VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD"

Transcriptie

1 STUK 7 ( ) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING OKTOBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND VERSLAG namens de Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media uitgebracht door mevrouw Annemie MAES Hebben aan de werkzaamheden deelgenomen: Vaste leden: mevrouw Carla Dejonghe, commissievoorzitter, mevrouw Annemie Maes, mevrouw Hannelore Goeman, de heer Johan Van den Driessche Plaatsvervanger: mevrouw Khadija Zamouri Andere leden: mevrouw Brigitte Grouwels, de heer Paul Delva Verontschuldigd: de heer Stefan Cornelis Zie: Stuk 7 ( ) Nr.1: Ontwerp van verordening 1510

2 - 2 - Dames en Heren, De Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media besprak tijdens haar vergadering van 3 oktober 2017 het ontwerp van verordening houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2016 Stuk 7 ( ) - Nr.1. Mevrouw Annemie Maes wordt aangeduid als verslaggever. De opgelegde termijn om het commissieverslag 3 kalenderdagen vóór de algemene bespreking in de plenaire vergadering te bezorgen aan de leden wordt ingekort. Deze beslissing steunt op artikel 15, punt 8 van het Reglement van Orde. Het commissieverslag zal in elk geval zo spoedig mogelijk en vóór de plenaire vergadering van 6 oktober 2017, rondgedeeld worden. 1. Toelichting door de heer Guy Vanhengel, collegevoorzitter bevoegd voor Onderwijs, Vorming en Begroting Het College werd op 22 juni 2017 door Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, Bart Tommelein, op de hoogte gebracht van het gunstig advies over de jaarrekening Dit betekent dat de jaarrekening werd opgemaakt volgens de regels die zijn vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 3 mei 1991 tot vaststelling van het begroting- en rekeningstelsel van de VGC. De collegevoorzitter verwijst naar de pagina s 1 tot en met 3 van het document voor een algemeen overzicht van de verordening en een gedetailleerde inhoudstafel van het voorliggend document. De jaarrekening heeft eenzelfde indeling als onze begroting en bestaat bijgevolg uit een gewone en een buitengewone dienst. A. Toelichting bij de gewone dienst Op 31 december 2016 bedroeg het totaal van de tijdens het dienstjaar 2016 te innen of reeds geïnde ontvangsten, 177,24 miljoen euro. Het totaal van de vastgelegde uitgaven (nl. de voorbehouden kredieten die dienen om de engagementen van de VGC te financieren) bedroeg 173,19 miljoen euro. Het begrotingsresultaat van de gewone dienst voor de jaarrekening 2016 bedraagt aldus 4,05 miljoen euro. Dit positieve resultaat, dat deels in de initiële begroting 2017 werd ingezet voor de bestrijding van niet-structurele uitgaven en deels in de 1ste begrotingswijziging van 2017 werd verwerkt, is enerzijds het gevolg van een 'gecumuleerd' positief resultaat van de vorige dienstjaren (nl. 3,77 miljoen euro) en anderzijds het resultaat van het eigen dienstjaar (nl. 0,28 miljoen euro). Meer informatie is terug te vinden vanaf blz. 9 van de algemene toelichting van het document.

3 - 3 - Wat de uitgaven voor het dienstjaar 2016 betreft: De begroting 2016 voorzag een totaal aan personeelsuitgaven ten belope van 55,30 miljoen euro. Hiervan werd 53,27 miljoen euro vastgelegd, wat een realisatiegraad betekent van 96,33%. Voor de werkingsuitgaven werd in de begroting 2016 een bedrag voorzien van 17,64 miljoen euro. Hiervan werd 15,85 miljoen euro vastgelegd. De realisatiegraad bedraagt hier gemiddeld 89,85%. Wat de overdrachten betreft, dit zijn voornamelijk subsidies aan verenigingen of organisaties, werd in 2016 een budget voorzien ten belope van 43,85 miljoen euro. Hiervan werd 43,29 miljoen euro vastgelegd of 98,73%. Tot slot wat de schuld betreft, werden de intrestlasten en de aflossingen in 2016 begroot op 8,65 miljoen euro. Hiervan werd effectief 8,65 miljoen euro vastgelegd. Voor een gedetailleerd en grafisch overzicht, wordt verwezen naar de algemene toelichting vanaf blz. 21 t/m blz. 30 Wat de ontvangsten voor het dienstjaar 2016 betreft: De geraamde ontvangsten voor 2016 werden, in globo, voor 98,29% gerealiseerd (nl. 168,48 miljoen euro). Er werd dus iets minder ontvangen dan geraamd. Deze lagere realisatiegraad heeft geen betrekking op de specifieke dotaties of trekkingsrechten, maar is voornamelijk het gevolg van het effect van de overboekingen uit de reservefondsen en een aantal minder ontvangsten verspreid over de begroting. Het algemeen boekhoudkundig resultaat voor de gewone dienst bedraagt 8,30 miljoen euro. Het boekhoudkundig resultaat is, voor alle duidelijkheid, geen overschot, maar dient te worden voorbehouden voor de uitbetaling van de tot en met het dienstjaar 2016 aangegane verbintenissen. In deze 8,30 miljoen euro zitten de naar het volgend begrotingsjaar over te dragen middelen vervat nl. 4,25 miljoen euro. Dit bedrag heeft in hoofdzaak betrekking op facturen die nog moeten worden ontvangen en/of betaald ten gevolge van bestellingen of opdrachten die in de loop van 2016 werden geplaatst. Ook saldi van subsidies zitten vervat in dit bedrag. Voor meer cijfergegevens, berekeningen en grafische voorstellingen van zowel het begrotingsresultaat als het boekhoudkundig resultaat, wordt verwezen naar de algemene toelichting van het document. B. Toelichting bij de buitengewone dienst Alle buitengewone ontvangsten die door de VGC werden gerealiseerd in 2016, voor de financiering van de investeringsuitgaven, bedroegen op 31 december ,89 miljoen euro. De vastgelegde buitengewone uitgaven bedroegen 83,87 miljoen euro.

4 - 4 - Het begrotingsresultaat van de buitengewone begrotingsrekening 2016, vertoont bijgevolg (en eerder uitzonderlijk) een licht overschot van euro. Het boekhoudkundig resultaat van de buitengewone dienst bedraagt 57,46 miljoen euro. Ook hier is het boekhoudkundig resultaat geen overschot, maar dient dit, net zoals bij de gewone dienst, te worden voorbehouden voor de uitbetaling van aangegane verbintenissen. Een ruimere toelichting over het resultaat van de buitengewone begrotingsrekening en een overzicht van de verschillende investeringen die werden gerealiseerd in dat jaar, wordt weergegeven in de algemene toelichting van het document vanaf pagina 30. Van blz. 40 t/m blz. 44 van de algemene toelichting, wordt tevens een volledig overzicht en stand van zaken, voor 2016, van de begrotingsfondsen van de VGC gegeven. 2. Bespreking * Gewone dienst Na afsluiting van de rekening 2015 werd een bedrag van ,75 euro, zijnde openstaande vastleggingen, naar de rekening 2016 overgedragen. Er wordt tevens een overzicht gegeven waarop dit slaat. Commissielid Annemie Maes (Groen) merkt op dat dit ook nog betrekking heeft op het dienstjaar Hoe kan de collegevoorzitter dit verklaren? Belgische overheden in zijn totaliteit - niet de VGC specifiek - hebben een slechte reputatie als betaler. Soms komen bedrijven zelfs in de problemen omdat de overheden te laat betalen. Welk beleid hanteert de collegevoorzitter om een zo stipt en correct mogelijk betaalgedrag na te streven? Bij de ontvangsten van het dienstjaar 2016 is er bij de overboekingen een verschil van +/- 3 miljoen euro. Dit is vooral te wijten aan een lagere overboeking uit het Stedenfonds. Met welke lagere uitgave gaat deze daling gepaard? Graag wat meer uitleg. De opbrengsten van de beleggingen bedraagt ,86 euro in plaats van euro zoals begroot. Vorig jaar was dit net zo en toen liet de collegevoorzitter weten dat dit te wijten was aan de lage rente, maar dat er een beheerscontract was afgesloten met het Gewestelijk Agentschap van de Schuld. Dit zou voor schaalvoordelen zorgen. De rentes zijn amper gestegen ten opzichte van vorig jaar. Waarom is het begrotingskrediet dan niet naar beneden bijgesteld? Gaat de VGC vanaf volgend jaar een effectentaks moeten betalen? Het bedrag voor de niet gebruikte kredieten bij het luik administratie is ,64 euro. Dit is vooral te wijten aan schommelingen in het personeelsbestand. Vorig jaar was het niet gebruikte krediet voor dit luik euro en toen zei de collegevoorzitter dat dit normaal was omdat er een bepaald verloop is binnen het personeelsbestand. Nu is het bedrag meer dan een miljoen euro, een stijging van bijna 75%. Wat is de reden hiervoor? Uit de evolutie van de gerealiseerde werkingsuitgaven blijkt dat er een daling is geweest na 2013 en nu is er terug een opwaartse beweging. Op welke manier denkt de collegevoorzitter dat dit de komende jaren zal evolueren?

5 - 5 - Commissielid Johan Van den Driessche (N-VA) heeft dezelfde vraag als mevrouw Maes met betrekking tot de lagere beleggingsopbrengsten. Is dit te wijten aan een verkeerde inschatting of aan een verlies? Het verslag van de Vlaamse administratie zat niet bij het document. Kan dit alsnog worden bezorgd? Commissielid Hannelore Goeman (sp.a) heeft enkele vragen bij de luiken opleiding naar werk en de kinderopvang. Het niet gebruikte krediet voor de kinderopvang bedraagt +/ euro en het niet gebruikte krediet voor opleiding naar werk bedraagt +/ euro. Wat gebeurt er met deze niet gebruikte kredieten? De gemiddelde realisatiegraad van de begroting personeelskosten bedraagt 96,33%. Het bedrag van de niet gebruikte kredieten is ,83 euro. Graag wat uitleg over wat er gebeurt met de niet gebruikte kredieten. Is het de bedoeling om volgend jaar naar een realisatiegraad van 100% te gaan? Vlaams minister Sven Gatz heeft gezegd dat het hoog tijd is om de Brusselnorm te herbekijken aangezien de Brusselse bevolkingsgraad toegenomen is. Sp.a sluit zich volmondig aan bij de roep om een herziening van de Brusselnorm. Is er ondertussen al iets gebeurd op dit vlak? De 2 de belangrijkste uitgavenpost van de gewone dienst, is de administratie. De heer Paul Delva (CD&V) vraagt waarom ,64 euro niet werd gebruikt. Mevrouw Khadija Zamouri (Open Vld) heeft een soortgelijke vraag en wil graag weten waar de niet gebruikte kredieten van bv. thuiszorg en ouderenwelzijn en kind en gezin naartoe gaan. Het bedrag voor het dienstjaar 2012 heeft betrekking op het herstellen van deuren in gemeenschapscentrum De Pianofabriek. Collegevoorzitter Guy Vanhengel zegt dat dit betrekking kan hebben op een geschil over een factuur. Bedragen van voorbije jaren hebben vaak te maken met discussies over facturen en betalingen en die kunnen lang aanslepen. Hij benadrukt dat de VGC een uitstekende betaler is. Ten eerste omdat de VGC een eenvoudig begrotingsstelsel hanteert. Ten tweede omdat de VGC altijd over voldoende cash beschikt. De VGC heeft de gewoonte haar personeelskredieten ruim te begroten. Er is dus altijd wel een overschot op de personeelskredieten. De personeelslasten worden immers begroot in functie van een 100% bezettingsgraad gedurende het jaar en dit is nooit het geval. De VGC heeft nog nooit geld moeten bijpassen voor de personeelskredieten. De beleggingen en het Agentschap voor de Schuld zijn 2 verschillende zaken. De opbrengst van de beleggingen is zeer beperkt. Deze werden nu verkeerd begroot, te hoog ingeschat. Op het moment dat de VGC leningen aangaat wordt er een beroep gedaan op het Agentschap voor de Schuld. De VGC zal geen effectentaks moeten betalen.

6 - 6 - De 3 miljoen euro ontvangsten van het Stedenfonds hebben te maken met correcties die worden uitgevoerd in functie van wat er wordt vastgelegd. Dit bedrag wordt overgedragen naar volgend jaar en blijft in de pot Stedenfonds. Niet gebruikte kredieten geven een positief resultaat aan het einde van het begrotingsjaar. De VGC heeft geen schuld, dus moet er ook geen schuld worden afgebouwd zoals bij andere overheden. Niet gebruikte kredieten worden dus systematisch overgedragen naar volgend jaar. De herverdeling van de overgedragen kredieten is duidelijk te zien in de 1ste begrotingswijziging. De niet gebruikte kredieten waarnaar mevrouw Goeman verwees, slaan op de relatie die de VGC heeft met de VDAB en opleidingstrajecten. De voorziene 3 miljoen euro was uiteindelijk niet nodig en wordt overgeschreven naar volgend jaar. Naar aanleiding van geplande projecten wordt er een bedrag vastgelegd voor een heel jaar. Vaak beginnen projecten met vertraging waardoor niet het hele voorziene budget nodig is. Collegelid Bianca Debaets legt uit dat initieel wordt vooropgesteld hoeveel geld er nodig is om projecten te realiseren. Het kan altijd dat een aantal initiatieven later opstarten dan gepland euro gaat terug naar het Stedenfonds en euro wordt overgedragen naar volgend jaar. Commissielid Annemie Maes (Groen) begrijpt dat er openstaande geschillen kunnen zijn. Voor 2013 wordt er euro naar de rekening 2016 overgeschreven. Dit heeft onder andere betrekking op de Paspartoe, software aankopen, enz. De collegevoorzitter zegt dat het niet altijd om geschillen gaat. Het kan ook gaan over aangekochte software die nog niet helemaal op punt staat. Het volledige bedrag kan pas betaald worden als de software perfect werkt. Hij oppert dat het zoeken naar grote beleidsopties in de kleine schommelingen die merkbaar zijn in de rekening, wat te ver gaat. Hij betreurt dat men soms achter de cijfers dingen zoekt, die niet bestaan. Commissielid Annemie Maes (Groen) wil de kleine KMO s en bedrijven verdedigen en benadrukt dat vooral kleine bedrijven in de problemen kunnen komen door onbetaalde facturen. Vandaar dat er alleen maar met grote bedrijven kan worden gewerkt. Het niet gebruikte krediet voor het luik administratie is 1,24 miljoen euro. De collegevoorzitter vindt dit nog steeds normaal. De spreker vraagt of dit een bepaald percentage van de totaliteit is. Volgens de collegevoorzitter moet men naar het totaalvolume, zijnde 55 miljoen euro, kijken. In dit geval gaat het over een klein deel van het totaalvolume. De personeelskost begroten op 100% is volgens commissielid Hannelore Goeman (sp.a) normaal en wenselijk. Een verloop van personeel is altijd mogelijk.

7 - 7 - Een goed personeelsbeleid betekent volgens collegevoorzitter Guy Vanhengel niet per se een volledig ingevuld kader. Maar een goed personeelsbeleid is wanneer de administratie goed functioneert. Wordt er bij de opmaak van de begroting rekening gehouden met de indexering en anciënniteit, vraagt commissielid Hannelore Goeman (sp.a). Natuurlijk, bevestigt de collegevoorzitter. Binnen het College werd nog niet echt gesproken over de aanpassing van de Brusselnorm. Het bevolkingscijfer in Brussel is inderdaad van 1 miljoen naar 1,2 miljoen gestegen. De Brusselnorm lag voor 1 miljoen inwoners op Voor een aantal beleidsdomeinen is de Brusselnorm goed als streefcijfer. Voor andere beleidsdomeinen gaat deze normering niet op. Voor bv. het creëren van onderwijscapaciteit gaat een normering niet op. Hier moet het aanbod aan de vraag voldoen. Er werd deze legislatuur ook een oefening gemaakt over de Brusselnorm op basis van het verslag van de Gemengde Ambtelijke Commissie, die in de vorige legislatuur hierover een werkstuk heeft gemaakt. Er komt dus een actualisering van dit werkstuk. Daarnaast wordt er ook gedacht aan de ontwikkeling van een Brusseldecreet waarin een aantal elementen kunnen worden vastgeklikt. De collegevoorzitter vindt dit niet eminent politiek. Er moeten afspraken worden gemaakt tussen de Vlaamse overheid en de VGC op niveau van de administraties. Dit gebeurt momenteel. De gigantische inspanningen die de VGC levert voor onderwijsinfrastructuren zullen blijven zolang de druk op het Nederlandstalig onderwijs blijft. De moeilijkheden die er zijn om sneller te kunnen evolueren naar capaciteitswinsten in welzijn hebben te maken met het feit dat dit in vergelijking met onderwijs een grotere kost genereert voor de Vlaamse Gemeenschap in het algemeen. Capaciteit genereren binnen onderwijs is geen extra kost voor de Vlaamse Gemeenschap omdat het geheel van de onderwijsuitgaven wordt verdeeld in functie van de leerlingenaantallen. De Vlaamse Gemeenschap krijgt geld van de federale overheid naargelang het aantal kinderen dat in het Nederlandstalig onderwijs is ingeschreven. Binnen welzijn krijgt een ontwikkeld initiatief geen geld van de federale overheid. Hiervoor moet de Vlaamse overheid zelf geld opleggen en hier zijn de middelen niet onbeperkt. Het beleid moet zich vooral toeleggen op de snelheid en efficiëntie van uitvoering. Commissielid Hannelore Goeman (sp.a) deelt het uitgangspunt van de collegevoorzitter dat het vooral moet gaan over de vraag die, zowel in onderwijs als welzijn, blijft stijgen. Dit is een bewijs van de goede kwaliteit die er wordt geleverd. Een aanpassing van de Brusselnorm als extra steun zou zeker welkom zijn. Sp.a is hier in ieder geval voor gewonnen. Het gaat niet over een dossier van politieke confrontatie, maar het is de realiteit. De spreker hoopt dat de VGC en de Vlaamse overheid hierover snel in een constructieve dialoog kunnen treden.

8 - 8 - * Buitengewone Dienst In het overzicht van de buitengewone uitgaven staat er bij de niet gebruikte kredieten een bedrag van 7,3 miljoen euro voor onderwijs en 8,1 miljoen euro voor patrimonium. Commissielid Annemie Maes (Groen) vraagt over welke dossiers het gaat. Gaat het om een annulering of vertraging? In het document staat dat in 2016 de aandelen van de firma Hansimmo, in afwachting van de realisatie van een project, overgenomen werden voor een bedrag van 3,8 miljoen euro. Is dit voor de nieuwe school in de Gallaitstraat? De collegevoorzitter legt uit dat de uitgaven van bepaalde dossiers werden opgenomen in de begroting zonder er zeker van te zijn dat de dossiers zouden opstarten. Indien dossiers vroeger startklaar zouden zijn, is er geld beschikbaar. Het gaat dus om een optimistische inschatting van een vooruitgang. Het dossier van de Gallaitstraat zit op schema om op te leveren in In de rekening voor 2016 wordt een overzicht gegeven van investeringssubsidies. De heer Paul Delva (CD&V) vraagt waarom bepaalde dossiers vermeld worden bij het beleidsdomein Onderwijs en Vorming en andere niet. Dit zijn de grootste dossiers, zegt de collegevoorzitter. Waarom wordt de uitrusting van materiaal voor secundaire scholen opgenomen bij andere investeringssubsidies over de verschillende beleidsdomeinen heen, en niet bij het beleidsdomein Onderwijs en Vorming, vraagt raadslid Paul Delva. Volgens de collegevoorzitter hebben andere investeringssubsidies ook betrekking op het beleidsdomein Onderwijs en Vorming. 3. Artikelsgewijze bespreking en stemmingen De artikelen 1 tot en met 11 worden unaniem aangenomen met 5 stemmen voor. 4. Stemming over het geheel Het ontwerp van verordening houdende vaststelling van de rekening voor het dienstjaar 2016 wordt in zijn geheel ter stemming voorgelegd en unaniem aangenomen met 5 stemmen voor. De verslaggever, Annemie MAES De voorzitter, Carla DEJONGHE

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2011-2012) Nr. 2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 APRIL 2012 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2010 VERSLAG namens de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7A (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 8 JULI 2015 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2013 SAMENVATTEND VERSLAG

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 21 OKTOBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2012 VERSLAG namens de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 671 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 2 MEI 2017 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 mei 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 Verordening nr. 15-01 12 mei 2015 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9A (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 4 JULI 2017 Rekening 2016 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds SAMENVATTEND

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 ONTWERP Verordening nr. 13-04 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 ONTWERP Verordening nr. 11-01 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 07/05 16 november 2007 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2008 VERORDENING Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 Verordening nr. 12-03 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het dienstjaar 2012

Nadere informatie

Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 05/ 06 23 dece mbe r 2005 Verordening tot vaststelling van de beg roting voor het dienstjaar 2006 V E R O R D E N I N G Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010 ONTWERP Verordening nr. 10-05 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 03/05 5 december 2003 Verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2004 Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: UITGAVEN

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 3B (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 2 JULI 2015 REGLEMENT VAN ORDE Voorstel tot wijziging van art. 13, 27, 42, 51, 56, 59, 60, 61 en 62 van het Reglement van

Nadere informatie

In een verder stadium worden deze begrippen verduidelijkt aan de hand van de werkelijke gegevens.

In een verder stadium worden deze begrippen verduidelijkt aan de hand van de werkelijke gegevens. Verordening nr. 14-01 5 december 2014 Verordening tot vaststelling van de rekening voor het dienstjaar 2012 I. MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN I. SAMENSTELLING VAN DE REKENING 1. DE BEGROTINGSREKENING

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist.

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist. BEGROTING 2017 door het College van Burgemeester en Schepenen VERSLAG EN COMMENTAAR van dhr. C. Beoziere, Schepen van Financiën Het project van de begroting 2017 werd opgesteld in overeenstemming met het

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 733 (2018-2019) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 26 MAART 2019 VOORSTEL VAN RESOLUTIE - van mevrouw Brigitte GROUWELS, mevrouw Hannelore GOEMAN en mevrouw Khadija ZAMOURI

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 607 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 12 JANUARI 2016 VRAAG Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 12 januari 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben aan de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 12 DECEMBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2017 SAMENVATTEND

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2015-2016) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 1 DECEMBER 2015 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND VERSLAG namens

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 6 oktober 2017 Ochtendvergadering INHOUD REGELING VAN DE WERKZAAMHEDEN... 4 MEDEDELINGEN... 4 BEGROTINGSSTUKKEN

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 580 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 16 JUNI 2015 VRAAG OM UITLEG Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 16 juni 2015 INTEGRAAL

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 536 (2014) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014 3 OKTOBER 2014 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van vrijdag 3 oktober 2014 Hebben aan de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 487 (2012-2013) - Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2012-2013 13 NOVEMBER 2012 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Deze omzendbrief beoogt de afsluiting en de vaststelling van de gemeenterekeningen voor het dienstjaar 2012.

Deze omzendbrief beoogt de afsluiting en de vaststelling van de gemeenterekeningen voor het dienstjaar 2012. Aan de dames en heren Burgemeesters en Schepenen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Ter informatie: Aan de dames en heren Gemeenteontvangers Sophie Jurfest T 02 800.32.71 F 02 800.38.00 sjurfest@mbhg.irisnet.be

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2014-2015) Nr.1(deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 18 NOVEMBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2015 DEEL I:

Nadere informatie

Financieel verslag 2017

Financieel verslag 2017 Financieel verslag 2017 1. DE BEGROTINGSCYCLUS De begroting wordt jaarlijks opgesteld en heeft betrekking op de periode van 1 jaar. De begrotingscyclus, het tijdsbestek waarin aan een begroting van een

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6 (2016-2017) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 6 DECEMBER 2016 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND

Nadere informatie

Financieel verslag 2016

Financieel verslag 2016 Financieel verslag 2016 1. DE BEGROTINGSCYCLUS De begroting wordt jaarlijks opgesteld en heeft betrekking op de periode van 1 jaar. De begrotingscyclus, het tijdsbestek waarin aan een begroting van een

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 26 oktober 2018 Ochtendvergadering INHOUD BERICHT VAN VERHINDERING... 3 REGELING VAN DE WERKZAAMHEDEN...

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1705773 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Kathedrale kerkfabrieken - Sint-Baafs Gent Budgetwijziging

Nadere informatie

Eerste begroting van de hulpverleningszone

Eerste begroting van de hulpverleningszone Eerste begroting van de hulpverleningszone De grote meerderheid van de prezones wordt op 1 januari 2015 hulpverleningszone. Deze nota wil bepaalde zaken preciseren over het budgettaire en financiële luik

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9A (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 21 JUNI 2016 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds SAMENVATTEND VERSLAG namens

Nadere informatie

VR DOC.0184/1

VR DOC.0184/1 VR 2019 1502 DOC.0184/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 662/6 van

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 598 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 16 NOVEMBER 2015 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Graag had ik de concrete gegevens over de verdeling van de subsidies opgevraagd, alsook hoe deze verdeling tot stand kwam.

Graag had ik de concrete gegevens over de verdeling van de subsidies opgevraagd, alsook hoe deze verdeling tot stand kwam. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 273 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 22 mei 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Subsidiëring politieke jongerenbewegingen - Modaliteiten Vanaf

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (2011-2012) Nr. 1 (deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2011-2012 14 november 2011 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2012 DEEL I:

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS EN DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 696 (2017-2018) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 30 JANUARI 2018 VRAGEN OM UITLEG Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 30 januari 2018

Nadere informatie

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC 61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC Welkom bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: een parlementaire instelling met een groot hart voor Brussel! De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) mag 30 kaarsjes

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat 2 2019_GR 00088 jaarrekening 2018 Gemeente Zutendaal - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer Robben

Nadere informatie

ZOOM OP... DE GEMEENTEBEGROTINGEN VAN HET DIENSTJAAR Evolutie van de resultaten. Resultaat eigen dienstjaar

ZOOM OP... DE GEMEENTEBEGROTINGEN VAN HET DIENSTJAAR Evolutie van de resultaten. Resultaat eigen dienstjaar ZOOM OP... BRUSSEL PLAATSELIJKE BESTUREN FOCUS DE GEMEENTEBEGROTINGEN VAN HET DIENSTJAAR 2018 Sinds 2015 vertonen de resultaten van de gemeenten een herstellende tendens, maar achter het geconsolideerde

Nadere informatie

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC 61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC Welkom bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: een parlementaire instelling met een groot hart voor Brussel! De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) mag 30 kaarsjes

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 686 (2017-2018) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 26 OKTOBER 2017 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (2010-2011) Nr. 1 (deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2010-2011 15 november 2010 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2011 DEEL I:

Nadere informatie

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De algemene rekening 2017 en het ontwerp

Nadere informatie

VERSLAG BIJ DE BEGROTINGSREKENING

VERSLAG BIJ DE BEGROTINGSREKENING Dienst Boekhouding VERSLAG BIJ DE BEGROTINGSREKENING 2011 1 Inhoud 1. Inleiding: enkele begrippen... 3 2. Voorstelling van het begrotings- en boekhoudkundig resultaat... 4 2.1 Het begrotings- en boekhoudkundig

Nadere informatie

Graag een jaarlijks overzicht per beleidsdomein (zowel ministeries als rechtspersonen).

Graag een jaarlijks overzicht per beleidsdomein (zowel ministeries als rechtspersonen). VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 463 van 21 februari 2014 van LODE VEREECK Vlaamse overheid

Nadere informatie

VR DOC.0085/1

VR DOC.0085/1 VR 2017 0302 DOC.0085/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest,

Nadere informatie

Begrotingswijziging N 1

Begrotingswijziging N 1 Instelling belast met het beheer van de materiële en financiële belangen van de erkende niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen en erkende centra voor morele dienstverlening van de provincie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 604 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 15 DECEMBER 2015 INTERPELLATIE EN VRAAG OM UITLEG Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 537 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 14 OKTOBER 2014 INTERPELLATIE Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 14 oktober 2014 Hebben aan de werkzaamheden

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 2 DECEMBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2015 VERSLAG namens de Commissie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 575 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 2 JUNI 2015 Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 juni 2015 Begrotingsfondsen VGC

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een eenmalige subsidie in 2018 voor de informatisering

Nadere informatie

VR DOC.0356/1BIS

VR DOC.0356/1BIS VR 2017 2104 DOC.0356/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het

Nadere informatie

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2018

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2018 ingediend op 17 (2017-2018) Nr. 1 27 april 2018 (2017-2018) Toelichtingen bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE GEMEENSCHAP DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE GEMEENSCHAP ONTWERP VAN DECREET VAN DE ALGEMENE REKENING VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VAN DE UITVOERING VAN DE BEGROTING VAN DE VLAAMSE RECHTSPERSONEN ZONDER RAAD VAN BESTUUR VOOR HET BEGROTINGSJAAR

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING,

DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/33 Erediensten. Antwerpen. Provinciale Instelling

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 16 JUNI 2015 Rekening 2014 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds Commissie voor

Nadere informatie

VLAAMSERAAD ONTWERP VAN DECREET. houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1992 AMENDEMENTEN

VLAAMSERAAD ONTWERP VAN DECREET. houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 1992 AMENDEMENTEN Stuk 15 (BZ 1992) - Nr. 5 ARCHIEF VLAAMSE RAAD TERUGBEZO~~GEN VLAAMSERAAD BUITENGEWONE ZITTING 1992 11 MEI 1992 ONTWERP VAN DECREET houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 21 MEI 2013.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 21 MEI 2013. Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 21 MEI 2013.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Commissievergaderingen Agenda. Commissie voor Onderwijs en Vorming. Woensdag 23 januari 2019 om 14.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Commissievergaderingen Agenda. Commissie voor Onderwijs en Vorming. Woensdag 23 januari 2019 om 14. VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Commissievergaderingen Agenda Commissie voor Onderwijs en Vorming Woensdag 23 januari 2019 om 14.00 uur Brussels Hoofdstedelijk Parlement Lombardstraat 69 zaal 323

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 19-B (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 25 april 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ONTWERP VAN DECREET

VLAAMSE RAAD ONTWERP VAN DECREET Stuk 11 - A (1980-1981) - Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1980-1981 21 OKTOBER 1980 ONTWERP VAN DECREET waarbij nieuwe voorlopige kredieten worden geopend die in mindering komen van de begroting van de Vlaamse

Nadere informatie

VR DOC.0962/1BIS

VR DOC.0962/1BIS VR 2017 0610 DOC.0962/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN BISNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van

Nadere informatie

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS 68046 BELGISCH STAATSBLAD 24.12.2008 Ed. 2 MONITEUR BELGE WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE

Nadere informatie

Omzendbrief FB 2017/1

Omzendbrief FB 2017/1 Omzendbrief FB 2017/1 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Omzendbrief Aan de colleges van

Nadere informatie

Advies over de begroting 2018

Advies over de begroting 2018 Advies over de begroting 2018 Hans Maertens, ondervoorzitter SERV Erwin Eysackers, studiedienst SERV 12 juli 2017 Overzicht 2 Gunstig macro-economisch klimaat Belgische overheidsfinanciën onvoldoende verbeterd

Nadere informatie

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0438 28-04-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Overeenkomst Overeenkomst tussen Kind en Gezin en de Vlaamse Gemeenschapscommissie betreffende de procedure

Nadere informatie

Advies MAT budgetwijziging 2016/1

Advies MAT budgetwijziging 2016/1 ADVIES MAT BUDGETWIJZIGING 2016/1 Gemeenteraad d.d. 30 juni 2016 1 1. VOORWOORD Het advies van het MAT over het ontwerp van de budgetwijziging 2016/1 slaat enkel op de wettelijkheid en de te verwachten

Nadere informatie

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2016

bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2016 ingediend op 17 (2015-2016) Nr. 2-V 29 april 2016 (2015-2016) Toelichtingen bij de aanpassing van de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Notulen Zitting van 10 januari 2018 Samenstelling: Aanwezig: de heer Leo Verelst, voorzitter; mevrouw Annemie De Winter, raadslid; mevrouw Nicole Daems, raadslid; mevrouw

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1802750 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Kathedrale Kerkfabriek Sint-Baafs Gent Jaarrekening 2017

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 05/338 14 juli 2005 Besluit houdende de subsidiëring van projecten in het kader van het erfgoedconvenant voor de eindrealisatie van de Weik van t Brussels 2005 (tweede fase) en voorbereiding

Nadere informatie

VR DOC.1026/1

VR DOC.1026/1 VR 2016 3009 DOC.1026/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 37, 40 en 43 van

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9A (2017-2018) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 26 JUNI 2018 Rekening 2017 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds SAMENVATTEND

Nadere informatie

VR DOC.1230/1TER

VR DOC.1230/1TER VR 2016 2511 DOC.1230/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN TERNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de regels betreffende

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9 (2018-2019) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 26 SEPTEMBER 2018 Begrotingswijziging 1 voor het dienstjaar 2018 Begroting dienstjaar 2019 Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017

Aanpassing meerjarenplan bij opmaak van het budget 2017 Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak van het budget 2017 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak budget 2016 p. 0 OCMW Oostkamp Aanpassing meerjarenplan 2014-2019 bij opmaak

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van tussen de Vlaamse

Nadere informatie

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019

De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 De financie le toestand van de Vlaamse OCMW s: analyse van de meerjarenplannen 2014-2019 1. Inleiding Sinds het boekjaar 2014 werken alle Vlaamse OCMW s, net als de andere lokale besturen (gemeenten, provincies,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 12 DECEMBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018 SAMENVATTEND VERSLAG

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 687 (2017-2018) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 7 NOVEMBER 2017 HOORZITTING over de publieksmeting, georganiseerd door BRUZZ SAMENVATTEND VERSLAG uitgebracht namens de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 16 december 2016 Ochtendvergadering INHOUD BERICHTEN VAN VERHINDERING... 3 BEGROTINGSSTUKKEN VAN

Nadere informatie

Gelet op het decreet houdende openbaarheid van bestuur d.d. 26 maart 2004;

Gelet op het decreet houdende openbaarheid van bestuur d.d. 26 maart 2004; u.ltendaal Raad voor Maatschappelijk Welzijn Besluit GOEDGEKEURD Zitting van 23 mei 2019 Ondersteunende diensten - Secretariaat 3 2019_OR 00023 Jaarrekening 2018 OCMW Zutendaal - Goedkeuring Samenstelling:

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 649 (2016-2017) Nr. 4 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 22 MAART 2017 VOORSTEL VAN RESOLUTIE - van de heer Bruno DE LILLE, mevrouw Annemie MAES, - de heer Arnaud VERSTRAETE en

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. over de ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF. Alarmsysteem nr.

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. over de ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF. Alarmsysteem nr. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.3.2017 COM(2017) 156 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF Alarmsysteem nr. 1-3/2017 NL NL

Nadere informatie

Advies. Tussentijds advies over het begrotingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap

Advies. Tussentijds advies over het begrotingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap Brussel, 16 juni 2009 160609_Begrotingsadvies 2009_ tussentijds Advies Tussentijds advies over het begrotingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap 2009 2014 Inleiding Volgens de gebruikelijke procedure brengt

Nadere informatie

POLITIERAAD. LoWaZoNe

POLITIERAAD. LoWaZoNe POLITIERAAD LoWaZoNe Lovendegem Waarschoot Zomergem Nevele NOTULEN POLITIERAAD PZ LoWaZoNe 25 oktober 2017 te WAARSCHOOT OPENBARE ZITTING 1. Goedkeuring notulen 19 april 2017: er zijn geen opmerkingen.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 30 november 2012 Ochtendvergadering INHOUD BERICHT VAN VERHINDERING... 4 MEDEDELING... 4 WIJZIGING

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Financiën dienst Budget dossiernummer:. 1505028 Verslag aan de Provincieraad betreft Budget 2015 Derde reeks wijzigingen verslaggever Alexander Vercamer Mevrouwen en mijne Heren, In de derde

Nadere informatie

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De algemene rekening 2015 en het ontwerp

Nadere informatie

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018 Verordening nr. 17-05 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 1 De gewone begroting voor het dienstjaar wordt als volgt vastgelegd: UITGAVEN ONTVANGSTEN 000 Saldo

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 691 (2017-2018) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 29 NOVEMBER 2017 VRAGEN OM UITLEG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 29 november 2017 INTEGRAAL VERSLAG

Nadere informatie