft. Aan de andere kant wil de gemeente graag dat nieuwe woningen passen in hun woonomgeving. Via stedenbouwkundige visies, beeldkwaliteitsplannen en bestemmingsplannen kan de gemeente eisen stellen aan nieuw te bouwen woningen. Net als voor individueel particulier opdrachtgeverschap formuleert de gemeente vooraf welke eisen zij stelt voor bouwen op een bepaalde locatie. Zo kan de CPO-groep tijdig anticiperen.

5 In het algemeen zullen er meer eisen worden gesteld aan locaties in de bestaande stad dan aan locaties in uitleggebieden. Stimulering CPO Lelystad wil CPO een volwaardig vorm van nieuwbouw laten zijn. Dat geldt ook voor de provincie Flevoland. De gemeente stimuleert CPO door promotie van deze vorm van consument gericht bouwen en faciliteert door het aanbieden van locaties voor CPO. Beide activiteiten vinden plaats in het kader van de ontwikkeling van nieuwbouwlocaties. Dat kan zowel in de bestaande stad als in nieuwe uitleggebieden (Warande) geschieden. De provincie Flevoland heeft dit voorjaar de beleidsregel 'Stimulering collectief particulier opdrachtgeverschap woningbouw' vastgesteld. CPO-groepen kunnen een beroep doen op financiële ondersteuning voor het werven van deelnemers en het oprichten van een rechtspersoon. Ook kan men een bijdrage aanvragen voor het inhuren van externe deskundigen voor de coördinatie en procesbegeleiding om te komen tot een collectief bouwplan. Een bijdrage voor ontwerpwerkzaamheden en reguliere advieskosten voor bouwplanontwikkeling zijn expliciet uitgesloten. De aanvragen verlopen via de gemeente. Per CPO-initiatief is een bijdrage beschikbaar van maximaal per woning met een maximum van per CPO-groep. Voor initiatieven in de gemeente Lelystad heeft de provincie beschikbaar gesteld. Eind 2009 wordt bezien in hoeverre in de gemeenten gebruik gemaakt is van de CPO-bijdrage. Op basis daarvan kunnen de beschikbare middelen voor de verschillende gemeenten in Flevoland worden herverdeeld. Locaties Sinds 2005 heeft de gemeente een aantal locaties aangewezen waarop CPO-initiatieven kunnen worden ontwikkeld. Deze locaties zijn nog steeds in beeld maar niet allemaal beschikbaar. Tabel 1 geeft de namen van de locaties weer, een indicatie van het aantal woningen en de beschikbaarheid. Locatie Lemmerstraat Voormalige Handballocatie (HvL) Schoener West Beginweg/Jagersveld Noordzoom fase 2 Voormalige ijsbaan Warande plandeel 1 Warande plandeel 2 Aantal woningen (indicatie) Onbekend Pm 25 Pm Tabel 1 Overzicht CPO-locatie per 1 juni 2009 Beschikbaarheid Na herziening bestemmingsplan Na onderzoek milieuaspecten Heden Na 2013 Na 2013 Reservelocatie Heden Nieuwe locaties voor CPO worden opgenomen in het MeerjarenWoningbouwprogramma. Het aantal locaties en aantal woningen is afhankelijk van de vraag naar CPO bij de consument. Zodra een CPOlocatie is opgenomen in het Woningbouwprogramma vindt, indien nodig, een wijziging plaats van het bestemmingsplan en worden nadere uitgangspunten en randvoorwaarden geformuleerd en vastgesteld. Denk daarbij aan stedenbouwkundige plannen en beeldkwaliteitsplannen. Bestemmingsplan en nadere uitgangspunten en randvoorwaarden bieden voldoende informatie om een Voorlopig Ontwerp te maken.

6 Werkwijze CPO in Lelystad Inleiding Bij de ontwikkeling van CPO-locaties zijn vele consumenten betrokken. Een belangrijke succesfactor is het vermogen om de verschillende wensen te kanaliseren, keuzes te maken waar deelnemers zich in herkennen en enthousiasme en overzicht te bewaren. Het initiatief ligt bij het collectief. De gemeente faciliteert waar mogelijk. Daarvoor heeft de gemeente een stappenplan opgesteld die de werkwijze van CPO zoveel mogelijk stroomlijnt. In dit stappenplan is een aantal beslismomenten ingebouwd. Op die momenten besluiten deelnemers aan het CPO-initiatief of men doorgaat naar een volgende fase. Door de ontwikkeling van CPO stapsgewijs te doorlopen, blijven de risico's overzichtelijk. Dat geldt zowel voor de deelnemers aan de CPO als voor de gemeente. Stappenplan 1 Aanmelding en selectie initiatieven: De gemeente gaat actief op zoek naar CPO-initiatieven. Daarvoor vinden wervingscampagnes plaats, gericht om initiatieven te genereren voor specifieke locaties. Deze wervingscampagnes zijn vergelijkbaar met de wervingscampagnes voor individueel particulier opdrachtgeverschap. Per locatie wordt te voren aangegeven welke uitgangspunten en randvoorwaarden gelden en wat de grondprijs is. Hoe minder stringente eisen zijn gesteld, hoe meer mogelijkheden een CPO-initiatief heeft om aan de wensen van alle deelnemers te voldoen. Op de wervingscampagnes volgen inschrijftermijnen. Binnen deze termijnen kan men CPO-initiatieven aanmelden. Indien er meer CPO-initiatieven zijn dan er locaties beschikbaar zijn, vindt loting plaats. Als er na het verstrijken van de inschrijftermijn nog locaties beschikbaar zijn, geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 2 Intentiefase De ervaring in andere gemeenten leert dat CPO-groepen enige tijd nodig hebben om zich te vormen. Vaak melden enkele initiatiefnemers zich aan. Nadat duidelijk is dat er een locatie beschikbaar is, starten zij een werving. De initiatiefnemers hebben drie maanden de tijd om tot het gewenste aantal deelnemers te komen. Na vorming van de CPO-groep en de oprichting van een rechtspersoon sluit de rechtspersoon een reserveringsovereenkomst voor de kavel(s) met de gemeente. Hiermee reserveert de gemeente grond om later in de planontwikkeling tot daadwerkelijke grondoverdracht over te kunnen gaan. De kosten voor reservering van de grond bedragen 4,25% van de grondprijs. Dit bedrag geldt tevens als voorschot en wordt bij de daadwerkelijke grondtransactie in mindering gebracht op de grondkosten. Indien het initiatief voortijdig wordt afgebroken, vervalt de reserveringsvergoeding aan de gemeente. 3 Voorlopig ontwerp Zodra de CPO-groep is geformeerd en de reserveringsovereenkomst is getekend start de ontwerpfase. De CPO-groep heeft vier maanden de tijd om een Voorlopig Ontwerp te maken op basis van de geldende randvoorwaarden en uitgangspunten. Het Voorlopig Ontwerp wordt ter beoordeling voorgelegd aan het College van B&W. 4 Definitief ontwerp en bouwvergunning Na goedkeuring van het Voorlopig Ontwerp krijgt de CPO-groep in beginsel negen maanden de tijd om het Voorlopig Ontwerp via een Definitief Ontwerp uit te werken tot een aanvraag voor een bouwvergunning.

7 5 Aannemingsovereenkomst en gronduitgifte Na verlening van de bouwvergunning door de gemeente heeft de CPO-groep drie maanden de tijd om een aannemingsovereenkomst met een aannemer te sluiten zodat de bouw kan starten. Na het sluiten van de aannemingsovereenkomst vindt de grondoverdracht plaats. Daarvoor wordt een aparte uitgifteovereenkomst gesloten tussen de gemeente en de rechtspersoon. Termijnoverschrijdingen Voor alle termijnen geldt dat op schriftelijk verzoek een eenmalige verlening mogelijk is van drie maanden. In geval van overschrijding van de termijnen wordt het initiatief beschouwd als 'gestopt'. In dat geval vervalt het recht van de CPO-groep om voor een locatie verdere plannen te maken. Uitzonderingen voor CPO-initiatieven periode In 2005 is de gemeente gestart met de werving van initiatieven voor CPO. Daarvoor zijn de locaties Lemmerstraat, HvL, Noordzoom fase 2, Beginweg/Jagersveld, Warande en Schoener West aangewezen. Het terrein van de voormalige ijsbaan gold als reservelocatie. Sindsdien hebben zich verschillende initiatiefnemers gemeld. Van deze initiatiefnemers hadden er op 1 januari 2009 nog acht belangstelling. Voor deze groep van acht maakt de gemeente een uitzondering op de eerder genoemde werkwijze. De uitzondering betreft de selectie van de CPO-initiatieven. Aangezien deze CPO-initiatieven al een aanzienlijke periode wachten op antwoord van de gemeente is het voorstel om per initiatief een locatie aan te bieden waarvoor de initiatiefnemers hun ideeën kunnen ontwikkelen. De initiatiefnemers hebben voor deze locaties een voorkeurspositie. Als zij (uiteindelijk) geen CPO-initiatief ontwikkelen voor deze locatie, vervalt de uitzonderingspositie. Zij kunnen dan geen aanspraak meer maken op andere locaties en zijn vervolgens aangewezen op het reguliere selectieproces. Voordat onderstaande verdeling is opgesteld, is met alle initiatiefnemers contact geweest om hun belangstelling voorde verschillende locaties te peilen. Voorstel verdeling locaties over CPO-initiatieven uit de periode Initiatief Locatie Stichting de Levensloop HvL Beschermd Wonen Ijsbaan (na 2013) Initiatief Woningbouw Lelystad Lemmerstraat Stichting Meander Noordzoom (na 2013) Project Afbouwwoningen Warande Vredeswijk Lelystad Warande Drijvend Wonen 1 Warande Fungalow Schoener-west Het CPO-initiatief Drijvend Wonen is inmiddels met de planvorming gestart in Warande, deelgebied 1.3.6

8 Organisatie CPO Vooraf We beschouwen CPO zo veel mogelijk als een variant op individueel particulier opdrachtgeverschap. Dat geldt met name voor de werving en selectie van groepen en voor het stellen van (ruimtelijke) kaders. Zodra zich een CPO-groep heeft gevormd, beschouwen we het CPO-initiatief als een project. Dat betekent dat net als bij de professionele projectontwikkelaars onder leiding van een gemeentelijke projectleider een aantal fasen wordt doorlopen. Nieuwe locaties In het Meerjarenbouwprogramma zijn de locatie voor CPO opgenomen. Afhankelijk van de vraag vanuit de markt en de ervaringen binnen de gemeente worden nieuwe locaties toegevoegd. BLD-KW adviseert in opdracht van de directeur Strategie en raadpleegt daarbij de wijkmanagers. Het college van B&W stelt het Meerjarenbouwprogramma vast. Per locatie worden uitgangspunten en randvoorwaarden vastgesteld. Opdrachtgever hiervoor is de directeur Strategie. Opdrachtnemer is een projectleider van PWM. Werving De werving voor nieuwe CPO-initiatieven vindt plaats door de Kavelwinkel. Via de gebruikelijk kanalen zoals website, brochures en manifestaties is er naast aandacht voor individueel particulier opdrachtgeverschap ook aandacht voor de mogelijkheden voor CPO. Selectie Selectie vindt plaats door middel van loting na een periode van inschrijving. De selectie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van EVO. Uitvoering De uitvoering vindt plaats door de CPO-groep. De gemeente stelt voor elke groep een projectleider aan. De projectleider treedt naar de CPO-groep op als accountmanager en is daarmee het eerste aanspreekpunt voor de CPO-groep. De projectleider is verantwoordelijk voor de communicatie tussen gemeente en CPO-groep en voor de communicatie binnen de gemeente. Uitgangspunt voor de projectleider is dat alles in het werk wordt gesteld om binnen de vastgestelde kaders het CPOinititiatief te laten slagen. De projectleider heeft de mogelijkheid te escaleren naar de directeur Strategie. Op projectmatige wijze vindt de verdere ontwikkeling plaats. De projectleider stelt een projectgroep samen die de randvoorwaarden schept om het CPO-initiatief mogelijk te maken. De projectgroep toetst de planontwikkeling aan de uitgangspunten en randvoorwaarden gedurende het traject van Idee via Voorlopig Ontwerp naar Definitief ontwerp. Dit team bestaat in ieder geval uit een vertegenwoordiger van EVO, Kwaliteit van Wonen en Stedenbouw. Indien nodig besluit de projectleider tot uitbreiding van het team. De projectleider rapporteert regelmatig aan de wijkmanager. CPO-groepen kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor procesbegeleiding. Het gaat om een bijdrage in de kosten voor het werven en formeren van een CPO-groep, de oprichting van een rechtspersoon en de begeleiding om te komen tot een collectief bouwplan. Het subsidiëren van ontwerpkosten en reguliere advieskosten behorend bij bouwplanontwikkeling zijn expliciet uitgesloten van een financiële bijdrage. Hiervoor is een financiële bijdrage mogelijk van per woning met een maximum van per CPO-groep. De afdeling BLD-KW voert deze regeling uit.

9 Financiën Kosten voor werving, opstellen randvoorwaarden, uitgangspunten, bijbehorende documenten en begeleiding van de uitvoering vanuit de gemeente komen voor rekening van de grondexploitatie die hoort bij de betreffende locaties. CPO-groepen kunnen een beroep doen op financiële middelen voor procesbegeleiding. In eerste instantie doen de groepen daarvoor een beroep op de beleidsregel 'Stimulering collectief particulier opdrachtgeverschap woningbouw' van de provincie Flevoland. Hiervoor heeft de provincie gereserveerd voor Lelystad. Bij uitputting van dit budget kan de gemeente overwegen om eigen middelen in te zetten als tegemoetkoming in de kosten voor procesbegeleiding. Communicatie De werving van CPO-initiatieven verloopt via de gebruikelijke communicatiekanalen voor de ontwikkeling van nieuwbouwlocaties. De eerste nieuw locaties die beschikbaar komen voor CPO zullen liggen in Warande. Bij de werving voor Warande wordt CPO apart voor het voetlicht gebracht.

Gedeputeerde Staten van Flevoland,

Gedeputeerde Staten van Flevoland, PROVINCIE FLEVOLAND n Provinciaal Blad 2011/30 Nummer 1113916 Schrappen subsidieplafonds per gemeente in de beleidsregel Stimulering Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Woningbouw Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan. Voor particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties

Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan. Voor particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan Voor particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan

Nadere informatie

Samen Bouwen in Lelystad. Ons bouwpro. bouwproject. cpo 1 27-03-14 09:45

Samen Bouwen in Lelystad. Ons bouwpro. bouwproject. cpo 1 27-03-14 09:45 Samen Bouwen in Lelystad Ons bouwpro Ons bouwproject cpo 1 27-03-14 09:45 2 cpo 2 27-03-14 09:45 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Wij willen samen bouwen in Lelystad 7 Voor de realisatie van een CPO onderscheiden

Nadere informatie

Bouw samen uw droomhuis in Het Nijland

Bouw samen uw droomhuis in Het Nijland Bouw samen uw droomhuis in Het Nijland Collectief particulier opdrachtgeverschap in de Waalsprong Project Droomhuis De Waalsprong biedt binnen Project Droomhuis de mogelijkheid om zélf uw eigen droomwoning

Nadere informatie

Bij het opstellen van een Plan van Aanpak (PvA) is het van belang te onderkennen dat:

Bij het opstellen van een Plan van Aanpak (PvA) is het van belang te onderkennen dat: Plan van Aanpak A. Inleiding Bij het opstellen van een Plan van Aanpak (PvA) is het van belang te onderkennen dat: ieder project uniek van karakter is en daarmee ook het op te stellen PvA; het PvA behoort

Nadere informatie

Middagsessie CPO Studiedag

Middagsessie CPO Studiedag Middagsessie CPO Studiedag CPO Alphabet 61 grondgebonden starterswoningen in Waalwijk Vera Kortenoever - projectmanager 1 Opbouw Introductie Vera Kortenoever Inventariseren vragen uit de zaal CPO algemeen

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 60

Provinciaal blad 2010, 60 Provinciaal blad 2010, 60 ISSN 0920-105X Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 26 oktober 2010, nr. 2010INT264144, houdende nadere regels op grond van de Algemene subsidieverordening provincie

Nadere informatie

Beleidskader CPO projecten. Gemeente Lingewaal

Beleidskader CPO projecten. Gemeente Lingewaal Beleidskader CPO projecten Gemeente Lingewaal Asperen, 6 maart 2014 1 2 Inhoud 1. Inleiding... 5 1.1 Aanleiding... 5 1.2 Leeswijzer... 5 2. Kader... 6 3. Randvoorwaarden... 7 3.1 Rol deelnemers... 7 3.2

Nadere informatie

Stichting WOEL Plattelandsparlement Buren: 9 maart 2013

Stichting WOEL Plattelandsparlement Buren: 9 maart 2013 Stichting WOEL Plattelandsparlement Buren: 9 maart 2013 Stichting WOEL Problematiek Problematiek Lage bouwvolumes in (kleine) kernen en dorpen Teruggang van leefbaarheid door wegtrekkende jongeren Regelgeving

Nadere informatie

Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum

Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum Een droom bouwen, kàn! Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Welsum 4 september 2012 Hoe werkt een CPO? En welke stappen moet je nemen? Definitie CPO Particulieren organiseren zich in een rechtspersoon

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland 2012

Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland 2012 Bijlage 3 registratienummer 2012-6149 Optie A: Renteloos Gedeputeerde staten van Noord-Holland; Overwegende dat het wenselijk is dat er in de provincie Noord-Holland meer woningen worden gebouwd door middel

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 mei 2013, nr. 181477/181485, tot bekendmaking van de wijziging van de Uitvoeringsregeling

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 mei 2013, nr. 181477/181485, tot bekendmaking van de wijziging van de Uitvoeringsregeling Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 14 mei 2013, nr. 181477/181485, tot bekendmaking van de wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Noord-Holland

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Helmond

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Helmond Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Helmond Inleiding In de Woonvisie 2007-2015 heeft het college van burgemeester en wethouders haar ambities geformuleerd met betrekking tot het wonen.

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond

Welkom op de informatieavond Welkom op de informatieavond bouwmogelijkheden Mariaheide donderdag 22 december 2011 AGENDA Opening (weth. J. van Burgsteden) 5 min. Welkomswoord dorpsraad ( dhr. J. vd Tillaar) 5 min. Bouwmogelijkheden

Nadere informatie

Agenda. Opening. Wie zijn wij? Referentieprojecten. Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)? Hoe verloopt het proces?

Agenda. Opening. Wie zijn wij? Referentieprojecten. Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)? Hoe verloopt het proces? Agenda Opening Wie zijn wij? Referentieprojecten Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)? Hoe verloopt het proces? SAMENBOUWEN.IN DORPLEIN? Wat kunnen wij voor jullie betekenen? Vragen?

Nadere informatie

Beleidsregel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Beleidsregel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Beleidsregel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Doel De provincie maakt de omslag van een kwantitatief naar een kwalitatief woonbeleid zoals verwoord in het Provinciaal Omgevingsplan. Het beleid

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluiten vast te stellen: 2 Subsidie initiatieffase. 1 Algemene bepalingen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluiten vast te stellen: 2 Subsidie initiatieffase. 1 Algemene bepalingen Besluit van 20 maart 2012, nr. 2012-6149 van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland tot vaststelling van de Particulier Opdrachtgeverschap Noord- Holland 2012 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Overwegende

Nadere informatie

Vlinderbuurt Standdaarbuiten

Vlinderbuurt Standdaarbuiten Vlinderbuurt Vlinderbuurt Standdaarbuiten 1 Woningbouw Vlinderbuurt: CPO Bestemmingsplan BIEB BV Kitty Hesen Adviesbureau opgericht in 1982 Kantoorhoudend in Eindhoven 18 medewerkers Gespecialiseerd in

Nadere informatie

CONCEPT. Reserveringsovereenkomst locatie CPO op De Lichtenberg. 1. De gemeente Amersfoort, hierna te noemen de gemeente CONCEPT

CONCEPT. Reserveringsovereenkomst locatie CPO op De Lichtenberg. 1. De gemeente Amersfoort, hierna te noemen de gemeente CONCEPT Reserveringsovereenkomst locatie CPO op De Lichtenberg DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Amersfoort, hierna te noemen de gemeente 2.., hierna te noemen de vereniging hierna gezamenlijk te noemen, partijen

Nadere informatie

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond. avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond. avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede CPO DE KAMP Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 17 augustus Gemeente Wijk bij Duurstede 1 e of 2 e keer Wie was er de vorige keer ook? Wie niet? NIEUWS NA DE VORIGE KEER

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: PBSD11. Verkoop percelen aan BWH

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Zaaknummer: PBSD11. Verkoop percelen aan BWH Zaaknummer: PBSD11 Onderwerp Verkoop percelen aan BWH Collegevoorstel Inleiding In het woningbouwproject aan de Theodorus Rijkenstraat in Elshout zijn 5 percelen gereserveerd voor Betaalbaar Wonen Heusden.

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 14 november 2006 collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) neemt een grote vlucht! 1999 doelstelling overheid : 30% van de woningbouw realiseren middels

Nadere informatie

CPO in Langeraar-Oost

CPO in Langeraar-Oost CPO in Langeraar-Oost 3 maart 2014 PROGRAMMA CPO Langeraar-Oost Welkom Stand van zaken en hoofdlijnen plan Langeraar-Oost Zelf je woning bouwen en CPO Workshop: wensen en vragen Vervolg en afronding presentatie

Nadere informatie

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede

CPO DE KAMP. Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede CPO DE KAMP Samen je eigen woning ontwikkelen in Cothen Informatie-avond avond 29 juni Gemeente Wijk bij Duurstede AGENDA 1. Opening/welkom 2. Voorstellen: betrokken partijen en hun rol 3. Stand van Zaken

Nadere informatie

CPO voor en door Spierdijkers!

CPO voor en door Spierdijkers! CPO voor en door Spierdijkers! Agenda Opening dagvoorzitter Afspraken tussen CPO Spierdijk en Scholtens Planontwikkeling Globale planning / fasering De 36 vrije sector woningen van CPO Spierdijk Oost io

Nadere informatie

Samen bouwen in de gemeente Voorst. informatiebrochure. collectief. particulier. opdrachtgeverschap

Samen bouwen in de gemeente Voorst. informatiebrochure. collectief. particulier. opdrachtgeverschap informatiebrochure collectief particulier opdrachtgeverschap Samen bouwen in de gemeente Voorst CPO 3 CPO in stappen 4 Het initiatief nemen 4 Een groep vormen 5 Het ontwerp maken 6 De woning bouwen 7 Bijkomende

Nadere informatie

Verslag Informatieavond CPO Nederwetten 26-05-15

Verslag Informatieavond CPO Nederwetten 26-05-15 Verslag Informatieavond CPO Nederwetten 26-05-15 Welkom en inleiding Henri Schouten: Dorpsraad Nederwetten Henri heet iedereen welkom en speciaal de sprekers van vanavond, Gerard-Jan Andriessen van de

Nadere informatie

Vereniging Woonproject. Holkerbeek

Vereniging Woonproject. Holkerbeek Vereniging Woonproject Holkerbeek Informatieavond Gemeentehuis Nijkerk 2 december 2014 Welkom toekomstige `Holkerbekers`! /? Programma / in gesprek over: Initiatief en belangstelling voor Holkerbeek Doornsteeg

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Collectief Particulier Opdrachtgeverschap van het Expertteam Eigenbouw Wat is CPO? Bij collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) gaat het om een groep burgers die samen woningen of zelfs een hele

Nadere informatie

Samen uw eigen appartement bouwen. 2. Collectief particulier opdrachtgeverschap

Samen uw eigen appartement bouwen. 2. Collectief particulier opdrachtgeverschap Samen uw eigen appartement bouwen De gemeente heeft een locatie beschikbaar die u in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) kan ontwikkelen. Samen met andere particulieren kunt u een appartementencomplex

Nadere informatie

Woongebied Land van Matena. Presentatie Commissie Ruimte 16 maart 2016

Woongebied Land van Matena. Presentatie Commissie Ruimte 16 maart 2016 Woongebied Land van Matena Presentatie Commissie Ruimte 16 maart 2016 Inhoud 1. Het project 2. De stedenbouwkundige modellen 3. Het marktonderzoek 4. Het vervolg Het project Het plangebied De totale ontwikkeling

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluiten vast te stellen: 2 Subsidie initiatief fase

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluiten vast te stellen: 2 Subsidie initiatief fase Besluit van 26 november 2013, nr. 2013, 181477/254653 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie collec tieve zelfbouw Noord-Holland 2013 Gedeputeerde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap....samen dromen realiseren...

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap....samen dromen realiseren... Collectief Particulier Opdrachtgeverschap...samen dromen realiseren... wie wel eens op zoek is geweest naar een huis zal het herkennen: er is altijd wel iets dat niet bevalt. De huiskamer is te klein,

Nadere informatie

Jaarvergadering. 6. Droomwonen Brabant. 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur

Jaarvergadering. 6. Droomwonen Brabant. 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur Jaarvergadering 6. Droomwonen Brabant 29 Menno de Lange Ervaringsdeskundige en adviseur Maandag 23 april 2018 Visie Wat doen wij? Droomwonen ondersteunt en begeleidt consumenten om hun eigen woning en

Nadere informatie

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning U wilt een locatie ontwikkelen of een bouwproject starten dat niet past in het bestemmingsplan. Daarvoor zijn formele afspraken met de gemeente nodig.

Nadere informatie

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen

Bepaal zelf hoe je wilt wonen. In de Westwijk in Vlaardingen Bepaal zelf hoe je wilt wonen In de Westwijk in Vlaardingen Collectief In de Westwijk in Vlaardingen Particulier Samen met je buren je eigen woning ontwerpen en laten bouwen. Zelf bepalen hoe je wil wonen

Nadere informatie

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR WONEN IS MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD! CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR Het bedrijf een korte introductie Verrassend creatief met hands-on mentaliteit Actief op het gebied van het ontwikkelen, realiseren,

Nadere informatie

- 1 - Bewoner als opdrachtgever Bouwen in eigen beheer in Breda 2007-2010

- 1 - Bewoner als opdrachtgever Bouwen in eigen beheer in Breda 2007-2010 - 1 - Bewoner als opdrachtgever Bouwen in eigen beheer in Breda 2007-2010 Gemeente Breda september 2007 1 - 2-1. Waarom bouwen in eigen beheer? Bouwen in eigen beheer Consumentgericht bouwen Leeswijzer

Nadere informatie

Zelf bouwen stappenplan

Zelf bouwen stappenplan Zelf bouwen stappenplan Net als u, koesteren veel mensen de wens om ooit hun eigen droomhuis te bouwen. Komt uw ideale woning niet voor in het bestaande- of het nieuwbouwaanbod? Dan biedt zelf bouwen een

Nadere informatie

Grens Bisschop Balderikstraat e.o. Grens Oldenzaal Centraal. Deelgebied. Luchtfoto Oldenzaal Centraal

Grens Bisschop Balderikstraat e.o. Grens Oldenzaal Centraal. Deelgebied. Luchtfoto Oldenzaal Centraal Grens Bisschop Balderikstraat e.o. Deelgebied 1 Grens Oldenzaal Centraal Luchtfoto Oldenzaal Centraal Deelgebied 1 Bestaande situatie 2011: Herijking Masterplan Oldenzaal Centraal Luchtfoto plangebied

Nadere informatie

Uitgifteprocedure voor bouwkavels woningbouw. Beleidsregel uitgifte bouwkavels voor woningbouw. 0. Inleiding

Uitgifteprocedure voor bouwkavels woningbouw. Beleidsregel uitgifte bouwkavels voor woningbouw. 0. Inleiding 03022166 Uitgifteprocedure voor bouwkavels woningbouw 0. Inleiding De reden voor het opstellen van dit beleidsstuk is gelegen in de behoefte aan duidelijke kaders voor het uitgeven van bouwkavels door

Nadere informatie

Collectief bouwen Angeren

Collectief bouwen Angeren Collectief bouwen Angeren Agenda Introductie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Voordelen CPO Subsidie Starterslening Voordelen nieuwbouw t.o.v. bestaande woning Nul-op-de-meter Locatie Het kermisterrein

Nadere informatie

Activiteitenverslag Oktober 2014

Activiteitenverslag Oktober 2014 Activiteitenverslag Oktober 2014 Inleiding Wat startte met een informatiebijeenkomst in mei 2013 over CPO mogelijkheden in plangebied t Hoefje in Lunteren, leidde tot een overweldigende interesse Er zijn

Nadere informatie

Bestuurlijk kader Wij hebben het volgende bestuurlijk kader vastgesteld waarbinnen het project kan worden voorbereid en uitgevoerd:

Bestuurlijk kader Wij hebben het volgende bestuurlijk kader vastgesteld waarbinnen het project kan worden voorbereid en uitgevoerd: probleemstelling oplossing De in 2006 door de raad vastgestelde Woonvisie 2006-2009 geeft aan dat voor starters op de woningmarkt goedkope koopwoningen beschikbaar moeten komen. In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Soulife Opdrachtgeverschap

Soulife Opdrachtgeverschap Soulife Opdrachtgeverschap Uw vragen? Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: 566.000 hits Consumentgericht Bouwen: 7.290 hits Mede Opdrachtgeverschap: 4.850 hits Meervoudig Opdrachtgeverschap: 365

Nadere informatie

Let op! Lees voordat u inschrijft goed de bij deze beleidsregel gevoegde toelichting. Beleidsregel uitgifte bouwkavels voor woningbouw

Let op! Lees voordat u inschrijft goed de bij deze beleidsregel gevoegde toelichting. Beleidsregel uitgifte bouwkavels voor woningbouw 03022166 Let op! Lees voordat u inschrijft goed de bij deze beleidsregel gevoegde toelichting. Beleidsregel uitgifte bouwkavels voor woningbouw 1. Definities In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Inschrijfvoorwaarden reservering kavel Rubensstraat te Amersfoort t.b.v. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Inschrijfvoorwaarden reservering kavel Rubensstraat te Amersfoort t.b.v. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Inschrijfvoorwaarden reservering kavel Rubensstraat te Amersfoort t.b.v. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap 1. Definities Behoudens voor zover uit de context anders blijkt, zijn de woorden en uitdrukkingen

Nadere informatie

Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel

Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel Routeplan zelfbouw op de Rubenssingel Droomt u weleens van een huis dat aan al uw wensen voldoet? Met volop ruimte voor kamers voor de kinderen, hobby s en het werk? En een mooie tuin op het zuidwesten?

Nadere informatie

Workshop 2. 28 maart 2015

Workshop 2. 28 maart 2015 Workshop 2 28 maart 2015 Esther Kolkman Projectleider Gemeente s-hertogenbosch Programma 14.00 15:30 Opwarming (Esther Kolkman) Buurt (Maresa van der Linde) 15.30-16.10 Ontmoeting Thematafels: gelegenheid

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement - Versie December 2014

Huishoudelijk Reglement - Versie December 2014 Huishoudelijk Reglement - Versie December 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Werkwijze van de Stichting CPO Gelderland.... 3 Kring van Deelnemers... 3 Vergaderregels deelnemersoverleg... 3 Frequentie...

Nadere informatie

Uitgangspunten voor uitgifte van bouwgrond aan het initiatief voor CPO. op de locatie Hattemerbroek Oost

Uitgangspunten voor uitgifte van bouwgrond aan het initiatief voor CPO. op de locatie Hattemerbroek Oost Uitgangspunten voor uitgifte van bouwgrond aan het initiatief voor CPO op de locatie Hattemerbroek Oost Uitgangspunten planontwikkeling Volkshuisvesting: Maximaal 15 woningen. Stedenbouwkunde: Als randvoorwaarde

Nadere informatie

collegebrief aan de raad

collegebrief aan de raad collegebrief aan de raad Aan de gemeenteraad Van het college van burgemeester en wethouders Datum 7 juli 2015 Onderwerp Werkwijzer CPO-projecten gemeente Molenwaard Geachte leden van de raad, Het instrument

Nadere informatie

Samen bouwen Informatie avond 25 april 2013

Samen bouwen Informatie avond 25 april 2013 Samen bouwen Informatie avond 25 april 2013 Programma 19.30-19.35 Welkom door projectmanager Henk van Hoof 19.35-19.50 Toelichting op plan 19.50-20.20 Algemene toelichting op CPO door Hans Vos 20.20-20.30

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Collectief bouwen Vennedaal Grave

Collectief bouwen Vennedaal Grave Collectief bouwen Vennedaal Grave Agenda Introductie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Voordelen CPO Mogelijke subsidie Voordelen nieuwbouw t.o.v. bestaande woning Nul-op-de-meter Locatie Vennedaal

Nadere informatie

Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland

Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland Twee opmerkelijke woningprojecten voor de betaalbare sector in Gelderland Nieuwbouw woningen komen in hoofdzaak op twee manieren tot stand, als bouwproject door verkopers of in opdracht van kopers, de

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst CPO De Wilgenhof

Informatie bijeenkomst CPO De Wilgenhof Informatie bijeenkomst CPO De Wilgenhof 30 augustus 2017 Toekomstbestendig wonen in Kamerik Programma Opening (wethouder Ivo ten Hagen) Voorstellen (Urbannerdam) Proces, aanpak en kostenindicatie (Urbannerdam)

Nadere informatie

Reserveringsovereenkomst kavel CPO Vondellaan, De Lichtenberg te Amersfoort d.d. 13 juni 2019

Reserveringsovereenkomst kavel CPO Vondellaan, De Lichtenberg te Amersfoort d.d. 13 juni 2019 Reserveringsovereenkomst kavel CPO Vondellaan, De Lichtenberg te Amersfoort d.d. 13 juni 2019 DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Amersfoort, gevestigd te 3811 LM Amersfoort, Stadshuisplein 1 (postbus 4000,

Nadere informatie

Wonen in America. 10 juli 2014

Wonen in America. 10 juli 2014 10 juli 2014 Agenda: 1. Opening 2. Omgaan met veranderingen 3. Woononderzoek America 4. Wethouder Bob Vostermans 5. America in Cijfers (gemeente) 6. Visie Woningcorporatie 7. Mogelijkheden voor America

Nadere informatie

VOORSTELLEN HET PROJECTTEAM. Kiki Meijerink Ontwikkelaar. Martijn van Sluijters Architect. Yffi van den Berg Ontwikkelaar

VOORSTELLEN HET PROJECTTEAM. Kiki Meijerink Ontwikkelaar. Martijn van Sluijters Architect. Yffi van den Berg Ontwikkelaar VOORSTELLEN Katja van der Valk Procesbegeleider Martijn van Sluijters Architect Kiki Meijerink Ontwikkelaar Yffi van den Berg Ontwikkelaar HET PROJECTTEAM VOORSTELLEN Katja van der Valk Procesbegeleider

Nadere informatie

Samen bouwen aan de buurt,

Samen bouwen aan de buurt, PS2008WMC21 bijlage Samen bouwen aan de buurt Ondersteuning Collectief Particulier Opdrachtgeverschap door de Provincie Utrecht Onderwerp Plan van aanpak Behandelend ambtenaar Verantwoordelijk ambtenaar

Nadere informatie

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013 Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn; gelet op de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010 b e s l u i t: vast te stellen de

Nadere informatie

Procedure ontwikkeling bouwkavels

Procedure ontwikkeling bouwkavels Procedure ontwikkeling bouwkavels In Maashaeghe Park heeft u de mogelijkheid om zelf uw eigen droomhuis te bouwen. Het zelf bouwen van een woning is voor de meeste mensen echter geen dagelijkse bezigheid.

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Informatie CPO De Vliegende Vennen in Rijen

Informatie CPO De Vliegende Vennen in Rijen Informatie CPO De Vliegende Vennen in Rijen CPO De Vliegende Vennen Er is een vereniging opgericht CPO De Vliegende Vennen om samen de woningen voor kostprijs te ontwikkelen. De verenging heeft als doel

Nadere informatie

6 november 2013 WELKOM. 6-11-2013 Informatieavond de Reep, Oirschot

6 november 2013 WELKOM. 6-11-2013 Informatieavond de Reep, Oirschot 6 november 2013 WELKOM Agenda Welkom en opening door de gemeente Oirschot Collectief Particulier Opdrachtgeverschap door SIR-55 De locatie door de gemeente Oirschot Starters door Kim Verhoeven Medioren

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN 25#08#15' spoedcollege'bouwen'met'groepen' 1' AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW

EVEN VOORSTELLEN 25#08#15' spoedcollege'bouwen'met'groepen' 1' AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW AMSTERDAM, 25 AUGUSTUS 2015 HANS VOS, EXPERTTEAM EIGENBOUW EVEN VOORSTELLEN Hans Vos Zelfstandig adviseur, lid Expertteam Eigenbouw Informatie Centrum Eigen Bouw www.iceb.nl senior adviseur Urbannerdam,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 27 februari Wonen in Beltrum

Informatiebijeenkomst 27 februari Wonen in Beltrum Informatiebijeenkomst 27 februari 2019 Wonen in Beltrum Welkom Bas Hommelink (namens de Raad van Overleg Beltrum) 2017: laatste woning in Beltrum Doel van de avond Inzicht geven Wonen in Beltrum Wendbaar

Nadere informatie

Voor verhuur beschikbaar van 7 woningen voor cliënten van De Waerden (begeleid wonen).

Voor verhuur beschikbaar van 7 woningen voor cliënten van De Waerden (begeleid wonen). Prestatie-afspraken Stichting Woontij-Gemeente Texel, stand 5 april 0 Nr Omschrijving Activiteit Doelstelling Actie jaar Bouw woningen Bouw 7 woningen aan de Wilhelminalaan in Den Burg. voormalig terrein

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in goede banen

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in goede banen 030237813 Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in goede banen Samenvatting Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) neemt zo n vlucht in de gemeente Nunspeet dat het gewenst is het langzamerhand

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap als instrument in het grondbeleid.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap als instrument in het grondbeleid. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap als instrument in het grondbeleid. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk

Nadere informatie

Informatieavond Vries Zuid

Informatieavond Vries Zuid Informatieavond Vries Zuid Programma Welkom en introductie Vries Zuid David Inden Estheticon Gebiedsontwikkeling: wat komt daar bij kijken? Pepijn Vemer wethouder wonen en participatie Waar en wanneer

Nadere informatie

TITEL Voorbereidingsbudget sloop Sportfondsenbad en zwembad Liendert en herontwikkeling locatie Sportfondsenbad

TITEL Voorbereidingsbudget sloop Sportfondsenbad en zwembad Liendert en herontwikkeling locatie Sportfondsenbad RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 5386726 Aan : Gemeenteraad Datum : 13 december 2016 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt : B&W-vergadering : 13-12-2016 De

Nadere informatie

OPEN BOEKJE #4 DE VERKOOP PROCEDURE

OPEN BOEKJE #4 DE VERKOOP PROCEDURE OPEN BOEKJE #4 DE VERKOOP PROCEDURE DE VERKOOPPROCEDURE ALGEMENE INFORMATIE De verkoop van de kavels verloopt volgens een specifieke procedure en tijdsplanning. Die vind je hieronder. Houd rekening met

Nadere informatie

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Inleiding In dit document wordt een verkenning gemaakt voor de herontwikkeling van de vrijgekomen locatie van garagebedrijf Autoland Van den

Nadere informatie

FASE DEELNEMER/PROJECT

FASE DEELNEMER/PROJECT Toelichting op CPO proces Deurne Datum 29januari 2015 1 POSITIE DEELNEMER a Vrijblijvende belangstelling Belangstellenden kunnen een keer naar een platformbijeenkomst gaan en/of ontvangen de nieuwsbrief

Nadere informatie

Communicatie. 40 Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden

Communicatie. 40 Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden 5 Communicatie Bij het ontwikkelen van het plan is bewust gekozen voor een open planproces met intensieve betrokkenheid van verschillende partijen uit het gebied. Zo is een klankbordgroep ingesteld, bestaande

Nadere informatie

B en W-voorstel. R. König 2. Wonen en woonomgeving. 28 september 2010 3. ter kennisneming in oriënterende raad

B en W-voorstel. R. König 2. Wonen en woonomgeving. 28 september 2010 3. ter kennisneming in oriënterende raad B en W-voorstel portefeuillehouder begrotingsprogramma R. König 2. Wonen en woonomgeving b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) 28 september 2010 3 rol raad ter kennisneming in oriënterende raad onderwerp

Nadere informatie

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Jaarplan 2011 Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl Verdraagzaamheid is respect en waardering voor en acceptatie van de rijke verscheidenheid van de culturen in onze

Nadere informatie

Waalwijk Werkt. aan 20 koopwoningen voor starters in Waspik

Waalwijk Werkt. aan 20 koopwoningen voor starters in Waspik Waalwijk Werkt. aan 20 koopwoningen voor starters in Waspik In de huidige maatschappij is het voor starters op de woningmarkt niet gemakkelijk om een huis te kopen. Laat staan een eigen huis bouwen. De

Nadere informatie

Catrinus Tuinstra. 24 januari 2013

Catrinus Tuinstra. 24 januari 2013 Catrinus Tuinstra 24 januari 2013 Persoonlijk voorstellen Wie is, wat wil en hoe doet CPOZ Instrumenten Portfolio projecten Zeeland Van CPO naar Collectief Particulier Eigendom? Hoe nu verder? 24-01-2013

Nadere informatie

Sprokkelenburg Bijeenkomst 12 december 2011

Sprokkelenburg Bijeenkomst 12 december 2011 Sprokkelenburg Bijeenkomst 12 december 2011 Programma Introductie wethouder Stegeman Toelichting Ambitiedocument ontwikkeling Sprokkelenburg door Jan de Rooij Toelichting proces Stedelijke Vernieuwing

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Openen Exploitatie Stijn Streuvelslaan Registratienummer: 00539526 Op voorstel B&W d.d.: 28-04-2015 Datum vergadering: 07-07-2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees

Nadere informatie

Uitwerking reservering woningcontingent voor binnenstad Doetinchem (het Ei), centrum Wehl en centrum Gaanderen

Uitwerking reservering woningcontingent voor binnenstad Doetinchem (het Ei), centrum Wehl en centrum Gaanderen Uitwerking reservering woningcontingent voor binnenstad Doetinchem (het Ei), centrum Wehl en centrum Gaanderen Op 28 juni 2018 heeft de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem het bestemmingsplan 'Parapluherziening

Nadere informatie

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Collectief particulier opdrachtgeverschap Collectief particulier opdrachtgeverschap Expertteam Eigenbouw in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Wat is collectief particulier opdrachtgeverschap? Bij collectief

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

De gemeenteraad van Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen De gemeenteraad van Wijchen 16 RZ 118 Beslisnota Woningbouwprogramma 2015-2025 Wijchen, 22 april 2016 Geachte leden van de raad, Beslispunten 1. In te stemmen met reserveren van 80 extra woningen voor

Nadere informatie

de gemeente Zwolle; degene die is geïnteresseerd in de reservering van een bouwkavel;

de gemeente Zwolle; degene die is geïnteresseerd in de reservering van een bouwkavel; Lotingreglement twee-onder-één-kap bouwkavels Artikel 1: Definities In dit reglement wordt verstaan onder: bouwkavel: een nader omschreven perceel bouwgrond, bestemd voor de oprichting van een twee-onder-één-kapwoning

Nadere informatie

HET BESTE VAN TWEE WERELDEN

HET BESTE VAN TWEE WERELDEN HET BESTE VAN TWEE WERELDEN VRAAG EN AANBOD VINDEN ELKAAR IN VERNIEUWEND OPDRACHTGEVERSCHAP PROVINCIE-UTRECHT.NL 1 VERNIEUWEND OPDRACHTGEVERSCHAP: ANDERS DENKEN, ANDERS HANDELEN Anders denken, anders handelen;

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Commissie Ruimte en Milieu

Commissie Ruimte en Milieu Griffie Commissie Ruimte en Milieu Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 159551 Behandelend ambtenaar : M.H.M. Timmermans Directie/bureau : Ruimtelijke Ontwikkeling & Handhaving/ Bureau Ontwikkeling

Nadere informatie

Stand van zaken fysieke projecten in Zuid. Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016

Stand van zaken fysieke projecten in Zuid. Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016 Stand van zaken fysieke projecten in Zuid Spreker René Pruysers Datum 4 oktober 2016 Plaats De Posten Huidige fysieke projecten in Zuid Het Rutbeek/bungalowpark, PL: René Pruysers Beekwoude, PL: René Pruysers

Nadere informatie

Een eigen droomhuis bouwen doe je samen

Een eigen droomhuis bouwen doe je samen Een eigen droomhuis bouwen doe je samen met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap informatie met achtergronden, belangrijkste voorwaarden en stappenplan Wat is CPO? CPO betekent Collectief Particulier

Nadere informatie

E. van den Boom raad00684

E. van den Boom raad00684 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email E. van den Boom 3665 ebo@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 13raad00684 Vaststellen bestemmingsplan Waalreseweg - Dijkstraat

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND CPO Beekdael d.d. 9 december 2014

INFORMATIEAVOND CPO Beekdael d.d. 9 december 2014 INFORMATIEAVOND CPO Beekdael d.d. 9 december 2014 AGENDA 19:30u Welkomstwoord (wethouder mevr. Starmans) 19:35u Schetsboek stedenbouwkundig plan (dhr. Dieleman) 19:55u CPO (dhr. Van Dongen) 20:00u Processtappen

Nadere informatie

Nieuwbouwplan De Koekoek

Nieuwbouwplan De Koekoek Sprang-Capelle Nieuwbouwplan De Koekoek S Daar waar gemoedelijkheid, tevredenheid, wonen en werken, inspanning en ontspanning hand in hand gaan. Dát is wonen in de gemeente Sprang-Capelle, met de vele

Nadere informatie