Welke verdiepende lesstof kan er in de klas aan hoogbegaafde leerlingen worden aangeboden op het gebied van spelling?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke verdiepende lesstof kan er in de klas aan hoogbegaafde leerlingen worden aangeboden op het gebied van spelling?"

Transcriptie

1 Welke verdiepende lesstf kan er in de klas aan hgbegaafde leerlingen wrden aangebden p het gebied van spelling? 1. Welke kerndelen heeft het vakgebied spelling vr grep 1 tt en met 8? Het vak Nederlands is vastgesteld in 12 kerndelen, verdeeld ver drie dmeinen (Tule, n.d.): Mndeling nderwijs 1. De leerlingen leren infrmatie te verwerven uit gesprken taal. Ze leren tevens die infrmatie, mndeling f schriftelijk, gestructureerd weer te geven. 2. De leerlingen leren zich naar vrm en inhud uit te drukken bij het geven en vragen van infrmatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren. 3. De leerlingen leren infrmatie te berdelen in discussies en in een gesprek dat infrmatief f piniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren. Schriftelijk nderwijs 4. De leerlingen leren infrmatie te achterhalen in infrmatieve en instructieve teksten, waarnder schema's, tabellen en digitale brnnen. 5. De leerlingen leren naar inhud en vrm teksten te schrijven met verschillende functies, zals: infrmeren, instrueren, vertuigen f plezier verschaffen. 6. De leerlingen leren infrmatie en meningen te rdenen bij het lezen van schl- en studieteksten en andere instructieve teksten, en bij systematisch gerdende brnnen, waarnder digitale brnnen. 7. De leerlingen leren infrmatie en meningen te vergelijken en te berdelen in verschillende teksten. 8. De leerlingen leren infrmatie en meningen te rdenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een frmulier f een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbuw, crrecte spelling, een leesbaar handschrift, bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur. 9. De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van vr hen bestemde verhalen, gedichten en infrmatieve teksten. Taalbeschuwing, waarnder strategieën 10. De leerlingen leren bij de delen nder mndeling taalnderwijs' en 'schriftelijk taalnderwijs' strategieën te herkennen, te verwrden, te gebruiken en te berdelen. 11. De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het nderwerp, het werkwrdelijk gezegde en delen van dat gezegde nderscheiden. De leerlingen kennen: - regels vr het spellen van werkwrden; - regels vr het spellen van andere wrden dan werkwrden; - regels vr het gebruik van leestekens. 12. De leerlingen verwerven een adequate wrdenschat en strategieën vr het begrijpen van vr hen nbekende wrden. Onder 'wrdenschat' vallen k begrippen die het leerlingen mgelijk maken ver taal te denken en te spreken. Spelling is geen vast dmein in de Nederlandse taal maar pgenmen in de dmeinen Taalbeschuwing en Schriftelijk nderwijs. Het del van het nderwijs in spelling is dat leerlingen futls de wrden van het Nederlands kunnen schrijven en de leestekens kunnen gebruiken. Spelling bestaat daarm uit kerndel 8 van Schriftelijk Onderwijs en kerndel 11 van Taalbeschuwing.

2 Vr de grepen 1 tt en met 8 ziet Spelling er als vlgt uit: Schriftelijk nderwijs - Kerndel 8 De leerlingen leren infrmatie en meningen te rdenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een frmulier f een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbuw, crrecte spelling, een leesbaar handschrift, bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur. Grep 1 en 2 Srten teksten: infrmatief bekje f 'infrmatiepster'. Schrijfdelen: schrijfdelen hebben vral betrekking p infrmeren. Vrm: - Aanpak: het inzetten van schrijfstrategieën wrdt begeleid dr de leraar en richt zich vral p het verkennen van het nderwerp en het 'verzamelen' van infrmatie. Grep 3 en 4 Srten teksten: als grep 1/2 + verslagen. Schrijfdelen: schrijfdelen hebben vral betrekking p infrmeren. Vrm: leesbaar handschrift; enkelvudige zinnen; weinig spelfuten; crrecte verzrgde vrmgeving en lay-ut (eventueel beeldende elementen en kleur). Aanpak: het inzetten van schrijfstrategieën wrdt begeleid dr de leraar en richt zich vral p het riënteren p het nderwerp, het verzamelen, selecteren en rdenen van infrmatie en p het reflecteren (vral p de inhud en in mindere mate p de vrm). Bij het verzrgen van de tekst gaat het vral m de lay-ut. Grep 5 en 6 Srten teksten: als grep 3/4 +eenvudige frmulieren en verslagen, bij taalnderwijs en bij andere vakken. Schrijfdelen: schrijfdelen hebben betrekking p infrmeren en vertuigen/verreden. Vrm: als grep 3/4 + grammaticale en samengestelde zinnen; weinig futen in aanduiding van zinsgrenzen en hfdletters; weinig spelfuten. Aanpak: het inzetten van schrijfstrategieën wrdt aangemedigd dr de leraar waar ndig dr hem begeleid. Bij het riënteren kmt meer aandacht vr het del en publiek. Bij het plannen maken de leerlingen k een pzet vr hun tekst. Het reflecteren en reviseren heeft betrekking p inhud (del, publiek, pbuw van tekst) en vrm (pbuw van zinnen, spelling). Grep 7 en 8 Srten teksten: als grep 5/6 + zakelijke brieven; frmulieren; werkstukken, bij andere vakken (Oriëntatie p jezelf en de wereld). Schrijfdelen: schrijfdelen hebben betrekking p infrmeren en vertuigen/verreden. Vrm: als grep 5/6 + weinig tt geen futen in aanduiding van zinsgrenzen en hfdletters; weinig tt geen spelfuten; duidelijke structuur, weergegeven dr de bladspiegel. Aanpak: als grep 5/6.

3 Taalbeschuwing, waarnder strategieën - Kerndel 11 De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het nderwerp, het werkwrdelijk gezegde en delen van dat gezegde nderscheiden. De leerlingen kennen: Grep 1 en 2 Taalbewust zijn: ntwikkelen van taalbewustzijn en van het ntdekken van alfabetisch principe. Reflectie p systeem van taal: ntwikkeling fnlgisch bewustzijn (grep 1 en 2): - pdelen van zinnen in wrden; - pdelen van samengestelde wrden in afznderlijke cmpnenten; - pdelen van wrden in klankgrepen; - verbinden van klankgrepen tt wrden; - pzeggen van rijmpjes samen met iemand anders; - individueel pzeggen van rijmpjes; - herkennen van eindrijm; - tepassen van eindrijm: zelf ntdekken van rijm, prduceren van rijm. Spelling: - Grep 3 en 4 Taalbewust zijn: - Reflectie p systeem van taal: ntwikkeling fnemisch bewustzijn (grep 2 en 3): - herkennen van beginrijm in langgerekte wrden; - herkennen van beginrijm in gewn uitgesprken wrden; - tepassen van beginrijm; - klinker in een wrd isleren; - auditieve analyse p klankniveau; - auditieve synthese p klankniveau; - letters kunnen benemen. Spelling: spellen van klankzuivere wrden p basis van de elementaire spelhandeling: - spelling van wrden met specifieke spellingpatrnen, zals wrden eindigend p -nk, - uw, - eeuw, -ieuw, -aai, -i, -ei; - spelling van clusters van medeklinkers (bijv. schr-, -rnst, -cht); - spelling van wrden met hmfnen (ei-ij, au-u, c-k, g-ch); - spelling van wrden met de stmme e; - spelling van wrden met pen en geslten lettergrepen; - eenvudige interpunctie: gebruik hfdletters, punt, vraagteken en uitrepteken; - nderkennen en crrigeren van spelling- en interpunctiefuten. Grep 5 en 6 Taalbewust zijn: - Reflectie p systeem van taal: syntactisch bewustzijn: - bewustzijn van de structuur van wrden en van zinnen; - inzicht in basale grammaticale principes, zals het afleiden van de persnsvrm en het nderwerp; - de grndvrm van werkwrden bepalen. Spelling: als grep gelijkvrmigheidsregel (hnd-hnden, kast-kastje); - analgieregel (hij zekt, hij vindt); - spelling van lange, gelede wrden en wrdsamenstellingen (geleidelijk, ademhaling, vetbalwedstrijd); - regels van de werkwrdspelling (hij verwachtte, de verwachte brief); - cmplexe interpunctie: kmma, puntkmma, dubbele punt, aanhalingstekens, haakjes; - zelfstandig nderkennen en crrigeren van spelling- en interpunctiefuten; - gebruik van hulpmiddelen bij het spellen zals spellingkaarten, cntrleschema's. Grep 7 en 8 Taalbewust zijn: - Reflectie p systeem van taal: als grep 5-6 Spelling: - spelling van wrden met apstrf (kmma's, thema's): - spelling van wrden met deelteken (trema) en kppelteken (ideeën, Nrd-Brabant); - attitude vr crrect schriftelijk taalgebruik; - gebruik van hulpmiddelen bij het spellen zals een wrdenbek, spellingchecker f cntrleschema's.

4 2. Welke werkvrmen kent het vak spelling binnen de Pastr van Ars? Om de Pastr van Ars een handwijzer aan te kunnen bieden waarin k een aantal vrbeelden staan van werkvrmen met eerst uitgezcht wrden welke werkvrmen er gebruikt wrden binnen het vak spelling van de methde Taal Actief. Vr grep 1 en 2 is het niet eenvudig aan te geven welke werkvrmen er wrden gebruikt vr spelling. Er wrden vral brnnenbeken gebruikt, passend bij de thema s naast de creativiteit van de leerkrachten zelf. Vaak wrdt er spelenderwijs kennis gemaakt met letters en wrden. Echter is het in de kleutergrepen het belangrijkst dat er ruimschts aandacht besteed wrdt aan taal en spelling mdat de taalgevelige peride bij kinderen tt ngeveer acht jarige leeftijd is. Tt en met die leeftijd kunnen de kinderen znder zichtbare inspanning een taal autmatisch leren verstaan en spreken. Vanzelfsprekend is dat dit na deze leeftijd meite gaat ksten en f in het ergste geval niet vlekkels f zelfs helemaal niet meer gaat (Clement, 2006). In de kleutergrepen wrdt ng geen aandacht besteed aan spelling zals dat in de hgere grepen bekend is. Het vak taal wrdt verkepelend en spelenderwijs aangebden. Echter meten de kerndelen wel behaald wrden, deze staan uitgebreid beschreven in de vrige deelvraag (Tule, n.d.). Omdat de Pastr van Ars gericht vraagt naar spelling wrdt er nu niet verder ingegaan p de kleuters, in een later stadium kan gekeken wrden naar verrijkingsmateriaal vr talige kinderen. In grep 3 wrdt p de Pastr van Ars Veilig Leren Lezen gebruikt. Er wrdt gewerkt vanuit de methde en leerlingen maken gebruik van de werkbekjes. Echter is deze methde niet cmpleet en de grepsleerkracht geeft aan de vlgende werkvrmen en materialen k te gebruiken en/f in te zetten: een intermediair vr het ankerverhaal; wrdenschatmaterialen; wandplaten; structureerstrken; letterlijn; klikklakbekje; instructiekalender; zekplaat; werkbekje; reuzenwerkbladen; schrijfles; lezen; letterds; ringbekje; lettermuur; cmputerprgramma; stempelds en pdrachten; letterzetter en veilig en vltbekjes. Vr grep 3 geldt net als vr de kleutergrepen dat het lastig is m aan te geven p welke vlakken de leerlingen daadwerkelijk het vak spelling ng nvldende beheersen. Het valt al wel p wanneer een kind uitvalt p een bepaald spellingsgebied, maar leerlingen zitten k ng in de taalgevelige peride waarbij de des interesse k een rl kan spelen. Om tch antwrd p deze deelvraag te kunnen geven is er binnen de bestaande methde p de schl nderzek gedaan naar de werkvrmen en middelen die p dit mment gebruikt wrden in grep 4 t/m 8. Vr het vak spelling wrdt gebruikt gemaakt van (Taal Actief, 2004): - wrdpakketten efenen p de cmputer; - pdrachten in het werkbek; - bakkaarten; - denkstappenkaarten m de leerstrategieën aan te leren; - weekinstructie; - klaarpdrachten (na aangegeven te hebben in de teamvergadering dat dit ng niet gebruikt wrdt); - dictees; - kpieerbladen; - individueel werken. Taal Actief bestaat uit drie nderdelen waarvan spelling er één is. De leerlijnen zijn p elkaar afgestemd en ieder thema start met een ankerverhaal geschreven dr een kinderbekenauteur. Binnen spelling wrden er twee dmeinen behandeld: spelling (nveranderlijke wrden) en werkwrdspelling. In grep 6 start de werkwrdspelling al. In ttaal zijn er 38 categrieën waarvan er elke week één nieuwe categrie en twee bekende categrieën wrden aangebden in de grep. De Pastr van Ars gebruikt de ude versie en is p dit mment p zek naar de nieuwe versie f wellicht een cmpleet andere methde m te gaan gebruiken in de tekmst. Vr de leerlingen die meer aan kunnen is de schl p zek naar cöperatieve werkvrmen aangezien alles nu individueel gaat.

5 3. Wanneer is leerstf van spelling uitdagend en/f verdiepend vlgens leerlingen die meer- f hgbegaafd zijn? Meer- f hgbegaafde kinderen hebben een schl ndig die hen leerstf biedt dat bij hen past. Dit is belangrijk vr het welbevinden van het kind. Ok uders spelen hierin een belangrijke rl m het kind ged te laten ntwikkelen (Lammers, 2005). Daarnaast heeft een kind k gede vrienden en een mgeving ndig waarin geleerd kan wrden. Als een schl er alles aan det m een kind p het juiste niveau de lesstf aan te bieden, dan haalt een schl grtendeels uit het kind wat er uitgehaald kan wrden. Om te vrkmen dat leerlingen prblemen krijgen in het reguliere nderwijs hebben meer- f hgbegaafde kinderen z snel mgelijk erkenning ndig. Ze zijn intelligent maar het kmt er niet altijd uit, ze merken dat zij anders zijn dan andere kinderen en velen zich daardr vaak alleen. Dit kan resulteren in vreemd gedrag, een vrbeeld daarvan is nderpresteren. Kenmerken van nderpresteren zijn: - kinderen zijn niet gewend meite te heven den m succesvl te zijn; - kinderen hebben geen drzettingsvermgen, zelfs wanneer ze iets ged willen den; - het is een chrnisch prbleem aan het wrden - het gebeurt vaak in meer dan één levensgebied; - kinderen die nderpresteren gaan meite krijgen met het nrmale werk. Vr een leerkracht is het daarm de taak m aan te sluiten p de nderwijsbeheften van een kind en te zien wat zij ndig hebben m tt ged leren te kmen, dit staat ls van eventuele faalangst/perfectinisme van leerlingen zelf. Reguliere lesmethdes en lesmaterialen zijn met name ntwikkeld vr de gemiddelde leerling en bieden hierdr nvldende uitdaging vr (zeer) intelligente en (hg)begaafde leerlingen. Om tegemet te kmen aan de nderwijs behefte van deze leerlingen (minder herhaling en aansluiting bij hun snellere leervermgen) kan nder andere gebruik gemaakt wrden van richtlijnen vr het cmpacten van deze methdes. Dit creëert ruimte vr het bieden van uitdagend verrijkingsnderwijs. Van belang is dat de verige beschikbare leertijd zinvl benut wrdt met verrijkende leeractiviteiten, die een berep den p de specifieke leerkenmerken van (hg)begaafde leerlingen. Uit nderzek blijkt dat verrijkingsmateriaal aan een aantal criteria met vlden (Brnkhrst e.a., 2001): biedt meerwaarde ten pzichte van de reguliere leerstf; bevat pen pdrachten; det een berep p het creatieve (denk)vermgen; det een berep p metacgnitieve vaardigheden; det een berep p de zelfstandigheid van de leerling; bevat een hg abstractieniveau; bevat een hge mate van cmplexiteit; stimuleert een nderzekende huding; lkt uit tt een reflectieve huding; lkt uit tt interactie. Om vr het vakgebied spelling te berdelen f de huidige lesstf van de methde Taal Actief uitdagend en/f verdiepend geneg is, is er intern een klein nderzek afgenmen dr de eerste en tweedejaars studenten van Iselinge: Thijs, Liza en Merel. Het nderzek is afgenmen bij de leerlingen van grep 4 t/m 8 die behren tt de aanpak 3, zij kunnen met de minimale inspanning de lesdelen halen. De uitkmsten van dit mini nderzek is weergegeven in een tabel:

6 Vraag/Stelling Wat vind je van het vak spelling en waarm? Wat vind je van de methde + telichting? He ervaar je als gede speller deze lessen (kst meite f gaat makkelijk, he ervaren gede spellers dit?) He zu je een spellingsles willen maken (geen standaard methde les)? Antwrd van de leerlingen Grep 4: De leerlingen van grep 4 vinden de stf vaak makkelijk en daarm saai. Ze heven geen andere pdrachten te den dan de andere kinderen van de klas. Smmige pdrachten zijn leuk en smmige k niet. Grep 5 (I., M., I., en Y.): De leerlingen van grep 5 vinden spelling leuk mdat het makkelijk is. Grep 6 (B., L. en I.): De leerlingen van grep 6 vinden spelling saai. Het is makkelijk en dat is niet altijd fijn. De meeste pdrachten bestaan uit verschrijven, iedere les hetzelfde. Grep 7a (A., S. en S. één van hen is hgbegaafd): De leerlingen van grep 7a vinden spelling saai mdat ze vral veel ver meten schrijven en niet na heven te denken ver he wrden pgebuwd zijn. Dit vinden ze minder leuk, de leuke kant van spelling is dat ze af en te een spelletje mgen den met de wrden. Grep 7b (L., H. en R): De leerlingen van grep 7b vinden spelling niet direct saai maar wel erg makkelijk mdat ze er geen meite vr heven te den. Zij vinden het niet erg m een meilijkere pdracht te krijgen waarbij ze meten nadenken ver de regels. Nu is het klakkels invullen en klaar zijn we met spelling. Grep 8: De leerlingen van grep 8 vinden spelling saai drdat het vral veel verschrijven is. En dat verschrijven is te makkelijk want datgene wat ze in meten vullen staat al in de pdracht beschreven, zelf nadenken is niet meer ndig. Grep 4: De leerlingen van grep 4 vinden de thema s erg leuk mdat het thema s zijn die betrekking kunnen hebben p hun dagelijkse leven. Grep 5 (I., M., I., en Y.): De leerlingen van grep 5 vinden de methde leuk, het ziet er leuk uit en de thema s zijn k leuk. Grep 6 (B., L. en I.): De leerlingen van grep 6 vinden de methde leuk maar de lessen zijn makkelijk, misschien kan er een extra bekje ntwrpen wrden Grep 7a (A., S. en S. één van hen is hgbegaafd): De leerlingen van grep 7a vinden de methde saai mdat de pdrachten altijd hetzelfde zijn. Iedere keer wrden srteren in het juiste rijtje, schrijf de letters p nder de vlek, enzvrts. Grep 7b (L., H. en R): De leerlingen van grep 7b vinden de thema s best leuk maar de pdrachten zijn altijd hetzelfde. De leerlingen kunnen de pdrachten z pdreunen. Ok vinden zij het jammer dat de lessen altijd per categrie zijn en niet dr elkaar getest wrden. Grep 8: De leerlingen van grep 8 vinden vral de lay-ut niet mi, rze is geen jngenskleur Grep 4: De leerlingen van grep 4 vinden het makkelijk en daarm niet altijd even leuk. Ze heven niet na te denken ver de pdracht. Ondanks dat vinden ze de lessen wel leuk. Makkelijk vinden heeft twee kanten geen uitdaging dus saai en we heven niet te veel te den dus leuk. Grep 5 (I., M., I., en Y.): De leerlingen van grep 5 vinden het te makkelijk mdat zij geen meite heven te den vr de efeningen. Sms is dat fijn maar hierdr krijgen zij geen uitdaging tijdens spelling. Grep 6 (B., L. en I.): De leerlingen van grep 6 vinden de lessen p dit mment makkelijk en dat wrdt saai mdat het iedere dag z gaat. Meilijke wrden vinden ze meilijker dus misschien kan dat vaker aangebden wrden. Grep 7a (A., S. en S. één van hen is hgbegaafd): De leerlingen van grep 7a vinden de lessen ged te den, de stf is makkelijk maar wanneer er een meilijkere pdracht tussen zit ligt dat aan de wrden en niet aan de uitleg f aan de meester/juf. Grep 7b (L., H. en R): De leerlingen van grep 7b vinden spellinglessen rt. Je schrijft het steeds maar ver, je denkt er niet ver na mdat je geen meite heft te den. Deze leerlingen ervaren het als iets dat vergeschreven met wrden in plaats van dat ze regels leren en die later te meten blijven passen. Hier willen zij heel graag verandering in zien. Grep 8: De leerlingen van grep 8 vinden het jammer dat ze zelf niet na heven te denken ver de in te vullen pdrachten. Ok geven ze aan dat de leerlingen die spelling best meilijk vinden deze pdrachten meitels in kunnen vullen mdat alles al is vrgekauwd. Grep 4: De leerlingen van grep 4 hebben bedacht dat ze een wrd vr elkaar meten spellen en de ander cntrleert dit, een tekening maken bij het thema maar k naar buiten gaan: de één gaat een wrd spellen, de ander schrijft dit met stepkrijt p de grnd. Maar k vrwerpen aanwijzen van een bepaalde spellingscategrie. Grep 5 (I., M., I., en Y.): De leerlingen van grep 5 willen graag lessen waarbij er meilijkere wrden wrden aangebden die ze niet meteen kennen en de betekenis p meten zeken, k vinden ze extra werkbladen niet erg.

7 Heb je ideeën vr een uitdagende les en verige tips? Grep 6 (B., L. en I.): De leerlingen van grep 6 wrden blij van minder uitleg dus direct zelfstandig aan de slag gaan met de pdrachten die er zijn, daarnaast willen ze extra pdrachten met meilijkere en langere wrden. Grep 7a (A., S. en S. één van hen is hgbegaafd): De leerlingen van grep 7a zuden minder van dezelfde pdrachten maken waardr en minder herhaling in zit. Eventueel een spelletje tevegen als extra klaarpdracht. Grep 7b (L., H. en R): De leerlingen van grep 7b zuden zelf meilijkere pdrachten maken en meer pdrachten die lijken p de pdrachten die in de C!TO tets zitten want die vinden ze wel leuk. Een vrbeeld daarvan is: welk wrd is fut geschreven en welke regel hrt bij het wrd? Grep 8: De leerlingen van grep 8 zuden graag meilijkere wrden willen gebruiken en er mgen k meer letters weg wrden gelaten. De leerlingen geven k aan graag een nulmeting te den en na aflp weer een dictee m te zien waar je staat. In de eerste les van een blk mgen de wrden aangebden wrden maar in les 2, 3 en 4 mgen de wrden weggelaten wrden zdat je meite met den m na te denken. Grep 4: Cmpactere uitleg waardr er meer van de leerlingen verwacht wrdt, minder van hetzelfde maken, een tekening geven en daar meten de leerlingen het wrd bijschrijven, de methde met meer kleuren hebben en er mgen meilijke pdrachten in zals bijvrbeeld het weglaten van meerdere letters. Grep 5 (I., M., I., en Y.): De leerlingen van grep 5 willen wel graag wrdzekers plssen maar k zelf maken, een dictee afnemen bij elkaar en dit cntrleren, legpuzzels maken met wrden en zelfstandig uit het bek werken (rutebekje). Tips van deze leerlingen zijn: de pdrachten meilijker maken dr minder uitleg en meilijkere wrden, huiswerk aanbieden en cmputerpdrachten. Grep 6 (B., L. en I.): De leerlingen van grep 6 willen meer uitdaging en zij denken dat de uitdaging zit in: spellingsquiz maken en afnemen bij elkaar, meilijkere wrden, meer dictees, verhalen schrijven waar de wrden in terug kmen en werken met andere thema s. Grep 7a (A., S. en S. één van hen is hgbegaafd): De leerlingen van grep 7a willen niet steeds verschrijven maar zelf bedenken en wrden maken. Ok lijkt het hen leuk m wrden te bedenken waarin de categrie terug is te vinden. Een tip van hen is het uitwerken in de werkbeken en niet het verschrijven van de wrden in een apart schrift. Dit maakt spelling juist heel saai en alleen maar verschrijf werk znder er van te leren. Grep 7b (L., H. en R): De leerlingen van grep 7b willen graag puzzels maken met de wrden van die les f categrie, k willen ze meer pdrachten vanuit de C!TO, in grepjes werken en zelf wrden bedenken: Schrijf 10 wrden met ng en 10 wrden met nk, k willen ze de betekenis van deze wrden dan pzeken in het wrdenbek. Het lijkt de leerlingen k handig en leuk m zelf categriekaarten te maken en meer te efenen met verschillende tijden (tegenwrdige tijd en verleden tijd). Grep 8: De leerlingen van grep 8 willen de nabespreking graag krter zien en zelf nakijken. Een idee vr een uitdagende les kan zijn dat de betekenis van het wrd wrdt pgeschreven f er wrdt een mschrijving gedaan en een medeleerling met raden welk wrd er bedeld wrdt. De leerlingen van de Pastr van Ars geven aan dat de huidige spellingmethde niet echt uitdagend is. Opvallend is dat zij geen van allen de Klaar? pdracht maken na aflp van de les. Dit is direct teruggekppeld naar de leerkrachten en zij hebben dit ingeverd in de weekplanning en grepsplannen. De leerlingen geven aan meer te willen differentiëren dr wrdpakketten dr elkaar heen te gebruiken en niet altijd alles per categrie aangebden te krijgen. Ok geven de leerlingen aan graag zelf na te willen denken ver wrden in plaats van de standaard invulefeningen maken. Een vrbeeld hiervan is: Vul ng f nk in nder de vlek. Deze pdracht vervangen zij graag dr: Bedenk 10 wrden met ng en bedenk 10 wrden met nk. Ok zelfcntrle blijkt een belangrijke stap te zijn in het uitdagen. Zelfreflectie staat daarm k in de criteria van uitdagend verrijkingsmateriaal. Vanuit de Pastr van Ars is de vraag gekmen met welke vakken spelling geclusterd kan wrden en drdat de leerlingen aangeven welke manier van werken zij prettig vinden kan er gerichter gekeken wrden naar de aansluiting met andere vakken. Een clustering die de leerlingen zelf aangeven is spelling gecmbineerd met taal (stellen): Schrijf een zelfverznnen verhaal waarin de spellingswrden van een bepaalde categrie f de les van vandaag terug te lezen zijn, dit verhaal met uitgewerkt zijn p de cmputer.

8 4. Met welke vakken kan spelling geclusterd wrden m meer aan te sluiten p de nderwijsbehefte van de meer- f hgbegaafde leerling? Uit het nderzek dat is afgenmen dr eerste- en tweedejaars studenten van Iselinge Hgeschl is gebleken dat leerlingen uitdaging zien in spelling wanneer dit nder andere k geclusterd kan wrden met andere vakken. Een idee waar de leerlingen zelf mee kwamen is: Schrijf een zelfverznnen verhaal waarin de spellingswrden van een bepaalde categrie f de les van vandaag terug te lezen zijn, dit verhaal met uitgewerkt zijn p de cmputer. Hierin wrdt spelling geclusterd met taal en tevens wrden er cmputervaardigheden beefend dr het uit te werken p de cmputer. De kppeling van spelling met taal is vrij gemakkelijk te maken drdat spelling een vast dmein is van taalbeschuwing en schriftelijk nderwijs (Tule, n.d.). Als er gekeken wrdt naar de nderwijsbeheften van leerlingen is de vraag van hen grt m spelling te clusteren met andere schlvakken. Dit kmt drdat mensen p verschillende manieren leren. De een leert dr den, de ander wil het visueel maken en ng een ander met de infrmatie eerst zelf rdenen vr hij het kan begrijpen. Als kinderen in het nderwijs willen leren, als zij alles meten nthuden en begrijpen zal er rekening gehuden meten wrden met de verschillen tussen hen (Gardner, 2012). Onbewust maken veel leerkrachten gebruik van verschillende materialen en werkvrmen. Bij het aanleren van leerstf wrden ritmes geklapt vr de lettergrepen f een lied aangeleerd m de tafels te nthuden. Bij een rekenles wrdt er MABmateriaal gepakt ter verduidelijking f wrdt er gebruik gemaakt van beeldmateriaal tijdens de instructie. Dr deze diverse aanpakken wrden de verschillende intelligenties van leerlingen aangesprken m te kunnen leren. Wanneer een leerling sterk is in taal en specifiek in spelling. Dan kunnen de vlgende kppelingen gemaakt wrden vr de vakken: Geschiedenis Een les met als thema 2 keer rlg gaat ver de Tweede Wereldrlg. Een speller kan bij deze les uitgedaagd wrden dr van een pagina uit het dagbek van Anne Frank meilijke wrden te halen en hiervan de betekenis p te zeken in het wrdenbek (Anne Frank Stichting, 2010). Bij een les ver de Rmeinen kan de uitdaging vr een meer- f hgbegaafde speller al zitten in bijvrbeeld een beschrijving maken van uitvinding die dr de Rmeinen is gedaan. Deze beschrijving kan als eis hebben dat de wrden Galliërs, geld, mes, kalender en Julius Caesar er in vr meten kmen (WillemWever, 2008). Aardrijkskunde Bij een aardrijkskunde les ver de zn kan een sterke speller uitgedaagd wrden dr bijvrbeeld tien spreekwrden p te lssen die ver de zn gaan (Na regen kmt znneschijn, met de nrderzn vertrekken, etc.). Ok kan een sterke speller uitgedaagd wrden dr zelf spreekwrden te maken vr een ander (Krieger, 2010). Laat een sterke speller tijdens een aardrijkskunde les ver kaarten lezen en rutebeschrijvingen maken de beschrijven van klasgenten cntrleren. Dr dit te den wrdt de eigen vaardigheid p de pref gesteld en is de leerling tch met het vak aardrijkskunde bezig (KlasseTV, 2013). Engels Het Engels in de basisschl is vrij summiere wat leerstf betreft. Een sterke speller kan daarm uitgedaagd wrden dr een eigen wrdenlijst samen te stellen per unit. Deze wrdenlijst bestaat uit Engelse en Nederlandse wrden. Ok zu een sterke speller zelf wrdzekers kunnen maken in het Engels vr klasgenten m eigen kennis te cntrleren en uitgedaagd te wrden f een prefdictee af te nemen in het Engels (Aduis, 2011). Natuur & Techniek Bij een les ver de dierentuin kunnen sterke spellers wrden uitgedaagd m naast het ntwerpen van een plattegrnd vr de dierentuin, een infrmatiebrd te schrijven dat bij het dier in het verblijf hrt. Hierbij met het kind denken aan vedsel, leefmgeving, srtgenten, etc. Ng een extra uitdaging kan

9 het uitwerken p de cmputer zijn waarbij de spelling direct wrdt gecntrleerd dr autmatische spellingscntrle en de leerkracht (Man, Hgenbm en Berg, 2003). Bij een thema les ver de herfst kan en sterke speller extra uitgedaagd wrden dr hem/haar zeven wrden te laten kiezen die deze les aan bd zijn gekmen. Met deze wrden met de speller een gedichtje maken van tien regels. Hier kunnen natuurlijk meer eisen aan gesteld wrden. Een vrbeeld hiervan is (Bns, 2002): Als de zmer vrbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wrdt kuder. Je kunt niet meer znder jas naar buiten. Er kmen herfstbuien. Het waait en regent dan hard. Het kan k flink strmen. De wind leit dan m het huis. Je regenjas heb je nu vaker ndig. Sms is het erg mistig. Mist is gevaarlijk vr het verkeer. Je ziet dan bijna niks. Als je naar schl gaat is het ng niet helemaal licht. De lampen meten ng aan. En als je uit schl kmt wrdt het al snel dnker. We zeggen dan de dagen wrden krter. Ok s nachts wrdt het kuder. Er kmt nachtvrst. Dat betekent dat het s nachts z nu en dan een beetje vriest. Met de vrbeelden die hierbven zijn beschreven is te zien dat er binnen andere vakgebieden k uitdaging bestaat vr sterke spellers. Echter is het wel z dat de leerkracht dit te met passen binnen de bestaande lessen. Dit vraagt van een grepsleerkracht rganisatrische vaardigheden zals een cach zijn vr de leerling, de planning reguleren en k het versnellen en verrijken van de nderwijstijd (Steenbergen-Penterman et al., 2011). Daarnaast meten de pgaven een meerwaarde hebben vr de leerling en de leerlingen m een reflectieve huding vragen.

10 Welke verdiepende lesstf kan er in de klas aan hgbegaafde leerlingen wrden aangebden p het gebied van spelling? Uit nderzek is naar vren gekmen dat spelling geen vast dmein is in de Nederlandse taal maar is pgenmen in de dmeinen Taalbeschuwing en Schriftelijk nderwijs. Het del van het nderwijs in spelling is dat leerlingen futls de wrden van het Nederlands kunnen schrijven en de leestekens p de juiste manier kunnen gebruiken. Dit betekent k direct dat spelling altijd samen gaat met het schlvak taal en wrdenschat (tule, n.d.). Binnen de Pastr van Ars wrdt gebruik gemaakt van de methde Taal Actief, ude versie, dat de vlgende werkvrmen kent (Taal Actief, 2004): wrdpakketten efenen p de cmputer; pdrachten in het werkbek; bakkaarten; denkstappenkaarten m de leerstrategieën aan te leren; weekinstructie; klaar-pdrachten (na aangegeven te hebben in de teamvergadering dat dit ng niet gebruikt wrdt); dictees; kpieerbladen en individueel werken. Meer- f hgbegaafde kinderen hebben een schl ndig die hen leerstf biedt dat bij hen past. Dit is belangrijk vr het welbevinden van het kind. Vr een leerkracht is het daarm de taak m aan te sluiten p de nderwijsbeheften van een kind en te zien wat zij ndig hebben m tt ged leren te kmen, dit staat ls van eventuele faalangst/perfectinisme van leerlingen zelf (Lammers, 2005). Om tegemet te kmen aan de nderwijs behefte van deze leerlingen (minder herhaling en aansluiting bij hun snellere leervermgen) kan nder andere gebruik gemaakt wrden van richtlijnen vr het cmpacten van deze methdes. Dit creëert ruimte vr het bieden van uitdagend verrijkingsnderwijs. Van belang is dat de verige beschikbare leertijd zinvl benut wrdt met verrijkende leeractiviteiten, die een berep den p de specifieke leerkenmerken van (hg)begaafde leerlingen. Uit nderzek blijkt dat verrijkingsmateriaal aan een aantal criteria met vlden (Brnkhrst e.a., 2001): biedt meerwaarde ten pzichte van de reguliere leerstf; bevat pen pdrachten; det een berep p het creatieve (denk)vermgen; det een berep p metacgnitieve vaardigheden; det een berep p de zelfstandigheid van de leerling; bevat een hg abstractieniveau; bevat een hge mate van cmplexiteit; stimuleert een nderzekende huding; lkt uit tt een reflectieve huding; lkt uit tt interactie. Wat betekenen deze inzichten vr de leerkrachten in het basisnderwijs? Om een klas te draaien waarin diverse aanpakken zitten, waarnder de pluskinderen, vraagt dat rganisatrisch vermgen van een leerkracht. Een leerkracht met een cach zijn, met een planning kunnen maken met leerlingen, belemmeringen weg kunnen nemen vr hen en k de nderwijstijd kunnen versnellen f verrijken. Helaas gaat de Pastr van Ars een andere taalmethde kiezen waardr de student niet aan kn sluiten bij de huidige methde. Vr de leerkrachten van deze schl is daarm een handwijzer ntwrpen met daarbij een bijbehrende leskist. Deze materialen/werkvrmen zijn uitdagend, van een hg niveau en den een berep p de zelfstandigheid van de leerlingen. Een aantal vrbeelden zijn: rl een werkwrd, wrdpakketspellen, ntwerp een krantenartikel, maak je eigen dictee en ng veel meer. Vlgend schljaar gaan de leerkrachten actief bezig met het in de praktijk brengen van de nderzchte resultaten, de schl blijft daarm in ntwikkeling wat betreft hgbegaafdheid. Ok wrdt vlgend schljaar het beleid aangepast naar de methdes die er dan zullen zijn. In een later stadium kan spelling gekppeld wrden met andere vakken m z aan te sluiten bij de nderwijsbeheften van leerlingen. Iedere leerling heeft eigen talenten en als kinderen in het nderwijs willen leren, als zij alles meten nthuden en begrijpen zal er rekening gehuden meten wrden met de verschillen tussen hen (Gardner, 2012). Z heeft iedere leerling de kans m een kanjer te wrden!

11 Literatuurlijst Aduis. (2011). Integrative Learning. Verkregen p 15 mei, 2013, van Bastmeijer, M. & Nwee, J. (2012). Meervudige Intelligenties. Verkregen p 18 mei, 2013, van Bns, B. (2002). Gedichtenbundel Seizenen. Verkregen p 24 mei, 2013, van Brnkhrst, E., et al. (2001). Prject leerstfntwikkeling vr Hgbegaafde leerlingen p het gebied van Nederlandse Taal. Verkregen p 4 februari, 2013, van /aanpassingen/verrijken/ Clement, C. (2006). Vraagbaak Kindertaal en Meertaligheid. Verkregen p 4 februari, 2012, van Krieger, O. (2010). In de Zn. Verkregen p 10 mei, 2013, van Lammers, W. (2005). Hgbegaafd, nu en? Amsterdam: Samsara Uitgeverij B.V. Man, J., Hgenbm, L., en Berg, E. (2003). Ontwerp je eigen Dierentuin. Verkregen p 19 mei, 2013, van SLO. (n.d.). Tule Leerlijnen Inhuden en Activiteiten. Verkregen p 19 nvember, 2012, van Steenbergen-Penterman, N., Hukema, D., Bers-Müller, A., Bekhrst-Reuver, J., Kuipers, L., Tank, M. klein & Ransing-Fakirmhamed, S. (2011). Infrmatiepunt Onderwijs, Hgbegaafdheid en Excellentie. Verkregen p 14 nvember, 2012, van Stichting, Frank, A. (2010). Werkstukwijzer Anne Frank en de Tweede Wereldrlg. Verkregen p 25 mei, 2013, van WillemWever. (2008). Wat hebben de Rmeinen allemaal Uitgevnden? Verkregen p 8 april, 2013, van Taal Actief (2004). Spelling. s Hertgenbsch: Malmberg.

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT Muiswerk Studievaardigheid p maat richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr het studeren. Delgrepen Studievaardigheid p maat Muiswerk Studievaardigheid p

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 2 Nederlandse taal Uitwerking kerndel 2 Nederlandse taal Tussendelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair nderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndel 2 Stichting

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands.

Gevarieerde Spelling is een programma voor het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. GEVARIEERDE SPELLING Gevarieerde Spelling is een prgramma vr het leren van de belangrijkste spellingregels van het Nederlands. Delgrep Gevarieerde Spelling Gevarieerde Spelling is bedeld vr leerlingen

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen.

De leerkracht beschrijft in het groepsplan welke extra leesbegeleiding de kinderen krijgen. Dyslexieprtcl Grep 1 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Grep 2 Gehele jaar: bservaties leerlingvlgsysteem digikeuzebrd Januari: CITO taal en rekenen Mei: Bij twijfel: lees-vrwaardentets

Nadere informatie

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden

SPELLING WERKWOORDEN. Doelgroep Spelling Werkwoorden SPELLING WERKWOORDEN Spelling Werkwrden is een prgramma vr het leren schrijven van de werkwrdsvrmen. Deze mdule behandelt de spelling van infinitief, tegenwrdige tijd, verleden tijd, vltid deelwrd, en

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool, alle niveaus van het vmbo en mbo 1 en 2. Grammatica p maat Werkwrdspelling p maat is nderdeel van de Bundel Taal p maat. Deze bundel bevat kspelling p maat 1, Spelling p maat 2, Spelling p maat 3 en Werkwrdspelling p maat. Het Muiswerkprgramma

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Spelling voor gevorderden

Spelling voor gevorderden Spelling vr gevrderden Het Muiswerkprgramma Spelling vr Gevrderden is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling

Basisspelling. Doelgroepen Basisspelling. Omschrijving Basisspelling Basisspelling Het Muiswerkprgramma Basisspelling bestrijkt de basisregels van de Nederlandse spelling; regels die p de basisschl wrden aangeleerd en waarmee in het vrtgezet nderwijs ng wrdt geefend. Delgrepen

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Notities bij Cito Spelling 3.0

Notities bij Cito Spelling 3.0 Ntities bij Cit Spelling 3.0 Delen: Inhudelijk vrbereid te zijn p identiteitsgevelige nderwerpen. Krt verzicht van wat nieuw is bij versie 3.0 Afspraken Samenwerkingsverband Berséba, regi Nrd-Ost: Het

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

Protocol Meerbegaafden

Protocol Meerbegaafden Prtcl Meerbegaafden Maart 2013 Inhudspgave Inleiding 3 Visie meerbegaafdheid 3 Delstelling 3 Signalering 4 Diagnsticering 4 Cmpacten en Verrijken 5 Levelwerk en Talentenlijn 6 Bvenschlse Plusklas 7 Samenwerking

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Dactylografie/Toegepaste informatica 6KA/VK

Dactylografie/Toegepaste informatica 6KA/VK Dactylgrafie/Tegepaste infrmatica 6KA/VK Thierry Willekens, leerkracht Kninklijk Technisch Atheneum Ml 2007 WOORD VOORAF Alle leerlingen hebben in de 2 de graad en in het eerste leerjaar van de 3 de graad

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College

Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau College Plaatsingsrichtlijnen Dr. Nassau Cllege vr schljaar 2014-2015 Plaatsingsrichtlijnen p het Dr. Nassau Cllege In de kmende jaren zal de Cit eindtets in het basisnderwijs niet meer afgenmen wrden in februari,

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Spelling voor de bovenbouw

Spelling voor de bovenbouw Spelling vr de bvenbuw Het Muiswerkprgramma Spelling vr de bvenbuw is een prgramma vr het aanleren en efenen van meilijke wrden en van de spellingregels van het Nederlands, inclusief de werkwrdspelling.

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1 SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart Uitgeverij Alles-in-1 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede 2 maart 2010 Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1 SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart Uitgeverij Alles-in-1 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede 2 maart 2010 Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9

Cursus Kinderen met motivatie problemen in het onderwijs, motiveren kun je leren 9 Inhud Inleiding Pst-HBO pleiding Sensrische infrmatieverwerking Basiscursus Sensrische infrmatieverwerking Cursus Nieuwste behandelinzichten in de sensrische infrmatieverwerking Cursus Sensrische infrmatieverwerking

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren LEERVRAAG 2 Leervraag (wat is /he kan ik vraag) He krijg ik een vllediger beeld van de hulp die Daan krijgt? Activiteiten uit stappenpla n - infrmeren - bserveren - middelen zeken - actie ndernemen - evalueren

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong.

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong. 1 Checklist kinderen met een ntwikkelingsvrsprng (grep 1 en 2). De vlgende kenmerken die betrekking hebben p de algemene ntwikkeling kunnen wijzen p een ntwikkelingsvrsprng. mndelinge taalvaardigheid gede

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

Taal in beeld/ Spelling in beeld (tweede versie) Kerndoelanalyse SLO

Taal in beeld/ Spelling in beeld (tweede versie) Kerndoelanalyse SLO Taal in beeld/ Spelling in beeld (tweede versie) Kerndoelanalyse SLO Oktober 2015 Verantwoording 2015 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het

Nadere informatie

Programmeren als gereedschap om te leren

Programmeren als gereedschap om te leren Prgrammeren als gereedschap m te leren Waarm leren prgrammeren? Met prgrammeren kunnen kinderen hun ideeën vrmgeven met beweging, geluid, beeld en interactiviteit. Ze krijgen inzicht in de achterkant van

Nadere informatie

DATplus. Kerndoelanalyse SLO

DATplus. Kerndoelanalyse SLO DATplus Kerndoelanalyse SLO September 2014 Verantwoording 2014SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 -

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Reader afval vr de middenbuw, samengesteld dr MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur Wilhelminaplantsen 2 1601 LS Enkhuizen tel. (0228) 320 310 mec.dewitteschuur@znnet.nl

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Frmuleren Muiswerk Frmuleren is een prgramma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stf die in de eerste klassen van het vrtgezet nderwijs veelal aan de rde kmt. Delgrep Frmuleren Muiswerk Frmuleren

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Infrmatie grep 5 Algemene infrmatie Beste uder(s)/ verzrger(s) van grep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkm heten in grep 5. Het is altijd weer spannend m aan een nieuw schljaar

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

VISUALISEREN bij ADHD en leerproblemen Impuls - 19-09-2015. Mw. Sanne E. Vink GZ-Psycholoog / coach

VISUALISEREN bij ADHD en leerproblemen Impuls - 19-09-2015. Mw. Sanne E. Vink GZ-Psycholoog / coach VISUALISEREN bij ADHD en leerprblemen Impuls - 19-09-2015 Mw. Sanne E. Vink GZ-Psychlg / cach Deze wrkshp: Uitleg hersenen - verschil linker en rechterhelft ADHD en dminantie vrkeur Leerprblemen en hersenhelft

Nadere informatie

Taal in beeld Spelling in beeld

Taal in beeld Spelling in beeld Taal in beeld/ / Spelling in beeld Kerndoelanalyse SLO Juli 2011 Verantwoording 2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld

Nadere informatie

September Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar

September Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar September 2016 Het eindwerkstuk GGCA Schljaar 2016-2017 Inhudspgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De berdeling van het eindwerkstuk.6 Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?! 2 Het

Nadere informatie

Chic, zo n gedragspatroongrafiek!

Chic, zo n gedragspatroongrafiek! Chic, z n gedragspatrngrafiek! Leerdelen: De leerlingen kunnen nder begeleiding de verwevenheid tussen ecnmische, sciale en eclgische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen. De leerlingen krijgen

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Studeren zonder belemmeringen

Studeren zonder belemmeringen Studeren znder belemmeringen Bepalende factr: de dcent Eén p de tien Nederlandse studenten heeft dr een beperking last van belemmeringen tijdens zijn pleiding. Ze maken het zichzelf en hun dcenten sms

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

De missie van de school

De missie van de school De missie van de schl De kern van ns nderwijs is nze identiteit. Daarnaast willen wij als schl een veilige en gebrgen mgeving bieden waarin het kind zich geaccepteerd velt en ruimte ntvangt m zich verder

Nadere informatie

2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede

2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Taalfontein Kerndoelanalyse SLO Juli 2011 Verantwoording 2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Handleiding TechFinder: gebruikers

Handleiding TechFinder: gebruikers Handleiding TechFinder: gebruikers Wetenschap- en techniekaanbd p maat Inhud Wat is TechFinder?... 1 Vr wie?... 1 Registreren... 1 Inlggen... 2 Prduct zeken... 3 Resultaat zekpdracht... 6 Prduct aanvragen...

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 TypeWrld Pstbus 38 2410 AA Bdegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Prducten en prijzen 2012 TypeWrld Leren

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Scenario Onderwijstijd. Thuisles

Scenario Onderwijstijd. Thuisles Scenari Onderwijstijd Thuisles Erik Mndriaan en JaapJan Vrm ROC Deltin Cllege, Zwlle ktber 2013 Scenari: Thuisles Algemeen Dit scenari is ntwikkeld mdat er gedacht wrdt dat het elementen bevat die ervr

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN LOGO Fntys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN met Fntys Hgeschl XXX studiejaar 2009-2010 Vul de vragenlijst in en neem deze mee naar het gesprek met de dcent. 1. Persnlijke gegevens Vr- en

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) RSV Breda e.o. OOK Handreiking invulling zrgniveau 2 en 3 bij vermeden ernstige enkelvudige dyslexie (EED) RSV Breda e.. OOK Inleiding. Vanaf 1 januari 2015 is de bekstiging en uitvering van beleid met betrekking tt ernstige

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

Zin in taal/ Zin in spelling tweede editie

Zin in taal/ Zin in spelling tweede editie Zin in taal/ Zin in spelling tweede editiee Kerndoelanalyse SLO Juli 2011 Verantwoording 2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten.

Muiswerk Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Verhudingen 1 Muiswerk Verhudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Delgrep Verhudingen 1 Het prgramma Verhudingen 1 is bedeld vr leerlingen in grep

Nadere informatie

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode

Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperiode Criteria zittenblijven / verlengde kleuterperide 1 Prtcl dubleren De beslissing m een leerling een schljaar extra te laten den wrdt genmen aan de hand van een welverwgen prcedure. In de prcedure wrden

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Inschrijffrmulier C-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Algemeen LanguageOne zrgt vr passend, kwalitatief en eigentijds nderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur gericht p Nederlandstalige leerlingen

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 2

Praktijkgericht Lezen 2 Praktijkgericht Lezen 2 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 2 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 2 Het prgramma is

Nadere informatie

Staal. Kerndoelanalyse SLO

Staal. Kerndoelanalyse SLO Staal Kerndoelanalyse SLO oktober 2014 Verantwoording 2014SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande toestemming van

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2

VERHOUDINGEN 2. Doelgroep Verhoudingen 2. Omschrijving Verhoudingen 2 VERHOUDINGEN 2 Muiswerk Verhudingen 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen met verhudingen, breuken en prcenten. Dit zijn de regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw

Nadere informatie

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen Examens/taken/tetsen auti-vriendelijk pstellen Vaak vrkmende prblemen bij leerlingen met ASS - vragen verslaan - blkkeren als de eerste vraag niet lukt - bij meervudige vragen slechts 1 deel van de vraag

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie